Compressietherapie been

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Compressietherapie been"

Transcriptie

1 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 30 Compressietherapie been Compressietherapie wordt algemeen beschouwd als de standaard behandeling voor een ongecompliceerd veneus ulcus cruris (NVDV, 2014) 1. Compressietherapie kan ingedeeld worden in twee fasen: De acute of oedeemfase: voorheen werd in deze fase vooral compressief verband (korte- en lange-rekzwachtels) gebruikt, maar tegenwoordig worden ook niet-elastische klittenband verbanden of therapeutische elastische kousen (TEK s) ingezet. De onderhoudsfase: zodra een been oedeemvrij is worden TEK s aangemeten. Doel compressietherapie Het doel van compressietherapie is, door druk van buitenaf: de bloed- en lymfestroom te verbeteren door de functie van de kapotte kleppen in de bloedvaten te ondersteunen; oedeem snel en blijvend te laten verdwijnen. Door vermindering van het oedeem verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en is genezing van het ulcus vaak mogelijk. Belangrijk hierbij is dat de arteriele circulatie (zuurstofrijke bloedtoevoer door de slagaderen) niet wordt belemmerd. Indicaties compressietherapie Indicaties voor compressietherapie: Onvoldoende werking lymfevaten Trombose Lipoedeem onvoldoende werking van de bloedvaten (veneuze insufficiëntie); gevolgen van de onvoldoende werking van de bloedvaten: oedeem; veneus ulcus cruris. Contra-indicaties compressietherapie Contra-indicaties voor compressietherapie kunnen zijn: arteriële insufficiëntie (= onvoldoende werking van de bloedcirculatie door de slagaderen). Om arteriële insufficiëntie uit te sluiten, wordt de enkel arm index bepaald. Hiervoor wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm; totale afsluiting van de diepgelegen vaten (totaal afgesloten diep veneus systeem); aanwezigheid van actieve huidaandoeningen; allergie voor een van de bestanddelen van de zwachtels of therapeutische elastische kousen; hartproblemen (cardiale klachten). Dit is geen absolute contra-indicatie. Reuma, zeer pijnlijk bij het aantrekken van de kous 1 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Richtlijn Veneuze Pathologie, pre-definitieve versie feb Compressietherapie been: 1 (van 5)

2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 31 Hoe werkt compressie Compressie betekent het uitoefenen van druk. Bij het geven van compressie moet de druk het hoogst zijn rond de enkels en vandaar geleidelijk afnemen in de richting van het hart (naar de knie). Dit wordt bereikt door de zwachtel onder constante spanning aan te brengen (van voet richting bovenbeen). Daarnaast moet de druk gelijkmatig worden verdeeld over alle zijden van het been. Het meten van druk bij compressietherapie wordt steeds populairder. Met speciale apparatuur is de effectiviteit van de aangelegde zwachtels te bepalen. (Verschuren, J., Mohr, K., WCS). Het been is vaak niet overal gelijkmatig rond. Zo steken scheenbeen en enkels uit en kunnen de zijkanten van de enkel (de enkelcoulissen) zelfs hol zijn. Bij het zwachtelen zal de druk het hoogst zijn op de uitstekende delen. De druk zal lager zijn op de flauw gebogen zijkanten van het been, terwijl in de holtes geen druk uitgeoefend wordt. Polsteren Om de druk van de zwachtels gelijkmatig te verdelen,worden de holtes opgevuld om het been zo rond mogelijk te maken. Gebruik hiervoor polstermateriaal. Plaats het polstermateriaal altijd op het tricot buisverband, omdat dit beter is voor de huid en prettiger aanvoelt voor de cliënt. De nieuwste inzichten geven aan dat de zwachtel zo dicht mogelijk op de huid moet zitten. Gebruik dus niet teveel polstermateriaal (dit kan zorgen voor een negatieve druk) maar leg een dun beschermlaagje op de huid aan. In het begin van het de zwachteltherapie is het been vaak mooi rond en hoeft er dus niet te worden gepolsterd. Als er oedeem uitgaat zul je de holtes moeten opvullen. Ga dus elke keer voorafgaand aan het aanleggen van een nieuwe zwachtel na of het nodig is om te polsteren. Hierbij enkele voorbeelden van polsteren, afhankelijk van de vorm van het been van de cliënt: Polsteren bij de enkel: maak een driehoekje van het polstermateriaal en leg dat aan de zijkant van de enkel. Polsteren van het scheenbeen: knip van het polstermateriaal twee stukken, zolang als de lengte van het scheenbeen. Leg deze afgeknipte stukken (eventueel dubbelgevouwen) aan weerszijden van het scheenbeen. Polsteren van de wreef: knip een of meerdere stuk(ken) polstermateriaal, zolang als de lengte van de wreef. Breng het polstermateriaal aan op de wreef als extra bescherming. Geen één been is hetzelfde dus kijk goed naar de vorm van elk been. De éne cliënt kan geholpen zijn met polstermateriaal op de wreef, terwijl bij een andere client daardoor juist drukplekken kunnen ontstaan. Polsteren is dus bij alle clienten weer anders. Afbeelding: Dwarsdoorsnede van een been, met de polsterwatten aan de zijkant van het scheenbeen. N.B. Op wond(en) aan het onderbeen mag geen extra druk worden uitgeoefend. Polster dus altijd om deze wond(en) heen. Compressietherapie been: 2 (van 5)

3 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 32 Ambulante compressietherapie met korte-rekzwachtels Korte rekzwachtels hebben een lage rustdruk en een hoge werkdruk (bij lopen en oefeningen). Ambulante compressietherapie met korte-rekzwachtels wordt toegepast bij cliënten die mobiel zijn. Ambulante compressietherapie (ACT) het woord ambulant verraadt het al is bedoeld voor cliënten die kunnen lopen. De spierpomp moet er samen met de druk van de zwachtels voor zorgen dat de kapotte kleppen in de venen zó ondersteund worden dat het bloed weer op normale wijze terugstroomt naar het hart. Voor immobiele cliënten werkt dat niet. Ambulante compressietherapie met behulp van korte-rekzwachtels wordt in de regel zo lang voortgezet tot het oedeem verdwenen is en het ulcus dicht is. Vervolgens wordt overgegaan op ambulante compressie door therapeutische elastische kousen. Aanbrengen van korte-rek-zwachtels Meestal gebruikt men voor ambulante compressietherapie twee korte-rekzwachtels van 10 cm breed en 5 m lang 2. Gebruik bij langere of kortere voeten/benen zwachtels van respectievelijk 8 of 4 cm breedte gebruikt. De korte-rekzwachtels worden tegen de huid aangerold en in de looprichting van de rol aangetrokken. De druk dient gelijkmatig over het been verdeeld te zijn. Na de eerste zwachtel wordt een tweede daaroverheen in tegengestelde richting aangebracht. Na het aanbrengen van de zwachtels mogen er geen vensters (openingen) te zien zijn. Het verband wordt gefixeerd met hechtpleister of tape (geen verbandklemmetjes in verband met de kans op beschadigingen van het been). De zwachtel kan in principe 1 week blijven zitten. Controle na 2-3 dagen is wenselijk. Tekening: tijdens zwachtelen in de rol kijken Wisseling van het verband kan vaker nodig zijn vanwege de noodzakelijke verzorging van de wond, afname van het oedeem of wanneer de zwachtel niet meer goed zit. Niet-ambulante compressietherapie met lange-rekzwachtels Niet-ambulante compressietherapie (oftewel compressietherapie) wordt toegepast bij cliënten die hun spierpomp niet kunnen gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten. Niet-ambulante compressietherapie wordt uitgevoerd met behulp van lange-rekzwachtels (bijvoorbeeld Dauerbinde). Elastisch lange-rekzwachtels zijn zwachtels met een vrij hoge rustdruk en een matige werkdruk. Lange-rekzwachtels zijn door hun vrij hoge rustdruk en relatief lage werkdruk bij het lopen niet geschikt voor ambulante compressietherapie (zwachtelen met korte-rekzwachtels). 2 Naast de korte-rekzwachtels zijn er ook andere compressiesystemen op de markt, zoals een 4-laags compressiesysteem, Coban twee-laags compressiesysteem, Pro-Two compressie zwachtelsysteem, UrgoK2 twee-laags compressiesysteem. Hiervoor gelden andere gebruiksinstructies. Compressietherapie been: 3 (van 5)

4 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 33 Bij niet-ambulante compressietherapie worden 1 of 2 zwachtels gebruik. De techniek van het zwachtelen is dezelfde als bij ambulante compressietherapie 3. De lange-rekzwachtels geeft een lage druk bij beweging en een hoge druk bij rust. Omdat de zwachtels voortdurend een druk bij rust geven dienen s nachts (of bij een lange rustperiode) te worden verwijderd. De constante hoge druk geeft een risico op afknellen. Bij immobiele cliënten kan ook een combinatie van korte en lange-rekzwachtel worden aangelegd. De rustdruk is dan iets lager. In verband met de hoge rustdruk van elastische zwachtels moeten de benen van de cliënt nog steeds goed in de gaten worden gehouden. De elastisch lange-rekzwachtels moet dagelijks worden aangelegd. Het aanleggen dient s ochtends te gebeuren, wanneer de cliënt nog op bed ligt, omdat het been dan relatief slank is. Nabehandeling en voorkomen van het opnieuw ontstaan van een ulcus, kan ook na gebruik van lange-rek kousen met behulp van therapeutisch elastisch kousen gebeuren. Compressietherapie met klittenband verband De moderne niet-elastische klittenband verbanden kunnen door een cliënt zelf worden aangelegd en bevorderen daarmee zelfmanagement. Compressietherapie met Therapeutische Elastische Kousen (TEK) Wanneer men op correcte wijze zwachtelt, kan oedeemreductie meestal na vrij korte periode bewerkstelligd worden. Wanneer de grootte en mate van exsudatie (vochtuitstorting) van het ulcus dat toelaat, kan daarna op een goed gekozen en juist aangemeten elastische kous worden overgegaan. Aangeraden wordt om 4-6 weken nadat het ulcus is genezen, over te gaan op therapeutische elastische kousen. Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven als nabehandeling bij ambulante- en niet-ambulante compressietherapie en ter voorkoming van het (opnieuw) ontstaan van een ulcus. De uiteindelijke resultaten hangen sterk af van de motivatie en mogelijkheden van de cliënt om de kousen iedere dag te dragen. Daarnaast is het van belang dat de cliënt passende kousen met een juiste drukverdeling draagt. Compressiekous Als er nog geen therapeutisch elastische kous (TEK) is aangemeten kan er eventueel, in overleg met de behandeld arts, gestart worden met compressie kousen (bijvoorbeeld: Venotrain ulcertec compressie kous, Mediven ulcer kit, Rosidal). De compressiekousen kunnen niet worden gebruikt bij arterieel vaatlijden en/of gecombineerd vaatlijden. Bron Wondenboek. Woundcare Consultant Society (WCS). Dossier Wondzorg (externe link, gezien dec 2014) Artikel over compressief zwachtelen uit Nursing (januari 2010) Beslisboom compressietherapie Lohman rauscher (externe link, gezien dec 2014) 3 De WCS raadt dezelfde werkwijze voor korte-rek- en lange-rekzwachtels aan. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Compressietherapie been: 4 (van 5)

5 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 34 Hanna, R., Bohbot, S., Connolly, N., (2010). Een vergelijking van de interfacedruk van drie compressiezwachtelsystemen. WCS, jaargang 26, nummer 4. Schuren, J., Mohr, K. De dynamiek van compressietherapie: de wetten van laplace en pascal. WCS, jaargang 25, nummer 3. Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Richtlijn Veneuze Pathologie, pre-definitieve versie feb Compressietherapie been: 5 (van 5)

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been 2 U heeft een open been (ulcus cruris) of vochtophoping in uw been (oedeem). Om dit te laten genezen of om vocht

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris venosum

Open been. Ulcus cruris venosum Open been Ulcus cruris venosum Wat is een ulcus cruris venosum? Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris

Nadere informatie

READER AMBULANTE COMPRESSIE THERAPIE

READER AMBULANTE COMPRESSIE THERAPIE READER AMBULANTE COMPRESSIE THERAPIE Medeco B.V., Postbus 155, 3260 BB Oud-Beijerland, www.medeco.nl INHOUDSOPGAVE 1. ANATOMIE EN FYSIOLOGIE VAN HET (VENEUZE) VAATSTELSEL...3 2. PATHOLOGIE...5 2.1. Veneuze

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Druktherapie met korte rekwindels

Patiënteninformatie. Druktherapie met korte rekwindels Patiënteninformatie Druktherapie met korte rekwindels Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over de behandeling van druktherapie met korte rekwindels bij veneuze insufficiëntie. Bij deze aandoening

Nadere informatie

2. Open been (ulcus cruris venosum)

2. Open been (ulcus cruris venosum) 2. Open been (ulcus cruris venosum) Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is een open been? Een open been is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed

Nadere informatie

Ulcus Cruris de ins & outs. Corien Dekkers MANP Verpleegkundig Specialist

Ulcus Cruris de ins & outs. Corien Dekkers MANP Verpleegkundig Specialist Ulcus Cruris de ins & outs Corien Dekkers MANP Verpleegkundig Specialist Ulcus cruris Letterlijk: zweer aan het onderbeen Oorzaken onder andere: Veneus Arterieel Trauma of maligniteit Chronisch veneuze

Nadere informatie

SYMPOSIUM : TOPICS IN DE WONDZORG. Compressietherapie. Dr. Julie Van Walleghem Vaatheelkunde - Flebologie AZ Damiaan Oostende

SYMPOSIUM : TOPICS IN DE WONDZORG. Compressietherapie. Dr. Julie Van Walleghem Vaatheelkunde - Flebologie AZ Damiaan Oostende SYMPOSIUM 17-04-2018: TOPICS IN DE WONDZORG Compressietherapie Dr. Julie Van Walleghem Vaatheelkunde - Flebologie AZ Damiaan Oostende Indicaties Postoperatief (profylactisch of na varicesingreep) Chronische

Nadere informatie

3M Coban 2 Lagen Compressie Systeem Veelgestelde vragen

3M Coban 2 Lagen Compressie Systeem Veelgestelde vragen 3M Coban 2 Lagen Compressie Systeem Veelgestelde vragen Hier vindt u de 25 meest gestelde vragen over Coban 2 Lagen Compressie Systeem. Mocht uw vraag er niet tussen staan, kunt u uw vraag stellen via

Nadere informatie

COMPRESSIETHERAPIE: KORT OF LANG JEANNINE SPINNAEL VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL

COMPRESSIETHERAPIE: KORT OF LANG JEANNINE SPINNAEL VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL COMPRESSIETHERAPIE: KORT OF LANG JEANNINE SPINNAEL VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL 1 Gezondheidssysteem Effectiviteit Financiële tegemoetkoming Gezondheidsmedewerkers Werkingsmechanisme Ervaring

Nadere informatie

OVERTUIGEND MAKKELIJK IN GEBRUIK

OVERTUIGEND MAKKELIJK IN GEBRUIK VenoTrain ulcertec OVERTUIGEND MAKKELIJK IN GEBRUIK Ambulante compressietherapie voor het ulcus cruris venosum NIEUW X5 MAAT SYSTEEM BAUERFEIND.COM 2 3 ULCUS CRURIS VENOSUM EEN THERAPEUTISCHE UITDAGING

Nadere informatie

Dermatologie. Open been. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Open been. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Open been Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is een open been? Een open been of ulcus cruris is een wond of zweer aan het onderbeen.

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Heelkunde en overige handelingen Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen

Nadere informatie

De haarvaten bundelen zich tot aderen en het bloed, nu arm aan zuurstof en voedingsstoffen, wordt teruggevoerd naar het hart.

De haarvaten bundelen zich tot aderen en het bloed, nu arm aan zuurstof en voedingsstoffen, wordt teruggevoerd naar het hart. Open been Wat is een open been? Een open been of "ulcus cruris" is een wond of zweer aan het onderbeen. Vaak is de wond met een geelbruin beslag of een korst bedekt. De wond kan in het begin ook zwart

Nadere informatie

Ulcus Cruris & Ambulante Compressie Therapie Janine Huesken Wondverpleegkundige Florence

Ulcus Cruris & Ambulante Compressie Therapie Janine Huesken Wondverpleegkundige Florence Ulcus Cruris & Ambulante Compressie Therapie Janine Huesken Wondverpleegkundige Florence In samenwerking met: - Selma van Lobenstein, Wondverpleegkundige Florence / Sophia - Barbara den Boogert, Wondconsulent

Nadere informatie

Toetsstation. Zwachtelen ulcus cruris venosum

Toetsstation. Zwachtelen ulcus cruris venosum Toetsstation Zwachtelen ulcus cruris venosum Algemene gegevens Classificatiecode(s) S97, S56 Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is om volgens de richtlijnen van de NHG- Standaard 'Ulcus cruris

Nadere informatie

Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been )

Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been ) Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been ) Dit boekje is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Telefoonnummer: Inhoudsopgave 1 Waarom dit boekje... 1 Informatie over de behandeling...

Nadere informatie

Dermatologie. Vaatziekten en compressietherapie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Vaatziekten en compressietherapie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie Aanwijzingen voor patiënten met vaatziekten Hoe kunnen stuwingen in de benen vermeden worden? 1. Door beweging van de kuitspieren (lopen, wippen met de voeten) wordt het

Nadere informatie

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN 17772 Inleiding Uw behandelend specialist heeft u Ambulante Compressie Therapie (zwachtelen met druk) voorgeschreven, omdat u last van vocht in uw benen

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Open been. Ulcus cruris. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Open been. Ulcus cruris. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Open been i Patiënteninformatie Ulcus cruris Slingeland Ziekenhuis Wat is een open been De arts heeft bij u een open been (ulcus cruris) vastgesteld. Dit is een wond aan het onderbeen, die

Nadere informatie

Open been (Ulcus cruris)

Open been (Ulcus cruris) Open been (Ulcus cruris) Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei in verband met een niet genezende wond (=ulcus) aan uw been. In deze folder krijgt u informatie over deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Patiënteninformatie Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) 20180005 Zwachtelen.indd 1 1 30-01-18 10:20 Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Polikliniek

Nadere informatie

Ulcus cruris venosum. Otto Dankerlui Dermatoloog

Ulcus cruris venosum. Otto Dankerlui Dermatoloog Ulcus cruris venosum Otto Dankerlui Dermatoloog TweeSteden ziekenhuis Vestiging Tilburg Indeling Inleiding Epidemiologie Etiologie Symptomatologie Diagnostiek Inleiding Inleiding Oorzaken Ulcus Cruris

Nadere informatie

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

33. Open been (ulcus cruris)

33. Open been (ulcus cruris) 33. Open been (ulcus cruris) dermatologie 10 DBC code Omschrijving diagnose Omschrijving behandeling Geprognost. aantal 2008 ZN zorgprofiel 10 11 22 11 ulcus cruris poliklinisch 2279 poliklinisch 10 11

Nadere informatie

Waarom worden deze kousen gedragen

Waarom worden deze kousen gedragen Waarom worden deze kousen gedragen Therapeutische Elastische Kousen worden voorgeschreven door de huisarts of de behandelend specialist. De elastische kousen worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij de volgende

Nadere informatie

Ulcus cruris. (open been)

Ulcus cruris. (open been) Ulcus cruris (open been) In deze folder geven wij u meer informatie over een ulcus cruris (een open been). Het open been (ulcus cruris) Een open been is een wond aan het onderbeen, die meestal aan de binnenkant

Nadere informatie

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Advanced Wound Care Huidbescherming Wondgenezing Comfortabele & Effectieve Compressie voor uw Patiënten 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem Eenvoudig aan te b 3M Coban

Nadere informatie

Maattabel Niet-elastische compressieverbanden

Maattabel Niet-elastische compressieverbanden Maattabel Niet-elastische compressieverbanden circaid juxtafit circaid juxtacures circaid juxtalite medi. I feel better. Compressietherapie door de specialist medi biedt compressieproducten voor alle individuele

Nadere informatie

Toetsstation. Ulcus cruris venosum: beleid

Toetsstation. Ulcus cruris venosum: beleid Toetsstation Ulcus cruris venosum: beleid Alg lgeme mene gegevens Classificatiecode(s) S97, S56 Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is om volgens de richtlijnen van de NHG- Standard 'Ulcus cruris

Nadere informatie

Open been Wat is een open been? Hoe werken de bloedvaten in de benen?

Open been Wat is een open been? Hoe werken de bloedvaten in de benen? Open been Wat is een open been? Een open been is een open plek of wond aan het onderbeen. De medische term ervoor is ulcus cruris. Dit betekent: zweer aan het onderbeen. Het gaat hierbij om een slecht

Nadere informatie

11 Steunkousen. 1 Inleiding

11 Steunkousen. 1 Inleiding DC 11 Steunkousen 1 Inleiding Bij steunkousen denk je aan oudere mensen. Een kwart van alle mensen in een verzorgings- of verpleeghuis draagt steunkousen. Maar ook jongere mensen kunnen steunkousen dragen,

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

1.1 Doel van ambulante compressietherapie

1.1 Doel van ambulante compressietherapie Compressie therapie Compressietherapie is het uitoefenen van druk van buitenaf op het (onder)been of arm. De ambulante compressietherapie wordt uitgevoerd bij patiënten die kunnen lopen (de spierpomp gebruiken)

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris

Open been. Ulcus cruris Open been Ulcus cruris In deze folder vindt u informatie over een open been. Wat is een open been? Een open been is een open plek of wond aan het onderbeen. De medische term ervoor is ulcus cruris wat

Nadere informatie

Chronisch veneuze insufficiëntie

Chronisch veneuze insufficiëntie Chronisch veneuze insufficiëntie Wat is veneuze insufficiëntie? In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Zuurstofrijk bloed wordt door slagaderen van het hart naar de weefsels, zoals huid

Nadere informatie

Lymfoedeem: Lymfoedeem: behandeling nu en in de toekomst 29-01-16. Mireille Lauret-Roemers. Oedeem- en Oncologiefysiotherapeute

Lymfoedeem: Lymfoedeem: behandeling nu en in de toekomst 29-01-16. Mireille Lauret-Roemers. Oedeem- en Oncologiefysiotherapeute Lymfoedeem: behandeling nu en in de toekomst Mireille Lauret-Roemers Oedeem- en Oncologiefysiotherapeute www.oofu.nl info@oofu.nl Lymfoedeem: behandeling nu en in de toekomst 1 Inhoud 1. Wat is oedeem?

Nadere informatie

Pathogenese en behandeling van het ulcus cruris venosum

Pathogenese en behandeling van het ulcus cruris venosum Pathogenese en behandeling van het ulcus cruris venosum Jeanette van Houtum, dermatoloog THEMA, 11 september 2013 Inhoud ulcus cruris pathogenese klinische presentatie behandeling nazorg samenvatting Ulcus

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Zwachtelkous. (Venotrain Ulcertec) Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Zwachtelkous. (Venotrain Ulcertec) Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Zwachtelkous (Venotrain Ulcertec) Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Drukkousen met een vochtafdrijvende en stimulerende werking voor hart en bloedvaten U heeft (datum) de kousen aangemeten gekregen.

Nadere informatie

EEN OPEN BEEN EEN PATIËNTENBROCHURE...

EEN OPEN BEEN EEN PATIËNTENBROCHURE... EEN PATIËNTENBROCHURE INHOUDSOPGAVE INLEIDING WAT IS? HOE ONTSTAAT? WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN? HOE WORDT BEHANDELD? WAT KUNT U ZELF DOEN? THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUSEN MEER INFORMATIE LITERATUURBRONNEN

Nadere informatie

Spataderen. Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden.

Spataderen. Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Spataderen Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Informatie over spataderen Aderen Aderen dienen er voor om het bloed terug te brengen

Nadere informatie

Open been: vocht eruit, wond dicht

Open been: vocht eruit, wond dicht Open been: vocht eruit, wond dicht Vice Versa speciale editie voor doktersassistentes. 22 maart 2016 Stef Menting, Dermatologie, OLVG Oost Programma 17.30-18.30: soorten wonden en behandeling» Stef Menting

Nadere informatie

Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels

Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Lymfoedeem Radboud universitair medisch centrum

Lymfoedeem Radboud universitair medisch centrum Lymfoedeem Uw arts heeft lymfoedeem bij u geconstateerd. In deze folder zal worden uitgelegd wat lymfoedeem is, hoe het kan worden behandeld en wat u zelf kunt doen om er voor te zorgen dat u zo min mogelijk

Nadere informatie

Het windelen van het been bij veneus oedeem

Het windelen van het been bij veneus oedeem Het windelen van het been bij veneus oedeem informatie voor patiënten INLEIDING 3 WINDELEN BIJ OEDEEM 4 Waarom windelen? Waarom zelf windelen? Hoe windelen? WINDELMATERIAAL 5 PROCEDURE 7 PRAKTISCHE INFORMATIE

Nadere informatie

Module 4. Ulcus Cruris. Venosum

Module 4. Ulcus Cruris. Venosum Module 4 Ulcus Cruris Venosum 2 Definitie van een ulcus cruris Venosum (CBO): Onder een ulcus cruris Venosum verstaan we een substantiedefect in pathologisch veranderd weefsel aan het onderbeen op basis

Nadere informatie

Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie.

Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie. Actico UlcerSys NIEUW Eenvoud in compressie. www.lohmann-rauscher.com Actico UlcerSys NIEUW Compressiekoussysteem. Zo eenvoudig: Actico UlcerSys bij ulcus cruris venosum. Ontdek hoe eenvoudig het behandelen

Nadere informatie

Leefstijlbegeleiding. Chronische veneuze insufficiëntie Informatie & preventie Patiëntenboekje

Leefstijlbegeleiding. Chronische veneuze insufficiëntie Informatie & preventie Patiëntenboekje mogelijkheden. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten. Voor meer informatie over stoppen met roken, kunt u terecht bij STIVORO (het expertisecentrum voor tabakspreventie). Zie ook www.stivoro.nl.

Nadere informatie

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling Er is bij u een diep veneuze trombose vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, verschijnselen, behandeling en medicijngebruik bij deze aandoening. Wat is diep veneuze trombose Een

Nadere informatie

Wat is een arterieel ulcus? Hoe werken de bloedvaten in de benen? Slagaderproblemen (arteriële insufficiëntie)

Wat is een arterieel ulcus? Hoe werken de bloedvaten in de benen? Slagaderproblemen (arteriële insufficiëntie) Arterieel ulcus Deze folder geeft u informatie over de klachten en de behandeling van een arterieel ulcus. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen

Nadere informatie

Oedeemtherapie. Manuele lymfedrainage methode Vodder. Afdeling Fysiotherapie

Oedeemtherapie. Manuele lymfedrainage methode Vodder. Afdeling Fysiotherapie 00 Oedeemtherapie Manuele lymfedrainage methode Vodder Afdeling Fysiotherapie 1 Het lymfestelsel Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeklierweefsel dat zich in verschillende organen

Nadere informatie

Wondzorg verbindt: ketenzorg. Ketenzorg in Twente

Wondzorg verbindt: ketenzorg. Ketenzorg in Twente Wondzorg verbindt: ketenzorg Ketenzorg in Twente Voorstellen: Miriam Wikkerink Verpleegkundig specialist wond/huidzorg Carintreggeland - Innovatie en ontwikkeling: protocollen, decubituscommissie, contacten

Nadere informatie

Datum: 11 maart Onderstaand de volledige uitspraak. Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) Samenvatting

Datum: 11 maart Onderstaand de volledige uitspraak. Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) Samenvatting Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Datum: 11 maart 2010 Uitgebracht aan: Zorgvorm: Compressiekousen bij ulcus cruris venosum (dubbellaags koussysteem) vallen onder het basispakket Zvw De behandeling

Nadere informatie

Compressie therapie. Gaan we windselen??????????????????????????????????????????????????????????

Compressie therapie. Gaan we windselen?????????????????????????????????????????????????????????? Gaan we windselen?????????????????????????????????????????????????????????? Of gaan we zwachtelen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nadere informatie

Intermitterende Pneumatische Compressie

Intermitterende Pneumatische Compressie Intermitterende Pneumatische Compressie Intermitterende Pneumatische Compressie De toepassing van Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) is een essentieel onderdeel van de moderne behandeling van

Nadere informatie

Benenspreekuur. Folder: 844 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Dermatologie augustus 2015 1-28

Benenspreekuur. Folder: 844 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Dermatologie augustus 2015 1-28 Benenspreekuur Folder: 844 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Dermatologie augustus 2015 1-28 Voorwoord Geachte heer, mevrouw, U bent onder behandeling bij ons benenspreekuur. Dit Patiënten

Nadere informatie

TIPS VOOR GEZONDE BENEN

TIPS VOOR GEZONDE BENEN ONTSTAAN/BEHANDELING VENEUZE AANDOENINGEN TIPS VOOR GEZONDE BENEN VenoTrain COMPRESSIEKOUSEN broschuere_patient_int_5c_105x210_170125_12seiten.indd 1 BAUERFEIND.COM 30.01.2017 13:31:47 roschuere_patient_int_5c_105x210_170125_12seiten.indd

Nadere informatie

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester.

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester. Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt

Nadere informatie

Training. Wondverzorging en zwachtelen

Training. Wondverzorging en zwachtelen Training Wondverzorging en zwachtelen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marianne Oosterwegel, Marian Bakker, Gerda Verhey Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Wondsymposium 31-10-2018 Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Hoe zou je deze wond beschrijven? Leren kijken Even meekijken Dermatologie = Leren kijken = Actief! Waar gaan we het over hebben? Anatomie

Nadere informatie

Informatie over diagnose, behandeling en gevolgen van een trombosebeen

Informatie over diagnose, behandeling en gevolgen van een trombosebeen Patiënteninformatie Trombosebeen Informatie over diagnose, behandeling en gevolgen van een trombosebeen 1234567890-terTER_ Trombosebeen Informatie over diagnose, behandeling en gevolgen van een trombosebeen.

Nadere informatie

Ulcus cruris venosum. Inleiding. Epidemiologie, etiologie en symptomatologie. Dr. M.B. Maessen-Visch

Ulcus cruris venosum. Inleiding. Epidemiologie, etiologie en symptomatologie. Dr. M.B. Maessen-Visch 254 24 Samenvatting Richtlijnen Dermatologie 2015 Ulcus cruris venosum Dr. M.B. Maessen-Visch De richtlijn dateert uit 2014 en is onderdeel van de overkoepelende richtlijn Veneuze pathologie Inleiding

Nadere informatie

ReadyWrap NIEUW. Zelfredzaam in een handomdraai

ReadyWrap NIEUW. Zelfredzaam in een handomdraai ReadyWrap NIEUW Zelfredzaam in een handomdraai Lohmann & Rauscher GmbH & Co. KG Westerwaldstraße 4 D-56579 Rengsdorf (Duitsland) Lohmann & Rauscher GmbH Johann-Schorsch-Gasse 4 A-1141 Wien (Oostenrijk)

Nadere informatie

26/02/2018. Therapietrouw is het gewillig en blijvend volgen van de door een arts voorgeschreven behandeling door een patiënt.

26/02/2018. Therapietrouw is het gewillig en blijvend volgen van de door een arts voorgeschreven behandeling door een patiënt. Pascal Van Waeyenberghe Therapietrouw is het gewillig en blijvend volgen van de door een arts voorgeschreven behandeling door een patiënt. Verondersteld wordt dat een verminderde therapietrouw kan leiden

Nadere informatie

Compressieverband. Zwachtelen met druk

Compressieverband. Zwachtelen met druk Compressieverband Zwachtelen met druk Wat u moet weten als u een behandeling met zwachtels krijgt U bent bij de dermatoloog (huidarts) geweest en uw benen zijn met druk gezwachteld. We geven u daarover

Nadere informatie

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof H.341878.0415 Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw spataderen te laten behandelen. Dit is de spataderbehandeling door middel van inspuiten

Nadere informatie

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er?

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er? Lymfoedeem Wat is lymfoedeem? Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Dit kan ontstaan in bijvoorbeeld een arm of been. De arm of het been kan daardoor dik worden. Lymfevocht stroomt door de lymfevaten.

Nadere informatie

Open been (ulcus cruris)

Open been (ulcus cruris) Open been (ulcus cruris) 1 Uw behandelend arts heeft een open been bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een open been? Een

Nadere informatie

Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie)

Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie) Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de operatieve behandeling bij arterieel vaatlijden aan de benen. Het is goed om u te realiseren

Nadere informatie

Behandeling van spataderen. Polikliniek Chirurgie

Behandeling van spataderen. Polikliniek Chirurgie Behandeling van spataderen Polikliniek Chirurgie Behandeling van spataderen Inleiding Binnenkort wordt u behandeld aan spataderen. In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan van spataderen en

Nadere informatie

De drie meest voorkomende amputatieniveaus zijn de onderbeenamputatie, de knieexarticulatie

De drie meest voorkomende amputatieniveaus zijn de onderbeenamputatie, de knieexarticulatie Postoperatieve zorg Postoperatieve zorg is de zorg direct na de amputatie. In deze folder leest u wat er gebeurt in deze periode. In de folder staan misschien wat termen die u niet direct begrijpt. Gebruikt

Nadere informatie

ACT. vzvp wincampus. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

ACT. vzvp wincampus. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres vzvp wincampus 26 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/65330 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Preventie en behandeling van lymfoedeem na kanker behandeling

Preventie en behandeling van lymfoedeem na kanker behandeling Preventie en behandeling van lymfoedeem na kanker behandeling Prof. dr. Nele Devoogdt Kinesitherapeut en coördinator Lymfoveneus Centrum UZ Leuven, België Dpt Revalidatiewetenschappen KU Leuven, Belgium

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Wat is trombose? Trombose is een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Door groei van het stolsel kan het bloedvat verstoppen en uiteindelijk volledig afgesloten raken. Van dit

Nadere informatie

Regionaal wondzorg formulier

Regionaal wondzorg formulier Regionaal wondzorg formulier Gegevens zorgverlener Naam: Functie:... Werkzaam bij:. Telefoonnummer: E-mail:... Overdracht is voor:.. Instelling:.. Hoofdbehandelaar wondzorg:.. Persoonsgegevens patiënt

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Inhoudsopgave Wat is trombose... 1 Wat is diep veneuze trombose... 1 Oorzaken van diep veneuze trombose... 2 Verschijnselen van diep veneuze trombose... 2 Diagnose stellen bij diep

Nadere informatie

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Cellulitis en erysipelas Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u cellulitis of erysipelas heeft. In deze folder leest u meer over deze aandoening

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been Open been Als uw arts u deze brochure heeft gegeven, hebt u last van een vervelende aandoening. Waarschijnlijk lijdt u pijn en hebt u gemerkt dat de wonden aan uw onderbeen of aan uw voet niet willen genezen.

Nadere informatie

Trombosebeen. Dagbehandeling interne geneeskunde Polikliniek dermatologie/flebologie. mca.nl

Trombosebeen. Dagbehandeling interne geneeskunde Polikliniek dermatologie/flebologie. mca.nl Trombosebeen Dagbehandeling interne geneeskunde Polikliniek dermatologie/flebologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een trombosebeen? 3 Onderzoek en behandeling op verschillende afdelingen van MCA 4 Algemene

Nadere informatie

Het Lymfehuis. Welkom bij

Het Lymfehuis. Welkom bij Welkom bij Het Lymfehuis Het Lymfehuis is een uniek multidisciplinair centrum in Deurne, Antwerpen waar de patiënt centraal staat. Door middel van een dynamisch team werken wij intensief samen om oedeempatiënten

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Trombosebeen Spoedeisende hulp Locatie Hoorn/Enkhuizen Diep veneuze trombose U heeft zojuist te horen gekregen dat u een trombosebeen heeft. Bij een trombosebeen is er sprake van

Nadere informatie

Een ulcus is geen diagnose

Een ulcus is geen diagnose Een ulcus is geen diagnose Hanneke Bouten Dermatoloog CO & NWZ Alkmaar 30-11-2018 maar een symptoom! (Rare) causes of leg ulceration Br J Dermatology 2003, J Mekkes, M Loots et al. Inhoud Nieuwe kwaliteitsstandaard

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen Behandeling van spataderen 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van spataderen (varices) en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te

Nadere informatie

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders OPERATIE WEGENS EEN VERNAUWING OF AFSLUITING VAN ÉÉN OF MEERDERE BEENSLAGADERS (FEMORO-POPLITEALE/-CRURALE BYPASS) Deze folder

Nadere informatie

Gedragsobservatiechecklist steunkous

Gedragsobservatiechecklist steunkous Gedragsobservatiechecklist steunkous Kennis en vaardigheden vergroten / inbedden i.r.t. aan- en uittrekken van de steunkous Geven van feedback aan elkaar Onderzoeken of volgens gegeven instructie wordt

Nadere informatie

Spataderbehandeling door middel van scleroseren

Spataderbehandeling door middel van scleroseren Spataderbehandeling door middel van scleroseren Wat zijn spataderen? Spataderen zijn aderen die abnormaal verwijd zijn. Men spreekt van spataderen wanneer er aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en

Nadere informatie

Lymfoedeem van het been

Lymfoedeem van het been Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Wat is lymfoedeem en hoe ontstaat het? Naast bloedvaten kent het lichaam ook lymfevaten. Door de lymfevaten wordt eiwitrijk weefselvocht (lymfe) teruggevoerd naar het bloedvaatstelsel.

Nadere informatie

JOBST FARROWWRAP AANPASBAAR COMPRESSIESYSTEEM VAN KORTE REK VOOR HET EENVOUDIG BEHANDELEN VAN LYMFOEDEEM THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST FARROWWRAP AANPASBAAR COMPRESSIESYSTEEM VAN KORTE REK VOOR HET EENVOUDIG BEHANDELEN VAN LYMFOEDEEM THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST FARROWWRAP AANPASBAAR COMPRESSIESYSTEEM VAN KORTE REK VOOR HET EENVOUDIG BEHANDELEN VAN LYMFOEDEEM THERAPIES. HAND IN HAND. HOE BEREIKT UW PATIËNT EVENWICHT TUSSEN GEZONDHEID EN KWALITEIT VAN LEVEN?

Nadere informatie

Therapeutisch elastische kousen bij oedeem, trombose en spataderen. De FysioTek fysiotherapeut weet raad

Therapeutisch elastische kousen bij oedeem, trombose en spataderen. De FysioTek fysiotherapeut weet raad Therapeutisch elastische kousen bij oedeem, trombose en spataderen. De FysioTek fysiotherapeut weet raad Therapeutisch elastische kousen Behandelen en voorkomen van veneus of lymfatisch oedeem Veel mensen

Nadere informatie

Fysiotherapie. Lymfe- en oedeembehandeling

Fysiotherapie. Lymfe- en oedeembehandeling Fysiotherapie Lymfe- en oedeembehandeling 1 Wat is oedeem? Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich door toename van de omvang, een vermoeid en zwaar gevoel, tintelingen, pijn,

Nadere informatie

5. Spataderen. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

5. Spataderen. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 5. Spataderen Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat zijn spataderen? Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Aders zijn bloedvaten voor het afvoeren

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bypassoperatie. Bloedvatoverbruggingsoperatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bypassoperatie. Bloedvatoverbruggingsoperatie PATIËNTEN INFORMATIE Bypassoperatie Bloedvatoverbruggingsoperatie 2 PATIËNTENINFORMATIE Deze folder geeft een globaal overzicht van de operatieve behandeling bij arterieel vaatlijden aan de benen. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Etalagebenen (claudicatio intermittens) Etalagebenen (claudicatio intermittens) ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) Deze folder informeert u over de klachten en behandelingsmogelijkheden van zogenaamde etalagebenen. U moet zich wel realiseren

Nadere informatie

Vilttherapie Instructies voor het aanbrengen van vilt bij diabetesvoet en drukletsels

Vilttherapie Instructies voor het aanbrengen van vilt bij diabetesvoet en drukletsels Vilttherapie Instructies voor het aanbrengen van vilt bij diabetesvoet en drukletsels informatie voor patiënten WAT IS VILTTHERAPIE? 3 SOORTEN VILT 3 INSTRUCTIES VOOR HET AANBRENGEN VAN HET VILT 4 AANDACHTSPUNTEN

Nadere informatie

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader OPERATIE WEGENS EEN VERNAUWING OF AFSLUITING VAN EEN BUIK EN/OF BEKKENSLAGADER (BROEKOPERATIE OF AORTA-BIFEMORALE PROTHESE)

Nadere informatie

spataderen en andere beenklachten op basis van een gestoorde bloedafvoer

spataderen en andere beenklachten op basis van een gestoorde bloedafvoer spataderen en andere beenklachten op basis van een gestoorde bloedafvoer inhoudsopgave Voorwoord 1 De bloedsomloop 2 Veneuze insufficiëntie 3 Spataderen 4 Symptomen 6 Onderzoek 6 Behandelingsvormen 7 Trombose

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS 461 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen ten aanzien van de behandeling die u krijgt met gips of kunststof gips. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie