WONENoWATERINGEN. p zoek naar ee EERSTE AFSPRAAKJE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WONENoWATERINGEN. p zoek naar ee EERSTE AFSPRAAKJE"

Transcriptie

1 WONENoWATERINGEN n p zoek naar ee is EERSTE AFSPRAAKJE Selectieleidraad ketensamenwerking bij strategisch en planmatig onderhoud 530 sociale huurwoningen Wonen Wateringen

2 Bij dit initiatief wordt Wonen Wateringen actief ondersteund door Bouwend Nederland en Uneto VNI in samenwerking met Pure Birds. Deze partijen zullen hun expertise en netwerken inzetten om Wonen Wateringen en de combinatie van ketenpartners te begeleiden en te ondersteunen. Om zo een slim en duurzaam bouwproces met de ketens te realiseren dat aantoont dat er een gezonder en rendabeler verdienmodel voor consortia en ketenpartijen mogelijk is.

3 Slimmer en beter samenwerken Wonen Wateringen wil in de periode circa vijftien miljoen euro extra investeren in de kwaliteit van een deel van haar woningbezit. In deze leidraad vindt u het selectieproces dat we voor ogen hebben om te komen tot een aantal ketenpartners voor de planvorming en uitvoering (design, build & maintenance), van deze grootschalige onderhouds- en vernieuwingsingreep voor circa 530 woningen en aansluitend ook voor de organisatie en uitvoering van het planmatig onderhoud. In het huidige sentiment ligt het voor de hand te kiezen voor traditioneel aan- en uitbesteden. Op laagste prijs. Wonen Wateringen heeft een andere kijk op zaken. Wij zijn op zoek naar een optimale samenwerking met uitvoerende partijen - ketenpartners - om gezamenlijk, op structurele basis, een beter resultaat neer te zetten. Niet alleen door anders en slimmer samen te werken. Met ketenintegratie, op basis van resultaatgericht samenwerken, gaat Wonen Wateringen duidelijk verder. Wij zien in ketensamenwerking een uitgelezen kans om onze partners-in-onderhoud meer ruimte en verantwoordelijkheid te geven om bij te dragen aan onze strategische doelstellingen. Wij zetten daarom graag in op een langdurige samenwerking met partijen die zich commercieel committeren aan de samenwerking en erin investeren. Wonen Wateringen daagt u graag uit om samen met ons te gaan voor de kansen van ketenintegratie. Met de selectiecampagne Wonen Wateringen is op zoek naar een eerste afspraakje willen wij één of twee combinaties van ketenpartners selecteren waarmee verder wordt gesproken over planvorming en uitvoering voor een eerste project strategisch en planmatig onderhoud van circa veertig woningen. Gaat u die uitdaging met ons aan? André van den Berg Directeur-bestuurder Wonen Wateringen

4 Betrokken. Betrouwbaar. Vernieuwend. Wonen Wateringen is een maatschappelijke onderneming die mensen goed wil laten wonen, met name degenen die door hun inkomen, gezondheid of maatschappelijke positie onvoldoende in staat zijn zichzelf te redden op de woningmarkt. Deze missie geeft uitdrukking aan de identiteit die Wonen Wateringen nastreeft. Een identiteit die wordt gedragen door drie kernwaarden: betrokken, betrouwbaar en vernieuwend. Deze waarden zijn bepalend voor het handelen van Wonen Wateringen. Wonen Wateringen wil betrokken zijn én blijven bij de maatschappij door oog te hebben voor belangen van anderen, samenwerken, meebewegen met ontwikkelingen en rekening te houden met de toekomst. Voor ons betekent betrokken ook toewijding aan onze klanten, stakeholders en elkaar. Openheid, integriteit en duidelijkheid geven invulling aan de kernwaarde betrouwbaar. Dit is zichtbaar in het handelen van onze medewerkers: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Wonen Wateringen is steeds op zoek naar nieuwe kansen. We blijven ook onszelf ontwikkelen om mee te doen in onze snel veranderende omgeving.

5 Wonen Wateringen is op zoek naar een eerste afspraakje met partners-in-onderhoud Wonen Wateringen, aangenaam Wonen Wateringen ontwikkelt en beheert huurwoningen. Momenteel bezitten we ruim woningen in Wateringen en Kwintsheul. We zijn als zelfstandige onderneming tot veel in staat en financieel gezond. Vanuit een stevige lokale positie wil Wonen Wateringen een herkenbare en klantgerichte kwaliteitsorganisatie zijn. Een doelmatige bedrijfsvoering gaat hand in hand met het realiseren van een hoog sociaal rendement. Samenwerken als succesfactor Wonen Wateringen kiest vanuit lokale verbondenheid voor zelfstandigheid. Het is onze overtuiging dat de opgaven waarvoor wij als corporatie staan, het beste op deze schaal kunnen worden opgelost. Bedrijfsvoering is binnen Wonen Wateringen een strategisch punt van aandacht. Daar valt een enorme slag te maken. De organisatiestructuur is vernieuwd. Rode draad daarin is: kerntaken zelf uitvoeren, andere taken organiseren in partnerships, in (keten) samenwerking. Hand houden aan kostenontwikkeling De effecten van de financiële en economische crisis, maar ook de recente ontwikkelingen in de volkshuisvesting hebben een enorme impact op onze bedrijfsvoering. De combinatie van de vennootschapsbelasting, de verhuurdersheffing vanaf 2013, de Europese Beschikking en andere overheidsplannen hebben een ander financieel perspectief voor onze organisatie tot gevolg. Het is dan ook zaak de hand te houden aan de kostenontwikkeling. Onderhoud is een lastpost De forse uitgaven voor onderhoud zijn in onze begroting de grootste lastpost waarop winst kan worden geboekt. Wonen Wateringen kiest er niet voor marktpartijen door de wringer te halen. Gaan voor de laagste prijs leidt tot afbreuk van de reputatie van onze corporatie en waardevermindering van het vastgoed op langere termijn. Wonen Wateringen is ervan overtuigd dat bezuinigingen in uitgaven voor het onderhoud prima kunnen worden gerealiseerd met behoud van kwaliteit en zonder het uitknijpen van marktpartijen.

6 De kansen van ketensamenwerking Er is geen gebrek aan kennis en expertise in de Nederlandse bouwsector. De problemen zitten in de wetten en de praktische bezwaren. Praktisch bezwaren zijn de traditie van vertrouwen is goed, controle is beter en de hiërarchische verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit staat een optimale samenwerking in de weg. Er wordt nog steeds vooral op prijs geselecteerd waarbij het vervaardigen het criterium is en niet de levensduurkosten. Dit werkt passief gedrag bij de bouw- en onderhoudsbedrijven in de hand. Zij zullen bieden wat wij als opdrachtgever vragen: een zo laag mogelijke prijs. Aspecten als de prijskwaliteitverhouding van de woning op langere termijn of de tevredenheid van de huurder lijken ondergeschikt. Dat gebeurt wel door alle deskundigheid van de bouw- en onderhoudspartners maximaal en in samenhang te benutten. Hiervoor is vernieuwend opdrachtgeverschap nodig. Ketenintegratie biedt perspectieven op een betere (niet-hiërarchische) taakverdeling in verantwoordelijkheid en op een beter gezamenlijk resultaat. Wonen Wateringen hoeft in bouw- en onderhoudsprocessen niet zo nodig de centrale verantwoordelijkheid te hebben. Liever leggen wij deze bij die partijen die de specifieke deskundigheid hebben. En natuurlijk willen wij niet te veel betalen, maar wij gunnen onze partners-in-onderhoud een redelijke winstmarge. Onze partnerselectie is gericht op de lange-termijn relatie die gericht is op een beter product voor de langere termijn. Risico s en problemen worden in beeld gebracht en samen aangepakt in plaats van afgeschoven.

7 Wonen Wateringen investeert fors in strategisch onderhoud Wonen Wateringen investeert de komende zes - zeven jaar, vijftien miljoen euro in het woningbezit. Via een grootschalige operatie gaan we de kwaliteit van ruim 530 van onze woningen opwaarderen. Aansluitend wordt voor een periode van meer dan 25 jaar planmatig onderhoud uitgevoerd. Slimmer en beter samenwerken In het huidige sentiment ligt het voor de hand te kiezen voor traditioneel aan- en uitbesteden. Op laagste prijs. Wonen Wateringen heeft een andere kijk op zaken. Zij is op zoek naar optimale samenwerking met uitvoerende partijen ketenpartners - om gezamenlijk op structurele basis een beter resultaat neer te zetten. Niet alleen door anders en slimmer samen te werken. Met ketenintegratie, op basis van resultaatgericht samenwerken, gaat Wonen Wateringen duidelijk verder. Wij zien in ketensamenwerking een uitgelezen kans om onze partners-in-onderhoud meer ruimte en verantwoordelijkheid te geven om bij te dragen aan onze strategische doelstellingen. Wij zetten daarom graag in op een langdurige samenwerking met partijen die zich commercieel commiteren aan de samenwerking en erin investeren. Bij dit initiatief wordt Wonen Wateringen actief ondersteund door Wubben-Chan architecten, Bouwend Nederland en Uneto VNI in samenwerking met Pure Birds. Deze partijen zullen hun expertise en netwerken inzetten om Wonen Wateringen en de combinatie van ketenpartners te begeleiden en te ondersteunen. Om zo een slim en duurzaam bouwproces te realiseren dat aantoont dat er een gezonder en rendabeler verdienmodel voor consortia en ketenpartners mogelijk is. Op zoek naar de klik Via deze uitdaging aan partners-in-onderhoud stelt Wonen Wateringen een open vraag aan de markt. Het is een manier van selecteren die we nog het beste kunnen vergelijken met het vinden van een partner in ons dagelijks leven. Het gaat bij de eerste ontmoeting om het gevoel, niet om de feitelijke informatie. Er moet er een klik zijn, anders heeft een vervolgafspraak weinig zin. De eerste selectie bij deze nieuwe manier van uitvragen vindt dan ook plaats op basis van het onderbuikgevoel. Met de partijen met wie er een klik is maken we verder kennis. Vanaf dit moment komt ook de inhoudelijke kennis aan bod: het totaalplaatje moet wél kloppen. Onze manier van selecteren, onze uitdaging aan partners-in-onderhoud vraagt van de deelnemende partijen in deze selectieprocedure (of beter gezegd: consortia van partijen uit de bouwkolom die met ons de samenwerking willen aangaan) om andere competenties, een andere manier van presenteren en ook de durf om zich kwetsbaar op te stellen. Daarmee ontstaat naar onze overtuiging een nieuwe dynamiek. Eén die energie geeft en motiveert om het beste in alle partijen naar boven te halen. Het is een benadering die nauwelijks een voorinvestering vraagt en waar geen hoeveelheden (dure) adviseurs aan te pas hoeven te komen.

8 Wat verwacht Wonen Wateringen van ketensamenwerking Tevreden klanten die goed wonen is het ultieme doel van Wonen Wateringen. Om dat te realiseren moet de continuïteit van de corporatie en de kwaliteit van haar diensten en producten goed zijn geborgd. Een evenwichtige balans tussen haar inkomsten en uitgaven vormt daarvoor de basis. De mogelijkheden van corporaties voor het verwerven van inkomsten worden steeds vaker en meer (in)direct begrensd door overheidsbeleid en -regelgeving. Met als maximaal te realiseren resultaat een relatief gematigde ontwikkeling van de inkomstenstroom. Op het punt van het in evenwicht houden van de balans tussen inkomsten en uitgaven, gaat de schoen steeds meer wringen. Wonen Wateringen wil met ketensamenwerking een grote efficiëntieslag realiseren, met als belangrijkste doel het verhogen van maatschappelijk rendement. Van haar ketenpartners verwacht de corporatie een andere instelling en andere competenties dan in het traditionele bouwproces. Concrete afspraken over de verantwoordelijkheden, de taakverdeling, de budgetten en de gewenste eindresultaten en maatschappelijke effecten moeten ertoe leiden dat onder andere de kwaliteit van de projecten verbetert, de risico s worden gespreid, de tevredenheid van huurders omhoog gaat en de kosten worden gereduceerd.

9 Wat is onze concrete vraag? Wilt u een eerste afspraakje met Wonen Wateringen? Dan vragen we u samen met ketenpartners een (nieuw) consortium samen te stellen. Samen met die partners stelt u een verleidingsstrategie op om Wonen Wateringen voor u in te winnen. U kunt ons verleiden door een korte pitch met klip-en-klaar: een overduidelijke drive om met ons mee te doen; een duidelijke visie op ketensamenwerking; en uw onderscheidende kwaliteiten. Na een keer goed en diep nadenken en uitwerken ligt uw aanbieding dan op de plank. Het echte werk begint pas na de eerste selectieronde.

10 HOFWIJK KWINTSHEUL KWINTSHEUL WATERINGE

11 Wonen Wateringen investeert fors in strategisch onderhoud EN Wonen Wateringen investeert de komende 6-7 jaar vijftien miljoen euro in het woningbezit. Via een grootschalige operatie gaan we de kwaliteit van ruim 530 van onze woningen opwaarderen. PLAN ZUID * Straatnamen zijn ter indicatie locatie

12 De planning Week 45 Verzenden uitnodiging en publicatie in enkele vakbladen en regionale bladen Dinsdag 10 november a.s. Informatiemiddag over ons initiatief Donderdag 26 november a.s. De aanmelding sluit Donderdag 3 december a.s. Het eerste afspraakje ( pitch -day) Week 49 Boost voor de vier tot vijf geselecteerde gegadigden Dinsdag 15 en woensdag 16 december a.s. Dialoogfase met uiteindelijk de selectie van één of twee partners-in-onderhoud 2016 Vorming bouwteam(s) en planvorming (design, build en maintenance) voor één of twee projecten De selectieprocedure Dinsdag 10 november a.s. informatiemiddag over ons initiatief Tijdens een informatiebijeenkomst op dinsdag 10 november a.s. vanaf uur in WestlandTheater de Naald te Naaldwijk informeren wij geïnteresseerden graag over onze visie op en verwachtingen van ketensamenwerking. Wij vertellen dan ook meer over onze voorbereidingen en ideeën voor het uitvoeren van strategisch onderhoud en de selectieprocedure. Ook is er gelegenheid tot kennismaken en het stellen van vragen. Hiervoor kunt u zich aanmelden via De aanmelding sluit op donderdag 26 november a.s.

13 Wie mogen er meedoen? Wonen Wateringen realiseert zich dat veel regionale MKB-bedrijven sterk zijn in werkzaamheden op het gebied van renovatie en planmatig onderhoud. Door middel van deze marktuitvraag willen we dan ook deze partijen stimuleren en prikkelen om samen te werken. Iedere (nieuwe) combinatie van zelfstandige ondernemingen in de bouwketen kan zich aanmelden als gegadigde voor een eerste afspraakje; een aanmeldformulier is op de website opgenomen. Wonen Wateringen wil zich wel een oordeel kunnen vormen over de financiële en economische situatie van de coalitiepartijen. In ieder geval worden recente gegevens (bij voorkeur de periode ) verlangd over omzet in renovatie en planmatig onderhoud. Wonen Wateringen benadrukt het feit dat het hier gaat om omzet uit renovatie en planmatig onderhoud; omzet gerealiseerd door niet-planmatig onderhoud of nieuwbouw is niet relevant. Ook vragen we u een opgave van de financiële ratio s solvabiliteit, current ratio en werkkapitaal. De informatie wordt bij voorkeur aangeleverd in de vorm van een verklaring van de accountant. Wonen Wateringen kan bij onduidelijkheid om nadere informatie vragen. Voor de coalitie van ketenpartners wordt gekeken naar de gezamenlijke financiële gegevens van de combinatie als geheel. Onze minimumeisen zijn als volgt: de gerealiseerde omzet renovatie en planmatig onderhoud is in ieder jaar in de genoemde periode tenminste vijf miljoen euro; de solvabiliteit is minimaal 20% en; de current ratio is minimaal 1,1% en; de PD-rating is minimaal BBB. Donderdag 3 december a.s. het eerste afspraakje ( pitch -day) Kandidaten met een volledige aanmelding en die voldoen aan de financiële minimumeisen, worden vervolgens de gelegenheid geboden ons te verleiden tijdens een eerste afspraakje. De bedoeling van het eerste afspraakje is dat u ons in een pitch van maximaal tien minuten uw heldere visie op ketensamenwerking geeft; een overduidelijke drive om met ons mee te doen aan de dag legt en ons in enkele punten inzicht geeft in uw onderscheidende kwaliteiten. Uw pitch wordt beoordeeld door een commissie bestaande uit mevrouw Esther Starrenburg (ondernemer, Tendenz Kappers), de heer Dennis Chafia (huurder Wonen Wateringen), de heer Ad Zopfi (directeur-bestuurder Wassenaarsche Bouwstichting), de heer Bert Tameling (ondernemer, WaalPartners), de heer Roel Batelaan (accountmanager GJ Personeelsdiensten / voormalig gemeenteraadslid Gemeente Westland), de heer Rob Sloof (manager onderhoud Wonen Wateringen) en de heer André van den Berg (directeur-bestuurder Wonen Wateringen). De beoordelingscommissie wordt met raad en daad ondersteund door de heer Aad Wubben (architect Wubben-Chan), de heer Arjan Walinga (Bouwend Nederland) en de heer Coen Faber (Pure Birds). Na afronding van de pitches selecteert de commissie vier tot vijf potentiële samenwerkingspartners voor de volgende ronde; de dialoogfase. De selectie wordt aan de het einde van de dag in een bijeenkomst waarvoor alle pitchers zijn uitgenodigd bekend gemaakt.

14 Kansen met ketensamenwerking met ondersteuning van Bouwend Nederland, Uneto VNI en Pure Birds. Wonen Wateringen wordt bij dit initiatief actief ondersteund door Bouwend Nederland en Uneto VNI in samenwerking met Pure Birds. Deze partijen zullen hun expertise en netwerken inzetten om Wonen Wateringen en de combinatie van ketenpartners te begeleiden en te ondersteunen om een slim en duurzaam bouwproces met de ketens te realiseren dat aantoont dat er een gezonder en rendabeler verdienmodel voor consortia en ketenpartijen mogelijk is. Wat is het verschil in ketensamenwerking die gevraagd wordt? Laat zien hoe je werkt aan co-makership, dus gelijkwaardige samenwerking van alle onderdelen vanaf begin van het proces (dus ook al bij ontwerp). Laat dit feitelijk zien hoe je toeleveranciers en onderaannemers hun expertise en kunde inzet om tot een goed eindproduct te komen. De keten begint al bij de opdrachtgever en wellicht al bij de huurder. Laat zien hoe Wonen Wateringen als onderdeel betrokken moet zijn en welke eisen je hebt ten aanzien van je klant. Wonen Wateringen wil de markt uitdagen, maar niet overvragen: Laat eerlijk zien welke competenties je nu al hebt en waar je je nog in moet ontwikkelen om op termijn de ideale ketenpartners te worden voor Wonen Wateringen. En met eindproduct gaat het niet specifiek alleen over op te leveren van woningen maar vooral ook het gehele bouwproces, van aanleg en ook beheer en onderhoud wordt meegenomen. Hier projectgebonden uitgewerkt en juist met projectonafhankelijke perspectief erin. Voor de bouw en zijn ketens is nog veel winst te halen als een samenhangende focus en uitwerking komt van de relatie tussen geld, goederen en informatie (zie Agenda Ketensamenwerking Bouwend Nederland). Dat moet uitmonden in zo min mogelijk verspilling van materialen, reductie van CO 2 in de gehele keten door betere samenwerking, en innovatieve concepten hoe in een druk woongebied met zo min mogelijk overlast (voertuigbewegingen) en fijnstof e.d. een bouwproces gerealiseerd kan worden.

15 Week 49: Boost De vier tot vijf geselecteerde gegadigden krijgen een boost aangeboden door Bouwend Nederland en Uneto VNI (in samenwerking met Pure Birds). Dinsdag 15 en woensdag 16 december a.s.: dialoogfase (shortlist) Direct na de eerste selectieronde worden de geselecteerde vier (tot vijf) gegadigden uitvoerig geïnformeerd over contouren, vertrekpunten en randvoorwaarden die Wonen Wateringen wil hanteren bij de ketensamenwerking bij strategisch en planmatig onderhoud. De dialoogfase is eerst en vooral bedoeld om uitgebreid kennis te maken met elkaar. Ook wordt de gegadigden in deze fase volop gelegenheid geboden om te laten zien hoe zij voldoen aan de ambities van de corporatie op het gebied van ketensamenwerking; wij trekken daar in ieder geval tenminste één dagdeel per gegadigde voor uit. Na deze dialoogfase blijven er een of twee gegadigden over met wie in overleg wordt getreden over een eerste project van circa veertig woningen (design, build & maintenance). 2016: tweede dialoogfase (bouwteam) In de tweede dialoogfase wordt met een of twee gegadigden verder gesproken over de planvorming voor een eerste project van circa veertig woningen; vergelijk het met een bouwteam. Als eerste geeft Wonen Wateringen in deze ronde vanuit het strategisch voorraadbeleid de strategie en doelstellingen af voor de betrokken woningen. Van de partners-in-onderhoud wordt vervolgens verwacht dat zij vanuit die randvoorwaarden te samen met: de rapportage over de uitkomsten van de conditiemeting volgens NEN2767-methodiek van de betrokken woningen; de specifieke informatie over de gestelde budgetten voor de renovatie-ingreep en de gestelde budgetten voor het planmatig onderhoud voor de periode van de betrokken woningen; een standaard Programma van Eisen met daarin het minimale kwaliteitsniveau dat Wonen Wateringen tot nu toe gebruikelijk hanteert; een plan opstellen (design, build & maintenance) voor zowel het strategisch als planmatig onderhoud (onderhoudsscenario) voor een periode van 25 jaar, waarna vervolgens verder gesproken kan worden over prijsvorming en contractering. Als tijdens de invulling en uitvoering daarvan blijkt dat de verwachtingen ten aanzien van ketensamenwerking worden waargemaakt, dan wordt getracht te komen tot een bredere samenwerkingsovereenkomst voor één of meer projecten in Wateringen of Kwintsheul.

16 Disclaimer Het selectieproces Wonen Wateringen is op zoek naar een eerste afspraakje is geen aanbesteding in de zin dat prijzen worden gevraagd. Het is erop gericht dat zoveel mogelijk partijen die bekend zijn en ervaring hebben met ketensamenwerking bij onderhoudsprojecten zich aanmelden en in de daarop volgende dialoogfase laten zien wat hun kennis en kunde concreet inhoudt. Omdat het selectieproces op de inhoud gericht is en niet op prijsvorming, kunnen aan deelname geen rechten worden ontleend ten aanzien van de daadwerkelijke gunning van de genoemde onderhoudsprojecten. Dorpskade HN Wateringen T E eersteafspraakje@wonenwateringen.nl I

U bent dé partner-in-onderhoud voor Wonen Wateringen. Informatie bijeenkomst 10 november 15

U bent dé partner-in-onderhoud voor Wonen Wateringen. Informatie bijeenkomst 10 november 15 Wonen Wateringen daagt u uit om samen te gaan voor de kansen van ketenintegratie en zet in op een langdurige samenwerking met partijen die zich commercieel committeren aan de samenwerking en erin willen

Nadere informatie

Q&A bij de tweede pitch

Q&A bij de tweede pitch Q&A bij de tweede pitch 1 Is er, na gunning, nog een rol in het project voor Bouwend Nederland, Uneto VNI en zo ja, welke rol? Bouwend Nederland, Uneto VNI (in samenwerking met PureBirds) zullen ook na

Nadere informatie

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten vertrouwen, transparantie & Verbondenheid 2 Voor het Volledige rapport: www.regieraadbouwzuid.nl Een nieuwe marktbenadering Bij Wonen Limburg

Nadere informatie

www.woonwaard.nl Samen slim werken Ketensamenwerking

www.woonwaard.nl Samen slim werken Ketensamenwerking Samen slim werken Ketensamenwerking Samen slim werken. Hoe doe je dat? Meer kwaliteit in de bouw. Aanzienlijk kortere doorlooptijden. Minder overlast bewoners. Meer innovatie. Bijna geen faalkosten meer.

Nadere informatie

Selectieleidraad Ketensamenwerking in Poelenburg

Selectieleidraad Ketensamenwerking in Poelenburg Selectieleidraad Ketensamenwerking in Poelenburg Deze leidraad beschrijft het selectieproces om te komen tot een aantal gegadigden voor onderhoudsprojecten in de wijk Poelenburg te Zaandam. Dit is in opdracht

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding Jos van Alphen Bijeenkomst IPG 7-12-2016 Evaluatie Aanbestedingswet Lasten Aanbestedende diensten: Goedkoper: Gebruik elektronische middelen

Nadere informatie

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 DEMONTABEL BOUWEN Menno vd Veen, manager Duurzaamheid en Circulair Bouwen zijn belangrijke thema's bij woningcorporatie De Woonplaats. Wij zijn daarom ook

Nadere informatie

Positionering Ketensamenwerking

Positionering Ketensamenwerking Positionering Ketensamenwerking Hans Wamelink, Faculteit Bouwkunde, Afdeling Real Estate & Housing 12-4-2011 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Succesfactoren Ketensamenwerking

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Hoe maak je de keten LEAN?

Hoe maak je de keten LEAN? Hoe maak je de keten LEAN? Oktober 2012 Meindert Koopman Directeur Bouwbedrijf Rijssen B.V Hoe maak je de keten LEAN?? Inleiding. Traditionele proces. Ketenintegratie.. Van Losser Installatiegroep. Ketenintegratie:

Nadere informatie

EIGENWIJZE GEBOUWEXPLOITATIE. Remco van Wingerden // Henk Hartman

EIGENWIJZE GEBOUWEXPLOITATIE. Remco van Wingerden // Henk Hartman EIGENWIJZE GEBOUWEXPLOITATIE Remco van Wingerden // Henk Hartman 29-1-2015 1 Havensteder 29-1-2015 2 Programma Havensteder Inkoop transportinstallaties Visie op samenwerken Vernieuwende samenwerking Havensteder

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

ACHTERGROND WAAROM? Toelichting selectie NPO - 16 augustus 2013, versie 1.0

ACHTERGROND WAAROM? Toelichting selectie NPO - 16 augustus 2013, versie 1.0 ACHTERGROND Op 15 augustus heeft Wonen Limburg een bijeenkomst gehouden, waarin informatie aan geïnteresseerde marktpartijen is gegeven over de leveranciersselectie van het Niet Planmatig Onderhoud (NPO).

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Inkoopmanagement en Ketenintegratie. 18 september 2008

Inkoopmanagement en Ketenintegratie. 18 september 2008 Inkoopmanagement en Ketenintegratie 18 september 2008 Van Schöll Advies In de huidige vorm ontstaan in 2003 Kernactiviteiten Begeleiden van veranderingsprocessen Optimaliseren van het sproces Inkoop management

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar!

Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar! Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar! Lie Chahboun 14 april 2015 Programmabureau Duurzaam GWW RVO.nl Wie heeft (nog) Duurzaam Inkopen beleid? Wie koopt 100% duurzaam in? Wie

Nadere informatie

Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud

Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud BouwLokalen 1 oktober 2015 Klantgericht bouwen door gericht vakmanschap Thomas Chaulet Introductie Missie Smits Vastgoedzorg richt zich op het voorspelbaar

Nadere informatie

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014 Advies Bewoners Advies Groep Begroting 2014 November 2013 Het advies in hoofdlijn: 1. De ambitie van Nijestee moet vooral gericht zijn op de kerntaken, goede en betaalbare huisvesting voor de doelgroep

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Compaen Datum: juni 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwvereniging

Nadere informatie

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING PORTEFEUILLEMANAGEMENT EN SWOT ANALYSE Portefeuillemanagement is een dynamisch proces waarbij telkens opnieuw geanalyseerd,

Nadere informatie

Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud

Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud Aannemers Architecten Adviseurs januari 2011 Leon Vries Achtergrond Woonservice schakelt regelmatig aannemers, architecten en adviseurs

Nadere informatie

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Directeur Rendon Onderhoudsgroep Inhoud Terugblik, ervaringen

Nadere informatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt door middel van het oprichten van een Advies- en Verkooporganisatie Datum: 13 mei 2013 Status: Publicatie Namens: Werkgroep MIO Duurzaamheid De

Nadere informatie

Veranderingen in het opdrachtgeverschap

Veranderingen in het opdrachtgeverschap Veranderingen in het opdrachtgeverschap Masterclass Opdrachtgeveschap Efficiënt Energiebesparen 5 november2015 - Krimpende portemonnee - De spanning tussen vraag en aanbod - Regisserend Oprachtgeverschap

Nadere informatie

Hoe kan het leuker, slimmer en beter

Hoe kan het leuker, slimmer en beter Hoe kan het leuker, slimmer en beter Leuker: als er ambitie is, als je doelen stelt en vertrouwen is Slimmer: als je gebruik maakt van elkaars expertise en samenwerkt Beter: als je monitort en evalueert

Nadere informatie

Johan Lukkes; Projectmanager en business-developer bij Grontmij Nederland

Johan Lukkes; Projectmanager en business-developer bij Grontmij Nederland Johan Lukkes; Projectmanager en business-developer bij Grontmij Nederland Betrokkenheid o.a.; Projectmanager Energiesprong SWF Projectmanager Blok voor blok Utrecht Label B of meer? Opgave - Focus Financieel

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Profielschets. Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard

Profielschets. Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard Profielschets Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woonwaard Datum: maart 2015 Inleiding Woonwaard is een klantgerichte en vernieuwende woningcorporatie,

Nadere informatie

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5 INKOOPBELEID Datum: 1 december 2017 1/5 1. INLEIDING Jaarlijks koopt Laurentius voor enkele miljoenen euro s aan diensten, werken en leveringen in. Laurentius is zich hierbij van bewust dat deze uitgaven

Nadere informatie

De oplossingsruimte dijt oneindig uit

De oplossingsruimte dijt oneindig uit Wat betekent Conceptueel Bouwen u? Een beter beheersbaar proces, meer zekerheid over het eindresultaat en veel minder rompslomp: dat is waar Conceptueel Bouwen staat. Het Netwerk Conceptueel Bouwen ondersteunt

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES Verantwoorden en leren In een visitatie leggen woningcorporaties openbaar verantwoording af over hun maatschappelijke prestaties in de afgelopen vier jaar. Visitatie richt

Nadere informatie

> Functie- en Competentieprofiel Manager Vastgoed

> Functie- en Competentieprofiel Manager Vastgoed Executive Search, Werving en Selectie en Interim Management Ptolemaeuslaan 40 3528 BP Utrecht Telefoon: 030-6355213 www.gitp.nl >Profiel > Functie- en Competentieprofiel Manager Vastgoed Opdrachtgever

Nadere informatie

Profielschets Directeur - bestuurder Woonforte

Profielschets Directeur - bestuurder Woonforte Profielschets Directeur - bestuurder Woonforte ERLY the consulting company Datum: april 2019 Tel.035-5430088 Woonforte Woonforte is een lokale volkshuisvester met een stevige positie in de stad Alphen

Nadere informatie

Provides als moderne opdrachtgever

Provides als moderne opdrachtgever Provides als moderne opdrachtgever KETENINTEGRATIE IN PLANMATIG ONDERHOUD Werner Eindhoven Missie Provides Provides, vertrouwd en innovatief, biedt een veelzijdig en hoogwaardig aanbod woondiensten voor

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk

Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk Training advies ketensamenwerking (woning-)bouwsector ferrywilgenburg@me.com / 06-10012950 Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk 2 voorbeelden, tips en tops 9 oktober 2015 @FerryWilgenburg Training

Nadere informatie

INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: Vastgesteld door de bestuurder:

INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: Vastgesteld door de bestuurder: INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: 05-11-2018 Vastgesteld door de bestuurder: 15-1-2018 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Kernwaarden van ons opdrachtgeverschap 4 3. Uitgangspunten van beleid 5 4. Opdrachtgeverschap

Nadere informatie

Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra

Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) is een landelijke koepel van zelfstandige

Nadere informatie

Welkom! Versnellingstafels Kennissessie. Oolderhof Roermond-Herten 7 september 2016

Welkom! Versnellingstafels Kennissessie. Oolderhof Roermond-Herten 7 september 2016 Welkom! Versnellingstafels Kennissessie Oolderhof Roermond-Herten 7 september 2016 Programma VT Kennissessie 16:00 Opening & Ketensamenwerking journaal Jack van der Veen Nyenrode Business Universiteit

Nadere informatie

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Congres KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Bouw- en infraprojecten worden geplaagd door kostenoverschrijdingen. Hoe kan een project

Nadere informatie

Oproep voor invulling Gebouw 027E

Oproep voor invulling Gebouw 027E 1 Gebouw 027E Oproep voor een vernieuwende invulling van 3 x 500 m 2 juni 2015 Gebouw 027E... 3 Het Marineterrein Amsterdam... 4 Ontwikkelrichting... 4 Fasering... 4 Uitvoering... 5 Concept Gebouw 027E...

Nadere informatie

VGo-keur wordt steeds belangrijker

VGo-keur wordt steeds belangrijker C l O s E UP VGo-keur wordt steeds belangrijker VGO-Keur is een Kiwagecertificeerd keurmerk voor onderhoudsbedrijven dat onder andere deskundigheid, ervaring, kwaliteit en solvabiliteit toetst. De bewaking

Nadere informatie

Resultaatgericht Portfoliomanagement. 4 oktober 2011

Resultaatgericht Portfoliomanagement. 4 oktober 2011 Resultaatgericht Portfoliomanagement 4 oktober 2011 Portfoliomanagement Van Wat (moeten we doen) naar Hoe (gaan we dat doen): van portfoliomanagement naar operationeel beheer PLAN Vastgoed portfolio DO

Nadere informatie

Profielschets. Manager Vastgoedbeheer. Woonwaard. ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard

Profielschets. Manager Vastgoedbeheer. Woonwaard. ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard Profielschets Manager Vastgoedbeheer Woonwaard ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard Adviseur ERLY: mr. drs. Tristan Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Inleiding Woonwaard

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters

Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters Innovatieve uitvraag Nul-op-de-Meter woningen Pioneering Eric Kouters Workshop Bronnen: Interviews Pioneering en corporaties Techniek: kennissessie 12 februari jl. Proces Introductie: Innovatieve uitvraag

Nadere informatie

Profiel. Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties. Voorzitter Bestuur

Profiel. Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties. Voorzitter Bestuur Profiel Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties Voorzitter Bestuur Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties Voorzitter bestuur Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties

Nadere informatie

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Innovatieve contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Servicecentrum Scholenbouw Opdrachtgevers OCW VNG VO raad PO raad Ketenpartners Steunpunt Seu brede scholen

Nadere informatie

Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé

Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé Bouwlokaal: Bouwen is vooruitzien Jan-Willem Ponjé directeur Bouwbedrijf Ponjé Vestigingsplaats: Handel (gemeente Gemert-Bakel) Opgericht in: 1932 Omzet: 8,5 mln euro Medewerkers: 46 personen Activiteiten:

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Duurzaamheid beleid... 4 3 PLAN: Energieverbruik en reductiekansen... 6 3.1 Energieverbruik door GMB (scope 1 en 2)... 6 3.2 Energieverbruik in de keten (scope 3)... 7

Nadere informatie

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Nieuwe invulling opdrachtgeversrol reduceert stichtingskosten en lifecycle costs en leidt tot het verdwijnen van de onrendabele top 1 Traditionele

Nadere informatie

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen.

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. 2 april 2015 1 Inleiding Eind 2013 is in de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

WELKOM AGENDA 24 APRIL 2019

WELKOM AGENDA 24 APRIL 2019 WELKOM AGENDA 24 APRIL 2019 15:30 uur Inloop, ontvangst en registratie 16:00 uur Inleiding en mededelingen Leerkring (16:10 uur verdiepingstafels) 16:15 uur de Vastgoedfunctie : De Leidraad voor succesvol

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE. Marktconsultatie NCG 29 november 2017

WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE. Marktconsultatie NCG 29 november 2017 WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE Marktconsultatie NCG 29 november 2017 Op welke wijze kunnen innovaties zich ontwikkelen, zodat zij maximaal toegevoegde waarde leveren bij de versterkingsoperatie? De nadruk

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie Profielschets Raad van Commissarissen Versie 1.3-16-07-2014 1. Uitgangspunten De profielschets voor de Raad van Commissarissen van Clavis wordt bepaald door: De verantwoordelijkheden taken, en bevoegdheden

Nadere informatie

Dag Fenna, Wil jij dit met hen delen? Met vriendelijke groet, Bert van Rossum Directeur-bestuurder

Dag Fenna, Wil jij dit met hen delen? Met vriendelijke groet, Bert van Rossum Directeur-bestuurder Van: Bert van Rossum Verzonden: donderdag 21 juni 2018 09:05 Aan: Menke, Fenna CC: Schmitz, Jacqueline

Nadere informatie

V INK MV OOR OPTIMALISA OOP & CONTRA GM INK TIE V C TMANA AN UW CONTRA OOP GEMENT C TEN

V INK MV OOR OPTIMALISA OOP & CONTRA GM INK TIE V C TMANA AN UW CONTRA OOP GEMENT C TEN MVGM INKOOP INKOOP & CONTRACTMANAGEMENT VOOR OPTIMALISATIE VAN UW CONTRACTEN MVGM INKOOP INKOOP & CONTRACTMANAGEMENT VOOR OPTIMALISATIE VAN UW CONTRACTEN Afspraken van inkoop gaan steeds vaker over meer

Nadere informatie

Vormgeven aan Vernieuwend Opdrachtgeverschap. 11 september 2013

Vormgeven aan Vernieuwend Opdrachtgeverschap. 11 september 2013 Vormgeven aan Vernieuwend schap september 203 Waarom vernieuwing? Wat bereiken met vernieuwend opdrachtgeverschap? Afwenden onnodige kosten, naar lagere prijs Vermijden tegenvallende kwaliteit, meer kwaliteit

Nadere informatie

Doel van de bijeenkomst

Doel van de bijeenkomst Rinke Meijer en Nino Lopulalan 21 november 2016 Doel van de bijeenkomst U informeren over: Aanbesteden Niet-openbare procedure In te dienen documenten Tenderned Tijdens deze bijeenkomst wordt géén inhoudelijke

Nadere informatie

Opschalen duurzaam wonen NoM Twente. 6 december 2016

Opschalen duurzaam wonen NoM Twente. 6 december 2016 Opschalen duurzaam wonen NoM Twente 6 december 2016 Programma 14.45 uur Inloop met koffie en thee 15.00 uur Opening 15.05 uur Ervaringen en plannen NoM Twente 15.20 uur 15.30 uur 16.00 uur 16.20 uur 16.30

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Marktdag 22 november 2012. Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6

Marktdag 22 november 2012. Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6 Marktdag 22 november 2012 Ondernemend aanbesteden gericht op lage TCO WELKOM SESSIE 6 Even voorstellen Paul Kuijpers (1961) Partner bij Balance & Result adviseurs, (Deventer) Ervaringen Haal het beste

Nadere informatie

PPS en maatschappelijk vastgoed

PPS en maatschappelijk vastgoed PPS en maatschappelijk vastgoed 19 april 2011 Peter Oussoren Tenman Inhoud: Is er een probleem? Wat verwachten we van een oplosssing Even herhalen :PPS PPS nieuwe stijl : lean en mean Probleemstelling:

Nadere informatie

Samenvatting. dinsdag 10 juli Status - Intern

Samenvatting. dinsdag 10 juli Status - Intern Op koers 2018-2022 Samenvatting Dit is de samenvatting van de koers. Na de zomer vind je op onze website een online koers. Die vullen we de komende jaren aan met resultaten en plannen. Zodat ook jij onze

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

Inlichtingendocument Nieuwe Energie voor Groenoord. Woningen gereed maken voor de Leiding over Noord

Inlichtingendocument Nieuwe Energie voor Groenoord. Woningen gereed maken voor de Leiding over Noord Inlichtingendocument Nieuwe Energie voor Groenoord Woningen gereed maken voor de Leiding over Noord Projectgegevens Project Code Inlichtingendocument Nieuwe Energie voor Groenoord Ti-0780 Datum juli 2019

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Directeur-bestuurder. bij. Baston Wonen

FUNCTIEPROFIEL. Directeur-bestuurder. bij. Baston Wonen FUNCTIEPROFIEL Directeur-bestuurder bij Baston Wonen PublicSpirit Mevrouw drs. J. Goudsmit Directeur September 2014 De context Baston Wonen is een woningcorporatie in de gemeente Zevenaar met circa 4.000

Nadere informatie

Grip op Rendement. 9 oktober 2018

Grip op Rendement. 9 oktober 2018 Grip op Rendement 9 oktober 2018 Even voorstellen: Op de agenda: Maarten Berends Adviseur Strategie & Financiën Inzicht in het verdienmodel Kansen voor verbetering Bedrijfsfase en ondernemersrollen 4 de

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2019.01 Vastgesteld door RvC: oktober 2016 Opnieuw vastgesteld: 6 maart 2019 Gezien door de bestuurder: 6 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Profielschets

Nadere informatie

Ontwikkelcompetitie Noordgebouw. Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton

Ontwikkelcompetitie Noordgebouw. Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton Ontwikkelcompetitie Noordgebouw Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton Toplocatie en complexe opgave in één Zichtlocatie aan het spoor Tussen station en

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A)

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A) Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding Renovatie Aladnahal Aalten Bouwkundig perceel (A) Opdrachtgever : Gemeente Aalten Opgesteld door : MPC bv, Mark Penninkhof Datum : 8 november 2012 Publicatienummer

Nadere informatie

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door December 2012 De WoonTafel Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van ketensamenwerking Mede mogelijk gemaakt door Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

VISIEdocument. Innovatie in de bouw. April 2009

VISIEdocument. Innovatie in de bouw. April 2009 VISIEdocument April 2009 Innovatie in de bouw Innovatie in de bouw steeds belangrijker Innovatie is voor bouwbedrijven van steeds groter belang om zich in een snel veranderende samenleving te profileren

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Profiel Manager Bibliotheken 20 maart 2015 Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren Voor: Bouwlokalen Het Nieuwe Renoveren 11 oktober 2011 te Doetinchem http://www.slimrenoveren.nl

Nadere informatie

No Pain, No Gain : De Kunst van het Loslaten. Rob Beukeboom, Alliander NEVI Noord on Tour, RUG, 3 nov 2016

No Pain, No Gain : De Kunst van het Loslaten. Rob Beukeboom, Alliander NEVI Noord on Tour, RUG, 3 nov 2016 No Pain, No Gain : De Kunst van het Loslaten Rob Beukeboom, Alliander NEVI Noord on Tour, RUG, 3 nov 2016 Duurzame bedrijfsvoering als speerpunt MVO (en daarmee ook MVI) is gericht op: CO 2 Inclusie

Nadere informatie

Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever

Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever Apeldoorn, de meest vernieuwende opdrachtgever Sander Lubberhuizen Jos van Nuenen Teamleiders afdeling Ingenieursbureau Keuze voor nieuwe contractvormen Projectspecifieke omstandigheden Geen systematische

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet?

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Nederland kent naar schatting tussen de 3000 en 4000 social enterprises, een relatief kleine maar groeiende sector, met groot potentieel.

Nadere informatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie KOERS 2018-2023 Route 23 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken gericht op oplossingen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Poeldijk 2, 3621 CZ Breukelen Telefoon (0346) 25 94 90 E-mail info@vechtenomstreken.nl

Nadere informatie

Prima jaar met heftig slot. Beknopte versie van het jaarverslag 2017

Prima jaar met heftig slot. Beknopte versie van het jaarverslag 2017 Prima jaar met heftig slot Beknopte versie van het jaarverslag 2017 Prima jaar met heftig slot Lees ons volledige jaarverslag op vidomes.nl/jaarverslag Voorwoord We hebben mooie resultaten geboekt in 2017.

Nadere informatie

Duurzame Bouw & gebiedsontwikkeling

Duurzame Bouw & gebiedsontwikkeling Duurzame Bouw & gebiedsontwikkeling Squarewise 9 november 2011 Noor Huitema-Hellemans (huitema@squarewise.com; 020-4473925) Squarewise is een adviesbureau met een sterke focus op: strategie, innovatie,

Nadere informatie