Begrotingsanalyse gemeente Langedijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begrotingsanalyse gemeente Langedijk"

Transcriptie

1 Berenschot Bijlage 1 Begrotingsanalyse gemeente Langedijk Peter van Unnik 28 maart 2017

2 B 2

3 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 3 B 1. Inleiding Een begrotingsanalyse geeft inzicht in de baten en lasten van gemeente Langedijk in relatie tot vergelijkbare gemeenten. De gegevens waarmee de begrotingsanalyse is gemaakt, zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze cijfers worden jaarlijks door het CBS ter beschikking gesteld en zijn opgebouwd uit door gemeenten aangeleverde begrotingsgegevens. In geval van gemeente Langedijk op basis van de aangeleverde begroting van De begrotingsanalyse is ingedeeld conform het landelijke Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). In de begrotingsanalyse brengen we de baten en lasten van uw gemeente conform deze indeling in beeld, uitgewerkt in het saldo van de baten en lasten: de netto lasten van uw gemeente. De begrotingsanalyse voorziet in de behoefte om de baten en lasten van gemeente Langedijk in beeld te brengen ten opzichte van gemeenten in de vergelijkbare grootte klasse en andere grootte klassen. De begrotingsanalyse voorziet ook in een risicoprofiel, waarin enkele risico indicatoren van de gemeente in beeld zijn gebracht en zijn afgezet tegen gangbare normen. Naast de begrotingsanalyse is ook een benchmarkonderzoek uitgevoerd. Deze begrotingsanalyse wijkt op de volgende punten af van onze benchmarksystematiek: Doel van de begrotingsanalyse is inzicht te bieden in de baten en lasten van uw gemeente en hoe deze zich verhouden tot vergelijkbare gemeenten. De gegevens die voor het maken van de begrotingsanalyse worden gebruikt, zijn afkomstig van het CBS en gebaseerd op een specifiek begrotingsjaar van een gemeente. In het benchmarkonderzoek worden de apparaatskosten vergeleken. Apparaatskosten bestaan uit loonkosten, materiële kosten, inhuurkosten, kosten van taken belegd bij derden, minus opbrengsten uit diensten voor derden. De benchmark geeft inzicht in wat het kost om een taak uit te (laten) voeren en biedt daarbij inzicht in werklastbepalende indicatoren De referentiegroep die in deze begrotingsanalyse is gehanteerd, is dezelfde als de referentiegroep die gebruikt is bij de uitvoering van het benchmark onderzoek. Dit betreft gemeenten in de categorie inwoners.

4 B 4 2. Analyse begroting Langedijk 2016 op basis van CBS gegevens In dit hoofdstuk wordt achtereenvolgens een beeld gegeven van: De baten en lasten van de gemeente conform BBV indeling, totaal en per inwoner. Een overzicht van baten en lasten van gemeenten in meerdere grootte klassen. 2.1 De baten Hier is een overzicht met de baten van de gemeente op basis van het begrotingsjaar 2016 conform CBS gegevens. GEMEENTE LANGEDIJK GROOTTE KLASSE INWONERS Baten (x 1.000) per inwoner (x 1) per inwoner ( x 1) Onroerendezaakbelastingen Algemene uitkering Overige eigen middelen (OEM) Mutaties reserves Totaal baten Baten gemeente Langedijk (bron: CBS) Bevindingen: De totale baten van gemeente Langedijk over begrotingsjaar 2016 zijn lager dan de baten van gemeenten in de groep van inwoners. De algemene uitkering vanuit het Rijk voor gemeente Langedijk bedraagt in 2016 per inwoner Dit is 20% minder dan gemeenten in de gemiddelde grootte klasse van inwoners. 2.2 Baten en lasten per cluster Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) hanteert clusters om de baten en lasten weer te geven. Per cluster zijn er lasten (de uitgaven op dit gebied) en eventuele baten (zoals specifieke uitkeringen van het Rijk). Daar volgt een saldo uit: dit zijn de netto-lasten voor de gemeente op dit cluster. De gedetailleerde uitwerking van dit overzicht is bijgevoegd als bijlage. De baten uit onroerende zaak belasting zijn met 144,- per inwoner 14% lager dan de gemiddelde groottegroep van inwoners.

5 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 5 B CLUSTER LASTEN BATEN SALDO 0. Algemeen bestuur Openbare orde en veiligheid Verkeer, vervoer en waterstaat Economische zaken Onderwijs Cultuur en recreatie Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Volksgezondheid en milieu Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting Totaal Begrotingscijfers 2016 (bron CBS) Wanneer we de totale lasten omrekenen naar een bedrag per inwoner van de gemeente Langedijk en vergelijken met gemeenten uit de referentiegroep, ontstaat het volgende beeld. LASTEN PER CLUSTER LASTEN VAN DE GEMEENTE LASTEN REFERENTIEGROEP AFWIJKING % GEMEENTE 0. Algemeen bestuur % 1. Openbare orde en veiligheid % 2. Verkeer, vervoer en waterstaat % 3. Economische zaken % 4. Onderwijs % 5. Cultuur en recreatie % 6. Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening % 7. Volksgezondheid en milieu % 8. Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting % Totaal % Begrotingscijfers 2016 (bron CBS). Legenda: Rood: veel groter dan gemiddeld; Geel: groter dan gemiddeld, Blauw: kleiner dan gemiddeld. Wanneer we het totale saldo omrekenen naar een bedrag per inwoner van de gemeente Langedijk en vergelijken met gemeenten uit de referentiegroep, ontstaat het volgende beeld. SALDO PER CLUSTER (BATEN MINUS LASTEN) SALDO VAN UW GEMEENTE SALDO REFERENTIEGROEP AFWIJKING % UW GEMEENTE 0. Algemeen bestuur % 1. Openbare orde en veiligheid % 2. Verkeer, vervoer en waterstaat % 3. Economische zaken % 4. Onderwijs % 5. Cultuur en recreatie % 6. Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening % 7. Volksgezondheid en milieu % 8. Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting % Totaal % Begrotingscijfers 2016 (bron CBS). Legenda: Rood: veel groter dan gemiddeld; Geel: groter dan gemiddeld, Blauw: kleiner dan gemiddeld.

6 B 6 Bevindingen op hoofdlijnen Wanneer we de totale lasten van 2016 per inwoner van de gemeente vergelijken, constateren we dat deze 24% hoger zijn dan de totale lasten van gemeenten in de referentiegroep. Wanneer we het totale saldo van de gemeente per inwoner vergelijken, dus de baten per cluster meenemen, blijkt het saldo echter 9% lager te zijn dan het gemiddelde saldo van gemeenten in de referentiegroep. Bevindingen ingezoomd per cluster Wanneer we inzoomen op enkele clusters die de grootste verschillen weergeven, vallen de volgende zaken items per cluster op: CLUSTER Algemeen bestuur Openbare orde en veiligheid Verkeer, vervoer en waterstaat Onderwijs Cultuur en recreatie Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Volksgezondheid en milieu SALDO BEGROTING LANGEDIJK 2016 (BRON: CBS) Het saldo van Bestuursorganen is Dit saldo is 104% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Burgerzaken is Dit saldo is 63% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Brandweer en rampenbestrijding is Dit saldo is 21% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Openbare orde en veiligheid is met % lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Wegen, straten, pleinen en verkeersmaatregelen is Dit saldo is 11% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Basisonderwijs, onderwijshuisvesting is Dit saldo is 54% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Ditzelfde geldt voor onderwijshuisvesting in het voortgezet onderwijs met resp en een hoger saldo van 27%. Het saldo van Gemeenschappelijke baten en lasten van het onderwijs is Dit saldo is 34% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van de totale groep Cultuur en recreatie bedraagt Dit saldo is 39% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Deze verhoging wordt onder meer veroorzaakt door: Het saldo van Sport is Dit saldo is 66% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Openbaar groen en openluchtrecreatie is Dit saldo is 80% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van de totale groep Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening bedraagt Dit saldo is 27% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Dit wordt onder meer veroorzaakt door: Het saldo van Sociale werkvoorziening is Dit saldo is 58% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Maatwerkvoorzieningen Natura immaterieel Wmo is Dit saldo is 77% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Individuele voorzieningen Natura Jeugd is Dit saldo is 35% lager dan gemiddeld in de referentiegroep. Het saldo van Afvalverwijdering en verwerking is Dit saldo is 34% hoger dan gemiddeld in de referentiegroep. Begroting Langedijk 2016: saldo (bron: CBS)

7 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 7 B 2.3 Saldo baten en lasten per inwoner In de onderstaande tabel is het saldo van gemeente Langedijk op de hoofdonderdelen van de begroting herhaald en naast het saldo van de referentiegroep gezet. In de kolommen er naast is achtereenvolgens, het saldo van gemeenten in verschillende grootte klassen te zien. Ook deze gegevens zijn volledig gebaseerd op de CBS begrotingsgegevens van LANGEDIJK INWONERS REFERENTIE- GROEP # INWONERS # INWONERS # INWONERS # INWONERS Hoofdrfunctie 0, Algemeen bestuur Hoofdrfunctie 1, Openbare orde en veiligheid Hoofdrfunctie 2, Verkeer, vervoer en waterstaat Hoofdrfunctie 3, Economische zaken Hoofdrfunctie 4, Onderwijs Hoofdrfunctie 5, Cultuur en recreatie Hoofdrfunctie 6, Sociale voorz. en maatsch. dienstverlening Hoofdrfunctie 7, Volksgezondheid en milieu Hoofdrfunctie 8, Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting Totaal Saldo per inwoner voor de verschillende inwonergroottegroepen 2016 (Bron CBS) Kengetallen functies in bedragen in Euro s (afgerond) per inwoner (exclusief G4 en artikel 12-gemeenten) Bevindingen: Het totale saldo van gemeente Langedijk is 9% lager dan het saldo van gemeenten uit de referentiegroep en 12% lager dan gemeenten in de grootte klasse van inwoners. Naarmate de gemeente qua inwoneraantal groter wordt, loopt het saldo van gemeenten in de verschillende grootte klassen op.

8 B 8 Risicoprofiel Het risicoprofiel van de gemeente Langedijk is gebaseerd op de begroting van Langedijk 2016 en CBS gegevens van de begroting en structuur van de gemeente Langedijk in Hieronder volgt een uitleg van de indicatoren, gevolgd door een overzicht van de indicatoren in Langedijk. RISICO INDICATOREN UITLEG Sociaal Domein Sociale structuur De sociaal maatschappelijke structuur van de gemeente uitgedrukt in een uitkomst door het CBS. Aantal bijstandontvangers Aantal uitkeringsontvangers Demografie Grijze druk (% inwoners > 64 jaar t.o.v jaar) Financieel-Economisch Domein Fysiek Domein % Algemene uitkering gemeentefonds van totale baten Solvabiliteit Netto schuld quote Debt ratio Aandeel baten OZB gebruikers van totale baten Aandeel grondexploitatie van totale baten Het aantal bijstandontvangers in uw gemeente. Het aantal uitkeringsontvangers in uw gemeente. Betreft het aandeel van het totaal aantal inwoners ouder dan 64 jaar ten opzichte het totaal aantal inwoners tussen 20 en 64 jaar. De algemene uitkering als aandeel van de totale inkosten van de gemeente zegt iets over de afhankelijkheid van de gemeente van de baten uit het gemeentefonds. Solvabiliteit is de mate waarin een organisatie kan voldoen aan haar financiële verplichtingen aan de verschaffers van vreemd vermogen. Dit betreft het eigen vermogen gedeeld door het totale vermogen. Het vreemd vermogen van de organisatie na aftrek van enkele financiële activa Het vreemd vermogen gedeeld door het totale vermogen geeft aan in hoeverre de totale activa zijn gefinancierd met vreemd vermogen. Als de debt ratio daalt, neemt de solvabiliteit van de organisatie toe. De normwaarde is 0,75. Hoe hoger het getal, hoe slechter de mogelijkheid om aan lange termijn schulden te kunnen voldoen. Het percentage gegenereerde baten op basis van de OZB ten opzichte van de totale baten van de gemeente. Het percentage van de baten uit de grondexploitatie afgezet tegen de totale baten. Buffer Ranglijst Coelo Betreft de woonlasten van meerpersoonshuishoudens: afval, OZB en riolering. Het betreft een ranking van de gemeente ten opzichte van het totaal aantal gemeenten in Nederland. Plaats nummer 1 heeft daarbij de laagste woonlasten, plaats > 300 de hoogste woonlasten.

9 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 9 B Het profiel van uw gemeente is als volgt. RISICO INDICATOREN LANGEDIJK LEGENDA Sociaal Domein Sociale structuur Goed Zwak Matig redelijk goed Aantal bijstandontvangers 258 > Aantal uitkeringsontvangers 1631 > Demografie Grijze druk (% inwoners > 64 jaar t.o.v jaar) 31,7% >20% 16-20% 10-15% <10% Financieel-Economisch Domein % Algemene uitkering gemeentefonds van totale baten (algemene uitkering / totale baten ) Solvabiliteit (eigen vermogen / totale vermogen ) 76% >60% 40-60% 20-40% <20% 0.16 <0,20 0,20-0,35 0,35-0,5 >0,5 Netto schuld 148% >130% % % <90 Debt ratio (vreemd vermogen / totale vermogen ) Fysiek Domein Aandeel baten OZB gebruikers van totale baten (baten OZB / totale baten ) Aandeel grondexploitatie van totale baten (grondexploitatie / totale baten ) Buffer 79% >75% 50-75% 25-50% 0-25% 12% >4% 3-4% 2-3% <2% 60% >15% 11-15% 6-10% < 5% Ranglijst Coelo 282 > Opvallendste bevindingen De sociale structuur van uw gemeente is op basis van de CBS gegevens redelijk goed te noemen met weinig bijstandsontvangers en redelijk weinig inwoners die een uitkering ontvangen. Verhoudingsgewijs heeft uw gemeente een relatief grote groep inwoners die ouder is dan 64 jaar ten opzichte van de groep inwoners in de leeftijdscategorie jaar. De indicatoren in het financieel-economisch domein zijn op basis van de begrotingsgegevens matig tot zwak te noemen.

10 B Conclusies Op basis van de begrotingsanalyse kunnen de volgende conclusies worden getrokken. De gemeente Langedijk ontvangt per inwoner vanuit de algemene uitkering van het Rijk minder baten in vergelijking tot de referentiegroep. Het gaat om een bedrag van 1.039,- per inwoner ten opzichte van 1.308,- per inwoner in de referentiegroep. De gemeente Langedijk ontvangt minder OZB baten in vergelijking tot gemeenten uit de referentiegroep. Het gaat om een bedrag van 170,- per inwoner ten opzichte van 198,- per inwoner in de referentiegroep. Het saldo van gemeente Langedijk (de lasten minus de baten) is 9% lager dan gemeenten uit de referentiegroep. De sociale structuur van de gemeente is op basis van de CBS gegevens redelijk goed te noemen. De indicatoren in het financieel-economisch domein zijn op basis van de begrotingsgegevens matig tot zwak te noemen. De resultaten uit de begrotingsanalyse kunnen worden benut om in te zoomen op de exploitatie over begrotingsjaar 2016 vanuit de uitkomsten uit de verrichte diepgaande financiële analyse van gemeente Langedijk (zie hoofdstuk Financiële positie). De resultaten uit het eveneens uitgevoerde benchmarkonderzoek kunnen worden benut om in te zoomen op de apparaatskosten van de gemeente Langedijk. (zie hoofdstuk Benchmark).

11 BEGROTINGSANALYSE GEMEENTE LANGEDIJK 11 B Bijlage: Totaaloverzicht lasten, baten en saldo gemeente Langedijk 2016 Begrotingscijfers 2016 (bron CBS) Begrotingscijfers Lasten per inwoner Saldo (lasten minus baten) per inwoner Gemeente Langedijk, inwoners Gemiddeld in Gemiddeld in Afwijking % Baten uw referentie- Afwijking % referentie- uw gemeente groep uw gemeente Uw gemeente groep gemeente Lasten uw gemeente 0 Algemeen bestuur Bestuursorganen Bestuursondersteuning college van B&W Burgerzaken Baten secretarieleges burgerzaken Bestuurlijke samenwerking Bestuursondersteuning raad en rekenkamer Saldo uw gemeente Uw gemeente % % % % 65-17% % 29 92% % 5-17% % 5-100% % 10 6% % 1 Openbare orde en veiligheid % % 120 Brandweer en rampenbestrijding % % 140 Openbare orde en veiligheid % % 160 Opsporing en ruiming conventionele explosieven % % 2 Verkeer, vervoer en waterstaat % % 210 Wegen, straten, pleinen en verkeersmaatregelen % % 212 Openbaar vervoer % % 214 Parkeren % % 215 Baten parkeerbelasting % 220 Zeehavens Binnenhavens en waterwegen % % 223 Veerdiensten % % 230 Luchtvaart Waterkering, afwatering en landaanwinning % % 3 Economische zaken % % 310 Handel, ambacht en industrie % % 311 Baten markgelden % % 330 Nutsbedrijven % % 340 Agrarische productie en ontginning Overige agrarische zaken, jacht en visserij % % 4 Onderwijs % % 420 Basisonderwijs, excl. Onderwijshuisvesting % % 421 Basisonderwijs, onderwijshuisvesting % % 430 Speciaal (voortgezet) onderwijs, excl. f onderwijshuisvesting % % 431 Speciaal (voortgezet) onderwijs, onderwijshuisvesting % % 440 Voortgezet onderwijs, exclusief onderwijshuisvesting % % 441 Voortgezet onderwijs, onderwijshuisvesting % % 480 Gemeensch. baten en lasten van het onderwijs % % 482 Volwasseneneducatie % % 5 Cultuur en recreatie % % 510 Openbaar bibliotheekwerk % % 511 Vormings- en ontwikkelingswerk % % 530 Sport % % 531 Groene sportvelden en terreinen % % 540 Kunst % % 541 Musea % % 550 Natuurbscherming % % 560 Openbaar groen en openluchtrecreatie % % 580 Overige recreatieve voorzieningen % % 6 Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening % % 610 Bijstandsverlening en inkomensvoorzieningen- en subsidies % % 611 Sociale werkvoorziening % % 613 Overige sociale zekerheidsregelingen vanuit het Rijk % % 614 Gemeentelijk armoede- en schuldenbeleid % % 621 Vreemdelingen % % 623 Re-integratie en participatievoorzieningen Participatiewet % % 641 Tehuizen % % 650 Kinderdagopvang % % 661 Maatwerkvoorzieningen Natura materieel Wmo % % 662 Maatwerkvoorzieningen Natura immaterieel Wmo % % 663 Opvang en beschermd wonen Wmo % % 667 Eigen bijdragen maatwerkvoorzieningen en opvang Wmo % % 670 Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd % % 671 Eerstelijnsloket Wmo en Jeugd % % 672 PGB Wmo en Jeugd % % 677 Eigen bijdragen algemene voorzieningen Wmo en Jeugd % % 682 Individuele voorzieningen Natura Jeugd % % 683 Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd % % 687 Ouderbijdragen individuele voorzieningen en opvang Jeugd % 7 Volksgezondheid en milieu % % 711 Ambulancevervoer Verpleeginrichtingen Openbare gezondheidszorg % % 715 Jeugdgezondheidszorg (jeugdgezondheidszorg) % % 721 Afvalverwijdering en -verwerking % % 722 Riolering % % 723 Milieubeheer % % 724 Lijkbezorging % % 725 Baten reinigingsrechten en afvalstoffenheffing % % 726 Baten rioolheffing % % 732 Baten begraafplaatsrechten % % 8 Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting % % 810 Ruimtelijke ordening % % 820 Woningexploitatie/woningbouw % % 821 Stads- en dorpsvernieuwing % % 822 Overige volkshuisvesting % % 823 Bouwvergunningen % % 830 Bouwgrondexploitatie % % Totaal % %

12 OPMERKELIJKE INZICHTEN, OPMERKELIJKE RESULTATEN Berenschot Berenschot is een onafhankelijk organisatie adviesbureau met 350 medewerkers wereldwijd. Al bijna 80 jaar verrassen wij onze opdrachtgevers in de publieke en private sector met slimme en nieuwe inzichten. We verwerven ze en maken ze toepasbaar. Dit door innovatie te koppelen aan creativiteit. Steeds opnieuw. Klanten kiezen voor Berenschot omdat onze adviezen hen op een voorsprong zetten. Berenschot is aangesloten bij de E-I Consulting Group, een Europees samenwerkingsverband van toonaangevende bureaus. Ons bureau zit vol inspirerende en eigenwijze individuen die allen dezelfde passie delen: organiseren. Ingewikkelde vraagstukken omzetten in werkbare constructies. Door ons brede werkterrein en onze brede expertise kunnen opdrachtgevers ons inschakelen voor uiteenlopende opdrachten. En zijn we in staat om met multidisciplinaire teams alle aspecten van een vraagstuk aan te pakken. Berenschot Groep B.V. Europalaan 40, 3526 KL Utrecht Postbus 8039, 3503 RA Utrecht

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling informatie voor derden wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling informatie voor derden wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32461 13 november 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 12 november 2014, nr.

Nadere informatie

8.2 Overzicht van subfuncties per programma

8.2 Overzicht van subfuncties per programma 8.2 Overzicht van subfuncties per programma Programma Economie, Werk en Inkomen 221 Binnenhavens en waterwegen 2211 haven -85.058 Binnenhavens en waterwegen Totaal -85.058 310 Handel, ambacht en industrie

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN 22 mei 2017 Bijlage 3. Analyse financiële ratio s omgevingsdiensten Inleiding In deze

Nadere informatie

Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording nagekomen technische vragen naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: 7 Vraag: Wat wordt er precies bedoeld met knelpunten bestaand beleid? Graag ontvangen wij een onderbouwing van

Nadere informatie

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek 20 november 2013 Programmabegroting 2014 Bijlagenboek na amendementen Tel. 14 036 www.almere.nl hebt u vragen? meer informatie? Gemeente Almere INHOUDSOPGAVE 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 1 1.1 Begroting

Nadere informatie

Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek

Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek Programmabegroting 2012 2015 Bijlagenboek 12 oktober 2011 Gemeente Almere INHOUDSOPGAVE 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 5 1.1 Begroting per programma...6 1.2 Begroting per functie...22 2 UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Totaal hoofdfunctie Brandweer Brandweerkazerne Regionale brandweer

Totaal hoofdfunctie Brandweer Brandweerkazerne Regionale brandweer PRODUCTEN Bestuursorganen 6.001.010 Bestuursorgaan raad 6.001.020 Bestuursorgaan burgemeester en wethouders STAAT H BEGROTING 2015 BATEN Bestuursondersteuning college 6.002.010 Bestuursondersteuning 6.002.011

Nadere informatie

Uitgaven Inzet personeel. Programmakosten

Uitgaven Inzet personeel. Programmakosten 1 Openbare orde en veiligheid 1200 Brandweer 2.612.131 603.285 2.542 3.217.958-451.400 2.766.558 1202 Rampenbestrijding 377.990 98.363 476.353 476.353 1400 Openbare orde en veiligheid 109.900 721.550 831.450-269.120

Nadere informatie

Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen. Overige goederen en diensten Belastingen op producenten. Vergoeding voor personeel

Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen. Overige goederen en diensten Belastingen op producenten. Vergoeding voor personeel Niet in te delen baten Werkelijk ontvangen rente Winstuitkeringen Toegerekende rente Afschrijvingen Vergoeding voor personeel Huren Pachten Opbrengst van grondverkopen Overige verkopen van duurzame goederen

Nadere informatie

Gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid Zaaknummer 90734

Gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid Zaaknummer 90734 Aan Gemeenteraad Van College van burgemeester en wethouders Datum 25 maart 2014 Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid 2013-2014 Zaaknummer 90734 Aanleiding Jaarlijks wordt door ons college het

Nadere informatie

Exploitatiescan gemeente Giessenlanden. Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011

Exploitatiescan gemeente Giessenlanden. Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011 Exploitatiescan gemeente Giessenlanden Referenties met correctie functie 002 bestuursondersteuning jaar 2011 Giessenlanden, 9 juni 2011 Agenda Instrument gemeentelijke exploitatiescan Benchmark 2011 Benchmark

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling

Portefeuilleverdeling Portefeuilleverdeling 2018-2022 (met de programma-indeling vanaf begrotingsjaar 2017) Algemeen 1 e loco-burgemeester J.P. Sinke 2 e loco-burgemeester D.A. Verburg 3 e loco-burgemeester C.A. Verburg Globale

Nadere informatie

Kengetallen 2000. Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden

Kengetallen 2000. Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden Kengetallen 2000 Directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Gebruik 5 1.2 Het referentiekader 5 1.3 Bijeenkomsten beheer

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017 Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE. EVALUATIEPROTOCOL 22 mei 207 Bijlage. Evaluatieprotocol Onderwerp Aspect Streven (indien van Context Aanleiding voor wet VTH Achtergrond

Nadere informatie

Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland

Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland Onderzoek gemeentelijke taken gemeente Schouwen-Duiveland Presentatie eindrapport 17 november 2015 1015192-009 Chrétien Sarton Hans van der Zwan Inhoud Opening Opzet van het onderzoek Opzet van het eindrapport

Nadere informatie

Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal

Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal Begrotingsanalyse 2017 Bloemendaal Gemeente Bloemendaal Registratienummer : 2018003766 Maart 2018 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Vergelijking met gemeentefonds... 5 Vergelijking met referentiegroep...

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO 22 mei 2017 Bijlage 4: normenkader Brzo De uitvoering van de Brzo-taken was een van de verdiepende deelonderzoeken.

Nadere informatie

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld In het wijzigingsbesluit BBV van 5 maart 2016 is vastgelegd dat gemeenten de ramingen in het kader van de begrotingsuitvoering opstellen aan de hand

Nadere informatie

Zaaknummer - Datum: 4 okt Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële rechtmatigheid 2016

Zaaknummer - Datum: 4 okt Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële rechtmatigheid 2016 Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer - Datum: 4 okt. Portefeuillehouder: D. Heijkoop Bijlage: Onderwerp: Normenkader financiële

Nadere informatie

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV WGDO: Good practice controle taakvelden BBV Datum: 10-jan-2018 Betreft: Taakvelden (van/voor WGDO) 1. Inleiding Met ingang van het begrotingsjaar 2017 dient de gemeente of provincie in de financiële begroting

Nadere informatie

Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25

Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25 Publicatiedatum CBS-website: 21 juli 2007 Helft van de gemeentelijke uitgaven in 2005 door top-25 G. Batenburg, P.N.J. Tesselaar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen 2007 Verklaring der

Nadere informatie

Cult.presentatie, -productie en - partic.

Cult.presentatie, -productie en - partic. Bijlage 14 Taakveldenmatrix PM01 HT0 BESTUUR EN ONDERSTEUNING HT01 Bestuur 4.823 242 4.581 4.737 335 4.401 4.544 884 3.660 193 549 742 HT010 Mutat. Reserves 0 194 194 80 413 333 80 281 201 0 132 132 HT02

Nadere informatie

Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in miljoen in

Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in miljoen in Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in 2018 200 miljoen in Voorlopige gegevens over de jaarrekeningen 2018 Eind vorige maand publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de (voorlopige)

Nadere informatie

Statistiek gemeentebegrotingen herziene versie

Statistiek gemeentebegrotingen herziene versie Statistiek gemeentebegrotingen 2004 herziene versie Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2004 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

Berenschot. Bijlage 4. Bewonersenquête gemeente Langedijk

Berenschot. Bijlage 4. Bewonersenquête gemeente Langedijk erenschot ijlage 4 ewonersenquête gemeente Langedijk 17 maart 217 2 EWONERSENQUÊTE GEMEENTE LANGEDIJK 3 1. Toelichting 1.1 Doel De bewonersenquête bestond uit drie delen: Het eerste deel van de enquête

Nadere informatie

Berenschot. Bijlage 4. Bewonersenquête gemeente Langedijk

Berenschot. Bijlage 4. Bewonersenquête gemeente Langedijk erenschot ijlage 4 ewonersenquête gemeente Langedijk 28 maart 217 2 EWONERSENQUÊTE GEMEENTE LANGEDIJK 3 1. Toelichting 1.1 Doel De bewonersenquête bestond uit drie delen: Het eerste deel van de enquête

Nadere informatie

Uniforme functielijst

Uniforme functielijst Uniforme functielijst Ad Verbakel, gemeente Eindhoven april 2015 Programma Waar gaat het om Aanpak Van Iv3 naar uniforme functies Detailvoorbeeld Conclusies Financiële vergelijkbaarheid: waar gaat het

Nadere informatie

4e wijziging. Programmabegroting

4e wijziging. Programmabegroting 4e wijziging Programmabegroting 2018 2019 2020 2021 Programmabegroting 2018-2021 2 Verkeer, vervoer en waterstaat 4 e wijziging Lasten 2018 2019 2020 2021 Totaal lasten voor wijziging 3.356.856 3.319.831

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bladel Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Bladel Telstructuren Model J - Begroting

Nadere informatie

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019 1) Ruimtelijk domein 1) Ruimtelijk domein 1.01 - Veiligheid - Veiligheid 1.1 -- Crisisbeheersing en brandweer 1.724.667,00 -- Crisisbeheersing en brandweer 44.740,00 1.2 -- Openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

Monitor Fair Tarief. Notitie. Monitor fair tarief voor Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Vertrouwelijk. 5 november 2018

Monitor Fair Tarief. Notitie. Monitor fair tarief voor Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Vertrouwelijk. 5 november 2018 a. Monitor Fair Tarief Notitie Monitor fair tarief voor Jeugdbescherming en Jeugdreclassering 60219 Vertrouwelijk 5 november 2018 60219 Vertrouwelijk 2 Monitor Fair Tarief Monitor fair tarief voor Jeugdbescherming

Nadere informatie

GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009

GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009 GEMEENTE LEUDAL NORMENKADER T.B.V. RECHTMATIGHEIDSCONTROLE JAARREKENING 2009 programma/ Algemeen Grondwet Financiële verordening gemeente Leudal (art. 212 Gemeentewet) (Leudal) [01-01-2008] Burgerlijk

Nadere informatie

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016 Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2016 1. Inleiding De Tweede Tussenrapportage 2016 wordt tegelijkertijd met de Begroting 2017 en de Meerjarenraming 2018-2020 aan de Raad aangeboden. Beide stukken zijn

Nadere informatie

Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik

Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik Onderzoek naar gemeentelijke bezuinigingen: een terugblik en een vooruitblik BMC 12 maart 2014 drs. Herrie Geuzendam drs. Ronald Koch Marike Bezema MBA Tamar Kinkel MSc www.bmc.nl 1/16 INHOUD HOOFDSTUK

Nadere informatie

Rekenen aan de Stad. Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer

Rekenen aan de Stad. Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer Rekenen aan de Stad Jelte Boeijenga, Gert Middelkoop, Jan Brouwer Bouwen en ontwikkelen voor 2008 Beperkt aantal betrokken partijen Overzichtelijk tijdbestek Vastomlijnd plan Bouwen en ontwikkelen na 2008

Nadere informatie

Bijlage C - Benchmark definities en methodiek

Bijlage C - Benchmark definities en methodiek Bijlage C - Benchmark definities en methodiek 1. Doel en methodiek Doel van de benchmark Het doel van een benchmark is inzicht bieden in de relatieve kosten en formatie van uw gemeente. Het uitvoeren van

Nadere informatie

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november 2015 1 Vernieuwing BBV: planning en stand van zaken

Nadere informatie

Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid

Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid NOTITIE Datum 7-3-2012 Inlichtingen bij Paul Groot/Harmen Suiskind t (020) 583 19 23 pgroot@eib.nl Ontwikkeling in de gww Bouwend Nederland Regio Zuid Achtergrond Op verzoek van Bouwend Nederland Regio

Nadere informatie

Regiodagen Gemeentefinanciën 2014

Regiodagen Gemeentefinanciën 2014 Regiodagen Gemeentefinanciën 2014 Deelfonds sociaal domein, Iv3 en rechtmatigheid Ministerie van BZK Marianne Betten Tom van der Lelij 1 Stand van zaken wetgeving 3D Jeugdwet Aangenomen Wmo Eerste Kamer

Nadere informatie

Bijlage 2 Methode referentiekosten

Bijlage 2 Methode referentiekosten Bijlage 2 Methode referentiekosten In deze bijlage beschrijven we de methode van kostenberekeningen. Het gaat om een samengestelde referentiekosten methode. Deze methode heeft zes stappen. In de eerste

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Appendix. Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie. Position Paper

Appendix. Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie. Position Paper Appendix Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie Position Paper 16 november 2018 B 2 Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie Appendix A: warmtenetten gevoed met

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bladel Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Bladel Telstructuren Model J - Begroting

Nadere informatie

Programmabegroting 2015

Programmabegroting 2015 16 oktober 2014 Gemeente Almere Bijlagenboek Inhoudsopgave 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 6 1.1 Begroting per programma... 6 1.2 Begroting per functie... 22 2 UITGANGSPUNTEN EN EENHEDEN... 28 3 MATERIËLE

Nadere informatie

Gemeente Heerenveen. Rapportage benchmark ambtelijk formatie

Gemeente Heerenveen. Rapportage benchmark ambtelijk formatie Gemeente Heerenveen Rapportage benchmark ambtelijk formatie Johan Posseth, Nadine Joubert, 24 maart 2014 Inhoud 1 Conclusies 2 Toelichting conclusies 3 Verdieping per domein B Bijlagen 2 1 Conclusies Centrale

Nadere informatie

memo INT16-30243 PROGRAMMA 1 ZORG EN ONDERSTEUNING

memo INT16-30243 PROGRAMMA 1 ZORG EN ONDERSTEUNING memo INT16-30243 aan : Raad kopie aan : Ontwikkelteam van : M. Vriezen datum : 24 mei 2016 kenmerk : Z71789/INT16-30243 onderwerp : Bijlage raadsvoorstel Verdeling taakvelden onder deelprogramma's Inleiding

Nadere informatie

Groningen verbindt. Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7. Marvin Hanekamp Melanie Knieriem. Juni 2014

Groningen verbindt. Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7. Marvin Hanekamp Melanie Knieriem. Juni 2014 Groningen verbindt Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7 Marvin Hanekamp Melanie Knieriem Juni 2014 Opbouw 1. Onze opdracht 2. Systematiek benchmark 3. Uitkomsten onderzoek 4. Conclusies 2 Onze

Nadere informatie

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015

Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015 Bijlage 5.1 Tweede Tussenrapportage 2015 1. Inleiding De Tweede Tussenrapportage 2015 wordt tegelijkertijd met de Begroting 2016 en de Meerjarenraming 2017-2019 aan de Raad aangeboden. Beide stukken zijn

Nadere informatie

Centrale vraag van het onderzoek is: Hoe verhoudt de omvang van het ambtelijk apparaat van onze gemeente zich tot dat van andere gemeenten?

Centrale vraag van het onderzoek is: Hoe verhoudt de omvang van het ambtelijk apparaat van onze gemeente zich tot dat van andere gemeenten? Doelmatigheidsonderzoek personeelsformatie 1. Inleiding In de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Goirle (ex artikel 213a GW), vastgesteld door de raad op 28-10-2003, is

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording

Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording 1. Inleiding Hierbij ontvangt u onze voorstellen voor het vernieuwen van de begroting en verantwoording. Themabijeenkomst Op 23 november 2015 hebben

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Nieuwe HBH-loonschaal en verhoging cao VVT 4% Cao-afspraken. Extra tussenrapportage Openbaar. 18 februari 2019

Nieuwe HBH-loonschaal en verhoging cao VVT 4% Cao-afspraken. Extra tussenrapportage Openbaar. 18 februari 2019 Nieuwe HBH-loonschaal en verhoging cao VVT 4% a. Cao-afspraken Extra tussenrapportage 58384 Openbaar 18 februari 2019 58384 Openbaar 2 Cao-afspraken Nieuwe HBH-loonschaal en verhoging cao VVT 4% Bram Berkhout

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie KES, sector KFO, taakgroep Decentrale Overheden

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie KES, sector KFO, taakgroep Decentrale Overheden Gemeenten Arlen Hoebergen - bureau Kredo, CBS Kwaliteitstoetsen CBS voor de Iv3-matrix Datum: 18 februari 2010 Aan: Van: Onderwerp: Nieuwe kwaliteitstoetsen Met ingang van het eerste kwartaal 2009 kunnen

Nadere informatie

Eigen inkomsten gemeenten belangrijker dan verondersteld

Eigen inkomsten gemeenten belangrijker dan verondersteld Eigen inkomsten gemeenten belangrijker dan verondersteld Wouter Jonkers en Wim de Ruiter Nieuwe gegevens van gemeenten hebben het inzicht in hun inkomsten verbeterd. De eigen inkomsten blijken veel belangrijker

Nadere informatie

4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit. BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit. BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 3 Bijlage 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

Nadere informatie

Corporate presentatie. Berenschot in vogelvlucht

Corporate presentatie. Berenschot in vogelvlucht Corporate presentatie Berenschot in vogelvlucht 2015 Opmerkelijke inzichten, opmerkelijke resultaten Al ruim 75 jaar verrassen wij onze opdrachtgevers in de publieke én private sector met slimme en nieuwe

Nadere informatie

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Resultaat 2015 in vogelvlucht Het verschil tussen de inkomsten

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie MSP, sector MFO, taakgroep Decentrale Overheden

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie MSP, sector MFO, taakgroep Decentrale Overheden Gemeenten Arlen Hoebergen bureau Kredo, CBS Nieuwe kwaliteitstoetsen voor de Iv3-matrix Datum: 24 februari 2009 Aan: Van: Onderwerp: Nieuwe kwaliteitstoetsen Met ingang van het eerste kwartaal 2009 kunnen

Nadere informatie

OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING 2018

OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING 2018 OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 e BEGROTINGSWIJZIGING Vastgesteld door de Regeringscommissaris op 10 mei 1 A. Samenvatting Vastgestelde en ter goedkeuring aan te bieden 1e OLSE A1. Eerste begrotingswijziging

Nadere informatie

Analyse begrotingsscan 2016

Analyse begrotingsscan 2016 23 juni 2016 1 Analyse begrotingsscan 2016 Inleiding In het voorjaar van 2015 is er door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met de provincie Fryslân en de gemeente

Nadere informatie

Divisie Keten Economische Statistieken

Divisie Keten Economische Statistieken Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Keten Economische Statistieken Statistics Netherlands Onderwerp Informatie voor derden (Iv3) Den Haag, maart 2010 Geachte heer / mevrouw, Met het ingaan van het

Nadere informatie

Benchmark gemeente Langedijk

Benchmark gemeente Langedijk erenschot ijlage 2 enchmark gemeente Langedijk Marly te Selle 28 maart 2017 2 ENCHMARK GEMEENTE LANGEDIJK 3 1. Doel en methodiek 1.1 Doel van de benchmark Het doel van een benchmark is inzicht bieden in

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing 11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing Risicomanagement Risicomanagement is het proces waarbij de organisatie continue en systematisch doorlopen wordt op risico s, met als doel de gevolgen ervan

Nadere informatie

22.500, , , ,00

22.500, , , ,00 Gemeente Renswoude Dienstjaar 9e wijziging De Raad der gemeente Renswoude Model J 2013 besluit tot wijziging van de begroting van baten en lasten van de algemene dienst als volgt nieuwe of verlaging gewijzigde

Nadere informatie

Themaraad financiën 3 april

Themaraad financiën 3 april Themaraad financiën 3 april 2017 1 Aanleiding en doelstelling P&C-cyclus Robuust financieel beleid Begroting Financiële positie Risico s Afsluiting Agenda 2 Aanleiding en doelstelling Aanleiding Vanuit

Nadere informatie

Waar staat Sliedrecht nu? Kerntakendiscussie Sliedrecht

Waar staat Sliedrecht nu? Kerntakendiscussie Sliedrecht Waar staat nu? Kerntakendiscussie De gemeente staat voor een grote bezuinigingsopgave. Deze opgave is alleen te realiseren door een deel van de gemeentelijke taken, dan wel het niveau waarop deze uitgevoerd

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief Samenvatting Totstandkoming begroting

Aanbiedingsbrief Samenvatting Totstandkoming begroting Aanbiedingsbrief Voor u ligt de meerjarenbegroting 2015-2018 van de gemeente Krimpenerwaard. Deze begroting is tot stand gekomen door een samenvoeging van de begrotingen van de gemeenten Bergambacht, Nederlek,

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Telstructuren Model J - Begroting RFISTS28 Cache

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programma- begroting 2015 2 0 1 6 2 0 1 7 2 0 1 8 0 Algemeen bestuur Lasten 2015 2016 2017 2018 Totaal lasten voor wijziging 2.624.975 2.563.913 2.603.685 2.522.517 1. 005 bijdrage voormalige Stadsregio

Nadere informatie

programma vast te stellen en de meerjarenraming als Ieidraad voor het te voeren beleid te aanvaarden (bedragen x 1000)

programma vast te stellen en de meerjarenraming als Ieidraad voor het te voeren beleid te aanvaarden (bedragen x 1000) 1 8bb9286 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het herziene voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september (raadsvoorstel nr. 18bb8493); gelet op artikel 191 van de Gemeentewet; besluit:

Nadere informatie

GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC. 7 mei 2018 Versie 1.

GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC. 7 mei 2018 Versie 1. GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE 7 mei 2018 Versie 1.1 DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC VOORSTELLEN Drs. Pieter Koks RA Analytisch, communicatief sterk en

Nadere informatie

Benchmark Twentse Gemeenten

Benchmark Twentse Gemeenten Twenterand Tubbergen llendoorn ijssenholten Benchmark Twentse Gemeenten Oldenzaal Losser Hengelo Hof van Twente Haaksbergen februari Inhoudsopgave Inleiding Belastingdruk Financiële kengetallen Weerstandscapaciteit

Nadere informatie

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012 www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Achtergrond en aanleiding Mogelijke fusie tussen gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Kwaliteit

Nadere informatie

HR-kennissessie 6 februari 2018

HR-kennissessie 6 februari 2018 HR-kennissessie 6 februari 2018 i.s.m. de kring Midden-Nederland van 6-2-2018 Openbaar Met dank aan de hulp van HR-beroepsverenigingen, certificeerders, intermediairs en vaktijdschriften. HR Trends 2017-2018

Nadere informatie

Benchmark formatie en kosten

Benchmark formatie en kosten Benchmark formatie en kosten Gemeente Berg en Dal Bahamin Khossravi Marly te Selle Mirjam Koedijk 5 oktober 2017 Inhoud 1 2 3 Onderzoek en methodiek Onderzoeksvraag, Resultaat, Hoe maak je het vergelijkbaar?

Nadere informatie

Productenrealisatie 2016

Productenrealisatie 2016 Productenrealisatie 2016 Inhoudsopgave Productenrealisatie 2016 Inleiding.3 Systematiek..4 De producten...5 Bijlagen...9 Bijlage 1 Overzicht van kapitaallasten 10 Bijlage 2 Toelichting onderhanden werk

Nadere informatie

Benchmark formatie en kosten gemeenten

Benchmark formatie en kosten gemeenten Benchmark formatie en kosten gemeenten Langedijk Bahamin Khossravi Marly te Selle 24 februari 2017 Inhoud 1 2 3 Onderzoek en methodiek Onderzoeksvraag, Resultaat, Hoe maak je het vergelijkbaar? Hoe meet

Nadere informatie

Benchmark formatie en kosten

Benchmark formatie en kosten Benchmark formatie en kosten Gemeente Heemstede Bahamin Khossravi Marly te Selle Mirjam Koedijk 23 Mei 2017 Inhoud 1 2 3 Onderzoek en methodiek Onderzoeksvraag, Resultaat, Hoe maak je het vergelijkbaar?

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

Programma Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief

Programma Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief Steenwijkerl'ANDERS' zijn actief 310 Economisch beleid Marktverordening 2003 2.3, 2.4, 2.9 t/m 2.12, 1.3 t/m 3.13, 4.2, 4.3, 4.4 4.1 - Markten Verordening markt- en staangeld 2015 2 4, 5, 7, 9 6, 8 311

Nadere informatie

Programma Thema Product Omschrijving Lasten Baten Saldo 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur Raad en raadscommissies

Programma Thema Product Omschrijving Lasten Baten Saldo 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur Raad en raadscommissies 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60010100 Raad en raadscommissies 612.309 612.309 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60010200 College 775.899 775.899 01 Bestuur en burger 01.1 Bestuur 60012100 Gewezen

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Documentatierapport Financiën gemeenten (FIN_Gemeenten)

Documentatierapport Financiën gemeenten (FIN_Gemeenten) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Financiën gemeenten (FIN_Gemeenten) Datum: 12 augustus 2014 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door

Nadere informatie

Hoofdlijnen vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)

Hoofdlijnen vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Hoofdlijnen vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Hoofdlijnen vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Het kader voor vernieuwing van het BBV 5

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 6 mei 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit / Wouter Kisteman BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 3 Bijlage 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen

Nadere informatie

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën

Bladel. Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bladel Financieel Informatie Systeem Key2Financiën Bedrijf Deelsysteem Rapportnaam Rapport Bestemming Bestandsnaam Aanvrager Datum Tijd Aantal pagina's 1 Gemeente Bladel Telstructuren Model J - Begroting

Nadere informatie

Bijlagenboek begroting 2018

Bijlagenboek begroting 2018 Bijlagenboek begroting 2018 1 2 BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE BEGROTING 2018 1. STAAT VAN PERSONELE STERKTE EN PERSONEELSLASTEN 5 2. STAAT VAN GEACTIVEERDE KAPITAALLASTEN 9 3. STAAT VAN RESERVES EN VOORZIENINGEN

Nadere informatie

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken:

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken: Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Hattem Postbus 93 8050 AB HATTEM telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026)

Nadere informatie

BIJLAGE MEERJARENRAMING

BIJLAGE MEERJARENRAMING BIJLAGE MEERJARENRAMING 2020-2022 Bestuursorganen en -ondersteuning 002.02 Informatie/automatisering Vrijvallende kapitaallasten -503.000-1.127.000-1.616.000 503.000 1.127.000 1.616.000 Totaal 002.02 Informatie/automatisering

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota 2013

Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota 2013 Gemeente UITGEEST Voorjaarsnota Inhoud Programma 0 Algemeen bestuur... 7 Programma 1 Openbare orde en veiligheid... 9 Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat... 9 Programma 3 Economische zaken... 12

Nadere informatie

Belastinguitgave 2013

Belastinguitgave 2013 Belastinguitgave 2013 Overijsselse gemeenten beperken stijging woonlasten Inwoners van Overijssel betalen in 2013 gemiddeld slechts een fractie meer aan gemeentelijke woonlasten dan vorig jaar. In tien

Nadere informatie

Factsheet Maten voor gemeenten. Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode

Factsheet Maten voor gemeenten. Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode Factsheet Maten voor gemeenten 2014 Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode 2007-2012 In de dienstverlening aan burgers spelen gemeenten een steeds belangrijker rol. Zij krijgen steeds

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland Onderzoek naar inkomsten en uitgaven binnen het sociale domein

Gemeente Lansingerland Onderzoek naar inkomsten en uitgaven binnen het sociale domein Gemeente Lansingerland Onderzoek naar inkomsten en uitgaven binnen het sociale domein Auteurs: Jeroen van Os Menno ter Wal Michel Gooijer Kenmerk: 14-311386056 Utrecht, 10 april 2013 Inhoud Management

Nadere informatie

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag)

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag) BEGROTING 2015 BIEO (begroting in één oogopslag) INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2015 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2015 wordt er aandacht geschonken aan

Nadere informatie