Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2015 onze hoogtepunten

2 Zorgen dat zorg beter werkt Hoe deden we dat in 2015? Het is u vast niet ontgaan. De langdurende zorg verandert ingrijpend. Mensen gaan meer voor zichzelf en elkaar zorgen en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Voor goede afstemming van zorgtaken, moeten zorgorganisaties concurreren én samenwerken. Net als in voorgaande jaren hielp Vilans zorgaanbieders in 2015 een weg te vinden in dit veranderende zorglandschap. Daarvoor gingen we rond de tafel met partners, stakeholders, zorgprofessionals en cliënten. Wat zijn de ontwikkelingen? Hoe beïnvloeden die het werk? En hoe zorgen we ervoor dat zorgprofessionals voorbereid zijn op de toekomst? We zochten antwoord op die vragen en verwerkten ze in onze strategische koers Dat geeft richting en houvast bij de keuzes die we maken. In 2015 maakten we al op veel manieren, op veel momenten en voor veel mensen het verschil. Daar zijn we trots op. In ons jaaroverzicht laten we negen voorbeelden zien. De komende jaren gaan we door met het verschil maken voor zorgprofessionals. Hen helpen betere zorg te bieden aan hun cliënten: dat is wat ons drijft. Vilans wil dat mensen met een ziekte of beperking zich in de eerste plaats mens voelen. Dat zij het leven kunnen leiden dat zij wensen, zoveel als mogelijk. Vanuit die visie richten we ons werk in, stellen we onze prioriteiten en versterken we onze competenties. Al onze mensen opereren vanuit ervaring, betrokkenheid en kennis van zorg. Samen zorgen we ervoor: zorg die beter werkt! Annelies Versteegden & Henk Nies Raad van Bestuur Vilans

3 Start Bewust gebruik psychofarmaca 2 ON DEMAND PROTOCOLLEN INZICHT MET ÉÉN DRUK OP DE KNOP Einde 2015 interactiefomaha Eenheid Protocollen voor 300 organisaties 9 80 organisaties In voor mantelzorg SAMENSPEL MANTELZORGERS EN BEROEPSKRACHTEN van taal in de zorg 3 8 Vernieuwend leren met e-learning 151 verbetervoorstellen positief beoordeeld en gehonoreerd Waardigheid en trots 4 KENNISPLEINEN ONTMOETINGSPLEINEN VOOR 5 De toren van zorgbelevers ZORGPROFESSIONALS Innovatie in onderzoek In voor zorg! DESIGN THINKING EN PROBE-KITS 7 6

4 In veel gevallen zijn er betere oplossingen. Die vinden we door te luisteren. 1 Bewust gebruik psychofarmaca Onbegrepen gedrag terugdringen met psychofarmaca: in de langdurende zorg een belangrijk punt van discussie. Als dit gebeurt ontbreekt vaak een goede diagnose en de bijwerkingen zijn ingrijpend. De gedachte dat mensen weer terugvallen in probleemgedrag als de medicatie vermindert, blijkt lang niet altijd te kloppen. Samen met partners in het veld werken wij aan verspreiding van kennis over gepast gebruik en afbouw van psychofarmaca. De resultaten zijn veelbelovend. Belangrijke succesfactor is een persoonlijke aanpak: verdieping in de mens met al zijn persoonlijke wensen, normen en behoeften. Familie kan daarbij behulpzaam zijn. Ook belangrijk: zorgmedewerkers vragen naar hun afwegingen. Zij staan dagelijks voor moeilijke keuzes, vooral als ze zelfstandig op een woongroep werken. Vilans helpt zorgorganisaties samen met cliënten en familie te zoeken naar de best passende oplossing. En die kan voor iedereen anders zijn. Hoe Vilans helpt bij afbouw psychofarmaca

5 Met één druk op de kop inzicht in protocol. On demand protocollen Het protocol is onmisbaar in de zorg. Het biedt eenheid van taal en handelen in de dagelijkse praktijk en het zorgt voor duidelijkheid in complexe situaties. Bovendien vormt het protocol een goede basis voor individueel maatwerk waar nodig. 2 Maar protocollen ontwikkelen en bijhouden kost tijd. Dat werk neemt Vilans organisaties uit handen. Wij maken en onderhouden protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. Zo n 500 in totaal, direct bruikbaar en op maat. Dat scheelt veel tijd en menskracht én helpt organisaties hun zorg beter te verantwoorden. Zowel naar cliënten als de IGZ. Voorheen ontvingen de ruim 300 abonnees van ons KICK-protocollenbestand de geactualiseerde protocollen één keer per jaar. In 2015 werkten we hard aan het online toegankelijk maken van ons bestand. In 2016 is het zover: dan hebben onze abonnees op elk gewenst moment toegang tot de meest actuele zorgprotocollen via een krachtige zoekmachine.

6 3 E-learning verbetert de zorg Leren als de praktijk erom vraagt; precies op het juiste moment. Onze e-learningmodules vinden steeds beter hun weg naar de zorgprofessional. Of het nu gaat over goed communiceren, mondzorg of vrijheid en veiligheid in de thuiszorg. Meer dan de helft van de zorgprofessionals meldt de zorg in 2015 daadwerkelijk te hebben verbeterd dankzij een van onze e-learningmodules. Daar zijn we trots op. E-learning maakt leren mogelijk op een interactieve, snelle en aansprekende manier. Zorgprofessionals kunnen direct met het lesmateriaal aan de slag; zodra de behoefte aan nieuwe kennis ontstaat vanuit de praktijk. Aan de hand van praktijkopdrachten ervaren zorgprofessionals direct wat werkt en wat niet. Het geleerde valt zo op het juiste moment in de juiste context. Vilans streeft altijd naar blended learning: een samenspel tussen digitaal leren én van elkaar leren op de werkplek. E-learning is zo een aanjager voor verandering. Belangrijk daarbij is de rol van leidinggevenden. Zij helpen oude routines terugdringen én nieuwe oplossingen verankeren.

7 ZORGPROFESSIONALS GEVEN HET KENNISPLEIN ZORG VOOR BETER EEN 8,3! Kennispleinen Onze activiteiten leveren veel kennis op. En die delen we weer met het werkveld. Via onze kennispleinen vinden professionals maandelijks een schat aan informatie, tips, hulpmiddelen, handboeken en methodieken. Daarmee nemen ze hun dagelijkse zorghandelingen onder de loep én kunnen ze die zo nodig verbeteren. Ook kunnen gebruikers zelf tips achterlaten. Vilans onderhoudt doelgroepgerichte kennispleinen voor zorgprofessionals uit de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de zorg voor chronisch zieken (eerste lijn). Daarnaast werken we aan thematische kennispleinen, bijvoorbeeld over samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers, of over het gebruik van domotica om de veiligheid van cliënten te vergroten. Er is ook een kennisplein met een betrouwbaar en onafhankelijk overzicht van hulpmiddelen. 4 We willen onze kennispleinen toekomstbestendig houden. Daarom werken en ontwikkelen we samen met tal van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en professionals uit de zorg- en opleidingspraktijk. En we werken structureel samen met patiënten- en cliëntenorganisaties. Het eigenaarschap delen we met onze partners: ActiZ, ZonMw, V&VN, VGN, MEE Nederland, BTN en Movisie.

8 5 Innovatie in onderzoek Het veranderende zorglandschap vraagt om een andere manier van denken. Waarom doen we dingen zoals we doen? En hoe kan het slim anders? Nieuwe onderzoeksmethoden én nieuwe vormen van presentatie openen de deur naar nieuwe oplossingen. De toren van zorgbelevers Design thinking onthult nieuwe perspectieven. In ons onderzoek de beleefde stelselwijziging gingen we in op de leefwereld van mensen die te maken krijgen met veranderingen in de zorg. Om hun leefwereld goed in beeld te krijgen, pakten we het onderzoek op een andere manier aan. Niet met gestandaardiseerde vragenlijsten, maar met een zogeheten probe-kit: een pakketje met inspirerende voorwerpen en opdrachten die mensen helpen hun waarden, gevoelens en gedachten te verwoorden. Dat leverde veel mooie en waardevolle informatie op. Om de resultaten op een vernieuwende en interactieve manier te delen, ontwikkelden we de toren van zorgbelevers: een interactieve toren, geïnspireerd op het spel Jenga. Wat gebeurt er als een of meer zorgonderdelen wegvallen? Blijft de toren in balans of zijn er nieuwe zorgblokken nodig?

9 Praktische ondersteuning op allerlei vlakken. Technologie, communicatie, zelfsturing, wijkgericht werken, cliëntenraden,... 6 In voor zorg! Het programma In voor zorg! bundelt kennis en biedt organisaties praktische ondersteuning bij veranderingstrajecten. Momenteel helpen we zo n 120 zorgorganisaties hun werkprocessen beter in te richten in een veranderende omgeving. In voor zorg! loopt vanaf september 2009 en is een initiatief van het ministerie van VWS en Vilans. Ook in 2015 leverde het programma weer mooie resultaten op. Ruim 3000 mensen kwamen naar de bijeenkomsten en congressen, ruim mensen bezochten de website en de wekelijkse nieuwsbrief telt bijna 9000 abonnees. Het online jaarbeeld 2015 geeft een uitgebreid overzicht van de thema s, activiteiten, publicaties en hulpmiddelen.

10 7 Waardigheid en Trots Op 10 februari 2015 presenteerde staatssecretaris Van Rijn van VWS het plan Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. De ander zien in al zijn schoonheid en kracht. Zorg die met plezier wordt geleverd door gemotiveerde verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaars en die voldoet aan hun beroepsstandaard. En die aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de cliënt, met warme betrokkenheid van familie en naasten. Een van de onderdelen uit het plan: verpleeghuislocaties die best practice willen worden, krijgen de ruimte deze ambitie waar te maken. Ruim 650 locaties van zo n 150 zorgaanbieders doen inmiddels mee. Samen met hen werken we aan onze speerpunten: de cliënt centraal, goede samenwerking tussen zorgverlener en mantelzorger, trotse zorgverleners en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambities. De kennis die dat oplevert, verspreiden we weer zodat ook anderen ervan kunnen profiteren. Steeds in afstemming met VWS en de TaskForce Waardigheid en Trots.

11 8 OMAHA eenheid van taal in de zorg Als we elkaar willen begrijpen, moeten we dezelfde taal spreken. Dat geldt natuurlijk ook in de zorg. Het Omaha System biedt die taal door te voorzien in een gezamenlijke, eenduidige terminologie voor de (wijk)verpleegkundige en de maatschappelijke gezondheidszorg. Daarmee is het een gids in de dagelijkse praktijk van zorgverleners. Maar dat niet alleen. Het is ook een hulpmiddel om de acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten beter te kiezen, sorteren en vastleggen. Allemaal belangrijke voorwaarden voor professionalisering en samenwerking. Iedereen gebruikt dezelfde taal voor het vastleggen van het hele zorgproces. De Omahaleden vormen een community waarin zij ervaringen en kennis met elkaar delen. Stichting Omaha System Europe vroeg Vilans om organisaties te ondersteunen bij de implementatie. Inmiddels werken ruim 50 zorgorganisaties met Omaha. Wat dat precies inhoudt, kunt u zien in dit animatiefilmpje. In 9 minuten weet u hoe Omaha zorgprofessionals ondersteunt in hun werk.

12 In voor Mantelzorg Betere samenwerking tussen zorgorganisaties en mantelzorgers, voor betere zorg en ondersteuning aan cliënten. Dat was het doel van ons landelijke programma In voor Mantelzorg. 9 Tachtig organisaties werkten binnen dit programma een jaar lang enthousiast aan een sterker samenspel tussen mantelzorgers en medewerkers. Vilans bood zorgorganisaties innovatietrajecten op maat en verspreidde de ontwikkelde kennis en materialen. De uitvoering vond plaats in nauwe samenwerking met Movisie. Deelnemende organisaties werden begeleid door een adviseur, ontvingen (trainings)- materialen, ontwikkelden zelf nieuwe materialen en wisselden onderling ervaringen en tips uit op bijeenkomsten en een digitaal platform. Innovatie en implementatie stonden centraal. In december 2015 leverden we de eindrapportage van het programma op, met daarin mooie conclusies. Namelijk: meer betrokken mantelzorgers, meer werkplezier voor beroepskrachten én meer mogelijkheden voor zorg en ondersteuning. Mantelzorgers betrekken bij de reguliere zorg, op een gelijkwaardige manier.

13 2015 in cijfers Vijf grote thema-teams Met vijf thema s impact realiseren bij opdrachtgevers: onze medewerkers organiseren zich in integrale teams rond deze thema s en sluiten van daaruit aan op vragen in de markt. Kennisdeling Persoonsgerichte zorg Professional aan zet Kwaliteit & Doelmatigheid Lokaal Organiseren Competenties Om zoveel mogelijk toe gevoegde waarde te leveren, leggen deze teams de verbinding tussen hun thema en onze belangrijkste competenties: Grootschalige implementatie Advies & Implementatie Communicatie & Technologie Innovatie & Onderzoek & Daarnaast werken we in drie teams aan onze productlijnen: Kennispleinen ehealth KICK Online Leerinterventies Kennisdelen via kennispleinen Een stijging van bezoekersaantallen in Vilans.nl 2014: : % Kennisplein Gehandicaptensector 2014: : % Kennisplein Chronische zorg 2014: : % Kennisplein Zorg voor Beter 2014: : %

14 2015 in cijfers Financieel resultaat Resultaat Opbrengsten 33,3 miljoen Vermogen 3,5 miljoen OPBRENGSTEN Instellingssubsidie Projectsubsidies Opdrachten van derden Overige projectopbrengsten Opbrengsten (niet projectgebonden) Totaal Groei formatie IN 2015 IS HET PERSONEELSBESTAND VAN VILANS GEGROEID IN FORMATIE VAN 139 FTE 148 FTE LEEFTIJD JAAR (18%) Vilans heeft 650+ organisaties geholpen zodat zorg beter werkt. TIJDELIJKE ARBEIDS- OVEREENKOMSTEN VASTE ARBEIDS- OVEREENKOMSTEN % 50% JAAR (28%) JAAR (29%) JAAR (22%) MAN VROUW % 81% HET GEMIDDELDE CIJFER IS EEN % 48% JAAR (3%) % 78%

Voor een waardevol leven. Vilans en de gehandicaptensector. Een greep uit ons aanbod

Voor een waardevol leven. Vilans en de gehandicaptensector. Een greep uit ons aanbod Voor een waardevol leven Vilans en de gehandicaptensector Een greep uit ons aanbod We gaan samen op zoek naar de vraag achter de vraag en naar de oplossing. 2 Betaalbare, goede zorg én een waardevol leven

Nadere informatie

Voor een waardevol leven

Voor een waardevol leven Vilans en de Voor een waardevol leven gehandicaptensector Een greep uit ons aanbod Betaalbare, goede zorg én een waardevol leven In Nederland werken zo n 165.000 professionals in de gehandicaptenzorg.

Nadere informatie

Jaarverslag Bekijk de highlights!

Jaarverslag Bekijk de highlights! Jaarverslag 2017 Bekijk de highlights! Samen zorgen dat zorg beter werkt De langdurende zorg stond in 2017 in het teken van kwaliteit, arbeidsmarkt en samenwerking. Zowel voor de verpleeghuiszorg als voor

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrond Begin 2015 is het plan Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen gepresenteerd. Waardigheid en trots is

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Frisse-blik-sessie Mantelzorg

Frisse-blik-sessie Mantelzorg Vilans 12 februari 2017 Frisse-blik-sessie Mantelzorg Een stevig beleid voor informele zorg is belangrijk Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Strategische koers Vilans

Samen werken aan betere zorg. Strategische koers Vilans Samen werken aan betere zorg Strategische koers Vilans 2015-2018 Inhoud Voorwoord 3 1 Wij zijn Vilans 4 2 De zorg verandert 7 3 Onze koers 5 pijlers 12 4 Samengevat 18 2 Het zal niemand ontgaan. De langdurende

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

De cliënt centraal, maar hoe? Samenwerking tussen zorgmedewerkers, de cliënt en diens naasten in de ouderenzorg.

De cliënt centraal, maar hoe? Samenwerking tussen zorgmedewerkers, de cliënt en diens naasten in de ouderenzorg. Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Koopmans, L., Damen, N., Wagner, C. De cliënt centraal, maar hoe? Samenwerking tussen zorgmedewerkers, de cliënt en diens

Nadere informatie

Toolkit. Familieparticipatie

Toolkit. Familieparticipatie Toolkit Familieparticipatie April 2013, Vilans De materialen en teksten uit deze toolkit kunt u gratis printen en downloaden. Zorgorganisaties kunnen dit materiaal kopiëren, aanpassen en aanvullen met

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. 1 Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer eisen Toenemende

Nadere informatie

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Opleiding én prachtbaan Verpleegkundige als regisseur van de zorg De komende jaren verandert de zorg ingrijpend. Steeds minder mensen verblijven

Nadere informatie

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het verhaal als kwaliteitsinstrument Het verhaal als kwaliteitsinstrument Drs. Beatriz Roman Science-practitioner / Promovendus Tranzo (Tilburg University) Onderzoeker Lectoraat Dynamische Talentinterventies Docent Fontys Hogescholen HRM

Nadere informatie

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2015

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2015 Deel 1 Jaarverslag 2015 Voorwoord Het zal niemand ontgaan. De langdurende zorg verandert ingrijpend. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, mensen moeten en willen meer voor zichzelf

Nadere informatie

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS 1 2 Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer

Nadere informatie

Rapport Grenzen verkennen: contouren van samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers in veranderend veld

Rapport Grenzen verkennen: contouren van samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers in veranderend veld Rapport Grenzen verkennen: contouren van samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers in veranderend veld Met het rapport Grenzen verkennen schetst auteur Cecil Scholten de mogelijkheden voor zorgaanbieders

Nadere informatie

VGN Kennisbeleid

VGN Kennisbeleid VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN-publicatie: 716.248 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Waarom en hoe 5 3 Onze uitdagingen 6 3.1 Professionals in vernieuwde zorg 6 32 Voldoende goed geschoolde

Nadere informatie

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Leiden, oktober 2018 Achtergrond vacature Topaz heeft een Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg 4-sporen-aanpak Wijkverpleging Verstand van Zorg Positionering, rolontwikkeling én instroom Vraagstukken wijkverpleging De komende jaren verandert de zorg ingrijpend, waardoor zorgorganisaties voor complexe

Nadere informatie

KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG. Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS

KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG. Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS 31 januari 2019 Welkom! Waarom investeren in de kennis in de langdurige zorg? Wat hebben we al gedaan? Wat gaan we doen? Uw input!

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Persoonsgericht werken Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Je wilt persoonsgericht gaan werken binnen jouw zorgorganisatie, maar hoe pak

Nadere informatie

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film Mantelzorg bij kleinschalig wonen Handreiking bij film Colofon Datum: september 2012 Auteurs: Ilse de Bruijn (MOVISIE) en Nienke Blijham (Vilans) Met medewerking van: De Rinnebeek (locatie van zorgorganisatie

Nadere informatie

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging 1 Inleiding Dit document gaat over het implementeren van de zelfredzaamheid in de wijk. TMZ heeft een visie op zelfredzaamheid gevormd die gebaseerd is op de wet

Nadere informatie

Introductie. Introductie 3-10-2011. Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen als op tijd ondersteuning geboden kan worden

Introductie. Introductie 3-10-2011. Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen als op tijd ondersteuning geboden kan worden Introductie Leefstijlmonitoring als onderdeel van zorgverlening door een thuiszorgorganisatie: resultaten van een grootschalig implementatietraject Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven

Nadere informatie

Voorstel ten behoeve van Subsidie aanvraag. Vernieuwingsprogramma verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg

Voorstel ten behoeve van Subsidie aanvraag. Vernieuwingsprogramma verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg Voorstel ten behoeve van Subsidie aanvraag Vernieuwingsprogramma verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg 1 Van de zorgaanbieder: Naam en adres zorgaanbieder Stichting Zuidzorg De Run 5601 5504 DK Veldhoven

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Nieuwe werkterreinen

Nieuwe werkterreinen Nieuwe werkterreinen Door vrijwilligers bij uw organisatie te betrekken, verrijkt u uw organisatie. Vrijwilligerswerk in de zorg is dan ook niet nieuw. Maar de behoeften en vragen van cliënten veranderen

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Gewoon doen! Ook in 2018! Jaarplan 2018 SVRZ t Gasthuis

Gewoon doen! Ook in 2018! Jaarplan 2018 SVRZ t Gasthuis Gewoon doen! Ook in 2018! Jaarplan 2018 SVRZ t Gasthuis Voorwoord Net als in 2017 is de titel van het jaarplan voor SVRZ t Gasthuis in 2018 gewoon doen. De ingeslagen weg van 2017 wordt vervolgd. Gewoon

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 Zorgkantoor Friesland JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio

Nadere informatie

Het Pact Ouderenzorg. i e t

Het Pact Ouderenzorg. i   e t Het Pact Ouderenzorg i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Wat doen wij in Zeist aan belangenbehartiging. Een van de onderwerpen 3 Hoe ingezet? Voorafgaand aan de verkiezingen het ouderen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 279 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg

Samen werken aan goede zorg Nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg Samen werken aan goede zorg Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede

Nadere informatie

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg.

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. zorgvannu.nl Inhoudsopgave 1. VIPP care: InZicht 2. VIPP OPEN (Ontsluiten Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) 3. VIPP Medisch Specialistische

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over de toekomst

Met elkaar in gesprek over de toekomst Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 Denktank 2 Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 3 Samenvatting Zorginstituut Nederland wil dat alle

Nadere informatie

Presentatie Toezicht IGZ.

Presentatie Toezicht IGZ. Presentatie Toezicht IGZ. Een nieuwe manier van kijken en oordelen. Annelies Baars Angelique Schoemakers 11 april 2017 11 april 2017 MISSIE van de IGZ Onze missie - in het kort - De Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners 14.00 14.30 Opening Marjan & Natasia Praktijkverpleegkundige en Wet zorg & dwang - Simone Abrahams, 15.45 Pauze 16.15 Keuze workshop 17.30 Fingerfood buffet

Nadere informatie

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij In voor Mantelzorg Samenwerking: Vilans en Movisie Financiering: VWS Uitvloeisel Motie van der Staaij Doel: samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers verbeteren in en vanuit zorgorganisaties

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat van de kwaliteit van bestaan

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel.

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Datum: Partijen: ActiZ, organisatie van zorgondernemers Zorgverzekeraars Nederland (ZN) De

Nadere informatie

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Oudere mensen beoordelen de zorg die ze krijgen

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

V&VN standpunt. Samenwerken met informele zorg

V&VN standpunt. Samenwerken met informele zorg V&VN standpunt Samenwerken met informele zorg Inhoudsopgave 1 Informele zorg voegt waarde toe aan het leven 3 2 De rol van professionals is cliënt en systeem te ondersteunen in het zich samen redden 3

Nadere informatie

Onderzoek KPMG: Leiders scheppen de voorwaarden voor kwaliteit

Onderzoek KPMG: Leiders scheppen de voorwaarden voor kwaliteit Onderzoek KPMG: Leiders scheppen de voorwaarden voor kwaliteit Investeer in persoonlijk leiderschap op alle lagen van de organisatie. Dit is één van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van KPMG

Nadere informatie

Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app

Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app De zorg app Regie is ontwikkeld om cliënten meer inzicht en controle te geven en tegelijkertijd efficiënter te werken. Veranderingen in de zorg

Nadere informatie

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij In voor Mantelzorg Samenwerking: Vilans en Movisie Financiering: VWS Uitvloeisel Motie van der Staaij Doel: samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers verbeteren in en vanuit zorgorganisaties

Nadere informatie

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld Programma Volwaardig leven eenvoudig verteld Inleiding Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuw programma voor de gehandicaptenzorg gemaakt. Het programma heet: volwaardig

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie

Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie 0 Pim Ketelaar Meet Up Duurzaam informatiestelsel 26 juni 2017 Wie zijn wij? Vital Innovators is een sociale onderneming volledig gericht op innovatie

Nadere informatie

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Voorstellen Paul-Jeroen Verkade Verpleegkundige, verpleegkundig specialist n.p., verplegingswetenschapper

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Achtergrond Volwaardig Leven Op 1 oktober 2018 is het programma Volwaardig Leven gelanceerd. Met dit programma willen we een extra stap zetten richting meer passende

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie

Adoptie van ehealth door online leren

Adoptie van ehealth door online leren Adoptie van ehealth door online leren Opleiden als succesfactor bij implementatie Saskia Timmer, Directeur Changing Healthcare Agenda Wie is Changing Healthcare? (Online) opleiden voor ehealth & Social

Nadere informatie

Aan de slag met IVZO.net

Aan de slag met IVZO.net Aan de slag met IVZO.net Inhoud Wat is IVZO.net?...1 Account aanmaken... 1 Stap 1: voor de eerste keer aanmelden... 1 Stap 2: profiel invullen... 3 Mijn dashboard... 3 Taakondersteuning voor uw thema...

Nadere informatie

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten Omaha System Lesmateriaal voor docenten en studenten Achtergrond: OMAHA System in de gezondheidszorg Zorg- en welzijnsmedewerkers gaan steeds meer samenwerken op lokaal niveau. Naast huisartsen en medewerkers

Nadere informatie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Workshop: Zoek het uit! Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar 31-01-2019, Nieuwegein Dr. AnneLoes van Staa & Lausanne Mies Hogeschool

Nadere informatie

Ontwikkelplan Omgaan met onbegrepen gedrag

Ontwikkelplan Omgaan met onbegrepen gedrag Ontwikkelplan 2017-2018 Omgaan met onbegrepen gedrag 1a. Niveau Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. 1b. Kwaliteitsthema Interventies bij probleemgedrag 1c. Aard van de afspraak Nieuw 2. Doelstelling

Nadere informatie

Werden in. Werden de gegevens. Toelichting meest rechter kolom 2015 deze. in 2015 gebruikt in. op planning en control cyclus: informatiebron om

Werden in. Werden de gegevens. Toelichting meest rechter kolom 2015 deze. in 2015 gebruikt in. op planning en control cyclus: informatiebron om In dit overzicht ziet u voor deze locatie de antwoorden op vragen van de inspectie over: 1. Meten & Monitoren: de mate waarin de vestiging allerlei bronnen van informatie gebruikt om de zorgverlening te

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Utrecht, 9 november Geachte heer Van Rijn,

Utrecht, 9 november Geachte heer Van Rijn, Utrecht, 9 november 2014 Geachte heer Van Rijn, De discussie over de kwaliteit van verpleeghuiszorg voeren we in Nederland jaar na jaar. De aangrijpende verhalen van bewoners en mantelzorgers maken steeds

Nadere informatie

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165)

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165) 1968 2003 2010 Visiedocument 2020 Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal (0165) 58 80 00 www.franciscusziekenhuis.nl Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Trends en ontwikkelingen 4 2 Missie Franciscus

Nadere informatie

Vilans en de VVT-sector. waardevol leven. Een greep uit ons aanbod

Vilans en de VVT-sector. waardevol leven. Een greep uit ons aanbod Vilans en de VVT-sector n ee r oo V waardevol leven Een greep uit ons aanbod Betaalbare, goede zorg én een waardevol leven In 2040 bestaat naar schatting een kwart van onze bevolking uit 65-plussers, een

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND

PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND JULI 2015 0 TOELICHTING Zorgkantoren willen cliënten(raden) informeren over het zorginkoopbeleid van de zorgkantoren voor de Wet langdurige

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat

Nadere informatie

Op weg naar veilige en cliëntgerichte verpleeghuiszorg. Anders denken en doen

Op weg naar veilige en cliëntgerichte verpleeghuiszorg. Anders denken en doen Op weg naar veilige en cliëntgerichte verpleeghuiszorg Anders denken en doen Vernieuwing in de verpleeghuiszorg verlegt de focus van zorgprofessionals De impact van de oproep van staatssecretaris Martin

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging, Waarde gedreven zorg Wat hebben we

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 178 Vragen van het lid

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 VERPLEGING EN VERZORGING

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 VERPLEGING EN VERZORGING PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 VERPLEGING EN VERZORGING JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio

Nadere informatie

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Uitdagingen zorg Sterke vergrijzing Toename zorgvraag: chronisch zieken Arbeidsmarkt: zorgvraag overtreft aanbod Veranderende sociale en culturele

Nadere informatie

Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's. Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS

Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's. Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS Meer regie eigen gezondheid, zorgprofessionals in hun kracht. 3 Voettekst Dr.-in-a-box

Nadere informatie

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het verhaal als kwaliteitsinstrument Het verhaal als kwaliteitsinstrument Drs. Beatriz Roman Science-practitioner / Promovendus Tranzo (Tilburg University) Docent / Onderzoeker Fontys Hogescholen HRM en TP 2 Er is een groot verschil tussen

Nadere informatie

Care Bijeenkomst LIDZ Continu verbeteren bij Thebe

Care Bijeenkomst LIDZ Continu verbeteren bij Thebe Care Bijeenkomst LIDZ Continu verbeteren bij Thebe Marloes Hendriks 21 juni 2016 Agenda 13.00 uur Welkom en voorstelronde 13.30 uur Inleiding Thebe 14.15 uur Interactief gesprek over verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Werkprogramma 2015. Kenniscentrum voor Langdurende Zorg

Werkprogramma 2015. Kenniscentrum voor Langdurende Zorg Werkprogramma 2015 Kenniscentrum voor Langdurende Zorg Inhoudsopgave Wat we willen bereiken 5 1. Over dit werkprogramma 1.1. Beleidsprioriteiten VWS 8 1.2. Onze thema s 9 1.3. Onze doelgroepen 11 1.4.

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

Visie Somatische Verpleegzorg Omring

Visie Somatische Verpleegzorg Omring Visie Somatische Verpleegzorg Omring Visie Somatische Verpleegzorg Omring Inleiding De Omring strategie gaat uit van de definitie van positieve gezondheid (Huber et al 2011) Health is the ability to adapt

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Februari 2017: Startnotitie.

Februari 2017: Startnotitie. Voortgang Juni 2017 Februari 2017: Startnotitie http://vitavalley.nl/items/hospitalathome/ Maart 2017: Startbijeenkomst http://vitavalley.nl/geslaagde-startbijeenkomst-hospitalhome/ Teleconsultatie Telemonitoring

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Coach Geertje Moree van Cappellen

Pagina 1 van 5. Coach Geertje Moree van Cappellen In deze nieuwsbrief Alle organisaties in de langdurige zorg zullen te maken krijgen met veranderende eisen uit de samenleving. De komende jaren verandert de zorg ingrijpend, zowel voor de cliënt als de

Nadere informatie

Hoofdlijnen

Hoofdlijnen Hoofdlijnen 2017-2020 Vilans, J. Mast, H.Treffers Vastgesteld mei 2017 Postbus 8228, 3503 RE Utrecht Telefoon: (030) 789 22324 Contact via: m.versteeg@vilans.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Doel en plannen

Nadere informatie

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk Toon van de Looy VanMorgen Programma 1. Stand van zaken Zorg op Afstand 2. Integratie Zorg op Afstand binnen het zorgproces bij ZuidZorg 3. Geleerde lessen

Nadere informatie

Voor een waardevol leven

Voor een waardevol leven Vilans en de VVT-sector Voor een waardevol leven Een greep uit ons aanbod Betaalbare, goede zorg én een waardevol leven In 2040 bestaat naar schatting een kwart van onze bevolking uit 65-plussers, een

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging Plan van Aanpak Definiëring zorgprofielen wijkverpleging INHOUDSOPGAVE 1. PROJECTDEFINITIE... 3 1.1 Aanleiding en achtergrond... 3 1.2 Projectdoelen... 4 1.3 Gewenst eindresultaat... 4 1.4 Betrokken partijen...

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt!

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! 1 Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! Ans Verdonschot Beleidsmedewerker IKNL Jopke Kruyt Zorginnovatie en begeleiding PROGRAMMA Waar

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft de regering aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de Zorgmeetlat opgebouwd?

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie