Besluit srr. 4 ev. 1 Indiener(s) 1 D66. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. Motie nr. Paraaf. Agendapunt. Statenvergadering.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluit srr. 4 ev. 1 Indiener(s) 1 D66. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. Motie nr. Paraaf. Agendapunt. Statenvergadering."

Transcriptie

1 Motie nr. Paraaf / srr 4 ev / MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering Korte titel motie 11 november 01. Twadde Bestjoersrapportaazje 2015 Realisatie Wifi Toeristische Locaties De Staten, in vergadering bijeen op 11 november2015 gehoord hebbende de beraadslaging; constateren de dat Van de subsidieregeling Wifi op toeristische locaties niet in die mate gebruik is gemaakt als aanvankelijk gedacht, ondanks de uitgebreide FR, communicatie, ondersteuning door Fryslân Ring bij aanvraag en realisatie.. De periode voor subsidieaanvragen per 1juni 2015 is gesloten. Slechts in een beperkt aantal van de 47 toeristische kernen Wifi zal worden gerealiseerd en een deel van het beschikbaar gesteld budget zal vrijvallen. overwegende dat Ondanks het verstrijken van de periode voor subsidieaanvragen het doel waarvoor deze regeling is ingesteld nog onverminderd waardevol is. Het slagen en het succes van het project gebaat is bij een zo breed mogelijke beschikbaarheid en dekking van het Wifi netwerk op toeristische locaties. Het succes van de regeling mede afhankelijk is van lokaal initiatief en collectieven, waar in toeristische kernen grote verschillen bestaan in organisatiegraad. Bij een lage organisatiegraad dit initiatief en daarmee realisatie van een toeristisch wifi-netwerk moeilijker van de grond komt. verzoeken het college van Gedeputeerde Staten De subsidieregeling voor Wifi op toeristische locaties te handhaven vanuit het reeds beschikbaar gestelde budget en opnieuw open te stellen in In overleg te treden met gemeenten om waar mogelijk belemmeringen weg te nemen in toeristische kernen waar door het ontbreken van lokaal initiatief e.e.a. nog niet van de grond is gekomen. Om een meer provincie breed wifi netwerk op toeristische locaties te realiseren. en gaan over tot de orde van de dag 1 Indiener(s) 1 D66 M. deroo.

2

3 PVDA III In te vullen door de griffier Amendement nr. Paraaf 02 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 november 2015 Korte titel amendement 02. Begrutting Dichter fan Fryslân Toelichting op het amendement: Er bestaat een Dichter des Vaderlands. Er bestaan stadsdichters. Maar wat, voor zover bekend, nog niet bestaat is een dichter op provinciaal niveau. Fryslân, waar de twee officiële Rijkstalen worden gesproken en dat een onderscheidend literair klimaat heeft, leent zich bij uitstek voor een periodieke verkiezing van een eigen dichter, een Dichter fan Fryslân. Door een tweejaarlijkse bijdrage uit de VAR van euro is het mogelijk om een publieke verkiezing te organiseren zodat belangstellende Friezen een eigen dichter kunnen kiezen. Daarbij overwegende dat: - er sprake is van een tweejaarlijkse publieke verkiezing; - de bijdrage bedoeld is om de Dichter fan Fryslân, gedurende zijn functie, jaarlijks een financiële vergoeding van euro te geven; - een Dichter fan Fryslân het belang van de kunstvorm poëzie onder de aandacht van het bredere publiek brengt; - de provincie met dit initiatief een bijdrage levert aan de belangstelling voor meertalige literatuur in het algemeen en meertalige poëzie in het bijzonder; - de provincie voorziet in de Organisatie van en publiciteit rondom de verkiezing; - alle belangstellenden uit de Friese bevolking mee kunnen stemmen over de te kiezen dichter; - een zorgvuldig samengestelde jury een voorselectie van dichters maakt op basis van ingezonden gedichten; - de winnaar voor benoeming aan Provinciale Staten kan worden voorgedragen; - er met de verkozen dichter afspraken worden gemaakt over de wijze van invulling van de functie; - de gedichten, gemaakt gedurende de periode waarin de dichter de functie vervult, mogen rechtenvrij gepubliceerd worden ter promotie van de provincie.

4 De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Overwegingen Schrappen uit overwegingen bij besluit: Toevoegen aan overwegingen bij besluit: Schrappen uit tekst besluit: Geschrapte tekst vervangen door: Toevoegen aan besluit: Fanût de VAR eltse twa jier euro beskikber te stellen foar in publike ferkiezing fan in Dichter fan Fryslân ; /1 1 Indiener(s) Hetty Janssen, PvdA Margreet Mulder, D66

5 PVDA In te vullen door de griffier Amendement Paraaf AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 1 1 november 2015 Korte titel amendement 02. Begrutting Cofinanciering Omrop Fryslân Toelichting amendement: Om de zelfstandige positie van Omrop Fryslân te verankeren is het van belang dat de provincie zelf ook een bijdrage levert. Op dit moment staat er voor de regionale omroep euro als voorwaardelijk budget op de begroting (programma 10.7). Door dit bedrag naar programma 8 over te hevelen wordt het mogelijk om, in de vorm van cofinanciering, een bijdrage te leveren aan de zelfstandigheid van Omrop Fryslân. Daarmee wordt tevens een bijdrage geleverd aan het Frysk als tweede Rij kstaal. De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Overwegingen Schrappen uit overwegingen bij besluit: Toevoegen aan overwegingen bij besluit: Schrappen uit tekst besluit: De begrutting 2016 provinsje Fryslân fêst te stellen, ynklusyf de wizigings yn 2015 as gefolch fan it koalysje-akkoart Mei elkenien, foar eiken ien ; Geschrapte tekst vervangen door: De begrutting 2016 provinsje Fryslân fêst te stellen, ynklusyf de wizigings yn 2015 as gefolch fan it koalysje-akkoart Mei elkenien, foar elkenien en it bedrach fan euro foar Omrop Fryslân ût programma 10 (beliedsmêd care algemiene dekkings middels) oer te heveljen nei programma 8; Toevoegen aan besluit: Indiener(s) Hetty Janssen, PvdA

6

7 q:j.pvda In te vullen door de griffier Amendement nr. 2 Paraaf fey? Vvi i fe- AMENDEMENT, ex artikel 27 Recilement van Orde Statenvergadering 1 1 november 2015 Korte titel amendement 02. Begrutting Herbesteding geld opcenten Toelichting op het amendement: Het voorstel van het college is om de opcenten te verlagen. Daarmee ontstaat er structureel een gat in de begroting van 20 miljoen per jaar. Ook na de volgende verkiezingen. Een er fenis van een tekort van 20 miljoen. De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Overwegingen Schrappen uit overwegingen bij besluit: Toevoegen aan overwegingen bij besluit: Overwegende dat Provinciale Staten een amendement hebben aangenomen op de opcenten niet te verlagen; Provinciale Staten groot belang hechten aan het verduur zamen van woningen en aan innovatie. Dat scheelt men sen maandelijks in hun portemonnee. Bovendien wordt daardoor het milieu minder belast. Schrappen uit tekst besluit: Geschrapte tekst vervangen door: Toevoegen aan besluit: 15 miljoen in te zetten om met ingang van 1 januari 2016 een aanvang te maken om sociale huurwoningen met energielabel C,D,E,F,G te verduurzamen zodat het label minimaal twee labels verhoogd wordt. 5 miljoen in te zetten voor innovatie, onder andere ten behoeve van een innovatieprogr,amma op het gebied van waterhuishouding. ;. Indiener(s) 1 Hetty Janssen, PvdA

8

9 Provinciale in in GS PVDA 1501 PLUS In te vullen door de griffier Amendement n r. Paraaf Qovvve& AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 november2015 Korte titel amendement 02 Begrutting Eerst beleid, dan geld De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Toelichting op het amendement: Staten hechten eraan dat zij hun rol blijven spelen in de politieke besluit vorming binnen de provincie Fryslân; de brief kenmerk: geeft u aan dat zes onderwerpen niet meer ter be sluitvorming aan P5 gestuurd worden; de begroting worden gelden geautoriseerd die nog niet inhoudelijk in de Staten zijn besproken en/of ter besluitvorming aan de Staten zijn voorgelegd; heeft aangegeven dat de fietstunnel bij Surhuizum onder de N358 niet in het verkeersveiligheidsprogramma zal worden opgenomen. Overwegingen Schrappen uit overwegingen bij besluit: Toevoegen aan overwegingen bij besluit: Overwegende dat Provinciale Staten veel waarde hechten aan democrati sche besluitvorming; belangrijke onderwerpen worden ter besluitvorming gelegd aan PS alvorens budgetten vrij te geven; Provinciale Staten als uitgangspunt hanteren: eerst leid, dan geld.... voor be Schrappen uit tekst besluit: Geschrapte tekst vervangen door:

10 Doorgaande Uitvoeringsprogramma Decentralisatie Merk Samenwerking Bestedingen Toevoegen aan besluit: Budgetten die nodig zijn voor de uitvoering van volgende onderde len uit de begroting worden voorwaardelijk vrijgegeven. meertalige leerlijn (Deltaplan Frysk); Ruimtelijke kwaliteit, erf goed en landschap ; Jeugdzorg (zachte landing); Fryslân; Agenda Netwerk Noordoost AN NO II; Verkeersveiligheidsprogramma; via de NOM. Pas na inhoudelijke bespreking en positieve besluitvorming door de Staten worden de middelen daadwerkelijk vrijgegeven.

11 Amendement Paraaf Indiener(s) (fractie / naam / handtekening) Ljj ChristenUnie Wiebo de Vries T 4 De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Inleiding Programma 8 deel uit te maken van de lokale gemeenschap. Topprestaties in de kwaliteit en talentontwikkeling. kunstbeleid stimuleren wij Friese initiatieven en zetten wij in op onderwijs amateurkunstenaars. Het onderwijs en de Centra voor de Kunsten zijn daarom van groot belang. In het kader van het Cultuur, taal en kunst zijn een inspirerend voorbeeld voor veel Toevoegen aan Kunst en Cultuur is een belangrijk middel voor veel Friezen om aanvulling voor op de inleiding van Programma 8 Volgens de ChristenUnie heeft cultuur een soortgelijke functie. We stellen daarom een tweede helft van 2016 voorzien. van Thialf en het Centrum Topsport en Ondeîwijs is daarom van groot belang. In het kader van het sportbeleid stimuleren wij verder de Friese sporten en zetten wij in op de gemeenschap. Topsport is een inspirerend voorbeeld voor veel sporters. De topsportstatus breedtesport en talentontwikkeling. De oplevering van de nieuwe ijshal Thialf wordt in de Sport is een belangrijk middel voor veel Friezen om deel uit te maken van de lokale Toelichting op het amendement: Korte titel amendement Aanscherpen van de tekst in de Begroting 2016 over Cultuur 02B Begroting Statenvergadering 1 1 november AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde ç svv- -el- FrjsIân In te vullen door de griffier In de Begroting 2016, programma 7 staat het volgende in de inleiding. J ChristenUnie

12

13 Paraaf n r. Amendement In te vullen door de griffier GrienLinks, Retze van der Honing PvdA, Hetty Jarn 57 Indiener(s) (fractie / naam / handtekening) ChristenUnie Wiebo de Vries De onderqetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor op de motorreaubelesting fêst te stellen (tahekke); Bij de besluitpunten van de begroting 2016 handelen er een tweetal over de verlaging van 20 miljoen per jaar. 3. de feroardening ta wiziging fan de feroardering heffing opsinten besluit opsinten motorreaubelesting te wizigjen yn 68,8 punten; Schrappen uit de tekst 2. mei yngong fan 1 jannewaris 2016 ittal fan 94,1 punten Het college is voornemens de motorrijtuigenbelasting de komende vier jaar te verlagen met de opcenten (punt 2 en 3). Toelichting op het amendement: Korte titel amendement Schrappen besluitpunten met betrekking tot de opcenten. 02B Begroting Statenvergadering 1 1 november AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde cz ChristenUnie Frijslân PVDA GRIENLINKS

14

15 - biodiversiteit In te vullen door de griffier Amendement -t /o2 Paraaf GRIENLINKS VD. Partij voor 1 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 novimber 2015 Begrutting 2016 Korte titel amendement Jild foar natuurinciusieve landbouw, ûndersyk en greidefûgels Toelichting op het amendement: De ofrûne tsientallen jierren hawwe it agrarysk natoerbehear en de oerheden (fan gemeenten oant en mei de Europeeske Uny) net keare kinnen dat it tal greidefûgels hurd efterût gie. It ferdwinen fan gaadlik biotoop foar it grutbringen fan de jonge skriezen is de haadoarsaak. Omdat de oanpak fan de ôfrûne jierren de trend nei ûnderen net keare koe, wurdt it tiid foar in oare oanpak, mei mear monitoring en mear professionele begelieding fan de kant fan de RUG, en mear promoasje foar de goede kanten fan in ryk kultuerlanskip, troch Kening fan de Greide. (Sjoch bylage foarynhâldlike taljochting). De onderetekende(n) stelt/stellen het voloende amendement voor Overwegingen Toevoegen aan overwegingen bij besluit: in wichtige bydrage leveret oan leefberens, sûnens en merk; - der in transysje plak fine moat om t tij te kearen; - dat Natuurinclusieve Landbouw in folweardige kâns krije moat; - hjirfoar noch in soad mearjierrich ûndersyk nedich is. Toevoegen aan besluit:. 3 miljoen euro ( ) te reservearjen foar it oanjeien fan natuurinclusieve landbouw en stimulearring taname oantal greidefûgels (troch it boargerinitatyf Kening fan e Greide) en foar it titfieren fan ûndersyk.. Finansearing troch: 5 % fan de Natuurpactmiddelen iit paragraaf 5.1 Indiener(s) Retze van der Honing GrienLin Hetty Jansen PvdA Mark de Roo D66 Rinie van der Zanden PvdD

16

17 In te vullen door de griffier Amendement nr. Paraaf 0? GRIENLINKS PVDA AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 novimber20l5 Begrutting 2016 Korte titel amendement Jild foar natuurinclusieve landbouw, ûndersyk en greidefûgels Toelichting op het amendement: De ofrûne tsientallen jierren hawwe it agrarysk natoerbehear en de oerheden (fan gemeenten oant en mei de Europeeske Uny) net keare kinnen dat t tal greidefûgels hurd efterût gie. It ferdwinen fan gaad lik biotoop foar it grutbringen fan de jonge skriezen is de haadoarsaak. Omdat de oanpak fan de ôfrûne jierren de trend nei ûnderen net keare koe, wurdt it tiid foar in oare oanpak, mei mear monitoring en mear professionele begelieding fan de kant fan de RUG, en mear promoasje foar de goede kanten fan in ryk kultuerlanskip, troch Kening fan de Greide. (Sjoch bylage foar ynhidiike taljochting). De onderaetekende(n ) stelt/stellen het volaende amendement voor Overwegingen. Overwegingen - Toevoegen aan overwegingen bij besluit: biodiversiteit een belangrijke bijdrage levert aan leefbaarheid gezondheid en markt; - er een transitie plaats moet vinden om het tij te keren; - dat Natuurinclusieve Landbouw een volwaardige kans moet krijgen; - hiervoor nog veel meerjarig onderzoek nodig is. Toevoegen aan besluit:. 3 miljoen euro ( ) te besteegjen foar it oanjeien fan natuurinciusieve landbouw en stimulearring taname oantal greidefûgels (troch it boargerinitatyf Kening fan e Greide) en foar it titfieren fan ûndersyk.. Finsjearing troch: 5% van de Natuurpactmiddelen uit paragraaf 5.1 Indiener(s) Retze van der Hing, GrienLinks Hetty Jarl5en PvdA. / /

18 Bylage: taljochting op Kening fan e Greide Kening fan e Greide KfeG is een burgerinitiatief. Halverwege 2012 gestart vanuit de Statenzaal hier in Leeuwarden en intussen uitgegroeid tot regionaal programma met landelijke- en Europese uitstraling. Vanaf 2015 ook gesteund door een bijdrage vanuit de provincie Fryslân ( per jaar). Voor KfeG staat de grutto symbool voor het veranderend landschap en de afname van boerenlandbiodiversiteit. De graslandschappen waar we het over hebben zijn veelal gekoppeld aan agrarische bestemmingen (veehouderij). In Fryslân gaat het om zo n 60% van het Friese landschap. Nog steeds staat in Nederland, en daarbuiten, de biodiversiteit in het boerenland onder druk. Recente rapportages op zowel Europees als landelijk niveau blijven onveranderd zorgelijk. De verdere intensivering van het landschap (verstedelijking, snelwegen, landbouw) zijn daar debet aan. Kritische soorten als de grutto en kievit, die afhankelijk zijn van het Nederlandse weidelandschap, hebben het blijvend moeilijk ondanks inspanningen en resultaten van gebiedscollectieven. Urgentie voor vernieuwing! Het huidige weidevogelbeleid loopt tot en als we in die periode geen oplossing vinden voor het weidevogelvraagstuk is het vraagstuk voorbij zijn houdbaarheidsdatum. We zullen de grutto en vele soortgenoten geleidelijk zien verdwijnen. KfeG heeft bij de inspraak van de Weidevogelnota (juli 2014) aangegeven dat er gebiedsgericht geïnvesteerd moet worden in gebied specifieke oplossingen. Die behoefte is breder dan alleen de weidevogel maar dat betreft ook de manier waarop de combinatie van productief boerenbedrijf in de coulisselandschappen of in natte gebieden (denk aan Better Wetter) vraagt om specifieke gebiedsgerichte oplossingen. 2 Op grote lijn verhoudt de industriële productie van melk uit deze gebieden zich niet met de gebied specifieke inbedding (inclusief landschappelijke van de daarvoor producerende melkveebedrijven). Daarom is gebiedsgerichte innovatie cruciaal! Inmiddels heeft het initiatief geleid tot de ontwikkeling van een idee te komen tot een Living Lab voor natuur-inclusieve landbouw waarvoor nu zowel door de coalitie als landelijk geijverd wordt voor verdere invulling. Ook de kennisinstellingen zijn in beweging aan het komen (getuige o.a. lectoraten voor bijen en weidevogels). LWD2O18 is kans! In 2018 staat Kening fan e Greide (samen met Silence of the Bees) als een van de programma s centraal in het LWD2O18 programma. Inmiddels (okt 2015) is door de directie van LWD2O18 besloten dat het programma opgaat voor de volgende fase van ontwikkeling. Een kans om internationaal op het gebied van natuur-inclusieve oplossingen een expertise 1 ni/wat-we-nu-doen/overzicht-beleidsnotas/milieu/ 2

19 centrum van Europa te worden. De topkennis op het gebied van bijen en weidevogels zal in dat jaar o.a. aanwezig zijn. De samenhang met de opgerichte agrarische collectieven is daarbij uitstek een kans om Fryslan in een breder perspectief zichtbaar te maken. Ook de collectieven zijn een belangrijke bijdrage van Nederland en Fryslan aan de Europese vorming van coalities voor verbetering van de boerenlandnatuur. Kwetsbaarheid proces De minimale middelen waarmee het initiatief haar rol probeert te vervullen is onvoldoende om blijvend vernieuwing aan te jagen vooral als dit niet alleen een regionaal maar ook landelijk en Europees karakter krijgt. De periode voor ons (tot 2020) is cruciaal voor het vernieuwen en vinden van een oplossing voor de grutto en zijn weidebroeders. Aanvullende kwaliteit en vernieuwings investering (tot 2018): Kennis Doorlopend O.a. monitoring, demografie, via 1,0 Mn kwaliteitsmonitoring team Piersma. biodiversiteit Lectoraat Ontwikkeling nieuwe kennis over natuurinclusieve vraagstukken Vernieuwing Nieuwe verdienmodellen O.a. stimulering ondernemers en 1.0 Mn voor boeren onderwijs via o.a. startup- en landeigenaren accelerator programma s. Maar ook inbedding natuurinciusief binnen regulier onderwijs (zowel MBO als HBO) / Inspiratie International springplank. Provinciaal brede: 1,0 Mn Gekoppeld aan LWD2O18 educatieprogramma s (o.a. met (cultuur vs landschap) Natuurmuseum), kennis & onderwijs programma s, cultuur programma s

20

21 PVDA I.II. In te vullen door de griffier Amendement n r. GRIENLINKS Paraaf dz OCwi ovvvvev AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 november Begrutting Korte titel amendement Programma 11 Pake en Beppe jild De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Overwegingen Schrappen uit overwegingen bij besluit: Toevoegen aan overwegingen bij besluit: - het gewenst is om zicht te houden op de besteding van het NUON-vermogen; - door de Staten meermaals is uitgesproken dat wij transparant omgaan met het NLJON-vermogen; - er onder andere door balansverkorting een structurele geldstroom van gemiddeld 12 miljoen euro aanwezig was in programma 11; - er ook een incidentele geldstroom vanuit de NUON reserve via een appart programma gealloceerd moet worden; - afgesproken is om het NUON-vermogen naast de balansverkorting in te zetten voor een impuls, om te komen tot een structuurversterking van de mienskip en economie; - de structurele middelen in programma 1 1 te gebruiken voor investeringen van het huidige en de komende colleges voor dit doel: mienskip en economie. Schrappen uit tekst besluit: Geschrapte tekst vervangen door:

22 Toevoegen aan besluit: - programma 11 wederom in te voeren; - het college op te dragen om, zo spoedig mogelijk, maar voor de eerste berap, het begrotingsvoorstel naar de Staten te sturen, zodat weer helder wordt op welke wijze het NUON-vermogen tot bteding komt. Indiener(s) Hetty Janssen, PvdA Mark de Roo, D66 Retze van der Honing,

23 . AMENDEMENT, In te vullen door de griffier Amendement Frys?ân Paraaf FRYSLAN OOLIL,OV)1 ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 1 1 November Korte titel amendement Wijziging Prestatieindicator Reductie schade Ganzenvraat Toelichting op het amendement: Op dit moment leidt Fryslân grote schade als gevolg van ganzenvraat. In de Uitvoeringsagenda is het streven opgenomen om in de komende jaren de schade door ganzenvraat met 5 tot 10 procent te reduceren. in 2016 evalueren we onze aanpak van de ganzenschade zoals PS die in 2014 heeft vastgesteld. Als er geen substantiële verlaging van de schade is, blijft de winterrust maximaal 2 maanden. in de Begroting voor 2016 is als doelwaarde 2016 voor de prestatie indicator Ganzen onder beleidsveld 5.1 opgenomen dat het jaarlijks uitgekeerde schade bedrag met 5% verminderd wordt. Hiermee wordt het ambitieniveau uit de Uitvoeringsagenda op het minimale en niet op het maximale niveau ingestoken. Gelet op o op de schade die ganzenvraat aan ondernemers toebrengt en o de ambitie die op dit punt onder de Uitvoeringsagenda ligt, is een streven naar een reductie van de uitgekeerde schade met 5-10% het juiste ambitieniveau, dat in de begroting als doelwaarde voor de prestatie indicator vermeld zou moeten worden. De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Schrappen uit tekst besluit: 1. de begrutting 2016 provinsje Fryslân stellen, ynkiusyf de wizigings yn 2015 as gefoich fan it akkoart Mei eikenien, foar eikenien ; fêstte koâlysje Indiener(s) Geschrapte tekst vervangen door: 1. de begrutting 2016 provinsje Fryslân fêst te stellen, ynkiusyf de wizigings yn 2015 as gefoich fan it akkoart Mei eiken ien, foar eiken ien met dien 2016 in 5, 5.1 Natuur, wordt gewijzigd in de Jaarlijkse is met 5-10% verminder,, VVD, L.P. Stoel CDA, H. verstande dat de doelwaarde (prestatie)indicator met Programma van de betrekking tot Ganzen, Beleidsveld tekst: schade koalysje Visse11,

24

25 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Paraaf Amendement D66, Margreet Mulder (fractie / naam / han kunstlessen toe te voegen. kunnen nemen aan muziek-, dans- en toneellessen daaraan beeldende Overal waar geschreven staat dat er met betrekking tot cultuurdeelname Toevoegen aan besluit: Overwegingen Overwegingen bij besluit: 2016 dat zij de kennis en competenties van mensen wil verbreden en de creativiteit van mensen wil bevorderen. In het bijzonder door het stimuleren van de deelname aan dans-, toneel en en zich graag verder ontwikkelen in beeldend opzicht (tekenen, schilderen, fotografie. film, ruimtelijke vormgeving enz.) niet in de college van GS doet hiermee geen recht aan het uitgangspunt dat stellen de eigen creativiteit en competenties te ontwikkelen. taal en cultuur van iedereen is en dat zij iedereen in staat wil gelegenheid hun creativitiet en competenties te ontwikkelen. Het zanglessen. De beeldenden kunsten komen in dit aanbod niet De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor worden om deel te nemen aan muziek- dans- en toneellessen. cultuurdeelname hechten wij er aan dat in de komende periode meer Friezen in staat gesteld Het college van GS stelt in de begroting 2016 in de Inleiding bij programma 8 Cultuur, taal en Toelichting op het amendement: onderwijs. Dat taal en cultuur van iedereen is. Het college stelt daar tevens: Met betrekking tot amendement Korte titel Cultuurdeelname Beeldende Kunst lessen Begroting 2016 Statenvergadering 1 1 november 2015 In te vullen door de griffier - Het in de komende periode meer Friezen in staat worden gesteld om deel te college stelt in de inleiding bij programma 8 in de begroting voor. Hierdoor zijn mensen die van nature visueel ingesteld zijn

26

27 In te vullen door de griffier Amendement nr. Paraaf GRIENLINKS AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 11 november2015 Begroting 2016 Korte titel amendement Vervangen zin 20 miljoen VAR voor college financieel kader onderdeel 3: de VAR Toelichting op het amendement: Provinciale Staten hebben het budgetrecht. Zodoende is de beschikking over de VAR aan Provinciale Staten en niet aan Gedeputeerde Staten. Hier moet elk misverstand over worden vermeden De ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor Schrappen uit tekst begroting in financieel kader onderdeel 3: VAR, de zin: In het coalitieakkoord is afgesproken dat er 20 miljoen in de VAR beschikbaar blijft voor het college. Geschrapte tekst vervangen door: In het coalitieakkoord is afgesproken dat er 20 miljoen in de VAR beschikbaar blijft voor Provinciale Staten om over te beschikken. Indiener(s) c

28

29 Yn te foijen troch de griffier Amendemint Paraaf / Wurklistpunt Beskit GRIEN INKS Partij voor de Dieren Statenfractie Friesland AMENDEMINT, ex artikel 27 Reglement van Orde Steategearkomste 11 november2015 Wurklistpunt Begroting 2016 Koarte titel amendemint 1 miljoen euro voor verdrogingsbestrijding Taljochting op it amendemint: De verdroging van de natuur is een groot probleem. De bestrijding ervan blijft achter. De yntsjinner(s) stelt/steile it folgjende amendemint ût Taheakje oan beslût:. Daarbij wordt minimaal één miljoen euro extra vrijgemaakt voor bestrijding van de verdroging in en in de nabije omgeving van natuurgebieden.. Yntsjinner(s) GrienLinks Retze van derho D66 Mark de Roo PvdD Rinie van de Zanden

30

31 Wurkiistpunt Paraaf Amendemint Yntsjinner(s) SP, Renny van der Heide U fan it gebiet te brûken as in nije duorsume wize fan iânbou. De provinsje draacht finansjeei by oan de praktykproeven (projekt it noardlike seeklaaigebiet fan Frysiân te beheinen en stipet ûndernimmers en ûnderwiisynsteliings om it sâlt wurden oan te foljen mei: Sparwetter) fan de LTO en de wetterskippen om it sâlt wurden fan Besitit De tekst ûnder 3.2 Genôch wetter: De yntsjinner(s) stelt/steile it foigjende amendemint ût moatte troch nije wizen fan tylt te ûntwikkeijen; klaaigrûn oan de kust hinne;. troch de feroaring fan ts klimaat kinne wy net mear om it sâit wurden fan de. yn stee fan is te beheinen ta it bestriden fan de skea soene wy der op ynspyije. de praktyk fan sâlte tylt op oare plakken lit sjen dat hjir kânsen lizze; Taljochting op it amendemint: Koarte titel amendemint sâit wurden noardlik seeklaaigebiet Wurkiistpunt 02. Begrutting 2016 Steategearkomste 1 1 novimber 2015 AMENDEMINT, ex artikel 27 Reglement van Orde Besiût 1 Yn SP. te foljen troch de griffier

32

33 Paraaf Motie nr. ChristenUnie / FrsIân FrysIân PVDA Overwegende dat Constaterende dat De Staten, in vergadering bijeen op 11 november2015 Korte titel motie Statenvergadering MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde 1 11 november2015 B2 Begroting een - deze - deze - de is omdat dan een aantrekkelijk alternatief voor gemotoriseerd verkeer wordt - bij - de - deze - er sluiproutes ter plaatse zorgen voor onveilige verkeerssituaties met name voor Buitenpost; knip naar verwachting leidt tot meer sluipverkeer door de dorpen Kollum en fietsers en wandelaars; andere maatregelen zijn om recreatief gebruik van de Trekweg te bevorderen, Verzoeken het college van Gedeputeerde Staten - gemeenten zonder een ingrijpende maatregel als de knip; aanbrengen van de knip; hierover graag in gesprek gaan met de gedeputeerde. de gemeenten Kollumerland c.a. en Achtkarspelen grote bezwaren zijn tegen het knip ten zuiden van Kollum onderdeel uitmaakt van de herinrichting van de Stroobossertrekwegt tussen Kollum en Dokkum; geboden; knip tot doel heeft nieuw recreatief gebruik van de Trekweg te bevorderen. knip het sluipverkeer richting Dokkum en v.v. moet weren; knip zal worden gerealiseerd als het noordeljk deel van de Centrale As gereed Heroverwegen knip in Stroobossertrekweg oc In te vullen door de griffier

34

35 - in gesprek te gaan met de gemeenten om te komen tot maatregelen die recreatief gebruik van de Stroobossertrekweg bevorderen, maar toename van sluipverkeer door de dorpen voorkomen. en gaan over tot de orde van de dag. Indiener(s) (fractie / naam / handtekening) ChristenUnie, Wiebo de Vries D66 Mark de Roo 5OPIus, Jan Waterlander PvdA, Hetty Jansen Vi!). 2>/ / r

36

37 In te vullen door de griffier Motie nr. Paraaf 2 GRIENLINKS : MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering 1 1 november 2015 Begroting 2016 Korte titel motie uitvoering moties en amendementen 100% De Staten, in vergadering, overwegende dat: - partijen - het in de Provinciale Staten het college 100% serieus wensen te nemen college hieraan een voorbeeld zou moeten nemen en zichzelf ook voor 100% serieus neemt verzoeken het college van Gedeputeerde Staten Alle Statenvragen binnen de daarvoor gestelde termijn te beantwoorden Gedane toezeggingen voor 100 % na te komen Aangenomen moties voor 100 % en tijdig uit te voeren Indiener(s)

38

39 o Paraaf Motie nr. Overwegende dat constaterende dat Kennisgenomen hebbende van de Begroting 2016 De Staten, in vergadering bijeen op 11 november 2015 Korte titel motie Laagdrempelige passieve participatie KH Begrutting Statenvergadering PLUS FFP 1501? In te vullen door de griffier 1 MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde 11 november In - om - Ook - O.a. meedoen, gericht op een laagdrempelig aanbod, waarin iedereen optimaal mee kan Haadstêd 2018 een feest voor iedereen met blijvende effecten moet worden. middels Resultaat 14 in het coalitieakkoord wordt gesteld dat Kulturele doen. in de begroting Cultuur sterk ingezet wordt op actief én passief producties op het gebied van onze taal, cultuur en onderwijs, te bereiken. 5% van het aantal mensen dat actief en passief meedoet aan projecten en zo het cultureel potentieel van Fryslân optimaal te presenteren en meer mensen het uitvoeringsprogramma Grenzen over als doel wordt gesteld een toename van - Ook - Voor - 25% van het budget voor festivals en evenementen bij Resultaat 14 te reserveren voor het bevorderen van laagdrempelige passieve participatie van met name verzoeken het college van Gedeputeerde Staten locaties en tijdstippen van activiteiten van KH201 8 niet bereikbaar en/of te duur zijn. bij KH 2018 laagdrempelige passieve participatie bevorderd dient te worden. een deel van het publiek, zoals leerlingen van basisscholen en ouderen,

40 leerlingen basisscholen en ouderen bij KH2O1 8. en gaan over tot de orde van de dag

41 PVDA ChristenUnie FrisIn In te vullen door de griffier O Partij voor de Dieren Motie nr. Paraaf 4, GRIENLINKS MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering Korte titel motie 11 november Begrutting Subsidiemogelijkheden in de nieuwe cultuurnota De Staten, in vergadering bijeen op 11 november 2015 gehoord hebbende de beraadslaging; constaterende dat - Een aantal incidentele cultuursubsidies voor 2016 geschrapt worden - Het schrappen van de incidentele cultuursubsidies gevolgen heeft voor cultuurinitiatieven vanuit de mienskip en cultuureducatie - In februari van volgend jaar een nieuwe cultuurnota behandeld zal worden overwegende dat - Initiatieven op het gebied van cultuuruitingen vanuit de mienskip en cultuureducatie gestimuleerd moet blijven worden. - Organisaties als de Nederlandse Bach Academie (NBA), Stichting Fryske Harlekijn, Leeuwarder Kamerkoor, Con Amore Musica en Collegium Vocale Fryslân en andere, op het gebied van cultuuruitingen vanuit de mienskip en cultuureducatie een belangrijke rol spelen. - Door het verlenen van de incidentele subsidie gewaarborgd is dat cultuurinitiaiteven uit de Mienskip als cultuureducatie voor Fryslân behouden blijft. verzoeken het college van Gedeputeerde Staten 1. In de nieuwe Cultuurnota opnieuw ruimte te maken voor cuituurinitiatieven die uit de Mienskip als voor educatieve activiteiten, zoals eerder gerealiseerd vanuit het Brûsfûns 2. De orqanisaties hiervan oi de hooate te stellen. en_gaan_over_tot_de_orde_van_de dag Indiener(s) PvdA, Hetty Janssen ChistenUnie, Ynze de Boe Partij voor de Dieren, Rinie van dr Zanen GrienLinks, Retze van der Honing D66, Margreet Mulder (

42

43 FRYSLÂN Paraaf In te vullen door de griffier Indiener(s) VVD, L.P. Sto worden locaties te brencien en gaan over tot de orde van de dag overwegende dat treden. realiseren. mogelijk maakt Snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen de provincie in een positef daglicht plaatst Op korte termijn, voor het einde van het jaar, voor Fryslân een internet der dingen te verzoeken het college van Gedeputeerde Staten om lanceren (Things Network Groningen) koppelen (bijvoorbeeld afvalbakken, fietsen, boten etc) voor de economie constaterende dat gehoord hebbende de beraadslaging; De Staten, in vergadering bijeen op 11 november 2015 Korte titel motie Internet der dingen (Internet of things) 02 Statenvergadering MOTIE, ex artikel 29 Recilement van orde De nieuwe ontwikkeling van het internet der dingen/internet of things kansen biedt Deze technologie de mogelijkheid biedt om apparaten en sensoren aan internet te Onder andere Amsterdam en Groningen hier al mee begonnen zijn Enkele ondernemers in de Stad Groningen binnen 24 uur internet of things konden Het een overheidstaak is om als kathalysator van nieuwe ontwikkelingen op te Met een relatief kleine investering in Fryslân een internet of things opgezet kan De beschiikbaarheid van een dergelijk infrastructuur talloze nieuwe ontwikkelingen Er financiele ruimte over is in het budget Wifi voor toeristische locaties. De kosten hiervan ten laste van het resterende budget voor Wifi voor toeristische CDA. H.Visser Fryslân Motie nr.

44

45 FrysIn ChristenUnie PVDA Paraaf Motie nr. In te vullen door de çiriffier 1 PLUS I5O mienskip. overwegende dat gemeente Smallingerland het probleem van laaggeletterdheid duidelijk in beeld constaterende dat gehoord hebbende de beraadslaging; De Staten, in vergadering bijeen op Korte titel motie Aanpak Laaggeletterdheid begroting Statenvergadering 11 november2015 MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde - Het - Laaggeletterdheid - De - De - Laaggeletterdheid - Laaggeletterdheid - Er - Er al verregaande overeenstemming en samenwerking is in de vorm van het van onderop al een groot draagvlak is voor het implementeren van gezamenlijk veel mensen ervan weerhoudt volop te participeren in de Fryske aanzienlijke gevolgen heeft op diverse economische gebieden en daarbuiten. Bondgenootschap Fryslân ter bevordering van geletterdheid maar dat hierin een coördinerende en financierende rol mist. titel van het coalitieakkoord foar elkenien, mei elkenien is. gemeente Smallingerland in het onderzoek regionale laaggeletterdheid gemiddelde. heeft gebracht voor deze gemeente. in de weg staat dat mensen zich optimaal kunnen ontplooien. aantal laaggeletterden in Friesland hoog is in vergelijking met het Nederlands Statenfractie Friesland de Dieren OPartij voor Bsluit cc i, 0 É V et ÇfrL 0

46 - De - Dit - Dit - Er beleid, maar dat door het ontbreken van een coördinerende rol en structurele financiële dekking een stagnatie dreigt. financiële middelen voor volwasseneneducatie de komende jaren zullen teruglopen en dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de aanpak van laaggeletterdheid. tot gevolg heeft dat de betrokken organisaties zullen aarzelen om actie te ondernemen. tot gevolg kan hebben dat laaggeletterden niet snel kunnen worden geholpen, wat gezien de moeilijke bereikbaarheid van deze groep zeer ongewenst zou zijn. provinciebreed behoefte is aan een onderzoek zoals gedaan in Smallingerland. verzoeken het college van Gedeputeerde Staten - Het - In - In - Over probleem van laaggeletterdheid in Fryslân in kaart te brengen naar voorbeeld gemeente Smallingerland. overleg te treden met het bondgenootschap Fryslân ter bevordering van geletterdheid om te inventariseren welke rol de provincie hierin kan spelen. dit overleg specifiek in kaart te brengen welke financiële middelen nodig zijn om de aanpak van laaggeletterdheid voort te kunnen zetten. de uitvoering van de motie naar PS terug te koppelen voor 1 maart 2016 wegens het nijpende karakter van de huidige situatie. en gaan over tot de orde van de dag Indiener(s) D66, Marieke Vellinga, 5Oplus, Jan Waterlander : 1 PvdA, Hetty Janssen ( Christenunie, Wiebo e ries Partij voor de dieren, Rinie van dêrzanden L

47 Paraaf M1)- oz MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenveraadering Korte titel motie 11 november 02. Begrutting 2016 Versnelling integrale energieagenda/ du urzaamheid De Staten, in vergadering bijeen op 11 november 2015 gehoord hebbende de beraadsiaging; constaterende dat Er onder de begroting een stevige ambitie ligt voor duurzaamheid, energie opwekking en besparing in Frysiën. (16% duurzame energie oplopend tot 25% in 2025 en 20% energiebesparing in 2020 t.o.v. 2010) Deze ambitie als groene draad door de provinciale begroting loopt voor 2016 met daarin opgenomen o.a. 7.5 mln voor versnelling van duurzaamheid, het FSFE van 90 mln, middelen voor duurzame dorpen uit het Iepen Mienskip Funs en WFF. De wens is geformuleerd om medio 2016 samen met de Friese samenleving een integraal energieplan op te stellen om de gestelde doelen te bereiken. De provincie afhankelijk is van lokaal en maatschappelijk initiatief en de inzet van derden voor realisatie van gestelde duurzaamheids- en energiedoelen. Er vanuit de Mienskip o.b.v. een groot draagvlak steeds meer duurzaamheids- en lokale energie initiatieven ontstaan in Fryslân overwegende dat Er een belangrijke rol ligt voor de provincie om zowel coördinerend als regiserend vanuit één integrale duurzame energieagenda alle afzonderlijke initiatieven in lijn te brengen met de gestelde doelen. De wens voor een versnelling mede ingezet is om te voorkomen dat ondanks de beschikbaarheid van middelen, de besteding en realisatie achterblijven bij de gestelde doelen. verzoeken het college van Gedeputeerde Staten Versneld in het eerste kwartaal van 2016 het integrale energieplan op te stellen om dit uiterlijk bij de Kadernota van 2016 voor te leggen aan PS. In dit integrale duurzame energieplan een overzicht op te nemen van alle bestaande en benodigde initiatieven om gestelde doelen te behalen. En daarbij tevens aan te geven hoe de provincie vanuit haar regierol en o.b.v.de beschikbare financiële middelen bijdraagt aan de realisatie van betreffende initiatieven en gestelde doelen. en gaan over tot de orde van de dag Indiener(s) D66 M. de Roo

48

49 Paraaf Motie nr. Indiener(s) GrienLinks Honing - door - Beleidsbrieven nooit in de plaats kunnen komen van de gebruikelijke middel van beleidsbrieven geen besluiten kunnen worden gevraagd of worden genomen van de Provinciale Staten, dit kan al[e5 worden aangeboden / Statenvoorstel len Statenvoorstellen die volgens de daarvoor gelderoedfre aan de Staten Provinciale Staten spreken uit dat: bereiken, wat gaan we daarvoor doen, wat mag het kosten, wanneer moet het resultaat bereikt zijn) - Het - De - De term beleidsbrief een verwarrende term is term niet voorkomt in het (kaderstellende) instrumentarium van de Staten vaststellen van beleid bij de kaderstellende rol hoort van de Staten (wat willen we De Staten, in vergadering, overwegende dat: Korte titel motie Beleidsbrieven Begroting 2016 Statenvergadering 1 1 november 2015 MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde GRIENLINKS In te vullen door de griffier

50

51 In te vullen door de griffier Motie nr. Paraaf 10 GRIENLINKS I)I Ç%z S Vi- ( MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering Korte titel motie 11 november2015 Begroting 2016 Werkgelegenheid in nieuwe nota economie: Wurkje mei Frvslân De Staten, in vergadering, overwegende dat: - Het doel van investeren in de economie door de overheid (ook) werkgelegenheid moet zijn verzoeken het college van Gedeputeerde Staten - in de nieuwe nota Economie: Wurkje mei Fryslan de opbrengst van de investeringen in de economie ook te kwantificeren in een doelstelling voor te bereiken arbeidsjaren/banen Indiener(s) GrienLinks Retze van der Honin

52

53 Yn te foljen troch de griffier ftlipi Fryslân Moasje nr. Paraaf Wurklistpunt Besltit Qofrl-1et-1 MOASJE, ex artikel 29 Reglement van orde Steategearkomste 11 novimber 2015 Wurklistpunt B.02 Begrutting 2016 Koarte titel fan de moasje Mear bern nei Fryske musea (kultueredukaasje) De Steaten, yn gearkomste byien op de lie fan slachtmoanne 2015 heard hawwende de rieplachting; konstatearjende dat yn it koalysje-akkoart opnommen stiet dat it tige wichtich is dat elkenien de gelegenheid hat te genietsjen fan kultuer en dêroan mei te dwaan en dat it de bedoeling is dat mear bern mei kultuer yn e kunde komme oerwaagjend dat - Oant 2014 de eardere aktiviteit Help pake en beppe de fakânsje troch leafst ekstra besikers opsmiten hat; - Oant 2014 mei in lytse bydrage fan de provinsje der sprake wie fan in win-win situaasje: folie mear besikers, mear ynkomsten foar musea, leuke edukative aktiviteit foar de bern, ynkomsten foar horeka yn de buert fan musea; - De museumfederaasje gjin jild hat foar dizze aktiviteit en fûnsen of oare subsydzjes ek gjin itkomst biede; fersykje it kolleezje fan Deputearre Steaten fan Fryslân om fan f de musea yn Fryslân te skewielen by in jierlikse promoasje-aksje om mear bern yn oanrekking mei kultuer te bringen; en gean oer ta de oarder fan de dei

54

PVDA PLUS. ChristenUnie. kjf. Fnjslâ n. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. In te vullen door de griffier. Motie nr. Paraaf. Agendapunt.

PVDA PLUS. ChristenUnie. kjf. Fnjslâ n. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. In te vullen door de griffier. Motie nr. Paraaf. Agendapunt. PLUS PVDA Indiener(s) overwegende dat constaterende dat PS betrekken bij vormgeven Social Return 04. Ynkommen stikken Statenvergadering 28 oktober 2015 MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde In te vullen

Nadere informatie

/ /41 FRYSLAN. In te vullen door de griffier. Amendement nr. Paraaf. Agendapunt. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde

/ /41 FRYSLAN. In te vullen door de griffier. Amendement nr. Paraaf. Agendapunt. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde In te vullen door de griffier FRYSLAN Amendement nr. Paraaf / /41 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 21 mei 2014 01 B Vaarwegenverordening Fryslân Toelichting op het amendement:

Nadere informatie

PARTIJ VOOR DE VRIJHEID. O Partijvoor. 23 septimber 2015. 04. Ynkommen stikken. Brieven Omrop Fryslân

PARTIJ VOOR DE VRIJHEID. O Partijvoor. 23 septimber 2015. 04. Ynkommen stikken. Brieven Omrop Fryslân moasje nû. paraaf ChristenUnte t4p) Fryslân Yn te foljen troch de griffier nedige budzjet om de brede Frysktalige programmearring mooglik te meitsjen; en c. in struktureel differinsjearre finansiering

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 12 juny 2012. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 24, 2012.

Beslutelist gearkomste fan D.S. 12 juny 2012. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 24, 2012. Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 24, 2012. b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 5 juny 2012 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN Complexe Infra Projecten (Poepjes)

Nadere informatie

GRIENLINKS. 1 Indiener(s) 1 GrienUnks. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde. In te vullen door de griffier. Amendement. nr. Paraaf.

GRIENLINKS. 1 Indiener(s) 1 GrienUnks. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde. In te vullen door de griffier. Amendement. nr. Paraaf. - Toezegging Oofrvor1 V1 L \ Amendement Agendapunt Paraaf nr. / 1 Indiener(s) 1 GrienUnks f )(4j (7 v Deze is nog niet afgehandeld en kan daarom niet van de lijst worden geschrapt. behalve de toezegging

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Is elk wittenskiplik ûndersyk wol wittenskiplik? 1 A 2 maximumscore 1 Omdat dat ûndersyk net foldocht oan (Piersma syn)

Nadere informatie

Fryslân Amendement n r. Paraaf. Agendapunt

Fryslân Amendement n r. Paraaf. Agendapunt j OPvDA ChristenUnie Fryslân Amendement n r. Paraaf esw 4ei AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 24juni 2015 05 jaarstukken 2014 Korte titel amendement Facilitair personeel in

Nadere informatie

Verzet tegen het verminderen van het aantal volksvertegenwoordigers

Verzet tegen het verminderen van het aantal volksvertegenwoordigers Nummer:,. X 201200336 Ontvangstdatum: 2 MRT tytsjerksteradiel r s n b g e Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Postbus 30435 2500 GK DEN HAAG Burgum, 29 februari 2012 VERZONDEN 1.03,12

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Sociaal Beleid en Zorg Ôfdieling : Kultuer & Mienskip Behanneljend amtner : Y. Visser Tastel : 5244 Registraasjenûmer : 1124275 Primêr

Nadere informatie

GRIENLINKS AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde

GRIENLINKS AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde In te vullen door de griffier Amendement nr. / Paraat GRIENLINKS AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 16 oktober 2013,mrhèi, 7b Stand van zaken Moties en Toezeggingen Toelichting

Nadere informatie

P 5 bii.2ol3 YSLAN. (5 ll2o3 cnrrm. 4ede. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. In te vullen door de griffier. motie nr. paraaf.

P 5 bii.2ol3 YSLAN. (5 ll2o3 cnrrm. 4ede. MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde. In te vullen door de griffier. motie nr. paraaf. YSLAN o6 (5 ll2o3 cnrrm P 5 bii.2ol3 In te vullen door de griffier 4ede Indiener(s) VVD Klaas Kielstra omtrent de problematiek in Hallum te komen; snel mogelijk met een voorstel bij PS te komen om vertraging

Nadere informatie

Het Breedband voorstel is in de Statenvergadering van 20 22-05-2013 B&M/LLW

Het Breedband voorstel is in de Statenvergadering van 20 22-05-2013 B&M/LLW 79 Begrutting 2012 Cie. Het Breedband voorstel is in de Statenvergadering van 20 maart jl. aan de orde geweest. 26-10-2011 J.A. de Vries Tasizzing: Het voorstel voor de toepassing ervan (breedband / glasvezel),

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Kennis en Economy Ôfdieling : Het Friese Merenproject Behanneljend amtner : Klaas Talma Tastel : 06 29246676 Registraasjenûmer :

Nadere informatie

Motie nr. Paraaf. Agendapunt. Besluit. maatschappelijke plus.

Motie nr. Paraaf. Agendapunt. Besluit. maatschappelijke plus. PVDA In te vullen door de griffier Motie nr. 7 O9 MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering Korte titel motie 20 mei 2015 04.Brief DS fan 20 jannewaris 2015 oer stân fan saken N359 Lemmer

Nadere informatie

konsept Beslutelist gearkomste fan D.S. 21 oktober 2014 Ofwêzich: deputearre Kramer, deputearre frou Poepjes

konsept Beslutelist gearkomste fan D.S. 21 oktober 2014 Ofwêzich: deputearre Kramer, deputearre frou Poepjes konsept Datum DS-gearkomste 28-10-2014 Punt fan e wurklist 2b Geheim nee Tot Beslutelist Ofwêzich: deputearre Kramer, deputearre frou Poepjes 1. a. Aktualiteiten en tema s b. Planning PS-stukken t.b.v.

Nadere informatie

Eindexamen Fries havo I

Eindexamen Fries havo I Beoordelingsmodel De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 punt. Foar fraach 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 30, 32 en 33 jildt in maksimale skoare fan 2 punten. Alle oare fragen

Nadere informatie

Amendement. Paraaf. Agendapunt. Besluit

Amendement. Paraaf. Agendapunt. Besluit Besluit Indiener(s) Remco van Maurik, Pvd hjirop oan te passen. oan de Ramtnota 2017 ta toe foegjen en de oare nûmering 1. In ambysjehaadstik (sjoch taheakke) as fjirde haadstik Toevoegen aan overwegingen

Nadere informatie

Kaders windenergie Súdwest Fryslân

Kaders windenergie Súdwest Fryslân - E i g e n W i n d - Nieuwsb!ef 9 Redactie: Dorpsweg 7, 8753JC Cornwerd. 0515233867 Kattebelletje: Notysje 24 mei 2012 Kaders windenergie Súdwest Fryslân Cornwerd, 18 februari 2014. Open brief aan alle

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 maaie 2014. Ofwêzich: deputearre frou Schokker. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S.

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 maaie 2014. Ofwêzich: deputearre frou Schokker. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. Beslutelist Ofwêzich: deputearre frou Schokker 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 21 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 13 maaie 2014 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN

Nadere informatie

Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 26-05-2010. de commissaris van de Koningin, de heer J.A.

Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 26-05-2010. de commissaris van de Koningin, de heer J.A. Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 26-05-2010 Aanvang: 10.00 uur. Voorzitter: Griffier: de commissaris van de Koningin, de heer J.A. Jorritsma, de heer O. Bijlsma. Afwezig:

Nadere informatie

Statenfractie Fryslân Steatefraksje Fryslân. Frvslân

Statenfractie Fryslân Steatefraksje Fryslân. Frvslân Ocwwo hi viev V D Â Statenfractie Fryslân Steatefraksje Fryslân CDA ChristenUnie Statenfractie Fys!ôn Steatefraksjc Fy1ôn Frvslân Yn te foijen troch de griffier Amendemint nr. / Paraaf Wurklistpunt A d/1

Nadere informatie

In te vullen door de griffier. Amendement. Paraaf. Agendapunt

In te vullen door de griffier. Amendement. Paraaf. Agendapunt Pilots Pilots In te vullen door de griffier Amendement Paraaf Besluit ecsrn 1e 1 AMENDEMENT. ex artikel 27 Recilement van Orde Statenvergadering 29juni 2016 04. Gebietsbudzjet, Provinsjaal Utfieringsprogramma

Nadere informatie

ChrîstenUnîe Fryslân. Dcww- Dfl1 L7i. In te vullen door de griffier. Amendement nr. Paraaf. Agendapunt. ex artikel 27 Reglement van Orde

ChrîstenUnîe Fryslân. Dcww- Dfl1 L7i. In te vullen door de griffier. Amendement nr. Paraaf. Agendapunt. ex artikel 27 Reglement van Orde In te vullen door de griffier Amendement nr. Paraaf / Qoov-m v Agendapunt a6 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergade ring 24-09-2014 Agendapunt 05 Toelichting op het amendement: De ondergetekende(n)

Nadere informatie

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota 2018-2021 Marischa Kip Provinciale Staten 28 juni 2017 Gesproken woord geldt Het begint met ambitie Voorzitter, Een niet nader te noemen bank had aan het begin

Nadere informatie

Trijetalich ûnderwiis súksesfol

Trijetalich ûnderwiis súksesfol De Trijetalige Skoalle 1 Trijetalich ûnderwiis súksesfol Acht jier lang hawwe sân skoallen yn Fryslân meidien oan it projekt Trijetalige Skoalle. De resultaten wienen sa goed dat de projektskoallen graach

Nadere informatie

Motie Onderwerp Stemming

Motie Onderwerp Stemming Programma 1 Samenleving Motie Onderwerp Stemming P1-M1 P1-M2 P1-M3 Accommodatiebeleid - CDA er tegengestelde zaken staan op blz. 10 ten opzichte van blz. 20 inzake multifunctionele accommodaties een pro-actieve

Nadere informatie

Mededeling. Datum. Registratienummer Onderwerp Stand van zaken Motie Participatie Energietransitie. 6 mei 2019 Afdeling/Bureau SENB

Mededeling. Datum. Registratienummer Onderwerp Stand van zaken Motie Participatie Energietransitie. 6 mei 2019 Afdeling/Bureau SENB PROVINCIE FLEVOLAND Onderwerp Stand van zaken Motie Participatie Energietransitie Kern mededeling: Op 20 juni 2018 hebben uw Staten bij motie D2 (zie bijlage) ons college verzocht om bij alle voorstellen

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 16 septimber 2014. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38

Beslutelist gearkomste fan D.S. 16 septimber 2014. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 9 septimber 2014 wurdt wizige fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere) B1. Beantwoording

Nadere informatie

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries Uitnodiging Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries donderdag 14 februari 2013 tongersdei 14 febrewaris 2013 Om het

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 13 septimber ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 37

Beslutelist gearkomste fan D.S. 13 septimber ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 37 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 37 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 6 septimber 2016 wurdt ûnferoare fêststeld. - 2 - BESPREKPUNTEN K&E (Kielstra) B1. Toekennen

Nadere informatie

PS begrotingswijziging, verlenging tijdelijke budgetten en aanpassing kasritme

PS begrotingswijziging, verlenging tijdelijke budgetten en aanpassing kasritme PS begrotingswijziging, verlenging tijdelijke en aanpassing kasritme 1 Programma: 2 Verkeer en Vervoer Onderwerp : 1. Verlenging tijdelijk budget 2018 NUON Investeringsagenda Drachten Heerenveen In de

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Wurkje foar Fryslân Ôfdieling : Wurkje foar Fryslân Behanneljend amtner : Z.R. Cazemier/5682 Tastel : 5682 Registraasjenûmer : 1120170

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 17 februari 2016 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de

Nadere informatie

Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân. samen maken we de 8!

Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân. samen maken we de 8! Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân samen maken we de 8! D e maatschappij is in beweging. Er is behoefte om de rol van de provincie Fryslân op het beleidsterrein van leefbaarheid opnieuw

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 jannewaris 2015. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 4

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 jannewaris 2015. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 4 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 4 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 13 jannewaris 2015 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere) B1. Beantwoording

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 14 april 2015. Ofwêzich: KfdK. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

Beslutelist gearkomste fan D.S. 14 april 2015. Ofwêzich: KfdK. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) Beslutelist Ofwêzich: KfdK 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 16, 2015 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 7 april 2015 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere)

Nadere informatie

Cursussen Fries 2016-2017

Cursussen Fries 2016-2017 afuk.frl Wolkom by de Afûk! Bent u in Friesland komen wonen en wilt u de taal graag kunnen verstaan? Of wilt u voor uw werk graag Fries kunnen spreken? Bent u Friestalig en wilt u het Fries graag leren

Nadere informatie

Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015

Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015 Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015 Steatemerk 3 juni: Steatemerk Jaarstukken en 1e Berap: 14.00 uur tot 15.30 uur Reguliere Steatemerk: 16.00 uur tot 18.00 uur Agindearringsfersiken kolleezje deputearre

Nadere informatie

Wijzigingen verband houdende met door PS vastgestelde beleidsbrieven.

Wijzigingen verband houdende met door PS vastgestelde beleidsbrieven. Wijzigingen verband houdende met door PS vastgestelde beleidsbrieven. 1) Krimp en Leefbaarheid Toevoegen Wat willen we bereiken? Programma 9, beleidsveld 9.2 De bestaande tekst: We willen de kwaliteit

Nadere informatie

Agenda Gedeputeerde Staten

Agenda Gedeputeerde Staten Onderwerp Proces herijking cultuurbeleid vanaf 2013 Beslispunten 1. In te stemmen met de te nemen stappen en aanpak zoals omschreven in de bijlage voor de herijking van het provinciale cultuurbeleid voor

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota

Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota Besluiten Provinciale Staten 18 juni 2008 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota De negen fracties in Provinciale Staten hebben gisteren hun Algemene Politieke Beschouwing gehouden. De Voorjaarsnota

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 4 november 2009, voortgezet op 7 november 2009.

Besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 4 november 2009, voortgezet op 7 november 2009. Besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 4 november 2009, voortgezet op 7 november 2009. Aanvang: op 4 november 10.00 uur. op 7 novemer: 09.00 uur. Voorzitter: bij beide vergaderingen:

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

Van: Agnes Martens rmailto:agnes.martens@philharmonie.nll Verzonden: maandag 9 oktober 2017 12:48 Aan: STATENGRIFFIE Onderwerp: HW Bevestiging van ontvangst Antwoord op vijf vragen - philharmonie Goedemiddag

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Ôfdieling : ERT Behanneljend amtner : M.D. Ledegang Tastel : 5947 Registraasjenûmer : 940163 Primêr nûmer : Ûnderwerp : Scenariokeuze

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 30 septimber 2014. Ofwêzich: KfdK en sektaris. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S.

Beslutelist gearkomste fan D.S. 30 septimber 2014. Ofwêzich: KfdK en sektaris. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. Beslutelist Ofwêzich: KfdK en sektaris 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 40, 2014 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 23 septimber 2014 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Ocr,o mmen 4 PVDA. Statenfractie Fryslân Steatefraksje In te vullen door de griffier. Paraaf. Agendapunt. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde

Ocr,o mmen 4 PVDA. Statenfractie Fryslân Steatefraksje In te vullen door de griffier. Paraaf. Agendapunt. AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde 4 PVDA Statenfractie Fryslân Steatefraksje In te vullen door de griffier Ocr,o mmen Paraaf / M 416 AMENDEMENT, ex artikel 27 Reglement van Orde Statenvergadering 3juli 2013 Kadernota Toelichting op het

Nadere informatie

Kooistra, Josina. PvdA kijkt uit naar samenwerking met Arno Brok. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp:

Kooistra, Josina. PvdA kijkt uit naar samenwerking met Arno Brok. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: PvdA Steatefraksje Fryslân namens PvdA Steatefraksje Fryslân vrijdag 23 december 2016 09:19 Statengriffie

Nadere informatie

Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 16 februari 2011

Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 16 februari 2011 Concept besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 16 februari 2011 Aanvang: 10.00 uur. Voorzitter: de commissaris van de Koningin, de heer J.A. Jorritsma, Griffier: mevrouw G. Kraak,

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering gemeente Súdwest-Fryslân 24 januari 2019

Besluitenlijst raadsvergadering gemeente Súdwest-Fryslân 24 januari 2019 Besluitenlijst raadsvergadering gemeente Súdwest-Fryslân 24 januari 2019 Voorzitter : mw. J.A. de Vries Griffier : mw. G.W. Stegenga Aanwezig CDA : mw. P.B. van den Akker, dhr. D. Attema, mw. U. Attema-de

Nadere informatie

gelezen de voordracht van de statencommissies Verkeer en Milieu en Ruimte en Leefomgeving, nummer 6557;

gelezen de voordracht van de statencommissies Verkeer en Milieu en Ruimte en Leefomgeving, nummer 6557; Voordracht aan Provinciale Staten van Statencommissies Vergadering Maart 2013 Nummer 6557 Onderwerp Aangenomen en afgehandelde moties van Provinciale Staten 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Beleidsevaluatie art. 217a Provinciewet van het programma Leefbaarheid@Brabant 2012-2015 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van de beleidsevaluatie

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 22 september 2010 Wurklistnûmer : 01B Beliedsprogramma : 2 Verkeer en Vervoer Ôfdieling : Complexe Projecten Infrastructuur Behanneljend amtner : Wim Boogholt/ Dirk-Jan

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 10 febrewaris 2015. Ofwêzich: deputearre frou Poepjes. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S.

Beslutelist gearkomste fan D.S. 10 febrewaris 2015. Ofwêzich: deputearre frou Poepjes. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. Beslutelist Ofwêzich: deputearre frou Poepjes 1. a. Aktualiteiten en tema s b. Planning PS-stukken wurdt ûnferoare fêststeld. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 7 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 3 febrewaris

Nadere informatie

Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit, 23 september, De Kanselarij

Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit, 23 september, De Kanselarij Ingekomen stukken week 35, 2015 26 augustus 2015 Motie actieplan schone bodem 26 augustus 2015 Stân fan saken ynfiering Wet natuerbeskerming 27 augustus 2015 Afhandeling motie 1006 jongerenparticipatie

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 28 juny ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 26

Beslutelist gearkomste fan D.S. 28 juny ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 26 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 26 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 21 juny 2016 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN IGN (Kramer) B1. Openstellingsbesluit

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 1 oktober 2019

Openbare besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 1 oktober 2019 Openbare besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 1 oktober 2019 1 Beantwoording Statenvragen nr. 72 van mevrouw R. Alberts-Oosterbaan over Gezondheidsrisico Randstad

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw,

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw, Noordstra, lepie Van: Kampen Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Brief aan Statenfracties betreffende tunnel Hurdegaryp, Bijlagen:

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 septimber ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

Beslutelist gearkomste fan D.S. 20 septimber ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) Beslutelist 1. a. Aktualiteiten en tema s b. Planning PS-stukken t.b.v. presidium 12 oktober 2016 wurdt wizige fêststeld. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 13 septimber

Nadere informatie

v o o r d r a c h t Datum: 12 december 2018 Documentnummer: , SG Nummer 57 / 2018 Dossiernummer: K2724

v o o r d r a c h t Datum: 12 december 2018 Documentnummer: , SG Nummer 57 / 2018 Dossiernummer: K2724 v o o r d r a c h t Datum: 12 december 2018 Documentnummer: 2018-089036, SG Nummer 57 / 2018 Dossiernummer: K2724 Voordracht van het presidium aan Provinciale Staten van Groningen over de aanbevelingen

Nadere informatie

Financiële rapportage ANNO

Financiële rapportage ANNO Financiële rapportage ANNO 2012-2015 Eind 2011 hebben de gemeenteraden en Provinciale Staten de MeerjarenPlanning ANNO (MJP) vastgesteld. In de MJP is vastgelegd welke bijdragen vanuit de 22,7 miljoen

Nadere informatie

Datum: 30 januari 2019 Documentnummer : , SG Nummer 1 / 2019 Dossiernummer : K2724

Datum: 30 januari 2019 Documentnummer : , SG Nummer 1 / 2019 Dossiernummer : K2724 v o o r d r a c h t Datum: 30 januari 2019 Documentnummer : 2019-004529, SG Nummer 1 / 2019 Dossiernummer : K2724 Voordracht van het presidium aan provinciale staten van Groningen over de aanbevelingen

Nadere informatie

de commissaris van de Koningin, de heer J.A. Jorritsma,

de commissaris van de Koningin, de heer J.A. Jorritsma, Besluitenlijst van de vergadering van Provinciale Staten op 10 juni 2009, voortgezet op 16 juni 2009. Aanvang 10 juni: 10.00 uur. 16 juni: 17.00 uur. Voorzitter: Griffier: de commissaris van de Koningin,

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 13 maaie 2014. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 20, 2014

Beslutelist gearkomste fan D.S. 13 maaie 2014. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 20, 2014 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 20, 2014 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 6 maaie 2014 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere) B1. Beantwoording

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

KENING fan e Greide. In november twee debat-avonden! Komt u ook? Nieuwe generatie. Wat kunnen burgers. onderzoekers legt vinger op zere plek

KENING fan e Greide. In november twee debat-avonden! Komt u ook? Nieuwe generatie. Wat kunnen burgers. onderzoekers legt vinger op zere plek aan de nieuwsbrief afmelden. Bekijk hem dan in uw browser. deze nieuwsbrief in het vervolg niet wilt ontvangen kunt u zich onder goed weergegeven? Hierbij ontvangt ii de nieuwsbrief van Kening Jan e Greide.

Nadere informatie

Samenvatting / Gearfetting bidbook Lwd2018. De toekomst van Leeuwarden 2018 De takomst van Ljouwert 2018

Samenvatting / Gearfetting bidbook Lwd2018. De toekomst van Leeuwarden 2018 De takomst van Ljouwert 2018 Samenvatting / earfetting bidbook Lwd2018 De toekomst van Leeuwarden 2018 De takomst van Ljouwert 2018 02 samenvatting gearfetting bidbook lwd2018 03 Culturele Hoofdstad van Europa Misschien bent u het

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 5 maart a. Aktiviteitenkalinder wike 10, 2013

Beslutelist gearkomste fan D.S. 5 maart a. Aktiviteitenkalinder wike 10, 2013 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 10, 2013 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 26 febrewaris 2013 wurdt wizige fêststeld. BESPREKPUNTEN Meerdere (allen) B1. Statenvragen

Nadere informatie

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl Januari 2008 nr. 4 www.destapstien.nl Foarwurd Alle nijjierswinsken al lang wer achter de rêch, it skoaljier is twa wiken âld as ik dit skriuw. We sitte wer yn ús ritme, binne blij dat we by de waarme

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU). enlijst van de vergadering van Provinciale Staten van Zuid-Holland d.d. 31 mei 2017 1. Regeling van Werkzaamheden Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer

Nadere informatie

ChristenUnie Frystân

ChristenUnie Frystân GS uit opnieuw de dat we Pi ûchvoy1wi t In te vullen door de griffier ChristenUnie Frystân motie nr. paraaf ShtenI FRIESE KbERS, MOTIE, ex artikel 29 Reglement van orde Statenvergadering 21 januari 2015

Nadere informatie

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 21 november 2017 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 31 december 2017 Behandeld ambtenaar : A.P.J. van der Sluis E-mailadres: apj.vander.sluis@pzh.nl

Nadere informatie

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten,

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten, PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 7 oktober 2008 Nummer PS : PS2008BEM32 Afdeling : Financiën Commissie : alle Registratienummer : 2008INT228103 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel,

Provinciale Staten van Overijssel, Besluit PS/2016/400 Provinciale Staten van Overijssel, gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten d.d. 24 mei 2016 - kenmerk 2016/0164733 en zoals door Provinciale Staten bij amendement gewijzigd op

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris SML09-105 NGEKOMEN 0 3 DEC. 20119 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P HOLLAND Directie DLB Afdeling (oud) Samenleving Registratienummer PZH-2009-142752985 (DOS-2009-0022939) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voor raadsvergadering d.d.: 30-06-2009 Agendapunt: 16 Onderwerp:

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 18 septimber Ofwêzich: CdK, secretaris. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38, 2012

Beslutelist gearkomste fan D.S. 18 septimber Ofwêzich: CdK, secretaris. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38, 2012 Beslutelist gearkomste fan D.S. 18 septimber 2012. Ofwêzich: CdK, secretaris 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 38, 2012 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 11 septimber 2012

Nadere informatie

Adviesnota Bestuur datum: 2 april 2015

Adviesnota Bestuur datum: 2 april 2015 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Adviesnota Bestuur datum: 2 april 2015 Adviesnota voor: (kopieer en plak voor regel van toepassing) Algemeen Bestuur (AB) Dagelijks Bestuur (DB)

Nadere informatie

Uitgegeven: 25 juni 2010

Uitgegeven: 25 juni 2010 1 Uitgegeven: 25 juni 2010 2010, no. 43 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 22 juni 2010, no. 896248, Afdeling Zorg en Welzijn, betreffende de Vaststelling van

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 19 septimber 2012 Wurklistnûmer : 04B Beliedsprogramma : Stêd en Plattelân Ôfdieling : S&P Behanneljend amtner : C. Dijkman Tastel : 5624 Registraasjenûmer : Primêr

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 17 maart 2015. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 12, 2015

Beslutelist gearkomste fan D.S. 17 maart 2015. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 12, 2015 Beslutelist 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 12, 2015 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 17 maart 2015 wurdt ûnferoare fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere) B1. Beantwoording

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 7 oktober Afwêzich: KfdK, deputearre Konst en deputearre Kramer

Beslutelist gearkomste fan D.S. 7 oktober Afwêzich: KfdK, deputearre Konst en deputearre Kramer Beslutelist Afwêzich: KfdK, deputearre Konst en deputearre Kramer 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 41 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 30 septimber 2014 wurdt ûnferoare fêststeld.

Nadere informatie

Laat de natuur voor je werken

Laat de natuur voor je werken Laat de natuur voor je werken Jelle Pilat -Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) Albert van der Ploeg Voorzitter Living Lab Natuurinclusieve landbouw (LL NIL) (en voorzitter NFW) Opbouw Presentatie

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 24 april 2013 Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Ôfdieling : SOBD Behanneljend amtner : Dolf Jansen Tastel : 5360 Registraasjenûmer : 1048244 Primêr nûmer : Ûnderwerp

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 140 Groningen, 10 november 2016 Besluiten Provinciale Staten 9 november 2016

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie