Uitvoeringsprogramma fietsstraat Dinxperlo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvoeringsprogramma fietsstraat Dinxperlo"

Transcriptie

1 Uitvoeringsprogramma fietsstraat Dinxperlo

2 Keypoint Consultancy bv Vestiging Enschede Institutenweg PK Enschede Tel Fax Vestiging Utrecht Pausdam HN Utrecht tel info@keypoint.eu Opdrachtgever: Titel rapport: Versie: 1.1 Status: Definitief Projectleider: Johan Beltman Datum: Gemeente Aalten Uitvoeringsprogramma fietsstraat Dinxperlo Niets uit dit rapport mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Keypoint Consultancy bv, noch mag het zonder een dergelijke toestemming worden gebruikt voor enig ander werk dan waarvoor het is vervaardigd.

3 Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Doel Uitwerking maatregelen Aanpak Uitwerking maatregel Opmerkingen... 6 Sectie I) Maurits Prinsstraat... 8 I.A) Aanpassing wegprofiel Maurits Prinsstraat... 9 I.B) Aanpassing uitritconstructie Ons Huis Maurits Prinsstraat I.C) Toevoeging snelheidsremmende constructies Maurits Prinsstraat Sectie II) Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat II.A) Aanpassing weginrichting Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat II.B) Aanpassing kruising Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat Sectie III) Margrietstraat-Nassaustraat III.A) Aanpassing wegprofiel Margrietstraat-Nassaustraat III.B) Aanpassingen drempels Margrietsstraat-Nassaustraat Sectie IV) Kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat IV. Aanpassing kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat Bebording Aanpassingen bebording en markering fietsstraat Informatievoorziening Persbericht gebruik fietsstraat Voorlichting aan scholieren en ouders over gebruik fietsstraat... 29

4 2

5 3 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In Dinxperlo is in de periode 2010 tot en met 2012 een fietsstraat gerealiseerd. Deze fietsstraat loopt tussen twee scholen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de objectieve verkeersveiligheid (op basis van geregistreerde ongevallen) goed is. Uit de, door Keypoint Consultancy uitgevoerde, evaluatie naar de subjectieve verkeersveiligheid, is gebleken dat gebruikers van de fietsstraat de subjectieve verkeersveiligheid als matig tot slecht ervaren. 1.2 Doel In de evaluatie zijn een aantal aanbevelingen gedaan om de subjectieve verkeersveiligheid te verbeteren. Deze aanbevelingen zijn in dit uitvoeringsprogramma omgezet in een concreet pakket aan maatregelen. De benodigde aanpassingen worden per maatregel beschreven en onderbouwd met de verwachte effecten en bijbehorende kosten. Dit maatregelenpakket moet bijdragen aan de herkenbaarheid en eenduidigheid van de fietsstraat om zo de subjectieve verkeersveiligheid verbeteren.

6 4 2 Uitwerking maatregelen 2.1 Aanpak In de evaluatie in 2014 van de subjectieve verkeersveiligheid op de fietsstraat is een aantal aanbevelingen gedaan om de subjectieve veiligheid te verbeteren. Op basis van deze aanbevelingen zijn een aantal maatregelen geselecteerd om de subjectieve verkeersveiligheid te verbeteren, die in deze aanpak worden uitgewerkt Sectieverdeling In de aanpak is gekozen voor het opdelen van de fietsstraat in vier secties, om vervolgens per sectie de maatregelen te beschrijven. In figuur 1 is de sectieverdeling van de fietsstraat getoond. De onderscheiden secties hebben op dit moment allen een verschillende uitvoeringsvorm. Figuur 1: Sectieverdeling fietsstraat Dinxperlo De secties met verschillende uitvoeringsvorm zijn: Maurits Prinsstraat (Sectie I): Slingerende rijbaan in rood asfalt met stroken rode klinkers; Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat (Sectie II): Rijbaan in rood asfalt met rabatstroken in rode klinkers; Margrietstraat-Nassaustraat (Sectie III): Rijbaan in rood asfalt met twee brede rabatstroken in grijs asfalt; Kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat (Kruispunt IV): Verhoogd kruispunt met voorrangsborden.

7 5 2.2 Uitwerking maatregel Binnen de secties zijn in de evaluatie verschillende aandachtspunten aangemerkt die aangepakt dienen te worden. Deze verschillende aandachtspunten worden als maatregelen besproken. Elk van deze maatregelen is uitgewerkt op een vijftal punten: Huidige situatie; o Huidige uitvoeringsvorm; De huidige uitvoeringsvorm wordt beschreven en toegelicht met foto s; o Analyse verkeerseffecten; De verkeerseffecten van de huidige uitvoeringsvorm worden beschreven; Benodigde aanpassingen; De benodigde aanpassingen aan het huidige infrastructuur van de fietsstraat worden beschreven inclusief de daarbij behorende werkzaamheden, en waar relevant voorzien van een inrichtingsschets; Verwachte verkeerseffecten; De verwachte veranderingen in de verkeerseffecten worden beschreven; Kosten; Prioriteit; De geraamde kosten van de benodigde aanpassingen worden beschreven; Aan elk van de maatregelen wordt een mate van belangrijkheid toegewezen op basis van de aanbevelingen uit de evaluatie Vaste kosten voor uitvoering van maatregelen Voor elke maatregel zijn de kosten per maatregel geraamd. Deze kosten zijn voor aanpassingen aan de infrastructuur voor vrijwel alle voorgestelde maatregelen voorzien van enkele vaste onderdelen. Hiervoor zijn de volgende percentages gehanteerd: Onderdeel Percentage Uitvoeringskosten 5% Algemene kosten 4% Winst en risico 2% Onvoorzien 10% Tabel 1: Vaste kosten Naast de in tabel 1 genoemde vaste kosten die per maatregel zijn doorberekend, zijn er ook kosten voor algemene werkzaamheden, welke eenmalig optreden en bij het uitvoeren van meerdere maatregelen tegelijkertijd, slechts éénmaal voorkomen. Hieronder vallen de aan- en afvoerkosten voor het werk, het inrichten van het bouwterrein en het instellen van omleidingen voor het verkeer. Deze kosten zijn niet specifiek per maatregel door te berekenen en zijn daarom afzonderlijk opgenomen en niet opgenomen in de geraamde kosten per maatregel. De uitgebreide uitwerking van de kostenraming is terug te vinden in bijlage 1.

8 Prioritering De voorgestelde maatregelen zijn geprioriteerd om een keuze in het uitvoeren van een deel van de maatregelen te vergemakkelijken. Hierbij is, op basis van de evaluatie van de subjectieve verkeersveiligheid, het verminderen van de onduidelijkheid over het gebruik van de fietsstraat als belangrijkste argument gehanteerd. Maatregelen met als doel om eenduidigheid in de uitvoeringvorm van de fietsstraat te creëren krijgen daarmee de hoogste prioriteit. De mate waarin een maatregel bijdraagt aan het creëren van eenduidigheid is in drie categorieen ingedeeld, zoals weergegeven in tabel Essentiele maatregel voor het creëren van duidelijkheid en eenduidigheid. De maatregel is bepalend voor de positie van de fietser op de fietsstraat alsmede de eenduidigheid in de uitvoeringsvorm van de fietsstraat. Versterkende maatregel voor het creëren van duidelijkheid en eenduidigheid. De maatregel versterkt de eenduidigheid in de uitvoeringsvorm van de fietsstraat, daarnaast heeft de maatregel een belangrijke verkeerstechnische functie. 3 Ondersteunende maatregel voor het creëren van duidelijkheid en eenduidigheid. De maatregel benadrukt de eenduidigheid in de uitvoeringsvorm van de fietsstraat door andere maatregelen te versterken, maar is verkeerstechnisch niet bepalend voor het functioneren van de fietsstraat. Tabel 2: Verklaring prioritering 2.3 Opmerkingen De huidige uitvoeringsvorm van de fietsstraat is een rijloper van rood asfalt van 3,0 meter breed. Daarnaast wordt de overige ruimte opgevuld met rabatstroken die verschillen in plaats (links, rechts of beide), breedte en materiaalkeuze. De uitvoeringsvorm is gelijkend aan de, door het CROW voorgeschreven, vorm Fietsstraat met fietser meer middenop zoals te zien in figuur 2a (uitgebreide uitwerking in bijlage 2). Deze vorm is volgens het CROW niet geschikt om toe te passen als een fietsstraat met tweerichtingsverkeer voor automobilisten. De aangeraden uitvoeringsvorm van een fietsstraat met tweerichtingsverkeer is een Fietsstraat met gemengd profiel, zoals te zien in figuur 2b (uitgebreide uitwerking in bijlage 3). De breedte van het gehele profiel (inclusief eventuele rabatstroken) van een fietsstraat is 4,5 meter in de beide uitvoeringsvormen. De huidige uitvoeringsvorm is niet conform de richtlijnen van het CROW. De fietsstraat aanpassen naar een uitvoeringsvorm die conform de richtlijnen is, is een kostbare aanpassing. Daarom is er in dit uitvoeringsplan voor gekozen om, ondanks deze afwijking, de huidige uitvoeringsvorm te behouden en uitsluitend in te zetten op kleinschalige maatregelen ter verbetering van de subjectieve veiligheid.

9 Figuur 2a&b: Fietsstraat met fietsers middenop - Fietsstraat met gemengd profiel 7

10 8 Sectie I) Maurits Prinsstraat Figuur 3a,b,c&d: Foto s wegprofiel fietsstraat Maurits Prinsstraat (sectie I) Figuur 4a&b: Foto s aan te passen wegprofiel fietsstraat Maurits Prinsstraat (sectie I)

11 9 I.A) Aanpassing wegprofiel Maurits Prinsstraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Rijloper van 3,0 meter breed met verspringende as, uitgevoerd in rood asfalt; 2) Rabatstroken variërend in breedte tussen 2,0 en 0,9 meter. Ligging alternerend tussen alleen links, alleen rechts of aan beide zijden van de rijloper, uitgevoerd in rode klinkers. De huidige situatie is te zien in figuren 3a,b,c&d. Analyse verkeerseffecten De huidige indeling van de fietsstraat wekt voor gebruikers vragen op, met name waar de verschillende gebruikers thuis horen op de fietsstraat. Aan deze verwarring ligt de steeds verspringende rijloper en het smaller en breder worden van de rabatstroken ten grondslag. Fietsers dienen door het verspringen van de rijloper steeds van positie te veranderen op de rijbaan, waardoor in sommige gevallen ruimte voor automobilisten ontstaat om te passeren. Dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties of een gevoel van onveiligheid. Ook wanneer de verandering van de fietser meer naar het midden van de straat is, kan dit voor een onveilig gevoel zorgen of onveilige situaties opleveren wanneer achteropkomende automobilist hier geen rekening mee houdt. Benodigde aanpassingen 1) De as van de rijloper van 3,0 meter breed rechttrekken, breedte en materiaalkeuze handhaven. Hiervoor zijn op de volgende locaties aanpassingen benodigd: a. tussen de parkeervakken bij de St. Liboriusschool en de kruising Molenstraat-Maurits Prinsstraat-Burg. Mr. Verbeekstraat (figuur 3b); b. tussen de verspringing bij de langsparkeervakken tot de uitrit van Ons Huis (figuren 4a&b). Hierbij dient tevens de aanpassing van de uitritconstructie van Ons Huis (onderdeel I.B) te worden doorgevoerd; 2) Rabatstroken van 1,0 meter breed aan beide zijden ter hoogte van de nieuwe rijloper, uitgevoerd in rode klinkers. De aanpassingen zijn uitgewerkt in de ontwerptekeningen die terug te vinden is in bijlage 6. Verwachte effecten Het rechttrekken van de as van de rijloper, in combinatie met de voorgestelde maatregel I.C, verhoogt de subjectieve verkeersveiligheid. De positie van de fietser als hoofdgebruiker wordt erdoor benadrukt. Daarnaast is deze aanpassing onderdeel van het verbeteren van de eenduidigheid van de fietsstraat als geheel. Uitvoeringskosten ,09 1 Prioriteit 1 1 Inclusief kosten aan- en afvoer asfaltset

12 Figuur 5a,b&c: Foto s uitritconstructie Ons Huis Maurits Prinsstraat (sectie I) 10

13 11 I.B) Aanpassing uitritconstructie Ons Huis Maurits Prinsstraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Uitritconstructie Ons Huis,uitrit met verlaagde trottoirband uitgevoerd in tegels tot tegen de rode rijloper, geen rabatstroken aanwezig (figuren 5a,b&c). Analyse verkeerseffecten De huidige uitvoeringsvorm van de uitritconstructie van Ons Huis fungeert als wegversmalling. Hierdoor kunnen automobilisten elkaar niet passeren ter hoogte van de uitrit. Dit heeft een snelheidsremmend en attentie verhogend effect voor automobilisten. Benodigde aanpassingen 1) Het trottoir ter hoogte van de uitrit dient te worden versmalt (uitrit minder lang) ten behoeve van de aanpassingen aan het wegprofiel, zoals voorgesteld in onderdeel I.A. De uitrit dient tot aan de nieuwe rijloper (in de nieuwe situatie van onderdeel I.A) te worden uitgevoerd. De uitrit blijft hierdoor een wegversmalling. De aanpassing is uitgewerkt in de ontwerptekeningen die terug te vinden is in bijlage 6. Verwachte effecten De functie van de uitrit als wegversmalling behoudt zijn functie en werkt dus snelheidsremmend en attentie verhogend voor automobilisten. De aanpassing van de uitritconstructie van Ons Huis is noodzakelijk voor de voorgestelde aanpassing aan het wegprofiel van deze sectie (onderdeel I.A). Het totaal is van belang voor de eenduidigheid en herkenbaarheid van de fietsstraat. Uitvoeringskosten inbegrepen in I.A Prioriteit Noodzakelijk onderdeel van I.A

14 12 Figuur 6a&b: Foto s wegversmallingen Maurits Prinsstraat (sectie I) Figuur 7: Foto locatie voor aanleg drempel

15 13 I.C) Toevoeging snelheidsremmende constructies Maurits Prinsstraat Huidige situatie Bestaande snelheidsremmende constructies 1) Wegversmallingen tot rode rijloper van 3,0 meter breed, ter hoogte van; a. Parkeervakken bij de St. Liboriusschool (figuur 6a); b. Uitrit van Ons Huis (figuur 6b). Analyse verkeerseffecten De versmallingen zorgen ervoor dat auto s elkaar ter hoogte van de wegversmalling niet kunnen passeren. Dit verlaagt de snelheid en het gebruiksgemak van automobilisten (positief effect). Tevens zorgen de versmallingen voor een verduidelijking van de positie van de fietser op de fietsstraat, het is namelijk niet (goed) mogelijk fietsers ter hoogte van de versmallingen in te halen. De wegversmallingen hebben geen snelheidsremmend effect wanneer er geen overig verkeer nabij de versmalling aanwezig is. Benodigde aanpassingen 1) De huidig aanwezige snelheidsremmende constructies, in de vorm van wegversmallingen, dienen te worden gehandhaafd. Behoudens de voorgestelde aanpassingen aan de uitritconstructie Ons Huis in onderdeel I.B. 2) Aanleg van een fietsvriendelijke drempel (zoals beschreven in bijlage 4). Deze dient te worden uitgevoerd naar voorbeeld van de aangepaste drempels in sectie III (aanpassing III.B), in combinatie met een wegversmalling tot de rijloper van 3,0 meter. Deze dient aangelegd te worden op de locatie aangegeven in figuur 7. De locatie en uitvoeringsvorm zijn uitgewerkt in de ontwerptekeningen die terug te vinden is in bijlage 6. Verwachte effecten De subjectieve verkeersveiligheid wordt door deze maatregel verbeterd doordat de drempel snelheidsremmend voor automobilisten werkt en de positie van de fietser op de fietsstraat benadrukt. Door de drempel fietsvriendelijk uit te voeren, neemt het gebruiksgemak voor fietser slechts licht af. Uitvoeringskosten ,76 Prioriteit 2 3 Gebaseerd op uitvoering in bestrating, ook uit te voeren in asfalt

16 14 Sectie II) Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat Figuur 8a,b&c: Foto s eenrichtingsverkeer fietsstraat Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat (sectie II) Figuur 9: Foto tweerichtingsverkeer fietsstraat Prins Bernhardstraat (sectie II)

17 15 II.A) Aanpassing weginrichting Kerkhofplein-Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Eenrichtingsweg - Kerkhofplein en Kerkhofpad (figuren 8a&b) Rijloper 3,0 meter, uitgevoerd in rood asfalt Rabatstroken 0,75 meter aan beide kanten van de weg, uitgevoerd in rode klinkers 2) Eenrichtingsweg - Prins Bernhardstraat (figuur 8c) Rijloper 3,0 meter, uitgevoerd in rood asfalt Rabatstrook 1,2 meter aan rechterkant van rijloper ten opzichte van de rijrichting (van west naar oost), uitgevoerd in grijs asfalt 3) Tweerichtingsweg Prins Bernhardstraat (figuur 9) Rijloper 3,0 meter, uitgevoerd in rood asfalt Rabatstrook 1,2 meter aan linkerkant van rijloper (van west naar oost), uitgevoerd in grijs asfalt Analyse verkeerseffecten Het huidige wegprofiel van het gedeelte Kerkhofplein-Kerkhofpad is duidelijk en voldoet aan de voorschriften van het CROW over fietsstraten met éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerde voertuigen (bijlage 2). De klinkerverharding van de rabatstroken zorgt voor een duidelijke plek van de fietser op de rijloper. Het wegprofiel van de Prins Bernhardstraat wijkt echter af van deze voorschriften. De overgang van één- naar tweerichtingsverkeer zorgt voor onduidelijkheid bij weggebruikers. Mede oorzaak hiervan is dat het wegprofiel in breedte niet veranderd ten opzichte van het wegvak met éénrichtingsverkeer. Uitsluitend de rijloper en éénzijdige rabatstrook wisselen van wegzijde. Het profiel van de fietsstraat in het tweerichtingsverkeer gedeelte is te krap op basis van de uitgangspunten zoals beschreven in de ASVV Dit maakt het lastig voor automobilisten om elkaar in tegengestelde richting te passeren. Benodigde aanpassingen 3) Het tweerichtingsverkeer gedeelte van de fietsstraat op de Prins Bernhardstraat dient omgezet te worden naar eenrichtingsverkeer. Hiervoor dienen, naast het verkeersbesluit, borden geplaatst te worden op de volgende locaties: a. Kruising Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat; I. Eenrichtingsweg (C03) met toevoeging van uitzonderingsbord (brom-) fietsers (OB54); b. Kruising Julianastraat-Prins Bernhardstraat; I. Eenrichtingsweg, in deze richting gesloten (C02) met toevoeging van uitzonderingsbord (brom-) fietsers (OB54); II. Fietsstraat, auto te gast (L1002); c. Julianastraat; I. Gebod tot volgen rijrichting, rechts (D05-r) met toevoeging van uitzonderingsbord (brom-) fietsers (OB54). Verwachte effecten De breedte van het wegprofiel is onvoldoende voor een volwaardig tweerichtingsverkeer. Het aanpassen van het tweerichtingsverkeer gedeelte naar eenrichtingsverkeer zorgt voor een verbetering in de subjectieve verkeersveiligheid. Er treden daardoor minder conflicten op tussen automobilisten onderling. Daarnaast wordt de eenduidigheid van de gehele fietsstraat verbeterd door deze maatregel. Uitvoeringskosten 707,85 Prioriteit 3

18 16 Figuur 10: Foto kruising Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat (sectie II) Figuur 11: Foto voorbeeld uitritconstructie t.b.v. aanpassing kruising Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat (sectie II)

19 17 II.B) Aanpassing kruising Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Kerkhofpad, eenrichtingsweg, onderdeel van de fietsstraat en in de voorrang Rijloper 3,0 meter, uitgevoerd in rood asfalt Rabatstroken 0,75 meter aan beide kanten van de weg, uitgevoerd in rode klinkers 2) Prins Bernhardstraat, tweerichtingsweg, onderdeel van de fietsstraat en in de voorrang Rijloper 3,0 meter, uitgevoerd in rood asfalt Rabatstrook 1,2 meter aan linkerkant van rijloper (van west naar oost), uitgevoerd in grijs asfalt 3) Prins Bernhardstraat, tweerichtingsweg, geen onderdeel fietsstraat en voorrang verlenend Rijloper 4,5 meter, uitgevoerd in grijs asfalt De huidige situatie is te zien in figuur 10, de foto genomen vanuit Prins Bernhardstraat (3). Analyse verkeerseffecten De huidige uitvoeringsvorm van het kruispunt, als gelijkvloerse kruising met voorrang voor de fietsstraat, kan worden verward als een gelijkwaardig kruispunt. Daarbij sluit het niet aan bij een eenduidige uitstraling van de fietsstraat, wat voor een verkeersonveilig gevoel kan zorgen. Benodigde aanpassingen 3) Kruisingsvlak Kerkhofpad-Prins Bernhardstraat aanpassen naar uitritconstructie op de aansluiting vanaf de Prins Bernhardstraat. De uitrit dient uitgevoerd te worden naar voorbeeld van vergelijkbare kruisingen binnen het projectgebied, zoals bijvoorbeeld de constructie in figuur 11. Natuurlijk dient daarbij vanzelfsprekend ook rekening te worden gehouden met de richtlijnen/ontwerpeisen van uitritconstructies (bijlage 5). Verwachte effecten Het aanpassen van het kruisingsvlak zorgt voor meer eenduidigheid van de fietsstraat en versterkt hiermee de herkenbaarheid van de fietsstraat. Daarnaast werkt het snelheidsremmend en verhoogd het de aandacht van het kruisend verkeer. Uitvoeringskosten 4.388,22 Prioriteit 1

20 18 Sectie III) Margrietstraat-Nassaustraat Figuur 12a&b: Foto s wegprofiel fietsstraat Margrietsstraat-Nassaustraat (sectie III) Figuur 13a,b&c: Foto s kruisingsvlakken fietsstraat Margrietsstraat-Nassaustraat (sectie III)

21 19 III.A) Aanpassing wegprofiel Margrietstraat-Nassaustraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Wegprofiel; Rijloper van 3,0 meter breed, uitgevoerd in rood asfalt; Rabatstroken van 2,0 meter breed aan beide zijden van de rijloper, uitgevoerd in grijs asfalt; Drempels van 3,0 meter breed, uitgevoerd in grijze klinkers met attentiepaaltjes op hoeken (onderdeel III.B); 2) Kruisingsvlakken; a) Gelijkvloers kruispunt (Europastraat-Nassaustraat), uitgevoerd in grijs asfalt met haaientanden op kruisende weg, fietsstraat in de voorrang (figuur 13a); b) Plateau (Margrietstraat-Dominee van Dijkstraat-Nassaustraat), uitgevoerd in grijze klinkers met haaientanden op kruisende weg(en), fietsstraat in de voorrang (figuur 13b); c) Uitritconstructie (overige kruispunten in sectie), uitgevoerd in grijze klinkers met uitritblokken op kruisende weg(en), fietsstraat in de voorrang (figuur 13c). De huidige situatie is te zien in figuren 12a&b. Analyse verkeerseffecten 1) Het huidige wegprofiel van deze sectie geeft de gebruiker geen duidelijkheid over de positie op de weg. Dit komt door het geringe verschil tussen de rode rijloper en de grijze rabatstroken. De uitvoeringsvorm van de fietsonvriendelijke drempels (onderdeel III.B) versterkt deze onduidelijkheid, doordat via de rabatstroken langs de drempel kan worden gefietst. Daarnaast zorgt het huidige wegprofiel ervoor dat de straat breed oogt, waardoor automobilisten geneigd zijn om met een hogere snelheid te rijden. 2) De verschillende uitvoeringsvormen van de kruisingsvlakken draagt niet bij aan de eenduidigheid van de fietsstraat. Een gelijkvloerse kruising of plateau kan worden verward met een gelijkwaardig kruispunt. Dit kan leiden tot (subjectief) onveilige situaties. Benodigde aanpassingen 1) Het wegdek dient te worden voorzien van kantstroken door middel van belijning (1x1). Hierdoor wordt de rijbaan visueel versmalt naar het (door het CROW) aangeraden profiel van 0,75x3,0x0,75 m voor fietsstraten met de fietser midden op de rijbaan (bijlage 2). De ruimte die naast de rabatstroken overblijft is te smal voor een officiële langsparkeerstrook, maar kan als suggestiestrook voor parkeren worden gebruikt. 2) Om de eenduidigheid van de gehele fietsstraat te vergroten, wordt aangeraden om de kruisingsvlakken op de volgende plaatsen aan te passen naar uitritconstructies; a) Europastraat-Nassaustraat (figuur 13a), het gelijkvloerse kruispunt dient te worden aangepast naar uitritconstructie. Naar voorbeeld van het kruisingsvlak Margrietstraat- Burgemeester van Kluyvestraat (figuur 13c), waarbij tevens voldaan moet worden aan de richtlijnen/ontwerpeisen van het CROW voor uitritconstructies (bijlage 5). b) Margrietstraat-Ds. van Dijkstraat-Nassaustraat (figuur 13b), het plateau dient te worden aangepast naar uitritconstructie volgens de onder a) genoemde voorwaarden. Verwachte effecten 1) Het aanpassen van het wegprofiel verbeterd de subjectieve verkeersveiligheid doordat het de plaats van verschillende typen weggebruikers verduidelijkt en snelheidsremmend werkt door de visuele versmalling. 2) Het aanpassen van de kruisingsvlakken zorgt voor een eenduidige fietsstraat. Uitvoeringskosten ,79 Prioriteit 1

22 Figuur 14a&b: Foto s drempels fietsstraat Margrietstraat-Nassaulaan (sectie III) 20

23 21 III.B) Aanpassingen drempels Margrietsstraat-Nassaustraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Drempels, uitgevoerd in grijze klinkers met attentiepaaltjes op de hoeken. Rabatstrook aan de zijkant van de drempel is niet verhoogt (figuren 14a&b). Analyse verkeerseffecten Door de doorsteek aan de beide zijkanten van de drempel, kan de fietser ervoor kiezen om de drempel te vermijden, wat het comfort van de fietser ten goede komt. Door dit te doen, verliest de fietser echter zijn primaire plaats op het midden van de fietsstraat. Dit zorgt voor onduidelijkheid over de positie van de fietser op de fietsstraat en subjectieve onveiligheid door het opnieuw moeten invoegen. Benodigde aanpassingen 1) Aan beide zijden van de drempel dienen verhoogde randen te worden aangebracht tot aan de bestaande drempel, zodat de fietser over de drempel dient te fietsen. De verhoging dient op dezelfde hoogte te worden uitgevoerd als het bestaande naastliggende trottoir. Aanvullende paaltjes kunnen de wegversmalling extra verduidelijken. Eventueel kunnen de ontstane vakken naast de wegversmalling worden uitgevoerd als groenstrook met lage begroeiing of stoep. De aanpassingen aan de drempels zijn uitgewerkt in de ontwerptekeningen die terug te vinden is in bijlage 6. Verwachte effecten Door het combineren van de drempels met de nieuwe wegversmallingen verbeterd de subjectieve verkeersveiligheid. Doordat de fietser wordt gedwongen de drempel te gebruiken wordt de positie van de fietser op het midden van de rijbaan benadrukt. Deze positie wordt versterkt door de voorgestelde aanpassingen van het wegprofiel, onderdeel III.A. Uitvoeringskosten 3.734,79 Prioriteit 1

24 22 Sectie IV) Kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat Figuur 15a&b: Foto s kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat (sectie IV) vanuit fietsstraat Figuur 16a&b: Foto s kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat (sectie IV) vanuit Allee Figuur 17a&b: Foto s voorbeeld dynamisch kruispunt (gemeente Aalten) met LED-verlichting in rijbaan

25 23 IV. Aanpassing kruispunt Allee-Prins Bernhardstraat-Margrietstraat Huidige situatie Uitvoeringsvorm 1) Gelijkvloers kruispunt gezien vanuit de fietsstraat als voorranggerechtigde weg met maximumsnelheid van 30 km/u (figuren 15a&b). 2) Plateau, gezien vanuit Allee als voorrang verlenende weg, benadrukt door attentieborden en haaientanden met maximumsnelheid 50 km/u (figuren 16a&b). Analyse verkeerseffecten De attentieborden zorgen dat de voorrangssituatie op het kruispunt wordt verduidelijkt. Het aangebrachte plateau verlaagd de snelheid van het verkeer op de Allee. Het kruispunt is desondanks subjectief onveilig. De snelheid op de Allee blijft gevoelsmatig voor gebruikers van de fietsstraat hoog. Daarnaast wordt het overzicht op het kruispunt op één hoek belemmerd door een hoge heg. Hierdoor kan de weggebruiker op de fietsstraat een deel van de Allee niet zien en vice versa. Dit zorgt samen voor een gevoel van onveiligheid en potentieel verkeersonveilige situaties. Benodigde aanpassingen 1) Plaatsen detectiepoortjes op fietsstraat 2) Het plateau dient te worden aangepast naar een dynamisch kruispunt met een verplichting tot stoppen op de Allee. Het dynamisch kruispunt dient naar voorbeeld te zijn van het al in de gemeente Aalten toegepaste dynamisch kruispunt dat te zien is op figuren 17a&b. Hiervoor dient rode LED-verlichting te worden aangebracht in het wegdek, die oplicht wanneer een fietser of automobilist wordt gedetecteerd op de fietsstraat. Verwachte effecten Door toepassing van een dynamisch kruispunt met rode LED-verlichting en een verplichting tot stoppen verbeterd de subjectieve verkeersveiligheid. De rode LED-verlichting werkt attentie verhogend voor automobilisten op de Allee en de verplichting tot stoppen zorgt voor meer zekerheid bij de gebruiker van de fietsstraat. Er dient gewaakt te worden voor het blindelings volgen van de LED-verlichting. Wanneer de detectie of verlichting niet of niet volledig functioneert, kunnen weggebruikers op de Allee het idee hebben dat er geen verkeer op de fietsstraat is en daardoor juist minder aandachtig geven aan het verlenen van voorrang. Uitvoeringskosten ,23 Prioriteit 2

26 24 Bebording (C03&OB54) (C02&OB54) (D05-R&OB54) (B06) (L1002) (D01) (D01-F) (D01+BB18-2R)

27 25 Aanpassingen bebording en markering fietsstraat Huidige situatie De fietsstraat wordt met behulp van bebording goed aangegeven. Bij elke zijstraat wordt aangegeven dat de weggebruiker een fietsstraat nadert. De delen waar de fietsstraat éénrichtingsverkeer heeft, wordt ook goed aangegeven. Op een aantal plaatsen is echter nog wel extra sturing door middel van bebording nodig, zoals; 1) Rotonde Aaltenseweg-Terborgseweg-Hogestraat-Kerkhofplein Fietsers op de fietsstraat die vanuit het Kerkhofplein komen en de rotonde op gaan, zijn verplicht om met de richting van de rotonde mee te fietsen. Bij de aanleg van de fietsstraat is dit gedeeltelijk tweerichtingsverkeer op de rotonde geweest, zodat fietsers gemakkelijk van de fietsstraat gebruik konden maken. Dit leverde echter een onduidelijke situatie op en is daardoor weer opgeheven. De infrastructuur op de rotonde is aangepast, maar qua breedte nog wel ontworpen op de oude situatie. Fietsers kunnen daardoor nog steeds in de verleiding raken om de rotonde in tegengestelde richting af te snijden. 2) Uiteinde fietsstraat Europastraat-Nassaustraat De fietsstraat begint/eindigt ter hoogte van IKC de Bosmark op een plateau waar het fietspad richting de school afslaat en als vrijliggend fietspad doorloopt. Het fietspad komt van rechts en heeft voorrang op de fietsstraat. Dit ligt echter niet in lijn met de rest van de voorrang op de fietsstraat. Het kan dan ook voor onduidelijke situaties zorgen. Benodigde aanpassingen 1) Rotonde Aaltenseweg-Terborgseweg-Hogestraat-Kerkhofplein Aangeraden wordt om een rotondebord te plaatsen (uitvoeringsvorm nader te bepalen) 2) Uiteinde fietsstraat Europastraat-Nassaustraat Aangeraden wordt om de voorrang van de fietsstraat op andere straten door te zetten en de fietsstraat voorrang te laten hebben op het fietspad, door middel van onderstaande aanpassingen; I. Plaatsen bord: Verleen voorrang aan bestuurders op kruisende weg (B06). II. Plaatsen markering op fietspad: Driehoeksmarkering (haaientanden). 3) Ter hoogte van aanpassingen Waar aanpassingen gedaan worden aan onderdelen van de fietsstraat, dient opnieuw gekeken te worden naar de te plaatsen, of te verwijderen, borden. Bij aanpassingen aan kruisingen, moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het verwijderen van de voorrangsborden. Verwachte effecten Het opnieuw bekijken en aanpassen van de bebording komt de uniformiteit op de fietsstraat ten goede en daarmee de subjectieve verkeersveiligheid. Onduidelijkheden voor de weggebruikers worden weggenomen. Uitvoeringskosten 424,71 Prioriteit 3

28 26 Informatievoorziening Persbericht gebruik fietsstraat Fietsstraten - Auto te gast! De fietsstraat is een relatief nieuw fenomeen in het Nederlandse straatbeeld. En zoals bij alle nieuwe dingen, moet men er even aan wennen. De spelregels op een fietsstraat zijn lang niet altijd voor iedereen duidelijk, want wie hoort nou waar te rijden? Om het juiste gebruik van de fietsstraat te verduidelijken en het veiligheidsgevoel te verhogen, worden er in de komende tijd aanpassingen gedaan aan de fietsstraat in Dinxperlo. Wat is een fietsstraat eigenlijk? Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute waar tevens auto`s zijn toegestaan. De snelheid van de auto is beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. Een rijbaan van rood asfalt geeft aan dat de fietsers ruim baan krijgen en dat de automobilist zijn snelheid hierop moet aanpassen. De stroken naast de asfaltloper zijn bedoeld voor het uitwijken van auto`s wanneer zij elkaar passeren. Een weg indelen als een fietsstraat brengt voordelen met zich mee voor de fietsers, zoals bijvoorbeeld; Fietsstraten zijn herkenbaar Voor zowel de fietsers als voor de automobilist zorgen fietsstraten voor een betere herkenbaarheid van belangrijke fietsroutes. Fietsstraten zijn veilig Door de inrichting van de straat blijkt dat de fiets prioriteit heeft en de auto te gast is. Er is weinig ruimte om de fietsers te passeren zonder daarmee tegemoetkomend verkeer te hinderen. Daardoor moet de auto achter de fietser blijven totdat het passeren op een veilige manier kan gebeuren. Automobilisten rijden met een lage snelheid die veelal is afgestemd op de fietser. Dit is positief voor de verkeersveiligheid. Een automobilist mag de fietser inhalen maar alleen wanneer dit veilig kan en het overige verkeer niet wordt gehinderd. Fietsstraten zijn snel In 30 km gebieden is standaard sprake van kruispunten waar rechts voorrang heeft. een uitzondering kan worden gemaakt voor duidelijke herkenbare fietsroutes: die mogen wel voorrang krijgen op woonstraten. Wanneer men zich op een fietsstraat in de gemeente Aalten bevindt, heeft men voorrang op al het verkeer dat van rechts komt. Dit is gerealiseerd door de aanleg van inritconstructies of duidelijke voorrangstekens. Fietsstraten zijn dus voor fietsers sneller dan gewone woonstraten. Fietsstraten zijn sociaal veilig Sociale controle is in fietsstraten aanwezig doordat de route door een woonwijk loopt waar de woningen gericht zijn op de route.

29 27 Persbericht gebruik fietsstraat Doel Het doel van het persbericht is het informeren van gebruikers van de fietsstraat over het juiste gebruik. Daarnaast een toespeling op de plannen van de gemeente Aalten om veiligheidsgevoel van gebruikers van de fietsstraat te verbeteren. Persbericht bij aanleg Na de aanleg van de fietsstraat in Dinxperlo is al eerder een persbericht verspreid over de fietsstraat. Dit bericht is in het kader van dit uitvoeringsplan aangepast om ook de geplande aanpassingen aan te kondigen. Verwachte effecten Het persbericht dient gebruikers te informeren over het gebruik en dus hun plaats op de fietsstraat. Wanneer hier duidelijkheid over is, neemt het begrip van de verschillende weggebruikers onderling ook toe. Hierdoor ontstaan minder conflicten en neemt het gebruiksplezier van de gebruikers toe.

30 Folder voorlichting scholen 28

31 29 Voorlichting aan scholieren en ouders over gebruik fietsstraat Doel Het doel van de folder is het informeren van een belangrijke groep gebruikers over het gebruik van de fietsstraat. De folder is terug te vinden in bijlage 7. De folder is al eerder gebruikt op de scholen in Dinxperlo. Verwachte effecten De folder dient scholieren en ouders van scholieren te informeren over het gebruik en dus hun plaats op de fietsstraat. Wanneer hier duidelijkheid over is, neemt het begrip van de verschillende weggebruikers onderling ook toe. Hierdoor ontstaan minder conflicten en neemt het gebruiksplezier van de gebruikers toe.

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 168/2014 Datum : 20 oktober 2014 B&W datum : 28 oktober 2014 Beh. ambtenaar : G.Sikking Portefeuillehouder : D.W. Luiten Onderwerp : Evaluatie fietsstraat Dinxperlo

Nadere informatie

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost)

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost) Maart 2016 Geachte gemeente, Na onze adviezen over het noord-west gedeelte van de Middelweg leest u hier ons advies over het laatste gedeelte van de Middelweg in Moordrecht. Het gaat om het gedeelte van

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren.

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren. Formulier nummer Vraag/ Opmerking Onderwerp 1 1 Bomen Reactie Antwoord Gemeente De bestaande bomen te sparen en waar mogelijk nieuwe bomen bij te Het uitgangspunt voor het ontwerp is geweest om zoveel

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5 Memo Ter attentie van Gemeente Utrecht T.a.v. dhr. R. Hilhorst Datum 8 oktober 2014 Distributie R. Hilhorst, A. Wenning, J. Blok Projectnummer 141737 VVA Fietsstraat Leidseweg Onderwerp Fietsstraat Leidseweg:

Nadere informatie

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek Snelfietsroute Arnhem - Wageningen Oosterbeek Programma van de avond Opening door wethouder J. Verstand Voorstelronde Presentatie doel en tracé snelfietsroute door mw. A. Stienstra projectleider Provincie

Nadere informatie

Reconstructie Touwlaan IJsselstein

Reconstructie Touwlaan IJsselstein Reconstructie Touwlaan IJsselstein Wat is er aangepast? Om de positie en het comfort van de fietser te verbeteren is aan weerszijden van de weg een breed verhoogd fietspad aangelegd. Om het oversteken

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Doel Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het aanduiden van de positie van de fietser. Het overige verkeer wordt gewezen

Nadere informatie

Fietsstraat. Beelden van een groene stad, voorstel 6. Samenvatting

Fietsstraat. Beelden van een groene stad, voorstel 6. Samenvatting Fietsstraat Beelden van een groene stad, voorstel 6 Samenvatting Een straat waar fietsers de norm zijn, en de auto te gast is, het kan. En het heet: fietsstraat. In het buitenland is er al erg veel ervaring

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting Bijlage 2 straten Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting In deze bijlage zijn principe-oplossingen uitgewerkt, waarin door herinrichting van straten ruimte wordt gecreëerd voor extra parkeerplaatsen.

Nadere informatie

#sterkfietsbeleid. Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid

#sterkfietsbeleid. Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid #sterkfietsbeleid Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid Wat is een fietsstraat? Belgie Begrip fietsstraat is verankerd in wegcode 2.61. «fietsstraat» : een straat die is ingericht als fietsroute,

Nadere informatie

Memo. Ruimte en Economie. Advies. Doorkiesnummers: Aan. Van Wiebe Mulder Afschrift aan. Datum Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3

Memo. Ruimte en Economie. Advies. Doorkiesnummers: Aan. Van Wiebe Mulder Afschrift aan. Datum Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3 Ruimte en Economie Advies Doorkiesnummers: Aan Van Wiebe Mulder Afschrift aan Memo Datum 24-05-2017 Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3 Onderwerp Variantenstudie herinrichting Havenstraat en Hugo de Grootstraat

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding 30 km/uur-zone

Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding 30 km/uur-zone STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 66312 november 2017 Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Ontwerpsessie Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat Indrukken van de buurt - Fijne leefomgeving - Karakteristieke/monumentale panden

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

GEMEENTE HARENKARSPEL afdeling Ruimte CONCEPT november 2011- maart 2012

GEMEENTE HARENKARSPEL afdeling Ruimte CONCEPT november 2011- maart 2012 VERKENNING MOGELIJKHEDEN MAATREGELEN / INRICHTEN 30 KM-GEBIED Delftweg Koorndijk - Kalverdijk Fragment Grote Historische topografische Atlas Noord-Holland 1894/1933 Bestaande situatie GEMEENTE HARENKARSPEL

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013)

Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013) Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013) Fietsstraten getest aan Duurzaam Veilig-principes maandag 9 december 2013 12 reacties 676x gelezen Erik Mansvelder, Grontmij Rick Delbressine, TU Delft

Nadere informatie

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten STAATSCOURANT 10 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 65387 november 2017 Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten Kampen Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren;

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren; STAATSCOURANT Nr. 33722 7 oktober 2015 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Verkeersbesluit wijzigen voorrang fietsoversteek Clemensstraat Soest Kenmerk Ruimte/1345519 Burgemeester

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens 1 2 Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind Fietspad Houten - Culemborg 27 september 2018 Pascale Willems Suzanne Spapens 3 Korte terugblik 4 Knelpunten en aandachtspunten Bijeenkomst 1, 23 mei 2018

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans Informatiebijeenkomst Verlengde Schrans 19 januari 2016 Welkom Voorstellen Kees Bunschoten (projectleider) Hein Waterlander (verkeer) Douwe Wiebe Beek (ontwerper) Wieger Postma (stedenbouw) Bart v.d. Scheer

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Gespreksverslag Bewonersavond Griffensteijnselaan. Utrecht, november 2017

Gespreksverslag Bewonersavond Griffensteijnselaan. Utrecht, november 2017 Gespreksverslag Bewonersavond Griffensteijnselaan Utrecht, november 2017 1. Aanleiding De gemeente Zeist heeft klachten ontvangen over het te hard rijden in de Griffensteijnselaan. Naar aanleiding hiervan

Nadere informatie

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang.

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang. Gemeente Hof van Twente Aan het college van B&W en de gemeenteraad Postbus 54 7470 AB GOOR info@hofvantwente.nl Onderwerp: Verkeersstudie Markelo Datum: 15 november 2016 Geacht College en leden van de

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Cluster II Nieuwe Meer Nieuwemeerdijk ter hoogte van nummer 330 (32) Referentielocatie Rondje Ringdijk

Cluster II Nieuwe Meer Nieuwemeerdijk ter hoogte van nummer 330 (32) Referentielocatie Rondje Ringdijk Cluster II Nieuwe Meer Nieuwemeerdijk ter hoogte van nummer 330 (32) Referentielocatie Rondje Ringdijk Korte 30 km/u Slechte zichtbaarheid chicanes in de bocht vanuit het noordwesten. In de binnenbocht

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Teisterbantlaan Papesteeg Spoorstraat

Verkeersveiligheidsanalyse Teisterbantlaan Papesteeg Spoorstraat Verkeersveiligheidsanalyse Papesteeg Spoorstraat Aanleiding In de afgelopen jaren hebben zich een aantal verkeersincidenten op de kruispunten Spoorstraat Papesteeg en Papesteeg voorgedaan. Mede op verzoek

Nadere informatie

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) 54 58 553 Raadsleden datum : 5 december 2008 kenmerk : GWe/2008U02990/HSF betreft : Inrichting 30 km/uur gebieden Geachte Raadsleden, In de raadsvergadering

Nadere informatie

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook 36 Fietser rijdt vaak te dicht bij geparkeerde wagens maak daarom parkeerstroken breed genoeg 37 4. Goede maten voor gemengd

Nadere informatie

Broeckgouw, Volendam. Gemeente Edam-Volendam - De Broeckgouw Verkeerskundige maatregelen op de Ringlaan (30 juni 2015)

Broeckgouw, Volendam. Gemeente Edam-Volendam - De Broeckgouw Verkeerskundige maatregelen op de Ringlaan (30 juni 2015) Broeckgouw, Volendam De Ringlaan nodigt blijkbaar uit om (te) hard te rijden De Ringlaan in de Broeckgouw Broeckgouw, Volendam Problematiek/de opgave: Vergroting duidelijkheid voorrangssituatie Verlagen

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Fietsstraten, de introductie voorbij Rico Andriesse (Auteur is werkzaam bij Goudappel Coffeng) Robert Hulshof (Auteur is werkzaam bij CROW) Samenvatting Fietsstraten

Nadere informatie

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen INSPRAAKRAPPORTAGE Herinrichting Pleiadenplantsoen Gemeente Velsen Oktober 2018 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 1.1 Inspraakprocedure 2 1.2 Leeswijzer 2 2. INSPRAAKREACTIES EN ANTWOORDEN 3 2.1 Inspreekthema

Nadere informatie

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting BESTUDEERDE VARIANTEN INRICHTING ACHILLESSTRAAT De inrichting van de Achillesstraat in het deel Cascadepark West betrof een tijdelijke inrichting. Naar aanleiding van de hoge verkeersintensiteit tijdens

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel 1. Inleiding In opdracht van de gemeente Meppel werkt buro Hollema aan de uitwerking van de planvorming voor de

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019.

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019. Aan het College van B & W Valkenswaard Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord Datum: 14 april 2019 Geachte college, In het verleden heb ik diverse keren contact gehad met de bewoners

Nadere informatie

PLATEAU. Toepassingsgebied -In verblijfsgebieden (erftoegangswegen) binnen en buiten de bebouwde kom.

PLATEAU. Toepassingsgebied -In verblijfsgebieden (erftoegangswegen) binnen en buiten de bebouwde kom. PLATEAU -Hoogteverschil 12 cm of 8 cm bij busroute. -Aanduiding met taludstrepen -Lengte middenstuk tussen de hellingen 5,00 m. -Hellingen binnen de bebouwde kom: sinusvormig met een lengte van 2.40 m

Nadere informatie

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl.

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl. Wilhelminalaan verkeersveiliger Hier komt tekst Hier komt ook tekst 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni 2016 (versie 3, EGK) Opzet avond Opening Tot nu toe Mogelijkheden profiel Uitgewerkt mogelijk ontwerp

Nadere informatie

Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid

Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid Enquêteresultaten Esdoornlaan Soest-Zuid Inhoud Vertegenwoordiging respondenten. Enquêteresultaten: Autovoorzieningen. Voetgangersvoorzieningen. Fietsvoorzieningen. Opmerkingen. Algemeen. Resumé bevindingen.

Nadere informatie

Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan. Utrecht, november 2017

Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan. Utrecht, november 2017 Gespreksverslag Bewonersavond Godfried van Seijstlaan Utrecht, november 2017 1. Aanleiding De gemeente Zeist heeft klachten ontvangen over het te hard rijden in de Godfried van Seijstlaan. Naar aanleiding

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat Bij17-289 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Fietsroute Apeldoorn - Deventer

Fietsroute Apeldoorn - Deventer Fietsroute Apeldoorn - Deventer Het proces Tijdens de inloopavonden op 19 en 20 januari zijn eerste ideeën in schetsontwerpen getoond. Naar aanleiding van reacties uit de Zonnewende is het verbeteren van

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Gebruik Middelweg door fietsers DATUM 15-6-2016 PROJECTNUMMER D03091.000242 ONZE REFERENTIE 078971790 B VAN Jeroen Stegeman AAN Annet Oosterlaan KOPIE AAN Ineke Noordhoek Peter Riefel Door de

Nadere informatie

Verkeersarrangement Elsloo

Verkeersarrangement Elsloo Verkeersarrangement Elsloo Verkeer en terugkoppeling 9 november 2016 Doel van deze avond! Verkeer in Elsloo, hoe zit dat?! Toelichting op de inventarisatie! Hoe gaan we om met uw opmerkingen! Beschrijving

Nadere informatie

Gewijzigde verkeerssituatieoude Vest en Kloosterplein

Gewijzigde verkeerssituatieoude Vest en Kloosterplein STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5019 27 januari 2017 Gewijzigde verkeerssituatieoude Vest en Kloosterplein DV16VB2969 d.d. 27 januari 2017 Burgemeester

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00164VKZ18 Aantal bijlagen Datum 26 februari 2019 Onderwerp verkeersbesluit: Eisenhowerlaan,

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 07.0832 d.d. 7-8-2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit herinrichting Kennedylaan-Wagnerplein i.k.v. vestiging filiaal Hoogvliet Behoudens advies van de commissie VM BESLUITEN

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Memo Aan: ECN Petten, de heer J. Schrover Van: Martin Wouters en Lucien De Baere Datum: 17 december 2015 Kopie: - Ons kenmerk: N002_INFRA_BE4386 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

Inrichting 30 km-zone Hertoglaan Inspraakbijeenkomst. 24 april 2014

Inrichting 30 km-zone Hertoglaan Inspraakbijeenkomst. 24 april 2014 Inrichting 30 km-zone Hertoglaan Inspraakbijeenkomst 24 april 2014 1 Opening 2 Agenda Doel van de bijeenkomst van de gemeente / speelruimte Toelichting schetsontwerpen na deze bijeenkomst Werkgroep en

Nadere informatie

Naam: Klas: Ik woon in:

Naam: Klas: Ik woon in: Naam: Klas: Ik woon in: 1 Waarom School-Thuis-Route? Beste leerlingen, Het fietsen of lopen van je huis naar de basisschool was vaak makkelijk en over een niet al te grote afstand. Daar komt nu verandering

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling Onderwerp: Verkeersontsluiting bouwplan Vierde Kwadrant, Kockengen Projectnummer: BPD1602 Datum: 30 november 2016

Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling Onderwerp: Verkeersontsluiting bouwplan Vierde Kwadrant, Kockengen Projectnummer: BPD1602 Datum: 30 november 2016 Jadelaan 18, 3523 CV Utrecht Notitie Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling Onderwerp: Verkeersontsluiting bouwplan Vierde Kwadrant, Kockengen Projectnummer: BPD1602 Datum: 30 november 2016 Aanleiding BPD ontwikkeling

Nadere informatie

Essentiële herkenbaarheidskenmerken

Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Algemene Duurzaam Veilig Inrichtingscriteria Bibeko GOW ETW (A) ETW (B) Snelheid km/u 50 30 30 Fiets Fietspad/fietsstrook

Nadere informatie

Oefening voor het Praktisch VERKEERSEXAMEN 2017

Oefening voor het Praktisch VERKEERSEXAMEN 2017 WEGWIJS in Baarn Oefening voor het Praktisch VERKEERSEXAMEN 2017 1 Beste ouders (en leerlingen van groep 7), Hierbij ontvangt u de fietsroute Wegwijs in Baarn voor het Verkeersexamen. Het is de bedoeling

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 295747.ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Betreft Variantenstudie Beerseweg Inleiding De gemeente Oirschot heeft aan Grontmij gevraagd om een studie uit te voeren

Nadere informatie

Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart.

Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart. Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart. Oktober 2014 1) Stationstraat & Verbindingsstraat. Probleem/gevaar: De Stationsstraat is ter hoogte van de Verbindingsstraat erg smal. Schoolroutekaart:

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12119 29 april 2015 ONTWERP - VERKEERSBESLUIT Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg en nieuw aan te leggen parallelweg

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente Ermelo

Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 52710 5 oktober 2016 Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente

Nadere informatie

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse Resultaten evaluatie uitgebreide analyse In juli 2016 is de reconstructie van de Touwlaan afgerond. Door de raad is een evaluatie gevraagd. Algemene evaluatie Doel In de programmabegroting staat dat de

Nadere informatie

Aanpak 30 km/u zone Boxtel-Oost

Aanpak 30 km/u zone Boxtel-Oost Aanpak 30 km/u zone Boxtel-Oost Verslag inventarisatie verkeersonveilige situaties Najaar 2013 hebben we bewoners betrokken bij het in kaart brengen van onveilige verkeerssituaties in Boxtel-Oost. Op de

Nadere informatie

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten. Raadsinformatiebrief Onderwerp Verkeersbesluiten Oude Grintweg Inleiding/aanleiding De reconstructie van de Oude Grintweg en de aanleg van het fietspad naar Boxtel naderen hun voltooiing. Ook het plaatsen

Nadere informatie

Het gevolgde traject loopt van de Oostlaan (bij het spoorwegviaduct) in Pijnacker tot de Burgemeester Crezeelaan in De Lier.

Het gevolgde traject loopt van de Oostlaan (bij het spoorwegviaduct) in Pijnacker tot de Burgemeester Crezeelaan in De Lier. Zoefroute 2011 Het begon moeilijk: zoeken naar de Zoefroute via de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Je krijgt na het ingeven van de tussenpunten in Delft een rare lus bij de Achterom-straat. Uiteindelijk

Nadere informatie

VOORSTELLEN ADVIES. < BertTepper > Verkeersadviseur politie Noord-Holland. Werkgebied < Haarlem Bloemendaal Heemstede Zandvoort

VOORSTELLEN ADVIES. < BertTepper > Verkeersadviseur politie Noord-Holland. Werkgebied < Haarlem Bloemendaal Heemstede Zandvoort VOORSTELLEN < BertTepper > Verkeersadviseur politie Noord-Holland Werkgebied < Haarlem Bloemendaal Heemstede Zandvoort ADVIES» Gevraagd en ongevraagd t Aan wegbeheerder (gemeente / provnh / RWS / Waterschap)

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp 1. Inleiding Shared Space: Op plattelandswegen gebeuren in verhouding veel ongevallen. De wegen zijn relatief

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Gemeente Leiderdorp Verzonden: vrijdag 21 juli 2017 10:26 Onderwerp: Reactie op vragen voorlopig ontwerp Hoogmadeseweg Geachte heer/mevrouw, Tijdens de inloopavond in het gemeentehuis van woensdag

Nadere informatie

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio Amsterdam Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn I Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn II Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Het is de gemeente Den Haag ernst met het aanleggen van sterroutes gezien de uitgangspunten. De belangrijkste zijn:

Het is de gemeente Den Haag ernst met het aanleggen van sterroutes gezien de uitgangspunten. De belangrijkste zijn: Afdeling Haagse regio Postbus 11638 2502 AP Den Haag Reactie op ontwerp sterroute Binnenstad/Scheveningen-Haven Het is de gemeente Den Haag ernst met het aanleggen van sterroutes gezien de uitgangspunten.

Nadere informatie

Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT

Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur 11 juni 2014 Harmelen kerkplein jaagpad entree landelijke weg langs Leidse Rijn dorpsstraat

Nadere informatie

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC Datum : 18 maart 2016 Aan : Projectteam AZC Kopie aan : Van : Matthijs Koops Onderwerp : AZC, verkeerskundig advies loop- en fietsroute Op verzoek

Nadere informatie

1 Inleiding. gemeente Eindhoven. Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan

1 Inleiding. gemeente Eindhoven. Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan 1 Inleiding In deze memo staat het resultaat van de verkeerskundige toets

Nadere informatie

Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen. 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0

Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen. 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0 Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0 Documenttitel Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen Verkorte documenttitel

Nadere informatie

Doel van vandaag. Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken. Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg?

Doel van vandaag. Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken. Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg? Doel van vandaag Verkeersveiligheid en Leefbaarheid in de wijken Wat is een veilige woonstraat? Wat is een veilige gebiedontsluitingsweg? Wat is een leefbare woonstraat? En misschien: Wat is een leefbare

Nadere informatie

De Fietsersbond pleit voor kwaliteitsverhoging van de hoofdfietsroute Parc Rodenrijs - Noordersingel

De Fietsersbond pleit voor kwaliteitsverhoging van de hoofdfietsroute Parc Rodenrijs - Noordersingel Memo Berkel en Rodenrijs, 1 juni 2011 Kenmerk: FBLL-M20110601-01 Betreft: Hoogwaardige fietsroute door Berkel en Rodenrijs Opgesteld door: Piet Mazure De Fietsersbond pleit voor kwaliteitsverhoging van

Nadere informatie

WENSEN / REACTIES BEWONERS BURGEMEESTER VAN LENNEPWEG E.O.

WENSEN / REACTIES BEWONERS BURGEMEESTER VAN LENNEPWEG E.O. WENSEN / REACTIES BEWONERS BURGEMEESTER VAN LENNEPWEG E.O. In dit document is ingegaan op de wensen van bewoners en de reacties op de hen toegezonden brief over de plannen voor aanpassing van de Burgemeester

Nadere informatie