Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66"

Transcriptie

1 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt en kan uitrusten. Wanneer de cliënt zelf geen comfortabele houding kan innemen zijn er verschillende manieren om hem daarbij de te ondersteunen. Als zorgverlener kun je de cliënt: verbaal begeleiden bij het (zelf) innemen van een bepaalde houding; lichamelijk ondersteunen bij het (al of niet zelf) innemen van de houding; met een hulpmiddel helpen de houding in te nemen. In dit document beschrijven we een aantal houdingen waarin de cliënt door zorgverleners begeleid en ondersteund wordt. De beschrijvingen en afbeeldingen staan op de website Je vindt daar meer beschrijvingen van houdingen. Ook instructiefilmpjes over hoe je clienten (al of niet met tilhulpmiddelen) in een goede houding kunt brengen. De filmpjes zijn ook te bekijken via een app op telefoon of tablet 1. Een goede houding Welke houding voor de de cliënt comfortabel is hangt samen met wat hij gewend is en prettig vindt. Wat een goede houding is en hangt ook samen met: lichamelijke klachten die de cliënt heeft. Cliënten met klachten van benauwdheid zitten bijvoorbeeld graag rechtop of in een half zittende houding; het voorkomen van lichamelijke problemen. Cliënten krijgen bv. Wisselligging (wisselhouding) om drukplekken te voorkomen. de aandoening van de cliënt. Een cliënt met een verlamde arm zal ondersteuning van het verlamde lichaamsdeel nodig hebben. Verschillende houdingen in bed Een aantal regelmatig voorkomende houdingen in bed zijn zijligging, halfzittende houding, stabiele zijligging (bij cliënten die halfzijdig verlamd zijn). Op de zij kantelen (draaien) met lichte hulp Voor deze techniek moet de cliënt zelf mee kunnen draaien. Laat de cliënt de beweging voorbreiden door de armen te kruisen in de bewegingsrichting. Laat de cliënt het been optrekken. Ga in de schredestand staan en omvat met volle handen de schouder en de knieholte van de cliënt. Vraag de cliënt de beweging in gang te zetten en Beweeg weer naar het bed toe en schuif je hand bij de schouder iets meer naar de voorkant. Dit voorkomt te ver doorkantelen. 1 (ingezien 2015) Houdingen in bed: 1 (van 5)

2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 67 Vraag de cliënt in de bewegingsrichting te kijken en te reiken. verplaats zelf je gewicht naar je achterste been. Begin de beweging met ofwel de schouder of de knie. Let op dat de onderliggende arm niet bekneld komt te liggen. Draai zonodig het bekken iets verder door en het bovenliggende been iets verder naar voren, als de cliënt niet stabiel ligt Wisselhouding met kleine kanteling (0-45 ) Met deze kanteling zijn veel verschillende houdingen mogelijk, met steeds een iets andere drukverdeling. Een beetje kantelen is al genoeg, omdat dit weer een andere drukverdeling geeft. Je kunt de houding ook veranderen door iets verder of juist iets terug te kantelen. Deze wisselligging helpt decubitus voorkomen. Zie voor instructie het filmpje op de website van goedgebruik. Doe het bedhek aan de andere zijde omhoog, doe het hoofdeinde van het bed omlaag. Leg een hoofdkussen in de richting van de kanteling. Laat de cliënt zich klein maken; armen en benen gekruist. Als dat niet lukt, leg dan de onderste arm van het lichaam af om beknelling te voorkomen. Bij pijnlijke knieën helpt een klein extra kussentje. Ga in de schredestand staan. Vraag de cliënt te kijken in de bewegingingsrichting. Leg een kussen schuin over je arm en duw de punt voorzichtig laag onder de rug van de cliënt. Pak de bovenste punt en maak daarvan een rol. Al rollende duw je deze rol met beide handen onder de rug van de cliënt, daar waar je de meeste ruimte hebt. Til niet, maar gebruik je lichaamsgewicht. Herhaal dit (indien nodig) op een andere plek; de heup, schouder, benen), net zolang tot de cliënt veilig en goed gesteund ligt. Gebruik daarbij zonodig extra kussens (NB Niet alle kussen laten zich gemakkelijk op deze manier kneden ). Omhoog bewegen vanuit kortlig (ruglig met opgetrokken benen) met begeleiding Bedenk dat een goed bed en een goede houding in bed kan voorkomen dat cliënten onderuit zakken en dus geholpen moeten worden. Een vierdelige instelbare matrasbodem kan een goede houding in bed bevorderen en voorkomen dat de cliënt onderuit zakt in bed.. Zie voor instructie het filmpje op de website van goedgebruik. Houdingen in bed: 2 (van 5)

3 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 68 Doe het hoofdeinde van het bed omlaag. Haal kussens weg. Zet (als dat voor de cliënt mag) het voeteneind een beetje hoger. Zorg voor een goede afzetmogelijkheid; een antislipmatje of een stroef zeempje. Laat de cliënt de benen optrekken en op het matje of zeempje plaatsen. Laat de cliënt de handpalmen op het matras plaatsen als hij mee kan helpen. Anders kruist hij ze voor de borst. Laat de cliënt een bruggetje maken met een of beide heupen, laat de cliënt zichzelf omhoog in bed duwen door zich met zijn benen af te zetten. Laat de cliënt de schouders omhoog bewegen. Laat dit afwisselend links en rechts doen. Beetje bij beetje wandelt de cliënt zo omhoog (heupen link rechts en dan schouders links rechts) Help de cliënt zonodig door de voeten op de matras te fixeren met je handen. Geef extra richting met je volle handen net onder de knie op het scheenbeen van de cliënt. Ook afwisselend links en rechts of het maken van een bruggetje kan je met je handen goed aangeven. Laat de cliënt het bed in de juiste stand zetten. Stabiele zijligging De stabiele zijligging is een veel gebruikte houding. In deze zijligging kan de cliënt zonder spierspanning toch lekker liggen en slapen. De ademhaling verloopt gemakkelijk omdat speeksel en slijm minder snel de luchtweg inzakken. Ook zorgt deze houding voor een goede drukverdeling. Zie hierboven bij: Op de zij kantelen met lichte hulp. Het is meestal vervelend om lang met een voet achter de knieholte van het andere been te liggen. Laat de enkel voet gelijkmatig ondersteund op het matras liggen. Zorg dat het hoofd en de nek in een ontspannen houding liggen; niet te ver naar voren of te ver naar achteren geknikt. Probeer het kussen ook zo neer te leggen. Houdingen voor cliënten met halfzijdige verlamming Bij cliënten met neurologische problemen zoals een halfzijdige verlamming na een hersenbloeding of -infarct zijn speciale houdingen aan te bevelen; stabiele zijligging met kussens. Je kunt deze houdingen ook gebruiken ter afwisseling voor andere cliënten. In deze houdingen kan de cliënt zijn niet aangedane zijde goed gebruiken en de andere zijde krijgt op een goede manier rust. Bekijk de instructiefilmpjes over onderstaande houdingen op de website van goedgebruik. Gebruik speciale houdingen alleen in overleg met een deskundige (bv. arts of fysiotherapeut). Houdingen in bed: 3 (van 5)

4 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 69 Stabiele zijligging met kussens op de aangedane zijde Gebruik een stevig hoofdkussen, meerdere kussens en een stoel (al dan niet met plank) Help de cliënt (indien nodig, als voorbereiding op de kanteling) de hand en schouder te ontspannen. Maak rustige en licht draaiende (losrollen) bewegingen. Leg een hand onder de schouder, de andere hand rolt los. Neem de tijd. Plaats een kussen onder het niet- aangedane been, ondersteun het van knie tot voet. Leg de aangedane arm en de open hand op een kussen, voorkom knelling, leg de arm lichtjes omhoog om zwelling te voorkomen. Begeleid met je hand de onderliggende aangedane arm en schouder licht naar voren zodat de schouder naar voren komt te liggen en ondersteund wordt tot aan de oksel. De houding neigt nu meer naar rugligging. Mocht de cliënt terug driegen te kantelen, leg een extra kussen achter de rug. Stabiele zijligging met kussens op niet- aangedane zijde Gebruik een stevig hoofdkussen, meerdere kussens en een stoel (al dan niet met plank). Help de cliënt (indien nodig, als voorbereiding op de kanteling) de voet en been te ontspannen. Maak rustige en licht draaiende (losrollen) bewegingen. Neem de tijd. Plaats een kussen onder het aangedane been, ondersteun het van de knie tot de voet. Leg de arm en de open hand op een kussen, leg de arm lichtjes omhoog. Begeleid met je hand de onderliggende aangedane arm en schouder licht naar voren zodat de schouder naar voren komt te liggen en ondersteund wordt tot aan de oksel. Rol de arm en schouder los, als de cliënt daar problemen mee heeft. Als de cliënt doorrolt (hij kan zich niet tegenhouden!). leg een extra kussen onder het aangedane been. Houdingen in bed: 4 (van 5)

5 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 70 Aandachtspunten Plaats het bed waar de cliënt in ligt, altijd op werkhoogte. Help en stimuleer de cliënt de spierkracht en mogelijkheden die hij heeft te gebruiken. Doe dit met je stem, je houding en door oogcontact te houden. Houd rekening met je eigen belastbaarheid 1. Bekijk de filmpjes op goedgebruik en oefen! Doe de Volg, wanneer je een hulpmiddel gebruikt, altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing. Leg afspraken vast op een transferprotocol en werk met goed onderhouden hulpmiddelen. Hoog leggen van arm of been Het hoog leggen van een arm of een been kan verschillende redenen hebben. In veel gevallen gebeurt het om oedeem te bestrijden of een veneuze afvoer te bevorderen. Een andere reden kan een trauma of een orthopedische operatie zijn. Maak voor het hoogleggen van een arm of been gebruik van een kussen of een hulpmiddel. Aandachtspunten Zorg dat bij de arm die hoog gelegd wordt, de oksel voldoende steun krijgt van de punt van het bovenste kussen. Voorkom afknelling. Zorg dat het kussen niet teveel in de oksel drukt. De arm ligt in iets gebogen stand op het kussen. Het been ligt iets omhoog, ook in licht gebogen houding. Voorkom complicaties zoals decubitus van de hak, trombose in de kuit en contracturen 2. 1 Gebruik de TilThermometerapp om na te gaan hoe groot je fysieke belasting is (ingezien 2015) 2 Vaardigheden basisverpleegkunde, I. Oldenburger et al., BSL, 2001 Houdingen in bed: 5 (van 5)

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Til les, les 1: Inhoudsopgave :

Til les, les 1: Inhoudsopgave : Til les, les 1: Inhoudsopgave : Algemene instructies blz. 1 A : naar je toedraaien vanuit ruglig blz. 1 A 1 : geleidactief blz. 1 A 2 : passief via gebogen been blz. 2 A 3 : passief via gestrekt been blz.

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Voorkomen van doorligplekken

Voorkomen van doorligplekken Voorkomen van doorligplekken Decubitus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het voorkomen van doorliggen. Een ander woord voor doorliggen

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel FYSIOTHERAPIE Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie over oefenen voor de schouder na een borstamputatie... 3 Algemene informatie over oefenen voor

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust FYSIOTHERAPIE Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust ADVIES Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties in de zwangerschap. De gynaecoloog

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Preventieve oefeningen voor de hardloper

Preventieve oefeningen voor de hardloper 1. Plankje. Uitgangspositie: Buiklig; steun op beide ellebogen. Uitvoering: Steun op beide ellebogen en beide knieën. Romp en benen maken een rechte plank. Foto 1. Aandachtspunten: - Let op rechte rug

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselkliertoilet

Fysiotherapie na een okselkliertoilet Fysiotherapie na een okselkliertoilet Inleiding U heeft een okselkliertoilet ondergaan en/of uw okselklieren zijn of worden bestraald. Voor velen is dit het begin van een emotionele en onzekere tijd. Vaak

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Fysiotherapie na een spondylodese

Fysiotherapie na een spondylodese Fysiotherapie na een spondylodese Inleiding U bent opgenomen in het Diakonessenhuis voor een spondylodese. In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC)

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Gebruiksaanwijzing Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Deze brochure over de Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) beschrijft een aantal basistechnieken voor het gebruik van dit glijzeil. Er zijn wellicht ook nog andere

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA Inhoud 01 Cerebrovasculair accident (CVA) of beroerte 4 02 Goed positioneren is belangrijk... 5 03 Praktische richtlijnen... 6 04

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Active Micro Leg de draagband over de schouders van de gebruiker en de rugleuning van de stoel, of handgrepen van de rolstoel voorover buigen, of duw de gebruiker

Nadere informatie

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen.

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen. 2 Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat babydragen heel wat voordelen heeft. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor een baby veelvuldig Gelukkig huidcontact ontdekken steeds één van meer de

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Patiënteninformatie Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon (050) 524 5810 Polikliniek Orthopedie, route

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED

MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED Met WendyLett glijlakens Een glijlaken is zo glad dat u makkelijker kunt draaien in bed. De onderlakens hebben een veilige anti-sliprand. Makkelijker draaien

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Decubitus (doorliggen)

Decubitus (doorliggen) Decubitus (in de volksmond doorliggen genoemd) treft in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen. Decubitus komt vooral voor bij patiënten die langdurig in bed liggen. De gevolgen van decubitus zijn erg

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK)

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 00 Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 1 Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen gebroken (clavicula fractuur). In deze folder leest u

Nadere informatie

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) Internet: www.medipreventiecentrum.nl www.facebook.com/medipreventiecentrum E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen?

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Deze folder is voor u bedoeld als u door ziekte of ongeval veel in bed ligt of lang in een stoel of rolstoel zit. Ook als u binnenkort door een ingreep

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Oefeningen na de bevalling

Oefeningen na de bevalling Oefeningen na de bevalling Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De volgende oefeningen zijn bedoeld om meteen na de bevalling mee te beginnen. Week 1 Tijdens de eerste week na de bevalling

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Erbse parese bij baby

Erbse parese bij baby patiënteninformatie Erbse parese bij baby adviezen Tijdens de geboorte is de schouder van de baby achter het schaambeen van de moeder blijven haken. Dit heet een Erbse parese. Om dit te laten herstellen

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een operatie aan de voet Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent kortdurend opgenomen geweest voor een operatie aan uw voet in het Orthopedisch

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Oefenprogramma na uw elleboogoperatie

Oefenprogramma na uw elleboogoperatie Patiënteninformatie Oefenprogramma na uw elleboogoperatie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Fase 1: eerste week in de spalk 5 1 Handoefeningen 2 Heup- en bovenbeenoefeningen Fase 2: week 2,3 7 1

Nadere informatie