'Toerekening bijdrage AGV; besl uitvorm ng bestem m ingsreserve RWZI Utrecht' besproken. Afgelopen week ontv ngen we de brief van het DB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "'Toerekening bijdrage AGV; besl uitvorm ng bestem m ingsreserve RWZI Utrecht' besproken. Afgelopen week ontv ngen we de brief van het DB"

Transcriptie

1 Ontvangen: 10 februari 201S Bestuurszaken: DM go0 35O Va n : Ven reij [ma i lto : waterbela g ma il. com] Verzonden: dinsdag 10 februari :44 Aan: Bestuurszaken CC: Albeft Jansen; Bernard de Jong; Guus Beugelink; Eimert Verkaik; Els van der Vorm; Els van der Vorm; Geft van den Hoeven; Gijs van Leeuwen; Joke Goedhart; Guus Beugelink; Harry Schalkwijk; Harry ten Hove; Henk Nap (duo-commissielid AWP); Huub van der Maat; Jaap Boot; Jan Kromwijk; Jan Kromwijk; Jan Kupers; Jan Reerink; Jikke Balkema; Joop Verheul; Jos Jansen; Klaas Ypma; Lydia Tutein Nolthenius; Marloes de Bont-de Krom; Paul Blokdijk; Piet Terpstra; Patrick Poelmann; Reinout Woittiez; Reinout Woittiez (NFI); Riet van der Nat; Sandra de Kruijf; Tine van der Stroom; Huub van der Maat; Wanda Bodewitz; Willem de Beaufort; Willem van der Zaag; Anjo Travaille (duocommissielid PVDD); Peter de Rooij (duo-commissielid SGP) Onderwerp: Door HDSR onwangen bijdrage van AGV voor RWZI Utrecht Beste medebestuursleden AB HDSR, Op 27 januari 20L5 is in de commissie BMZ het onderzoeksrapport 'Toerekening bijdrage AGV; besl uitvorm ng bestem m ingsreserve RWZI Utrecht' besproken. Afgelopen week ontv ngen we de brief van het DB n.a.v. deze bespreking. Naar aanleiding van de bespreking in de comm ssie BMZ is door de Christenun e toegezegd om nog een schriftelijke reactie te geven. Die belofte wordt hierbij ingelost (zie bijlage). Tevens wil de fractievoorz tter van de ChristenUnie graag melden dat er op uitnodiging van de dijkgraaf op vrijdag 30 januari t.a.v. het onderwerp een gesprek heeft plaatsgevonden. In de brief van het DB en in het onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat er door het DB én het AB dubbelzinnige besluiten zijn genomen. Graag vragen wij uw aandacht vragen voor het volgende. Mogelijk dat het DB dubbelzinnig heeft gehandeld" Maar de besluitvorming in ons AB is t.a"v" dit onderwerp echter zeer consistent geweest. Het gaat om de volgende 5 concrete AB-besluiten: Het AB gaat o.b.v. een rnededeling van de dijkgraaf akkoord met het ontvangen van een financiële bijdrage onder een andere titel. Hiermee wordt het eerder door het AB gegeven onderhandelingsmandaat (2004) aangepast. HDSR ontvangt de middelen niet meer voor waterkwantiteit waarvoor eerder bij AGV een claim was ingediend. In de notulen is aangegeven dat het DB gemachtigd wordt om het geld conform deze gewijzigde titel (namelijk een bijdrage voor de vernieuwing RWZI Utrecht) te incasseren. Het gaat dus om een gekwalificeerd mandaat.

2 Besluit 1: het AB stelt het waterakkoord Weerdsluis vast. In de financiële paragraaf van deze overeenkomst is weergegeven dat AGV geen vergoeding hoeft te betalen voor de wateraanvoer via de Weerdsluis naar de Vecht (tot een debiet van 4,5 m3/s) Besluit 2:de gemaakte financiële afspraken tussen de dijkgraven d.d. juli 2006 wordt herbevestigd. Met het AB besluit om het waterakkoord Weerdsluis vast te stellen wordt ook de overeenkomst tussen de dijkgraven Vergunst (HDSR) en De Bondt (AGV) bekrachtigd. In deze overeenkomst is bepaald dat AGV een bedrag van 6,4 miljoen betaald als bijdrage aan de vernieuwing van de RWZI Utrecht.. 20L2 Bij de vaststelling van de jaarrekening over 20LL constateert het AB dat de ontvangen middelen van AGV niet correct zijn geboekt. Het AB stelt de aanbevelingen vast om deze fout te corrigeren. Er moet een bestemmingsreserve vernieuwing RWZI- Utrecht worden ingesteld. Het DB krijgt de opdracht e.e.a. nader uit te werken Het AB besluit o.b.v. een motie dat de overheveling naar de bestemmingsreserve RWZI Utrecht voor eind 2014 uitgevoerd moet zijn. Bij de vaststelling van de jaarrekeningen in de periode is ons AB er niet op geattendeerd dat deze jaarrekeningen niet in overeenstemming waren met de eerder door het AB geaccordeerde overeenkomsten. Het onderzoeksrapport geeft aan dat het DB en de accountant het AB hier toch tenminste over hadden moeten informeren. Het vaststellen van deze jaarrekeningen kan daarom niet worden beschouw als een expliciet besluit van ons AB om aan de ontvangen middelen van AGV een andere bestemming te geven. De conclusie is dus dat het AB eenduidig ís geweest in haar besluitvorming. Er zijn geen expliciete AB besluiten genomen om de ontvangen middelen van AGV anders te bestemmen dan waarvoor deze - conform de vastgestelde overeenkomsten - zijn ontvangen. Het DB geeft in haar brief d.d. 3 februari 20t5 geen antwoord op de vraag waarom ze niet handelt volgens de besluitvorming in het AB HDSR (zie de bovengenoemde 5 besluiten). Indien er wel sprake zou zijn van dubbelzinnige besluitvorming (door het DB), ook dan doet zich de vraag voor hoe HDSR deze zaak nu correct kan afhandelen. Is HDSR betrouwbaar jegens de gemaakte afspraken met AGV? Handelt HDSR conform de financiële regels voor de bekostíging van de waterschapstaken, gezien de ontvangen middelen expliciet zijn gelabeld t.b.v. de RWZI Utrecht? In de AB-vergadering van 18 februari 20t5 is ons bestuur nogmaals in de gelegenheid om dit dossier op een zuivere manier af te sluiten.

3 Het college geeft in haar brief van 3 februari aan dat er van hun kant geen initiatief zal worden genomen voor nadere besluitvorming, gezien zij deze zaak al als afgesloten beschouwen en verder willen laten rusten. Het DB maakt wel excuses voor de gang van zaken. Het DB verschuilt zich achter een dubbelzinnige besluitvorming en geeft ten onrechte hiervoor het eigen AB HDSR en anderen (o.a. AGV) de schuld. Het DB blijft vasthouden aan het eigen gelijk en ziet geen reden om de boekingen te corrigeren. Voor de fractie van ChristenUnie en Waterschap@inwonersbelangen is de zaak hiermee geenszins afgesloten. Indien de gemaakte boekingsfout niet wordt gecorrigeerd is HDSR bestuurlijk onbetrouwbaar. Een tweezijdig gesloten glasheldere bestuurlijke overeenkomst wordt dan niet nagekomen. Met deze gang van zaken overtreedt het waterschap echter ook de formele financiële regels. De belastingbetalers voor de zuiveringsheffing moeten dan opdraaien voor dit bedrag van 6,4 miljoen, terwijl andere categorieën belastingbetalers van de boeking profiteren. Gezien het DB niet wil spreken over een foutieve boeking, maar aangeeft dat het om een bewuste boeking gaat heeft de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de commissie BMZ deze handeling zelfs als fraude bestempeld. Onze fracties zien nu maar twee mogelijke vervolgroutes: 1) Het HDSR bestuur zorgt alsnog voor een correcte afhandeling van de AB-besluiten. HDSR houdt zich daarmee aan de tweezijdige overeenkomsten die zijn gesloten met AGV. De ontvangen middelen worden alsnog correct geboekt als inkomsten t.b.v. de vernieuwing RWZI Utrecht, Daarmee wordt voorkomen dat de belastingbetalers voor de zuiveringsheffing ten onrechte moeten opdraaien voor het ontbreken van de ontvangen 6,4 miljoen, terwijl andere belastingbetalers juist worden bevoordeeld. 2) HDSR neemt geen bestuurlijk initiatief om de gemaakte fouten te corrigeren. Onze fracties zullen deze kwestie dan als eerste vervolgstap aan de provincie Utrecht voorleggen, die als toezichthouder toe moet zien op het correct functioneren van ons waterschap. Onze fracties zullen de AB vergadering van 18 februari afwachten om te zien welke vervolgacties er noodzakelijk zijn. Met een vriendelijke groet, Piet Terpstra en Eimert Verkaik, Waterschap@inwonersbelangen Jaap Verweij, ChristenUnie Bijgevoegd zijn drie documenten:

4 . Reactie ChristenUnie op het onderzoeksrapport'toerekening bijdrage AGV; besluitvorming bestemmingsreserve RWZI Utrecht' (januari 2015). Door ChristenUnie geleverde input voor onderzoek (december 20L4) o AGV bijdrage aan HDSR voor uitvoering maatregelen RWZI UtreCht (2007), officiële AGV-stuk voor de commissies (CIEO7/048)

5 Vragen en opmerkingen bij door Public Incentive uitgevoerde onderzoek Toerekening bijdrage AGV / besluitvorming bestemmingsreserve RWZI Utrecht Zaken die in het rapport (feitenrelaas) ontbreken of niet duidelijk naar voren komen: - Welke besluiten zijn er door het AB HDSR genomen? (maak een helder onderscheid in ambtelijke opvattingen, visie DB en besluiten AB) - De bron van de discussie tussen HDSR en AGV wordt niet toegelicht. Het gaat hierbij om de kosten voor de effluentheffing RWZI Utrecht. De kosten voor de wateraanvoer zijn er pas later bijgesleept. Dit onderwerp is ondanks de aangedragen informatie niet in het rapport verwerkt. Zie eerdere documenten. Ook uit het onderhandelingsmandaat blijkt de koppeling met de kosten voor de effluentlozing RWZI Utrecht. - AB HDSR besluit in 2004 om een vergoeding te vragen voor het waterkwantiteitsbeheer (wateraanvoer naar de Vecht) betreft slechts het onderhandelingsmandaat. (Het eindresultaat is bepaald door de vastgestelde overeenkomsten). - In 2006 wordt (n.a.v. de onderhandelingen) melding gedaan van een overeenkomst tussen de dijkgraven van HDSR en AGV. De boodschap aan het AB is helder. HDSR kan kiezen tussen niet incasseren of incasseren onder een andere titel. HDSR kan dus niet incasseren onder de titel waterkwantiteit, maar wel als AGV een bijdrage levert voor de vernieuwing RWZI Utrecht. Uit het AB-verslag blijkt dat het AB het DB een gekwalificeerd mandaat verleent om te incasseren. (Het mandaat betreft dus het incasseren van de AGV bijdrage t.b.v. de RWZI Utrecht). - AB besluit in ) vaststelling waterakkoord Weerdsluis en 2) bekrachtiging van de overeenkomst tussen de dijkgraven t.a.v. de bijdrage AGV. In het onderzoeksrapport wordt niet ingegaan op de feitelijke strekking van deze besluiten a) Geen verrekening voor de wateraanvoer naar de Vecht (zie financiële paragraaf waterakkoord en overeenkomst dijkgraven). b) AGV levert een bijdrage van 6,4 miljoen voor de vernieuwing RWZI Utrecht (zie de door het AB bekrachtigde overeenkomst dijkgraven). - AB besluit in 2012 is een duidelijke opdracht om van AGV ontvangen middelen te bestemmen voor het doel waarvoor deze zijn verkregen. De vervolg conclusie is dat de onjuiste boeking moet worden gecorrigeerd. Om dit te effectueren krijgt het DB de opdracht om een notitie op te stellen. Onjuistheden in de conclusies: - Onjuiste conclusie punt 1, pagina 17. Desondanks is het AB akkoord gegaan met hoe de middelen te boeken. Onjuiste conclusie, uit welk besluit blijkt dit dan? Het AB heeft hier niet mee ingestemd. Zie ook de toelichting bij de onderstaande punten. - Conclusie (punt 3, pagina 18) dat het AB in 2007 bewust een besluit heeft genomen dat een innerlijke tegenstrijdigheid bevat. Onjuiste conclusie. De AB besluiten (vaststellen waterakkoord en bekrachtiging overeenkomst dijkgraven) zijn wél consistent. - De kanttekening bij het DB voorstel 2007 wordt gepresenteerd als een AB besluit, dat is niet correct. Uit de notulen blijkt dat er in die vergadering niet is besloten over de financiële afwikkeling. De besluitvorming in het AB betreft het Waterakkoord (inclusief de hierin opgenomen financiële paragraaf). Tevens wordt ook de overeenkomst tussen de dijkgraven bekrachtigd. In de notulen staat dat de dijkgraaf aangeeft dat er geen besluitvorming plaatsvindt t.a.v. de financiële afwikkeling. Zie in bijlage 1 van het onderzoek: Het is niet aan het AB om besluit te nemen: financiële afwikkeling is reeds eerder aan het DB gemandateerd. (zie ook het bovengenoemd gekwalificeerd mandaat: incasseren als bijdrage voor de RWZI Utrecht). - Conclusie (punt 4, pagina 18) dat het AB bewust is afgeweken van de intentie van het dijkgravenakkoord. Onjuiste conclusie, uit welk besluit blijkt dit dan? Er zijn door het AB geen besluiten genomen op basis waarvan kon worden afgeweken van de vastgestelde overeenkomst. Het AB heeft in haar controlerende taak het DB (na constatering van de gemaakte fouten bij de jaarrekening 2011) ingegrepen en opgedragen om de gemaakte fout te corrigeren. (Had het AB kunnen vermoeden dat het DB bewust van het vastgestelde AB besluit zou afwijken? Heeft de accountant het AB hierop geattendeerd?) Conclusie (punt 6, pagina 19): Het AB HDSR kan niet claimen dat de AGV betalingen destijds verkeerd zijn geboekt. Het AB heeft immers bewust ingestemd in 2007 met de toerekening van de AGV betalingen aan de watersysteemkant. Onjuiste conclusie, uit welk besluit blijkt dit dan?

6 Overige punten / omissies: - In de samenvatting wordt gesproken over akkoorden die als compromis door beide partijen op hun eigen manier kunnen worden uitgelegd. AB AGV en HDSR hebben echter zonder voorbehoud met de akkoorden ingestemd. - De provincie Utrecht was voor de totstandkoming van AGV en HDSR de waterkwaliteitsbeheerder voor het Utrechtse deel van de Vecht. (Zie drie overdrachtsdocumenten Vecht) - Ontbreken van de aangedragen aanbiedingsnotitie bij AGV in (Hieruit blijkt nogmaals duidelijk waarvoor de middelen in 2007 door AGV zijn bestemd.) - AB besluit 2012 gaat over het corrigeren van de foute boekingen in de voorgaande periode. De gevraagde notitie gaat over de effectuering hiervan. - Advies BMZ 2012 over de jaarrekening 2011 en hierop volgend AB besluit betreft de ontvangen en de nog te ontvangen bedragen. - In het feitenrelaas ontbreekt bij 2013 de instelling van de bestemmingsreserve RWZI Utrecht (staat wel in bijlage 1). - Bij het verzoek van het college (oktober) 2013 om eerst een nader onderzoek te kunnen doen, wordt geen toelichting gegeven op de aanvullende informatie door CU en W@I is aangedragen. - Het onderzoek van Deloitte wordt op diverse plaatsen geciteerd. Tijdens het interview is door de onderzoeker op diverse plaatsen geconstateerd dat dit onderzoek intern strijdig is. In het onderzoeksrapport wordt hier niets over vermeld. - Ontbreken van het aangedragen document met de conclusie van adviseurs UvW. (overhevelen van middelen naar bestemmingsreserve is correct, indien er sprake is van corrigeren eerdere onjuiste boeking.) - In het feitenrelaas worden de onderzoeksvragen van fractie CU/SGP aan het DB AGV niet correct weergegeven. De weergave in bijlage 1 is wel correct, maar hier ontbreekt de toelichting dat het vragen van de CU/SGP fractie betreft. - Bij de conclusies wordt de overeenkomst tussen de dijkgraven ten onrechte betiteld als bijlage van het waterakkoord Weerdsluis. - Analyse van de verschillen in de stukken t.b.v. de besluitvorming in AB HDSR en AGV. Het lijkt erop dat het onderzoek hier een verwijt maakt aan het adres van AGV. Het is juist de handelswijze van HDSR is die vragen oproept. - In de brief van het college d.d. 3 februari 2015 wordt commentaar geleverd op de AGV antwoorden op de vragen die bij AGV door de fractie CU-SGP zijn gesteld. Ook hier worden feiten verdraaid en wordt gesuggereerd dat AGV een dubbele agenda heeft gehanteerd. Vragen n.a.v. aanbieding rapport: Is er wel sprake van een onafhankelijk onderzoek? Uit de bespreking is gebleken dat de AB-leden alleen hebben gefungeerd als klankbord voor de selectie van een onderzoeksbureau. Deze leden hebben geen kennis genomen van de geaccordeerde verslagen van de interviews. De ambtelijke opdrachtgever van het onderzoek heeft zelf een prominente rol heeft gespeeld in voortraject (zie onder andere onderzoek Deloitte). De ambtelijke opdrachtgever en het betrokken DB-lid zijn naast geïnterviewde zelf ook opdrachtgever en lid van de klankbordgroep. Aangegeven is dat het onderzoek geen volledige juridische toets is. Wat betekent deze afbakening? Het onderzoeksbureau heeft bij de bespreking in de commissie BMZ aangegeven dat zij geen specifieke juridische expertise hebben. De conclusies die in het rapport getrokken worden begeven zich echter wel op het juridische vlak. Ook is onduidelijk op welke feiten deze conclusies zijn gebaseerd. De vraag is hoe deze conclusies tot stand zijn gekomen en welke waarde we hieraan moeten hechten. Uit de bespreking van het onderzoeksrapport bleek verder dat het onderzoeksbureau in de veronderstelling was dat het AB ook de aanbiedingsnotitie van het DB had vastgesteld, met de hierin opgenomen kanttekeningen. Het AB HDSR heeft echter alleen de twee concreet geformuleerde besluiten vastgesteld. De aanbiedingsnotitie maakt geen onderdeel uit van de door het AB vastgestelde stukken. In de notulen van de betreffende vergadering is n.a.v. vragen over de financiële afwikkeling door dijkgraaf Vergunst zelfs expliciet opgemerkt dat het AB hier geen besluit over hoeft te nemen, gezien de financiële afhandeling al aan het DB is gemandateerd.

7 Conclusies uit het onderzoeksrapport die vragen om een vervolg - Conclusie (punt 4, pagina 18): De financiële verwerking van het waterakkoord en de overeenkomst tussen de dijkgraven AGV HDSR is bewust niet dienovereenkomstig uitgevoerd. N.B. het DB heeft daarmee gehandeld in strijd met de formele besluiten van het AB HDSR! - Conclusie (punt 5, pagina 18/19) is dat het DB het AB niet correct heeft geïnformeerd over de boeking van de van AGV ontvangen middelen. Tevens dat de accountant hier ten onrechte niets over aan het AB heeft gemeld. N.B. het DB heeft het AB dus niet correct geïnformeerd! Nieuwe vragen ChristenUnie t.a.v. onderwerp: - Welke rol vervult het AB HDSR als het gaat om de kaderstelling (zie genomen besluiten) en de controle op de uitvoering? De betrouwbaarheid van HDSR is in het geding, zowel t.o.v. AGV als naar de eigen belastingbetalers. De vraag is of het AB HDSR (februari 2015) deze zaak zelf nog gaat corrigeren of dat er een appèl moet worden gedaan op de toezichthouder? - De eerdere vraag/opdracht van het AB HDSR was om een gemaakte fout in de financiële administratie HDSR te corrigeren. Het DB geeft nu aan dat er bij de boekingen bewust is gehandeld. Het DB ziet ook geen reden om de boekingen te corrigeren. Voor de ChristenUnie is het duidelijk - op basis van de onderzochte feiten - dat de gang van zaken geen zuivere koffie is. De vraag dient zich aan of hier sprake is van malversatie of zelfs fraude.

8 Bijlage interview over AGV-middelen t.b.v. RWZI Utrecht Toelichting van Jaap Verweij waarom hij namens de ChristenUnie zijn tanden heeft gezet in deze zaak: HDSR moet betrouwbaar zijn; (tevens transparant) o Nakomen van afspraken met derden (hier AGV) o Correct uitvoeren AB-besluiten o Juiste informatievoorziening aan AB Eerlijke lastenverdeling; o Bevoordelen van belastingbetalers watersysteemheffing, waar de rekening terecht komt bij de zuiveringsheffing. o College voorstellen bevoordelen de categorie ongebouwd (agrariërs). Geen lasten doorschuiven naar toekomstige generaties; o Tijdig gaan sparen voor een grote investering zoals de RWZI Utrecht (> 150 miljoen) o Ontvangen bedrag 4,4 miljoen (+ vordering 2,0 miljoen), is gebruikt om kosten uit het verleden te dekken. N.B. Onderzoek vanuit het AB naar de gang van zaken is gestart in Achteraf gezien had het onderwerp misschien beter door de rekenkamer HDSR uitgevoerd kunnen worden. Onafhankelijk onderzoek voor 15 januari 2015 Aangenomen motie noemt volgende onderzoeksaspecten: Consistentie van de stukken in relatie tot besluitvorming in Strekking en uitleg fenomeen kruissubsidies. Klopt de huidige besluitvorming in relatie tot eerdere besluitvorming. Uitgangspunt zijn de formele afspraken tussen AGV en HDSR Overeenkomst tussen AGV en HDSR is glashelder Waterakkoord Weerdsluis (financiële paragraaf) is glashelder Onderzoek Deloitte, hierin worden de feiten verdraaid! Was dit een onafhankelijk onderzoek? - Deloitte heeft als accountant zelf de jaarrekeningen positief beoordeeld. - Aansturing van het onderzoek door direct betrokkenen vanuit HDSR. - Het stuk is intern tegenstrijdig. Onderzoeksvragen Vragen die in het onafhankelijke onderzoek aan de orde zouden moeten komen: 1. Voert HDSR de gesloten overeenkomst en het waterakkoord Weerdsluis (financiële paragraaf) correct uit? 2. Voor welk doel heeft HDSR de middelen van AGV ontvangen? 3. Is het bestuur HDSR correct geïnformeerd over de ontvangen middelen van AGV? 4. Heeft het bestuur van HDSR expliciet besloten om deze middelen voor een ander doel te bestemmen? 5. Zijn de van AGV ontvangen middelen correct in de administratie van HDSR verwerkt? N.B. Het Algemeen bestuur HDSR heeft (nog) geen onrechtmatige besluiten genomen, maar is het HDSR-bestuur wel correct geïnformeerd? N.B. kruissubsidies is besteden van belastinggeld aan een ander doel dan waarvoor dit is opgehaald. Bij overhevelen van middelen vanwege een correctie is dit dus niet aan de orde. Wordt de correctie niet uitgevoerd, of worden bepaalde categorieën van de algemene reserve hierbij ontzien, dan doet dit het probleem van kruissubsidies zich wel voor. De verkeerde belastingbetalers draaien dan namelijk op voor de kosten. Chronologisch overzicht Als input voor het onderzoek en ter toelichting op de voorgeschiedenis is een chronologisch overzicht opgesteld. De groen gemarkeerd documenten zijn meegezonden aan de onderzoekers.

9 Chronologisch overzicht Datum Gebeurtenis Docs >1994 Provincie Utrecht legt in het provinciaal waterhuishoudingsplan vast dat er een waterakkoord moet komen voor de Weerdsluis Dienst waterkwaliteitsbeheer provincie Utrecht wordt gesplitst i.v.m. vorming van de nieuwe integrale waterschappen AGV en HDSR HDSR moet aan AGV gaan betalen voor de lozing van het effluent van de RWZI-Utrecht op de Vecht. 2000? HDSR is het hier niet mee eens en probeert onder deze heffing uit te komen. Als blijkt dat HDSR niet onder de WVO-heffing uit kan komen (wettelijke verplichting) komt HDSR met drie alternatieven. (Gesprek directeuren Wijtmans en Kruize) Drie opties op tafel: verplaatsen lozingspunt, grenscorrectie AGV/HDSR, tegenclaim voor de wateraanvoer naar de Vecht. 1 HDSR neemt in haar begroting een jaarlijkse claim op aan AGV voor de wateraanvoer naar de Vecht. Deze claim wordt door AGV niet erkend. Het jaarlijkse bedrag ruim / jaar is ongeveer gelijk aan het bedrag dat HDSR moet betalen voor de effluentlozing op de Vecht HDSR stelt een bestuurlijk onderhandelingsmandaat op. De claim op AGV wordt gereduceerd naar /jaar. Uit dit voorstel blijkt ook de koppeling tussen de claim en de kosten voor de effluentheffing rwzi-utrecht (een mogelijke reductie van de effluentheffing is namelijk direct een reden voor herziening). 2 Juli 2006 Dijkgraaf D. Vergunst meldt dat er een overeenkomst is met AGV (onder voorbehoud van goedkeuring door het AB). Hij meldt dat het geld onder een andere titel wordt ontvangen. (dus een andere titel dan was verwoord in het onderhandelingsmandaat. HDSR ontvangt de middelen niet voor het watersysteem, maar voor de zuivering RWZI Utrecht) HDSR en AGV sluiten het waterakkoord Weerdsluis AGV maakt een bedrag van 4,4 miljoen over aan HDSR t.b.v. vernieuwing RWZI-Utrecht. De ontvangen middelen van AGV worden door HDSR geboekt als inkomsten voor het watersysteem. (Dit op basis van ambtelijke opvattingen. Hierover heeft echter geen besluitvorming in het AB HDSR plaatsgevonden. Deze boekingen zijn in strijd met de gesloten overeenkomst.) De jaarrekeningen van HDSR worden met een positieve accountantsverklaring vastgesteld door het AB HDSR. (Dat hiermee wordt gehandeld in strijd met de gesloten overeenkomst, wordt hierbij niet aan het AB gemeld.) 1 Dhr Haddink HDSR kan deze stukken mogelijk nog aanleveren. Indien gewenst kan ik deze ook bij AGV opvragen. 2 HDSR onderhandelingsvoorstel voor financiële regeling, 5 oktober Notulen HDSR 5 juli Dijkgraaf D. Vergunst meldt bij agendapunt 2: De voorzitter geeft aan dat men het inmiddels eens is over de bedragen. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht is niet bereid om voor de waterlevering te betalen maar ons waterschap staat nu voor de keus om te innen onder een andere titel of niets incasseren. Het gaat in totaal om een bedrag van ca. 6 miljoen euro. Spreker verzoekt het algemeen bestuur om het dagelijks bestuur te machtigen om de zaak af te handelen om te kunnen incasseren. Het algemeen bestuur gaat hiermee akkoord. 4 Overeenkomst AGV HDSR (Cie 07/048 oplegnotitie AGV) + getekende overeenkomst (bron HDSR). 5 Notulen AGV 6 juni 2007 en 7 juni waarin deze overeenkomst en het waterakkoord zijn besproken (zie in beide verslagen agendapunt 7) 6 Getekende versie van waterakkoord Weerdsluis. (zie verschil met stukken voorgelegd aan AB, de overeenkomst is geen onderdeel van het waterakkoord!)

10 Datum Gebeurtenis Docs De rekeningcommissie constateert er in de jaarrekening 2011 melding wordt gemaakt van inkomsten van AGV t.b.v. het waterakkoord Weerdsluis. Het AB stelt de aanbevelingen vast om deze fout te corrigeren. Er moet een bestemmingsreserve vernieuwing RWZI-Utrecht worden ingesteld. Het DB krijgt de opdracht e.e.a. nader uit te werken. Het college doet heel lang niets (diverse herinneringen). Bij begroting 2013 en jaarrekening Eind 2012 Juli 2013 Juli 2013 September 2013 November 2013 November 2013 November 2014 November 2014 November 2014 November 2014 Er wordt een bestemmingsreserve vernieuwing RWZI-Utrecht ingesteld (maar nog geen stortingen gedaan) Het college HDSR stelt voor om middelen over te hevelen uit de reserves gebouwd en ingezetenen. Amendement om te zorgen voor een correcte overheveling. Door staking van de stemmen. Wordt het AB-besluit + amendement aangehouden tot na de zomervakantie. Dhr Terpstra en Verweij hebben juridisch advies ingewonnen bij UvW. Hieruit blijkt dat overheveling op een correcte wijze moet worden uitgevoerd. College vraagt hierop extra tijd om e.e.a. te bestuderen en om een extern onderzoek te kunnen doen Onderzoek Deloitte t.a.v. de ontvangen middelen van AGV College trekt haar overhevelingsvoorstel in, maar AB besluit o.b.v. een motie dat de overheveling voor eind 2014 uitgevoerd moet zijn. College vraagt aan het AB of met het reserveren van midden (extra 3,5% belasting voor zuiveringsheffing) invulling is gegeven aan de motie. Schriftelijke vragen bij AGV t.a.v. overeenkomst AGV HDSR en de beantwoording hiervan door het DB AGV. AB besluit tot een onafhankelijk onderzoek naar de ontvangen middelen van AGV. Amendement bij begroting 2015 tot effectueren jaarlijkse extra storting in bestemmingsreserve rwzi-utrecht Advies jaarrekening 2011, commissie BMZ 5 juni Door AB vervolgens overgenomen. 8 Motie instellen bestemmingsreserve vernieuwing rwzi-utrecht, 21 november 2012 (ingediend en aangehouden?) 9 Advies jaarrekening 2012, commissie BMZ 12 juni Door AB vervolgens overgenomen. (uitvoeren van eerdere aanbevelingen!) 10 Amendement bestemmingsreserve RWZI-Utrecht, 10 juli 2013 (aangehouden vanwege staking stemmen, besluitvorming na zomer 2013 is vervolgens gewijzigd voor intrekken voorstel DB) 11 Unienotitie van maart 2011, verzonden aan alle waterschapen 12 Correspondentie van dhr Terpstra met fiscaal-juridische adviseurs Unie van Waterschappen 13 Onderzoek Deloitte, 8 november 2013 (zie ook document met mijn eigen aantekeningen en opmerkingen) 14 Motie bestemmingsreserve vernieuwing rwzi-utrecht 15 Schriftelijke vragen CU SGP bij AGV t.a.v. overeenkomst AGV HDSR, 6 november Beantwoording van deze vragen door het DB AGV, 19 november Motie PvdA en SGP, 19 november Amendement CU, 19 november 2014, (motie opvragen bij bestuurszaken HDSR).

11 Nummer CIE 07/048 Onderwerp Bijdrage aan HDSR voor uitvoering maatregelen op rwzi-utrecht Contactpersoon J. van Alphen Doorkiesnummer Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Betrokken DB-lid Dhr. J. de Bondt Vergaderdata bestuursorganen Dagelijks bestuur 27 maart 2007 Commissie 6 juni 2007 (ter kennisneming) Commissie 7 juni 2007 (ter kennisneming) Algemeen bestuur -- Directiebesluit van 21 maart 2007 Concept-besluit Het dagelijks bestuur besluit: Een bijdrage van 6,4 miljoen Euro te verlenen aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, voor uitvoering van maatregelen aan de rwzi Utrecht ter verbetering van de waterkwaliteit van de Vecht, zoals vastgelegd in een overeenkomst tussen de dijkgraven d.d. juli Een eerste betaling te doen van 4,4 miljoen Euro, na ondertekening van het waterakkoord Weerdsluis. Hiervoor de binnen de begroting t/m 2007 gereserveerde middelen aan te wenden. De resterende bijdrage van 2 miljoen Euro te betalen in 2012 als de uitvoering van maatregelen ter verbetering van de rwzi Utrecht door HDSR is gestart. Hiervoor is in de meerjarenbegroting een bedrag van ,- per jaar opgenomen. Samenvatting Het DB besluit een financiële bijdrage van 6,4 miljoen Euro te verlenen aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) ter verbetering van de kwaliteit van het effluent van de rwzi-utrecht. Toelichting De waterkwaliteit van de Vecht voldoet op veel plaatsen niet. Problemen worden veroorzaakt door de hoge belastingen met fosfaat, stikstof, zink en koper. De rioolwaterzuiverings-installaties zijn belangrijke bronnen. De rwzi Utrecht (in beheer bij HDSR) is daarvan de grootste. In het Restauratieplan Vecht en ook in 2006 opgestelde Globale Verkenning voor de Kaderrichtlijn Water is geconcludeerd dat een verdere aanpak van de rwzi-utrecht zeer effectief is voor de waterkwaliteit van de Vecht. Het gaat daarbij om sanering en verbetering van de effluentkwaliteit, die verder gaat dan de algemeen geldende wettelijke eisen. HDSR is van plan om maatregelen te nemen, waarmee de kwaliteit van het effluent aanzienlijk zal worden verbeterd. Welke type maatregel genomen gaat worden is nog niet besloten. Er lopen twee sporen: 1. Optimalisatie rwzi, met als opties nafiltratie of afvoer effluent naar ARK 2. Volledige nieuwbouw, met verplaatsing van de rwzi. 1/2

12 AGV/Waternet is hierbij betrokken en dient in het kader van de lozingsvergunning aan te geven welke (strengere) effluenteisen worden gesteld. AGV plukt de vruchten van verbetering van de rwzi, in de vorm van een betere kwaliteit van de Vecht. Een bijdrage van AGV aan uitvoering van maatregelen op de rwzi-utrecht is daarom redelijk. Voorgesteld wordt dat AGV een bijdrage van 6,4 miljoen euro levert aan HDSR voor uitvoering van maatregelen aan de rwzi Utrecht ter verbetering van de waterkwaliteit van de Vecht. Te betalen in twee termijnen; namelijk 4,4 miljoen Euro in 2007 en de resterende 2 miljoen in 2012, als de uitvoering van de maatregelen daadwerkelijk is gestart. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Met dit voorstel worden afspraken die in juli 2006 zijn overeengekomen tussen de dijkgraven van HDSR en AGV geëffectueerd. In onderhandelingen met HDSR over het waterakkoord Weerdsluis (zie DB 27 maart 2007, agendapunt 15; DB 07/170) is steeds het standpunt van AGV geweest dat AGV niet wil betalen voor een sinds jaar en dag bestaande wateraanvoersituatie (waaraan voor HDSR geen aantoonbare meerkosten zijn verbonden), maar wel bereid is een bijdrage te leveren aan investeringen in het beheergebied van HDSR als daarmee kosteneffectieve maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit worden gerealiseerd. Uiteindelijk zijn hierover in juli 2006 door de dijkgraven van HDSR en AGV afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Zie bijlage 1. Met bovenstaand voorstel om bij te dragen aan maatregelen op de rwzi-utrecht wordt de al sinds jaren slepende discussie tussen HDSR en AGV rond het waterakkoord Weerdsluis beeindigd. Financiële consequenties In de jaarrekening van AGV is sinds 1997 jaarlijks een bedrag van ,- gereserveerd (ten laste van de WVO) voor een bijdrage aan HDSR. Daarbij is aangeven dat definitieve afspraken over een bijdrage aan HDSR in een overeenkomst zullen worden vastgelegd. Deze overeenkomst is in juli 2006 door beide dijkgraven ondertekend en houdt in: Een bijdrage van AGV aan HDSR van in totaal 6,4 mln voor verbetering van de RWZI Utrecht Betaling van een voorschot van 4 mln na ondertekening van het Waterakkoord Betaling medio 2012 van het resterende bedrag ad 2,4 mln, als de werkzaamheden zijn gestart Er werd uitgegaan van ondertekening van het waterakkoord in Thans is duidelijk dat dit medio 2007 zal plaatsvinden. Daarom wordt nu voorgesteld het sinds 1997 gereserveerde bedrag ad 4,4 mln te betalen na ondertekening van het Waterakkoord. Betaling van het resterende bedrag ad 2 mln kan conform de overeenkomst in 2012 plaatsvinden, als de werkzaamheden zijn gestart. Hiervoor is in de meerjarenbegroting een bedrag van ,- per jaar opgenomen. Resultaat Het DB besluit het voorstel ter kennisname aan te bieden aan de commissies voor advies en bijstand van 6 en 7 juni Bijlage - Overeenkomst Wateraanvoer de Vecht en het Waterakkoord Weerdsluis, d.d. juli /2

13

Gedeputeerde Staten Provincie Utrecht Postbus 80300 3508 TH Utrecht. Gedeputeerde Staten Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Gedeputeerde Staten Provincie Utrecht Postbus 80300 3508 TH Utrecht. Gedeputeerde Staten Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag Gedeputeerde Staten Provincie Utrecht Postbus 80300 3508 TH Utrecht Gedeputeerde Staten Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag Onderwerp: Onjuiste boeking van financiële middelen Houten,

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Toerekening bijdrage AGV / besluitvorming bestemmingsreserve RWZI Utrecht

Onderzoeksrapport Toerekening bijdrage AGV / besluitvorming bestemmingsreserve RWZI Utrecht Onderzoeksrapport Toerekening bijdrage AGV / besluitvorming bestemmingsreserve RWZI Utrecht Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Definitieve versie van 15 januari 2015 Contactpersoon HDSR De heer C.

Nadere informatie

Advies jaarrekening 2011 van de commissie BMZ aan het algemeen bestuur HDSR Geachte leden van het algemeen bestuur, De commissie BMZ adviseert het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse

Nadere informatie

Daarbij werden de volgende vragen aan Deloitte voorgelegd:

Daarbij werden de volgende vragen aan Deloitte voorgelegd: Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Per mail: moolen.h@hdsr.nl en vos.cj@hdsr.nl mr. M.A. (Mark) Smits HdSR/2850.01/MS HDSR; bijdrage lozingen van AGV op de Vecht van reserve watersysteeemheffing

Nadere informatie

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Vulling bestemmingsreseve vernieuwing RWZI Utrecht. Nummer: 868924-v3. Voorstel

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Vulling bestemmingsreseve vernieuwing RWZI Utrecht. Nummer: 868924-v3. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT Onderwerp: Vulling bestemmingsreseve vernieuwing RWZI Utrecht. Nummer: 868924-v3 ONTWERP In D&H: 14 oktober 2014 Steller: Edward Lodder/Han Dankaart In Cie:

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Gezien het rapport van BMC van december 2012, met projectnummer 210092

Gezien het rapport van BMC van december 2012, met projectnummer 210092 VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 5a/b Onderwerp: BMC rapport 'Bouwen aan vertrouwen' Nummer: 606089 In D&H: 10-01-2013 Steller: mevrouw I. de Vries In Cie: BMZ Telefoonnummer: (030) 634 5979

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: 874438 In D&H: 11-11-2014 Steller: J. van Hove In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer: (030) 634

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015 ONDERWERP 1 Opening, vaststelling agenda en loting primus BESLUIT Opening De voorzitter opent de vergadering. Afwezig zijn de heren Van der Kruk en Scherrenberg. Vaststelling agenda De agenda wordt gewijzigd

Nadere informatie

In D&H: 11-02-2014 Steller: W. de Jager In Cie:

In D&H: 11-02-2014 Steller: W. de Jager In Cie: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt Onderwerp: Brief AGV inzake lozingseis Utrecht (BMZ) Nummer: 789558 In D&H: 11-02-2014 Steller: W. de Jager In Cie: BMZ

Nadere informatie

OVERZICHT MOTIES/AMENDEMENTEN AB 2011

OVERZICHT MOTIES/AMENDEMENTEN AB 2011 OVERZICHT MOTIES/AMENDEMENTEN AB 2011 1 17 februari (DM 393779) M Bestuursakkoord Water met Vuur, versie 3.0 Draagt het college van dijkgraaf en hoogheemraden op om het bestuur van de Unie van Waterschappen

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Een democratisch provinciaal bestuur dat effectief, efficiënt en transparant is.

Wat willen we bereiken? Een democratisch provinciaal bestuur dat effectief, efficiënt en transparant is. Provinciale Staten Vergadering PS: 5 februari 2010 Nr: SGR-040 Agenda nr: Nr: SGR09041073 Onderwerp: Verantwoording fractievergoeding 2008 VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland Samenvatting: De

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.6 Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

1. Er mee in te stemmen om de Gemeenschappelijke regeling AQUON 2011 aan te vullen met een nieuw artikel 29a Borgtocht.

1. Er mee in te stemmen om de Gemeenschappelijke regeling AQUON 2011 aan te vullen met een nieuw artikel 29a Borgtocht. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9a/b Onderwerp: Aanpassing GR AQUON conform circulaire 1999 Nummer: 571841 In D&H: 21-08-2012 Steller: A.M.A. Vernooij In Cie: BMZ Telefoonnummer: 0611614698

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054

Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054 COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Zienswijze HWH 2.0 en reactiebrief evaluatierapport TAX-i Nummer: 625054 In D&H: 05-03-2013 / 02-04-2013 Steller: drs. M.J.W.

Nadere informatie

Hamerstuk AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel

Hamerstuk AGENDAPUNT 5. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Hamerstuk AGENDAPUNT 5 Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: 751632 In D&H: 05-11-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 19-11-3013

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d.19 november 2014

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d.19 november 2014 Plaats Van Aanwezig Houten, Bestuurszaal Water Natuurlijk : CDA : PvdA :WD : AWP : Waterschap@inwonersbelangen : ChristenUnie : SGP : PVDD : Bos- en Natuureigenaren : Agrariërs : Bedrijven mevrouw E. van

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.8 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Het Waterschapshuis Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 3.8 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Het Waterschapshuis Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.8 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Het Waterschapshuis Nummer: 866092 In D&H: 18-11-2014 Steller: drs. M.J.W. Brederoo In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland,

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland, Provinciale Staten Bestuurder Vergadering PS: 17 juni 2005 belast met de Nr: SGR-57 behandeling W.T. van Gelder Documentnr: Sgr0500301 Onderwerp: Verantwoording fractievergoeding 2004 VOORSTEL Aan de Provinciale

Nadere informatie

HAMERSTUK AGENDAPUNT 3. Onderwerp: anti-afhaaksubsidie Nummer: 798501-v4. Voorstel

HAMERSTUK AGENDAPUNT 3. Onderwerp: anti-afhaaksubsidie Nummer: 798501-v4. Voorstel HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3 Onderwerp: anti-afhaaksubsidie Nummer: 798501-v4 In D&H: 11-03-2014 Steller: Raymond Plaizier In Cie: BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: (030) 634 5963

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d.26 maart 2014

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d.26 maart 2014 Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 19.30-21.20 uur Aanwezig : Water Natuurlijk mevrouw E. van der Vorm en G.P. Beugelink (hoogheemraden), G.J.P. Jansen, L.J.L. Boot, P. Blokdijk : CDA J.G.M. Kromwijk

Nadere informatie

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 12 januari 2010

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 12 januari 2010 CONCEPT Onderwerp Advies / conclusie 1. Opening. Aanwezig zijn: de heer De Beaufort (Natuurterreinen); de heer Beugelink (hoogheemraad); mevr. Hiemstra (AWP); de heer G. Jansen (WN); de heer Ketting (W@I);

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 10 juli 2013

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 10 juli 2013 Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 13.30-18.00 uur Aanwezig : Water Natuurlijk mevrouw E. van der Vorm (hoogheemraad), mevrouw L.A. Tutein Nolthenius, G.J.P. Jansen, J.J.H.G.D. Karelse : CDA J.G.M. Kromwijk

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus.

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. ONDERWERP 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. 2. Notulen vergaderingen. a. Notulen vergadering AB 22 september 2010. b. Verkorte besluitenlijst vergadering 22 september 2010. c. Adviezen

Nadere informatie

Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek

Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek Opgesteld door ir. R. Wolbers, secretaris van de Stuurgroep, d.d. 7 oktober 2013 Inleiding Dit feitenrelaas heeft betrekking op de bespreking en

Nadere informatie

Adviezen/Conclusies Vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 8 februari 2011

Adviezen/Conclusies Vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 8 februari 2011 Onderwerp Advies / conclusie 1. Opening Aanwezig: de heer M.J. Glastra (Bos- en Natuureigenaren) de heren H. Schalkwijk en G. van den Hoeven (Agrariërs) mevrouw E. van der Vorm en de heer G.J.P. Jansen

Nadere informatie

Adviezen/Conclusies Vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 30 september 2014

Adviezen/Conclusies Vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 30 september 2014 Onderwerp Advies / conclusie Aanwezig: de heer W.H. de Beaufort (Bos- en Natuureigenaren) mevrouw W.A. Bodewitz (PVDD) de heer J.L.J. Boot (WN) de heer G. van den Hoeven (Agrariërs) de heer G.J.P. Jansen

Nadere informatie

Schematisch feitenrelaas impactanalyse Wet Open Overheid (d.d. 10 november 2017)

Schematisch feitenrelaas impactanalyse Wet Open Overheid (d.d. 10 november 2017) 1 (d.d. 10 november 2017) Vraag van de commissie: De commissie ontvangt daarom graag alsnog een feitenrelaas waarin schematisch wordt aangegeven welke bewindspersoon, op welk moment, welke beslissing heeft

Nadere informatie

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B De ondergetekenden: 1. de Provincie Zuid-Holland, gevestigd te Den Haag, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer J. Fransen, Commissaris van de Koningin ingevolge het besluit van Gedeputeerde

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 31 oktober 2012

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 31 oktober 2012 Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 19.30-21.15 uur Aanwezig : Water Natuurlijk G.P. Beugelink (hoogheemraad); mevrouw E. van der Vorm; G.J.P. Jansen; mevrouw L.A. Tutein Nolthenius; J.J.H.G.D. Karelse

Nadere informatie

AGENDAPUNT 10 ONTWERP. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 10 ONTWERP. Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Instemmen met wijziging gemeenschappelijke regeling BghU Nummer: 751632 In D&H: 05-11-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 19-11-3013 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Memo. Aan De leden van de commissie Water, Economie en Bestuur (WEB). Kopie aan. Betreft: Wegenheffing Amsterdam-Noord

Memo. Aan De leden van de commissie Water, Economie en Bestuur (WEB). Kopie aan. Betreft: Wegenheffing Amsterdam-Noord Aan De leden van de commissie Water, Economie en Bestuur (WEB). Kopie aan Uw contactpersoon M.T. Hoekzema BEL/WAT Doorkiesnummer 023-514 4378 hoekzemam@noord-holland.nl Betreft: Wegenheffing Amsterdam-Noord

Nadere informatie

Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer:

Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Besluitvorming oevererosie - aanbod Rijkswaterstaat Nummer: 774438 In D&H: 10-12-2013 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 21-01-2014

Nadere informatie

2015D Lijst van vragen

2015D Lijst van vragen 2015D43891 Lijst van vragen De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van

Nadere informatie

Besluitenlijst provinciale staten

Besluitenlijst provinciale staten Besluitenlijst provinciale staten Besluitenlijst van de vergadering van maandag 18 september 2006 03. Ingekomen stukken 04. Vragenhalfuurtje Geen vragen. 05. Vaststellen van de notulen van de vergadering

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders X Openbaar Registratienummer: 210676 Datum voorstel: 28 april 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer E. Vandermeulen Afdeling: LO Samenleving Agendapunt 6 Onderwerp/Titel: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Hamerstuk AGENDAPUNT 4. Onderwerp: Wijziging regelingen veranderagenda en veegwet Nummer: 778790. Voorstel

Hamerstuk AGENDAPUNT 4. Onderwerp: Wijziging regelingen veranderagenda en veegwet Nummer: 778790. Voorstel Hamerstuk VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4 Onderwerp: Wijziging regelingen veranderagenda en veegwet Nummer: 778790 In D&H: 04-02-2014 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 25-02-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Tariefbepaling waterschapsbelasting

Tariefbepaling waterschapsbelasting Tariefbepaling waterschapsbelasting Aanleiding In de bestuurlijke commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken op 18 april 2017 is het voorstel Duurzaam financieel beleid aan de orde geweest. Gevraagd is

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming.

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 1 Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. Onderwerp: NUON-reserve tranche 2015. Toelichting: Op

Nadere informatie

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens 26 september 2008 RA0829612 Samenvatting Eind mei

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 28 april 2010 V. Doorn

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking OPLEGNOTITIE Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012 Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Vereveningsfonds. Bestuurlijke reactie en nawoord Rekenkamer Amsterdam

Vereveningsfonds. Bestuurlijke reactie en nawoord Rekenkamer Amsterdam Vereveningsfonds Bestuurlijke reactie en nawoord Rekenkamer Amsterdam Toelichting op document Deze bestuurlijke reactie van het College van B&W en het nawoord van de Rekenkamer Amsterdam vormen een addendum

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9A Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438 In D&H: 22-01-2013 Steller: Drs. J.L.P.A. Dankaart

Nadere informatie

Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland

Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Laksheid bij schuldhulp Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Stadsbank Midden Nederland 18 maart 2008 RA0821391 Samenvatting Een gezin in Almere, man, vrouw en drie kinderen,

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regio Zuid-Holland Zuid Agendapunt 5 Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door/tel.nr. Kaders gunning invoering en exploitatie

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015 Accountants ~AKER TILLY Hoogheemraadschap van Delfland Aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden Baker Tilly Berk N.V. Bijster 55 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525

Nadere informatie

Titel: Vaststellingsovereenkomst De Waal c.d. provincie Utrecht over finale kwijting oplevering oude provinciehuis. Besluit pag. 3. Toelichting pag.

Titel: Vaststellingsovereenkomst De Waal c.d. provincie Utrecht over finale kwijting oplevering oude provinciehuis. Besluit pag. 3. Toelichting pag. College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13 maart 2013 NUMMER PS PS2013PS01 AFDELING Directie COMMISSIE ---- STELLER R. Andringa DOORKIESNUMMER 030-2582213 REGISTRATIENUMMER 80DF82D4 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 2 oktober 2013

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 2 oktober 2013 Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 19.30-23.30 uur Aanwezig : Water Natuurlijk mevrouw E. van der Vorm en G.P. Beugelink (hoogheemraden), P. Blokdijk, G.J.P. Jansen, J.J.H.G.D. Karelse, L.A. Tutein Nolthenius

Nadere informatie

Zienswijzen Jaarstukken 2016 Avri

Zienswijzen Jaarstukken 2016 Avri Zienswijzen Jaarstukken 2016 Avri Inleiding: De Jaarstukken 2016 van de Gemeenschappelijke Regeling Avri (Avri) is op 13 april 2017 aangeboden aan de raden van de deelnemende gemeenten. De gemeenten hebben

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Nota van toelichting bij de delegatiedocumenten

Nota van toelichting bij de delegatiedocumenten PS2007RGW09 BIJLAGE3 Nota van toelichting bij de delegatiedocumenten Inleiding Met de inwerkingtreding van de Wet van 18 december 1985, houdende enige voorzieningen ten behoeve van de inzet en bekostiging

Nadere informatie

: Nieuw belastingstelsel

: Nieuw belastingstelsel A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 7 Onderwerp : Nieuw belastingstelsel KORTE SAMENVATTING: In het Bestuursakkoord Water is overeengekomen dat de waterschappen

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 24 september 2014

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 24 september 2014 Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 19.30-21.15 uur Aanwezig : Water Natuurlijk mevrouw E. van der Vorm en G.P. Beugelink (hoogheemraden), mevrouw L.A. Tutein Nolthenius, G.J.P. Jansen, P. Blokdijk. :

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0070, d.d. 28-1-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Controle Belastingdienst aangiften BTW-compensatiefonds 2003-2008. Vaststelling brief aan de gemeenteraad BESLUITEN Behoudens advies van

Nadere informatie

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 14 april 2011

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 14 april 2011 BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 14 april 2011 Aanwezig: L.A.W. de Lange, H.J.J. Lenferink (vz), E. van Oortmerssen-Schutte, C.J.M.W. Wassenaar, J.B. Uit den Boogaard R. van Netten (secretaris) M.J

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW Directie Inwoners Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Mem o G e h e i m Aan De leden van de gemeenteraad Datum 16 mei 2012 Van College/wethouder Van Leeuwen Onderwerp GGD ZHW Inleiding De afgelopen maanden is

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer Dossiernummer 2011 075 OORDEEL Verzoekster Mevrouw S. C. namens haar ouders: de heer en mevrouw I. C. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat

Nadere informatie

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 10 november 2009

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 10 november 2009 CONCEPT Onderwerp Advies / conclusie 1. Opening. De plaatsvervangend voorzitter, de heer Ketting, opent de vergadering en heet een ieder welkom. Aanwezig zijn: de heer Beugelink (hoogheemraad); de heer

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Onderwerp: Oplegnotitie bij de investeringsvoorstellen rwzi Utrecht Nummer: 609148

Onderwerp: Oplegnotitie bij de investeringsvoorstellen rwzi Utrecht Nummer: 609148 COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Oplegnotitie bij de investeringsvoorstellen rwzi Utrecht Nummer: 609148 In D&H: 10-01-2013 Steller: ing. M.J.A.

Nadere informatie

2.1. In een brief van [bank] (hierna: bank) aan u en [partner melder] van 27 september 2010 staat, voor zover hier van belang, het volgende:

2.1. In een brief van [bank] (hierna: bank) aan u en [partner melder] van 27 september 2010 staat, voor zover hier van belang, het volgende: [melder] Per email: [e-mailadres melder] Datum 3 augustus 2017 Tuchtcommissie Banken Postbus 15775 1001 NG Amsterdam Betreft Beslissing op herzieningsverzoek inzake [beëdigde] T +31 (0)23 751 52 10 secretariaat@secretariaattcb.nl

Nadere informatie

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2011 1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2. Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit KLACHT Bij brief van 2010,

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer SPV/ /C FTZ hvdb drs. H. van den Berg (035)

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer SPV/ /C FTZ hvdb drs. H. van den Berg (035) Provincie Flevoland t.a.v. het College van Gedeputeerde Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Onderwerp 19 september 2002 Jaarrekening 2000 Stichting Regionale Omroep Flevoland Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân Kollumerland c.a. Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân Aan de raad van de Gemeente Kollumerland c.a. Postbus 13 9290 AA KOLLUM Afdeling : GRIF Behandeld door : P.J.A. Praat Doorkiesnummer : (0511) 548228

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Kostentoedelingsverordening 2019 Nummer: Bestuursstukken\2644 Agendapunt: 5 DB: Ja 4-6-2018 BPP: Nee FAZ: Ja 20-6-2018 VVSW: Nee AB: Ja 4-7-2018 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en wethouders van 24 mei 2005 nummer 22 A.D. van den Bergh, Burgemeester J. de Gruijter, wethouder P.A. Zevenbergen, J.M. Dekker, H.H.

Nadere informatie

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest

Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest Reglement van Orde rekenkamercommissie Soest In overeenstemming met artikel 3.1 van de Verordening Rekenkamercommissie Gemeente Soest 2007 heeft de rekenkamercommissie Soest ten behoeve van vergaderingen

Nadere informatie

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân.

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit, gelet op artikel 109 van de

Nadere informatie

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering.

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering. Van: Heijloo, R. Verzonden: donderdag 24 februari 2011 9:35 Aan: Wijngaart, P. van den Paul CC: Bom - Lemstra, A.W.; Swart, I. (Ingrid) Onderwerp: FW: bijeenkomst VZHW 28 februari 2011 Urgentie: Hoog Beste

Nadere informatie

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Wijzigen delegatieregeling Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Wijzigen delegatieregeling Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9 Onderwerp: Wijzigen delegatieregeling Nummer: 580861 In D&H: 16-10-2012 Steller: mr K. Wijma In Cie: BMZ 13-11-2012 Telefoonnummer: (030) 634 5958 SKK Afdeling:

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

EINDRAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : GGD Dossiernummer :

EINDRAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : GGD Dossiernummer : EINDRAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : GGD Dossiernummer : 14.1.052 Klacht Verzoekers zijn het er niet mee eens dat er geen rekening is gehouden met hun persoonlijke

Nadere informatie

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van.

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van. HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Realisatie uitbreiding afvalwatertransportsysteem Houten Nummer: 515150 In D&H: 16 oktober 2012 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 25 juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden AGENDAPUNT JAARDOEL VERTROUWELIJK J/N Zienswijzen begroting 2020 [Kies een pictogram]

Nadere informatie

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179 In D&H: 15-03-2011 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 12-04-2011 Telefoonnummer: (030)

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 9 Steller / afdeling J. Louwsma / Beheer Openbaar Ja Bestuurder R.L.M. Sleijpen Bijlage(n) 2 Programma Bedrijfsvoering Registratiecode

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) gezamenlijke vergadering Bestuurscommissie

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 28 april 2010

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 28 april 2010 Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 28 april 2010 Plaats : Houten, AB-zaal Van : 19.00-00.35 uur Aanwezig : Water Natuurlijk G.P. Beugelink (hoogheemraad); P. Blokdijk; G.J.P. Jansen; mevrouw S.

Nadere informatie

Op 10 maart 2016 heeft de Onderzoekscommissie Demmers haar rapport met bevindingen overhandigd aan het DB van de VRZ.

Op 10 maart 2016 heeft de Onderzoekscommissie Demmers haar rapport met bevindingen overhandigd aan het DB van de VRZ. In 2015 zijn er bij de veiligheidsregio Zeeland diverse meldingen gedaan over mogelijke schendingen van beleidsregels, gedragingen, declaraties en het juist en volledig informeren. Naar aanleiding van

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekers klagen erover dat de gemeente Voorschoten in december 2008 in het kader van een mediation een overeenkomst heeft getekend,

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 20 juni 2011 J. Meijerink ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen -

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen - Stichting Herindeling NEE Burgercomité Goedereede Postbus 224 3253 ZK Ouddorp Aan Provincie Zuid Holland T.a.v. mevrouw I. van Mulligen Commissiegriffier Bestuur en Middelen Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 18 december 2013

Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 18 december 2013 + Plaats : Houten, Bestuurszaal Van : 13.30-17.30 uur Aanwezig : Water Natuurlijk mevrouw E. van der Vorm en G.P. Beugelink (hoogheemraden), mevrouw L.A. Tutein Nolthenius, P. Blokdijk, G.J.P. Jansen :

Nadere informatie