DIENSTVERLENING IMPACT MET EEN GLIMLACH LESSEN OVER DIENSTVERLENING REGIO KORTRIJK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIENSTVERLENING IMPACT MET EEN GLIMLACH LESSEN OVER DIENSTVERLENING REGIO KORTRIJK 2009-2010"

Transcriptie

1 DIENSTVERLENING IMPACT MET EEN GLIMLACH LESSEN OVER DIENSTVERLENING REGIO KORTRIJK

2

3 DIENSTVERLENING IMPACT MET EEN GLIMLACH LESSEN OVER DIENSTVERLENING REGIO KORTRIJK SmartCities

4 4 COLOFON redactie Bart Noels, Leiedal Vormgeving Giovanni Maes, Leiedal Uitgave Intercommunale Leiedal President Kennedypark Kortrijk PUBLICATIE november 2010 De tekst is gebaseerd op gesprekken en projecten over dienstverlening in de periode in de regio Kortrijk: meer precies in Zwevegem, Harelbeke, Menen, Waregem, Wevelgem en Kortrijk. Leiedal organiseerde in die periode een driedaags atelier over dienstverlening waar zes gemeenten aan deelnamen. Voor de gemeente Zwevegem begeleidde Leiedal een traject over dienstverlening. Ook kwam er input van de regionale werkgroepen die Leiedal organiseert. Een aanzienlijk deel van de informatie komt uit een onderzoek naar dienstverlening dat Memori (Lessius Mechelen) begin 2010 uitvoerde bij vijf gemeenten in onze regio. Een deel van de tekst is ook gebaseerd op ervaringen binnen de organisatie van de Stad Kortrijk in de periode Een andere inspiratie was vanzelfsprekend het Smart Cities netwerk. De Smart Cities partners bereiden een internationale publicatie voor waarin de ervaringen met klantencontactcentra worden neergeschreven. Deelname aan het Kwaliteitscongres (Gent, februari 2010) en de European egovernment Measurements Conference (Brussel, april 2010) hebben inspiratie geleverd voor het hoofdstuk over meten, terwijl de I-Scan van de Hogeschool Gent (met steun van VVSG en Corve) dan weer stof opleverde voor het hoofdstuk over informatietechnologie. Tenslotte was ook de rijke ervaring en theoretische kennis van de collega s van Leiedal, Kortrijk en Memori bijzonder inspirerend. Deze tekst is een publicatie van Intercommunale Leiedal. Dat is het intergemeentelijk samenwerkingsverband van dertien gemeenten en steden van de regio Kortrijk, dat de brede socioeconomische en ruimtelijke ontwikkeling begeleidt. Als partner van de dertien lokale besturen, streeft Leiedal naar een duurzame uitbouw van de regio tot een optimale streek om te wonen, te werken en te beleven. Deze publicatie werd financieel mogelijk gemaakt met steun van het Interreg IV B Noordzeeprogramma.

5 5 INHOUDSTAFEL INLEIDING... 4 CONTEXT EEN GEMEENTE MET VISIE ZET REUZENSTAPPEN DIENSTVERLENING IS TEAMWERK DE PRODUCTENCATALOGUS ALS CENTRALE INFORMATIEBRON KEN JE GEBRUIKER IT-TECHNOLOGIE HELPT DIENSTVERLENING VOORUIT ONTWIKKEL EEN KANAALSTRATEGIE ONTWIKKEL JE KANALEN OUTPUT METEN IS KENNIS, IMPACT METEN IS WIJSHEID ONBEKEND IS ONBEMIND... 77

6 6 VOORWOORD inleiding Vraag eender welke medewerker van een lokaal bestuur wat hem of haar motiveert, en veelal krijg je dienstverlening als antwoord. Mensen helpen om een premie aan te vragen, een goed bibliotheekboek uit te kiezen of wegwijs te maken in de welzijnsvoorzieningen. Boeiende infokranten maken, een cultuurvoorstelling boeken of een sportkamp met tevreden deelnemers organiseren, een park onderhouden, informatie geven over een bouwvergunning, een bewonersparkeerkaart afleveren. Medewerkers van ocmw, gemeente en gemeentebedrijven staan dagelijks mensen te woord aan de telefoon, de balie, via of gewoon op straat. De overheid is complex Heel wat gemeenten willen hun dienstverlening bijspijkeren. Soms omdat een decreet dat vraagt, veelal omdat de goesting om beter samen te werken in de lokale overheid er is. In een sociaal huis vinden ocmw s en welzijnsdiensten elkaar, in de sector van de vrijetijd werken sport, cultuur en bib nauwer samen. Integraal werken is aan de orde van de dag. Niet alleen binnen de muren, ook op vlak van dienstverlening. Het inzicht dat de overheid te complex geworden is voor een modale burger stimuleert de realisatie van meldpunten en eenvoudiger communicatie. De verwachtingen van de burger en de ambities van de lokale politici zijn soms torenhoog, de prioriteiten moeilijk op te lijsten. Klantgericht is ambitieuzer dan klantvriendelijk Dienstverlening in deze regio evolueert van klantvriendelijkheid naar klantgerichtheid. Bij het eerste verkoop je je waren zoals voorheen, maar doe je het op een sympathieke manier. Maar je dringt je aanbod nog steeds op, of verwacht dat de mensen je aanbod wel zullen vinden. Klantgerichtheid gaat veel verder: het zet de gebruiker centraal. Je luistert actief naar wat mensen écht nodig hebben van hun lokaal bestuur, je levert oplossingen en maatwerk. Van de oppervlakkige glimlach tot reële impact.

7 7 Wij zijn als gemeenten de meest nabije overheid, het visitekaartje voor de gehele overheid. Wij als gemeenten moeten meebewegen met veranderingen. Eigenlijk kunnen we helemaal niet meer spreken over dienstverlening van gemeenten. De inwoner staat centraal en dus moeten we zorgen dat hun leefomgeving het vertrekpunt is: ik start een bedrijf, ik ga verhuizen, ik zoek werk. En in die werkelijkheid is er maar één overheid. Onze inwoners maken daarin namelijk geen onderscheid. Daarbij hebben wij als gemeenten een bijzondere positie. Wij staan immers het dichtst bij onze inwoners. Uit Dienstverlening draait om mensen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maart 2010 Gebaseerd op praktijk Over lokale dienstverlening is al heel wat geschreven. Zo is er bijvoorbeeld de uitstekende publicatie Handboek dienstverlening - Over het kastje en de muur (Politeia, 2006). Daarnaast zijn er de publicaties over Antwoord, het Nederlandse model waarbij men integrale dienstverlening wil introduceren bij de lokale besturen. Dit model inspireerde een deel van het werken rond dienstverlening in het Smart Cities project. Toch denken we met deze publicatie iets nieuws toe te voegen aan het denken rond dienstverlening. Geen theorie, wel een hoop getuigenissen en voorbeelden. Twee werelden, zelfde vraag Deze pagina s zijn geschreven gebaseerd op ervaringen uit het Europese Smart Cities netwerk en ervaringen met concrete projecten in de regio Kortrijk. Twee verschillende werelden, lijkt het. Maar dat is het niet. Overal in Europa zitten lokale besturen met de zelfde vraag: hoe lokale dienstverlening organiseren? En wat is de impact van deze dienstverlening? Enjoy.

8 8 CONTEXT SMART CITIES WERKEN SAMEN Smart Cities is een Europees project dat loopt van 2008 tot en met Lokale overheden werken samen met academische partners en nationale overheden om betere dienstverlening te ontwikkelen voor burgers en ondernemingen. Het project wordt gefinancieerd door het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds in het kader van het Noordzee-programma. De deelnemende steden en regio s zetten burgers centraal bij het ontwikkelen van dienstverlening. Dat betekent: die burger beter leren kennen en segmenteren, denken vanuit het standpunt van een gebruiker, werken aan gebruiksvriendelijkheid, maar ook heel expliciet het betrekken van burgers bij de ontwikkeling van dienstverlening. Door het samenwerken met nationale overheden en burgers probeert Smart Cities niet in de val te trappen van mooi gemaakte, maar niet gebruikte diensten. Door samen te werken worden steden slim. meer info:

9 AUTEUR PRODUCT, HAALT INFO UIT GEBRUIKERSPROFIEL TO 9 ANTWOORD IN NEDERLAND Het Nederlandse model Antwoord staat voor een deel model in het werken rond dienstverlening. Dit is een nationaal overheidsinitiatief waarbij gemeenten worden gestimuleerd te werken aan integrale dienstverlening, niet enkel binnen de gemeenten, maar ook tussen openbare besturen. Ultieme bedoeling is dat de burger een antwoord vindt op zijn vragen, ongeacht de overheid waar hij of zij aanklopt. Het model onderscheidt volgende bouwstenen. Deze komen min of meer overeen met de facetten die in de volgende pagina s worden beschreven. Achterliggende boodschap is dat je aan elk van deze facetten moet werken, je moet een totaalaanpak leveren. PRODUCTEN/ DIENSTEN EN KANALEN VRAAG- GERICHT LEIDERSCHAP EN MEDEWERKERS LEVEREN VAN PRESTATIES SYSTEMEN EN INFORMATIE PROCESSEN EN BESTURING ORIËNTATIE FASE 1 dienst geeft antwoord FASE kanaa geeft antwoo VEEL INGANGEN MEDEWERKERSMENU (TE ACTIVEREN ALS BLOCK) WEERGAVE INTERNE INFO (TEKST, BIJLAGE, LINK,...)

10 10 Het model faseert ook het werken aan integrale dienstverlening. Door stapsgewijs de zaken aan te pakken kan een gemeente evolueren naar een integraal werkend geheel. In een eerste fase slagen de aparte diensten in een lokale overheid er in om een gebundeld antwoord te leveren. Hoe meer de gemeente vraaggericht kan werken, hoe meer ze er ook in slaagt toegankelijker te worden. Zo slagen heel wat gemeenten in de regio Kortrijk er via hun website in om gebundeld informatie en diensten te leveren, ongeacht de dienst die verantwoordelijk is (fase 2). En een aantal gemeenten werkt al aan een integraal werkende interface voor de burger, of het nu gaat om balie, telefoon of online contact (fase 3). In een vierde fase is de gemeente een geoliede machine die burgers goed bedient, precies omdat ook op de achtergrond gegevens worden uitgewisseld, wat een aantal aanvragen zelfs overbodig maakt. Fase 5, waarbij de overheid één duidelijke ingang tot diensten en informatie kan leveren is voorlopig nog veraf. Dit vergt interbestuurlijk werken, hoewel een aantal voorbeelden (productencatalogus, bedrijvengids,..) tonen dat ook hier de toekomst niet ver af is. meer info: VRAAG- GERICHT ORIËNTATIE FASE 1 dienst geeft antwoord FASE 5 overheid geeft antwoord FASE 4 gemeente geeft FASE 3 antwoord frontoffice geeft antwoord FASE 2 kanaal geeft antwoord TOEGANKELIJKHEID VEEL INGANGEN ÉÉN DUIDELIJKE INGANG WEERGAVE INTERNE INFO (TEKST, BIJLAGE, LINK,...)

11 11 ONZE ZANDBAK De periode is een ongemeen boeiende periode bij gemeentebesturen in het Zuiden van West-Vlaanderen. Tal van gemeentelijke projecten over dienstverlening in de regio Kortrijk staan op stapel. Dit vormt een uitstekende zandbak om te experimenteren, maar des te meer om uit te wisselen en te leren van elkaar. E-government atelier dienstverlening Dat gebeurde in een e-government atelier dat plaats vond eind begin 2010 met de titel Bereikbare en klantvriendelijke informatie en diensten in de gemeente. Het atelier verzamelde ambtenaren van die gemeenten in de regio die in een organisatieproject zitten of zullen zitten en hierover al een visie of een aanzet van een visie hebben geschetst. De eerste dag werden de verschillende projecten en de interne organisatie van de gemeente toegelicht, gevolgd door een toelichting van de Hogeschool Gent. Op de tweede dag was de Gemeente Groningen te gast voor een workshop over visie en dienstverlening. Op de laatste atelierdag gingen de deelnemers samen met Memori (Lessius Mechelen) op zoek naar een kanaalstrategie. Dat is een strategie voor het doelmatig en genuanceerd inzetten van kanalen voor informatie en dienstverlening in een gemeente (zie verder). Dit waren de voornaamste conclusies van dit atelier: De deelnemende gemeenten werken rond gelijkaardige projecten, hoewel de klemtoon vaak anders ligt: andere kanalen, andere timing, focus op gebouw,... Het denkkader is evenwel gelijklopend: de gemeenten willen gebruiksvriendelijke dienstverlening aanbieden, op basis van een sterke visie en een integrale werking van de gemeentelijke diensten. De kleinere gemeenten zijn veelal niet betrokken geweest bij dit proces rond dienstverlening. Toch zitten ook zij met vragen rond dienstverlening. Een aangepaste methode moet hier een antwoord op bieden. Het ontwikkelen van een gemeentelijke visie op dienstverlening is een belangrijke voorwaarde om dienstverleningsinitiatieven op een zinvolle en duurzame wijze op te starten. Ook moet de gemeente voldoende tijd nemen. Het inzetten van kanalen (balie, werken op afspraak, telefoon, website) hangt sterk af van een kanaalstrategie. En om die strategie te ontwikkelen moet een gemeente eerst kennis ontwikkelen over de eigen burgers en doelgroepen. Technologie is een belangrijk hulpmiddel in het vormen van loketten, maar is niet de hoofdzaak. Mensen zijn cruciaal.

12 12 Onderzoek naar dienstverlening Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Zwevegem, Kortrijk en Intercommunale Leiedal hebben in de loop van februari en maart 2010 een online en post-enquête laten uitvoeren bij de inwoners van hun gemeente door Lessius Mechelen - Memori. In de vragenlijst werd gepeild naar kanalen voor informatie en dienstverlening en werd gepeild naar de tevredenheid over de gemeentelijke dienstverlening. Verder in deze publicatie wordt ingegaan op de conclusies en lessen uit dit onderzoek. Bibus en Gemeentepunt Zwevegem De Gemeente Zwevegem startte begin 2010 een Bibus, een bibliotheek annex gemeentekantoor. De bus vervangt een aantal locaties in deelgemeenten. De gemeente is ook in 2009 gestart met een organisatietraject. In 2012 wil Zwevegem verhuizen naar een Gemeentepunt waar ocmw, gemeente, politie en werkwinkel samen huizen in een voormalig bedrijfsgebouw van Bekaert. De grote lijnen voor dit initiatief staan beschreven in het beleidsakkoord van de gemeente. Een architectenteam werd belast met de opdracht voor het verbouwen van het bedrijfspand tot een functioneel gebouw gericht op dienstverlening. Tegelijk werden werkgroepen opgericht die zich bezig hielden met huisstijl, architectuur en met dienstverlening. In die laatste werkgroep werd nagedacht over dienstverlening en communicatie in al zijn facetten. Ook werd een nulmeting opgestart, waarbij elke dienst zijn producten nog eens tegen de lamp hield op vlak van complexiteit, transactie- en informatiekanalen,... Die nulmeting was nodig om te kunnen bepalen welke diensten veel gevraagd zijn, en dus moeten worden aangeboden in de Bibus. Die oefening was ook nodig om te zien waar integratie van loketdiensten zin had en waar niet. Een stadswinkel in Waregem De Stad Waregem opende in oktober 2010 een stadswinkel. Dat is een loket waar de Waregemse burger terecht kan voor de meest gevraagde diensten van de stad. Het is een eerstelijnsdienst die zich bevindt in het winkelcentrum Het Pand. Vroeger moesten burgers zelf de hoger gelegen verdiepingen bezoeken waar de administratie zat. Nu is het de bedoeling dat de mensen in de stadswinkel passeren. Aan de stadswinkel ging al een lange voorbereiding vooraf. Een medewerker inventariseerde de voorbije jaren de interne processen van de stad, maakte een risico-analyse en bracht vervolgens met de diensten ook de interne en externe dienstverlening in kaart.

13 13 Een vernieuwde organisatie in Harelbeke De Stad Harelbeke reorganiseerde in de loop van 2010 grondig de gemeentelijke diensten. Een horizontale structuur van naast elkaar staande diensten en een egale structuur met een twintigtal diensthoofden wordt herleid tot een structuur met beleidsdomeinen en stafdiensten. Het tempo waarin dit gebeurt is een uitdaging voor het draagvlak van de organisatie: mensen veranderen van job, diensten worden opnieuw ingedeeld, nieuwe principes worden ingebracht in de gemeentelijke cultuur. Die organisatieverandering wordt zichtbaar in een nieuwe lokettenzaal in het stadhuis. Een beperkt aantal loketten moet een brede waaier aan diensten meteen of op korte termijn ontsluiten. Dit vereist heel wat vorming, ontwikkelen van technologie en afspraken en MijnKortrijk Sedert de grote reorganisatie van de Stad Kortrijk in de periode , met als kroonstuk de verhuizing naar het nieuwe stadhuis staat dienstverlening hoog op de agenda van het Kortrijkse bestuur. Sedert de verhuizing van 2003 wordt blijvend voort gesleuteld aan dienstverlening: ontwikkelen van online diensten, reorganisatie van openingstijden en de plannen voor het samenbrengen van alle ondersteunende technische diensten op één site. De stad focust sedert 2009 op het verbeteren van de front office, met aandacht voor het optimaliseren van de bestaande kanalen en het uitbouwen van een kanaalstrategie. In het kader van Smart Cities werkte de Stad Kortrijk ondermeer aan telefonische bereikbaarheid en het aanbieden van een aantal diensten via de telefoon. Via het eenvoudige nummer 1777 kunnen Kortrijkse burgers vanaf 2010 informatie vragen, meldingen doen en een aantal transacties in één beweging afhandelen. Daarnaast maakte de stad ook werk van een e-loket met tal van online diensten met de titel MijnKortrijk, en werkt de stad aan gepersonaliseerde dienstverlening en een contactendatabank die het mogelijk moet maken dat een burger die gepersonaliseerde dienstverlening kan krijgen. Om dit alles mogelijk te maken sleutelt de stad intern aan processen en maakt ook blijvend werk van een productencatalogus. De Stad Kortrijk heeft het expliciet over een traject rond dienstverlening, waarbij stap voor stap acties worden uitgevoerd en actief ingespeeld wordt op opportuniteiten. Dit in tegenstelling tot een project dat eindig is en veelal sterk gefocust is.

14 14 Productencatalogus en kwaliteit in Wevelgem In de gemeente Wevelgem is de voorbije tijd hard gewerkt aan het ontsluiten van de gemeentelijke dienstverlening in een productencatalogus, waar ook de ocmw-producten zijn in vervat. De kwaliteitscoördinator volgt het volledige dienstenaanbod op, vanuit een gebruikersperspectief maar evengoed vanuit het perspectief van het gemeentedecreet dat interne controle, kwaliteit en financiële transparantie centraal zet. En ook Dit zijn een aantal cases die de zandbak vormen voor het werken rond dienstverlening in de regio Kortrijk. Maar evengoed kan je het nieuwe stadhuis van Menen vermelden waar transparantie en eenvoud centraal staan, of de inspanningen van Deerlijk om via het optimaliseren van openingstijden dienstverlening beter beschikbaar te maken. Of Anzegem die de dienstverlening naar ondernemers wil verbeteren. Dit is een ambitie die de gemeente deelt met drie andere besturen uit deze regio. Samen met Leiedal hebben ze het project Lean! opgezet dat financieel gesteund wordt door het agentschap Ondernemen.

15 15 1 een gemeente met visie zet reuzenstappen samengevat Ambities neergeschreven in een meerjarenplan zijn een uitstekend startpunt Een visie over dienstverlening moet gedragen zijn door de hele organisatie Werk eerst aan je visie vooraleer je actie onderneemt, het is tijd die je op termijn tijd bespaart Een gemeente met een bestuursakkoord of meerjarenplan dat zich uitspreekt over dienstverlening zet snel stappen vooruit. Het feit dat dienstverlening in een dergelijk akkoord of in een meerjarenplan staat, toont dat het onderwerp voldoende ernstig wordt genomen en dat de stad of gemeente bovendien ambities terzake heeft. Bovendien worden dergelijke plannen politiek doorsproken, wat leidt tot het onontbeerlijke politieke draagvlak voor organisatie- en dienstverleningsprojecten. Meerjarenplannen worden ambtelijk voorbereid en dat is dan op zich weer een garantie voor een draagvlak bij ambtenaren. Zoals zoveel dingen gaat visie niet alleen over wat je wil, maar ook of genoeg mensen dat wel willen. En bij de lokale overheid zijn dié projecten succesvol waarbij politiek en ambtenarij samen voor het zelfde willen gaan. Denkproces zindert lang na Een dergelijke visie voorbereiden vergt echter heel wat werk. En het lijkt soms zinloos om dat denkproces op papier te willen zetten, maar het loont achteraf de moeite: het is een blijvende legitimatie voor heel wat initiatieven en stappen. Een visie op dienstverlening is: doorgesproken neergeschreven beslist gedragen De cases in de regio Kortrijk leren ook dat je best eerst over die visie spreekt voor je aan de slag gaat. Het is een fase van bewustwording, aanvaarding, enthousiasme die cruciaal is en de rest van je traject in hoge mate bepaalt.

16 16 Praktijkvoorbeeld Groningen ontwikkelt een visie op één A4 De Gemeente Groningen ontwikkelde een visie op publieke dienstverlening Het leverde een helder document op van 28 pagina s, maar eigenlijk kan je de principes samenvatten op één a4-tje. De visie is gestoeld op drie uitgangspunten: Dienstverlening vanuit het perspectief van de burger: vraaggericht werken, zoeken naar een evenwicht tussen de wensen van de burger en de organisatie. Vereenvoudiging en digitalisering biedt ruimte voor maatwerk: door het uitbreiden van de digitale mogelijkheden schept Groningen ruimte om te investeren in specifieke doelgroepen: burgers waar de gemeente persoonlijk contact mee wil hebben, die minder of niet zelfredzaam zijn of die niet met internet kunnen werken. Groningen levert kwaliteit: de Groningse maat: om te weten hoe de burgers over dienstverlening denken, wil Groningen de kwaliteit continu meten, contacten worden geanalyseerd en er is een kwaliteitshandvest: eisen waar de dienstverlening aan moet voldoen en waarop burgers de gemeente kunnen afrekenen. Duidelijke en eenvoudige normen Zo zijn er normen over verwachtingen, internet, telefoon, brieven, en balies. Het gaat om algemene principes, die eenvoudig en duidelijk zijn voor de burger en de medewerker. Niet onbelangrijk, want als je teveel in detail gaat bij het opstellen van normen verlies je je in procedures en zaken die onbelangrijk zijn. De gemeente Groningen communiceert over dienstverlening via tal van kanalen, en zette een campagne op om de vernieuwde visie voldoende kenbaar te maken. De gemeente vertaalt deze uitgangspunten vervolgens in een aantal normen. Een voorbeeldje: Telefoon. De burger die belt krijgt direct een medewerker van de gemeente aan de lijn. Er is geen keuzemenu of antwoordapparaat, behalve buiten de openingstijden. De medewerker die de telefoon opneemt, kan de vraag vaak zelf beantwoorden. Is doorverbinden toch nodig, dan is de deskundige bereikbaar of neemt binnen 24 uur contact op met de beller.

17 17 Praktijkvoorbeeld Meerjarenbeleidsplan zet visie Gemeentepunt Zwevegem op de sporen De gemeente Zwevegem wil in 2012 verhuizen naar een nieuw gebouw, waar gemeente, ocmw, politie en werkwinkel samen huizen. De diensten van het ocmw, de gemeente en de werkwinkel worden geïntegreerd aangeboden, hoewel elke organisatie zijn zelfstandigheid deels blijft behouden. Een werkgroep dienstverlening moest begin 2010 advies geven over de manier waarop dit vorm moest krijgen. Belangrijk, en acuut bovendien, want de architecten moesten er rekening mee houden in hun plannen. Helder advies door meerjarenplan Een moderne, klantgerichte en efficiënte gemeentelijke administratie Introduceren en realiseren van een modern personeelsbeleid Investeren in moderne infrastructuur en de nieuwste werkingsmiddelen Optimaliseren van de huidige werking Aanmoedigen van overleg, samenwerking en integratie tussen de diverse diensten Anticiperen op interne en externe factoren die invloed hebben op het personeelsbestand Elk van bovenstaande lijnen wordt bovendien aangevuld en verduidelijkt met concrete actiepunten. De werkgroep gaf advies over indeling en architectuur, de organisatie van balies, openingstijden, kanaalstrategie en hield daarbij tal van factoren tegen het licht. Het feit dat de groep een helder advies kon geven is het gevolg van een inventaris van alle uitspraken in het meerjarenplan over dienstverlening die bij de start van de werkgroep werd opgemaakt. Een aantal voorbeelden uit het meerjarenplan: Bij discussies rond samenwerking in de werkgroep was het vaak handig om terug te grijpen naar deze stelregels, die de filosofie achter het nieuwe Gemeentepunt kernachtig verwoorden. Omdat er al een visie was op dienstverlening kon de werkgroep op een heel korte termijn een advies afleveren aan de stuurgroep die het Gemeentepunt begeleidt. Een klantvriendelijke, correcte en directe dienstverlening Streven naar een maximaal bereikbare en aanspreekbare gemeente Verzorgen van de dienstverlening op maat van de inwoner Verhogen van de participatie van de inwoner Verstrekken van doel- en klantgerichte informatie

18 18

19 19 2 DIENSTVERLENING IS TEAMWERK samengevat Werken aan dienstverlening betekent sleutelen aan je organisatie Alle medewerkers moeten van de uitgangspunten overtuigd raken Doe inspanningen om kennis blijvend te delen in de organisatie Het laten roteren van medewerkers is een uitstekend middel om kennis te spreiden Veranker het werken aan dienstverlening in je organisatie door het deel van de reguliere taakinhoud te maken en er tijd voor vrij te maken Werken aan dienstverlening gaat veelal om werken aan mentaliteit en samenwerking. Mensen doen samenwerken doe je niet door simpelweg technologie of een kwaliteitsmodel in de organisatie te introduceren, hoewel dit vanzelfsprekend kan helpen. Goesting en motivatie Samenwerken gaat over goesting, inspireren, motiveren. Medewerkers moeten overtuigd worden dat samenwerken loont en moeten ook de burger weer zijn centrale plek willen terug geven in het denken rond dienstverlening. Werken aan dienstverlening gaat over organisatieverandering: bewustmaking bij de medewerkers over begrippen producten en processen het loslaten van het individuele en het dienstgebonden denken: integraal werken vereist een brede kijk van medewerkers, en een kennis over hun rol in het geheel versterken van de relatie tussen secretaris, verantwoordelijke communicatie - kwaliteitsverantwoordelijke - diensthoofden - productverantwoordelijken (zie ook verder in het hoofdstuk over producten: productverantwoordelijken zijn mensen die een verantwoordelijkheid hebben voor het up-to-date houden van een stukje informatie over dienstverlening van de gemeente) medewerkers betrekken bij alle stappen, van het prille denkproces tot de uitvoering vorming Het leidt er soms toe dat gemeenten soms andere oplossingen voor dienstverlening bedenken. Dat is niet erg, want lokale overheden werken allemaal in een eigen kader en een eigen context. Toch merk je dat veel oplossingen voor dienstverlening een gemeenschappelijke basis hebben. Draagvlak Je kan wel ideeën opdoen van andere gemeenten, maar veelal is het concept dat je met de hele organisatie bedacht hebt en waar de hele organisatie achter staat voor jouw lokale context het beste concept. Belangrijker is met andere woorden om te werken aan draagvlak en mentaliteitsverandering op basis van wat je met de ploeg bespreekt dan een aantal fancy concepten binnen te halen zonder ze vooraf te toetsen.

20 20 Kennis borgen Een aantal besturen in de regio Kortrijk kijkt aan tegen een immense golf van pensioneringen. Meer dan ooit is het belangrijk kennis te verwerven en te borgen in de organisatie. Het is een uitdaging voor vele secretarissen om methodes te vinden om kennis en ervaring in hun lokale organisatie te blijven houden. Soms zal dat lukken met een tijdige kennisoverdracht, soms zal regionale samenwerking het antwoord bieden voor het kunnen behouden van specialistische kennis. Trek de organisatie in De Stad Waregem trok de organisatie in om medewerkers aan te trekken om de polyvalente stadswinkel te bemannen. In Kortrijk werd het nieuwe telefonisch dienstencentrum 1777 ingevuld met de medewerkers van het Meldpunt en aangevuld met medewerkers uit de organisatie. Zij werken soms deeltijds in hun dienst, deeltijds bij 1777, om er voor te zorgen dat kennis gedeeld wordt. In Harelbeke dan weer werd de hele organisatie herdacht en werd een nieuwe structuur op poten gezet. In Zwevegem werden werkgroepen opgericht die de gemeente moeten helpen in de overgang naar het nieuwe Gemeentepunt. Leiderschap In elk van deze gevallen speelt de secretaris een sterk sturende rol. Hij of zij moet er voor zorgen dat de diensten, met hun eigen doelstellingen, het algemene doel voor ogen blijven houden en samenwerken. Vaak heeft de secretaris een rechterhand in de vorm van een kwaliteitsverantwoordelijke of een verantwoordelijke dienstverlening. Dat is ook nodig, om de kennis en vaardigheden over dienstverlening te kunnen borgen, maar ook om integraal te kunnen werken, om mensen over hun vakje heen te leren kijken. Een onbevooroordeelde bemiddelaar die over en tussen de diensten kan werken, mét een mandaat van de secretaris. It s a job Het kan ook geen kwaad om iemand te hebben die de productencatalogus van de organisatie in het oog houdt, net zoals je een webmaster hebt of een personeelsverantwoordelijke. Of iemand die de processen van de organisatie helpt beschrijven en bewaken. Soms vind je die functies in één persoon, soms verspreid over meerdere personen. Maar het belangrijkste is dat er iemand is die processen, producten, kanalen en dienstverlening helpt structureren voor de hele organisatie. En hier vermijden we bewust de woorden controleren, beheren en beheersen. Dat zijn termen uit het gemeentedecreet. Als we praten over dienstverlening gebruiken we liever de woorden goesting, begeesteren, stimuleren en vooruit kijken.

21 21 Praktijkvoorbeeld Werkgroep bepaalt mee organisatie Gemeentepunt Zwevegem De Gemeente Zwevegem werkt al geruime tijd aan meer samenwerking tussen lokale overheden. Zo hebben de gemeente en het ocmw één website. In 2012 willen de gemeentediensten, het ocmw, de werkwinkel en de lokale politie verhuizen naar het nieuwe Gemeentepunt. Tot op vandaag zitten al deze diensten verspreid over de gemeente. Het Gemeentepunt is een groot gebouw met twee bouwlagen. Het gelijkvloers is bedoeld voor publieksdiensten, de bovenverdieping voor administratieve diensten en diensten waar je best op afspraak komt. In voorbereiding tot deze belangrijke stap richtte de gemeente een aantal werkgroepen op: over huisstijl, over techniek, over financiën, en ook over dienstverlening. Aan deze werkgroep werd advies gevraagd over de organisatie van de onthaalbalies, het telefonisch onthaal, het loket en de openingstijden. Representatieve samenstelling De werkgroep werd representatief samengesteld: baliemedewerkers, diensthoofden, telefonistes uit alle diensten van de gemeente, het ocmw en de werkwinkel. De werkgroep kreeg alle autonomie in het opstellen van de agenda, en de deelnemers werden aangemoedigd actief mee te doen, op basis van vertrouwen. Een projectleidster leidde alles in goede banen. De werkgroep kwam minstens maandelijks bijeen en kon in amper vier maanden tijd een document afleveren over dienstverlening, de gewenste kanaalstrategie en het gebouw. Specifieke adviezen waren er over de onthaalbalie, telefonie, de opdeling tussen front en back office en de openingstijden. De werkgroep is er zo in geslaagd om een helder en praktisch advies af te leveren, dat bovendien door de medewerkers werd gedragen. Het leidde intussen tot een grondige aanpassing van de plannen van de architecten. Een aantal stellingen uit het advies: We dienen meer vraaggericht dan aanbodgericht te werken. De uitdaging hierbij is een evenwicht te vinden tussen de wensen van de burger en de mogelijkheden van de organisatie. Mensen verwachten niet altijd dat alles meteen beschikbaar is, maar willen wel dat eenvoudige zaken meer en sneller beschikbaar zijn dan complexe. De veel gevraagde en minder complexe producten zouden zoveel als mogelijk beschikbaar moeten zijn via verschillende kanalen. Hoe complexer het product, hoe specifieker het kanaal en ook het tijdstip. Door de digitale mogelijkheden uit te breiden wordt meer ruimte gemaakt om te investeren in specifieke doelgroepen. Voorstel is om een beperkt aantal telefoonnummers te publiceren: een algemeen nummer en een nummer per inhoudelijk domein. Wie belt krijgt onmiddellijk een medewerker aan de lijn. De medewerker die opneemt kan de vraag zelf beantwoorden. Alle producten worden gecategoriseerd in A-B-Cproducten: A-producten kunnen meteen worden afgehandeld door de medewerker in de front office, B-producten nemen meer tijd in beslag en er is terugkoppeling naar de back office nodig. C-producten zijn complexe dossiers waar een gespecialiseerd medewerker mee bezig is, en die ook afhankelijk zijn van een beslissing van een overheid.

22 22 Praktijkvoorbeeld Medewerkers Wevelgem schrijven samen productencatalogus Menen informeert personeel via intranet De gemeente Wevelgem wilde een beter overzicht van de producten die aangeboden worden door de gemeente en het ocmw. Bedoeling is om een accuraat beeld te krijgen, en die productencatalogus is ook een hefboom voor betere samenwerking tussen de diensten. Wevelgem ging aan de slag met een specifieke website die werd ontwikkeld door Leiedal en waarbij een vast stramien om een product te beschrijven werd gebruikt, zie ook het hoofdstuk over de productencatalogus. De kwaliteitscoördinator van de gemeente begeleidde de personeelsleden door elke dienst te bezoeken, het project uit te leggen en te helpen met de productbeschrijvingen. De coördinator stond ook in voor de eenvormigheid van de beschrijvingen. Na een paar maanden waren de eerste sets producten beschreven. De gemeente maakte expliciet de keuze om de producten door de medewerkers zelf te laten schrijven, vanuit hun vakkennis. Dat is ook zo in de andere gemeenten van de regio Kortrijk: de diensten beschrijven zelf hun productaanbod. In een aantal gemeenten is er wel een overkoepelende kwaliteitscontrole. In een volgende stap werd beslist om de interne productbeschrijvingen publiek te maken, vanuit de redenering dat de productbeschrijvingen ook voldoende informatieve waarde hadden voor bezoekers van de website. Dat impliceerde wel dat een heel deel producten nog eens werden herschreven. Op vandaag heeft de gemeente Wevelgem zowat 300 producten beschreven. De Stad Menen informeert de medewerkers via een intranet. Dat is gebouwd met de zelfde technologie als de website van Menen. Binnen die website heeft men pagina s gemaakt die de medewerkers kunnen bekijken als ze inloggen op de website. Op het intranet worden volgende zaken aangeboden: Nieuws voor medewerkers Een eenvoudig zoeksysteem om specifiek naar bepaalde producten te zoeken Personeelsinformatie Handleiding en richtlijnen Formulieren voor medewerkers Dienstnota s en berichten Dankzij dit intranet heeft Menen op een eenvoudige wijze alle informatie, die voorheen verspreid zat in tal van documenten op verschillende netwerkschijven, samengebracht in één handige interface voor de medewerkers van de stad. Ook in andere gemeenten bouwt men een intranet, vanuit de redenering dat de medewerker aan de balie het gezicht is van de gemeente en goed geïnformeerd moet zijn.

23 23 Praktijkvoorbeeld No-nonsense aanpak leidt tot samenwerken In Kortrijk kiest men er meer en voor om mensen op basis van een taak samen te plaatsen om aan dienstverleningsprojecten te werken. Zo vermijdt men een zware overhead aan sturings- en projectteams. Zo is er bijvoorbeeld een werkgroep voor redacteurs van de website, of is het ondernemersloket ingevuld met personen uit verschillende directies. Zorgen dat mensen in een concrete situatie en met een concrete taak moeten samenwerken leidt tot integraal werken.

24 24

25 25 3 de productencatalogus als centrale informatiebron samengevat Beschrijf op een systematische wijze welke dienstverlening je lokale overheidsorganisatie biedt, het is een voorwaarde om integraal te kunnen werken Zorg dat de verantwoordelijkheid over de beschrijving ligt bij de dienst die het product aanbiedt De kwaliteit van de lokale productencatalogus moet centraal opgevolgd en gestuurd worden De productencatalogus is een instrument voor de medewerker en voor de burger De start van alle dienstverlening is weten wat je aanbiedt. Dat klinkt evident, maar dat is het niet. Binnen je gemeente, binnen je ocmw, tussen deze organisaties. En wat doet de provincie? Vlaanderen? De federale overheid? Medewerkers van een gemeentebestuur en ocmw moeten omgaan met alle mogelijke vragen. Een burger maakt veelal geen onderscheid tussen departementen, afdelingen en besturen. Die wil gewoon een antwoord op zijn of haar vraag. Daarom is een productencatalogus zo belangrijk: het is een voorwaarde om integraal te kunnen werken. Alles wat een burger kan vragen Er is geen allesomvattende definitie van wat een product is. In de praktijk gaat het om alles wat een burger kan vragen aan een lokale overheid. Dat gaat over de melding van defecte straatlantaarns, een premie voor een zonneboiler, een toelage voor thuiszorg tot informatie over bouwen en wonen. De voorbije jaren werden al pogingen gedaan in Vlaanderen om het totale overheidsaanbod te inventariseren: het zou gaan om meer dan 700 producten. In de praktijk definiëren de besturen uit de regio Kortrijk in hun productencatalogi ongeveer 200 tot 300 producten. Strak stramien maakt delen mogelijk Twaalf gemeenten uit de regio Kortrijk startten in 2008 met het opbouwen van een lokale productencatalogus. Dat gebeurt volgens een strak stramien. Per product worden een aantal elementen vastgelegd: titel, inhoud, prijs, aanvraagprocedure, verantwoordelijke dienst, contactadres, de stappen die je moet volgen om het product te bekomen. Die elementen zijn gebaseerd op het Britse model van ESD Toolkit. Dat is een samenwerkingsverband tussen Britse overheden waarbij men een aantal standaarden bepaalt: wat zijn producten, hoe moeten producten beschreven zijn, welke doelgroepen zijn er, langs welk kanaal zijn diensten beschikbaar. Het volgen van dit strak stramien zorgt ervoor dat producten kunnen worden gekopieerd en uitgewisseld tussen overheden. Zo beschikt iedereen over de informatie. Meer info:

26 26 Een kleine geschiedenis In 2005 realiseerde Leiedal met de Stad Harelbeke het digitaal sociaal huis, de eerste productencatalogus in Vlaanderen. In die catalogus werden alle diensten beschreven die het sociaal huis Harelbeke aanbiedt. Het was toen nog een catalogus die enkel door medewerkers werd gebruikt. Catalogus wordt publiek instrument Omdat al snel werd ingezien dat ook het publiek op zoek is naar die informatie werd in 2008 besloten om die catalogus publiek te maken op de gemeentelijke websites. De gemeenten van de regio Kortrijk kregen ook al een basisset van een tweehonderdtal producten aangeboden die in de Gemeente Wevelgem op punt werden gezet. Die basisset werd door elke gemeente aangepast en aangevuld en veel gemeenten beschreven ook nieuwe producten, die vervolgens weer gedeeld werden met andere gemeenten. Sedert de lancering begin 2009 zijn de productcatalogi dus een feit. Accuraat houden Toch blijft het wachten op betere productbeschrijvingen. Lokale besturen zijn vanzelfsprekend in staat om het typisch lokale aanbod perfect te beschrijven. Maar een gemeente biedt ook heel wat Vlaamse en federale producten aan, denk maar aan alle dienstverlening rond burgerzaken of ocmw-materie. Wetgeving verandert, inhoud van producten verandert, en niet elke gemeente slaagt er in om die veranderingen op te sporen, laat staan de productbeschrijvingen accuraat te houden. Interbestuurlijke productencatalogus De regel zou moeten zijn: de eigenaar of maker van het product, de authentieke bron, zorgt voor de juiste beschrijving. Zo moeten we in Vlaanderen en België een systeem vinden waarbij elke overheid zijn productbeschrijvingen bijhoudt en waarbij lokale websites die beschrijvingen automatisch kan overnemen. En ook omgekeerd: wie belt naar de Vlaamse Infolijn zou ook moeten kunnen vernemen wat de gemeente aanbiedt. Dat doe je door een interbestuurlijke productencatalogus op te bouwen, die inhoud websites laat synchroniseren tussen al die overheidswebsites. ESD Toolkit doet dit al jaren in Groot-Brittannië, in Vlaanderen zou dit van de grond moeten komen in de loop van 2011.

27 27 Test-Aankoop onderzocht in maart 2010 bij 159 gemeenten hoe een reispas werd afgeleverd en welke informatie hierover wordt geleverd aan het loket. Dit relatief complexe product (nieuwe versie, uitzonderingen per land, leeftijdsgerelateerde variaties) wisselt al eens qua modaliteiten, dus onderliggend was dit een test in hoeverre de loketmedewerker de precieze informatie kan leveren. Deze informatie staat idealiter beschreven in een productfiche die constant wordt bijgehouden. De conclusies: 64% van de gemeenten slaagde er in om alle nodige informatie te geven de andere gemeenten presteerden ondermaats, 7% kon de burger zelfs niet verder helpen Bron: Test-Aankoop, september 2010 Hoe ga je aan de slag? Het beschrijven van producten is een beetje vergelijkbaar met het beschrijven van processen. Het is iets dat je verplicht kan maken, maar dat snel kan eindigen als een lege - niet doorleefde - oefening waarvan de resultaten belanden in een kast. Net zoals processen zijn producten een werkinstrument. Eigenaarschap bij diensten Medewerkers moeten overtuigd worden van het belang van een integrale werking, het belang van transparantie, het belang van producten in dienstverlening. Die bewustwording doe je door veel te praten, veel uit te leggen, te informeren. Je kan een externe persoon vragen om het proces vooruit te helpen, maar het is belangrijk dat het eigenaarschap bij de diensten en de medewerkers blijft liggen. Tenslotte zijn zij het best op de hoogte van wat hun dienst doet en wat zij aanbieden. Het centraal beschrijven van producten lijkt geen goede zaak, een centrale eindredactie, sturing en kwaliteitsmeting is wel aangewezen.

28 28 Productverantwoordelijke Vervolgens start je met het per dienst in kaart brengen van de verschillende producten. Belangrijk is dat per product een verantwoordelijke wordt gevonden die het aanspreekpunt is voor zowel de informatie over het product als over het gerelateerde proces. Dat kan het diensthoofd zijn, dat kan ook een medewerker zijn. Hij of zij is verantwoordelijk voor de kwaliteit en de inhoud van het beschreven product. In principe is die persoon op de hoogte van de wetgeving terzake, en volgt de actualiteit rond de materie nauwgezet op. Leesbaar De productbeschrijving is geen wettekst. Je kan in het product nog altijd verwijzen naar wetteksten of specifieke beschrijvingen. Bedoeling is dat de productbeschrijving leesbaar is voor een modale burger, voldoende informatie geeft om nuttig te zijn, zonder veel ballast. Dat is geen eenvoudige taak. Vandaar dat het aangewezen is om over de organisatie heen een productenverantwoordelijke aan te duiden die waakt over de eenvormigheid van de teksten, het taalgebruik en de kwaliteit van de beschrijvingen. De productverantwoordelijke stuurt ook de diensten, en nodigt ze uit om hun aanbod te beschrijven. Producten publiceren volgens context Op een website worden producten pas krachtig als ze worden getoond afhankelijk van het onderwerp van een bepaalde pagina. Producten die door verschillende diensten worden aangeboden worden gebundeld getoond, volgens de context.

29 29 Doelgroepbenadering Niet alleen thematisch bewijzen producten hun nut, ook als je denkt in functie van doelgroepen stelt een productencatalogus je in staat om nuttige diensten voor een bepaalde doelgroep gebundeld te presenteren. Ook als de producten door verschillende diensten worden geleverd. De websites van de gemeenten Zwevegem, Waregem en Wevelgem voeren het lijstje aan van ondernemersvriendelijke websites in West-Vlaanderen. De website van Zwevegem wordt in de studie zelfs als vijfde gequoteerd in Vlaanderen. Elk van deze websites heeft de voorbije jaren veel energie gestopt in het ontwikkelen van een productencatalogus, met ondermeer producten voor de doelgroep ondernemers. Zij hebben ook specifieke ingangen op hun website gemaakt voor ondernemers, en zij beschikken over een bedrijvengids. informatie Het onderzoek Digitale loketten - hoe ondernemersvriendelijk zijn de Vlaamse gemeentelijke websites? is uitgevoerd door Memori in opdracht van Unizo. (september 2010)

30 30 Feedback is cruciaal Het feit dat burgers en personeel hun informatie terug vinden op het zelfde platform is heel comfortabel. Het zorgt er ook voor dat je informatie accuraat moét houden: mensen die een verkeerd of onvolledig beschreven product vinden op je website, zullen daar over klagen aan het loket of de balie. Het is aan de baliemedewerkers om die feedback terug te geven aan de redacteur van de productfiche. En dan zijn er nog heel wat praktische voordelen aan het gestructureerd beschrijven van dienstverlening en publicatie als webpagina: je kan er naar verwijzen bij contact aan de balie of telefoon, afdrukken en mee geven webstatistieken geven je een duidelijk beeld over welke producten veel gevraagd zijn en zo kan je je website nog optimaliseren om ze nog duidelijker in de verf te zetten Opdelen in A/B/C-producten Een aantal gemeenten in de regio Kortrijk, zoals Waregem, Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem willen werken met unieke contactpunten, zoals een servicebus (Zwevegem), 1777 (Kortrijk) of een stadswinkel (Waregem). Om dit te realiseren moet een gemeente zicht hebben op de aard van de producten en transacties, om zo te kunnen beoordelen of het product al of niet via deze eerstelijnskanalen kan worden afgehandeld. Complexiteit bepaalt plek van transactie Producten worden gecategoriseerd in A-B-C-producten: A-producten kunnen meteen worden afgehandeld door de medewerker in de front office, B-producten nemen meer tijd in beslag en er is terugkoppeling naar de back office nodig. C-producten zijn complexe dossiers waar een gespecialiseerd medewerker mee bezig is, en die ook afhankelijk zijn van een beslissing van een overheid. Volgende stappen zijn nodig: per product identificeren of het een complex/eenvoudig product is, wat bepalend is voor de wijze waarop het product wordt afgeleverd in kaart brengen van de verschillende doelgroepen - productsoorten en hun geprefereerde kanaal bepalen langs welke kanalen welke producten worden afgeleverd (online, algemene balie / specifieke balie, huisbezoek, telefoon, op afspraak...) per product in kaart brengen welke informatie extern/intern is, welke toepassingen worden gekoppeld, welke transacties betalend zijn, welke authenticatie behoeven,... De gemeente Zwevegem heeft een intensieve meting achter de rug, waarbij voor elk van de honderden producten bovenstaande gegevens werden geïnventariseerd.

31 PRODUCTEN/ DIENSTEN EN KANALEN VRAAG- GERICHT 31 LEIDERSCHAP EN MEDEWERKERS LEVEREN VAN PRESTATIES SYSTEMEN EN INFORMATIE PROCESSEN EN BESTURING De productencatalogus voor intern gebruik Hoewel de productbeschrijvingen op de websites van de regio Kortrijk in principe publiek zijn, is voor een aantal gemeenten nodig gebleken om interne informatie toe te voegen aan een productbeschrijving. Deze informatie kan je als ingelogde medewerker dan bekijken. Gemeenten kunnen links naar wetgeving toevoegen, of tijdelijke informatie over een product publiceren, bijivoorbeeld als een premie na een bepaalde periode niet meer uitgereikt wordt. ORIËNTATIE FASE 1 dienst geeft antwoord VEEL INGANGEN FA fron ge ant FASE 2 kanaal geeft antwoord TOEGAN MEDEWERKERSMENU (TE ACTIVEREN ALS BLOCK) WEERGAVE INTERNE INFO (TEKST, BIJLAGE, LINK,...) AUTEUR PRODUCT, HAALT INFO UIT GEBRUIKERSPROFIEL (NIET HETZELFDE ALS VERANTWOORDELIJKE DIENST) DRUPAL ZOEK (TE ACTIVEREN ALS BLOCK) ROL MEDEWERKER (ZICHTBAARHEID BLOCKS, VIEWS, PAGINA S EN INTERNE PRODUCTINFO) GEBRUIKERSPROFIEL (CONTACTINFO AUTEUR) VOORKEURKANALEN - INFORMATIEVE CONTACTEN VOORKEURKANALEN - ADMINISTRAT 80% 70% 60% 26% 71% 60% 80% 70% 60% 56% 75% 50% 43% 47% 46% 50% 47% 40% 30% 20% 26% 21% 15% 14% 16% 27% 16% 17% ter plaatse, bij de dienst zelf via folders telefonisch 40% 30% 20% 31% 36% 25% 38% 32% 31% 20 10% 0% 6% per via website 10% 0% 6% 5% 8% 2% praktische info diensten op de hoogte blijven van vrijetijdsactiviteiten info premies melden van defect inschrijven voor activiteit aanvragen a

32 geeft antwoord FASE 4 gemeente 32 geeft antwoord e JKHEID ÉN DUIDELIJKE INGANG Het is ook in de interne productencatalogus dat producten kunnen worden ontsloten naar dienst, of naar plaats van aflevering. In onderstaande schets zie je hoe Zwevegem producten opdeelt naargelang het loket, of het domein waarbinnen medewerkers werken. De kwaliteitsverantwoordelijke kan via deze specifieke lijsten ook nakijken of producten af en toe een update krijgen, wie de producteigenaar is, en welke producten veel of weinig worden aangeklikt. BIBUS PRODUCTEN_BIBLIOTHEEK PRODUCTEN_BURGERZAKEN PRODUCTEN_OCMW BALIEPERSOONSGEBONDEN PRODUCTEN_BURGERZAKEN PRODUCTEN_OCMW PRODUCTEN_WELZIJN TREFWOORD BALIEGRONDGEBONDEN PRODUCTEN_MILIEU PRODUCTEN_STEDENBOUW VIEW (= LIJST PRODUCTEN) - TITEL PRODUCT - AUTEUR PRODUCT - LAATSTE UPDATE - AANTAL HITS -... PRODUCT PUBLIEKE INFO (HOE, WAT, WAAR, HOEVEEL,...) MEDEWERKERSINFO - AUTEUR PRODUCT + CONTACTINFO AUTEUR - LINK NAAR INTRANET - BIJLAGE (PDF,...) - TEKSTOPMERKING (PRODUCT GELDIG TOT) ONTACTEN 34% 36% 36% 25% 11% 10% ter plaatse, bij de dienst zelf via folders telefonisch per via website op een bewonersvergadering mening over het project VERWACHTINGEN, PRODUCTEN EN KANAALSTRATEGIE NULMETING

33 33 Praktijkvoorbeeld Processen en producten in kaart In Kortrijk brengt men sedert de verhuizing naar het nieuwe stadhuis in 2003 processen in kaart. Dit heeft intussen al geleid tot een bijna volledig dekkend zicht op de interne werking van de organisatie. De processen geven een mooi beeld van hoe een bepaalde vorm van dienstverlening intern wordt afgewikkeld. Daarnaast brengt de stad sedert 2008 ook de producten in kaart: alle vormen van dienstverlening die de stad extern aanbiedt. In 2010 matchen medewerkers nu die producten en processen, zodat voor medewerkers en publiek accurate informatie voorhanden is over de dienstverlening, die voor de medewerkers via een intranet nog eens wordt aangevuld met het procesverloop dat gekoppeld is aan het product. Ook in Waregem is men een gelijkaardige oefening aan het maken.

34 34

35 35 4 ken je gebruiker samengevat Meer weten over je gebruikers leidt tot een hogere impact van je dienstverlening en kan leiden tot meer efficiëntie Bepaal eerst haarfijn wat je wil doen en waarom je het wil doen Gebruik eerst de bestaande data, die in heel wat vormen vindbaar is in de lokale overheid Betrek je gebruikers zo vroeg mogelijk Probeer je gebruikers in te delen in doelgroepen, waardoor je zo gemakkelijker kanalen kan afstemmen Maak gebruik van die kennis over gebruikers voor een doelgerichte marketing van je dienstverlening Wat is de zin van dienstverlening als je niet weet aan wie je diensten levert? Als je niet weet wat burgers, bedrijven of verenigingen nodig hebben van een lokale overheid? Door het beter kennen van je gebruiker kan je diensten afleveren op het juiste moment, via het juiste kanaal. Gebruikersonderzoek kan leiden tot een grotere impact van je dienstverlening, en kan leiden tot een grotere efficiëntie in de organisatie. Elke actie, elk project zou moeten starten vanuit een probleem dat je wil oplossen. Dat kan een verbetering zijn, dat kan meer efficiëntie zijn, dat kan het beantwoorden van een vraag zijn. Dat klinkt evident, maar dat is het niet altijd. Hoe vaak beginnen we niet aan projecten zonder helder vooraf te definiëren wat het probleem is, hoe je denkt het op te lossen en hoe je achteraf de impact van je werk wil meten? Stappenplan In het Smart Cities project hebben we een volledige methode opgesteld die je helpt doorheen dit proces. Van de probleemdefintie, onderzoek van gebruikers en kanalen tot de marketing en de meting van je actie. Bepaal de doelstelling Voor je aan een project begint bespreek je samen met de dienst, het diensthoofd, de verantwoordelijke politicus wat je wil aanpakken en hoe je dat wil doen. Probeer ook al te weten te komen hoe je je actie zal meten. Vertrek van bestaande gegevens Ga op zoek naar de gebruikers van je dienst. Wie zijn ze? Probeer ze te vatten in segmenten, zoals bejaarden, jongeren, sportliefhebbers, vrouwen, jonge koppels, verbouwers... Maak van de analyse van statistieken een reguliere taak in je organisatie. Je kan gebruik maken van GIS, van

E-Government. Leiedal in 120 minuten e-government in drie kwartier. Bob Bulcaen Filip Meuris

E-Government. Leiedal in 120 minuten e-government in drie kwartier. Bob Bulcaen Filip Meuris E-Government Leiedal in 120 minuten e-government in drie kwartier Bob Bulcaen Filip Meuris Geschiedenis E-Government > Inleiding > Geschiedenis Leiedal 1960 ICT-activiteiten: 1. GIS (1992) 2. Websites

Nadere informatie

Help mee om elektronische dienstverlening in de regio Kortrijk te verbeteren.

Help mee om elektronische dienstverlening in de regio Kortrijk te verbeteren. Persbericht Help mee om elektronische dienstverlening in de regio Kortrijk te verbeteren. Nieuwe website vraagt burgers, verenigingen en overheden naar suggesties voor een betere elektronische dienstverlening

Nadere informatie

/23/ Dienstverlening mensgericht ontwerpen met Service Design (Design Vlaanderen)

/23/ Dienstverlening mensgericht ontwerpen met Service Design (Design Vlaanderen) /23/ Dienstverlening mensgericht ontwerpen met Service Design (Design Vlaanderen) TREFDAG VVSG 16/10/2014 INHOUD WIE ZIJN WIJ? CONTEXT EN PROBLEEMSTELLING WAT IS HET RESULTAAT? HOE VERLIEP HET PROCES?

Nadere informatie

Naar een nieuw organisatie- en dienstverleningsmodel in Harelbeke

Naar een nieuw organisatie- en dienstverleningsmodel in Harelbeke Naar een nieuw organisatie- en dienstverleningsmodel in Harelbeke inhoud 1. Het veranderingsproject Dynamo 2. Onze vroegere ervaring : De productencatalogus als digitale invulling van het sociaal huis

Nadere informatie

Projectaanpak nieuwe Digitale Regio Kortrijk. V-ICT-OR kenniscentrum - seminarie gemeentelijke websites Bob Bulcaen, 29 maart 2007

Projectaanpak nieuwe Digitale Regio Kortrijk. V-ICT-OR kenniscentrum - seminarie gemeentelijke websites Bob Bulcaen, 29 maart 2007 Projectaanpak nieuwe Digitale Regio Kortrijk V-ICT-OR kenniscentrum - seminarie gemeentelijke websites Bob Bulcaen, 29 maart 2007 Leiedal Algemeen directeur Secretaris Cluster 5 Netwerking en communicatie

Nadere informatie

SLIMMER, STERKER, STRAFFER STREEKAMBITIE OVER DIENSTVERLENING & egovernment

SLIMMER, STERKER, STRAFFER STREEKAMBITIE OVER DIENSTVERLENING & egovernment SLIMMER, STERKER, STRAFFER STREEKAMBITIE OVER DIENSTVERLENING & egovernment 2 COLOFON redactie Bart Noels, Leiedal Vormgeving Giovanni Maes, Leiedal Uitgave Intercommunale Leiedal President Kennedypark

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Van contentbeheer naar kennisbeheer

Van contentbeheer naar kennisbeheer Nadat een organisatie het contentbeheer goed heeft ingericht en de website goed op orde heeft, zal zich een nieuwe vraag aandienen: 'We hebben nog veel meer kennis die via de verschillende dienstverleningskanalen

Nadere informatie

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING Slimme IT. Sterke dienstverlening. 1 E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING 2Dienstverlenende vereniging E-START WAAROM? 3 Lokale besturen komen steeds

Nadere informatie

Sociaal Huis Herenthout. Herenthuis

Sociaal Huis Herenthout. Herenthuis Sociaal Huis Herenthout Herenthuis Context en voorgeschiedenis Herenthout telt 8717 inwoners en is gelegen in de Antwerpse Kempen Eind 2005 werd het stappenplan LSB opgemaakt Omgevingsanalyse, inventaris

Nadere informatie

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor

i-scan 2.0 Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor Informatiebeheer van werkvloer tot beleid. Begeleiding voor gemeenten en OCMW s Waarom I-scan 2.0? De uitbouw van e-government en het toenemend gebruik van ICT-toepassingen leveren niet altijd de voorspelde

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening De overheid zet zwaar in op e-government, bijvoorbeeld door verbetering van de digitale dienstverlening aan de burger. De gemeente Amsterdam pakt deze vernieuwingsslag

Nadere informatie

1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING

1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING 1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING 1. voert een ondernemersvriendelijke dienstverlening, dat is een bewuste beleidskeuze, voor bepaalde afdelingen en diensten,

Nadere informatie

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK.

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK. Functiebeschrijving HR - Manager KORTRIJK Functiegegevens Functiebenaming: Team: Loonschaal: HR-manager KORTRIJK P & O (Loon & Tijd + HR) A5a-A5b Plaats in de organisatie Je bent lid van het managementteam

Nadere informatie

Mijngemeente & contactendatabank contactendatabank SMART CITIES: SLIMMER STERKER STRAFFER

Mijngemeente & contactendatabank contactendatabank SMART CITIES: SLIMMER STERKER STRAFFER SMART CITIES: SLIMMER STERKER STRAFFER Mijngemeente & contactendatabank contactendatabank Ivan Stuer, Stad St-Niklaas Bart Noels, Intercommunale Leiedal Intercommunale Leiedal Hans Verscheure, Stad Kortrijk

Nadere informatie

DIGITALE DIENSTVERLENING regio Kortrijk

DIGITALE DIENSTVERLENING regio Kortrijk DIGITALE DIENSTVERLENING regio Kortrijk SYNTHESERAPPORT Onderzoek naar de (digitale) dienstverlening van Kortrijk, Harelbeke, Waregem, Wevelgem en Zwevegem door Memori, i.s.m. Leiedal. januari april 2010

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Uw dienstverlening gebundeld in de Lokale Producten-en Dienstencataloog

Uw dienstverlening gebundeld in de Lokale Producten-en Dienstencataloog 10 de Cevi Klantendag 1 Uw dienstverlening gebundeld in de Lokale Producten-en Dienstencataloog Domein Midoffice Agenda sessie Deel 1: Introductie ( Micheline Van Bogaert, Cevi) Lokale Producten-en Dienstencataloog:

Nadere informatie

Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken

Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken Dat men zich bewust is van een probleem en een mogelijke oplossing (een verbetertraject) leidt niet automatisch

Nadere informatie

Self service. 360 o Klantbeeld. Door én met klanten. Grip op markten. Antwoord op dynamiek. Adoptability

Self service. 360 o Klantbeeld. Door én met klanten. Grip op markten. Antwoord op dynamiek. Adoptability Self service 360 o Klantbeeld Door én met klanten Antwoord op dynamiek Adoptability Grip op markten De front office betaalt en de front office bepaalt door Chris Ras, Michel Peters en Roel Corzaan De groei

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie

Lokale overheden in digitale vertwijfeling: communicatieuitdagingen voor de volgende legislatuur

Lokale overheden in digitale vertwijfeling: communicatieuitdagingen voor de volgende legislatuur Lokale overheden in digitale vertwijfeling: communicatieuitdagingen voor de volgende legislatuur Eric Goubin Geel, 26 juni 2012 1 In digitale vertwijfeling: 1. Hoeveel digitale kloof rest er nog? 2. Gemeentelijke

Nadere informatie

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Lokale dienstencentra OCMW Brugge Ganzenstraat 33-8000 Brugge Lokale Dienstencentra Ganzenstraat 33 8000 BRUGGE Van toepassing op de lokale dienstencentra OCMW Brugge

Nadere informatie

GIS en economisch beleid

GIS en economisch beleid GIS en economisch beleid Staten-generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 Filip Meuris Intercommunale Leiedal Intercommunale Leiedal 07.12.1960 Streekontwikkeling? Van ontwikkeling van bedrijventerreinen

Nadere informatie

1. Bepalen van de prioriteiten

1. Bepalen van de prioriteiten 1 1. Bepalen van de prioriteiten Bij het bepalen van prioriteiten heeft men aandacht voor: bevestigen en borgen van wat goed gebleken is (= behoud-punten); verbetering van de vastgestelde werkpunten (=

Nadere informatie

03. Huisjes kijken. Miek Van Loock, Iris Mulkens, Nijlen An Roels, Maaike Smet, Sint-Gillis-Waas Bart Noels, VVSG

03. Huisjes kijken. Miek Van Loock, Iris Mulkens, Nijlen An Roels, Maaike Smet, Sint-Gillis-Waas Bart Noels, VVSG 03. Huisjes kijken Miek Van Loock, Iris Mulkens, Nijlen An Roels, Maaike Smet, Sint-Gillis-Waas Bart Noels, VVSG 2013-2018 Zemst Maasmechelen Dendermonde Beveren Maaseik @ your service Nieuwe baliewerking

Nadere informatie

werkgroep toeleiding UiTPAS 19/11/15

werkgroep toeleiding UiTPAS 19/11/15 werkgroep toeleiding UiTPAS 19/11/15 Aanwezig:DaphnySix(JeugddienstWervik),DarlineDhaene(OCMWWaregem),DelphineDecock(Jeugddienst Deerlijk), Els Vanhalewyn (OCMW Zwevegem), Geert Knockaert (Vrijetijdscoördinator

Nadere informatie

egovernment projecten evalueren op lokaal niveau

egovernment projecten evalueren op lokaal niveau egovernment projecten evalueren op lokaal niveau De I-scan: E-government met en voor uw org@nisatie Sabine Rotthier (Hogeschool Gent) Sabine.rotthier@hogent.be in samenwerking met Uitspraken uit de praktijk

Nadere informatie

Project Biblioservicebus Zwevegem

Project Biblioservicebus Zwevegem Project Biblioservicebus Zwevegem Mia Allaert - projectcoördinator De Samenkomst Leiedal 26 november 2009 Biblioservicebus Zwevegem 1. Van nood naar doelstelling en actieplan 2. Van beleidsplan en idee

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) 1 Lokaal sociaal beleid: een sterk verhaal Decreet

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

De meerwaarde van een productencatalogus voor een overheidsorganisatie

De meerwaarde van een productencatalogus voor een overheidsorganisatie De meerwaarde van een productencatalogus voor een overheidsorganisatie Geert Brandt, Partner Covista geert.brandt@covista.be 1. Situering De relatie tussen het woord product en een overheidsorganisatie

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Smart Cities: overzicht deelprojecten in de regio Kortrijk 2008-2010

Smart Cities: overzicht deelprojecten in de regio Kortrijk 2008-2010 Nota BNO/FME auteur R IVB Smart Cities Projecten dossier 20090619 smart cities - stand van zaken - definitief.doc bestand 19 Smart Cities: overzicht deelprojecten in de regio Kortrijk 2008-2010 Het Smart

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS 1. ALGEMEEN Departement: Gedeelde diensten Dienst: Stafdienst GIS Naam van de functie: Stafmedewerker GIS Weddeschaal: B1B2B3 Datum: maart 2019 2. DOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie?

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? Zeer tevreden 4 Tamelijk tevreden 15 Niet tevreden, niet ontevreden

Nadere informatie

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers.

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep Stadgenoot is één van de grootste woningcorporaties van Nederland en is huisbaas voor zo n 65.000 bewoners in Amsterdam. Stadgenoot

Nadere informatie

Burgemeester Wim Dries Peter Olaerts Luc Stinissen Stad GENK

Burgemeester Wim Dries Peter Olaerts Luc Stinissen Stad GENK studiedag Een klantgerichte dienstverlening en toch besparen: een haalbare kaart? Burgemeester Wim Dries Peter Olaerts Luc Stinissen Stad GENK INSTITUTE vzw Studiedag Een klantgerichte dienstverlening

Nadere informatie

i-scan+ Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government

i-scan+ Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government Ook de manier waarop de samenwerking tot stand komt, kan sterk verschillen. Sommige besturen kiezen voor een sprong vooruit

Nadere informatie

Wie zijn wij? Overal leesbaar

Wie zijn wij? Overal leesbaar Wie zijn wij? Facade360 is de digitale bestemming voor de gevelbouw, architectuur en design in Nederland en België. Ons online kennisplatform belicht alle facetten op het gebied van gevelbouw. De redactie

Nadere informatie

Visie op Dienstverlening

Visie op Dienstverlening Visie op Dienstverlening 2019 2023 1. Inleiding en context Dronten geeft je de ruimte en is een gemeente met lef. De samenleving verandert snel, de gemeente Dronten verandert mee. Het is een tijd van verdere

Nadere informatie

De Renovatie Coach. Haal kennis in huis

De Renovatie Coach. Haal kennis in huis De Renovatie Coach Haal kennis in huis Zorgeloos renoveren met professionele hulp Regio Zuid-West-Vlaanderen Beslissen om je woning te renoveren doe je niet zomaar. Je hebt er lang over nagedacht en het

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Een nieuw intranet. voor stad en OCMW SYNTHESEBROCHURE

Een nieuw intranet. voor stad en OCMW SYNTHESEBROCHURE Een nieuw intranet voor stad en OCMW SYNTHESEBROCHURE Een nieuw intranet Stad en OCMW groeien naar elkaar toe. Vorig jaar kozen beide organisaties voor een gemeenschappelijke huisstijl. Heel wat diensten

Nadere informatie

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF pg1/5 DOELSTELLINGEN EN SITUERING IN DE ORGANISATIE (cfr organogram) Vanuit onze opdrachtsverklaring is het de taak van elke medewerker om de zorg

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Competentiegerichte functiebeschrijving. Administratief medewerk(st)er directiesecretariaat. Administratief medewerk(st)er

Competentiegerichte functiebeschrijving. Administratief medewerk(st)er directiesecretariaat. Administratief medewerk(st)er Competentiegerichte functiebeschrijving administratief medewerker directiesecretariaat 1. Identificatiegegevens: Functiebenaming: Graadbenaming: Sector/Dienst: Administratief medewerk(st)er directiesecretariaat

Nadere informatie

Begeleid Digitaal. 17 maart 2016. www.vlaanderen.be\informatievlaanderen

Begeleid Digitaal. 17 maart 2016. www.vlaanderen.be\informatievlaanderen Begeleid Digitaal 17 maart 2016 www.vlaanderen.be\informatievlaanderen Willy 59 jaar Opvoeder Smartphone: Runkeeper Laptop: Youtube Neemt deeltijds zorgverlof voor zijn vader Federale uitkering RVA op

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Applicatiebeheerder. Graad B1-B3

Functiebeschrijving. Applicatiebeheerder. Graad B1-B3 Functiebeschrijving Applicatiebeheerder Graad B1-B3 1 1 Applicatiebeheerder 1.1 Rol Als applicatiebeheerder ben je het aanspreekpunt voor het ontwerp, beheer en de instandhouding van de toegewezen applicaties.

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Digitaal Loket: kansen of kosten

Digitaal Loket: kansen of kosten Digitaal Loket: kansen of kosten 27 oktober 2011 www.gentleware.nl janjaap.vanweringh@gentleware.nl 06-12.1234.15 1 Onderwerpen Wat is een digitaal loket? Waarom een digitaal loket? Stappenplan Do s en

Nadere informatie

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning Een handig stappenplan U GAAT (VER)BOUWEN Als u gaat (ver)bouwen, moet u met heel

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw Ronde van Vlaanderen 28/1/15 12/2/15 Hasselt, Gent, Torhout, Malle, Leuven Inhoud 2 - Vlaams regeerakkoord

Nadere informatie

Competentieprofiel deskundige ICT

Competentieprofiel deskundige ICT Competentieprofiel deskundige ICT 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan deskundige ICT personeel en organisatie secretariaat B1-B3 2. Context ICT draagt bij tot de uitwerking van

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

BUE Feedbackgevers LK

BUE Feedbackgevers LK BUE 2014 - Feedbackgevers LK Bottom-up Evaluatie: Kwaliteit van leidinggeven De leidinggevende kwaliteiten van je chef Via deze vragenlijst kan je je mening geven over de wijze waarop je chef zijn of haar

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder?

www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder? www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder? Scope van de sociale kaart Behoort de organisatie tot de scope van de sociale kaart? Om zeker te zijn welke organisaties,

Nadere informatie

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: 9-11-2017 Markante vaststellingen Uitnodiging: Vorm kleine groepjes van 5 personen ( liefst vanuit verschillende organisaties). Je krijgt drie vragen

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Consulent lokale economie 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE De consulent lokale economie is het aanspreekpunt voor handelaars en ondernemers en stimuleert, behartigt en

Nadere informatie

Functiebeschrijving: deskundige (m/v)

Functiebeschrijving: deskundige (m/v) Functiebeschrijving: deskundige (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige projectcoördinator wonen (m/v) Doelstelling van de functie Als projectcoördinator wonen maakt u deel uit van de intergemeentelijke

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen

Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen Uitgangspunten OS-traject, geïnspireerd op beleidsdoelstellingen Kwalitatieve, klantvriendelijke

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

Denkoefening/workshop kanalen in evenwicht

Denkoefening/workshop kanalen in evenwicht Denkoefening/workshop kanalen in evenwicht Kanalegem Vlaamse middelgrote gemeente Demografisch: man/vrouw: 50/50 iets ouder dan gemiddeld iets lager opgeleid dan gemiddeld Kanalegem Recent geïnvesteerd

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp LEGO Education presenteert met trots de tablet-editie van de LEGO MINDSTORMS Education EV3-software een leuke, gestructureerde manier om uw LEGO MINDSTORMS

Nadere informatie

Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie

Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie Beheer en segmenteer uw contacten Beheer online uw eigen mediabibliotheek Creëer gepersonaliseerde berichten met dynamische inhoud Ontwerp uw bericht met onze

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2019-02-01 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie De maatschappelijk assistent staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal 1. Identificatiegegevens: Functiebenaming: Sector/Dienst: Niveau/weddeschaal: Categorie (duid aan) Administratief medewerk(st)er

Nadere informatie

De type-functies en de bijbehorende competenties

De type-functies en de bijbehorende competenties IRISteam De type-functies en de bijbehorende competenties Le Service Ressources Humaines De type-functies 1. De competenties voor de functies van klasse 0... 3 Logistiek Assistent_Toc374542571 2. De competenties

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR onderwerp Deelrapportage Stadspeiling 2013: Dienstverlening van de gemeente Venlo door klanten beoordeeld RIB nummer 2014 53 collegevergadering d.d. programma portefeuillehouder

Nadere informatie

THE BIGGEST CHALLENGE PIT FAMILIEHULP

THE BIGGEST CHALLENGE PIT FAMILIEHULP THE BIGGEST CHALLENGE PIT FAMILIEHULP Klant: PIT, de dienstenchequesafdeling van Familiehulp Hun uitdaging: planningsdienst en klantendienst makkelijk op de hoogte houden van elkaars klantencontacten om

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Wie het Debattle traject al wat langer volgt heeft misschien al lobby ervaring achter de rug ten tijde van de

Nadere informatie

Wie zijn wij? Overal leesbaar

Wie zijn wij? Overal leesbaar Wie zijn wij? Metaal360 is hét kennisplatform op het gebied van metaalbewerking, innovaties en verspaning in Nederland en België. Wij houden u altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Nadere informatie