Strategisch Kader VO-raad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategisch Kader VO-raad"

Transcriptie

1 Strategisch Kader VO-raad Inhoud 1. Inleiding 2. Strategische doelstellingen 3. Visie, rol en missie 4. Interne en externe ontwikkelingen 5. Inhoudelijk strategische lijnen 5.1 Onderwijs dat recht doet aan de individuele talenten van leerlingen 5.2 Professionalisering van de schoolorganisatie 5.3 Bedrijfsvoering, modern werkgeverschap en cao 5.4 Governance 6. Verdere uitwerking 1. Inleiding De samenleving verandert en het onderwijs verandert mee. Dit is een continu proces. Welke kennis en vaardigheden moet het onderwijs de leerlingen meegeven om goed voorbereid te zijn op de toekomst? Welk curriculum en welke onderwijsarchitectuur past daarbij? Hoe beïnvloeden technologische en demografische ontwikkelingen het onderwijs, welke kansen en risico's brengt dit met zich mee? Juist in een tijd waarin veranderingen elkaar in een snel tempo opvolgen, is het zaak op gezette tijden het strategische kompas te herijken. Dat doen we in dit Strategisch Kader Hierbij bouwen we voort op ontwikkelingen die in de afgelopen periode in gang zijn gezet. In 2014 participeerden bijna vijfhonderd schoolleiders en bestuurders in de VO2020-tour. Deze gesprekken gaven richting aan het sectorakkoord VO dat nog hetzelfde jaar gesloten werd. De ambities voor onderwijsvernieuwing uit deze agenda zijn een belangrijke onderlegger voor dit Strategisch Kader. In de komende periode zal de VO-raad in een voortdurend gesprek met scholen en zijn leden, door middel van de periodiek te houden VO2020-tour, het VO-congres, regiobijeenkomsten en diverse projecten, de realisatie van de ambities uit het sectorakkoord stimuleren, en toetsen of de gemaakte afspraken aanscherping behoeven. Het Strategisch Kader geeft inzicht in de strategische doelen die de VO-raad als vereniging wil bereiken en de strategie die de vereniging daarbij volgt. Uit dit meerjarige kader worden de activiteiten voor 2016 en verder gedestilleerd in de vorm van jaarplannen. 2. Strategische doelstellingen De VO-raad is een vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs. De strategische doelstellingen, zoals verankerd in de statuten, zijn: Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de leden van de vereniging belangenbehartiging. Het bevorderen van de kwaliteit en de ontwikkeling van het voortgezet onderwijs in Nederland sectorontwikkeling.

2 3. Visie, rol en missie Voor goed onderwijs, dat recht doet aan de individuele talenten van leerlingen, zijn diverse partijen belangrijk. De overheid en de politiek, die op nationaal niveau de kaders en randvoorwaarden vaststellen waarbinnen het voortgezet onderwijs opereert. De ouders die de ontwikkeling van hun kinderen toevertrouwen aan een school en het beleid van de school mede vormgeven. De leraren die zich dagelijks, binnen en buiten de klas, inspannen voor de ontwikkeling van de leerlingen. De bestuurders en schoolleiders die de organisatie van de school als instelling op zich nemen en richting geven aan de kwaliteit van de school. In de visie van de VO-raad is leiderschap essentieel voor het bevorderen van de kwaliteit van het voortgezet onderwijs. Bestuurders en schoolleiders stellen leraren en ondersteunend personeel in staat hun werk goed te doen en creëren daarmee de omstandigheden, waaronder een veilige leeromgeving, waarin leerlingen het best tot hun recht kunnen komen. Zonder leiderschap en goed bestuur geen goed en vernieuwend onderwijs. Als vereniging van schoolbesturen behartigt de VO-raad de collectieve belangen van schoolbesturen, onder andere in hun rol als werkgever, en faciliteert schoolbestuurders en -leiders bij het vervullen van hun taak. Hij doet dit sector-breed en werkt hierbij, waar mogelijk, samen met andere partijen die een wezenlijke rol spelen bij het bevorderen van de kwaliteit van het voortgezet onderwijs, zoals overheid en politiek, (organisaties van en voor) leraren, ouders en leerlingen en het toeleverend en vervolgonderwijs. In dit complexe maatschappelijk onderwijsveld inventariseert en bespreekt de VO-raad de wensen en behoeften van leden en vertaalt deze door naar eigen beleidskeuzes en collectieve maatregelen als de cao. Zo worden praktijk en beleid met elkaar verbonden. Missie Goed onderwijs waarin de individuele talenten van leerlingen tot hun recht komen en leerlingen worden voorbereid op hun rol in de samenleving, is een belangrijk maatschappelijk goed. De VO-raad bevordert de kwaliteit en ontwikkeling van het voortgezet onderwijs in Nederland. Leiderschap en goed bestuur in de schoolorganisatie zijn hiervoor essentieel. Als vereniging van schoolbesturen behartigt de VO-raad de gemeenschappelijke belangen van zijn leden en faciliteert schoolbestuurders en -leiders bij het vervullen van hun taak. 4. Interne en externe ontwikkelingen De samenleving, en daarmee het onderwijs, is continu in beweging. Demografische, economische, sociaal-culturele en technologisch ontwikkelingen zorgen de komende jaren voor een andere context en andere condities voor het voortgezet onderwijs. Wat gebeurt er om ons heen en wat betekent dit voor de vraag aan scholen en onze rol als VO-raad?

3 Flexibilisering Onder invloed van technologische ontwikkelingen en een toenemende individualisering groeien we toe naar een kennis- en netwerksamenleving. Voor het onderwijs betekent dit een omslag van massaproductie naar maatwerk. Deze flexibiliseringsbeweging raakt het voortgezet onderwijs op diverse manieren. Denk aan de wens om individuele talenten van leerlingen aan te boren en te ontwikkelen, het benutten van de mogelijkheden van ICT binnen het primaire proces, het bevorderen van de ontschotting tussen de sectoren PrO-vmbo-havo-vwo, de noodzaak om in te spelen op de snel veranderende (flexibiliserende) arbeidsmarkt en om 21ste eeuwse vaardigheden een centrale plek te geven in het onderwijs. Bovendien staan scholen voor de uitdaging om met een dalend aantal leerlingen aantrekkelijk en gevarieerd onderwijsaanbod in stand te houden. Brede vormingstaak Voortschrijdende globalisering en culturele en religieuze diversiteit in onze samenleving dragen bij aan de roep om een brede vorming. De VO-scholen willen deze brede taak van het onderwijs vormgeven, leerlingen opvoeden tot kritische wereldburgers en aandacht geven aan de kernwaarden in onze samenleving. Accountability De samenleving vraagt in toenemende mate om transparantie en doelmatigheid. Het onderwijs wordt gefinancierd met publieke middelen. Dit vraagt van scholen en schoolbesturen een heldere verantwoording over de kwaliteit van het onderwijs en over de doelmatige inzet van de middelen. Tevens groeit hiermee het besef dat de hele sector wordt aangesproken op een misstap bij één enkel schoolbestuur. Dit vraagt een zelfkritische sector, waarin leden elkaar aanspreken en besturen zich willen houden aan lidmaatschapseisen binnen de Code Goed Bestuur. 5. Inhoudelijk strategische lijnen In aansluiting op bovenstaande zijn vier inhoudelijk strategische lijnen te benoemen die voor de komende jaren richtinggevend zijn voor het werk van de VO-raad. Deze lijnen hangen met elkaar samen en kunnen dan ook niet los van elkaar gerealiseerd worden. We streven naar onderwijs dat recht doet aan de individuele talenten van leerlingen. Dit kan alleen in een professionele schoolorganisatie. Daarvoor zijn modern werkgeverschap en goed bestuur nodig. Hieronder worden de vier inhoudelijk strategische lijnen verder uitgewerkt en toegelicht. 5.1 Onderwijs dat recht doet aan de individuele talenten van leerlingen De samenleving is voortdurend in ontwikkeling en de vraag om innovatie en flexibilisering is groot. Dit stelt hoge eisen aan de opdracht van het voortgezet onderwijs, waar kennis en vaardigheden voor de toekomst centraal staan. Geen statische begrippen, maar een constante beweging. De brede maatschappelijke opdracht impliceert dat scholen een goede balans weten te vinden in de elementen kennis, maatschappelijke toerusting en persoonsvorming. Het gaat om onderwijs dat qua inhoud, vorm en vaardigheden is toegerust voor de 21e eeuw.

4 In de samenleving van nu is het individu meer centraal komen te staan. Van scholen wordt verwacht dat zij de individuele talenten van leerlingen centraal stellen en dat elke leerling een kwalificatie haalt die past bij zijn of haar talent. Scholen werken daarom aan maatwerk, gepersonaliseerd en gedifferentieerd onderwijs en meer flexibiliteit. De leerling staat centraal, niet het systeem. Door sterker op talenten te focussen, maatwerk te bieden en het onderwijs meer te richten op de brede vorming van leerlingen en competenties die nodig zijn in de 21e eeuw, bereiden we onze leerlingen het best voor op de samenleving van morgen. Wat betekent dit voor de VO-raad? De kwaliteit van het onderwijs wordt bepaald door de mate waarin de scholen erin slagen de leerlingen voor te bereiden op een passende plaats in een dynamische samenleving. De VO-raad ziet het als zijn verantwoordelijkheid dat scholen in het voortgezet onderwijs in staat gesteld worden om deze kwaliteit te kunnen leveren. De VO-raad zet zich in voor voldoende ruimte en mogelijkheden voor scholen om maatwerk te leveren en bevordert dat scholen vormen van gepersonaliseerd en gedifferentieerd onderwijs ontwikkelen. 5.2 Professionalisering van de schoolorganisatie Leerlingen in het voortgezet onderwijs leren het meest in een inspirerende leeromgeving. Dit stelt eisen aan de professionaliteit van de schoolorganisatie en de bestuurders, schoolleiders en leraren, omdat verwacht wordt dat zij een ambitieus leerklimaat creëren. De scholen leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan een duurzame kwaliteitsverbetering in de VO-sector en aan de aantrekkelijkheid van het voortgezet onderwijs als werkveld. Dit vraagt van schoolleiders en bestuurders dat ze binnen de school een gezamenlijke visie en richting creëren, de juiste beroepscompetenties en bekwaamheden bezitten en toegerust zijn om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun bestuurlijke taak in een snel veranderende samenleving te vervullen. Schoolleiders en bestuurders blijven investeren in hun professionele ontwikkeling. Professionele leraren zijn cruciaal voor goed onderwijs. Leraren oefenen hun vak echter altijd uit binnen de context van hun schoolorganisatie. Belangrijk is dat dit een organisatie is waarin continu wordt gewerkt aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. Daarvoor moeten leraren in staat gesteld worden zich blijvend te ontwikkelen en de werkzaamheden aan te passen aan een voortdurend veranderende omgeving. Bestuurders en schoolleiders hebben hierbij de taak om werk te maken van de school als aantrekkelijke werkomgeving, door het voeren van goed strategisch personeelsbeleid (HRM). Daarnaast stimuleren en faciliteren zij de professionele ontwikkeling van leraren en creëren ze de juiste randvoorwaarden om leraren in staat te stellen om zich te blijven ontwikkelen

5 Wat betekent dit voor de VO-raad? De VO-raad ziet het als zijn verantwoordelijkheid om schoolleiders en bestuurders te faciliteren en te stimuleren in de verdere richting naar professionele schoolorganisaties. De activiteiten van de VO-raad richten zich op het koppelen van onderwijs- en personeels-ontwikkeling, het versterken van strategisch HRM en een ambitieus leerklimaat binnen het VO. Omdat schoolleiders en bestuurders de primaire doelgroep van de VO-raad zijn, organiseert de VO-raad professionaliseringsactiviteiten voor deze beroepsgroepen, onder meer voor het versterken van effectief schoolleiderschap, de sturing op de professionalisering van leraren en schoolleiders, het ontwikkelen van de school als lerende organisatie en het versterken van bestuurskracht. 5.3 Bedrijfsvoering, modern werkgeverschap en cao Een gezonde financiële huishouding van de schoolorganisatie en goede verhoudingen tussen werkgever en werknemer binnen de school zijn belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Een optimale bedrijfsvoering is noodzakelijk voor de efficiënte en effectieve inzet van middelen. Deze bedrijfsvoering staat altijd in dienst van de structurele borging en verbetering van de onderwijskwaliteit. Van schoolbesturen wordt verwacht dat zij vooruit kijken, plannen op basis van een evenwichtige risicoanalyse en zorgen dat de inkomsten en uitgaven op lange termijn in evenwicht zijn. Professionalisering en een onderlinge aanspreekcultuur zijn van belang bij de verdere verbetering van de bedrijfsvoering; zo worden publieke middelen ingezet waar ze voor bedoeld zijn: goed onderwijs. Het kunnen aantrekken en behouden van goede medewerkers vraagt om een sterke positie van de VO-sector op de arbeidsmarkt en een goede balans tussen in-, door- en uitstroom van medewerkers. Hiervoor is modern werkgeverschap van belang. Schoolbesturen moeten de ruimte hebben om in samenspraak met werknemers het strategisch personeelsbeleid vorm te geven. Een kaderstellende cao draagt bij aan goede verhoudingen binnen de school en geeft houvast aan bestuurder, schoolleider en medewerker. De CAO VO voorziet in eenduidige arbeidsvoorwaardelijke afspraken, maakt (personeels-)kosten voorspelbaar en stabiel, ondersteunt modern werkgeverschap en draagt daarmee bij aan een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering. Specifieke afspraken die in het belang zijn van de ontwikkeling van de sector worden met de cao, ook buiten wettelijke bepalingen om, mogelijk gemaakt zonder dat de ruimte voor maatwerk, die op bestuursniveau nodig is, verloren gaat. Wat betekent dit voor de VO-raad? De VO-raad bevordert dat bestuurders en schoolleiders werk maken van een structurele verbetering en professionalisering van de bedrijfsvoering, modern werkgeverschap en het vormgeven van strategisch personeelsbeleid. De VO-raad zet zich in voor een zo voorspelbaar mogelijke bekostiging en een goede balans tussen baten en lasten op macroniveau. De VO-raad zet zich gezamenlijk met werknemersorganisaties in voor een goede cao en sluit deze namens de sector af.

6 5.4 Governance De hoge eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van het onderwijs, vergen dat de sector kritisch naar zichzelf kijkt en serieus werk maakt van de diverse uitdagingen die de bestuurskracht van scholen raken. Dit vraagt om bestuurders en schoolleiders die altijd de onderwijskwaliteit voorop stellen en constant op zoek zijn naar verbetering. Bestuurders die werken aan een gedeelde visie, kritisch zijn en daarnaast niet bang om hun eigen tegenkracht te organiseren en kritiek verwelkomen. Leerlingen, leraren en ouders spelen hierbij een belangrijke rol en krijgen de ruimte om, bijvoorbeeld middels medezeggenschap, mee te denken en waar nodig tegenwicht te bieden. Deze bestuurders kunnen uitleggen waarom welke keuzes gemaakt zijn en leggen hierover verantwoording af naar de directe omgeving van de school en de maatschappij als geheel. Bestuurders gaan zelf het gesprek aan over gedragsnormen en spreken elkaar hier op aan. Als de door de samenleving toevertrouwde middelen zo goed mogelijk ingezet worden en hierover verantwoording plaatsvindt, wordt vertrouwen gecreëerd en het risico op incidenten die het imago van de sector schaden kleiner. Wat betekent dit voor de VO-raad? De VO-raad investeert in de versterking van de bestuurskracht en bevordert dat besturen en schoolleiders inspelen op de behoeften van de omgeving en het zichtbaar maken van resultaten. De VO-raad stimuleert en faciliteert de door bestuurders in gang gezette beweging naar een professionele cultuur. Hiermee worden de collectieve belangen van de sector, van leerlingen, leraren en ouders gewaarborgd. 6. Verdere uitwerking Dit Strategisch Kader geeft zicht op de doelen van en richting aan het handelen van de VO-raad. Deze strategie wordt vertaald in jaarplannen met de prioriteiten, activiteiten en de begrotingen voor het betreffende jaar. In deze jaarplannen zal steeds worden aangegeven hoe deze zich verhouden tot de meerjarenstrategie.

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Kadernotitie professionalisering

Kadernotitie professionalisering Kadernotitie professionalisering 2015-2020 Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur : 31 maart 2015 Instemming GMR : 24 april 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle Ontdek je wereld Koersplan 2019-2023 THUIS IN DE WERELD Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle 013-530 25 48 info@edu-ley.nl www.edu-ley.nl Betekenis geven aan ambities Missie: Waar staan onze scholen voor? Edu-Ley

Nadere informatie

Korte versie beleidsplan

Korte versie beleidsplan Korte versie beleidsplan 2015 2019 Voorwoord In dit strategisch beleidsplan Ieder talent blijft tellen beschrijft de Stichting Archipel Scholen de richting waarin de organisatie zich de komende vier jaar

Nadere informatie

KOERSNOTA VEELZIJDIG STERK ONDERWIJS

KOERSNOTA VEELZIJDIG STERK ONDERWIJS KOERSNOTA VEELZIJDIG STERK ONDERWIJS Veelzijdig sterk onderwijs Het Edison College, het Gymnasium Apeldoorn en de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) zijn verenigd in AVOO. Onze scholen bieden goed onderwijs

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN MEERWEGEN SCHOLENGROEP

STRATEGISCH BELEIDSPLAN MEERWEGEN SCHOLENGROEP STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2017-2020 MEERWEGEN SCHOLENGROEP 1 VOORWOORD In dit strategisch beleidsplan presenteert de Meerwegen scholengroep haar speerpunten voor de jaren 2017 2020. We hebben deze gekozen

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Toekomstgericht, professioneel, verbonden. Strategisch Beleidsplan OSG Schoonoord

Toekomstgericht, professioneel, verbonden. Strategisch Beleidsplan OSG Schoonoord Toekomstgericht, professioneel, verbonden Strategisch Beleidsplan OSG Schoonoord 2017 2021 2 / 7 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Missie, Visie en Kernwaarden 3 2.1 Missie 3 2.2 Visie 4 2.3 Kernwaarden 4

Nadere informatie

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum De kracht van het primair onderwijs Activiteiten Arbeidsmarktplatform 2017 Waarvoor kunt u in 2017 bij het Arbeidsmarkplatform PO terecht? Welke thema s staan dit jaar centraal? Hieronder staan de thema

Nadere informatie

Onderwijs met een hart. Strategische agenda

Onderwijs met een hart. Strategische agenda Onderwijs met een hart Strategische agenda 2014-2018 1 Strategische agenda 2014-2018 Inhoud Onze missie 4 Onze kernwaarden 5 Onze identiteit 5 Maatschappelijke ontwikkelingen 6 Professionalisering 6 Passend

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Een Professionele Schoolorganisatie is lenig, wendbaar en weerbaar

Een Professionele Schoolorganisatie is lenig, wendbaar en weerbaar Een Professionele Schoolorganisatie is lenig, wendbaar en weerbaar Lenig, wendbaar en weerbaar Elke dag weer zetten docenten, schoolleiders en bestuurders zich in om de kwaliteit van het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 2. VISIE OP LEREN EN ONTWIKKELEN... 6 2.1 De relatie tussen leeractiviteiten

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

Scholen en professionals in stelling voor kwaliteit, afspraken over beleidsagenda voor de toekomst van het funderend onderwijs

Scholen en professionals in stelling voor kwaliteit, afspraken over beleidsagenda voor de toekomst van het funderend onderwijs Scholen en professionals in stelling voor kwaliteit, afspraken over beleidsagenda voor de toekomst van het funderend onderwijs Preambule Door Nederland is de duidelijke keuze gemaakt om te gaan behoren

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief een landelijke

Nadere informatie

Onderwijs met een hart. 1 Strategische agenda strategie agenda

Onderwijs met een hart. 1 Strategische agenda strategie agenda Onderwijs met een hart Strategische agenda 2014-2018 1 Strategische agenda 2014-2018 strategie agenda 2014-2018 1 17-07-2014 13:31:06 Onderwijs met een hart In deze brochure presenteren wij als Onderwijsgroep

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College Profiel & Selectieprocedure Directeur-bestuurder Stellingwerf College juni 2016 Onze school Het Stellingwerf College, een openbare school voor vmbo, mavo, havo, vwo en verrijkt en versneld vwo in Oosterwolde

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool Voor elk kind dat met plezier naar zijn eigen hoogte klimt Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool www.hermanbroeren.nl Periode 2018-2022 Roermond, 1 augustus 2018 Voorwoord Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Beleidsjaar 14-15 we maken de balans op Missie en kernwaarden/uitgangspunten Dit zijn wij, hier staan we voor Nadere analyse Wat gaat goed, wat pakken we aan Wat

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

VERTROUWEN IS DE BASIS

VERTROUWEN IS DE BASIS VERTROUWEN IS DE BASIS 1 STICHTING ALGEMEEN BIJZONDERE SCHOLENGROEP AMSTERDAM 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1 Inleiding 2 Missie, visie, kernwaarden en motto 2 Onze scholen 4 Strategie en aanpak 7 ABSA beleidspunten

Nadere informatie

Zelfscan. Uitleg over de zeven professionaliseringsthema s

Zelfscan. Uitleg over de zeven professionaliseringsthema s Zelfscan Uitleg over de zeven professionaliseringsthema s 1. Persoonlijk leiderschap In dit professionaliseringsthema staan zelfkennis en zelfreflectie centraal: wie ben ik? En hoe bewust ben ik me van

Nadere informatie

De visie van Amersfoortse PO-scholen en VO-scholen op het onderwijs in Amersfoort in 2030

De visie van Amersfoortse PO-scholen en VO-scholen op het onderwijs in Amersfoort in 2030 De van Amersfoortse PO-scholen en VO-scholen op het onderwijs in Amersfoort in 2030 Denkstap 1 Denkstap 2 Relevante trends en Visie factoren Denkstap 1: Trends en factoren Denkstap 1 Welke trends en factoren

Nadere informatie

PROFIEL. Lid Raad van Toezicht profiel Onderwijs. Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland

PROFIEL. Lid Raad van Toezicht profiel Onderwijs. Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland PROFIEL Lid Raad van Toezicht profiel Onderwijs Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland PublicSpirit drs. Marylin E.A. Demers Senior consultant Amersfoort, november 2015 Organisatie & context Het

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015 Samen sterk in communicatie Zomer 2015 Missie Communicatie maakt het leven. Als voor mensen horen of communiceren niet vanzelfsprekend is, maakt Kentalis de beste communicatiemogelijkheden toegankelijk.

Nadere informatie

Profielschets. schooldirecteur cbs De Schatkaart

Profielschets. schooldirecteur cbs De Schatkaart Profielschets schooldirecteur cbs De Schatkaart Octant zoekt : Een inspirerend en visionair leider, die het nieuwe schoolconcept met enthousiasme en daadkracht gaat uitrollen om cbs De Schatkaart een bloeiende

Nadere informatie

Beleidsagenda 2014 2018

Beleidsagenda 2014 2018 Om de leerling Beleidsagenda 2014 2018 2 Beleidsagenda 2014 2018 Inhoud Kinderen laten leren 4 Focus 2014 2018 6 Thema 1: Verbinding 8 Thema 2: Innovatie en ICT 10 Thema 3: Kennis en onderzoek 13 Thema

Nadere informatie

Wervingsprofiel. Hoofd Onderwijs & Kwaliteit

Wervingsprofiel. Hoofd Onderwijs & Kwaliteit Wervingsprofiel Hoofd Onderwijs & Kwaliteit 3 mei 2019 Opdrachtgever De heer S. Maas, Hoofd P&O, MBO Utrecht Voor meer informatie over de functie Jessica van den Brink, senior adviseur Leeuwendaal Telefoon

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Koersplan. Geloof in de toekomst

Koersplan. Geloof in de toekomst Koersplan Geloof in de toekomst Storytelling als innerlijk kompas De stichting hanteert het verhaal van Springmuis voor draagvlak en gemeenschappelijke taal. Springmuis gaat op reis naar het onbekende.

Nadere informatie

lleiv boekje Luisterend leiden en inspirerend volgen

lleiv boekje Luisterend leiden en inspirerend volgen lleiv boekje Luisterend leiden en inspirerend volgen Strategisch beleidsplan PCBO Amersfoort 2015-2019 Beste mensen, Met evenveel trots en enthousiasme als waarmee we ons nieuwe Strategisch Beleidsplan

Nadere informatie

Geert van der Tang, directeur VTOI-NVTK Woensdag 7 november 2018

Geert van der Tang, directeur VTOI-NVTK Woensdag 7 november 2018 Geert van der Tang, directeur VTOI-NVTK Woensdag 7 november 2018 Opbouw VTOI-NVTK Kaders van bestuur en toezicht Gemeenschappelijk doel Inrichten effectieve overlegstructuur Afronding VTOI-NVTK VTOI-NVTK

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter en lid college van bestuur

Profielschets. Voorzitter en lid college van bestuur Profielschets Voorzitter en lid college van bestuur September 2018 Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) Tot het Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) behoren 19 scholen, goed verspreid over

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda. Juni 2012

Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda. Juni 2012 Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda Juni 2012 Inleiding Nederland heeft goed onderwijs, maar onze ambitie reikt verder. Wij vinden dat het Nederlands onderwijs zich op alle vlakken

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Introductie in de Spiegel Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Programma presentatie Kennismaking met (S)HRM HR-beleid op scholen en eigen HR-beleid De Spiegel Personeel en School:

Nadere informatie

Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery Ons Plan 2019-2023 Vrijheid: Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken, taken te verdelen, maar leer de mensen te verlangen naar

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan

Strategisch beleidsplan Strategisch beleidsplan 2013-2015- 2019 Wie zijn wij De VVGO is een vereniging voor gereformeerd primair onderwijs. Onze doelstellingen willen realiseren vanuit ons christen- zijn. Het Woord van God, de

Nadere informatie

Achtergrond onderzoeksvraag 1

Achtergrond onderzoeksvraag 1 Achtergrond onderzoeksvraag 1 1. Kerncurriculum en keuzedelen voor school en leerling Wij pleiten voor een vaste basis van kennis en vaardigheden die zich beperkt tot datgene wat alle leerlingen ten minste

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Preambule Dit reglement is een directiestatuut in de zin van artikel 32 van

Nadere informatie

Jaarplan VTOI

Jaarplan VTOI Jaarplan VTOI 2016 1 Jaarplan 2016 Inleiding: de kracht van professioneel toezicht 2016 is het jaar waarin het beleidsplan 2013 2016 zijn laatste jaar ingaat en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen

Nadere informatie

Strategisch beleid Aangescherpte koers Leerlingen van nu, burgers van morgen

Strategisch beleid Aangescherpte koers Leerlingen van nu, burgers van morgen Strategisch beleid 2019-2021 Aangescherpte koers Leerlingen van nu, burgers van morgen Versie 1.0 Vastgesteld door het bestuur op 29 oktober 2018 Inhoudsopgave Inleiding en aanleiding 3 Prioriteiten 2019

Nadere informatie

Profielschets leden van de raad van toezicht

Profielschets leden van de raad van toezicht Profielschets leden van de raad van toezicht Competentieprofiel voor de raad van toezicht behorend bij de statuten van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden 23 mei 2016 Preambule In het licht van good

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Ruimte en vertrouwen 'In verbinding leren en ontwikkelen' Strategisch beleidsplan Lijn 83. Versie januari 2015. 1. Inleiding

Ruimte en vertrouwen 'In verbinding leren en ontwikkelen' Strategisch beleidsplan Lijn 83. Versie januari 2015. 1. Inleiding Ruimte en vertrouwen 'In verbinding leren en ontwikkelen' Lijn 83. Versie januari 2015 1. Inleiding Voor u ligt het eerste strategisch beleidsplan van de nieuwe Stichting Lijn 83 primair onderwijs, in

Nadere informatie

Koers 2016. Ons Middelbaar Onderwijs, sinds 1916

Koers 2016. Ons Middelbaar Onderwijs, sinds 1916 Onze leerlingen! Ze zijn in de leeftijd van 11 tot ongeveer 18 jaar, de periode waarin zij hun identiteit ontwikkelen. Ouders vertrouwen erop dat wij hun kinderen de best denkbare educatieve en pedagogische

Nadere informatie

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg School- en functieprofiel Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg cao-vo schaal 13 Versie 25 oktober 2018 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Miriam Valk-Koenders,

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

Rotterdam, juni Profielschets locatiedirecteur

Rotterdam, juni Profielschets locatiedirecteur Rotterdam, juni 2017 Profielschets locatiedirecteur Profielschets Locatiedirecteur vmbo voor sport & dans (1 fte; S14 cao vo) Thorbecke Voortgezet Onderwijs Rotterdam Op het Thorbecke VO investeer je in

Nadere informatie

Leren voor later. van selfie naar samen. Koersplan SGRv&

Leren voor later. van selfie naar samen. Koersplan SGRv& Leren voor later van selfie naar samen Koersplan SGRv& 2018-2022 De kracht van co-creatie voorwoord Medio 2016 heeft een groep docenten van onze scholen zich gebogen over de midterm review voor koersplan

Nadere informatie

Actieplan voor het voortgezet onderwijs. Naar een aantrekkelijk lerarenberoep in een sterke sector

Actieplan voor het voortgezet onderwijs. Naar een aantrekkelijk lerarenberoep in een sterke sector Actieplan voor het voortgezet onderwijs Naar een aantrekkelijk lerarenberoep in een sterke sector Maart 2016 Uitdagingen voor het voortgezet onderwijs Het voortgezet onderwijs zet zich in voor toekomstbestendig

Nadere informatie

De speerpunten van de SPCO-scholen

De speerpunten van de SPCO-scholen Meerjaren Plan 2012-2015 De speerpunten van de SPCO-scholen Inleiding Strategische speerpunten Hart voor kinderen Met veel genoegen presenteren wij de samenvatting van ons strategisch meerjarenplan Hart

Nadere informatie

DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE. ROC van Flevoland

DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE. ROC van Flevoland DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE ROC van Flevoland ROC van Flevoland Het Regionaal Opleidingen centrum van Flevoland behoort tot een van de ruim 40 ROC s van ons land. Inspelend op de veranderende

Nadere informatie

T O E Z I C H T S K A D E R

T O E Z I C H T S K A D E R T O E Z I C H T S K A D E R Eindversie; vastgesteld door bestuur SWV PO de Meierij d.d. 4 februari 2016 Preambule Het Toezichthoudend bestuur past de Code Goed Onderwijsbestuur toe zoals deze is opgesteld

Nadere informatie

Ontwikkelen en leren in verbinding

Ontwikkelen en leren in verbinding Ontwikkelen en leren in verbinding Strategisch plan Stichting Lijn 83 primair onderwijs 2015-2019 Inhoud pagina Inleiding 5 1 Missie & visie Lijn 83 6 2 Vertrekpunt Lijn 83 7 3 Doelstelling strategisch

Nadere informatie

Samen meer waarde maken. Strategisch perspectief

Samen meer waarde maken. Strategisch perspectief 19 23 Samen meer waarde maken Strategisch perspectief 2019-2023 Ieder mens is van waarde Wij leven in een wereld die in hoog tempo verandert. Daarnaast staat de mensheid voor grote uitdagingen: klimaatverandering,

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

Profielschets leden van de raad van toezicht

Profielschets leden van de raad van toezicht Profielschets leden van de raad van toezicht Competentieprofiel voor de raad van toezicht behorend bij de statuten vereniging Ons Middelbaar Onderwijs Preambule In het licht van good governance en de wet

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37 Inhoud Voorwoord 03 Missie en kernwaarden 07 Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13 Beloften 23 Merkbaar en herkenbaar 37 01 Voorwoord ROC Friese Poort staat midden in de samenleving, want onderwijs

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

samen het verschil maken

samen het verschil maken Koersplan 2016-2020 samen het verschil maken Inhoudsopgave Voorwoord 7 Missie 8 Onze scholen 8 Kernwaarden 9 Externe ontwikkelingen 12 Visie op onderwijs 13 Strategische ambities 14 4 Koersplan Markland

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT

PROFESSIONEEL STATUUT Voorblad Weert, juni 2018 PROFESSIONEEL STATUUT Scholen voor voortgezet onderwijs moeten met ingang van het nieuwe schooljaar een professioneel statuut hebben. Dat statuut gaat over de vraag wat de professionele

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR STICHTING PENTA

FUNCTIEPROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR STICHTING PENTA FUNCTIEPROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR STICHTING PENTA Inhoudsopgave 1 Stichting Penta 3 De organisatie 3 Identiteit 3 Missie 3 Visie 3 Visie op onderwijs 3 Emma staat centraal 4 Integrale Kindcentra (IKC)

Nadere informatie

Goed bestuur CODE GOED ONDERWIJSBESTUUR VO 2019

Goed bestuur CODE GOED ONDERWIJSBESTUUR VO 2019 Goed bestuur CODE GOED ONDERWIJSBESTUUR VO 2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding Toepassing van de code Ontwikkelingen die hebben geleid tot actualisatie van de code Publieke waarde en de regionale maatschappelijke

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan rsg Simon Vestdijk 2016-2020

Strategisch beleidsplan rsg Simon Vestdijk 2016-2020 Strategisch beleidsplan rsg Simon Vestdijk 2016-2020 1.a. Inleiding In dit strategisch beleidsplan 2016-2020 formuleren we onze belangrijkste doelstellingen en ambities. We nemen voor dit beleidsplan graag

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Docenten- en studentendialoog Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Bespreekpunten Introductie Context Fontys Illustratie filmpje dialoog met docenten Dialoog

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2015-2020. Stichting Keizer Karel Alkwin Kollege / Keizer Karel College

Strategisch Beleidsplan 2015-2020. Stichting Keizer Karel Alkwin Kollege / Keizer Karel College Strategisch Beleidsplan 2015-2020 Stichting Keizer Karel Alkwin Kollege / Keizer Karel College Inleiding 1 Dit is het eerste strategisch beleidsplan van de Stichting Keizer Karel. Het plan signaleert

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie