Plenaire inleiding Meetup

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plenaire inleiding Meetup 16-9-2015"

Transcriptie

1 Plenaire inleiding Meetup Gerben Nap opent de bijeenkomst in de grote zaal van de Kargadoor en heet iedereen van harte welkom. Het is verheugend om te zien hoeveel mensen vanuit het hele land naar Utrecht zijn gekomen om aan deze bijeenkomst deel te nemen. Dat geeft aan hoe breed dit onderwerp leeft. En dat is gelijk de boodschap die aan alle deelnemers meegegeven wordt: We zijn met velen, alleen weten we dat niet van elkaar Henk van Arkel loopt vervolgens de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot Circuit Nederland na en geeft nog de laatste stand van zaken met betrekking tot lopende projecten in het buitenland. Henk legt uit dat Het Circuit gezien kan worden als een samenwerkingsverband van verschillende lokale initiatieven, die elkaar wat betreft kennis en ervaring kunnen versterken. Er wordt gewerkt aan de opleiding van consultants met specifieke kennis die lokale initiatieven gaan bijstaan met hun specialisme. Je kunt hierbij denken aan iemand met kennis op het gebied van het bouwen van websites, of een consultant met kennis van subsidie aanvragen. De onderwerpen kunnen zeer breed zijn maar hebben als eigenschap dat algemeen toepasbaar zijn. Ook maakt Henk melding van het feit dat er in de provincie Noord Brabant een provinciebrede samenwerking is ontstaan van verschillende lokale initiatieven omdat men in de gaten kreeg dat er op die manier makkelijker toegang verkregen wordt tot subsidiepotjes en het makkelijker is om bij relevante partijen aan tafel te komen. Kort passeren enkele initiatieven de revue die al lopen in Nederland en die raakvlakken hebben met het werk van STRO maar toch ook behoorlijk verschillend zijn. Tot slot belicht Henk de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de projecten in Bristol, Catalonië en Sardinië. Zie voor Engelstalige informatie over de pilot in Bristol: Na het verhaal van Henk is het tijd voor de workshops en verdelen de aanwezigen zich over de 2 ruimtes.

2 Verslag workshop voor overheden Er zijn diverse doelen die een gemeente kan realiseren door het invoeren van een digitale lokale munt als community binnen Circuit Nederland. Verschillende doelen hebben vaak ook een andere aanpak. Het algemene kenmerk is dat (claims op) geld digitaal wordt gemaakt. Zodra de claim op geld digitaal is, kan het dankzij STRO s Cyclos bepaalde voorwaarden meekrijgen. STRO directeur Henk van Arkel presenteerde de volgende toepassingen: Leverancierskrediet Overheden in Nederland betalen gemiddeld hun leveranciers in 43 dagen. De rekening die een bedrijf na levering aan de gemeente stuurt, is feitelijk een claim op geld van de leverancier op de gemeente. Deze claim kan op dag 1 na levering al te besteden zijn als betaalmiddel bij deelnemende bedrijven aan een lokaal netwerk (community). Na een bepaalde afgesproken tijd kan een claim besteed worden als euro s buiten het netwerk (zie bijlage 1 voor uitgebreidere beschrijving). Krediet aan MKB Als een ondernemer geen lening bij de bank krijgt, mist de hele keten van leveranciers deze extra inkomstenbron. Dan zijn dus die kredietvrager en zijn leveranciers samen de klos. Sommige kredieten hebben een hoger risico. Bijvoorbeeld doordat het onzeker is of het bedrijf dat de lening vraagt voldoende gaat verdienen om lening en rente te betalen. Een lagere rente zou de kans op terugbetaling dus juist verhogen. Binnen Circuit Nederland draagt de leverancier bij aan de kosten van risicodekking zodat de kans dat het krediet wordt terugbetaald veel groter wordt zodat het krediet gegeven kan worden bij hogere risico s. Hierdoor worden kredieten mogelijk die de bank niet geeft. M.a.w.: de leverancier en de keten van bedrijven daarachter dragen bij aan een garantiefonds waardoor extra kredieten en dus extra klanten mogelijk worden. Hoe riskanter een nieuw krediet, des te meer wordt er gevraagd van de leverancier. Zo bepaalt de leverancier zelf aan de hand van zijn variabele kosten wanneer zo n extra verkoop nog de moeite waard is, en of het interessant is om aan het krediet mee te werken.

3 Gemeente uitgaven doen in Circuit Nederland Een gemeente kan het lokale netwerk stimuleren door er zelf bestedingen in te doen. In Bristol accepteert bijvoorbeeld de burgermeester zijn salaris in Bristol Pounds. En in Santa Coloma zal een deel van de lokale subsidies volgend jaar in een lokale munt verstrekt worden. Andere mogelijkheden die in Spanje en Engeland worden voorbereid zijn het geven van salariskrediet (voorschot op salaris) binnen het netwerk of uitbetaling van de 13 e maand. Zorg In Vorarlberg in Oostenrijk verleent de coöperatie Allmenda zorg tegen 75% van de kosten. Deze zorg wordt gegeven door vrijwilligers, vooral 65-plussers. Allmenda houdt bij hoeveel uren iedereen geleverd heeft en die verdiende uren kunnen de vrijwilligers later als zij zorg nodig hebben besteden aan zorg. Er is / was een tekort aan professionele zorgverleners, daarom is er in dit geval geen sprake van verdringing van professionals door vrijwilligers. Allmenda investeert het verdiende geld in de gemeenschap, bv. lokale duurzame energie en voedselverbouw. Een idee is om een busreis naar Vorarlberg te organiseren voor geïnteresseerden om te leren hoe het daar precies wordt aangepakt. Basisinkomen Diverse gemeentes in Nederland willen gaan experimenteren met het verstrekken van een basisinkomen. Een toepassing binnen Circuit Nederland zou zijn een deel van het basisinkomen te verstrekken in de lokale digitale munt om zo te stimuleren dat een deel van het basisinkomen lokaal wordt uitgegeven. Dit is echter niet direct in het belang van de ontvanger van het basisinkomen. Voor bijstandsontvangers zou juist de mogelijkheid om te mogen verdienen in de lokale munt aantrekkelijk zijn als onderdeel van een basisinkomen experiment. Woningbouwverenigingen / bouw Met huizenbouw is het aan de ene kant moeilijk om te werken met lokaal geld, omdat het vaak lange termijn investeringen betreffen. Aan de andere kant worden bij bouw vaak veel lokale uitgaven gedaan, aan materialen en aan arbeid (misschien niet lokaal, maar meestal wel binnen Nederland). In Tholen experimenteert een woningbouwvereniging met lokaal geld, meer om bepaalde sociale doelen te realiseren dan economische. Wat wil je doen? Wat heb je daarvoor nodig? In het tweede deel van de workshop bleek dat juist de grote diversiteit aan mogelijkheden het moeilijk maakt concreet aan de slag te gaan. Als gemeente moet eerst duidelijk zijn voor welke problemen binnen de gemeente het Circuit een oplossing zou kunnen zijn. Zodra dat duidelijk is en bv. meerdere gemeentes het zelfde type probleem hebben, zouden we aparte bijeenkomsten kunnen organiseren waar één bepaalde aanpak uitgewerkt wordt, bv. het leverancierskrediet. Concrete beschrijvingen zijn nodig voor elke mogelijke toepassing van het Circuit. Diverse aanwezigen bieden aan om te helpen dit soort materiaal te maken.

4 Een andere manier voor verspreiding van het idee maar ook uitleg, zou een cursus voor gemeente ambtenaren zijn, bij voorkeur aangeboden via het cursus aanbod van de VNG. Als afsluiting presenteert Henk kort een selectie van initiatieven in voorbereiding in Circuit Nederland (zie ook de bijgevoegde deelnemerslijst Meet-Up voor een overzicht waar de deelnemers aan de andere workshop mee bezig zijn): Netwerk van Duurzame Dorpen. Vooral in Friesland actief. De gemeente Leeuwarden overweegt ook een community in het kader van de Europese culturele hoofdstad 2018 Noord-Oost Polder: initiatief van duurzame energie opwekking, onderlinge verrekening Overjissel: hogeschool Windesheim doet projecten met supply chain finance, binnen Circuit Nederland zowel toepasbaar met gemeentes als met grote bedrijven. Wageningen: community Rijn en Vallei, duurzame voedselproductie Hilversum: Gooise Gulden initiatief van Arjo Klamer, wethouder en professor aan de Erasmus Universiteit. Brabant: groot aantal initiatieven, verenigd op provinciaal niveau Rotterdam: de DAM

5 Bijlage 1: Samenvatting Social Trade Circuit model voor leveranciers van gemeentes Met overheidsinstantie A wordt een bepaalde termijn afgesproken waarin de factuur van leverancier B van 1000 euro betaald, bv. 45 dagen. A krijgt een krediet van 1000 digitale termijn euro's van het Social Trade Circuit. Deze digitale euro's krijgen een " teller" mee die de dagen aftellen tot de dag waarop deze termijn-euro's omgewisseld mogen worden voor euro's. Termijn-euro s zijn alleen te besteden bij bedrijven die lid zijn van het Social Trade Circuit. A betaalt op dag 1 leverancier B met 1000 termijneuro's, de teller staat op 45 dagen. Leverancier B betaalt 10 dagen later een factuur van leverancier C twv 1000 termijn-euro's, de teller staat op 35 dagen. Leverancier C accepteert deze betaling in termijneuro's, omdat hierdoor de uitstaande rekening veel sneller betaald werd dan gebruikelijk is. Dit gaat zo steeds verder in het Circuit, waar elk bedrijf steeds directe liquiditeit ontvangt waarvan ze weten over hoeveel dagen die omgezet kan worden in euro's, maar die ook nu al bij andere deelnemende bedrijven binnen het Social Trade Circuit uitgegeven kan worden. Na 45 dagen betaalt A de rekening van 1000 euro aan het Circuit (en daarmee is het krediet van A in termijneuro's gelijk afgelost). Na 45 dagen kan het bedrijf dat dan de termijn-euro's bezit, ze omwisselen voor euro's bij de instelling die de financiële administratie doet. Op de termijn-euro s wordt automatisch elke dag een kleine belasting geheven zodat iedere deelnemer in het Circuit die termijn-euro s ontvangt en zo voordeel heeft van het systeem, ook een bijdrage levert aan de kosten van het Circuit. Voordelen: Overheidsinstantie A: een betaaltermijn in euro s die langer is dan de wettelijk voorgeschreven periode van 30 dagen, maar wel direct liquiditeit voor z'n leveranciers, wat uiteindelijk ook van belang is voor A om faillissementen van z'n vaste leveranciers te voorkomen en het MKB te steunen. Leverancier B en C en andere bedrijven in het Circuit: directe liquiditeit voor uitstaande rekeningen die besteed kan worden binnen het Circuit. Als een bedrijf termijn-euro's ontvangt waarvan de " teller" al lager is dan de gebruikelijke betalingstermijn, is het ook niet erg voor een bedrijf om te wachten tot de teller op 0 staat en de termijn-euro's omgewisseld mogen worden voor euro's. Kosten zijn veel lager dan gebruikelijk bij reversed factoring, bovendien worden de kosten gedeeld door alle bedrijven die meedoen in het Circuit. Voorwaarden: A is bij voorkeur een (lokale) overheid of een groot bedrijf waarvan het risico op wanbetaling van de facturen relatief goedkoop te verzekeren is.

6 Verslag workshop Ondernemers en actieve burgers Deze workshop was bedoeld om initiatiefnemers binnen het Circuit nader kennis met elkaar te laten maken en ideeën en uitdagingen met elkaar te laten uitwisselen. Alle deelnemers werden daarom uitgenodigd om kort op papier te zetten wie zij waren en waar zij vandaan kwamen en vervolgens aan te geven waar ze behoefte aan hadden en wat ze anderen kunnen bieden. Een overzicht hiervan is te vinden in de bijgevoegde deelnemerslijst van de Meet-Up. Vervolgens kreeg een aantal mensen de mogelijkheid om zich voor te stellen en kort uit te leggen waarmee men zoal bezig is en waar men tegenaan loopt. Opvallend is dat er enorm veel initiatieven ontplooid worden door het hele land heen, maar dat er gek genoeg in een aantal regio s ook eerdere initiatieven tegelijk lopen, die niet van elkaars bestaan af weten. Voor de pauze wordt nog even een snelle inventarisatie gemaakt wie in welke regio actief is. De links tussen mensen uit dezelfde regio s zijn snel gemaakt en de pauze wordt dan ook goed benut om met elkaar te praten over elkaars ervaringen en over mogelijke samenwerkingen. Na de pauze vertelt Gerben Nap van STRO een en ander over strategieën om een zelf een Circuit te starten. Als één van de punten brengt hij naar voren, dat het van belang is om van groot naar klein te werken. Als voorbeeld noemt Gerben het Brabant-Circuit, waarbinnen initiatieven uit de regio s Den Bosch, Tilburg en Eindhoven samenwerken. Zij verkrijgen door de samenwerking een schaalgrootte, die ze in staat stelt om meer dingen voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt Gerben de extra subsidiepotjes die kunnen worden aangesproken. Daarom is het ook zo goed dat mensen nu van elkaar en het bestaan van elkaars initiatieven afweten, waardoor regionale samenwerkingen kunnen gaan ontstaan. Nadat Gerben wat verder heeft uitgeweid over strategieën om een Circuit te starten, komen er vragen en opmerkingen uit de zaal. Een selectie:

7 Hoe kun geld rondom het thema zorg organiseren Er blijken meer mensen met dit thema bezig te zijn en zij zoeken elkaar op om hier verder over van gedachten te wisselen. Dit kwam ook ter sprake in workshop 1 overheden. Er is veel vraag naar informatie materiaal. Het liefst materiaal waarmee in weinig tijd het voordeel geld duidelijk gemaakt kan worden. Gerben geeft aan dan binnen STRO wordt gewerkt aan foldermateriaal, terwijl vanuit de zaal geopperd wordt dat videomateriaal (animatie) vaak het best ingewikkelde principes duidelijk kan maken in korte tijd. Eén van de deelnemers van de workshop geeft ook aan hierin mee te willen denken en zijn netwerk hiervoor in te willen schakelen. Patricia van der Haak vertelt iets over het initiatief van de All-inclusive wijk. Hier wordt door andere deelnemers van de workshop met interesse en enthousiasme op gereageerd. Er wordt de vraag gesteld geld te bieden heeft voor de detailhandel/retail. Gerben legt uit dat er voorbeelden zijn geld leidt tot uitbreiding van het klantenbestand en meer omzet. De Bristol Pound wordt als voorbeeld aangehaald, die momenteel vooral als bindmiddel wordt gebruikt in de gemeenschap van Bristol en wat een enorm succes is. Mensen in Bristol geven hun geld liever lokaal uit dan buiten de stad of via webwinkels. De Bristol Pound zorgt voor goede publiciteit wat de ondernemers in Bristol aan extra omzet helpt. Tot slot van de workshop laat Jan Langedijk van STRO nog een Demo zien van hoe een Circuit website eruit zou kunnen zien en hoe de link gemaakt kan worden naar Cyclos en daar dezelfde look-and-feel aan gegeven kan worden. Samenvattend was het een erg boeiende workshop, die als voornaamste resultaat had dat verschillende initiatiefnemers elkaar hebben ontmoet en hebben gevonden. Ervaringen zijn tijdens en na de workshop gedeeld en afspraken zijn gemaakt om elkaar na de workshop weer op te zoeken.

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013 Social Trade Organisation: Het NieuweGeld symposium Alles zullen we eerlijk delen, 30 november 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk

Nadere informatie

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit l1z Stappenplan Social Trade Circuit Hoe start u een community? U bent een netwerk van bedrijven, een aantal individuen, of een groep die wil samenwerken met anderen om een @nder soort geld te bouwen.

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Lezing voor studiestichting Alias, 25 februari 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk Meer

Nadere informatie

Je omzet stijgt dus In Sardinie met euro per jaar per deelnemend bedrijf

Je omzet stijgt dus In Sardinie met euro per jaar per deelnemend bedrijf Je bent als ondernemer altijd op zoek naar kansen. Dan is de Parel interessant! De Parel is een lokale digitale munt, die gebruikt wordt naast de euro. De Parel zorgt voor meer omzet en meer binding tussen

Nadere informatie

De Taalder: Vragen en Antwoorden

De Taalder: Vragen en Antwoorden De Taalder: Vragen en Antwoorden Werkgroep Lokaal Geld Tilburg 12 maart, 2015 De vragen 1. Is betalen met de Taalder lastig? 2. Moet straks alles met de Taalder betaald worden? 3. Is de Taalder legaal?

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013 Social Trade Organisation: Het NieuweGeld Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk Meer informatie over

Nadere informatie

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten.

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Laat geld slimmer stromen Flinqer de Financial Linker - is opgestart door ondernemers, die niet begrepen

Nadere informatie

Social TRade Organisation:

Social TRade Organisation: Utrechtse euro s: Social TRade Organisation: De Utrechtse Euro Financiering door en voor elkaar: meer krediet meer klanten Geldstromen door de Wijk Festijn 30-03-2017 Utrechtse euro s: Een initiatief voor

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Verslag tweede bijeenkomst initiatiefnemers community s Circuit Nederland 10 december 2015

Verslag tweede bijeenkomst initiatiefnemers community s Circuit Nederland 10 december 2015 Verslag tweede bijeenkomst initiatiefnemers community s Circuit Nederland 10 december 2015 Gerben Nap van STRO heet zo n 60 deelnemers welkom die geïnteresseerd zijn in de technische en inhoudelijke aspecten

Nadere informatie

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Bedrijven die op krediet leveren, lopen het risico dat een klant uiteindelijk niet betaalt voor de geleverde goederen of diensten. Als het om grote bedragen gaat,

Nadere informatie

WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES?

WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES? TERMIJN-EURO'S WAAROM WERKT HET CIRCUIT EIGENLIJK MET TERMIJNEN, EN HOE WERKEN ZE PRECIES? Het waarom is vrij simpel. De waarde van geld zit 'm altijd in wat je er mee kunt kopen. Kun je met je geld niets

Nadere informatie

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu

Nadere informatie

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deze Monitor gaat over: je organisatie (initiatief): mensen, activiteiten, organisatie, financiële situatie. TOELICHTING MONITOR ORGANISATIE LET OP: Deze vragenlijst bestaat

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

Rabo Supplier Finance

Rabo Supplier Finance Rabo Supplier Finance Voor extra liquiditeit in de supply chain Supplier Finance 1 Supplier Finance Een introductie 2 Supplier Finance proces Supplier Finance in vier stappen 3 Supplier Finance voordelen

Nadere informatie

commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie

commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie : ruimte voor zakendoen Als ondernemer wilt u verder. Kansen benutten. Groeien als dat kan. Een interessante transactie niet laten

Nadere informatie

Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16

Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16 Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16 Aan het kernteam worden een aantal vragen voorgelegd naar aanleiding van de adviezen uit de zevende

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

C3: Commercial Credit Circuit. Instrument om liquiditeitspositie MKB bedrijfsleven te verbeteren

C3: Commercial Credit Circuit. Instrument om liquiditeitspositie MKB bedrijfsleven te verbeteren C3: Commercial Credit Circuit Instrument om liquiditeitspositie MKB bedrijfsleven te verbeteren Social Trade Organisation NGO Opgericht: 1970 Hoofdkantoor: Oude gracht, Utrecht Kantoren in Brazilië, Uruguay

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan, zodat u zich bezig kunt houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

Reverse factoring is Win-Win en Win.

Reverse factoring is Win-Win en Win. Graydon epaper Reverse factoring is Win-Win en Win. Hoe optimaliseert u uw werkkapitaal anno 2014? 2 Wat leert u in deze epaper? Als klant wilt u het betalen van uw facturen zo lang mogelijk uitstellen,

Nadere informatie

Handleiding voor investeerders

Handleiding voor investeerders Handleiding voor investeerders 1 Welkom bij Capital Circle 2 U bent zojuist toegetreden tot de groep van duizenden investeerders die goede resultaten behalen met het lenen aan MKB in heel Nederland. Uw

Nadere informatie

Stappenplan. Hoe start je een community? Voor je van start gaat

Stappenplan. Hoe start je een community? Voor je van start gaat Stappenplan Hoe start je een community? Je bent een netwerk van bedrijven, een aantal individuen, of een groep die mee wil samenwerken met anderen om aan circulair/@nder geld te bouwen. Het handigst is

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Late betalingen Effect op MKB. Rob Wolthuis 6 november 2012

Late betalingen Effect op MKB. Rob Wolthuis 6 november 2012 Late betalingen Effect op MKB Rob Wolthuis 6 november 2012 Kop: 1. Wat is MKB-Nederland 2. Financieringsproblematiek MKB 3. Betaalgedrag bedrijfsleven 4. Betaalgedrag overheid 5. Wetgeving oplossing? pagina:

Nadere informatie

Symposium Ware Winst 2 juni 2017 Universiteit voor Humanistiek

Symposium Ware Winst 2 juni 2017 Universiteit voor Humanistiek Symposium Ware Winst 2 juni 2017 Universiteit voor Humanistiek Welkom door Kleri Sparou Kleri Sparou is student Humanistiek te Utrecht en stagiaire bij de GGE het Gooi. Zij onderzoekt hoe een economie

Nadere informatie

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ;

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr. 5365999; gelet op de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, artikel

Nadere informatie

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc Hoe krijg ik ruim 1 miljoen van ondernemers voor verbetering van de binnenstad? Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden 16 april 2015 Winschoten 1 Hoe krijg ik ruim 1 miljoen

Nadere informatie

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg MKB-bedrijven worden geconfronteerd met nieuw beleid met betrekking tot producentenverantwoordelijkheid,

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

Loop geen onnodig risico. Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Verstandig Lenen

Loop geen onnodig risico. Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Verstandig Lenen Loop geen onnodig risico Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Verstandig Lenen Voor wie is deze folder? Je kent vast wel die reclames over geld lenen. Snel extra geld, dat klinkt

Nadere informatie

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015 WEconomy Werkplaats Een open formule voor crowd-thinking en co-creatie, waarin de initiatiefnemers er borg voor staan, dat de kwaliteit in lijn is met de bron het werk van Prof. Jan Jonker, Radboud Universiteit

Nadere informatie

Regel die burgerinitiatieven

Regel die burgerinitiatieven Regel die burgerinitiatieven Meedoen met vervolgacties eindadvies onderzoek burgerinitiatieven en aansprakelijkheid November 2013 1 2 Regel die Burgerinitiatieven Aansprakelijkheid als belemmering? We

Nadere informatie

Samenwerken in de wijk

Samenwerken in de wijk Meer lezen? Download de publicatie Samenwerken in de wijk met achtergronden over de 10 meest genoemde vragen en dillemma s bij samenwerken. Draaiboek voor bijeenkomst Samenwerken in de wijk 1 Introductie

Nadere informatie

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit Zodat u efficiënt kunt ondernemen Financial Lease dat is onze specialiteit Inhoud Alpha Credit Nederland. Dé autofinancierder van Nederland. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Financial Lease

Nadere informatie

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht.

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Meijers Tuesday, November 08, 2016 4:10 PM Info Gem. Montfoort FW: Locoo-initiatief voor gemeenten Conceptmotie - versterk de lokale economie.docx; Locoo

Nadere informatie

Staatssecretaris Van Rijn maakt kennis met Zelfhulp

Staatssecretaris Van Rijn maakt kennis met Zelfhulp KENNISMAKINGSBEZOEK STEUNPUNTEN ZELFHULP Eindhoven, pand informele zorg, maandag 30 november 2015 Staatssecretaris Van Rijn maakt kennis met Zelfhulp Verslag Gonny Koolen 1. Welkom Dagvoorzitter Pieter

Nadere informatie

Een (ver)pakkend verhaal...

Een (ver)pakkend verhaal... Een (ver)pakkend verhaal... Opdracht : Corporate film Meilink Groep Datum : Januari 2012 Producent : RC MediaSolutions 1. INLEIDING In de briefing van Meilink wordt gesproken over twee versies van een

Nadere informatie

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Ledenpanel VNO-NCW Midden Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Samenvatting In totaal heeft zo n 20 % van de leden van VNO-NCW Midden gereageerd. De respons kwam evenredig verdeeld uit alle

Nadere informatie

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 NÚ KAN DE WERKLOOSHEID OMLAAG 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS STIMULEREN GROEI BEDRIJVEN 5 OMZETONTWIKKELING

Nadere informatie

De Knab Visa Card in het kort

De Knab Visa Card in het kort De Knab Visa Card in het kort De Knab Visa Card in het kort Gemakkelijk en veilig betalen in binnen- en buitenland. Dat kan met de Knab Visa Card. Of je nu een etentje in een restaurant afrekent of een

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger)

Er gebeurt hartstikke veel. En de ontmoetingen tijdens deze bijeenkomst vind ik heel waardevol! Lisette (bewoner / vrijwilliger) Op 23 juni organiseerde Vooruit een bijeenkomst in Fort Luna, waarbij bewoners, vrijwilligers en professionals uit de wijk elkaar konden ontmoeten. Het doel van deze ochtend was het bedenken van activiteiten

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Auteurs;

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteurs; Mevr. M. Giezen-Van Laarhoven,

Nadere informatie

Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven?

Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven? Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven? Maandelijks eenvoudig besparen op: energiekosten telefoonkosten internetaansluiting verzekeringspremies Inhoudsopgave

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy

Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy Coöperatie United Economy Reglement voor handel in Uniteds of Handelsreglement United Economy Versie juli 2017 Begrippenlijst bestuur: beginsaldo: coöperatie: circulair geld: Circuit Nederland: het bestuur

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Hoe meet het Burgerpanel het maatschappelijk effect?

Hoe meet het Burgerpanel het maatschappelijk effect? Verslag adviesronde 9 WISE Datum: Locatie: 03juni 2014 Breedhuis, Het Breed 16 Adviesronde 9 Hoe meet het Burgerpanel het maatschappelijk effect? Format Output Outcome Criteria Aanvraag Investering Community

Nadere informatie

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest. Meer Rendement Meer Zekerheid Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.nl Kvk: 61887331 2 Onze Visie Uw opgebouwde kapitaal op de bank zetten loont tegenwoordig niet

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan?

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Op donderdag 7 juni jl. werd de jaarlijks Kennisdag Participatie voor gemeenten georganiseerd. Een dag bedoeld voor

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement coöperatie United Economy Versie 23 juni 2017

Huishoudelijk reglement coöperatie United Economy Versie 23 juni 2017 -1- Huishoudelijk reglement coöperatie United Economy Versie 23 juni 2017 United Economy is een coöperatie van waarden-gedreven ondernemers die van samen actief bouwen aan een eerlijke, sociale en groene

Nadere informatie

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance Zicht op Zaken Het vermogen om te ondernemen Succesvol ondernemen is niet het resultaat van een spontane ontbranding. Als ondernemer zet u zich dagelijks

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Handleiding voor investeerders

Handleiding voor investeerders Handleiding voor investeerders 1 Welkom bij Capital Circle 2 U bent zojuist toegetreden tot de groep van 1000 en investeerders die goede resultaten behalen met het lenen aan MKB in heel Nederland. Uw nieuwe

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN Familie de Jong Joost & Linda Mariska Haaren Familie Marghadi Daan v/d Meer Veel woningen in Nederland hebben een prachtig mooi

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Welkom Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Uw dagvoorzitter Jan Paternotte 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland De rol van lokale

Nadere informatie

Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische

Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische De Interpolis Kredietverzekering Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische groente & fruit. Cees

Nadere informatie

Financiering woningaanpassingen een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO

Financiering woningaanpassingen een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO 27-05-2015 Financiering woningaanpassingen een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO Over dit onderzoek Dit onderzoek over wonen en verhuizen is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er. Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016

CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er. Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016 CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016 Voorstellen Ran van den Boom Centraal Bureau voor de Statistiek Vanaf februari 2015 Programmamanager SBR RGS In 2014 coördinator

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst)

Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst) www.jooplengkeek.nl Interne verslaggeving Kosten en uitgaven Bedrijven zijn verplicht 1 maal per jaar een balans op te stellen en een winst & verliesrekening te maken. (voor de belastingdienst) Meestal

Nadere informatie

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen!

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar 2016 Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Inleiding Op 26 mei jl. vond alweer het negende Participatiecafé Deurne plaats. Ditmaal was

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ

Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ maandag 30 november 17.15-19.15 uur Regenboogkerk in Hilversum Opening en uitleg programma avondvoorzitter Trudy Busweiler (BMC) Deze tweede werkbijeenkomst is

Nadere informatie

Bij U-Boss word ik altijd warm ontvangen en doen ze echt hun best voor je. Pieter de Haan Uitzendkracht

Bij U-Boss word ik altijd warm ontvangen en doen ze echt hun best voor je. Pieter de Haan Uitzendkracht mijn hart ligt bij een kleinschalige organisatie met een hoogwaardige dienstverlening. Waar mensen hun klanten kennen en waar ze hart voor de zaak hebben Ed Bos Directeur U-Boss Uitzendbureau is de kleinschalige

Nadere informatie

Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf?

Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf? Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf? Workshop 6.4, Evenement Hier Opgewekt Den Haag, 21 november 2014 Arien Scholtens, dea Jurgen van der Heijden, CALorie Hoe word je van vrijwilligersorganisatie

Nadere informatie

Samenwerking met Greenchoice

Samenwerking met Greenchoice Samenwerking met Greenchoice Dit document is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld om initiatiefnemers te ondersteunen bij het starten van een

Nadere informatie

Johan ten Brinke. workshop Energiecoöperaties 12 mei 2014

Johan ten Brinke. workshop Energiecoöperaties 12 mei 2014 Johan ten Brinke workshop Energiecoöperaties 12 mei 2014 Basis spelregels Programma is bedoeld als een leidraad Interactie belangrijker dan monoloog, alleen de eindtijd staat vast We praten vrijuit en

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Checklist Stel een duidelijke begroting op. Maak een verdeling van financieringsbronnen. Van welke bronnen komen de financiële middelen en hoe zijn

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Voorwaarden Plus Betalen

Voorwaarden Plus Betalen Particulier Betalen Voorwaarden Plus Betalen Dit zijn de Voorwaarden Plus Betalen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet rood mag

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG

AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG 2 PEUGEOT FINANCE HELPT U GRAAG OP WEG U WILT EEN NIEUWE AUTO, MAAR U KUNT UW AANKOOP NIET IN ÉÉN KEER BEKOSTIGEN. DAN HELPT PEUGEOT

Nadere informatie

AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG

AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG AUTOFINANCIERING WELKE FINANCIERING PAST BIJ U? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG PEUGEOT FINANCE HELPT U GRAAG OP WEG U WILT EEN NIEUWE AUTO, MAAR U KUNT UW AANKOOP NIET IN ÉÉN KEER BEKOSTIGEN. DAN HELPT PEUGEOT

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 12 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen

Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen Loop geen onnodig risico Verstandig Lenen Voor wie is deze folder? Je kent vast wel die reclames over geld lenen. Extra geld, dat klinkt aantrekkelijk. Toch kan lenen voor problemen zorgen: 100.000 huishoudens

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek MKB en ZZP. Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017

Rapportage Onderzoek MKB en ZZP. Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017 Rapportage Onderzoek MKB en ZZP Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017 1 Achtergrond DirectResearch heeft in opdracht van Betaalme.nu een onderzoek uitgevoerd onder mensen

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand

Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 1 VOORWAARDEN ZAKELIJKE ROODSTAND... 3 1. Wat hoort er bij zakelijke roodstand?... 3 2. Hoe werkt zakelijke roodstand?...

Nadere informatie

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Wie zijn wij? Onafhankelijke aanjagers van de bouwsector in opdracht van Min. BZK Programma Energiesprong (sinds 2010) onder Platform31 (semi-overheid)

Nadere informatie