Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden."

Transcriptie

1 Rijn IJssel Verkper BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de praktijk kunt leren en he we je begeleiden en berdelen. Krtm he zit juw nderwijs in elkaar? Ok vertellen we je he je examen kunt den en uiteindelijk je diplma kunt behalen. Naast de studiegids bevat deze digitale infrmatie k de Onderwijs- en Examenregeling, afgekrt OER. In het dagelijks gebruik binnen Rijn IJssel heet het dcument dan k St-OER: de studiegids en Onderwijs- en Examenregeling in één dcument. De St-OER bestaat uit de bvenstaande 15 delen. Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten tijdens je pleiding en wat je rechten en plichten zijn. Dat is k in de wet pgenmen. Wat we van elkaar mgen verwachten, is k pgenmen in het studentenstatuut en de nderwijsvereenkmst. Iedere student heeft zijn persnlijke St-OER. Ok juw St-OER is afgestemd p de pleiding die je vlgt en p de lcatie waar jij nderwijs vlgt. De St-OER is een srt handleiding vr je pleiding. Veel studenten lezen de handleiding niet en gaan aan de slag. Dat is jammer, want er staat veel handige infrmatie in. Niet alleen ver je pleiding, maar k bijvrbeeld ver zaken als verzekeringen. Maak er een prachtige nderwijsperide van! Onze dcenten en ndersteuners staan klaar m je daarbij te begeleiden. We wensen je een fijne tijd bij Rijn IJssel en veel succes bij je pleiding. Arnhem, april 2017 Cllege van bestuur Rijn IJssel

2 3. Over Rijn IJssel 4. De rganisatiestructuur met directie van Rijn IJssel Rijn IJssel is een middelgrt reginaal pleidingencentrum in Arnhem en mgeving met verschillende pleidingen p diverse lcaties. 5. Wie zijn wij? Rijn IJssel staat als reginaal pleidingencentrum vr educatie en berepsnderwijs midden in de maatschappij. Wil je weten he Rijn IJssel zijn rl als pleidingsinstituut ziet en he Rijn IJssel die rl vrm wil geven, klik dan p de nderstaande link f ga naar nze website. 6. Lcaties en bereikbaarheid Rijn IJssel verzrgt zijn pleidingen p verschillende lcaties. Km je met de aut, vrkm dan nndige verlast vr de mensen in de wijk. Parkeer bij vrkeur p grtere, penbare parkeerplaatsen in de buurt van het schlgebuw. Vr bereikbaarheid via penbaar verver klik p: 7. De pleidingen Een grt pleidingsinstituut als Rijn IJssel verzrgt veel verschillende pleidingen p diverse niveaus. Wil je weten welke pleidingen studenten bij Rijn IJssel kunnen vlgen, klik dan p deze link. 8. Leren vr een berep 9. Het kwalificatiedssier In het mb, dus k bij Rijn IJssel, staat juw tekmstige berep in de pleiding centraal. Alle middelbare berepspleidingen in Nederland meten vlden aan dezelfde eisen. Deze eisen staan in een zgenemd kwalificatiedssier. Een kwalificatiedssier staat beschreven wat een mb-student aan het eind van zijn pleiding met kennen en kunnen. Op basis daarvan maken schlen hun nderwijs- en examenprgramma. De Samenwerkingsrganisatie Berepsnderwijs Bedrijfsleven (SBB) ntwikkelt en nderhudt de kwalificatiedssiers. De minister van OCW stelt ze vast. Alle kwalificatiedssiers van alle pleidingen samen nemen we de kwalificatiestructuur van het Nederlandse middelbare berepsnderwijs. Wat is een kwalificatie eigenlijk? Met een kwalificatie geef je aan f iemand geschikt en bekwaam is vr het uitveren van een bepaald berep, in het vervlgnderwijs en in de maatschappij. In het kwalificatiedssier van juw berep is aangegeven wat je met weten en ver welke vaardigheden en berepshuding je met beschikken. Je kunt het kwalificatiedssier van je pleiding bekijken p de website van SBB. Klik p nderstaande link: Alle pleidingen zijn p dezelfde manier beschreven. Die beschrijving ziet er als vlgt uit:

3 Een kwalificatiedssier bestaat uit een basisdeel en prfieldelen. Samen vrmen zij de kwalificatie. Keuzedelen zijn de 'plus' p de kwalificatie en maken de pleiding cmpleet. Een kwalificatiedssier bestaat uit de vlgende nderdelen: 1. Het basisdeel dat gevrmd wrdt dr de berepsspecifieke nderdelen (de gemeenschappelijke kerntaken en werkprcessen vr het gehele kwalificatiedssier) én de generieke nderdelen (Nederlandse taal, rekenen, Lpbaan en Burgerschap en zver het een mb- 4-pleiding betreft Engels) 2. Eén f meerdere prfieldelen; een prfieldeel bestaat uit één f meerdere kerntaken en werkprcessen die specifiek gelden vr de kwalificatie. Het basisdeel en het prfieldeel vrmen samen de kwalificatie. Juw pleiding is gebaseerd p de kwalificatie en één f meerdere keuzedelen. Met behulp van keuzedelen kan je je verder specialiseren in je berep (verbreden f verdiepen) f bereiden ju vr p een betere dr- f instrm naar een vervlgpleiding in het mb f hb. In de paragraaf 'Keuzedelen' in dit hfdstuk vind je meer infrmatie. 10. Wat kun je met juw pleiding en wat zijn de werkzaamheden In het kwalificatiedssier staat de typering van het berep. Daarin kun je lezen wat je werkzaamheden zijn, wat er van je berepshuding gevraagd wrdt en wat het resultaat van de werkzaamheden zijn. Dit staat beschreven in het basisdeel en het prfieldeel. Ga vr meer infrmatie ver je berep en de werkzaamheden die daarbij hren, naar de website van: 11. Kerntaken en werkprcessen Kerntaken In het kwalificatiedssier staan vr het berep specifieke kerntaken en werkprcessen genemd. Kerntaken zijn taken die tijdens de berepsbeefening vaak vrkmen f veel tijd in beslag nemen. Met andere wrden, het berep bestaat vr een grt deel uit deze taken. Alle kerntaken samen beschrijven de essentie van de berepsuitefening. Werkprcessen Om de kerntaken ged te kunnen uitveren, heb je kennis en vaardigheden ndig. De specifieke werkzaamheden die bij een kerntaak hren wrden p basis van kennis en vaardigheden samengesteld in zgenaamde werkprcessen. In het kwalificatiedssier wrdt k aangegeven he ingewikkeld de kerntaken zijn (cmplexiteit) en de mate waarin je uiteindelijk verantwrdelijk bent (met je het helemaal zelf den f met begeleiding). Vr meer infrmatie klik p de vlgende link: Generieke nderdelen De generieke nderdelen zijn pgenmen in het basisdeel van het kwalificatiedssier. De generieke nderdelen zijn Nederlandse taal, rekenen, Lpbaan en Burgerschap en wanneer je een mb-4- pleiding vlgt k Engels.

4 13. Nederlands, Engels mb-4 en rekenen Nederlandse taal en rekenen generiek In de lessen wrd je vrbereid p het centraal examen (Lezen en Luisteren) en de instellingsexamens (Spreken, Gesprekken veren en Schrijven) vr Nederlandse taal en het centraal examen rekenen. Vr deze examens heeft de minister de referentieniveaus vastgesteld. Afhankelijk van het niveau van je pleiding met je aan de vlgende eisen vlden: Niveau 1 2F Niveau 2 en 3 2F Niveau 4 3F Het is mgelijk m het examen Nederlandse taal en/f rekenen p een ander niveau af te leggen. Je lpbaancach kan je hier meer infrmatie ver geven. Engels generiek Vlg je een mb-4-pleiding? Dan de je k examen in Engels. Hiervr leg je een centraal examen Lezen en Luisteren Engels af en instellingsexamens vr Spreken, Gesprekken veren en Schrijven Engels. De eisen vr Engels zijn als vlgt: Lezen en luisteren B1-niveau Spreken, gesprekken veren en schrijven A2-niveau Het is mgelijk m je examen Engels p een hger niveau af te leggen. Je lpbaancach kan je hier meer infrmatie ver geven. Lcatie centrale examens De centrale examen vr Nederlandse taal, rekenen en Engels wrden afgenmen p de Utrechtsestraat in Arnhem. Klik p nderstaande link vr meer infrmatie: Klik hier vr de link naar het referentiedcument Nederlands en rekenen. Klik hier vr de link naar de Handreiking MVT MBO. 14. Lpbaan & Burgerschap (sprt) Je leert bij Rijn IJssel vr een berep. Daarnaast is er k aandacht vr ged burgerschap en juw persnlijke lpbaan. Wat hudt Lpbaan en Burgerschap in? Met het nderdeel Lpbaan leer je ged m te gaan met je studie en leer je he je met plannen. Ok verken je juw mgelijkheden p de arbeidsmarkt en in het vervlgnderwijs. Ok ben je burger in Nederland. Je wnt in een buurt, een drp f een stad in Nederland. Je mag stemmen, je werkt f je bent vrijwilliger bijvrbeeld bij een sprtclub. Krtm, je bent een burger in de Nederlandse samenleving. Daarm is Burgerschap nderdeel van je pleiding. Vr meer infrmatie ver de kaders van Lpbaan en Burgerschap klik hier.

5 15. Keuzedelen Je hebt iets te kiezen in je pleiding! Een mb-pleiding bestaat uit een basis- en een prfieldeel. Het basisdeel zijn de berepsgerichte vakken en de algemene vakken rekenen, Nederlands en lpbaan en burgerschap en vr niveau 4 k Engels. In het prfieldeel kmen de specifieke taken van je tekmstige berep aan bd. Daarnaast zijn er keuzedelen. Keuzedelen mag je zelf kiezen. Ze zijn bedeld ter verbreding f verdieping van je vak f gericht p drstrm naar een vervlgpleiding. Een student Particuliere Beveiliging kiest bijvrbeeld een keuzedeel ICT, zdat hij zijn cmputervaardigheden vergrt en daardr breder inzetbaar is. Vlg je een pleiding Allrund kapper, dan liggen de keuzedelen visagie f nagelstyling vr de hand. Een student verpleegkunde kan vr een vreemde taal kiezen, bijvrbeeld Duits, en daardr makkelijker een baan ver de grens vinden. Wil je drstrmen naar een andere mb-pleiding f naar het hb, dan is het lgisch de drstrmgerichte keuzedelen te vlgen. Je lpbaancach kan je helpen kiezen. Opleidingen bieden sms een keuze uit verschillende grepen keuzedelen aan f er kan gekzen wrden uit lsse keuzedelen. De keuzedelen van Rijn IJssel zijn tegankelijk vr alle studenten. Je heft niet per se vr een keuzedeel van je eigen pleiding te kiezen. Ze mgen alleen niet verlappen met één f meerdere nderdelen van juw studierichting. De examencmmissie berdeelt dit. Kiezen is niet vrijblijvend Het aantal uren dat je aan de keuzedelen besteedt, is afhankelijk van de pleiding die je vlgt. Dat zie je in nderstaande tabel. Heb je een keus gemaakt en ben je tegelaten, dan wrdt dit vastgelegd in een nderwijsvereenkmst. Kwalificatieniveau Srt pleiding Keuzedeelverplichting Niveau 1 Entreepleiding Studielast: 240 klkuren Niveau 2 Basisberepspleiding Studielast: 480 klkuren Niveau 3 Vakpleiding Studielast: 720 klkuren Niveau 4 Middenkaderpleiding 3 jaar Studielast: 720 klkuren Niveau 4 Middenkaderpleiding 4 jaar Studielast: 960 klkuren Niveau 4 Specialistenpleiding 1 jaar Studielast: 240 klkuren Zelf kiezen wil niet zeggen dat het vrijblijvend is. Keuzedelen zijn verplicht. Heb je een keuzedeel met een vldende afgernd, dat wrdt dit p je diplma vermeld. Heb je een nvldende, dan kmt

6 het er niet p te staan. Je heft geen vldende vr de keuzedelen te halen m te kunnen slagen. Het cijfer kmt wel p je resultatenlijst te staan. Ok als het een nvldende is. Studenten die vanaf schljaar instrmen, krijgen met andere eisen te maken. Vr hen geldt wel dat zij de keuzedelen (nderling) gemiddeld met een vldende meten afrnden m een diplma te krijgen. Als je na je pleiding gaat werken Als je na je pleiding gaat werken, kun je jezelf met keuzedelen nderscheiden van je medestudenten. Keuzedelen die je met een vldende afgernd hebt, kmen p je diplma te staan. Met je diplma in de hand kun je aan je tekmstige werkgever laten zien wat je allemaal te bieden hebt. Als je na je pleiding verder gaat leren Als je na je pleiding een vlgende mb-pleiding gaat vlgen f start met een hb-pleiding, kan je kiezen vr keuzedelen die je daarp vrbereiden. De keuzedelen die je gedaan hebt, kunnen in je vlgende pleiding zrgen vr vrijstellingen f kunnen zrgen vr een makkelijkere start. Over de grenzen van je pleiding heen kijken? Met je pleiding leer je alles vr een berep. Misschien zie je wel keuzedelen bij andere pleidingen van Rijn IJssel die je heel interessant lijken. Je kunt k die keuzedelen aanvragen. Z n keuzedeel mag dan geen verlap hebben met juw pleiding en de schl met het kunnen rganiseren dat je dat keuzedeel gaat vlgen. Vragen? Wil je meer weten ver keuzedelen? Kijk dan in het hfdstuk mijn pleiding in deze gids f infrmeer bij je lpbaancach. Je lpbaancach kan je infrmatie geven ver de manier waarp een keuzedeel (f een cmbinatie van keuzedelen) juw pleiding kan verbreden, verdiepen f van waarde kan zijn vr de vervlgpleiding. Welke keuzedelen? De schl mag alleen keuzedelen aanbieden die zijn gekppeld aan een kwalificatie. Deze gekppelde keuzedelen zijn pgenmen in een landelijk register. De schl mag uit deze lijst kiezen welke keuzedelen ze aanbieden. In het leerplan kan je zien welke keuzedelen juw pleiding aanbiedt. In het leerplan en meer gedetailleerd in de nderwijscatalgus (sms in een andere vrm) is aangegeven (f verwezen naar) wanneer en he je de keuzedelen kunt kiezen, vlgen en examen aflegt. Keuzedelen wrden in een blk van vijf weken f als lint (ver meerdere periden) aangebden. 16. Juw tekmst Bij de keuze vr een berep, drstuderen f een baan vinden, heb je infrmatie ndig. Welke vervlgpleiding kan ik na deze pleiding den? He grt is de kans p werk in deze regi? Wat verdien ik met dit werk? Je kunt met al deze vragen terecht bij je lpbaancach. Meer infrmatie vind je p de site bij desbetreffende pleiding van Rijn IJssel: Leren bij Rijn IJssel (RIJk nderwijs)

7 18. Talent ntwikkelen is leren Wat is talent? Een talent is iets waar je ged in bent (gave f aanleg), waarvan je vindt dat het bij je past. Je talenten leren kennen en (verder) ntwikkelen heet leren. Iedereen heeft talenten, jij k. Je kunt bijvrbeeld talent hebben vr sprt, creatief bezig zijn, muziek maken, hard werken f heel nauwkeurig zijn. Talenten zijn eigenschappen die een persn ntwikkeld heeft, iets heel eigens dus. Iedereen heeft talenten en ze zijn er in allerlei srten en maten. Bij een passende berepskeuze kun je je talenten gebruiken. Juw talenten Het gaat Rijn IJssel niet m één ding waar jij ged in bent, maar m al juw talenten. Bij Rijn IJssel kun jij je talenten ntwikkelen. We bekijken samen met ju wát je leert, je leertemp en je manier van leren. Dit stemmen we zveel mgelijk af p juw wensen, mgelijkheden én talenten. Talent ntwikkelen is niet alleen werken met de talenten die jij al ntwikkeld hebt, maar k het pspren en ntwikkelen van ng verbrgen talenten. Dr een passende berepspleiding te vlgen bij Rijn IJssel, ntwikkel jij je talenten en daarmee jezelf. Dr juw ntwikkeling greit je vakmanschap en grei jij als mens. Het is belangrijk dat je det waar je ged in bent f ged in wilt wrden. Als je dat det, gaat het leren vaak vanzelf. Waarschijnlijk heb je zelf ziets al eens meegemaakt: iets ging heel ged en daarm kn je er geen geneg van krijgen. Je was ten blijkbaar heel gemtiveerd m ng beter te wrden. Rijn IJssel rganiseert het nderwijs p een manier dat jij gemtiveerd wrdt m te leren. 19. RIJk-nderwijs Rijn IJssel heeft het nderwijs z vrm gegeven dat jij ruimte krijgt m juw talenten te ntdekken en te ntwikkelen. Deze vrm van nderwijs nemen wij RIJk Onderwijs. RIJk Onderwijs is nderwijs: gericht p de berepspraktijk. waarin je leert je eigen ntwikkeling te sturen en zveel mgelijk (in verleg met je lpbaancach) je eigen leerrute bepaalt. dat aansluit bij juw manier van leren. dat ju leert te leren van je eerdere ervaringen. dat aantrekkelijk en uitdagend is. 20. Werken met berepstaken Een berepstaak is in feite een set werkzaamheden (werkprcessen) die een lgische en integrale (leer)mgeving creëert waarin de student aan leereenheden gaat werken. 21. Fasen in de pleiding Er zijn drie fases in juw pleiding. 0. de riëntatiefase hierin maak je kennis met alle aspecten van het berep en de pleiding. De pdrachten zijn weinig cmplex en je krijgt (veel) begeleiding.

8 1. de ntwikkelfase hierin leer je alles wat je ndig hebt m het berep te kunnen uitefenen. Je traint je vaardigheden, je berepshuding en leert alles wat je met weten vr het berep. 2. de uitstrmfase hierin verbreed je en verdiep je juw kennis en vaardigheden en werk je te naar het niveau van een beginnend berepsbeefenaar. De pdrachten zijn cmplex (zals je die k in het berep met uitveren) en je werkt zelfstandig(er). Je laat zien dat je klaar bent vr de arbeidsmarkt f drstrm naar een vervlgpleiding in het mb f hb. 22. Leereenheden, leeractiviteiten en brnnen Elke fase bestaat uit meerdere leereenheden. Je leert en werkt in blkken van vijf weken (f in uitznderlijke gevallen tien weken). Een leereenheid is een grte pdracht, zals je die in juw tekmstige berep k met uitveren. Elke vijf weken lever je een berepsprduct p. Je krijgt leeractiviteiten aangebden ver de kennis, vaardigheden en huding die je ndig hebt m het berepsprduct te kunnen pleveren. In veel gevallen kun je binnen juw pleiding zelf kiezen in welke vlgrde je de leereenheden vlgt. Binnen elke pleidingsfase bepaal jij, samen met juw lpbaancach, p basis van je leervraag (f leervragen) welke leereenheid je wilt vlgen. Om de pdracht te kunnen uitveren, vlg je leeractiviteiten. Leeractiviteiten zijn bijvrbeeld instructies, lessen, wrkshps, simulaties en hrclleges die je kunt vlgen. Hierdr train je je vaardigheden f de je kennis p die ndig is m de pdracht van de leereenheid uit te kunnen veren. Tijdens je pleiding gebruik je verschillende brnnen. Brnnen zijn nder meer dcenten, medestudenten, beken, websites en filmpjes. Vaak kun je een keuze maken uit verschillende brnnen bij een leeractiviteit f een cmbinatie daarvan. Dit betekent dat jij kunt leren p de manier die het beste bij je past. 23. Backbne Backbne is een ander wrd vr leerplan. In de backbne kun je zien he de structuur van juw pleiding is. In de backbne herken je de leereenheden. de generieke nderdelen en de keuzedelen die de pleiding aanbiedt. In paragraaf juw pleiding vind je de backbne van juw pleiding. Hiernder zie je een schematisch vrbeeld van een backbne. 24. Digitale nderwijscatalgus Alle leereenheden (inclusief de keuzedelen), leeractiviteiten en brnnen staan in de digitale nderwijscatalgus. Drdat de nderwijscatalgus 24 uur per dag beschikbaar is, kun je waar en wanneer je wilt werken aan je ntwikkeling. De nderwijscatalgus is beschikbaar wanneer je rechtstreeks inlgt in Educatr. Er is k een zekfunctie in de nderwijscatalgus, waardr jij kunt zeken welke leereenheden en leeractiviteiten bij juw leervraag passen. 25. Leren in het leerbedrijf, p schl en digitaal In een leereenheid werk je aan berepstaken. Dit kan in een leerbedrijf (berepspraktijkvrming), maar k p schl. De berepspraktijk wrdt dan gesimuleerd. Ervaring pden in de praktijk is heel belangrijk. Daarm is de praktijk altijd een nderdeel van juw pleiding. Meer infrmatie vind je in het hfdstuk 'leren in de praktijk'.

9 Leren kun je k in een digitale leermgeving met bijvrbeeld een cmputerprgramma. Digitaal werken kan thuis, p schl, bijvrbeeld in het pen leercentrum (OLC) f mgelijk in het leerbedrijf f tijdens een buitenlandse stage. 26. Vrijstelling van nderwijs In principe geven wij geen vrijstelling van nderwijs. Dat betekent dat je alle lessen met vlgen. Dit heeft te maken met het aantal uren nderwijs dat een schl wettelijk verplicht is m aan te bieden. Dat wil niet zeggen dat je eerdere pleidingen f ervaringen geen waarde hebben. Jij legt namelijk de accenten in juw pleiding waar jij ze het meeste ndig hebt. En dat wat je al nder de knie hebt, krijgt minder nadruk. Juw ntwikkeling staat centraal en daarmee k het temp waarin jij je ntwikkelt. Het kan zijn dat jij je snel(ler) ntwikkelt, drdat je bijvrbeeld: ervaring hebt (uit werk f eerdere pleiding); extra leeractiviteiten vlgt; twee leereenheden tegelijkertijd vlgt. Je vlgt juw ntwikkeling dr middel van vrtgangsinfrmatie (sms in de vrm van niveaumeters). Staan alle rdelen (niveaumeters) na het vlgen van leereenheden uit de uitstrmfase p 'bekwaam'? Dan kun je je examen den, misschien wel p een eerder mment! Wil je vrijstelling aanvragen vr een examen, dan verwijzen we je dr naar het hfdstuk Examinering. 27. Tpsprtregeling Beefen je tpsprt? Dan biedt Rijn IJssel ju verschillende faciliteiten m tpsprt ged met je studie te kunnen cmbineren. Of je hiervr in aanmerking kmt, is afhankelijk van een aantal factren en criteria en is altijd maatwerk. Wil je hiervr in aanmerking kmen? Kijk p de website en bespreek dit met je lpbaancach. 28. Rijn IJssel internatinalisering Wil jij ver de grens van Nederland kijken? Je hrizn verbreden? Een nieuwe taal, cultuur en een nieuw land ntdekken? Rijn IJssel vindt het belangrijk dat je kennismaakt met de berepscultuur, de taal en het nderwijssysteem van een ander land. Dr internatinale ervaring vergrt je immers je kansen p de arbeidsmarkt. Bij Rijn IJssel zijn er verschillende mgelijkheden m internatinale ervaringen p te den. Wil je meer infrmatie? Ga dan naar de site van Rijn IJssel, klik hier Of stuur je vraag aan: internatinalisering@rijnijssel.nl 29. Internatinalisering in het cluster Je vlgt nderwijs in een regi die dicht bij Duitsland ligt. De regi waarin jij wnt en leert gaat, znder herkenbare grenzen, ver van het ene land in het andere land. Dat geldt vr wnen, inkpen den, handel drijven, werken etc. Krtm nze regi Euregi Rhein-Waal hudt niet p bij de grens. In het huidige Eurpa (Eurpese Unie) is vrij verkeer van persnen en gederen mgelijk. Eurpese wetgeving geeft alle inwners van de Eurpese Unie het recht m in een ander EU-land in lndienst te werken f als zelfstandig ndernemer. Dat biedt kansen en mgelijkheden m in een ander land te wnen en werken. De mbiliteit p de Eurpese arbeidsmarkt wrdt gestimuleerd dr subsidies te verlenen vr grensverstijgende nderwijsactiviteiten. Denk hierbij aan extra aandacht vr talen,

10 in nze regi vral Duits maar k, Engels en Spaans krijgen de ndige aandacht. Vr het cluster Ecnmie & Uiterlijke Verzrging is internatinalisering een belangrijk nderdeel. Werk je in een bedrijf in Nederland dan is de kans grt dat je een Duitse klant te wrd zult meten staan, internatinale handel is autmatisch grensverschrijdend en wie weet wrdt je dr de arbeidsmarkt wel gendzaakt in het buitenland te gaan werken. Veel bedrijven werken internatinaal en vragen m kennis van bijvrbeeld de Engelse taal. Binnen ns cluster werken de pleidingen aan deze visie p internatinalisering. Vrbeelden hiervan zijn: bij een aantal pleidingen zijn buitenlandse stages mgelijk. Denk aan stage in Spanje (studenten Uiterlijke Verzrging). Eurpees beleid maakt het mgelijk hier aandacht aan te geven; in tenemende mate faciliteert het cluster pleidingsmdulen in en studiereizen/excursies naar het buitenland; het cluster Ecnmie en Uiterlijke Verzrging heeft een uitgebreid netwerk van partnerschlen in het buitenland. Gezamenlijke nderwijsprjecten en uitwisselingen van grensverschrijdende nderwijsactiviteiten (vral met ns buurland Duitsland) behren tt de delstellingen van het cluster; nze tweetalige marketingpleiding kent internatinaal acterende (Engels) cllege cmpanies; tweetalige pleidingen (Nederlands-Engels) behren tt de mgelijkheden (marketingpleiding); pleidingen nemen deel aan internatinale businessgames. Rijn IJssel is aangeslten bij de Dutch Alliance. Dat is een samenwerkingsverband van rc s, die een vrtrekkersrl vervullen p het gebied van internatinalisering in het Nederlandse berepsnderwijs. Het cluster Ecnmie & Uiterlijke Verzrging sluit daar bij aan en ziet het internatinaliseren van ns nderwijs als een uitdaging in het belang van de tekmst van nze studenten. Van belang is te vermelden dat studenten alleen testemming krijgen stage te lpen in veilige landen. De basis hiervr is een lijst van buitenlandse zaken met veilige landen. In twijfelgevallen beslist de directie, na verleg met uders en studenten. 30. Internatinalisering bij de pleiding Binnen de BBL pleidingen kennen we geen internatinalisering. 31. Lestijden Hiernder zie je het rster met cntacturen. Cntacturen zijn die uren waarbij cntact met schl (nderwijsgevenden - grep) ndzakelijk is. De cntacturen zullen zveel mgelijk aaneengeslten gegeven wrden. Drdat we met veel verschillende grepen te maken hebben, zijn tussenuren vaak nvermijdelijk. Een tussenuur van 30/60 minuten kan bewust ingersterd zijn. Dit is dan een (kffie/middag)pauze m je even wat rust en tijd vr andere dingen te gunnen. De tussenuren kunnen k gebruikt wrden vr zelfstudie. De zelfstudie is nderdeel van de zgenemde studielast. De studielast is per leerjaar 1600 uur. Slechts een deel hiervan wrdt ingevuld dr cntacturen.

11 Vr heel Rijn IJssel geldt een 30-minutenrster. Een uitzndering geldt vr de labratriumpleidingen die met een 45-minutenrster werken. Rster dag Rster avnd 01e lesuur uur 19e lesuur uur 02e lesuur uur 20e lesuur uur 03e lesuur uur 21e lesuur uur 04e lesuur uur 22e lesuur uur 05e lesuur uur 23e lesuur uur 06e lesuur uur 24e lesuur uur 07e lesuur uur 25e lesuur uur 08e lesuur uur 09e lesuur uur 10e lesuur uur 11e lesuur uur 12e lesuur uur 13e lesuur uur 14e lesuur uur 15e lesuur uur

12 16e lesuur uur 17e lesuur uur 18e lesuur uur Per nderwijsperide van vijf weken krijg je een nieuw/vernieuwd rster. Dit rster krijg je tijdig, in ieder geval vrdat de peride begint. Je kunt de rsterinfrmatie via SBIS pvragen. Op de startpagina met je juw lginnaam en wachtwrd in te vullen. De rsterwijzigingen wrden dagelijks via SBIS gepubliceerd. Het is dus van belang dat je regelmatig p de rstersite kijkt. Let p: natuurlijk blijft het mgelijk dat er nverhpt tch wijzigingen ntstaan, bijvrbeeld wegens calamiteiten die de rstermakers niet p tijd kunnen verwerken. Daarvr vragen we je begrip. 32. Vakantierster Wil je een verzicht van het Rijn IJssel-jaarrster klik dan hier 33. Jaarkalender p maat Per pleiding is een jaarkalender beschikbaar. Klik p de nderstaande link m bij juw kalender te kmen. Jaarkalender 34. Juw pleiding 35. De backbne /het leerplan Juw pleiding is gericht p het leren van een berep. De pleiding is z ingericht dat je leert dr aan echte berepstaken te werken. Daarnaast is er aandacht vr de zgenaamde generieke nderdelen zals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. De generieke nderdelen vind je vaak terug p je rster maar het is k mgelijk dat ze zijn pgenmen in de nderdelen die berepsgericht zijn. De berepsgerichte nderdelen zijn pgebuwd uit leereenheden. In een leereenheid werk je gedurende 5 weken (f in uitznderlijke gevallen een veelvud daarvan) aan een cncrete pdracht. Het resultaat wrdt na 5 weken berdeeld. De pleiding wrdt verdeeld in 3 fasen: de riëntatiefase, de ntwikkelfase, de uitstrmfase. Iedere fase heeft zijn eigen leereenheden. Naast de leereenheden en generieke nderdelen kent de pleiding k keuzedelen.

13 36. Berepstaken Het kwalificatiedssier (KD) is een wettelijk dcument waarin staat wat je in de pleiding met kennen en kunnen. In het KD staan de kerntaken en de werkprcessen die ndig zijn m de kerntaken uit te kunnen veren. Binnen RIJk Onderwijs zijn deze kerntaken vertaald naar taken die vr juw berep belangrijk zijn, de zgenemde berepstaken. 37. Leereenheden Een leereenheid is een grte pdracht, zals je die in juw tekmstige berep k met kunnen uitveren. Je levert elke vijf weken een berepsprduct f dienst p. Wat je in een leereenheid kunt leren, staat in de beschrijving van de leereenheid die je in de nderwijscatalgus terug kunt vinden. In de nderwijscatalgus staan k de leeractiviteiten die aan de leereenheid gekppeld zijn. De leereenheid rnd je af dr een dienst f prduct. 38. Leeractiviteiten De leereenheden bestaan p hun beurt weer uit leeractiviteiten. Aan leeractiviteiten kun f met je deel nemen m het resultaat van de leereenheid p te kunnen leveren. Leeractiviteiten kunnen cursussen, wrkshps en trainingen zijn. De leeractiviteiten zijn pgenmen in de nderwijscatalgus. Er zijn k pleidingen die een aantal leereenheden in de vrm van lintlessen/lintmdulen aanbieden. Deze lintlessen ndersteunen dan meerdere leereenheden. 39. Brnnen Brnnen zijn de middelen die je gebruikt m je leeractiviteiten en pdrachten binnen de leereenheden te kunnen realiseren. Denk aan beken, infrmatiefilmpjes en de dcent/trainer. Ok de brnnen kun je vinden in de nderwijscatalgus. 40. Generieke nderdelen en keuzedelen Tijdens je pleiding kmen nderdelen als Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en lpbaan aan bd. Dit nemen we generieke nderdelen. Naast berepsgerichte leereenheden en generieke nderdelen vlg je keuzedelen. Keuzedelen zijn een verbreding f verdieping vr juw pleiding. Keuzedelen kunnen k de in- f drstrm naar een vervlgpleiding vergemakkelijken. Juw pleiding biedt een aantal keuzemgelijkheden en zal aangeven he en wanneer je kunt kiezen. Rijn IJssel als geheel biedt veel meer keuzedelen aan. Onder vrwaarden is het mgelijk deel te nemen uit andere dan dr de pleiding aangebden keuzedelen. Ben je benieuwd uit welke nderdelen juw pleiding bestaat, klik dan hier: Dit geldt vr de berepstaken, leereenheden, leeractiviteiten, generieke nderdelen en keuzedelen! 41. BPV

14 42. Berepspraktijkvrming Leren in een bedrijf f instelling nemen we berepspraktijkvrming (BPV). In de nderwijsvereenkmst staat beschreven dat de BPV een nderdeel is van de pleiding. Leren in een bedrijf f instelling is een belangrijk nderdeel van juw pleiding, want daar ervaar je en leer je wat juw berep in het echt inhudt. Vlg je een BOL-pleiding? Dan helpt de pleiding je bij het vinden van een BPV-plaats. We kennen binnen Rijn IJssel verschillende vrmen van BPV. Welke vrm vr juw geldt, hangt van de pbuw van juw pleiding af. Bijvrbeeld: BPV in de vrm van een lint : elke week heb je één f meer dagen BPV BPV in de vrm van een blk : gedurende een aantal weken heb je elke dag BPV, waarbij er vaak terugkm-mmenten zijn p schl; cmbinatie van beide vrmen. Het bedrijf f de instelling waar je stage lpt, met als leerbedrijf erkend zijn vr de pleiding die jij vlgt. Juw leervragen staan k in de BPV centraal, net als in de leereenheden p schl. Je werkt tijdens de BPV aan leereenheden en je kunt de eindpdracht(en) vaak in je BPV uitveren. Je hebt een praktijkpleider (sms k aangegeven met de term leermeester) tijdens de BPV die ju binnen het leerbedrijf begeleidt en die cntact heeft met schl. Vanuit schl begeleidt de BPV-begeleider (sms k leermeester) je in de BPV. Wil je meer infrmatie ver de BPV, vraag dan je BPV-begeleider f je lpbaancach naar infrmatiebrnnen van juw pleiding. Vrbeelden van infrmatiebrnnen zijn: Vrlichtingsmateriaal ver de BPV; Het werkbek BPV waarin nder andere aan de rde kmt welke pdrachten je met uitveren en he je wrdt berdeeld. Berepspraktijkvereenkmst Je bent verplicht vr de duur van de BPV een berepspraktijkvereenkmst te tekenen. Ok het leerbedrijf met de BPV-vereenkmst tekenen. Je kunt pas starten met de BPV nadat de BPVvereenkmst getekend en gedgekeurd is dr de schl. De datum waarp de BPV-vereenkmst p schl aanwezig met zijn, vertelt juw BPV-begeleider. 43. BPV in het cluster De BPV (stage) is nderdeel van je pleiding en wrdt dr het begeleidingsteam van juw pleiding gerganiseerd. Je zult dus vral met de eigen BPV-begeleider te maken krijgen. Binnen het cluster Ecnmie & Uiterlijke Verzrging willen we je z ged mgelijk van dienst kunnen zijn. Daarm is er regelmatig verleg tussen de verschillende BPV-experts. BPV-experts zrgen dat alle BPV-begeleiders vlgens afspraak kunnen werken. Zij cmmuniceren met het BPV-bureau. Het BPV-bureau is de administratieve ndersteuning vr de BPV. Om je z ged mgelijk te kunnen helpen hebben de teams van het cluster Ecnmie & Uiterlijke Verzrging een BPV-servicelket ingericht. Het servicelket bevindt zich tegenver de

15 studentenadministratie p de begane grnd nabij receptie en ingang gebuw. Het BPV-servicelket is bereikbaar via adres:bpvlket.ecuv@rijnijssel.nl en telefnnummer De BPV-servicelket medewerkers kunnen je alles uitleggen ver de BPV f in ieder geval weten zij waar jij met juw vraag terecht kunt. Je krijgt z snel mgelijk antwrd. Belangrijk; als student ben je zelf verantwrdelijk vr het vinden van een passende BPV- /stageplek. Wij zullen je daarbij ndersteunen maar je met het ZELF DOEN. 44. Juw BPV De BPV (Berepspraktijk Vrming) f stage neemt een cruciale plaats in het nderwijs. De BPV is als vlgt ingedeeld: Het eerste leerjaar start met een intrductieperide van tien weken. In deze peride vlg je de leereenheid Leren en Lpbaan en de leereenheid Intrductie Detailhandel. Deze lessen zijn bedeld m zicht te krijgen p de bedeling van de stage, kennis te maken met verschillende stagebedrijven en zicht te krijgen p juw eigenschappen en capaciteiten. Deze peride wrdt afgeslten met een sllicitatie naar een stageplek en een eerste blkweekstage aan het begin van peride 3 ter kennismaking met het stagebedrijf. In het eerste leerjaar lp je in lesperide 3 t/m 7 stage p dinsdag en wensdag. Daarnaast is er in leerjaar 1 ng een blkweekstage aan het begin van peride 7. In peride 8 van leerjaar 1 heb je de mgelijkheid m gemiste stagedagen in te halen. In het tweede leerjaar lp je in peride 1 t/m 6 stage p dnderdag en vrijdag. In leerjaar 2 is er een blkweekstage in de eerste week van peride 2. Je lpt het hele schljaar stage in hetzelfde bedrijf, zdat je de therie die je p schl in de lessen leert, kunt tepassen in de praktijk en andersm: zdat je juw ervaringen uit de praktijk p schl kunt inbrengen in de therielessen. In het stagebedrijf efen je de praktische vaardigheden aan de hand van allerlei pdrachten in je BPV-map. Z werk je te naar het praktijkexamen van kerntaak 1 in leerjaar 1 en het praktijkexamen van kerntaak 2 in leerjaar 2. Een BPV plek met vlden aan bepaalde eisen. De winkel met als stagebedrijf vr niveau 2 gedgekeurd zijn dr SBB. In het eerste leerjaar mag je zelf een stagebedrijf zeken; k kan de schl bemiddelen bij het vinden van een stageplek. In het tweede leerjaar ben je zelf verantwrdelijk vr het vinden van een gede stageplek. Smmige BPV plekken hebben specifieke eisen ten aanzien van kleding en uiterlijk. Hud hier rekening mee als je in een bedrijf gaat slliciteren. 45. Juw BPV-begeleiding Natuurlijk wrd je k in het stagebedrijf begeleid. Je hebt daar te maken met een praktijkpleider, dat is degene die ju in het bedrijf pleidt (meestal de bedrijfsleider/filiaalmanager van de winkel) en met cllega s p de werkvler. Vanuit schl wrd je begeleid dr de BPV-begeleider. Met je BPV-begeleider en je praktijkpleider heb je ngeveer vier keer een gesprek p je stageplek. Dat gesprek is gericht zijn p begeleiding f p

16 berdeling. Daarnaast vindt er een berdelingsgesprek plaats. Naast de cmpetenties die je ntwikkelt p je BPV, is er aandacht vr het uitveren van pdrachten uit de stagemap. De praktijkberdeling van elke kerntaak vindt plaats in het stagebedrijf. Uitgangspunt daarbij zijn de praktijkexamens van ESS. 46. BPV met vldende resultaat afrnden Wil je een diplma Verkper behalen dan met je aan de vlgende eisen vlden: Alle pdrachten in je stagemap heb je uitgeverd/gemaakt en zijn als vldende berdeeld dr de praktijkpleider. De algemene berdeling van de stage met tenminste met een vldende zijn berdeeld. Het gaat hierbij m punten als uiterlijke verzrging, mgaan met leidinggevenden, cllega s en klanten, werkwijze, inzet en huding. De student zal beide kerntaakexamens meten afsluiten in de BPV. Het betreft de examens: B1- K1 Ontvangt en verwerkt gederen in leerjaar 1 en B1-K2 Verkpt en handelt verkp af in leerjaar 2. De vergangsregeling is van tepassing zals beschreven bij Juw studievrtgang. 47. Juw BPV- prgrammering He de BPV ver de leerjaren is verdeeld zie je in het vlgende schema. 48. Begeleiding bij het leren 49. Het leerprces van de student centraal Als student ben je zelf verantwrdelijk vr je leerntwikkeling. Juw ntwikkeling staat centraal in het leerprces. Daar maken de schl en jij en/f je uders f vgd afspraken ver die in de nderwijsvereenkmst staan. In de nderwijsvereenkmst en het studentenstatuut staan de rechten en plichten van ju als student. studentenstatuut. 50. Inspanningsverplichting Met de ndertekening van je nderwijsvereenkmst geef je aan de rechten en plichten rndm nderwijs en examinering te respecteren. Aan de ene kant betekent dit dat Rijn IJssel verplicht is m ged nderwijs te verzrgen binnen de wettelijke kaders. Aan de andere kent ben jij verplicht z ged mgelijk je best te den. Dit laatste nemen we de inspanningsverplichting. Inspanningsverplichting betekent dat je aan alle nderwijsactiviteiten (werken aan pdrachten en deelnemen aan leeractiviteiten, generieke delen en keuzedelen) die met ju afgesprken zijn, met deelnemen (zie hfdstuk 'Presentie, verlf en verzuim' ver gerlfd en ngerlfd verzuim). Je met actief leren en je mag de nderwijsactiviteiten niet (ver)stren. In de gesprekken met de lpbaancach bespreek je f je vldende inspanning tnt tijdens het nderwijs. Mcht dit nvldende het geval zijn, dan is het mgelijk dat de pleiding verbeterafspraken met je maakt. Mcht je huding niet veranderen, dan kan dit uiteindelijk leiden tt verwijdering van de pleiding en/f de schl.

17 51. De leercyclus Plannen: Jij bepaalt aan de hand van juw leervraag en samen met juw lpbaancach welke leereenheid, generieke delen en/f keuzedelen je gaat vlgen. Uitveren: Elke 5 weken werk je aan de pdracht van een leereenheid. De pdracht van een leereenheid is er één zals je die binnen het berep k tegen kunt kmen. Het is een cmplex geheel van werkprcessen en de huding/gedrag, kennis en vaardigheden die daarbij hren. Je vlgt leeractiviteiten die bij de leereenheid hren. Leeractiviteiten kun je p verschillende manieren vlgen, waarbij je de keuze hebt uit verschillende brnnen: begeleid (bijvrbeeld in een wrkshp, instructie f training) met begeleiding p afstand (bijvrbeeld via de mail) zelfstandig (je maakt bijvrbeeld pdrachten in een bek f kijkt een filmpje) Sms zijn leeractiviteiten ingepland f kun je jezelf inschrijven, sms wrden ze 'just in time' aangebden. Dit wil zeggen dat een leeractiviteit pas wrdt aangebden p het mment dat jij de infrmatie ndig hebt. Evalueren en reflecteren: Jij ntwikkelt jezelf en levert het prduct f de dienst p juw niveau p. Je kunt geen nvldende halen vr leereenheden, maar je krijgt wel feedback en feed frward p wat je hebt laten zien. Hierbij is juw tekmstige berep het uitgangspunt. Tijdens je studie met je nadenken ver wat jij wilt, wat bij je past en wat er ndig is m dit berep te kunnen den. Dit de je dr te reflecteren p juw ervaringen binnen je pleiding en de BPV. Waar met je meer van weten? Wat met je kunnen? He kun je dit leren? Verder leren: Als je juw vrtgang in beeld hebt (wat kun je en weet je al en he weet je dit in de berepssituatie te te passen) en je weet wat je ndig hebt m je verder te ntwikkelen, denk je na ver he het verder met. 52. Begeleiden van het leerprces en bij leeractiviteiten Rijn IJssel is een middelgrt instituut met een kleinschalige structuur van pleidingsteams. Je maakt hierdr deel uit van een pleiding waar jij je snel thuis zult velen. Rijn IJssel schenkt veel aandacht aan de studentenbegeleiding. Vral in het eerste leerjaar zal de begeleiding intensief zijn. Je krijgt begeleiding van nder meer dcenten en instructeurs. Zij berdelen je leerprestaties. Zij geven je feedback: ze vertellen wat je ged f minder ged gedaan hebt en waarm dit z is en geven aan he je jezelf kunt verbeteren. In de paragraaf Juw begeleidingsteam vind je een lijst met de dcenten en verige begeleiders van je pleiding. 53. Begeleiden dr de lpbaancach De vakdcent begeleid je binnen een leereenheid. De lpbaancach begeleid je bij je schlcarrière. Je lpbaancach heeft verzicht ver de pleiding en kijkt vanaf een afstand samen met ju naar je lpbaanwensen, leervragen en ntwikkeldelen. Daarbij zal juw lpbaancach je uitdagen m uiteindelijk zelf je lpbaan te sturen en te plannen, zdat je ged vrbereid bent p de tekmst. Hiervr neem je deel aan leergesprekken die regelmatig wrden gehuden. Lpbaancaching bestaat uit drie gebieden:

18 Studiebegeleiding Bij studiebegeleiding staat juw studie centraal. Je lpbaancach hudt samen met ju je studievrtgang in de gaten. Jullie bespreken samen juw leervragen en vertalen dit naar te vlgen leereenheden en leeractiviteiten. Elke vijf weken hebben jullie een gesprek m je vr een vlgende leereenheid in te schrijven dit nemen het leergesprek. Lpbaanbegeleiding Bij lpbaanbegeleiding staan juw talenten en ambities centraal. Binnen Rijn IJssel zijn er veel mgelijkheden en pleidingen. Juw lpbaancach begeleid je bij het uitstippelen van een leerrute die bij ju past. Persnlijke begeleiding Bij persnlijke begeleiding staat wie je bent en wat je meemaakt tijdens je gehele pleiding centraal. Je lpbaancach vlgt je en begeleid je. Indien ndig, verwijst je lpbaancach je naar tweede- f derdelijnszrg als de lpbaancach bepaalde hulp niet kan bieden. In de afbeelding is het drverwijzen weergegeven met het ruitje met TB (trajectbegeleiding). 54. Begeleiden bij de berepspraktijkvrming Tijdens je pleiding vlg je BPV (Berepspraktijkvrming) bij een leerbedrijf. Een praktijkpleider f leermeester van het bedrijf f de instelling begeleid je hierbij. Een BPV-begeleider begeleidt je vanuit Rijn IJssel. Hij f zij bezekt je p het leerbedrijf en nderhudt cntact met het leerbedrijf. Met de BPV-begeleider bespreek je het leren in het bedrijf f de instelling waar je stage lpt f werknemer bent. Samen bespreken jullie he je de kwaliteit van je werk kunt verbeteren. De BPV-begeleider stelt je vragen die het vr ju makkelijker maken de juiste plssing te vinden. 55. Juw begeleidingsteam In de nderstaande tabel staat juw begeleidingsteam. Naam Rl/taak A. Meeuwsen Teamleider H. Achterberg Dcent Ecnmie, Lpbaancach en BPV-begeleider B. Arends Dcent Engels T. Barten Dcent Cmmercieel Presenteren en Mde, Lpbaancach, Leercach R. van Bedaf Dcent Cmmerciële vrming

19 Lpbaancach en BPV-begeleider J. van Beers Dcent ICT B. Beier Dcent Cmmerciële Vrming, Lpbaancach en BPV-begeleider E. Dumulin Dcent Nederlands, Lpbaancach D. Gren Dcent Rekenen L. Haan Dcent Burgerschap S. Jager Dcent Burgerschap, Lpbaancach en BPVbegeleider M. Tmbkan BPV-cördinatr M. van Zest Dcent Sprt De hiervr genemde dcenten zijn lid van het team Business & Retail. De dcenten kan je bereiken via de mailfunctie van De teamkamer van team Business & Retail is ruimte Het algemene telefnnummer van de lcatie Middachtensingel is Waarderen en vlgen van je ntwikkeling De ntwikkelingsgerichte waardering geeft inzicht in je berepshuding, wat je kunt, wat je weet en waar je ng aan met werken. Je wrdt in dit prces betrkken dr te reflecteren p je leer- en werkervaringen en je krijgt hierbij feedback en feed frward van je dcenten en begeleiders. Rijn IJssel vlgt je ntwikkeling. Je prestaties wrden sms berdeeld met een cijfer, sms met vldende f ged f met niveaumeters. Waar het m gaat, is dat we betekenis geven aan juw leerresultaten en daarmee kun jij je ntwikkelingsprces bijsturen. 57. Juw studievrtgang Tijdens je pleiding wrd je begeleid dr een lpbaancach (LBC). Deze begeleiding bestaat uit de vlgende nderdelen:

20 Elke week staan er twee leseenheden LBC p je rster. Tijdens deze uren kun je cntact hebben met je lpbaancach, in de vrm van een vraag f een gesprek. Het kan k gebeuren dat jij vr een gesprek wrdt pgerepen dr je Lpbaancach. Na elke 10 weken heb je een vrtgangsgesprek met je Lpbaancach. We bespreken dan de vrtgang van je studie, je aanwezigheid, je huding in de klas, de studieresultaten, de stage f andere nderwerpen. Je kunt je resultaten inzien p het activiteitenplan in SBIS. Als je tetsen, werkstukken, inleverpdrachten en dergelijke gemaakt hebt, wrden de resultaten daarvan dr de desbetreffende dcent in het activiteitenplan verwerkt. Op deze manier heb je altijd een actuele stand van zaken vr wat betreft juw vrtgang. Vrwaardelijkheid (frmatief) vergangsregeling team BURE De student die zijn pleiding vlgt binnen team Business & Retail, heeft binnen zijn leerjaar: 1) Alle kerntaken binnen de BPV afgernd en ter berdeling aangebden; 2) Alle leereenheden ingeleverd en vldaan; 3) Alle tetsen gemaakt; De studievrtgang van elke student wrdt besprken in een studentenbespreking van het team. De Lpbaancach van de student geeft gedurende het schljaar p 4 mmenten schriftelijk feedback t.a.v. de studievrtgang p basis van een rapprt, dat aan de student wrdt verhandigd. Berepshuding, studiehuding in de klas en presentie wrden meegenmen in de vrtgang en besluitvrming ver vergang c.q. diplmering. Traceerbaarheid: De student is zich er van bewust dat hij/zij traceerbaar (bereikbaar) dient te zijn vr Rijn IJssel. Bereikbaar per telefn, WhatsApp en f zien wij als gangbare cmmunicatiemiddelen. Bereikbaar en traceerbaar, wil zeggen dat de student reageert p cmmunicatie vanuit schl. Een student die niet te traceren is en geen respns geeft p acties van zijn/haar Lpbaancach lpt het risic een aangetekende brief te ntvangen vr een afspraak met de teamleider. De student is zelf verantwrdelijk m wijzigingen die van belang kunnen zijn dr te geven aan de deelnemersadministratie en de Lpbaancach. Begeleiding en f caching: Een student die (na berdeling van de Lpbaancach en trajectbegeleider) in aanmerking kmt vr extra begeleiding, maar daar geen aanspraak p maakt, lpt het risic dat hij/zij berdeeld wrdt znder dat het team kan rekening huden met de gewenste zrgvraag. Het team trekt de cnclusie dat een student niet te cachen en/f te begeleiden is. 58. Verwijdering van de pleiding Tijdens de pleiding ga je regelmatig met je lpbaancach in gesprek ver je persnlijke studielpbaan- en prfessinele ntwikkeling (presentie, inzet en resultaten). Het is mgelijk dat je lpbaancach tijdens het vlgen van juw ntwikkelprces tt de cnclusie kmt dat deze pleiding

21 niet het gewenste resultaat plevert en het advies geeft m te stppen. De lpbaancach gaat hierver met je in gesprek en hij kan vervlgens besluiten zijn advies ver te dragen aan de teamleider. Wanneer de teamleider dit advies verneemt, na raadpleging van het nderwijsteam, ntvang je hiervan schriftelijk bericht. De lpbaancach maakt vervlgens met ju cncrete afspraken ver het verbeteren van je prestaties en binnen welke termijn en he dit zichtbaar met zijn. Jij geeft aan welke (extra) inspanning jij gaat leveren m de studieachterstand f andere ntwikkelpunten, bijvrbeeld huding, gedrag f mtivatie, te verbeteren. Deze afspraken wrden schriftelijk vastgelegd en samen met ju ndertekend. Namens de pleiding ndertekent de lpbaancach, teamleider f trajectleider. Aan het eind van de afgesprken termijn bekijken de lpbaancach, het nderwijsteam en de teamleider f het je gelukt is m je ntwikkeling te verbeteren p de afgesprken punten. Als dat z is, vervalt het vrlpig negatief studieadvies. Hiervan ntvang je k schriftelijk bericht. Wanneer je de verbeteringen niet f nvldende hebt ingezet, kan de clusterdirecteur aangeven van plan te zijn ju definitief van de pleiding te verwijderen. Deze mededeling ntvang je per aangetekende brief. Ok wrden je uders f wettelijk vertegenwrdiger geïnfrmeerd als je minderjarig bent. Tegen dit vrnemen tt verwijdering kan bezwaar wrden aangetekend. Wie dat kunnen, he dat met en de termijn waarbinnen dat kan, vind je terug in het studentenstatuut. De clusterdirecteur besluit vervlgens f je definitief van de pleiding wrdt verwijderd. Het betekent dat je met stppen met de pleiding. Als dat z is, kijken wij vervlgens samen met ju naar andere pleidingsmgelijkheden, binnen f buiten Rijn IJssel. Als je het niet eens bent met dit besluit van de clusterdirecteur, zijn er mgelijkheden m in berep te gaan. Ok die prcedure is beschreven in het studentenstatuut. 59. Bindend studieadvies in entreepleiding De verheid stelt een studieadvies vr de entreepleiding verplicht. Vier maanden na aanvang van de pleiding krijgt iedere student van ns dit advies. Is het advies psitief ver de vrtzetting van de pleiding, dan kan het k aanwijzingen bevatten vr de berepspraktijkvrming f extra aandacht vr een bepaald aspect van de pleiding. Bij gebrek aan studievrderingen ver de hele linie kan Rijn IJssel k een negatief advies geven. Dit betekent dat de student de entreepleiding met verlaten. Dit advies is bindend. 60. Een extra steuntje in de rug 61. Vertruwenspersn Rijn IJssel wil dat je je veilig velt binnen schl en accepteert geen ngewenst gedrag. Pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie zuden niet vr mgen kmen. Gebeurt dit wel, dan pakken we het z snel en z ged mgelijk aan. Daar hebben we elkaar vr ndig. Hud dus gen en ren pen. Meld ngewenst gedrag en pesterijen, k als je er zelf niet mee te maken hebt. En bedenk, het verkmt niet alleen anderen, het zu k ju kunnen verkmen! Bij wie kun je terecht? Je kunt bij iedere medewerker van Rijn IJssel terecht die je vertruwt. Die medewerker verwijst je

22 dr naar cllega's met een speciale taak, bijvrbeeld je lpbaancach f trajectbegeleider. Daarnaast zijn er bij Rijn IJssel vertruwenspersnen. Met hen kun je rechtstreeks cntact pnemen. Klik hier vr meer infrmatie. 62. Trajectbegeleiding Drverwijzen Kun je dr persnlijke prblemen je pleiding niet p een gede manier afrnden? Dan kan je lpbaancach je verwijzen naar een trajectbegeleider. Trajectbegeleiders zijn gespecialiseerd in het begeleiden van studenten die meer ndersteuning ndig hebben. Denk aan financiële prblemen, leerprblemen, sciale prblemen en/f psychische prblemen. Daarnaast begeleidt de trajectbegeleider je bij het uitschrijven en het drstrmen naar een andere pleiding. Als de trajectbegeleider ju niet verder kan helpen, wrd je drgestuurd naar specialistische hulp binnen f buiten Rijn IJssel. Een trajectbegeleider kan het vlgende vr je den: begeleidt je individueel bij privéprblemen, leerprblemen f bijvrbeeld dreigende schluitval; cördineert trainingen p het gebied van nder meer leren plannen, faalangstreductie en sciale vaardigheden; verwijst je dr naar Studentzaken vr testen en nderzeken p het gebied van capaciteiten, interesse en berepskeuze, persnlijk functineren, dyslexie en dyscalculie; is er vr ju als je vrtijdig met de pleiding wilt f met stppen. Bij uitstrm zal er altijd een gesprek met de trajectbegeleider plaatsvinden. Je wrdt z ged mgelijk gehlpen bij de keuze vr een andere pleiding f werk! In de nderwijsvereenkmst is sprake van maatwerk. Met studenten die extra ndersteuning ndig hebben, kunnen aanvullende afspraken gemaakt wrden in het zgenemde ndersteuningsplan. 63. Juw trajectbegeleiding Het trajectbureau is een vrziening die zich richt p de individuele studentbegeleiding. Op de lcaties Middachtensingel, Utrechtsestraat, Apeldrnseweg, Veluwestraat en Papendal zijn de trajectbegeleiders p afspraak aanwezig en te bereiken via nderstaande cntactgegevens. De trajectbegeleiders bij cluster ECUV zijn: Trajectbegeleider Onderdeel van het cluster Telefn adres Mevr. P.Gieling Haarverzrging en Wellness, p.gieling@rijnijssel.nl

Rijn IJssel Ondernemer Retail BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Ondernemer Retail BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25166 Ondernemer Retail BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in

Nadere informatie

Rijn IJssel Verkoopspecialist BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Verkoopspecialist BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25155 Verkpspecialist BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in

Nadere informatie

Rijn IJssel Medewerker marketing en communicatie BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Medewerker marketing en communicatie BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25148 Medewerker marketing en cmmunicatie BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25265 Technicus Human Technlgy BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl

Nadere informatie

Rijn IJssel Manager retail BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Manager retail BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25162 Manager retail BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de

Nadere informatie

Rijn IJssel Vakman-ondernemer BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Vakman-ondernemer BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25165 Vakman-ndernemer BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in

Nadere informatie

Rijn IJssel Assistent logistiek BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Assistent logistiek BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25254 Assistent lgistiek BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en

Nadere informatie

Rijn IJssel Fietstechnicus BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Fietstechnicus BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25231 Fietstechnicus BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de

Nadere informatie

RijnIJssel Assistent horeca voeding of voedingsindustrie BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

RijnIJssel Assistent horeca voeding of voedingsindustrie BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) RijnIJssel - 25252 Assistent hreca veding f vedingsindustrie BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25490 Tandartsassistent BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25409 Handhaver tezicht en veiligheid BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij

Nadere informatie

Rijn IJssel Sport en Bewegen BOL

Rijn IJssel Sport en Bewegen BOL Rijn IJssel - 23163 Sprt en Bewegen BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in

Nadere informatie

Rijn IJssel Pedagogisch Werk (Pedagogisch medewerker kinderopvang) BOL

Rijn IJssel Pedagogisch Werk (Pedagogisch medewerker kinderopvang) BOL Rijn IJssel - 25486 Pedaggisch Werk (Pedaggisch medewerker kinderpvang) BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25491 Verzrgende IG BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de

Nadere informatie

Rijn IJssel Sociaal-cultureel werker BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Sociaal-cultureel werker BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25488 Sciaal-cultureel werker BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25498 Helpende Zrg & Welzijn BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25491 Verzrgende IG BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de

Nadere informatie

Rijn IJssel Mbo-Verpleegkundige BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Mbo-Verpleegkundige BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25480 Mb-Verpleegkundige BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en

Nadere informatie

Rijn IJssel Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie BOL

Rijn IJssel Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie BOL Rijn IJssel - 25252 Assistent hreca, veding f vedingsindustrie BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25408 Cördinatr beveiliging BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl

Nadere informatie

Rijn IJssel Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25477 Persnlijk begeleider gehandicaptenzrg BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25044 Allrund labrant BOL 1. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de praktijk kunt leren en he we je begeleiden

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25145 Juridisch-administratief dienstverlener BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25189 ICT-beheerder BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de

Nadere informatie

Rijn IJssel Monteur elektrotechnische installaties BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Monteur elektrotechnische installaties BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25333 Mnteur elektrtechnische installaties BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je

Nadere informatie

Rijn IJssel Begeleider specifieke doelgroepen BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Begeleider specifieke doelgroepen BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25476 Begeleider specifieke delgrepen BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij

Nadere informatie

Rijn IJssel Middenkaderfunctionaris Bouw BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Middenkaderfunctionaris Bouw BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25104 Middenkaderfunctinaris Buw BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25128 Timmerman BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de praktijk

Nadere informatie

Rijn IJssel Applicatie- en mediaontwikkelaar BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Applicatie- en mediaontwikkelaar BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25187 Applicatie- en mediantwikkelaar BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij

Nadere informatie

Rijn IJssel Tekenaar werktuigkundige installaties BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Tekenaar werktuigkundige installaties BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25316 Tekenaar werktuigkundige installaties BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je

Nadere informatie

Rijn IJssel Mbo-Verpleegkundige BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Mbo-Verpleegkundige BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25480 Mb-Verpleegkundige BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en

Nadere informatie

Rijn IJssel Eerste monteur woning BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Eerste monteur woning BBL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25349 Eerste mnteur wning BBL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en

Nadere informatie

Rijn IJssel Financieel administratief medewerker BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek)

Rijn IJssel Financieel administratief medewerker BOL. 1. Welkom (alle informatie op één plek) Rijn IJssel - 25139 Financieel administratief medewerker BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je

Nadere informatie

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden.

Maak er een prachtige onderwijsperiode van! Onze docenten en ondersteuners staan klaar om je daarbij te begeleiden. Rijn IJssel - 25407 Beveiliger BOL 1. Welkm (alle infrmatie p één plek) 2. Je leest nu de studiegids waarmee wij je wegwijs willen maken binnen Rijn IJssel. We vertellen he je bij ns p schl en in de praktijk

Nadere informatie

WAT IS BEROEPSPRAKTIJKVORMING

WAT IS BEROEPSPRAKTIJKVORMING WAT IS BEROEPSPRAKTIJKVORMING In dit deel staat wat berepspraktijkvrming is en algemene regels waaraan je je met huden. De pleiding die je nu vlgt bestaat uit twee delen: berepspraktijkvrming en nderwijs

Nadere informatie

Het BSA bij het team Financieel Administratieve beroepen.

Het BSA bij het team Financieel Administratieve beroepen. Het BSA bij het team Financieel Administratieve berepen. Beste student, Je bent p 1 augustus 2018 aan een pleiding begnnen. Halverwege peride 4 zal je een bindend studieadvies ntvangen. Dit hudt in dat

Nadere informatie

Memo. Regeling bindend studieadvies

Memo. Regeling bindend studieadvies Mem Betreft: Datum: Prcedure bindend studieadvies 19 Van: Hillie Blmmers Regeling bindend studieadvies Aanleiding: Vanaf 01-01-2018 is de wet vregtijdig aanmelddatum en telatingsrecht mb van kracht. Een

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider. VOORWOORD Vr je ligt de handleiding vr het maken van juw prfielwerkstuk. Zals je weet is het maken van een prfielwerkstuk één van de nderdelen van het schlexamen in de vierde klas vmb-tl/gl. Daarm met

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels

Servicedocument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels Servicedcument vrijstelling generieke examinering Nederlandse taal, rekenen en Engels In dit dcument vindt u een verzicht van de regelgeving ver het verlenen van een vrijstelling van deelname aan de examens

Nadere informatie

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3 LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Peride 1 t/m peride 3 In leerjaar 4 met je de keus gaan maken; wat wil jij gaan den wanneer je het vmbdiplma hebt? Om te laten zien dat je uiteindelijk een studie, die bij je

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 -

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 - Inleiding Dit schljaar sta je vr een belangrijke keuze: het kiezen van je prfiel. De ervaring leert dat het maken van deze keuze niet altijd even gemakkelijk is. Het prfiel en de eventuele extra vakken

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Contact maken en relaties aangaan

Contact maken en relaties aangaan B Cntact maken en relaties aangaan B1 : 7 Weekverslagen Inleiding Je hebt een fijne stageplek gevnden waar je de kmende maanden aan de slag gaat met pdrachten, taken en een stuk reflectie. Omdat wij het

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Gese Lyceum, lcatie Bergweg 2018-2019 1 INHOUDSOPGAVE Het prfielwerkstuk algemeen pagina 3 Wat is een prfielwerkstuk? Waar met een prfielwerkstuk aan vlden? Algemene infrmatie

Nadere informatie

Retailmanagement brochure voor bedrijven

Retailmanagement brochure voor bedrijven Campus Schnmeersen Gebuw B Valentin Vaerwyckweg 1 BE-9000 Gent Retailmanagement brchure vr bedrijven Deze brchure bevat de belangrijkste infrmatie ver de pleiding Retailmanagement. De meest up t date infrmatie

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding Je lpbaanplan in vijf stappen Handleiding vr het schrijven van je lpbaanplan 2018, Mariska Hidding Inhudspgave Vrwrd 3 Del en nut van het lpbaanplan 4 Lpbaanplan vlgens CAR-UWO 4 Maak je eigen lpbaanplan

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek Fd2Learn Beste leerlingen, uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Dat het eten van vis (rijk aan mega- 3 vetzuren) ged is vr het functineren van de hersenen

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: Pagina1 Cnceptkader Begeleiding in de pleidingsschl BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: 1. SCHOOLCULTUUR Lerende rganisatie Gezamenlijke verantwrdelijkheid

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Studiegebied (bso) Tweede graad... Tweede graad... Derde graad... Derde graad... Kantoor. Kantoor. Kantoor

Studiegebied (bso) Tweede graad... Tweede graad... Derde graad... Derde graad... Kantoor. Kantoor. Kantoor Studiegebied (bs) Tweede graad... Tweede graad... Kantr Kantr Derde graad... Derde graad... Kantr Kantradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Kantradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) STUDIEGEBIED

Nadere informatie

Keuzeboekje KLAS 2 & KLAS ILSE KUYPERS DECAAN

Keuzeboekje KLAS 2 & KLAS ILSE KUYPERS DECAAN Keuzebekje KLAS 2 & KLAS 3 2018-2019 ILSE KUYPERS DECAAN INHOUDSOPGAVE De Decaan... 2 He kan ik de keuze maken?... 3 Keuzebegeleiding via Keuzeweb... 5 Drstrm MBO... 6 keuze klas 2... 7 Keuze klas 2 Basis

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Pieter Swager/ Jos Fransen lectoraat elearning

Pieter Swager/ Jos Fransen lectoraat elearning 1 Pieter Swager/ Js Fransen lectraat elearning Scenari: 1 e deel afstudeerfase (1 e semester): schrijven nderzeksplan (vrbeeldscenari/ blauwdruk van een leerpraktijk) Vraf Onderwijskundig kader waarbinnen

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond KvK te s-gravenhage 40409378 Pstbus 600 Phne +31 (0)79 343 81 49 inf@knas.nl 2700 MD Zetermeer Fax +31 (0)79 343 81 50 www.knas.nl Kninklijke Van: KNAS Opleidingen Maitre AJ van der Weg Onderwerp: Tpcach

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders Kwaliteitsaspecten van nderwijs Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders Clfn Titel Kwaliteitsaspecten van nderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders. Auteur

Nadere informatie

handleiding voor begeleiding van mbo-jongeren met eergerelateerde problemen

handleiding voor begeleiding van mbo-jongeren met eergerelateerde problemen handleiding vr begeleiding van mbo-jngeren met eergerelateerde prblemen HANDLEIDING OMGAAN MET EERGERELATEERDE ISSUES VOOR BEGELEIDING VAN MBO-JONGEREN MET EERGERELATEERDE PROBLEMEN Jngeren gaan naar schl

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Stage in de opleiding tot podoposturaal therapeut

Stage in de opleiding tot podoposturaal therapeut Stage in de pleiding tt pdpsturaal therapeut Stage in de pleiding tt pdpsturaal therapeut Pagina 1 van 9 Inhud Inleiding... 3 Del... 4 Kaders... 4 Oefening... 4 Berdeling... 4 Aanwezigheid... 5 Begeleiding...

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Matching bij de HAN - Oriëntatie en verwachtingen

Matching bij de HAN - Oriëntatie en verwachtingen Matching bij de HAN - Oriëntatie en verwachtingen Naam Studentnummer Opleiding In deze vragenlijst geef je aan welke activiteiten je hebt ndernmen p weg naar je vervlgstudie. Ok kun je hier beschrijven

Nadere informatie

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen In deze vragenlijst geef je aan wat je hebt gedaan m te kmen tt je keuze vr deze studie. Ok kun je hier beschrijven waarm je denkt dat deze studie bij ju

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) AVANS HOGESCHOOL Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik p een van nderstaande linken m direct naar het betreffende

Nadere informatie

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011 Training Werken aan Welbevinden Opleidingscurriculum Facit, Velsen-Nrd Februari 2011 Inhudspgave Inleiding 3 1. Algemene beschrijving van de pleiding 4 1.1 Delgrep 4 1.2 Kwalificaties 4 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker Slliciteren bij bnr Fijn dat je wilt slliciteren p de functie van junirmedewerker bnr. Dat kan dr nderstaande vragen te beantwrden, die gebaseerd zijn p de selectiecriteria vr junirmedewerkers. Het eindprfiel

Nadere informatie

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media 7. Opleidingskader vr de functie redacteur web en scial media In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr sleutelfuncties binnen de crisiscmmunicatie. Een daarvan is

Nadere informatie