opening in Nieuwe Aula (David Asser, Nico Louter) lezing metacognitieve vaardigheden bij hb-leerlingen, Marcel Veenman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8.45-9.00 opening in Nieuwe Aula (David Asser, Nico Louter) 9.00-11.00 lezing metacognitieve vaardigheden bij hb-leerlingen, Marcel Veenman"

Transcriptie

1 Inschrijving workshops studiedag BPS 30 september Op dinsdag 30 september hebben we een studiedag die gewijd is aan BPS en aangrenzende thema s. Het gaat een mooie dag worden met veel aansprekende lezingen en workshops. Daarmee willen we bereiken dat een stevige basis krijgt om mee verder te groeien in je lessen en de voorbereiding daarop, in de omgang met begaafde en minder begaafde leerlingen (de principes zijn vaak universeel). Sprekers en workshopgevers zijn afkomstig van de universiteit, van onze eigen school en vanuit het veld. Een mooie mix die hopelijk voor veel inspiratie kan zorgen koffie opening in Nieuwe Aula (David Asser, Nico Louter) lezing metacognitieve vaardigheden bij hb-leerlingen, Marcel Veenman pauze workshop ronde 1 * Marcel Veenman de toepassing van metacognitieve vaardigheden op een gamma vak (lokaal 32) * Stephan Hopman: het inrichten van een bps-les vanuit de praktijk op het Aloysius (lokaal 31) * Karin Tombal: Gespreksvoering met hb-ers (lokaal 25) * Ad van der Logt: Het ontwerpen van een gedifferentieerde les (doorloop in 2 e ronde) (lokaal 26) * Margriet vd Heijden: Wat is hoogbegaafdheid? (lokaal 24) * Sandra Elzinga: Fixed mind set en Growth mind set (lokaal 23) workshop ronde 2 * Marcel Veenman de toepassing van metacognitieve vaardigheden op een exact vak (lokaal 32) * Stephan Hopman: het inrichten van een bps-les vanuit de praktijk op het Aloysius (lokaal 31) * Karin Tombal: Gespreksvoering met hb-ers (lokaal 25) * Ad van der Logt: Het ontwerpen van een gedifferentieerde les (doorloop van rond 1) (lokaal 26)

2 * Margriet vd Heijden: Zin en onzin van testen (lokaal 24) * Sandra Elzinga: Feedback geven aan een hb-er (lokaal 23) lunch aangeboden door school BPS op het Fons Vitae: Hoe ziet ons programma eruit? Dolf Hautvast, hb-jongens en drop outs Afsluiting en evaluatie, David Asser, Nico Louter bitterballen Voor verdere vragen kan je bij mij terecht. Nico Louter

3 Workshop I Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden: tekstbestudering (vooral gericht op gamma vakken) Lokaal uur (eenmalige workshop) Marcel Veenman Marcel Veenman is werkzaam aan de Universiteit Leiden, bij het Instituut voor Metacognitie. Metacognitieve vaardigheden, zoals doelen stellen, plannen en evalueren, bepalen in hoge mate de leeropbrengst van leerlingen. Toch zijn veel bh-leerlingen onvoldoende in staat om hun eigen leergedrag voldoende aan te sturen. In deze workshop maak je kennis met de diagnostiek van metacognitieve vaardigheden bij individuele leerlingen, methoden voor individuele instructie en training van metacognitieve vaardigheden, en aanwijzingen voor klassikale instructie van metacognitieve vaardigheden. Om goed zicht te krijgen op het metacognitieve gedrag van een leerling, dient men de leerling hardop-denkend een schooltaak te laten uitvoeren om nauwkeurig vast te stellen welke metacognitieve activiteiten een leerling wel of niet uitvoert. Een dergelijke diagnose vormt de basis voor de instructie van metacognitieve vaardigheden. Voorwaarden voor succesvolle instructie en training van metacognitieve vaardigheden komen aan de orde. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de instructie van metacognitieve vaardigheden in klassikaal verband, waarmee docenten effectiever gebruik kunnen maken van hun rol als model voor leerlingen. Tijdens de workshop wordt aan de hand van opdrachten en materialen praktisch geoefend met het herkennen en instrueren van metacognitieve vaardigheden. Wat levert het op Inzicht in de mate waarin hoogbegaafde leerlingen beschikken over metacognitieve vaardigheden. Praktisch instrumentarium (opdrachten, materialen) om de mate van aanwezigheid van metacognitieve vaardigheden te herkennen en deze metacognitieve vaardigheden te instrueren.

4 Workshop II Ervaringen op het Aloysius College met de inrichting van een BPS-les (wordt in de tweede ronde herhaald) Stephan Hopman Stephan Hopman is één van de nieuwe docenten maatschappijleer/ maatschappijwetenschappen. In de periode van heeft hij lesgegeven op het Aloysius College (Den Haag). Tot op heden is dit de enige school in Nederland waar speciale programma s voor de hoogbegaafde leerlingen zijn ontwikkeld op een aparte gymnasiumbovenbouw. Er wordt een beroep gedaan op de hogere denkvaardigheden van de hoogbegaafde leerlingen en op hun vaak conceptuele manier van denken, ook wel top down-denken genoemd. Tijdens de workshop staat het inrichten van een bps-les centraal waarin de volgende thema s behandeld worden: Convergente en divergente differentiatie in de les Compactschema s Top down-denken en leren Moeilijk moet, fouten maken mag Rol van de docent: sparringpartner

5 Workshop III In gesprek met de begaafde leerling uur (wordt in de tweede ronde herhaald) Karin Tombal / Sylvia Lipman Karin en Sylvia zijn goede bekenden voor ons. Karin is al enkele jaren lid van de BPS-commissie en heeft samen met Mieke Wolterink meerdere gesprekken gevoerd met leerlingen die toegang krijgen tot het BPS-programma. Verder heeft zij zelf begaafde kinderen en is ze naar Duitsland geweest voor onderzoek naar het HB-programma daar. Sylvia spant zich momenteel via Leerkracht in voor het bereiken van meer gemotiveerde en geindividualiseerde leerroutes voor het Scheikunde onderwijs middels de Keco-kaarten. Voor het voeren van gesprekken met begaafde leerlingen zijn speciale gesprekskaarten ontwikkeld. Deze zijn inmiddels naar grote tevredenheid getest door Sylvia Lipman in gesprekken met haar mentorleerlingen in de bovenbouw. In deze workshop maak je kennis met deze praktische instrumenten en de toepassing ervan voor met name het mentoraat, maar uiteraard ook voor de docent die op zoek is naar ondersteuning in het voeren van een gesprek met de (potentieel) begaafde leerling.

6 Workshop IV Het ontwerpen van een goed gedifferentieerde les, theorie en toepassing (doorlopende workshop, wie deze kiest kan niet switchen!) Ad van der Logt Ad van der Logt is werkzaam aan de Universiteit Leiden, bij het ICLON. Hij is afkomstig uit het onderwijsveld. Tegenwoordig is hij vakdidacticus Nederlands, Lerarenopleider en vakdidacticus. Zijn specialismen zijn o.a. differentiatie en activerende didactiek. Tijdens de workshop begint hij met een korte theoretische inleiding op differentiatie om daarna anderhalf uur uit te pakken met praktische tools die de docent op weg helpen met het opzetten van een goed gefundeerde en gedifferentieerde les. Hiervoor maakt hij gebruik van een studiekaart. Neem ter voorbereiding een van je boeken mee die je gebruikt, willekeurig welk leerjaar.

7 Workshop V Wat is hoogbegaafdheid? (eenmalige workshop) Margriet van de Heijden Margriet van der Heijden is afgestudeerd in de neuropsychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Na haar afstuderen heeft zij verschillende dingen gedaan, waaronder assessments, diagnostiek en behandeling. Op dit moment is zij werkzaam bij RadarPedagogiek, een bureau voor diagnostiek, training en begeleiding voor kinderen, ouders en professionals in Amsterdam Oost. Zij is tevens werkzaam op het Fons Vitae als Remedial Teacher. Intelligentie- en hoogbegaafdheidsonderzoek zijn, naast diagnostiek van leer- en gedragsstoornissen, dagelijkse werkzaamheden voor haar. Zij voert zowel intelligentieonderzoek uit voor rechtbanken in gerechtelijke procedures als voor bijvoorbeeld het Leonardo Onderwijs. Vragen die in de workshop aan bod komen zijn o.a.: Wanneer is iemand hoogbegaafd? Wat komt hier allemaal bij kijken? Op wat voor manier denken hoogbegaafden? Wat heeft hoogbegaafdheid met faalangst te maken?

8 Workshop VI Fixed mindset en growth mindset uur (eenmalige workshop) Sandra Elzinga Sandra Elzinga is van oorsprong biologie. Zij is trainer talentontwikkeling bij docenten en leerlingen in het PO en VO. Als coach is zij sinds dit jaar de begeleider van het Leerkracht traject op het Fons Vitae. Zij is werkzaam bij Beta Onderwijs op Maat. In deze workshop neemt ze mee naar het model van Carol Dweck. Carol Dweck is een Amerikaanse psychologe die al meer dan 30 jaar onderzoek doet naar de relatie tussen motivatie en prestatie. Ze leert ons het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset. Kinderen met een fixed mindset hebben het idee dat intelligentie onveranderlijk is. Deze kinderen vinden het belangrijk om te laten zien dat ze slim zijn en willen ook graag zo overkomen. Ze vermijden daarom uitdagingen en willen graag alleen dat doen waarvan ze zeker weten dat ze het kunnen. Als iets moeilijk is, worden deze kinderen erg onzeker en angstig. Kinderen met een growth mindset gaan ervan uit dat je je eigen intelligentie kunt ontwikkelen door bij te leren. Deze kinderen willen graag bijleren en vinden het niet erg om te laten merken dat ze iets nog niet weten. Uitdagingen maken dat deze kinderen hard gaan werken en blijven doorzetten. Hierdoor voelen deze kinderen zich slim. Overigens hebben we allemaal (dus ook ouders en docenten) te maken met deze mindset. Zeer leerzaam om hier meer inzicht in te krijgen.

9 Workshop VII Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden: probleemoplossend denken in de exacte vakken uur (eenmalige workshop) Marcel Veenman Marcel Veenman is werkzaam aan de Universiteit Leiden, bij het Instituut voor Metacognitie. Metacognitieve vaardigheden, zoals doelen stellen, plannen en evalueren, bepalen in hoge mate de leeropbrengst van leerlingen. Toch zijn veel bh-leerlingen onvoldoende in staat om hun eigen leergedrag voldoende aan te sturen. In deze workshop maak je kennis met de diagnostiek van metacognitieve vaardigheden bij individuele leerlingen, methoden voor individuele instructie en training van metacognitieve vaardigheden, en aanwijzingen voor klassikale instructie van metacognitieve vaardigheden. Om goed zicht te krijgen op het metacognitieve gedrag van een leerling, dient men de leerling hardop-denkend een schooltaak te laten uitvoeren om nauwkeurig vast te stellen welke metacognitieve activiteiten een leerling wel of niet uitvoert. Een dergelijke diagnose vormt de basis voor de instructie van metacognitieve vaardigheden. Voorwaarden voor succesvolle instructie en training van metacognitieve vaardigheden komen aan de orde. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de instructie van metacognitieve vaardigheden in klassikaal verband, waarmee docenten effectiever gebruik kunnen maken van hun rol als model voor leerlingen. Tijdens de workshop wordt aan de hand van opdrachten en materialen praktisch geoefend met het herkennen en instrueren van metacognitieve vaardigheden. Wat levert het op Inzicht in de mate waarin hoogbegaafde leerlingen beschikken over metacognitieve vaardigheden. Praktisch instrumentarium (opdrachten, materialen) om de mate van aanwezigheid van metacognitieve vaardigheden te herkennen en deze metacognitieve vaardigheden te instrueren.

10 Workshop VIII Ervaringen op het Aloysius College met de inrichting van een BPS-les uur (herhaling van workshop uit ronde 1) Stephan Hopman Stephan Hopman is één van de nieuwe docenten maatschappijleer/ maatschappijwetenschappen. In de periode van heeft hij lesgegeven op het Aloysius College (Den Haag). Tot op heden is dit de enige school in Nederland waar speciale programma s voor de hoogbegaafde leerlingen zijn ontwikkeld op een aparte gymnasiumbovenbouw. Er wordt een beroep gedaan op de hogere denkvaardigheden van de hoogbegaafde leerlingen en op hun vaak conceptuele manier van denken, ook wel top down-denken genoemd. Tijdens de workshop staat het inrichten van een bps-les centraal waarin de volgende thema s behandeld worden: Convergente en divergente differentiatie in de les Compactschema s Top down-denken en leren Moeilijk moet, fouten maken mag Rol van de docent: sparringpartner

11 Workshop IX In gesprek met de begaafde leerling uur (herhaling van workshop uit de eerste ronde) Karin Tombal / Sylvia Lipman Karin en Sylvia zijn goede bekenden voor ons. Karin is al enkele jaren lid van de BPS-commissie en heeft samen met Mieke Wolterink meerdere gesprekken gevoerd met leerlingen die toegang krijgen tot het BPS-programma. Verder heeft zij zelf begaafde kinderen en is ze naar Duitsland geweest voor onderzoek naar het HB-programma daar. Sylvia spant zich momenteel via Leerkracht in voor het bereiken van meer gemotiveerde en geindividualiseerde leerroutes voor het Scheikunde onderwijs middels de Keco-kaarten. Voor het voeren van gesprekken met begaafde leerlingen zijn speciale gesprekskaarten ontwikkeld. Deze zijn inmiddels naar grote tevredenheid getest door Sylvia Lipman in gesprekken met haar mentorleerlingen in de bovenbouw. In deze workshop maak je kennis met deze praktische instrumenten en de toepassing ervan voor met name het mentoraat, maar uiteraard ook voor de docent die op zoek is naar ondersteuning in het voeren van een gesprek met de (potentieel) begaafde leerling.

12 Workshop X Hoogintelligent en hoogbegaafd, praktijk en gebruik van de testen (eenmalige workshop) Margriet van de Heijden Margriet van der Heijden is afgestudeerd in de neuropsychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Na haar afstuderen heeft zij verschillende dingen gedaan, waaronder assessments, diagnostiek en behandeling. Op dit moment is zij werkzaam bij RadarPedagogiek, een bureau voor diagnostiek, training en begeleiding voor kinderen, ouders en professionals in Amsterdam Oost. Zij is tevens werkzaam op het Fons Vitae als Remedial Teacher. Intelligentie- en hoogbegaafdheidsonderzoek zijn, naast diagnostiek van leer- en gedragsstoornissen, dagelijkse werkzaamheden voor haar. Zij voert zowel intelligentieonderzoek uit voor rechtbanken in gerechtelijke procedures als voor bijvoorbeeld het Leonardo Onderwijs.Margriet In de workshop komen de volgende zaken aan bod: Hoogintelligent versus hoogbegaafd; welke testen worden gebruikt voor de diagnostiek? Wat komt er kijken bij een disharmonisch profiel? Gezamenlijk wordt een casus met testuitslagen besproken.

13 Workshop XI Feedback geven aan een hoogbegaafde leerling uur (eenmalige workshop) Sandra Elzinga Sandra Elzinga is van oorsprong biologie. Zij is trainer talentontwikkeling bij docenten en leerlingen in het PO en VO. Als coach is zij sinds dit jaar de begeleider van het Leerkracht traject op het Fons Vitae. Zij is werkzaam bij Beta Onderwijs op Maat. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet, feedback geven aan een hb-er. Tevreden zijn over wat je gedaan hebt, waardering krijgen vanuit je omgeving, iedereen geniet daarvan. Wanneer je ontwikkeling normaal verloopt, klopt de feedback vaak met de inspanning die je zelf ervaren hebt. Je presteert naar kunnen, dat wordt gezien en beloond. Bij hoogbegaafde kinderen is dat niet zo vanzelfsprekend. Een prachtig rapport kan gehaald worden zonder inspanning. De omgeving is tevreden terwijl je eigenlijk weinig gedaan hebt. In het rijtje inspanning- prestatie beloning, ontbreekt dan de inspanning. Het normale, het is goed wanneer je je best hebt gedaan is hier niet aanwezig. De leerling hoeft niet zijn best te doen en toch is het goed. Dit kan een negatief effect hebben op de prestatie- motivatie. De hoogbegaafde leerling heeft geen ervaring met het leveren van een inspanning. Het referentiekader dat een normaal begaafde leerling vanzelf ontwikkelt doordat de feedback correspondeert met de geleverde inspanning ontbreekt. Wanneer deze leerling verrijkingsopdrachten krijgt aangeboden weten zowel hij als de leerkracht niet waar de lat ligt. Goed bedoelde pogingen om te werken aan leren leren en het welbevinden van de leerling schieten zo hun doel voorbij. Want waar gaan we op evalueren, wanneer heeft deze leerling zijn best gedaan, wanneer kan hij tevreden zijn over de geleverde inspanning en is er hier sprake van een echte prestatie? Kortom, het geven van feedback aan een hb-er heeft zo zijn eigen dynamiek. Sandra Elzinga neemt je mee in deze dynamiek en geeft je inzichten hoe je hiermee zou kunnen omgaan.

Voorwoord. Hoogbegaafdheid in kaart

Voorwoord. Hoogbegaafdheid in kaart Voorwoord In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor hoogbegaafde kinderen in het onderwijs. We staan daarmee aan het begin van een leerproces en deze kaarten leveren daar een bijdrage aan

Nadere informatie

Plusklas Informatieavond

Plusklas Informatieavond Plusklas Informatieavond Dinsdag 9 oktober 2018 Welkom Programma o Welkom Even voorstellen Hand-out v.d. presentatie op de site o Over Hoogbegaafdheid Passend Onderwijs voor Hoogbegaafden? Presteren naar

Nadere informatie

Docenten beschouwen als professionals en ze toch leren verbeteren

Docenten beschouwen als professionals en ze toch leren verbeteren Docenten beschouwen als professionals en ze toch leren verbeteren Geppie Bootsma g.bootsma@aps.nl Naam Datum Deze workshop Professionals en Leren verbeteren Samenhang in visie: de bedoeling Instrumenten:

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden

Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden Marcel V. J. Veenman Instituut voor Metacognitie Onderzoek mvjveenman@snelnet.net i M o Hoogbegaafdheid: intelligentie Intellectuele hoogbegaafdheid = potentieelmodel

Nadere informatie

Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen

Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen Een groei-mindset Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen Fixed mindset Intelligentie staat vast Laten zien wat je kunt Geen fouten durven

Nadere informatie

Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk. Delen van leiderschap. Manifestaties

Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk. Delen van leiderschap. Manifestaties Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk Delen van leiderschap Manifestaties Scholen zijn plekken om te leren Didactiek Pedagogiek Lerende houding Growth Mindset Onderzoeksresultaten Al

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... 10

Inhoud. Voorwoord... 10 Voorwoord................................................................... 10 Hoofdstuk 1 Wat weten we over leren? Wat is het nut van verrijking?.....................................................................

Nadere informatie

Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler

Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler Voorstellen? drs. Hanneke van Dasler Psycholoog Nip, Kind/Jeugd en therapeut ECHA Specialist

Nadere informatie

SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten. Katwijk Noordwijk

SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten. Katwijk Noordwijk SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten Greetje van Dijk Jack Duivenvoorden Liesbeth Luycx Katwijk 31-5-2017 Noordwijk 7-6-2017 g.vandijk@onderwijsadvies.nl j.duivenvoorden@swv-db.nl liesbethluycx@gmail.com

Nadere informatie

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken?

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Juliette Walma van der Molen Sandra van Aalderen Universiteit Twente/Hogeschool Saxion Even opwarmen Even opwarmen Even opwarmen

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen Niet elk kinderbrein werkt hetzelfde. Wat weten we over de verschillen? En belangrijker: hoe kunnen we met de verschillen omgaan? Thuis en op school? herhaling COngreS 16

Nadere informatie

Marieke Haaker Coaching & Consultancy

Marieke Haaker Coaching & Consultancy Mindset Een mindset (of onze overtuigingen) selecteert en ordent je waarneming en koppelt er een bepaalde betekenis aan. Er is niks mis met een mindset. Integendeel zelfs, het maakt de wereld om ons heen

Nadere informatie

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie?

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie? Carol Dweck Wat is Intelligentie? 1 Wat is Intelligentie? Wat is Intelligentie? Meervoudige Intelligentie - Gardner 2 Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek

Nadere informatie

brede interesse specifieke, diepgaande interesses kennishonger leergierig ontwikkelingspotentieel hoogbewust zijn creërend (denk)vermogen

brede interesse specifieke, diepgaande interesses kennishonger leergierig ontwikkelingspotentieel hoogbewust zijn creërend (denk)vermogen productief Dabrowski: overexcitabilities asynchroon gevoelig complex Dweck: FIXED vs growth mindset intens scherpe waarneming plezier in creëren origineel snel opvallend gevoel voor humor rijke fantasie

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 16 november 2015 - CSG Jan Arentsz - Langedijk & Alkmaar CONCLUSIE Tijd inruimen voor lichaamsbeweging leidt tot betere leerprestaties! YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl

Nadere informatie

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck Mindset How to fulfil your potential as a gifted person 13-04-2017 wwwriannevdvennl Introductie (1971) Coachpraktijk voor hoogbegaafde volwassenen sinds 2007 Voorzitter stichting Instituut Hoogbegaafdheid

Nadere informatie

23-11-2015. Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Kennismaken met de growth mindset Kennismaken met en herkennen van talenten Materialen verkennen

23-11-2015. Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Kennismaken met de growth mindset Kennismaken met en herkennen van talenten Materialen verkennen Gezocht: groeibril voor talenten Inspiratiedag M-decreet 27 november 2016 Voorstellen Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Doel van vandaag Kennismaken met de growth mindset Kennismaken met en herkennen van

Nadere informatie

23-11-2015. Wie zijn wij? Wie zijn jullie?

23-11-2015. Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Gezocht: groeibril voor talenten Inspiratiedag M-decreet 27 november 2016 Voorstellen Wie zijn wij? Wie zijn jullie? 1 Doel van vandaag Kennismaken met de growth mindset Kennismaken met en herkennen van

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 28 MEI 2015, PLATFORM VMBO ZORG & WELZIJN Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends, campagnes, lezingen,

Nadere informatie

Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen

Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen Parallellezing 36 Doelgericht verrijken kerndoelen, methodedoelen,verrijkingsdoelen Panamaconferentie 16-17 jan 2014 Greetje van Dijk g.vandijk@onderwijsadvies.nl Doelgericht verrijken Om welke leerlingen

Nadere informatie

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is HOE ONTDEK JE DE TALENTEN VAN KINDEREN INHOUD 1. Waar hebben we het over 2. Hoe ontwikkel je je talent 3. Jongeren zelf 4. Praktische inzichten 21 maart 2013 1. Waarom hebben we het over Teksten schrijf

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is HOE ONTDEK JE DE TALENTEN VAN KINDEREN INHOUD 1. Waar hebben we het over 2. Hoe ontwikkel je je talent 3. Jongeren zelf 4. Praktische inzichten YVONNE VAN SARK, YOUNGWORKS 28 oktober 2013 1. Waarom hebben

Nadere informatie

Mogelijke leerdoelen

Mogelijke leerdoelen Leerlingen verantwoordelijk maken voor hun leerproces Sandra Elzinga info@betaonderwijsopmaat.nl Mogelijke leerdoelen Je beseft wat jij belangrijk vindt bij zelfverantwoordelijk leren. Je leert wat je

Nadere informatie

Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM

Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM Gelukkig leren ontwikkelen: Talent HZM Sinds 2011 verzorgt Huizermaat op Talent HZM passend onderwijs voor meer en hoogbegaafde leerlingen. Het onderwijs op Talent HZM is gebaseerd op een nieuw, eigen

Nadere informatie

SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten

SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten Sandra van Aalderen Senior onderzoeker Saxion Even opwarmen Groep 1 Leuk Frustrerend Zelfvertrouwen Groep 2 Leuk Frustrerend Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren?

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Excellent gemotiveerd Excellent gemotiveerd Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Motivatie volgens Deci en Ryan Feedback geven met 3 vragen Zelf oefenen Sandra Elzinga Sandra@betaonderwijsopmaat.nl

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Uitgangspunten Het uitgangspunt van het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen is dat de leerlingen zich in de zone van naaste ontwikkeling positief

Nadere informatie

de docenten uitdragen én blijven zij intervisie behouden in de bovenschoolse groep. Aantal bijeenkomsten: 4 Doelgroep: docenten

de docenten uitdragen én blijven zij intervisie behouden in de bovenschoolse groep. Aantal bijeenkomsten: 4 Doelgroep: docenten Programma-aanbod VO In de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling werken o.a. de Gemeente Leiden, scholen voor PO en VO, voorschoolse educatie en Hogeschool en Universiteit Leiden samen. Meer informatie

Nadere informatie

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018 Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Regionaal Support Netwerk voor Creativiteit en talentontwikkeling Arnhem - Nijmegen In ontwikkeling...

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling De Impact van een Groeimindset Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling Liny Toenders KBBT organisatieadviseurs onderwijzen opvoeden - leren KBB &T Overtuigingen bepalen je gedrag

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

visie op onderwijs en leren mavo havo vwo

visie op onderwijs en leren mavo havo vwo visie op onderwijs en leren mavo havo vwo talent HZM visie op onderwijs gelukkig en leren leren ontwikkelen talent HZM Met Talent HZM verzorgt Huizermaat passend onderwijs voor meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Nadere informatie

DESIRÉE PIETERS 24 MEI 1959

DESIRÉE PIETERS 24 MEI 1959 DESIRÉE PIETERS 24 MEI 1959 CURRICULUM VITAE ERVARING 1984 1985 Orthopedagogen Maatschap Nijmegen Freelance orthopedagoog Psychodiagnostisch en orthodidaktisch onderzoek. Opstellen, begeleiden en zelf

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Minka Dumont april 2017

Minka Dumont april 2017 Minka Dumont april 2017 www.21steeeuwsevaardigheden.nl Omdat ik slim ben Omdat ik altijd snel klaar ben met mijn werk Omdat ik hoogbegaafd ben Weet ik niet Omdat ik anders ben Omdat ik in mijn eigen klas

Nadere informatie

De ontwikkeling van effectieve leerstrategieën en metacognitieve vaardigheden. Nieuwegein, 10 november 2015

De ontwikkeling van effectieve leerstrategieën en metacognitieve vaardigheden. Nieuwegein, 10 november 2015 De ontwikkeling van effectieve leerstrategieën en metacognitieve vaardigheden Nieuwegein, 10 november 2015 Geef leerlingen een stuur! Even kennismaken Lineke van Tricht ECHA specialist in gifted education

Nadere informatie

Informatie-avond Traject Op Maat. 3 september 2015

Informatie-avond Traject Op Maat. 3 september 2015 Informatie-avond Traject Op Maat 3 september 2015 o Welkom o Deel I: Programma a) Over (hoog-)begaafdheid b) Over Traject Op Maat o o PAUZE Deel II: Opzet TOM schooljaar 2015-2016 Oudercursus over onderpresteren

Nadere informatie

VMBO congres 24 januari 2012. 24 januari 2012 Rity van der Avoort

VMBO congres 24 januari 2012. 24 januari 2012 Rity van der Avoort 24 januari 2012 Rity van der Avoort Een jongens-meisje Uit de jaren 50. Levensinstelling of beroepshouding? Margriet Sitskoorn Kennismaken Teamkennis in huis? Werking van het brein: korte masterclass Breinprincipes

Nadere informatie

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik 1 Introductie Leerlingen hebben recht op onderwijs dat bij hen past en dat hun individuele capaciteiten laat opbloeien. Deze kaarten helpen leerkrachten en docenten, intern begeleiders, remedial teachers,

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Leren Leren en ExcelLeren

Leren Leren en ExcelLeren Leren Leren en ExcelLeren www.mindsetlearnandgrow.nl Wat is MindSet? MindSet is een groep studenten die leerlingen leert effectief te leren. Wij helpen leerlingen betere schoolresultaten te behalen door

Nadere informatie

Focus op de ontwikkelkansen van kinderen PDO PDO. Executieve functies. Peuter. Growth Mindsets. Dynamisch leerpotentieel onderzoek.

Focus op de ontwikkelkansen van kinderen PDO PDO. Executieve functies. Peuter. Growth Mindsets. Dynamisch leerpotentieel onderzoek. Focus op de ontwikkelkansen van kinderen Peuter Executieve functies Dynamisch leerpotentieel onderzoek Growth Mindsets Kleuter Onze visie op ontwikkeling en leerpotentieel Als je mijn kwaliteiten niet

Nadere informatie

W1 Workshop "Lopen op eieren", leiding geven en aanspreken

W1 Workshop Lopen op eieren, leiding geven en aanspreken W1 Workshop "Lopen op eieren", leiding geven en aanspreken Deze workshop wordt door 98% van de deelnemers beoordeeld met een 9,1 gemiddeld Inleiding 2 daagse workshop Veel (meewerkend) leidinggevenden

Nadere informatie

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs (H)erkenning van (hoog)begaafdheid binnen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 8 september 2015 Een leven lang hoogbegaafdheid in ontwikkeling Desirée Houkema (H)erkenning van

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013)

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Inhoud: Bij dit derde nummer Bij dit derde nummer Samenvatting jaarverslag werkgroep Enthousiast zijn we dit schooljaar

Nadere informatie

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City MARJORIE VENEMAN Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef Werkzaam bij MEE Veluwe Afgestudeerd aan de University of Birmingham City WAT IS EEN MINDSET? Een stabiele en diepliggende overtuiging die ieder mens

Nadere informatie

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling!

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! Vandaag: Eerste kennismaking met DISK 1 augustus: Aan de slag met DISK! OPBOUW PRESENTATIE Deel

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden

Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden Hoogbegaafdheid en metacognitieve vaardigheden Overzicht workshop Sted. Gymnasium Schiedam 20 januari 2015! Marcel V. J. Veenman Instituut voor Metacognitie Onderzoek mvjveenman@snelnet.net i M o Is er

Nadere informatie

MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. BINNENSTEBUITEN FRANCIEN ROSING SENIOR INSPECTEUR WERK EN INKOMEN 25 MEI 2016 - MINISTERIE SWZ - DEN HAAG YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 7 NOVEMBER 2015, ENERGIZER Motivatie komt niet uit een potje. Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends,

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

Carol Dweck Minka Dumont -

Carol Dweck Minka Dumont - Carol Dweck Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek Interactief: wisselwerking omgeving Mindsets over Intelligentie Mensen met een Fixed Mind-set geloven:

Nadere informatie

Excellent Rekenen. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1. Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Programma. Probleemstelling

Excellent Rekenen. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1. Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Programma. Probleemstelling Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Programma People search Presentatie onderzoek Uitwisselopdracht Afsluiten 2 Probleemstelling De 20 procent hoogst scorende rekenaars in de onderbouw

Nadere informatie

rendement van bijzonder talent

rendement van bijzonder talent rendement van bijzonder talent Hoogbegaafdheid probleem of gave? Hoogbegaafdheid is een gave. Het kan echter ook tot problemen leiden. Bijvoorbeeld als iemand lange tijd niet heeft geweten dat hij anders

Nadere informatie

Plan van aanpak Pilot Verrijkingsonderwijs Van Maasdijkschool, Heerenveen

Plan van aanpak Pilot Verrijkingsonderwijs Van Maasdijkschool, Heerenveen Inleiding: In het hedendaagse onderwijs is omgaan met verschillen een centraal thema geworden en in verband hiermee is er in de laatste jaren een toenemende belangstelling voor (hoog)begaafdheid. Ook ouders

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS VORMINGSAANBOD 2016-2017 SECUNDAIR ONDERWIJS Exploratiedrang Goed in je vel Verbondenheid Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS LEREN EN INSPIREREN Onderwijs is altijd in beweging en jongeren

Nadere informatie

Hanke de Kock & Marianne de Bruijn

Hanke de Kock & Marianne de Bruijn Hanke de Kock & Marianne de Bruijn 16 januari 2012 Erasmus Universiteit Rotterdam 16 januari 2012 1 Wie zijn wij? Marianne Bedrijfseconomie UVA 11 jaar organisatieadviseur bij KPMG 5 jaar freelance adviseur

Nadere informatie

3 vwo en 3 havo. 12 september en 19 september 2018

3 vwo en 3 havo. 12 september en 19 september 2018 Welkom 3 vwo en 3 havo 12 september en 19 september 2018 Programma 19.30 uur WELKOM De eerste weken Indeling schooljaar LOB Op naar de top! Met de mentor mee. De eerste weken Introductie Afspraken Indeling

Nadere informatie

Ons brein kort door de bocht

Ons brein kort door de bocht Onderzoek deel I Ons brein kort door de bocht Veranderen 10.000 tot 50.000 verbindingen per neuron!! = Veranderen is het vormen van nieuwe en sterke verbindingen tussen hersencellen omleidingen aanleggen

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

1. Wat is talent? excellentie? WE VE GOT TALENT! 09-05-2014! Programma. Teksten schrijf je weer hier. Waarom zoveel aandacht voor talent?

1. Wat is talent? excellentie? WE VE GOT TALENT! 09-05-2014! Programma. Teksten schrijf je weer hier. Waarom zoveel aandacht voor talent? Programma 1. Wat is talent? 2. Hoe ontwikkel je talent? WE VE GOT TALENT! 3. Wat betekent dat voor mij? 4. In gesprek met je kind YoungWorks & DNL Theatercollectief Canisius College, 8 mei 2014 1. Waarom

Nadere informatie

FEEDBACK COMENIUSPROJECT 2013-2015 THE POWER OF FEEDBACK

FEEDBACK COMENIUSPROJECT 2013-2015 THE POWER OF FEEDBACK FEEDBACK COMENIUSPROJECT 2013-2015 THE POWER OF FEEDBACK Wat is feedback? Alle informatie die ons gedrag stuurt in de richting van een bepaald doel is feedback (veel en dikwijls onbewust). Voor onderwijs:

Nadere informatie

Congres Leerproblemen

Congres Leerproblemen ? bij kinderen Congres Leerproblemen en adolescenten DINSDAG 15 NOVEMBER 2016 DRIEBERGEN Leerproblemen Leerstoornissen en -problemen komen helaas vrij veel voor. Ongeveer een op de vijf kinderen of adolescenten

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 09 DECEMBER 2015 - TAALCONFERENTIE MBO - EDE YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @MARKVRIJN Reclame Onderzoek Lezingen YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 12 MAART 2015, BÈTAPARTNERS Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends, campagnes, lezingen, trainingen

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Begaafdheid begeleiden!

Begaafdheid begeleiden! Begaafdheid begeleiden! Hellevoetsluis 24 november 2014 Liesbet Gommans M.Sc. orthopedagoog / schoolpsycholoog Centrum voor Begaafdheidsonderzoek () www.ru.nl/its/cbo 1 Programma Introductie Leren..? Signaleren:

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling

Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling Platform Opleidingsprofessionals Waterschappen 12 juni 2018 Gertie Verreck, associate Mob: 06-81418171 Onze diensten TRAININGEN & OPLEIDINGEN OPEN

Nadere informatie

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie Intelligentie blijft een lastig concept. Wat is het precies? Hoe meet je het? Wat zegt een lage IQscore over iemands intelligentie?

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas 17 juni 2015 13.30 16.00 uur Madeleine Vreeburg Miranda Noom Leerlijn Omgaan met

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015.

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015. Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 05 Programma Vanaf :0: Ontvangst met koffie/thee.5.0: Welkom en inleiding.45

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Inhoud Pagina Deel 1: 7 Deel 2: Met vallen en opstaan 25 Deel 3: Gerichte inzet 43 Deel 4: Feedback: beter dan compliment en beloning 59 Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Deel 6: Let op je taalgebruik

Nadere informatie

Maak de test INTRODUCTIE MOTIVATIE YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN

Maak de test INTRODUCTIE MOTIVATIE YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 1 JUNI 2016 - PASSEND ONDERWIJS - HAARLEM YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn Reclame Onderzoek Lezingen YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

Van lespraktijk naar een visie op W&T. Dr. Tim van Wessel

Van lespraktijk naar een visie op W&T. Dr. Tim van Wessel Van lespraktijk naar een visie op W&T Dr. Tim van Wessel Programma vandaag n Uitwisseling lesplannen n Van lesactiviteiten naar een visie op W&T onderwijs n Wat doen jullie al en wat ontbreekt nog? de

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Betekenisvol leren en doelen stellen in po en vo

Betekenisvol leren en doelen stellen in po en vo Betekenisvol leren en doelen stellen in po en vo SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Allen van harte welkom! Nora Steenbergen-Penterman Voorwaarde: Betekenisvol leren... Rijke omgeving

Nadere informatie

Traject Op Maat Het Theresialyceum doet het zo!

Traject Op Maat Het Theresialyceum doet het zo! Mei 2019 Traject Op Maat Het Theresialyceum doet het zo! Deaborah Roothaert Coördinator Traject Op Maat Marlies Barthel Conrector onderwijs / Traject Op Maat Theresialyceum - Tilburg havo/vwo-school 3-jarige

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Algemene informatie leerroutes Leerroutes en adaptiviteit

Algemene informatie leerroutes Leerroutes en adaptiviteit Differentiatie en adaptiviteit bij wiskunde met de nieuwe generatie wiskundemethodes Programma en leerroutes Resultatenpagina s (dashboards) Mogelijkheden om gedifferentieerd of gepersonaliseerd te leren

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Vragenlijst voor Begeleiders

Vragenlijst voor Begeleiders Competentie Vakinhoud Overzicht vakken Vragenlijst voor Begeleiders Alfa Cijfer Sterk Zwak Nederlands Engels Duits Frans Grieks Latijn Beta Cijfer Sterk Zwak Wiskunde Natuurkunde Scheikunde Biologie Gamma

Nadere informatie

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Agenda Workshops Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Woensdag 16 maart, 19.30 21.30 uur. Praktijk Karnemelksloot 55. Kosten: 15,00. Aanmelden: stuur een

Nadere informatie

3 december 2015 Science. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT.

3 december 2015 Science. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT. 3 december 2015 Science Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT. Het doel Leerlingen voorbereiden op natuurwetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie