Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen"

Transcriptie

1 Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017

2

3 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele arbeidsvoorwaarden en de fiscaal/juridische impact Zorg dat u grip heeft op de financiële consequenties Efficiënter en goedkoper met e-hrm In 7 stappen Stap 1: Bepaal uw strategische doelen Stap 2: Stel een projectteam samen Stap 3: Inventariseer huidige secundaire arbeidsvoorwaarden Stap 4: Stel de keuzemogelijkheden vast Stap 5: Bereken de financiële consequenties Stap 6: Kies de communicatietool Stap 7: Rol uit in de organisatie

4 Het Nieuwe Belonen Cafetariasysteem, cao à la carte, keuzebudget of flexibele arbeidsvoorwaarden. Hoe het ook heet, het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: medewerkers hebben de mogelijkheid om zelf te kiezen van welke secundaire arbeidsvoorwaarden zij gebruik willen maken, passend bij hun persoonlijke levensfase. Dit gebeurt door de uitruil van arbeidsvoorwaarden. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld bovenwettelijke verlofdagen verkopen of extra vakantiedagen kopen. Ze kunnen de opbrengst van verkochte dagen inzetten voor een studie of een andere fiscaal gunstige besteding kiezen. Als werkgever kunt u een eigen invulling geven aan dit soort flexibele regelingen, passend bij de doelstellingen, strategie en uiteraard cultuur van de organisatie. Op die manier kunt u flexibele arbeidsvoorwaarden inzetten als een strategisch beloningsinstrument om medewerkers op maat te belonen tegen lagere kosten.

5 Focus op de medewerker Bij het afstemmen van uw arbeidsvoorwaarden op uw doelen is het heel belangrijk dat u goed kijkt naar de medewerkers die rondlopen in uw organisatie. Stel u de vraag waar die medewerkers behoefte aan hebben. Wat voor type medewerkers heeft uw organisatie in dienst? En wat voor type medewerkers wil uw organisatie op termijn in dienst hebben? Wat zijn de arbeidsvoorwaardelijke verwachtingen van uw medewerkers? Zitten ze te wachten op een heel flexibel pakket? Of willen ze juist liever dat de werkgever voor ze kiest? Persoonlijk Keuzebudget Bijna 10% van de medewerkers beschikt inmiddels over een keuzebudget voor flexibele arbeidsvoorwaarden. Een keuzebudget houdt in dat een medewerker naast het salaris beschikt over een vrij besteedbaar budget dat hij kan inzetten voor verschillende doelen. Dit budget is opgebouwd uit in geld uitgedrukte rechten zoals vakantiegeld, de eindejaarsuitkering of bovenwettelijke verlofdagen. Hierdoor krijgt de medewerker meer keuzevrijheid en zeggenschap. Voordeel werkgever Het invoeren van een keuzebudget helpt u als werkgever ook de kosten te beheersen. Door te flexibiliseren kunt u uw loonkosten beheersbaar houden en laten meeademen met de ontwikkelingen van de organisatie. Het is belangrijk dat u kennis hebt van de mogelijkheden én dat u de vaardigheid hebt om die mogelijkheden strategisch in te zetten. Alleen als u deze vaardigheid hebt kunt u de beste keuzes maken.

6 Flexibele arbeidsvoorwaarden en de fiscaal/juridische impact Het bepalen van de keuzemogelijkheden is een serieuze opgave. Organisaties hebben immers als het gaat om arbeidsvoorwaarden steeds meer keuzemogelijkheid richting de werknemer. Het is van groot belang dat u zich verdiept in de veelheid aan mogelijkheden én dat u zich hierbij goed laat adviseren. Zonder grip op de materie loopt u immers het risico dat u de mogelijkheden niet optimaal benut. Welke mogelijkheden het beste bij uw organisatie passen hangt af van een aantal zaken, zoals: Wat is het doel van de flexibilisering? Welke financiële ruimte, c.q. welke mogelijkheden heeft uw organisatie? Welk imago wilt u uitstralen naar de arbeidsmarkt, welk type medewerker wilt u boeien en binden? Waar op het gebied van primaire voorwaarden (beloning) de speelruimte voor de werkgever beperkt is, heeft u rondom de secundaire voorwaarden een grote variatie aan knoppen waaraan u kunt draaien. Denk bijvoorbeeld aan: flexibilisering van secundaire arbeidsvoorwaarden door een persoonlijk keuzebudget; opleiding en ontwikkeling; flexibele/variabele beloning; flexibilisering van werktijd en werkplek. Vanwege de grote variatie aan mogelijkheden is zorgvuldigheid hierbij van groot belang. Ook het juridische aspect is van groot belang. Er kan een spanningsveld ontstaan tussen de wensen van (individuele) werknemers en hetgeen juridisch mogelijk is. Als u de implementatie van uw nieuwe voorwaarden onder controle wilt houden, moet u ervoor zorgen dat u ook grip heeft op de juridische component. Wanneer u flexibele arbeidsvoorwaarden wilt invoeren, heeft u zeker inzicht nodig in de fiscale consequenties. Bij flexibele arbeidsvoorwaarden gaat het meestal om een ruil van belaste loonbestanddelen naar andere loonbestanddelen die geheel of gedeeltelijk onbelast zijn. Uiteraard stelt de wetgever een aantal eisen aan deze ruil. Om discussies met de Belastingdienst te voorkomen, moet u deze eisen kennen en u moet zich hieraan houden. De werkkostenregeling is hierin een heel belangrijk element, dat wordt wel eens onderschat.

7 Zorg dat u grip heeft op de financiële consequenties. Het is belangrijk dat u het technische verhaal overziet én dat u uw medewerkers goed kunt uitleggen wat de financiële en mogelijk juridische consequenties zijn. Vaak moeten medewerkers bij keuzes een bruto-component met een netto-component vergelijken. Neem bijvoorbeeld de keuze tussen vakantiegeld (bruto) en een vrije vergoeding (netto) Als u die varianten niet goed begrijpt, kunt u ze ook niet aan uw medewerkers uitleggen. Bij de vraag naar het effect van uw arbeidsvoorwaarden is het ook belangrijk dat u zo concreet en feitelijk mogelijk in kaart brengt wat u ervoor terugkrijgt. Wat levert een specifieke aanpassing u op in euro s? Omdat flexibele arbeidsvoorwaarden bijna altijd beogen om belast loon om te zetten naar onbelast loon, kunnen zowel werkgevers als medewerkers financieel voordeel behalen. De medewerker betaalt minder loonbelasting en de werkgever betaalt minder zorgverzekeringspremie en sociale premies. Efficiënter en goedkoper met e-hrm Flexibele arbeidsvoorwaarden hebben de nodige consequenties voor de medewerkers, maar betekenen voor de HR-afdeling ook een administratieve last. Het digitaal ondersteunen van flexibele arbeidsvoorwaarden met behulp van e-hrm biedt medewerkers én managers meer inzicht in de (financiële) gevolgen van gemaakte keuzes. Ook wordt het administratieve proces voor de HR-afdeling veel efficiënter. Voor werkgevers die beschikken over een persoonlijk keuzebudget waarbij medewerkers maandelijks kunnen kiezen, is e-hrm een onmisbaar instrument om iedere maand al die mutaties te kunnen verwerken.

8 In 7 stappen Het flexibiliseren van arbeidsvoorwaarden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar het is handig om met een stappenplan te werken. We hebben de belangrijkste stappen voor u op een rij gezet. Stap 1: Bepaal uw strategische doelen Voordat u flexibele arbeidsvoorwaarden gaat invoeren is het van belang om scherp te hebben wat u ermee wilt bereiken. De wijze waarop u wilt flexibiliseren is direct afhankelijk van de vraag waar u als organisatie naar toe wilt gaan. Bedenk van tevoren goed welk doel de inzet van flexibele arbeidsvoorwaarden dient en welk (organisatie- )dilemma hiermee wordt opgelost.

9 Stap 2: Stel een projectteam samen Betrek meerdere disciplines (denk ook aan de financiële afdeling) en stakeholders uit de organisatie in het projectteam. Betrek vanaf de eerste oriënterende fase uw medewerkers bij de discussie over flexibiliseren. Het komt te vaak voor dat er wordt nagedacht vóór de medewerkers, maar niet mét de medewerkers. Door een goede communicatie met uw medewerkers kunt u uw aanpassingen ook veel beter in overeenstemming brengen met de wensen en behoeften van de medewerkers. Daarmee worden de arbeidsvoorwaarden een sterkere tool in het binden van uw medewerkers.

10 Stap 3: Inventariseer huidige secundaire arbeidsvoorwaarden Breng de huidige (flexibele) arbeidsvoorwaarden voor iedere medewerker in kaart. Bij het in kaart brengen van de huidige arbeidsvoorwaarden is het vooral van belang op te letten dat niet alle arbeidsvoorwaarden op papier staan. Medewerkers kunnen handelen op basis van mondelinge afspraken of op basis van ingesleten gewoonten die nooit echt zijn vastgelegd. Het in kaart brengen van die ongeschreven afspraken is net zo belangrijk als het inventariseren van de formele afspraken.

11 Stap 4: Stel de keuzemogelijkheden vast Inventariseer de behoefte aan keuzemogelijkheden onder een groep medewerkers en bepaal de strategie achter elke keuzemogelijkheid. Binnen de WKR kunt u eigen uitvoeringsregels bepalen. Denk hierbij aan een eigen kinderopvangregeling, of een fitness regeling met hierin de contributie van de eigen sportvereniging, sportvoeding of sportkleding. Maar ook een mobieltje en een ipad. Of iets totaal nieuws zoals de vergoeding voor een bril van de zaak of een bijdrage in huishoudelijke hulp. Hoe beter de flexibele arbeidsvoorwaarden worden afgestemd op de populatie, des te meer werknemers hiervan zullen profiteren.

12 Stap 5: Bereken de financiële consequenties Maak een prognose van de gevolgen van de flexibele arbeidsvoorwaarden die u aanbiedt, bijvoorbeeld de effecten van meer of minder verlof op de benodigde personeelsbezetting en eventuele extra inhuur. Bereken de fiscale gevolgen van de gekozen flexibele arbeidsvoorwaarden en maak inzichtelijk wat de gevolgen zijn voor medewerkers voor het SV-loon en pensioenopbouw. Zorg voor een fiscale en juridische toetsing van uw regeling door de Belastingdienst.

13 Stap 6: Kies de communicatietool Om tot de juiste keuze van een goed functionerend arbeidsvoorwaardencommunicatie systeem te komen, moet u zich goed voorbereiden. Daarmee verkleint u het maken van fouten en houdt u kosten en planning in de hand. Een e-hrm module is een voor de hand liggende oplossing. Bedenk hierbij dat er gevoelige gegevens in verwerkt worden die moeten worden beschermd tegen onbevoegde ogen. Maar ze moeten ook actueel zijn, volledig en liefst altijd beschikbaar voor uw medewerkers. Bereken om een financiële tegenvaller te voorkomen de Return On Investment (ROI) voor de aanschaf en implementatie van een e-hrm-oplossing voor de ondersteuning en verwerking van flexibele arbeidsvoorwaarden.

14 Stap 7: Rol uit in de organisatie Nadat alle voorgaande stappen zorgvuldig zijn uitgevoerd, volgt de implementatie. Het is belangrijk dat HR hier echt de lead neemt en een proactieve rol pakt. Voor HR ligt hier een uitgelezen kans om zich echt als businesspartner op te stellen. Concreet houdt dit onder meer in dat u ook in het implementatietraject waarborgt dat de communicatie helder is. Op die manier zijn uw medewerkers voortdurend goed aangesloten. Zorg er verder voor dat de direct betrokkenen bij de implementatie capabel zijn om de rol op zich te nemen die van hen verwacht wordt. Met name leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij de implementatie. Door ze goed te trainen en te begeleiden ondersteunt u uw lijn in dit soms lastige traject. Let ook scherp op de vereisten die aan een nieuw systeem gesteld moeten worden. Zorg dat het systeem gebruikersvriendelijk is, en dat het prettig is om mee te werken. Het Nieuwe Belonen moet geen last zijn, maar een feest voor uw organisatie.

15 Meer weten over Het Nieuwe Belonen? Neem contact met mij op Gert-Jan Bergorst Coördinator

16 AAG maakt de zorg beter. Samen met u. 22 november 2017

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden Whitepaper Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In zeven stappen naar het nieuwe belonen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Het Nieuwe Belonen... 4 Focus op de medewerker... 4 Persoonlijk Keuzebudget...

Nadere informatie

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Op het Serviceplein van Zorggroep vind je informatie over de Werkkostenregeling. Wat is de werkkostenregeling (WKR) De WKR vervangt alle verschillende regels

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 229134 Portefeuillehouder: De heer P. de Koning Datum voorstel: 5 oktober 2016 Afdeling: BV P&O agendapunt 2 Niet openbaar, want ook toelichten in paragraaf communicatie Onderwerp/Titel:

Nadere informatie

Waarom zou u de arbeidsvoorwaarden flexibiliseren?

Waarom zou u de arbeidsvoorwaarden flexibiliseren? 3. Soepel met arbeidsvoorwaarden 3.1. INLEIDING Het beloningsgevoel van uw werknemer kan toenemen, zonder dat uw loonkosten toenemen. Informeer eerst bij uw werknemers of zij wel behoefte hebben aan flexibele

Nadere informatie

Hoe de HR afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen.

Hoe de HR afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen. Hoe de HR afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen. MAAK VAN DE NOOD EEN DEUGD: HOE DE HR AFDELING INSPEELT OP DE WERKKOSTENREGELING (WKR) EN ER HAAR VOORDEEL MEE

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget

Individueel Keuzebudget Individueel Keuzebudget Individueel keuzebudget Onderdeel van de HR Management Suite Met Flex Benefits regelen uw medewerkers voortaan zelf of ze bijvoorbeeld liever een extra scholing of meer verlofuren

Nadere informatie

IKB OFGV. OFGV wegwijzer in het IKB. I. Het IKB. VI. Fiscaal. vriendelijk verrekenen. II. Kopen van vakantie uren. van woonwerkverkeer

IKB OFGV. OFGV wegwijzer in het IKB. I. Het IKB. VI. Fiscaal. vriendelijk verrekenen. II. Kopen van vakantie uren. van woonwerkverkeer IKB OFGV I. Het IKB VI. Fiscaal vriendelijk verrekenen van woonwerkverkeer V. Fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie OFGV wegwijzer in het IKB IV. Fiscaal vriendelijk verrekenen van

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

Cafetariaregeling in Loon

Cafetariaregeling in Loon Cafetariaregeling in Loon Inhoud Hoe werkt de cafetariaregeling?... 1 Besparing werkgever cafetariaregeling... 2 Schriftelijke overeenstemming cafetariaregeling... 2 Houd bij de cafetariaregeling rekening

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie

Realiseer duurzame inzetbaarheid met de Werkkostenregeling

Realiseer duurzame inzetbaarheid met de Werkkostenregeling Realiseer duurzame inzetbaarheid met de Werkkostenregeling REALISEER DUURZAME INZETBAARHEID MET DE WERKKOSTENREGELING! Samenvatting: Zorgen dat je medewerkers goed gemotiveerd en gezond bij je blijven

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Deze informatie is bestemd voor de in dienst zijnde werknemers van schoolbesturen indien zij gebruik willen maken van een fiets-privéregeling

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget. Informatiebijeenkomst aangesloten organisaties 12 februari 2016

Individueel Keuzebudget. Informatiebijeenkomst aangesloten organisaties 12 februari 2016 Individueel Keuzebudget Informatiebijeenkomst aangesloten organisaties 12 februari 2016 Wie zijn wij Roelianne Wevers: Projectleider implementatie IKB sector gemeenten Marcel Marra: Petra den Boer: Projectsecretaris

Nadere informatie

Cafetaria-en salderingsregeling

Cafetaria-en salderingsregeling 1 Cafetaria-en salderingsregeling Cafetaria-en salderingsregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon

Nadere informatie

Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits

Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits Inhoudsopgave IKB Overzicht... 3 IKB uitbetalen... 4 Extra vakantie-uren kopen... 6 Vakantie-uren verkopen... 8 Reiskosten woonwerk (1x

Nadere informatie

Hoe de HR-afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen.

Hoe de HR-afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen. Hoe de HR-afdeling inspeelt op de werkkostenregeling (WKR) en er haar voordeel mee kan doen. MAAK VAN DE NOOD EEN DEUGD: HOE DE HR-AFDELING INSPEELT OP DE WERKKOSTENREGELING (WKR) EN ER HAAR VOORDEEL MEE

Nadere informatie

DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO!

DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO! 12 oktober 2015, Apeldoorn Themabijeenkomst: Samen de cao tot een succes maken DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO! Kennissessie Joke van der Velpen en Christiaan Trox 12 12 oktober 2015, Apeldoorn Themabijeenkomst:

Nadere informatie

HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET

HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET HANDLEIDING Versie: 1.0 Datum: 27-07-2016 Afdeling: HR & Payroll Solutions Versie: 1.0 HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Menu IKB 5 2.1

Nadere informatie

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB)

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB) Werkinstructie Flex Benefits Individueel Keuze Budget (IKB) 1 Inhoudsopgave IKB Pagina 03 Inloggen bij Flex Benefits in Youforce Pagina 05 IKB overzicht Pagina 05 IKB reserveren Pagina 06 Gereserveerd

Nadere informatie

Eén van deze loonbestanddelen kan ingeruild worden voor:

Eén van deze loonbestanddelen kan ingeruild worden voor: 1 Cafetariaregeling Cafetariaregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon ruilen voor bepaalde vergoedingen

Nadere informatie

WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018

WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018 WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018 Programma Aanleiding Fiscale wet- en regelgeving m.b.t. mobiliteit Fiets Concretisering Fietse naar het werk - 29mei18 2 Aanleiding Ambitie: meer

Nadere informatie

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Artikel 1 Vastgesteld bij besluit van het college van bestuur van 7 november 2006, nr. 2006cb0252, zoals laatstelijk gewijzigd bij zijn besluit van 3 december

Nadere informatie

Werkkostenregeling in HR2day

Werkkostenregeling in HR2day Werkkostenregeling in HR2day Personeel Salaris Vandaag Morgen Per 1 januari 2015 wordt het toepassen van de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. In dit document een korte introductie van

Nadere informatie

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 Gemeente Stichtse Vecht Nadere uitwerking van artikel 4a:3 CAR/UWO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bronnen 2.1 Bronnen 2.1.1 Persoonsgebonden budget (PGB)

Nadere informatie

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018 Loon à la carte Dirk Neefs 8 juni 2018 Situering 2 Hoe belangrijk vindt u de mogelijkheid om eigen keuzes te maken over uw loonpakket (verhouding loon, vrije tijd en extralegale voordelen) (Talent-O-Meter

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

1. DEELNAMEVOORWAARDEN

1. DEELNAMEVOORWAARDEN FIETSENREGELING (onderdeel van de werkkostenregeling) Deze informatie is bestemd voor medewerkers van S.K.O. het Groene Lint. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Bron: Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

kantoor Den Haag Verbond van Verzekeraars Postbus AL DEN HAAG Geachte heer,

kantoor Den Haag Verbond van Verzekeraars Postbus AL DEN HAAG Geachte heer, kantoor Den Haag > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 15 234 05 Kennisgroep CAO Verbond van Verzekeraars Postbus 93450 2509 AL DEN HAAG Datum 23 juli 2015 Uw kenmerk

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden Gewijzigd op 27 juni 2018 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Waaraan kunt u het IKB besteden?... 4 Fiscale consequenties...

Nadere informatie

Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits

Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits Handleiding Individueel Keuze Budget (IKB) Youforce Flex Benefits Inhoudsopgave IKB Overzicht... 3 IKB uitbetalen... 4 Extra vakantie-uren kopen... 7 Vakantie-uren verkopen... 9 Reiskosten (1x per jaar)...

Nadere informatie

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 12 december 2017, nr. 2017-188201. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Het Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden van Zorggroep Oude en Nieuwe Land biedt de mogelijkheid om onderdelen van de arbeidsvoorwaarden uit te ruilen tegen andere onderdelen.

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB November 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 IS HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2016

Toelichting Fietsregeling 2016 Toelichting Fietsregeling 2016 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget

Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget 1. Wat zijn de consequenties als er geen jaargesprek plaatsvindt/geen afspraken worden vastgelegd? De Belastingdienst heeft de cao-tekst van hoofdstuk

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB

Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB Daar waar de term gemeente wordt gebruikt moet Regio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2018 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever

Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2018 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2018 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever Inleiding Uw werkgever streeft er naar om zijn werknemers

Nadere informatie

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden Mijn Budget, Mijn Keuze Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen 120 Mijn Keuze Mijn Budget, Mijn Keuze bestaat uit een aantal arbeidsvoorwaarden, uitgedrukt in geld, die je Budget vormen. Hieronder

Nadere informatie

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS Netwerk in de sport Kerntaken Ondersteuning van sportverenigingen Verzorgen salaris- en personeelsdiensten Uitvoering van de CAO Sportverenigingen "Bij vragen bel ik altijd

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2017

Toelichting Fietsregeling 2017 Toelichting Fietsregeling 2017 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Inleiding Stichting Onderwijs Pr1mair streeft er naar om zijn werknemers in de gelegenheid te stellen keuzes te kunnen maken uit een flexibel pakket

Nadere informatie

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB)

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB) Werkinstructie Flex Benefits Individueel Keuze Budget (IKB) Inhoudsopgave Wat is IKB Pagina 03 Inloggen bij Flex Benefits in Youforce Pagina 04 IKB overzicht Pagina 04 IKB reserveren Pagina 05 Gereserveerd

Nadere informatie

Invoering van de werkkostenregeling

Invoering van de werkkostenregeling Invoering van de werkkostenregeling Vanaf 1 januari 2014 is het regime van de werkkostenregeling verplicht van toepassing. Er kan dan dus niet meer voor geopteerd worden om de oude regels (van vóór 2011)

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden 2017 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Hoe is het Individueel Keuze Budget opgebouwd... 4 Waaraan kunt u het IKB besteden?...

Nadere informatie

De werkkostenregeling

De werkkostenregeling De werkkostenregeling Bart Schuver 8 november 2010 De ondernemende mens centraal Inhoud 1. De fiscale spelregels 2. Aandacht voor arbeidsrecht 3. HRM-aspecten 4. Stappenplan 2 Regels nu betalingen door

Nadere informatie

Workshop In beweging door beloning

Workshop In beweging door beloning Workshop In beweging door beloning Belonen is meer dan een zak met geld 25 november 2014 Andries F. Bongers Peter Rooze Nancy van der Louw Perfecte match maken Behoeften [kandidaat] Successtrategie om

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Jij mag kiezen! Als medewerker van het Westfriesgasthuis profiteer je van het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden MKSA uit de CAO Ziekenhuizen. Hiermee kun je bepaalde

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol.

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkgevers kunnen al vanaf 1 januari 2011 gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). Toch hebben nog maar weinig werkgevers de overstap

Nadere informatie

Werkkostenregeling (WKR) 9 december 2014 Gijs van der Voet

Werkkostenregeling (WKR) 9 december 2014 Gijs van der Voet Werkkostenregeling (WKR) 9 december 2014 Gijs van der Voet Programma Achtergrond en historie WKR WKR in hoofdlijnen WKR in de praktijk WKR stappenplan voor invoering Tips en advies Achtergrond en historie

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSREGELING

TOELICHTING FIETSREGELING TOELICHTING FIETSREGELING INLEIDING De fietsregeling is door de werkgever opgenomen binnen de werkkostenregeling. Voor die tijd was de fietsregeling een opzichzelfstaande regeling. De fietsregeling is

Nadere informatie

Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling)

Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling) Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling) Versie: 2.1 Versiedatum: 08-09-2017 Introductie In UBplus is het mogelijk om de extraterritoriale kosten regeling (ET-regeling) toe te passen. De ET-regeling

Nadere informatie

Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN

Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN Aankoop fiets De werknemer heeft ten tijde van de aanschaf van een fiets een dienstbetrekking. De werknemer maakt op meer dan de helft van het aantal dagen dat hij

Nadere informatie

Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing?

Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing? Welke van de onderstaande functies zijn bij u van toepassing? Functie: 2011 % 2012 % OR-lid 47 19% 49 19% Kaderlid 41 17% 33 13% OR en Kaderlid 22 9% 25 10% Medewerker 137 55% 151 59% Het Flexibel Arbeidsvoorwaardenbudget

Nadere informatie

Werkkostenregeling SKBG

Werkkostenregeling SKBG Werkveld Versie Werkkostenregeling (WKR) Personele zaken/financiële zaken Besluit Werkkostenregeling SKBG Datum instemming GMR: 20.09.2016 Datum besluit CvB: 11-10-2016 Inhoud Hoofdstuk Inhoud Pagina 1

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden Bijlage III Flex Benefits Individualisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, september 2015 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 FLEX BENEFITS... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN...

Nadere informatie

Vijf maatgerelen voor de WKR in 2015

Vijf maatgerelen voor de WKR in 2015 Gelukkig (of helaas) treedt per 2015 de werkkostenregeling (WKR) in werking en zijn vanaf dat moment de meeste bestaande vergoedings- en verstrekkingsregelingen - allemaal met hun eigen regels - verleden

Nadere informatie

Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014. In dit nummer:

Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014. In dit nummer: Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014 In dit nummer: - Wijzigingen Werkkostenregeling 2015 - Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling 2015 - Nihil-waarderingen werkkostenregeling

Nadere informatie

Employee benefits. Vraag en antwoord

Employee benefits. Vraag en antwoord Employee benefits Vraag en antwoord 13 employee benefits 1 Wat wordt verstaan onder arbeidsvoorwaarden of employee benefits? Employee benefits kan men ook wel arbeidsvoorwaarden noemen. Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers

Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan scholen en algemene diensten van schoolbesturen. Aan deze informatie kunnen geen

Nadere informatie

Checklist Werken met de werkkostenregeling

Checklist Werken met de werkkostenregeling Checklist Werken met de werkkostenregeling 1. Verdiep u in de werkkostenregeling Op 1 januari 2011 trad de werkkostenregeling in werking. Op grond van deze regeling mag de inhoudingsplichtige maximaal

Nadere informatie

Introductie Bedrijfsadviesbureau Scheur BV - Wie? - Wat? - Waar? Fietsplan/Fietsregeling - Regeling tot en met 2013 - Regeling na 2013;

Introductie Bedrijfsadviesbureau Scheur BV - Wie? - Wat? - Waar? Fietsplan/Fietsregeling - Regeling tot en met 2013 - Regeling na 2013; Introductie Bedrijfsadviesbureau Scheur BV - Wie? - Wat? - Waar? Fietsplan/Fietsregeling - Regeling tot en met 2013 - Regeling na 2013; werkkostenregeling - Alternatieve invullingen Tot slot Vragen Wie:

Nadere informatie

Het effect van flexibel belonen

Het effect van flexibel belonen Het effect van flexibel belonen Beter en bewust belonen Levensfase en beloning Hoger loon en lagere lasten Investering en opbrengsten 3 oktober 2010, Andries F. Bongers Programma BehoeBen deelnemers Hoe

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Criteria & aandachtspunten Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Algemene ontwerpeisen Teneinde

Nadere informatie

Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2016 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever

Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2016 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever Algemene toelichting op de Landelijke Dyade regeling 2016 (aanvullende) reiskostenvergoeding woon-werkverkeer zoals overgenomen door uw werkgever Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven & beleidsbesluiten Besluit van 7 december 2005, nr. CPP2005/2518M De

Nadere informatie

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties Contributie beroepsorganisaties 44. Doel 2 4.1 Mogelijkheden 2 4.2 Inzet van bronnen 2 4.3 Arbeidsrechtelijke/CAO voorwaarden 2 4.4 Fiscale regelgeving 3 4.5 Fiscale gevolgen, gevolgen voor de zorgverzekering

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN WERKKOSTENREGELING SPORTSECTOR

VEELGESTELDE VRAGEN WERKKOSTENREGELING SPORTSECTOR VEELGESTELDE VRAGEN WERKKOSTENREGELING SPORTSECTOR PGGM HR Advies Judith van Vlijmen Senior adviseur 25 januari 2013 werkkostenregeling sportsector In dit overzicht vermelden wij veelgestelde vragen. Voor

Nadere informatie

REGELING CAO A LA CARTE SW

REGELING CAO A LA CARTE SW Oktober 2011 REGELING CAO A LA CARTE SW 2011 I. Inleiding Drechtwerk heeft na overleg met de OR een keuzemodel arbeidsvoorwaarden tot stand gebracht. In dit informatiebulletin wordt uiteen gezet wat de

Nadere informatie

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014 Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014-1 - Een nieuw onderhandelingsresultaat Op donderdag 24 april hebben vakbonden en Carglass

Nadere informatie

Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde

Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde Lichtenvoorde, december 2014 E. Huitink Manager Bedrijfsbureau 1 Status Beleidsnotitie Werkkostenregeling Auteur(s) E. Huitink, manager bedrijfsbureau Datum

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regio Rivierenland Nr. 449 6 mei 2019 Besluit van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Regio Rivierenland

Nadere informatie

Ontwikkelingsbudget en afspraak over robotiseringsontwikkelingen

Ontwikkelingsbudget en afspraak over robotiseringsontwikkelingen Looptijd Salaris Resultaat Afhankelijke Uitkering Cafetariasysteem 1 juli 2018 tot en met 30 september 2019 (15 maanden) De schaalsalarissen en feitelijke salarissen zullen per 1 juli 2018 met 2% en vervolgens

Nadere informatie

Werkgeverschap en vrijwilligers. 29 februari 2016 Nabil Bouchlal

Werkgeverschap en vrijwilligers. 29 februari 2016 Nabil Bouchlal Werkgeverschap en vrijwilligers 29 februari 2016 Nabil Bouchlal Netwerken in de Sport Groningen, Huis van de Sport Friesland, Sport Fryslân Drenthe, Sport Drenthe Noord-Holland, Sportkader Nederland

Nadere informatie

Fiets privé regeling. Stichting Eem-Vallei Educatief

Fiets privé regeling. Stichting Eem-Vallei Educatief Stichting Eem-Vallei Educatief Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De regeling 3 Wie kunnen deelnemen? 3 Woon-werkverkeer 3 Hoe komt u in aanmerking voor een vergoeding? 3 De verrekenwijze 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Werkkostenregeling De hoofdpunten op een rij. advieswijzer

Werkkostenregeling De hoofdpunten op een rij. advieswijzer Werkkostenregeling 2017 De hoofdpunten op een rij 04.08.16 advieswijzer In deze advieswijzer: In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2016 plaats. De werkkostenregeling blijft

Nadere informatie

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

Cafetariasysteem en pensioenopbouw

Cafetariasysteem en pensioenopbouw ARBEIDSVOORWAARDEN Mr. E. Schols-van Oppen Flexibele beloningselementen hebben effect op pensioenopbouw Cafetariasysteem en pensioenopbouw 30 In steeds meer bedrijfstakken en bedrijven bestaan er à la

Nadere informatie

Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling)

Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling) Handleiding Toepassen uitruilregeling (ET-regeling) Versie: 2.2 Versiedatum: 19-06-2018 Introductie In UBplus is het mogelijk om de extraterritoriale kosten regeling (ET-regeling) toe te passen. De ET-regeling

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers

Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers Toelichting Fietsregeling Onderwijs Service Groep voor werknemers Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan scholen en algemene diensten van schoolbesturen. Aan deze informatie kunnen geen

Nadere informatie

Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij

Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2016 plaats. De werkkostenregeling blijft voor velen nog lastige

Nadere informatie

Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2019 Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard

Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2019 Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2019 Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Ga jij wel eens op de fiets naar je werk en ben je van plan om volgend jaar een nieuwe fiets aan te schaffen?

Nadere informatie

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Harmonisatie Aanpak en stappenplan Januari 2016 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Harmonisatie van Na een fusie of overname kampen organisaties vaak met verschillende

Nadere informatie

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Economisch en budgettaire beeld 14 15 16 17 18 19 20 Uitgaven en inkomsten 2020 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Maatregelen

Nadere informatie

Invoering Individueel Keuzebudget

Invoering Individueel Keuzebudget Invoering Individueel Keuzebudget Aandachtspunten voor salarisen financiële administratie december 2015 Vanaf 1 januari 2016 wordt voor werknemers in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening het Individueel

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2015

Werkkostenregeling 2015 Werkkostenregeling 2015 Versie 01-01-2015 Postbus 930 3800 AX Amersfoort t: 033-2570645 e: info@kpoa.nl w. www.kpoa.nl 1 Wat is de werkkostenregeling De werkkostenregeling stelt een werkgever in staat

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Informatiebijeenkomst Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Doelen Informatie over: - FAB, IB,EB - Wat kan ik ermee? - Wanneer kan ik daar wat mee? 2 Salaris

Nadere informatie

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ MEMO Datum : 26 november 2014 Aan Van Onderwerp : De leden van de Personeelsgeleding van de GMR : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ : toelichting op de Aanvullende Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Cafetariasysteem Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, juli 2013 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 CAFETARIASYSTEEM... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN... 3 2.1

Nadere informatie

Keuzes. Variatie en verandering

Keuzes. Variatie en verandering Keuzes Variatie en verandering Keuzes maken en doelen bereiken Iedereen maakt honderden keuzes per dag, over kleine of grote zaken wordt een beslissing genomen. Nu zijn we bij Driessen HRM_Payroll als

Nadere informatie

Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde

Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde Notitie werkkostenregeling De Lichtenvoorde Lichtenvoorde, januari 2016 E. Huitink Manager Bedrijfsbureau 1 Status Beleidsnotitie Werkkostenregeling Auteur(s) E. Huitink, manager bedrijfsbureau Datum Februari

Nadere informatie

Werkkostenregeling (WKR)

Werkkostenregeling (WKR) Werkkostenregeling (WKR) AP middag 31 januari 2013 Rob Kusters Jaap van der Sijs Inhoud AP middag Werkkostenregeling Wat is de WKR eigenlijk? Resultaten enquête en statistiek invoering WKR in Nederland

Nadere informatie

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen Acerta Consult Legal & Reward Maar wat wil u nu eigenlijk? Denk aan uw huidige werkgever: Wat wil u zeker houden (groene post-it) Wat zou u graag

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Samenvattende informatie IKB november 2016

Samenvattende informatie IKB november 2016 Samenvattende informatie IKB november 2016 Invoering Individueel Keuzebudget Wat is het Individueel Keuzebudget, hoe kan ik ervoor zorgen dat medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen om keuzes te maken

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Versie Postbus AX Amersfoort t e.

Werkkostenregeling. Versie Postbus AX Amersfoort t e. Werkkostenregeling Versie 01-08-2017 Postbus 930 3800 AX Amersfoort t. 033-2570645 e. info@kpoa.nl 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is de werkkostenregeling... 3 Waarom gebruikmaken van de werkkostenregeling...

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 Inhoudsopgave: Wat is IKAP?... 2 Aanvragen IKAP... 3 IKAP-bronnen... 4 IKAP-doelen... 6 Uitbreiding

Nadere informatie