Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao"

Transcriptie

1 Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao Onze voorstellen voor het cao-overleg met de vakbonden hebben we gebaseerd op een aantal ambities. Hieronder staan de belangrijkste: We willen een marktconforme cao. Een cao die aansluit bij ontwikkelingen in de markt, nu en in de toekomst. We willen meer flexibiliteit voor werknemers en voor Avebe als werkgever. We willen interne doorstroming van werknemers bevorderen. We willen de aantrekkelijkheid van Avebe als werkgever vergroten. Zodat werknemers graag bij ons willen blijven werken. En anderen graag bij ons willen komen werken. We willen ruimte bieden voor individuele voorkeuren van werknemers. We willen bevorderen dat oudere werknemers fit en vitaal blijven. We willen dat de nieuwe cao aansluit bij de vernieuwde strategie van Avebe. Onze voorstellen 1. Salarissen We stellen voor: De werkgeversbijdrage voor pensioen te verlagen met 2,5% (2,5 procentpunt). De werknemersbijdrage voor pensioen te verhogen met 2% (2 procentpunt). De werknemers voor deze veranderingen te compenseren met een salarisverhoging van 3,9% (hetgeen uiteindelijk leidt tot een verhoging van 4,5%). Dat werknemers de verhoging van de werknemersbijdrage voor pensioen mogen betalen door verlofdagen in te leveren De 5-ploegentoeslag te verlagen naar 28,5%. Tegelijk stellen we voor de salarisschalen van de 5- ploegendiensten met 5% te verhogen. Deze verhoging komt bovenop de hierboven genoemde 4,5%. Wat is het doel van deze voorstellen? Met deze voorstellen krijgen we een meer marktconforme cao voor wat betreft het salaris. De salarisschalen worden hierdoor aantrekkelijker voor werknemers van Avebe en voor nieuwe werknemers. De medewerker gaat er niet op achteruit, we verdelen het geld alleen anders. 100=100. We hebben dit schematisch in bijlage 1 weergegeven. 2. Reparatie salarisschalen 8-12 Uit onderzoek naar onze salarisschalen blijkt dat de salarisschalen 8-12 voor de dagdienst lager zijn dan salarisschalen in andere bedrijven in Nederland. Wij stellen voor deze salarisschalen in de komende jaren extra te verhogen binnen de bestaande loonruimte. Met dit voorstel willen we bereiken dat deze salarissen beter aansluiten bij salarissen in andere bedrijven. Zo worden deze salarisschalen meer marktconform. 3. Persoonlijke toeslagen en garantieschalen Als we de salarisschalen verhogen, verhogen we niet ook de persoonlijke toeslagen en garantieschalen. Werknemers met persoonlijke toeslagen en garantieschalen gaan er door deze maatregel dus niet op vooruit, maar ook niet op achteruit. Werknemers die na de verhoging van de salarisschalen nog steeds een hoger salaris hebben door de persoonlijke toeslag of de garantieschaal, houden dit hogere salaris.

2 4. Het aantal stappen in de salarisschalen Uit onderzoek naar onze salarisschalen blijkt dat het aantal stappen in de schaal laag is ten opzichte van andere bedrijven in Nederland. We stellen daarom voor het aantal stappen in de salarisschalen te verhogen met 1 tot 3 stappen. Dit betekent dat je meer stappen in je schaal krijgt en dus langer duurt voordat je op je maximum zit. Met dit voorstel krijgen we een meer marktconforme cao. 5. Standaardwerkweek van 38 uur voor de dagdienst We stellen voor een standaardwerkweek van 38 uur in te voeren voor de dagdienst. Dit doen we door in 3 stappen adv-dagen van werknemers te kopen. In het eerste jaar kopen we 3 dagen, in het tweede jaar ook 3 en in het derde jaar kopen we 4 dagen af. Werknemers krijgen per dag het brutosalaris van 1 dag, vermenigvuldigd met 2,5. Werknemers krijgen dit bedrag in het eerste, tweede en derde jaar. Werknemers die behoefte hebben aan meer vrije dagen, en geen stuwmeer verlof hebben, kunnen 15 vrije dagen kopen, is ons voorstel. Nu is dat nog 10. Met dit voorstel willen we de productiviteit van de dagdienst verhogen, maar wel ruimte bieden voor individuele wensen voor meer vrije dagen voor b.v. zorgplicht. 6. Berekening toeslagen ploegendiensten inconvenientenmatrix We stellen voor een model in te voeren, waarbij ieder uur in de week een waarde oplevert. Dat betekent voor de huidige ploegentoeslagen, dat die gelijk blijven, met uitzondering van de 5 ploegentoeslag. Die gaat naar 28,5%. Dit compenseren we echter in het salaris, zie punt 1. Dit model maakt het mogelijk ook andere roosters in te voeren, waarbij de toeslag vooraf al duidelijk is. Met dit voorstel willen we het gemakkelijker maken om nieuwe werkroosters te maken, omdat de vergoeding vooraf al duidelijk is. Voor het rooster zelf zullen we altijd nog in overleg gaan met de or. 7. Beoordeling in plaats van automatische salarisverhogingen Nu krijgt iedere werknemer ieder jaar een automatische salarisverhoging, ongeacht de beoordeling. We stellen voor om dit te veranderen en de salarisverhoging af te laten hangen van een beoordeling. Hiermee gaan we de gesprekscyclus echt gebruiken waar die voor bedoeld is. De nieuwe strategie van Avebe heeft concrete doelstellingen. Hierdoor kunnen we steeds beter vaststellen of we samen en individueel onze doelen halen. We kunnen dus ook van iedere werknemer beoordelen hoe goed hij of zij presteert. En daar de salarisverhoging van af laten hangen. We stellen voor dat er een commissie komt die klachten over de beoordeling van werknemers behandelt. In de commissie zitten ook leden van de or en de vakbonden. Ook zullen we extra aandacht geven aan training van leidinggevenden en het voorlichten van medewerkers over de werking van de gesprekscyclus. Met dit voorstel willen we aansluiten bij de strategie van Avebe en de strategie concreet doorvertalen naar tot op de werkvloer.

3 8. Minder werken voor oudere werknemers (vanaf 5 jaar voor de pensioendatum) Nu al kunnen oudere werknemers in de dagdienst ervoor kiezen 20% minder te werken. We stellen voor deze regel uit te breiden: Oudere werknemers kunnen ervoor kiezen 40% minder te werken. Dan werken ze dus nog 60%. Voor deze 60% krijgen werknemers 75% salaris en 75% pensioenopbouw. We stellen voor dat dit ook mogelijk wordt voor werknemers in ploegendiensten. Een werknemer kan hiervoor kiezen vanaf 5 jaar voor de pensioendatum. Een werknemer die hiervoor kiest, levert adv-dagen, leeftijdsdagen en feestdagen in. Inleveren van feestdagen geldt alleen als deze op werkdagen vallen. Werknemers die al gebruik maken van de oude regeling (seniority leave), blijven in de oude regeling. Met dit voorstel willen we bevorderen dat oudere werknemer fit en vitaal blijven. Ook willen we werknemers in de dagdienst en ploegendiensten gelijk behandelen. 9. Bereikbaarheid voor werk - consignatievergoeding Avebe kan bepaalde werknemers de opdracht geven om buiten hun dienstrooster bereikbaar te zijn op bepaalde tijden. Die werknemer kan in de tijd dat hij bereikbaar moet zijn een oproep krijgen om zo snel mogelijk te komen werken. De extra vergoeding die een werknemer hiervoor krijgt, noemen we consignatievergoeding. Omdat onze consignatievergoeding in vergelijking met andere bedrijven hoog is, wilden we deze verlagen. Maar na gesprekken met werknemers, ook door de vakbonden, hebben we besloten deze vergoeding nu nog niet te veranderen. 10. Meer individuele keuzes - flexibel keuzebudget We stellen voor dat werknemers meer individuele keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld door werknemers het recht te geven vrije dagen te ruilen voor loon. Of iedere maand een deel van het vakantiegeld te krijgen in plaats van al het vakantiegeld in mei. Niemand is immers gelijk! Met dit voorstel willen we werknemers meer keuzevrijheid geven om zo recht te doen aan individuele behoeftes. 11. Vitaliteitsbudget Na gesprekken met werknemers, ook door de vakbonden, hebben we besloten in deze cao-ronde niet meer te praten over een vitaliteitsbudget. Wel blijft vitaliteit hoog op onze agenda staan. 12. Variabele beloning Avebe kan steeds beter vaststellen of we samen en individueel onze prestatiedoelen halen, schreven we hierboven al. Daarom willen we variabele beloning mogelijk maken. We stellen voor om de al bestaande eindejaarsuitkering, meer transparant te maken en variabele beloning te noemen. Op basis van objectieve en duidelijke regels (de prestatieprijs) beslissen we dan of en ja zo hoe hoog de eindejaarsuitkering wordt. Met dit voorstel willen we aansluiten bij de strategie van Avebe. En een meer marktconform bedrijf worden.

4 13. Loondoorbetaling bij ziekte We wilden voorstellen dat een zieke werknemer de eerste 2 dagen geen loon krijgt. Maar na gesprekken met werknemers, ook door de vakbonden, hebben we besloten hier nu niet meer over te praten. Wel stellen we voor de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar te veranderen. Nu geldt: in het tweede jaar krijgt een zieke werknemer 100%, behalve als hij onvoldoende zijn best doet om weer te gaan werken. Dan krijgt hij 70%. We stellen voor dit om te draaien: in het tweede jaar krijgt een zieke werknemer 70%, behalve als hij goed zijn best doet om weer te gaan werken en zich aan alle afspraken houdt. Dan krijgt hij 100%. 14. Nieuwe werknemers Voor nieuwe werknemers willen we de cao helemaal marktconform maken. Dit betekent: Een 40-urige werkweek. Dit geldt niet voor 5-ploegendiensten. Een marktconform salaris met marktconforme stappen in de salarisschaal. Een ploegentoeslag volgens de nieuwe berekening toeslagen ploegendiensten. 24 verlofdagen, waarvan een werknemer 4 dagen mag ruilen voor loon. Dit geldt niet voor 5-ploegendiensten. 8% vakantietoeslag, waarbij een werknemer kiest of hij iedere maand een deel van het vakantiegeld krijgt of al het vakantiegeld in mei. De pensioenregeling is gewoon de standaardregeling van Avebe. Een deel variabele beloning. Alle andere arbeidsvoorwaarden marktconform. 15. Hoe lang duurt de cao? En hoe hoog is de loonstijging? Dit jaar wordt een moeilijk jaar voor Avebe. Dat komt onder andere door de droogte in het voorjaar, de zomer en de herfst. Hoe hoog de loonstijging kan zijn en hoe lang de cao duurt, weten we daarom nog niet. Dit hangt er ook van af hoe de onderhandelingen gaan over de andere punten die hierboven staan.

5 BIJLAGE 1

CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017

CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017 CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017 Een langlopende cao en Sociaal Plan, een verhoogd loonbod en een uitgebreid beleidsplan waarmee collega s gezond de pensioenleeftijd kunnen bereiken. ZEKERHEID

Nadere informatie

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam Plan Individueel keuze budget Boven CAO Sept 2019 Kemira Rotterdam Agenda Inleiding Aanleiding Kemira Pilot en definitieve inrichting Vraag & Antwoord Hoe nu verder? Inleiding Proces tot nu toe Voorstel

Nadere informatie

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Mei 2011 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaardenpakket: modules

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food

Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food blz 1 van 5 Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food Overgang naar cao Retail non-food 1. Wat houdt overgang naar de cao Retail non-food precies in?

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019

Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019 Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019 Inhoud Waarom? Voor wie? Status IKB Pilot en definitieve inrichting Inhoud IKB Inhoud Pilot Vragen Hoe nu verder?

Nadere informatie

CAO. collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019

CAO. collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019 CAO collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019 Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinkt industrie,

Nadere informatie

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V.

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Op 6 oktober 2017 hebben Pipelife Nederland B.V., FNV en CNV Vakmensen een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Pipelife Nederland B.V. met de volgende

Nadere informatie

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8 EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP 01-01-2018 t/m 31-12-2019 1/8 Definities - HEINEKEN Group: Heineken Group B.V. - HEINEKEN Nederland: Heineken Nederlands Beheer B.V. - Partijen: HEINEKEN Group, FNV, CNV Vakmensen,

Nadere informatie

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Algemene rechtspositionele aspecten Met deze Model Arbeidsvoorwaardenregeling voor Vaste medewerkers is niet

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 1DSM 1CAO Hoofdpunten 1CAO Transitieregeling Praktische informatie Ruimte voor vragen Pagina 2 Q1 2012 intentieverklaring Q2-Q3 2012 designfase Q3 2012 Q4 2013

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken

Klik om de stijl te bewerken Klik om de stijl te bewerken Klik Voorstellen om de stijl te bewerken Flexibiliteit Flexibel roosteren Invoeren Jaarurennorm Invoeren Klokurenmatrix Duurzame inzetbaarheid 24 ADV-uren collectief inroosteren

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Criteria & aandachtspunten Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Algemene ontwerpeisen Teneinde

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Beste collega s, De afgelopen maanden hebben DocMorris, de Vakbond ABW en vakbond De Unie onderhandeld over een nieuwe CAO. Zoals gebruikelijk werden deze onderhandelingen

Nadere informatie

Eindbod cao verf- en drukinktindustrie

Eindbod cao verf- en drukinktindustrie Eindbod cao verf- en drukinktindustrie Groep Sociale partners Datum 2 april 2019 Contact VVVF, Jaitske Feenstra, 06 250 433 84 De VVVF legt hieronder haar eindbod voor aan de vakorganisaties, dat bestaat

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Oktober 2015 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Waarom zou u de arbeidsvoorwaarden flexibiliseren?

Waarom zou u de arbeidsvoorwaarden flexibiliseren? 3. Soepel met arbeidsvoorwaarden 3.1. INLEIDING Het beloningsgevoel van uw werknemer kan toenemen, zonder dat uw loonkosten toenemen. Informeer eerst bij uw werknemers of zij wel behoefte hebben aan flexibele

Nadere informatie

CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL

CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL DEELNEMERS 507 DEELNEMERS 70,5 % VAKBONDSLID 29,5% 34,1% 65,8% GEEN VAKBONDSLID DAGDIENST ONREGELMATIGE DIENST GESLACHT 84,5 % MAN 15,5% VROUW LEEFTIJD

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Op dinsdag 5 september hebben Apollo Vredestein, FNV en CNV Vakmensen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De inhoud van deze cao luidt als volgt: Looptijd

Nadere informatie

CAO-VOORSTELLEN PARTICULIERE BEVEILIGING VOOR DE PERIODE 1 APRIL 2007 TOT EN MET 31 MAART 2008

CAO-VOORSTELLEN PARTICULIERE BEVEILIGING VOOR DE PERIODE 1 APRIL 2007 TOT EN MET 31 MAART 2008 CAO-VOORSTELLEN PARTICULIERE BEVEILIGING VOOR DE PERIODE 1 APRIL 2007 TOT EN MET 31 MAART 2008 INKOMENSONTWIKKELING Vernieuwing huidig loongebouw gebaseerd op de nieuwe functie indeling (ORBA systematiek)

Nadere informatie

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Federatie Werkgevers Techniek Looptijd: die past bij de bedrijfstak en moet leiden tot één cao voor de Metalektro en Metaal en Techniek. Participatie

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over de overgang van Xenos naar de cao Retail non-food

Vragen en Antwoorden over de overgang van Xenos naar de cao Retail non-food blz 1 van 5 Vragen en Antwoorden over de overgang van Xenos naar de cao Retail non-food Overgang naar cao Retail non-food 1. Wat houdt overgang naar de cao Retail non-food precies in? Voorheen paste Xenos

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Versie 21 september 2019 De Cao umc 2015-2017 liep af op 31 december 2017. De NFU en de vakbonden zijn al ruim een half jaar in overleg over een nieuwe cao. Dit

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Cao umc

Vragen en antwoorden over de Cao umc Vragen en antwoorden over de Cao umc 2018-2020 8 november Op 5 november is een cao akkoord bereikt tussen de NFU en de vier vakbonden voor overheidspersoneel. Dit wordt uitgewerkt in een nieuwe Cao umc

Nadere informatie

Enquêteformulier cao Meubel

Enquêteformulier cao Meubel 1 Naam: Adres: Postcode / woonplaats: E-mailadres: Telefoonnummer: Lidmaatschapsnummer: Jouw gegevens: 2 Meubelindustrie Interieurbouw In welke sector werk je? 3 Minimaal aantal vinkjes: 1 Bij welk bedrijf

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Februari 2019 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex WHITE PAPER START PEOPLE Equal pay Gelijke beloning voor vast en flex Gelijke beloning voor vast en flex Het arbeidsrecht wijzigt op tal van vitale onderdelen zoals ontslag, scholing en ziekte. Daarnaast

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 april 2012 tot en met 31 juli 2013 Tussen partijen bij de

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over ontwikkelingen in de gesprekken tussen de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en vakbonden over een collectieve

Nadere informatie

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014 Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014-1 - Een nieuw onderhandelingsresultaat Op donderdag 24 april hebben vakbonden en Carglass

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de cao-teksten en de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen

Nadere informatie

1CAO - Q&A Rubriek Vraag Antwoord

1CAO - Q&A Rubriek Vraag Antwoord Waarom gaan we naar 1 CAO? Wat zijn de belangrijkste elementen van de nieuwe CAO? Wanneer gaat de nieuwe CAO in? Niemand gaat er in waarde op achteruit. Wat betekent dat precies? Houdt de nieuwe CAO rekening

Nadere informatie

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Huidige regeling volgens De ATW rooster overeenkomst is tussen directie, en OR afgesproken

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN.

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. HANDLEIDING OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. LOGO S bpw cnv publieke zaak vedias abvakabo FNV datum: maart 2010 Handleiding overgangsregeling voor

Nadere informatie

Inrichting PFZW administratie

Inrichting PFZW administratie Inrichting PFZW administratie In dit document leest u de belangrijkste punten waar u op moet letten bij de inrichting van een administratie in de zorgsector. Stamgegevens administratiegegevens De sectorindeling

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013 TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS Datum: 9 oktober 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Payrolling... 3 1.2 Online- People... 3 2. Rechten en plichten... 4 2.1 Opbouw van je rechten... 4 2.2 Vakantieregeling...

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Looptijd Looptijd 23 maanden (1 april 201 tot 1 maart 2016) Loon De werkelijke lonen worden als volgt verhoogd: 2,5% per 1 juni 201 2,25% per 1 april 2015 Dzame inzetbaarheid Samen

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Minimumloon, iedereen heeft er recht op

Minimumloon, iedereen heeft er recht op Minimumloon, iedereen heeft er recht op Krijgt u minimumloon? Werkt u in Nederland en bent u jonger dan 65 jaar? Dan hebt u recht op het Nederlandse minimumloon. Ook als u buitenlander bent. Uw werkgever

Nadere informatie

Nieuwsbrief Regional Jet Center Martinair Aanpassing Rooster en Duurzame Inzetbaarheid

Nieuwsbrief Regional Jet Center Martinair Aanpassing Rooster en Duurzame Inzetbaarheid Nieuwsbrief Regional Jet Center Martinair Aanpassing Rooster en Duurzame Inzetbaarheid De afgelopen weken hebben de bonden en het RJC meerdere informatiesessies gehouden over de afspraken die De Unie en

Nadere informatie

Eindrapportage AVV Zelfstandige Klinieken. 23 mei 2019, Utrecht

Eindrapportage AVV Zelfstandige Klinieken. 23 mei 2019, Utrecht Eindrapportage AVV Zelfstandige Klinieken 23 mei 2019, Utrecht Auteurs Anouk Menko Sander Sleijpen Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van AVV: De Democratische Vakbond 2019 Labyrinth Onderzoek &

Nadere informatie

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 In aanvulling op het cao-akkoord van 13 juni 2017 hebben partijen in de periode van 3 juli t/m 8 september de volgende aanvullende afspraken gemaakt.

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB November 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 IS HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Principe akkoord 1 cao Nu 7 DSM-cao s -> 1 landelijke DSM cao Eén jaar lang ontzettend intensief - Ontzettend vaak

Nadere informatie

Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen

Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen 1. Nieuwe cao PO Onderhandelaarsakkoord Zoals bij de meesten bekend zal zijn is er een onderhandelaarsakkoord over de nieuwe

Nadere informatie

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

ARBEIDS- ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld

ARBEIDS- ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld Als u arbeidsongeschikt wordt, blijft u pensioen opbouwen zonder dat u daar zelf nog premie voor betaalt. Ook voorziet de pensioenregeling in een. We leggen u uit wat

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele

Nadere informatie

Jaarurensystematiek CAO-Sport

Jaarurensystematiek CAO-Sport Jaarurensystematiek CAO-Sport Werkgeversorganisatie in de Sport Arnhem, november 2007 Jaarurensystematiek CAO-Sport 1 Werkgeversorganisatie in de Sport Postbus 185 6800 AD Arnhem Papendallaan 50 T: 0264834450

Nadere informatie

11 september 2014. Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015

11 september 2014. Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 11 september 2014 Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 Eerste Informatievoorziening en te hanteren procedures: Met dit onderhandelingsakkoord hebben sociale partners beoogd tot

Nadere informatie

DB-vergadering Agendapunt 11

DB-vergadering Agendapunt 11 DB-vergadering 13-03-2012 Agendapunt 11 Onderwerp Nota Uurtarieven 2012 Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma Niet van toepassing Waterbeheersplan Niet van toepassing

Nadere informatie

Protocol Onderhandelingsresultaat CAO DHL Logistics Nederland

Protocol Onderhandelingsresultaat CAO DHL Logistics Nederland Protocol Onderhandelingsresultaat CAO DHL Logistics Nederland 2019 2021 Op 9 oktober 2019 is door CAO partijen het navolgende onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO DHL Logistics Nederland

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Stel: u wilt meer tijd om voor uw kinderen te zorgen. Of u wilt fiscaal voordelig een opleiding volgen. Of u wilt spaarverlof opbouwen om

Nadere informatie

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden:

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden: HOOFDSTUK 3 ARBEIDSDUUR EN ARBEIDSTIJDEN ARTIKEL 8 ARBEIDSDUUR, WERKTIJDEN EN COMPENSATIE-UREN Arbeidsduur 1 Op kalenderjaarbasis bedraagt de arbeidsduur van een voltijdwerknemer gemiddeld 36 uur per week.

Nadere informatie

Principe-akkoord CAO-HNB. 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012

Principe-akkoord CAO-HNB. 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012 Principe-akkoord CAO-HNB 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012 Bunnik, 9 juni 2011 Onderwerp Pagina 1. Looptijd 3 2. Inkomensontwikkeling 3 3. Duurzame sociale verhoudingen en duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Bruil, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen boeken gezamenlijk aansprekende resultaten over de eerste bedrijfseigen cao voor Bruil beton & mix

Bruil, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen boeken gezamenlijk aansprekende resultaten over de eerste bedrijfseigen cao voor Bruil beton & mix Bruil, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen boeken gezamenlijk aansprekende resultaten over de eerste bedrijfseigen cao voor Bruil beton & mix Op 21 mei hebben Bruil, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen

Nadere informatie

Onderwerp : Eindbod Referentie : Pre/Snp Archiefcode : Bestemd voor

Onderwerp : Eindbod Referentie : Pre/Snp Archiefcode : Bestemd voor MEMO Personeel & Organisatie Onderwerp : Eindbod Referentie : Pre/Snp Archiefcode : Bestemd voor : Bestuurders vakorganisaties CNV Vakmensen Dhr. A. Baselmans De Unie Dhr. M. Vallebella FNV Mevr. J. Grimbergen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 229134 Portefeuillehouder: De heer P. de Koning Datum voorstel: 5 oktober 2016 Afdeling: BV P&O agendapunt 2 Niet openbaar, want ook toelichten in paragraaf communicatie Onderwerp/Titel:

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. Op 24 november 2018 heeft de onderhandelingsdelegatie van Koninklijke Douwe Egberts

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017 Arbeidsvoorwaarden WENB Productie en Leveringsbedrijven December 2017 Respons 3525 respondenten zijn gestart met het invullen van de vragenlijst. De analyse is gebaseerd op 2651 volledig ingevulde vragenlijsten.

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Partijen proberen overeenstemming te krijgen

Nadere informatie

Cao Movares door jongeren

Cao Movares door jongeren Cao Movares door jongeren Werktijden en verlof Waardering en beloning Ontwikkeling, inzetbaarheid en mobiliteit Sociale zekerheid en werkgelegenheid Contract xxx 1 Inhoud Visie 3 1 2 3 4 5 Waardering en

Nadere informatie

Pilot Individuele keuzebudget voor niet-cao-personeel per 1 januari 2019

Pilot Individuele keuzebudget voor niet-cao-personeel per 1 januari 2019 Pilot Individuele keuzebudget voor niet-cao-personeel per 1 januari 2019 Inleiding: Dit protocol bestaat uit twee hoofddelen; a. Afspraken over een omkeerbare pilot over kalenderjaar 2019 en 2020; en b.

Nadere informatie

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 1 4001517_VBZ ADDendum CAO.indd 1 19-08-14 13:32 2 4001517_VBZ

Nadere informatie

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen.

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen. Hardenberg 26 juni 2015 Aan: dhr. R. Vos (FNV) en dhr. G. van Dijk (CNV Vakmensen) Geachte heren Vos en Van Dijk, Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen en antwoorden tot

Nadere informatie

CAO à la carte. voor personeel in dienst van architectenbureaus

CAO à la carte. voor personeel in dienst van architectenbureaus voor personeel in dienst van architectenbureaus Inhoud Inleiding............................................ 5 De à la carte-regeling in uw CAO....................... 6 Sparen voor langdurig betaald verlof...................

Nadere informatie

Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020

Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020 Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020 1. Looptijd De werkgever wil een looptijd van drie jaar overeenkomen: 1 januari 2018 t/m 31 december 2020. Daarmee sluiten de looptijden van de cao,

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN ( cao-o )

CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN ( cao-o ) CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN 2017-2018 ( cao-o ) Deze cao Overgangsbepalingen ( cao-o ) beperkt zich tot die overeengekomen bepalingen en afspraken die afwijken van de cao Mebin die vanaf 1 januari 2017

Nadere informatie

Generatiepactregeling

Generatiepactregeling CAO TOOLS Generatiepactregeling Versie 1.1 27/09/2018 In dit instructiedocument: Wat houdt een 80-90-100 regeling in? Waarvoor kan een 80-90-100 regeling een oplossing bieden? Vervanger inzetten of niet?

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Partijen proberen overeenstemming te krijgen

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne,

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan 35 2595 AK Den Haag Datum: 6 september 2018 Onderwerp: De Unie voorstellenbrief Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Voor

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst De eerste cao voor postverspreiders Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst Liberalisering en cao Op 1 april 2009 is de postmarkt geliberaliseerd. Een van de voorwaarden

Nadere informatie

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Onderwerp 2-ploegendienst 13 Instroombevordering Wajongeren 17 3-ploegendienst 13 Aanloopschaal 17 Adoptieverlof, pensioenopbouw 40 Afbouwtoeslag,

Nadere informatie

Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang

Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang Handreiking harmonisatie arbeidsvoorwaarden Peuterspeelzalen - Kinderopvang 1. Doelstelling CAO-partijen in de Kinderopvang hechten eraan dat de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden van medewerkers die

Nadere informatie

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO).

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). ral.div.80 CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). 2 LOONPARAGRAAF De salarissen en salarisschalen voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen cao Bloemen- & plantenwinkels

Veelgestelde vragen cao Bloemen- & plantenwinkels Veelgestelde vragen cao Bloemen- & plantenwinkels 1. Salaris a. Hoe zien de loonsverhogingen eruit? Er zullen vier loonsverhogingen zijn tijdens de nieuwe cao: op 1 januari 2018, 1 juli 2018, 1 januari

Nadere informatie

Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep

Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep Op 17 oktober j.l. hebben de vakbonden en ABN AMRO Hypotheken Groep (AAHG) afspraken gemaakt over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van

Nadere informatie