Les 1 Panna/Freestyle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1 Panna/Freestyle"

Transcriptie

1 Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Panna Tikspel: Is een vervolg van de warming-up en op spelenderwijs de kinderen in aanraking laten komen met Panna 4 1vs1 Pannavoetbal: Is het leren van de basic panna s van SSD, het geleerde in de praktijk brengen en dient ook als conditionele prikkel 5 Partij: Panna toepassen in de wedstrijd hier geldt zowel panna als een doelpunt voor een punt 6 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Panna Tikspel 5 min. 4 1vs1 Pannavoetbal 20 min. 5 Partij 20 min. 6 Slotwoord 5 min.

2 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Panna Tikspel 2 Panna Tikspel U kiest twee tikkers (jongen en een meisje) uit en die moeten op de traditionele manier andere leerlingen aftikken. Als de leerlingen worden getikt dan moeten ze stil blijf staan op hun plek met hun benen gespreid en met de handen in de lucht, zodat het herkenbaar is dat zij af zijn. Er zijn 2of3 ballen in het spel afhankelijk van het niveau en deze mogen niet aangeraakt worden door de tikkers. De leerlingen kunnen mekaar bevrijden door een panna te geven. Lukt het de tikkers om iedereen af te tikken dan moeten alle leerlingen een gepaste straf doen. (Opdrukken/Sprinten/Sit-ups) LET OP: BEIDE TIKKERS MOETEN EEN HESJE OM

3 3 1tegen1 Pannavoetbal 3 1tegen1 Pannavoetbal Voordat de leerlingen beginnen, worden er 2 Pannabewegingen uitgelegd en geoefend met tweetallen in de vrije ruimte. Belangrijk is om het even voor te doen met 1 van de leerlingen. Leg ook uit dat de verdediger moet doen alsof hij in stapt. Truc 1: Onderkantvoet basic Panna Truc 2: Zijwaartse basic panna Hierna laat u de tweetallen tegen elkaar spelen en laat u ze wisselen van tegenstander om de 2 minuten. 4 Partijvorm 4 Partijvorm Bij de partijvorm geldt zowel een panna als doelpunt voor een punt. Ze spelen tot de 2 punten en de winnaar blijft staan. Belangrijk is om als trainer aan te geven aan de leerlingen dat panna ook risico met zich meebrengt.

4 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

5 Les 2 Panna/Freestyle Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Panna Tikspel: Is een vervolg van de warming-up en op spelenderwijs de kinderen in aanraking laten komen met Panna 4 Pionnenspel: Spelenderwijs moeten de spelers de strijd met elkaar aangaan. Leren verdedigen en aanvallen. 5 Freestyle battle: Het leren van de basistechnieken van het hooghouden. 6 Partij: Panna toepassen in de wedstrijd hier geldt zowel panna als een doelpunt voor een punt 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Panna Tikspel 5 min. 4 Pionnenspel 15 min. 5. Freestyle battle 5 min 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 5 min.

6 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Panna Tikspel 2 Panna Tikspel U kiest twee tikkers (jongen en een meisje) uit en die moeten op de traditionele manier andere leerlingen aftikken. Als de leerlingen worden getikt dan moeten ze stil blijf staan op hun plek met hun benen gespreid en met de handen in de lucht, zodat het herkenbaar is dat zij af zijn. Er zijn 2of3 ballen in het spel afhankelijk van het niveau en deze mogen niet aangeraakt worden door de tikkers. De leerlingen kunnen mekaar bevrijden door een panna te geven. Lukt het de tikkers om iedereen af te tikken dan moeten alle leerlingen een gepaste straf doen. (Opdrukken/Sprinten/Sit-ups) LET OP: BEIDE TIKKERS MOETEN EEN HESJE

7 3 Pionnenspel 3 Pionnenspel Bij deze partijvorm speel je als individu tegen de andere spelers. Iedere speler heeft een eigen pion die beschermt moet worden. Indien je pion omvalt ben je af en moet je gaan zitten. Dan komt de eerstvolgende speler bij die pion te staan. In het midden staan 4 pionnen. Als tijdens het voetballen 1 van die pionnen omvalt is iedereen af. Indien het te lang duurt voordat een pion omvalt kunt u er voor kiezen om een extra bal in het veld te brengen. 4 Freestyle battle 4 Freestyle Challenge Elke speler krijgt een bal en die houden zij vast in de handen. U zegt bijv. 1x rechtervoet. Dat betekend dat ze de bal 1x op de rechtervoet moeten laten vallen en daarna de bal moeten vangen. Laat 1 van de spelers de bal vallen of hij voert iets anders uit dan is hij af en moet op de grond zitten. Uiteindelijk blijft er 1 winnaar over. Deze oefening kunt u uiteraard op verschillende manieren doen. Bijv. teams tegen elkaar.

8 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm geldt zowel een panna als doelpunt voor een punt. Ze spelen tot de 2 punten en de winnaar blijft staan. Belangrijk is om als trainer aan te geven aan de leerlingen dat panna ook risico met zich meebrengt.

9 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

10 Les 3 Panna/Freestyle Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Panna Tikspel: Is een vervolg van de warming-up en op spelenderwijs de kinderen in aanraking laten komen met Panna 4 Lijnspel met schaar: Het leren van pure balcontrole. 5 Passerbeweging: Het verbeteren van de techniek. 6 Partij: Panna toepassen in de wedstrijd hier geldt zowel panna als een doelpunt voor een punt 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Panna Tikspel 5 min. 4 Lijnspel met schaar 10 min. 5. Passerbeweging 10 min 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 5 min.

11 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Panna Tikspel 2 Panna Tikspel U kiest twee tikkers (jongen en een meisje) uit en die moeten op de traditionele manier andere leerlingen aftikken. Als de leerlingen worden getikt dan moeten ze stil blijf staan op hun plek met hun benen gespreid en met de handen in de lucht, zodat het herkenbaar is dat zij af zijn. Er zijn 2of3 ballen in het spel afhankelijk van het niveau en deze mogen niet aangeraakt worden door de tikkers. De leerlingen kunnen mekaar bevrijden door een panna te geven. Lukt het de tikkers om iedereen af te tikken dan moeten alle leerlingen een gepaste straf doen. (Opdrukken/Sprinten/Sit-ups) LET OP: BEIDE TIKKERS MOETEN EEN HESJE

12 3 Lijnspel met schaar 3 Lijnspel met schaar Maak een rij van 5 spelers en laat de rest achter deze spelers staan. Probeer de meisjes naast elkaar te zetten in verband met eerlijke tegenstand. Vervolgens gaat elke rij tegen elkaar strijden. De winnaars van elke rij gaan uiteindelijk tegen elkaar om te kijken wie de winnaar is. De oefening is dat u elke lijn een nummer moet geven en dit duidelijk moet maken aan de spelers. Vervolgens maak je een rekensom: bv 11-6=rennen naar lijn 5. Voordat ze gaan rennen met de bal moeten ze een schaar maken. 4 Passeerbeweging 4 Passeerbeweging U laat elke speler dribbelen in de vrije ruimte. Leer de spelers eerst de dubbele schaar en vervolgens de akka. Daarna nog de Freestyletruc Rond de wereld. Als dit te moeilijk is voor de spelers mogen ze dit doen met 1 keer stuiteren.

13 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm geldt zowel een panna als doelpunt voor een punt. Ze spelen tot de 2 punten en de winnaar blijft staan. Belangrijk is om als trainer aan te geven aan de leerlingen dat panna ook risico met zich meebrengt.

14 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

15 Les 4 Panna/Freestyle Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Panna Tikspel: Is een vervolg van de warming-up en op spelenderwijs de kinderen in aanraking laten komen met Panna 4 Estafette met truc: Truc leren toepassen in wedstrijdvorm. 5 Passerbeweging: Het verbeteren van de techniek. 6 Partij: Panna toepassen in de wedstrijd hier geldt zowel panna als een doelpunt voor een punt 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Panna Tikspel 5 min. 4 Estafette met truc 10 min. 5. Passerbeweging 10 min 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 5 min.

16 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Panna Tikspel 2 Panna Tikspel U kiest twee tikkers (jongen en een meisje) uit en die moeten op de traditionele manier andere leerlingen aftikken. Als de leerlingen worden getikt dan moeten ze stil blijf staan op hun plek met hun benen gespreid en met de handen in de lucht, zodat het herkenbaar is dat zij af zijn. Er zijn 2of3 ballen in het spel afhankelijk van het niveau en deze mogen niet aangeraakt worden door de tikkers. De leerlingen kunnen mekaar bevrijden door een panna te geven. Lukt het de tikkers om iedereen af te tikken dan moeten alle leerlingen een gepaste straf doen. (Opdrukken/Sprinten/Sit-ups) LET OP: BEIDE TIKKERS MOETEN EEN HESJE

17 3 Estafette met truc 3 Estafette met truc U maakt twee of drie groepen wat afhankelijk is van het aantal spelers. De groepen spelen tegen elkaar. Het is de bedoeling dat alle spelers dribbelend van het ene pion naar het andere pion gaan. De volgende mag pas starten zodra de bal bij de startpion is. De groep die als eerst klaar is is de winnaar. Bij deze oefening kunt u uw creativiteit gebruiken door het bijvoorbeeld moeilijker te maken etc. De spelers moeten minimaal 1 truc doen terwijl ze naar het andere pion dribbelen. Dit kan zijn de schaar of de akka of een combinatie van trucs. 4 Passeerbeweging 4 Passeerbeweging U laat elke speler dribbelen in de vrije ruimte. Leer de spelers de truc achterstandbeen. Daarna nog de Freestyletruc the crossover. Als dit te moeilijk is voor de spelers mogen ze dit doen met 1 keer stuiteren.

18 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm geldt zowel een panna als doelpunt voor een punt. Ze spelen tot de 2 punten en de winnaar blijft staan. Belangrijk is om als trainer aan te geven aan de leerlingen dat panna ook risico met zich meebrengt.

19 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

20 Les 5 Panna/Freestyle Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Panna Tikspel: Is een vervolg van de warming-up en op spelenderwijs de kinderen in aanraking laten komen met Panna 4 1vs1 op 1 helft: Leren hoe je de bal moet beschermen. 5 Pionnen 1vs1: Techniek leren toepassen in wedstrijdvorm. 6 Partij: Panna toepassen in de wedstrijd hier geldt zowel panna als een doelpunt voor een punt 7 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Panna Tikspel 5 min. 4 1vs1 op 1 helft 10 min. 5. Pionnen 1vs1 10 min 6 Partij 20 min. 7 Slotwoord 5 min.

21 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Panna Tikspel 2 Panna Tikspel U kiest twee tikkers (jongen en een meisje) uit en die moeten op de traditionele manier andere leerlingen aftikken. Als de leerlingen worden getikt dan moeten ze stil blijf staan op hun plek met hun benen gespreid en met de handen in de lucht, zodat het herkenbaar is dat zij af zijn. Er zijn 2of3 ballen in het spel afhankelijk van het niveau en deze mogen niet aangeraakt worden door de tikkers. De leerlingen kunnen mekaar bevrijden door een panna te geven. Lukt het de tikkers om iedereen af te tikken dan moeten alle leerlingen een gepaste straf doen. (Opdrukken/Sprinten/Sit-ups) LET OP: BEIDE TIKKERS MOETEN EEN HESJE

22 3 1vs1 op 1 helft 3 1vs1 op 1 helft De spelers gaan 1 tegen 1 spelen op 1 helft. De speler met de bal moet proberen de bal bij zich te houden. De verdediger op dat moment moet proberen de bal op het andere helft te schieten. Als dit lukt moet de andere speler 5 keer opdrukken. Na 1 minuut gaat het tweetal wisselen. Dan is de ene speler balbezitter en de anderen speler verdediger. Als laatste kunt u er een wedstrijd van maken. Als de bal van de speler op de andere helft komt dan is ie af en gaan zitten. Zorg ervoor dat niemand stilstaat tijdens deze oefening. 4 Pionnen 1vs1 4 Pionnen 1vs1 U zet 2 pionnen tegenover elkaar en maakt tweetallen. De spelers gaan 1 tegen 1 spelen en moeten elkaars pionnen raken. Wanneer de speler de pion of een panna geeft krijgt ie een punt. Panna telt alleen wanneer erna nog balbezit is. Geef aan dat dit een wedstrijd is!

23 5 Partijvorm 5 Partijvorm Bij de partijvorm geldt zowel een panna als doelpunt voor een punt. Ze spelen tot de 2 punten en de winnaar blijft staan. Belangrijk is om als trainer aan te geven aan de leerlingen dat panna ook risico met zich meebrengt.

24 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

25 Les 6 Panna/Freestyle Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Show trucs: De leerlingen laten genieten van een Freestyle show. 4 Toernooi: Het afsluiten van de clinics doormiddel van een leuk toernooi. 5 Slotwoord: Dat ze een positief zelfbeeld hebben en over SSD 1 INTRO 5 min. 2 WARMING-UP 5 min. 3 Show trucs 5 min. 4 Toernooi 40 min. 5. Slotwoord 5 min

26 1 Warming-up 1 Warming-up De warming-up moet tijdens elke clinic hetzelfde zijn, waardoor dit herkenbaar wordt voor iedereen. Op een gegeven moment weten de leerlingen hoe je een warming-up moet uitvoeren en opbouwen 2 rondjes rennen 1x knieën heffen 1x hakken/billen 1x zijwaarts 1x kruispassen 1x liezen indraaien 1x liezen uitdraaien 2x heen en weer sprinten 2 Show trucs 2 Show trucs Demonstratie in freestylen voor de spelers.

27 4 Toernooi 4 Toernooi U maakt vaste teams van twee- of drietallen. Laat iedere team een eigen naam bedenken. Er worden wedstrijden gespeeld tot de 2 of maximaal 3 minuten. De winnaar blijft maximaal 3 keer staan. Neem een format mee dat je punten van iedere team kan bijhouden. Gelijkspel is 1 punt. Winst is 3 punten.

28 Legenda Zaalvoetbal veld Half Zaalvoetbal veld Spelers Keeper Bal Bok Pion Zaalvoetbal Goal Mat

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd.

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Zodra de kinderen op het veld komen, de 1 e en 2 e jaars splitsen en 4 tegen 4 spelen op de klaarstaande veldjes. Dit is gelijk de warming up. Oefenvorm duurt

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen hebben doormiddel van de 3 verschillende opdrachten kennis gemaakt met het dribbelen en mikken met een bal. - De leerlingen hebben hun eigen

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Praktijktraining. René Meulensteen Academy

Praktijktraining. René Meulensteen Academy Praktijktraining Oefening 1: Warming-up :Cirkel : : 20 min. Iedere speler heeft een bal De volgende bewegingen kunnen uitgevoerd worden: Snel voetenwerk met arminzet + kwartdraai naar links en rechts Snel

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

oefening Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen de spelers elkaar af.

oefening Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen de spelers elkaar af. Niveau Warming-up 1 Techniek van het Focus: Plezier, spelen met de bal. Daarnaast is het belangrijk dat de spelers niet tegen elkaar aanlopen. (Omhoog/rond) kijken. Dit doe je steeds 3 minuten, dan wisselen

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel Augustus 2016 DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers Lenard Weber / Hein Lamers Voor: Technische zaken DSC Kerkdriel September INHOUDSOPGAVE Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Planning 4 1 tegen 1 vormen

Nadere informatie

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS TRAINING 3 STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS De tikkers proberen een speler te tikken met hun handen Nadat een speler getikt is, moet hij met zijn benen gespreid stilstaan De speler kan 'bevrijd' worden als

Nadere informatie

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS TRAINING 3 STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS De tikkers proberen een speler te tikken met hun handen Nadat een speler getikt is, moet hij met zijn benen gespreid stilstaan De speler kan 'bevrijd' worden als

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS TRAINING 1 STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS De tikkers proberen een speler te tikken met hun handen Nadat een speler getikt is, moet hij met zijn benen gespreid stilstaan De speler kan 'bevrijd' worden als

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Training kaboutergroep:

Training kaboutergroep: Training kaboutergroep: De kaboutergroep bestaat uit 36-56 jongens en/of meisjes die op een speelse manier in contact komen met de voetbalsport. Met meerdere trainers wordt de totale groep tijdens de training

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up / coaching Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Storen Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Opbouwen via de zijkanten! Doelstelling Leren druk zetten als team. WARMING-UP

Nadere informatie

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers

Warming-up: Jagerbal. Partij: 6 : 6 op 2 grote doelen + keepers Thema: Passen en Trappen E-pupillen Training: 1 Warming-up: Jagerbal Er worden drie groepen gemaakt Het veld is verdeeld in drie vakken De konijnen dribbelen in het middelste vak. De jagers moeten vanuit

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen door de lucht met de binnenkant van de wreef Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9.

Inhoudsopgave. Traingingsmap. Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9. ja Voetbalschooll Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, 1 P a g i n a vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up...3 Circuit...4 Overzicht...7 Scorelijst...8 Bronnen / achtergrondinformatie...9

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap Sportlust, vriendschap in beweging 1 P a g i n a Inhoudsopgave Warming-up...3 Gele doeltjes...4 Balaanname en traptechniek...6 Basisbewegingen...8

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 30-01-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 actie frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De makkelijkste vorm Moeilijkere vorm

Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De makkelijkste vorm Moeilijkere vorm Voorbeeld trainingsvormen F- en puppy De warming up voor de F- en puppy teams worden altijd gedaan met de bal. Hierbij kan gevarieerd worden in moeilijkheid. De makkelijkste vorm is het uitzetten van een

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 Oefeningen... 4 Overzicht... 8 Bronnen / achtergrondinformatie...

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars E-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Training Dag Datum 12 augustus 2006 Praatje vooraf Doelstelling trainingen: Niveau van de jeugdopleiding van vv Dongen verbeteren. Namenlijst contoleren

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het verwerken van de bal met de binnenkant van de voet, borst en bovenbeen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug:

Nadere informatie

Voetbalschool Sportlust

Voetbalschool Sportlust ja Voetbalschool Sportlust Opgezet door: Sportlust 1 Trainingsmap 1 P a g i n a Sportlust, vriendschap in beweging Inhoudsopgave Warming-up... 3 Balaanname en traptechniek... 4 Basisbewegingen... 6 Duelvorm...

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) POORTSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: tweetal kan scoren door de bal tussen de pionnen naar elkaar te spelen (over de grond) voordat

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten)

Nadere informatie

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling samenwerken. 14 weken cyclus WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat

Nadere informatie

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining Aan alle train(st)ers van de zeventallen JO11-3 /JO11-4 /JO11-5 / JO11-6 en JO09-1 /JO09-2 /JO09-3 /JO09- De trainingen voor de periode Start eerste trainingsblok van 4 weken 12 september JO09-teams /

Nadere informatie

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen!

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! F - pupillen Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Oefenstof F pupillen Pingelen Bij het pingelen gaat het grotendeels om het bezit houden van de bal

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

Trainingsprogramma A-junioren

Trainingsprogramma A-junioren Trainingsprogramma A-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters

Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters Oefenstof voor pupillentrainers EV & AC De Tubanters René ter Meer pupillencoördinator oktober 2011 0 Algemene informatie pupillentrainers Inleiding: Hierin zijn oefeningen beschreven die we de pupillen

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) DRIBBEL PIONSCHIETSPEL MET VERDEDIGERS (2) Organisatie Regels: spelers kunnen scoren door langs de verdedigers te dribbelen en de bal vanuit de vrije

Nadere informatie

1 van 7 24-8-2007 23:40 Partijspel 3 tegen 3 met vooruit/opzij meenemen Doelstelling: Het verbetren van het vooruit/opzij meenemen onder druk Fase: Partijspel Leeftijd: A-J, B-J, C-J, D-J, E-J, F-J Thema:

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 11-12 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Opslaan tegen de muur 3 Toetsen Level 1 4 CMV niveau 2 5 Estafette 6 Hoge ballen vangen 7 Uitleg CMV niveau 3 8 CMV niveau 3 9 Balparcours 10 Opslaan en vangen

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

D-pupillen Training 1

D-pupillen Training 1 D-pupillen Training 1 Aantekeningen / evaluatie ORGANISATIE TRAINING Zet een veld uit van 40 bij eter. Op drie meter van de hoeken worden vier doeltjes geplaatst. Maak nu een extra lijn, tien meter naar

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Training 1. 1) Warming-up

Training 1. 1) Warming-up Training 1 1) Warming-up Spelvorm * 3 tikkers - ca. 5-6 ballen * gedurende 1 min. zoveel mogelijk spelers zonder bal tikken * men kan elkaar 'verlossen' door elkaar 1 bal toe te gooien 20 x 25 meter 2)

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 25-01-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Het verbeteren van het afwerken van vrije trappen en het inslijpen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Circus les 5. Doelen:

Circus les 5. Doelen: Circus les 5 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler oefent concentratie/focus door

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld)

1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. 2 e Periode: Passen en aannemen. 3 e Periode: Ruimteverkenning (op het veld) 1 e Periode: Herhalen van dribbelen en passen van de Mini s. Training

Nadere informatie

DRIBBELEN IN VAK CARS

DRIBBELEN IN VAK CARS TRAINING 6 DRIBBELEN IN VAK CARS Alle spelers starten met een bal en dribbelen door het vak heen. De spelers proberen de bal binnen het vak te houden en niet met elkaar te botsen. Lengte: 20-25 meter.

Nadere informatie

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij F/E-TEAMS WK 14 TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Niet van toepassing Rol tegenpartij Doelstelling Passen/aannemen/positie/samenwerken POORTSCHIETSPEL MET KEEPERS F/E-TEAMS Organisatie

Nadere informatie

WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 2 - (AANV) POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten) voordat de bal

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

SAMENSPELEN/POSITIESPEL

SAMENSPELEN/POSITIESPEL D-pupillen SAMENSPELEN/POSITIESPEL Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen

Nadere informatie

DRIBBELEN IN VAK CARS

DRIBBELEN IN VAK CARS TRAINING 4 DRIBBELEN IN VAK CARS Alle spelers starten met een bal en dribbelen door het vak heen. De spelers proberen de bal binnen het vak te houden en niet met elkaar te botsen. Afmeting: afhankelijk

Nadere informatie

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET)

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Verd Doelstelling Aanleren schieten/passen/scoren binnenkant voet.

Nadere informatie