Het programma Argumenteren is een programma voor het leren analyseren en beoordelen van mondelinge en schriftelijke betogen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het programma Argumenteren is een programma voor het leren analyseren en beoordelen van mondelinge en schriftelijke betogen."

Transcriptie

1 Argumenteren Het prgramma Argumenteren is een prgramma vr het leren analyseren en berdelen van mndelinge en schriftelijke betgen. Delgrepen Argumenteren Argumenteren is bedeld vr leerlingen in de hgere klassen van hav, vw, mb-4, hb- en universitaire pleidingen waarin argumentatieve vaardigheden aangeleerd wrden. Omschrijving Argumenteren Argumenteren is gericht p het aanleren van begrippen die bij het analyseren van vertuigingspgingen van belang zijn, het pragmatisch interpreteren van eenvudige betgen en het kritisch berdelen ervan. Deze vaardigheden zijn van belang vr tekstbegrip, vr het zelf kunnen schrijven van betgen en vr het kunnen deelnemen aan argumentatieve discussies. Argumenteren wrdt gezien als een belangrijk aspect van taalvaardigheid. Vlgens de eindtermen van hav en vw meten leerlingen argumentatie in teksten kunnen analyseren én berdelen. In het centraal examen zijn daarm sinds enige jaren argumentatievragen pgenmen. Als in een tekstgedeelte bijvrbeeld geargumenteerd wrdt p basis van een vergelijking, meten leerlingen eerst kunnen vaststellen dat er sprake is van vergelijkingsargumentatie en vervlgens kunnen berdelen f de gemaakte vergelijking pgaat. Vr dit analyseren en berdelen is basiskennis van een aantal argumentatiebegrippen ndig en efening in het gebruik ervan. Muiswerk Argumenteren kan daar een bijdrage aan leveren. De kennis en vaardigheden p het gebied van argumenteren zijn k van belang vr het schrijfnderwijs en vr de discussies en presentaties in het kader van de lessen mndelinge taalvaardigheid. Met behulp van deze argumentatielessen kunnen leerlingen zich in wrd en geschrift argumentatief sterker weren.de argumentatieleer die in het prgramma wrdt

2 uiteengezet is gebaseerd p de pragma-dialectische benadering van de argumentatiedeskundigen Van Eemeren en Grtendrst. In deze benadering wrdt ervan uitgegaan dat argumentatie erp gericht is een verschil van mening met verbale middelen p te lssen.muiswerk Argumenteren bevat 33 steeds wisselende efeningen en 2 diagnstische tetsen. De stf wrdt uitgelegd in 193 uitlegschermen. De behandeling van de argumentatieleer begint bij de termen en begrippen die ndig zijn m argumentaties en verschillen van mening te identificeren. Vervlgens wrdt de aandacht gericht p de analyse van de argumenten die expliciet f impliciet in betgen kunnen wrden aangeverd en p de structuur van de argumentatie als geheel. Het laatste deel van dit bestand gaat ver de berdeling van argumentatie: de verschillende srten argumentatieschema's en de kritische vragen die daaruit vrtkmen en vertredingen van de regels die gelden vr een redelijke discussie: de drgredenen. Muiswerkprgramma's zijn gebaseerd p een structuur van rubrieken f deelnderwerpen. Bij Argumenteren zijn dit de begrippen en deelvaardigheden die men met leren kennen en die vervlgens geefend meten wrden. De pbuw van het prgramma is gebaseerd p de chrnlgie van eenvudig naar meilijk, wat betekent dat begnnen wrdt met analyseren en dat daarna pas het berdelen kmt. Leerlingen vinden berdelen vaak veel meilijker dan analyseren (Van den Berg, 2000). Ok wrdt in eerste instantie met zeer krte teksten gewerkt en verderp met wat langere. Gezien het medium en het nadeel van lezen van een scherm, blijft de lengte van de teksten swies beperkt. Standpunten en argumenten De eerste rubriek gaat ver het kunnen identificeren van standpunten en argumenten. Theretische nties zijn: Een standpunt is een betwistbare visie p de werkelijkheid. We nemen het k wel 'mening' f 'pvatting'. In principe kan men veral een standpunt ver innemen, ver heel cmplexe zaken, maar k ver heel eenvudige. Bij een standpunt wrdt altijd een psitie ingenmen ten pzichte van iets. Dat 'iets' bestaat uit een f meer prpsities (uitingen, uitspraken). Een prpsitie kan bestaan uit een waarneming, een rdeel, een vrspelling, etc. Tegenver een prpsitie kan een psitief, een negatief, f een neutraal standpunt wrden ingenmen. De prpsities waarver standpunten wrden ingenmen, kunnen qua reikwijdte sterk verschillen. Ze kunnen bijvrbeeld slaan p bepaalde eigenschappen van een persn, p één persn, p verschillende persnen, p alle mensen. De kracht waarmee een standpunt wrdt ingenmen, kan eveneens verschillen. Een stelling kan met vlstrekte zekerheid naar vren gebracht wrden, f als een vrzichtige vrnderstelling. Sms kun je een standpunt gemakkelijk herkennen. Dikwijls echter is de cntext ndig m te kunnen zeggen f een uitspraak een standpunt is.

3 Een argument is een uitspraak die dient als ndersteuning van een standpunt. Wie een standpunt verdedigt, kan eerst dat standpunt nemen en vervlgens het argument, f andersm. Aan bepaalde signaalwrden kun je standpunten en argumenten vaak herkennen. De spreker f schrijver kan zijn standpunt 'verstppen', bijvrbeeld in een retrische vraag f in een irnische pmerking. Bij het interpreteren van argumentatie neem je als welwillende lezer f luisteraar de meest vr de hand liggende betekenis aan. Verschillen van mening Wat verstaan we nder een verschil van mening, welke srten meningsverschillen zijn er en welke rl spelen ze in argumentatieve discussies? Deze vragen wrden beantwrd in de stf van rubriek B. Theretische nties zijn: Waar geargumenteerd wrdt, is sprake van een verschil van mening. De mening wrdt wérkelijk betwist, f de spreker/schrijver gaat ervan uit dat de mening betwistbaar is. Hij beschuwt de hrder f lezer dan als iemand die met redelijke argumenten vertuigd kan wrden. Er zijn bij een verschil van mening twee partijen betrkken: de prtagnist die een bepaald standpunt inneemt en de antagnist die dit standpunt in twijfel trekt f verwerpt. In geschreven teksten blijft het standpunt van de lezer vaak impliciet. Er kmt maar één partij aan het wrd. Met de andere partij wrdt wel rekening gehuden. De basisvrm van een verschil van mening ntstaat als een psitief f negatief standpunt p twijfel stuit. In beide gevallen wrdt één standpunt ingenmen ten pzichte van één prpsitie en er is maar één partij die de plicht heeft dit standpunt te verdedigen. De andere partij heeft (ng) geen mening. Het verschil van mening is niet gemengd.

4 Uitleg bij efening B2 Srten verschil van mening. Structuur van argumentatie Deze rubriek gaat ver de manier waarp argumentaties kunnen zijn pgebuwd. Theretische nties: Bij enkelvudige argumentatie is sprake van één argument bij één standpunt. Sms hrt daar k een verbindende uitspraak bij. Onderdelen van de argumentatie kunnen wel verzwegen zijn. Bij meervudige argumentatie is sprake van twee f meer alternatieve verdedigingen van hetzelfde standpunt. Deze argumenten staan ls van elkaar en zijn in principe gelijkwaardig. Je kunt meervudige argumentatie dan k zien als een cmbinatie van enkelvudige argumentaties. Bij nevenschikkende argumentatie is eveneens sprake van twee f meer argumenten. Deze zijn echter van elkaar afhankelijk. Sms wrdt daarbij vruitgelpen p mgelijke tegenwerpingen. Argumenten kunnen p hun beurt ndersteund wrden dr andere argumenten. Dat heet getrapte f nderschikkende argumentatie. Sms wrdt deze getrapte argumentatie spntaan gegeven. Bij getrapte argumentatie krijgt het argument de functie van standpunt ten pzichte van het subargument. Signaalwrden van psmming kunnen duiden p meervudige óf nevenschikkende argumentatie. Een cmbinatie van signaalwrden wijst vaak p getrapte argumentatie.

5 Oefening C6 Argumentatiestructuur. Onderdelen en geldigheid Deze rubriek gaat ver de nderdelen waaruit een argumentatie bestaat en de (lgische) geldigheid waarvan al dan niet sprake kan zijn. Theretische nties: Een cmplete redenering bestaat uit drie nderdelen: - Cnclusie f standpunt - Argument (want...) - Verbindende uitspraak (Als... --> dan...) De nderdelen mgen k van plaats wisselen en een f meer nderdelen kunnen weggelaten wrden. Ok p weggelaten nderdelen kan een lezer f luisteraar kritiek geven. Redeneringen die in een argumentatie wrden gebruikt, meten geldig zijn, f dr explicitering van verzwegen argumenten geldig gemaakt kunnen wrden. We gebruiken daarbij de regels van de lgica. Lgische argumentaties kunnen dan k weergegeven wrden met symblen in plaats van met wrden en zinnen. Bijvrbeeld: als A dan B (verbindende uitspraak), A (argument), dus: B (cnclusie) Het is ngeldig m een vldende vrwaarde aan te zien vr een ndzakelijke vrwaarde! Argumentatieschema's Deze rubriek gaat ver de manier waarp geargumenteerd wrdt. Wat is de relatie tussen standpunt en argument? De drie hfdsrten kmen aan bd. Theretische nties: Als in een argumentatie een geldige redenering is gebruikt, wil dat ng niet zeggen dat de argumentatie geslaagd is. Dat hangt namelijk k af van de tepassing van het gebruikte argumentatieschema. We nderscheiden drie hfdsrten. De eerste is: argumentatie p basis van een kentekenrelatie. Men verdedigt een standpunt dr in het argument een bepaald kenteken f symptm te nemen van

6 wat men in het standpunt beweert. Ok een redenering waarin gegeneraliseerd wrdt p basis van een vrbeeld, hrt bij dit type argumentatie. De tweede is: argumentatie p basis van een vergelijking. Men verdedigt een standpunt dr te zeggen dat wat men in het standpunt beweert, vereenkmt met wat men in het argument naar vren brengt. De derde is: argumentatie p basis van een causaal verband. Men verdedigt een standpunt dr tussen dat standpunt en het argument een causaal verband te leggen. Ok bij de del-middel-argumentatie is sprake van een causale relatie tussen standpunt en argument. Naast een typering van de drie belangrijkste argumentatievrmen, wrden k de belangrijkste kritische vragen vr de berdeling aangegeven in de uitlegschermen. Aanvaardbaarheid en cnsistentie In deze rubriek staat de berdeling van de aanvaardbaarheid en de cnsistentie van de gebruikte argumentatie centraal. Er wrdt speciaal 'ingezmd' p argumentaties ver beleid. Aan welke eisen meten die vlden m aanvaardbaar te zijn? Theretische nties: Er kan aan een betg van alles mankeren, waardr je je er niet dr zu meten laten vertuigen. Bijvrbeeld als er njuistheden f tegenstrijdigheden in staan. Om te kunnen berdelen wat een betg waard is, handel je als vlgt: Kijken f het betg in zijn geheel cnsistent is. Een cmplexe argumentatie ntleden in een samenstelsel van enkelvudige argumentaties. Berdelen f elke afznderlijke argumentatie klpt. Het berdelen van enkelvudige argumentaties gaat in vier stappen: Kijk f er tegenstrijdigheden f njuistheden in staan. Berdeel f de (verzwegen) argumenten aanvaardbaar zijn. Bedenk f de redenering geldig is. Ga na f het gekzen argumentatieschema crrect is tegepast (geen van de vaste vragen wrdt met nee beantwrd). Is een van deze punten niet in rde, dan is de redenering niet steekhudend, f minder vertuigend. Argumenten kunnen bestaan uit feitenuitspraken f meningen. Van een feitenuitspraak kan in principe wrden nderzcht f hij waar is. Bij een mening is dat níet mgelijk. Sms is het uitzeken van de waarheid van een feitenuitspraak erg lastig. Van smmige argumentatieve feitenuitspraken kan de aanvaardbaarheid gemakkelijk wrden vastgesteld. Bijvrbeeld als de waarheid van z n uitspraak kan wrden gecntrleerd dr ged te kijken, f dr in een encyclpedie te kijken.

7 Ok ver de aanvaardbaarheid van niet-feitelijke uitspraken is sms gemakkelijk vereenstemming te bereiken mdat het algemene waarderdelen f wijsheden betreft. Sms is het meilijk m het eens te wrden ver de aanvaardbaarheid van een uitspraak. Bij ingewikkelde kwesties en bij specifieke waarden en nrmen kun sms je ernstig van mening verschillen, terwijl de verdediging lastig is. Er zijn veel verschillende srten betgen. Eén daarvan is het veel vrkmende betg waarmee men een beleidsvrstel verdedigt. In z n betg met de verdediger van het vrstel de vlgende standaardvragen met ja beantwrden. Levert het huidige beleid ernstige prblemen p? Is het beleidsvrstel uitverbaar? Is het beleidsvrstel deltreffend? Wegen de vrdelen van het beleidsvrstel p tegen de nadelen? Bij een discussie ver beleid hebben de verdediger van het beleid en zijn tegenstander heel verschillende rllen. De verdediger (prtagnist) van een beleidsbetg heeft de bewijslast. Wie iets wil veranderen, met dat verdedigen. Hij met elk van de vier standaardvragen met ja beantwrden en vr elke vraag minstens één ged argument geven. De tegenstander (antagnist) heft slechts twijfel te zaaien ver één van de punten die de verdediger nemt, m daarmee het betg nderuit te halen. Argumentatieregels Discussianten kunnen de plssing van een geschil bemeilijken f zelfs verhinderen. Dat kan in alle discussiefasen en dr beide partijen gebeuren. De verkeerde discussiezetten (per ngeluk f met pzet), kunnen gezien wrden als vertredingen van discussieregels. De eerste vijf regels hebben betrekking p de argumentatie. De vlgende vijf betreffen het discussiegedrag (rubriek H). Theretische nties: Het del van een discussie is dat een verschil van mening wrdt pgelst. Om dit del te bereiken, meten de partijen zich aan bepaalde discussieregels huden. Overtreding van een van deze regels, bemeilijkt het plssen van het verschil van mening. Z n vertreding heet een drgreden. Er zijn twee srten discussieregels: regels die bepalen aan welke eisen de argumentatie met vlden en regels die aangeven he discussianten zich meten gedragen, willen meningsverschillen tt een plssing wrden gebracht. Vijf regels bepalen aan welke eisen de argumentatie met vlden: de argumentatieschemaregel, de geldigheidsregel, de uitgangspuntregel, de afsluitingsregel, de taalgebruiksregel.

8 Oefening G1 Drgredenen dr schemagebruik. Gedragsregels Verkeerde discussiezetten (per ngeluk f met pzet), kunnen gezien wrden als vertredingen van discussieregels. De eerste vijf regels hebben betrekking p de argumentatie (rubriek G). De vlgende vijf betreffen het discussiegedrag. Daar gaat rubriek H ver. Theretische nties: de vrijheidsregel: discussianten mgen elkaar niet beletten een standpunt, f twijfel ver een standpunt naar vren te brengen. Overtredingen c.q. drgredenen: een standpunt tabe verklaren; argumentum ad hminem (de persn aanvallen in plaats van zijn standpunt); argumentum ad baculum (de tegenpartij nder druk zetten). de verdedigingsplichtregel: wie een standpunt naar vren brengt, met dat desgevraagd verdedigen. Overtredingen c.q. drgredenen: ntduiken van de bewijslast en verschuiven van de bewijslast. de standpuntregel: de argumentatie met betrekking hebben p het standpunt dat k werkelijk dr de andere partij naar vren is gebracht. Overtreding c.q. drgreden: drgreden van de strman (iemand een fictief standpunt in de schenen schuiven, dr bijvrbeeld te verdrijven f te simplificeren). de relevantieregel: de argumentatie met relevant zijn vr het standpunt dat verdedigd wrdt. Overtredingen c.q. drgredenen: irrelevante infrmatie naar vren brengen; nn-argumentatie naar vren brengen, bijvrbeeld pscheppen; een berep den p vrrdelen, f p psitieve f negatieve emties. de verzwegen-argumentregel: je mag iemand niet ten nrechte verzwegen argumenten teschrijven, f je aan de verantwrdelijkheid vr een eigen verzwegen argument nttrekken. Overtredingen c.q. drgredenen: pblazen van wat dr de ander verzwegen is, f lchenen van een eigen verzwegen argument.

9 Het leren van de afznderlijke vaardigheden is geen del p zichzelf. Er met een transfer plaatsvinden naar het mndelinge en schriftelijke taalgebruik in de klas. Het is aan te raden dat de dcent in discussie en argumentatieefeningen de vaardigheden in samenhang efent. Bij de tetsen en efeningen van Muiswerk Argumenteren is gekzen vr teksten die geschikt en interessant kunnen zijn vr een breed publiek. Ze zijn sms vergenmen uit kranten, ppulaire tijdschriften en fldermateriaal, maar sms k speciaal geschreven f gecnstrueerd, zdat ze passen bij de begde training. De rubrieken van Muiswerk Argumenteren die hren bij de aan te leren deelvaardigheden, kmen in de vlgende paragrafen stuk vr stuk aan bd. De belangrijkste theretische nties, die pgenmen zijn in de uitlegschermen, geven we daarbij weer. De vrbeelden die in de uitlegschermen staan, zijn hier weggelaten. Argumentatie is naast een verbale, k sciale een ratinele activiteit die erp gericht is een redelijke berdelaar te vertuigen van de aanvaardbaarheid van een standpunt dr een f meer prpsities naar vren te brengen die ter rechtvaardiging van dat standpunt dienen (Van Eemeren, 2001). Verbaal dus, mdat in mndelinge en schriftelijke taaluitingen gebruik wrdt gemaakt van wrden; sciaal mdat bij argumenteren altijd andere persnen betrkken zijn; ratineel mdat de rede gebruikt wrdt m een standpunt z te verdedigen dat het vr anderen aanvaardbaar wrdt. Rubriek Oefening Type Opgaven Items A Standpunten en 1 Srten standpunten Meerkeuze 4 14 argumenten 2 Standpunten aanwijzen Wijs aan in zin Over standpunten en argumenten Meerkeuze Signaalwrden van argumentatie Wijs aan in tekst Verbrgen standpunten Meerkeuze Standpunten en argumenten Meerkeuze 3 20 B Verschillen van mening 1 Verschil van mening Meerkeuze Srten verschil van mening Meerkeuze Argumentatieve discussies Meerkeuze Meningsverschillen en discussies Meerkeuze 6 18 C Structuur van 1 Enkelvudig en meervudig Meerkeuze 3 15 argumentatie 2 Meervudig f nevengeschikt Meerkeuze Meervudig, nevengeschikt, getrapt Meerkeuze Argumentatie in teksten Meerkeuze Argumentatie in langere teksten Meerkeuze Argumentatiestructuur Meerkeuze 1 12 D Onderdelen en 1 Verzwegen nderdelen Meerkeuze 2 12 geldigheid 2 Onderdelen van argumentatie Meerkeuze Cnclusies trekken Meerkeuze Geldigheid van redeneringen Meerkeuze 4 12 E Argumentatieschema's 1 Argumentatieschema's Meerkeuze Argumentatieschema's in teksten Meerkeuze Stand.NL Meerkeuze Vragen bij schema's Meerkeuze 6 14 F Aanvaardbaarheid en 1 Feiten en meningen Rijen 1 20 cnsistentie 2 Argumenten wegen Meerkeuze Argumentatie ver beleid Meerkeuze Aanvaardbaarheid en cnsistentie Meerkeuze 5 16 G Argumentatieregels 1 Drgredenen dr schemagebruik Meerkeuze Overtreding argumentatieregels Meerkeuze 7 15 H Gedragsregels 1 Gedragsregels Meerkeuze Overtreding gedragsregels Meerkeuze Debat ver rken Meerkeuze 5 21

10 TOT SLOT LITERATUUR Eemeren, F.H., R. Grtendrst, en Sneck Henkemans, A.F. (1995). Argumentatie. Inleiding in het analyseren, behrdelen en presenteren van betgen. Grningen: Wlters-Nrdhff. Eemeren, F.H. van (2000). He zat het k alweer met de argumentatieleer? Levende Talen Tijdschrift, nummer 1, p. 4 t/m 10. Braas C, E. van der Geest, A. de Schepper (1996), Argumenteren. Grningen: Wlters-Nrdhff.

Het Muiswerkprogramma Argumenteren is een programma voor het leren analyseren en beoordelen van mondelinge en schriftelijke betogen.

Het Muiswerkprogramma Argumenteren is een programma voor het leren analyseren en beoordelen van mondelinge en schriftelijke betogen. Argumenteren Het Muiswerkprogramma Argumenteren is een programma voor het leren analyseren en beoordelen van mondelinge en schriftelijke betogen. Doelgroepen Argumenteren Argumenteren is bedoeld voor leerlingen

Nadere informatie

LESSTOF. Argumenteren

LESSTOF. Argumenteren LESSTOF Argumenteren INHOUD INLEIDING... 3 DOELGROEP... 3 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 5 Lesstof Argumenteren 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het onderwijs. De programma s zijn verkrijgbaar

Nadere informatie

LESSTOF. Argumenteren

LESSTOF. Argumenteren LESSTOF Argumenteren 2 Lesstof Argumenteren INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 5 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 7 Lesstof Argumenteren 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het onderwijs. De

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen.

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen. Begrijpend Lezen 2 Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit teksten te halen. Delgrepen Begrijpend Lezen 2 Muiswerk Begrijpend Lezen 2 is gemaakt

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 1 Het prgramma is

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. GEVARIEERDE SPELLING Gevarieerde Spelling is een prgramma vr het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Delgrep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedeld vr leerlingen

Nadere informatie

BASIS WERKWOORDSPELLING

BASIS WERKWOORDSPELLING BASIS WERKWOORDSPELLING Basis Werkwrdspelling is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Delgrepen Basis Werkwrdspelling Het prgramma Basis Werkwrdspelling is bedeld vr leerlingen in

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling Basisspelling Het Muiswerkprgramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van de Nederlandse spelling; regels die p de basisschl wrden aangeleerd en waarmee in het vrtgezet nderwijs ng wrdt geefend. Delgrepen

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen.

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Verbanden 2 Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Delgrep Verbanden 2 Verbanden 2 is bedeld vr leerlingen in klas 1-4 van het vmb en in klas 1-3 van hav/vw.

Nadere informatie

Ontleden en Benoemen 1&2

Ontleden en Benoemen 1&2 Ontleden en Benemen 1&2 Het prgramma Ontleden en Benemen 1&2 besteedt aandacht aan vrijwel alle wrdsrten en zinsdelen die de traditinele grammatica nderscheidt. Delgrep Ontleden en Benemen 1&2 Ontleden

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 2 Het prgramma is

Nadere informatie

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2 VERBANDEN 2 Het cmputerprgramma Verbanden 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Spelling voor gevorderden

Spelling voor gevorderden Spelling vr gevrderden Het Muiswerkprgramma Spelling vr Gevrderden is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en tegepast. Delgrep Rekenen

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

berekeningen met hoeken, het werken met drie-dimensionale assenstelsels en de meetkundige

berekeningen met hoeken, het werken met drie-dimensionale assenstelsels en de meetkundige Meten en Meetkunde 2 Muiswerk Meten en Meetkunde 2 besteedt aandacht aan de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, ppervlaktes en inhuden, en cördinaten. In niveau 2 kmen de berekeningen

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Spelling voor de bovenbouw

Spelling voor de bovenbouw Spelling vr de bvenbuw Het Muiswerkprgramma Spelling vr de bvenbuw is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement 6. Opleidingskader vr de prcespleiding Infrmatiemanagement In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr prcessen nder Bevlkingszrg. Hiernder wrdt het pleidingskader vr

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015 Dmeinmdel vr hypthesetetsen Sietske 23 ktber 2015 In dit dcument wrdt een mgelijk dmeinmdel vr hypthesetetsen beschreven. Het dcument bestaat uit twee delen: het dmeinmdel zelf en de verwegingen bij het

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal Uitwerking kerndel 2 Nederlandse taal Tussendelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair nderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndel 2 Stichting

Nadere informatie

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken.

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken. Wat is het V-niveau? In het V-niveau f vrderingsniveau wrden kennis en vaardigheden verder ingeefend en uitgebreid. Hiervr steunt men p de verwrven basiskennis vanuit het initiatieniveau f de lagere schl.

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media 7. Opleidingskader vr de functie redacteur web en scial media In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr sleutelfuncties binnen de crisiscmmunicatie. Een daarvan is

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum.

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum. Verslag wrkshp 1 en 2 : In de wrkshp is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tt de theretische nderbuwing/ het theretisch kader van het curriculum. Een eerste reactie p de pzet van het curriculum:

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

Het individueel beoordelen van groepswerk.

Het individueel beoordelen van groepswerk. SAMENWERKING: (G)EEN PROBLEEM Het individueel berdelen van grepswerk. Grepspdrachten zijn vr veel dcenten bewust gekzen instrumenten m te kmen tt een krachtige leermgeving. 1 Het zrgt vr een actieve inbreng

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Comprehensive Reading 2

Comprehensive Reading 2 Cmprehensive Reading 2 Met behulp van Cmprehensive Reading 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit Engelse teksten te halen. Delgrep Cmprehensive Reading 2 Dit prgramma is gemaakt

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider. VOORWOORD Vr je ligt de handleiding vr het maken van juw prfielwerkstuk. Zals je weet is het maken van een prfielwerkstuk één van de nderdelen van het schlexamen in de vierde klas vmb-tl/gl. Daarm met

Nadere informatie

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)'

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)' Nederlandse Berepsrganisatie van Accuntants (NBA) T.a.v. het Adviescllege vr Berepsreglementering Pstbus 7984 1008AD Amsterdam 31 ktber 2016 Referentie: HR/TvV/31102016 Betreft: Reactie p Cnsultatiedcument

Nadere informatie

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp Kennisdcument WMO 2015 en Huishudelijke hulp De gevlgen van uitspraken van de Centrale Raad van Berep vr gemeentelijk beleid biedt u dit kennisdcument aan in samenwerking met haar partner: Auteur: mr.

Nadere informatie

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014 Gedragsprtcl ICBS de Hrizn. Juni 2014 Inhud Gedragsprtcl ICBS de Hrizn in Rilland. 1. Uitgangspunten. blz 3 2. Definities blz 3 3. Directe aanpak van rdeverstringen, ruzies. blz 4 4. Werken aan sciaal

Nadere informatie

Summatieve beoordeling [naam] [ niveau ]

Summatieve beoordeling [naam] [ niveau ] Summatieve berdeling [naam] [ niveau ] Dit berdelingsfrmulier bestaat uit vijf nderdelen, één vr elke nderzeksfase. Elke subvaardigheid met wrden berdeeld p A-niveau m dit niveau te behalen en m te mgen

Nadere informatie

Standaarden en eindtermen ve

Standaarden en eindtermen ve Standaarden en eindtermen ve Een vergelijkend verzicht Raamwerk NT2 CINOP maart 2013 1 INHOUD 1. Inleiding pagina 3 2. Algemene verschillen en vereenkmsten pagina 4 3. Vergelijking per vaardigheid pagina

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES

HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES The literature review Het is belangrijk m te bepalen wat anderen al ver het prbleem geleerd hebben vr je het zelf bestudeerd. Het idee van een literatuurstudie

Nadere informatie

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen In deze vragenlijst geef je aan wat je hebt gedaan m te kmen tt je keuze vr deze studie. Ok kun je hier beschrijven waarm je denkt dat deze studie bij ju

Nadere informatie

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek Op bezek Richtlijnen vr diacnaal bezek Versie 1.3 Generale diacnale cmmissie 2019 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website: www.hersteldhervrmdekerk.nl/diacnaat

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN!

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! Pstadres: GBS Het Kmpas, Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 727 17 70 1. Visie Als schl willen we extra aandacht geven aan het welbevinden van

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Waterbeheer, kan jij het aan?

Waterbeheer, kan jij het aan? Waterbeheer, kan jij het aan? Een rllenspel ver waterbeheer in het beheergebied van een waterschap Vakgebied: Aardrijkskunde, Bilgie, Maatschappijleer Niveau: klas 3 HAVO en VWO Tijdsduur: 60 minuten Waterbeheer

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer Inhud: 5.1 Plichten van de werkgever 5.2 Plichten van de werknemer 5.3 Schadevergeding 5.4 Algemene wet gelijke behandeling 5.1 Plichten van de werkgever

Nadere informatie

W O O N R U IM TE B A S IS

W O O N R U IM TE B A S IS LEERGANG VERHUURMAKELAAR W O O N R U IM TE B A S IS Een krte impressie van de pleiding: Vr wie bestemd Wat leer je Wat kun je ermee Tijdsduur en middelen De Verhuur Academy Klassikaal f E-Learning. VOOR

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Gese Lyceum, lcatie Bergweg 2018-2019 1 INHOUDSOPGAVE Het prfielwerkstuk algemeen pagina 3 Wat is een prfielwerkstuk? Waar met een prfielwerkstuk aan vlden? Algemene infrmatie

Nadere informatie

INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN

INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN Vr de NSE2019 is het mgelijk m instellingsvragen aan te leveren. Deze wrden aan het eind van de basisvragenlijst vrgelegd aan de studenten van uw instelling. Deze

Nadere informatie

Gemeente Ede. Memo. Bijlage 2 (behoort bij 663983)

Gemeente Ede. Memo. Bijlage 2 (behoort bij 663983) Gemeente Ede Bijlage 2 (behrt bij 663983) Mem Aan : De gemeenteraad van Ede Van : Cllege van burgemeester en wethuders Datum : 12 april 2011 Registratienummer : 663981 Onderwerp : Discussienta vr uitwerking

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers Advies keuring gezichtsvermgen vr verkeersdeelnemers Wettelijke eisen Bij wet wrden eisen aan het gezichtvermgen van rijbewijshuders gesteld. Het cmplete verzicht van deze eisen treft u in bijlage 1. Grfweg

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

PTA L.O. 4/5Havo 4/5/6VWO Plan van Toetsing en afsluiting voor het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Gouda- Locatie Antoniuscollege Vaksectie L.O.

PTA L.O. 4/5Havo 4/5/6VWO Plan van Toetsing en afsluiting voor het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Gouda- Locatie Antoniuscollege Vaksectie L.O. PTA L.O. 4/5Hav 4/5/6VWO Plan van Tetsing en afsluiting vr het vak L.O. 2012-2013 CARMELCOLLEGE Guda- Lcatie Antniuscllege Vaksectie L.O. PTA L.O. 4/5Hav 4/5/6VWO 2012-2013 Plan van Tetsing en Afsluiting

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Coachend feedback geven. 2-daagse training rond feedback geven en ontvangen

Coachend feedback geven. 2-daagse training rond feedback geven en ontvangen 2-daagse training rnd feedback geven en ntvangen Wat is de kern van deze training? Tijdens deze intensieve praktijkpleiding zmen we in p een van de belangrijkste (én meilijkste) cmmunicatievaardigheden:

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu De denkstijltest Wat is het? Uw manier van denken bepaalt in sterke mate he u zich velt en he u handelt. Dat geldt vr individuen, maar k vr teams en rganisaties. MindSnar is een methde waarmee denkstijlen

Nadere informatie