2 e termijnrapportage MGR Regio Rijk van Nijmegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 e termijnrapportage 2015. MGR Regio Rijk van Nijmegen"

Transcriptie

1 2 e termijnrapportage 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen

2 2 Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding Regioplatform voor afstemming en overleg Rapportage Werkbedrijf Terugblik: de eerste vijf maanden Wat hebben we gerealiseerd? Kandidaten uit de Participatiewet naar werk Actieve bedrijven Kandidaten op leerwerkplekken Opgehaalde vacatures Jongeren naar werk en terug naar onderwijs Invulling banenafspraak Realisatie tot en met de tweede termijn Risico s Bijlage 1 Financiën Bijlage 2 Bestandsontwikkeling Participatiewet Bijlage 3A: Kandidatenbestand arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen Bijlage 3B Uitstroom naar werk arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen 24

3 Samenvatting In deze tweede termijnrapportage 1 informeren we uw raden over de ontwikkelingen binnen de MGR. De begroting van de MGR, die in november door ons Algemeen Bestuur is vastgesteld en aan uw raden is aangeboden, dient daarvoor als basis. De rapportage gaat kort in op de ontwikkelingen binnen de MGR als samenwerkingsplatform. De nadruk ligt op de ontwikkelingen en de resultaten van de module Werkbedrijf. Ontwikkelingen binnen de MGR als regionaal samenwerkingsplatform De platformfunctie van de MGR begint steeds meer vorm te krijgen. Er zijn verdere stappen gezet in de inrichting van de MGR. In dat kader is in april aan de raden een voorstel aangeboden tot het wijzigen van de juridische regeling voor de MGR. Met die wijzigingen wordt onder meer geregeld dat de SW wordt toegevoegd aan het Werkbedrijf en wordt ICT als module in de MGR opgenomen. Over deze voorstellen heeft de agendacommissie, samen met het Dagelijks Bestuur van de MGR, een raadsconferentie georganiseerd. In deze bijeenkomst zijn de raden geïnformeerd over de voorstellen die voorlagen en de stappen die de komende maanden gezet gaan worden. Ontwikkelingen en resultaten module Werkbedrijf Het Werkbedrijf is vijf maanden operationeel en sinds 18 mei werkt iedereen (Werkbedrijf en UWV) vanuit dezelfde locatie aan de Nieuwe Dukenburgeweg. In deze rapportage informeren we u over de resultaten van het Werkbedrijf in de periode van maart, april en mei. Als het relevant is zullen we hierbij ook de resultaten van het UWV betrekken. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de achterblijvende resultaten uit de eerste rapportage te verbeteren. De resultaten van maart, april en mei zijn dan ook verbeterd vergeleken ten opzichte van de eerste twee maanden, toen veel energie gestoken moest worden in het inrichten van de organisatie en systemen. Uitstroom Participatiewet naar Werk De uitstroom uit de Pwet naar werk was in de eerste maanden al hoger dan begroot, die lijn houden we vast. We liggen met een uitstroom van 418 personen op koers om de doelstelling van 1000 mensen die uitstromen naar werk in 2015 te realiseren. Leerwerkplekken Tot en met 31 mei 2015 zijn er 950 kandidaten begeleid op een leerwerkplek. Hiermee lopen we in ruime mate voor op onze doelstelling. Opgehaalde vacatures We merken dat de omslag die het Werkbedrijf wil maken naar meer focus op de werkgever tegelijkertijd vereist dat we onze kandidaten goed in beeld houden. Door de hogere instroom aan kandidaten dan begroot levert dat extra druk op in de uitvoering. Veel capaciteit is dan ook uitgegaan naar het plaatsen 1 De eerste rapportage noemden we een kwartaalrapportage. We spreken nu over termijnrapportages, omdat de termijn waarover we rapporteren niet identiek is aan een kwartaal. Deze tweede termijn rapportage rapporteert over de eerste vijf maanden van het jaar 2015, en in het bijzonder over de maanden maart, april en mei.

4 4 van kandidaten op de opgehaalde vacatures. Dit is terug te zien in de uitstroomcijfers. We zijn er dan ook in geslaagd om 39% van de vacatures in te vullen. Tegelijkertijd zien we dat het aantal opgehaalde vacatures achterblijft bij de begroting. Jongeren naar werk en terug naar school Jongeren (27) vormen een van de doelgroepen waar het werkbedrijf extra prioriteit aan geeft. In de periode tot 30 april zijn 165 jongeren uitgestroomd naar werk en 18 jongeren teruggegaan naar school. Banenafspraak Onze regio heeft in het kader van de banenafspraak als indicatieve opgave van het Rijk gekregen om in 2015 en 2016 in totaal 305 extra banen bij bedrijven te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het is met name aan de werkgevers om hiervoor ook de banen aan te leveren. Het Werkbedrijf ondersteunt hierin, samen met UWV, door de kandidaten in beeld te brengen en geschikte kandidaten aan te dragen. De SAR is bezig met het opstellen van een campagneplan rondom de baanafspraak, om zo een extra impuls te geven aan meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking. We slagen er goed in om geschikte kandidaten uit het doelgroepregister aan te leveren voor door werkgevers aangemelde banenafspraakvacatures. Tot en met mei dit jaar zijn 74 kandidaten met een arbeidsbeperking aan de slag gegaan op een garantiebaan bij een regulier bedrijf. Daarbij is het 15 maal voorgekomen dat een werkgever uit eigen intiatief een vacature meldde voor een kandidaat van de banenafspraak. 14 van deze 15 banenafspraakvacatures hebben we ingevuld. Werken in werksoorten We hebben de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in de dienstverlening aan werkgevers en de kandidaten, ondermeer door het uitvoeren van een aantal pilots. Een uitkomst hiervan is dat we vanaf juni werken georganiseerd naar werksoorten. Een werksoort is bijvoorbeeld logistiek of detailhandel. In deze structuur leren onze medewerkers de specifieke vraag op de arbeidsmarkt kennen en kunnen zij hun netwerk van werkgevers in de regio beter onderhouden en uitbreiden. Door het werken in werksoorten kunnen we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen en zoveel mogelijk mensen aan een passende baan helpen.

5 5 1 Inleiding Voor u ligt de tweede termijnrapportage van de MGR Regio Rijk van Nijmegen. Met dit document rapporteren we over de ontwikkelingen binnen de MGR in de maanden maart, april en mei van 2015, zowel financieel als inhoudelijk. De begroting van de MGR, die in november door ons algemeen bestuur is vastgesteld en aan uw raden is aangeboden, dient daarvoor als basis. De MGR is zowel een uitvoeringsorganisatie, als een platform voor regionaal overleg. In het kader van deze uitvoeringstaak, is 1 januari 2015 de eerste module van de MGR van start gegaan: het Werkbedrijf. Afgesproken is dat bij deze taak prioriteit ligt in de eerste periode. Met het Werkbedrijf worden door de deelnemende gemeenten, het SW bedrijf Breed, het UWV en andere organisaties de handen ineen geslagen om de doelstellingen uit de Participatiewet te realiseren. Een bijzonder samenwerkingsverband omdat hiermee het afbreken van de schotten tussen de verschillende regelingen, wordt doorvertaald naar de uitvoeringsorganisatie. Het jaar 2015 staat voor het Werkbedrijf in het teken van de bouw en inrichting. Dit betekent dat dit jaar gewerkt wordt aan de integratie van Breed in het Werkbedrijf, dat het personeel geplaatst wordt en dat de gezamenlijke uitvoering van start gaat. Het proces om dat te realiseren vraagt nog wel om instemming van de betrokken partijen (colleges, raden en medezeggenschap). Het is echter een proces: nog niet alles stond per 1 januari 2015 en ook nog niet alles zal in de uitvoering volledig functioneren per 1 januari In hoofdstuk 3 van deze rapportage beschrijven wij wat we in de afgelopen maanden op dit gebied hebben gerealiseerd. Ook het verder opzetten van de MGR en vormgeven van de platformfunctie zijn echter belangrijk en mogen niet worden vergeten. Alle gemeenten staan voor grote opgaven door decentralisaties in het sociaal domein, bezuinigingsdoelstellingen en zich veranderende verhoudingen tussen lokaal bestuur en plaatselijke samenleving. Samenwerking tussen gemeenten is essentieel om hier op een goede manier vorm aan te kunnen geven. Daarom besteden wij in deze termijnrapportage, net als in de eerste, aan beide onderdelen van het takenpakket aandacht, waarbij met name gefocust wordt op het Werkbedrijf. Dit is conform de keuzes die zijn gemaakt bij de begroting voor 2015.

6 6 2 Regioplatform voor afstemming en overleg In het koersdocument In een goede relatie geef je elkaar de ruimte staat een aantal principes gedefinieerd voor regionale samenwerking. Principes die tot stand gekomen zijn na een traject van ruim twee jaar met raden en colleges: 1) Samenwerking haalt het maximale uit de uitvoering; 2) Samenwerking laat beleid een lokale aangelegenheid; 3) Samenwerking levert geen bestuurlijke drukte op; 4) Samenwerking gaat uit van ontkokering en integraliteit. Het Werkbedrijf staat als eerste module van de MGR voor de uitdaging vorm te geven aan de eerste twee principes. Over de stappen die hierin zijn gezet in de afgelopen drie maanden kunt u lezen in de volgende hoofdstukken. Het is aan de MGR om invulling te geven aan de laatste twee principes. Wat hebben we gedaan? De afgelopen maanden hebben we gezien dat de platformfunctie van de MGR steeds meer haar plek begint in te nemen. Zo zijn we bezig geweest om verdere stappen te zetten in de inrichting van de MGR. In dat kader is in april aan de raden een voorstel aangeboden tot het wijzigen van de juridische regeling voor de MGR. Met die wijzigingen wordt onder meer geregeld dat de SW wordt toegevoegd aan het Werkbedrijf en wordt ICT als module in de MGR opgenomen. Het vaststellen van de wijzigingen in de MGR is een bevoegdheid van de colleges en raden en formeel heeft de MGR daarin dan ook geen rol. We hebben echter wel gezien dat het voorbereiden van de voorstellen en de door te voeren wijzigingen op een goede manier in het bestuur van de MGR kan worden vormgegeven, zodat regionale afstemming heeft plaatsgevonden alvorens de colleges een besluit nemen. Daarnaast heeft de agendacommissie, samen met het Dagelijks Bestuur van de MGR, een raadsconferentiegeorganiseerd over deze voorstellen. Dit is een goedbezochte bijeenkomst geweest, waar de raden zijn geïnformeerd over de voorstellen die voorlagen en de stappen die de komende maanden gezet gaan worden. Door deze samenwerking tussen de agendacommissie, het bestuur van de MGR, de colleges en de raden kunnen we gezamenlijk tot goede resultaten komen, zoals de afgelopen periode is gebleken. Een ander voorbeeld van het steeds meer functioneren als platform, is het feit dat het algemeen bestuur van de MGR de afgelopen maanden ook is gebruikt als gremium voor afstemming op thema s die niet tot de uitvoering van de MGR behoren. Zo hebben in het bestuur gesprekken plaatsgevonden over het doelgroepenvervoer ten behoeve van afstemming tussen de colleges in het Rijk van Nijmegen, alvorens of nadat met de regio Arnhem het gesprek is gevoerd. Hoewel op die manier de platformfunctie zich ook organisch reeds ontwikkeld, vinden we het belangrijk om met elkaar en de raden uit te spreken hoe we deze taak van de MGR willen gaan invullen. Hiervoor is in de afgelopen maanden een notitie voorbereid, die op korte termijn wordt besproken in het algemeen bestuur. Op basis van deze opiniërende nota willen we het gesprek aangaan met de colleges en de raden in de regio. In afstemming met de agendacommissie wordt dit proces op een goede manier vormgegeven. Dat zal in de tweede helft van dit jaar gaan plaatsvinden.

7 7 3 Rapportage Werkbedrijf Inhoud van deze termijnrapportage In deze termijnrapportage kunt u lezen waarmee we aan de slag zijn gegaan en wat we gerealiseerd hebben. De termijn waarover wordt gerapporteerd is: maart, april en mei We geven inzicht in de volgende zeven punten: 1. terugblik: de eerste vijf maanden 2. de uitstroom naar werk 3. actieve werkgevers 4. het aantal mensen begeleid op leerwerkplekken 5. het aantal opgehaalde en ingevulde vacatures 6. jongeren aan het werk en terug naar school 7. invulling van de banenafspraak In hoofdstuk zes vindt u een nadere specificatie van het onderdeel Financiën. In samenspraak met ons bestuur en raden werken we de informatiebehoeften verder uit. We stellen hiervoor een informatieprotocol vast. In dit Informatieprotocol worden (nadere) afspraken gemaakt over de verantwoordingscyclus en de kritieke prestatie indicatoren van het Werkbedrijf. De deelnemende gemeenten wordt, voorafgaand aan de vaststelling van het informatieprotocol door het algemeen bestuur, gevraagd hun zienswijze hierop te geven. Wat is in deze termijnrapportage nog niet meegenomen? De resultaten van het Werkbedrijf met betrekking tot de maat en/of het meerwerk voor de deelnemende gemeenten zijn in deze rapportage niet meegenomen. De dienstverleningsovereenkomsten hierover moeten op het moment van opstellen van deze rapportage nog worden afgesloten. We verwachten dit voor de meeste gemeenten net voor het zomerreces te kunnen doen. In de volgende termijnrapportage streven we ernaar ook over deze afspraken te rapporteren. In de onderhavige rapportage staat nog geen andere informatie over het aantal kandidaten dat actief benaderd wordt voor de dienstverlening door het Werkbedrijf. Ook wat betreft dit onderdeel geldt dat we ernaar streven dit wel in de eerstvolgende termijnrapportage op te nemen.

8 8 3.1 Terugblik: de eerste vijf maanden Pilot werkgeversdienstverlening & kandidaatsbenadering De bedrijfsdienstverlening vervult een prominente rol binnen de dienstverlening van het Werkbedrijf. Dit vraagt om een nieuwe manier van werken en klanten benaderen. Om hier ervaring mee op te doen is het Werkbedrijf begin dit jaar gestart met twee pilots: pilot werkgeversdienstverlening en pilot kandidaatsbenadering. Eind mei zijn de pilots formeel afgerond. De opgedane ervaring uit beide pilots wordt nu breed uitgezet binnen de uitvoeringsorganisatie, daar waar mogelijk samen met het UWV en Breed. Voor 2015 is een overzicht van activiteiten en doelen opgesteld met betrekking tot de doorontwikkeling van de bedrijfsdienstverlening. Enkele voorbeelden hiervan zijn: trainingsprogramma t.b.v. deskundigheidsbevordering, wijkgericht werken (opzetten van actiecentra), de pilot flexwerk en een advertentiecampagne. Er is gekozen om de medewerkers uit beide pilots te verdelen over de nieuwe teams. Deze teams worden ingericht op basis van werksoorten. Hiermee wordt in juni gestart. Dit wordt hieronder toegelicht. Werken in werksoorten Het Werkbedrijf kiest ervoor om teamgericht te werken op basis van werksoorten om zo een betere aansluiting tussen vraag en aanbod creëren. Een werksoort is een verzameling van functies/ werkzaamheden die een logische samenhang hebben binnen min of meer hetzelfde werksegment. We sluiten hierbij aan bij de verdeling van werksoorten zoals Breed deze ook gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld Groen, grijs en buiten, Schoonmaak en Productie, magazijn en logistiek. Hier kiezen we voor omdat: Bemiddelen eenvoudiger is indien er wordt gewerkt met werksoorten. Beschikbaar werk en beschikbare kandidaten zijn beter te vinden en de match is kansrijker; Extra focus als je werkt vanuit je specialiteit; Frictieproblemen tussen vraag en aanbod komen snel in beeld komen; We activiteiten inrichten op werksoorten waardoor maatwerk ontstaat, b.v. groepstrainingen en matchmomenten. Instroom kandidaten Werkbedrijf Bij de start van het Werkbedrijf is een keuze gemaakt om de nieuwe instroom van kandidaten te bemiddelen naar werk. Gemeenten sturen hun nieuwe bijstandsgerechtigden (met arbeidspotentie) naar het Werkbedrijf. Het blijkt dat dit aantal kandidaten hoger is dan geraamd. Op jaarbasis zijn we uitgegaan van circa 2000 kandidaten. In de eerste vijf maanden zijn 1347 kandidaten door de deelnemende gemeenten aangemeld bij het Werkbedrijf. Als we dit aantal extrapoleren naar het hele jaar komen we uit op ruim 3200 kandidaten. Dit zijn er aanzienlijk meer dan voorzien. Het Werkbedrijf bedient nu alle kandidaten die worden aangemeld. Daarbij zien we ook dat de kandidaten die zich melden vaak een moeilijker bemiddelbare groep is. Dit geldt zowel voor de groep jongeren (meer jonggehandicapten) als de groep 27+. Het gevolg hiervan is dat het Werkbedrijf meer inzet op de kandidaatsbenadering dan verwacht, wat in zekere zin ten koste van de andere twee functies: de bedrijfsdienstverlening en de verbindingsfunctie.

9 9 De Bestuurscommissie Werk heeft besloten om vooralsnog in te blijven zetten op de kandidaatsbenadering voor de nieuwe instroom. Juist omdat dit één van de prioritaire doelgroepen is. In overleg met de deelnemende gemeenten zal extra aandacht worden besteed aan het scherper beoordelen of de nieuwe instroom arbeidspotentie heeft. Daarnaast zal het Werkbedrijf zich beraden op slimme en kortdurende interventies voor de werkfitte nieuwe instroom. Stuurgroep Arbeidsmarkt Rijk van Nijmegen (SAR) De samenwerking in de Stuurgroep Arbeidsmarkt Rijk van Nijmegen heeft op 21 april officieel vorm gekregen met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Doel is om binnen twee jaar extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in te vullen. Het Werkbedrijf heeft de opdracht gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Dit doen we uiteraard samen met het UWV, Breed en werkgevers in de regio. De eerste stappen zijn gezet: er ligt een marktbewerkingsplan, in juli wordt het campagneplan werkgeversoffensief baanafspraak vastgesteld door de SAR en de eerste bijeenkomsten voor en door werkgevers over de baanafspraak zijn gepland. Aan de slag met de baanafspraak! De SAR is bezig met het opstellen van een campagneplan rondom de baanafspraak, om zo een extra impuls te geven aan meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking. In mei heeft een groep werkgevers, medewerkers van het WerkBedrijf, Breed en FNV tijdens een inspirerende brainstorm een eerste aanzet voor het campagneplan gemaakt. Op dit moment wordt het plan verder uitgewerkt zodat de SAR hier in juli een besluit over kan nemen en kunnen we na de zomer van start. Overigens staat het Werkbedrijf natuurlijk niet stil als het gaat om de baanafspraak; in gesprekken met werkgevers komt het ter sprake, er is aandacht voor op de website, in de brochure van het WerkBedrijf en tijdens bijeenkomsten. Eén van de projecten die nu is opgestart is het programma Werkgevers gaan inclusief. Eind juni vindt er een kickoff bijeenkomst plaats voor werkgevers bij NEC over de baanafspraak. Hierna krijgen enthousiaste werkgevers het aanbod om in drie workshops met elkaar verder te onderzoeken waarom ze ruimte willen maken voor mensen met een beperking, waar in hun bedrijf geschikte werkplekken te vinden of te vormen zijn en hoeveel banen zij denken de komende jaren beschikbaar te kunnen maken voor de doelgroep. Deze netwerkaanpak wordt gefinancierd vanuit de extra middelen die het Rijk hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Jongerenteam Het Werkbedrijf heeft ervoor gekozen om vooralsnog ook op de nieuwe locatie op de Nieuwe Dukenburgseweg de open inloop voor jongeren in stand te houden. In paragraaf 4.5 is opgenomen hoeveel jongeren de eerste maanden zijn uitgestroomd naar werk en terug naar onderwijs zijn geleid om alsnog een startkwalificatie te halen. We merken dat de doelgroep die zich meldt bij het jongerenloket zwaarder wordt (o.a. de jonggehandicapten en het aantal vluchtelingen neemt toe). 42% van de jongeren die zich in 2015 gemeld hebben bij het jongerenloket heeft een uitkering aangevraagd. Over heel 2014 was dit 38%. We investeren fors aan de voorkant om instroom bij het jongerenloket te voorkomen. We proberen vanuit de scholen (PRO/VSO en de Entree opleiding bij het ROC) jongeren al te bemiddelen naar werk (of indien 2 Dit aantal is een indicatieve opgave van het Rijk, gebaseerd op een aantal kengetallen van de Arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen

10 10 niet haalbaar dagbesteding) om te voorkomen dat ze in een uitkering terecht komen. Waar nodig wordt een indicatie baanafspraak aangevraagd of vindt een verdiepende diagnose door arbeidsdeskundigen plaats. Integratie Breed In het integratie en inrichtingsplan Daadwerkelijk in Bedrijf, vastgesteld door algemeen bestuur op 11 februari 2015 is onder meer beschreven hoe de integratie van Breed in het Werkbedrijf per 1 januari 2016 vormgegeven wordt. Het inrichtingsplan ligt nu voor ter advisering aan de Ondernemingsraad van Breed en de BOR van de deelnemende gemeenten van het werkbedrijf. Verwacht wordt dat het plan voor de zomer 2015 definitief kan worden vastgesteld. Arbeidsmatige dagbesteding Begin dit jaar werkten er 365 kandidaten op een arbeidsmatige dagbestedingsplek. Cijfers over de huidige aantallen zijn nog niet beschikbaar, naar verwachting informeren we u daar in volgende termijnrapportage over. In het Samenwerkingsteam is de toeleidingprocedure uitgewerkt. Bij twijfel over de inzet van arbeidsmatige dagbesteding en/of onduidelijkheid over de meest geschikte werkplek voor de kandidaat wordt een oriëntatiefase gestart. In deze fase kan een kandidaat bij één of meerdere aanbieders gedurende een aantal weken meedraaien. De toeleidingsprocedure dient nog verder te worden ingebed in het netwerk van wijkteams, scholen en medewerkers van het Werkbedrijf. Aankomende periode wordt hier aandacht aan besteed door het organiseren van informatiebijeenkomsten. Voor het zomerreces wordt in de Bestuurscommissie Werk de uitwerking van de Percelenregeling besproken en vastgesteld.

11 11 4 Wat hebben we gerealiseerd? Vooraf: economie en arbeidsmarkt Het UWV rapporteerde in mei 3 dat de Nederlandse economie weer aan het groeien is en het dat het consumentenvertrouwen is toegenomen. In de meeste sectoren is sprake van banengroei. In een aantal sectoren is echter nog sprake van banenkrimp. Die is het sterktste aan de orde in de sector Zorg & Welzijn. Zorg & Welzijn biedt met ruim banen een kwart van de werkgelegenheid in onze regio. Samen met de sector Onderwijs is Zorg & Welzijn zwaarder vertegenwoordigd in onze regio dan landelijk gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat de werkgelegenheid minder gevoelig is voor conjunctuur maar extra gevoelig is voor overheidsbeleid en demografische ontwikkelingen. 4.1 Kandidaten uit de Participatiewet naar werk In de begroting is afgesproken dat we minimaal dezelfde uitstroom naar werk realiseren die de regio vorig jaar realiseerde. De doelstelling voor 2015 is gesteld op kandidaten die naar werk uitstromen bij reguliere bedrijven. We liggen hiervoor goed op koers. Dit is te zien in de onderstaande grafiek, die de regionale uitstroom uit de Participatiewet naar werk weergeeft. Grafiek: Uitstroom uit de Participatiewet naar werk Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Realisatie Begroot Bron: Bureau Inkomen regiogemeenten 3 Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, UWV, mei Sommige cijfers over de eerste 2 maanden in deze tweede termijnrapportage kunnen afwijken van de cijfers uit de eerste termijnrapportage. Dit komt door mutaties die gemeenten met terugwerkende kracht doorvoeren en hebben dus geen effect op het totaal resultaat.

12 12 In onderstaande tabel is de uitstroom naar werk uit de Participatiewet gespecificeerd per gemeente. We constateren dat de uitstroom goed in lijn ligt met de resulataten tot en met mei van vorig jaar. De gemeente Wijchen blijft echter achter in cijfers van uitstroom naar werk. Het Werkbedrijf is samen met de gemeente Wijchen aan het onderzoeken of dit te maken heeft met de wijze van registratie of dat er andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Tabel: Uitstroom uit de Participatiewet naar werk gespecificeerd per gemeente 2015/ / / / / / / / / / / / Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Real. Doel Nijmegen Wijchen Groesbeek Beuningen Druten Heumen Mook en Mid Uitstroom uit de PW gemeenten Realisatie cumulatief Begroot Bron: Bureau Inkomen regiogemeenten In bijlage 3a vindt u een overzicht kandidatenbestand van de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen. In bijlage 3b vindt u een overzicht van de uitstroom naar werk van de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen (het UWV en Werkbedrijf Rijk van Nijmegen).

13 Actieve bedrijven In de vorige rapportage hebben we gerapporteerd over het aantal bedrijfscontacten. Bedrijfscontacten an sich zeggen onvoldoende over de kans op een succesvolle plaating. Juist duurzame samenwerkingsrelaties tussen Werkberdrijf en werkgevers liggen hieraan ten grondslag. In deze termijnrapportage kiezen we er daarom voor om het aantal actieve bedrijven weer te geven. Hiermee bedoelen we werkgevers waarmee het Werkbedrijf intensief samenwerkt bij het plaatsen van kandidaten op een werkplek of leerwerkplek. Deze rapportage en de definitie van onze prestaties zijn in ontwikkeling. In de komende periode onderzoeken we hoe we deze indicator nog kunnen aanvullen of verfijnen. Onderstaande tabel geeft het aantal actieve bedrijven weer onderverdeeld naar werksoort. Het werkbedrijf werkt met 904 bedrijven intensief samen bij het plaatsen van kandidaten op een werkplek of leerwerkplek. Tabel: Aantal actieve bedrijven ingedeeld naar werksoort Aantal 1. Techniek, Reparatie en Montage Groen en Grijs Schoonmaak Verkoop, Begeleiden en Verzorgen, Horeca en Catering Administratie Toezicht en Beheer Productie, Magazijn en Logistiek Nog niet toegewezen aan werksoorten 201 Totaal aantal actieve bedrijven 904 Bron: Matchine

14 Kandidaten op leerwerkplekken Kandidaten die nog een tussenstap nodig hebben voordat zij betaald werk kunnen verrichten plaatsen we op leerwerkplekken. Zij werken met behoud van uitkering om werkervaring op te doen, hun werknemersvaardigheden te verbeteren, zich te oriënteren of arbeidsritme op te doen. De leerwerkplekken vullen we zoveel mogelijk in bij reguliere werkgevers, omdat de werkvloer voor de meeste mensen de beste plek is om zich te ontwikkelen. De doelstelling is om in 2015, kandidaten te begeleiden op een leerwerkplek. Tot en met mei 2015 zijn er 950 kandidaten begeleid op een leerwerkplek. Dit betreft het aantal kandidaten op een lopende leerwerkplek (648) plus het aantal kandidaten dat nieuw gestart is op een leerwerkplek (302). Het aantal ligt nu al dichtbij de doelstelling van doordat we sinds de start op 1 januari meer mensen op een leerwerkplek begeleiden dan waar we vanuit waren gegaan. Wanneer we het aantal kandidaten in begeleiding op 31 mei 2015 (rekeninghoudend met tussentijdse inen uitstroom) doortrekken naar het eind van het jaar verwachten we in 2015 uiteindelijk kandidaten te begeleiden op een leerwerkplek. Tabel: Totaal aantal kandidaten begeleid op een leerwerkplek (lwp) Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Real. Doel Leerwerkplekken in begeleiding cum Bron: GWS Werkbedrijf

15 Opgehaalde vacatures In het kader van de bedrijfsdienstverlening haalt het Werkbedrijf vacatures op bij werkgevers. We zoeken vervolgens naar passende kandidaten om te plaatsen en zo de vraag naar arbeidskracht van de werkgever in te vullen. We streven ernaar 40% van de vacatures in te vullen. Dit betekent dat we voor een match niet alleen de vraag naar personeel van de werkgever moeten kennen, maar ook de kandidaten en hun mogelijkheden. In het richten van onze inspanningen gaat het erom hierin de balans in te vinden. We zien nu dat het aantal opgehaalde vacatures achterblijft bij het aantal dat we begroot hebben. Tegelijkertijd lopen we op koers met het aantal kandidaten dat uitgestroomd is naar betaalde arbeid. Ook is het vacaturebestand groter dan de vacatures die het Werkbedrijf ophaalt en moeten vacatures aansluiten op het kandidatenbestand. We onderzoeken daarom in hoeverre deze indicator de prestatie juist uitdrukt en hoe we deze nog kunnen aanpassen of verfijnen. Dit zal opgenomen worden in het informatieprotocol. Het aantal opgehaalde en ingevulde vacatures in onderstaande grafiek en tabel geven de aantallen exclusief de vacatures van het UWV weer. Het Werkbedrijf plaatst ook kandidaten op vacatures van het UWV, deze aantallen zijn bij de berekening van het invullingspercentage niet meegenomen. Grafiek: Aantal opgehaalde vacatures bij werkgevers Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Realisatie cum Begroot Bron: Matchine vacatures Tabel: Invullingspercentage opgehaalde vacatures 2015 Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Real. Doel Opgehaalde vacatures cum Ingevulde vacatures cum Vervullingspercentage 44% 43% 42% 42% 39% 40%

16 Jongeren naar werk en terug naar onderwijs In de begroting zijn jongeren als prioritaire doelgroep benoemd. In deze termijnrapportage geven we extra aandacht aan de resulaten met betrekking tot de kandidaten die het Werkbedrijf bedient onder de 27 jaar. Uitstroom naar werk, school/opleiding vanuit de Participatiewet De doelstellingen voor 2015 zijn gesteld op 525 jongeren die naar werk uitstromen en 150 jongeren die naar school/opleiding uitstromen. Deze doelstellingen komen voort uit het ambitiedocument van het Jongerenteam en zijn vastgesteld door het regionale bestuursteam jeugdwerkloosheid. Tot en met april 5 dit jaar zijn er 165 jongeren vanuit de Participatiewet uitgestroomd richting werk en 18 jongeren richting school of opleiding. Hiermee loopt het jongerenteam iets achter op op de doelstelling. Dit is als volgt te verklaren. Door de aantrekkende economie lukt het hoogopgeleide jongeren steeds beter zelfstandig werk te vinden. Zij doen dan ook minder dan vorig jaar een beroep op het jongerenteam. Tegelijkertijd melden zich vanwege de intrede van de Participatiewet jongeren met een arbeidsbeperking die voorheen de Wajong instroomden. We zien dus dat het nu een zwaardere groep betreft met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Tabel: Uitstroom naar werk van jongeren (27) uit de Participatiewet Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Real Doel Regulier werk Realisatie cumulatief Begroot cumulatief Tabel: Uitstroom naar school/opleiding van jongeren (27) uit de Participatiewet Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Real Doel School / opleiding Realisatie cumulatief Begroot cumulatief Preventieve uitstroom naar werk en school Sinds januari 2015 hebben jongeren zich gemeld bij het jongerenteam van het Werkbedrijf. Tot en met mei zijn er tijdens de zoekperiode 75 jongeren uitgestroomd naar werk en 5 jongeren uitgestroomd naar school/opleiding. Doordat zij in de zoekperiode zijn uitgestroomd (voor instroom in de Participatiewet) is voorkomen dat zij in de uitkering stroomden. 5 In verband met de overgang naar een ander registratiesysteem zijn er op het moment van schrijven van deze rapportage nog geen cijfers over mei beschikbaar.

17 Invulling banenafspraak In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners afgesproken dat werkgevers extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het landelijk om extra banen die in 2026 gerealiseerd moeten zijn; in de marktsector en bij de overheid. Voor de arbeidsmarkt regio Rijk van Nijmegen is het doel 305 extra banen tot en met Dit is een gezamenlijke inspanning van werkgevers, UWV en Werkbedrijf. Het gaat hier om extra banen ten opzichte van de peildatum 1 januari Het Werkbedrijf streeft ernaar om alle aangemelde baanafspraakvacatures te vervullen met kandidaten uit het doelgroepenregister. De kandidaten die in aanmerking komen voor de banenafspraak staan in het doelgroepenregister opgenomen. Het doelgroepregister van arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen is ruim gevuld. Eind mei hebben we 684 kandidaten in beeld. Deze kandidaten zijn onlangs gezien of gesproken en we kennen hun competenties en begeleidingsbehoeften. Met andere woorden: we kunnen ze snel matchen op een banenafspraakvacature. In de tabel ziet u het aantal geplaatste kandidaten uit het doelgroepenregister. Tot en met mei zijn in onze regio 74 kandidaten geplaatst op een baan volgens de Wet Banenafspraak. Tabel: Kandidaten in beeld & aantal kandidaten geplaatst tm tm tm tm tm tm tm tm Real. Kandidaten in beeld nvt Plaatsingen nvt Realisatie cumulatief nvt Bron: UWV/WBRN 14 van 15 actief aangemelde banenspraak vacatures ingevuld Van de 74 plaatsingen is het 15 keer voorgekomen dat een werkgever zelf actief aangaf een vacature in te willen vullen met een kandidaat met een indicatie banenafspraak. Van die 15 keer zijn we er 14 keer in geslaagd hier daadwerkelijk een passende kandidaat uit het doelgroepenregister te plaatsen. Voor de overige geldt dat Werkbedrijf en UWV bestaande vacatures uit eigen beweging invullen met kandidaten uit het doelgroepenregister. We kunnen geen uitspraak doen over de vraag of daarmee extra banen zijn gecreëerd. Het ministerie van SZW houdt de stand bij met als nulmeting de situatie van 1 januari 2013.

18 18 5 Realisatie tot en met de tweede termijn Onderstaand treft u een samenvatting van de begroting, realisatie en verwachte afwijking voor Baten 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Overheidsbijdragen en subsidies Totalen baten Lasten 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Programmalasten Personele lasten Afschrijvingen Huisvestingslasten Overige kosten Totalen lasten De afwijking van komt voort uit het feit dat Het Rijk een korting heeft doorgevoerd op de Wet Langdurige Zorg (wlz). Dit betekent dat er in 2015 in totaal , minder beschikbaar is voor de arbeidsmatige dagbesteding. De meerwerkafspraken én de afname van het reintegratiebudget zorgt per saldo voor een stijging van lasten en baten van : het Werkbedrijf ontvangt in aan extra middelen ten gevolge van meerwerkafspraken met de gemeenten Wijchen, Druten en Groesbeek. In de Meicirculaire 2015 heeft het Rijk de actuele budgetten voor reintegratie bekend gemaakt. Per saldo wordt het budget van de deelnemende gemeenten verlaagd van 14,412 mln naar 14,049 mln: een daling van De afname van het budget 2015 hangt samen met de eerder aangekondigde uitname uit het reintegratiebudget van de middelen voor keuringen door het UWV. Voor onze regio betekent dit een afname van Vervolgens is er aan indexering aan het budget reintegratie toegevoegd. Deze middelen zijn nog niet binnen de begroting 2015 van de MGR regio Rijk van Nijmegen geraamd. Hiervoor wordt een voorstel aan het bestuur met begrotingswijziging voorbereid. De baten bestaan uit bijdragen van gemeenten en het Rijk. De realisatie van de baten ligt in lijn met het schema van de geplande ontvangsten. De realisatie van de uitgaven van het Werkbedrijf blijven achter ten opzichte van de begroting doordat de deelnemende gemeenten het personeel dat werkzaam is voor het Werkbedrijf nog moeten factureren aan het Werkbedrijf c.q. de gefactureerde kosten nog niet zijn verwerkt. Daarnaast heeft de gemeente Nijmegen de kosten voor het gastheerschap en huisvestingslasten nog niet in rekening gebracht. In de eerste termijn rapporteerden wij dat de overige bestedingen (denk aan de uitgaven voor de Verbindingsfunctie) nog relatief laag zijn. In de tweede termijn signaleren we een stijging van deze uitgaven, maar niet in het tempo en op het niveau dat we de begrote uitgaven volledig zullen realiseren. Wij verwachten derhalve niet alle middelen te gaan inzetten in Maar het is nu nog te vroeg om op basis van realisatiecijfers t/m periode 5 hier concrete bedragen te noemen. Dit hangt mede samen met

19 19 het feit dat er instrumenten worden ingezet voor kandidaten met een doorlopend karakter in De verplichtingen die op het budget 2015 drukken en in 2016 worden gerealiseerd moeten eerst op basis van inzicht in de productiecijfers in beeld worden gebracht. Dit inzicht, dat we nu aan het opbouwen zijn, zal ons in de volgende termijn rapportages een solidere basis voor een eindejaarsresultaat geven. We verwachten het volledige budget dat beschikbaar is voor de Huisvestingslasten te gaan inzetten in Huisvesting valt onder het Gastheerschap. De overige kosten bestaan onder andere uit de automatiserings en transitie en promotiekosten. We verwachten geen overschrijdingen bij deze budgetten. Specificatie van de cijfers treft u aan in bijlage 1.

20 20 6 Risico s De inventarisatie van risico s heeft tot doel om verantwoording af te leggen over en inzicht te geven in de risico s die voor het Werkbedrijf (zowel procesmatig als voor het bedrijf zelf) van belang zijn. Het is essentieel dat de risicoparagraaf voldoende vooruitkijkt naar toekomstige risico s in beleid, uitvoering en de gevolgen ervan voor de middelen. De risicoparagraaf geeft informatie over de houdbaarheid van de strategie voor de komende periode. In deze paragraaf worden de grootste risico s benoemd. Verslechtering uitstroomcijfers De transitie naar het nieuwe Werkbedrijf, mag niet ten koste gaan van de uitstroomcijfers. Deze beweging kan elders in de gemeentelijke organisaties namelijk extra kosten opleveren (inkomensdeel: uitkeringsverstrekking). Deelnemende gemeenten maken individueel afspraken met het Werkbedrijf over de te leveren prestaties en leggen deze vast in een samenwerkingsovreenkomst en het Werkbedrijf heeft de inspanningsverplichting deze prestaties te realiseren. Tijdens een uitvoeringsperiode vindt er terugkoppeling plaats tussen het Werkbedrijf en de deelnemende gemeente over de realisatie. Op het moment dat er grote afwijkingen zijn tussen de afspraken en de realisatie, komt dit in eerste instantie aan de orde in dit overleg. De afspraken die het Werkbedrijf met de deelnemende gemeenten maakt en de prestatierealisatie van het Werkbedrijf per gemeente, zijn transparant. Als blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de realisatie van het Werkbedrijf en de prestaties van de vroegere gemeentelijke afdelingen Werk, dan wordt dit onderwerp geagendeerd in de bestuurscommissie Werk (met de portefeuillehouders portefeuillehouders Werk). De regio hanteert op dat moment een solidariteitsprincipe, waarbij het uitgangspunt is dat compensatie in principe gerealiseerd wordt door extra inspanning van het Werkbedrijf. Systematiek Gemeentefonds De rijksoverheid overweegt de uitvoeringskosten (deels) mee te laten lopen onder de systematiek van het Gemeentefonds. Nadeel van die keuze is dat in tegenstelling tot nu de budgetten niet veranderen ten tijde van bijvoorbeeld crisis, terwijl het aantal uitkeringsgerechtigden op zo n moment wel stijgt. Afbouw Participatiebudget Tenslotte bestaat het toekomstige risico dat de rijksoverheid besluit het Participatiebudget verder af te bouwen. Op dat moment ontstaat er frictie, omdat de formatie niet meer gedekt kan worden met de participatiebudgetten. Dit is een reden om te werken met een flexibele schil.

21 21 Bijlage 1 Financiën Baten Baten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Participatie Inkomensdeel (Ideel) Inkomensdeel beschut (Ideel) Meerwerk Nijmegen Meerwerk regio Arbeidsmatige dagbesteding Bijdrage gemeenten transitie Extra middelen Rijk Verhoging Pbudget (Adviezen UWV) Overheidsbijdragen en subsidies Programmalasten Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Verbindingsfunctie Verbindingsfunctie loonkostensubsidie Verbindingsfunctie Verplichtingen Meerwerk Nijmegen Materiele kosten Begeleiding prestarters Verbinding Meerwerk Regio Druten Wijchen Groesbeek Maatwerkbudget Regio Materiele kosten Verbinding Arbeidsmatige dagbesteding Extra middelen Rijk Adviezen UWV Doorbelaste pers lstn aan programma's Programmalasten

22 22 Personele lasten Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Management en leiding Primair proces Maatwerk regio Meerwerk Nijmegen Meerwerk Wijchen Meerwerk Groesbeek Meerwerk Druten Ondersteunende functies PIOFACH Kwaliteit / contractbeheer Personele voorzieningen Doorbelasting aan programmalasten Personele lasten Afschrijvingen Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Investering inrichting pand Kapitaallasten lening Afschrijvingen Huisvestingslasten Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Huisvesting Facilitaire voorzieningen Huisvestingslasten Overige lasten Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Automatisering Promotiekosten Transitiekosten Overig Totaal Overige Kosten Gastheerschap Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking PIOFACH Licenties en opslag Huisvesting Generieke applicaties en doc.info Totaal Investeringen pand Dukenburgseweg Lasten Begroot 2015 Begr mut Realisatie Prognose Verwachte afwijking Bedrag inclusief BTW Bedrag exclusief BTW

23 23 Bijlage 2 Bestandsontwikkeling Participatiewet Grafiek: Ontwikkeling klantenbestand Pwet maart tot en met mei ,0% 16,0% 14,0% 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% 2,0% Nijmegen Wijchen Groesbeek Beuningen Druten Heumen Mook en Mid. Totaal mrt 0,6% 1,9% 5,9% 12,0% 1,9% 6,3% 0,0% 1,6% apr 2,0% 2,1% 6,6% 15,1% 1,0% 10,1% 0,0% 3,0% mei 2,1% 3,8% 6,2% 16,3% 0,5% 12,2% 0,0% 3,2% Grafiek: Ontwikkeling klantenbestand Pwet maart tot en met mei ,0% 16,0% 14,0% 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% 2,0% 4,0% Nijmegen Wijchen Groesbeek Beuningen Druten Heumen Mook en Mid. Totaal mrt 2,0% 4,8% 2,6% 1,0% 2,0% 1,9% 0,0% 3,2% apr 2,7% 5,1% 3,6% 2,5% 1,2% 1,9% 0,0% 3,9% mei 3,0% 4,9% 4,4% 0,5% 2,0% 3,4% 0,0% 4,1%

24 24 Bijlage 3A: Kandidatenbestand arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen In onderstaande tabel vindt u de totale omvang van kandidaten binnen de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen. Aantallen Participatiewetkandidaten Huidig aantal mensen met een swindicatie op wachtlijst 175 (waarvan 100 met arbeidsvermogen) Huidige wswers (zijn aan het werk) Jongeren met arbeidsbeperking (nieuwe instroom) 300 (waarvan 250 met arbeidsvermogen) Aantal Wajongers (bij UWV) Aantal wwers Bijlage 3B: Uitstroom naar werk arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen De afgelopen vijf maanden zijn er kandidaten uitgestroomd richting werk vanuit de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen. 418 kandidaten vanuit de Participatiewet, kandidaten vanuit de WW en 76 kandidaten vanuit de WIA/Wajong. Cirkeldiagram: Aantallen uitstroom vanuit de uitkering vanwege werk tot en met mei WW Participatiewet WIA / Wajong 1.986

1 e kwartaalrapportage 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen

1 e kwartaalrapportage 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen 1 e kwartaalrapportage 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen 23 april 2015 2 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Inleiding... 4 2 Regioplatform voor afstemming en overleg... 5 3 Inleiding rapportage Werkbedrijf...

Nadere informatie

3 e termijnrapportage MGR Regio Rijk van Nijmegen

3 e termijnrapportage MGR Regio Rijk van Nijmegen 3 e termijnrapportage 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Regioplatform voor afstemming en overleg... 4 3 Rapportage Werkbedrijf... 5 3.1 Inleiding... 5 3.2 Terugblik: juni

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B25 Onderwerp: Jaarrekening 2015 MGR Rijk van Nijmegen Datum B&W-vergadering: 24 mei 2016 Datum raadsvergadering: 16 juni 2016 Datum carrousel: nvt Portefeuillehouder: J.G.M.

Nadere informatie

Derde termijnrapportage MGR 2015 024 3293198

Derde termijnrapportage MGR 2015 024 3293198 Aan de gemeenten in het Rijk van Nijmegen Datum Contactpersoon 12 november 2015 Werner van der Linden Onderwerp Telefoonnummer Derde termijnrapportage MGR 2015 024 3293198 Geachte heer/mevrouw, Hierbij

Nadere informatie

één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen

één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen deze brochure is een verkorte versie van het Werkboek Sterke werkwoorden november 2013 één werkbedrijf voor het Rijk van Nijmegen De ambities voor regionale samenwerking op het domein Werk tussen de gemeenten

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

Vierde kwartaalrapportage MGR

Vierde kwartaalrapportage MGR Aan de gemeenten in het Rijk van Nijmegen Datum Contactpersoon 15 februari 2016 Werner van der Linden Onderwerp Telefoonnummer Vierde kwartaalrapportage MGR 2015 024 3293198 Geachte heer/mevrouw, Hierbij

Nadere informatie

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp

3* LEUNINGEN GEMEENTE 27 FEB 2015 UI15.00885. Aan de gemeenteraad van Beuningen. Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp GEMEENTE 3* LEUNINGEN Aan de gemeenteraad van Beuningen Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 27 FEB 2015 UI15.00885 Sarah Albers 14 024 Proces WerkBedrijf Rijk van Nijmegen Geachte leden

Nadere informatie

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III GEMEENTE ţįįl*, BEUNINGEN Raadsvoorstel Onderwerp Strategisch arbeidsmarktbeleid "Werk is de uitkomst!' en inzet Beunings maatwerk Raadsvergadering 24 februari 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen

Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen MGR Rijk van Nijmegen Informatieprotocol MGR Rijk van Nijmegen Een notitie over de informatievoorziening van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen aan de deelnemende gemeente en andere

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak - 2017 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding... 3 1: Werkzaam zijn en blijven... 4 1a: Werkzaam zijn en blijven

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling December 2018 1. Toeleiding naar werk Toeleiding naar werk bestaat uit twee onderdelen. Het plaatsen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 352 Uitvoering en evaluatie Participatiewet Nr. 111 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B22 Onderwerp: Raadsvoorstel Werk is de Uitkomst Datum B&W-vergadering: 24 februari 2015 Datum raadsvergadering: 26 maart 2015 Datum carrousel: 19 maart 2015 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

In deze brief presenteer ik de resultaten van deze onderzoeken. Ook stuur ik de onderzoeksrapporten mee.

In deze brief presenteer ik de resultaten van deze onderzoeken. Ook stuur ik de onderzoeksrapporten mee. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak 2017-2018 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding...3 Aanleiding...3 Aanpak, perioden en meetmomenten...3 Samenvatting...4

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL VERSLAG EEN JAAR PARTICIPATIEWET stuknr : S2016-03039 datum : Januari 2016 auteur : Nienke de Vries afdeling : Mienskip 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet

Nadere informatie

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Programma 1. Aanvliegroute 2. Doelen en doelgroep 3. Resultaten 4. Instrumentarium 5. Werkgeversservicepunt 6.

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad,

Aan de leden van de gemeenteraad, Aan de leden van de gemeenteraad, Afspraakbanen In het Sociaal Akkoord dat tussen Rijk en sociale partners is afgesloten, is afgesproken dat werkgevers de komende tien jaar 125.000 extra banen realiseren

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 206 207 33 98 Wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met een heffing bij het niet voldoen aan de quotumdoelstelling (Wet banenafspraak

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Inzet MEEWERKEN tegenprestatie naar vermogen optima forma Uitgangspunten: Huidige beleidsuitspraken Vraagstelling: Is dit betaalbaar

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 31 maart 2015 Ons kenmerk MO10/

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016 Participatiewet Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven Zutphen, februari 2016 Doel van de Participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 352 Uitvoering en evaluatie Participatiewet Nr. 60 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Algemeen Bestuur MGR Rljk van Nijmegen. Aan de gemeenteraad van Nijmegen Postbus 9105. Werner van der Linden 0243292271 w/.van.der.linden@wbrn.

Algemeen Bestuur MGR Rljk van Nijmegen. Aan de gemeenteraad van Nijmegen Postbus 9105. Werner van der Linden 0243292271 w/.van.der.linden@wbrn. Algemeen Bestuur MGR Rljk van Nijmegen p.a. gemeente Nijmegen Postbus 910S 6500 H6 Nijmegen Aan de gemeenteraad van Nijmegen Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Behandeld door: Doorkiesnummer: E-mall: Onderwerp:

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA MEEDOEN WERKT! Participatiewet / informatie Project participatiewet Lecso en LWvP: MEEDOEN WERKT! Producten en materialen die ontwikkeld zijn Participatiewet

Nadere informatie

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Programma 1. Aanvliegroute 2. Doelen en doelgroep 3. Resultaten 4. Instrumentarium 5. Werkgeversservicepunt 6.

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 e Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 Gemeente Stadskanaal Afdeling Werk & Inkomen 10-12-2013 Afdeling Werk en Inkomen Historische jaarcijfers en actuele stand 2013 Deel 1: Inkomensverstrekking Aantallen

Nadere informatie

Oplegnotitie Werkbedrijf

Oplegnotitie Werkbedrijf Oplegnotitie Werkbedrijf 1. Onderwerp Marktbewerkingsplan Werkbedrijf Holland Rijnland 2016 2. Regionaal belang De samenwerkende partijen in het Werkbedrijf Holland Rijnland streven naar een inclusieve

Nadere informatie

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet (3D) Gemeenteraden West-Brabant Programma op 19 november 2014 1.

Nadere informatie

Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2015

Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2015 Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2015 Oktober 2015 1 1. Inleiding Ieder kalenderjaar ontvangt de gemeente een uitkering uit het Fonds werk en inkomen: het Inkomensdeel of wel BUIG-budget (BUIG=

Nadere informatie

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris)

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Beschut Werk in de praktijk presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Voor wie doen we het eigenlijk? Voor wie doen we het? WWB: Wajong: WSW: 400.000 (waarvan ca 50% langer dan 3 jaar) 250.000

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW Raadsinformatieavond dinsdag 22 april 2014 Transitieplan UW Missie - waartoe zijn wij op aarde - UW helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met raad en daad bij het verkrijgen van passend werk,

Nadere informatie

Halfjaarrapportage juli 2016

Halfjaarrapportage juli 2016 Halfjaarrapportage juli 2016 Voor u ligt de halfjaarrapportage van het Regionaal Werkbedrijf regio FoodValley van het eerste halfjaar 2016. In deze rapportage krijgt u een beeld van de resultaten en activiteiten

Nadere informatie

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Onderzoeksregio oostelijk Noord-Brabant Boukje Cuelenaere 13 juli 2017 Actualisering gegevens realisatie LKS banen in de regio t/m december

Nadere informatie

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015:

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015: Onderwerp: Jaaragenda MGR Concept van 12 februari 2015 Inleiding Tijdens de vergadering van 19 januari jl. heeft uw agendacommissie gevraagd om een jaaragenda van besluiten met betrekking tot het Werkbedrijf,

Nadere informatie

Indicatieve verdeling garantiebanen naar regio s en sectoren

Indicatieve verdeling garantiebanen naar regio s en sectoren Indicatieve verdeling garantiebanen naar regio s en sectoren In deze notitie geeft De Werkkamer een indicatieve verdeling van de garantiebanen over de verschillende arbeidsmarktregio s en sectoren voor

Nadere informatie

WerkSaam in Beeld

WerkSaam in Beeld WerkSaam in Beeld 09.2017 De belangrijkste geldstromen Begroting Werkelijk t/m sept 2017 Prognose rest van het jaar ejaars verwachting Verschil Re-integratie Baten 4.078 3.056 844 3.901-177 Lasten - Reintegratiekosten

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015.

Voorgesteld wordt de raad een brief te sturen met daarin een overzicht van de bijstandsontwikkeling in 2015. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Jaarbrief bijstandsontwikkeling 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Voorgesteld wordt de raad een brief te

Nadere informatie

Regionale monitor eerste kwartaal 2017 en de trendrapportage vierde kwartaal 2016

Regionale monitor eerste kwartaal 2017 en de trendrapportage vierde kwartaal 2016 Regionale monitor eerste kwartaal 1 en de trendrapportage vierde kwartaal In FactorWerk hebben we met elkaar afgesproken in 1, 3 extra banen in de marktsector en extra banen in de publieke sector te realiseren.

Nadere informatie

Beleidskaders Participatiewet

Beleidskaders Participatiewet Beleidskaders Participatiewet Uitgangspunten Participatiewet Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen, samenvoegen WWB, Wsw en de Wajong (niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt) Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 779 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort Kwartaal-in-beeld rapportage Q3 2018 Montfoort 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 108 104 105 100 2017

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

BEGROTING 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen

BEGROTING 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen BEGROTING 2015 MGR Regio Rijk van Nijmegen 17 november 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 REGIOPLATFORM voor afstemming en overleg... 4 2.1 Wat gaan we doen?... 4 2.2 Wat kost het?... 4 3 Wat willen

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning

Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning HOOFDONDERWERP Toelichting kadernota werk & inkomensondersteuning Martyntje Brink regionaal projectleider Participatiewet Hoeksche Waard 30 september 2013 Voettekst 1 Context Landelijk Herziening sociale

Nadere informatie

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014 Factsheet Participatiewet Informatie voor de werkgever, juli 2014 In deze factsheet voor de UMC s over de Participatiewet wordt op een rij gezet waar deze wetgeving over gaat, over wie het gaat en wat

Nadere informatie

Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de bijstandsontwikkelingen in 2014 en over de regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de bijstandsontwikkelingen in 2014 en over de regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bijstandsontwikkeling 2014 Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels is er ingestemd met het wettelijk verplicht stellen van beschut werk per 1-1-2017. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet vastgesteld. Daarmee zijn de

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar Agendapuntnummer : Documentnummer Raadsvergadering d.d. Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen oirmvkl.)0 -- ZAS-S 8 juni 2017 Commissie Samenleving 30 mei 2017 Samenleving

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Sociaal Werk Amsterdam

Sociaal Werk Amsterdam Bijlage bij Uitvoeringsbesluit Sociaal Werk Sociaal Werk Amsterdam Missie, rollen en randvoorwaarden Zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt passend en duurzaam

Nadere informatie

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Bijstandsontwikkeling 1e helft Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Bijstandsontwikkeling 1e helft 2014 Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de

Nadere informatie

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 2017 Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 22 FEBRUARI 2017 RAADSBIJEENKOMST JEUGDWERKLOOSHEID Verantwoording Voor de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad van Ede op 22 februari 2017 zijn vijf

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda Plan van aanpak social return Gemeente Gouda Doelstelling: Het doel van het Plan van aanpak social return (SR) is om het aantal inwoners dat via SR aan het werk komt ten minstens te verdubbelen. Dat betekent

Nadere informatie

Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht

Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht Inhoudsopgave 1. Welkom 2. De opdracht: de optimale weg 3. Het analysemodel en uitvoeringsvarianten 4. Verdieping naar diverse

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I Deze economische monitor gaat nader in op de ontwikkeling van de economie en arbeidsmarkt in Ede en de regio FoodValley met de focus op het tweede halfjaar van 20. Daarnaast

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 2

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 2 ECONOMISCHE MONITOR EDE 211 / 2 De economische monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 27 tot 211. De economische monitor is verdeeld in twee delen. Het

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Raadsvoorstel - Evaluatienota

Raadsvoorstel - Evaluatienota Raadsvoorstel - Evaluatienota E1 Zaaknummer: Z-16-36722 Documentnummer: VB/Raad/16/00230 Vergadering B&W: 1 maart 2016 Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk 2015/2016 Raadsvergadering: 31 maart

Nadere informatie

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 STUUR HOUDEN Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 Financiën Brede doelgroep Creatieve oplossingen Expertisecentrum 2 STUUR HOUDEN STUUR HOUDEN Voldoende

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Oudewater

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Oudewater Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 019 Oudewater 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 83 81 80 79 7 018 Q1

Nadere informatie

Helmond De Peel in beweging

Helmond De Peel in beweging Werkbezoek Drechtraad Helmond De Peel in beweging 22 september 2017 Arbeidsmarktregio Helmond de Peel 1 Werkbedrijf arbeidsmarktregio Helmond - de Peel Partners 2 Opdracht Senzer Primair: Uitvoering Participatiewet

Nadere informatie

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015 voorstel aan de raad Opgesteld door Werk en Inkomen Delsing, A.M.C.D. (Anouk) Kenmerk 174790649 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Werk en inkomen Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie,

Nadere informatie

MGR Regio Rijk van Nijmegen. Begrotingswijziging

MGR Regio Rijk van Nijmegen. Begrotingswijziging MGR Regio Rijk van Nijmegen Begrotingswijziging 2017-2021 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Begrotingswijziging WerkBedrijf Rijk van Nijmegen... 4 2.1 Begrotingswijziging WerkBedrijf

Nadere informatie

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding De wereld van het sociaal domein Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding Presentatie: Bestaat uit twee onderdelen : Inhoudelijk Financieel Wat komt er op ons

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland https://www.youtube.com/watch?v=k1cwrsjoquq Werk in Zicht is een samenwerkingsverband tussen 27 gemeenten (23 Groninger en 4 Drentse gemeenten), UWV en

Nadere informatie

Contactpersoon 14 november 2016 Ina Hol

Contactpersoon 14 november 2016 Ina Hol Aan de Raden en colleges van de deelnemende gemeenten MGR Rijk van Nijmegen Datum Contactpersoon 14 november 2016 Ina Hol Onderwerp Derde Kwartaalrapportage MGR 2016 Begrotingswijziging 2016 Telefoonnummer

Nadere informatie