PROACC STUDIO SEPA RELEASE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROACC STUDIO SEPA RELEASE"

Transcriptie

1 PROACC STUDIO SEPA RELEASE Exact ProAcc Studio

2

3 Exact ProAcc Studio PROACC STUDIO SEPA RELEASE

4 Versie De informatie in deze handleiding kan onderhevig zijn aan wijzigingen zonder voorafgaande verwittiging. Alle product- of firmanamen in deze handleiding zijn merken of gedeponeerde merken van hun respectievelijke eigenaars. Mei 2011

5 EXACT PROACC STUDIO PROACC STUDIO SEPA RELEASE III INHOUD CHAPTER 1: ALGEMEEN 1.1. Actuele Banking module 1.2. Conversie van bestaande bankrekeningen 1.3. Meerdere bankrekeningen op leveranciersfiche 1.4. Relatie bankinfo leveranciers aankopen 1.5. Domiciliëringen CHAPTER 2: TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN 2.1. Formaat van het bankbestand 2.2. Benaming van het bankbestand 2.3. Landen 2.4. Financiële rekeningen 2.5. Leveranciersfiche 2.6. Aankopen 2.7. Klantenfiche CHAPTER 3: BANKING MODULE 3.1. Algemeen 3.2. SEPA overschrijvingen in EURO 3.3. SEPA overschrijvingen in vreemde valuta 3.4. SEPA domiciliëringen CHAPTER 4: INLEZEN FINANCIËLE VERRICHTINGEN CHAPTER 5: IMPORT/EXPORT BANKREKENINGEN CHAPTER 6: PROLINK

6

7 Chapter 1 ALGEMEEN

8 3 CHAPTER 1 ALGEMEEN 1. ALGEMEEN 1.1 ACTUELE BANKING MODULE In deze SEPA release is het huidig systeem van banking verder toegankelijk en bruikbaar met betrekking tot: Binnenlandse overschrijvingen. Domiciliëringen. De gebruiker beslist zelf om over te schakelen naar het nieuwe SEPA gedeelte van de Banking Module. Aangeraden wordt m.b.t. de overschrijvingen te opteren voor één systeem en niet simultaan gebruik te maken van beide deelgebieden. Uiteraard is de afschaffing van de verdere ondersteuning door de banken van het BBAN formaat doorslaggevend om gebruik te maken van de nieuwe Banking Module. Gelieve uw financiële instelling hieromtrent te contacteren voor de juiste informatie. De domiciliëringen worden in het actueel systeem van de Banking Module verwerkt volgens het voorgeschreven DOM 80 formaat. Gezien er nog géén einddatum vastgelegd is om defintitief over te schakelen naar het SDD formaat (Sepa Direct Debit) blijft het DOM 80 formaat nog geruime tijd geldig. U dient dus niet onmiddellijk over te schakelen naar de SEPA domiciliëringen. Voor dit laatste zijn trouwens een aantal voorwaarden van kracht zoals omschreven in punt 1.5 Domiciliëringen. 1.2 CONVERSIE VAN BESTAANDE BANKREKENINGEN Tijdens de conversie naar deze nieuwe release van ProAcc Studio worden de bestaande gegevens (bankrekeningen in BBAN formaat ) automatisch geconverteerd naar een geldige IBAN/BIC structuur. Voorbeeld : Op een leveranciersfiche staat in het veld <Bankrekening binnenland> het nummer ingevuld. De upgrade zal er voor zorgen dat dit nummer wordt geconverteerd naar IBAN = BE en BIC = GEBABEBB zodat deze info kan gebruikt worden in het SEPA gedeelte. Het bestaande BBAN nummer wordt uiteraard behouden. Deze conversie is van toepassing op de leveranciersfiches, klantenfiches en de financiële rekeningen. 1.3 MEERDERE BANKREKENINGEN OP LEVERANCIERSFICHE De mogelijkheid wordt geboden om op een leveranciersfiche meerdere bankrekeningen in te geven. Indien er tijdens de conversie reeds een bankrekening aanwezig is op een leveranciersfiche, wordt deze beschouwd als zijnde de hoofdrekening van de leverancier. Bijkomende rekeningen zijn dus te beschouwen als aanvullende bankrekeningen voor deze leverancier. U kunt steeds bepalen welke rekening als hoofdrekening dient beschouwd te worden. Dit is van belang bij de automatische overschrijvingen waar de hoofdrekening van de leverancier zal gebruikt worden om de betaling uit te voeren.

9 CHAPTER 1 ALGEMEEN RELATIE BANKINFO LEVERANCIERS AANKOPEN Tijdens het boeken van de aankopen wordt de hoofdrekening van de leverancier automatisch voorgesteld als te gebruiken rekening bij de automatische overschrijvingen. U kan een andere bankrekening selecteren van die leverancier die dient gebruikt te worden tijdens het aanmaken van de overschrijvingsfiches. 1.5 DOMICILIËRINGEN Zoals vermeld in punt 1.1 Actuele Banking Module zijn een aantal voorwaarden van kracht om over te schakelen naar de SEPA domiciliëringen (SDD). In het huidig systeem van domiciliëringen bestaat er tussen de schuldeiser (leverancier) en de schuldenaar (klant) een getekende overeenkomst dat de schuldeiser toelaat domiciliëringen uit te voeren op de rekening van de schuldenaar. Deze overeenkomsten worden beheerd door de bank van de schuldenaar. In het SEPA verhaal is de schuldeiser (leverancier) verantwoordelijk voor het beheren van dergelijke overeenkomsten (mandaten). Het beheren van mandaten omvat volgende uit te voeren punten door de leverancier: het bezorgen aan de klant van een mandaatformulier; (er bestaat géén voorgeschreven lay-out maar een aantal gegevens zijn wel verplicht; een voorbeeld kan steeds bekomen worden bij uw bankinstelling). het ter ondertekening aanbieden aan zijn klant; het mandaat electronisch opslaan; een mandaatreferentie toekennen (vrij te kiezen referentie van 35 alfanumerische tekens); het mandaat archiveren. Inzake mandaten bestaan er 2 verschillende types: B2C: voor iedereen (particulieren & ondernemingen) Business to Consumer (Core), B2B: tussen professionele gebruikers Business to Business Het verschil tussen B2C en B2B heeft betrekking op de mogelijkheid tot terugbetaling (refund) van het gedomiciliëerde bedrag. Met een B2C mandaat kan de schuldenaar (klant) een terugbetaling eisen aan zijn bank van het gedomiciliëerde bedrag binnen de 8 weken van de transactie. Een B2B mandaat geeft géén recht op een terugbetaling via de bank. Het geschil dient verder behandeld te worden tussen de klant en zijn leverancier. Het formulier dat als mandaat wordt gebruikt is verschillend naargelang het type (B2C of B2B). Er bestaat géén voorgeschreven lay-out maar een aantal te vermelden gegevens zijn verplicht. U kan steeds bij uw financiële instelling terecht voor dergelijke formulieren. Op de volgende pagina vermelden wij een B2C en een B2B formulier (enkel de hoofding).

10 5 CHAPTER 1 ALGEMEEN Voorbeeld B2C mandaat waar de clausule van terugbetaling mogelijk is: Voorbeeld B2B mandaat waar geen terugbetaling mogelijk is: Tot slot vermelden wij dat de SEPA reglementatie een migratie toelaat van bestaande klassieke overeenkomsten volgens DOM 80 naar de SDD structuur. Gezien de complexiteit in deze materie hebben wij ervoor geopteerd geen gebruik te maken van deze mogelijkheid. Dit wil zeggen dat, indien u als gebruiker overgaat van DOM 80 naar SDD, u alle bestaande overeenkomsten met uw klanten dient te hernieuwen volgens het mandaat type B2C of B2B. Dit heeft als voordeel dat alle gegevens inzake IBAN & BIC correct zullen aangepast zijn.

11 Chapter 2 TOEVOEGINGEN/ WIJZIGINGEN

12 7 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN 2. TOEVOEGINGEN/ WIJZIGINGEN 2.1 FORMAAT VAN HET BANKBESTAND Het vroegere txt-formaat is gewijzigd naar het voorgeschreven XML-formaat om te beantwoorden aan de voorschriften van FEBELFIN XML Messages for Credit Transfer Initiation en XML Messages for European Direct Debit Initation (Core and Business-to-Business Guidelines). De aangemaakte bankbestanden in het SEPA gedeelte van ProAcc Studio hebben aldus de extensie <.xml>. 2.2 BENAMING VAN HET BANKBESTAND De benaming van de aangemaakte bankbestanden is als volgt gewijzigd: KBC KBC1 afkorting van de financiële rekening zoals ingegeven op de fiche datum in formaat jaar/maand/dag sequentiële nummering bestand binnen de dag 2.3 LANDEN Vorige versie Vorige versie In het scherm Landen (Boekhouding Algemeen Landen) is een instelling toegevoegd om aan te duiden of het land behoort tot het SEPA-gebied. Tijdens de conversie van een vroegere versie naar deze SEPA-release worden de landen automatisch ingelezen met de correcte instelling.

13 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN FINANCIËLE REKENINGE Vorige versie Vorige versie In het scherm van de Algemene rekeningen (Boekhouding Algemene rekeningen Fiche) zijn de financiële gegevens van de algemene rekening gegroepeerd bij elkaar geplaatst. Een knop SEPA Bank Informatie is toegevoegd. Zie volgende pagina.

14 9 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN Toevoeging knop SEPA Bank Informatie indien de algemene rekening een financiële rekening is

15 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN LEVERANCIERSFICHE In de leveranciersfiche (Boekhouding Leveranciers Fiche) : de knop <Banking Info> geeft de financiële gegevens weer zoals deze destijds door de gebruiker zijn ingegeven; deze worden gebruikt in de actuele banking module:; de knop <SEPA Bank Informatie> geeft de financiële gegevens weer na de conversie van de gegevens in <Banking Info> - zie volgende pagina.

16 11 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN Zoals omschreven in punt 1.2 Conversie van bestaande bankrekeningen wordt het bestaande rekeningnummer op de leveranciersfiche automatisch geconverteerd naar een IBAN/BIC structuur. Deze rekening wordt vermeld in het scherm SEPA Bank Informatie als zijnde de hoofdrekening van de leverancier. Deze hoofdrekening is van belang tijdens de automatische overschrijvingen. De mogelijkheid wordt geboden om meerdere financiële rekeningen in te geven voor een bepaalde leverancier. Via de actie ingave in het scherm SEPA Bank Informatie kunt u rekeningen toevoegen en eventueel de hoofdrekening wijzigen. Bestaande rekeningen kunt u in dit scherm steeds wijzigen en of verwijderen.

17 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN AANKOPEN In het scherm van de aankoopverrichtingen is het veld Bankrekening toegevoegd. Hier kan u de bankrekening selecteren dat dient gebruikt te worden in de verwerking Automatische overschrijvingen. Voorbeeld: Standaard wordt de hoofdrekening voorgesteld van deze leverancier. Maar gezien de aanwezigheid van meerdere bankrekeningen op de leveranciersfiche worden de beschikbare rekeningen getoond en selecteert u de desbetreffende rekening:

18 13 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN 2.7 KLANTENFICHE In de klantenfiche (Boekhouding Klanten Fiche) is een knop SEPA Banking Informatie toegevoegd. Zie volgende pagina.

19 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN 14 Voorbeeld : Op de klantenfiche bestaat zowel een bankrekening binnenland als een domiciliëringsnummer : Na de conversie vinden we de volgende gegevens in het scherm Bank Informatie : Bankrekening binnenland wordt beschouwd als hoofdrekening en de te gebruiken rekening m.b.t. de domiciliaties staat vermeld als GKCCDOM Dexia Belgium Domiciliatie (de omschrijving kan u steeds wijzigen). De rekening Domiciliatie zal dus in aanmerking genomen worden voor de verwerking SEPA domiciliaties. Indien een domiciliëringsnummer aanwezig is op de klantenfiche wordt een bijkomende knop getoond : Verklaring Mandaten Info zie volgende pagina.

20 15 CHAPTER 2 TOEVOEGINGEN / WIJZIGINGEN Referenties huidig mandaat: Type mandaat: aanduiden B2C of B2B Referentie: ingave van max. 35 posities van de door u toegekende referenties aan het mandaat Datum mandaat: datum van ondertekening van het mandaat door de schuldenaar Referenties vorig mandaat: Bij de ingave van een (her)nieuwd mandaat worden de mandaatgegevens van het huidige mandaat verplaatst naar Referenties vorig mandaat. De gegevens van het nieuwe mandaat staan vermeld als Refernties huidig mandaat. Voornaam is punt 1.5. Domiciliëringen inzake het overschakelen van het huidig systeem van domiciliëringen naar SDD (Sepa Direct Debits).

21 Chapter 3 BANKING MODULE

22 17 CHAPTER 3 BANKING MODULE 3. BANKING MODULE 3.1 ALGEMEEN De huidige module voorziet de volgende selecties: De Banking module in de SEPA versie omvat volgende functies:

23 CHAPTER 3 BANKING MODULE SEPA OVERSCHRIJVINGEN IN EURO De volgende verwerkingen identiek aan de huidige Banking Module -zijn beschikbaar : Bij de ingave van een overschrijving bekomt u het volgende scherm : Rekening opdrachtgever: selectie van de financiële rekening de IBAN/BIC gegevens van de financiële rekening worden getoond in het gedeelte VAN Rekening begunstigde: selectie van de bankrekening van de leverancier de volledige gegevens rekening begunstigde worden getoond in Bank begunstigde Opzoeken via historiek: tonen van de openstaande verrichtingen voor deze leverancier Bedrag: wordt automatisch ingevuld na selectie van openstaande transacties of, indien géén opzoeking via historiek, manuele ingave van een te betalen bedrag. Mededeling: ingave van een (al dan niet gestructureerde) mededeling. Valuta van de overschrijvingsfiche is in deze verwerking steeds EUR.

24 19 CHAPTER 3 BANKING MODULE Bij de automatische SEPA overschrijvingen in EURO bekomt u het volgende scherm: Rekening opdrachtgever: selectie van de financiële rekening de IBAN/BIC gegevens van de financiële rekening worden op de daaropvolgende lijn getoond Vervolgens worden de openstaande transacties van alle leveranciers getoond: en na selectie van de te betalen verrichtingen worden de overschrijvingsfiches aangemaakt. Valuta van de overschrijvingsfiche is in deze verwerking steeds EUR, ongeacht de valuta van de geselecteerde openstaande verrichtingen. 3.3 SEPA OVERSCHRIJVINGEN IN VREEMDE VALUTA Bij het aanmaken van een overschrijvingsfiche wordt hetzelfde scherm getoond zoals omschreven in 3.2. SEPA overschrijvingen in EURO. In deze verwerking heeft u wel de mogelijkheid een valuta te selecteren waarin de overschrijving moet uitgevoerd worden. Na selectie van een leverancier en mits opzoeking via historiek, worden enkel de transacties in vreemde valuta van desbetreffende leverancier getoond.

25 CHAPTER 3 BANKING MODULE Domiciliations SEPA De volgende verwerkingen identiek aan de huidige Banking Module -zijn beschikbaar: Bij de ingave van een domiciliëring bekomt u het volgende scherm: Rekening opdrachtgever: visualisatie van de te domiciliëren rekening (klantenfiche) de IBAN/BIC gegevens van de financiële rekening worden getoond in het gedeelte VAN Rekening begunstigde: selectie van de eigen bankrekening de volledige gegevens rekening begunstigde worden getoond in het gedeelte VOOR Opzoeken via historiek: tonen van de openstaande verrichtingen voor deze klant Bedrag: wordt automatisch ingevuld na selectie van openstaande transacties of, indien géén opzoeking via historiek, manuele ingave van een te betalen bedrag. Mededeling: ingave van een mededeling. Valuta van de overschrijvingsfiche is in deze verwerking steeds EUR.

26 21 CHAPTER 3 BANKING MODULE Opmerking Bij de manuele ingave van een domiciliëring wordt er getest op de volgende items: aanwezigheid van een mandaat; huidige datum van domiciliatie niet groter dan datum laatste domiciliatie + 36 maanden. Een mandaat is geldig in zoverre het wordt gebruikt binnen de 36 maanden na de laatste domiciliatie. Foutmeldingen worden getoond zodat actie kan ondernomen worden. Bij de automatische SEPA domiciliëringen bekomt u het volgende scherm: Rekening begunstigde: selectie van de financiële rekening de IBAN/BIC gegevens van de financiële rekening worden op de daaropvolgende lijn getoond Vervolgens worden de openstaande transacties van alle klanten getoond die in aanmerking komen voor een domiciliatie: en na selectie van de te domiciliëren verrichtingen wordt de domiciliatie aangemaakt. Opmerking Bij de automatische domiciliëringen wordt er getest op de volgende items: klanten met transacties waar betalingswijze = domiciliatie; aanwezigheid van een mandaat op de klantenfiche; huidige datum van domiciliatie niet groter dan datum laatste domiciliatie + 36 maanden. Een mandaat is geldig in zoverre het wordt gebruikt binnen de 36 maanden na de laatste domiciliatie. Foutmeldingen worden getoond zodat actie kan ondernomen worden.

27 Chapter 4 INLEZEN FINANCIËLE VERRICHTINGEN

28 23 CHAPTER 4 INLEZEN FINANCIËLE VERRICHTINGEN 4. INLEZEN FINANCIËLE VERRICHTINGEN Bij het ingeven van financiële verrichtingen wordt volgend scherm getoond: Iin deze SEPA release bestaan de volgende mogelijkheden: Cat. 4- Bankbestand : inlezen van een bankbestand aangemaakt via de actuele banking module. Cat. 5- SEPA Bankbestand (EUR) : inlezen van een SEPA bankbestand in EUR (SEPA overschrijvingen in EURO en domiciliaties). Cat. 6- SEPA Bankbestand (VM) : inlezen van een SEPA Bankbestand in VM (SEPA overschrijvingen in vreemde valuta).

29 Chapter 5 IMPORT/EXPORT BANKREKENINGEN

30 25 CHAPTER 5 IMPORT/EXPORT BANKREKENINGEN 5. IMPORT/EXPORT BANKREKENINGEN Via de standaard import/export van ProAcc Corporate bestaat de mogelijkheid om de bankrekeningen van de klanten/leveranciers te importeren/exporteren. Het gaat hier over de informatie zoals getoond in het scherm Bank Informatie via de klanten- of leveranciersfiche. Voor wat betreft de landen en financiële rekeningen zijn er eveneens toevoegingen aangebracht aan de beschikbare informatie teneinde deze te kunnen importeren/exporteren. Het handelt m.b.t. de landen over de indicatie SEPA lid? en het IBAN-formaat van desbetreffend land. Voor wat betreft de financiële rekeningen gaat het hier over de informatie zoals getoond in het scherm Bank Informatie via de fiche van de algemene rekening.

31 Chapter 6 PROLINK

32 27 CHAPTER 6 PROLINK 6. PROLINK Toevoegingen/aanpassingen aan de volgende formaten: Klanten: toevoeging velden met de gegevens m.b.t. het actuele en vorige mandaat. Leveranciers: herschikking velden IBAN/BIC/Clearing nummer & code. Aankopen: toevoeging bankrekening leverancier zoals ingegeven tijdens de aankoopverrichting. Zie eveneens de aangepaste handleiding ProLink 2.67

33

34 Daadkrachtige business software, dat is wat Exact maakt. Voor meer dan organisaties wereldwijd. Voor ondernemende doeners die hun dromen nog dezelfde dag in daden willen vertalen. Exact heeft diezelfde mentaliteit. Dertig jaar geleden startten we als zes studenten een bedrijf, nu zijn we een internationale onderneming met 1550 collega s in 15 landen. Daarom zijn we gek op snelgroeiende bedrijven. En weten we als geen ander hoe innovatie voelt. Onze business software zorgt ervoor dat je je voluit kunt richten op het volgende doel, de volgende uitdaging. Zodat je niet hoeft te wachten op wat de toekomst je brengt, maar je deze zelf kunt bepalen. Analyseer, test en verbeter je product, je organisatie en je business model. Continu. Met de daadkrachtige business software van Exact. Exact. Focus on what s next Exact Koningin Astridlaan WEMMEL België Tel: info@exact.be Website: Exact Group B.V., Alle rechten voorbehouden. Alle hierin vermelde merk- en handelsnamen behoren toe aan de respectievelijke eigenaren. MCL820101NL008

CONVERSION FROM BBAN TO IBANBIC

CONVERSION FROM BBAN TO IBANBIC CONVERSION FROM BBAN TO IBANBIC Exact ProAcc Studio www.exactsoftware.be Exact ProAcc Studio SEPA BANK INFORMATIE 1 Hieronder vindt u een beschrijving m.b.t. de conversie van bestaande financiële rekeningnummers

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding...2 2 Beheer gegevens schuldeiser...2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 3.3 Klantenfiche... 5 4 Migratie...6 4.1

Nadere informatie

Binnenlandse betalingen SEPA Credit Transfer Gebied België 28 EU-landen + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco

Binnenlandse betalingen SEPA Credit Transfer Gebied België 28 EU-landen + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco SEPA met Wings Vanaf 1 februari 2014 moeten alle bedrijven voor hun betalingsverrichtingen binnen Europa verplicht overschakelen op SEPA. Dit white paper bespreekt alle praktische zaken met betrekking

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren?

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Versie april 2018 Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van de rekening 4 3.

Nadere informatie

Opstarten van de module Overschrijvingen

Opstarten van de module Overschrijvingen Opstarten van de module Overschrijvingen 1 Welkom in de module Beheer overschrijvingen van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u kennis te laten maken met de module Beheer overschrijvingen in

Nadere informatie

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen Werken met SDD in PC banking Pro professionelen Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep invorderingen aanmaken. 8 Stap 4:

Nadere informatie

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen Werken met SDD in PC banking Pro Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

DE EUROPESE DOMICILIËRING

DE EUROPESE DOMICILIËRING DE EUROPESE DOMICILIËRING GIDS VOOR DE SCHULDEISER VERSIE OKTOBER 2013 INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 KENMERKEN EUROPESE DOMICILIËRING... 2 2.1 Core Schema... 3 2.2 B2B schema... 3 3 STARTEN MET EUROPESE DOMICILIËRINGEN...

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Opladen van XML bestanden in Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING?

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Gebruikers- handleiding Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Module Betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Selectie Uitgestelde of meerdere handtekeningen Voor u een overschrijving

Nadere informatie

Expert/M Plus Elektronische betalingen leveranciers.

Expert/M Plus Elektronische betalingen leveranciers. Expert/M Plus Elektronische betalingen leveranciers www.kluwer.be/software Inhoudsopgave Creatie betalingenbank... 2 Betalingen leveranciers... 3 Selecties leveranciers (tab 1)... 3 Overzicht leveranciers

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding... 2 2 Beheer gegevens schuldeiser... 2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 4 Migratie... 6 4.1 Algemeen... 6 4.2

Nadere informatie

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA?

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? versie juli 2012 www.ingsepa.com Financial Supply Chain SEPA Deze lijst bevat elf vragen waarmee u kunt bepalen in hoeverre een ERP 1 -pakket gereed is voor SEPA.

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden via Business Bank

Opladen van XML bestanden via Business Bank Opladen van XML bestanden via Business Bank Versie april 2018 Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

VOLLEDIGE BOEKHOUDING

VOLLEDIGE BOEKHOUDING VOLLEDIGE BOEKHOUDING - 1 - 1 FIN. DAGBOEKEN: INBRENGEN BANKUITTREKSELS Inbrengen van financiële verrichtingen op klanten of leveranciers. Module FINANCIEEL Financiële dagboeken. In te vullen velden: Eindsaldo

Nadere informatie

Documentatie voor update SNDwin 12.30

Documentatie voor update SNDwin 12.30 Documentatie voor update SNDwin 12.30 I. Verbeteringen... 3 1. Aankoop onbetaalde facturen... 3 2. Aankoop toevoegen factuur (periode)... 3 3. Aankoop - toevoegen factuur (mededeling)... 3 4. Individuele

Nadere informatie

WinBooks Versie 4 What s New?

WinBooks Versie 4 What s New? WinBooks Versie 4 What s New? 1. Goedkeuring van de facturen vóór betaling... 2 2. Afpunten van de openstaande posten... 8 3. Prints : BTW Formulieren 2007... 10 4. Prints : Dagboeken : overzicht van de

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN FINANCE-COMMERCE 2012/2013

NIEUWIGHEDEN FINANCE-COMMERCE 2012/2013 1 NIEUWIGHEDEN FINANCE-COMMERCE 2012/2013 1.CONTROLE BLOKKERING ALGEMENE/ANALYTISCHE REKENING Na ingave van een algemene of analytische rekening (in Commerce en Finance) wordt er een controle uitgevoerd

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren 2 Betalingen en incasso s invoeren Betalingen

Nadere informatie

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen)

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat 1 Algemeen De bedoeling van deze aanvulling is enkele voorbeelden te geven van vrije velden op verrichtingen. Hiermee

Nadere informatie

SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN. Succesvol starten met de Europese domiciliëring

SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN. Succesvol starten met de Europese domiciliëring SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN Succesvol starten met de Europese domiciliëring Inhoud Intro SEPA Direct Debit 3 Starten met nieuwe SDD Business to Customer (B2C) 5 Starten met nieuwe SDD Business to

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Accept Financieel en SEPA. Het is nu mogelijk om in Accept Financieel SEPA bestanden aan te maken.

Accept Financieel en SEPA. Het is nu mogelijk om in Accept Financieel SEPA bestanden aan te maken. Accept Financieel en SEPA Het is nu mogelijk om in Accept Financieel SEPA bestanden aan te maken. Het formaat voor het aanleveren van verzamelbetalingen en incasso s verandert van het huidige ClieOp03

Nadere informatie

Handleiding Sepa Direct Debit

Handleiding Sepa Direct Debit Handleiding Sepa Direct Debit U vindt volgende informatie terug in deze handleiding: De Europese domiciliëring Inleiding Schuldeiser Mandaten Overzicht en details Een mandaat creëren Een mandaat wijzigen

Nadere informatie

Logistiek. Voorschotten. Flexibel, efficiënt & accuraat

Logistiek. Voorschotten. Flexibel, efficiënt & accuraat Logistiek Voorschotten WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat VOORSCHOTTEN INLEIDING 1.1. Wings Voorschotten 3 Algemeen Specifiek INSTELLINGEN 2.1. Wings Voorschotten Instellingen Voorschot (1)

Nadere informatie

Inleiding. betreft. In bepaalde gevallen is het opstellen van geconsolideerde rekeningen verplicht.

Inleiding. betreft. In bepaalde gevallen is het opstellen van geconsolideerde rekeningen verplicht. Consolidatie 2 3 Inleiding Een boekhoudkundige consolidatie betreft het opstellen van de financiële staat van een groep bedrijven, ter publicatie maar ook voor intern gebruik. Ze verenigt de boekhoudingen

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring. Informatiebrochure

SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring. Informatiebrochure SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring Informatiebrochure 2 Lees deze handleiding voor u gebruik maakt van de Europese Domiciliëring. Met vragen kan u altijd terecht bij de medewerkers van Triodos

Nadere informatie

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS G. Verwilghensingel 6 - B-3500 Hasselt - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adsolut.be Betalingen leveranciers

Nadere informatie

Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN

Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN G. Verwilghensingel 6 - B-3500 Hasselt - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adsolut.be Domicilieringen Onze software

Nadere informatie

Bedrijven SEPA machtiging

Bedrijven SEPA machtiging Bedrijven SEPA machtiging Via Rabo Financial Logistics Portal (RFLP) kunt u gebruik maken van de toepassing Bedrijven SEPA machtiging om een machtiging te registreren voor Bedrijven Euroincasso s. Zonder

Nadere informatie

Handleiding. Bedrijven SEPA Machtiging

Handleiding. Bedrijven SEPA Machtiging Handleiding Bedrijven SEPA Machtiging Inhoud 1. INLEIDING 2. INLOGGEN BEDRIJVEN SEPA MACHTIGING 3. RAADLPLEGEN MACHTIGING 4. AANMAKEN MACHTIGING 5. WIJZIGEN MACHTIGING 6. VERWIJDEREN OF INTREKKEN VAN EEN

Nadere informatie

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding DAVE A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY Migratie Cockpit Inleiding De module Migratie zorgt ervoor dat u op een vlotte manier kan overstappen van Cockpit Boekhouding naar Dave Accounting. Dit betekent dat

Nadere informatie

Handleiding InsideBusiness Payments. Aanpassen betaalopdrachten

Handleiding InsideBusiness Payments. Aanpassen betaalopdrachten Handleiding Aanpassen betaalopdrachten Inleiding Door de omzetting van uw zakelijke betaalrekeningen in vergelijkbare rekeningen vervallen er in bepaalde betaalopdrachten. In deze handleiding kunt u lezen

Nadere informatie

Een XML SDD CORE bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink 6. Versie maart 2014. ing.be/sepa

Een XML SDD CORE bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink 6. Versie maart 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Een XML SDD CORE bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink 6 Versie maart 2014 ing.be/sepa 1. INLEIDING 3 2. EEN NIEUW XML SDD CORE BESTAND CREËREN IN TELELINK

Nadere informatie

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT Exact Online CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY GROEI DOOR PROACTIEF ADVIES Het gaat goed bij Joanknecht & Van Zelst: dit Eindhovens

Nadere informatie

SEPA Direct Debit in Wings. Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit.

SEPA Direct Debit in Wings. Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit. SEPA Direct Debit in Wings Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit. Na het aanzetten van de parameter die aangeeft dat van DOM 80 naar SEPA DD wordt

Nadere informatie

Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen

Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen Tijdens de export van een incasso-bestand ontvangt u de melding dat het gegenereerde XML-bestand niet aan de eisen voldoet. In deze Support

Nadere informatie

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be Handleiding SwingCount Crediteur Verrichten betalingen Voorbereiden betalingen DOEL Voor alle openstaande

Nadere informatie

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen)

VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) VOORBEELDEN VRIJE VELDEN (op verrichtingen) WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat 1 Algemeen De bedoeling van deze aanvulling is enkele voorbeelden te geven van vrije velden op verrichtingen. Hiermee

Nadere informatie

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT Exact Online CASE STUDY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT En daarna dat van ondernemers Onze branche staat

Nadere informatie

ERO VNG WIJZIGINGEN. Er is een nieuwe versie beschikbaar voor VERO VNG. U kunt deze update installeren indien u al gebruik maakt van: Algemeen

ERO VNG WIJZIGINGEN. Er is een nieuwe versie beschikbaar voor VERO VNG. U kunt deze update installeren indien u al gebruik maakt van: Algemeen ERO VNG Terug naar overzicht Er is een nieuwe versie beschikbaar voor VERO VNG. U kunt deze update installeren indien u al gebruik maakt van: WIJZIGINGEN Algemeen Basecone, een volwaardig systeem voor

Nadere informatie

Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel

Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel Europese Domiciliëringen vanuit Excel 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Europese domiciliëringen

Nadere informatie

STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS

STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS Over op IBAN STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS a white paper by UNIT4 2013 Inhoud Inleiding 3 1. Tijdelijke licentiecode Import aanvragen 4 2. Tijdelijke licentiecode activeren 5 3. Exporteren

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren.

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren 2 Betalingen en incasso s invoeren Betalingen

Nadere informatie

BOB Software Bankmodule

BOB Software Bankmodule BOB Software Versie 3.21 19 April 2007 Inhoudsopgave ALGEMEEN... 3 Omschrijving... 3 VEREISTEN VOOR HET GOEDE GEBRUIK VAN DE MODULE... 4 De opties... 4 De financiële dagboeken... 5 Tabblad Bank... 5 Tabblad

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen Gebruikershandleiding Beheer Enveloppen Inleiding Via Beheer Enveloppen kunt u heel eenvoudig een groot aantal betalingsbestanden voorbereiden, waarvan niet noodzakelijk alle gegevens al gekend en ingevuld

Nadere informatie

stappenplan irekeningen: Afpunten van rekeningen

stappenplan irekeningen: Afpunten van rekeningen g e b r u i k e r s jan. 2015 Het afpunten van een rekening kan enkel indien de rekening doorgeboekt werd. Kies in het menu Rekeningen het menu-item Afpunten. 1 Manueel afpunten van uittreksels Om een

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.10

Handleiding Opmaken fiche 281.10 Opmaken fiche 281.10 1. Inleiding... 3 2. Voorbereidingen... 4 3. Personeelsleden als leverancier in de boekhouding voorzien... 7 3.1. Manueel leveranciersfiches voor de personeelsleden aanmaken... 7 3.2.

Nadere informatie

Een XML SDD B2B bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink6. Versie maart 2014. ing.be/sepa

Een XML SDD B2B bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink6. Versie maart 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Een XML SDD B2B bestand creëren op basis van een CSV bestand in Telelink6 Versie maart 2014 ing.be/sepa 1. INLEIDING 3 2. EEN NIEUW XML SDD B2B BESTAND CREËREN IN TELELINK6

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA

HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA 1 Inhoud Hoofdmenu 3 Omzetten tonen 4 Bankuittreksels 5 Orders 6 Overschrijvingen 6 Toelaten 8 Binnenlandse overschrijving 11 Globale overschrijving 12 Debetorders (domicilie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar

Gebruikershandleiding. Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar Gebruikershandleiding Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar Aanvaarding mandaat Europese domiciliëring B2B door de schuldenaar Bij Sepa Direct Debit kunnen we 2 niveaus onderscheiden

Nadere informatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie

HANDLEIDING Periodieke Facturatie HANDLEIDING Periodieke Facturatie WINGS Software Snelheid & zekerheid Module WingsPer: Periodieke facturatie 1) Installatie & Activatie Wings Periodieke Facturatie dient te worden beschouwd als een volwaardige

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF BEHEER DEXIASOFT

ADMINISTRATIEF BEHEER DEXIASOFT ADMINISTRATIEF BEHEER DEXIASOFT 1. Importeer de DexiaSoft DPF Via DexiaWeb\DexiaSoft\Parameterfile\downloaden kunt u deze file downloaden. Telkens een nieuwe rekening wordt geopend zal u hier een nieuwe

Nadere informatie

HANDLEIDING B A N K - L I N K C O D A D O M I C I L I Ë R I N G E N I S A B E L - 6

HANDLEIDING B A N K - L I N K C O D A D O M I C I L I Ë R I N G E N I S A B E L - 6 HANDLEIDING B A N K - L I N K C O D A D O M I C I L I Ë R I N G E N I S A B E L - 6 1 Algemene werking Een aantal bankverrichtingen kunnen op een eenvoudige manier geautomatiseerd worden. Het ingeven van

Nadere informatie

BOEKHOUDING - Factuurherkenning Automatische boeking e-facturen

BOEKHOUDING - Factuurherkenning Automatische boeking e-facturen BOEKHOUDING - Factuurherkenning Automatische boeking e-facturen WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN 1.1. Algemeen 3 1.2. Specifiek 4 1.3. Instellingen 5 WERKING 2.1. Stap

Nadere informatie

Een XML SCT bestand creëren op basis van een.csv bestand in Telelink 6. Versie maart 2014. ing.be/sepa

Een XML SCT bestand creëren op basis van een.csv bestand in Telelink 6. Versie maart 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Een XML SCT bestand creëren op basis van een.csv bestand in Telelink 6 Versie maart 2014 ing.be/sepa 1. INLEIDING 3 2. EEN NIEUW XML SCT BESTAND CREËREN IN TELELINK 6 OP BASIS

Nadere informatie

De rapportering van andere transactietypes blijft ongewijzigd. Ook het Coda-formaat ondergaat geen wijziging met deze aanpassing.

De rapportering van andere transactietypes blijft ongewijzigd. Ook het Coda-formaat ondergaat geen wijziging met deze aanpassing. Integratie Sepa data set in MT940-MT942 Hoe worden Europese overschrijvingen en Europese domiliciëringen gerapporteerd in Swift MT940/942-berichten van rekeningen KBC België / CBC? ICM Elektronische output

Nadere informatie

SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds

SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds Inhoud 1.0 Installatie SEPA (Credit Transfer)... 3 2.0 Installatie SEPA (Direct Debit)... 4 Setup SEPA 2013 Newminds 2 1.0 Installatie SEPA (Credit Transfer) Gebruik

Nadere informatie

Handleiding installeren SEPA incasso s. in AllSolutions. Pagina 1 van 20

Handleiding installeren SEPA incasso s. in AllSolutions. Pagina 1 van 20 Handleiding installeren SEPA incasso s in AllSolutions Pagina 1 van 20 Inhoud 1. SEPA... 3 2. Parameters Bedrijven/Afdelingen... 4 3. Parameters Debiteuren... 5 4. Omnummeren IBAN Nederlandse debiteuren...

Nadere informatie

BCCA - Kwaliteitskader "Ventilatie" - Handleiding web applicatie

BCCA - Kwaliteitskader Ventilatie - Handleiding web applicatie BCCA - Kwaliteitskader "Ventilatie" - Handleiding web applicatie 17 februari 2016 Versie 2.0 Versie historiek Versie Datum Inhoud Nagekeken door 1.0 01/02/2016 Eerste versie van het document MDS 2.0 17/02/2016

Nadere informatie

Handleiding Internetbankieren

Handleiding Internetbankieren Handleiding Internetbankieren 1) I N L E I D I N G... 2 2) H E L P D E S K... 2 3) V E R K L A R I N G I C O N E N... 2 4) O V E R Z I C H T H O M E P A G I N A... 3 5) R E K E N I N G E N... 3 a. Mutaties...

Nadere informatie

1 TABLE OF CONTENTS 2 2 ALGEMEEN 3. 2.1 Beschrijving 3. 2.2 Systeemvereisten 3 3 GEBRUIK VAN DE APPLICATIE 4. 3.1 Selectie van het inputbestand 4

1 TABLE OF CONTENTS 2 2 ALGEMEEN 3. 2.1 Beschrijving 3. 2.2 Systeemvereisten 3 3 GEBRUIK VAN DE APPLICATIE 4. 3.1 Selectie van het inputbestand 4 IBAN converter 1 TABLE OF CONTENTS 1 TABLE OF CONTENTS 2 2 ALGEMEEN 3 2.1 Beschrijving 3 2.2 Systeemvereisten 3 3 GEBRUIK VAN DE APPLICATIE 4 3.1 Selectie van het inputbestand 4 3.2 Selectie van het outputbestand

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Administratie. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Administratie. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Administratie www.deutschebank.nl Internet Bankieren Administratie 2 Administratie U heeft toegang tot Administratie via het menu links op het

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

De Intrastat-aangifte

De Intrastat-aangifte De Intrastat-aangifte Aanmaken van de INTRASTAT-aangifte 1. 2. Klik op de menu OPERATIES Kies de optie INTRASTAT-AANGIFTE Selectiecriteria Kies het aangifte-type: Aankomsten : voor de intracommunautaire

Nadere informatie

Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA)

Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA) Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA) Kleos 6.6 introduceert de automatische verwerking van uw elektronische bankafschriften (CODA). Om de match tussen verkoopfactuur en betaling uniek

Nadere informatie

en de Europese overschrijving

en de Europese overschrijving De Europese overschrijving Inleiding Waarom een nieuwe Europese overschrijving Wat is de Europese overschrijving Wat moet u doen? 1. Verzamel informatie over de Europese overschrijving 2. Benoem een projectleider

Nadere informatie

Voordat u de module kunt gebruiken dienen er een aantal zaken te zijn ingesteld:

Voordat u de module kunt gebruiken dienen er een aantal zaken te zijn ingesteld: Sepa betalingen Met deze module kunt u Sepa betaalbestanden aanmaken voor betalingen aan leveranciers. Deze bestanden kunnen vervolgens in uw bankpakket worden ingelezen. Daarnaast worden de gedane betalingen

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 7/10/2014

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 7/10/2014 Tennis Vlaanderen 7/10/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be www.tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN 2012 GAC Business Solutions De Scheper 307 5688 HP Oirschot +31 (0)499 58 28 28 info@gac.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Wat

Nadere informatie

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website:

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website: Er vinden de komende tijd grote veranderingen plaats binnen het Europese betalingsverkeer, welke ook gevolgen hebben voor het gebruik van CASH. Wij willen u graag op de hoogte stellen dat CASH deze ontwikkelingen

Nadere informatie

BCCA - Kwaliteitskader "Ventilatie" - Handleiding web applicatie

BCCA - Kwaliteitskader Ventilatie - Handleiding web applicatie BCCA - Kwaliteitskader "Ventilatie" - Handleiding web applicatie 19 april 2016 Versie 3.0 Versie historiek Versie Datum Inhoud Nagekeken door 1.0 01/02/2016 Eerste versie van het document MDS 2.0 17/02/2016

Nadere informatie

Welke gevolgen heeft een migratie van DOM80 naar SDD (SEPA) in CODA2.3?

Welke gevolgen heeft een migratie van DOM80 naar SDD (SEPA) in CODA2.3? Financial S upp ly C hai n SEPA Handleiding CODA2.3 voor Europese domiciliëringen versie maart 2014 www.ing.be/sepa Deze beknopte handleiding is een hulpmiddel bij uw migratie van Belgische domiciliëringen

Nadere informatie

Afpunten klanten/leveranciers

Afpunten klanten/leveranciers Inhoud Afpunten klanten/leveranciers... 2 Voorbeelden:... 3 Hoe punt je een betaling tov een factuur af?... 3 Hoe link je een factuur en creditnota aan mekaar?... 4 Hoe punt je een factuur en creditnota

Nadere informatie

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Bankoverschrijvingen

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Bankoverschrijvingen Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Bankoverschrijvingen INHOUD I. Inleiding... 3 II. Algemene voorstelling... 4 III. Installatie van de standaard te gebruiken waarden... 5 a. Referenties van de

Nadere informatie

Dagboeken. De aankoop- en verkoopdagboeken. Standaard aangemaakte dagboeken. Om een dagboek toe te voegen

Dagboeken. De aankoop- en verkoopdagboeken. Standaard aangemaakte dagboeken. Om een dagboek toe te voegen Dagboeken Voor het inboeken van uw dagelijkse transacties voorziet WinBooks on Web zes dagboektypes: verkopen, creditnota's op verkopen, aankopen, creditnota's op aankopen, financiële dagboeken en diverse

Nadere informatie

HANDLEIDING ENVELOPPEN GEBRUIKEN IN BELFIUSWEB

HANDLEIDING ENVELOPPEN GEBRUIKEN IN BELFIUSWEB HANDLEIDING ENVELOPPEN GEBRUIKEN IN BELFIUSWEB Inleiding In deze handleiding komen de verschillende mogelijkheden van enveloppen in detail aan bod. Indien u periodieke betalingsopdrachten hebt, dan hebt

Nadere informatie

Starten met SEPA Direct Debit. Webinar, 27 mei 2013 Verzorgd door SEPA programmabureau DNB

Starten met SEPA Direct Debit. Webinar, 27 mei 2013 Verzorgd door SEPA programmabureau DNB Starten met SEPA Direct Debit Webinar, 27 mei 2013 Verzorgd door SEPA programmabureau DNB Inhoud en opzet webinar - Doel - Uitleg werking SEPA Direct Debit (SDD) - Praktische handvatten bieden voor migratie

Nadere informatie

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 SPECIFIEK 1.2. Overzicht instellingen 4 WERKING MONITOR VERRICHTINGEN 2.1. De monitor en de selecties 5 2.2.

Nadere informatie

Inhoud. Update januari 2019

Inhoud. Update januari 2019 Update 4.16.0 Inhoud Inhoud... 1 Boekhouden... 2 Afdrukken openstaande klanten en rappels versneld... 2 Afpuntingen: enkele verbeteringen... 2 Klantenfiches fusioneren... 2 Aanpassing lijst gemeenten:

Nadere informatie

Autorisaties en limieten

Autorisaties en limieten Rabo Internetbankieren Professional Autorisaties en limieten Inleiding Per gebruiker kunt u bepalen over welke functionaliteiten, rekeningen, limieten en toegangsmiddelen hij mag beschikken. Het raadplegen,

Nadere informatie

SEPA: Gemakkelijk betalen in Europa UNIT4 Multivers Extended. versie 1.0

SEPA: Gemakkelijk betalen in Europa UNIT4 Multivers Extended. versie 1.0 SEPA: Gemakkelijk betalen in Europa UNIT4 Multivers Extended versie 1.0 1. SEPA: Gemakkelijk betalen in Europa SEPA (Single Euro Payments Area) leidt tot harmonisatie van de betaalmarkt binnen de Europese

Nadere informatie

Zorg er tevens voor de het vinkje clieop in testmodus is uitgeschakeld als u daadwerkelijk incasso s wilt gaan doen.

Zorg er tevens voor de het vinkje clieop in testmodus is uitgeschakeld als u daadwerkelijk incasso s wilt gaan doen. Sepa Incasso s Via Easy-work is het mogelijk om incasso batches aan te maken in het SEPA / XML formaat. Voordat deze optie gebruikt kan worden dienen er een aantal instellingen voor elkaar te zijn en u

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Handleiding. Autotaal Easy-work

Handleiding. Autotaal Easy-work Handleiding Autotaal Easy-work Module: Betaalbestanden (CLIEOP03 Export) Easy-work Versie 599 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Technische informatie...3 Instellingen algemeen...3 Instellingen

Nadere informatie

"Vreemde valuta tonen": Hierdoor worden de vreemde valuta bedragen in de boeking getoond naast de Euro (standaard valuta) bedragen.

Vreemde valuta tonen: Hierdoor worden de vreemde valuta bedragen in de boeking getoond naast de Euro (standaard valuta) bedragen. Vreemde Valuta Handleiding Vreemde valuta Algemeen Basisinstellingen Aanmaken van vreemde valuta grootboekrekeningen Gebruiksmogelijkheden van de vreemde valuta Extra functies Algemeen Onderstaand wordt

Nadere informatie

BEST/Rentm in de Cloud

BEST/Rentm in de Cloud BEST/Rentm in de Cloud Productvoorstelling www.cloudsyndic.com A. Dorp 37, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver T. +32 15 75 30 58 F. +32 15 75 21 42 E. info@cloudsyndic.com 1 BEST/Rentm in de Cloud - Flow 2 Algemeen

Nadere informatie

Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9

Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9 Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9 Beste Isabel-gebruiker, Isabel 6 versie 1.9 bevat heel wat nieuwigheden. Naast de correctie van bugs zijn er vooral verzoeken van klanten opgenomen.

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers

Gebruikers- handleiding. Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers Gebruikers- handleiding Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers ALGEMEEN Wat is SEPA Direct Debit (SDD)? SEPA Direct Debit (Europese domiciliëring) is een van de drie producten (samen met de Europese

Nadere informatie

Inhoud. Update

Inhoud. Update Inhoud Inhoud... 1 Boekhouden... 2 Diverse boeking via zoek model: omschrijving... 2 Investeringen hernummeren: nu ook per deeldossier... 2 Vervaldagbalansen klanten en leveranciers... 2 Afpunten nulfacturen...

Nadere informatie

Hoofstukindeling Incasso PC Leden

Hoofstukindeling Incasso PC Leden Hoofstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 3 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 4 3.1 Inrichting contract PC Leden... 4 3.2 De machtigingen administratie (het

Nadere informatie

Telling aanwezigheden niet leerplichtige kleuters

Telling aanwezigheden niet leerplichtige kleuters Telling aanwezigheden niet leerplichtige kleuters 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Telling aanwezigheden niet leerplichtige kleuters 2 1.1 Inleiding...................................... 2 1.2

Nadere informatie

HANDLEIDING O F F E R T E S

HANDLEIDING O F F E R T E S HANDLEIDING O F F E R T E S 1 Algemene werking De fertemodule van Wings laat u toe om op een eenvoudige manier een ferte samen te stellen en indien gewenst te verwerken naar een order. De gebruiker kan

Nadere informatie

BOLB - Bankafschrift import

BOLB - Bankafschrift import BOLB - Bankafschrift import Inhoud Algemeen Getoonde gegevens beperken Ophalen van bankafschriften Financiële rekening toekennen Tonen van de rekeninginformatie in Jack Bewerken van de regels in het bankafschrift

Nadere informatie

LOGISTIEK Factuurcontrole

LOGISTIEK Factuurcontrole LOGISTIEK Factuurcontrole WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat Factuurcontrole INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 WERKING 2.1. Verrichtingen ontvangsten 4 2.2. Verrichtingen vooraf 5 2.3.

Nadere informatie