Hoofdlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdlijnen"

Transcriptie

1 Hoofdlijnen

2 Vilans, J. Mast, H.Treffers Vastgesteld mei 2017 Postbus 8228, 3503 RE Utrecht Telefoon: (030) Contact via:

3 Inhoud 1. Inleiding Doel en plannen Stichting Projectstructuur Advies en implementatie ICT: kennis, training en borging Vertalingen en documentatie Richtlijnen en standaarden Communicatie Dataverzameling en toegang Validatie Aanvullende activiteiten

4 1. Inleiding De klant staat, net als voorheen, centraal. Maar het Omaha System helpt de medewerkers om het beter te verwoorden. Opleidingsfunctionaris Carintreggeland Het Omaha System is een classificatie voor de openbare en maatschappelijke gezondheidszorg. Het biedt eenheid van taal voor het maken van transparante zorgplannen. In 2014 heeft Vilans, in opdracht van de Stichting Omaha System Support, in nauwe samenwerking met het veld, een plan opgesteld om het Omaha System te implementeren in de thuiszorg en zo wijkverpleegkundigen te ondersteunen bij het professionaliseren van hun werk. De Stichting Omaha System Support startte haar werk, voor een periode van twee jaar, met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS. Met de bij Stichting Omaha System Support aangesloten zorgorganisaties, ICTleveranciers en scholingsbureaus is het Omaha System uitgegroeid tot het meest gebruikte classificatiesysteem voor de thuiszorg in Nederland. Een greep uit de resultaten: Op dit moment (mei 2017) zijn 75 zorgorganisaties, 22 scholingsbureaus, 22 ICT-leveranciers en enkele scholen aangesloten bij de Stichting Omaha System Support. 75% van de extramurale zorgorganisaties in Nederland hebben gekozen voor het Omaha System. In opdracht van de Stichting ondersteunt en certificeert Vilans ICT-bedrijven bij het inbouwen van het Omaha System in hun elektronische cliëntendossier (ECD). Ook zijn scholingsbureaus getraind en is hun scholingsmateriaal beoordeeld. Er zijn verbindingen met het onderwijs gezocht. Er is materiaal ontwikkeld om de implementatie van het Omaha System te ondersteunen. Dit materiaal is voor bij de Stichting aangesloten organisaties vrij beschikbaar. Er zijn een groot aantal voorbeeld-zorgplannen ontwikkeld met een werkgroep van professionals werkzaam in bij de Stichting aangesloten organisaties. De website, bijeenkomsten voor bij de Stichting aangesloten organisaties en de publiek beschikbare nieuwsbrieven bieden informatie. Ook zijn er enkele intramurale zorgorganisaties bezig met de implementatie van Omaha System. De Stichting verspreidt de kennis en de ervaring. De bij de Stichting aangesloten organisaties kozen, op de ledenvergadering van najaar 2016, voor een doorstart van voorlopig drie jaar ( ) gefinancierd door ledenbijdragen.

5 2. Doel en plannen Stichting 'Veel minder papier en alles bij de hand op mijn ipad. Ik vind dat het werken met het Omaha System en het ECD onze organisatie een professionele uitstraling geeft. Wijkverpleegkundige Thebe Doelstelling van de Stichting Omaha System Support is professionalisering van de maatschappelijke gezondheidszorg door: bevorderen, faciliteren en borgen van eenheid van taal in de maatschappelijke gezondheidszorg via het Omaha System. versterken van de rol van professionals in de maatschappelijke gezondheidszorg door kennis te ontwikkelen over werken met een classificatie en de implementatie daarvan te bevorderen. Hoofdlijnen Ook de komende drie jaar staan deze doelen centraal. De Stichting richt zich op de volgende activiteiten. 1. Opslag en het beheer van de data organiseren. De Stichting wil inzicht krijgen en ondersteunen in de wijze waarop organisaties de (Omaha System) data zo kunnen verzamelen dat ze gebruikt kunnen om kennis te ontwikkelen, onderzoek te doen en benchmarking te organiseren. Er zal geëxperimenteerd worden met het werken met data, zowel lokaal als landelijk.

6 2. Een werkwijze voor validatie organiseren. De kwaliteit van het werken met het Omaha System bewaken, versterken en borgen, zodat het een basis vormt voor de verdere professionalisering van de wijkverpleging. 3. Een voorstel ontwikkelen voor een onderzoeksprogramma. 4. Blijven ondersteunen van organisaties bij de implementatie. 5. Gebruik van het Omaha System bevorderen in: De eerste lijn (gericht op overdracht en communicatie met huisartsen); Ziekenhuizen (gericht op de overdracht); Verpleeghuizen; Onderwijs. 6. Verbinden met landelijke stakeholders.

7 3. Projectstructuur De Stichting Omaha System Support wordt door Vilans ondersteund bij de uitvoer van haar plannen. In overleg met de Stichting vastgestelde activiteiten worden ingevuld en uitgevoerd (zie hoofdstuk vier). Vanuit Vilans zijn een projectteam met een onderwijskundige, adviseurs met een verpleegkundige achtergrond en een projectleider betrokken. Vilans rapporteert aan de Stichting over haar activiteiten. De Stichting en Vilans werken aan plannen voor de komende jaren. Bestuurders van de aangesloten organisaties worden geïnformeerd en geraadpleegd over de prioriteiten, belangrijke besluiten en de plannen voor het vervolgactiviteiten van de Stichting. Het bestuur van de Stichting wordt gevormd door: Inge Borghuis, voorzitter, bestuurder bij Amstelring. Mariëtte Keyser, bestuurder Vivium Zorggroep. Maarten van Rixtel, bestuurder Sensire & bestuurder van ActiZ. Dick Herfst, voorzitter Raad van Bestuur ZZG zorggroep. Peter Bruininks, directeur shared service center Espria. Karen Cox, directeur Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.

8 4. Advies en implementatie Binnen het Omaha System komt de eigen regie van de cliënt en het participatiemodel mooi naar voren. Hierdoor kun je completer naar een cliënt kijken. Docent ID College In opdracht van de Stichting ondersteunt Vilans bij de implementatie van het Omaha System, onderhoudt contacten met stakeholders, zorgt voor uitwisseling van kennis en verzamelt vragen en ervaringen van en voor bij de Stichting aangesloten organisaties. Dit zal de komende jaren zo blijven. Wel zal de nadruk meer komen liggen op het versterken van een valide en betrouwbare manier van werken met het Omaha System (zie hoofdstuk negen). Daarnaast zal het aanbod mogelijk meer onderscheiden worden in aanbod voor koplopers en volgers. Activiteiten de komende periode: Bijeenkomsten organiseren waarin de aangesloten organisaties hun kennis delen en waarin nieuwe ontwikkelingen besproken worden (twee per jaar). Contact onderhouden met bij de Stichting aangesloten organisaties. Ondersteuning en aanbod ontwikkelen voor intramurale organisaties, het huidige materiaal uitbreiden voor deze doelgroep. Mogelijk uitbreiden van het aanbod naar andere domeinen.

9 5. ICT: kennis, training en borging De meerwaarde van de Stichting vind ik de ondersteuning bij vragen en het actief helpen om oplossingen te vinden. Opleidingsfunctionaris Carintreggeland De Stichting heeft zich de afgelopen jaren gericht op het adviseren en certificeren van ICT-bedrijven die het Omaha System inbouwen in hun ECD s. Vanaf 2017 richt de Stichting zich op aanbod om de kwaliteit hiervan te bestendigen en up to date te houden. Er zal contact worden onderhouden met de ICT-bedrijven hierover. Er zijn 22 ICT-leveranciers aangesloten bij de Stichting, waarvan er nu acht gecertificeerd zijn. ICTbedrijven zijn betrokken bij bijeenkomsten, bijvoorbeeld door hun cliëntenportals te demonstreren. Activiteiten komende periode Up-to-date houden van FAQ s en andere informatie voor ICT-leveranciers op de website. Validatie ook bij ICT-bedrijven agenderen en bespreken. Doorgaan met certificeren en onze bevindingen daarover vastleggen. Contact onderhouden met ICT-leveranciers. Het huidige certificeringsgmodel doorontwikkelen naar een volgende versie. Nieuwe producten geschikt (laten) maken voor inbouwen in ECD.

10 6. Vertalingen en documentatie 'De meerwaarde van het Omaha System vind ik dat je snel tot de kern komt waarin iemand een zelfzorgtekort heeft. Teamleider de Koperhorst De Stichting implementeert het Omaha System als standaard en bewaakt juist gebruik van de terminologie. Hiervoor zijn de Engelse introductie en de users guide zijn vertaald in het boekje Het Omaha System, een introductie en Het Omaha System, gids voor gebruik 1. Voor updates van terminologie en voor het geschikt maken daarvan voor gebruik in ECD s, heeft de Stichting contact met de auteur(s). Activiteiten komende periode Het beheer van het Omaha System terminologie zal voortgezet worden. Als formele bron worden de hierboven genoemde vertalingen aangehouden. Eventuele updates beoordelen is specialistisch werk dat in opdracht van de Stichting moet worden uitgevoerd door mensen die de historie van de eerdere vertaalrondes kennen. De Stichting zal erop toezien dat updates tijdig uitgevoerd worden. Bij de Stichting aangesloten organisaties zullen geïnformeerd worden. 1 Beide boeken zijn een gevalideerde vertaling van The Omaha System, A Key to Practice, Karen S. Martin, De vertaling van de boeken is gedaan door Nicole Koster en Jeroen Harmsen.

11 7. Richtlijnen en standaarden Docenten worden blij van het systeem. Dit gaat over de praktijk. Daar genieten mensen van. Ze zeggen: Daar wil ik graag mee werken. Hier kan ik onderwijs mee geven. Docent ID College In opdracht van de Stichting zijn samen met een gebruikersgroep, met vertegenwoordigers van bij de Stichting aangesloten organisaties, voorbeeld-zorgplannen ontwikkeld. Deze plannen leggen een relatie tussen inhoudelijke kennis en Omaha-terminologie. Het gebruik ervan stimuleert het gebruik van het Omaha System. Het werken met de voorbeeld-zorgplannen bevordert evidence based werken, het vergroot de effectiviteit van interventies en het verhoogt de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden. Activiteiten komende periode Het ontwikkelen en het up to date houden van voorbeeld-zorgplannen zal voortgezet worden. Met de gebruikersgroep zullen afspraken gemaakt worden over het vervolg. O.a. over borging van het ontwikkelproces en bijstelling van de huidige voorbeeld-zorgplannen. Er zullen voorbeeldplannen op andere zorginhoudelijke thema s gemaakt worden. In afstemming met gebruikers en met ICT-bedrijven zal de mogelijkheid om de voorbeeld-zorgplannen in te bouwen in het ECD, ontwikkeld en aangeboden worden. Er zullen, op basis van behoefte mogelijkheden ontwikkeld worden om instrumenten te koppelen aan acties in het Omaha System, bijvoorbeeld een koppeling met de Vilans KICK-protocollen.

12 8. Communicatie 'Er wordt kritischer gekeken of het zelfzorgtekort iets is waar wij als professional iets mee moeten of dat het iets van de cliënt of zijn netwerk is. Het helpt de zorgteams om beter het netwerk in te schakelen. Het helpt de zorg om te ontzorgen. Teamleider de Koperhorst De communicatie met de bij de Stichting aangesloten organisaties verloopt via nieuwsbrieven, bijeenkomsten, informatie en ervaringsverhalen op de website, social media en artikelen in tijdschriften. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen telefonisch of online. Activiteiten komende periode Bovenstaande activiteiten zullen voortgezet worden. De opbrengsten van en ervaringen met het werken met het Omaha System blijven zichtbaar in via de website, social media, de nieuwsbrief en in artikelen in vakbladen. De website wordt geactualiseerd en aangepast. Er komt meer nadruk op verbinden en op interactie zowel voor nieuwe als reeds bij de Stichting aangesloten organisaties. Er wordt informatie verstrekt door middel van factsheets. Er zal een bijeenkomst worden georganiseerd om de behoefte van bij de Stichting aangesloten organisaties in kaart te brengen. Planning van bijeenkomst voor bij de Stichting aangesloten organisaties om hen te informeren of plannen van de Stichting voor de komende jaren. Er zullen bijeenkomsten en trainingen georganiseerd worden voor het brengen en uitwisselen van kennis en ervaringen.

13 9. Dataverzameling en toegang Het Omaha System is zeer uitgebreid en tegelijkertijd compact per gebied. Dit zorgt ervoor dat je zeer gedetailleerd kunt omschrijven waar precies dat gemis aan zelfredzaamheid uit bestaat. Wijkverpleegkundige Thebe In september 2015 is de Stichting samen met ActiZ gestart met een verkenning van dataopslag en databeheer. In het voorjaar van 2016 is een vervolgplan opgesteld met drie opties. De opties zijn door het bestuur voorgelegd aan de bij de Stichting aangesloten organisaties. Er is een pilot opgezet om bij de Stichting aangesloten organisaties, die al langer werken met Omaha System, te steunen om eigen onderzoeksvragen te formuleren en te onderzoeken met data van hun eigen zorgorganisatie. Activiteiten komende periode De Stichting zal aangesloten organisaties stimuleren en zo mogelijk adviseren data veilig en volgens de richtlijnen op te slaan en beheren. Bovengenoemde pilot(s) zullen voortgezet worden. De Stichting zal ondersteunen bij het formuleren van (onderzoeks)vragen. Ze zal, in afstemming met ICT-bedrijven, ondersteunen in het proces van het genereren van valide data en het maken van rapportages. Zowel voor lokaal als landelijk gebruik. Indien mogelijk zal met landelijke partijen (NICTIZ, ActiZ, V&VN) gewerkt worden aan een toekomstbestendig plan voor dataverzameling en -beheer.

14 10. Validatie Het Omaha System geeft de mogelijkheid om de zorgverlening goed te ondersteunen en om het hele zorgteam te betrekken bij het zorgproces. Ook de mantelzorger krijgt een goede plek in het plan. Opleidingsfunctionaris Carintreggeland De afgelopen twee en een half jaar is kennis ontwikkeld en opgebouwd rond het werken met het Omaha System. Vanuit de bij de Stichting aangesloten organisaties komt het verzoek om, naast de ingezette eenheid van taal, als Stichting ook ondersteuning te bieden op eenheid van werken. Zodat het Omaha System op een juiste (valide) manier gebruikt wordt. Gehanteerde criteria zijn het gebruik van de juiste termen en juiste samenhang tussen de onderdelen van het Omaha System. Valideren heeft als doel de kwaliteit of waarde van een product of dienst zichtbaar te maken en daarmee een handvat te bieden voor mogelijke kwaliteitsverbetering (Vilans 2016). Activiteiten komende periode In september 2016 heeft de Stichting een voorstel voor het werken aan validatie vastgesteld. Er zal op drie hoofdlijnen gewerkt worden aan validatie: 1. Procesmatig Door het verder invullen van de criteria en het opzetten van een werkwijze om de criteria te monitoren. Door onze doorlopende diensten en producten - zoals de hulpmiddelen op de website, de ondersteuning bij implementatie en de trainingen - eenmaal per jaar te evalueren met het projectteam en een vertegenwoordiging van de gebruikers. 2. Inhoudelijk Door het aanvullen van de voorbeeldplannen. Met behulp van de gids voor de praktijk. Door een zelfevaluatietool te ontwikkelen en te testen. Door de koppeling van protocollen en instrumenten aan het Omaha System te ondersteunen.

15 Door het onderbouwen van de werkwijze klinisch redeneren : we ontwikkelen een handleiding op basis van ervaringen, het basisboek van Karen Martin en haar workshop en het boek Klinisch redeneren en werken met classificaties 2 voor het onderwijs. 3. Structuur Door het toetsen van scholing(sbureaus) op eenheid van taal en eenheid van werken. Door het effect van train-de-trainer bijeenkomsten, workshops, sessies op de kennisdeel-dagen, presentaties en bijdragen aan symposia te versterken en verder te onderbouwen. 2 Klinisch redeneren en verpleegkundige classificaties (externe link), van Haaren, Mast, Graaf-Waar, Martijn, 2017

16 11. Aanvullende activiteiten Het Omaha System heeft de veilige zorg in zich, dus je bent af van een hoop extra lijstjes. Teamleider de Koperhorst Er zijn wensen van bij de Stichting aangesloten organisaties waarvan de uitvoering afhankelijk is van de financiële ruimte. Dit zal eind 2017 op hoofdlijnen duidelijk zijn. Keuzes zullen gemaakt worden in overleg met de Stichting. 1. Verbreden van het gebruik van het Omaha System Verdere uitbouw werken met Omaha System intramuraal De intramurale zorg heeft een andere teamsamenstelling en andere verantwoordelijkheden dan de thuiszorg. Overdracht met huisarts en ziekenhuizen versterken Om het Omaha System goed te verankeren is het van belang om de vragen van zorgprofessionals, huisartsen en ziekenhuizen te inventariseren rond het uitwisselen van gegevens. Hierbij moet helder zijn aan welke eisen dit moet voldoen. Samenwerking met partijen als V&VN, ActiZ en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is van belang. 2. Versterken kennis over Omaha system binnen het onderwijs Er is verkend op welke manieren scholen binnen het huidige curriculum aandacht besteden aan het werken met classificaties. Dit is nog minimaal. Het blijkt moeilijk om het Omaha system te laten landen in het huidige systeem van het onderwijs. Hbo-opleidingen Er zijn enkele train-de-trainer bijeenkomsten georganiseerd met de Christelijke Hogeschool Ede. Er is contact gelegd met Hogeschool InHolland, Avans-plus, Hogeschool Zuyd en Hogeschool Leiden. Er is een boek geschreven dat dient als basis-lesmateriaal. De Stichting wil nieuwe strategieën aanboren om het onderwijs te interesseren in het werken met classificaties waaronder het Omaha System.

17 ROC s In twee regio s is geprobeerd samenwerking op te zetten met het ROC en een hogeschool. Dit is tot nu toe niet gelukt. Wel zijn gastlessen gegeven bij het ROC A 12, het ROC van Amsterdam. Enkele ROC s hebben zich aangesloten bij de Stichting. 3. Opzet onderzoeksprogramma De hoeveelheid Omaha System data biedt mogelijkheden voor analyses, kennisontwikkeling en onderzoek op lokaal en landelijk niveau. Hiervoor zou een onderzoeksprogramma ontwikkeld kunnen worden. Wanneer dit kan hangt af van de validering en implementatie van het Omaha System in de hele VVTsector. 4. Mapping Er is grote behoefte aan het koppelen van gegevens aan de achterkant van systemen om samenwerking en afstemming tussen sectoren, organisaties en professionals te vergemakkelijken. Daarvoor is mapping nodig: het systematisch vergelijken van termen om de mate van overeenkomst of verschil te bepalen. Dit is een complex proces waarin de Stichting een verbindende rol wil spelen. Ontwikkelingen: Het Zorginstituut heeft de Stichting gevraagd om een mapping uit te voeren tussen Omaha en de AWBZ-brede Zorgregistratie (AZR). Deze opdracht is juli 2015 afgerond. Mapping tussen het Omaha System en de kernset van V&VN. SnoMed (een internationaal, medisch terminologiestelsel) lijkt de keuze van zorgorganisaties te worden als centrale referentieterminologie voor mapping tussen systemen. De Stichting zal in overleg met de board in de VS en met de Nederlandse beheerder kijken hoe wij kunnen bijdragen aan deze mapping. Verkenning mogelijkheden van het nieuw mapping-instrument van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Hoe kunnen studenten voorbereid worden op het werken met Omaha System?

Hoe kunnen studenten voorbereid worden op het werken met Omaha System? 1 Hoe kunnen studenten voorbereid worden op het werken met Omaha System? 1 Wat is de aanleiding om het onderwijs betrekken bij de implementatie van het Omaha System? Nieuwe medewerkers hebben onvoldoende

Nadere informatie

wijkverpleegkundige in het het Omaha system

wijkverpleegkundige in het het Omaha system wijkverpleegkundige in het het Omaha system in het nieuwe Versterking stelsel positie met het wijkverpleegkundige Omaha system in het we stelsel nieuwe met stelsel het Omaha met Omaha system system voorstellen

Nadere informatie

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten Omaha System Lesmateriaal voor docenten en studenten Achtergrond: OMAHA System in de gezondheidszorg Zorg- en welzijnsmedewerkers gaan steeds meer samenwerken op lokaal niveau. Naast huisartsen en medewerkers

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Omaha System Support met een Zorgorganisatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Omaha System Support met een Zorgorganisatie Samenwerkingsovereenkomst Stichting Omaha System Support met een Zorgorganisatie Ondergetekenden: 1. Stichting Omaha System Support (hierna: de Stichting ) te Utrecht, vertegenwoordigd door voorzitter

Nadere informatie

Op weg naar het goede verhaal

Op weg naar het goede verhaal Op weg naar het goede verhaal Aan de slag met betere wijkverpleegkundige informatie Vanessa Schroer & Jerry Fortuin Zorg en ICT beurs 18 en 19 april 2018 Op weg naar het goede verhaal Aan de slag met betere

Nadere informatie

Handleiding voor de implementatie van het Omaha System

Handleiding voor de implementatie van het Omaha System Handl e i di ngv oordei mpl e me nt ae Handleiding voor de implementatie van het Omaha System Inhoudsopgave Inleiding Oriëntatie Oriëntatie op inhoud Draagvlakverkenning Oriëntatie op strategische processen

Nadere informatie

Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen

Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen Modules 2018/2019 ZorgvoorKennis Opleidingen De modules van ZorgvoorKennis Opleidingen sluiten aan bij de kwaliteitskaders in de zorg en het sociaal domein. - Module Vakbekwaam indiceren - Module Kwaliteitskader

Nadere informatie

Grip op je vak. Strategische koers stichting Omaha System Support

Grip op je vak. Strategische koers stichting Omaha System Support Grip op je vak Strategische koers stichting Omaha System Support 2020-2023 Dit document beschrijft de strategische koers van stichting Omaha System Support (SOSS) voor de komende jaren. Het bouwt voort

Nadere informatie

FAQ Professionalisering maatschappelijke gezondheidszorg

FAQ Professionalisering maatschappelijke gezondheidszorg FAQ Professionalisering maatschappelijke gezondheidszorg Op zoek naar eenheid van taal 1. Terminologie Korte toelichting Met de nieuwe spilfunctie van de wijkverpleging in de eerste lijn ontstaat dringend

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Het 'mappen' van zorggegevens

Het 'mappen' van zorggegevens Het 'mappen' van zorggegevens December 2015, Renate Kieft, programmaleider Nationale Kernset Inhoudsopgave 1 Vooraf 3 2 Het mappen van zorggegevens 4 2.1 Waarom worden zorggegevens gemapt? 4 2.2 Het doel

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie

Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Pilot concept-richtlijn Veilige zorgrelatie Informatie voor zorgorganisaties Antoinette Bolscher, Marie-Josée Smits 25 juni 2013 1. Inleiding In opdracht van VWS en in samenspraak met een klankbordgroep

Nadere informatie

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid en het leren en verbeteren van kwaliteit onderdeel worden

Nadere informatie

Het goede verhaal vertellen

Het goede verhaal vertellen Het goede verhaal vertellen Leidraad wijkverpleegkundig dossier, op weg naar een (nieuwe) professionele omgeving Inès van Beek & Jerry Fortuin Zorg en ICT beurs 14 maart 2019 Het goede verhaal vertellen

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging, Waarde gedreven zorg Wat hebben we

Nadere informatie

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid en het leren en verbeteren van kwaliteit onderdeel worden

Nadere informatie

Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling

Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling Bijdrage GrowWork Alumnidag Christelijke Hogeschool Ede Klinisch Redeneren: de praktijk van iedere dag 20 oktober 2016 Voorstellen GrowWork is een dienstverlener

Nadere informatie

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging 1 Inleiding Dit document gaat over het implementeren van de zelfredzaamheid in de wijk. TMZ heeft een visie op zelfredzaamheid gevormd die gebaseerd is op de wet

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Indiceren. Indiceren. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Indiceren 13-1-2015. Saskia Danen - de Vries 1

Indiceren. Indiceren. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Indiceren 13-1-2015. Saskia Danen - de Vries 1 Indiceren Indiceren Doel: Begripsverheldering Kennismaken en oefenen met indicatiestelling en zorgtoewijzing. Nieuwe rol wijkverpleegkundige: Normenkader V&VN (2014): Indiceren en organiseren van zorg:

Nadere informatie

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg.

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. zorgvannu.nl Inhoudsopgave 1. VIPP care: InZicht 2. VIPP OPEN (Ontsluiten Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) 3. VIPP Medisch Specialistische

Nadere informatie

Bestelservice De cliënten die wonen in een zorgwoning van La Famille kunnen via hun aanraakscherm vanaf 1 april 2014 gebruik maken van de bestelservice. De bestelservice omvat in de beginfase alleen de

Nadere informatie

PETZ. Predictors voor gebruik van e-health door ouderen en professionals in de zorg

PETZ. Predictors voor gebruik van e-health door ouderen en professionals in de zorg PETZ Predictors voor gebruik van e-health door ouderen en professionals in de zorg PETZ Predictors voor gebruik van e-health door ouderen en professionals in de zorg Sonja Barends Projectleider Kenniscentrum

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Context Informatiestandaarden

Context Informatiestandaarden Context Informatiestandaarden Inleiding Om zorgverleners in staat te stellen om volgens een kwaliteitsstandaard te werken moeten proces, organisatie en ondersteunende middelen daarop aansluiten. Voor ICT-systemen

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Inventariserend onderzoek geriatrische revalidatiezorg

Inventariserend onderzoek geriatrische revalidatiezorg Inventariserend onderzoek geriatrische revalidatiezorg Een onderzoek naar de stand van zaken van de geriatrische revalidatiezorg na de overheveling vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de

Nadere informatie

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite Ondersteuning Programma Betere Zorg Met behulp van de Qsuite Koers houden De hervormingen in de zorg vragen om stevig leiderschap en aanpakken. Er wordt veel gevraagd van zorgorganisaties en daarbij kunnen

Nadere informatie

Masterplan MKIB Bijeenkomst EPD leveranciers

Masterplan MKIB Bijeenkomst EPD leveranciers Masterplan MKIB Bijeenkomst EPD leveranciers 18 februari 2015 Welkom! Welkom en voorstelronde Agenda Korte introductie door bestuur KNGF Informeren herijking en Masterplan MKiB Tijdsplanning Wederzijdse

Nadere informatie

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 Agenda 23 april 2013: Informatiebijeenkomst Tweedegraads PLUS Op dinsdag 23 april 2013 is er van 15.30 17.30 uur een informatieve bijeenkomst voor geïnteresseerde docenten. Locatie:

Nadere informatie

Kenniswerkplaats Tienplus

Kenniswerkplaats Tienplus Workshop Jeugd in Onderzoek Kenniswerkplaats Tienplus Laagdrempelige ondersteuning van ouders met tieners in Amsterdam http://www.kenniswerkplaats-tienplus.nl Triple P divers Marjolijn Distelbrink Verwey-Jonker

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging Plan van Aanpak Definiëring zorgprofielen wijkverpleging INHOUDSOPGAVE 1. PROJECTDEFINITIE... 3 1.1 Aanleiding en achtergrond... 3 1.2 Projectdoelen... 4 1.3 Gewenst eindresultaat... 4 1.4 Betrokken partijen...

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Achtergrond Volwaardig Leven Op 1 oktober 2018 is het programma Volwaardig Leven gelanceerd. Met dit programma willen we een extra stap zetten richting meer passende

Nadere informatie

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg

4-sporen-aanpak. Wijkverpleging. Verstand van Zorg 4-sporen-aanpak Wijkverpleging Verstand van Zorg Positionering, rolontwikkeling én instroom Vraagstukken wijkverpleging De komende jaren verandert de zorg ingrijpend, waardoor zorgorganisaties voor complexe

Nadere informatie

Professionalisering door. Bruggen Bouwen

Professionalisering door. Bruggen Bouwen Professionalisering door Bruggen Bouwen Wij presenteren: innoveren onderwijs persoonlijk talent leven lang ontwikkelen Najaar 2018: meerdere nieuwe meerjarenagenda s Strategische agenda digitalisering

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom

TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom TRAINING INDICEREN MET NANDA NIC NOC Welkom PROGRAMMA Hervormingen in de langdurige zorg Wetgeving Achtergrond en uitgangspunten indiceren Classificatiesystemen Methodisch werken NANDA: introductie Anamnese

Nadere informatie

E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren

E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren 1/5 E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren Joren Roelofs en Wijnand Weerdenburg E-health heeft de toekomst, daar

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten

Jaarverslag 2015 onze. hoogtepunten Jaarverslag 2015 onze hoogtepunten Zorgen dat zorg beter werkt Hoe deden we dat in 2015? Het is u vast niet ontgaan. De langdurende zorg verandert ingrijpend. Mensen gaan meer voor zichzelf en elkaar zorgen

Nadere informatie

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Voorstellen Paul-Jeroen Verkade Verpleegkundige, verpleegkundig specialist n.p., verplegingswetenschapper

Nadere informatie

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen 1a. Niveau Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. 1b. Kwaliteitsthema Cliëntervaring Het werken aan dit kwaliteitsthema maakt onderdeel uit van de integrale

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

Regie op implementatie

Regie op implementatie Regie op implementatie Wat houdt dat in en hoe zorgen we dat het gebeurt? Registratie aan de bron Waarom regie op implementatie? Concrete implementaties, in de praktijk werkend en gebruikt informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Voorstellen Paul-Jeroen Verkade Verpleegkundige, verpleegkundig specialist n.p., verplegingswetenschapper Regiomanager

Nadere informatie

CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE

CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE 2020 www.zorgvoorbeter.nl CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA Zorgopleidingen kunnen dit overzicht gebruiken

Nadere informatie

ehealth in de Wijk Aftrap, 20 mei 2016, Zwolle Marike Hettinga Sander Holterman Ruud Janssen Loes Bulle Wouter Keuning Hilco Prins

ehealth in de Wijk Aftrap, 20 mei 2016, Zwolle Marike Hettinga Sander Holterman Ruud Janssen Loes Bulle Wouter Keuning Hilco Prins ehealth in de Wijk Aftrap, 20 mei 2016, Zwolle Marike Hettinga Sander Holterman Ruud Janssen Loes Bulle Wouter Keuning Hilco Prins Margreet van der Cingel Agenda 10:30-12:30 Welkom en kennismaking Toelichting

Nadere informatie

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg AVZN Deskundigheidsbevordering wijkverpleegkundigen 2015 Pagina 1 van 8 AVZN Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Programma Kick-off 11 mei 2015

Programma Kick-off 11 mei 2015 WELKOM Programma Kick-off 11 mei 2015 Corrie Broks & Co; Toelichting kaarten; De route tot vandaag; Actieprogramma; De route na vandaag; Intentieverklaring. Toelichting Kaarten Waarom? Hoe te gebruiken?

Nadere informatie

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Registratie aan de bron Marc Seelen Nefroloog & CMIO UMCG Joyce Simons programmaleider Registratie aan de bron Het zorgproces is de basis voor eenmalig

Nadere informatie

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Project Het Dorp Samenwerking Huisarts- wijkteam: Teamplan Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Inleiding Om de samenwerking met de huisarts

Nadere informatie

Een coalitie met een plan Toekomstprofielen Slimmer-zorgen-in-een-minuut

Een coalitie met een plan Toekomstprofielen Slimmer-zorgen-in-een-minuut Digitale vaardigheden in de zorg Een coalitie met een plan Toekomstprofielen Slimmer-zorgen-in-een-minuut Daniel.Tijink@ecp.nl AvB ICT verandert.. 1. Technologieën 2. Veranderingen in de maatschappij 3.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrond Begin 2015 is het plan Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen gepresenteerd. Waardigheid en trots is

Nadere informatie

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Uitnodiging Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Aan de slag! Kwaliteitsinstrumenten in de Palliatieve Zorg Platform Palliatieve zorg provincie

Nadere informatie

Positieve gezondheid als uitgangspunt voor inzet van ondersteuning en zorg

Positieve gezondheid als uitgangspunt voor inzet van ondersteuning en zorg Uw leven, Samen zorgen Positieve gezondheid als uitgangspunt voor inzet van ondersteuning en zorg Annet Tramper, manager wonen met zorg Zorgstroom: Wonen met zorg Hospice zorg ZZP/behandeling ELV VPT Respijtzorg

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Deze factsheet informeert u over de ontwikkeling van een Referentiemodel Individueel Zorgplan In de praktijk bestaan veel modellen individuele zorgplannen

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits)

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Algemeen Naam umc Projectleider + email Programmalijn Werkplaats Draagt bij aan de volgende deliverables -zie programma- LUMC Tobias Bonten; t.n.bonten@lumc.nl

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Introductie. Introductie 3-10-2011. Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen als op tijd ondersteuning geboden kan worden

Introductie. Introductie 3-10-2011. Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen als op tijd ondersteuning geboden kan worden Introductie Leefstijlmonitoring als onderdeel van zorgverlening door een thuiszorgorganisatie: resultaten van een grootschalig implementatietraject Kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven

Nadere informatie

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Doel Het verrichten van werkzaamheden voor een eenheid op beleidsuitvoerend en ondersteunend gebied, van administratieve, uitvoerende en secretariële

Nadere informatie

Sectoroverstijgende pilots taal en rekenen Pilot Utrecht: aansluiting vve-po

Sectoroverstijgende pilots taal en rekenen Pilot Utrecht: aansluiting vve-po Projectplan Utrecht: aansluiting vve-po 1. Praktische gegevens Stichting PCOU Postbus 9419, 3506 GK Utrecht, 030-2723123 Projectleider Mevrouw C. (Carla) Sanders (bovenschools coördinator onderwijs en

Nadere informatie

Samen de toekomst in

Samen de toekomst in Samen de toekomst in Koers houden De hervormingen in de zorg roepen op tot actie. Er wordt veel gevraagd van zorgorganisaties en daarbij kun je al snel het doel uit het oog te verliezen. Lelie zorggroep

Nadere informatie

doorontwikkeling DBC GGZ/FZ productstructuur

doorontwikkeling DBC GGZ/FZ productstructuur doorontwikkeling DBC GGZ/FZ productstructuur Programma 13.15 uur: 13.20 uur: 13.40 uur: 14.20 uur: 14.30 uur: 14.45 uur: 15.45 uur: welkom waarom doorontwikkelen zorgclustermodel: toelichting pilotfase:

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Onderzoek naar de business case van ehealth

Onderzoek naar de business case van ehealth Onderzoek naar de business case van ehealth Deze vragenlijst is onderdeel van studie naar de business case van ehealth en. Op basis van een formeel model van het Nictiz worden een aantal stakeholders onderscheiden

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE VAN DE THEMA S HOOG RISICO MEDICATIE IDENTITOVIGILANTIE

ZELFEVALUATIE VAN DE THEMA S HOOG RISICO MEDICATIE IDENTITOVIGILANTIE COÖRDINATIE KWALITEIT EN PATIËNTVEILIGHEID TWEEDE MEERJARENPLAN 2013-2017 Contract 2013 ZELFEVALUATIE VAN DE THEMA S HOOG RISICO MEDICATIE IDENTITOVIGILANTIE Sp-ziekenhuizen 1 1. Inleiding Hierna volgt

Nadere informatie

Mede-eigenaarschap van de coöperatie en een officiële stem in de organisatie. Georganiseerde ledenvergaderingen. Uitgesloten van aansprakelijkheid

Mede-eigenaarschap van de coöperatie en een officiële stem in de organisatie. Georganiseerde ledenvergaderingen. Uitgesloten van aansprakelijkheid Als zzp-lid (cliënten via Coöperatie Als zzp-organisatielid (met inbreng cliënten) Als organisatie (met inbreng cliënten) Wat biedt Coöperatie Dichtbij? Onderwerp Faciliteiten Medezeggenschap & ALV Mede-eigenaarschap

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie

Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie E.R.C.M. Huisman, G.J. Lanting, C.A.M. Huisman, H.B. Duits, H.S.M. Kort 1 Opzet 1. Dataverzameling Verzamelen en ordenen

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu?

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu? Netwerkbijeenkomst Wijkverpleging, heringevoerd en nu? 5 maart 2015 Wijkvpk indiceert, wijst zorg toe, VWS Twee generalisten in 1 e lijn, VWS Afstemming ha-wijkvpk niet via wijkteam, Actiz Structuur voor

Nadere informatie

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens Gezamenlijk werken aan kwaliteit palliatieve zorg in heel Laurens INHOUD 1 INLEIDING 2 2 ROL REGIO, LPZ EN I&O 2 3 OVERLEGSTRUCTUUR 2 4 DOELEN 2013 3 4.1 Laurensbrede visie 3 4.2 Eenduidig kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden

Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Kwaliteit meetbaar maken en verantwoorden Inspectie voor de Gezondheidszorg drs. Jenneke van Veen Algemene leden vergadering VGN 27 juni 2006 Hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg www.igz.nl WAT

Nadere informatie

PROJECT DEMENTIE EN MUZIEKTHERAPIE DELTAPLAN DEMENTIE 23 MAART 2017

PROJECT DEMENTIE EN MUZIEKTHERAPIE DELTAPLAN DEMENTIE 23 MAART 2017 PROJECT DEMENTIE EN MUZIEKTHERAPIE DELTAPLAN DEMENTIE 23 MAART 2017 1 INITIATIEFNEMERS 2 EVEN VOORSTELLEN Mathilde Akse muziektherapeut bij Aafje thuiszorg huizen zorghotels 2 e jaars masterstudent Neurorevalidatie

Nadere informatie

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Multidisciplinaire aanpak

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Multidisciplinaire aanpak Persoonsgerichte zorg en ondersteuning De vier onderscheiden thema s (compassie, uniek zijn, autonomie en zorgdoelen) zijn voor zorgverleners richtinggevend bij kwaliteitsverbetering op het terrein van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Project: Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg

Project: Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg Project: Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg Verslag van de Nivel-verbindt-bijeenkomst op 26 september 2018 Tijdens een invitational conference zijn de resultaten van

Nadere informatie

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare zorg Regio Arnhem Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Dit is een toelichting bij het instrument Effectenanalyse

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

E-health modules voor de SGGZ. Alle cliënten online met Karify

E-health modules voor de SGGZ. Alle cliënten online met Karify E-health modules voor de SGGZ Alle cliënten online met Karify Nieuwe eisen aan de zorg De zorg in Nederland verandert in een hoog tempo. Bestuurders, politici en verzekeraars stellen nieuwe eisen op het

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015 Informele Zorg Beleidsnota datum Juli 2015 status versie 1.1 auteur(s) Eigenaar Definitief Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding...

Nadere informatie

Betere zorg door betere informatie. Quality In Care

Betere zorg door betere informatie. Quality In Care Betere zorg door betere informatie Quality In Care Inhoud 03 05 13 15 19 23 25 27 29 30 Samen met u Het Elektronisch Cliëntendossier: QIC QIC App inclusief Omaha classificatiesysteem QIC Mobile inclusief

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE. 13 maart 2019

Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE. 13 maart 2019 Carintreggeland Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE 13 maart 2019 Onderwerpen Even voorstellen 1 Carintreggeland in het kort 2 Achtergrond pilot PGO 3 Aanpak 4 Bevindingen tot nu toe 5 Vragen

Nadere informatie