Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?"

Transcriptie

1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari De hierna gegeven antwoorden kunnen afwijken van eerdere antwoorden die op Agora zijn gepubliceerd. Dit komt omdat op een aantal punten nieuwe afspraken tussen KPN en de vakbonden zijn gemaakt. Aan de hierna vermelde antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. Rechten kunnen alleen worden ontleend aan de tekst van de nieuwe CAO die nog moet worden geformuleerd. A Differentiatie/indeling Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? De medewerkers zijn per geïnformeerd over de indeling. B Salarisverhoging Vraag B1 Hoe werkt de algemene salarisverhoging? Krijgt iedereen deze of werkt dit anders. De lijn voor toekennen van een salarisverhoging is niet gewijzigd. Als er een algemene verhoging aan de orde is, dan is deze verwerkt in de verhogingentabel. Dit betekent dat bij een RSP van 100% en een beoordeling goed je de algemene verhoging ontvangt. Bij een RSP boven de 100% kan de verhoging lager zijn. Bij een RSP lager dan 90% kan de verhoging hoger zijn. Je kunt de voor jou geldende verhogingentabel vinden op Agora. Vraag B2 Ik werk in een IT-functie en ontvang een herplaatsingstoelage. Algemene salarisverhogingen worden op deze toelage in mindering gebracht. Geldt dit ook voor de salarisverhoging in verband met het verhogen van de arbeidsduur naar 40 uur? Nee, het in mindering brengen op de herplaatsingstoelage geldt alleen voor de algemene verhoging per 1 januari 2008 en per 1 januari Vraag B3 Ik werk in een IT-functie en ontvang een inpassingstoelage die wordt afgebouwd. Algemene salarisverhogingen worden op deze toelage in mindering gebracht. Geldt dit ook voor de salarisverhoging in verband met het verhogen van de arbeidsduur naar 40 uur? Nee, het in mindering brengen op de inpassingstoelage geldt alleen voor de algemene verhoging per 1 januari 2008 en per 1 januari Vraag B4 Ik heb nu een RSP van 101%. Als ik een beoordeling goed krijg betekent dit dan dat ik helemaal geen salarisverhoging krijg?

2 Als bij een RSP boven de 100% en een beoordeling goed, toepassing van de verhogingentabel er toe zou leiden dat je RSP lager wordt dan 100%, dan wordt deze toch vastgesteld op 100% van het nieuwe normsalaris. Het is dus niet altijd zo dat je dan helemaal niets meer krijgt. Hoeveel je krijgt, hangt wel af van de verhogingentabel die voor jou geldt. C CAO Budget Vraag C1 Is er een onderliggende berekening beschikbaar van het CAO Budget? Het CAO Budget is als volgt opgebouwd: - vakantiegeld 8,0% - bovenwettelijke vakantie-uren 2,4% - buitengewoon verlof 0,1% - toeslag levensloop 2,0% Dit is samen 12,5%. Er vindt pensioenopbouw plaats over 75% van het CAO Budget. Vraag C2 Naast de levenslooptoeslag, die elke werknemer krijgt, krijg ik een extra werkgeverstoeslag levensloop in verband met overgangsafspraken VUT/Prepensioen. Moet ik beide bedragen van het budget (12,5 %) betalen? De extra werkgeversbijdrage voor levensloop i.v.m. de overgangsafspraken die zijn gemaakt i.v.m. prepensioen of VUT (volgens de bijlagen 10B en 11B van de huidige KPN CAO) blijft bestaan. Dit staat los van het CAO Budget. Vraag C3 Telt het CAO Budget mee bij de vaststelling van de hoogte van wettelijke uitkeringen zoals WW? Ja. Het CAO Budget is een vaste maandelijkse betaling. Het is zowel voor de premieheffing als voor de uitkering sociaal verzekeringsloon. Dit voor zover het inkomen niet hoger is dan het maximum dagloon. Als het budget gebruikt wordt voor bijvoorbeeld spaarloon of een pensioenstorting dan heeft dit wel gevolgen voor het uitkeringsloon. Dit is ook nu al het geval. Vraag C4 Vanaf 1 januari 2009 is er geen vakantiegeld meer, maar wordt dit opgenomen in het CAO Budget. Wordt dit CAO Budget ook meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de uitkering op grond van de Mobiliteit CAO? Tot nu toe is deze uitkering namelijk gebaseerd op het brutoloon inclusief vakantiegeld. Het effect van de invoering van het CAO Budget op de berekeningen voor de Mobiliteit CAO wordt bekeken bij de voorbereiding voor de onderhandelingen over een nieuwe Mobiliteit CAO.

3 Vraag C5 In het CAO Budget wordt ook buitengewoon verlof opgenomen. Vallen daaronder ook het (wettelijk geregelde) zorgverlof en calamiteitenverlof? Nee. Het recht op wettelijk vastgelegd verlof (zorgverlof, calamiteitenverlof, adoptieverlof etc. zoals vermeld in de Wet arbeid en zorg) verandert niet. Vraag C6 Per 1 januari 2009 zit het vakantiegeld in het CAO Budget. Wanneer wordt het opgebouwde vakantiegeld van het laatste half jaar van 2008 uitbetaald? Het vakantiegeld over de periode juni tot en met december 2008 wordt in mei 2009 uitbetaald. Vraag C7 Wat kost het mij om vakantie-uren te kopen uit het CAO Budget? Voor elk uur dat je koopt betaal je het voor jou geldende salaris per uur verhoogd met een opslag van 15%. Deze opslag wordt gehanteerd omdat de waarde van de bovenwettelijke vakantie-uren (die zijn verwerkt in het CAO Budget) ook is verhoogd met deze factor. Deze factor is gebruikt omdat je op dit moment over vakantie-uren ook vakantiegeld, toeslag levensloop etc. ontvangt. Vraag C8 Op welke wijze wordt er straks belasting ingehouden op het CAO Budget? Belasting wordt ingehouden volgens de zogeheten tijdvaktabel. Vraag C9 Ik ontvang een inpassingtoelage. Zit deze toelage straks in de grondslag voor het CAO Budget? Ja, het CAO Budget van 12,5 % ontvang je ook over je inpassingstoelage. Vraag C10 Ik ontvang een herplaatsingstoelage. Zit deze toelage straks in de grondslag voor het CAO Budget? Ja, het CAO Budget van 12,5 % ontvang je ook over je herplaatsingstoelage. D Jubileumgratificatie Vraag D1 Eerder werd gemeld dat de jubileumgratificatie vanaf 1 januari 2009 in het CAO Budget zit. Is dit nog steeds zo?

4 Nee, KPN en de vakbonden hebben afgesproken dat de jubileumgratificatie gewoon blijft bestaan en dus niet wordt opgenomen in het CAO Budget. E Eigen Product Vraag E1 Eerder werd gemeld dat per 1 januari 2008 het bedrag van de 'vergoeding eigen product' wordt verhoogd naar 300 euro. Is dit nog steeds zo? Nee. KPN en de vakbonden hebben afgesproken dat het bedrag (thans 200 euro) niet wordt verhoogd. F Arbeidsduur/keuzetijd Vraag F1 Ik heb een sales-functie en heb een functiecontract. Het functiecontract vervalt per 1 mei 2008 en ik ga vanaf dat moment gemiddeld 40 uur per week werken. Hoe wordt dit gecompenseerd in mijn salaris? Voor Sales en IT gaat de normale arbeidsduur per 1 mei 2008 omhoog naar 40 uur per week. Dit is een verhoging van de normale arbeidsduur met 8,1%. Deze verhoging komt volledig terug in een structurele salarisverhoging van 8,1 %. Vraag F2 Voor wie geldt de nieuwe mogelijkheid van keuzetijd? Het nieuwe systeem van keuzetijd geldt voor alle voltijdwerkers. Vraag F3 De nieuwe regeling keuzetijd geeft de mogelijkheid minder te gaan werken tot minimaal 36 uur of meer te gaan werken tot maximaal 40 uur per week. Kun je elk jaar opnieuw kiezen of is dit een eenmalige keuze? Iedereen krijgt voor het eerst de keuze per 1 mei Over hoe vaak iemand daarna zijn keuze kan wijzigen moeten nog afspraken gemaakt worden. Waarschijnlijk wordt dit één keer per jaar. Vraag F4 Als ik kies voor een 40-urige werkweek hoe zit het dan met overuren? Overwerk begint pas te lopen als de ingeroosterde tijd wordt overschreden. Dit geldt ook bij een 40-urige werkweek. Vraag F5 Ik werk 36 uur per week. Mag ik op grond van de nieuwe CAO 4 dagen van 9 uur werken? Nee, het is niet mogelijk om 4 keer 9 uur te werken.

5 Vraag F6 Ik maak gebruik van de mogelijkheid van ouderschapsverlof en werk in een sales-functie. Heeft de verhoging van de arbeidsduur naar 40 uur effect op de duur van mijn ouderschapsverlof? Nee. KPN en de vakbonden hebben afgesproken dat de verhoging van de arbeidsduur naar 40 uur geen gevolgen heeft voor medewerkers die op 30 april 2008 al gebruik maken van de mogelijkheid van ouderschapsverlof. De afspraken tussen medewerker en manager over de einddatum van dit verlof wijzigen dus niet. Vraag F7 Ik ben nu deeltijdwerker en werk 32 uur. Krijg ik straks op basis van keuzetijd de mogelijkheid om weer 40 uur te gaan werken? Nee, niet met toepassing van het nieuwe keuzetijdsysteem. Dit geldt alleen voor voltijdwerkers. Als je meer wilt gaan werken kun je natuurlijk daarvoor een verzoek indienen. Om een verzoek te honoreren moet er uiteraard wel ruimte in de formatie zijn. Vraag F8 Waar zit het verschil in van 0,4% tussen de huidige toelage functiecontract (8,5%) en de nieuwe toelage bij keuzetijd bij 40 uur werken (8,1 % in 2008 als je er voor kiest om in plaats van 37 uur per week 40 uur te werken)? De toelage is inderdaad iets (0,4%) lager. Dit verschil wordt gecompenseerd door een hoger aantal vakantie-uren. Bij een functiecontract heb je op jaarbasis 200 vakantie-uren. Als je in het kader van keuzetijd kiest voor 40 uur werken dan heb je op jaarbasis 207 vakantieuren. 7 uur per jaar meer dus. Vraag F9 In 2008 krijg ik, als ik voor keuzetijd kies, nog vakantiegeld over de toelage keuzetijd. Per 1 januari 2009 is er geen sprake meer van vakantiegeld. Hoe wordt dit dan gecompenseerd? Ter compensatie daarvan zal de toelage in 2009 worden verhoogd met 8%. De percentages die in 2009 gelden zijn dan: van 37 uur naar 38 uur: toelage 2,9 %, van 37 uur naar 39 uur: toelage 5,8 % en van 37 uur naar 40 uur: toelage 8,7%. Vraag F10 Als ik gebruik maak van keuzetijd en ik ga meer werken dan krijg ik daarvoor een toelage. Wat gebeurt er met deze toelage als ik ziek wordt? De toelage wordt bij ziekte gedurende het lopende kalenderjaar doorbetaald.

6 Vraag F11 Ik heb nog een saldo uit de huidige regeling Keuzetijd staan. Waarvoor kan ik dit oude saldo gebruiken? Het oude saldo keuzetijd wordt (waarschijnlijk in mei 2008) uitbetaald. Je kunt gebruik maken van de bestaande mogelijkheden om dit aan te wenden voor levensloop of de regeling Individueel Pensioensparen. G Inzetbaarheid(budget) Vraag G1 Kan ik op grond van de nieuwe CAO 2008 nog gebruik maken van de regeling leeftijdsbewust korter werken? De mogelijkheid om vanaf 60 jaar een half uur korter te werken en van 63 jaar een uur korter te werken met behoud van salaris, en de mogelijkheid tot verkorting van de arbeidsduur vanaf de leeftijd van 55 jaar met behoud van pensioen en VUT aanspraken, vervallen per 1 januari Alleen voor medewerkers die op 31 december jl. al gebruik maakten van deze mogelijkheden en ononderbroken hiervan gebruik blijven maken, kunnen dit nog blijven doen Vraag G2 Kan iemand van 55 jaar of ouder weer verplicht worden waakdienst of overwerk te verrichten? Als je die verplichting op 31 december 2007 niet had, dan blijft dit zo. Voor nieuwe gevallen is die verplichting er wel. Vraag G3 Ik had in 2007 recht op 16 leeftijdsuren. In de nieuwe CAO worden de leeftijdsuren afgeschaft. Er staat ook dat de verlichtende maatregelen blijven gelden voor werknemers die daar al gebruik van maken. Krijg ik nu in 2008 nog leeftijdsuren of niet? Nee. Vanaf 1 januari 2008 worden geen leeftijdsuren meer toegekend. Dit geldt ook voor leeftijdsuren waarop jongere medewerkers (t/m de leeftijd van 18 jaar) tot 1 januari 2008 aanspraak hadden. Vraag G4 Is er verschil in de hoogte van het inzetbaarheidbudget voor een voltijdwerker en een deeltijdwerker? Nee, zowel voor een voltijdwerker als voor een deeltijdwerker bedraagt het budget per jaar. Vraag G5 Als iemand in de loop van het jaar in dienst treedt, krijgt hij of zij dan toch een budget van voor dat jaar?

7 Niet altijd. Voor medewerkers die na 1 juli in het betreffende kalenderjaar in dienst treden, geldt voor dat jaar een inzetbaarheidbudget van 500. Vraag G6 Als ik boventallig ben of dit binnenkort word en ik daarom geen gebruik kan maken van het inzetbaarheidbudget, heb ik dan recht op een ander budget? Voor medewerkers die boventallig zijn in 2008 en/of 2009 en daarom geen gebruik hebben kunnen maken van het inzetbaarheidbudget, geldt dat zij in dat geval aanspraak kunnen maken op het mobiliteitsbudget van uit de Mobiliteit CAO. H Pensioen/Prépensioen/VUT Vraag H1 Blijven de overgangsafspraken met betrekking tot VUT en Prepensioen van kracht? Ja, deze overgangsafspraken die in de bijlagen 10A, 10B, 11A en 11B van de huidige CAO staan, blijven ook in de nieuwe CAO gelden. Er is tussen KPN en de vakbonden wel een aanvullende afspraak gemaakt over het effect van het vervallen van de vakantie-uitkering per 1 januari Als daardoor een van deze uitkeringen lager wordt, zal dit effect in de uitkering worden gecompenseerd. I CAO Bonus Vraag I1 Bij de CAO Bonus wordt gesproken over vervanging van de resultaatbeloning door een CAO Bonus. Er wordt vermeld dat de resultaatbeloning 3,5% was in Moet dit niet maximaal 5,5% zijn? De 3,5% resultaatbeloning is het percentage dat hoort bij het behalen van de targets. Als er op de targets boven de 100% gescoord wordt, kan de resultaatbeloning oplopen tot maximaal 5,5%. In het CAO Bonussysteem geldt de 3,5% van de resultaatbeloning als uitgangspunt. Voor iemand die onder de categorie Overig valt bedraagt het percentage voor de Cao Bonus per 1 januari %. Als op de targets boven de 100% gescoord wordt kan de bonus maximaal verdubbelen. J Overige onderwerpen Vraag J1 Wordt in de nieuwe CAO weer de mogelijkheid opgenomen van het laten uitbetalen van in het verleden opgebouwde vakantie-uren? Nee, er zijn geen afspraken gemaakt over het laten uitbetalen van oude vakantie-uren.

Looptijd De looptijd van de nieuwe cao zal 2 jaar zijn; van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009.

Looptijd De looptijd van de nieuwe cao zal 2 jaar zijn; van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009. Nieuw resultaat CAO KPN: Pijnpunten eruitgehaald! De gezamenlijke bonden hebben de afgelopen weken over de vernieuwing van uw cao KPN per 1 januari 2008 onderhandeld. Er is afgelopen week resultaat bereikt

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS

SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS KPN en vakorganisaties hebben overeenstemming over de overgangsafspraken voor de ZM medewerkers die door de integratie in 2009 hun werk volgen

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 Partijen: KPN B.V. te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door drs. Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources KPN en - ABVAKABO

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN ENN

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN ENN AKKOORD OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN ENN Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV te Zoetermeer,

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( CM Channel/ customerservicemanagement en Kennismanagement d.d

Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( CM Channel/ customerservicemanagement en Kennismanagement d.d Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( CM Channel/ customerservicemanagement en Kennismanagement d.d. 24-04-2008 Partijen: KPN Contact B.V. te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen,

Nadere informatie

Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( W&O CO Backoffice Multiplay d.d

Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( W&O CO Backoffice Multiplay d.d Overgangsafspraken KPN-KPN Contact ( W&O CO Backoffice Multiplay d.d. 24-05- 2008 Partijen: KPN Contact B.V. te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources

Nadere informatie

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening Dit zijn de belangrijkste punten Inleiding Per 1 januari 2010 geldt voor werknemers in de sociale werkvoorziening een nieuwe reiskostenregeling. Deze

Nadere informatie

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken

ARBEIDSDUUR. Keuzemogelijkheden voor militairen BURGERS PAGINA 6. T wee uren langer of korter werken ARBEIDSDUUR Keuzemogelijkheden voor militairen T wee uren langer of korter werken Vanaf 1 juli 2001 bestaat voor u de mogelijkheid om, uitgaande van een arbeidsduur van uw rooster van gemiddeld 38 uur

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare Vragen en Antwoorden over het onderhandelaarsresultaat cao Retail non-food (voorheen Fashion, Sport & Lifestyle) 1. Loonsverhoging a) Hoe hoog is de loonstijging in de nieuwe cao? Je krijgt elk half jaar

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS Partijen: 1. KPN B.V. (verder: KPN), te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources KPN en 2. ABVAKABOFNV, te

Nadere informatie

KPN Contact CAO 2010. toelichting principeakkoord 25 juni 2010. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend

KPN Contact CAO 2010. toelichting principeakkoord 25 juni 2010. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend KPN Contact CAO 2010 toelichting principeakkoord 25 juni 2010 Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Inhoudsopgave 1. Overwegingen en uitgangspunten 2. Nieuw hoofdstuk voor Directe medewerkers

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en ABVAKABO FNV te Zoetermeer, hierbij

Nadere informatie

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V.

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Bedrijfs-cao TenneT Looptijd 1 mei 2013 tot en met 30 oktober 2015 Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Binnen TenneT

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...]

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...] Tekstuele wijzigingen CAO 2015 d.d 28 september 2015 NOOT: de wijzigingen zijn gebaseerd op de bestaande CAO-teksten. Wijzigingen ivm de vernieuwing van de CAO-structuur en/of Sales Reward zijn niet meegenomen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Per 1 juli 2015 Definitief vastgesteld door het OAW, 30 april 2015 16.00 uur, onder voorbehoud goedkeuring Belastingdienst. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d.

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 18 december 2013 Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market bv en FNV

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Programma 1. Welke wijzigingen in de vakantieregelingen staan er op stapel? 2. Wat zijn de wijzigingen in het BW? 3. Hoe ziet de (vakantie)verlof

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Stel: u wilt meer tijd om voor uw kinderen te zorgen. Of u wilt fiscaal voordelig een opleiding volgen. Of u wilt spaarverlof opbouwen om

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007 Onderhandelingsakkoord CAO RDW 2007-2010 Oktober 2007 Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 1 januari 2007 tot 1 juni 2010. Loonparagraaf De salarissen worden als volgt structureel verhoogd:

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

CAO 2011 PRINCIPEAKKOORD KPN CAO 2011

CAO 2011 PRINCIPEAKKOORD KPN CAO 2011 CAO 2011 PRINCIPEAKKOORD KPN CAO 2011 Partijen: Koninklijke KPN NV, te Den Haag, hierbij vertegenwoordigend de BV s genoemd in de KPN CAO 2010 vanaf 1 juli 2011 met uitzondering van Infonet Nederland alle

Nadere informatie

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV

Nadere informatie

Principeakkoord SNT CAO 2012 2014

Principeakkoord SNT CAO 2012 2014 Principeakkoord SNT CAO 2012 2014 Partijen: 1. SNT Nederland B.V. (hierna: SNT) te Zoetermeer, en 2. ABVAKABO FNV te Zoetermeer, Bond van Telecompersoneel te Leidschendam, CNV Publieke Zaak te 's Gravenhage

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum December 2017

Aan Medewerkers CBR Datum December 2017 Aan Medewerkers CBR Datum December 2017 Van Directie CBR en bestuurders FNV, de Unie en het Gilde Betreft Onderhandelingsresultaat In de onderhandeling op 13 december jongstleden zijn wij, de directie

Nadere informatie

OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD

OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV

Nadere informatie

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8 EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP 01-01-2018 t/m 31-12-2019 1/8 Definities - HEINEKEN Group: Heineken Group B.V. - HEINEKEN Nederland: Heineken Nederlands Beheer B.V. - Partijen: HEINEKEN Group, FNV, CNV Vakmensen,

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Beste collega s, De afgelopen maanden hebben DocMorris, de Vakbond ABW en vakbond De Unie onderhandeld over een nieuwe CAO. Zoals gebruikelijk werden deze onderhandelingen

Nadere informatie

CP14. gesprek over arbeidsvoorwaarden

CP14. gesprek over arbeidsvoorwaarden CP4 gesprek over arbeidsvoorwaarden In Nederland maakt de werkgever met de werknemer afspraken over het werk. Afspraken over bijvoorbeeld kinderopvang, reiskostenvergoeding en vakantiedagen. Die afspraken

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Wijzig de titel van het artikel (Kop 5) In het cao-akkoord

Nadere informatie

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar.

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar. WERKWIJZER Hoe werkt het? Welkom bij Flexion Uitzendbureau. In dit boekje behandelen we de meest gestelde vragen die voorkomen wanneer je voor het eerst via ons aan het werk gaat. Mocht je na het lezen

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 18215 3 februari 2017 Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op

Nadere informatie

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is.

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is. Bijlage bij LOGA-brief TAZ/U201700991 Bijlage 1 CAR teksten A. Aan artikel 9b:1 wordt een nieuw vierde lid toegevoegd: 4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende

Nadere informatie

1.1 Begrippenlijst 1.2 Looptijd, afwijkingen en wijzigingen van deze CAO 1.3 Geschillenregeling

1.1 Begrippenlijst 1.2 Looptijd, afwijkingen en wijzigingen van deze CAO 1.3 Geschillenregeling Collectieve arbeidsovereenkomst voor Koninklijke KPN N.V. 1 januari 2008 tot 1 januari 2010. Koninklijke KPN N.V. HR Arbeidsverhoudingen 7 april 2008 1 Inleiding en uitgangspunt DEEL A HOOFDSTUK 1 Algemene

Nadere informatie

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven:

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven: BIJLAGE IX VORMGEVING 36-URIGE WERKWEEK 1 Inleiding: In artikel 8 is de arbeidstijd gedefinieerd. Per week werkt een werknemer met een fulltime contract gemiddeld 36 uur. Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT. Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT. Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012 Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012 Programma 1. Welke wijzingen in de vakantieregelingen

Nadere informatie

uittrederegeling in vraag en antwoord

uittrederegeling in vraag en antwoord uittrederegeling in vraag en antwoord Voor medewerkers in dienst van NEDERLANDS LOODSWEZEN B.V. 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017 inhoudsopgave Uittrederegeling in vraag en antwoord 3 Veelgestelde

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Cao umc

Vragen en antwoorden over de Cao umc Vragen en antwoorden over de Cao umc 2018-2020 8 november Op 5 november is een cao akkoord bereikt tussen de NFU en de vier vakbonden voor overheidspersoneel. Dit wordt uitgewerkt in een nieuwe Cao umc

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 12 november 2018 VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2018-2020 1. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Het was ingewikkeld om een goed pakket voor

Nadere informatie

Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep

Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep Regeling werktijden, vakantie en verlof OOP Pontes Scholengroep De regeling werktijden, vakantie en verlof is per 1 januari 2012 aangepast

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Nieuwe versie, februari 2015 Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht Postbus 2103 3500

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Versie 21 september 2019 De Cao umc 2015-2017 liep af op 31 december 2017. De NFU en de vakbonden zijn al ruim een half jaar in overleg over een nieuwe cao. Dit

Nadere informatie

Deze toelagen wordt gecontinueerd na invoering van hoofdstuk 3 per 1 januari 2016 en vinden vanaf dat moment hun grondslag in artikel 3:15.

Deze toelagen wordt gecontinueerd na invoering van hoofdstuk 3 per 1 januari 2016 en vinden vanaf dat moment hun grondslag in artikel 3:15. Overgangsrecht en toelichting 1. Garantietoelagen en afbouwtoelagen die uiterlijk op 31 december 2015 zijn ingegaan worden gecontinueerd onder de voorwaarden waaronder ze zijn toegekend. 1a Bestaande garantietoelage

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015 Looptijd De cao kent een looptijd van 12 maanden (1 april 2014 tot 1 april 2015). Een aantal componenten uit dit onderhandelingsresultaat kent

Nadere informatie

KPN CAO 2010 ONDERHANDELAARSAKKOORD 28 APRIL 2010

KPN CAO 2010 ONDERHANDELAARSAKKOORD 28 APRIL 2010 KPN CAO 2010 ONDERHANDELAARSAKKOORD 28 APRIL 2010 Partijen: Koninklijke KPN NV, te Den Haag vertegenwoordigd door directeur Human Resources Hein J.M. Knaapen en de volgende vier vakorganisaties: ABVAKABO

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven.

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID 3.1 INLEIDING Werken aan en investeren in optimale individuele inzetbaarheid is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Daarom maken

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V.

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Op 6 oktober 2017 hebben Pipelife Nederland B.V., FNV en CNV Vakmensen een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Pipelife Nederland B.V. met de volgende

Nadere informatie

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Reglement Compensatieregeling pensioen RTL Nederland 1 juli 2013 1 Inhoudsopgave Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Artikel 1.1 Wat bedoelen we met bepaalde begrippen en afkortingen in dit reglement?

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO

Onderhandelingsresultaat CAO Onderhandelingsresultaat De onderhandelaars van de SVB enerzijds en van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak anderzijds, partijen bij de cao en het Sociaal Beleidskader (SBK) voor de SVB, zijn voor de nieuwe

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 Gemeente Stichtse Vecht Nadere uitwerking van artikel 4a:3 CAR/UWO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bronnen 2.1 Bronnen 2.1.1 Persoonsgebonden budget (PGB)

Nadere informatie

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook.

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. Hieronder wordt beschreven wat u op de salarisstrook kunt tegenkomen en wat dit

Nadere informatie

CAR-UWO wijzigingen i.v.m. aandachtspunten in verband met invoering nieuw hoofdstuk 3 CAR en technische wijzigingen

CAR-UWO wijzigingen i.v.m. aandachtspunten in verband met invoering nieuw hoofdstuk 3 CAR en technische wijzigingen Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden www.reuseldemierden.nl/bekendmakingen Nummer : 2017-015 Datum : 24 februari 2017 CAR-UWO wijzigingen

Nadere informatie

De werknemer die kiest voor voortzetting van gebruik van artikel 20 lid 2 is uitgesloten van deelname aan deze regeling.

De werknemer die kiest voor voortzetting van gebruik van artikel 20 lid 2 is uitgesloten van deelname aan deze regeling. Uitwerking ouderenregeling zoals overeengekomen in Cao OV 2014-2015 Donderdag 7 augustus 2014 hebben partijen overeenstemming bereikt met betrekking tot de ouderenregeling zoals overeengekomen in de CAO

Nadere informatie

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget Looptijd CAO Bij de nadere uitwerking van de vernieuwing van de CAO UMC is ervan uitgegaan dat de eerstkomende CAO een looptijd van drie jaar en twee

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum

Nadere informatie

Het Individueel Aanvullend Pensioen (IAP)

Het Individueel Aanvullend Pensioen (IAP) Het Individueel Aanvullend Pensioen (IAP) Waarom een Individueel Aanvullend Pensioen? Met ingang van 2006 is de wetgeving met betrekking tot VUT, prepensioen en levensloop aangepast. Als gevolg daarvan

Nadere informatie

Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag!

Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag! "##$! Vragen & Antwoorden Versie Ì per 31 mei 2005 Vraag 1 Wat betekent FPU voor uw belastingtarief? Antwoord 1: Uw inkomen daalt en afhankelijk van de hoogte valt u al dan niet in een ander inhoudingpercentage,

Nadere informatie

Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing?

Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing? Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing? Functie: 2011 % 2012 % OR-lid 47 19% 49 19% Kaderlid 41 17% 33 13% OR en Kaderlid 22 9% 25 10% Medewerker 137 55% 151 59% Het Flexibel Arbeidsvoorwaardenbudget

Nadere informatie

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U201601310 Bijlage 2 CARUWO teksten A. Aan artikel 1:1 lid 1 wordt na onderdeel vv een nieuw onderdeel toegevoegd: ww vakantietoelage: jaarlijkse toelage van 8% van het salaris

Nadere informatie

Uitleg Salarisspecificatie. Algemene Ledenvergadering Landelijke Raad ACP Politieacademie 20 november 2008

Uitleg Salarisspecificatie. Algemene Ledenvergadering Landelijke Raad ACP Politieacademie 20 november 2008 Uitleg Salarisspecificatie Algemene Ledenvergadering Landelijke Raad ACP Politieacademie 20 november 2008 De presentatie Uitleg Salaris- en uitbetalingsspecificatie Een stukje rekenen S A L A R I S - E

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB. Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft op 29 november 2016 besloten:

Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB. Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft op 29 november 2016 besloten: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenwijkerland. Nr. 173284 9 december 2016 Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij

Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij De directie van BV Deli-HTL Tabak Maatschappij heeft een principe-akkoord over een nieuwe CAO met FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen bereikt, met daarin

Nadere informatie

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VUT-PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN IN OF NA 1950 Ter inleiding Voor dagbladjournalisten geldt met ingang

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden Bijlage III Flex Benefits Individualisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, september 2015 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 FLEX BENEFITS... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN...

Nadere informatie

3.2 Individueel KeuzeBudget

3.2 Individueel KeuzeBudget 3.2 Individueel KeuzeBudget Artikel 3.2.1 Algemeen 1. Voor de ambtenaar is er een IKB, dat door het bevoegd gezag wordt beheerd. 2. Het IKB wordt voorzien van in geldwaarde uitgedrukte aanspraken, welke

Nadere informatie

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d Algemeen In dit document worden de inhoudelijke aanpassingen van versie 01-04-2016/v15.0 ten opzichte van versie 01-04-2015/v14.0 en 14.1 van het personeelshandboek weergegeven. Grammaticale wijzigingen

Nadere informatie

Cao-loze periode in de horeca; wat nu?

Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Sinds 1 april 2012 bevindt de horecasector zich in een cao-loze periode. Dit kan veranderingen in jouw arbeidssituatie met zich meebrengen. Hoewel er op dit moment

Nadere informatie

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 1DSM 1CAO Hoofdpunten 1CAO Transitieregeling Praktische informatie Ruimte voor vragen Pagina 2 Q1 2012 intentieverklaring Q2-Q3 2012 designfase Q3 2012 Q4 2013

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK Hieronder volgt een beknopte toelichting op de salarisstrook. In deze toelichting wordt ingegaan op de meest voorkomende gegevens. Indien u nog vragen heeft na het lezen

Nadere informatie

PRODUCT UPDATE. Updates, wijzigingen en aanpassingen #15-01 1 januari 2015

PRODUCT UPDATE. Updates, wijzigingen en aanpassingen #15-01 1 januari 2015 Deze product update bevat een overzicht van de klantwensen die in deze update gerealiseerd zijn en van de overige technische wijzigingen die doorgevoerd zijn in update 15.01, voor zover relevant voor eindgebruikers.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Informatiebijeenkomst Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Doelen Informatie over: - FAB, IB,EB - Wat kan ik ermee? - Wanneer kan ik daar wat mee? 2 Salaris

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst. voor Koninklijke KPN N.V. 1 april 2012 tot en met 31 mei 2013

Collectieve arbeidsovereenkomst. voor Koninklijke KPN N.V. 1 april 2012 tot en met 31 mei 2013 Collectieve arbeidsovereenkomst voor Koninklijke KPN N.V. 1 april 2012 tot en met 31 mei 2013. Koninklijke KPN N.V. HR Compensation & Benefits Nederland 21 december 2012 1 Inleiding en uitgangspunt DEEL

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden 2017 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Hoe is het Individueel Keuze Budget opgebouwd... 4 Waaraan kunt u het IKB besteden?...

Nadere informatie