Geloof jij dat je betrokken bent?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geloof jij dat je betrokken bent?"

Transcriptie

1 Geloof jij dat je betrokken bent?

2

3 Geloof jij dat je betrokken bent? Sociale issues in de samenleving Onderzoek door Motivaction in opdracht van het Leger des Heils Amsterdam, oktober 2008

4 4 Geloof jij dat je betrokken bent?

5 Inhoudsopgave 1 Introductie 4 2 Hoofdconclusie 5 3 Opvatting over daklozen en andere kwetsbare groepen in de samenleving 6 4 Eenzaamheid/sociale uitsluiting 9 5 Toename problematische schulden en achterstanden in betaling 12 6 Tevredenheid met, zingeving van en veiligheid in het eigen leven 14 Bijlage 1 - Resultaten 17 Bijlage 2 Methodologische verantwoording 23 5 Geloof jij dat je betrokken bent?

6 1. Introductie In opdracht van het Leger des Heils heeft Motivaction International B.V. een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders naar sociale issues in de samenleving. Het Leger des Heils onderkent twee soorten betrokkenheid. Dit zijn: Actieve betrokkenheid: het raakt je in het hart. Normatieve betrokkenheid: een norm/meetlat voor hoe je vindt dat het hoort. Het gaat hierbij om onderwerpen als vertrouwen hebben in de ander en vertrouwen in de samenleving. Het Leger des Heils wil de betrokkenheid bevorderen. Er is een voedingsbodem voor (actieve) betrokkenheid indien beide vormen van vertrouwen aanwezig zijn. In de volgende hoofdstukken wordt naar beide soorten betrokkenheid verwezen. Het lijkt erop dat momenteel normatieve betrokkenheid de boventoon voert: men wéét in toenemende mate over de problemen in de hedendaagse samenleving. Tegelijkertijd lijken deze problemen de Nederlanders steeds minder in het hart te raken. Zo is bijvoorbeeld driekwart van de Nederlanders (74%) van mening dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen door de toenemende individualisering, maar maken minder mensen zich zorgen om eenzamen (2003: 76%, 2008: 69%). Dit duidt op een daling van de actieve betrokkenheid. Deze daling vindt plaats in een periode waarin behoefte aan zingeving juist stijgt van een kwart in 2001 (27%) naar een derde in 2008 (34%). Hoofdstuk 2 geeft een hoofdconclusie over de overkoepelende thema s betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid. In de hoofdstukken 3 tot en met 6 worden achtereenvolgens onderstaande onderwerpen behandeld: Opvatting over daklozen en andere kwetsbare groepen in de samenleving Eenzaamheid/sociale uitsluiting Toename schulden en achterstanden in betaling Tevredenheid met, zingeving van en veiligheid in het eigen leven De opbouw per hoofdstuk is als volgt: in de eerste alinea wordt de hoofdconclusie van het onderwerp uiteengezet. Hierbij is ook aangegeven wat de visie is van het Leger des Heils met betrekking tot dit onderwerp. De daaropvolgende alinea s onderbouwen deze hoofdconclusie met beschrijvingen van het beeld dat de Nederlanders hebben over het betreffende onderwerp in de hedendaagse samenleving. Indien relevant is een vergelijking met het beeld van vijf jaar geleden opgenomen. 6 Geloof jij dat je betrokken bent?

7 2. Hoofdconclusie Voor wat betreft de wijze waarop mensen met elkaar omgaan, worden geen/weinig respect en individualisme, egoïsme en desinteresse als de belangrijkste problemen ervaren. Net als voorgaande jaren is een meerderheid van de Nederlandse bevolking van mening dat deze problemen de maatschappij geen goed doen en dat ze leiden tot een toenemende mate van eenzaamheid. Deze problemen worden herkend en erkend (waargenomen of zelfs persoonlijk ervaren), de confrontatie gaan de Nederlanders echter vaak uit de weg. Nederlanders lijken hiervoor de ogen te sluiten. Ook weten de Nederlanders beter dan voorheen van de problematiek rondom kwetsbare groepen in de samenleving die risico lopen om buitengesloten te worden. We zien het, we weten het, maar we kijken steeds liever de andere kant op wanneer deze problematiek te dichtbij komt. Dit duidt op normatieve betrokkenheid (volgens de meetlat) en afnemende actieve betrokkenheid (met het hart). Nederland heeft ook te maken met meer mensen die op zoek zijn naar zingeving in hun dagelijks leven en met minder tevreden mensen. Het contact met andere mensen sociale verbondenheid zorgt voor zingeving in het leven. Nederlanders weten dat eenzaamheid een groot probleem is in de huidige maatschappij. Deze eenzaamheid heeft impact op hoe wij in het leven staan. In vergelijking met voorgaande jaren geven meer mensen aan zich eenzaam te voelen en geven minder mensen aan tevreden te zijn met hun huidige leven. Tegelijkertijd maakt de gemiddelde Nederlander zich over het algemeen minder zorgen om diverse kwetsbare groepen zoals eenzamen en mensen die door ouderdom niet meer meedoen in de samenleving. De betrokkenheid is afgenomen. Dit blijkt ook uit het gegeven dat net als voorgaande jaren de overgrote meerderheid van mening is dat mensen in Nederland te veel op zichzelf zijn gericht en te weinig rekening houden met anderen. In vergelijking met eerder onderzoek blijkt ook dat Nederlanders de schuldvraag minder bij de kwetsbare groepen zelf leggen. Dit kan duiden op het erkennen van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Nederlanders relateren dit echter niet aan het eigen leven en de eigen verantwoordelijkheid. Als het erop aankomt zelf een actieve rol hierin te spelen en de (gedeelde) verantwoordelijkheid hiervoor te dragen, kijken Nederlanders liever weg. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een afname van het aantal Nederlanders dat aangeeft dat we met ons allen de verantwoordelijkheid dragen dat iedereen voldoende geld heeft om rond te komen. Het zijn vooral de Nederlanders van 50 jaar en ouder, die aangeven dat wij met z n allen die verantwoordelijk dragen. We wéten dus als Nederlander meer over deze maatschappelijke problematiek, maar we dóen er minder mee. Dit alles leidt tot de vraag, die aan elke Nederlander gesteld mag worden: Geloof jij dat je betrokken bent? 7 Geloof jij dat je betrokken bent?

8 3. Opvatting over daklozen en andere kwetsbare groepen in de samenleving Conclusie Nederlanders hebben in vergelijking met voorgaande jaren een realistischer beeld van daklozen en kwetsbare groepen in de samenleving. De problematiek rond deze groepen wordt erkend. Minder Nederlanders wijten de problemen waarin deze kwetsbare groepen verkeren aan de kwetsbaren zelf. Desondanks maken minder Nederlanders zich zorgen over deze groepen, hetgeen een dalende actieve betrokkenheid impliceert. Als de problemen in de samenleving te dichtbij komen, sluit men liever de ogen. Hiermee lijkt het door het Leger des Heils gesignaleerde NIMBY-effect (Not In My BackYard) in onze maatschappij te groeien en actieve betrokkenheid aan kracht in te boeten. Het aantal daklozen in Nederland daalt. Het door de overheid opgestelde plan van aanpak Maatschappelijk Opvang is effectief. Het dreigt echter afgeremd te worden door een toename van het eerder genoemde NIMBY-effect. Juist nu de opvang van de laatste categorie van zware probleem daklozen aan bod is. Van de Nederlanders geeft 69% aan dat daklozen gewone mensen zijn zoals wij allemaal. Dit beeld is door de jaren heen niet sterk veranderd. Ook geven 7 van 10 Nederlanders te kennen dat daklozen kwetsbare mensen zijn. Toch is het beeld dat de Nederlander heeft bij het begrip daklozen de afgelopen jaren aan verandering onderhevig geweest: het beeld van daklozen lijkt verhard. In hoeverre bent u het eens met de volgende uitspraken over daklozen in Nederland? Daklozen zijn over het algemeen % mee eens Zonder betaald werk Kwetsbare mensen Gewone mensen zoals wij allemaal Alleenstaand Alcoholist Drugsverslaafd Zeer goed in staat om voor zichzelf op te komen Een belangrijke oorzaak van overlast op straat Zelf in staat woonruimte te krijgen Crimineel Profiteurs van de samenleving Agressief Illegaal in Nederland Nooit vrouwelijk Allochtoon Geloof jij dat je betrokken bent?

9 Het aantal daklozen is afgenomen en de aandacht voor deze groep is toegenomen. Dit heeft mede geleid tot een realistischer beeld van daklozen bij Nederlanders. In vergelijking met vijf jaar geleden geven meer Nederlanders aan dat daklozen over het algemeen alleenstaand, alcoholist, drugsverslaafd, crimineel en/of agressief zijn. Desondanks worden daklozen minder gezien als een belangrijke oorzaak van overlast op straat. Ook geven minder Nederlanders aan dat daklozen zeer goed in staat zijn om voor zichzelf op te komen en zelf in staat zijn om woonruimte te krijgen. Tevens wordt de gedachte losgelaten dat daklozen altijd mannen zijn. Het percentage Nederlanders dat vindt dat daklozen profiteurs van de samenleving zijn, is met 21% gelijk gebleven. In vergelijking met vijf jaar geleden vinden minder Nederlanders dat daklozen en zwervers buitengesloten worden van de samenleving. In 2003 was 12% van de Nederlanders deze mening toegedaan, nu vindt 5% van de Nederlandse bevolking dat daklozen/zwervers worden buitengesloten. Ook ouderen en verslaafden worden door steeds minder Nederlanders genoemd als groep die van de samenleving wordt buitengesloten. Welke groepen mensen worden volgens u van de samenleving buitengesloten? % genoemd Etnische minderheden/asielzoekers Gehandicapten (psychisch/fysiek) Ouderen (dementen) Streng/anders gelovigen (christelijk, islamitisch of anders)/sekten Mensen met minder geld (minima) Zij die zich niet willen aanpassen (cultuur/ samenleving) Daklozen/zwervers Lagere sociale klasse (laag opgeleiden) Werklozen/arbeidsongeschikten Verslaafden (drugs/alcohol) (Ex)gedetineerden/criminelen Het algemene beeld is dat minder Nederlanders aangeven dat kwetsbare groepen buitengesloten worden van de Nederlandse samenleving. Ondanks dat etnische minderheden/ asielzoekers door veel minder Nederlanders genoemd worden als groep die van de samenleving wordt buitengesloten, is dit met 40% wel de meest genoemde groep. Als gekeken wordt naar wie schuldig wordt gevonden aan de situatie van de kwetsbare groepen, dan is het oordeel van de Nederlander milder geworden in vergelijking met Er zijn minder Nederlanders die menen dat de kwetsbare groepen hun eigen situatie ook aan zichzelf te wijten hebben. De Nederlanders lijken realistischer geworden: Het kan iedereen overkomen is de algemene opinie. 9 Geloof jij dat je betrokken bent?

10 Hoe denkt u over verschillende groepen mensen, in hoeverre vindt u dat % altijd of meestal eigen schuld Mensen, die crimineel gedrag vertonen, zijn daaraan zelf schuldig Ouders waarvan de kinderen de dupe worden van de gezinsproblemen daaraan zelf schuldig zijn Mensen die niet in staat zijn om met geld om te gaan, zijn daaraan zelf schuldig Mensen die niet in staat zijn om hun eigen kinderen op te voeden, zijn daaraan zelf schuldig Mensen, die geen betaald werk hebben, daaraan zelf schuldig zijn* Mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn daaraan zelf schuldig Mensen die eenzaam zijn, zijn daaraan zelf schuldig Mensen die door ouderdom niet meer meedoen aan de samenleving zijn daaraan zelf schuldig * = Deze vraag is in 2008 voor het eerst gesteld De actieve betrokkenheid is afgenomen. In vergelijking met 2003 is het percentage Nederlanders dat zich zorgen maakt over de kwetsbare groepen afgenomen. Dit gaat onder andere om de kwetsbare groepen: mensen die eenzaam zijn, mensen die crimineel gedrag vertonen en mensen die door ouderdom niet meer mee kunnen doen aan de maatschappij. Gesteld kan worden dat Nederlanders de problematiek rondom kwetsbare groepen erkennen. Het lijkt erop dat Nederlanders een realistischer beeld hebben van de situatie van daklozen en andere kwetsbare groepen. Ook is de Nederlander milder in zijn oordeel. Echter, als de problematiek te dichtbij komt, dan kijkt men liever de andere kant op en wil men hier eigenlijk niet mee geconfronteerd worden. Een exponent hiervan is dat steeds meer Nederlanders er een probleem van maken als een opvangcentrum voor daklozen in de buurt gevestigd zou worden, het eerder genoemde NIMBY-effect. De ervaringen van het Leger des Heils bevestigen deze houding. 10 Geloof jij dat je betrokken bent?

11 4. Eenzaamheid/sociale uitsluiting Conclusie De problemen in de hedendaagse maatschappij zoals weinig tot geen res-pect voor de ander, individualisme, egoïsme en desinteresse worden spontaan als belangrijkste problemen genoemd in de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan. Veel Nederlanders zijn van mening dat de maatschappij ten onder gaat aan deze problemen en dat ze leiden tot een toenemende eenzaamheid. Naast het erkennen van een toenemende mate van eenzaamheid, herkennen (ervaren) ook steeds meer Nederlanders deze eenzaamheid: in vergelijking met 2003 geven meer Nederlanders aan zich vaak eenzaam te voelen. De overheid staat een omslag voor van verzorgingsstaat naar een verzorgingssamenleving, de civil society. Er vindt een herijking plaats van verantwoordelijkheden tussen overheid en samenleving waarbij de overheid een beroep doet op de sociale infrastructuur (zoals mantelzorgers, burenhulp en kerkelijke ondersteuning). Het Leger des Heils signaleert dat de civil society niet vanzelf tot stand komt in de huidige samenleving. Een samenleving waar de sociale samenhang afkalvend is, traditionele verbanden zijn weggevallen en mensen minder bij elkaar betrokken zijn geraakt en mensen moeite hebben met het aangaan en onderhouden van sociale relaties. Buurten en haar bewoners hebben een belangrijke plaats om het mogelijk te maken gemeenschapszin te kunnen beleven. Buurtsteunpunten, die het Leger des Heils ontwikkelt, stimuleren het onderling contact, waardoor problemen eerder herkend en erkend worden. Geen/weinig respect (acceptatie) wordt als belangrijkste probleem in de Nederlandse samenleving gezien. Ook worden individualisme, egoïsme en desinteresse spontaan als problemen genoemd. Deze resultaten zijn antwoorden op de vraag wat men als de drie belangrijkste problemen ervaart in de Nederlandse samenleving in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan. Onderstaande tabel laat deze spontaan genoemde problemen zien. Vergeleken met 2003 is er sprake van een wisseling van de top twee. Wat is/zijn volgens u het belangrijkste probleem/de belangrijkste problemen wat betreft de wijze waarop mensen met elkaar omgaan? < open vraag> Geen/weinig respect (acceptatie) Individualisme, egoïsme en desinteresse (On)verdraagzamheid/(in)tolerantie Agressiviteit Totaal Gebrek aan waarden en normen Geen tijd/te druk Integratie van buitenlanders (allochtonen) Communicatie (niet luisteren) Geloof jij dat je betrokken bent?

12 De thema s van de belangrijkste problemen zijn nauw met elkaar verbonden. In tabel 1 van de bijlage is te zien welke redenen Nederlanders aangeven voor de belangrijkste problemen. Bijvoorbeeld: het feit dat mensen alleen aan zichzelf denken, wordt zowel als reden genoemd voor het probleem individualisme, egoïsme, desinteresse, als bij het probleem van geen/weinig respect (acceptatie). Andere redenen die gegeven worden voor genoemde problemen, zijn geen respect meer voor elkaar en veel onbegrip en onverdraagzaamheid. Driekwart van de Nederlanders (74%) is van mening dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen door de toenemende individualisering. Bijna hetzelfde aantal mensen (69%) stelt dat de individualisering de Nederlandse maatschappij niet ten goede komt. Hieruit blijkt dat eenzaamheid - net als vijf jaar terug - als een probleem wordt gezien. Ouderen geven vaker aan dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen door de toenemende individualisering en dat dit nadelig is voor de samenleving. Naast het feit dat Nederlanders het probleem van eenzaamheid erkennen, geven ook steeds meer Nederlanders aan zichzelf vaak eenzaam te voelen. Echter, in vergelijking met 2003 maken steeds minder Nederlanders zich zorgen om eenzame mensen. Ook hier lijkt sprake te zijn van een daling van de actieve betrokkenheid van de Nederlanders. In vergelijking met vijf jaar geleden oordeelt men milder: de schuld voor de situatie van eenzame mensen wordt minder bij deze mensen zelf gelegd. Ditzelfde beeld is te zien voor andere groepen binnen de samenleving die risico lopen op eenzaamheid door buitensluiting. Nederlanders maken zich bijvoorbeeld minder zorgen om mensen die door ouderdom niet meer meedoen in de samenleving en om kinderen die de dupe zijn van de problemen van hun ouders. Uit de resultaten blijkt dat mensen die zich eenzaam voelen, vaker aangeven zich vaak buitengesloten te voelen, zich ongelukkig te voelen en zich weinig verbonden te voelen met mensen in de omgeving. Eenzaamheid % mee eens Ik voel me weinig verbonden met de mensen in mijn omgeving Ik voel me vaak buitengesloten in de Nederlandse samenleving Ik heb geen vrienden Ik voel mij vaak ongelukkig Ik voel mij vaak eenzaam Er is een stijging van het aantal Nederlanders dat aangeeft geen vrienden te hebben van 9% in 2003 naar 12% in Tevens is een stijging te zien van het aantal Nederlanders dat aangeeft vijanden te hebben, van 3% in 2003 naar 5% in Tot slot is een stijging te zien van het aantal Nederlanders dat aangeeft soms zodanig in de war te zijn dat deelname aan het sociale leven onmogelijk is (2% in 2003, 4% in 2008). De kenmerken geen vrienden hebben en vijanden hebben zijn factoren die het ervaren van eenzaamheid in de hand werken. 12 Geloof jij dat je betrokken bent?

13 Dat eenzaamheid een groot probleem is binnen de Nederlandse samenleving is te zien aan een forse stijging van het aantal Nederlanders dat aangeeft zich eenzaam te voelen. Uit onderstaande tabel blijkt dat momenteel 10% van de Nederlandse bevolking meer dan Nederlanders te kennen geeft zich vaak eenzaam te voelen (2003: 5%). De resultaten wijzen uit dat naarmate men minder verdient en lager opgeleid is, men vaker aangeeft zich eenzaam te voelen. Eenzaamheid treft niet alleen ouderen: 12% van de jarigen geeft aan zich vaak eenzaam te voelen. 13 Geloof jij dat je betrokken bent?

14 5. Toename problematische schulden en achterstanden in betaling Conclusie In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal Nederlanders dat financiële zorgen en problematische schulden heeft, gestegen. Nederlanders maken zich ook meer zorgen om deze groep, maar leggen in mindere mate de schuld van de situatie bij deze mensen zelf. Nederlanders zijn hierin milder geworden; het lijkt erop dat zo n situatie je overkomt; je bent er zelf minder schuldig aan. Mensen met problematische schulden, voelen zich vaker buitengesloten en minder vaak verbonden met de omgeving. Daarnaast zijn mensen met deze schulden minder tevreden en hebben behoefte aan iets wat zin geeft aan het dagelijks leven. Deze mensen lopen het risico door hun financiële situatie in de vicieuze cirkel terecht te komen: schuld en armoede kunnen mogelijkerwijs leiden tot ontevredenheid en eenzaamheid. Het Leger des Heils ziet dagelijks hoe het hebben van problematische schulden leidt tot huisuitzettingen en tot persoonlijke verergering van de problematiek. Op initiatief van onder andere het Leger des Heils wordt in 2008 het Landelijk Informatie Schuldenregistratie opgezet. Dit moet naast het Bureau Krediet Registratie meer informatie aan kredietverschaffers geven zodat voorkomen kan worden dat mensen zich te ver in de schulden kunnen steken. Van de Nederlanders geeft 14% aan zich zorgen te maken of zij deze maand financieel rond kunnen komen. En 6% van de Nederlanders geeft aan daadwerkelijk financiële schulden te hebben en deze niet op eigen kracht te kunnen aflossen. Indien dit wordt gerelateerd aan het uitgangspunt dat binnen één huishouden één respondent is ondervraagd, kan gesteld worden dat 6% van de huishoudens in Nederland financiële problemen heeft. Van deze groep geeft 13% aan momenteel hulp te hebben van een instantie voor schuldhulpverlening. In 2003 was dit 6%. Uitgaande van de ondervraging van één persoon per huishouden kan gesteld worden dat 13% van de huishoudens met financiële problemen momenteel hulp heeft van een instantie voor schuldhulpverlening. Financiële problemen Ik maak mij zorgen of ik deze maand wel financieel kan rondkomen Ik heb financiële schulden die ik niet op eigen kracht kan aflossen Ik heb op dit moment een betalingsachterstand als het gaat om huisvestingskosten % Ja % Mee eens Geloof jij dat je betrokken bent?

15 Ongeveer 1 op de 2 Nederlanders geeft te kennen zich zorgen te maken om mensen die niet met geld om kunnen gaan. In vergelijking met 2003 (41%) maken nu meer mensen zich hier zorgen over. Het percentage Nederlanders dat aangeeft dat deze mensen hier zelf schuld aan hebben, is fors afgenomen. In 2003 was dit 55%, momenteel is dit 42%. Het aantal Nederlanders dat het eens is met de stelling dat in Nederland geen echte armoede bestaat, vermindert. In 2003 waren 4 op de 10 Nederlanders (41%) deze mening toegedaan, in 2008 zijn dit 3 op de 10 (27%). Met deze verandering lijkt het erop dat armoede meer wordt erkend dan voorgaande jaren. De financiële situatie van mensen heeft grote impact op hoe men naar het (eigen) leven kijkt. Mensen die financiële zorgen hebben, geven vaker aan zich buitengesloten te voelen en zich weinig verbonden te voelen met de omgeving. Hierin schuilt een gevaar: het hebben van financiële problemen kan ertoe leiden dat men zich buitengesloten voelt. Dit werkt het risico van eenzaamheid in de hand. Mensen die financiële problemen hebben, zijn vaker van mening dat anderen een beter leven hebben, ze zijn vaker minder tevreden over het eigen leven, en hebben vaker behoefte aan iets wat het dagelijks leven zinvoller maakt. Uit de resultaten blijkt dat naarmate men minder verdient en lager opgeleid is, men vaker financiële schulden heeft die men niet op eigen kracht kan aflossen. Mensen in de leeftijd van 35 t/m 49 geven vaker aan financiële schulden te hebben die men niet op eigen kracht kan aflossen dan 18 t/m 34 jarigen en 50-plussers. 15 Geloof jij dat je betrokken bent?

16 6. Tevredenheid met, zingeving van en veiligheid in het eigen leven Conclusie Mensen die een actieve rol hebben in het sociale leven zijn vaker tevreden met hun huidige leven. Vergeleken met vijf jaar terug zijn minder Nederlanders tevreden met hun huidige leven. Mensen die ontevreden zijn, zijn vaker die mensen die zich buitengesloten voelen alsmede zich niet verbonden voelen met de omgeving. Deze groep geeft vaker aan zich niet veilig te voelen in Nederland. Als gekeken wordt naar de sociale kring van de mensen die ontevreden zijn, blijkt dat zij vaker geen vrienden hebben of nooit vrienden hebben gehad of zelfs vijanden hebben. Daarnaast geven ontevreden mensen vaker aan op zoek te zijn naar iets wat het dagelijks leven nog zinvoller maakt. Hieruit kan worden afgeleid dat een sociale kring en sociale verbondenheid zorgen voor meer tevredenheid met en zingeving van het leven. Het Leger des Heils signaleert dat een zinvol leven onder meer te maken heeft met het gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen en het hebben van een toekomstperspectief. Het Leger des Heils signaleert dat dit niet gebonden is aan leeftijd en sociale status: het betreft rijk en arm, jong en oud. Voor mensen met een lager inkomen is het moeilijker om het dagelijks leven zinvoller te maken. Buurtsteunpunten van het Leger des Heils gaan ook plaats en gelegenheid bieden aan buurtbewoners om met elkaar gedachten te delen over de zin van het leven. In onderstaand tabel is te zien hoe de Nederlander het eigen leven ziet. Het eigen leven % Mee eens Ik ben tevreden met mijn huidige leven Ik heb echt behoefte aan iets wat mijn dagelijks leven nog zinvoller maakt Ik vind dat anderen in mijn omgeving een beter leven hebben dan ik Ik vind het leven geen zin hebben Een daling is te zien bij het aantal Nederlanders dat aangeeft tevreden te zijn met het eigen leven: ongeveer 8 op de 10 Nederlanders geven in 2008 aan tevreden te zijn, in 2003 was dit 9 op de 10. Daarnaast hebben meer Nederlanders behoefte aan iets wat het dagelijks leven nog zinvoller maakt. In de meting van zeven jaar geleden (2001) gaf 27% aan het eens te zijn met de stelling ik heb echt behoefte aan iets wat mijn dagelijks leven nog zinvoller maakt, nu is dat 34%. Naarmate men lager opgeleid is en men minder verdient, is men het vaker eens met deze stelling. Ook blijkt dat er een verband bestaat tussen de mate van tevredenheid, de mate van zich buitengesloten voelen en verbondenheid met de omgeving. Mensen die zich buitengesloten voelen en zich weinig verbonden voelen met de omgeving zijn minder tevreden. Ook zijn deze mensen vaker van mening dat anderen een beter leven hebben en zijn vaker op zoek naar zingeving. 16 Geloof jij dat je betrokken bent?

17 Als gekeken wordt naar welke Nederlanders ontevreden zijn over hun eigen leven, kan het volgende worden gezegd. Het blijkt dat naarmate men jonger is en minder verdient, men ook minder tevreden is. Het percentage mensen dat aangeeft zich weinig verbonden te voelen met hun omgeving is gestegen van 21% in 2003 naar 26%. Het blijkt dat naarmate men minder verdient en jonger is, men zich ook minder verbonden voelt met de omgeving. Ook mensen die geen vrienden hebben, voelen zich minder verbonden met de omgeving dan mensen die wel vrienden hebben. De mate van tevredenheid houdt ook verband met het feit of mensen deel uitmaken van een sociale kring. Zowel mensen die geen contact meer hebben met vrienden als mensen die nooit vrienden hebben gehad of zelfs aangeven vijanden te hebben, zijn vaker ontevreden. Nederlanders die geen betaald werk hebben, geven vaker aan ontevreden te zijn dan Nederlanders die wel betaald werk hebben. Ook geven deze mensen vaker aan dat anderen een beter leven hebben dan zij en ze zijn vaker op zoek naar zingeving. Ook kan worden opgemerkt dat eenzame mensen vaker ontevreden zijn. Deze mensen geven aan dat anderen een beter leven hebben en zijn vaker op zoek naar zingeving in het leven. Het bovenstaande duidt erop dat een sociale kring zorgt voor zingeving in het leven. Hiermee hebben mensen die een sociaal leven hebben en zich verbonden voelen met de omgeving en in de maatschappij staan een voorsprong in het leven. 17 Geloof jij dat je betrokken bent?

18 18 Geloof jij dat je betrokken bent?

19 Bijlage 1 - Resultaten Maatschappelijke vraagstukken Tabel 1 Waarom ziet u <eerder genoemd probleem > als belangrijkste probleem? Genoemde belangrijkste problemen wat Top 3 genoemde redenen per issue betreft de wijze waarop mensen met elkaar omgaan Geen/weinig respect/acceptatie (n=341) 1 Geen respect meer voor elkaar (onbeleefd) (36%) 2 Mensen denken alleen aan zichzelf (21%) 3 Veel onbegrip, onverdraagzaamheid (17%) Individualisme, egoïsme, desinteresse (n=218) 1 Mensen denken alleen aan zichzelf (45%) 2 Geen interesse voor elkaar: staan niet voor je open (33%) 3 Niets voor elkaar over hebben (18%) Onverdraagzaamheid/intolerantie (n=161) 1 Veel onbegrip, onverdraagzaamheid (39%) 2 Meer agressie/geweld/criminaliteit (22%) 3 Geen respect meer voor elkaar (onbeleefd) (20%) Agressie (n=107) 1 Meer agressie/geweld/criminaliteit (51%) 2 Veel onbegrip, onverdraagzaamheid (11%) 3 Normen en waarden vervagen (7%) Integratie van buitenlanders (n=56) 1 Problemen met allochtonen/buitenlanders (23%) 2 Veel onbegrip, onverdraagzaamheid (18%) 3 Meer agressie/geweld/criminaliteit (18%) Basis: 2008: n=1181 Standpunt maatschappelijke problemen Tabel 2 Kunt u bij elk van de uitspraken aangeven in hoeverre u het ermee eens bent? % mee eens Het is in Nederland zeer gemakkelijk om jarenlang ten onrechte een uitkering te ontvangen Iedereen die dat wil en nodig heeft, kan in Nederland hulp krijgen In Nederland zijn duizenden zwerfjongeren Drugsverslaafden worden nauwelijks serieus genomen In Nederland hoef je geen schulden te hebben In Nederland daalt het aantal tienermeisjes dat zwanger raakt of een kind heeft In Nederland bestaat geen echte armoede Lichamelijk gehandicapten hebben in Nederland precies dezelfde kansen op de arbeidsmarkt als niet-gehandicapten 19 Geloof jij dat je betrokken bent?

20 Groepen mensen Tabel 3 Hoe denkt u over verschillende groepen mensen, in hoeverre vindt u dat % altijd of meestal eigen schuld Mensen, die crimineel gedrag vertonen, zijn daaraan zelf schuldig Ouders waarvan de kinderen de dupe worden van de gezinsproblemen daaraan zelf schuldig zijn Mensen die niet in staat zijn om met geld om te gaan, zijn daaraan zelf schuldig Mensen die niet in staat zijn om hun eigen kinderen op te voeden, zijn daaraan zelf schuldig Mensen, die geen betaald werk hebben, daaraan zelf schuldig zijn* Mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn daaraan zelf schuldig Mensen die eenzaam zijn, zijn daaraan zelf schuldig Mensen die door ouderdom niet meer meedoen aan de samenleving zijn daaraan zelf schuldig * = Deze vraag is in 2008 voor het eerst gesteld Tabel 4 In hoeverre zijn de volgende uitspraken op u van toepassing: ik maak mij veel zorgen om % veel zorgen Kinderen die de dupe zijn van de problemen van hun ouders Mensen die seksueel misbruikt zijn Mensen die niet in staat zijn om hun eigen kinderen op te voeden Mensen die door ouderdom niet meer meedoen aan de samenleving Mensen die eenzaam zijn Mensen die crimineel gedrag vertonen Mensen die niet in staat zijn om met geld om te gaan Mensen die verslaafd zijn aan drugs Mensen die geen betaald werk hebben * Mensen zonder een vaste woon- of verblijfplaats * = Deze vraag is in 2008 voor het eerst gesteld in het onderzoek 20 Geloof jij dat je betrokken bent?

21 Tabel 5 In hoeverre bent u het eens met de volgende uitspraken over daklozen in Nederland? Daklozen zijn over het algemeen % mee eens Zonder betaald werk Kwetsbare mensen Gewone mensen zoals wij allemaal Alleenstaand Alcoholist Te vinden in de vier grootste steden van Nederland (2008) Drugsverslaafd Zeer goed in staat om voor zichzelf op te komen Een belangrijke oorzaak van overlast op straat Zelf in staat woonruimte te krijgen Crimineel Profiteurs van de samenleving Agressief Illegaal in Nederland Nooit vrouwelijk Allochtoon Geloof jij dat je betrokken bent?

22 Visie op het (eigen) leven Tabel 6 Kunt u aangeven in hoeverre u het eens of oneens bent met onderstaande uitspraken? % mee eens Iedereen in Nederland heeft recht op hulpverlening Mensen in Nederland zijn te veel op zichzelf gericht en houden te weinig rekening met anderen Er is in de hedendaagse samenleving een duidelijke vervlakking van waarden en normen Steeds meer mensen voelen zich eenzaam in Nederland door toenemende individualisering Ondanks voldoende mogelijkheden voor sociale contacten gaan steeds meer men- sen zich eenzaam voelen in Nederland De Nederlandse samenleving gaat ten onder aan de toenemende individualisering Als je in Nederland als tiener ongewenst zwanger raakt, dan is dat je eigen schuld We dragen met z n allen de verantwoordelijkheid dat iedereen voldoende geld heeft om rond te komen Tabel 7 Kunt u aangeven in hoeverre u het eens of oneens bent met onderstaande uitspraken? % mee eens Ik vind het vervelend als er bij mij in de buurt een opvangcentrum wordt gevestigd voor psychiatrische patiënten Ik vind het geen enkel probleem als er een opvangcentrum voor daklozen en thuislozen in mijn buurt wordt gevestigd Ik voel me weinig verbonden met de mensen in mijn omgeving Ik voel me vaak buitengesloten in de Nederlandse samenleving Ik heb op dit moment een betalingsachterstand als het gaat om huisvestingskosten 22 Geloof jij dat je betrokken bent?

23 Tabel 8 In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende uitspraken over het leven? % mee eens Ik ben tevreden met mijn huidige leven Ik heb echt behoefte aan iets wat mijn dagelijks leven nog zinvoller maakt Zinvol leven vind ik een moeilijke opdracht Ik vind dat anderen in mijn omgeving een beter leven hebben dan ik Ik vind het leven geen zin hebben Tabel 9 Bent u in uw leven slachtoffer geweest van één of meer van onderstaande zaken? % Aantallen Ik ben slachtoffer geweest van diefstal/inbraak Ik ben slachtoffer geweest van een verkeersongeval Ik ben slachtoffer geweest van seksueel misbruik Ik ben slachtoffer geweest van beroving met geweld Tabel 10 Kenmerken eenzaam voelen 2008 Ik voel me vaak eenzaam Ik voel me vaak buitengesloten in de Nederlandse samenleving 47% Ik heb geen vrienden 39% Ik voel mij vaak ongelukkig 60% Ik voel mij weinig verbonden met de mensen in mijn omgeving 50% Basis:wel eenzaam: n=118, niet eenzaam: n=1063 Tabel 11 Welke van onderstaande uitspraken is/zijn van toepassing? % Aantallen Ik heb door omstandigheden geen contact meer met bepaalde vrienden Ik heb geen vrienden* Ik heb vijanden Ik heb nooit vrienden gehad 3 onbekenkenkend onbe- onbe * De stelling in het onderzoek luidt: ik heb vrienden. Vervolgens heeft omrekening plaatsgevonden naar het percentage van respondenten dat aangeeft geen vrienden te hebben. Tabel 12 Heeft u op dit moment financiële schulden die u niet op eigen kracht kunt aflossen? 23 Geloof jij dat je betrokken bent?

24 % Aantallen Ja Tabel 13 Heeft u op dit moment hulp van een instantie voor schuldhulpverlening? Basis: Mensen die op dit moment financiële schulden hebben die niet op eigen kracht afgelost kunnen worden (2008: n= 71) % Aantallen Ja 13* * Dit is 0.8 % van het totaal. Tabel 14 Wilt u aangeven welke uitspraken op u betrekking hebben? % Aantallen Ik maak mij zorgen of ik deze maand wel financieel kan rondkomen Ik voel mij niet veilig in Nederland Ik heb geen betaald werk* Ik voel mij vaak ongelukkig Ik voel mij vaak eenzaam Ik heb een lichamelijke handicap waardoor ik niet kan deelnemen aan het sociale leven Ik ben weleens zodanig in de war dat ik niet kan deelnemen aan het sociale leven Ik ben niet in staat om zelf mijn maaltijden te bereiden Opmerking tabel 13 * In dit percentage zijn enkel respondenten meegenomen die ouder zijn dan 24 jaar en jonger zijn dan 65 jaar. 24 Geloof jij dat je betrokken bent?

25 Bijlage 2 Methodologische verantwoording Achtergrond In 2001, 2002 en 2003 heeft het Leger des Heils onderzoek laten uitvoeren naar de aard, omvang en beleving van maatschappelijke problemen door de Nederlandse bevolking. Van 2004 tot en met 2007 waren er andere zaken die de aandacht van het Leger des Heils verdienden en zijn er geen metingen uitgevoerd. Nu, in 2008, heeft het Leger des Heils dit onderzoek wederom uit laten voeren. Doelstelling van het onderzoek Het Leger des Heils inzicht geven in de aard en omvang van maatschappelijke problemen in Nederland en de houding van de Nederlandse bevolking ten opzichte van deze problemen. Een onderzoek om het Leger des Heils te helpen bij het bepalen van haar actieve beleid en draagvlak te bieden om sociale issues op de maatschappelijke agenda te zetten. Onderzoeksmethode Om de resultaten van deze meting te kunnen vergelijken met de voorgaande metingen is het noodzakelijk om de methode gelijk te houden aan die van de vorige metingen. Dat betekent dat het kwantitatieve onderzoek uitgevoerd is via online onderzoek onder het internetpanel van Motivaction (Stempunt.nu). De steekproef (n=1.181) is herwogen, zodat een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking verkregen is. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 7 juli t/m 22 juli Een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking is gerealiseerd door propensityweging toe te passen. Dit kan als volgt worden uitgelegd. Bij een internetpanel waar mensen zichzelf voor kunnen aanmelden, zijn bepaalde groepen mensen oververtegenwoordigd, en andere groepen ondervertegenwoordigd. De geavanceerde techniek van propensityweging maakt het mogelijk om steekproeven te herwegen die op belangrijke demografische én psychografische variabelen een optimale afspiegeling vormen van de populatie. Mensen die niet over een computer met een internetverbinding beschikken, zijn niet in de steekproef vertegenwoordigd. Te denken valt daarbij aan daklozen, mensen die door hun verslaving zijn opgenomen in een kliniek, gedetineerden en mensen in een verzorgings- of verpleeghuis. Doelgroep Doelgroep in het onderzoek is de Nederlandse bevolking van 18 t/m 70 jaar. In voorgaande metingen is dezelfde doelgroep gehanteerd: Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar; hier is echter geen bovengrens gehanteerd. De resultaten zijn wel vergelijkbaar gezien het feit dat Nederlanders in de leeftijd van 71 en ouder een relatief klein percentage van de Nederlandse bevolking uitmaken en de internetpenetratie onder deze groep relatief laag is. Vragenlijst Voor de vergelijkbaarheid met voorgaande metingen is het grootste deel van de vragenlijst gehandhaafd. 25 Geloof jij dat je betrokken bent?

26 Motivaction International B.V. Amsterdam, oktober 2008 Projectnummer: M1606 drs. Tessa de Ronde drs. Corien van der Linden drs. Yvonne Schoordijk 26 Geloof jij dat je betrokken bent?

27

28 Wij geloven

Onderzoek naar (kansen op) verbindingen met en voor kwetsbare mensen in de samenleving

Onderzoek naar (kansen op) verbindingen met en voor kwetsbare mensen in de samenleving Onderzoek naar (kansen op) verbindingen met en voor kwetsbare mensen in de samenleving Onderzoeksrapportage in opdracht van het Leger des Heils Amsterdam, mei 2012 Projectnummer: Z1182 drs. Yvette Randsdorp

Nadere informatie

Flitspeiling begeleid wonen

Flitspeiling begeleid wonen Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Flitspeiling begeleid wonen Bart Koenen, Valerie Vieira

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële positie van de Leidenaar. De resultaten

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting In hoofdstuk 9 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit hoofdstuk is uitgebreider

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 11. Financiële situatie Samenvatting Hfst 10. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Samenvatting verslechterd. Dit wordt bevestigd door het aandeel Leidenaren dat aangeeft rond te kunnen komen met hun inkomen. Dit jaar geeft bijna tweederde van de Leidenaren

Nadere informatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 43. Financiële situatie Samenvatting Circa tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, ruim een kwart komt net rond en kan moeilijk

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 420 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding naar

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting In dit hoofdstuk wordt allereerst gekeken naar de bekendheid en het gebruik van vijf inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 40 t/m 51 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 27 december 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie

Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 5. Trendvragen financiële situatie Samenvatting Hfst 5. Trendvragen financiële situatie Na twee jaar van stijgende inkomens zien Leidenaren dit jaar hun inkomenspositie verslechteren. Het zijn

Nadere informatie

Eenzaamheid in Nederland Coalitie Erbij

Eenzaamheid in Nederland Coalitie Erbij Eenzaamheid in Nederland Coalitie Erbij Juli TNS NIPO Natascha Snel Suzanne Plantinga Inhoud Conclusies en aanbevelingen 3 1 Inleiding en onderzoeksdoel 6 2 Eenzaamheid in Nederland 9 3 Kennis: bekendheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie

Hoofdstuk 19. Financiële situatie Stadsenquête Leiden 008 Hoofdstuk 19. Financiële situatie Samenvatting Ruim tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, bijna een kwart komt net rond en een

Nadere informatie

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Rapport E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Project: 16013937 Datum: 8 maart 2016 Aanleiding, doelgroep

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2015 verspreid in 32 vestigingen van Resto VanHarte, in 20 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2016 verspreid in 40 vestigingen van Resto VanHarte, in 29 steden/gemeenten.

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin AFM Consumentenmonitor Q3 009 Kredietwaarschuwingszin GfK Michel van der List Marcel Cools/ Niek Damen Indeling Rapportage Kredietwaarschuwingszin 1 Onderzoeksverantwoording Kennisvragen Kredietwaarschuwingszin

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie Hoofdstuk 24 Financiële situatie Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren zijn bekend

Nadere informatie

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Vakantiegeld 3 Op vakantie 8 Verantwoording onderzoek 13 2 Vakantiegeld Zicht op geld April

Nadere informatie

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Inleiding De Consumentenbond heeft onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid en beoordeling van twee financieel toezichthouders in Nederland: De Autoriteit

Nadere informatie

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep Hoofdstuk 16. Financiële situatie Samenvatting 16. FINANCIËLE SITUATIE In hoofdstuk 5 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 4 t/m 7 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 19 februari 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 44 t/m 47 2015 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 23 november 2015 Projectnummer: 20645 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers. Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Financiële situatie

Hoofdstuk 7. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 7. Financiële situatie Samenvatting Bijna driekwart van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, twee op de tien komt net rond en bijna een

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

Alleen-Pinnen-Monitor

Alleen-Pinnen-Monitor 1 Alleen-Pinnen-Monitor Perceptie van alleen-pinnen kassa s 2 e meting Erwin Boom & Markus Leineweber, 11 september 2012 Uitgevoerd in opdracht van de Betaalvereniging Nederland en Stichting BEB Vertrouwelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen van

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2016

Nationale Social Media Onderzoek 2016 Nationale Social Media Onderzoek 2016 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager FinQ 2018 Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager 14-1-2019 Projectnummer B3433 Achtergrond van de FinQ monitor Nederlanders in staat

Nadere informatie

Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek

Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek Inleiding In opdracht van de Taskforce Armoede heeft het Bureau Onderzoek en Statistiek acht stellingen over

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Een opinieonderzoek onder het Nederlandse publiek, met uitsplitsingen naar autochtone Nederlanders en Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders meting 4 November 2017

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 1 Gevolgen wet werk en zekerheid (WWZ) Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 1 Gevolgen wet werk en zekerheid (WWZ) Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 1 Gevolgen wet werk en zekerheid (WWZ) Randstad Nederland Maart 2015 INHOUDSOPGAVE Kennis en houding wet werk en zekerheid 3 Ervaring met wet werk en

Nadere informatie

5. CONCLUSIES. 5.1 Overlast

5. CONCLUSIES. 5.1 Overlast 5. CONCLUSIES In dit afsluitende hoofdstuk worden de belangrijkste conclusies besproken. Achtereenvolgens komen de overlast, de criminaliteit en de veiligheidsbeleving aan bod. Aan de 56 buurtbewoners

Nadere informatie

21 augustus 2015. Onderzoek: Een naaste met dementie

21 augustus 2015. Onderzoek: Een naaste met dementie 21 augustus 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar

ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar Interpolis 7-9-2015 Doel- en probleemstelling 7-9-2015 2 Samenvatting en conclusies (1/6) De overheid is verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen,

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 12 t/m 15 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 15 april 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers

AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers AFM Consumentenmonitor najaar 2014 Beleggers November 2014 GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 1 Beleggingsportefeuille GfK 2014 AFM Consumentenmonitor November 2014 2 Zes op de tien beleggers

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers 6-07-2015 Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers Over dit onderzoek Dit onderzoek over zicht en gehoor is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer April 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer Juni 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Buurtenquête hostel Leidsche Maan

Buurtenquête hostel Leidsche Maan Buurtenquête hostel Leidsche Maan tussenmeting 2013 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht (GG&GD) DIMENSUS beleidsonderzoek April 2013 Projectnummer 527 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 5 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Betere samenleving vraagt om andere opvoeding

Betere samenleving vraagt om andere opvoeding bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Betere samenleving vraagt om

Nadere informatie

Rapport Kor-relatie- monitor

Rapport Kor-relatie- monitor Rapport Kor-relatie- monitor Voor: Door: Publicatie: mei 2009 Project: 81595 Korrelatie, Leida van den Berg, Directeur Marianne Bank, Mirjam Hooghuis Klantlogo Synovate 2009 Voorwoord Gedurende een lange

Nadere informatie

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015 FINANCIELE ZEKERHEID GfK September 2015 1 Opvallende resultaten Meer dan de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover de terugtredende overheid Financiële zekerheid: een aanzienlijk deel treft

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2015

Nationale Social Media Onderzoek 2015 Nationale Social Media Onderzoek 2015 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 410 Respondenten SAMPLE CRITERIA WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd

Nadere informatie

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015 NOORDZEE EN ZEELEVEN 2-meting Noordzee-campagne Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksverantwoording 3. Onderzoeksresultaten 4. Contact 2 1. Samenvatting 3 Samenvatting Houding t.a.v.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Belastingteruggave Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Belastingteruggave 3 Sparen 7 Verantwoording onderzoek 12 2 Belastingteruggave Zicht

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Werkdruk in het onderwijs

Werkdruk in het onderwijs Rapportage Werkdruk in het primair en voortgezet onderwijs DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven dr. Eric Elphick drs. Liesbeth van der Woud Maart 2012 tel: 030-2631080 fax: 030-2616944 email:

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2014

Nationale Social Media Onderzoek 2014 Nationale Social Media Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

27 juni 2015. Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid

27 juni 2015. Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid 27 juni 2015 Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel Oppasoma s en opa s Resultaten GGD Gezondheidspanel Waarom een onderzoek over oppasoma s en opa s? Tegenwoordig doen ouders vaak een beroep op oma en opa als het gaat om opvang van de kleinkinderen. De

Nadere informatie

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013

FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 FNV Vakantiewerk onderzoek 2013 Datum: 31 Mei 2013 Opdrachtgever: FNV Jong Onderzoeksbureau: YoungVotes TM (DVJ Insights) Contactpersoon FNV Jong: Esther de Jong, Kim Cornelissen Contactpersoon YoungVotes:

Nadere informatie

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Achtergrond bij onderzoek In het onderzoek is gebruik gemaakt van een aselecte steekproef van 1.038 huishoudens. Deze steekproef

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 1 Houding ten aanzien van vluchtelingen/ vergunningshouders en arbeid. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 1 Houding ten aanzien van vluchtelingen/ vergunningshouders en arbeid. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 1 Houding ten aanzien van vluchtelingen/ vergunningshouders en arbeid Randstad Nederland Maart 2016 INHOUDSOPGAVE Houding ten aanzien van vluchtelingen

Nadere informatie

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis November 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 20 t/m 23. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 20 t/m 23. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 20 t/m 23 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 10 juni 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014 CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL December Marij Tillmanns 36683 1 Inhoud 1. Management Summary 2. Resultaten Algemeen Overall tevredenheid Bedrijfsarts Casemanager Achtergrondkenmerken 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst SIPP persoonlijkheidsvragenlijst Deze vragenlijst bestaat uit een aantal stellingen. Deze stellingen hebben betrekking op de laatste 3 maanden. Door per stelling aan te geven in hoeverre u het hier bent,

Nadere informatie

Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2006

Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2006 Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2006 METINGEN 2001, 2002, 2003, 2004 EN 2005 B. Bieleman A. Kruize M. van Zwieten COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2017 kwartaal 1 Persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2017 kwartaal 1 Persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2017 kwartaal 1 Persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling Randstad Nederland Maart 2017 INHOUDSOPGAVE Persoonlijke ontwikkeling 3 Loopbaanontwikkeling 8 Mobiliteit

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA)

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) Conclusie Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) ecbo - De relatie tussen laaggeletterdheid en armoede A 1 conclusie

Nadere informatie