WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES?"

Transcriptie

1 TERMIJN-EURO'S WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES? Het waarom is vrij simpel. De waarde van geld zit 'm altijd in wat je er mee kunt kopen. Kun je met je geld niets kopen, dan is het hooguit goed als kladpapier of om een vuurtje aan te maken. Als je een soort geld wilt introduceren is het dus belangrijk om mensen die iets verkopen in je netwerk te krijgen die geld willen accepteren. Essentieel is dat die mensen het vertrouwen hebben dat ze er zelf ook weer iets mee kunnen kopen als ze jou toestaan hun diensten of producten in termijn-euro s te betalen. Maar... als je net begint zit er nog bijna niemand in je netwerk, en is een nieuwe ondernemer terecht niet overtuigd dat hij iemand in het Circuit zal vinden waar ie met de termijn-euro s kan betalen. Een echt kip-ei verhaal: je wilde die ondernemer er nou juist bij hebben om het overtuigen bij de volgende ondernemer weer ietsje makkelijker te maken! We lossen dit op door geld inwisselbaar te maken voor euro's. Kun je met geld niet in het netwerk terecht omdat er nog te weinig mensen mee doen, dan kun je het in ieder geval altijd nog omwisselen voor euro's. Op je rekening courant zie je precies staan hoe lang de koopkracht nog binnen het circuit moet blijven, voordat je er euro s mee kunt kopen. Om te voorkomen dat dit inwisselen direct na de eerste dag al gebeurt (dan heeft geld nog bijna niets extra goeds kunnen doen t.o.v. een normale euro), en om mensen een prikkel te geven om anderen te overtuigen mee te doen, hebben we de termijn ingevoerd. Na, bijvoorbeeld, 60 dagen kun je geld dat we nu echt de naam termijn-euro kunnen geven verkopen voor euro s. Die euro s zijn indertijd op de bank gezet door leden die termijn-euro s gekocht hebben of die komen erop doordat leden leningen terugbetalen. Zeker in het begin zal de gemiddelde termijn redelijk kort zijn denk aan 60 tot 90 dagen. Er mag eigenlijk geen reden zijn om betalingen via het Circuit niet te accepteren. Elk bedrijf heeft baat bij het openbreken van het monopolie van de banken en weghouden van de speculatie van de financiële markten. Elk bedrijf heeft behoefte aan extra klanten en veel bedrijven hebben behoefte aan goedkoop krediet. We hopen dus dat deze motivaties genoeg zijn om mee te doen zolang het maximale risico is dat, als het niet lukt ze als termijn-euro te besteden, er een overzichtelijk termijn gewacht moet worden voordat weer overal gekocht kan worden. Hieronder in de figuren 1a t/m 1h wordt duidelijk hoe dit er op een termijn-euro rekening in het Circuit uit ziet met die termijnen. Om het inzichtelijk te houden zijn de lidmaatschapsbijdragen (lees meer hierover op de website in dit voorbeeld niet meegenomen. Wat er in de figuren gebeurt is in onderstaande tabel ook samengevat. Tabel 1 afnemende termijn van termijn-euro's Dag Saldo (T ) Termijn (dagen) T aan Circuit verkopen mogelijk? 1 januari Nee 2 januari Nee 19 februari Nee 20 februari Ja 21 februari Ja

2 Figuur 1a: een screenshot van een hypothetische rekening op 1 januari 2016, en het verdere verloop daarvan in figuren 1b t/m 1e. Let hierbij op hoe de datum en de termijn even snel veranderen. (T = termijn-euro) Bij een termijn van 0 dagen zeggen we in het Engels dat de termijn-euro s volwassen zijn geworden. Figuur 1b: een screenshot van 2 januari 2016 (de datum linksonder is de datum waarop de 500 termijn-euro s waarmee we in ons voorbeeld beginnen werden bijgeschreven). Er is één dag verstreken (er staat in de screenshot weliswaar geen datum, maar het systeem houdt ook bij hoe oud het bedrag is sinds de creatie nu 1 dag), dus is de termijn van de termijn-euro s ook 1 dag korter geworden, van 50 naar 49 dagen. Figuur 1c: Er zijn nu 49 dagen verstreken. De datum is dus 19 februari Zoals hierboven zichtbaar is de termijn van het saldo nu ook teruggelopen naar 1 dag. Over 1 dag is het saldo van 500 termijn-euro dus vrij om 500 euro s mee te kopen.

3 Figuur 1d: Het saldo van de rekening heeft nu dus nog altijd een termijn van 1 dag. Hier is te zien dat het systeem nu nog niet toestaat om euro s te kopen. Het systeem geeft aan dat er nog 24 uur gewacht moet worden. Figuur 1e: Er is weer één dag verstreken sinds de vorige screenshot. De termijn van het saldo is nu 0 dagen er kunnen dus euro s mee gekocht worden.

4 Figuur 1f: Er is nu nog een dag verstreken. Deze screenshot laat zien dat de termijn niet negatief wordt, maar dan op 0 dagen blijft staan. Logisch wellicht (want wat heeft het nu voor zin om over een negatief aantal dagen euro s te kunnen kopen?), maar misschien toch goed om te laten zien. Figuur 1g: De rekeninghouder besluit om 250 termijn-euro s te gebruiken om 250 euro s te kopen.

5 Figuur 1h: De 250 termijn-euro s zijn afgeschreven van de rekening. Op dit moment zal de rekeninghouder 250 euro overgeschreven krijgen op haar reguliere euro-bankrekening, op het bankrekeningnummer dat zij heeft opgegeven toen zij zich inschreef voor het Circuit. Termijnen zullen in het begin kort zijn. Hoe meer je kunt kopen met een termijn-euro, des te minder relevant wordt de termijn. Euro s kopen wordt namelijk minder en minder relevant, hoe meer je met termijn-euro s kunt doen. Ook al kan euro s kopen met termijn-euro s nog altijd, je kunt dan ook gewoon je termijn-euro s besteden of investeren, waar je dat voorheen alleen met euro s kon. Dan worden ook langere termijn leningen mogelijk en heeft zo'n termijneuro dus veel langer zijn positieve invloed op de economie. Het bovenstaande is in de tabel hieronder kort samengevat. Tabel 2 ontwikkeling van termijnen geld geld Volwassen geld Bestedingsmogelijkheden in network Weinig Veel Termijnlengte Kort Lang Stel, je kunt straks je belastingen gaan betalen met termijn-euro's (in Bristol kun je bijvoorbeeld al je gemeentebelasting zowel met Britse ponden als met Bristol Pounds betalen): iedere winkelier of ondernemer moet belasting betalen, dus de vraag wat je met je termijn-euro kunt is dan ook zelfs met een wat langere termijn goed te beantwoorden. DAT IS HET WAAROM. NU HET HOE. Stel, je bent ondernemer en hebt zelf 500 termijn-euro's met een termijn van 100 dagen, en iemand wil jou betalen met 500 termijn-euro's die een termijn van 20 dagen hebben. Je zou je voor kunnen stellen dat die twee groepen termijn-euro's dan keurig gescheiden op je rekening komen te staan. Kun je lekker die van 100 dagen eerst uitgeven, want die van 20 dagen hou je liever voor jezelf, die kun je immers al bijna omwisselen. Dan wordt de termijn dus een soort negatief aspect voor mensen, in plaats van dat het puur positief werkt. Het wordt na veel transacties ook al snel een bonte boel op je rekening.

6 Daarom hebben we ervoor gekozen om voor iedere rekening de termijn-euro's het gewogen gemiddelde mee te geven. Als je van die rekening termijn-euro s betaalt, verandert dat gemiddelde niet. Maar elke keer dat je termijneuro s ontvangt, ontstaat er een nieuw gemiddelde. Om te voorkomen dat er op deze manier rekeninghouders die hard euro s nodig hebben geen betalingen meer durven aan te nemen hebben we een hele speciale functie toegevoegd in de software: binnen je rekening kun je stappen terug in de tijd doen. Het is gelukkig simpeler dan het klinkt, want je kunt gewoon met terugwerkende kracht de termijn-euro s die eerder op de rekening stonden en op dit moment hun termijn vol zouden hebben gemaakt, loshalen en de termijn-euro s voor euro s verkopen alsof er geen betalingen bij waren gekomen. Uiteraard verslechterd dit wel het gemiddelde van de achterblijvende termijnen. Tabel 3 rekenvoorbeeld voor ondernemer A Dag Saldo (T ) Termijn (dagen) Inkomend/uitgaand bedrag (T ) Termijn inkomend/ uitgaand bedrag (dagen) 1 januari januari 2016 (2) januari 2016 (1) januari 2016 (2) januari 2016 (1) januari 2016 (2) januari 2016 (1) januari 2016 (2) februari 2016 (1) Hoe dit rekenvoorbeeld er in de praktijk uit ziet is op de serie screenshots hieronder weer te zien (figuur 2a t/m 2k). Figuur 2a: De startsituatie op 1 januari 2016, met 500 termijn-euro s die een termijn van 50 dagen hebben.

7 Figuur 2b: Er komen 500 termijn-euro s met een termijn van 100 dagen bij op 1 januari Figuur 2c: het nieuwe saldo is 1000 termijn-euro, die nu een gemiddelde termijn hebben van 75 dagen. Dat is dus het gewogen gemiddelde van de twee bedragen: T 500 met een termijn van 50 dagen en T 500 met een termijn van 100 dagen.

8 Figuur 2d: er zijn 5 dagen verstreken (het is dus 6 januari 2016), dus de balans heeft nu een termijn van 70 dagen. Figuur 2e: Er worden nog eens T 500,- overgemaakt, die weer een termijn van 100 dagen hebben.

9 Figuur 2f: Het nieuwe saldo is nu = T 1500,- met een termijn die is berekend door weer het gewogen gemiddelde te nemen: (1000 * 70) + (500 * 100) = 1500 * 80. De nieuwe termijn van het saldo is dus 80 dagen. Figuur 2g: Er zijn weer 5 dagen verstreken (het is nu 11 januari 2016). De termijn van de balans is teruggelopen naar 75 dagen.

10 Figuur 2h: Hier besluit ondernemer A T 300,- over te maken naar een andere rekening. De termijn-euro s die bij de ander binnenkomen zullen een termijn van 75 dagen hebben. Bij de verzender zal de termijn van zijn balans niet veranderen. Figuur 2i: Er is op 11 januari T 300,- afgeschreven. De termijn van de balans is zoals gezegd nog altijd 75 dagen.

11 Figuur 2j: Dit is nu een screenshot van de rekening van de ontvanger van de T 300,-. Figuur 2k: Er zijn wederom 5 dagen verstreken (het is dus 16 januari 2016), en we kijken weer naar de rekening van ondernemer A (client 1).

12 Figuur 2l: Er komt weer een betaling binnen, ditmaal van T 300,- met een termijn van 50 dagen. Figuur 2m: De nieuwe balans is weer T 1500,- maar nu is de termijn van de balans juist naar beneden opgeschoven doordat er termijn-euro s met een kortere termijn binnenkwamen. De nieuwe termijn is weer berekend als het gewogen gemiddelde van het oude saldo en het inkomende bedrag: (1200 * 70) + (300 * 50) = 1500 * 66. De nieuwe termijn van het saldo is dus 4 dagen naar beneden opgeschoven, van 70 naar 66 dagen.

13 Figuur 2n: Er zijn nog eens 36 dagen verstreken (het is nu 21 februari 2016). Er zijn vanaf 1 januari nu 50 dagen verstreken. Als er na de allereerste transactie van 1 januari niets meer was gebeurd, was het saldo nu volwassen geweest, met een termijn van 0 dagen. Ondernemer A had dan 500 euro kunnen kopen met de 500 termijn-euro s. Nu lijkt het echter alsof dit niet kan, want de termijn van het saldo is immers nog altijd 30 dagen door alle binnenkomende betalingen. Op 1 januari was het saldo van ondernemer A 500 T, met een termijn van 50 dagen. Er zijn tussen 1 januari en 16 januari heel wat transacties geweest, dus A heeft blijkbaar gedurende deze 15 dagen goed gebruik kunnen maken van de Circuit rekening. Maar A verwacht wel dat ze als de 50 dagen om zijn euro s kan kopen met die termijn-euro s die ze op 1 januari had. Dat kan ook, maar 50 dagen later, op 20 februari, lijkt dat in op het oog niet zo te zijn. Op 21 februari heeft ze namelijk 1500 T op de rekening staan, met een termijn van 30 dagen. Inwisselen gaat alleen als de termijn 0 dagen is. Echter, A kan nu heel simpel toch termijn-euro s aanbieden voor euro's. De software kijkt terug in de tijd naar toen er nog 500 T met T=50 op haar rekening stonden, en berekent dan wat de termijn van die termijn-euro's nu (21 februari) zou zijn. Dat is 50 dagen later, en dus zou die 500 T nu een termijn van 0 dagen hebben, en kan aangeboden worden voor 500 euro. A heeft natuurlijk wel ook 300 T uitgegeven, dus die gaan van het vrij om te wisselen bedrag af. In figuur 3a (volgende pagina) is de maturity tabel te zien waarin ondernemer A deze informatie allemaal kan vinden. A besluit om van de mogelijke 200 euro, 175 euro te kopen met 175 termijn-euro s. Ze heeft dan nog T 1325,- over. Aangezien er termijn-euro s met een termijn van 0 zijn onttrokken aan de rekening, betekent dat dat de gemiddelde termijn van de resterende termijn-euro s hoger wordt. Immers, als van de 1500 T er 175 waren met een termijn van 0 dagen, en het gemiddelde van de 1500 T samen was toch 30 dagen, dan moeten de resterende 1325 T een termijn langer dan het gemiddelde van 30 hebben. De laatste serie screenshots laat zien hoe dit er in de praktijk uit zal zien. In dit voorbeeld zijn de getallen als volgt. Oorspronkelijk saldo in T : 1500 T Oorspronkelijke termijn saldo: 30 dagen Onttrokken saldo in T : 175 T Termijn onttrokken saldo: 0 dagen Overgebleven saldo in T : 1325 T Termijn overgebleven saldo: 34 dagen

14 Figuur 3a: in de 4 e rij (groene cijfers) is in de laatste kolom het bedrag in termijn-euro s te zien dat vrij aan euro s te besteden is. Dat zijn dus 200 T. In de derde kolom van rechts is te zien dat de termijn van dit bedrag nu 0 dagen geweest zou zijn.

15 Figuur 3b: Ondernemer A maakt op 21 februari T 175 over naar het Social Trade Circuit om er 175 euro mee te kopen. Figuur 3c: Er zijn T 175,- met een termijn van 0 dagen afgeschreven van de rekening van ondernemer A. De nieuwe termijn van het saldo is als volgt berekend: 1500 * 30 = (175 * 0) + (1325 * 34). De nieuwe termijn van het saldo is dus 34 dagen.

16 Figuur 3d: De nieuwe maturity tabel laat zien dat het vrij aan euro s besteedbare aantal termijn-euro s nu van 200 naar 25 is gedaald (laatste kolom, groene cijfers), aangezien er 175 termijn-euro s van de 200 vrij besteedbare gebruikt waren.

Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Inleiding: De genoemde vormen zijn voor starters de enige vormen die sinds 01-01-2013 leiden tot renteaftrek. Andere vormen,

Nadere informatie

Je omzet stijgt dus In Sardinie met euro per jaar per deelnemend bedrijf

Je omzet stijgt dus In Sardinie met euro per jaar per deelnemend bedrijf Je bent als ondernemer altijd op zoek naar kansen. Dan is de Parel interessant! De Parel is een lokale digitale munt, die gebruikt wordt naast de euro. De Parel zorgt voor meer omzet en meer binding tussen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden 1. Omzetting Klimrenterekening in een ING Spaardeposito

Vragen en antwoorden 1. Omzetting Klimrenterekening in een ING Spaardeposito Vragen en antwoorden Omzetting Klimrenterekening in een ING Spaardeposito 1 De omzetting 2 Het saldo en de rente 3 De nieuwe Kinder- of Jongerenrekening 4 Het ING Spaardeposito 5 Overig 1 De omzetting

Nadere informatie

Social TRade Organisation:

Social TRade Organisation: Utrechtse euro s: Social TRade Organisation: De Utrechtse Euro Financiering door en voor elkaar: meer krediet meer klanten Geldstromen door de Wijk Festijn 30-03-2017 Utrechtse euro s: Een initiatief voor

Nadere informatie

Economie. Vreemde valuta Klas 2, M&M Hooghuis Heesch

Economie. Vreemde valuta Klas 2, M&M Hooghuis Heesch Economie Vreemde valuta Klas 2, M&M Hooghuis Heesch 2 Deel 1 Omdat niet alle landen dezelfde munt hebben, zul je soms geld moeten wisselen. De bank heeft verkooplijstjes gemaakt. Hierop staat wat je moet

Nadere informatie

De Balans. Laten we aan de hand van een voorbeeld een balans opbouwen.

De Balans. Laten we aan de hand van een voorbeeld een balans opbouwen. De Balans Wat is een balans? Een balans laat zien hoe een onderneming er op een bepaald moment voor staat. Je kunt het vergelijken met een foto. Aan de linkerkant (debet) staan de bezittingen. Aan de rechterkant

Nadere informatie

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00 HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS Een e-book door ikbenfrits.nl 1 VOORWOORD Hallo, ik ben Frits! Leuk dat je mijn e-book hebt gedownload! Ik leg je stap voor stap uit hoe je als zzp er een hypotheek kunt afsluiten.

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit l1z Stappenplan Social Trade Circuit Hoe start u een community? U bent een netwerk van bedrijven, een aantal individuen, of een groep die wil samenwerken met anderen om een @nder soort geld te bouwen.

Nadere informatie

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil variabele Euriborrente omruilen voor vaste swaprente In dit productinformatieblad leest u in het kort wat een renteswap is, hoe het werkt en wat de voordelen en risico s zijn. De renteswap is een complex

Nadere informatie

Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy

Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy Versie juli 2017 Begrippenlijst bestuur: beginsaldo: coöperatie: circulair geld: Circuit Nederland: het bestuur

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Deposito C

Algemene Voorwaarden Deposito C Algemene Voorwaarden Deposito C 03.2.38-1115 Inleiding Dit zijn de Algemene Voorwaarden Deposito. De voorwaarden vormen een onderdeel van de overeenkomst tussen u en de bank. In de overeenkomst staan alle

Nadere informatie

UIT geld en banken

UIT geld en banken Hoe ontstaat geld in de economie? Geld heb je nodig om spullen mee te kunnen kopen, zonder geld valt er niets te kopen, en als er te weinig geld is zitten mensen te wachten op geld voordat ze het uit kunnen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Je dromen waarmaken. het kan echt!

Je dromen waarmaken. het kan echt! Je dromen waarmaken het kan echt! Waarschuwing: het lezen van dit e-book kan onverwachts groots succes en een enorm geluksgevoel teweeg brengen Doelen stellen - de eerste stap van droom naar succes Ben

Nadere informatie

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Productinformatieblad Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com Valutatermijntransactie

Nadere informatie

Kredietbehoefte in crisistijd

Kredietbehoefte in crisistijd Kredietbehoefte in crisistijd U kunt het verschil maken voor uw klanten. In goede én in slechte tijden. De wereld om ons heen is in de afgelopen vijf jaar in rap tempo veranderd: we zitten midden in een

Nadere informatie

UIT VWO geld en banken

UIT VWO geld en banken Hoe ontstaat geld in de economie? Geld heb je nodig om spullen mee te kunnen kopen, zonder geld valt er niets te kopen, en als er te weinig geld is zitten mensen te wachten op geld voordat ze het uit kunnen

Nadere informatie

De Taalder: Vragen en Antwoorden

De Taalder: Vragen en Antwoorden De Taalder: Vragen en Antwoorden Werkgroep Lokaal Geld Tilburg 12 maart, 2015 De vragen 1. Is betalen met de Taalder lastig? 2. Moet straks alles met de Taalder betaald worden? 3. Is de Taalder legaal?

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

Plenaire inleiding Meetup 16-9-2015

Plenaire inleiding Meetup 16-9-2015 Plenaire inleiding Meetup 16-9-2015 Gerben Nap opent de bijeenkomst in de grote zaal van de Kargadoor en heet iedereen van harte welkom. Het is verheugend om te zien hoeveel mensen vanuit het hele land

Nadere informatie

de Coöperatie expert

de Coöperatie expert Handleiding Spreadsheet Coöperatieadministratie Inleiding Samenwerken in een ondernemerscoöperatie gaat vooral om het doen van projecten. Per project zijn de opbrengsten, kosten en eventuele winstinhoudingen

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Financiële opvoeding. September 2007

Financiële opvoeding. September 2007 Financiële opvoeding September 2007 Inhoud INHOUD... 1 1 INLEIDING... 2 1.1 AANLEIDING... 2 1.2 METHODE VAN ONDERZOEK... 2 1.3 ACHTERGRONDVARIABELEN... 3 LEESWIJZER... 4 2 ZAKGELD EN KLEEDGELD... 5 2.1

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Huurinkomsten van corporaties, De gevolgen van het regeerakkoord

Huurinkomsten van corporaties, De gevolgen van het regeerakkoord Huurinkomsten van corporaties, 2012 2021. De gevolgen van het regeerakkoord Johan Conijn & Wolter Achterveld Inleiding Op verzoek van Aedes heeft Ortec Finance de financiële gevolgen van het regeerakkoord

Nadere informatie

Handleiding maandbegroting

Handleiding maandbegroting Handleiding maandbegroting De maandbegroting is een hulpmiddel om je maandelijkse inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken en te houden. Ga naar het Excel document maandbegroting en open deze. Ga vervolgens

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Q&A Gelijk Oversteken van PostNL (in samenwerking met Rabo Safe2Pay)...

Q&A Gelijk Oversteken van PostNL (in samenwerking met Rabo Safe2Pay)... Q&A Gelijk Oversteken van PostNL (in samenwerking met Rabo Safe2Pay)... Q 1 Wat houdt de service Gelijk Oversteken in? Q 2 Wat maakt Gelijk Oversteken veilig? Q 3 Wat is de rolverdeling tussen PostNL en

Nadere informatie

Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C

Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C 03.2.64 Inleiding Dit zijn de voorwaarden als u een deposito afsluit op een Delta Lloyd Nettolijfrente Groeirekening. Hierin staan de regels die gelden tussen u en

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Stichting Kledingbank Amersfoort JAARVERSLAG STICHTING KLEDINGBANK AMERFOORT 2015

JAARVERSLAG. Stichting Kledingbank Amersfoort JAARVERSLAG STICHTING KLEDINGBANK AMERFOORT 2015 JAARVERSLAG 2015 Stichting Kledingbank Amersfoort Adres Argonweg 10, 3812 RB Amersfoort Internet www.kledingbank-amersfoort.nl E-mail info@kledingbank-amersfoort.nl Bankrekeningnummer NL95 RABO 0118 6286

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan De praktijk Mijn verzekeraar stopte met het uitkeren van geld, terwijl ik helemaal niet in staat was om te werken. Stel dat je partner overlijdt en je daardoor mentaal

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Inflatie

Praktische opdracht Economie Inflatie Praktische opdracht Economie Inflatie Praktische-opdracht door een scholier 1658 woorden 20 juni 2005 6,9 44 keer beoordeeld Vak Economie Wat is Inflatie? Wat is inflatie en wat is een prijsindexcijfer?

Nadere informatie

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld ers zijn over het algemeen positief over de bestaande betaalmogelijkheden, maar toch betaalt men in of naar het buitenland niet altijd zoals men zou willen. Zo is de tevredenheid over de acceptatie van

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1

Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1 Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1 2017-2018 Bedrijfseconomie voor notariëlen week 1 HC 1, 4 september 2017 Inleiding in de jaarrekening Voor de waardebepaling van een bedrijf

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 5

Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Opgave 1 Leg uit waarom een bank in de regel bereid is een lening die gedekt is door een zekerheid, tegen een lagere rente te verstrekken dan een gelijkwaardige lening zonder zekerheid.

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

BECO: DE BALANS - THEORIE

BECO: DE BALANS - THEORIE BECO: DE BALANS - THEORIE W a t i s e e n b a l a n s? Een balans is een overzicht waarin staat welke bezittingen een organisatie heeft én met wat voor soort vermogen deze bezittingen zijn gefinancierd.

Nadere informatie

Tarievenwijzer. Betalen. Per 1 juni 2019

Tarievenwijzer. Betalen. Per 1 juni 2019 Tarievenwijzer Betalen Per 1 juni 2019 Betaalrekening Plus Betalen Aanbieden van een betaalpas Digitale rekeningoverzichten Emergency cash in het buitenland 2,25 per maand Aanbieden van een extra betaalpas

Nadere informatie

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud:

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) MODULE 3: BTW Inhoud: Consumentenprijs Verkoopprijs Te betalen btw Verschuldigde btw Af te

Nadere informatie

Leeftijd (jaar) Lengte 1,59m 1,70m 1,80m 1,85m Indexcijfer (16 jaar=100) Indexcijfer (15 jaar=100)

Leeftijd (jaar) Lengte 1,59m 1,70m 1,80m 1,85m Indexcijfer (16 jaar=100) Indexcijfer (15 jaar=100) INTRODUCTIE VAN INDEXCIJFERS LES 1 Hier zijn de eerste 5 opgaven over indexcijfers. Het is de bedoeling dat je het stroomdiagram voor indexcijfers gebruikt welke op de PPT en in je schrift staat. Hierdoor

Nadere informatie

Groep Wegingsfactor Prijsverandering Partieel prijsindexcijfer Woning 40% +10% 110 Voeding 30% -10% 90 Kleding 20% +20% 120 Diversen 10% +15% 115

Groep Wegingsfactor Prijsverandering Partieel prijsindexcijfer Woning 40% +10% 110 Voeding 30% -10% 90 Kleding 20% +20% 120 Diversen 10% +15% 115 Samenvatting door M. 1480 woorden 6 januari 2014 7,2 17 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Tijd is geld De ECB leent geld uit aan de banken. Ze rekenen daar reporente voor. Banken

Nadere informatie

Niemand leest. Dus doe je best.

Niemand leest. Dus doe je best. VOORWOORD Niemand leest. Dus doe je best. Wiegt jouw website je lezer langzaam in slaap? Staan je pagina s vol lange, onleesbare lappen tekst met intern taalgebruik? En vraag jij je nog steeds af waarom

Nadere informatie

BROCHURE RENTEDERIVATEN

BROCHURE RENTEDERIVATEN BROCHURE RENTEDERIVATEN In deze brochure legt de AFM de belangrijkste eigenschappen van een rentederivaat uit en zijn vragen opgenomen die u kunt stellen aan uw bank. Deze brochure kunt u gebruiken als

Nadere informatie

Rekenmodule procenten Pagina 1

Rekenmodule procenten Pagina 1 % Rekenmodule procenten Pagina 1 Rekenmodule procenten Pagina 2 Inleiding Omdat gebleken is dat nog niet iedereen van jullie helemaal thuis is in procenten gaan we het nu hebben over dit onderwerp. Met

Nadere informatie

Rekenmodule procenten Pagina 1

Rekenmodule procenten Pagina 1 % Rekenmodule procenten Pagina 1 Inleiding Omdat gebleken is dat nog niet iedereen van jullie helemaal thuis is in procenten gaan we het nu hebben over dit onderwerp. Met behulp van deze module proberen

Nadere informatie

Uw dagelijkse bankzaken snel en makkelijk regelen

Uw dagelijkse bankzaken snel en makkelijk regelen Uw dagelijkse bankzaken snel en makkelijk regelen SNS Regio Bank Betaalpakketten Uw dagelijkse bankzaken snel en makkelijk regelen SNS Regio Bank Betaalpakketten SNS Regio Bank introduceert vanaf 1 september

Nadere informatie

WHITEPAPER VERDIENMODELLEN

WHITEPAPER VERDIENMODELLEN WHITEPAPER VERDIENMODELLEN Klantgericht ondernemen met een passend verdienmodel Klantgericht ondernemen met een passend verdienmodel Hoe ga jij geld verdienen met je bedrijf? Het is het onderwerp dat de

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 16 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Hartenstijn bv heeft op 1 januari de volgende balans opgesteld: Balans 1 januari 2009 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van?

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? KEN IK U NIET ERGENS VAN Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September 2011 Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? M: Pardon? V: Ken ik u niet ergens van? M: U vraagt aan mij of

Nadere informatie

FAQ Retourpinnen. Voor de winkelier

FAQ Retourpinnen. Voor de winkelier FAQ Retourpinnen Voor de winkelier Is deze FAQ ook in het andere talen beschikbaar? Nee. Deze FAQ is alleen in het Nederlands. Is er een FAQ voor mijn kassamedewerkers? Ja. Kijk op www.pin.nl/retourpinnen.

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 Liquiditeitskengetallen Current ratio Quick ratio Working capital (werkkapitaal) Cashflow Kengetallen Kengetallen zijn verhoudingsgetallen, ze geven de verhouding aan tussen

Nadere informatie

Voorwaarden EffectenPlusHypotheek Rekening C 03.2.19

Voorwaarden EffectenPlusHypotheek Rekening C 03.2.19 Voorwaarden EffectenPlusHypotheek Rekening C 03.2.19 Inleiding U leent geld om een woning te kopen of te verbouwen. Met de EffectPlusHypotheek Rekening spaart en of belegt u om (een deel) van de lening

Nadere informatie

Werk instructie Nationale-Nederlanden CreditCard voor Intermediairs

Werk instructie Nationale-Nederlanden CreditCard voor Intermediairs Werk instructie Nationale-Nederlanden CreditCard voor Intermediairs U kunt de Nationale-Nederlanden CreditCard voor uw klant aanvragen via Adviseur.nn.nl. Nationale-Nederlanden Bank geeft de kaart uit

Nadere informatie

Onderwerp van gesprek: Waar staan we nu?

Onderwerp van gesprek: Waar staan we nu? Onderwerp van gesprek: De huizenprijzen voorspellen! De prijs van een huis, vroeger, nu en in de toekomst is vaak onderwerp van gesprek. Niet raar, want voor veel meer mensen loopt de zekerheid en ontwikkeling

Nadere informatie

a Wie lenen er allemaal voor de aanschaf van een duurzaam consumptiegoed? b Wie lenen er allemaal wegens een onverwachte tegenslag?

a Wie lenen er allemaal voor de aanschaf van een duurzaam consumptiegoed? b Wie lenen er allemaal wegens een onverwachte tegenslag? Eindtoets hoofdstuk 1 Kopen doe je zo (CONSUMEREN) 1.3 Ik spaar, leen en beleg mijn geld 1 REDENEN OM TE SPAREN Hier staan zes mensen die sparen: Linda zet geld opzij voor haar vakantie Roy belegt in aandelen

Nadere informatie

Principe. Daarom heeft de wetgever 2 belangrijke beperkingen ingevoerd. Beperking 1: maximumstand rekening-courant

Principe. Daarom heeft de wetgever 2 belangrijke beperkingen ingevoerd. Beperking 1: maximumstand rekening-courant Welke interest mag u nu betalen op uw rekening-courant? Welke interest mag u nu betalen op uw rekening-courant?... Principe... Beperking 1: maximumstand rekening-courant... Een voorbeeld verduidelijkt

Nadere informatie

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen Het is makkelijk en verstandig om geld achter de hand te hebben. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan in huis, of je spaart voor iets dat je graag wil hebben.

Nadere informatie

Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017

Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017 Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017 Sparen is soms best moeilijk. Weet je waarom dat zo is? Omdat we meer met het NU bezig zijn dan met onze toekomst. En daarom lijkt het vaak dat

Nadere informatie

Onderstaande tabel geeft het verloop weer van onze huidige langlopende geldleningen.

Onderstaande tabel geeft het verloop weer van onze huidige langlopende geldleningen. 4 Financiering Het doel van deze paragraaf is om de raad beter te informeren omtrent het treasurybeleid en de beheersing van financiële risico s. De treasuryfunctie ondersteunt de uitvoering van de programma's

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling 3. Welke

Nadere informatie

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN UW AUTO GOED FINANCIEREN, DAT SCHEELT EEN HOOP ZORGEN. EN SPAREN VOOR UW NIEUWE AUTO HOEFT NIET.

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 1,2% in het 4 e kwartaal van 2007. De stijging van de prijs per m 2 is met 0,3% veel lager. De stijging

Nadere informatie

Verkoop Succes Checklist ONTDEK OF JE BUSINESS KLAAR IS OM JA S TE KRIJGEN VAN DE BESTE KLANTEN

Verkoop Succes Checklist ONTDEK OF JE BUSINESS KLAAR IS OM JA S TE KRIJGEN VAN DE BESTE KLANTEN Verkoop Succes Checklist ONTDEK OF JE BUSINESS KLAAR IS OM S TE KRIJGEN VAN DE BESTE KLANTEN Met deze checklist krijg je inzicht in jouw kansen om in het komende kwartaal een heerlijke golf aan sales op

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

Door u te registeren via Schiphol.nl/parkingrewards of bij de balie van Valet Parking tussen Terminal 2&3.

Door u te registeren via Schiphol.nl/parkingrewards of bij de balie van Valet Parking tussen Terminal 2&3. Schiphol Parking Rewards FAQ s Wat is het? Bij Schiphol Parking Rewards spaart u punten, iedere keer dat u gebruik maakt van Schiphol Valet Parking. Deze punten kunt u omwisselen voor cadeaus die u hebt

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde Financieel verslag 2015 Stichting De Nijensteen, Heerde Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2015 5 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Transport-, Routing- en Schedulingproblemen. Wi4062TU / Wi487TU / a86g. Uitwerkingen

Transport-, Routing- en Schedulingproblemen. Wi4062TU / Wi487TU / a86g. Uitwerkingen Transport-, Routing- en Schedulingproblemen Wi4062TU / Wi487TU / a86g Uitwerkingen 28-03-2003 1 Docenten Onderdeel a Er zijn 6 vakken V 1, V 2,..., V 6. Vak V j heeft een vraag b j = 1, voor j = 1, 2,...,

Nadere informatie

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon Dit heeft mogelijk financiële gevolgen. Om dit op te vangen is de PAWW ontwikkeld. Dit is de private uitkering die ingaat na afloop van je wettelijke WW- of loongerelateerde WGA. Met de PAWW komt de duur

Nadere informatie

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 Ben je tevreden met je huidige leven? Met je baan, je relaties en je gezondheid? Ben je vol zelfvertrouwen, relaxed en tevreden? Of zijn er dingen die

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 2

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 2 HOOFDSTUK 2 Opgave 1 Gegeven is de volgende balans: Balans 1-1-2017 Vaste activa Eigen vermogen 225.000 Machines 200.000 Computers 75.000 Lang vreemd vermogen Vervoermiddelen 25.000 Hypotheek o/g 110.000

Nadere informatie

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het Grip op later 2 Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het moeilijk. Hoe krijg je overzicht? En áls

Nadere informatie

Inleiding. Sparen. verschillende motieven voor:

Inleiding. Sparen. verschillende motieven voor: I n d i t o n d e r d e e l w o r d t d e l e z e r i n z i c h t v e r s c h a f t i n h e t o n d e r w e r p s p a r e n. De volgende onderwerpen komen hierbij aan de orde: de verschillende spaarmotieven

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

1 Binaire plaatjes en Japanse puzzels

1 Binaire plaatjes en Japanse puzzels Samenvatting Deze samenvatting is voor iedereen die graag wil weten waar mijn proefschrift over gaat, maar de wiskundige notatie in de andere hoofdstukken wat te veel van het goede vindt. Ga er even voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Vergoedingenstaat

Veelgestelde vragen Vergoedingenstaat Veelgestelde vragen Vergoedingenstaat Algemene vragen Wat is een Vergoedingenstaat? Een Vergoedingenstaat is een totaaloverzicht van alle kosten die je in het jaar ervoor aan ING hebt betaald voor het

Nadere informatie

TENTAMEN. HvA-HES ALGEMENE ECONOMIE

TENTAMEN. HvA-HES ALGEMENE ECONOMIE TENTAMEN HvA-HES ALGEMENE ECONOMIE 2012- H2 Onderwijseenheid : AECVS2FE01-1 & AECVS2FS01-1 Opleiding FRE & FSM 2 e jaars Datum : 5 juli 2012 Tijd : 17.15 19.15 uur VRJ NB Opgave 1, 2 en 3 moet door iedereen

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

Leningen en kasstromen

Leningen en kasstromen 2015 Leningen en kasstromen Onderzoek ikv artikel 213a van de gemeentewet Otto Mekel JS Consultancy 9/21/2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Onderzoeksvragen...

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalt met -3,1% in het 1e kwartaal van 2009. De prijs per m2 daalt met -2,6%. De definitieve cijfers komen voor

Nadere informatie

Balans van t Hart van Nederland per 5 oktober

Balans van t Hart van Nederland per 5 oktober Hoofdstuk 3 Veranderingen op de balans 57 Op 5 oktober zit Fred weer achter de computer. Hij ziet bij het internetbankieren dat een nog openstaande rekening van 750,- aan de leverancier betaald is. De

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Overstapservice

Algemene Voorwaarden Overstapservice Algemene Voorwaarden Overstapservice 1 Hi, fantastisch dat je wilt overstappen naar bunq! In dit document lees je meer over onze overstapservice. Wil je overstappen van bunq naar een andere bank? Neem

Nadere informatie

Manager retail (4) en Ondernemer retail (4) Financieel 2. Budgettering. Hoofdstuk 5 Liquiditeitsbegroting. Aangepaste versie

Manager retail (4) en Ondernemer retail (4) Financieel 2. Budgettering. Hoofdstuk 5 Liquiditeitsbegroting. Aangepaste versie Manager retail (4) en Ondernemer retail (4) Financieel 2 Budgettering Hoofdstuk 5 Liquiditeitsbegroting Aangepaste versie Uitge Sarph Opdracht Bekijk het filmpje en beantwoord de vragen. www.use.li/e18/0221

Nadere informatie

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT 4.1.1. WELKE AFSPRAKEN MAKEN MET UW ACCOUNTANT? U gaat in zee met een accountant, boekhouder of andere adviseur. Welke afspraken kunt u maken zodat u niets vergeet? Welke vragen komen op u af? AFSPRAKEN

Nadere informatie

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen.

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen. Boekingsboek Overzicht van een aantal soorten boekingen. * contant * op rekening * met en zonder BTW * transitorische posten * hoe ga je om met de BTWboekingen * balans, V&Wrekening, liquiditeitsoverzicht

Nadere informatie

Financiële planning. Creantis B.V Uit elkaar

Financiële planning. Creantis B.V Uit elkaar Financiële planning uw financiële situatie, nu & straks Mevrouw U. Elkaar P a g i n a - 1 - Uw financiële situatie, nu & straks Een echtscheiding heeft grote impact op uw financiële situatie. Waar u voorheen

Nadere informatie

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair De Bankspaarhypotheek vraagt om goed advies. Wijs uw klant ook op de risico s van dit product. Wil uw klant

Nadere informatie

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards De Interchange Fee Regulation is een wetgeving vanuit de EU (Verordening (EU) 2015/751), waar elke issuer en acquirer die gevestigd

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie