>Werkmodel: Verbanden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ">Werkmodel: Verbanden"

Transcriptie

1 >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de theorie in dit boekje. Geef het aangedane lichaamsdeel rust. Zwachtel met de eerste rol de eerste slag half over het verband en over de huid. Hiermee voorkom je schuiven en eventueel wat lekken van vocht. Zwachtel door tot deze rol op is. Zwachtel de tweede rol ook eerst over het andere deel van de huid en over het gaas. Maak de uiteinden vast met een platte knoop. Zorg ervoor dat deze knoop niet op de wond komt. Voorkom onnodige pijn. Andere dekverbanden Het hygiënisch afdekken van een wond Uiteraard verzorg je eerst de wond als dat nodig is: schoonmaken, desinfecteren. Zorg dat het gaas dat op de wond komt steriel is. Dit kun je doen door een steriele pincet te gebruiken, bij voorkeur een plastic pincet voor eenmalig gebruik. Vouw de verpakking open en leg het gaas op de wond zodat het de hele wond bedekt. Gebruik de juiste maat gaas en gebruik als dat nodig is meerdere gazen. Let erop dat het gaas niet schuift. De gazen of het gaas moet de wond tot over de wondranden heen bedekken. Over de steriele gazen kun je een vochtopnemend (absorberend) verband leggen. Hiervoor worden ook wel witte watten gebruikt. Deze mag je nooit rechtstreeks op de wond leggen. Laat het absorberend verband en of de witte watten niet onder de zwachtel uitsteken. Als je geen pincet hebt: scheur de verpakking van het gaas aan één kant open. Trek de andere helft van de verpakking los zonder het gaas aan te raken. Leg het steriele deel op de wond. Verwijder nu het andere deel van de verpakking zonder het gaas aan te raken. Dit is moeilijker. Als het niet anders kan: pak het gaas aan een puntje vast en leg het op de wond. Het aangeraakte puntje mag nooit op de wond liggen. Dit is niet zo erg als het kind toch naar een deskundige zoals een arts of een verpleegkundige gaat.

2 Doel: het steriel afdekken van een wond om een wond te beschermen, maar het ook beschermen van de omgeving. Dekverband bij een wond aan de knie Laat het kind zitten. Werk zo veel mogelijk met twee personen. Leg de juiste materialen in één keer klaar: een of meer steriele gazen mogelijk: jodium gazen. non-woven gazen een hydrofiele zwachtel zo nodig een absorberend verband of eventueel witte watten of kleefpleisters desinfectans mogelijk: steriele pincet andere hulpmiddelen zoals een verbandschaar handschoenen. Inspecteer en verzorg de wond. Met het been op de stoel of met gebogen been. Afhankelijk van de wond. Geef het kind afleiding. Kijk naar de theorie. Of vette gazen: dit voorkomt plakken van de gazen. Deze blijven minder plakken aan de wond. Knip de pleister van tevoren op maat. Deze is om de zwachtel vast te plakken. Mogelijk: schoonmaken, desinfecteren Kies de juiste maat gaas, gazen en zwachtel. Dek de wond af op een zo hygiënisch mogelijke manier. Snel en efficiënt. Plaats zo nodig het absorberend verband of de witte watten. Laat het kind de knie in gebogen houding houden. Leg de hydrofiele zwachtel aan. Eerste slag over het midden van de gazen. Zie de tekst hierover. Dit hoeft niet rondom het lichaamsdeel. Wel ruim over de gazen. Als dit zorgt voor meer bloedverlies, dan het been recht houden. Hierdoor leg je de gazen al wat vast op de plek.

3 De volgende slagen over het onderbeen, onder de wond en deels over de huid die niet stuk is. Nu naar boven zwachtelen naar het bovenbeen. Zwachtel strak maar niet te strak. De zwachtel moet schuiven van het verband voorkomen. Leg de laatste slag over het bovenbeen. Let erop dat ook de absorberende materialen onder de zwachtel bedekt Plak de zwachtel vast met een kleefpleister. Geef nazorg. Houd voldoende zwachtel over zodat je nog naar boven kunt zwachtelen. Druk niet op de wond. Een klein beetje uitrekken van de zwachtel is voldoende. Kijk in de rol. Bestudeer de regels bij het verbinden. Bij een dekverband is dit niet absoluut. Als je maar niet eindigt op de plaats van de wond. Dit mag een bruine pleister Niet op de plaats van de wond vastplakken. Doe dit kindvriendelijk. Dekverband onderarm Werk zo veel mogelijk met twee personen. Laat het kind zitten en ondersteun de arm. Leg de juiste materialen klaar: een of meer steriele gazen. mogelijk: non-woven gazen of vette of jodium gazen Geef het kind afleiding. Kijk naar de theorie. Voorkomt plakken aan de wond. een hydrofiele zwachtel zo nodig een absorberend verband of eventueel witte watten of kleefpleisters. desinfectans mogelijk: steriele pincet andere hulpmiddelen zoals een verbandschaar handschoenen. Knip de pleister van tevoren op maat. Deze is om zwachtel vast te plakken. Inspecteer en verzorg de wond. Mogelijk: schoonmaken, desinfecteren.

4 Kies de juiste maat gaas, gazen en zwachtel. Dek de wond af op een zo hygiënisch mogelijke manier. Snel en efficiënt. Plaats zo nodig absorberend verband of de witte watten. Laat het kind de knie in een gebogen houding houden. Leg de hydrofiele zwachtel aan, de eerste slag over het midden van de gazen. De volgende slagen over de onderarm, onder de wond en deels over de huid die niet stuk is. Nu naar boven zwachtelen naar de bovenarm. Zwachtel strak maar niet te strak. De zwachtel moet schuiven van het verband voorkomen. Leg de laatste slag over het bovenbeen. Let erop dat ook de absorberende materialen onder de zwachtel bedekt Plak de zwachtel vast met een kleefpleister. Geef nazorg. Tijdens het zwachtelen kun je de handschoenen uittrekken. Als de kans op besmetting nihil is, kan dit eerder. Zie de tekst hierover. Dit hoeft niet rondom het lichaamsdeel. Wel ruim over de gazen. Als dit zorgt voor meer bloedverlies, dan het been recht houden. Hierdoor leg je de gazen al wat vast op de plek. Houd voldoende zwachtel over zodat je nog naar boven kunt zwachtelen. Druk niet op de wond. Bij een dekverband is de volgorde van zwachtelen niet erg belangrijk. Een klein beetje uitrekken van de zwachtel is voldoende. Kijk in de rol. Bestudeer de regels bij het verbinden. Bij een dekverband is dit niet absoluut. Als je maar niet eindigt op de plaats van de wond. Dit mag een bruine pleister Plak de pleister niet op de plaats van de wond vast. Doe dit kindvriendelijk.

5 Wonddrukverband Doel: steriel afdekken van een wond en het stelpen van een bloeding. Laat het kind zitten of liggen. Leg de juiste materialen klaar; steriele gazen, non-woven, vette gazen absorberend materiaal: synthetische watten drukverdelend materiaal: vette watten of beter: synthetische watten elastische zwachtel of Cambric zwachtel pincet(ten) kleefpleisters verbandschaar handschoenen. Inspecteer de wond en verzorg de wond. Leg steriele gazen aan met absorberende eigenschappen. Houd het aangedane lichaamsdeel hoog. Leg de synthetische watten aan. Rondom ongeveer elke slag tweederde om de andere. Belangrijk is dat de watten gelijkmatig verdeeld Leg de zwachtel aan. Bij voorkeur een elastische zwachtel. De zwachtel moet strak zitten maar mag niet afknellen: zwachtel van onder naar boven. Elke slag ongeveer voor twee derde over de vorige. De zwachtel steeds iets aantrekken op het moment dat je een draai maakt. Afhankelijk van de ernst van de situatie Als een kind naar een deskundige gaat: liever geen jodium gazen zoals Betadine gazen. Synthetische watten verdienen de voorkeur. Dit in plaats van vette watten. Fixeer de zwachtel niet met een klemmetje. Leg eventueel tijdelijk al een steriel gaas op de wond om lekken van bloed deels te voorkomen. Dus gazen samen met absorberend verband of ruim aantal gazen. Als dat mogelijk is. Dus om het aangedane lichaamsdeel. Ruim over het deel van de wond. Voorkom lege plekken. Vette watten mag ook: ook rondom. Zwachtelen met een Cambric zwachtel is moeilijk. In de rol kijken tijdens zwachtelen. Richting hart, meestal. Dit voorkomt afknelling. Onderste deel van vorige slag blijft vrij.

6 De synthetische watten moeten zowel boven als onder de zwachtel ongeveer 2 cm uitsteken. Bij de eerste slag 2 cm vanaf de synthetische watten. Fixeer de zwachtel bovenaan. Dit voorkomt ook afknelling. Handschoenen uitdoen als kans op besmetting nihil is. Met kleefpleister. Leg als dat nodig is het lichaamsdeel hoog. Laat het kind zitten of liggen. Verleen verdere zorg aan een kind. Als een wonddrukverband nodig is bij een kind: altijd deskundige hulp raadplegen. Drukverband Doel: het voorkomen van zwelling bij een kneuzing of verstuiking. Bij twijfel over de kans op een botbreuk: niet aanleggen. Eerst koelen Drukverband om enkel Dit geldt als uitgangspunt voor alle drukverbanden. Het aanleggen van een drukverband is niet makkelijk. Het vereist de nodige ervaring. Een verkeerd aangelegd drukverband kan schade aanbrengen, zeker bij een kind. Laat het kind zitten als dat kan. Leg de juiste materialen klaar: bij voorkeur synthetische watten, mogelijk is ook vette watten een elastische zwachtel, mogelijk is Cambric zwachtel fixeerpleister verbandschaar. Laat het kind de voet zo veel mogelijk omhoog trekken. Bij voorkeur in 90 graden. Leg de watten aan. Eerst om de voet. Mogelijk: laten liggen. Een rol watten werkt veel makkelijker dan losse watten. Kies de juiste maat. Cambric zwachtel is moeilijk aan te leggen. Je kunt daarbij steun geven. De tenen niet inzwachtelen. Wel kort langs de tenen.

7 Zwachtel de watten naar boven tot ongeveer 15 tot 25 cm boven de enkel. Begin met zwachtelen met de elastische zwachtel. De eerste slag om de voet, van grote teen richting kleine teen. Trek tijdens het maken van een slag de zwachtel steeds iets aan. Zwachtel enkele slagen om de voet richting enkel. Afhankelijk van de grootte van het kind. De watten moeten ongeveer 2 cm uitsteken. Elke slag twee derde over de vorige. Zodat er enige rek ontstaat. Elke slag ongeveer twee derde om de vorige. Leg de volgende slag om de hiel. Wissel nu de slagen: onder de hiel gevolgd door boven de hiel. Hierdoor kan de zwachtel niet verschuiven ter hoogte van de hiel. Zwachtel nu door naar boven langs het been. Op elke plaats moet de druk gelijk Je zwachtelt naar boven. Elke slag als de vorige; met enige druk. Twee derde over de vorige. Laat de watten bovenaan ook 2 centimeter uitsteken. Leg de zwachtel vast met kleefpleister. Verleen nazorg: Controleer of de tenen niet wit of juist blauw worden. Ga met het kind naar een deskundige. Laat het kind niet op het aangedane lichaamsdeel staan. Het verband zit dan te strak. Of geef de ouders/opvoeders instructies en informatie.

Inhoud van de EHBO-doos

Inhoud van de EHBO-doos Inhoud van de EHBO-doos In een goede EHBO-doos moeten een aantal voorwerpen aanwezig zijn om eerste hulp aan kinderen te verlenen. Hieronder volgt een lijst met verbandmiddelen en hulpmiddelen die in een

Nadere informatie

Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband

Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een onderarm-, een bovenarm-, een onderbeen- en een bovenbeenverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Het aanleggen van een open enkel-, een hielen een knie-/ elleboogverband

Het aanleggen van een open enkel-, een hielen een knie-/ elleboogverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een open enkel-, een hielen een knie-/ elleboogverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

EHBO 1. Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in.

EHBO 1. Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in. EHBO 1 Je bent gevallen met de fiets op straat, je hebt schaafwonden op je linkerknie. Het doet pijn, en er zit zand in. EHBO 1C Wordt er op gevaar gelet? (ligt fiets nog op straat?) Slachtoffer laten

Nadere informatie

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Henny Leentvaar (Sport)Massage Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Datum: 3 juni 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Druk verbanden Bij een kneuzing of verstuiking wordt de ice regel uitgevoerd.

Nadere informatie

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen.

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen. Werkstuk door een scholier 4186 woorden 4 juni 2003 6.3 137 keer beoordeeld Vak LO Wat is EHBO De EHBO betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. 100 jaar geleden begon men in te zien dat er onnodig slachtoffers

Nadere informatie

Verbandmiddelen. Categorieën. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen.

Verbandmiddelen. Categorieën. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen. Verbandmiddelen zijn te onderscheiden in blauwe verbandmiddelen voor de voedingsindustrie en huidskleur voor gewoon

Nadere informatie

EHBO-dag Aeolus - oefenen

EHBO-dag Aeolus - oefenen Basic life support Stappenplan 1. Controleer het bewustzijn. Roep om hulp 2. Controleer de ademhaling 3. Bel 112, regel zo mogelijk een AED 4. 30x borstcompressie 5. 2x beademen Herhaal stap 4 en 5 tot

Nadere informatie

Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband

Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Verzorging van een wonddrain

Verzorging van een wonddrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verzorging van een wonddrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Niet-spoedeisende Eerste Hulp

Niet-spoedeisende Eerste Hulp Niet-spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV Niet-spoedeisende Eerste Hulp 1. wonden 2. oogletsel 5. brandwonden 3. kneuzingen & verstuikingen 4. botbreuken, ontwrichtingen & wervelletsel Selecteer

Nadere informatie

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Materialen Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Bloedlancet Wattenstaafjes Wasbenzine Kamferspiritus Naaldcontainer

Nadere informatie

Wondtoilet toepassen op zwarte wonden

Wondtoilet toepassen op zwarte wonden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Wondtoilet toepassen op zwarte wonden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26 1 0 6 Inhoud Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms heel kleine, maar soms ook grotere. Als er iets gebeurt, is het handig dat je weet wat je moet doen om te helpen. Eerste hulp is niet zo moeilijk. Je

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

training: Eerste hulp verlenen aan kinderen

training: Eerste hulp verlenen aan kinderen training: Eerste hulp verlenen aan kinderen >Inhoud > Over deze training 3 > Voordat je begint 7 > Zorg voor de vitale functies 16 > Eerste hulp bij aandoeningen aan de huid 21 > Eerste hulp bij niet goed

Nadere informatie

EHBO SETJE. Door

EHBO SETJE. Door EHBO SETJE. Door http://www.scoutatwork.nl EHBO. Eerste Hulp Bij Ongelukken. Aangezien scouting niet alleen bestaat uit het hangen op een bank maar er vaak activiteiten zijn die in de richting komen van

Nadere informatie

Het aanleggen van een handrug-, een hand- en een gesloten handverband

Het aanleggen van een handrug-, een hand- en een gesloten handverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een handrug-, een hand- en een gesloten handverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Het verwijderen van een wonddrain

Het verwijderen van een wonddrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een wonddrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding

6, Jeugd EHBO A. Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november keer beoordeeld. Verzorging. Inleiding Werkstuk door een scholier 1530 woorden 16 november 2001 6,2 397 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb mijn werkstuk over de EHBO gedaan, omdat het me een interessant onderwerp leek. Na een korte

Nadere informatie

Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp

Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Zwachteltechniek toepassen bij heup, borst en stomp Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

training: Eerste hulp verlenen aan jongeren

training: Eerste hulp verlenen aan jongeren training: Eerste hulp verlenen aan jongeren >Inhoud > Over deze training 3 > Voordat je begint 7 > Zorg voor de vitale functies 17 > Eerste hulp bij aandoeningen aan de huid 24 > Eerste hulp bij aandoeningen

Nadere informatie

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS 25742 Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en/of behandelen van doorliggen, ook wel decubitus genoemd. In deze folder staat beschreven

Nadere informatie

Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn

Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn Inhoud Wist je dat... 3 Puzzel... 4 Werkkaart appelflappen voor 2 personen... 5 Vingerverband... 6 Notities... 7 2 Wist

Nadere informatie

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC (Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter) EN DE BIONECTEUR Protocol A: het vullen van het toedieningssysteem Protocol B: het aansluiten van de perifeer ingebrachte

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

16Botbreuken en botontkalking

16Botbreuken en botontkalking DC 16Botbreuken en botontkalking 1 Inleiding Botbreuken komen bij alle generaties voor. Botontkalking is een ouderdomskwaal. De kans dat iemand botontkalking krijgt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken.

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken. Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Voorkomen van doorligplekken

Voorkomen van doorligplekken Voorkomen van doorligplekken Decubitus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het voorkomen van doorliggen. Een ander woord voor doorliggen

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Verzwikken van de enkel (enkeldistorsie) Spoedeisende Hulp

Verzwikken van de enkel (enkeldistorsie) Spoedeisende Hulp Verzwikken van de enkel (enkeldistorsie) Spoedeisende Hulp Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding De arts van de Spoedeisende hulp heeft een verzwikking van de enkel geconstateerd. Deze folder geeft u een globaal

Nadere informatie

Hechtingen en agrafes verwijderen

Hechtingen en agrafes verwijderen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 0 Opdrachtformulier Hechtingen en agrafes verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris venosum

Open been. Ulcus cruris venosum Open been Ulcus cruris venosum Wat is een ulcus cruris venosum? Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris

Nadere informatie

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen EHBO en hockey Voor coaches en trainers van Alliance Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen 1% Onderwerpen:! Inleiding ;aantallen blessures! Voorbereiding: het halve werk! Tijdens de wedstrijd:! Opgelopen

Nadere informatie

Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels

Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een compressieverband aanleggen met korte-rekzwachtels Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Zorg in en om het huis

Zorg in en om het huis Zorg in en om het huis Inhoud Medicijnkastje 3 Verbanddoos 4 Inhoud verbanddoos 5 Houdbaarheid van geneesen verbandmiddelen 10 Oude geneesmiddelen 11 Medicijnkastje en verbanddoos In vrijwel elk huishouden

Nadere informatie

Het aanleggen van een oog-, oor- en hoofdverband

Het aanleggen van een oog-, oor- en hoofdverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een oog-, oor- en hoofdverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Lesfiche: EHBO en reanimatie:

Lesfiche: EHBO en reanimatie: Lesfiche: EHBO en reanimatie: Niveau 3 : (praktijk 2 lesuren) Verbandkunde: Doel: Openwonde (zonder ernstige bloeding): opnemen van weefselvocht, aanbrengen van ontsmettende stoffen en het verhinderen

Nadere informatie

Informatiefolder Wond- verzorging

Informatiefolder Wond- verzorging Informatiefolder Wondverzorging Inhoudsopgave Oorzaken 3 Wanneer moet u een arts raadplegen 3 Wat kunt u er zelf aan doen 3 Schoonmaken Wondontsmetting 4 Pincetten Wondbedekkers 5 Verbandgazen Verbandwindsels

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Het verwijderen van een vacuümdrain

Het verwijderen van een vacuümdrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een vacuümdrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Decubitus en smetten verzorgen

Decubitus en smetten verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Decubitus en smetten verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Zorg in en om het huis. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Zorg in en om het huis. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Zorg in en om het huis Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Medicijnkastje 3 Verbanddoos 5 Inhoud verbanddoos 5 Houdbaarheid 10 Oude geneesmiddelen

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie

Leerlingboekje les 11 en 12 Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval?

Leerlingboekje les 11 en 12 Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval? Leerlingboekje les 11 en 12 Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response. SLO, 2012 In deze les leer je: Dat je in instructies duidelijk moet

Nadere informatie

2. Open been (ulcus cruris venosum)

2. Open been (ulcus cruris venosum) 2. Open been (ulcus cruris venosum) Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is een open been? Een open been is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed

Nadere informatie

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur)

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) Patiënteninformatie MaastrichtUMC+ + Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) In deze folder wordt uitgelegd hoe u de insteekopeningen en de distractor schoon en gezond houdt.

Nadere informatie

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens H >> Startprojectboek Tendens Werkplek H >> Startprojectboek Tendens Mijn lesplanning bij deze werkplek 1 Is dit de eerste werkplek die je doet? Haal dan de differentiatieopdracht die bij deze werkplek

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een PEG-sonde Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been 2 U heeft een open been (ulcus cruris) of vochtophoping in uw been (oedeem). Om dit te laten genezen of om vocht

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. U hebt op de Spoedeisende hulp (SEH) of gipskamer een gipsverband gekregen om uw been en/of voet, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips Het gipsverband zorgt ervoor

Nadere informatie

Een perifeer infuus inbrengen

Een perifeer infuus inbrengen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een perifeer infuus inbrengen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Leerlingboekje les 11 en 12. Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval? Groep 8

Leerlingboekje les 11 en 12. Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval? Groep 8 Leerlingboekje les 11 en 12 Naam: Schrijfopdracht 6 Hoe help je bij een ongeval? Groep 8 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen Illustraties: S. Loenen SLO, 2018 1 Waarover gaan de lessen?

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Verzorging van een vacuümdrain

Verzorging van een vacuümdrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verzorging van een vacuümdrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage)

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Inhoudstafel I. Wonden - Bloedingen... 5 II. Verstuiking,

Nadere informatie

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen Uw arm in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis Groningen onder behandeling vanwege letsel aan uw arm (en/of hand). U heeft al gips of u krijgt gips om uw arm. De volgende

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts. Gipsverbanden 2 Inleiding Bij u is een gipsverband aangelegd. In deze folder vindt u informatie over de verzorging van het gipsverband. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels en bewegingsoefeningen

Nadere informatie

Kijk op voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door:

Kijk op  voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door: Gefeliciteerd met uw keuze voor Steve! U kunt met Steve eenvoudig alle soorten elastische kousen aan- en uittrekken zonder te bukken. Steve is op verschillende manieren te gebruiken. In deze uitgebreide

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO.

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO. 3.3. EHBSO Intro Binnen de opleiding LSR niveau 3 wordt aandacht besteed aan EHBSO. Het betreft hier een basisgedeelte. Dit betekent dat niet verwacht kan worden dat tijdens de cursus een volledig EHBO-diploma

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Druktherapie met korte rekwindels

Patiënteninformatie. Druktherapie met korte rekwindels Patiënteninformatie Druktherapie met korte rekwindels Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over de behandeling van druktherapie met korte rekwindels bij veneuze insufficiëntie. Bij deze aandoening

Nadere informatie

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Inleiding Er is bij u een zwachtel om de enkel aangelegd. U draagt de zwachtel in elk geval 2 weken. Als het nodig is, kunt u de zwachtel 2 weken langer dragen.

Nadere informatie

11 Steunkousen. 1 Inleiding

11 Steunkousen. 1 Inleiding DC 11 Steunkousen 1 Inleiding Bij steunkousen denk je aan oudere mensen. Een kwart van alle mensen in een verzorgings- of verpleeghuis draagt steunkousen. Maar ook jongere mensen kunnen steunkousen dragen,

Nadere informatie

x E5.001 hoe een leerproces verloopt;

x E5.001 hoe een leerproces verloopt; Dit document bevat de verdeling van de eindtermen over de verschillende Belangrijk: De volg eamenonderdelen. Voor een overzicht van de eindtermen zie elders op deze site: Eindterm nr GV GT GI E1.001 in

Nadere informatie

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREBEHANDELING BLOEDNEUS

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREBEHANDELING BLOEDNEUS BLESSURE BLOEDNEUS Een bloeding in één of beide neusgaten als gevolg van een neusletsel. Controleer eerst de vorm en de stand van de neus, want het neusbeentje kan gebroken zijn. Indien dit het geval is,

Nadere informatie

Een perifeer infuus verwijderen

Een perifeer infuus verwijderen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Een perifeer infuus verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace U heeft zojuist een onderbeenbrace gekregen in verband met een botbreuk in uw onderbeen. Met behulp van deze brace kan uw gebroken been in een goede stand genezen. De brace biedt bescherming aan de botbreuk,

Nadere informatie

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Instructies en oefeningen na enkelbandletsel

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Instructies en oefeningen na enkelbandletsel Afdeling Gipskamer, locatie AZU Instructies en oefeningen na enkelbandletsel Inleiding Bij een enkelbandletsel of een enkelverstuiking is er meestal sprake van een verrekking of (gedeeltelijke)scheuring

Nadere informatie

Naam student: Klas: D17.

Naam student: Klas: D17. AFTEKENKAART MEDISCH-TECHNISCH HANDELEN Naam student: Klas: D17. Naam student: Medisch -Technisch Handelen (MTH) Klas: D17. Leerfase 1 Cohort 2017-2020 NR Omschrijving vaardigheid Hoofdstuk/ Protocol Hygiëne

Nadere informatie

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 8

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 8 SPE GL 2010 verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed minitoets bij opdracht 8 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester.

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester. Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt

Nadere informatie

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Activiteitenfiche naaihoek

Activiteitenfiche naaihoek Activiteitenfiche naaihoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : naaihoek in de klas Materialen : naalden : dikke stopnaald scharen : stofschaar, schaartje om draad door te knippen

Nadere informatie

Levensreddende handelingen

Levensreddende handelingen Levensreddende handelingen Hoofdstuk 3: Het stelpen van ernstige bloedingen Anatomie van de bloedsomloop Samenstellende delen De hartspier De grote bloedsomloop De kleine bloedsomloop De aders en haarvaten:

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen OPDRACHTFORMULIER Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

uw arm of been in het gips

uw arm of been in het gips uw arm of been in het gips Uw arm of been zit in het gips. Wat mag u wel en wat mag u niet doen? Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp? Dat en meer leest

Nadere informatie

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg Paramedische Ziekenhuiszorg Bovenbeenamputatie oefeningen en richtlijnen Praktische adviezen na de operatie Het is belangrijk dat er geen spierverkortingen optreden in uw heup. Daarom raden wij u aan om

Nadere informatie

Herstel na een knieverstuiking

Herstel na een knieverstuiking Page 1 of 5 Herstel na een knieverstuiking De knieverstuiking wordt ingedeeld in drie graden, oplopend naar ernst: één = licht, twee = matig, drie = ernstig. Uitgangspunt is dat de verstuiking niet gepaard

Nadere informatie

Leefregels na een trauma

Leefregels na een trauma Leefregels na een trauma Chirurgie Beter voor elkaar 2 Leefregels na een trauma Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een behandeling of operatie (een trauma). De verpleegkundige

Nadere informatie

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband GIPSKAMER Veterbrace bij scheur buitenste enkelband ADVIES Veterbrace bij scheur buitenste enkelband U hebt uw buitenste enkelband gescheurd (een laterale enkelbandruptuur). De beste behandeling voor deze

Nadere informatie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen.

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen. Tapen Tapen (theorie) Basis-idee : het ondersteunen van een zwakke plaats van het lichaam, door bepaalde bewegingen te remmen die spanning zouden kunnen uitoefenen op het verzwakte gebied, maar zonder

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen.

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen. Hfd 1. Kennis van het lichaam EHBO 1. Wat is een ander woord voor geraamte? Skelet 2. Noem eens drie functies van het geraamte? Steun,stevigheid en bescherming 3. Het geraamte bestaat vooral uit hard been.

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie