Stappenplan elektronisch bankieren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan elektronisch bankieren"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 7 Stappenplan elektronisch bankieren Inleiding Dit document bevat een beschrijving van de noodzakelijk stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor elektronisch bankieren of e-banking. U heeft nu de beschikking over een krachtige, doch eenvoudige functionaliteit voor elektronisch bankieren. Door middel van deze functionaliteit kunt u uw Mamut programma integreren met de banksoftware van de meeste banken in Nederland. Dit brengt u weer een stap voorwaarts op het gebied van geïntegreerde bedrijfsvoering. Elk onderdeel bestaat uit maximaal 10 stappen. Instellingen elektronisch bankieren MENU PAD: Beeld - Instellingen - Administratie - Debiteur/Crediteur Optie: Het bedrijf maakt gebruik van electronisch bankieren Hier geeft u aan of u wel of geen gebruik maakt van de e-banking functionaliteit. Middels de knop Instellingen kunt u opgeven hoe u wenst om te gaan met e-banking, welke bankrekeningen u wilt gebruiken en de locatie van waar eventuele bestanden dienen te worden opgeslagen. In het startscherm kunt u: 1. Een nieuw Overschrijvingsformaat aanmaken. Voor elke bankrekening wordt het bestandsformaat en de bestandslocatie vastgelegd in een Overschrijvingsformaat. 2. Bestaande Overschrijvingsformaten wijzigen of verwijderen. 3. Één standaard betalingsformaat selecteren. 4. Onder instellingen voor de posten met status Voor overschrijving verzonden, kunt u aangeven of u handmatig via de inboekfunctie wilt betalen.

2 Pagina 2 van 7 5. Instellen of uitsluitend goedgekeurde facturen betaald dienen te worden. Bij het aanmaken van een betaalbestand worden alleen de posten met het kenmerk goedgekeurd meegenomen. Aanmaken nieuw Overschrijvingsformaat 1. Ga via het menu Beeld naar Instellingen en Administratie 2. Selecteer het tabblad Debiteur/Crediteur 3. Zorg ervoor dat de optie Het bedrijf maakt gebruik van elektronisch bankieren is geselecteerd. 4. Open het instellingen scherm met de knop Instellingen. 5. Selecteer het bestandsformaat. Indien u een betaalbestand aan wenst te maken, dient u de optie CLIEOP03 uit de afrollijst te selecteren. Klik vervolgens op OK. 6. Geef het Betalingsformaat een naam waardoor u herkent om welke bankrekening het gaat, in het veld Naam overschrijvingsformaat. Bijvoorbeeld: ABN- rek courant 7. Selecteer de bankrekening uit de afrollijst. Hier kunt u ook een nieuwe bankrekening aanmaken. LET OP: Bij het aanmaken van een bankrekening, dient u naast de tenaamstelling ook het adres (plaatsnaam) op te geven. 8. Voor de volledigheid kunt u hier ook het internet adres van uw bank vermelden, klik vervolgens op Volgende. 9. U kunt hier de locatie en de naam van het aangemaakte bestand opgeven. Het is handig als u hier bijvoorbeeld de standaardlocatie/naam die door uw bankpakket wordt gehanteerd, invoert. 10. Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten. U heeft nu een Overschrijvingsformaat aangemaakt, welke klaar is voor gebruik. Instellingen in overige modules Naast de bovengenoemde instellingen dient u ook in andere modules een aantal zaken na te gaan alvorens u klaar bent voor gebruik. 1. Relatiebeheer: Voor alle relaties kunt u in de relatiekaart, onder het tabblad Overige Info een bankrekening invoeren. Zonder een bankrekeningnummer kunt u uw leveranciers niet betalen en worden binnenkomende betalingen van klanten niet automatisch gematched. 2. Crediteuren: Controleer de reeds bestaande openposten:

3 Pagina 3 van 7 Status: Indien u de post elektronisch wilt betalen dient de status op Moet betaald worden (binnenland) te staan). Indien u de post niet elektronisch wenst te betalen dient de status op Niet betalen te staan. Bankrekening: Selecteer de juiste bankrekening of maakt een nieuwe aan. Aanmaken betaalbestand MENU PAD: Beeld - Administratie - Crediteur Optie: Betalingen naar Bank Het aanmaken van het betaalbestand gebeurt via de crediteuren module. Door de optie Betalingen naar Bank te selecteren, krijgt u het volgende scherm in beeld: Selecteer overschrijvingsformaat: Hier wordt het standaard formaat getoond. Selecteer het gewenste formaat uit de lijst. Selectie/Verfijning: Hier kunt posten filteren. Alleen betalingen met vervaldatum: U kunt de selecte van posten ook begrenzen door een vervaldatum op te geven. Alleen posten met een vervaldatum vόόr deze datum zullen worden meegenomen.

4 Pagina 4 van 7 1. Selecteer het gewenste overschrijvingsformaat en maak een selectie van de posten die betaald moeten worden. Klik op Volgende. 2. U krijgt vervolgens een lijst van de posten op basis van de door u aangegeven criteria. U kunt deze selectie en de posten eventueel nog aanpassen. Is bijvoorbeeld het rekeningnummer van de leverancier niet bekend, dan wordt de post in het rood weergeven. Ook de kolom Fout bevat meer informatie. De post zal niet meegenomen worden. Indien u tevreden bent klikt u op Volgende. 3. U krijgt vervolgens een Betalingsadvies rapport te zien, met daarop de bedragen en het totaal bedrag voor het betaalbestand. U kunt dit rapport eventueel afdrukken en het scherm afsluiten. 4. In het volgende scherm wordt getoond waar het betaalbestand zal worden opgeslagen en hoe het bestand zal heten. De getoonde paden en naam zijn afkomstig uit de instellingen van het betreffende overschrijvingsformaat. U kunt deze desgewenst hier nog aanpassen. Als u uw betalingen per diskette aan uw bank aanlevert, kunt u aangegeven dat u ook de Opdrachtbrief af wilt drukken. 5. Klik op Volgende om eventueel de opdrachtbrief af te drukken en bestand aan te maken. 6. In het vervolgscherm wordt nogmaals getoond waar u het bestand kunt vinden, klik op Voltooien om de wizard af te sluiten. Voor de geselecteerde posten is nu een betaalbestand, in CLIEOP03, formaat aangemaakt. Dit bestand kunt u met uw banksoftware importeren en aan u bank ter beschikking stellen. In uw crediteuren administratie hebben de betreffende posten de status Voor overschrijving verzonden gekregen.

5 Pagina 5 van 7 Overzicht Om inzicht te krijgen in welke openstaande posten welke status hebben, kunt u natuurlijk terecht in de crediteuren administratie. Daarnaast heeft u ook de beschikking over een drietal rapporten: Overschrijvingen, geboekt Overschrijvingen, nog te betalen Overschrijvingen, voor verwerking verzonden Importeren van banktransacties Om de mutaties of transacties op uw bankrekening in uw Mamut database te kunnen importeren, dienen er een aantal stappen worden ondernomen in uw banksoftware: 1. Selecteer uw mutaties in uw software of via de website van de bank. Meestal kan dit aan de hand van een periode. 2. Exporteer de mutaties naar een bestand met MT940 formaat. Onthoud de locatie en de naam van het geëxporteerde bestand. Voor meer informatie over hoe uw mutaties kunt downloaden naar een MT940 bestand raden wij u aan contact op te nemen met uw bank. In Mamut bevindt de functie voor het importeren van het MT940 bestand zich onder: MENU PAD: Beeld - Administratie - Crediteur Optie: Retour van bank

6 Pagina 6 van 7 3. Geef hier het pad en de bestandsnaam op van het MT940 bestand. Zowel het pad als bestandsnaam worden voor de volgende keer dat u de wizard gebruikt onthouden. 4. Klik op Volgende. 5. Geef vervolgens het grootboekrekeningnummer behorende bij de betreffende bankrekening en een grootboekrekeningnummer voor kruisposten op. De posten die na import niet gematched kunnen worden met de debiteuren en crediteuren administratie worden op de kruisposten rekening geboekt. Ook deze instellingen worden voor de volgende keer door het programma onthouden. Klik op Volgende. 6. Vervolgens krijgt u een overzicht van de transacties uit het bestand te zien en hoe deze zullen worden geboekt, het zogenaamde matchingsvoorstel. In dit rapport is het vooral van belang dat u alle transacties, die in het bestand zijn opgenomen, terugvindt. U kunt dit rapport eventueel afdrukken en hierna het venster afsluiten. 7. U kunt in het volgende venster het door het programma gemaakte matchingsvoorstel nog aanpassen:

7 Pagina 7 van 7 Transacties in het MT940 bestand: Hier vindt u de transacties uit het geïmporteerde bestand. Bewerken: functie voor het bewerken van de voorgestelde regel. Matchingvoorstel Per transactie vindt u hier het matchingsvoorstel. Dit is de rekening waarop de tegenboeking zal plaatsvinden. Indien u niet tevreden bent met het voorstel, dan kunt u, in de onderste helft van het scherm, de voorgestelde regel selecteren en op Bewerken klikken. U heeft vervolgens de keuze om een andere Debiteur, Crediteur of Grootboekrekening te selecteren. Middels de Ongedaan functie kunt u terugkeren naar het oorspronkelijke voorstel. Indien u tevreden bent klik op Volgende. 8. U krijgt nogmaals het aangepaste matchingvoorstel te zien. U kunt dit rapport eventueel afdrukken en hierna het scherm afsluiten. 9. Klik hierna op Voltooien om de import te voltooien. U krijgt hierna een rapport te zien van welke boekstukken zijn aangemaakt in de inboekmodule. Deze boekstukken dienen door middel van de inboekfunctie naar het grootboek geboekt te worden voor verder verwerking.

Nieuw in Mamut Business Software 12.5 en Mamut Online Desktop 2.0

Nieuw in Mamut Business Software 12.5 en Mamut Online Desktop 2.0 Mamut Business Software Introductie Nieuw in Mamut Business Software 12.5 en Mamut Online Desktop 2.0 Producent en distributeur: Mamut Software B.V. Postbus 22051 1100 CB Amsterdam Zuid-Oost Tel: 0800-444

Nadere informatie

INHOUD... 2. 1 Inleiding... 3. 2 Het downloaden van het bestand... 4 2.1 Downloaden ING... 4 2.2 Downloaden ABN AMRO... 4 2.3 Downloaden Rabobank...

INHOUD... 2. 1 Inleiding... 3. 2 Het downloaden van het bestand... 4 2.1 Downloaden ING... 4 2.2 Downloaden ABN AMRO... 4 2.3 Downloaden Rabobank... Handleiding verwerking bankafschriften Versie 0.1 december 2011 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Het downloaden van het bestand... 4 2.1 Downloaden ING... 4 2.2 Downloaden ABN AMRO... 4 2.3 Downloaden

Nadere informatie

Handleiding www.liac.nl

Handleiding www.liac.nl Handleiding www.liac.nl Vooraf LIAC is een boekhoudpakket dat volledig via internet werkt en dat toegespitst is op de kleinere ondernemer zonder boekhoudkennis. Dit uit zich in de eenvoudige formulering

Nadere informatie

CURSUSBOEK CONTRIBUTIEMODULE

CURSUSBOEK CONTRIBUTIEMODULE CURSUSBOEK CONTRIBUTIEMODULE Een gebruiksvriendelijke applicatie voor het beheren en verwerken van uw contributie Sportlink Services 09-01-2012 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 De handleiding... 3 1.2

Nadere informatie

Memoriaal In het dagboek memoriaal kunnen alle financiële feiten worden vastgelegd welke niet passen in het verkoopboek, inkoopboek of bankboek.

Memoriaal In het dagboek memoriaal kunnen alle financiële feiten worden vastgelegd welke niet passen in het verkoopboek, inkoopboek of bankboek. Financieel De financiële module van MKB-Logic Online Administratie stelt u in staat een complete administratie te voeren. De administratie is eenvoudig van opzet en kan door iedereen worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen.

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Koppeling met imuis Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Een koppeling tussen The Nanny en imuis kent

Nadere informatie

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding Legal Eagle aan de slag met de boekhouding Sdu Uitgevers / Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl juni 2014 1 Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Voor de eerste keer in gebruik nemen van de boekhouding

Nadere informatie

Handleiding voor de boekhoudmodule

Handleiding voor de boekhoudmodule Handleiding voor de boekhoudmodule Handleiding voor de boekhoudmodule e-boekhouden.nl Inhoud 1. Invoeren... 2 1.1 Boekhouden > Invoeren > Afschrift/bonnetjes... 2 1.2 Boekhouden > Invoeren > Facturen...

Nadere informatie

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding versie 1.07 26 juni 2007

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding versie 1.07 26 juni 2007 Inleiding...3 Bediening...4 Overstappen van Eagle zonder boekhouding naar met boekhouding...5 Wat heeft u nodig als u aan de gang wilt met de boekhouding...6 Toegang en licentie...7 Administratie...8 Een

Nadere informatie

ROSA software voor de kinderopvang

ROSA software voor de kinderopvang Over op de IBAN ROSA software voor de kinderopvang Kenmerk: ROSA_IBAN.doc 2004-2013 MULDATA http://www.muldata.nl info@muldata.nl Systeem : ROSA over op de IBAN pagina: 2 Hoofdstuk : Inleiding Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mamut Kennisreeks. Administratie Aan de slag met boekhouding in Mamut Business Software

Mamut Kennisreeks. Administratie Aan de slag met boekhouding in Mamut Business Software Mamut Kennisreeks Administratie Aan de slag met boekhouding in Mamut Business Software 1 Aan de slag met boekhouding in Mamut Business Software Inhoud Welkom... 3 Werkbalken op vensterniveau... 4 Aan de

Nadere informatie

Handleiding Davilex Totaal. Versie 1.0, mei 2012

Handleiding Davilex Totaal. Versie 1.0, mei 2012 Handleiding Davilex Totaal Versie 1.0, mei 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Davilex. Hoewel deze handleiding

Nadere informatie

Debiteuren beheer Facturatie Aanmaningen

Debiteuren beheer Facturatie Aanmaningen Debiteuren beheer Facturatie Aanmaningen INHOUDSOPGAVE 1 Debiteuren... 2 1.1 Instellingen m.b.t. Debiteuren en verkoopfacturen... 2 1.1.1 BTW codes... 2 1.1.2 Het toevoegen van een BTW-grootboekrekening...

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

Handleiding voor de ledenadministratie

Handleiding voor de ledenadministratie Handleiding voor de ledenadministratie Deze handleiding is specifiek gericht op ledenadministratie en bedoeld voor verenigingen en stichtingen. Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants

Nadere informatie

Handleiding Davilex Account Pro. Versie 1.0, mei 2012

Handleiding Davilex Account Pro. Versie 1.0, mei 2012 Handleiding Davilex Account Pro Versie 1.0, mei 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Davilex. Hoewel deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding voor relaties

Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties e-boekhouden.nl Inhoud 1. Relaties... 2 1.1 Relaties > Relaties > Zoeken... 2 1.2 Relaties > Relaties > Toevoegen... 8 1.3 Relaties > Relaties > Importeren...

Nadere informatie

// Aan de slag met. Mamut One. Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem

// Aan de slag met. Mamut One. Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem // Aan de slag met Mamut One Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem Welkom bij Mamut One Mamut One bestaat uit een reeks bedrijfsoplossingen die u helpen om de taken in uw

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

// Aan de slag met. Mamut One. Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem

// Aan de slag met. Mamut One. Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem // Aan de slag met Mamut One Nuttige tips die u helpen om snel aan de slag te gaan met het systeem Welkom bij Mamut One! Mamut One bestaat uit een reeks bedrijfsoplossingen die u helpen om de taken in

Nadere informatie

Handleiding Club.Boekhouding

Handleiding Club.Boekhouding Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Club.Boekhouding...........................................................................................

Nadere informatie

BTW verhoging naar 21%

BTW verhoging naar 21% 1 BTW verhoging naar 21% Midden Engweg 15b 3882 TS Putten telefoon (0341) 375 180 fax (0341) 375 188 internet: www.autoflex.nl email : info@autoflex.nl Rabobank 35.42.40.501 BTW nr. NL8218.87.920.B.01

Nadere informatie

Handleiding SupportWin

Handleiding SupportWin Handleiding Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49 32 32 Fax.: (0318) 49 32 33 E-mail:

Nadere informatie

Handleiding. Afletteren Bankafschriften

Handleiding. Afletteren Bankafschriften Handleiding Afletteren Bankafschriften Doel van deze handleiding De modules van Asperion kunnen op velerlei manieren ingesteld worden om daarmee optimaal aan te sluiten bij de specifieke bedrijfsomstandigheden

Nadere informatie

Handleiding Davilex Account Basic. Versie 1.0, mei 2012

Handleiding Davilex Account Basic. Versie 1.0, mei 2012 Handleiding Davilex Account Basic Versie 1.0, mei 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Davilex. Hoewel deze

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Versie 1.0 2012

Handleiding Handleiding Versie 1.0 2012 Handleiding Handleiding Versie 1.0 2012 HANDLEIDING STUDENTENBOEKHOUDING.NL FINANCIËN BALANS WINST/VERLIES REKENING OPENSTAANDE DEBITEUREN OPENSTAANDE CREDITEUREN JAARREKENINGEN BOEKINGEN CONTRIBUTIE DEBITEUREN

Nadere informatie

Introductie tot Mamut Kassa

Introductie tot Mamut Kassa // Mamut Business Software Introductie tot Mamut Kassa Introductie tot Mamut Kassa Inhoud Nieuw in Mamut Kassa versie 3.5... 3 Over Mamut Kassa... 4 Definities van woorden en uitdrukkingen in het programma...

Nadere informatie

UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN

UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN UNIT4 Multivers Service Manager bankrekeningnummers omzetten naar IBAN Datum: 22-4-2013 Versie: 1.0 Inhoud Inleiding... 3 Wat doet de Multivers Service Manager IBAN omzetter?... 5 Stappen/controles uit

Nadere informatie

UNIFORM-Financieel Handleiding

UNIFORM-Financieel Handleiding UNIFORM-Financieel Handleiding Inhoudsopgave 1 DAGBOEKEN... 3 1.1 DAGBOEKINSTELLINGEN... 3 1.1.1. Algemeen... 3 1.1.2. Dagboeken... 3 1.1.3. BTW... 4 1.1.4. Eenheid... 5 1.1.5. Vennoot... 5 1.2 Kasboek

Nadere informatie