Jaarverslag Bekijk de highlights!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Bekijk de highlights!"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2017 Bekijk de highlights!

2 Samen zorgen dat zorg beter werkt De langdurende zorg stond in 2017 in het teken van kwaliteit, arbeidsmarkt en samenwerking. Zowel voor de verpleeghuiszorg als voor de gehandicaptenzorg was het veld zeer actief om de nieuwe kwaliteitskaders te concretiseren en in te voeren. Voor beide sectoren is met elkaar leren en verbeteren centraal komen te staan. Daarnaast is professionalisering van de sector nodig via een systematische inrichting van een landelijke kennisinfrastructuur. Omdat dit nauw aansluit bij onze kerntaken, hebben wij hierin de rol toebedeeld gekregen van verbindende partij tussen onderzoek en praktijk en tussen de diverse meer regionaal georganiseerde academische netwerken. Het afgelopen jaar stond ook in het teken van de ontwikkelingen die spelen rond de invoering van de Wet zorg en dwang. Wij hebben een belangrijk aandeel in het op een praktische wijze invoeren van deze nieuwe wet. Bijzonder is dat we het eerste volle jaar hebben meegemaakt van het programma Dementiezorg voor Elkaar. Met collega-organisaties Nivel, Trimbosinstituut, Pharos en Movisie voeren we dit programma uit, samen met tal van zorgorganisaties en -professionals was ook het jaar waarin Vilans tien jaar bestond. Onder het motto De kunst van goede zorg hebben we op 4 oktober een feestelijk congres georganiseerd met vele bekenden, opdrachtgevers, samenwerkingspartners, professionals en bestuurders. Tenslotte mogen we met genoegen vaststellen dat we als organisatie aan het groeien zijn. Groei is geen doel op zich, maar wel een indicator van het gegeven dat ons werk ertoe doet, van betekenis is. Waar we het voor doen? Een bijdrage leveren aan het leven van mensen met een langdurende zorgvraag, zodat hun leven ondanks beperkingen, ongemakken en aandoeningen toch zoveel mogelijk in balans is. Daar ligt onze passie! Annelies Versteegden & Henk Nies Raad van Bestuur Vilans

3 Start Integraal werken in de wijk BUNDELT KRACHTEN EN HEEFT ZICHT OP WAT WERKT IN DE WIJK locaties werken samen 10 Het Europese onderzoeksproject SUSTAIN EUROPEES ONDERZOEKSPROJECT OVER DUURZAME INTEGRALE ZORG VOOR THUISWONENDE OUDEREN Einde 2016 Waardigheid en trots Dementiezorg voor Elkaar 3 Innovatief leren KWALITEIT VAN ZORG VERBETEREN MET INNOVATIEVE LEEROPLOSSINGEN SAMEN WERKEN AAN VERBETERING VAN DE VERPLEEGHUISSECTOR 9 Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen Zinvol inzetten van technologie BEGELEIDING BIJ HET KIEZEN EN AANSCHAFFEN OP DE JUISTE SCHAAL 4 De bijwerkingen van psychofarmaca zijn aanzienlijk. Terugdringen van psychofarmaca 5 Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit. EEN FIJN LEVEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING 6 7 Keep it Simple and Short (KISS) 8

4 1 Integraal werken in de wijk (IWW) Het verzamelen, verrijken en verspreiden van kennis over de integrale aanpak van meervoudige vragen en problemen, zodat beleidsmakers en professionals inzicht krijgen in wat werkt in de wijk. Dit houdt het programma Integraal werken in de wijk (IWW) in. Hierin bundelen we onze krachten met Movisie, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugdinstituut en de Werkplaatsen Sociaal domein. Daarnaast werken we in nauwe samenwerking met de praktijk. Samen op zoek naar antwoorden Sommige mensen ervaren complexe problemen op meerdere leefdomeinen. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswonende oudere man met beginnende dementie, fysieke beperkingen en schulden. Om hem goed te kunnen helpen, is het belangrijk dat zorg- en welzijnsprofessionals goed samenwerken in de wijk. Niet alleen met elkaar, maar ook met eventuele mantelzorgers en de buurt zelf. Begin 2017 hebben we daarom de website gelanceerd. Bezoekers wisten de publicaties en kennisproducten van IWW op deze website al snel goed te vinden. Ook brachten we IWW onder de aandacht met workshops en presentaties tijdens diverse congressen en conferenties.

5 We kunnen nog jaren vooruit met de inzichten die zijn opgehaald. Waardigheid en trots 2 In 2015 startte het programma Waardigheid en trots, met als doel liefdevolle zorg te bieden die aansluit bij wensen en mogelijkheden van ouderen, met plezier en trots geleverd door professionals. Inmiddels werken zo n 800 locaties met ons aan de zorgverbeteringsplannen om de verpleeghuissector te verbeteren. Deelnemers aan Ruimte voor verpleeghuizen zijn het afgelopen jaar in groepen aan de slag gegaan met thema s als cliënt centraal, indicatiestelling, domeinoverstijgende bekostiging en voedselveiligheid - HACCP. Met het ondersteuningsprogramma Kwaliteitsverbetering verpleeghuizen richten we ons op verpleeghuizen of locaties waar sprake is van urgente kwaliteitsproblemen. In februari 2017 is het kennisprogramma W&t gestart voor het verbreden en verdiepen van de opgedane kennis. Doel is dat er medio 2018 voor vijf thema s een kennisdossier is met onderbouwde kennis die in de praktijk kan worden toegepast, zodat er meer evidence based gewerkt gaat worden in verpleeghuizen. Wij zijn verantwoordelijk voor de projectleiding en coördinatie van dit programma.

6 We willen tot fundamentele oplossingen komen door dementie beter te begrijpen. 3 Dementiezorg voor Elkaar Op 1 maart 2017 is het programma Dementiezorg voor Elkaar officieel van start gegaan, dat door ons is ontwikkeld in een consortium met Movisie, Nivel, Pharos en het Trimbosinstituut. Dit praktijkverbeterprogramma richt zich op persoonsgerichte integrale zorg en ondersteuning bij dementie en ondersteunt professionals die dit willen realiseren. De kennis en activiteiten uit dit programma delen we via Omdat er veel gebeurt op het gebied van dementiezorg in Nederland, hebben we de verschillende dementieprojecten geïnventariseerd en de samenhang inzichtelijk gemaakt. Ook hebben we een bijdrage geleverd aan de themabijeenkomst Samen met technologie. Mensen met dementie wonen steeds langer thuis en technologie kan op verschillende manieren cliënten, mantelzorgers en professionals ondersteunen om dit gemakkelijker te maken. Tijdens de themabijeenkomst hebben de deelnemers belangrijke uitgangspunten en ideeën uitgewisseld.

7 Augmented reality biedt veel mogelijkheden voor de zorg. Innovatief leren Samen met de zorgpraktijk ontwikkelen we steeds nieuwe leeroplossingen, passend bij de betreffende situatie. Op initiatief van het platform Nieuw Leren in de Zorg zijn we in samenwerking met Zorgpact Midden Nederland en werkgeversorganisatie Utrechtzorg een pilot gestart. Hierin kijken we naar de toepassing van augmented reality bij de uitvoering van voorbehouden en risicovolle handelingen, die een speciale bekwaamheid van de zorgprofessional vragen en die beschreven staan in de Vilans-KICK-protocollen. 4 Bij het oefenen met een AR-bril krijgt de medewerker tijdens de uitvoering van een handeling instructies via een klein schermpje in de bril. De toetser kijkt mee via een camera op de bril en geeft feedback. Doel is te ontdekken of augmented reality de kwaliteit van zorg verbetert en efficiënter maakt. Begin april 2018 zijn de eerste resultaten beschikbaar.

8 De bijwerkingen van psychofarmaca zijn aanzienlijk. 5 Terugdringen van psychofarmaca In de ouderen- en gehandicaptenzorg worden psychofarmaca nog te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag. Met het programma Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca helpen wij zorgorganisaties om bewust om te gaan met psychofarmaca. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het toedienen van psychofarmaca bij onbegrepen gedrag vaak niet het gewenste effect heeft. Bovendien hebben psychofarmaca nadelige bijwerkingen. Denk hierbij aan sufheid, moeite met eten of zelfs een verhoogd risico op een beroerte, longontsteking en overlijden. Bijwerkingen die helemaal niet nodig zijn, vanwege goede alternatieven. Door oneigenlijk gebruik af te bouwen, wordt de kwaliteit van leven van mensen met dementie of een verstandelijke beperking vergroot. In 2017 hebben we zorgorganisaties begeleid met een programma dat werd aangeboden in twee varianten. In de intensieve variant verzorgden wij de begeleiding, waarbij we de cliënt en zijn netwerk betrokken. In de doe-het-zelf-variant kregen zorgaanbieders de beschikking over de ontwikkelde materialen en kennisproducten om zelf met de tools een verbeterprogramma op maat te maken en te implementeren. 36 organisaties in de VVT-sector en 6 in de gehandicaptenzorg hebben gebruik gemaakt van het programma.

9 We werken samen aan een fijn leven voor mensen met een beperking. 6 Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit. Op 3 juli zijn we samen met de coalitie Kwaliteitsagenda de campagne Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit. gestart. Deze coalitie bestaat uit organisaties die betrokken zijn bij de gehandicaptenzorg in Nederland. Samen met cliënten, hun familieleden en vrienden, professionals, zorgaanbieders en organisaties die hen vertegenwoordigen, heeft deze coalitie bepaald dat de kwaliteitsagenda over vijf belangrijke onderwerpen moet gaan. Onderwerpen die mensen met een beperking echt aanspreken. Bijvoorbeeld: Je kunt het leven leiden dat je wenst en Mensen die voor jou moeten zorgen, moeten dat goed doen. Wij hebben een campagne ontwikkeld die een beweging op gang brengt waarin cliënten, verwanten en zorgprofessionals gemakkelijker in gesprek gaan over wat cliënten nodig hebben om een fijn leven te leiden. Hierbij voeren cliënten zoveel mogelijk zelf de regie. Op de bijbehorende website staan hun verhalen en wensen centraal. Zoals het verhaal van Vincent die op de website zijn wens deelt om vaker in bad te kunnen. Omdat hij spastisch is, helpt dat om zijn spieren te ontspannen.

10 Minder bureaucratie en meer maatwerk voor cliënten. 7 Keep it Simple and Short (KISS) Het samenbrengen van partijen blijkt van grote waarde om de bedoeling achter elkaars werkwijzen te begrijpen en de zorg als systeem te vereenvoudigen. Het netwerk KISS (Keep it Simple and Short), dat uit 25 zorgbestuurders bestaat, heeft ervoor gezorgd dat systeeminnovatie ook in 2017 op de agenda stond. We hebben analyses gemaakt van omvangrijke en ingewikkelde processen van contractering en toezicht. De formule van the whole system in the room blijkt hierbij steeds weer succesvol. Dit komt door het gemeenschappelijke belang: de vereenvoudiging van processen die onevenredig veel menskracht vergen, zodat er meer tijd overblijft voor de zorg. We hebben het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd en bijgewoond en we hebben actief contact gehad met Per Saldo, LOC zeggenschap in zorg, Ieder(in), de Patiënten federatie Nederland, KansPlus, de Nationale Zorgautoriteit, het Zorginstituut Nederland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, Zorgverzekeraars Nederland, enkele Zorgkantoren (Zilveren Kruis, Menzids, VGZ), de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en VWS.

11 Zinvol inzetten van technologie 8 Vilans begeleidt organisaties met het zinvol uitproberen van technologie, zodat zij de juiste keuzes kunnen maken bij het aanschaffen hiervan op de juiste schaal. Hierbij staat centraal hoe je als organisatie technologie nuttig inzet vanuit de aanwezige behoefte. Door middel van inspiratieworkshops attenderen we ze bijvoorbeeld op ontwikkelingen en mogelijkheden. Ook leiden we mensen intern op en helpen we bij de opzet van een team, zodat de organisatie ook zonder ons verder kan. In 2017 deden we dit onder andere voor Abrona, een zorgorganisatie die mensen met een verstandelijke beperking of maatschappelijk probleem begeleidt. Sommige technologieën lijken soms heel aantrekkelijk voor grootschalige aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan de liftware; een elektronische lepel en vork die eten makkelijker maken door sensoren die reageren op de trillingen van de hand en zorgen voor een tegenbeweging. Ook Abrona had hier interesse in. De ervaringen bleken echter wisselender dan van tevoren gedacht. Voor de ene cliënt werkte de liftware minder goed, terwijl het voor een andere cliënt juist heel goed werkte. Hij is nu in staat om zelfstandiger te eten. Zinvol uitproberen helpt bij het kiezen van technologie en het aanschaffen op de juiste schaal en voorkomt dat producten ongebruikt in de kast blijven liggen.

12 Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen 9 Ook in 2017 maakten we ons sterk voor meer bewustzijn rond antibioticagebruik en betere hygiëne in verpleeghuizen. Met het programma Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen willen we verpleeghuizen helpen bij het duurzaam veranderen en verbeteren. Ons uitgangspunt hierbij is dat oplossingen echt moeten werken. Op ons kennisplein besteden we daarom uitgebreid aandacht aan het thema hygiëne en de aanpak. Ook lanceerden we in 2017 de campagnesite en trok het symposium in november meer dan 600 bezoekers. Het onderwerp leeft dus echt! Het programma Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen voeren we samen met consortiumpartners uit, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso). Wij hebben vooral een grote faciliterende rol.

13 10 Het Europese onderzoeksproject SUSTAIN Dit project heeft een grote internationale reikwijdte. Uit de praktijk blijkt dat integrale zorg voor thuiswonende ouderen niet altijd goed wordt gecoördineerd. Om dit te verbeteren zijn we gestart met SUSTAIN: een Europees onderzoeksproject over duurzame integrale zorg voor thuiswonende ouderen in Europa. In dit consortium werken onderzoekers, beleidsadviseurs en andere partners op het gebied van zorgsystemen en ouderenzorg in Europa met elkaar samen. Hierin zijn negen verschillende landen betrokken, waaronder Nederland, Estland en Spanje. Vilans neemt deel aan SUSTAIN om te onderzoeken, eindproducten te ontwikkelen en kennis te verspreiden. Samen met de integrale zorginitiatieven voeren we verbeteringen door om de integrale zorg naar een hoger plan te tillen. Doel is om deze verbeteringen ook geschikt te maken voor andere zorgsystemen in Europa. In mei hebben we een presentatie over SUSTAIN gegeven op het internationaal congres ICIC (International Conference on Integrated Care) in Dublin. Ook zijn we een onderzoek gestart naar het ervaringsproject In 1 keer goed in de regio Arnhem. Hiermee brengen we ervaringen voor en na een interventie rond eerstelijnsverblijf in kaart.

14 2017 in cijfers De kracht van Vilans Vilans is het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg. Wij zijn een stichting met een maatschappelijke doelstelling: bijdragen aan betaalbare zorg van goede kwaliteit. Veel van onze producten en diensten stellen we voor iedereen beschikbaar. Dat zijn vooral de producten en diensten die we ontwikkelen met middelen van VWS, ZonMw en andere subsidieverstrekkers. Daarnaast voeren we betaalde opdrachten uit voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en andere instanties. Door die unieke positie kunnen we verschillende werelden met elkaar verbinden. Kennis en ervaring die we op de ene plek opdoen, gebruiken we weer op de andere plek. Zo zorgen we ervoor dat oplossingen breed gedragen worden en dat mensen kunnen profiteren van elkaars ervaringen. Onderzoek doen, kennis ontwikkelen en delen, adviseren en helpen bij het implementeren. Met die taken faciliteert Vilans honderden organisaties en professionals in de langdurende zorg. De kennis die we ontwikkelen en delen leveren een bijdrage aan systematische ontwikkeling en toepassing van praktijkgerichte kennis. Zo houden we met elkaar de langdurende zorg efficiënt, betaalbaar en van goede kwaliteit. Kennisplein Vilans.nl Kennisplein Zorg voor Beter Kennisplein BeterOud Kennisplein Chronische Zorg Kennisplein Gehandicaptensector Hulpmiddelenwijzer % +36% Kennisdelen via kennispleinen Onderzoek, kennisdeling en advies. Die combinatie, dat is onze kracht. Waardigheid en Trots % In voor Zorg! * INNOVATIE & ONDERZOEK We innoveren, onderzoeken, toetsen en kwantificeren het effect van projecten en signaleren zo nieuwe kansen om de zorg te verbeteren. KENNISDELEN Samen met ons netwerk vertalen we praktijkkennis naar breed inzetbare inzichten en oplossingen voor verschillende sectoren. ADVIES & IMPLEMENTATIE We helpen organisaties de beste oplossingen toepassen en inspelen op veranderingen die dat teweegbrengen. * Cijfers t/m april 2017 in verband met afronding programma

15 2017 in cijfers IN 2017 IS HET PERSONEELSBESTAND VAN VILANS GEGROEID IN FORMATIE VAN MAN PERSONEELSSAMENSTELLING 2016 VROUW MAN 2017 VROUW 156 FTE 167 FTE 20% 80% 21% 79% Financieel resultaat RESULTAAT TIJDELIJKE ARBEIDS- OVEREENKOMSTEN 2016 VASTE ARBEIDS- OVEREENKOMSTEN 2016 LEEFTIJD OPBRENGSTEN 38 miljoen 35% 65% VERMOGEN 4 miljoen jaar (5%) jaar (31%) jaar (20%) jaar (26%) jaar (18%) OPBRENGSTEN 32% 68% Instellingssubsidie Projectsubsidies Opdrachten van derden Overige projectopbrengsten Opbrengsten (niet projectgebonden) Totaal HET GEMIDDELDE CIJFER IS EEN ORGANISATIES HEEFT VILANS GEHOLPEN ZODAT ZORG BETER WERKT

16 Tot volgend jaar!

Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten

Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten Jaarverslag 2015 onze hoogtepunten Zorgen dat zorg beter werkt Hoe deden we dat in 2015? Het is u vast niet ontgaan. De langdurende zorg verandert ingrijpend. Mensen gaan meer voor zichzelf en elkaar zorgen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrond Begin 2015 is het plan Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen gepresenteerd. Waardigheid en trots is

Nadere informatie

Kennisprogramma Waardigheid en trots

Kennisprogramma Waardigheid en trots Kennisprogramma Waardigheid en trots Partners Het Kennisprogramma Waardigheid en trots is een samenwerking tussen: Vilans (projectleiding- en coördinatie) VU Amsterdam Trimbos Instituut Schouten en Nelissen

Nadere informatie

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2017

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2017 2 Deel 1 Jaarverslag 2017 Voorwoord De langdurende zorg stond in 2017 sterk in het teken van kwaliteit, arbeidsmarkt en samenwerking. Zowel voor de verpleeghuiszorg als voor de gehandicaptenzorg was het

Nadere informatie

KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG. Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS

KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG. Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS KENNISINFRASTRUCTUUR LANGDURIGE ZORG Theo van Uum Langdurige Zorg, VWS 31 januari 2019 Welkom! Waarom investeren in de kennis in de langdurige zorg? Wat hebben we al gedaan? Wat gaan we doen? Uw input!

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. 1 Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer eisen Toenemende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 279 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Achtergrond Volwaardig Leven Op 1 oktober 2018 is het programma Volwaardig Leven gelanceerd. Met dit programma willen we een extra stap zetten richting meer passende

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

VGN Kennisbeleid

VGN Kennisbeleid VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN-publicatie: 716.248 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Waarom en hoe 5 3 Onze uitdagingen 6 3.1 Professionals in vernieuwde zorg 6 32 Voldoende goed geschoolde

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Programma Welkom Zorginkoop 2018 Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Pauze Workshop Plenaire afsluiting

Nadere informatie

Kwaliteit van langdurige zorg bij 24-uurs verblijf: De huidige stand van zaken en de toekomst

Kwaliteit van langdurige zorg bij 24-uurs verblijf: De huidige stand van zaken en de toekomst Kwaliteit van langdurige zorg bij 24-uurs verblijf: De huidige stand van zaken en de toekomst Henk Nies Lid Raad van Bestuur Vilans Hoogleraar Organisatie en beleid, Vrije Universiteit Lid Kwaliteitsraad

Nadere informatie

VGZ. de pareltjes uit de praktijk. Mini Symposium Verpleging & Verzorging. Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg

VGZ. de pareltjes uit de praktijk. Mini Symposium Verpleging & Verzorging. Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg VGZ Mini Symposium Verpleging & Verzorging de pareltjes uit de praktijk Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg 1 Trends We leven langer, stellen meer eisen We willen zelf ons

Nadere informatie

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld Programma Volwaardig leven eenvoudig verteld Inleiding Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuw programma voor de gehandicaptenzorg gemaakt. Het programma heet: volwaardig

Nadere informatie

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS 1 2 Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

Pact voor de Ouderenzorg. Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning

Pact voor de Ouderenzorg. Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning Pact voor de Ouderenzorg Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning Complexiteit behoeften Integrale, persoonsgerichte aanpak Voorkomen Uitstellen Verminderen Gevolgen beperken Extreem kwetsbaar

Nadere informatie

ZorgkaartNederland.nl Een bron van informatie, voor uw organisatie én uw toekomstige cliënten. De grootste ervaringssite in de zorg.

ZorgkaartNederland.nl Een bron van informatie, voor uw organisatie én uw toekomstige cliënten. De grootste ervaringssite in de zorg. ZorgkaartNederland.nl Een bron van informatie, voor uw organisatie én uw toekomstige cliënten De grootste ervaringssite in de zorg. ZorgkaartNederland ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite in

Nadere informatie

Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie

Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie Een inventarisatie van toegankelijk informatiemateriaal over vrijheidsbeperking en de wettelijke kaders. Bedoeld voor mensen met een

Nadere informatie

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg.

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. zorgvannu.nl Inhoudsopgave 1. VIPP care: InZicht 2. VIPP OPEN (Ontsluiten Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) 3. VIPP Medisch Specialistische

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners 14.00 14.30 Opening Marjan & Natasia Praktijkverpleegkundige en Wet zorg & dwang - Simone Abrahams, 15.45 Pauze 16.15 Keuze workshop 17.30 Fingerfood buffet

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg

Samen werken aan goede zorg Nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg Samen werken aan goede zorg Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede

Nadere informatie

Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie

Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie Inleiding Aster Zorg levert huishoudelijke hulp in het kader van de WLZ. We doen dat

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding door Zorgkantoor - 14.15-14.30 Presentatie Zorgbelang - 14.30-14.45 Presentatie NZa - 14.45-15.00

Nadere informatie

Samenwerken en verder. Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND

Samenwerken en verder. Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND Samenwerken en verder Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND 1. Werkt u in de palliatieve zorg of in de dementiezorg of beiden? 2.

Nadere informatie

Het Pact Ouderenzorg. i e t

Het Pact Ouderenzorg. i   e t Het Pact Ouderenzorg i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Wat doen wij in Zeist aan belangenbehartiging. Een van de onderwerpen 3 Hoe ingezet? Voorafgaand aan de verkiezingen het ouderen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 165 BRIEF VAN DECEMBER 2018 MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2018 Betreft aanbieding e-healthmonitor 2018

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2018 Betreft aanbieding e-healthmonitor 2018 > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Aan de slag met de kwaliteitsagenda & Cliëntenraden

Aan de slag met de kwaliteitsagenda & Cliëntenraden Aan de slag met de kwaliteitsagenda & Cliëntenraden Dorien Kloosterman Coördinator cliëntenorganisaties April 2018 Waar staan we en waar gaan we naar toe? Sinds 1988 werkzaam bij Ouderverenigingen Sinds

Nadere informatie

Aan de slag met de kwaliteitsagenda & het SOL

Aan de slag met de kwaliteitsagenda & het SOL Aan de slag met de kwaliteitsagenda & het SOL Dorien Kloosterman Coördinator cliëntenorganisaties 10 april 2018 Waar staan we en waar gaan we naar toe? Sinds 1988 werkzaam bij Ouderverenigingen Sinds 2008

Nadere informatie

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Opleiding én prachtbaan Verpleegkundige als regisseur van de zorg De komende jaren verandert de zorg ingrijpend. Steeds minder mensen verblijven

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij In voor Mantelzorg Samenwerking: Vilans en Movisie Financiering: VWS Uitvloeisel Motie van der Staaij Doel: samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers verbeteren in en vanuit zorgorganisaties

Nadere informatie

Programma Congres kwaliteit en bekostiging van langdurige zorg

Programma Congres kwaliteit en bekostiging van langdurige zorg Programma Congres kwaliteit en bekostiging van langdurige zorg 15 maart 2018 Galgenwaard Utrecht 08:30 Ontvangst en inschrijving 09:15 Opening door dagvoorzitter Guus Schrijvers Guus Schrijvers Oud-hoogleraar

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal LFB en Ieder(in) hebben onderzoek gedaan naar persoons volgende bekostiging (PVB). Ieder(in) en

Nadere informatie

Kennisuitwisseling Technologie en Dementie

Kennisuitwisseling Technologie en Dementie Kennisuitwisseling Technologie en Dementie 23 januari 2016 12.00-14.00 uur Programma 12.00-12.25 uur Lunch en informatie stands 12.25-12.30 uur Welkom Erik van Rossum 12.30-12.45 uur Toelichting Kennisflitsen

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen!

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Goede zorg zichtbaar maken Reisgids met tips voor een werkbezoek in de ouderenzorg voor zorginkopers Deze reisgids ondersteunt de dialoog tussen zorginkoper

Nadere informatie

De client centraal in de langdurige zorg

De client centraal in de langdurige zorg De client centraal in de langdurige zorg inbreng clientenperspectief bij zorginstellingen Nienke Zwennes Anouk Segond von Banchet Inhoud 1.Wat is het doel van medezeggenschap 2. Wat willen we regelen?

Nadere informatie

Optimale personeelssamenstelling

Optimale personeelssamenstelling Optimale personeelssamenstelling Een handreiking voor cliëntenraden in de verpleeghuiszorg Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Bijeenkomst Passende Continentiezorg Margo Weerts, voorzitter Platform Continentie Hulpmiddelenzorg Health Tuesday, 18 september 2018 Hulpmiddelen op de agenda

Nadere informatie

Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg. Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg

Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg. Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg De NZa werkt aan goede en betaalbare zorg Wij maken regels

Nadere informatie

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg 4-sporen-aanpak Wijkverpleging Verstand van Zorg Positionering, rolontwikkeling én instroom Vraagstukken wijkverpleging De komende jaren verandert de zorg ingrijpend, waardoor zorgorganisaties voor complexe

Nadere informatie

Wat kan het Kwaliteitsinstituut betekenen voor de langdurige zorg?

Wat kan het Kwaliteitsinstituut betekenen voor de langdurige zorg? Zorginstituut Nederland Wat kan het Kwaliteitsinstituut betekenen voor de langdurige zorg? Zorgverbeteraars in de langdurige zorg 13 november 2014 Angelie van der Aalst, Projectleider Good Practices Overzicht

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Strategische koers Vilans

Samen werken aan betere zorg. Strategische koers Vilans Samen werken aan betere zorg Strategische koers Vilans 2015-2018 Inhoud Voorwoord 3 1 Wij zijn Vilans 4 2 De zorg verandert 7 3 Onze koers 5 pijlers 12 4 Samengevat 18 2 Het zal niemand ontgaan. De langdurende

Nadere informatie

Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser. 19 november 2016

Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser. 19 november 2016 Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg Jaap Zwitser 19 november 2016 Inhoud presentatie Aanleiding Stand van zaken Inhoud Kwalteitsagenda Verder proces/verwachting Aanleiding Verslechtering ouderenzorg Ingrijpen

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Gecoördineerde implementatie en bundeling van krachten een vereiste voor succes NIA ZN KNMG NPCF Taskforce ehealth Inhoudsopgave

Nadere informatie

De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025

De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025 De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025 Missie zorgverzekeraars Nederland Zorgverzekeraars Nederland heeft ten doel om de zorgverzekeraars te verenigen, hun gezamenlijke belangen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 171 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij

In voor Mantelzorg. Uitvloeisel Motie van der Staaij In voor Mantelzorg Samenwerking: Vilans en Movisie Financiering: VWS Uitvloeisel Motie van der Staaij Doel: samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers verbeteren in en vanuit zorgorganisaties

Nadere informatie

IGJ en de Vilans KICK protocollen

IGJ en de Vilans KICK protocollen De zorg verandert, het toezicht verandert mee IGJ en de Vilans KICK protocollen Charlotte de Winter - de Ree Coördinerend inspecteur V&V 8 juni 2018 Programma Korte uitleg over de inspectie en de vormen

Nadere informatie

FACTSHEET. Allen te bereiken via: Korte omschrijving van het programma. Looptijd: Programma algemeen

FACTSHEET. Allen te bereiken via: Korte omschrijving van het programma. Looptijd: Programma algemeen programma Betrokken collega FACTSHEET Langer Thuis (PLT) Reinier Koppelaar - projectmanager Noor Focken projectleider actielijn 1 Arianne vd Rijst projectleider actielijn 2 Peter Alders - projectleider

Nadere informatie

Voor een waardevol leven. Vilans en de gehandicaptensector. Een greep uit ons aanbod

Voor een waardevol leven. Vilans en de gehandicaptensector. Een greep uit ons aanbod Voor een waardevol leven Vilans en de gehandicaptensector Een greep uit ons aanbod We gaan samen op zoek naar de vraag achter de vraag en naar de oplossing. 2 Betaalbare, goede zorg én een waardevol leven

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel.

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Datum: Partijen: ActiZ, organisatie van zorgondernemers Zorgverzekeraars Nederland (ZN) De

Nadere informatie

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Inleiding In dit addendum is beschreven wat cliënten, zorgprofessionals, zorgaanbieders en verzekeraars hebben

Nadere informatie

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg

Omgaan met levensvragen van ouderen. Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Omgaan met levensvragen van ouderen Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg Oudere mensen beoordelen de zorg die ze krijgen

Nadere informatie

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het proces en tijdlijnen rond zorginkoop 2017 en hebben aanvullingen

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

1. Wat waren volgens u de twee belangrijkste doelen in de ouderenzorg? In hoeverre zijn deze bereikt? Wat is in 2018 bereikt?

1. Wat waren volgens u de twee belangrijkste doelen in de ouderenzorg? In hoeverre zijn deze bereikt? Wat is in 2018 bereikt? > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

voor een ouderenvriendelijke samenleving

voor een ouderenvriendelijke samenleving ACTIES LANDELIJKE OVERHEID voor een ouderenvriendelijke samenleving Zorg voor ouderen gaat over ons allemaal. Het gaat over de ouderen en mantelzorgers van nu, maar ook over die van de toekomst. Er moet

Nadere informatie

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Vindt u het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zélf regie hebben over de zorg of ondersteuning? Lees dan deze folder. De zorg verandert. Dat roept bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 296 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden Geen economische groei Hoog draagvlak voor welvaartsstaat Alle zorg wordt aanbesteed Participatie noodzakelijk Standaardzorg Grote zorginstellingen Kan koffie 2 33 Economie, technologie en maatschappij

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Programma Welkom Korte terugblik naar bijeenkomsten in november/december 2016 en vooruitblik naar zorginkoop

Nadere informatie

plukken Een kwestie van kunnen kiezen

plukken Een kwestie van kunnen kiezen Ik wil vandaag zo graag zonnebloemen plukken Een kwestie van kunnen kiezen Verjaardagskalender Regie bij Dementie Vilans Alzheimer Nederland Regisseur van je eigen levensfilm Eigen regie. Je komt de term

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Informatie voor zorgorganisaties Antoinette Bolscher, Marie-Josée Smits 25 juni 2013 1. Inleiding In opdracht van VWS en in samenspraak met een klankbordgroep

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag verpleeghuiszorg. ViVa! Zorggroep 2017

Kwaliteitsverslag verpleeghuiszorg. ViVa! Zorggroep 2017 Kwaliteitsverslag verpleeghuiszorg ViVa! Zorggroep 2017 28 juni 2018 Inleiding Vanaf januari 2017 is het kwaliteitskader verpleeghuiszorg de kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg. Dit betreft de

Nadere informatie

Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018

Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018 Home no. 2 April 2018 Eerdere edities Verenso.nl Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018 Sandra van Beek, Marie-Julie van Hoof svanbeek@verenso.nl Sandra van Beek, Marie-Julie van

Nadere informatie

Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg. Symposium Ietje de Rooij

Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg. Symposium Ietje de Rooij Betaalbaarheid van toekomstige ouderenzorg Symposium Ietje de Rooij 28 september 2012 Inhoudsopgave Wat komt er op ons af? Wat doet de huidige situatie voor zorgvrager en zorgaanbieder? Hoe kunnen de we

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over de toekomst

Met elkaar in gesprek over de toekomst Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 Denktank 2 Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 3 Samenvatting Zorginstituut Nederland wil dat alle

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen Disclosure slide Geen (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Project mogelijk gemaaktdoor ZonMw 1 Knelpuntenanalyse zorginfecties Is een kwaliteitstandaard

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Zorgen. dat kennis werkt

Zorgen. dat kennis werkt Zorgen dat kennis werkt Werkprogramma 2017 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Wat we willen bereiken 3 1.Over dit werkprogramma 6 1.1. Vragen uit de sector, beleidsprioriteiten en politieke ontwikkelingen

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Persoonsgericht werken Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Je wilt persoonsgericht gaan werken binnen jouw zorgorganisatie, maar hoe pak

Nadere informatie

Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg KansPlus Dorien Kloosterman Inhoud presentatie Aanleiding nieuwe kwaliteitskader Inhoud kwaliteitskader Rol cliëntenraden en verwantenraden

Nadere informatie

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2016

Voorwoord. Deel 1 Jaarverslag 2016 Deel 1 Jaarverslag 2016 Voorwoord 2016 was het jaar waarin de verpleeghuizen voorpaginanieuws waren. Er ontstond veel ophef over de lijst met 150 verpleeghuizen. Na afloop van dit debat zagen we vooral

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat van de kwaliteit van bestaan

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 178 Vragen van het lid

Nadere informatie

Brief d.d. 21 december 2017 met kenmerk 2017Z TK 2016/2017, 31765, nr. 280.

Brief d.d. 21 december 2017 met kenmerk 2017Z TK 2016/2017, 31765, nr. 280. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief --- Bijlage(n) 1 Datum 8 februari 2018

Nadere informatie

Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Kijk naar wat we zeggen + Doorontwikkeling van Kijk naar wat we zeggen, in het kader van Pijler 3 van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg WELKOM! Even voorstellen: Anneke Ellerbroek, kwaliteitsfunctionaris

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 194 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen (research)masteropleiding voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Daniëlle Jansen (NIVEL) Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Anneke L. Francke (NIVEL) Samenvatting en aanbevelingen Het

Nadere informatie

- kiezen voor het gebruik van goede digitale informatiesystemen in de zorgpraktijk.

- kiezen voor het gebruik van goede digitale informatiesystemen in de zorgpraktijk. SAMENVATTING Het aantal mensen met een chronische aandoening neemt toe. Chronische aandoeningen leiden tot (ervaren) ongezondheid, tot beperkingen en vermindering van participatie in arbeid en in andere

Nadere informatie

Wegwijzer Veiligheid. Bij elke tak van de bespreekboom vinden jullie een toolbox met de volgende elementen: LEES BEKIJK BETREK ONDERZOEK SPREEK AF

Wegwijzer Veiligheid. Bij elke tak van de bespreekboom vinden jullie een toolbox met de volgende elementen: LEES BEKIJK BETREK ONDERZOEK SPREEK AF Cliënten en familie moeten erop kunnen vertrouwen dat de zorg in het verpleeghuis goed en veilig is van hoge kwaliteit, volgens de laatste inzichten en met geringe kans op incidenten. Veilige zorg vraagt

Nadere informatie