Handleiding PSU Adressenbeheer Module: Informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding PSU Adressenbeheer Module: Informatie"

Transcriptie

1 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: / Inschrijfnummer KvK: Postbank Fiscaalnummer B01 PSUA Handleiding PSU Adressenbeheer Module: Informatie Versie: juni 2007

2 2 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni 2007 Inhoud Voorwoord...3 Hoofdstuk 1 PSUA Informatie: de basis Starten van componenten Het instelscherm Tabellen Informatie en de NAW kaart Koppelingen aan PSU componenten PSU Adressenbeheer: aanvullingen...14 Hoofdstuk 2 De module Selecties Plus Toevoegen van selectiecodes Verwijderen van selectiecodes...18

3 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni Voorwoord De module Informatie van PSU Adressenbeheer geeft de mogelijkheid om naast de standaard NAW informatie, een aantal velden naar keuze toe te voegen. Het geeft een manier om meer informatie over de personen op te nemen. Gebruikers die (naar eigen mening) te klein zijn voor maatwerk, maar wel een extra informatiebehoefte hebben, kunnen met de module een uitgebreid extra scherm met informatie maken. De velden die de module toevoegt zijn: - 10 alfanumerieke (tekst-) velden van maximaal 50 tekens; - 5 datumvelden; - 5 numerieke velden van maximaal 8 tekens; - 10 tabellen, met tabelomschrijvingen van 40 tekens waarvan één geneste tabel, d.w.z. dat elke keuze van de hoofdtabel een afzonderlijke subtabel bevat; - een aantal vaste velden: geboortedatum, sofinummer en een vrij memoveld van 4000 tekens; - koppelingen en startmogelijkheden voor overige PSU componenten, bijvoorbeeld voor debiteuren. Het extra scherm is, behoudens de vaste velden, zelf in te richten. Er kunnen omschrijvingen op het scherm worden ingegeven, zodat de gebruiker weet wat in te geven en velden kunnen worden onderdrukt op het scherm. Het scherm zal dan alleen die velden tonen die in gebruik zijn. Door installatie van de module Informatie zal de werking van een aantal onderdelen van PSU Adressenbeheer veranderen. Met name daar waar voor specifieke informatievelden kan worden gekozen, zal nu een veel groter aantal velden worden weergegeven. Als bonus is de module Selecties Plus opgenomen in de module Informatie. De module Secties Plus geeft de mogelijkheid om aan de hand van de ingegeven informatie selectiecodes toe te voegen. Op die manier kan bijvoorbeeld worden opgegeven dat: - alle vrouwen (veld: geslacht = V); - ouder dan 25 jaar (veld: geboortedatum< ); - met meer dan twee kinderen (veld: numeriek veld 1, aantal kinderen>2), de selectiecode Mailing sportkamp juli moeten gaan bevatten. Na verwerking zijn de gevraagde adressen eenvoudig met de selectiecode te selecteren. De module Selecties Plus bevat tevens een mogelijkheid om, bijvoorbeeld na de mailing, de selectiecode bij alle adressen weer te verwijderen. Deze handleiding zal vooral veel voorbeelden bevatten: werken met de module Informatie is niet heel moeilijk, maar vergt een bepaalde manier van denken over informatie. Hopelijk geeft de handleiding een goed inzicht over de krachtige nieuwe functionaliteit van de module Informatie.

4 4 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni 2007 Hoofdstuk 1 PSUA Informatie: de basis De module informatie bestaat uit een drietal schermen: - instelscherm, om de omschrijvingen op het scherm te wijzigen; - NAW kaart informatiescherm, het extra scherm om informatie in te geven; - onderhoud tabellen, het ingeven van de mogelijke keuzemogelijkheden in de tabellen. Instelscherm Het instelscherm dient om omschrijvingen voor de ingavevelden te kunnen ingeven. Zoals hiernaast zichtbaar op het informatiescherm (zie 1.4), is de omschrijving Tabelomschrijving 1 niet erg duidelijk voor de gebruiker. Door in het instelscherm een omschrijving in te geven, zoals in het voorbeeld hieronder (zie 1.2), kan het informatiescherm duidelijker worden. De gebruiker zal, zoals hieronder is aangegeven, niet meer de standaard omschrijving Tabelomschrijving 1 zien, maar Soort klant. Tevens geeft het instelscherm de mogelijkheid om per veld aan te geven of deze wel of niet op het scherm moeten worden getoond én de mogelijkheid voor het starten van het scherm Onderhoud tabellen.

5 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni NAW kaart Informatiescherm Elke NAW kaart bevat een startknop voor het starten van het informatiescherm (zie 1.1). De NAW waarvoor de informatie kan worden toegevoegd zal steeds rechtsboven in een adreskader zichtbaar zijn. In het voorbeeld hierboven zijn alle velden zichtbaar. Een uitleg van de velden die kunnen worden gebruikt op de verschillende tabbladen is te vinden 1.4 en 1.5. Onderhoud tabellen Het scherm onderhoud tabellen geeft de mogelijkheid om de tabelkeuzen in te vullen. Deze kunnen vervolgens per NAW kaart worden gekozen zoals hiernaast weergegeven.

6 6 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni Starten van componenten Na installatie van de module Informatie zullen er twee menukeuzen zijn toegevoegd. In het menu Systeem, zie hiernaast, zal de keuze Instellen Informatie zijn toegevoegd. Zie voor een uitgebreide uitleg 1.2 Het instelscherm. In het menu Onderhoud zal de keuze Selecties Plus zijn toegevoegd. Zie Hoofdstuk 2 voor een uitleg van de functionaliteit van de module Selecties Plus. Daarnaast zal iedere NAW kaart linksonder zijn uitgerust met een Informatie-knop om het scherm met de extra informatie te starten.

7 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni Het instelscherm Het instelscherm geeft, zoals al eerder in een voorbeeld aangetoond, de mogelijkheid om veldomschrijvingen aan te geven. Dat maakt het voor gebruikers eenvoudiger om per adres het informatiescherm in te vullen. In deze handleiding gaan we uit van voorbeelden die we al in de database hebben opgenomen. In de voorbeelden vanaf dit punt tot het einde van sectie 1.4 zullen we steeds één en hetzelfde voorbeeld hanteren. Allereerst de schermvoorbeelden vanaf het begin, er is natuurlijk al één omschrijving ingegeven bij het vorige voorbeeld, de omschrijving Soort klant in plaats van Tabelomschrijving 1.

8 8 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni 2007 Op het tabblad Tabellen is nog een startknop te vinden voor de functie onderhoud tabellen. Hiermee kunnen de keuzetabellen worden ingegeven. Zoals al eerder aangegeven: het instelscherm geeft de mogelijkheid om omschrijvingen in te geven voor het informatiescherm dat bij elke NAW kaart kan worden opgevraagd. De gebruiker zal doorgaans immers niet weten wat in te geven in het veld Datumveld 1. Terwijl de juiste omschrijving, in ons voorbeeld Inschrijfdatum, veel duidelijker is voor de gebruiker. In het voorbeeld hebben we een aantal velden al benoemd en ingevuld. De informatie die de velden bevatten kan als volgt worden ingesteld: Tabel 1: Soort klant (is al als voorbeeld opgenomen); Tabel 5: Aanvulling aanhef : de aanhef uit de standaard aanheftabel is een aanhef bij de naam, zoals bijvoorbeeld dhr. of mevr. Wij willen graag bij mailingen mensen persoonlijk aanspreken, bijvoorbeeld met Geachte mevrouw van den Raar. Tabel 9: Soort werknemer : we willen graag bijhouden in welke groep of niveau de persoon werkzaam is. En we willen daarbij weten wat de functie binnen die groep is, vandaar: Tabel 10: Functie : een geneste tabel bij tabel 9. Voor meer informatie over tabellen zie 1.3; Numeriek 1: Aantal kinderen : we willen graag weten hoeveel kinderen de persoon heeft, om wellicht via mails bepaalde aanbiedingen te kunnen doen; Numeriek 4: Aantal bestellingen : in dit veld houden we het aantal bestellingen bij dat de persoon heeft gedaan; Datum 1: Inschrijfdatum : in dit veld willen de inschrijfdatum van de persoon bijhouden; Datum 3: datum 1 e afspraak : hier vullen we steeds de datum in van de eerste afspraak. Op die manier kunnen we later op datum de personen selecteren om eventueel na te bellen; Alfanumeriek 1: Manier van inschrijven : we willen graag vasthouden hoe de personen bij ons zijn ingeschreven. Er zijn nogal wat mogelijkheden en we hoeven de informatie verder niet te gebruiken, vandaar geen tabel maar een alfanumeriek veld. De hier genoemde omschrijvingen zullen we invoeren in het instelscherm. Alle niet gebruikte velden zullen niet meer op het scherm worden weergegeven door de vinkjes achter de veldomschrijvingen weg te halen. Op ieder willekeurig tijdstip kunnen de nu uitgesloten velden echter gebruikt gaan worden door een omschrijving in te geven en het vinkje onder tonen op scherm weer aan te zetten. Het is zelfs mogelijk om velden waar al informatie is ingegeven (zie 1.4) niet op het scherm te tonen. De informatie zal toch worden bewaard en kunnen zelfs worden gebruikt voor selecties met bijvoorbeeld Selecties Plus (zie hoofdstuk 3). Als alles is verwerkt zien de schermen er als volgt uit:

9 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni Tabellen Het scherm onderhoud tabellen kan worden gestart met de knop op het tabblad Tabellen van het instelscherm van de module Informatie. Tabellen vormen een krachtige mogelijkheid binnen de module Informatie. De functie kan worden gebruikt om eenheid te brengen in de ingaven van verschillende personen. Iedereen heeft eigen gewoonten bij het ingeven van informatie. Zo zal een man die bijvoorbeeld veel geld heeft door de een worden aangeduid met rijk en door de ander als welgesteld. Zou er nu een alfanumeriek veld (tekstveld) zijn aangemaakt waar ingegeven moet worden hoe de rijkdom van de persoon is ingeschat, zal dit bij elke gebruiker waarschijnlijk een ander antwoord opleveren. Door een tabel aan te maken met vaste keuzen, kan de gebruiker altijd alleen maar kiezen uit de beschikbare mogelijkheden. Als er dus in de tabel welgesteld staat, zal iedere gebruiker hiervoor kiezen, ook als de gebruiker zelf denkt aan het woord rijk. De module Informatie heeft de mogelijkheid om 10 tabellen te gebruiken, hoewel tabel 9 en 10 eigenlijk één geneste tabel vormen. Dit betekent dat iedere keuze in tabel 9 een afzonderlijke tabel 10 bevat. Om duidelijk te maken hoe dat werkt hebben we natuurlijk een eenvoudig voorbeeld van een tabel 9/10 toegevoegd. Tabel 9 kan natuurlijk ook worden gebruikt als een afzonderlijke tabel zonder gebruik van tabel(len) 10.

10 10 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni 2007 In een eerder deel is al een voorbeeld gegeven van tabel 1: Soort klant. Deze tabel is ingegeven door de tabelkeuzen vast te stellen en een nummering te kiezen. In onze voorbeelden kiezen we altijd voor een eerste keuze nummer 100 en we verhogen elke volgende tabelkeuze met 100. Als voorbeeld geven we tabel 5 op. Zoals al eerder aangegeven bevat tabel 5 een aanvullende aanhef op basis van geslacht. In samenvoegbestanden en het vervolgens samenvoegen kunnen we de geadresseerde aanspreken met bijvoorbeeld Geachte mevrouw van de Raar,. De tabel zou de volgende keuzemogelijkheden moeten bevatten: 100 mijnheer 200 mevrouw 300 mevrouw, mijnheer We beginnen met de keuze van tabel 5: Aanvulling aanhef. Het linker scherm zal in de eerste instantie leeg zijn. We geven in het rechterscherm 100 in bij nummer, en mijnheer bij omschrijving. De opslaan knop zal de keuzemogelijkheid van tabel 5 opslaan en in het linkerscherm weergeven. Door een van de keuzen in het linkerscherm te dubbelklikken zal die keuze in het rechterscherm worden ingevuld. De omschrijving kan nu worden gewijzigd of de keuze kan worden verwijderd met de Verwijderen knop. Met de afsluiten knop kan het venster worden afgesloten. Tabel 9 is speciale tabel. Het kan ook worden gebruikt als normale tabel, maar de kracht ligt bij de mogelijkheid om de tabel te nesten met tabel 10. Elke keuze in tabel 9 heeft een eigen tabel 10. In ons (eenvoudige) voorbeeld hebben we gekozen om in tabel 9 Soort werknemer in te geven, en in tabel 10 de functietitel. Op die manier komen we aan de volgende tabel: Als tabel 9 bevat: Tabel 10 bevat dan: 100 Directie 100 Directeur 200 Managementteam 300 Afdelingshoofd 200 Productie 100 Postkamermedewerker 200 administratief medewerker 300 Secretariaatsmedewerker 300 Overig 100 Uitzendkracht 200 Schoonmaker 300 Beveiligingsbeambte

11 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni Dit is in te geven door in het bovenste kader te kiezen voor tabel 9: Soort werknemer. De drie keuzen voor tabel 9 kunnen worden ingegeven en komen in het linkervenster te staan. Door één van de drie keuzen te dubbelklikken, zullen het nummer en de omschrijving worden weergegeven in het rechterkader. Zoals in het nevenstaande voorbeeld is te zien staat linksonder in het kader zie volg. tab. Op dit moment kan op het tweede tabblad de tabel 10 van keuze Directie worden ingegeven. In het informatiescherm (zie 1.4) zal de ingegeven tabel worden getoond als:

12 12 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni Informatie en de NAW kaart Alle NAW kaarten zullen na installatie van de module Informatie linksonder een extra knop te zien geven waarmee het informatiescherm kan worden gestart. De module en het scherm Informatie zullen zich gedragen als een verlengstuk aan de informatie in de NAW: één gebruiker kan de schermen opvragen om te wijzigen, de volgende gebruiker mag alleen kijken. Hieronder zijn de beschikbare schermen weergegeven zoals die is aangemaakt in de vorige voorbeelden. Links naast het veld staat steeds de veldomschrijving uit het instelscherm, rechts staan de ingave- of keuzevakken. In de voorbeelden hieronder is vooral goed zichtbaar dat alleen de gebruikte velden op het scherm worden getoond, omdat we voor de andere velden het tonen op scherm vinkje hebben uitgezet.

13 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni De indeling van de drie schermen is altijd gelijk: Scherm 1: tabellen en numerieke velden; Scherm 2: alfanumerieke (tekst-) velden en datumvelden; Scherm 3: vaste velden, PSU velden (zie 1.5) en memoveld van 4000 tekens. Linksboven zullen de licentienaam en de initialen van de gebruiker zichtbaar zijn, rechtsboven zal steeds de NAW waar het informatiescherm toe behoort zichtbaar zijn. Na eventuele wijzigen kan de informatie met de opslaan knop worden opgeslagen. De afsluiten knop zal het scherm afsluiten en terugkeren naar het NAW scherm. 1.5 Koppelingen aan PSU componenten Het scherm met koppelingen geeft de mogelijkheid om informatie vanuit andere PSU componenten op te vragen. Zo zal de knop Ga naast het debiteurennummer een scherm met debiteurgegevens en openstaande posten van de debiteur weergeven. Bij het verschijnen van de eerste versie van de module Informatie is er enkel een actieve koppeling met PSU Project; bij gebruik van de Ga knop naast het projectnummer zal de projectkaart met alle gegevens worden weergegeven.

14 14 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni PSU Adressenbeheer: aanvullingen Naast de in hoofdstuk 1 gemelde wijzigingen in het menu, zullen bij gebruik van de module Informatie nog een aantal zaken wijzigen. Zo zullen de veldkeuzelijsten bij de module Uitvoer en Import wijzigen en bij de module Export zullen alle velden worden geëxporteerd, zowel de NAW velden als de toegevoegde informatievelden. Eén punt zou extra moeten worden belicht, en dat is de datuminvoer bij de module Import. Alle programma s hebben eigen manieren om data weer te geven en op te slaan. Standaard gebruikt PSU Adressenbeheer een tekstveld van 8 tekens in een ddmmjjjj formaat. Opgenomen vanuit MS Excel kan een datum vele vormen hebben. We hebben een aantal regels vastgesteld om een datum goed te kunnen opnemen in PSU Adressenbeheer: - een datum heeft altijd als volgorde dag-maand-jaar; - een datum bestaat uit één reeks, bijvoorbeeld of met streepjes (-) ; - bij een datum met streepjes mag de voorloopnul vervallen, bijvoorbeeld ; - bij een datum zonder streepjes mag de eerste voorloopnul vervallen, bijvoorbeeld In MS Excel zijn meerdere vormen van data mogelijk, die wij in ons voorbeeld allemaal een keer gebruiken. Tabelkeuzen die via de module Import worden ingevoerd moeten bestaan of worden aangemaakt direct na de import. Het opvragen van een informatiescherm met daarin tabelkeuzen die niet bestaan resulteren in het op nul stellen van die keuzen.

15 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni Hoofdstuk 2 De module Selecties Plus Selecties vormen een krachtige functie van PSU Adressenbeheer. Het systeem zorgt ervoor dat trefwoorden die door verschillende achtereenvolgende gebruikers worden gekozen uniform zijn én geeft een indeling van alle adressen in bepaalde groepen. Omdat er geen limiet is aan het aantal selectiecodes per adres, is het mogelijk om adressen deel uit te laten maken van meerdere groepen, bijvoorbeeld zowel de groep debiteuren als de groep kerstkaartje sturen. Over dit onderwerp is meer te lezen in de handleiding PSU Adressenbeheer. Het kan voorkomen dat er een reden bestaat om tijdelijk bepaalde adressen in een bepaalde groep te zetten of dat er vanwege een veranderende status een nieuwe groep dient te worden gemaakt. Een reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er een mailing uit zou moeten gaan naar een bepaalde groep adressen op basis van de inhoud van één of meer velden. De module Selecties Plus geeft de mogelijkheid om selectiecodes automatisch toe te voegen op basis van de ingegeven informatie in de adressenbestanden. Die opname kan ook tijdelijk zijn, vandaar ook de mogelijkheid om een selectiecode weer te verwijderen bij alle adressen. De voorbeelden die wij hier geven worden op een heel klein bestand uitgevoerd. Vanwege het feit dat wij niet zonder meer adressen van personen kunnen publiceren, hebben wij een klein bestand gemaakt met verzonnen adressen. De werking van het programma is natuurlijk gelijk aan de werking met een adressenbestand van een miljoen of meer adressen. 2.1 Toevoegen van selectiecodes Het scherm bevat links een lijst met alle beschikbare velden, zowel de normale NAW velden als de toegevoegde module Informatie velden. Een veld kan worden gekozen door het aan te klikken. Rechtsboven kan een operator worden gekozen en een waarde voor de vergelijking worden ingegeven. De knop Opnemen zal de vergelijking in het kader rechtsmidden plaatsen, waar alle vergelijkingen komen te staan. Per vergelijking kunnen 15 vergelijkingen worden opgegeven. Tenslotte kan in het kader Verwerken rechtsonder een selectiecode worden gekozen uit de keuzelijst, of een nieuwe selectiecode worden ingegeven. Wij raden aan om altijd een nieuwe selectiecode in te geven: u kunt deze dan later ook weer eenvoudig verwijderen (zie 2.2). De verwerken knop zal de verwerking uitvoeren. Met de opnieuw knop zal het scherm worden schoongemaakt. Het programma komt weer in de beginstand te staan. Van elke verwerking zal een logboek worden bijgehouden. Dit logboek kan worden ingezien met de knop Info logboek.

16 16 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni 2007 In ons voorbeeld willen we graag op 31 juli een mailing versturen naar alle vrouwen die ouder zijn dan 25 jaar en kinderen hebben. We willen dus een selectiecode toevoegen aan alle adressen die aan deze voorwaarde voldoen. We zullen hier stap voor stap laten zien hoe we aan deze selectiecode kunnen komen. In de lijst met velden, links, kiezen we het veld geslacht. Hier zou als waarde altijd in moeten staan: M voor man, V voor vrouw of O voor onbekend. De lijst met operators, zoals hiernaast afgebeeld, geeft een mogelijkheid om een vergelijking op te bouwen met het gekozen veld. Zo zal de keuze voor = (is gelijk aan) altijd waar teruggeven als de ingegeven waarde gelijk is aan het veld in het bestand. Andere mogelijkheden zijn > voor groter dan, < voor kleiner dan, >= groter of gelijk aan, <= kleiner of gelijk aan, <> voor ongelijk aan. In het hier weergegeven voorbeeld kunnen we dus kiezen voor: - NAW:geslacht M/V/O = V - NAW:geslacht M/V/O <> M Afhankelijk van de waarde die we toekennen aan de mogelijkheid dat er in het veld geslacht O voor onbekend staat. In ons voorbeeld zullen we ervan uitgaan dat het veld geslacht overal is ingegeven, dus V of M. We kiezen dus voor = en vullen in het veld waarde vergelijking een V in. Met een druk op de opnemen knop zal de vergelijking worden opgenomen in het kader met vergelijkingen. Per verwerking kunnen op deze manier 15 vergelijkingen worden ingegeven. Alle tekstvergelijkingen zullen altijd worden uitgevoerd in hoofdletters! Het ingeven van V of v zal hetzelfde resultaat geven. Een waarschuwing in hier op zijn plaats: verschillende vergelijkingen kunnen elkaar uitsluiten. Het is belangrijk om hier goed over na te denken bij het ingeven van een vergelijking: Stel we geven een vergelijking in: Datum> Datum< Deze vergelijkingen zullen dus geen hits opleveren; een datum die door de ene vergelijking als hit is opgegeven, zal door de andere worden uitgesloten. In dit kader kan ook nog worden opgemerkt dat data altijd wordt vergeleken met de opbouw jjjjmmdd, terwijl data op het scherm altijd worden weergegeven met ddmmjjjj. Hierdoor is bijvoorbeeld: < , omdat de werkelijke vergelijking is: < Als we niet een gekeerde datum gebruiken zou 19 groter zijn dan 15 en de vergelijking dus > Dan de laatste vergelijkingen uit ons voorbeeld. De geboortedatum stellen we dus op < , om de 25-jarigen te selecteren en het aantal kinderen op > 0. Dat geeft dan in ons scherm de volgende vergelijkingen:

17 Handleiding PSU Adressenbeheer module Informatie 25 juni De vergelijkingen zijn ingegeven en we kunnen de selectiecode gaan toevoegen. In het scherm Verwerken geven we de toe te voegen selectiecode op. We geven een nieuwe selectiecode op. Dit heeft de voorkeur omdat we na de mailing de selectiecode bij alle NAW regels weer willen verwijderen. Een druk op de knop Verwerken zal alle NAW regels onderzoeken of die voldoen aan de opgegeven criteria. Het programma zal daarbij aangeven hoeveel regels er inmiddels gevonden zijn en in hoeveel gevallen de selectiecode is toegevoegd. In ons voorbeeld, we hebben 12 adressen ingegeven, zijn er drie overeenkomsten gevonden. Die drie adressen bevatten nu de selectiecode De knop Info logboek is nu actief en zal ook actief blijven. Steeds zal de laatste verwerking van een toevoeging van selectiecode of een verwijdering van selectiecode zichtbaar blijven in het logboek. Het logboek ziet er als volgt uit: Logboek PSUA Informatie - Selectiecodes toevoegen met Selecties Plus Datum aanmaak : Tijd aanmaak : 14:09 Initialen gebruiker: PD Toevoegen selcode : Mailing 31 juli vrouwen>25 met kinderen Criteria : Als NAW:geslacht M/V/O = V Als INFO:geboortedatum < Als INFO:Aantal kinderen > Code opgenomen bij : Raay Boot Krul Het logboek geeft aan welke verwerking precies is uitgevoerd. De datum, tijd van verwerking en de initialen van de gebruiker die de verwerking heeft uitgevoerd. De toegevoegde selectiecode, en de criteria die zijn gebruikt bij de toevoeging. Als laatste een lijst met een identificatie op nummer en naam van alle NAW regels waar de selectiecode is toegevoegd.

18 18 Handleiding PSU Adressenbeheer Informatie 25 juni Verwijderen van selectiecodes Het scherm Verwijderen van selectiecodes is vrij eenvoudig. Er is de mogelijkheid een selectiecode te selecteren en met de verwijderen knop zal de selectiecode uit alle NAW regels worden verwijderd. Er zal een telling worden bijgehouden van gelezen NAW regels én van gevonden selectiecodes bij de NAW regels. De selectiecode zal direct worden verwijderd en in het logboek worden geregistreerd. In ons voorbeeld hebben we de mailing uit de voorgaande sectie gedaan en kunnen dus nu de daar aangemaakte selectiecode verwijderen. We kiezen voor de selectiecode en drukken op de verwijderen knop. Het programma zal de in dit geval 3- selectiecodes uit de NAW regels verwijderen. Het logboek zal er daarna als volgt uitzien: Logboek PSUA Informatie - Selectiecodes verwijderen met Selecties Plus Datum verwijderen : Tijd verwijderen : 14:43 Initialen gebruiker: PD Verwijderen selcode: Mailing 31 juli vrouwen>25 met kinderen Raay Boot Krul

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUBL-as Handleiding

Nadere informatie

gravita Psut-Info Handleiding PSU Tijdschrijven Informatie V2.0

gravita Psut-Info Handleiding PSU Tijdschrijven Informatie V2.0 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Psut-Info Handleiding

Nadere informatie

gravita Psut-f Handleiding PSU Tijdschrijven Facturering V1.00

gravita Psut-f Handleiding PSU Tijdschrijven Facturering V1.00 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Psut-f Handleiding

Nadere informatie

PSUB. gravita. Handleiding PSU Boekhouden V4 module Import INHOUD. Versie: 1.12 22 oktober 2007

PSUB. gravita. Handleiding PSU Boekhouden V4 module Import INHOUD. Versie: 1.12 22 oktober 2007 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB Handleiding

Nadere informatie

Handleiding PSU Adressenbeheer Module: Direct Mail

Handleiding PSU Adressenbeheer Module: Direct Mail gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUA Handleiding

Nadere informatie

gravita PSUR-C conversie en import van relaties in PSU Relatiebeheer Algemeen

gravita PSUR-C conversie en import van relaties in PSU Relatiebeheer Algemeen gravita PSUR-C conversie en import van relaties in PSU Relatiebeheer Algemeen Het converteren van adres- en andere relatiegegevens in PSU Relatiebeheer, en wat dat betreft elke koppeling tussen verschillende

Nadere informatie

gravita PSUP-C conversie en import van NAW in PSU Postbode Algemeen

gravita PSUP-C conversie en import van NAW in PSU Postbode Algemeen gravita PSUP-C conversie en import van NAW in PSU Postbode Algemeen Het converteren van adresgegevens in PSU Postbode, en wat dat betreft elke koppeling tussen verschillende programma s, is een flink werk.

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

Handleiding PSU Adressenbeheer

Handleiding PSU Adressenbeheer gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUA Handleiding

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden Light module Export. Versie: 1.01 16 maart 2005

Handleiding PSU Boekhouden Light module Export. Versie: 1.01 16 maart 2005 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Handleiding PSU Boekhouden

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Export. Versie: 1.01 3 mei 2005

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Export. Versie: 1.01 3 mei 2005 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Handleiding PSU Boekhouden

Nadere informatie

Voorwoord. Meer informatie over het factureringspakket vindt u terug op de supportsite: www.makkelijkfactureren.nl. VWA Software Development

Voorwoord. Meer informatie over het factureringspakket vindt u terug op de supportsite: www.makkelijkfactureren.nl. VWA Software Development I Voorwoord Deze uitgave hoort bij de handleiding voor VWA Facturering. Bewust is gekozen voor een extra handleiding voor de module mailmerge. Op deze wijze hopen wij u nog beter van dienst te kunnen zijn.

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

(Instellingen) Etiket instellen

(Instellingen) Etiket instellen Toegangsbeheer en instellingen (Instellingen) Etiket instellen Vanuit Scipio Online kunt u makkelijk etiketten afdrukken. Het is mogelijk om hiervoor meerdere etiketsjablonen in te stellen. Op die manier

Nadere informatie

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker Handleiding gebruik Basispoort XML Maker 1 / 10 Basispoort - Handleiding XML Maker Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Downloaden en gebruiken... 3 1.3 Importeren bestand... 3 1.4 Nieuw bestand...

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Mailing Delux handleiding

Mailing Delux handleiding Mailing Delux handleiding Datum: 6-11-2017 Versie: 1.0 Omschrijving: Hulp bij het maken van een Mailing Delux. Hierbij kunnen veel meer selecties worden gemaakt dan bij de 'Standaard mailing'. Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Handleiding spitsfactuur imuis Online.

Handleiding spitsfactuur imuis Online. Handleiding spitsfactuur imuis Online. 1. Inloggen imuis Online. Log in op: https://inloggen.mondtadviesgroep.nl/imuis_net/inlogscherm.aspx Of via http://www.mondtadviesgroep.nl/ (rechtsboven Inloggen

Nadere informatie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie gravita PSUB PSUBL PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie Versie 1.11 24 augustus 2007 2 Handleiding module

Nadere informatie

Handleiding capaciteitsplanning

Handleiding capaciteitsplanning Handleiding capaciteitsplanning Wil je meer weten over de opties om zelf een systeem op maat te laten maken? Neem dan contact op met Ter Zake Excel via mail (info@terzake-excel.nl) of bel ons (0317-200009).

Nadere informatie

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten 2014 Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten Gerben Teeler Staff Support B.V. 14-7-2014 Deze handleiding geeft een complete beschrijving van alle onderdelen inzake het roosteren

Nadere informatie

Digitaal factureren instellen

Digitaal factureren instellen 1 / 5 Digitaal factureren instellen Met e-captain is het mogelijk om facturen te e-mailen in plaats van te versturen per post. Voordat u digitaal (per email) facturen kunt sturen dient u wat instellingen

Nadere informatie

Na aanschaf van de PSU-GT module zal het hoofdscherm PSU V4 er als volgt uitzien:

Na aanschaf van de PSU-GT module zal het hoofdscherm PSU V4 er als volgt uitzien: gravita Handleiding PSU-GT V2 Girotel (Internet) / Mijn Postbank module voor PSU Boekhouding V4 Versie 2.10 per 22 oktober 2007. Algemeen Het programma PSU-GT V2 geeft de mogelijkheid om postbankmutaties,

Nadere informatie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie Balie VIVA2.0 VIVA2.0 Balie CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl 1 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie over VIVA

Nadere informatie

Handleiding voor het beheren van opleidingen

Handleiding voor het beheren van opleidingen Handleiding voor het beheren van opleidingen Handleiding coördinator Handleiding voor het beheren van opleidingen HIGIS 2008 http://www.higis.eu.org Higis 13 februari 2008 1/13 Inhoudstafel Beheren van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon I Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc.& Microloon 2... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Exporteren vanuit People Inc....

Nadere informatie

Promedico-VDF. Handleiding. Projecten

Promedico-VDF. Handleiding. Projecten Promedico-VDF Handleiding Projecten Inhoud Projecten... 2 Project starten... 2 Peildatum... 3 Selectiecriterium zoeken... 5 Selectiecriteria bewerken... 6 Selecteren door uitsluiten... 7 Opslaan selectieset...

Nadere informatie

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen

Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0. voor zorginstellingen Handleiding 2 e tijdvak SABA2.0 voor zorginstellingen Versie 2: 5 juni 2018 Inhoud 1 Inloggen indien u nieuw bent op het portal... 2 2 Inloggen indien u zich in tijdvak 1 al geregistreerd heeft... 6 3

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Uitslagen

Handboek ZooEasy Online Uitslagen Handboek ZooEasy Online Uitslagen Datum: Juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD UITSLAGEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm.

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm. Relatie toevoegen Toepassingen binnen het relatiebestand 1. Relatie toevoegen 2. Relatie wijzigen 3. Relatie dupliceren 4. Relatie verwijderen 5. Relatiegroep bij relatie 6. Afdelingen 7. Contactpersonen

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

ManageWare Pro Postbus 568 3700AN Zeist Tel.: 030-692 5701 Fax: 084-718 8468. Documentenbeheer

ManageWare Pro Postbus 568 3700AN Zeist Tel.: 030-692 5701 Fax: 084-718 8468. Documentenbeheer Documentenbeheer Inleiding ConsultManager heeft nu een professionele module om documenten te archiveren, te koppelen aan cliënten, artsen, etc., en te beheren. Het was al mogelijk om externe documenten

Nadere informatie

DinZ Web ZVW. Gebruikershandleiding. Release 1.46 Copyright DinZ BV, Nederland

DinZ Web ZVW. Gebruikershandleiding. Release 1.46 Copyright DinZ BV, Nederland DinZ Web ZVW Gebruikershandleiding Release 1.46 Copyright DinZ BV, Nederland Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

1 1: Algemene informatie

1 1: Algemene informatie 0 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene informatie 2. Leerlingen-programma 3. Docenten-programma Algemene setup toetsen Overzicht uitleningen Producten Toets en Resultaten Barcodes 0-1 1 1: Algemene informatie Met

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

Handleiding capaciteitsplanning

Handleiding capaciteitsplanning Handleiding capaciteitsplanning Inhoud Inleiding... 3 1. Home... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Medewerker invoeren / wijzigen / verwijderen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Project invoeren

Nadere informatie

Handleiding Mailing Wizard 18.0

Handleiding Mailing Wizard 18.0 Handleiding Mailing Wizard 18.0 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 Telefoon Servicedesk: 0318-581750 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?...

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... Leads Versie 1.0 Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... 5 Wat zijn categorieën en hoe werken ze?...

Nadere informatie

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0 Documentatie Handleiding v1.0 1 Voorwoord Hunter-Desktop is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Deze documentatie bevat een overzicht van de meest gebruikte functionaliteiten

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

Interactions Module OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1

Interactions Module OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1 Interactions Module OTYS Recruiting Technology Versie 2.1 OTYS Recruiting Technology OTYS Academy E: academy@otys.nl Datum 21-8-2013 Adres- en contactgegevens OTYS Nederland Landjuweel 52 3905 PH VEENENDAAL

Nadere informatie

Handleiding RoosterPlaats

Handleiding RoosterPlaats Handleiding RoosterPlaats In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen weergegeven in de Wizard van RoosterPlaats een rooster kunt maken. Deze vijf stappen helpen u bij

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

RIAXION DOSSIER HANDLEIDING

RIAXION DOSSIER HANDLEIDING RIAXION DOSSIER HANDLEIDING Versie 1.0 Status: Definitief Datum: 8-3-2012 Deventer Inhoud 1. VRAGENLIJST... 3 1.1. Het maken van een vragenlijst... 4 1.2. Vragen toevoegen aan een vragenlijst... 5 1.3.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Stamgegevens Debiteuren

Gebruikershandleiding Stamgegevens Debiteuren Om een nieuwe Debiteur aan te maken klikt u op het pictogram. U geeft allereerst een niet bestaand nummer aan uw debiteur. Indien u een reeds bestaand nummer ingeeft, zal het pakket u waarschuwen dat dit

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 3.3 KraamzorgCompleet versie 3.3 Inhoudsopgave Update documentatie versie 3.3 Hoofdstuk 1 Tarieven per verzekeringsconcern...1 1.1 Verzekeringsconcerns...1

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding inschrijven op onderhandse aanbestedingen

Handleiding inschrijven op onderhandse aanbestedingen Handleiding inschrijven op onderhandse aanbestedingen Versie mei 2014 1. Accepteren van een uitnodiging 1.1 De uitnodiging beantwoorden U kunt als ondernemer uitgenodigd worden voor een onderhandse aanbesteding.

Nadere informatie

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart

Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart EBT-SOLUTIONS Handleiding exporteren en importeren van boekhouding. Van MijnWebwinkel naar Snelstart. 22-4-2010 Deze handleiding is bedoeld om uw boekhouding vanuit MijnWebwinkel te exporteren waarna te

Nadere informatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie HANDLEIDING Periodieke Facturatie WINGS Software Snelheid & zekerheid Module WingsPer: Periodieke facturatie 1) Installatie & Activatie Wings Periodieke Facturatie dient te worden beschouwd als een volwaardige

Nadere informatie

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology PRINT CV HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over Print cv s... 4 1.2 Doel van deze instructie... 4 1.3 Opbouw

Nadere informatie

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen.

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen. ID WI1.08.07 Omschrijving Orderintake online order entry Proces P 1.08 Trefwoorden Aslas; Online Order Entry Beschreven door Laurens van Oostenbrugge Datum 22-05-2012 Activiteit Transport Versie TranspasOnline

Nadere informatie

Nieuw in versie Autoflex 9.1

Nieuw in versie Autoflex 9.1 Nieuw in versie Autoflex 9.1 Onderstaande items zijn veranderd dan wel toegevoegd in versie 9.1. De geel gearceerde items worden erna wat verder uitgediept met schermvoorbeelden. Verkoop Mogelijkheid voor

Nadere informatie

gravita Psu-ts Handleiding PSU Tijdschrijven Server V2.0

gravita Psu-ts Handleiding PSU Tijdschrijven Server V2.0 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Psu-ts Handleiding

Nadere informatie

Orbis Software. Debman4U. Release Notes2.10. Dit document bevat de Release Notes van Debman4U V2.10

Orbis Software. Debman4U. Release Notes2.10. Dit document bevat de Release Notes van Debman4U V2.10 Orbis Software Debman4U Release Notes2.10 Dit document bevat de Release Notes van Debman4U V2.10 Inhoudsopgave 1. 0 1. 1 1. 2 1. 3 1. 4 Belangrijkste nieuwe functionaliteiten Nieuw design Debman4U Ondersteuning

Nadere informatie

De inrichting van Orbak Compact Stap-voor-Stap

De inrichting van Orbak Compact Stap-voor-Stap De inrichting van Orbak Compact Stap-voor-Stap Inleiding Orbak Compact moet worden ingericht voordat men met het programma kan beginnen. Er moeten bijvoorbeeld bedrijfsgegevens, relaties (klanten: winkels

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding Gebruikers Handleiding (De SQL module) Versie 2.14 Pagina 2 van 14 Versie 2.14 Inhoudsopgave NGP SQL...5 Het Menu... 6 De instellingen... 7 De database informatie... 9 Het Script... 10 Pagina 3 van 14

Nadere informatie

Handleiding Abakus compleet

Handleiding Abakus compleet Handleiding Abakus compleet SMS- en E-mail-Service Abakus Compleet Pagina 1 / 13 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Instellingen... 4 Globale instellingen... 4 Praktijk instellingen... 7 E-mail- en SMS-Service

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013 Act! SnelStart Connect Handleiding Versie 1.0 12-12-2013 Inleiding Met SnelStart Connect kunt uw Act! database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect biedt u de mogelijkheid om de gegevens

Nadere informatie

White Paper: Gebruikers aanmaken (C4) Publicatiedatum: 09-07-09 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. White Paper Gebruikers aanmaken

White Paper: Gebruikers aanmaken (C4) Publicatiedatum: 09-07-09 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. White Paper Gebruikers aanmaken Pagina 1 van 10 pagina s. White Paper Gebruikers aanmaken 1 Pagina 2 van 10 pagina s. Inleiding Dit document is geschreven voor Centix4 beheerders en/of gebruikers die een inlogaccount willen aanmaken.

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1210 Uitgestelde betaling en relatie beheer

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1210 Uitgestelde betaling en relatie beheer Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1210 Uitgestelde betaling en relatie beheer www.bolt.nl/afrekenen Inhoudsopgave 1 Module uitleg...3 1.1Doel...3 2 Configuratie...4 2.1Uitgestelde betaling instellingen...4

Nadere informatie

Inhoudsopgave V2.02 2

Inhoudsopgave V2.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

Abonnement+ Algemeen. Verklaring menubalk Abonnement+

Abonnement+ Algemeen. Verklaring menubalk Abonnement+ Algemeen Met behulp van Abonnement+ kunt u abonnementen vastleggen met meerdere artikelen, zoals dit ook in de factuuropdracht van Multivers ingevoerd kan worden. Men kan hierbij per abonnement meerdere

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 0 INHOUDSOPGAVE 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 1 1: Leerlingen-programma Het leerlingenprogramma kan via www.techniektotaalsofware.nl

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0 Bladnr : 1/16 Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van Nabij Patiënt Testen Met web applicatie Tropaz 2.0 Trombosedienst Leiden Poortgebouw Rijnsburgerweg 10 2333 AA Leiden Telefoon:

Nadere informatie

Mailing/Selecties maken

Mailing/Selecties maken Mailing/Selecties maken In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u een Brief mailing, een e-mail mailing of adresetiketten kunt maken voor een groep relaties die aan bepaalde criteria voldoen. Selectie van

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding. BOA Server applicaties. Controleur

Handleiding. BOA Server applicaties. Controleur Handleiding BOA Server applicaties Controleur Auteur: K. van der Weide BySpy Products B.V. 2017 versie 3.0 26-07-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inloggen 3 Menu Controleur 3 Bonnen controleren 4 Bonnen

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures

Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures Versie 1 Januari 2016 Inhoudsopgave 1 Aanmelden voor uw inschrijving... 3 1.1 Het project op Aanbestedingskalender.nl... 3 1.2 Het project zichtbaar maken

Nadere informatie

Handleiding Oormerken herbestellen met Agis TFS lokaal

Handleiding Oormerken herbestellen met Agis TFS lokaal Handleiding Oormerken herbestellen met Agis TFS lokaal 0348-443840 1 Vanaf versie 6.1.601 van Agis TFS kunt u nu de (verloren) oormerken herbestellen. Gebruikers van Agis TFS Mobiel hebben reeds beschikking

Nadere informatie

Concept Handleiding. Regipro

Concept Handleiding. Regipro Concept Handleiding Regipro Regipro Bemiddeling 1. Vrijwilligers...1 1.1. Vrijwilliger toevoegen...1 1.2. Vrijwilligersscherm...5 1.2.1. Tabblad Lijst...5 1.2.2. Tabblad Vrijwilliger...6 1.2.3. Tabblad

Nadere informatie

Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office

Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office Utwente, 6-2-2014 i Inhoudsopgave Inhoudsopgave ii 1. Algemene handeling Osiris 6 1 1.1 Menu structuur. 1 1.2 Favorieten indelen 2 1.3

Nadere informatie

Quick Reference Contact Manager SE

Quick Reference Contact Manager SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference Contact Manager SE Block: Contact Manager

Nadere informatie

Takenbeheerapplicatie voor evenementen

Takenbeheerapplicatie voor evenementen Takenbeheerapplicatie voor evenementen Takenbeheer is een web-applicatie waarbij vrijwilligers taken kunnen selecteren die voor het kunnen uitvoeren van een evenement nodig zijn. De vrijwilligers hebben

Nadere informatie

CRM - Salesplanner - NL

CRM - Salesplanner - NL Handleiding PratoFlex CRM - Salesplanner - NL Efficiency through innovation Inhoudsopgave Voorwoord Salesplanner In de klantenfiche Bezoekplanning Filters Legende Automatisch gegeneerde bezoekplanningen

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Stappenplan elektronisch bankieren

Stappenplan elektronisch bankieren Pagina 1 van 7 Stappenplan elektronisch bankieren Inleiding Dit document bevat een beschrijving van de noodzakelijk stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor elektronisch

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

ACT! link XL voor SnelStart handleiding

ACT! link XL voor SnelStart handleiding ACT! link XL voor SnelStart handleiding Installatie ACT! link XL voor SnelStart... 2 Instellen:... 3 Relatiecode:... 6 Ordernummer... 6 Notitie... 6 Ordersjabloon... 7 Bedrijven... 8 Een volgende administratie

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Contactgegevens: Trombosedienst Elkerliek Ziekenhuis Telefoon: 0492-595973 e-mailadres: trombosedienst@elkerliek.nl 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie