CMV Inhoudsopgave

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CMV Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Rollen en mikken 12 CMV niveau 2 13 Baltikkertje 14 Toetsen level 1 15 Hoge ballen vangen 16 CMV niveau 2 17 Lijnen tikken 18 Opslaan en vangen 19 Gooien en toetsen 20 CMV niveau 2 21 Vuistbal 22 Toetsen level 2 23 Opslaan en vangen 24 CMV niveau bal niveau 2 26 Opslaan, vangen en doorgooien 27 Opslaan en toetsen 28 CMV niveau 2 29 Estafette 30 Hoge ballen vangen 31 Smashbal level 1 32 CMV niveau 2 33 Balparcours 34 Opslaan en vangen 35 Uitleg CMV niveau 3 36 CMV niveau 3 37 Baltikkertje 38 Toetsen level 3 39 Smashbal level 1 40 CMV niveau 3 41 Lijnen tikken 42 Mooie balletjes opzetten (G) 43 Opslaan en toetsen 44 CMV niveau 3 45 Vuistbal 46 Opslaan en toetsen 47 3 keer spelen 48 CMV niveau 3 49

2 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les les 121 Oefening BO Wedstrijdvorm Warming-up 10 20mm Tactisch: Balgevoel verdedigen krijgen en het door leren teamafspraken van gooien en vangen en samenwerken. Vang-gooispel: 10-bal niveau 2lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 beachvolleybalveld bal (6 m x 12 m) 24 pylonnen, pionnen midden achter achterlijn 14 beachvolleybal partijlintjes 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De groepen als team proberen de bal de in bal het 10 veld keer van over de te andere gooien zonder partij op dat de een grond speler te gooien van het andere team de bal vangt. Je mag niet lopen met de bal Er Je worden mag niet 2 groepen springen gemaakt met de van bal 4 spelers, 1 groep krijgt de partij linten om, Bal de weggooien trainer gooit > pylon de bal aantikken in de lucht. Beide Pylon aangetikt groepen proberen > weer actief binnen deelnemen hun team in 10 het keer spel over te gooien. Wanneer Winnaar > het team, andere dat team als eerste de bal 11 vangt punten is de heeft bal voor dat team. De bal mag niet stuiteren, dan is de bal voor het andere team. Elke keer als de bal 10 keer is overgegooid is dat 1 punt, Winnaar: het team dat als eerste 5 punten heeft. Loopt het? Rollen Is er een de oneven ballen weg aantal uit spelers? de hoepel? Maak Het team een met klein 1 kuiltje speler in te waar weinig de hoeft hoepel 1 punt op ligt. minder. Worden de spelers te snel moe? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de Lukt het bijna om 10x over te gooien? loopafstand Laat de spelers verkort. i.p.v. 10x overgooien 8x Duurt het te lang voordat de spelers even getallen overgooien Kies nog een of minder. getal uit die staat voor lopen. gooien? Is 1 team beter dan de ander? Maak de teams gelijkwaardig door spelers te Worden Is afstand de spelers te groot? niet moe? wisselen. Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Maak het speelveld kleiner. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Lukt het makkelijk om 10x over te gooien? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel Maak het gaan speelveld groter. Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers met 1 hand gooien.

3 8-10 Kennismaken BO CMV: les 1 Oefening BO Oefening 1 10 m Balgevoel krijgen en het leren van het bovenhands gooien.. Mooie balletjes opzetten (B) Vrije ruimte 8 hoepels 8 springtouwtjes 8 Volleyballen 8 spelers: individueel De spelers proberen de bal bovenhands omhoog te gooien zodat de bal in de hoepel stuitert. De spelers maken het springtouwtje aan hun enkel en aan de hoepel vast. (hoepel op 1½ meter afstand) De spelers gooien de bal minimaal 2 meter omhoog. Wanneer de bal in de hoepel terecht komt is dit 1 punt. Winnaar: de speler die als eerste 11 punten heeft. Loopt het? Lopen de spelers tegen elkaar? Maak de tussen ruimte groter Krijgt de speler de bal niet in de hoepel? Gooit de speler de bal bijna in de hoepel? Laat de speler de bal lager gooien. Als de bal de hoepel raakt is het ook een punt. Krijgt de speler de bal gemakkelijk in de hoepel? Laat de speler de bal hoger gooien. Laat de speler de bal al lopend in de hoepel gooien. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers de bal in elkaars hoepel gooien.

4 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les les 121 Oefening BO Wedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen opslag. door teamafspraken Vang-gooispel: Opslaan tegen de lijnbal muur 1 Vrije volleybalnet ruimte met (hoogte: muur 2.40 m) 18 beachvolleybalveld volleyballen (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: individueel 2 teams van 4 spelers Probeer De spelers als slaan team de bal onderarms in het veld op van tegen de de andere muur. partij op de grond te gooien Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal Elke weggooien speler heeft > 1 pylon bal aantikken De Pylon spelers aangetikt verdelen > weer zich actief op 1-2 deelnemen meter van in de het muur spel De Winnaar spelers > slaan team, de dat bal als onderarms eerste 11 punten op tegen heeft de muur. Loopt het? Rollen Lopen de spelers ballen weg elkaar uit in de de hoepel? weg? Zorg Maak dat een er klein wat meer kuiltje ruimte in waar is de tussen hoepel op ligt. de spelers. Worden de spelers te snel moe? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de Lukt het bijna om de muur te raken? Laat loopafstand de speler verkort. wat dichterbij de muur Duurt het te lang voordat de spelers even getallen staan Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? Lukt het goed om de muur te raken? Laat de speler een bepaald stuk Worden de spelers niet moe? aanwijzen Leg de hoepels op de verder muur. Hierop uit elkaar waardoor je de serveert loopafstand hij de vergroot bal. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers steeds hinkelend/springend een stapje naar de uitdaging? achteruit hoepel gaan doen zodat de afstand tot de muur groter wordt.

5 8-10 Kennismaken BO CMV: les 1 Oefening BO Spelvorm 10 m Leren van de volleybalregels CMV niveau 1 Volleybalnet op 2 meter hoogte Volleybal veld 6 x 4,5 meter 1 volleybal 8 spelers: 2 teams van 4 spelers De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen. Zie CMV niveau 1. Loopt het?

6 8-10 Kennismaken BO CMV: les 2 Oefening BO Warming-up 10 m Opwarmen van de spieren en motoriek verbeteren Estafette 4 volleyballen 8 pionnen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers Verschillende wedstrijdvormen tussen 4 teams. De spelers proberen zo snel mogelijk van pion naar pion te verplaatsen. De teams gaan achter een pion staan. Speler 1 rent naar de volgende pion, gaat er omheen en rent terug. Speler 2 mag starten als speler 1 terug is. Het team dat als eerste klaar is wint. Verschillende vormen: sprint, kikkersprong, tijgeren, knieheffen, hinkelen, kruigwagen, sprint met bal, bovenhands spelen en onderarms spelen. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Is er een team dat steeds wint? Lukt het bijna om de afstand te halen? Lukt het goed om de afstand te halen? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak een groep van 3 en een groep van 4 spelers. In de groep van 3 spelers moet 1 speler dubbel lopen. Verander de samenstelling van de teams. Maak de afstand tussen de pionnen kleiner. Maak de afstand tussen de pionnen groter. Laat de spelers zelf een estafette vorm verzinnen.

7 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les 122 Oefening BO Wedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: De spelers verdedigen gooien door bal voor teamafspraken zichzelf op en toetsen de bal omhoog Vang-gooispel: Toetsen level 1 lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 Volleyballen beachvolleybalveld (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: individueel 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De spelers gooien de bal voor zichzelf op en toetsen de bal Probeer omhoog. als team de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien Je mag niet lopen met de bal Je Iedere mag speler niet springen heeft een met al en de verdeeld bal zich in de vrije ruimte. Bal weggooien > pylon aantikken De Pylon spelers aangetikt gooien > de weer bal actief voor zichzelf deelnemen omhoog in het en spel toetsen Winnaar de > bal team, vervolgens. dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen Lopen de spelers ballen weg tegen uit elkaar? de hoepel? Maak de een tussen klein ruimte kuiltje in groter waar de hoepel op ligt. Worden Lukt het de bijna spelers om de te bal snel te moe? toetsen? Zorg Leg de dat hoepels de speler dichter de bal bij niet elkaar te waardoor je de hoog loopafstand opgooit. verkort. Duurt het te lang voordat de spelers even getallen Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? Lukt het goed om de bal te toetsen? Laat de speler de bal hoger opgooien. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de Gaat de bal bijna elke keer goed? Laat loopafstand de speler vergroot de bal twee keer toetsen en daarna afvangen. uitdaging? bal achter elkaar kunnen toetsen. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Zijn de spelers toe aan een nieuwe Laat de spelers hinkelend/springend naar de Laat hoepel de gaan spelers tellen hoe vaak ze de

8 8-10 Kennismaken BO CMV: les 2 Oefening BO Oefening 2 10 m Uitleg CMV niveau 2 Voordat er begonnen wordt met het spelen van een wedstrijd, is het belangrijk dat de spelers de regels kennen. : Wanneer een speler de bal met een onderhandse opslag over het net speelt, of de bal in de rally over het net gooit, draait het team door. De spelers mogen niet lopen met de bal. De bal moet in 1 keer over het net gegooid worden, er wordt niet overgegooid. De bal moet gegooid worden vanaf de plaats waar die is gevangen. De bal mag het net raken. De bal mag via een teamgenoot gevangen worden. Wanneer de bal niet wordt gevangen of de bal niet goed gegooid wordt moet deze speler het veld verlaten. Wordt de bal door de tegenstander op de grond gegooid? Dan verlaat de speler die het dicht bij staat het veld. Als er nog maar 2 spelers in het veld staan, wisselen de spelers telkens van plaats. Als het veld van de tegenstander leeg is krijgt het andere team 1 punt. Een speler mag terugkeren na 3 gevangen ballen. Alle spelers mogen terugkeren als een speler de bal met twee armen volgens onderarmse techniek omhoog speelt waarna de bal aan eigen kant weer gevangen wordt door hemzelf of een andere speler. In sprong gooien is niet toegestaan. Lijn -en netfouten worden niet afgefloten.

9 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les 122 Oefening BO Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

10 8-10 Kennismaken BO CMV: les 3 Oefening BO Warming-up 10 m Creeren van balgevoel Balparcours 2 volleyballen 10 pionnen 8 spelers: 2 teams van 4 spelers De spelers leggen al stuiterend het parcours af, zigzaggend tussen de pionnen. De spelers staan in 2 groepen achter een pion. De eerste speler begint stuiterend het parcours af te leggen. Wanneer de speler het parcours heen en terug heeft afgelegd geeft hij de bal aan de volgende speler die mag starten. Het team dat als eerste klaar is wint. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Is er een team dat steeds wint? Lukt het bijna om stuiterend het parcours af te leggen? Lukt het goed om het parcours stuiterend af te leggen? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak een groep van 3 en een groep van 4 spelers. In de groep van 3 spelers moet 1 speler dubbel lopen. Verander de samenstelling van de teams. Laat de spelers 1 gedeelte van het parcours stuiteren. Maak het parcours langer of laat de spelers al stuiterend een rondje om de pionnen maken. Maak het parcours moeilijkere door bijvoorbeeld afwisselend rechts en links te stuiteren.

11 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les 123 Oefening BO Wedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Richting geven verdedigen aan de door bal teamafspraken Vang-gooispel: Bovenhands mikken lijnbal 12 volleybalnet korfbalpalen(hoogte: 2.40 m) 12 beachvolleybalveld korven (6 m x 12 m) 28 pylonnen, volleyballen midden achter achterlijn 12 beachvolleybal pionnen 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het te veld van de andere mikken partij in de op korf de grond te gooien Je mag niet lopen met de bal Je Achter mag elke niet pion springen staat met een de team. bal Bal Elke weggooien speler heeft > een pylon bal. aantikken Om Pylon beurten aangetikt proberen > weer de actief spelers deelnemen bal in in de het korf spel te gooien. Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Elke keer dat de bal in de korf gaat is dit 1 punt. Het team/speler met de meeste punten wint. Loopt het? Rollen Is er een de oneven ballen weg aantal uit spelers? de hoepel? Speel Maak het een spel klein dan kuiltje met in de waar de hoepel op ligt. persoonlijke winnaar, i.p.v het team Worden de spelers te snel moe? als Leg winnaar. de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Duurt Lukt het bijna te lang om voordat de bal in de de spelers korf te even getallen Zet Kies de nog korf een lager getal of uit zet die de pion staat voor lopen. gooien? dichterbij. Worden de spelers niet moe? Als Leg de de korf hoepels geraakt verder wordt uit is elkaar dit een waardoor je de punt loopafstand en wanneer vergroot de bal erin gaat is dit 2 punten. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de Lukt het goed om de bal in de korf te Zet hoepel de korf gaanhoger of zet de pion gooien? verder weg. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de speler mee tellen met de punten die ze maken.

12 8-10 Kennismaken BO CMV: les 3 Oefening BO Oefening 2 10 m Balgevoel en richting geven aan de bal Rollen en mikken Vrije ruimte 8 pionnen 4 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers De spelers proberen de bal zo te rollen at de pion van de andere speler geraakt wordt. Iedere speler gaat bij een pion staan. Ieder tweetal heeft 1 bal De spelers proberen om beurten te bal zo te rollen dat de bal de pion van de andere speler raakt. Iedere keer dat de pion geraakt wordt is dit 1 punt. De speler/tweetal met de meeste punten wint. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Maak 1 drietal en laat de spelers om beurten de bal rollen. Lukt het bijna om de pion te raken? Maak de afstand tussen de spelers kleiner. Lukt het goed om de pion te raken? Maak de afstand tussen de spelers groteer. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers met hun verkeerde hand rollen.

13 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les 123 Oefening BO Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

14 8-10 Kennismaken/ doorstroomles CMV: les 4 Oefening BO/ vereniging Warming-up 10 m Balvaardigheid Baltikkertje Zachte bal Vrije ruimte 8 spelers: Individueel De tikkers proberen samenspelend de overige spelers af te tikken met de bal. Er worden twee tikkers gekozen. De tikkers proberen de overige spelers af te tikken met de bal. De tikker mag alleen tikken met de bal waardoor de tikkers moeten samenspelen en overgooien om iemand af te tikken. Wanneer iedereen getikt is worden er 2 nieuwe tikker gekozen. Loopt het? Zijn de spelers te lang de tikker? Stel een tijd wanneer er wordt gewisselt. Lukt het bijna om spelers te tikken? Maak de ruimte kleiner. Laat de spelers die getikt moeten worden tweetallen maken. Ze moeten elkaar hand blijven vast houden. Lukt het goed om de kinderen te tikken/ Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak de ruimte groter. Zet obstakels neer waarachter de spelers zich kunnen verschuilen.

15 Kennismaken/ BO Oefening BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 124 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: De spelers verdedigen gooien door bal voor teamafspraken zichzelf op en toetsen de bal omhoog Vang-gooispel: Toetsen level 1 lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 Volleyballen beachvolleybalveld (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: individueel 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De spelers gooien de bal voor zichzelf op en toetsen de bal Probeer omhoog. als team de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien Je mag niet lopen met de bal Je Iedere mag speler niet springen heeft een met al en de verdeeld bal zich in de vrije ruimte. Bal weggooien > pylon aantikken De Pylon spelers aangetikt gooien > de weer bal actief voor zichzelf deelnemen omhoog in het en spel toetsen Winnaar de > bal team, vervolgens. dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen Lopen de spelers ballen weg tegen uit elkaar? de hoepel? Maak de een tussen klein ruimte kuiltje in groter waar de hoepel op ligt. Worden Lukt het de bijna spelers om de te bal snel te moe? toetsen? Zorg Leg de dat hoepels de speler dichter de bal bij niet elkaar te waardoor je de hoog loopafstand opgooit. verkort. Duurt het te lang voordat de spelers even getallen Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? Lukt het goed om de bal te toetsen? Laat de speler de bal hoger opgooien. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de Gaat de bal bijna elke keer goed? Laat loopafstand de speler vergroot de bal twee keer toetsen en daarna afvangen. uitdaging? bal achter elkaar kunnen toetsen. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Zijn de spelers toe aan een nieuwe Laat de spelers hinkelend/springend naar de Laat hoepel de gaan spelers tellen hoe vaak ze de

16 8-10 Kennismaken BO/ Oefening BO/ doorstroomles CMV: les 4 vereniging Oefening 2 10 m v Balbaan herkenning en balvaardigheid Hoge ballen vangen Vrije ruimte 1 pion 8 volleyballen 8 spelers: individueel De bal wordt door de leraar in de lucht gegooid. De spelers proberen de hoge bal te vangen. De spelers staan in de rij achter de pion. De leraar gooit een hoge bal in de lucht. De spelers proberen om beurten de hoge bal te vangen. Loopt het? Lukt het bijna om de bal te vangen? Gooi de ballen wat minder hoog/ver. De kinderen mogen de bal 1 keer laten stuiteren. Lukt het goed om de bal te vangen? Gooi de ballen hoger/verder. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Maak groepjes van 4 waarin de spelers zelf de bal omhoog gooien en een andere speler achter de bal aangaat.

17 Kennismaken BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les 124 Oefening BO/ vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

18 8-10 Kennismaken/ doorstroomles CMV: les 5 Oefening BO/ vereniging Warming-up 10 m Opwarmen van de spieren Lijnen tikken Vrije ruimte 6 pionnen 8 spelers: Individueel De spelers rennen zo snel mogelijk van de ene lijn naar de ander. De spelers staan achter de achterlijn naast elkaar. Op signaal van de leraar/trainer beginnen de spelers te rennen. Er zijn een aantal lijnen uitgekozen die de spelers moeten tikken. De speler die als eerst terug is op de achterlijn wint. Loopt het? Is er 1 speler die telkens wint? Maak verschillende patronen per speler. Lukt het bijna om de afstand te halen? Lukt het goed om de afstand te halen? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Laat de spelers liggen bij elke lijn. Laat de spelers in tweetallen werken.

19 Kennismaken/ BO Oefening BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 125 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen opslag en door verplaatsen teamafspraken naar de bal Vang-gooispel: Opslaan en vangen lijnbal 1 volleybalnet volleybalveld(hoogte: 2.40 m) 14 beachvolleybalveld volleyballen (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: 4 teams van 2 spelers 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De bal wordt opgeslagen over het net en terwijl de andere speler de bal Probeer probeert als team vangen. de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien De Je spelers mag niet maken lopen tweetallen met de bal en gaan beide aan 1 kant van Je het mag net niet staan. springen met de bal 1 Bal speler weggooien slaat de > bal pylon op over aantikken het net. De Pylon andere aangetikt speler probeert > weer actief de bal deelnemen te vangen. in het spel Daarna Winnaar wisselt > team, het om, dat de als andere eerste speler 11 punten slaat de heeft bal op. Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden Lukt het de bijna spelers om de te bal snel te moe? vangen? Laat Leg de spelers hoepels eerst dichter oefenen bij elkaar zonder waardoor je de net. loopafstand verkort. Duurt het te lang voordat de spelers even getallen Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? Verklein de afstand tussen de spelers. Worden Lukt het de goed spelers om de niet bal moe? te vangen? Vergroot Leg de hoepels de afstand verder tussen uit elkaar de waardoor je de spelers. loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de vangende spelers hinkelend/springend speler vanuit naar de achter hoepel het gaan veld beginnen. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de speler de bal boven zijn hoofd vangen.

20 8-10 Kennismaken BO/ Oefening BO/ doorstroomles CMV: les 5 vereniging Oefening 2 10 m Leren van het toetsen Gooien en toetsen Vrije ruimte 4 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers De bal wordt aangegooid door een speler waarna de andere speler de bal probeert de toetsen. De speler maken tweetallen en elk tweetal heeft 1 bal. De spelers gaan tegenover elkaar staan. 1 speler gooit de bal onderarms naar de andere speler. De andere speler probeert de bal te toetesen en te vangen. Daarna wisselt het om. Loopt het? Wordt de bal niet goed aangegooid? Laat de spelers dichterbij elkaar staan. Lukt het bijna om de bal te vangen na het toetsen? Lukt het bijna om de bal te toetsen? Laat de spelers de bal hoger toetsen. Laat de spelers dichterbij elkaar staan. Lukt het goed om de bal te vangen? Vergroot de afstand tussen de spelers. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers de bal twee keer toetsen en afvangen.

21 Kennismaken BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 125 Oefening BO/ vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

22 8-10 Kennismaken/ doorstroomles CMV: les 6 Oefening BO/ vereniging Warming-up 10 m Balbaan herkenning Vuistbal Vrije ruimte 8 pionnen 2 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers De spelers proberen hun doel te verdedigen door de bal weg te slaan met hun vuist. Er wordt een wedstrijd vuistbal gespeeld 2 tegen 2. Elk tweetal heeft een doel dat bestaat uit 2 pionnen. De spelers proberen over te rollen met de bal door hun vuist te gebruiken. Als er gescoort wordt in het doel van de ander is dit 1 punt. Het team met de meeste punten wint. Loopt het?

23 Kennismaken/ BO Oefening BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 126 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen het toetsendoor teamafspraken Vang-gooispel: Toetsen level 2lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 Volleyballen beachvolleybalveld (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: individueel 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De spelers stuiteren de bal en toetsen de bal voor zichzelf op. Probeer als team de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien Je Iedere mag speler niet lopen heeft met een de bal bal en verdeeld zich in de vrije Je ruimte. mag niet springen met de bal Bal De spelers weggooien stuiteren > pylon de aantikken bal toetsen de bal voor zichzelf Pylon aangetikt op. > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen Lopen de spelers ballen weg tegen uit elkaar? de hoepel? Maak de een tussen klein ruimte kuiltje in groter waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

24 8-10 Kennismaken/ Oefening BO/ doorstroomles CMV: les 6 vereniging Oefening 2 10 m v Leren van de opslag en verplaatsen naar de bal Opslaan en vangen 1 volleybalveld 4 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers De bal wordt opgeslagen over het net en terwijl de andere speler de bal probeert te vangen. De spelers maken tweetallen en gaan beide aan 1 kant van het net staan. 1 speler slaat de bal op over het net. De andere speler probeert de bal te vangen. Daarna wisselt het om, de andere speler slaat de bal op. Loopt het? Lukt het bijna om de bal te vangen? Laat de spelers eerst oefenen zonder net. Verklein de afstand tussen de spelers. Lukt het goed om de bal te vangen? Vergroot de afstand tussen de spelers. Laat de vangende speler vanuit achter het veld beginnen. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de speler de bal boven zijn hoofd vangen.

25 Kennismaken BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 126 Oefening BO/ vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

26 8-10 Kennismaken BO/ doorstroomles CMV: les 7 Oefening BO/ vereniging Warming-up 10 m Balgevoel krijgen en het leren van gooien en vangen en samenwerken. 10-bal niveau 2 Vrije ruimte 1 bal 4 pionnen 4 partijlintjes 8 spelers: 2 teams van 4 spelers De groepen proberen de bal 10 keer over te gooien zonder dat een speler van het andere team de bal vangt. Er worden 2 groepen gemaakt van 4 spelers, 1 groep krijgt de partij linten om, de trainer gooit de bal in de lucht. Beide groepen proberen binnen hun team 10 keer over te gooien. Wanneer het andere team de bal vangt is de bal voor dat team. De bal mag niet stuiteren, dan is de bal voor het andere team. Elke keer als de bal 10 keer is overgegooid is dat 1 punt, Winnaar: het team dat als eerste 5 punten heeft. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Het team met 1 speler te weinig hoeft 1 punt minder. Lukt het bijna om 10x over te gooien? Is 1 team beter dan de ander? Is de afstand te groot? Lukt het makkelijk om 10x over te gooien? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers i.p.v. 10x overgooien 8x overgooien of minder. Maak de teams gelijkwaardig door spelers te wisselen. Maak het speelveld kleiner. Maak het speelveld groter. Laat de spelers met 1 hand gooien.

27 Kennismaken/ BO Oefening BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 127 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen vangen en doorgooien teamafspraken Vang-gooispel: Opslaan, vangen lijnbal en doorgooi- 1 volleybalnet volleybalveld(hoogte: 2.40 m) 13 beachvolleybalveld volleyballen (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: individueel 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De spelers proberen de opgeslagen bal te vangen en door te gooien. Probeer als team de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien De spelers maken een rij achter de achterlijn. Je mag niet lopen met de bal Je 2 spelers mag niet staan springen het met andere bal veld. Bal De eerste weggooien speler > in pylon de rij aantikken slaat de bal op. 1 Pylon speler aangetikt in het veld > weer vangt actief de bal deelnemen en gooit de in het bal spel door naar Winnaar de andere > team, speler. dat als eerste 11 punten heeft De speler die heeft opgeslagen gaat naar de andere kant van het veld. De speler die de 2e bal gevangen heeft gaat achter in de opslag rij staan. Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

28 8-10 Kennismaken/ Oefening BO/ doorstroomles CMV: les 7 vereniging Oefening 2 10 m v Leren van de opslag en verplaatsen naar de bal Opslaan en toetsen 1 volleybalveld 4 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers De spelers proberen de opgeslagen bal te toetsen. De spelers maken tweetallen. Elk tweetal heeft 1 bal. 1 speler van het tweetal slaat de bal op over het net. De andere speler aan de andere kant van het net probeert de opgeslagen bal te toetsen en af te vangen. Daarna wisselt het op. Loopt het?

29 Kennismaken BO/ Doorstromen doorstroomlesbso Beach: CMV: les 127 Oefening BO/ vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

30 8-10 Doorstroomles/ training CMV: les 8 Oefening vereniging Warming-up 10 m Opwarmen van de spieren en motoriek verbeteren Estafette 4 volleyballen 8 pionnen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers Verschillende wedstrijdvormen tussen 4 teams. De spelers proberen zo snel mogelijk van pion naar pion te verplaatsen. De teams gaan achter een pion staan. Speler 1 rent naar de volgende pion, gaat er omheen en rent terug. Speler 2 mag starten als speler 1 terug is. Het team dat als eerste klaar is wint. Verschillende vormen: sprint, kikkersprong, tijgeren, knieheffen, hinkelen, kruigwagen, sprint met bal, bovenhands spelen en onderarms spelen. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Is er een team dat steeds wint? Lukt het bijna om de afstand te halen? Lukt het goed om de afstand te halen? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak een groep van 3 en een groep van 4 spelers. In de groep van 3 spelers moet 1 speler dubbel lopen. Verander de samenstelling van de teams. Maak de afstand tussen de pionnen kleiner. Maak de afstand tussen de pionnen groter. Laat de spelers zelf een estafette vorm verzinnen.

31 Kennismaken Doorstroomles/ BO Oefening Doorstromen training BSO Beach: CMV: les 12 8 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Balbaan herkenning verdedigen en door balvaardigheid teamafspraken Vang-gooispel: Hoge ballen vangen lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 beachvolleybalveld pion (6 m x 12 m) 28 pylonnen, volleyballen midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: individueel 2 teams van 4 spelers Probeer De bal als wordt team door de bal de in leraar het veld in van de de lucht andere gegooid. partij De op spelers de grond proberen te gooien de hoge bal te vangen. Je mag niet lopen met de bal Je De mag spelers niet staan springen de met rij achter de balde pion. Bal De leraar weggooien gooit > een pylon hoge aantikken bal in de lucht. De Pylon spelers aangetikt proberen > weer om actief beurten deelnemen hoge bal in het te spel vangen. Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de Lukt het bijna om de bal te vangen? Gooi loopafstand de ballen verkort. wat minder hoog/ver. Duurt het te lang voordat de spelers even getallen Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? De kinderen mogen de bal 1 keer laten stuiteren. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de Lukt het goed om de bal te vangen? Gooi loopafstand de ballen vergroot hoger/verder. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Maak Laat de groepjes spelers van hinkelend/springend 4 waarin de naar de uitdaging? spelers hoepel zelf gaande bal omhoog gooien en een andere speler achter de bal aangaat.

32 8-10 Doorstroomles/ Oefening training CMV: les 8 vereniging Oefening 2 10 m v Leren van het smashen Smashbal level 1 1 volleybalveld 1 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers Het spelen van smashbal Team A serveert de bal vanachter de 2 meter lijn. Het ontvangende team vangt de bal. De speler die die bal gevangen heeft mag naar het net rennen en de bal voor zichzelf opgooiien en smashen. Het verdedigende team vangt de bal. (direct of na een stuit). De speler die de bal gevangen heeft mag naar het net rennen en de bal opgooien en smashen. Als er gescoort is, begint het team dat de bal heeft met serveren. 2 tegen 2 of 4 tegen 4. Loopt het?

33 Kennismaken Doorstroomles/ BO Doorstromen training BSO Beach: CMV: les 12 8 Oefening vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 2 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

34 8-10 Doorstroomles/ training CMV: les 9 Oefening vereninging Warming-up 10 m Creeren van balgevoel Balparcours 2 volleyballen 10 pionnen 8 spelers: 2 teams van 4 spelers De spelers leggen al stuiterend het parcours af, zigzaggend tussen de pionnen. De spelers staan in 2 groepen achter een pion. De eerste speler begint stuiterend het parcours af te leggen. Wanneer de speler het parcours heen en terug heeft afgelegd geeft hij de bal aan de volgende speler die mag starten. Het team dat als eerste klaar is wint. Loopt het? Is er een oneven aantal spelers? Is er een team dat steeds wint? Lukt het bijna om stuiterend het parcours af te leggen? Lukt het goed om het parcours stuiterend af te leggen? Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak een groep van 3 en een groep van 4 spelers. In de groep van 3 spelers moet 1 speler dubbel lopen. Verander de samenstelling van de teams. Laat de spelers 1 gedeelte van het parcours stuiteren. Maak het parcours langer of laat de spelers al stuiterend een rondje om de pionnen maken. Maak het parcours moeilijkere door bijvoorbeeld afwisselend rechts en links te stuiteren.

35 Kennismaken Doorstroomles/ BO Oefening Doorstromen training BSO Beach: CMV: les 129 verenigingwedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen opslag en door verplaatsen teamafspraken naar de bal Vang-gooispel: Opslaan en vangen lijnbal 1 volleybalnet volleybalveld(hoogte: 2.40 m) 14 beachvolleybalveld volleyballen (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: 4 teams van 2 spelers 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De bal wordt opgeslagen over het net en terwijl de andere speler de bal Probeer probeert als team vangen. de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien De Je spelers mag niet maken lopen tweetallen met de bal en gaan beide aan 1 kant van Je het mag net niet staan. springen met de bal 1 Bal speler weggooien slaat de > bal pylon op over aantikken het net. De Pylon andere aangetikt speler probeert > weer actief de bal deelnemen te vangen. in het spel Daarna Winnaar wisselt > team, het om, dat de als andere eerste speler 11 punten slaat de heeft bal op. Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden Lukt het de bijna spelers om de te bal snel te moe? vangen? Laat Leg de spelers hoepels eerst dichter oefenen bij elkaar zonder waardoor je de net. loopafstand verkort. Duurt het te lang voordat de spelers even getallen Kies nog een getal uit die staat voor lopen. gooien? Verklein de afstand tussen de spelers. Worden Lukt het de goed spelers om de niet bal moe? te vangen? Vergroot Leg de hoepels de afstand verder tussen uit elkaar de waardoor je de spelers. loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de vangende spelers hinkelend/springend speler vanuit naar de achter hoepel het gaan veld beginnen. Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de speler de bal boven zijn hoofd vangen.

36 8-10 Doorstroomles/ Oefening training CMV: les 9 vereniging Oefening 2 10 m v Uitleg CMV niveau 3 Voordat er begonnen wordt met het spelen van een wedstrijd, is het belangrijk dat de spelers de regels kennen. : Wanneer een speler de bal met een onderhandse opslag over het net speelt, of de bal in de rally over het net gooit, draait het team door. De spelers mogen niet lopen met de bal. De bal mag via een teamgenoot gevangen worden. Elke bal die over het net gegooid of opgeslagen wordt, moet door de tegenstander met twee armen via onderarmse techniek aan de eigen kan ophoog gespeeld worden. Een teamgenoot vangt deze bal en gooit de bal over het net. Wanneer een speler alleen in het veld staan moet hij de bal zelf vangen. 1 speler mag terugkeren wanneer de bal wordt gevangen nadat deze door een teamgenoot onderarms is gespeeld. Het over het net gooien van de bal gebeurd verplicht door middel van volleybaleigen manieren van gooien en vangen. (niet uit de nek gooien, niet vanonder de kin wegstoten en geen slingerworp) De bal moet gegooid worden vanaf de plaats waar de bal is gevangen. Overige regels zijn hetzelfde als CMV niveau 1

37 Kennismaken Doorstroomles/ BO Doorstromen training BSO Beach: CMV: les 129 Oefening vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 3 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

38 8-10 Training CMV: les 10 Oefening vereniging Warming-up 10 m Balvaardigheid Baltikkertje Zachte bal Vrije ruimte 8 spelers: Individueel De tikkers proberen samenspelend de overige spelers af te tikken met de bal. Er worden twee tikkers gekozen. De tikkers proberen de overige spelers af te tikken met de bal. De tikker mag alleen tikken met de bal waardoor de tikkers moeten samenspelen en overgooien om iemand af te tikken. Wanneer iedereen getikt is worden er 2 nieuwe tikker gekozen. Loopt het? Zijn de spelers te lang de tikker? Stel een tijd wanneer er wordt gewisselt. Lukt het bijna om spelers te tikken? Maak de ruimte kleiner. Laat de spelers die getikt moeten worden tweetallen maken. Ze moeten elkaar hand blijven vast houden. Lukt het goed om de kinderen te tikken/ Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? Maak de ruimte groter. Zet obstakels neer waarachter de spelers zich kunnen verschuilen.

39 Kennismaken Training BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les Oefening vereniging Wedstrijdvorm Oefening mm Tactisch: Leren van verdedigen het toetsendoor teamafspraken Vang-gooispel: Toetsen level 3lijnbal 1 Vrije volleybalnet ruimte (hoogte: 2.40 m) 1 Volleyballen beachvolleybalveld (6 m x 12 m) 2 pylonnen, midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 spelers: 4 teams van 2 spelers 8 leerlingen: 2 teams van 4 spelers De aangegooide bal wordt door de andere speler getoets. Probeer als team de bal in het veld van de andere partij op de grond te gooien De Je spelers mag niet maken lopen tweetallen, met de balieder tweetal heeft een bal. Je mag niet springen met de bal Bal De speler weggooien gooit > de pylon bal onderarms aantikken naar de andere speler Pylon die aangetikt de bal omhoog > weer toets actief en deelnemen weer vangt. in het spel Vervolgens Winnaar > team, wisselt dat het als om eerste en gooit 11 punten de andere heeft speler de bal aan. Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

40 8-10 Training CMV: les 10 Oefening vereniging Oefening 2 10 m v Leren van het smashen Smashbal level 1 1 volleybalveld 1 volleyballen 8 spelers: 4 teams van 2 spelers Het spelen van smashbal Team A serveert de bal vanachter de 2 meter lijn. Het ontvangende team vangt de bal. De speler die die bal gevangen heeft mag naar het net rennen en de bal voor zichzelf opgooiien en smashen. Het verdedigende team vangt de bal. (direct of na een stuit). De speler die de bal gevangen heeft mag naar het net rennen en de bal opgooien en smashen. Als er gescoort is, begint het team dat de bal heeft met serveren. 2 tegen 2 of 4 tegen 4. Loopt het?

41 Kennismaken Training BO Doorstromen BSO Beach: CMV: les Oefening vereniging Wedstrijdvorm Spelvorm 10 20mm Tactisch: Leren van verdedigen volleybalregels door teamafspraken Vang-gooispel: CMV niveau 3 lijnbal 1 Volleybalnet volleybalnet op (hoogte: 2 meter 2.40 hoogte m) 1 Volleybal beachvolleybalveld veld 6 x 4,5 (6 meter m x 12 m) 21 pylonnen, volleybal midden achter achterlijn 1 beachvolleybal 8 leerlingen: spelers: 2 teams 2 teams van van 4 spelers 4 Probeer De spelers als proberen team de de bal bal in het over veld het van de andere net bij de partij tegenstander op grond in te het gooien veld op de grond te krijgen. Je mag niet lopen met de bal Je mag niet springen met de bal Bal weggooien > pylon aantikken Zie Pylon CMV aangetikt niveau 2 > weer actief deelnemen in het spel Winnaar > team, dat als eerste 11 punten heeft Loopt het? Rollen de ballen weg uit de hoepel? Maak een klein kuiltje in waar de hoepel op ligt. Worden de spelers te snel moe? Duurt het te lang voordat de spelers even getallen gooien? Leg de hoepels dichter bij elkaar waardoor je de loopafstand verkort. Kies nog een getal uit die staat voor lopen. Worden de spelers niet moe? Leg de hoepels verder uit elkaar waardoor je de loopafstand vergroot Zijn de spelers toe aan een nieuwe uitdaging? Laat de spelers hinkelend/springend naar de hoepel gaan

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken.

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. NIVEAU 1. - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. Spelregels: - Wanneer een speler de bal over het net gooit draait het hele team, met

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

Nevobo 2011. Inhoud: CMV werkgroep Eindredactie: Communicatie Nevobo Coördinatie: Jacqueline de Wit, Ruben Nijhuis. Eerste druk, maart 2011

Nevobo 2011. Inhoud: CMV werkgroep Eindredactie: Communicatie Nevobo Coördinatie: Jacqueline de Wit, Ruben Nijhuis. Eerste druk, maart 2011 Nevobo 2011 Inhoud: CMV werkgroep Eindredactie: Communicatie Nevobo Coördinatie: Jacqueline de Wit, Ruben Nijhuis De CMV werkgroep van de Nevobo bestaat in januari 2011 uit Marina Miedema, Adrie Noij,

Nadere informatie

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Smashbal Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Inhoudsopgave Voorwoord 3 Level 1 4 Level 2 5 Level 3 6 Level 4 7 Welke volleybaltechnieken binnen welke level? 8 Aandachtspunten

Nadere informatie

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team.

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team. 20 oktober 2015 Hallo allemaal! Leuk dat jullie meedoen aan het 40 e schoolvolleybaltoernooi! Nieuw dit jaar: We spelen volgens de officiële Nevobo regels Cool Moves Volley en op niveaus! De winnaars van

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 5 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast staat afgebeeld. De twee 'teams' blijven

Nadere informatie

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats Warming up a. A - snelheid voetenwerk bevorderen - keren stuitende bal - met stuit retourneren B - hoepels - tennisbal/ lucht of stuiterbal/kaatsbal/ fantasiebal - pilonnen A. Opdracht loopvormen: Circuit

Nadere informatie

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen Warming up A B - snelheid voetenwerk bevorderen - in tweetallen tikken op de plaats - hoepels - pilonnen A. Opdracht loopvormen: De kinderen rennen op enige afstand van elkaar door de hoepels, in iedere

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

Tips en aanwijzingen voor niveau 1 & 2

Tips en aanwijzingen voor niveau 1 & 2 Marina Miedema is al enkele jaren erg betrokken bij het circulatie-minivolleybal en de verdere ontwikkeling daarvan. Ze is actief als trainster binnen verenigingen en als docente bij scholenprojecten.

Nadere informatie

01. Smashen op voorwerp

01. Smashen op voorwerp opdrachtkaarten 01. Smashen op voorwerp Soort Opdracht: Mikken Regels: 1 team per tafel meerbalvorm de trainer geeft 1 bal per keer aan de speler smasht de bal bij het raken van een voorwerp 1 punt nadat

Nadere informatie

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

Korfballessen voor basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING. - Groep 1 en 2 - Groep 3 t/m 8

Korfballessen voor basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING. - Groep 1 en 2 - Groep 3 t/m 8 Korfballessen voor basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING - Groep 1 en 2 - Groep 3 t/m 8 Inleiding Korfbal is een veelzijdige sport: je leert aanvallen, verdedigen en er komt veel tactiek en techniek bij kijken.

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama Jeugd Clinics Om jeugd te laten kennismaken met golf, zijn verschillende clinics ontwikkeld van een uur. Voornaamste doelen zijn veiligheid en plezier. Er wordt gebruik gemaakt van SNAG materialen (info

Nadere informatie

Scholentoernooi v.v. Relay - Langedijk

Scholentoernooi v.v. Relay - Langedijk Scholentoernooi Volleybalvereniging Relay 2015 Scholentoernooi v.v. Relay - Langedijk Beste deelnemers, ouders/verzorgers, leerkrachten, Leuk dat jullie mee doen aan het volleybal scholentoernooi van volleybalvereniging

Nadere informatie

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal Spelend leren Kaatsen! met de zachte bal Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Legenda 4 Spelen Keats Tennis 5 Keats Cricket 6 Fly Keatsen 7 Keats Darten 8 Zone Keatsen 9 One Wall Rally 10 One Wall 1-1 11 King

Nadere informatie

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen Warming up - onderhands rollen B A - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen a. b. A. loopvormen: - De kinderen rollen vanuit schredestand de bal onderhands voor zich uit. Ze rennen achter de bal aan,

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 5 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken 3 Lesdoel: aanleren

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma

KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma Cricket Clinic Planner Datum: Week 1 Materiaal: 2/3 x kwik-set + 5 x Batting tees, gekleurde pionnen, 20 x tennisballen Doel: Leren basis van Batten Les

Nadere informatie

Handleiding Coaching Jeugdteams

Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding voor coachende ouders / begeleiders Basisbegrippen en spelregels Cool Moves Volleybal en volleybal 6-6 1 Inleiding De afgelopen jaren is het aantal volleybalteams

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

MINIVOLLEYBAL VANAF HET BEGIN

MINIVOLLEYBAL VANAF HET BEGIN MINIVOLLEYBAL VANAF HET BEGIN nooit verliezen basistechnieken voor beginnende (mini-) volleyballers, verplaatsen, serveren, bovenhands en onderarms spelen enkele oefenvormen Kees de Jong Inhoud MINIVOLLEYBAL

Nadere informatie

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand Dag:... Speelsterkte: Beginner Spelsoort: Enkel (1) tijd:... Spelsituatie: baseline spel Slag: Forehand drive Kern A1: Aaanleren klaarstaan en inschatten van de balbaan. Aandachtspunten: 1) racket wijst

Nadere informatie

Draaiboek CMV Landstede volleybal Gerjon van den Berg Wouter Feenstra

Draaiboek CMV Landstede volleybal Gerjon van den Berg Wouter Feenstra Draaiboek CMV Landstede volleybal Gerjon van den Berg Wouter Feenstra Cool Moves Volleybal 1 Inhoudsopgave. Inleiding Bladzijde 3 Contactgegevens Bladzijde 4 Activiteiten Bladzijde 5, 6 Taakverdeling Bladzijde

Nadere informatie

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat.

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat. Activiteitenboekje In dit activiteitenboekje willen we de bewoners ondersteunen met het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Er staan sportactiviteiten in waar weinig sportmateriaal

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Inleidende spelletjes

Inleidende spelletjes Inleidende spelletjes Samengesteld door Gerard Top Kreeftentikkertje 1 lintje Hele klas De tikker probeert zoveel mogelijk lopers te tikken zodat hij kreeften krijgt die hem helpen tikken, de lopers proberen

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

VoetbalParty - ATC 65 Zaterdag 22 augustus 2015

VoetbalParty - ATC 65 Zaterdag 22 augustus 2015 VoetbalParty - T 65 Zaterdag 22 augustus 2015 Voetbalclinic Spel 1 Op de Stropdas / Gatendoek / ucket (Mikspellen) De gehele groep gaat tijdens dit spel om de beurt proberen de bal op (door) de stropdas

Nadere informatie

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers Thema: Passen en Trappen E-pupillen Training: 1 Warming-up: Jagerbal Er worden drie groepen gemaakt Het veld is verdeeld in drie vakken De konijnen dribbelen in het middelste vak. De jagers moeten vanuit

Nadere informatie

Niveau 1 A. 3,5 lang en 3 breed, afgebakend met kegels

Niveau 1 A. 3,5 lang en 3 breed, afgebakend met kegels Niveau 1 A 3,5 lang en 3 breed, afgebakend met kegels 2,30 cm 1 speler Onderhands over het net gooien Zachte bal, formaat mini-volleybal - de bal vangen (liefst boven de ooglijn) - de bal op dezelfde plaats

Nadere informatie

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg

UITWERKING JEUGDTRAININGEN. Laura Wassenberg UITWERKING JEUGDTRAININGEN Laura Wassenberg Training 1 - Zelfstandig inlopen: knieheffen, hakkebillen, zijwaarts verplaatsen, kruislings verplaatsen, armen zwaaien - Intermezzo: 3mlijn en terug, 3mlijn,

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Tafeltennis in een ander jasje

Tafeltennis in een ander jasje In deze bijlage worden tal van ideeën gegeven voor het inrichten van een uitdagende gymles. Maak je eigen selectie van ideeën die passen bij jouw doelgroep, jouw lesdoel of de leerbehoefte van je leerlingen.

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 Handboogsport op school GROEP 7 EN 8 Introductie Dit lespakket Handboogsport op School is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met

Nadere informatie

Circulatie-minivolleybal

Circulatie-minivolleybal Toelichting op de regels Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Het is voor trainers / begeleiders, verenigingen en toernooi- of wedstrijdorganisatoren meer dan de moeite waard alle nu volgende

Nadere informatie

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen?

VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN. Volleybal klant (gezien ons thema: de grote groep) Bezighouden? of Trainen? 1 VOLLEYBAL TRAINING - THEMA: HET TRAINEN VAN GROTE GROEPEN De therie Vlleybal klant (gezien ns thema: de grte grep) Bezighuden? f Trainen? Behefte: Bewegen / actie Ze willen iets leren, ze willen beter

Nadere informatie

Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten

Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten VIEW PRE Trainingsprogramma van 12 weken voor (beginnende) recreanten Inhoud Introductie 5 1. De START-trainer 6 Ÿ De trainer en trainingstijden Ÿ Aanmelding nieuwe (recreanten)leden 2. Groepsindeling

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

Inleiding. Onderscheid beach - zaal. 2 spelers 6 spelers. Terrein

Inleiding. Onderscheid beach - zaal. 2 spelers 6 spelers. Terrein Inleiding Beachvolleybal is vanaf de spelen van Barcelona een Olympische sport en heeft sindsdien een hele weg afgelegd. De sport is zich steeds meer gaan onderscheiden van de indoorvariant. Zo zullen

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Balspelen. Beschrijving van de activiteit

Balspelen. Beschrijving van de activiteit Balspelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie per spel! Beschrijving van de activiteit Spelen - Inhoudstafel 1. 10-bal

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Doelgroep: groep 7/8 Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Inleiding (5 min): - Benodigdheden: De groep verdelen in groepjes van 5-6 personen (afhankelijk

Nadere informatie

Table Stars @school groep 5/6

Table Stars @school groep 5/6 Table Stars @school groep 5/6 Tijd Activiteit Beschrijving 0-10 Uitleg oefeningen Een korte uitleg als voorbereiding op de oefeningen. Loop langs alle stations en leg per station uit wat te doen. Zorg

Nadere informatie

Handleiding Coaching Jeugdteams

Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding voor coachende ouders / begeleiders Basisbegrippen en spelregels Circulatie-minivolleybal en volleybal 6-6 Inleiding De afgelopen jaren is het aantal volleybalteams

Nadere informatie

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening

week 2014/33, training 2 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Uitleg oefening week 2014/33, training 2 Warming-up - Agility 1. Fysiek 1. Agility 1. Bewegingspatronen Movement Pattern Zie aandachtspunten bij oefening Oefening 041.111.03_L-drill 041.111.03_L-drill Uitleg oefening

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

(Het echte boek heeft 48 pagina's)

(Het echte boek heeft 48 pagina's) INKIJKEXEMPLAAR (Hetechteboekheeft48pagina's) 1 Wat een uitnodiging, 26 april 2013, Koningsspelen! Alle bassischolen in Nederland hebben zo n uitnodiging gehad. Een unieke gebeurtenis. Deze eervolle opdracht

Nadere informatie

Handleiding Coaching Jeugdteams

Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding Coaching Jeugdteams Handleiding voor coachende ouders / begeleiders Basisbegrippen en spelregels Circulatie-minivolleybal en volleybal 6-6 1 Inleiding De afgelopen jaren is het aantal volleybalteams

Nadere informatie

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11 Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben Kaderweekend VBL 21 mei 11 I. Inleiding Kaderweekend VBL mei 11 Pagina 1 II. Leerstof 1. Volg die fietsband! Rol een hoepel of fietsband. Speler

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Mikken. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Mikken. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - MIKKEN 48 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Mikken De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Estafette vormen Inhoud Algemeen 3 1. Basis estafette 5 Variatie 1 Pendel estafette 5 Variatie 2 Sliert estafette 5 Variatie 3 Strik estafette 6 2. Estafette met

Nadere informatie

TIPS VOOR SPORT EN SPEL

TIPS VOOR SPORT EN SPEL TIPS VOOR SPORT EN SPEL Hier vindt u allerlei leuke sport en spel-tips voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Sommige spellen kunnen in het klaslokaal gedaan worden, andere zijn geschikt voor in de

Nadere informatie

Oefenboek. Floorball keepers

Oefenboek. Floorball keepers Oefenboek Floorball keepers Inleiding Zonder keeper geen floorball. Dat geldt voor de wedstrijd, maar net zo goed voor de training. Veel trainers vinden het lastig om de keepers voldoende aandacht te geven

Nadere informatie

Tennis. Algemene lesinformatie 2

Tennis. Algemene lesinformatie 2 Algemene lesinformatie 2 Les 2: In de rally blijven De student is in staat om: Om op verschillende manieren forehand- en backhandbackhand technieken te slaan in dubbel- en enkelspel. Aan te geven welke

Nadere informatie

Algemene opmerkingen bron: http://www.vcdekroon.be/.../lessenreeks_volleybal_op_sc.doc

Algemene opmerkingen bron: http://www.vcdekroon.be/.../lessenreeks_volleybal_op_sc.doc 1 lgemene opmerkingen bron: http://www.vcdekroon.be/.../lessenreeks_volleyl_op_sc.doc 1. Verdeling van de zaal. ls net kan je steeds een verkeerslint, touw, elastiek of lang net gebruiken. Het is de bedoeling

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Estafette vormen Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Estafette vormen Inhoud Algemeen 3 1. Basis estafette 4 Variatie 1 Pendel estafette 4 Variatie 2 Sliert estafette 4 Variatie 3 Strik estafette 5 2. Estafette met

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

2. Basketbal 2: lummelen Nodig: 2 basketballen 3 (5 banken) 2 lintjes voor de lummels

2. Basketbal 2: lummelen Nodig: 2 basketballen 3 (5 banken) 2 lintjes voor de lummels 1. Basketbal 1: dribbelen en doelen 1 basket 2 korfbalpalen met korf 6 pilonnen 6 paaltjes 3 touwen (tussen paaltjes vastmaken) Voor ieder kind 1 basketbal Beschrijving: We maken een rondje door het vak:

Nadere informatie

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Beachvolleybal 1.2 KBSS; wat is Kadijk Beachvolleybal Start Systeem 2 Veld 3 Bal 4 Teams 5 Wedstrijd 6 Techniek,

Nadere informatie

VOLLEYBAL voor BSM. Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels

VOLLEYBAL voor BSM. Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels VOLLEYBAL voor BSM Geschreven door Erwin Elferink en Desiree Kosterink Redactie door Eric Swinkels 1. Inleiding 2. Waarom deze lessenserie volleybal? 3. Wat gaan de leerlingen leren? 4. Wat wordt er van

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters René ter Meer pupillencoördinator oktober 2011 0 Algemene informatie pupillentrainers Inleiding: Hierin zijn oefeningen beschreven die we de pupillen

Nadere informatie

TRI-TENNIS NEDERLAND DIVERSE SPELVORMEN. zowel voor jong als oud, ongeacht je spelniveau

TRI-TENNIS NEDERLAND DIVERSE SPELVORMEN. zowel voor jong als oud, ongeacht je spelniveau TRI-TENNIS NEDERLAND DIVERSE SPELVORMEN zowel voor jong als oud, ongeacht je spelniveau Tri-tennis Nederland Veemarktkade 8a B3 5222 AE s-hertogenbosch (NL) +31 (0)73 623 0888 www.tri-tennis.com info@tri-tennis.com

Nadere informatie

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten Training voor Senioren Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten De meeste lesblokken bestaat uit 2 oefeningen van 15 minuten. Iedere oefening bestaat uit 2 x 7 minuten, waarbij 1 speler in aangeeffunctie

Nadere informatie

Bijlage trainers/coaches handboek

Bijlage trainers/coaches handboek Bijlage trainers/coaches handboek Opgesteld door het Jeugdbestuur 2014-2015 i.s.m. Ank Kampman, Ellis van Diepen en Richard Koets 1 Inhoudsopgave: 3.1 Globale opbouwtechnieken 3 3.2 Keywords 3 3.3 Onderarms

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

voor groep 3 tot en met 8

voor groep 3 tot en met 8 Tafeltennis oefeningen ter verbetering van de fijne motoriek voor groep 3 tot en met 8 2 INHOUDSOPGAVE Table Stars voorbeeld lesopbouw blz. 02 Voorbeeld Leskaarten les 1 blz. 05 Voorbeeld Leskaarten les

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Spelregelboekje Klas 1 en 2. Lentiz Geuzencollege

Spelregelboekje Klas 1 en 2. Lentiz Geuzencollege Spelregelboekje Klas 1 en 2 Lentiz Geuzencollege Inhoud Warming up blz. 3 Basketbal blz. 4 Hockey blz. 6 Voetbal blz. 8 Handbal blz. 9 Volleybal blz. 11 Softbal blz. 13 2 Warming up Waarom doe je een warming-up?

Nadere informatie

Warming-up voor de Jongste (F-) Jeugd

Warming-up voor de Jongste (F-) Jeugd Warming-Up voor de Jongste (F-) Jeugd 30 augustus 2012 Pag 1 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Eilandenruil... 4 Krokodillentikkertje... 5 Boer, ik kom op je land... 5 Gedoseerd slaan / pushen... 6 Hoepeldans...

Nadere informatie

KalinkoCMV 2013-2014. Organisatie CMV. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling 24-9-2013

KalinkoCMV 2013-2014. Organisatie CMV. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling 24-9-2013 KalinkoCMV 2013-2014 Organisatie CMV Bestuurslid jeugdzaken: Thea Cosman - Aansturen coördinatoren vanuit het bestuur - Ondersteunen coördinatoren bij organisatie trainingen, toernooien en activiteiten

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

1 Namen leerspel. Alle typen

1 Namen leerspel. Alle typen 1 Namen leerspel Kanjerafspraak: Kanjertypen: Kanjerwaarde: Niemand speelt de baas Alle typen Ken jezelf en de ander, hoe voel je je? Kanjerpetten: toelichting! Bij dit spelletje is het de bedoeling dat

Nadere informatie

Kennismaken met korfbal

Kennismaken met korfbal Kennismaken met korfbal Hoe kan korfbal geïntroduceerd worden op scholen in het kader van sportkennismakingslessen en aangeboden worden aan beginnende korfballers op de korfbalvereniging. Kennismaken met

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie