1. Werktitel: Ontwikkeling van een Continu Aeroob Korrelslibsysteem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Werktitel: Ontwikkeling van een Continu Aeroob Korrelslibsysteem"

Transcriptie

1 1. Werktitel: Ontwikkeling van een Continu Aeroob Korrelslibsysteem 2. Aanleiding: In het afgelopen decennium heeft de TU Delft met STOWA en RHDHV een systeem ontworpen, Nereda, dat aerobe korrelvorming uitnut om nabezinktanks overbodig te maken en ruimte bespaart. Dit systeem is gebaseerd op een sequencing batch technologie, en is inmiddels op diverse plaatsen toegepast. De korrelslibtechologie bespaart ruimte en energie, levert grondstoffen uit afvalwater en verbetert de zuiveringsprestaties. De ontwikkeling van een continue uitvoeringsvorm van aeroob korrelslib is nodig om bestaande zuiveringen zoals AWZI Harnaschpolder(HNP) om te kunnen ombouwen naar een energie-, water- en grondstoffenfabriek. De basale principes voor het produceren van aeroob korrelslib kunnen waarschijnlijk ook worden ingepast in een continue werkwijze die niet heel veel afwijkt van de uitvoeringsvorm van; een anaerobe ruimte waar alle makkelijk afbreekbaar COD geheel wordt opgenomen, preferentieel met een propstroomkarakter, een nitrificatie/denitrificatieruimte, en een compacte afscheider die korrelslib van vlokkig slib scheidt. Dit idee moet echter nog wel worden uitgewerkt en uitvoerig getest om te kijken of een dergelijk systeem stabiel te beheersen is. Realisatie van energie- en grondstoffenfabriek HNP: Energiebesparing (~30% reductie) Minder slibafzet (~10% reductie) Geen ijzerzout nodig voor fosfaatverwijdering ( 100% reductie) Minder polymeer voor slibindikking ( 45% reductie) Minder polymeer voor slibontwatering ( 10% reductie) Alginaat productie (potentieel grondstofproduct met een aanzienlijke waarde) Realisatie waterfabriek HNP: Verbetering effluentkwaliteit N-totaal < 7 mg N/l; P-totaal < 0,7 mg P/l Realisatie extra zuiveringstappen voor de waterfabriek mogelijk in procesonderdelen die niet meer gebruikt worden. Ruimte voor behandeling afvalwater van extra afvalwater 3. Doel van het project: Onderzoek en ontwerp van een continue aeroob korrelslibproces dat geïmplementeerd kan worden op de AWZI HNP. De installatie heeft naar verwachting een significant lager energieverbruik en kan een waardevolle grondstof (alginaatachtige polymeren) produceren. Door de compactheid van het proces komen bestaande installatie onderdelen vrij, waardoor de capaciteit sterk kan worden vergroot en/of er ruimte ontstaat voor nabehandelingstechnieken ter verbetering van de effluentkwaliteit (effluent polishing). Het onderzoek zal zo veel mogelijk worden uitgevoerd voor en met huishoudelijk afvalwater (voorbezonken) van awzi HNP.

2 In overleg met het team van Evides/HHDelfland/Delfluent Services BV/Royal HaskoningDHV zijn aandachtspunten voor het onderzoek geformuleerd gerelateerd aan de implementatie van de technologie op HNP: Vaststellen van de reproduceerbaarheid van de korrelvorming onder continue procescondities, inclusief inzicht in de factoren die de stabiliteit van de korrel bepalen. Vaststellen en optimaliseren van de bedrijfszekerheid/robuustheid van het proces, bepalen van proces verstorende factoren en aandragen van oplossingen daarvoor. Vaststellen van de gevoeligheid voor wisselende belastingen, zowel biologisch als hydraulisch (DWA-profiel [dag/nacht ritme] en RWA-omstandigheden). Vaststellen van slibbezinking (SVI5) en verwijderingsprestaties (CZV, N, P, SS). Vaststellen van de temperatuurafhankelijkheid. (Voor zover mogelijk) bepalen van de belangrijke opschaalfactoren en de daarbij behorende aandachtspunten t.a.v. ontwerp, engineerings- en uitvoeringsaspecten. Met het oog op een interessante business case voor Harnaschpolder het onderkennen van de belangrijke kostenfactoren m.b.t. de aanpassing van de huidige AWZI. Het zuiveringsconcept zodanig uitwerken dat keuzes ten behoeve van een volle schaal ontwerp onderbouwd kunnen worden ten aanzien van: Minimale anaerobe verblijftijd voor opname van makkelijk afbreekbaar CZV in korrelslib Volgorde van anaerobe, anoxische en aerobe zones Verblijftijd in de verschillende zones onder DWA en RWA-omstandigheden Benodigde recirculaties Welke pompen zijn geschikt voor aeroob korrelslib Wijze van, en omvang van de zuurstofinbreng In hoeverre kan van simultane denitrificatie gebruik worden gemaakt Heeft toevoer van nitraat in anaerobe fase effect op korrelvorming Wijze van menging/suspendering van slib in continu aeroob korrelslibproces Is manier van menging in anaerobe fase van invloed op korrelvorming? Wijze van spuien van slib Wijze van scheiden van zwaar korrelslib en lichter vlokkig slib Wijze van buffering van slib en verdere slibverwerking Wat zijn eigenschappen van biopolymeren in huidig slib en in korrelslib in een continu korrelslibproces Wijze van voorkomen van P-release Noodzaak en opties voor nabehandeling Onderzoeksvragen zullen bij start onderzoek verder worden aangescherpt door de PhD student, in overleg met de betrokken organisaties en in overleg met de promotor. 4. Beoogd eindresultaat: Al tijdens het PhD traject wordt kennis uit het onderzoek gebruikt om een full scale ontwerp voor te bereiden. Uiteindelijk zal er een nieuw zuiveringsconcept ontwikkeld worden. Bovendien zal er een

3 ontwerp worden gemaakt waarin een bestaande klassiek continue biologische zuiveringssysteem wordt omgebouwd naar een continue korrelslibzuiveringssysteem. Delfland krijgt een unieke kans om zeer waardevolle kennis op te doen over de mogelijkheden om de AWZI Harnaschpolder te moderniseren, nog gedurende de contractperiode met Delfluent. Evides en DSBV zijn bereid om dit onderzoek evenredig mee te financieren. Delfland kan hiermee de ambitie van de doorontwikkeling naar Grondstoffen en Energiefabriek vorm geven. Bovendien ontstaat er ruimte om ook de derde ambitie, namelijk de zoetwaterfabriek, vorm te geven. 5. Innovatieve karakter: Het afgelopen decennium heeft de TU Delft samen met STOWA en RHDHV de batchtechnologie Nereda tot een bewezen techniek doorontwikkeld. Delfland en Delfluent Services hebben een quick scan naar de mogelijkheden van een batchmethode uitgevoerd. Dit blijkt mogelijk te zijn, het grote nadeel van de batchmethode is dat de zuivering lange tijd buiten gebruik zal moeten worden gesteld en er aanzienlijke verbouwingen plaats moeten vinden. Professor Mark van Loosdrecht en RHDHV hebben vervolgens het idee geopperd om een continue korrelslibsysteem te ontwikkelen. In theorie zijn hier reeds ideeën voor ontwikkeld. Ombouwen naar een continue variant is minder risicovol en vergt aanzienlijk lagere investeringen. De techniek is echter alleen op labschaal uitgetest. Er bestaan nog vele onderzoeksvragen die enkel op pilotschaal kunnen worden beantwoord. De kennisexperts van TU Delft en RHDHV hebben bevestigd dat het kansrijk is om de continue variant door te ontwikkelen en RHDHV is bereid hierin te investeren. Omdat er nog een flink aantal onderzoeksvragen beantwoord moeten worden is het advies is om dit eerst op pilotschaal te onderzoeken. Wanneer het onderzoek succesvol is creëert Delfland samen met de partners een methode om bestaande zuiveringen om te bouwen naar continue korrelslibreactoren. Hiermee kan een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd (>30%), wordt er ruimte bespaard, verbeterd het zuiveringsproces (betere kwaliteit) en kan een interessante grondstof worden gewonnen (Alginaat).

4 6. Bijdrage aan de doelen van Delfland: Het project sluit uitstekend aan bij een van de ambitieuze doelen van Delfland zoals verwoord in het Waterbeheerplan 5 namelijk; in 2021 zijn alle voorbereidende technologische maatregelen getroffen om op een toekomstbestendige wijze de waterketen te sluiten en de zuiveringen te kunnen doorontwikkelen tot energie-, grondstoffen- en zoetwaterfabrieken. De ontwikkeling van een continue korrelslib zuiveringssysteem sluit hier op alle fronten bij aan. 7. Verbetering imago van Delfland: Delfland heeft nog wel eens het verwijt gekregen dat ze gekozen hebben voor een traditionele zuivering op AWZI Harnaschpolder. Delfland laat zien dat het zeker niet stil zit en dat ze bereid zijn om een, nog relatief jonge, zuivering om te bouwen naar een hypermoderne zuivering. Delfland zou hiermee een unieke stap kunnen zetten en wereldwijd aanzien genieten wanneer de ombouw van AWZI Harnaschpolder naar een continue korrelslibsysteem succesvol is. 8. Omschrijving van activiteiten: Jaar 1: Inventariseren van bestaande kennis, onderzoeks- en praktijkgegevens die relevant is voor het onderzoek naar de vorming van aeroob korrelslib in een continu systeem. Onderzoek aan huidig slib in HNP, microscopisch onderzoek naar slibmorfologie m.n. op aanwezigheid van aanzet tot korrelvorming en wat is biopolymeergehalte en kwaliteit. Evaluatie op laboratorium schaal in hoeverre continue voeding en toevoer nitraat in voeding korrelvorming beïnvloeden. Evaluatie van alle opties om korrelslib en gevlokt materiaal van elkaar te scheiden en korrelslib te verpompen en te suspenderen. Vaststellen van de meest kansrijke optie(s) om continue korrelslibproces te implementeren in HNP, alsmede het opstellen van een volle schaal schetsontwerp, op basis waarvan een eerste globale kosteninschatting wordt opgesteld. Ontwerp en start bouw pilot plant. Jaar 2: Afronden bouw en opstart pilot, vorming korrelslib op voorbezonken afvalwater HNP. Studie naar alginaatachtige polymeren in huidige HNP en gekweekt slib. Gedetailleerde studie ten behoeve van de beantwoording van de geformuleerde onderzoeksvragen en ontwerpvraagstukken op basis van de aeroob korrelslib pilot plant. Herijken van het volle schaal schetsontwerp. en toetsing business case. Jaar 3: Gedetailleerde studie ten behoeve van de beantwoording van de geformuleerde onderzoeksvragen en ontwerpvraagstukken op basis van de aeroob korrelslib pilot plant.

5 Herijken van het volle schaal schetsontwerp. en toetsing business case. Jaar 4: Evaluatie noodzaak nabehandeling. Definitief schetsontwerp van een volle schaal proces op basis van verkregen resultaten. Schrijven proefschrift. 9. Planning a. Gewenste startdatum, eerste kwartaal 2016 tot en met het laatste kwartaal b. Data en onderwerp van tussenrapportage: Elk eind van het jaar een voorgangsrapportage (2016, 2017, 2018 en 2019). 10. Organisatie a. Stuurgroeplid: Joyce Rombouts Onderzoeksgroeplid: Oscar Helsen b Deelnemende partijen: (incl. benoeming van rol, vakdisciplines en competenties) De projectorganisatie van het PhD project bestaat uit twee groepen: de onderzoeksgroep en de stuurgroep. De onderzoeksgroep is belast met de coördinatie en uitvoering van het PhD onderzoek, alsmede de directe begeleiding van de onderzoeker/promovendus. De onderzoeksgroep komt in wisselende samenstelling - maandelijks bijeen en bestaat uit: Mark van Loosdrecht (TU Delft) Projectleider PhD onderzoek Mario Pronk (TU Delft) Dagelijkse begeleiding Onderzoeker/promovendus (TU Delft) PhD Onderzoek David Weisbrodt (TU Delft) Microbiologische aspecten Yuemei Lin (TU Delft) Biopolymeer aspecten Cristian Picioreanu (TU Delft) Modellering Udo van Dongen (TU Delft) Technische ondersteuning Oscar Helsen (HHD) Klankbord/Advies Sigrid Scherrenberg (Evides) Klankbord/Advies, Beheer DBI hal en Voorzitter Mirabella Mulder (DSBV) Klankbord/Advies Edward van Dijk (RHDHV) Klankbord/Advies Naast de deelnemers van de TU Delft zullen ook specifiek de andere leden een actieve bijdrage leveren aan de totstandkoming van het pilotontwerp en het opstellen van het schetsontwerp van de volle schaal installatie. Specifiek brengt RHDHV kennis en ervaring in ten aanzien van: het ontwerp-, engineerings- en operationele expertise op het vlak van korrelsystemen Specialistische kennis (w.o. korrelslib, modellering, engineering,.) en ter beschikking stellen van RHDHV tools en kennisdatabases (w.o. operationele data Nereda installaties). Het opstellen ontwerpspecificatie pilotinstallatie en ondersteuning procurement

6 De vertaling van schetsontwerp(en) naar globale consequenties en betekenis voor praktijkschaal Harnaschpolder (inclusief globale kostenbegroting). Het promotieonderzoek zal vooral worden uitgevoerd op de faciliteiten op HNP met ondersteuning van proeven op het laboratorium voor biotechnologie TU Delft. Daar waar zinvol geacht, stelt RHDHV een werkplek met specialistische tools en support ter beschikking op haar hoofdkantoor of bij een relevante pilot- of praktijkinstallatie. De projectleider van het PhD onderzoek is verantwoordelijk voor alle aspecten (Tijd, Geld, Kwaliteit, Organisatie en Informatie) van het PhD project. De Stuurgroep ziet erop toe dat de overeengekomen afspraken worden nagekomen en stuurt bij waar dat nodig is. De stuurgroep komt driemaandelijks bijeen en bestaat uit: Mark van Loosdrecht (TU Delft) Projectleider PhD onderzoek Joyce Rombouts (HHD) Jan Willem Mulder (Evides) Rogier van Kempen (DSBV) Voorzitter Helle van der Roest of Andreas Giesen (RHDHV) (nader te bepalen) Bredere inbedding Van de waterschappen die nu reeds Nereda hebben, zouden eventueel als gebruikers voor een adviescommissie kunnen worden gevraagd. Het project zou kunnen aansluiten bij een WERF project - Mark van Loosdrecht is lid van de adviescommissie - naar de ontwikkeling van korrelslibreactoren in de USA. RHDHV zal haar nationale en internationale Nereda netwerk proactief aanwenden, om eventuele kansen die zich in andere projecten voordoen, en die de uitvoering van het onderhavige onderzoek op Harnaschpolder kunnen versterken en versnellen, in het project in te brengen. De bovenstaande mogelijkheden zullen bij aanvang van het project in de stuurgroep worden besproken. Geraamde inzet capaciteit Delfland (fte s): 0,25 fte per jaar t/m Inzet wordt opgevangen binnen de formatie. 11. Financiën Ontwikkeling van een Continu Aeroob Korrelslibsysteem Kosten (Cash) TU Delft k /j aanta k aar l jaar Promovendus Begeleiding Promovendus Analysekosten Labopstelling op TUD (obv werkelijke kosten) Reis/congreskosten

7 Labopstelling op HNP Subtotaal 476 Kosten (Cash) overig (niet TU Delft) Pilot HNP Analyses HNP Verbruiksmiddelen pilot HNP Onvoorzien Subtotaal 356 Totaal 832 k /ja ar 208 Verdeling kosten (Cash) k /ja k ar HHD Evides DSBV RHDHV RHDHV zal extra uren In kind beschikbaar stellen voor business case Totaal 832 In kind bijdrage (globale k /j aanta k inschatting) aar l jaar TU Delft PM 4 PM HHD % Evides % DSBV % HHD/Evides/DSBV DBI % Gebruik circa 40% van DBI proefhal proefhal RHDHV % Aanvullend nog 40 k per jaar voor uitwerking Business Case Totaal 850 Vanuit het innovatiefonds wordt de gehele out-of-pocket kosten van Delfland bekostigd vanuit het innovatiefonds. ( per jaar voor de jaren ). De in kind urenbesteding aan het project worden opgevangen binnen de eigen formatie, er is rekening gehouden in de teamplannen met dit project. 12. Communicatie en kennisborging a. Bij aanvang van het project zullen in de stuurgroep bindende afspraken worden gemaakt betreffende interne en externe communicatie. Daarbij dient met zowel de inhoud gedreven

8 aspecten als met de bestuurlijk gedreven aspecten rekening worden gehouden. Delfland gaat bepaalde aspecten zoals de opening van de pilot en het eindresultaat en tussentijdse publicaties op de publicatieagenda plaatsen zodat rekening kan worden gehouden met de inzet van communicatieadviseurs van Delfland binnen de formatie. b. Kennisborging & follow-up na het project (intern en extern): Resultaat van het project is een full scale ontwerp voor de ombouw van AWZI HNP. Wanneer dit project succesvol is zal de vergaarde kennis gebruikt worden om een bestuursvoorstel op te stellen voor de ombouw van de gehele AWZI Harnaschpolder naar een continue korrelslibinstallatie. Intellectueel eigendom Op dit moment vinden er gesprekken plaats met alle partijen hoe om te gaan met de verkregen kennis en mogelijke patenten die uit het onderzoek voort kunnen komen. Er zal een aparte overeenkomst worden afgesloten waarin deze zaken geregeld worden. Het team JVI zal te zijner tijd bij de overeenkomst betrokken worden. De eerste aanzet voor een concepttekst luidt als volgt: Artikel 3. Recht op resultaat 3.1 Het eigendom op de projectresultaten ligt bij de partij(en) die de resultaten genereert/genereren. 3.2 Projectresultaten worden in beginsel gepubliceerd, waardoor ze vrij toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen (inclusief voor Partijen), tenzij één of meerdere partijen na onderling overleg besluit(en) octrooi aan te vragen. 3.3 Partijen hebben een gratis, niet-exclusief, niet-overdraagbaar gebruiksrecht op de projectresultaten, inclusief alle intellectuele eigendomsrechten daarop, voor zover ze die nodig hebben voor de uitvoering van het Project. 3.4 HH Delfland, Evides en DSBV hebben geen interesse in het vestigen van nieuw intellectueel eigendom maar zullen te allen tijde kosteloos en onbeperkt gebruik kunnen maken over eventueel in dit onderzoek te verkrijgen intellectueel eigendom. De stuurgroep zal toezien op potentieel voor patentaanvragen en RHDHV in de gelegenheid stellen dit al dan niet te doen. De kosten voor het verkrijgen en in stand houden van eventueel nieuw intellectueel eigendom zijn voor rekening van de aanvrager. De valorisatie van eventueel nieuw intellectueel eigendom zal gebeuren door RHDHV. RHDHV zal eventueel nieuw intellectueel eigendom kosteloos en onbeperkt licenseren aan HH Delfland, Evides en DSBV. 13. Risico s & aandachtspunten a. Aanbesteding van (deel)taken bij externe partijen: nvt b. Noodzaak bestuurlijke afstemming: nvt c. Andere aandachtspunten: Een belangrijk onderdeel van het project is het selecteren van een goede getalenteerde PhD student. Marc van Loosdrecht, begeleider van de PhD is een zeer gerespecteerde professor die waarschijnlijk een goede PhD-student aan weet te trekken.

9 Daarnaast zal deze student ook voldoende voortgang moeten boeken. Doordat vier partijen investeren in het project en er een uitgebreide begeleidingscommissie is samengesteld, zit er voldoende drive op het behalen van resultaten. Bovenstaande tekst is nog onderwerp van discussie. Hierbij wordt opdracht gegeven voor de uitvoering van de activiteiten zoals hierboven vermeld. Voor akkoord: Budgethouder innovatiefonds (naam + paraaf) : (verstrekt opdracht) Interne opdrachtgever (naam + paraaf) : (accepteert opdracht) Distributie:

Parafering besluit PFO Olphen Gewijzigd akkoord - D&H Aangehouden - D&H Conform Geparafeerd door: Bos, J.L.

Parafering besluit PFO Olphen Gewijzigd akkoord - D&H Aangehouden - D&H Conform Geparafeerd door: Bos, J.L. agendapunt 3.b.10 1246457 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIEVE VARIANT OP NEREDA VOOR AWZI HARNASCHPOLDER Portefeuillehouder Olphen, J.W.A. van Datum 29 maart 2016 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB: Aan commissie Water 9 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370119/1370120 Programma Waterketen Projectnummer P6107 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) Vertrouwelijke

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet plannen voor ondersteuning 4 3. Plannen voor verminderen huishoudelijk restafval 5 3.1 Eisen

Nadere informatie

Nereda. Kosteneffectief, duurzaam, robuust en eenvoudig. Wie de technologie heeft, heeft de toekomst.

Nereda. Kosteneffectief, duurzaam, robuust en eenvoudig. Wie de technologie heeft, heeft de toekomst. Nereda Kosteneffectief, duurzaam, robuust en eenvoudig. Wie de technologie heeft, heeft de toekomst. Nationaal Nereda Onderzoeks Programma Werking Nereda is een innovatieve technologie voor biologische

Nadere informatie

Hybride Nereda : anderhalf jaar ervaring met verrassend resultaat

Hybride Nereda : anderhalf jaar ervaring met verrassend resultaat Hybride Nereda : anderhalf jaar ervaring met verrassend resultaat Mathijs Oosterhuis, Meinard Eekhof (waterschap Vechtstromen), André van Bentem en Helle van der Roest (Royal HaskoningDHV) De rioolwaterzuiveringsinstalla

Nadere informatie

1.7 Innovatie Afsluitend... 16

1.7 Innovatie Afsluitend... 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding en kader... 1 1.1 Waterzuivering: verleden, heden en toekomst... 1 1.2 Wie is verantwoordelijk voor de afvalwaterzuivering?... 3 1.3 Financiën en functioneren... 5 1.4 Belanghebbenden...

Nadere informatie

Ontwikkeling duurzame waterketen in de Haagse regio

Ontwikkeling duurzame waterketen in de Haagse regio Ontwikkeling duurzame waterketen in de Haagse regio Wageningen Alumnibijeenkomst Regio Den Haag/Rotterdam, donderdag 7 april, 2016 Even voorstellen Rogier van Kempen 1986 1990 Hogeschool Van Hall Larenstein

Nadere informatie

Optimalisatie biologische afvalwaterzuivering

Optimalisatie biologische afvalwaterzuivering Optimalisatie biologische afvalwaterzuivering Innovatieve Stikstofverwijdering In Slachthuisafvalwater ir. Marc Feyten 24/03/2016 Onze referenties zijn onze visitekaartjes www.aaqua.be 2 1. Problematiek

Nadere informatie

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9 Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495 In D&H: 16-07-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 03-09-2013 Telefoonnummer: (030) 6345726

Nadere informatie

NEO-alginaat. Nationale watertechnologie week. Gorinchem 22 maart 2017 Maarten Schaafsma

NEO-alginaat. Nationale watertechnologie week. Gorinchem 22 maart 2017 Maarten Schaafsma NEO-alginaat Nationale watertechnologie week Gorinchem 22 maart 2017 Maarten Schaafsma Namens wie sta ik hier? Dit project wordt gesteund door: 2 NEO-alginaat, waarom? Bijdrage aan de circulaire economie

Nadere informatie

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015 Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen A. Visser Maart 2015 André Visser Sinds 1999 bij Royal HaskoningDHV Actief op het vlak duurzaamheid en circulaire economie - energiefabriek - grondstoffenfabriek

Nadere informatie

REDUCTIE HYDRAULISCHE BELASTING RWZI

REDUCTIE HYDRAULISCHE BELASTING RWZI REDUCTIE HYDRAULISCHE BELASTING RWZI Hans Korving Witteveen+Bos WAARSCHUWING Deze presentatie kan verrassende resultaten bevatten Waar gaan we het over hebben? Wat is de achtergrond? Historie en toekomst

Nadere informatie

LIMBURG. Voorstel aan het AB

LIMBURG. Voorstel aan het AB WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. jongki/2018.09528 Portefeuillehouder Onderwerp R. Dupont ALE-demonstratieproject Epe Agendapuntnr. 3.5 AB-vergadering 4 juli

Nadere informatie

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN agendapunt 04.B.07 1253828 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN Voorstel Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water 06-09-2016 Langetermijnvisie

Nadere informatie

Bijlage 5: Terugwinnen grondstoffen: toepassingsmogelijkheden voor de rwzi Utrecht (DM 842468)

Bijlage 5: Terugwinnen grondstoffen: toepassingsmogelijkheden voor de rwzi Utrecht (DM 842468) Bijlage 5: Terugwinnen grondstoffen: toepassingsmogelijkheden voor de rwzi Utrecht (DM 842468) Datum: 10 juli 2014 Ons kenmerk: 842468 Aan: Algemeen Bestuur Van: Willem de Jager, Marlies Verhoeven Betreft

Nadere informatie

Full scale de-ammonificatie in de waterlijn

Full scale de-ammonificatie in de waterlijn Full scale de-ammonificatie in de waterlijn 1 Met DEMON en EssDe Harm Baten Hoogheemraadschap van Rijnland Annette Buunen - Grontmij Nederland B.V. (part of Sweco) Full scale de-ammonificiatie in de waterlijn

Nadere informatie

Delfland. Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus AD DELFT. Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland. Geachte heer De Kraa,

Delfland. Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus AD DELFT. Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland. Geachte heer De Kraa, Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus 180 2600 AD DELFT Delfland ONS KENMERK 1244504 DELFT 23 februari 2016 ONDERWERP Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland Geachte heer De Kraa, In 2013 heeft

Nadere informatie

De klimaatneutrale waterketen

De klimaatneutrale waterketen De klimaatneutrale waterketen Jos Frijns Lelystad, 13 februari 2009 Klimaatverandering: adaptatie ja, maar ook mitigatie Belang van mitigatie voor watersector Gevolgen worden vooral zichtbaar in de waterketen,

Nadere informatie

STIKSTOF & FOSFOR CURSUSBOEK NIEUWEGEIN

STIKSTOF & FOSFOR CURSUSBOEK NIEUWEGEIN STIKSTOF & FOSFOR CURSUSBOEK NIEUWEGEIN 2017 Stichting Wateropleidingen, Oktober 2017 Nieuwegein Versie 6.1 Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

Nereda-technologie heeft steile leercurve

Nereda-technologie heeft steile leercurve Nereda-technologie heeft steile leercurve Helle van der Roest, Andre van Bentem (Royal HaskoningDHV), Cora Uijterlinde (STOWA), Ad de Man (Waterschapsbedrijf Limburg) De waterschappen die verantwoordelijk

Nadere informatie

Slimmere slibgistingstechniek: nog meer energie uit afvalwater

Slimmere slibgistingstechniek: nog meer energie uit afvalwater Slimmere slibgistingstechniek: nog meer energie uit afvalwater Dennis Heijkoop (Royal HaskoningDHV) André Visser (Royal HaskoningDHV) Leo van Efferen (Waterschap Zuiderzeeland) Een energiefabriek: dat

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Olphen Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Korte, J.D. de D&H Conform Geparafeerd door: Korte, J.D.

Parafering besluit PFO Olphen Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Korte, J.D. de D&H Conform Geparafeerd door: Korte, J.D. agendapunt 3.b.3 1247376 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WARMTERIVIER MET DE GEMEENTE DEN HAAG Portefeuillehouder Olphen, J.W.A. van Datum 12 april 2016 Aard bespreking

Nadere informatie

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727 waterschap Hollandse Delta Aan de Verenigde Vergadering Aanvraag projectinvesteringskrediet "Renovatie slibontwateringsinstallatie rwzi Hoogvliet". Aard

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 521 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Algemene regionale opgaven veranderende functies platteland Projectnaam: Vrijkomende agrarische bebouwing en kwaliteitsimpuls vergroting agrarische

Nadere informatie

KRW symposium 9 mei Epe. Anammox in de hoofdstroom: een quantum leap in stikstofverwijdering!

KRW symposium 9 mei Epe. Anammox in de hoofdstroom: een quantum leap in stikstofverwijdering! 1 KRW symposium 9 mei Epe Anammox in de hoofdstroom: een quantum leap in stikstofverwijdering! rwzi Dokhaven locatie pilotinstallatie 2 3 RWZI Dokhaven Grootste RWZI WSHD 560.000 v.e. 150 Capaciteit ca.

Nadere informatie

Chris Ruiken. 21 juni 2011

Chris Ruiken. 21 juni 2011 Influent zeven Chris Ruiken 21 juni 2011 Inhoud 1. Introductie 2. Demo installatie Blaricum 3. Massabalansen cellulose 4. Conclusie Afvalwater bevat van alles en nog wat. Toiletpapier is ongeveer 30% van

Nadere informatie

Rotterdam Innovative Nutriënt, Energy & Water management

Rotterdam Innovative Nutriënt, Energy & Water management Letter Of Intent Rotterdam Innovative Nutriënt, Energy & Water management industnewater De ondergetekenden: Hoogheemraadschap van Delfland, gevestigd aan de Phoenixstraat 32 te Delft, vertegenwoordigd

Nadere informatie

INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem

INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem Beheer Transitie Duurzaam Innovatie Maatregelenprogramma SAF Transitie management Duurzaamheid Innovatie-programma Focus en Invloed BEHEER Principes voor Innovatie

Nadere informatie

Pilot voorland Houtribdijk Zandige dijkversterking voor de binnenwateren. Toelichting op pilot en discussie Door: Henk Steetzel

Pilot voorland Houtribdijk Zandige dijkversterking voor de binnenwateren. Toelichting op pilot en discussie Door: Henk Steetzel Pilot voorland Houtribdijk Zandige dijkversterking voor de binnenwateren Toelichting op pilot en discussie Door: Henk Steetzel Opzet workshop Aankondiging in programma: Afgelopen zomer is aan de Markermeer-zijde

Nadere informatie

Hergebruik communaal afvalwater voor de industrie 5 jaar praktijkervaring

Hergebruik communaal afvalwater voor de industrie 5 jaar praktijkervaring Hergebruik communaal afvalwater voor de industrie 5 jaar praktijkervaring Donny de Vriend Praktijkcases behandeling industrieel afvalwater 26-1-2017 Inhoud Aanleiding voor het hergebruikproject Gekozen

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

Bijlage 4: Milieu en energieprestaties: Emissies van de toekomstige rwzi Utrecht (DM 851139)

Bijlage 4: Milieu en energieprestaties: Emissies van de toekomstige rwzi Utrecht (DM 851139) Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. WATER TECHNOLOGY Bijlage 4: Milieu en energieprestaties: Emissies van de toekomstige rwzi Utrecht (DM 851139) Aan : E. Rekswinkel, M. Boersen Van : Wim Wiegant Controle

Nadere informatie

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 1. In de startblokken Wat doen we al rond dit onderwerp We produceren elektriciteit en warmte door middel van gisting van al ons slib en verbranding

Nadere informatie

Onderhoud Transportsysteem

Onderhoud Transportsysteem Onderhoud Transportsysteem Zes gemeenten en HHD hebben de afgelopen periode gezamenlijk onderzocht hoe samenwerking in het beheer en het onderhoud van de afvalwatertransportsystemen (bestaande uit gemalen

Nadere informatie

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni Business case Samenwerking afvalwaterketen Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni 2013 1012209-022 Inhoud 1. Proces tot nu 2. Informatie uit het onderzoek 3. Conclusies, aanbevelingen 4. Vervolg Business

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen Duopresentatie Hennie Roorda en Tanja Klip 1. Ambities en resultaten waterschappen

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld. RWZI Den Bosch

Praktijkvoorbeeld. RWZI Den Bosch Praktijkvoorbeeld RWZI Den Bosch 98 Inventariseren ambities en aandachtspunten Omschrijving Omschrijving Must Wens Verouderde zuivering Gebouwd in 70 er jaren. Upgraden nodig, omdat wet- en regelgeving

Nadere informatie

Ketenanalyse RWZI s. Revisie Auteur Datum Toelichting 01. Reinoud Goudswaard

Ketenanalyse RWZI s. Revisie Auteur Datum Toelichting 01. Reinoud Goudswaard Ketenanalyse RWZI s Revisie Auteur Datum Toelichting 01. Reinoud Goudswaard 18-01-2013 Bij deze revisie is de CO 2 reductie door het toepassen van groene energie gekwantificeerd en is de techniek Nereda

Nadere informatie

Beknopt plan van aanpak project centrale huisvesting

Beknopt plan van aanpak project centrale huisvesting BIJLAGE 2 Beknopt plan van aanpak project centrale huisvesting Het vervolgtraject na het raadsbesluit van 1 juli 2010 april 2010 2010011330 Project 3252 - Voorbereidingsfase centrale huisvesting gemeente

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

Missie, visie en strategie slibverwerking waterschap Rijn en IJssel

Missie, visie en strategie slibverwerking waterschap Rijn en IJssel BIJLAGE 1 Missie, visie en strategie slibverwerking waterschap Rijn en IJssel Missie We verwerken het zuiveringsslib tegen de laagste maatschappelijke kosten, waarbij we ons inzetten de in het slib aanwezige

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

Warmtekrachtcentrale Harnaschpolder

Warmtekrachtcentrale Harnaschpolder Warmtekrachtcentrale Harnaschpolder Plan van aanpak Opsteller: Kees Meinema-Linders Status: Definitief Projectfase: Initiatief Datum: 5-04-10 Kopie: Opdrachtgever projectleider bedrijfskundige clusterdirecteur

Nadere informatie

1. De relativiteit van de effluentkwaliteit

1. De relativiteit van de effluentkwaliteit 1. De relativiteit van de effluentkwaliteit 1. Water zuiveren = normen nastreven Basis uitdaging voor meeste sectoren (Nieuwe wetgeving: micropolluenten, ZM, ) 2. Filosofie van Pantarein, water zuiveren

Nadere informatie

Nereda: van vinding tot internationale praktijktoepassing

Nereda: van vinding tot internationale praktijktoepassing Bart de Bruin, DHV Mark van Loosdrecht, TU Delft Cora Uijterlinde, STOWA Nereda: van vinding tot internationale praktijktoepassing Vanaf 2003 tot heden is door een intensieve Nederlandse samenwerking een

Nadere informatie

Hogere techniek afvalwaterzuivering Module 2

Hogere techniek afvalwaterzuivering Module 2 Hogere techniek afvalwaterzuivering Module 2 Cursusboek Nieuwegein, 2013 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, december 2013 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie

Nadere informatie

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1 Bestemd voor: Klant t.a.v. de heer GoedOpWeg 27 3331 LA Rommeldam Digitale offerte Nummer: Datum: Betreft: CO 2 -Footprint & CO 2 -Reductie Geldigheid: Baarn, 24-08-2014 Geachte heer Klant, Met veel plezier

Nadere informatie

Ketenanalyse RWZI. opsteller

Ketenanalyse RWZI. opsteller Ketenanalyse RWZI Voor opsteller akkoord, Voor collegiale toets Voor vrijgave Naam P.T.M. Wouters M. van Rossum G. J. van de Pol Functie KAM-manager Procestechnoloog Algemeen directeur Datum 21-2-2017

Nadere informatie

Criterium Deelaspecten Minimale vereisten Scoring (techniekarm) Dekkend en doelmatig technisch

Criterium Deelaspecten Minimale vereisten Scoring (techniekarm) Dekkend en doelmatig technisch BIJLAGE 2: BEOORDELINGSKADER NB: De kolom Scoring speelt alleen een rol bij de aanvragen van techniekarme regio s, omdat daar sprake kan zijn van overschrijding van het subsidieplafond en dus van de noodzaak

Nadere informatie

Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder

Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder Gemaakt Genop 10/29/2014 12:17:00 PM Gemeente Noordoostpolder 29 oktober 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1. Achtergrond... 3 1.2.

Nadere informatie

Riothermie en WKO voor duurzame warmte en koude

Riothermie en WKO voor duurzame warmte en koude Riothermie en WKO voor duurzame warmte en koude Door Arné Boswinkel, Bert Palsma en Rada Sukkar Een aanzienlijk deel van de warmte uit huishoudens en industrie wordt via het afvalwater geloosd. Het potentieel

Nadere informatie

Vastleggen budget Openbare verlichting

Vastleggen budget Openbare verlichting Openbaar Onderwerp Vastleggen budget Openbare verlichting Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Kwaliteitsverbeteringen door investeringen van de markt in ruil voor

Nadere informatie

dutch building better//energy markets

dutch building better//energy markets building better//energy markets Alliander versnelling van de energietransitie Opzetten van een nieuwe dienst in een zelfstandige BV; inbrengen van gewenst ondernemerschap Vertalen van mogelijkheden nieuwe

Nadere informatie

agendapunt 3.b.12 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Datum 10 november 2015

agendapunt 3.b.12 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Datum 10 november 2015 agendapunt 3.b.12 1220707 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Portefeuillehouder Olphen, J.W.A. van Datum 10 november 2015 Aard bespreking

Nadere informatie

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179 In D&H: 15-03-2011 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 12-04-2011 Telefoonnummer: (030)

Nadere informatie

De afvalwaterzuivering als energiefabriek

De afvalwaterzuivering als energiefabriek De afvalwaterzuivering als energiefabriek Joop Colsen Energiebesparing op RWZI s anno 2010 www.colsen.nl info@colsen.nl Introductie (1) Afvalwaterzuivering levert energie op: Door vergisting van biomassa

Nadere informatie

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Registratienummer: : 2013011476 Opdrachtgever: : Tames Kokke/Ton van der Wees Opdrachtnemer(s) : Wim van der Vliet Budgetnummer : 000210013 Datum : 4 april

Nadere informatie

AWZI Schiphol. Ervaringen met het DEMON-proces. Marthe de Graaff. 22 mei 2019

AWZI Schiphol. Ervaringen met het DEMON-proces. Marthe de Graaff. 22 mei 2019 AWZI Schiphol Ervaringen met het DEMON-proces Marthe de Graaff 22 mei 2019 AWZI Schiphol In eigendom vanaf 2004 3.000 5.000 m 3 /d afvalwater van: Passagiers Bedrijven Schiphol terrein Catering Fecaliën

Nadere informatie

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2. Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2. Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2 Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink 2.1 SUCCES IS NIET TE KOOP Succesfactoren van innovatieprojecten Het nieuwe product- gaat om de inschatting die klanten maken van

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Procesaanpak. Strategische heroriëntatie Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd Sociaal Culturele Centra vragen beleid op maat

Procesaanpak. Strategische heroriëntatie Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd Sociaal Culturele Centra vragen beleid op maat Procesaanpak Strategische heroriëntatie Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd 2018-2022 Sociaal Culturele Centra vragen beleid op maat Grip op financiële prestaties van maatschappelijke voorzieningen Stefan

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND EN HET WARMTEBEDRIJF ENECO DELFT BV I.O. TER REALISATIE VAN HUN VOORNEMEN OM

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND EN HET WARMTEBEDRIJF ENECO DELFT BV I.O. TER REALISATIE VAN HUN VOORNEMEN OM SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND EN HET WARMTEBEDRIJF ENECO DELFT BV I.O. TER REALISATIE VAN HUN VOORNEMEN OM WARMTE UIT DE EFFLUENTSTROOM VAN DE AWZI HARNASCHPOLDER

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie

Project Plan van Aanpak. Naam project:

Project Plan van Aanpak. Naam project: Project Plan van Aanpak Naam project: Verstrekking en versiehistorie: Versienummer Versiedatum Verstrekking Bijzonderheden Inhoudsopgave 1 WAAROM DIT PROJECT DE BUSINESS CASE... 3 1.1 AANLEIDING... 3 1.2

Nadere informatie

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

ONDERZOEK & ONTWIKKELING 1. DOEL & TOEPASSINGSGEBIED In deze procedure wordt de werkwijze omschreven, die gehanteerd wordt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten bij.. voor wat betreft de sector Kinderopvang. De beheersing van

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie.

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie. en werkwijze BPM awareness Inzicht in de toepassing van BPM op strategisch niveau in het algemeen en binnen de eigen organisatie. Kennismaken met BPM vanuit een strategisch perspectief Nut en toegevoegde

Nadere informatie

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016

Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016 Collectieve waterzuivering Dinsdag 19 april 2016 Opening Jos van der Knaap Voorzitter LTO Glaskracht Westland Programma 20.25u Toelichting zuiveringsplicht, collectieven en mogelijke centrale variant AWZI

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Dit formulier moet in het Nederlands worden ingevuld 1. Registratiegegevens 1a. Gegevens hoofdaanvrager

Nadere informatie

Ondergrondse waterberging

Ondergrondse waterberging STARTNOTITIE STUDIEPROJECTEN Ondergrondse waterberging 1. Werktitel : Ondergrondse waterberging (OWB) 2. Aanleiding : In de glastuinbouw wordt momenteel gezocht naar manieren om nu en in de toekomst aan

Nadere informatie

Werkzaamheden Onderzoek. Themabijeenkomst Stuurgroep Primair Proces 27 mei Willem Jan Knibbe

Werkzaamheden Onderzoek. Themabijeenkomst Stuurgroep Primair Proces 27 mei Willem Jan Knibbe Werkzaamheden Onderzoek Themabijeenkomst Stuurgroep Primair Proces 27 mei 2011 Willem Jan Knibbe Werksoorten 2 Werksoorten vergeleken met 2008 en 2009 17% 16% 29% 35% 26% 26% Vergeleken met 2008: - meer

Nadere informatie

BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN

BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN 14-02-2018 AGENDA WAAROM DEZE AANBESTEDING HOE HEBBEN WE DEZE GEDAAN RESULTATEN NA HALF JAAR

Nadere informatie

Gemeente Leidschendam-Voorburg 1

Gemeente Leidschendam-Voorburg 1 9.30-10.30 Monitoring: een vingeroefening met KPI s Ewald Oude Luttikhuis (Jeannette Gerkens, Marcel Tirion, Jorg Willems) Netwerkdag Delft, 6 oktober 2016 Gemeente Leidschendam-Voorburg 1 Monitoringsplan

Nadere informatie

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo

PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo Regio Gooi en Vechtstreek wmo@regiogenv.nl Postbus 251, 1400 AG, Bussum PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo ALGEMENE KENMERKEN Auteurs: J. van Slooten / H. Uneken Opdrachtgever: Bestuurlijk overleg convenant

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

1 Inleiding Leerdoelen... 21

1 Inleiding Leerdoelen... 21 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 Leerdoelen... 1 1.1 De waterkringloop... 1 1.1.1 Eigenschappen van water... 1 1.1.2 Kringloop... 2 1.1.3 Waterbalans... 3 1.2 Het watersysteem... 4 1.3 Het waterbeheer...

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Samenwerking Optimalisatie Slibgisting (SOS) Gezamenlijk innoveren voor gezamenlijk succes - Ephyra en Themista -

Samenwerking Optimalisatie Slibgisting (SOS) Gezamenlijk innoveren voor gezamenlijk succes - Ephyra en Themista - Samenwerking Optimalisatie Slibgisting (SOS) Gezamenlijk innoveren voor gezamenlijk succes - Ephyra en Themista - Ephyra en Themista Vanuit eenzelfde achtergrond naar twee innovaties Snuffelronde innovatie

Nadere informatie

ZeefGOUD Van Afvalstoffenverwerker naar Energiefabriek en Grondstoffenfabriek. Marco Kwak Projectontwikkeling

ZeefGOUD Van Afvalstoffenverwerker naar Energiefabriek en Grondstoffenfabriek. Marco Kwak Projectontwikkeling ZeefGOUD Van Afvalstoffenverwerker naar Energiefabriek en Grondstoffenfabriek Marco Kwak Projectontwikkeling Waterschappen en Attero: Gemeenschappelijk doel Grondstoffen en Nutriënten Energie GrondstoffenFabriek

Nadere informatie

Ketenanalyse regionaal aanbesteden ingenieursdiensten door ProRail

Ketenanalyse regionaal aanbesteden ingenieursdiensten door ProRail Ketenanalyse regionaal aanbesteden ingenieursdiensten door ProRail De stand van zaken januari 2017 Definitieve rapportage Verantwoording Titel : Ketenanalyse regionaal aanbesteden ingenieursdiensten door

Nadere informatie

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk 1.1 Rode loper coaching 2019-2020 Er is in 2019-2020 ondersteuning vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikbaar

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

COMMISSIE 0 Water (6 mei 2013)

COMMISSIE 0 Water (6 mei 2013) DATUM VERGADERING 23 ITieİ 2013 COMMISSIE 0 Water (6 mei 2013) BIJLAGE(N) 1 į AGENDAPUNTNUMMER Q ļ AAN DE VERENIGDE VERGADERING B1300177 INGEKOMEN STUKKEN: NOTITIE INZAKE DEMONSTRATIEPROJECT KOUDE ANAMMOX

Nadere informatie

Innovation Concepts B.V. Nieuwsbrief 2012-01 Versie NL

Innovation Concepts B.V. Nieuwsbrief 2012-01 Versie NL Algemeen Innovation Concepts B.V. is bijna twee jaar geleden opgezet door Pol Knops en Keesjan Rijnsburger. We zijn al ruim twee jaar bezig met het onderzoeken van diverse toepassingen van CO 2 binding

Nadere informatie

Ontwerp Bouw Financiering Exploitatie

Ontwerp Bouw Financiering Exploitatie Ontwerp Bouw Financiering Exploitatie HydroBusiness exploiteert waterzuiveringen op maat voor: - de productie van industriewater - het zuiveren van afvalwater - hergebruik van water www.hydrobusiness.nl

Nadere informatie

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Hoe het was Krachten bundelen tripartite Patiënten verenigingen Zorgverleners Zorgverzekeraars

Nadere informatie

Biologische waterzuivering

Biologische waterzuivering School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Opdrachtgever Opdrachtgever is Frieslandkoi uit Fochteloo. Frieslandkoi is specialist op het gebied van vijvers en koivissen. FrieslandKoi bestaat

Nadere informatie

Ontwikkelvoorstel stappenplan

Ontwikkelvoorstel stappenplan Ontwikkelvoorstel stappenplan Over DTT DTT opereert op het snijvlak van creativiteit en techniek, een bijzondere en specialistische combinatie. Daarom treden wij naar voren als expert en adviseur. Als

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu!

Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu! 18 Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu! Belang van snelle en betrouwbare informatie groter dan ooit Drs. Wim Kouwenhoven en drs. Maarten van Delft Westerhof Drs. W.P. Kouwenhoven is manager

Nadere informatie

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor Leidse Regio Context Het Bedrijfsplan Leidse Regio (hierna ) bevat berekeningen van de benodigde middelen voor het. Deze worden uitgewerkt in een begroting

Nadere informatie

3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES

3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES 3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES 1 Onvermoede tegen- (of mee)vallers In de dagelijkse bouwpraktijk komt het voor

Nadere informatie

Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012

Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012 www.evides.nl Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012 Agenda 1 Introductie 2 Asset Management Blauwdruk 3 PAS55; leerpunten 4 Conclusie Introductie Evides NV - Credentials Zowel drinkwater

Nadere informatie

Formulier 1: aanbrengmethode damwand

Formulier 1: aanbrengmethode damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Auteur : drs. Natasja de Bruin Datum : Donderdag 16 februari 2006 Versie : 2.0 (definitief) LEGAL FINANCE PROCESS Inhoudsopgave 1. Inleiding...3

Nadere informatie