Visie op fietsveiligheid. Hoe ziet veilig fietsen er in de toekomst uit?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op fietsveiligheid. Hoe ziet veilig fietsen er in de toekomst uit?"

Transcriptie

1 Visie op fietsveiligheid Hoe ziet veilig fietsen er in de toekomst uit? 2016

2 Aanleiding Er komt een aanbesteding op de markt door ROV Oost-Nederland over veilig fietsen (2016). De hoe-vraag wordt over gelaten aan marktpartijen. Aanbestedingsplanning: PM Deze visie dient ter inspiratie voor de marktpartijen die op deze aanbesteding inschrijven. De visie is een strategisch document over fiets en veiligheid. De focus van de vraag ligt op educatie en gedrag op en rond de fiets.

3 Bredere context van deze vraag In de huidige maatschappij spelen een aantal trends en ontwikkelen die (in)direct van impact zijn op de fiets(veiligheid). De volgende sheets gaan hier meer specifiek op in. Voor deze aanbesteding is het van belang om te kijken naar fietsveiligheid en de mogelijkheden om hieraan bij te dragen door o.a. gedragsbeïnvloeding en educatie vanuit deze bredere context. Wij realiseren ons dat een aantal (standaard) maatregelen altijd nodig zijn maar zoeken hiernaast ook naar out-of-the box aanvullingen. Met deze aanbesteding hebben we een aantal verschillende doelen: De marktpartijen die willen inschrijven op deze aanbesteding moeten worden uitgedaagd; Wij vullen daarom niet zelf in op welke manier de aanpak vormgegeven moet worden. De aanbesteding dient te kunnen leiden tot innovatieve oplossingen die door marktpartijen worden bedacht. De aanbesteding dient de marktpartijen uit te dagen om breder te kijken dan het eigen domein. Ontwikkelingen hangen met elkaar samen, dit mag ook terugkomen in inschrijvingen. Marktpartijen moeten ook kunnen inschrijven in in consortia van partijen (dus ook vanuit verschillende domeinen).

4 Maatschappelijke Trends & Ontwikkelingen Vergrijzing Big data Bevolkingsgroei

5 Toelichting De wereldbevolking stijgt, en ook in Nederland komen er steeds meer inwoners bij. De afgelopen twintig jaar is Nederland van gegroeid van 15 naar 17 miljoen inwoners. Door constante medische en technische vooruitgang worden mensen gemiddeld steeds ouder. In Nederland is hierdoor in de nabije toekomst een vergrijzingsgolf aanstaande. Door klimaatverandering als gevolg van Co2-uitstoot wordt de noodzaak om over te gaan op schonere vormen van energie steeds urgenter. Wind- en zonne-energie winnen snel aan terrein. Dit blijkt o.a. uit het door 195 landen getekende Klimaatakkoord (Parijs, 2015). Technische ontwikkelingen maken in de nabije toekomst nieuwe voertuigen en manieren van verkeersgebruik en -doorstroming mogelijk. Hierdoor ontstaan nieuwe functies, bijvoorbeeld de zelfrijdende auto. Door op nieuwe manieren gebruik te maken van van big data kunnen steden steeds slimmer worden ingericht en gebruikt. Dit leidt mogelijk tot nieuwe vormen van geautomatiseerd toezicht en handhaving. De trend van de deeleconomie (van bezit naar gebruik) zet door in uiteenlopende domeinen, ook in het verkeer. Je hoeft niet altijd meer eigenaar te zijn van de voertuigen die je gebruikt.

6 Trends & Ontwikkelingen voor fietsveiligheid Steeds meer oudere fietsers Opkomst e-bike Ruimte vraagt om nieuwe inrichtingen Niets doen Is geen optie

7 Toelichting Smartphonegebruik op de fiets heeft de laatste jaren een vlucht genomen, vooral onder jongeren. Zij letten hierdoor nog minder op de omgeving in het verkeer. Door de vergrijzing komen er steeds meer oudere verkeersdeelnemers, ook op de fiets. Deze groep is kwetsbaar en blijft groeien. Voor mensen die lichamelijk kwetsbaarder zijn dan anderen is de e-bike een welkome ontwikkeling. Het vergt minder lichamelijke kracht om toch snelheid te kunnen maken. Vooral onder ouderen wint de e-bike daarom snel aan populariteit. De fiets wordt steeds meer een uiting van identiteit & design, maar ook van gezondheid. De bakfiets, de vouwfiets, de brede fietsmand, etc. winnen aan terrein. De fietsinfrastructuur is echter aangelegd voor de standaard fiets. Hierdoor (maar ook door technologische ontwikkelingen en bevolkingsgroei) is niet alle fietsinfrastructuur meer geschikt voor het huidige gebruik. Er ontstaan bijvoorbeeld verschillende snelheden op dezelfde infrastructuur. Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend om fietsvaardigheid aan te leren. Zo brengen ouders hun kinderen ook regelmatig met de auto weg en is fietsen bij kinderen niet altijd meer onderdeel van de cultuur en/of opvoeding.

8 Het Levensfasemodel Oudere Volwassene Student Jongere Kind Ik heb slecht ontwikkelde motorische vaardigheden. Ik kan mijn omgeving slecht inschatten. Ik ben lichamelijk kwetsbaar. Ik ken nog geen verkeersregels. Ik fiets vooral op schoolroutes op vaste tijden. Mijn ouders moeten mij nog leren fietsen. Ik gebruik vaak mijn smartphone op de fiets. Ik vertoon groepsgedrag in het verkeer. Ik negeer regelmatig verkeersregels. Ik fiets vooral op schoolroutes op vaste tijden. Ik ben snel afgeleid in het verkeer. Ik neem als puber niet veel meer van mijn ouders aan. Ik heb niet veel te besteden. Mijn fiets is niet van erg goede kwaliteit. Ik fiets vooral op schoolroutes, stationsomgevingen en in binnensteden. Ik negeer regelmatig verkeersregels. Ik ga regelmatig stappen op de fiets. Ik bepaal zelf wat ik doe. Ik heb vaak de beschikking over een auto. Ik ben verantwoordelijk voor de fietsvaardigheid van mijn kinderen en ik voel mij verantwoordelijk voor mijn ouders. Ik fiets vooral functioneel maar vind het wel belangrijk om er goed en gezond uit te zien. Ik heb een voorbeeld- en zorgfunctie. Ik ben lichamelijk kwetsbaar. Ik fiets vooral recreatief. Ik verplaats mij het liefst zo gemakkelijk mogelijk van A naar B. Ik zie steeds meer leeftijdgenoten in het verkeer. Mijn reactieen handelingsvermogen is relatief traag. Ik merk dat ik steeds meer afhankelijk word van anderen maar vind dit lastig om toe te geven.

9 Mate van kwetsbaarheid Kwetsbaarheid in het verkeer Hoog Laag Kind Volwassene Oudere Levensfase

10 Kind Opgaven (2016) Ambities (2040) Aanknopings punten Jongere Student Volwassene Oudere

11 Kinderen

12 OPGAVEN (2016) - Weinig kennis en ervaring maakt kinderen tot een verhoogde risicogroep voor fietsveiligheid - Het aantal fietsongevallen met kinderen is relatief hoog - Kinderen die niet leren fietsen zijn in een latere levensfase een verhoogd risico voor de fietsveiligheid - Kinderen met een andere etnische achtergrond leren relatief minder vaak fietsen op jonge leeftijd AMBITIES (2040) - Het aantal kinderen met fietsvaardigheid is significant gestegen - Het aantal eenzijdige fietsongevallen met kinderen is drastisch verminderd - Kinderen met een andere etnische achtergrond leren relatief vaker te fietsen Rol educatie en gedrag - Educatie is belangrijk in deze levensfase - Gedrag te beïnvloeden via de ouders - Extra aandacht nodig voor kinderen met andere etnische achtergrond

13 PARTIJEN - Lager Onderwijs - Ouders - Gemeenten - Speelgoedwinkels - Fietshandelaren - Fietsproducenten AANKNOPINGSPUNTEN Voertuigkenmerken: stabielere fietsen, afstanden tussen voertuigen reguleren Fietsdiensten: (verplichte) aantrekkelijke fietshelmen i.c.m. digi-services Fietsgebruik: verplicht met fiets naar school Motivatie om te fietsen: belang van gezondheid laten zien Fietsinfra: autoverkeer bij school niet toegestaan Educatie: fietsles als onderdeel curriculum, slim om leren gaan met technologie Overig:

14 Jongeren

15 OPGAVEN (2016) - Jongeren gebruiken relatief vaak een smartphone op de fiets - Jongeren vormen een verhoogde risicogroep door het negeren van verkeersregels - Jongeren in groepen nemen elkaars (risico)gedrag over, ook in het verkeer - Jongeren zijn relatief snel afgeleid, wat een verhoogd risico vormt voor de fietsveiligheid AMBITIES (2040) - Er wordt significant minder gebruik gemaakt van de smartphone op de fiets - Verkeersregels worden in hogere mate nageleefd door jongeren - Afleiding op de fiets leidt niet langer per definitie tot gevaarlijke situaties Rol educatie en gedrag - Educatie laten aansluiten bij ontwikkeling smartphonegebruik? - Negeren verkeersregels is een aandachtspunt - Groepsgedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties

16 PARTIJEN - Voortgezet Onderwijs - Ouders - Telecomaanbieders - Politie - Fietshandelaren - Fietsproducenten - Gemeenten - Sportclubs - Social media / Apps? AANKNOPINGSPUNTEN Voertuigkenmerken: toezicht op overtredingen gebeurt automatisch, interactie met VRI s, ingebouwde digi-services (smartphone?) Fietsdiensten: Fietsgebruik: automatisch toezicht, maximumsnelheden Motivatie om te fietsen: fiets als uiting van identiteit, belang van gezondheid, beleving Fietsinfra: vaste, verplichte schoolroutes Educatie: Overig:

17 Studenten

18 OPGAVEN (2016) - Studenten zijn relatief vaker onder invloed van verdovende middelen op de fiets - Studenten bevinden zich vrijwel altijd op de drukste fietsknooppunten van Nederland: grote en middelgrote binnensteden (In Oost-Nederland: Zwolle, Enschede, Wageningen, Arnhem, Nijmegen) - De kwaliteit van de fiets als voertuig is relatief vaak onbelangrijk voor studenten - Studenten vertonen (net als jongeren) relatief vaker risicogedrag AMBITIES (2040) - Het aantal studenten onder invloed van verdovende middelen op de fiets is significant lager - Studenten vertonen minder risicogedrag op de fiets en leven de verkeersregels beter na Rol educatie en gedrag - Educatie over risico s slechte kwaliteit fietsen? - Gedrag richten op routes en tijden? (zie o.a. Adviesrapport De Student op de Fiets (2014). - Risico s schetsen van fietsen na het stappen?

19 PARTIJEN - Hoger / Wetenschappelijk Onderwijs - Studentenverenigingen - Sportclubs - NS (OV-fiets) - Gemeenten - OV Vervoerders (busmaatschappijen) - Horeca in de binnensteden - Fietshandelaren - Politie AANKNOPINGSPUNTEN Voertuigkenmerken: ICT & GPS services tegen diefstal, interactie met VRI s Fietsdiensten: slimme stallingen op OV-knooppunten, deelfietsen overal en snel beschikbaar Fietsgebruik: fiets als energieopwekker, automatisch toezicht, maximum snelheden Motivatie om te fietsen: goedkope voertuigen & services, korting op belasting en/of verzekering Fietsinfra: speciale routes rondom hogescholen & universiteiten Educatie: Overig: slimme koppelingen o.b.v. collegetijden

20 Volwassenen

21 OPGAVEN (2016) - Volwassenen fietsen relatief minder vaak dan jongeren en ouderen - Volwassenen zijn van directe invloed op de fietsvaardigheid van hun kinderen AMBITIES (2040) - Volwassenen fietsen relatief meer dan tien jaar geleden, ten koste van het autogebruik - Volwassenen nemen relatief meer verantwoordelijkheid voor de fietsvaardigheid van hun kinderen - Volwassenen vervoeren kinderen vaker per fiets dan per auto Rol educatie en gedrag - Aandacht voor voorbeeldfunctie in educatie naar kinderen - Beïnvloeding gedrag richten op verhouding auto/fiets? - Extra aandacht nodig voor mensen met andere etnische achtergrond

22 PARTIJEN - ANWB - Werkgevers - Gemeenten - Fietshandelaren - Fietsproducenten - Toer- en wielerclubs - NS (OV-fiets) - Recreatief fietsverhuur - VVV - Sportclubs AANKNOPINGSPUNTEN Voertuigkenmerken: belasting/verzekering op fietsen, duurzamer materiaal, koppelingen met data Fietsdiensten: anti-zweet fietskleding, deelfiets, abonnementen (via werkgevers?), slimme stallingen Fietsgebruik: autoverkeer rond scholen verboden Motivatie om te fietsen: inzetten op gezondheid & leefomgeving, duurzaamheid, beleving Fietsinfra: auto s steeds minder in stedelijke gebieden, snelfietspaden, educatieve zones? Educatie: inzet op bijhouden technologische ontwikkelingen, belang om kinderen te leren fietsen Overig: comfortaspecten, woon-werkverkeer

23 Ouderen

24 OPGAVEN (2016) - Er komen steeds meer fietsende ouderen in Nederland en dit aandeel blijft groeien - Voor ouderen is de drijfveer niet perse om zich sneller van A naar B te verplaatsen maar gemakkelijker - Het aantal e-bikes onder ouderen is relatief hoog en blijft groeien maar snappen zij ook de e-bike werkt? - Ouderen hebben minder goede motorische vaardigheden en zijn lichamelijk relatief kwetsbaar - Ouderen vormen de belangrijkste groep stijgers onder fietsslachtoffers - Ouderen zijn relatief stug in het naleven van verkeersregels en verwachten dit ook van anderen AMBITIES (2040) - Ouderen zijn significant vaardiger op de e-bike, ook bij hogere snelheden - Ouderen zijn lichamelijk minder kwetsbaar op de fiets - Ouderen zijn meer omgevingsbewust bij het volgen van (veranderende) verkeersregels Rol educatie en gedrag - Educatie richten op ontwikkeling e-bikes - Inzetten op lichamelijke kwetsbaarheid en verminderd omgevingsbewustzijn

25 PARTIJEN - Gemeenten - Provincies (N-wegen) - Zorgaanbieders - Zorgverzekeraars - Huisartsen - Fietshandelaren (e-bikes) - Fietsproducenten - Toer- en wielerclubs - ANWB - Recreatief fietsverhuur - NS (OV-fiets) AANKNOPINGSPUNTEN Voertuigkenmerken: interactie met andere voertuigen, toename stabiliteit, speed-scootmobiel, automatische snelheidsbegrenzer op e-bikes? Fietsdiensten: helmen i.c.m. digi-services, gezondheidsmetingen, verkeerswaarschuwingen Fietsgebruik: elektrische fietstaxi s, logische routes, koppeling aan belangrijke voorzieningen Motivatie om te fietsen: recreatie, gezondheid, beleving, sociaal contact, energie, boodschappen Fietsinfra: vergevingsgezinde fietspaden, verschillende snelheidslanen, ouderenfietspaden Educatie: technologische ontwikkelingen, veranderingen verkeersregels, nieuwe voertuigen Overig: comfort, op- en afstappen

26 Tot slot Elementen die wij belangrijk vinden aan deze aanbesteding: Wees innovatief in de aanpak Kijk breder dan het eigen domein Heden toekomst: kijk vooruit! Follow the money (bv: verzekeraars) Zet in op slim gebruik van (big) data Stel je in op (infra voor) verschillende snelheden Een gezonde en duurzame leefomgeving wordt steeds belangrijker

SWOV. Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen. Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV

SWOV. Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen. Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV SWOV Fietsveiligheid: een posi4ef perspec4ef? Feiten, onderzoek, opgaven, een enkel taboe en kansen Dr. P. (Peter) van der Knaap, directeur SWOV SWOV - Ins4tuut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Is de fietser kwetsbaar?

Is de fietser kwetsbaar? Is de fietser kwetsbaar? Jorrit Harbers Traumachirurg UMCG 19 februari 2014, pag. 2 ACHTERGROND FIETSONGELUKKEN Chirurgen zien een stijging van het aantal letsels door fietsongelukken. De overheid moet

Nadere informatie

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter CROW- FIETSBERAAD Tymon de Weger voorzitter 1 TYMON DE WEGER Van huis uit Vervoereconoom 2006-2009 Wethouder Verkeer en Milieu in Utrecht 2017 Wethouder Stichtse Vecht 2 INHOUD Wat is het Fietsberaad?

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040

De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040 De fietsfamilie en de familie van fietsers: Fietsvisie2040 Saskia Kluit Directeur Fietsersbond Penningmeester Fietsplatform (Eerste Kamer-lid) De wereld verandert Ontstaan van daily urban systems, maar

Nadere informatie

Toekomstig stedelijk parkeren

Toekomstig stedelijk parkeren Toekomstig stedelijk parkeren Parkeren in stedelijk gebied 1 2 3 Veranderende mobiliteit Toename van het fietsverkeer en deeleconomie Ruimte gebrek in de stad Wat wordt de rol van de auto bij het functioneren

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Korte conclusies van het winteratelier

Korte conclusies van het winteratelier Korte conclusies van het winteratelier De autonome mobiliteit van kinderen onder druk 14 december 2018 @info@k-s.be www.k-s.be Autonome mobiliteit van kinderen Wat maakt dat kinderen zullen zeggen oké,

Nadere informatie

25% meer. fietsgebruik

25% meer. fietsgebruik 25% meer fietsgebruik De ambitie van de Fietsersbond bij de Provinciale-Statenverkiezingen van 2 maart 2011 2 25% MEER FIETSGEBRUIK De ambitie van de Fietsersbond bij de Provinciale- Statenverkiezingen

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Ruim baan voor de fiets

Ruim baan voor de fiets Ruim baan voor de fiets Ruim baan voor de fiets Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Alleen ook het daadwerkelijk gebruiken van die fiets, dat kan nog wel vaker. Zo pakken we voor het woon-werkverkeer

Nadere informatie

Evaluatie LundaMaTs Mobiliteitsmanagement in LundaMaTs Fietscampagne Hälsotrampare: gezond trappen

Evaluatie LundaMaTs Mobiliteitsmanagement in LundaMaTs Fietscampagne Hälsotrampare: gezond trappen Evaluatie LundaMaTs LundaMaTs is het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan van de Zuid-Zweedse gemeente Lund (stad: 76.000 inwoners, hele gemeente 100.000). Dit plan is in 1996 opgesteld met als doel het

Nadere informatie

Slim en veilig omgaan met de beschikbare ruimte in steden

Slim en veilig omgaan met de beschikbare ruimte in steden Slim en veilig omgaan met de beschikbare ruimte in steden 12-05-2015 Aanleiding Komen tot toekomstvaste stad Leefbaarheid Opgave Bereikbaarheid Veiligheid Duurzaamheid Recht doen aan alle denkbare modaliteiten

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Move 31 fase 1 Boxtel, opmerkingen fietsersbond Datum

Move 31 fase 1 Boxtel, opmerkingen fietsersbond Datum Aan: Raadsleden gemeente Boxtel. Betreft Move 31 fase 1 Boxtel, opmerkingen fietsersbond uitgangspunt; Visiedocument fase 1 Move 31 van Bram Louwers okt 2018. Ons Kenmerk; FB181115 Opzet van de visie De

Nadere informatie

Resultaten fietsenquête

Resultaten fietsenquête Resultaten fietsenquête Geslacht 16% meer mannen dan vrouwen hebben deze enquête beantwoord. 1 Leeftijd Minder jonge mensen hebben de enquête ingevuld. Zij zijn dus ondervertegenwoordigd in de resultaten

Nadere informatie

Ombouw OV(mobiliteit) in Overijssel. Wim Dijkstra Strategisch adviseur mobiliteit Provincie Overijssel

Ombouw OV(mobiliteit) in Overijssel. Wim Dijkstra Strategisch adviseur mobiliteit Provincie Overijssel Ombouw OV(mobiliteit) in Overijssel Wim Dijkstra Strategisch adviseur mobiliteit Provincie Overijssel Aanleiding 1 betaalbaarheid OV Hogere prijzen bij aanbestedingen Regiotaxi kosten stijgen Indexatie

Nadere informatie

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

GELDERLAND FIETST VOOR

GELDERLAND FIETST VOOR GELDERLAND FIETST VOOR Een nieuwe kijk op fietsen in Gelderland Fietsen is gezond, duurzaam, praktisch en leuk en Gelderland is een prachtige provincie om in te fietsen. Fietsen groeit in populariteit.

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent.

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent. Raadsvoorstel Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent. AGENDAPUNT NO. 9. AAN DE RAAD Samenvatting Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu is met

Nadere informatie

JONGERE N EN MOBILITEI T. T h o m a s S t r a atemeier

JONGERE N EN MOBILITEI T. T h o m a s S t r a atemeier JONGERE N EN MOBILITEI T T h o m a s S t r a atemeier OPDRACHTGEVERS TRENDANALYSE Verplaatsingen 18-24 jaar Reizigerskilometers Man Vrouw Man Vrouw 5% 0% -5% -10% -15% -20% -25% -30% 1995-2000 2000-2005

Nadere informatie

Prepared for: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan:

Prepared for: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan: Wij werken vandaag met Mentimeter, meld je alvast aan: Prepared for: 1. Wifi: Taets Guest (geen wachtwoord nodig) 2. Ga naar https://www.mentimeter.com 3. Log in met de volgende code: a. Sessie van 14.45

Nadere informatie

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Auto s in steden: trendbreuk naar toekomst Embarcadero snelweg, San Francisco - Was: brede snelweg met twee

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam Regiomarkt 10-3-2016 1 Brede Aanpak Aanleiding Eerder onderzoek: knelpunten A9 Achterliggende ontwikkelingen: toenemende verstedelijking, vergrijzing, technologische

Nadere informatie

Smart Cycling Futures

Smart Cycling Futures Copernicus Institute of Sustainable Development Smart Cycling Futures Den Haag 6 april 2018 Hugo van der Steenhoven SMART CYCLING FUTURES (SCF) Waarom SCF? Fietsen is een relatief eenvoudige oplossing

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Centre for Urban Studies Ontwikkelingen in fietsgebruik en fietsbeleid

Centre for Urban Studies Ontwikkelingen in fietsgebruik en fietsbeleid Centre for Urban Studies Ontwikkelingen in fietsgebruik en fietsbeleid Lucas Harms, Marco te Brömmelstroet en Luca Bertolini DBR-fietsonderzoek 1. Sociale en ruimtelijke veranderingen in fietsgebruik en

Nadere informatie

Marien Vermeer. 9 februari 2018

Marien Vermeer. 9 februari 2018 Marien Vermeer 9 februari 2018 Ruimte voor de fiets 1 Fietsstadverkiezing 2018: hoe staat de stad ervoor? 2 Successen en waarderingen 3 Netwerk Delft 4 Hoe beïnvloeden we de keuze voor de fiets 5 Verbindingen

Nadere informatie

Jongereneducatie 2.0. Maria Kuiken & Gerard Kern. Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015

Jongereneducatie 2.0. Maria Kuiken & Gerard Kern. Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015 Jongereneducatie 2.0 Maria Kuiken & Gerard Kern Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015 De vraag Centrale vraag Is wat we doen nog steeds effectief voor de verschillende doelgroepen? Kansen en mogelijkheden?

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016 Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid A. van der Dussen 14 januari 2016 Inhoud Doelstelling Inventarisatie Beleidslijnen gehele gemeente Doelstelling Opvolger GVVP 2010 Veranderende maatschappelijke

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Over eisen, principes en maatregelen Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Voor het juiste perspectief Al grote veiligheidswinst

Nadere informatie

Stedelijke verdichting en bereikbaarheid

Stedelijke verdichting en bereikbaarheid Stedelijke verdichting en bereikbaarheid VERKEER MOBILITEIT VERVOER Donderdag 5 oktober 2017 Ralph Savelberg / Johan Diepens Programma binnenstedelijke ontwikkeling Agenda Inleiding toekomstige en slimme

Nadere informatie

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen Titel presentatie Elektrische 2-wielers in woon-werkverkeer en zakelijke verplaatsingen Subtitel: sprekers X, Y, Z Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren 4 november 2014 Nicole Van Doninck VLAAMS

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Inhoud Achtergrond Strategische doelstelling verkeersveiligheid Operationele doelstellingen

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Súdwest-Fryslân Lokale aanpak, Veilig Fietsen! Inleiding Aanleiding De beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een actieplan van de minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

1. Totaal. Fietsbalans totaal. figuur 1.1

1. Totaal. Fietsbalans totaal. figuur 1.1 1. Totaal figuur 1.1 Fietsbalans totaal tabel 1.1 ZwolleZwolle Referentie Norm Referentie directheid 4goed goed 4 0 comfort (hinder) 5zeer goed goed 4 0 comfort (wegdek) 4goed goed 4 0 aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Toekomstradar Assets

Toekomstradar Assets Toekomstradar Assets Een hulpmiddel om slimme keuzes te maken bij het vernieuwen, vervangen en onderhouden van assets MRA programma smart mobility: Smart mobility, business as usual in de MRA 1 Toekomstradar

Nadere informatie

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 482318 Programma 3 Commissie Ruimte Portefeuillehouder: Drs I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : H Hellinga

Nadere informatie

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Oudere Weggebruikers Kennisdag ROV Oost NL Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Omvang probleem Het aantal verkeersongelukken waarbij ouderen betrokken zijn, neemt toe. ANP Dia 2 Verdubbeling

Nadere informatie

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen.

De vragenlijst P-1 helpt om een groep mensen op te delen in doelgroepen. Memo Van Datum Onderwerp Friso Metz Soorten reizigers en doelgroepen Doorkiesnummer Bijlage(n) 030 2918209 - Inleiding Dit memo maakt duidelijk welke soorten reizigers er zijn en hoe je een groep mensen

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k Verkeersveiligheidspla n Harderwij k Verkeersveiligheidsplan Harderwijk aanleiding insteek route input analyseren strategie acties per thema programma actiepunten en verder Aanleiding Mobiliteitsvisie

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 469186 Datum : 22 augustus 2017 Programma : 3 Blad : 1 van 5 Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. J.H. Lappee Informatie

Nadere informatie

Fietsongevallen van 50-plussers

Fietsongevallen van 50-plussers Fietsongevallen van 50-plussers SWOV-team voor diepteonderzoek Ragnhild Davidse Index aantal verkeersdoden per miljard reizigerskilometers Overlijdensrisico (index) 1,20 1,00 0,80 0,60 Fiets Auto 0,40

Nadere informatie

DEELFIETS: HYPE OF HOOP

DEELFIETS: HYPE OF HOOP DEELFIETS: HYPE OF HOOP Arnoud van Waes - Utrecht University SMART URBAN REGIONS OF THE FUTURE - 30 November 2017 - Utrecht 70 AANBIEDERS 16 MILJOEN FIETSEN 130 MILJOEN GEBRUIKERS Onderzoek Interactie

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

Nummer Details Actie

Nummer Details Actie Notulen Van: Jelmer Droogsma Datum: 24 juni 2019 Locatie: Stadhuis Culemborg Kopie: Ons kenmerk: BG1274TPMI1907011156 Classificatie: Open Bijlagen: Presentatie Trends en Ontwikkelingen Stellingen HaskoningDHV

Nadere informatie

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto.

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Inleiding In het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad staat dat we de infrastructuur van de fietspaden willen versterken door goede, veilige en duurzame fietspaden. Dit plan voor snelfietsroutes is

Nadere informatie

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019 OPLEIDING SPEED PEDELECS Persmoment 30 april 2019 SPEED PEDELECS, MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT SPEED PEDELECS: DEFINITIE Snelle elektrische fiets Motor met hoofddoel

Nadere informatie

4/14/2015. Informatiebijeenkomst Investeringsagenda Fiets, Stadsregio Amsterdam

4/14/2015. Informatiebijeenkomst Investeringsagenda Fiets, Stadsregio Amsterdam 4/14/2015 Informatiebijeenkomst Investeringsagenda Fiets, Stadsregio Amsterdam Fiets: de trends en ontwikkelingen De Stadsregio Amsterdam en haar doelen voor regionale (fiets)bereikbaarheid Oplossingen

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN DE DEELFIETS 16 januari 2017

DE TOEKOMST VAN DE DEELFIETS 16 januari 2017 DE TOEKOMST VAN DE DEELFIETS 16 januari 2017 Masterclass deelfietsen: www.masterclassdeelmobiliteit.nl Deborah Nas deborah@sunidee.com 06-22396657 30 januari 2018 13:30-17:00 deborahnas ONDERWERPEN VOOR

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Gouda

Mobiliteitsplan Gouda Mobiliteitsplan Gouda 25 november 2015 Bijeenkomst gemeenteraad 1 Agenda 1. Opening 2. Proces en werkwijze 3. Inventarisatie, ambities en opgaven (eerste opzet) 4. Vervolg 2 Proces en werkwijze Projectfases

Nadere informatie

Snelle fietsroutes in Nederland: Inspiratieboek & Resultaten nulmetingen

Snelle fietsroutes in Nederland: Inspiratieboek & Resultaten nulmetingen Snelle fietsroutes in Nederland: Insiratieboek & Resultaten nulmetingen Bart Christiaens Hillie Talens Rico Andriesse Verkeers CROW/Fietsberaad Goudael Coffeng Ozet resentatie Snelle fietsroutes in Nederland

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Wat achtergrond informatie over de ANWB

Wat achtergrond informatie over de ANWB Wat achtergrond informatie over de ANWB Maar we bieden ook. Routeplanner Lidmaatschap Ledenvoordeel Belangenbehartiging Vrijwilligerswerk Creditcard Verzekeringsmaatschappij Vakantie informatie en inspiratie

Nadere informatie

Trends in fietsgebruik

Trends in fietsgebruik Trends in fietsgebruik Lucas Harms i.s.m. Roland Kager Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Universiteit van Amsterdam Trends in fietsgebruik A. Sociale en ruimtelijke verschillen B. Fiets in de keten

Nadere informatie

Strategisch plan verkeersveiligheid. Kennisnetwerk SPV

Strategisch plan verkeersveiligheid. Kennisnetwerk SPV Strategisch plan verkeersveiligheid Kennisnetwerk SPV SPV: Op weg naar 0 slachtoffers Daling Aantal verkeersdoden stagneert en aantal slachtoffers stijgt - extra aandacht voor verkeersveiligheid, samenwerken

Nadere informatie

WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg

WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg WELKOM Duurzaam bereikbaar Heijendaal Focusgroep Heijendaalseweg Carlo Buise 4 april 2018 Duurzaam bereikbaar Heijendaal 45.000 studenten, 17.000 medewerkers + 5000 (polikliniek)bezoekers per dag Duurzaam

Nadere informatie

Stap voor stap naar ander reisgedrag

Stap voor stap naar ander reisgedrag Stap voor stap naar ander reisgedrag Met Sumo Friso Metz, KpVV Matthijs Dicke, Goudappel Coffeng Richard van de Werken, Verkeer en Vorm CVS, Roermond, 26 november 2010 2 Onderwerpen 1. Op weg naar duurzame

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

E K 0 N 3 J. betreft ons kenmerk datum Beleidsimpuls Verkeersveiligheid FLO/U201201067 12 juli 2012 Lbr. 12/065

E K 0 N 3 J. betreft ons kenmerk datum Beleidsimpuls Verkeersveiligheid FLO/U201201067 12 juli 2012 Lbr. 12/065 Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 3 Info Den Helder - Lbr. 12/065 - Beleidsimpuls Verkeersveiligheid Van: VNG Aan: '"info@denhelder.nt" Datum: 12-7-2012 13:58

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Overzicht CE Delft Mobiliteit kost ons veel Mogelijkheden CO 2 -reductie transport

Nadere informatie

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019 Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations Houten 20 juni 2019 Even voorstellen Foto Folkert Folkert Piersma Projectmanager ProRail Sabine van

Nadere informatie

Uitkomsten benchmark duurzame, actieve, gezonde mobiliteit. Gemeente Groningen

Uitkomsten benchmark duurzame, actieve, gezonde mobiliteit. Gemeente Groningen Uitkomsten benchmark duurzame, actieve, gezonde mobiliteit Gemeente Groningen Uitkomsten benchmark duurzame, actieve, gezonde mobiliteit Gemeente Groningen Dit rapport is geschreven door: Hans Voerknecht,

Nadere informatie

0% 10% 20% 30% 40% 50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 1 2 53% 5% 18% Ja, ik weet goed wat het programma inhoudt % Ja, ik weet een beetje wat het programma inhoudt % Ja, maar ik ken het alleen van naam % 24% Nee, ik ken het programma niet % Bekend met de slogan

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie v o o r d r a c h t 1 november 2016 Corr.nr. 2016-64.129, VV Nummer 77/2016 Zaaknr. 647708 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie!

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Even voorstellen Even voorstellen Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens, beleggers en gemeenten Bereikbaarheid

Nadere informatie

Uit auto en OV, op de fiets

Uit auto en OV, op de fiets Nationaal Fietscongres 2016 Uit auto en OV, op de fiets Michael Myles Groningen Bereikbaar Minke Pronker Provincie Gelderland 1 Nationaal Fietscongres 2016 Stellingen De E-bike heeft een suf imago en is

Nadere informatie

Naar de langzame, interactierijke stad? Luca Bertolini Universiteit van Amsterdam

Naar de langzame, interactierijke stad? Luca Bertolini Universiteit van Amsterdam Naar de langzame, interactierijke stad? Luca Bertolini Universiteit van Amsterdam Het dilemma van stedelijke mobiliteit-1: wij/steden zijn afhankelijk van mobiliteit Mobiliteit houdt het dagelijks leven

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Het imagoprobleem voorbij; promotie van de driewielfiets voor ouderen kent alleen maar winnaars Gerda van Leeuwen (Auteur is werkzaam bij Blijf Veilig Mobiel) Annemiek

Nadere informatie

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER?

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? ALD W H I T E PA P E R E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? EEN E-BIKE? WAT IS DAT PRECIES? De ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van duurzame mobiliteit gaan op dit moment

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Politie als partner van het lokaal verkeersveiligheidsbeleid

Politie als partner van het lokaal verkeersveiligheidsbeleid Politie als partner van het lokaal verkeersveiligheidsbeleid Joris Willems PCVO Handel - Hogeschool voor Verkeerskunde Diepenbeek (www.pcvohandel.be) DEEL 4 GEINTEGREERDE AANPAK VAN VERKEERS- EN MOBILITEITSPROBLEMEN

Nadere informatie

Doorkijk naar de toekomst

Doorkijk naar de toekomst Slim op weg Doorkijk naar de toekomst De komende jaren gaat het aantal files dermate toenemen dat het reistijdverlies in 2020 met 45 % is gestegen. Doe je nu een uur over de rit naar je werk, over 5 jaar

Nadere informatie

Hoofdfietsnet Gelderland

Hoofdfietsnet Gelderland De belangrijkste regionale fietsverbindingen Wat weten wij van de fiets. Welke fietsinfrastructuur hebben wij. Waarom het fietsnet opnieuw duiden. Hoe en met welke uitgangspunten. Fiets algemeen Onze fiets

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase 1-6-2016 1 Presentatie 1. Aanleiding + waar we staan met NowA 2. Resultaten analysefase

Nadere informatie

Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1

Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1 Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1 Bron: Götschi et al., 2015 2 1 Wat zijn gevolgen van meer fietsen? 2 Hoe ziet ontwikkeling fietsveiligheid er uit?

Nadere informatie

NS Poort en u. Stationsgebieden komen tot leven

NS Poort en u. Stationsgebieden komen tot leven NS Poort en u Stationsgebieden komen tot leven Welkom bij NS Poort NS Poort. Misschien is de naam voor u nieuw. Wij richten ons op de poort naar vele vormen van vervoer, de poort naar het stadscentrum,

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Smart homes en schadelast

Smart homes en schadelast Smart homes en schadelast Het risico op schade wordt door innovatie en slimme technologieën substantieel verlaagd. Slimme auto s ontwijken paaltjes en smart homes rapporteren problemen voordat er schade

Nadere informatie

Lesidee: handen aan het stuur

Lesidee: handen aan het stuur Lesidee: handen aan het stuur DOELGROEP: 5e leerjaar KERNIDEE: Handen aan het stuur LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Zonder handen Hurry hurry HANDEN AAN HET STUUR (ONDERZOEK) Zet een fiets klaar waarvan

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit

Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit Benut het MIRT voor Duurzame mobiliteit Klaartje Arntzen 24-1-2019 leerplatform MIRT duurzaamheid Vanzelfsprekend? 2 energie en mobiliteit Ontwikkelingen Toekomstige mobiliteit is anders Waardoor? Autonome

Nadere informatie

Kijk uit, daar komt de fiets!

Kijk uit, daar komt de fiets! Kijk uit, daar komt de fiets! Fietsgebruik en veiligheid in Vlaanderen Horizon 25-17 november 217 Johan Van Gompel, Senior Economist KBC www.kbceconomics.be De eerste fiets Twijfels over de oorsprong en

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2016

Fietsen in Groningen 2016 B A S I S V O O R B E L E I D Fietsen in Groningen 2016 Laura de Jong Onderzoek en Statistiek Groningen, april 2016 Fietsen in Groningen 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Fietsen in Groningen 2016 4 2.1 Respons

Nadere informatie

Startnotitie Visie Mobiliteit

Startnotitie Visie Mobiliteit Startnotitie Visie Mobiliteit 1. Inleiding Belangrijk uitgangspunt voor deze nieuwe Visie Mobiliteit is de maatschappelijke functie van mobiliteit. Mobiliteit stelt mensen en bedrijven in staat om respectievelijk

Nadere informatie