1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is"

Transcriptie

1 Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd. 4 Tikspel: Spelenderwijs de kinderen te laten bewegen. De tikkers leren over de bal heen te kijken. 5 Afwerken: Hiermee leren de kinderen richting te geven aan de bal. 6 Partij: Het geleerde in de praktijk brengen. 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Aannemen en passen 10 min. 4 Tikspel 10 min. 5 Afwerken 10 min. 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 2min.

2 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Vervolg warming-up aannemen en passen 2 Passen en trappen bal achterna lopen Bij deze oefening kunt u velen kanten op. Ze beginnen bijv. met twee keer raken. Degene die inspeelt loopt zijn bal achterna. twee keer raken 1 raken met kaatsen hoge bal inspelen, de volgende maakt een passeerbeweging en speelt de bal in

3 3 Tikspel 3 Tikspel: U zet een rechthoek uit d.m.v. pionnen. Iedereen moet in dit gebied blijven. U kiest twee tikkers uit die met een bal aan de voet moeten proberen om zo veel mogelijk andere spelers met de handen af te tikken. Als iemand af is zit diegene aan de zijkant. Met deze oefening trainen de spelers om over de bal heen te kijken. Belangrijk is ook de samenspel van de twee tikkers. De tikkers wisselen af. U kunt er een wedstrijd van maken door te vragen: welk tweetal tikt de meeste spelers af binnen een minuut? 4 Afwerken 4 Afwerken: U zet 2 matten naast elkaar. Vervolgens maakt u 2 rijen. De 2 groepen gaan een wedstrijd tegen elkaar spelen. Het is de bedoeling om de bal tegen de mat aan te schieten. Als dit lukt krijgt een groep 1 punt. Welke groep als eerste 10 punten maakt heeft gewonnen. De verliezende team moet een opdracht doen (OPRUKKEN/SPRINTEN). Let op dat de spelers vanaf de juiste afstand gaan afwerken!

4 5 Partijvorm 4 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

5 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

6 Les 2 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd. 4 Lijnspel: Elke stap moet een leerling proberen de bal te raken (dribbelen). Dit is om de controle over te bal te verhogen. 5 Parcour: Balcontrole en overzicht verbeteren. Dit wordt gedaan in een wedstrijdelement, om de motivatie te verhogen. 6 Partij: Het geleerde in de praktijk brengen. 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Aannemen en passen 10 min. 4 Lijnspel 10 min. 5 Parcour 10 min. 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 2min.

7 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Vervolg warming-up aannemen en passen 2 Passen en trappen bal achterna lopen Bij deze oefening kunt u velen kanten op. Ze beginnen bijv. met twee keer raken. Degene die inspeelt loopt zijn bal achterna. twee keer raken 1 raken met kaatsen hoge bal inspelen, de volgende maakt een passeerbeweging en speelt de bal in

8 3 Lijnspel 3 Lijnspel: Iedere speler heeft een bal en stelt zich op lijn 1. U kiest 5 lijnen uit het veld en nummert deze door ze duidelijk te maken bij de spelers. U als trainer roept een getal en de spelers moeten ervoor zorgen om zo snel mogelijk te dribbelen naar het genoemde getal. Een speler is pas klaar als hij zijn bal onder zijn voet op de lijn heeft. Degene die als laatste aankomt is af en gaat aan de kant zitten. Gebruikt iemand zijn hand dan is hij natuurlijk ook af. U kunt ook twee getallen roepen waardoor ze bijv. eerst naar lijn 1 moeten dribbelen en vervolgens naar lijn 3. 4 Parcour 4 Parcour U zet een parcour uit. Let op! Dit is een formaat wat u zelf kunt aanpassen! De speler begint met de bal bij de startpion rechtsboven. Doet vervolgens een slalom, komt aan bij een mat en moet daar 5 keer hooghouden. Dan komt de speler bij een pion waar hij een cirkel omheen moet draaien. Vervolgens staat in het midden een bok die speelt de speler als het ware door de benen(panna). Daarna dribbelt de speler z.s.m. naar de overkant en schiet op de mat. Nu is de speler klaar en sluit hij weer achteraan in rij bij de startpion.

9 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

10 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

11 Les 3 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd. 4 Dribbeloefening: Wendbaar worden met de bal. 5 Afwerken: Hiermee leren de kinderen richting te geven aan de bal. 6 Partij: Het geleerde in de praktijk brengen. 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Aannemen en passen 10 min. 4 Dribbeloefening 10 min. 5 Afwerken 10 min. 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 2min.

12 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Vervolg warming-up aannemen en passen 2 Passen en trappen bal achterna lopen Bij deze oefening kunt u velen kanten op. Ze beginnen bijv. met twee keer raken. Degene die inspeelt loopt zijn bal achterna. twee keer raken 1 raken met kaatsen hoge bal inspelen, de volgende maakt een passeerbeweging en speelt de bal in

13 3 Dribbeloefening 3 Dribbeloefening: Iedere speler heeft een bal en stelt zich op in vak 1. U kiest een aantal vakken uit het veld en nummert deze door ze duidelijk te maken bij de spelers. U als trainer geeft aan welke oefening de spelers in iedereen vak moeten doen. Begin bv In vak 1 met tiktak en in vak 3 met scharen. U kunt telkens aangeven welke oefeningen uitgevoerd moeten worden in de vakken. Dit is natuurlijk afhankelijk van het niveau van de groep. 4 Afwerken 4 Afwerken: U zet 2 matten naast elkaar. Vervolgens maakt u 2 rijen. De 2 groepen gaan een wedstrijd tegen elkaar spelen. Het is de bedoeling om de bal tegen de mat aan te schieten. Als dit lukt krijgt een groep 1 punt. Voordat de speler de bal mag schieten moet er eerst een passeerbeweging worde uitgevoerd (Akka/Sleep). Welke groep als eerste 10 punten maakt heeft gewonnen. De verliezende team moet een opdracht doen (OPRUKKEN/SPRINTEN). Let op dat de spelers vanaf de juiste afstand gaan afwerken! ll Let op de spelers vanaf de juiste afstand gaan afwerken.

14 5 Partijvorm 4 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

15 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

16 Les 4 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd. 4 Schipper mag ik overvaren: Spelenderwijs leren snelheid te maken met de bal aan de voet en over de bal heen kijken. Controle en overzicht verbeteren. 5 Parcour: Balcontrole en overzicht verbeteren. Dit wordt gedaan in een wedstrijdelement, om de motivatie te verhogen. 6 Partij: Het geleerde in de praktijk brengen. 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Aannemen en passen 10 min. 4 Schipper mag ik overvaren 10 min. 5 Parcour 10 min. 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 2min.

17 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Vervolg warming-up aannemen en passen 2 Passen en trappen bal achterna lopen Bij deze oefening kunt u velen kanten op. Ze beginnen bijv. met twee keer raken. Degene die inspeelt loopt zijn bal achterna. twee keer raken 1 raken met kaatsen hoge bal inspelen, de volgende maakt een passeerbeweging en speelt de bal in

18 3 Schipper mag ik overvaren 3 Schipper mag ik overvaren Er zijn twee jagers en de rest heeft een bal aan de voet en stelt zich dan op, op de achterlijn. Na het startsein moeten de spelers met bal proberen de overkant te halen. Zij zijn veilig zodra ze bij de andere achterlijn aankomen. Degene die worden aangetikt, of van wie de bal wordt weggeschoten zijn af. U kunt een wedstrijd ervan maken door bijvoorbeeld met tijd te werken, of met het aantal getikte spelers. Aan u om dit te bepalen. 4 Parcour 4 Parcour U zet een parcour uit. Let op! Dit is een formaat wat u zelf kunt aanpassen! De speler begint met de bal bij de startpion rechtsboven. Doet vervolgens een slalom, komt aan bij een mat en moet daar 5 keer hooghouden. Dan komt de speler bij een pion waar hij een cirkel omheen moet draaien. Vervolgens staat in het midden een bok die speelt de speler als het ware door de benen(panna). Daarna dribbelt de speler z.s.m. naar de overkant en schiet op de mat. Nu is de speler klaar en sluit hij weer achteraan in rij bij de startpion.

19 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

20 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

21 Les 5 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd. 4 1vs1 passeren: Leren hoe je iemand moet passeren en leren hoe je moet verdedigen. 5 Bankenvoetbal: Leren hoe je als team moet aanvallen en verdedigen. 6 Partij: Het geleerde in de praktijk brengen. 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Aannemen en passen 10 min. 4 1vs1 passeren 10 min. 5 Bankenvoetbal 10 min. 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 2min.

22 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Vervolg warming-up aannemen en passen 2 Passen en trappen bal achterna lopen Bij deze oefening kunt u velen kanten op. Ze beginnen bijv. met twee keer raken. Degene die inspeelt loopt zijn bal achterna. twee keer raken 1 raken met kaatsen hoge bal inspelen, de volgende maakt een passeerbeweging en speelt de bal in

23 3 1vs1 passeren 3 1tegen1 balbescherming Ieder tweetal krijgt een bal en die spelen 1tegen1 in de vrije ruimte. De 1 moet verdedigen en de ander moet de bal beschermen. De rollen worden omgedraaid als de bal verovert wordt door de verdediger. Na een minuut kunt u de spelers een andere tegenstander toewijzen. 4 Bankenvoetbal 4 Bankenvoetbal Iedere tweetal heeft een bank die zij moeten beschermen. Ook moeten de tweetallen proberen tegen de anderen banken te schieten, waardoor de andere tweetallen af zijn. Als een tweetal af is dan moeten zij op de bank gaan plaatsnemen en komen de volgende tweetal voor hun in de plaats. Als de middelste pion omvalt zijn alle tweetallen die in het veld staan af.

24 5 Partijvorm 4 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

25 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

26 Les 6 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Partij: Het geleerde van alles voorgaande lessen in de praktijk brengen. 4 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD. Bedank alles spelers voor de fijne lessen die er zijn geweest. 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Partij 45 min. 4 Slotwoord 5 min.

27 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 5 Partijvorm 4 Partijvorm Bij de partijvorm blijft de winnaar maximaal 3 keer staan. Er wordt tot de 2 gespeeld of maximaal 3 minuten. Let op sportief gedrag!

28 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Praktijktraining. René Meulensteen Academy

Praktijktraining. René Meulensteen Academy Praktijktraining Oefening 1: Warming-up :Cirkel : : 20 min. Iedere speler heeft een bal De volgende bewegingen kunnen uitgevoerd worden: Snel voetenwerk met arminzet + kwartdraai naar links en rechts Snel

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, vriendschap in beweging 1 P a g i n a Inhoudsopgave Warming-up...3 Gele doeltjes...4 Balaanname en traptechniek...6 Basisbewegingen...8

Nadere informatie

Warming-Up/Techniekoefeningen

Warming-Up/Techniekoefeningen Legenda: Warming-Up/Techniekoefeningen Oefening 1: Door elkaar dribbelen en zo vaak mogelijk de bal raken Niet botsen, over de bal kijken en vrije ruimtes zoeken stimuleren Naar zijkant dribbelen en afkappen

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen hebben doormiddel van de 3 verschillende opdrachten kennis gemaakt met het dribbelen en mikken met een bal. - De leerlingen hebben hun eigen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9.

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9. ja Voetbalschooll Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, 1 P a g i n a vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers Thema: Passen en Trappen E-pupillen Training: 1 Warming-up: Jagerbal Er worden drie groepen gemaakt Het veld is verdeeld in drie vakken De konijnen dribbelen in het middelste vak. De jagers moeten vanuit

Nadere informatie

Praktijktraining NTK 2014

Praktijktraining NTK 2014 Praktijktraining NTK 2014 BLOK 1: 10.00 uur 11.00 uur Oefenstof: Oefening 1: Warming-up :Cirkel / vierkant : : 20 minuten Praktijk (zie ook filmpjes van Rene Meulensteen 1 t/m 10) Iedere speler heeft een

Nadere informatie

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters René ter Meer pupillencoördinator oktober 2011 0 Algemene informatie pupillentrainers Inleiding: Hierin zijn oefeningen beschreven die we de pupillen

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Bal oefeningen. Parcourtje 1. Zet een parcour op conform de afbeelding.

Bal oefeningen. Parcourtje 1. Zet een parcour op conform de afbeelding. Terug Bal oefeningen Parcourtje 1 Zet een parcour op conform de afbeelding. Nieuwste oefening Loop om de pionnen heen, bij punt 1 wordt een bal op kniehoogte aangegooid. Speel de bal terug in de handen

Nadere informatie

oefening Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen de spelers elkaar af.

oefening Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen de spelers elkaar af. Niveau Warming-up 1 Techniek van het Focus: Plezier, spelen met de bal. Daarnaast is het belangrijk dat de spelers niet tegen elkaar aanlopen. (Omhoog/rond) kijken. Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) DRIBBEL PIONSCHIETSPEL MET VERDEDIGERS (2) Organisatie Regels: spelers kunnen scoren door langs de verdedigers te dribbelen en de bal vanuit de vrije

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 Balaanname en traptechniek... 4 Basisbewegingen... 6 Duelvorm...

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

Training 1. 1) Warming-up

Training 1. 1) Warming-up Training 1 1) Warming-up Spelvorm * 3 tikkers - ca. 5-6 ballen * gedurende 1 min. zoveel mogelijk spelers zonder bal tikken * men kan elkaar 'verlossen' door elkaar 1 bal toe te gooien 20 x 25 meter 2)

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan.

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan. Trainingscyclus verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers - tegenstander - kaatser - pion, petje - bal - keeper - balbaan - looplijn - dribbel warming-up: met bal voorafgaand aan elke training *

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 30-01-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 actie frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel Augustus 2016 DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers Lenard Weber / Hein Lamers Voor: Technische zaken DSC Kerkdriel September INHOUDSOPGAVE Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Planning 4 1 tegen 1 vormen

Nadere informatie

D-pupillen Training 1

D-pupillen Training 1 D-pupillen Training 1 Aantekeningen / evaluatie ORGANISATIE TRAINING Zet een veld uit van 40 bij eter. Op drie meter van de hoeken worden vier doeltjes geplaatst. Maak nu een extra lijn, tien meter naar

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 25-01-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Zodra de kinderen op het veld komen, de 1 e en 2 e jaars splitsen en 4 tegen 4 spelen op de klaarstaande veldjes. Dit is gelijk de warming up. Oefenvorm duurt

Nadere informatie

Trainingsplan E pupillen

Trainingsplan E pupillen Trainingsplan E pupillen Voor trainers en begeleiders Inleiding Dit trainingsplan is gemaakt om structuur te geven aan de trainers en begeleiders van alle E teams. De jaarplanning is een belangrijke factor

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

kaatsen en positiespel

kaatsen en positiespel Partijspel met omschakeling! Twee veldjes gebruiken, veld A van 30-40 met op beide achterlijnen twee kleine goals. veld B 15-20 met op elke achterlijn een kleine goal en bal op de middenlijn. We spelen

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld)

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. Training

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kappen en draaien onder weerstand 1 tegen 1

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kappen en draaien onder weerstand 1 tegen 1 Datum : 21-02-2015 Teamfunctie Doelstelling technisch : Aanvallen : Kappen,draaien en meenemen van de bal in combinatie met richtingsveranderingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en 1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en teamgericht voetballen. 1 e Periode: Positieverkenning Training

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VARIABELE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten)

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 Oefeningen... 4 Overzicht... 8 Bronnen / achtergrondinformatie...

Nadere informatie

Pingelvormen: 1. Oversteekspel. 2. Instructie pingelen. 3. Het pingel schiet spel. 4. Drieluik spel. 5. Duel 1 tegen 1. 6.

Pingelvormen: 1. Oversteekspel. 2. Instructie pingelen. 3. Het pingel schiet spel. 4. Drieluik spel. 5. Duel 1 tegen 1. 6. Pingelvormen: 1. Oversteekspel 2. Instructie pingelen 3. Het pingel schiet spel 4. Drieluik spel 5. Duel 1 tegen 1 6. Chaos pingel spel 7. Douanespel 8. Pingelspel 1 tegen 1 9. Lijndribbel 10. Puntendribbel

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij F/E-TEAMS WK 14 TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Niet van toepassing Rol tegenpartij Doelstelling Passen/aannemen/positie/samenwerken POORTSCHIETSPEL MET KEEPERS F/E-TEAMS Organisatie

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Training Dag Datum 12 augustus 2006 Praatje vooraf Doelstelling trainingen: Niveau van de jeugdopleiding van vv Dongen verbeteren. Namenlijst contoleren

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

OEFENVORMEN NAAM : BAL PION DOEL OEFENVORMENBOEKJE V.V. DE MEERN BETROKKEN SEIZOEN LOPEN ZONDER BAL DRIBBELEN MET BAL PASS OF SCHOT

OEFENVORMEN NAAM : BAL PION DOEL OEFENVORMENBOEKJE V.V. DE MEERN BETROKKEN SEIZOEN LOPEN ZONDER BAL DRIBBELEN MET BAL PASS OF SCHOT OEFENVORMEN NAAM : BAL PION DOEL LOPEN ZONDER BAL DRIBBELEN MET BAL PASS OF SCHOT AANVALLERS VERDEDIGERS Hidde van Boven Rob Overkleeft KNVB OEFENVORMENBOEKJE V.V. DE MEERN BETROKKEN SEIZOEN 2012-2013

Nadere informatie

KFCT jeugdwerking. Opwarmingstechnieken

KFCT jeugdwerking. Opwarmingstechnieken U7, U8 en U9 Naam auteur: Bram Van Aelst en Paul Franken Thema: Wedstrijdopwarming Richtlijnen en coaching woorden - Laat u horen als je bal wilt ( SPEEL) - Controleer bal met de juiste voet (CONTROLEER)

Nadere informatie

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen!

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! F - pupillen Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Oefenstof F pupillen Pingelen Bij het pingelen gaat het grotendeels om het bezit houden van de bal

Nadere informatie

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers).

1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers). 1 e Periode: Balcontrole (passen, trappen, dribbelen en aannemen). 2 e Periode: Positieverkenning (verdediging, middenveld en aanvallers). 3 e Periode: Samenspelen met de bal. 1 e Periode: Balcontrole

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) POORTSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: tweetal kan scoren door de bal tussen de pionnen naar elkaar te spelen (over de grond) voordat

Nadere informatie

Materialen. Complexiteit

Materialen. Complexiteit Verbeteren van het aannemen v/d bal (opendraaien) Aan- en Meenemen (BalBezit) Passen/Trappen om het aannemen v/d bal (opendraaien) te verbeteren Passen/Trappen Leeftijd 2e jaars F en ouder Aantal spelers

Nadere informatie

1) Warming-up: (afwisselen met jongleren) a. bal dribbelen + stoppen van de bal - op teken - zelf bepalen

1) Warming-up: (afwisselen met jongleren) a. bal dribbelen + stoppen van de bal - op teken - zelf bepalen Thema: Verwerken van de bal E-pupillen Training: 1 1) Warming-up: (afwisselen met jongleren) a. bal dribbelen + stoppen van de bal - op teken - zelf bepalen b. zie oef. a gevolgd door opgooien van de bal

Nadere informatie

Omschrijving. Leeftijd E-Pupillen en ouder Aantal spelers 10 spelers Fase Oriëntatiefase

Omschrijving. Leeftijd E-Pupillen en ouder Aantal spelers 10 spelers Fase Oriëntatiefase Doelstelling Thema Omschrijving Type Verbeteren van het passen met de binnenkant van de voet Passen (BalBezit) Een pass-wedstrijd om het passen met de binnenkant van de voet te verbeteren Passen/Trappen

Nadere informatie

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen Ieder onderdeel duurt ± 10 minuten. Na die 10 minuten wisselen de groepen van onderdeel. Het partijspel is na de 5 onderdelen en duurt ± 15 minuten. Onderdeel 1: Spelvorm 1 met bal Stadionspel (allemaal

Nadere informatie

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining Aan alle train(st)ers van de zeventallen JO11-3 /JO11-4 /JO11-5 / JO11-6 en JO09-1 /JO09-2 /JO09-3 /JO09- De trainingen voor de periode Start eerste trainingsblok van 4 weken 12 september JO09-teams /

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten) voordat de bal

Nadere informatie

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 F Pupillen: Een speler bij de F pupillen moet op meerdere posities inzetbaar zijn. 1. Dribbelen: 1.1 Elke stap de bal

Nadere informatie

Trainingsplan F pupillen. Voor trainers en begeleiders

Trainingsplan F pupillen. Voor trainers en begeleiders Trainingsplan F pupillen Voor trainers en begeleiders Inleiding Dit trainingsplan is gemaakt om structuur te geven aan de trainers en begeleiders van alle F teams. De jaarplanning is een belangrijke factor

Nadere informatie

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling samenwerken. 14 weken cyclus WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

WEEK 1 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 1 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 1 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten) voordat de bal

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

Tip Trainer: Laat de volgende speler pas starten nadat Speler3 de bal ontvangt.

Tip Trainer: Laat de volgende speler pas starten nadat Speler3 de bal ontvangt. DRIBBELEN & PASSEN Elke speler een bal. Speler1 dribbelt langs pionnen en passt de bal naar speler2 nadat de laatste is gepasseerd. Speler1 sprint door en neemt de positie van speler2 over. Speler2 passt

Nadere informatie

Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De makkelijkste vorm Moeilijkere vorm

Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De makkelijkste vorm Moeilijkere vorm Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De warming up voor de F- en puppy teams worden altijd gedaan met de bal. Hierbij kan gevarieerd worden in moeilijkheid. De makkelijkste vorm is het uitzetten van een

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Werkstuk LO Tikspelen

Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk door een scholier 1501 woorden 30 april 2007 6,1 57 keer beoordeeld Vak LO TIKSPELEN - Slingertikkertje - Slager en de Honden - 2 is te weinig, 3 is te veel - Tv tikkertje

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Het verbeteren van het afwerken van vrije trappen en het inslijpen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan.

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan. Warming - up (15 minuten) B.v. D jeugd De spelers spelen de bal naar de speler die alleen staat en lopen om de speler heen. Op de terugweg voeren zij allerlei dynamische rekvormen uit. Iedere vorm doen

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

Ben je afgetikt = bal in de handen en benen wijd Je mag weer meedoen als een ander zijn bal tussen jouw benen doortikt

Ben je afgetikt = bal in de handen en benen wijd Je mag weer meedoen als een ander zijn bal tussen jouw benen doortikt IV. Diverse aanvullende oefenstof Dribbelen/Drijven 1) Tijdtikkertje Alle spelers een bal; 2/3 tikkers Max. 45 sec. tikken. Hoeveel? Wie niet getikt? 2) Tikspel en verlos Ben je afgetikt = bal in de handen

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase Verbeteren van het passen/trappen in (hoog) tempo; Aanspelen op het 'juiste' been en in de loop; Verbeteren v/h dribbelen / kaatsen. Passen (BalBezit) Passen en Trappen in een stroomvorm Passen/Trappen

Nadere informatie

Basistechniek 3 1 tegen 1 en 2 tegen 2 41 Pass en trap vormen 68 Positiespel/Partijspel 105 Opbouwen 145 Scoren 181 Storen 218 Doelpunt voorkomen 243

Basistechniek 3 1 tegen 1 en 2 tegen 2 41 Pass en trap vormen 68 Positiespel/Partijspel 105 Opbouwen 145 Scoren 181 Storen 218 Doelpunt voorkomen 243 Thema Pagina Basistechniek tegen en tegen Pass en trap vormen 8 Positiespel/Partijspel 05 Opbouwen 5 Scoren 8 Storen 8 Doelpunt voorkomen Titel - Dribbelen in vierkant - Basistechniek () - Basistechniek

Nadere informatie

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels:

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels: Wandelkampioen leeftijd 60 plus Alle spelers starten met een bal, behalve de verdediger. De verdediger probeert de ballen van de andere spelers af te pakken of weg te tikken. De verdediger telt hoeveel

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

DRIBBELEN/DRIJVEN/PASSEREN

DRIBBELEN/DRIJVEN/PASSEREN F-pupillen DRIBBELEN/DRIJVEN/PASSEREN Ter herinnering: Doelstellingen voor F-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Beginnende F-pupillen - 5/6 jaar o Leren beheersen van de bal. Passen binnenkant

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS TRAINING 3 STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS De tikkers proberen een speler te tikken met hun handen Nadat een speler getikt is, moet hij met zijn benen gespreid stilstaan De speler kan 'bevrijd' worden als

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen!

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! F - pupillen Mikvormen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Mikvormen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Oefenstof F pupillen Mikvormen Bij de mikvormen gaat het grotendeels om het raken of omverschieten

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie