Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017"

Transcriptie

1 Zó maak je sparen makkelijker! Goed omgaan met Geld, 2017

2 Sparen is soms best moeilijk. Weet je waarom dat zo is? Omdat we meer met het NU bezig zijn dan met onze toekomst. En daarom lijkt het vaak dat je nú geen geld kunt missen dat je voor de toekomst zou moeten reserveren. Maar.niet getreurd.er zijn namelijk een paar hele slimme manieren om wél geld opzij te zetten, zonder dat je dat nu direct in je portemonnee voelt. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

3 1. Alle extra inkomsten direct apart zetten Als je iets extra s ontvangt, naast je normale inkomen, dan zet je dat direct apart op een spaarrekening. Zulke extra inkomsten kunnen bijvoorbeeld zijn: vakantiegeld, een dertiende maand, een teruggave van je energieleverancier of de waterleidingmaatschappij, belastingteruggave nav je aangifte inkomstenbelasting. Maar bijvoorbeeld ook als je spullen verkoopt via Marktplaats of verkoophoeken op Facebook. Als je het bedrag dat je extra ontvangt direct op een spaarrekening zet of in een spaarpot doet, dan heb je een eerste stap naar een buffer al gezet. Je kan het geld misschien nu best gebruiken, maar je zou het normaal ook niet hebben om uit te geven. Dus zou je nu ook zonder moeten kunnen.

4 2. Ga automatisch sparen Je kunt via online of mobiel bankieren instellen dat je maandelijks automatisch een (vast) bedrag naar je spaarrekening laat overschrijven. Je kunt dat op 2 momenten doen. Als je salaris of uitkering net bijgeboekt is of aan het einde van de maand. Doe je het aan het begin van de maand, dan weet je precies hoeveel je overboekt, hoeveel je dus spaart en hoeveel je die maand nog te besteden hebt. Je kunt er ook voor kiezen om alles wat er aan het einde van de maand nog op je rekening staat over te boeken naar je spaarrekening. Dat wisselt per maand. Maar dan kan het ook gebeuren dat je niets overboekt, omdat je niets over hebt gehouden. Wil je extra snel sparen, dan kun je beiden doen. Eerst aan het begin van de maand een vast bedrag overboeken en dan aan het einde van de maand nog het overgebleven bedrag op je spaarrekening storten.

5 Je kunt dit instellen via overboekingen. De rekening waar je een bedrag naar toe overboekt is het rekeningnummer van jouw spaarrekening. je kunt het zó aangeven dat je dit elke maand wilt doet en niet eenmalig. Als er wat veranderd in je inkomsten (omdat je bv loonsverhoging hebt gehad) of in je uitgaven (omdat je bv een goedkopere auto bent gaan rijden) dan kun je het bedrag altijd verhogen. Zie je dit wel zitten, maar komt het nu nog even niet uit, plan het dan wel vast in op je online bankieren, maar zet de startdatum in de toekomst.

6 3. Spaar met een doel Als je spaart met een concreet doel (bijvoorbeeld een andere auto, een scooter, een verbouwing in je huis of de tuin, een vakantie) dan motiveer je jezelf meer dan wanneer je zomaar spaart. Hoe minder ver de beloning voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker sparen wordt ervaren. Heb je iets duurs gekocht dat op termijn aan vervanging toe is? Zoals een auto of cvketel? Dan kun je direct een maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening inplannen om een buffer te sparen voor onderhoud en vervanging.

7 4. Sparen via de ziektekostenverzekeraar Bij sommige ziektekostenverzekeringen kunt u maandelijks meer premie betalen. Bijvoorbeeld 10 keer 38,50. Deze extra premie wordt dan apart gereserveerd voor je eigen risico. Verbruik je geen eigen risico? Dan krijg je het bedrag weer teruggestort. Vraag maar eens bij je zorgverzekeraar of dit mogelijk is.

8 5. Spaar met koopzegels Als je boodschappen doet kun je koopzegels kopen. Je spaart de zegels tot je een volle spaarkaart hebt. Deze volle kaart kun je inleveren, waarna je een hoger bedrag ontvangt dan je voor de zegels heeft betaald. Het financiële voordeel -de bonus bij uitbetaling- is hoger dan de rente die je bij de bank krijgt. De zegels kunt je tussendoor niet voor iets anders inwisselen, dus je loopt niet het risico dat je je spaargeld alweer uitgeeft voordat het de moeite is.

9 6. Wees voorzichtig met terugboeken Met de internetbankier-apps is de verleiding soms best groot om snel wat spaargeld terug te boeken. Dat kun je voorkomen door je spaargeld op een rekening te zetten waar je moeilijker bij kunt. Door bijvoorbeeld een spaarrekening te openen die niet gekoppeld is aan mobiel bankieren of een spaarrekening bij een andere bank, bouw je voor jezelf een drempel in.

10 Maak een bespaarplan als je sneller of beter wilt leren sparen Je wilt wel besparen op je uitgaven, maar hoe begin je daarmee? Nou, met een simpel en praktisch stappenplan. In 4 stappen maak je jouw voornemens heel concreet. En je ziet direct wat het je oplevert, waardoor het makkelijker wordt om vol te houden.

11 Stap 1: waar kun je op besparen Alle uitgaven kun je verdelen in uitgaven die MOETEN en uitgaven die MOGEN. Uitgaven die moeten kosten je altijd geld. Dit zijn je vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energiekosten, verzekeringen of abonnementen. Maar ook alle huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en kleding zijn noodzakelijk. Geld dat je daarna overhoudt kun je besteden aan uitgaven die mogen. Je hebt dus ALTIJD een keuze. Jij beslist zelf of je wel of geen geld uitgeeft aan extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit. Besparen gaat natuurlijk het makkelijkst op uitgaven die mogen. Maar ook op alle uitgaven die moeten kun je wel besparen. Door slimmer boodschappen te doen, meer te letten op reclames of minder vaak boodschappen te halen bijvoorbeeld. Of door korter te douchen, je gebruikt dan minder gas en water.

12 Of door het licht vaker uit te doen als je een kamer verlaat, want je verbruik dan minder elektriciteit. Ik heb nog veel meer bespaartips voor je, allemaal opgenomen op korte video s die je op je gemak allemaal kunt bekijken. En check ook eens al je abonnementen, verzekeringen, lidmaatschappen of donateurschappen. Gebruik je ze nog wel? Heb je ze nog wel echt nodig? Zo niet, weg ermee. Dat bespaart direct geld dat je naar je spaarrekening kunt overboeken.

13 Stap 2: keuzes maken Maak een prioriteitenlijstje. Zet al je uitgaven op jouw persoonlijke volgorde van belangrijkheid. Bijvoorbeelden hiervan kunnen zijn: Voor een single moeder Voor een dertiger Voor een oudere dame kleding en schoenen doorlopend krediet uitstapjes, reisjes, musea verzorging auto openbaar vervoer, taxi kosten kinderen roken trakteren kinderen vakantie huisdieren boodschappen, lekker eten vervoer gadgets hulp in huis spullen voor in huis boodschappen boeken en kunst onderhoud huis uitgaan tuinieren uitgaan mobiele bundel telefoon cadeautjes voor anderen kleding en schoenen accessoires voor in huis uit eten meubels vervangen kleding en schoenen tijdschrift-abonnement cadeautjes verzorging Wil jij ook graag besparen? Dan is dat het slimst en het makkelijkst om dat te doen op de uitgaven die onderaan jouw lijstje staan. Zo hou je meer geld over voor de uitgaven bovenaan het lijstje, die jij belangrijker vindt, anders had je ze niet bovenaan je lijst gezet. Je kiest dus voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. En dat kan ook heel goed met een kleiner budget.

14 Stap 3: maak een bespaarplan Als je weet waarop je wilt en gaat bezuinigen, maak dit dan concreet. Hoe ga je precies besparen? En wanneer is het geslaagd? Het kan je helpen om dit op te schrijven. Dan heb je een houvast. Bijvoorbeeld: Ik ga bezuinigen op boodschappen Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken Aanbiedingen koop ik alleen als ik ze echt nodig heb Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen

15 Stap 4: wat levert het je op hoeveel levert een besparing je op in je portemonnee? Dat weet je door een paar weken precies bij te houden hoeveel je hebt bespaard. Kijk bijvoorbeeld naar het geld dat je over hebt als je: Dingen niet koopt die je anders wel koopt Iets goedkopers te kopen dan je normaal doet Iets te laten repareren in plaats van nieuw te kopen

16 Volhouden Wilskracht is net als een spier. En spieren moet je trainen. Maar.als die spier intensief wordt gebruikt, wordt hij moe. Als je al de hele dag verleidingen weerstaat (bijvoorbeeld om die nieuwe schoenen niet te kopen), is het best mogelijk dat het op een gegeven moment niet meer lukt om alle winkels voorbij te gaan. Maar, goed nieuws: wilskracht kan worden getraind! Het is een kwestie van volhouden, je doel voor ogen houden en dan wordt je er steeds beter in om je goede voornemens of nieuwe gewoonten vol te houden. Liefs,

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Rondkomen met uw inkomen

Rondkomen met uw inkomen Rondkomen met uw inkomen Budgettips gemeente Heumen gemeente Heumen Vraagt u zich ook wel eens af waar uw geld blijft? Is uw geld op voordat de maand voorbij is? Wilt u weten hoe u kunt rondkomen met uw

Nadere informatie

BEGROTING Jouw inkomsten en uitgaven

BEGROTING Jouw inkomsten en uitgaven BEGROTING Jouw inkomsten en uitgaven Mentoruur klas 3 1 Huishouden, makkelijk??? Over ongeveer 10 jaar zullen de meesten van jullie een andere fase in hun leven hebben. Dat kan inhouden dat een baan hebt,

Nadere informatie

Persoonlijke financiën: Inzicht en overzicht. Resultaten onderzoek Waar blijft mijn geld TNS NIPO

Persoonlijke financiën: Inzicht en overzicht. Resultaten onderzoek Waar blijft mijn geld TNS NIPO Persoonlijke financiën: Inzicht en overzicht Resultaten onderzoek Waar blijft mijn geld TNS NIPO Inleiding Voor u ligt de rapportage naar aanleiding van het onderzoek Waar blijft mijn geld? In totaal hebben

Nadere informatie

Gezond met geld. Zo doe je dat. Uitkomen met je inkomen in duidelijke stappen

Gezond met geld. Zo doe je dat. Uitkomen met je inkomen in duidelijke stappen Gezond met geld Zo doe je dat Uitkomen met je inkomen in duidelijke stappen Gezond met geld Zo doe je dat Tineke Post Uitgeverij Gelderland Voorwoord Crisis in Europa crisis in Nederland. Bezuinigen, bezuinigen.

Nadere informatie

Weet jij wat je uitgeeft en wat er binnen komt? Samen slimmer met geld

Weet jij wat je uitgeeft en wat er binnen komt? Samen slimmer met geld Weet jij wat je uitgeeft en wat er binnen komt? Samen slimmer met geld Dit Samen slimmer met geld dagboek is van: Waarom een Samen slimmer waar je gebruik van maakt niet, zoals 4. Kijk of je kunt besparen

Nadere informatie

PLANNINGSFORMULIER: FINANCIEEL IN BALANS

PLANNINGSFORMULIER: FINANCIEEL IN BALANS PLANNINGSFORMULIER: FINANCIEEL IN BALANS Stap voor stap gaan we hiermee aan de slag. Inleiding planningsformulier Via het planningsformulier kun je direct je inkomsten en uitgaven zien. Het planningsformulier

Nadere informatie

Planningsformulier: Financieel in Balans

Planningsformulier: Financieel in Balans Planningsformulier: Financieel in Balans Als je dit planningsformulier invult, krijg je helder waar je financieel staat. Stap voor stap gaan we hiermee aan de slag. Inleiding planningsformulier Via het

Nadere informatie

20 tips over sparen en beleggen.

20 tips over sparen en beleggen. 20 tips over sparen en beleggen. www.sparen-en-beleggen.nl 10 spaartips TIP 1 Bepaal uw spaardoel Spaart u bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen of wilt u sparen voor een nieuwe auto of vakantie. Het

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Maxisparen

Voorwaarden SNS Maxisparen Voorwaarden SNS Maxisparen 8.4237.00.1701 01-04-2017 Voorwaarden SNS Maxisparen Dit zijn de Voorwaarden SNS Maxisparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1803 woorden 11 april keer beoordeeld. Inleiding

6,2. Werkstuk door een scholier 1803 woorden 11 april keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1803 woorden 11 april 2002 6,2 212 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding In dit werkstuk vindt je allerlei informatie over geldzaken. Van zakgeld tot bijbaantjes, van geld uitgeven

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kom je ermee uit?

Hoofdstuk 2: Kom je ermee uit? Hoofdstuk 2: Kom je ermee uit? Een middagje shoppen. a 75 209 x 100% = 35,9%. b 209 : 3,72 = 56,18. Dus zij moet 57 uur werken om de nieuwe jas te kunnen kopen. c Zij had eerst kunnen sparen of zij had

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

Snelgids SNS Huishoudboekje

Snelgids SNS Huishoudboekje Snelgids SNS Huishoudboekje Zo werkt het SNS Huishoudboekje Wil jij ook meer inzicht in waar je je geld aan uitgeeft? Met het online huishoudboekje zie je in 1 oogopslag wat je per maand uitgeeft en overhoudt.

Nadere informatie

'IK & Geld' De leerlinggegevens ontvangen wij graag uiterlijk één week voordat je met de lessen wilt beginnen.

'IK & Geld' De leerlinggegevens ontvangen wij graag uiterlijk één week voordat je met de lessen wilt beginnen. 'IK & Geld' Het lespakket 2016-2017 is geüpdatet en bestaat uit zes modules; Mijn levensstijl, Mijn inkomsten, Mijn uitgaven, Mijn bank, Mijn toekomst en Mijn mobieltje. Doel: Jongeren bewust gemaakt van

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Basissparen

Voorwaarden SNS Basissparen Voorwaarden SNS Basissparen 8.4247.00 (03-01-2017) Voorwaarden SNS Basissparen Dit zijn de Voorwaarden SNS Basissparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook lees

Nadere informatie

Onderzoek financiële goede voornemens

Onderzoek financiële goede voornemens Onderzoek financiële goede voornemens Een onderzoek naar financiële goede voornemens voor 2019 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 Inleiding 7 Resultaten Financiële goede voornemens 8 Wijzer in geldzaken Onderzoek

Nadere informatie

KEEP YOUR HEELS HEAD & STANDARDS HIGH

KEEP YOUR HEELS HEAD & STANDARDS HIGH for a wealthy lifestyle KEEP YOUR HEELS HEAD & STANDARDS HIGH Administratie helemaal in orde? Dan is het nu tijd voor het maken van een overzicht van je inkomsten en je vaste lasten. Om het je makkelijk

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas GELD EN GELDZAKEN. SOMS BEST LASTIG. Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je niet goed begrijpt. Of dat je een

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 1

Samenvatting Economie hoofdstuk 1 Samenvatting Economie hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 967 woorden 6 november 2016 7,3 6 keer beoordeeld Vak Economie Paragraaf 1: Wat voor inkomen heb je? Inkomsten die je ontvangt kunnen verschillen

Nadere informatie

Geldtips van de Geld Universiteit. Een gratis e book gevuld met handige tips om goed met geld om te gaan.

Geldtips van de Geld Universiteit. Een gratis e book gevuld met handige tips om goed met geld om te gaan. Geldtips van de Een gratis e book gevuld met handige tips om goed met geld om te gaan. 1 Aankopen 1. Vermijd impulsaankopen, vaak heb je later spijt als het saldo van je bankrekening te laag is geworden

Nadere informatie

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Belastingteruggave 3 Sparen 7 Verantwoording onderzoek 12 2 Belastingteruggave Zicht

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas INFORMATIE VOOR NIEUWE CLIËNTEN GELD EN GELDZAKEN: SOMS BEST LASTIG Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je als

Nadere informatie

Aan de slag met BudgetZorg

Aan de slag met BudgetZorg Aan de slag met BudgetZorg De stappen van BudgetZorg voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - BUDGETZORG De stappen van BudgetZorg Welkom bij Stadsbank Oost Nederland 1 Opstartfase Overzicht: wat

Nadere informatie

Sparen of niet. Wil je weten hoe je goedkoop kan reizen? Wanneer en hoe moet je je aansluiten bij een mutualiteit? Wat is voor jou het goedkoopste gsmabonnement? Wat is krediet en wanneer kan dit zinvol

Nadere informatie

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen Het is makkelijk en verstandig om geld achter de hand te hebben. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan in huis, of je spaart voor iets dat je graag wil hebben.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4239.00.1701 (01-01-2017) Voorwaarden Zilvervloot Sparen Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Handleiding maandbegroting

Handleiding maandbegroting Handleiding maandbegroting De maandbegroting is een hulpmiddel om je maandelijkse inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken en te houden. Ga naar het Excel document maandbegroting en open deze. Ga vervolgens

Nadere informatie

KIEZEN OF DELEN? Opdrachtenblad Niveau:

KIEZEN OF DELEN? Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat vind je van de aankoop van Melanie? Snap je waarom Melanie een nieuwe tablet heeft gekocht? Melanie heeft het geld voor de tablet geleend. Zou jij geld aan Melanie uitlenen als

Nadere informatie

Inkomsten & Uitgaven. 1. Mijn persoonlijke gegevens. 2. Werk, wonen, bezit

Inkomsten & Uitgaven. 1. Mijn persoonlijke gegevens. 2. Werk, wonen, bezit WestlandUtrecht Bank Telefoon 020 591 33 33 Postbus 10394-1001 EJ Amsterdam www.westlandutrechtbank.nl Inkomsten & Uitgaven WestlandUtrecht Bank wil samen met u de mogelijkheden bekijken met betrekking

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Aan de slag met BudgetZeker

Aan de slag met BudgetZeker Aan de slag met BudgetZeker De stappen van BudgetZeker voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - BUDGETZEKER De stappen van BudgetZeker Welkom bij Stadsbank Oost Nederland 1 Opstartfase Overzicht:

Nadere informatie

Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters

Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters Speluitleg online simulatiegame MoneyMatters Deze speluitleg is bedoeld voor ouders die de online game MoneyMatters met hun kind(eren) gaan spelen. MoneyMatters is een online game van stichting Weet Wat

Nadere informatie

stroom. In bezoek 3 gaan we nogmaals in op apparaten die veel verbruiken en tips om stroom te besparen.

stroom. In bezoek 3 gaan we nogmaals in op apparaten die veel verbruiken en tips om stroom te besparen. INLEIDING DE ENERGIEREKENING Vraag de deelnemer om de laatste jaarafrekening van energie op te zoeken. Vraag of de deelnemer een pc, laptop of tablet heeft, zodat je e.e.a. kunt laten zien en in kunt vullen.

Nadere informatie

1. Rubrieken wijzigen

1. Rubrieken wijzigen Dit document beschrijft hoe je rubrieken kunt beheren en hoe je transacties automatisch kunt laten rubriceren aan de hand van de ingestelde rubriceerregels. LET OP! De functionaliteiten beschreven in deze

Nadere informatie

Goed bezig Burgerschapskeren-2 Hoofdstuk 4 Geldzaken

Goed bezig Burgerschapskeren-2 Hoofdstuk 4 Geldzaken Goed bezig Burgerschapskeren-2 Hoofdstuk 4 Geldzaken Antwoorden/suggesties tekstvragen Paragraaf 1 Eigen schuld 1 Hij komt 1152,-- min 903,-- = 249,-- tekort per maand (gemiddeld) Op jaar basis is dat

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Maak uw eigen Miljoenennota

Maak uw eigen Miljoenennota Maak uw eigen Miljoenennota Er is weer economische groei, de huizenmarkt trekt aan, en volgens de rijksbegroting gepresenteerd op Prinsjesdag gaat bijna iedereen er volgend jaar financieel op vooruit.

Nadere informatie

Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen

Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen 2017 Het Nibud stelt elk jaar begrotingen op voor huishoudens met een minimum inkomen. We gaan uit van een inkomen op het niveau van het sociaal minimum. Dit is de bijstandsuitkering.

Nadere informatie

Nibud minimum-voorbeeldbegrotingen 2015 / 1

Nibud minimum-voorbeeldbegrotingen 2015 / 1 Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen 2015 Het Nibud stelt elk jaar begrotingen op voor huishoudens met een minimum inkomen. We gaan uit van een inkomen op het niveau van het sociaal minimum. Dit is de uitkering

Nadere informatie

Informatieboekje BUDGET COACH

Informatieboekje BUDGET COACH Informatieboekje BUDGET COACH Inhoud Budgetcoach... 3 Het coachingstraject... 4 Inzicht in uw financiën... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. gezonde financiële toekomst... 4 Schulden... 6 Bespaartips...

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Met ons betaalpakket doet u dat op úw manier. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Pinnen, overboeken en betalen. Op

Nadere informatie

Kakeibo 家計簿. Gebruik je kakeibo om grip te krijgen op je uitgaven, je doelen te bereiken en te sparen voor de dingen die er in je leven echt toe doen.

Kakeibo 家計簿. Gebruik je kakeibo om grip te krijgen op je uitgaven, je doelen te bereiken en te sparen voor de dingen die er in je leven echt toe doen. Kakeibo 家計簿 [spreek uit als: ka-ke-bo] Japanners weten als geen ander hoe je minimalistisch kunt leven. Ze kunnen bij bijna alles toe met minder, of het nu gaat om spullen in huis of om koken met producten

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 3

Samenvatting Economie Hoofdstuk 3 Samenvatting Economie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1330 woorden 15 februari 2011 5,6 39 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Economie samenvatting hoofdstuk 1. 1.1 Directe ruil =

Nadere informatie

De weg naar lage prijzen (2)

De weg naar lage prijzen (2) De weg naar lage prijzen (2) Inzicht in uitgavengroepen en uitgaven De vraag is aan welke uitgaven(groepen) we moeten denken en wat onze doelgroep de gepensiorden (1 en 2 persoons) in Nederland hieraan

Nadere informatie

Budgetmaandoverzicht. Gegevens aanvrager/ster: Adres. Telefoonnummer Geboortedatum Emailadres. Gehuwd Ongehuwd Samenwonend Gescheiden

Budgetmaandoverzicht. Gegevens aanvrager/ster: Adres. Telefoonnummer Geboortedatum Emailadres. Gehuwd Ongehuwd Samenwonend Gescheiden Gegevens aanvrager/ster: De heer Voornaam Adres Postcode Telefoonnummer Geboortedatum Emailadres Mevrouw Achternaam Woonplaats Gehuwd Ongehuwd Samenwonend Gescheiden Loonbeslag Nee Ja Voor welk bedrag

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Aan de slag met budgetbeheer

Aan de slag met budgetbeheer Aan de slag met budgetbeheer De stappen van budgetbeheer voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - BUDGETBEHEER De stappen van budgetbeheer Welkom bij Stadsbank Oost Nederland 1 Opstartfase Overzicht:

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. 2 U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Met ons betaalpakket doet u dat op úw manier. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Pinnen, overboeken en betalen. Op

Nadere informatie

Bankieren waar en wanneer je wilt

Bankieren waar en wanneer je wilt Bankieren waar en wanneer je wilt Snel je saldo checken of geld overmaken op je telefoon of tablet? Dat doe je met de SNS Mobiel Bankieren app. Veilig en wel zo makkelijk. Inhoud Wat kun je met de app?

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie:

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina raadt Wesley aan om wat vaker bij zijn ouders te gaan eten. Welke tips kun je nog meer bedenken om geld te besparen op het moment dat je wat krapper zit? Wesley woont op kamers.

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Wij hebben een betaalpakket zonder onnodige extra s. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Gewoon om te kunnen pinnen,

Nadere informatie

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST

DÉ EENVOUDIG LEVEN CHECKLIST 25 TIPS VOOR EEN EENVOUDIGER LEVEN MET MINDER STRESS 1 SCHRIJF JOUW PERSOONLIJKE MISSIE De nummer #1 reden dat mensen worstelen met stress is een gebrek aan richting. Zodra je jouw persoonlijke missie

Nadere informatie

Wat geeft u uit aan voeding?

Wat geeft u uit aan voeding? Wat geeft u uit aan voeding? Hoeveel geeft een huishouden gemiddeld uit aan eten en drinken? Hoe kunt u op dit bedrag bezuinigen? En kunt u verspilling van voedingsmiddelen voorkomen? Wat kost eten per

Nadere informatie

Rondkomen met je inkomen

Rondkomen met je inkomen Meer informatie Mocht je naar aanleiding van deze folder meer informatie willen hebben over het omgaan met geld, hulp willen bij het uitvoeren van deze tips of met iemand willen kijken naar je administratie.

Nadere informatie

ZAKGELD Breng het in kaart

ZAKGELD Breng het in kaart ZAKGELD Breng het in kaart Omschrijving Leerlingen analyseren informatie over het zakgeld in België aan de hand van tabellen, grafieken en teksten. Ze toetsen het gegeven cijfermateriaal af met hun eigen

Nadere informatie

Uw wish of xl hypotheek veranderen

Uw wish of xl hypotheek veranderen Klantenservice 013-461 2010 woonfonds.nl info@woonfonds.nl Post postbus 54 7300 AB Apeldoorn @woonfonds facebook.com/woonfonds Uw wish of xl hypotheek veranderen Daarom hebben we gegevens van u nodig.

Nadere informatie

Post opruimen. Inhoudsopgave

Post opruimen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Post opruimen... 2 Betalen... 4 Kasboek... 5 Inkomsten... 6 Uitgaven... 7 Uitgaven betalen... 8 Schulden?... 10 Besparen... 11 Een budgetoverzicht... 12 Post opruimen Om je geldzaken goed

Nadere informatie

Geldzaken in de praktijk

Geldzaken in de praktijk Geldzaken in de praktijk 2018-2019 Laatst bijgewerkt: 27 mei 2019 Hoe regelden Nederlanders in 2018 hun geldzaken? En zijn ze de afgelopen 15 jaar meer of minder financieel redzaam geworden? Het Nibud

Nadere informatie

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Vul afzonderlijk van elkaar allebei de vragen in. Bij elke vraag moet je een antwoord kiezen. Als je niet kunt kiezen, kies dan het

Nadere informatie

begrotingsformulier hypotheekadvies

begrotingsformulier hypotheekadvies Begrotingsformulier hypotheekadvies 1. Gegevens huishouden en woning Bestemd voor Naam: Postcode: Adres: Woonplaats: Huishoudsamenstelling Naam leeftijd 1 m / v jaar 2 m / v jaar 3 m / v jaar 4 m / v jaar

Nadere informatie

begrotingsformulier hypotheekadvies

begrotingsformulier hypotheekadvies Begrotingsformulier hypotheekadvies 1. GEGEVENS HUISHOUDEN EN WONING Bestemd voor Naam: Postcode: Adres: Woonplaats: Huishoudsamenstelling Naam leeftijd 1 m / v jaar 2 m / v jaar 3 m / v jaar 4 m / v jaar

Nadere informatie

Begrotingsformulier BIJLAGE 1. Bestemd voor. Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Type woning. Rijwoning (hoek/tussen) Flat Anders, namelijk

Begrotingsformulier BIJLAGE 1. Bestemd voor. Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Type woning. Rijwoning (hoek/tussen) Flat Anders, namelijk BIJLAGE 1 Begrotingsformulier Bestemd voor Naam: Postcode: Adres: Woonplaats: Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Aantal kinderen: Geboorte data: Type woning Vrijstaande woning Twee-onder-één-kapwoning

Nadere informatie

Betalen Uw bank dichtbij.

Betalen Uw bank dichtbij. Betalen Uw bank dichtbij. 2 U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Met ons betaalpakket doet u dat op úw manier. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Contant geld opnemen met een betaalpas,

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen Het is verstandig om geld achter de hand te hebben. Sparen betekent het niet uitgeven van een deel van je inkomen. Je kunt verschillende redenen

Nadere informatie

Wat doe je met je geld? vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wat doe je met je geld? vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 20 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62277 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Aan de slag met je schulden

Aan de slag met je schulden Aan de slag met je schulden De stappen van een schuldregeling voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - SCHULDEN OPLOSSEN De stappen van een schuldregeling 1 Opstartfase 2 Start schuldregeling Je

Nadere informatie

Omgaan met geld. Budgetteren

Omgaan met geld. Budgetteren Omgaan met geld We leven in een consumptiemaatschappij. Overal worden goederen en diensten aangeboden. Via reclames word je aangemoedigd om steeds meer te kopen. Maar als consument moet je op je hoede

Nadere informatie

Budget Analyse Formulier

Budget Analyse Formulier Uw leninggegevens Wat is uw leningnummer* Uw persoonlijke gegevens Naam* Geboortedatum* Burgerlijke staat* Alleenstaand Geregistreerd partnerschap Gehuwd Samenwonend Gescheiden Naam partner Geboortedatum

Nadere informatie

begrotingsformulier Bestemd voor Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Type woning rijwoning (hoek/tussen) maisonnette flat anders, nl.

begrotingsformulier Bestemd voor Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Type woning rijwoning (hoek/tussen) maisonnette flat anders, nl. Begrotingsformulier Bestemd voor Naam: Postcode: Adres: Woonplaats: Samenstelling huishouden Aantal volwassenen: Aantal kinderen: Geboorte data: Type woning vrijstaand huis twee onder een kap rijwoning

Nadere informatie

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn.

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn. Actuele opdracht leesvaardigheid Goede voornemens januari - 2013 2 vmbo Opdracht 1 Veel mensen maken goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Ze bedenken dan wat ze in het nieuwe jaar anders

Nadere informatie

Kijk eerst het introductiefilmpje: Introductiefilm: een held met je geld middenbouw (Youtube)

Kijk eerst het introductiefilmpje: Introductiefilm: een held met je geld middenbouw (Youtube) Hey! Budd!e hier! Samen met Spaarvarken dit keer. Het is weer tijd voor een leuke lesdeal, want in Nederland is het de Week van het geld. In de Week van het geld leer je omgaan met geld. En dat ga jij

Nadere informatie

Onze Financiële Strategie. us

Onze Financiële Strategie.   us Onze Financiële Strategie 1 Onze 5 Financiële Stappen Neem 1 stap per keer 1. Jouw Financiële Piramide Waar ben je nu op de financiële piramide ladder? Ben je klaar om je geld te laten groeien? 3. Portefeuille

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun

Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun budget zodat ze tijd en geld overhouden. Zo ervaren

Nadere informatie

TIPS BIJ HET OP ORDE HOUDEN VAN UW GELDZAKEN!

TIPS BIJ HET OP ORDE HOUDEN VAN UW GELDZAKEN! TIPS OVER GELDZAKEN TIPS BIJ HET OP ORDE HOUDEN VAN UW GELDZAKEN! 1. WERK UW ADMINISTRATIE EEN KEER PER WEEK BIJ Kies hiervoor een vast moment in de week Check of u alle rekeningen op tijd hebt betaald

Nadere informatie

Controle over je geld

Controle over je geld Controle over je geld Door Annemieke Heijneman van Inhoudsopgave Voor wie is dit boekje bedoeld? 3 Inleiding 4 Administratie opzetten 5 Aan de slag 8 Indeling huishoudadministratie 9 Hoe nu verder? 13

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Wft Basis oefenexamen

Wft Basis oefenexamen Kennis Vraag 1 Koos en Carla zijn gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. Er is geen testament. Samen hebben ze een zoon Pieter. Koos overlijdt. Wie erft van Koos? A. Carla B. Pieter C. Carla en Pieter D.

Nadere informatie

Welkom en voorstellen

Welkom en voorstellen 3 november 2015 Welkom en voorstellen Francine Nijkamp-Ririhena Pubers en geld Zakgeld, richtlijnen (bron: NIBUD) Leeftijd Bedrag per week in 12 tussen 3,00 en 4,60 (19,00/mnd) 13 tussen 3,50 en 4,60 (19,00/mnd)

Nadere informatie

BUDGET AGENDA OMDAT JE GELD TELT!

BUDGET AGENDA OMDAT JE GELD TELT! BUDGET AGENDA OMDAT JE GELD TELT! OVERZICHT INKOMSTEN EN UITGAVEN Vul hieronder de cijfers in die je bij de hand hebt of van buiten kent. De rest vul je later aan. Je kan ook aangeven of je iets maandelijks

Nadere informatie

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld Vroeg wijs met geld Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld gemeente www.heumen.nl Heumen HU.090 brch vroeg wijs met geld.indd 1 04-02-14 09:30 Inhoudsopgave Zakgeld

Nadere informatie

Betalen? Wij zijn uw bank.

Betalen? Wij zijn uw bank. Betalen? Wij zijn uw bank. U wilt eenvoudig uw bankzaken regelen? Wij hebben een betaalpakket zonder onnodige extra s. In deze tijd kunt u niet meer zonder een betaalpakket. Gewoon om te kunnen pinnen

Nadere informatie

Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden)

Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden) Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden) De heer Hout is in gemeenschap van goederen gehuwd met mevrouw Van Grenen. Ze hebben twee kinderen die nog jong zijn en die op de basisschool

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS EEN INVESTERING IN DE TOEKOMST De gemiddelde energierekening in een huis met energielabel F is ongeveer 185,- per maand en op de jaarafrekening staat 2.200,-. Over

Nadere informatie

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening WEGWIJS budget en schuldhulpverlening Inhoudstafel Inleiding pg. 3 1. Eenmalig advies pg. 4 2. Budgetbegeleiding pg. 6 3. Budgetbeheer pg. 8 4. Collectieve schuldenregeling pg. 12 Wat doet het OCMW na

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor (1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor Beschrijving (ter info voor gastdocent) Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen

Nadere informatie