Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl"

Transcriptie

1 Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers

2 INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk wel weten welke rechten en plichten je hebt. Dit kan vragen en onduidelijkheid opleveren. L1NDA heeft de meest gestelde vragen die wij horen uit de branche voor je samengesteld en beantwoord.

3 Vraag 1 Wat moet er precies in mijn Contract staan?

4 Wat moet er precies in mijn contract staan? Er zijn een aantal componenten die altijd vermeld moeten worden in je contract. Vaak weet je deze punten wel, maar controleer in ieder geval of deze zijn opgenomen in je contract voordat je gaat tekenen. De allerbelangrijkste vraag die je moet stellen is of de horeca CAO van toepassing is of niet. Zo niet, dan maakt de werkgever vaak gebruik van een bedrijfsreglement. Breng dit voor jezelf in kaart, want dit is van invloed op je arbeidsvoorwaarden. Als je dit in kaart hebt, kunnen de volgende vragen je verder op weg helpen. Verplichte componenten - Salaris - Functie - Of er sprake is van een CAO - Type arbeidsovereenkomst - Duur van het contract - Aantal uur dat je gaat werken - Aantal vakantiedagen - Proeftijd - Jouw naam en de naam van je werkgever - Jouw handtekening en die van je werkgever - Opzegtermijn en aanzegtermijn Op dit moment zit de horeca zonder CAO, maar dit betekent niet dat de horeca CAO is verdwenen. Niet alle afspraken blijven van kracht, maar wel de belangrijkste zoals beloning, het salaris bij ziekte en het aantal vakantiedagen.

5 Vraag 2 Wat wordt Mijn salaris?

6 Wat wordt mijn salaris? Laat zwart op wit vastleggen wat je brutosalaris is. Je salaris wordt vastgesteld aan de hand of er een CAO van toepassing is of niet. Mijn werkgever hanteert de Horeca CAO In de horeca CAO wordt onderscheid gemaakt in 11 functiegroepen. Het is goed om te weten in welke functiegroep jij zit. Aan de hand van je functie wordt je namelijk ingedeeld in een bijbehorende loonschaal. Elke loonschaal heeft een minimumsalaris, basisloon en maximumsalaris. Het salaris dat je krijgt mag nooit lager zijn dan het minimumloon. Hieronder hebben we een tabel voor je samengesteld wat je uurloon is per functieschaal. Als je jonger bent dan 22 jaar krijg je een percentage van het basisloon. L1nda s tip Je kunt online opzoeken in welke loonschaal jij valt via Hier kan je alle functies en loonschalen makkelijk vinden.

7 Wat wordt mijn salaris? Deel 2 Mijn werkgever hanteert de horeca CAO niet: Dan heb je altijd recht op het minimumloon. Het voordeel als je niet onder een cao valt is dat je kunt onderhandelen over je loon. Zie hieronder het overzicht van het wettelijke minimumloon. In beide gevallen (horeca CAO of niet) geldt dat je recht hebt op een vakantietoeslag van 8% boven op je brutoloon. Sommige werkgevers hanteren in all-in loon, waarbij het vakantiegeld direct wordt uitbetaald samen met je loon. En fooi? Deze dient verdeelt te worden onder de werknemers. Maar er wordt per bedrijf bepaalt hoe deze fooi verdeeld wordt.

8 Vraag 3 Wat houdt mijn arbeidsovereenkomst Precies in?

9 Wat houdt mijn arbeidsovereenkomst precies in? In je contract wordt vastgelegd of je contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Als je een arbeidsovereenkomst tekent voor een bepaalde tijd, moet duidelijk vermeld worden wanneer deze ingaat en afloopt. Let op: een werkgever mag je maximaal drie bepaalde tijdcontracten geven in een periode van 3 jaar. Werk je via een uitzendbureau dan mag een werkgever je maximaal drie bepaalde tijdscontracten geven in een periode van 3,5 jaar. Daarna heb je recht op een onbepaalde tijdscontract. Vanaf 1 juli 2015 mag een werkgever je maximaal drie bepaalde tijdcontracten aanbieden in een periode van 2 jaar.

10 Vraag 4 Hoeveel uur Moet ik werken?

11 Hoeveel uur moet ik werken? Het aantal uur dat je moet werken moet altijd worden opgenomen in je contract. Als je fulltime gaat werken betekent dit dat je 36, 38 of 40 uur per week werkt. Als je parttime gaat werken spreek je met je werkgever af hoeveel uur per week/maand je gaat werken. Soms krijg je een nuluren contact aangeboden. Mocht je nou elke week minstens 10 uur werken, bestaat er de mogelijkheid een verzoek te doen de arbeidsovereenkomst te laten aanpassen naar het gemiddelde aantal uur dat je per week werkt. Dit gaat pas in als je minstens 3 maanden volgens een vast patroon werkt. Maar let op; dit is een vermoeden en je aanvraag kan in sommige gevallen door de werkgever weerlegt worden. En pauze? In de arbeidstijden wet is bepaald dat je als je langer dan 5,5 uur werkt, je recht hebt op een half uur pauze. Je kunt in overleg met de werkgever bepalen op welk tijdstip je pauze hebt. De werkgever is verplicht je deze pauze te geven, maar niet uit te betalen. Vanaf 1 januari 2015 mag een werkgever je na 26 weken niet nog een 0-uren contract aanbieden. Een werkgever dient je dan een contract aan te bieden voor het minimale aantal uren dat je gemiddeld per week werkt.

12 Vraag 5 Hoe lang mag ik Officieel overwerken?

13 Hoe lang mag ik officieel overwerken? In de horeca kan het voorkomen dat het opeens erg druk is, waardoor je langer door moet werken. Dit mag de werkgever van je eisen. Er zijn alleen wel een aantal regels. Je mag maximaal 9 uur per dag werken als je 16 of 17 bent. De arbeidstijdenwet stelt dat een dienst niet langer mag zijn dan 12 uur per dag als je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast mag je niet meer dan 60 uur per week werken. Dit geldt over een periode van een maand. Als er over een periode van 4 weken wordt gekeken mag een medewerker maximaal 55 uur per week werken.

14 Vraag 6 Bouw ik vakantiedagen en geld op?

15 Bouw ik vakantiedagen en geld op? Het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkt en je werkgever een CAO hanteert of niet, je bouwt altijd vakantiedagen en vakantiegeld op. Vaak bedraagt het vakantiegeld 8% bovenop je salaris. Je vakantiegeld moet je uiterlijk eind juni ontvangen. Sommige werkgevers hanteren een all-in loon. Dit houdt in dat je jouw vakantiegeld direct uitbetaald krijgt met je loon.

16 Vraag 7 Hoeveel vakantiedagen heb ik?

17 Hoeveel vakantiedagen heb ik? Het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt wordt bepaald aan de hand van de CAO of het reglement van je werkgever Mijn werkgever hanteert de horeca CAO: Bij een fulltime dienstverband bouw je (38 uur per week x 52 weken per jaar x 0,096) 190 vakantie-uren per jaar op. In totaal heb je dus recht op 25 dagen vakantiedagen per jaar. Dit komt neer op (38 uur per week/5 dagen) 7,6 uur per dag. Als je vakantie opneemt, rekent de werkgever soms per ongeluk 8 uur per dag. Let hier goed op, want dit werkt nadelig voor jou. Mijn werkgever hanteert de horeca CAO niet: Wettelijk gezien bouw je bij een fulltime dienstverband (38 uur per week x 52 per jaar x 0,0768 per uur) 152 vakantie-uren op. Uitgerekend kom je dus op 20 vakantiedagen per jaar. Per dag komt dit neer op 7,6 uur. Ook hier komt het vaak voor dat werkgevers per ongeluk standaard 8 uur rekenen per vakantiedag. Als je parttime werkt worden de vakantie-uren aan de hand van het aantal uren dat je werkt bepaalt. Stel je werkt 19 uur per week, dan bouw je dus de helft aan vakantiedagen en toeslag op dan een fulltimer van 38 uur per week. Je kunt dit berekenen door het aantal uur dat je per week werkt x 52 weken per jaar x 0,096 te vermenigvuldigen.

18 Vraag 8 Hoe lang duurt mijn proeftijd?

19 Hoe lang duurt mijn proeftijd? Omdat er op dit moment geen akkoord is op de horeca CAO, verandert de duur van de proeftijd. Het is normaal dat als je begint met een nieuwe baan, er eerst een proeftijd wordt gehanteerd. Als je een bepaalde tijd contract krijgt aangeboden die korter duurt dan 2 jaar, mag de proeftijd maximaal 1 maand zijn. Als je een bepaalde tijd contract krijgt aangeboden die langer duurt dan 2 jaar, mag de proeftijd maximaal 2 maanden zijn. Let op: Vanaf 1 januari 2015 mag een werkgever geen proeftijd meer hanteren bij een contract met een periode van 6 maanden. Een proeftijd mag alleen bij een contract die langer dan 6 maanden duurt. Vaak biedt de werkgever je dan een contract van 7 maanden aan, waarbij de eerste maand een proeftijd geldt.

20 Vraag 9 Wat gebeurt er als ik ziek ben?

21 Wat gebeurt er als ik ziek ben? Je bent ziek. Wat nu? In het contract staat opgenomen hoe en wanneer jij je dient ziek te melden. Houd je hier ook aan. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om je in te roosteren. Als jij ziek bent is het aan de werkgever om voor vervanging te zorgen. Als je werkgever de horeca CAO hanteert, mag hij 1 wachtdag per keer inhouden van je loon. Val je niet onder het CAO, dan mogen er tijdens ziekte maximaal 2 wachtdagen worden ingehouden. Dit moet echter wel duidelijk in je contract vermeld staan, anders mag de werkgever geen wachtdag(en) inhouden! Ziek voor lange tijd? Je werkgever is verplicht jouw loon uit te betalen. Maar hier zijn regels voor. Volgens de horeca CAO ontvang je de eerste 52 weken 95% van je brutoloon. De 52 weken daarna ontvang je 75% van je brutoloon. Als er geen CAO van toepassing is, dan heb je recht op 70% van je brutoloon gedurende je eerste twee ziektejaren.

22 Vraag 10 Ben ik verplicht om te werken met feestdagen?

23 Ben ik verplicht om te werken met feestdagen? Mijn werkgever hanteert de horeca CAO: Als je tijdens de feestdagen moet werken krijg je een extra vergoeding. Feestdagen zijn geen extra betaalde vrije dagen, zoals een vakantiedag. Vaak krijg je een vergoeding in vrije tijd. Je werkgever is verplicht deze vrije tijd uit te betalen in de periode van 26 weken na de feestdag. Dit betekent dat je een vrije dag mag opnemen omdat de gewerkte feestdag te compenseren. Als dit niet lukt binnen een periode van 26 weken, dan heb je recht op een toeslag van 50% van je bruto-uurloon. Dit moet uiterlijk 4 weken na het aflopen van deze 26 weken worden uitbetaald. Mijn werkgever hanteert de horeca CAO niet: Als je niet onder de CAO valt, heb je geen recht op compensatie voor het werken tijdens een feestdag. Als je werkgever besluit de zaak te sluiten op een erkende feestdag, bouw je minuren op. Je werkgever moet je wel uitbetalen, maar je moet deze vrije dag op een ander moment inhalen. Lukt dit niet binnen het kalenderjaar, komen ze aan het eind van het kalenderjaar te vervallen zonder dat het loon kost. Je kunt er als werknemer ook voor kiezen om een vakantiedag op te nemen. Wat zijn de officiële feestdagen? Dit zijn nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eens in de 5 jaar), eerste en tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag.

24 Vraag 11 Wat betekent een aanzegtermijn?

25 Wat betekent een aanzegtermijn? Per 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht minimaal een maand voordat een tijdelijk contact eindigt, de werknemer schriftelijk op de hoogte te stellen of zij het contract verlengen of niet. Dit geldt voor alle tijdelijke contracten die langer dan 6 maanden duren. Stel je voor, je contract loopt af en wordt niet verlengd. Als de werkgever jou niet schriftelijk op de hoogte stelt zijn hier kosten aan gebonden. Dit bedrag wordt berekend naar rato van tijd. Als de werkgever jou een week te laat inlicht, dan moet de werkgever jou een week extra uitbetalen. Je moet als werknemer dan wel zelf binnen 2 maanden hier een beroep op doen. Let op: Als de werkgever jou niet schriftelijk op de hoogte stelt betekent dit niet dat het contract automatisch wordt verlengd.

26 Vraag 12 Wat moet ik doen als ik ontslag wil nemen?

27 Wat moet ik doen als ik ontslag wil nemen? Het is in principe niet mogelijk om bij een tijdelijk contract ontslag te nemen, tenzij in het contract staat dat tussentijds opzeggen is toegestaan. Tijdens je proeftijd mag je wel op zeggen. Als er niets in je contract kun je aangeven dat je graag wilt stoppen. Dan kan je samen met je werkgever bepalen op welk termijn jij weg kunt. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een wettelijk opzegtermijn. Vaak is dit een volledige kalendermaand, tenzij anders aangegeven in je contract. Mocht dit het geval zijn dan mag een opzegtermijn maximaal 6 maanden duren. De opzegtermijn voor de werkgever moet minimaal twee keer zo lang zijn als voor de werknemer. Het is gebruikelijk om tegen het einde van de maand op te zeggen.

28 Wij helpen je graag Wij hopen dat we zo alle vragen die je wellicht had, hebben beantwoordt. Heb jij nog vragen waar we jou mee op weg kunnen helpen? Laat het ons weten! Bekijk onze website: Of bel naar

Cao-loze periode in de horeca; wat nu?

Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Sinds 1 april 2012 bevindt de horecasector zich in een cao-loze periode. Dit kan veranderingen in jouw arbeidssituatie met zich meebrengen. Hoewel er op dit moment

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Partijen proberen overeenstemming te krijgen

Nadere informatie

Cao-loze periode in de horeca; wat nu?

Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Vanaf 1 april 2014 bevindt de horecasector zich in een cao-loze periode; er is geen cao horeca. Dit kan veranderingen in jouw arbeidssituatie met zich meebrengen.

Nadere informatie

Start nieuwe contractenreeks Tussenliggende periode van opvolgende contracten voor bepalen van de reeks jaren: 3 maanden en 1 dag

Start nieuwe contractenreeks Tussenliggende periode van opvolgende contracten voor bepalen van de reeks jaren: 3 maanden en 1 dag Horeca Gilde (NHG) Bepaalde tijd contracten keten van 4 jaar/6 contracten bij bijzondere functies (o.a. invalkrachten) opvolgend werkgeverschap tijdelijk uitgesloten, dus wisselen tussen werkgevers is

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Partijen proberen overeenstemming te krijgen

Nadere informatie

leerlingen@indehoreca.nl 036-5275270 Een toelichting op de cao-afspraken

leerlingen@indehoreca.nl 036-5275270 Een toelichting op de cao-afspraken @ leerlingen@indehoreca.nl 036-5275270 Een toelichting op de cao-afspraken 2 Collectieve arbeidsovereenkomst, bedrijfstak, salaris, vakantie, werkuren? 3 Waarom dit boekje? Volg jij een BBL-opleiding in

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013 TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS Datum: 9 oktober 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Payrolling... 3 1.2 Online- People... 3 2. Rechten en plichten... 4 2.1 Opbouw van je rechten... 4 2.2 Vakantieregeling...

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

tot 1-1-2015 vanaf 1-1-2015 Bepaalde tijd contracten 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar

tot 1-1-2015 vanaf 1-1-2015 Bepaalde tijd contracten 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar Bepaalde tijd contracten 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 2 jaren 3 contracten in 3 jaar 3 contracten in 2 jaren Start nieuwe contractenreeks 6 maanden

Nadere informatie

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar.

Hoe werkt het? Mocht je na het lezen van dit boekje toch nog vragen hebben, staan onze medewerkers op de vestiging natuurlijk graag voor je klaar. WERKWIJZER Hoe werkt het? Welkom bij Flexion Uitzendbureau. In dit boekje behandelen we de meest gestelde vragen die voorkomen wanneer je voor het eerst via ons aan het werk gaat. Mocht je na het lezen

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar.

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Inhoudsopgave Salaris... 2 Vakantietoeslag... 2 Beschermingsmiddelen... 2 Ziek... 3 Detachering... 3 Uitzenden... 3 Procedure ziekmelding... 4 Loonaanvulling door uitzendonderneming... 4 Vakantie en feestdagen...

Nadere informatie

Ken je cao!

Ken je cao! www.stichtingvoorlichtingleerlingen.nl info@stichtingvoorlichtingleerlingen.nl Ken je cao! Waarom dit boekje? Volg jij een BBL-opleiding in de horeca? Dan zijn er voor jou en je leerbedrijf bepaalde rechten

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR ONLINE-PEOPLE PAYROLLING

TOELICHTING VOOR ONLINE-PEOPLE PAYROLLING TOELICHTING VOOR ONLINE-PEOPLE PAYROLLING Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Payrolling... 2 1.2 Wat is Pay-People?... 2 2. Rechten en plichten... 3 2.1 Opbouw van je rechten... 3 2.2 Vakantieregeling...

Nadere informatie

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq.

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Werkwijzer Innotiq VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Deze werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de bevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek (BW) Arbeidsvoorwaardenreglement

Burgerlijk Wetboek (BW) Arbeidsvoorwaardenreglement Bepaalde tijd contracten Burgerlijk Wetboek (BW) 3 contracten in 2 jaar 3 contracten in 2 jaar 3 contracten in 3 jaar Start nieuwe contractenreeks Uitzondering in cao mogelijk voorwaarden benoemde functies

Nadere informatie

Toelichting op cao horeca inclusief de nieuwe cao

Toelichting op cao horeca inclusief de nieuwe cao Toelichting op cao horeca 2018 2019 inclusief de nieuwe cao 1. Een nieuwe cao horeca; wat nu? Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe cao horeca van kracht. Wat betekent dit nu voor medewerkers in de horeca?

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Toelichting. Inhoud. Relevante cao-artikelen : 3, 8, 10,12, 16, 25, 26, 27, 29, 32, 33, 36, 37, 40 en 64

Toelichting. Inhoud. Relevante cao-artikelen : 3, 8, 10,12, 16, 25, 26, 27, 29, 32, 33, 36, 37, 40 en 64 Toelichting In deze toelichting wordt aan de hand van voorbeelden uitleg gegeven over de loonberekening volgens de Cao Beroepsgoederenvervoer over de Weg en de Verhuur van Mobiele Kranen. Het gaat om de

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen lijkt simpel. Een exemplaar van internet, beetje aanpassen en klaar. Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. We

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO)

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) AVV biedt werknemers werkzaam onder de cao Kunsteducatie, die te maken krijgen met ontslag via wederzijds goedvinden door middel van

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!!

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Juni 2008 Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Er is een akkoord tot stand gekomen betreffende een nieuwe Horeca Cao en deze zal lopen van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010.

Nadere informatie

Personeelshandboek. el&p Payrolling

Personeelshandboek. el&p Payrolling Personeelshandboek el&p Payrolling Maart 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Algemene Beschrijving Organisatie... 3 3. Indiensttreding:... 3 4. Salaris:... 3 1. Salaris:... 3 2. Onkostenvergoeding:... 3 3.

Nadere informatie

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq.

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Werkwijzer Innotiq VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de bevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van onze

Nadere informatie

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Werken bij Innotiq Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Voorwoord Voorwoord Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq Onderwijs. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst,

Nadere informatie

Werken via Attract Uitzendbureau, hoe werkt dat? PERSONEELSGIDS

Werken via Attract Uitzendbureau, hoe werkt dat? PERSONEELSGIDS PERSONEELSGIDS 1. INTRODUCTIE Gefeliciteerd met je nieuwe baan via Attract Uitzendbureau! Werken als uitzendkracht heeft zo zijn voordelen. Je kunt ervaring op doen bij verschillende bedrijven, bijverdienen

Nadere informatie

Welkom op de workshop

Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid 9-6-2015 1 Werken mét Zekerheid Programma Flexwet en Paneldiscussie Pauze Ontslag en Paneldiscussie 9-6-2015 2 Werken mét Zekerheid Doel

Nadere informatie

7 : Datum: datum waarop door Van Spronsen & Partners de loonverwerking voor die maand heeft plaatsgevonden.

7 : Datum: datum waarop door Van Spronsen & Partners de loonverwerking voor die maand heeft plaatsgevonden. Wij verzorgen de salarisadministratie van uw werkgever, vragen over uw salarisslip dient u aan de verantwoordelijke persoon voor de salarissen van uw eigen bedrijf te vragen. Hieronder een gedetailleerde

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

Workshop Arbeidsrecht

Workshop Arbeidsrecht Workshop Arbeidsrecht 2 Augustus 2014 Amsterdam Amsterdam, 2 Augustus 2014 Overzicht 1. Arbeidsovereenkomsten 2. Arbeidsvoorwaarden 3. Ontslag 4. WW- uitkering By Stichting Sajaam 1 1. Soort contracten

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

LEERLINGEN EEN TOELICHTING OP DE CAO VOOR LEERLINGEN IN DE RECREATIE

LEERLINGEN EEN TOELICHTING OP DE CAO VOOR LEERLINGEN IN DE RECREATIE UITGAVE Informatiefolder Cao-afspraken, een toelichting op de cao recreatie voor leerlingen, editie 2006. Uitgave november 2006. COLOFON De informatiefolder Cao-afspraken, een toelichting op de cao recreatie

Nadere informatie

Informatie voor Uitzendkrachten Accountemps en Officeteam

Informatie voor Uitzendkrachten Accountemps en Officeteam Informatie voor Uitzendkrachten Accountemps en Officeteam Contact gegevens Amsterdam Accountemps 020-420 32 30 OfficeTeam 020-346 34 82 Accountemps / OfficeTeam Antwoordnummer 46729 1060 VL Amsterdam Rotterdam

Nadere informatie

Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd De ondergetekenden:., gevestigd te., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door., in de functie van., hierna te noemen werkgever, en., geboren te. d.d.., wonende

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. A Informatie over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Wanneer kan een bedrijf failliet gaan? Als een bedrijf

Nadere informatie

De gevaren en kansen van personeel

De gevaren en kansen van personeel De gevaren en kansen van personeel Lage inkomensvoordeel 2018 (I) Doel LIV: om het arbeidsmarktperspectief van laaggeschoolde werknemers te vergroten en werkgelegenheid te stimuleren. Voor 2018 gelden

Nadere informatie

Ondernemend in personeel. Werkwijzer. voor Branch personeelsmedewerkers. uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services. www.accord.

Ondernemend in personeel. Werkwijzer. voor Branch personeelsmedewerkers. uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services. www.accord. Ondernemend in personeel Werkwijzer voor Branch personeelsmedewerkers uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Welkom bij Accord

Nadere informatie

Model. Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij. Versie 6 maart 2013

Model. Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij. Versie 6 maart 2013 Model Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij Versie 6 maart 2013 Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij is met veel zorgvuldigheid samengesteld door LTO Nederland. Desondanks kan LTO Nederland

Nadere informatie

DE WERKKOSTENREGELING

DE WERKKOSTENREGELING DE WERKKOSTENREGELING Tips & trics voor de horeca FLEXIBELE SCHIL HOE DEEL JE DEZE OP DE JUISTE MANIER IN EN BEHOUD JE TEGELJKERTIJD BINDING MET JE TEAM? INTRODUCTIE Steeds meer ondernemers werken met

Nadere informatie

Werken bij Djopzz. Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS

Werken bij Djopzz. Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS Werken bij Djopzz Werkwijzer medewerkers Djopzz ONDERWIJS Voorwoord Voorwoord Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Djopzz Onderwijs. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de

Nadere informatie

Werken bij de. Wil je werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie? Lees dan deze folder!

Werken bij de. Wil je werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie? Lees dan deze folder! Werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie Wil je werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie? Lees dan deze folder! 2 Werken bij de Rijksschoonmaakorganisatie Inhoud 1. De Rijksoverheid gaat zelf schoonmaken.

Nadere informatie

Voorvoegsel onderneming:.. Naam onderneming:.. Plaats: Postcode:. Straat:. Nummer:..

Voorvoegsel onderneming:.. Naam onderneming:.. Plaats: Postcode:. Straat:. Nummer:.. CHECKLIST ARBEIDSOVEREENKOMST Aan te leveren bescheiden (indien op u van toepassing) BIJ VOORKEUR KOPIEËN INLEVEREN A.U.B. Voorvoegsel onderneming:.. Naam onderneming:.. Plaats: Postcode:. Straat: Nummer:..

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Juli 2014 Wet Werk en Zekerheid (WWZ) brengt veranderingen Op 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht. De wet brengt grote veranderingen voor werkgevers en hun tijdelijke personeelsleden. Zoals

Nadere informatie

LLabResource. Wet Werk en Zekerheid

LLabResource. Wet Werk en Zekerheid LLabResource Wet Werk en Zekerheid In 2015 verandert er veel op het gebied van regelgeving van arbeid. Zo is de afgelopen jaren hard gewerkt aan Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en in 2015 worden veel van deze

Nadere informatie

Goed voorbeeld van een voorovereenkomst (oproepcontract)

Goed voorbeeld van een voorovereenkomst (oproepcontract) Goed voorbeeld van een voorovereenkomst (oproepcontract) Handig om van te leren en om te knippen en plakken voor een echte voorovereenkomst. Laat de definitieve versie altijd checken door een arbeidsjurist

Nadere informatie

WHITEPAPER. Voor het eerst personeel aannemen

WHITEPAPER. Voor het eerst personeel aannemen WHITEPAPER 2015 Voor het eerst personeel aannemen Ondernemers heb je in alle soorten en maten. Van zzp er tot mkb er, van idealist tot opportunist, en van hobbyist tot professional. Veel van hen wordt

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 6 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing

Nadere informatie

Gedetachee Gedetacheerden

Gedetachee Gedetacheerden Gedetachee Gedetacheerden Informatie voor gedetacheerden Welkom bij PP personeelsdiensten We willen je graag goed informeren over hoe we werken bij PP personeelsdiensten. In deze brochure hebben we een

Nadere informatie

Werkwijzer voor uitzendkrachten DjopzZ v2.3

Werkwijzer voor uitzendkrachten DjopzZ v2.3 Werkwijzer voor uitzendkrachten DjopzZ v2.3 DEZE WERKWIJZER IS BEDOELD VOOR MEDEWERKERS VAN DJOPZZ. Deze werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de uitzendbevestiging en de ABU CAO voor Uitzendkrachten

Nadere informatie

Uitzendkrac Uitzendkrachten

Uitzendkrac Uitzendkrachten Uitzendkrac Uitzendkrachten Informatie voor uitzendkrachten Welkom bij PP personeelsdiensten We willen je graag goed informeren over hoe we werken bij PP personeelsdiensten. In deze brochure hebben we

Nadere informatie

OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012

OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012 OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012 In mei 2012 zou de algemeen verbindend verklaring van de CAO Taxivervoer aflopen. De CAO afsprak bonden lopen echter nog door

Nadere informatie

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden 2 Wet Werk en Zekerheid Ingrijpende wijzigingen in de regels voor het aangaan en opstellen van arbeidsovereenkomsten Ingrijpende wijzigingen

Nadere informatie

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door:

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Arbeidsovereenkomst. De ondergetekenden 1. de sportorganisatie/school/vereniging......, gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Naam:...... Functie:... Naam:......

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract

Inhoud. 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract Inhoud Deel I Algemene inleiding 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 1.1. Het arbeidsrecht.......................................... 3 1.2. Wat is nou eigenlijk een arbeidscontract?.....................

Nadere informatie

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening Dit zijn de belangrijkste punten Inleiding Per 1 januari 2010 geldt voor werknemers in de sociale werkvoorziening een nieuwe reiskostenregeling. Deze

Nadere informatie

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis Ondergetekenden, Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis De hulpvrager hierna te noemen, de werkgever (graag alle gegevens hieronder volledig invullen) Voorletters en achternaam :

Nadere informatie

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties Contributie beroepsorganisaties 44. Doel 2 4.1 Mogelijkheden 2 4.2 Inzet van bronnen 2 4.3 Arbeidsrechtelijke/CAO voorwaarden 2 4.4 Fiscale regelgeving 3 4.5 Fiscale gevolgen, gevolgen voor de zorgverzekering

Nadere informatie

Werktijdenregeling 2014 Gemeente Hellevoetsluis. Het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis

Werktijdenregeling 2014 Gemeente Hellevoetsluis. Het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hellevoetsluis. Nr. 8894 30 januari 2015 Werktijdenregeling 2014 Gemeente Hellevoetsluis Het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis; gelet

Nadere informatie

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van);

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van); Ontwerpbesluit van [[ ]], houdende wijziging van het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding in verband met de invoering van het recht op transitievergoeding vanaf de eerste

Nadere informatie

Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers

Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers Lekker op vakantie met Adecco Een goed begin is het halve werk, luidt het gezegde en je begint goed als jij je inschrijft voor een vakantiebaan

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract aan het werk!

2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract aan het werk! Voorwoord...IX Deel I - Algemene inleiding 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 1.1. Het arbeidsrecht....................................... 3 1.2. Wat is nou eigenlijk een arbeids contract?... 4 1.3.

Nadere informatie

Uitleg Salarisstrook!

Uitleg Salarisstrook! Uitleg Salarisstrook! 1. Salaris: dit is het brutoloon over de gewerkte periode waarop de belastingen en premies nog niet zijn ingehouden. 2. Brutoloon: dit is het loon voor de afdracht van loonbelasting

Nadere informatie

Vakantiegeld Eerder Uitbetalen Uitzendbureau

Vakantiegeld Eerder Uitbetalen Uitzendbureau Vakantiegeld Eerder Uitbetalen Uitzendbureau Free Download VAKANTIEGELD EERDER UITBETALEN UITZENDBUREAU MAG IK MIJN TOT NU TOE OPGEBOUWDE VAKANTIEGELD EERDER... Sat, 23 Dec 2017 02:51:00 GMT wat na nu

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids over de vitaliteitsregeling INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 5 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing arbeidsduur 6 Aanpassing

Nadere informatie

1 Werkwijzer voor medewerkers DjopzZ

1 Werkwijzer voor medewerkers DjopzZ 1 VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van DjopzZ. Deze werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de uitzendbevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van onze samenwerking.

Nadere informatie

Het uurloon betreft een all-in uurloon inclusief vakantietoeslag (8%), vakantierechten en de eindejaaruitkering (5,7%).

Het uurloon betreft een all-in uurloon inclusief vakantietoeslag (8%), vakantierechten en de eindejaaruitkering (5,7%). Vakantiekrachten Functie Insula Dei Huize Kohlmann kent twee functies voor vakantiekrachten: 1. vakantiekracht facilitair: werkzaam binnen de sector Facilitair met werkzaamheden van eenvoudige aard. 2.

Nadere informatie

Welkom bij Payrollplaats

Welkom bij Payrollplaats Welkom bij Payrollplaats Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Je gaat bij het bedrijf of instelling van één van onze opdrachtgevers aan het werk. Dit kan rechtstreeks via Payrollplaats, maar ook via één van

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN)

ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN) ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN) DE ONDERGETEKENDEN: De heer/mevrouw.., geboren op 201, wonende aan de. te.., hierna werkgever, Of: De besloten vennootschap

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

techniek logistiek productie Informatie

techniek logistiek productie Informatie techniek logistiek productie Informatie www.manschap.nl Welkom Welkom bij Manschap. Wij vinden het fijn om jou als collega te mogen begroeten. Manschap is een uitzendbureau dat zich richt op de technische

Nadere informatie

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Onderwerp 2-ploegendienst 13 Instroombevordering Wajongeren 17 3-ploegendienst 13 Aanloopschaal 17 Adoptieverlof, pensioenopbouw 40 Afbouwtoeslag,

Nadere informatie

Caribbean Accounting & Tax Consultants N.V. Aruba, april 2013 WIJZIGINGEN ARBEIDSWETGEVING ARUBA

Caribbean Accounting & Tax Consultants N.V. Aruba, april 2013 WIJZIGINGEN ARBEIDSWETGEVING ARUBA Caribbean Accounting & Tax Consultants N.V. Aruba, april 2013 WIJZIGINGEN ARBEIDSWETGEVING ARUBA Per 1 april 2013 is er een aantal wijzigingen ingevoerd met betrekking tot de arbeidswetgeving op Aruba.

Nadere informatie

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1 Inleiding Het in dienst nemen van leerlingen in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs dient zorgvuldig te gebeuren. Een leerling is werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, waarbij slechts

Nadere informatie

W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl

W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl Als gevolg van de Wet werk en zekerheid is er veel gewijzigd in het arbeidsrecht. Deze wet is op 10

Nadere informatie

Werkwijzer. Werkwijzer

Werkwijzer. Werkwijzer 1 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Accord 2 2. Persoonlijke gegevens 2 3. De sollicitatieprocedure 2. Urendeclaraties & uitbetaling 3. Vakantiegeld & doorbetaling bij vakantie/kort verzuim 3. Doorbetaling op

Nadere informatie

Reglement Vakantiefonds. de Stichting Vakantiefonds Waterbouw. de Stichting Fondsenbeheer Waterbouw. het bestuur van het vakantiefonds

Reglement Vakantiefonds. de Stichting Vakantiefonds Waterbouw. de Stichting Fondsenbeheer Waterbouw. het bestuur van het vakantiefonds Reglement Vakantiefonds Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Vakantiefonds: Stichting: Bestuur: Collectieve Arbeidsovereenkomst: Werkgever: Werknemer: Vakantiejaar: Vakantierechten:

Nadere informatie

Arbeid. Uw rechten en plichten als werknemer. Voorwoord. Inleiding CAO

Arbeid. Uw rechten en plichten als werknemer. Voorwoord. Inleiding CAO Arbeid Uw rechten en plichten als werknemer Voorwoord Wees u ervan bewust dat alle juridische informatie in dit bestand slechts globaal en indicatief is. Het arbeidsrecht is bovendien zo omvangrijk dat

Nadere informatie

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch Inhoud In het kort...1 Aanzegplicht...2 Beëindiging arbeidsovereenkomst...2 Buitenlandse werknemers...2 Concurrentiebeding...3 Geheimhoudingsbeding...3 Identificatieplicht...3

Nadere informatie

Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid:

Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid: Ouderschapsverlof (module verlof): Info van Rijksoverheid: Met ouderschapsverlof werkt u tijdelijk minder om meer tijd te besteden aan een kind tot 8 jaar. Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer

Nadere informatie

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Nieuwe cao voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Met ingang van 5 november 2017 geldt er een nieuwe cao voor uitzendkrachten, die loopt tot en met 31 mei

Nadere informatie

Ik, leren en werken. Aan het werk

Ik, leren en werken. Aan het werk Ik, leren en werken Aan het werk Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs, werkzaam bij ICBA Inhoudelijke redactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie

#18 De 6 meest gemaakte fouten bij tijdelijke contracten

#18 De 6 meest gemaakte fouten bij tijdelijke contracten #18 De 6 meest gemaakte fouten bij tijdelijke contracten Whitepaper Tips voor het binden en indelen van de flexibele schil Introductie Hans Smits Connexie www.connexie.net Dank voor je belangstelling voor

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

Ken jij de CAO voor de sociale werkvoorziening?

Ken jij de CAO voor de sociale werkvoorziening? Ken jij de CAO voor de sociale werkvoorziening? Dit zijn de belangrijkste punten Bestemd voor werknemers die vallen onder de CAO sociale werkvoorziening Inhoudsopgave Het hoe en waarom van deze folder

Nadere informatie

Het werken met arbeidsovereenkomsten. www.euroadviseurs.nl. Arbeidsovereenkomsten informatie

Het werken met arbeidsovereenkomsten. www.euroadviseurs.nl. Arbeidsovereenkomsten informatie Het werken met arbeidsovereenkomsten Arbeidsovereenkomsten informatie Hier krijgt u verdere informatie over het kiezen en samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst. www.euroadviseurs.nl Het werken

Nadere informatie

Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008

Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008 Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008 Voor een werknemer van 23 tot 65 jaar is het bruto minimumloon bij een volledig dienstverband per 1 januari 2008: per maand 1.335,00 per week 308,10 per dag

Nadere informatie

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Uitgave Januari 2007 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Inhoudsopgave Rechtspositie: het fasensysteem 2 Fase A 3 Fase B 5 Fase C

Nadere informatie

CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen

CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen Inleiding Een keuzemenu arbeidsvoorwaarden? De CAO à la Carte is een ruilsysteem. U

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Je toekomst uitgestippeld Colofon Redactie: Syntrus Achmea Tekst: Syntrus Achmea Vormgeving: Vormplan Design bno, Amsterdam 1e druk januari 2008 Deze brochure is met zorg samengesteld.

Nadere informatie