Bent u van mening dat deze doelstelling nog altijd actueel is?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bent u van mening dat deze doelstelling nog altijd actueel is?"

Transcriptie

1 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indieners fracties PvdA, D66, ChristenUnie/SGP, Groen Links en VSP van de gemeenteraad van Dordrecht Datum 29 september 2011 Onderwerp Functioneren van de ROM-D en de Drechtstedensamenwerking Toelichting indieners Indertijd is de ROM-D opgericht om als Drechtsteden gezamenlijk bedrijventerreinen tot ontwikkeling te brengen. De samenwerking zou leiden tot een steviger economische ontwikkeling en zou een einde maken aan de onderlinge concurrentie tussen de Drechtsteden. Later is besloten om ook een deel regionaal economisch beleid onder te brengen bij de ROM-D, zoals de acquisitie, en om als Drechtsteden als 1 aandeelhouder te gaan functioneren.eveneens is besloten om te komen tot een meer commerciële organisatiestructuur, met NV en CV s. Recente ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de gemeenteraadsfracties van de PvdA, D66, CU/SGP, GroenLinks en VSP enigszins ongerust zijn geworden over de perspectieven van de ROM-D en de Drechtsteden samenwerking. Onze zorgen worden verwoord in de volgende vragen. Wij verwachten middels uw antwoorden meer helderheid te krijgen over waar wij als Dordrecht en Drechtsteden staan m.b.t. de ROM-D Portefeuillehouder A.S. Scholten van J.K. de Jong Datum 29 september 2011 Vraag 1 Bent u van mening dat deze doelstelling nog altijd actueel is? Het Drechtstedenbestuur is van mening dat de doelstelling van de ROM-D nog altijd actueel is. Alle aandacht binnen de ROM-D is uiteindelijk gericht op meer bedrijvigheid en werkgelegenheid. Over het beleid worden in Drechtstedenverband harde afspraken gemaakt. Zo is er een gemeenschappelijk uitvoeringsbeleid bedrijfsterreinen van de Drechtsteden. Dit beleid vormt het kader voor het functioneren van de ROM-D. Daarnaast ligt de totale coördinatie van promotie en acquisitie in de regio bij ROM-D. Deze laatste activiteit ligt wel wat achter op het schema omdat de werkbegroting van Bureau Drechtsteden weinig ruimte laat middelen vrij te maken voor de uitvoering hiervan. Dit alles mede in het licht van de bezuinigingstaakstellingen welke zijn vastgesteld voor de GR Drechtsteden. De komende maanden wordt de Werkbegroting 2012 uitgewerkt op basis van de doelstellingen van het rmjp. In relatie tot de beschikbare middelen kan dit leiden tot het bijstellen van ambities uit het rmjp. Dat de doelstelling nog actueel is, wordt onderschreven door het Rijk. ROM- D heeft actief geparticipeerd in het verkrijgen van ca 6 mln. FES-gelden voor 2 door ROM-D uit te voeren herontwikkelingsprojecten: t Plaatje in Sliedrecht en Grotenoord te Hendrik-Ido-Ambacht. Deze subsidie zou niet zijn toegekend aan de afzonderlijke gemeenten.

2 - 2 - Vraag 2 Hoe kan het dan zijn dat de nieuwe structuur in 2010 conform afspraak niet is voltooid? En nog niet alle steden hun aandelen hebben overgedragen? Wanneer gaat de nieuwe structuur wel van start? De implementatie van de nieuwe structuur heeft veel tijd gevraagd. Belangrijkste oorzaak is te vinden in de grote hoeveelheid betrokken partijen (en dito meningen over de overdracht van rechten en plichten) bij gemeenten, politici, ambtenaren, die bij het proces betrokken waren. Er is veel tijd besteed aan alle discussies over de exacte vertaling van de doelstellingen van de Drechtraad naar juridische documenten, aandeelhoudersovereenkomsten e.d.. Het overdragen van de feitelijke macht over de ROM-D naar de regio heeft uiteindelijk tot zeer veel tijdrovende inhoudelijke discussies met vertegenwoordigers van de verschillende gemeenten geleid. Alle noodzakelijke documenten zijn inmiddels gereed en de ROM-D functioneert feitelijk naar de nieuwe structuur, ondanks dat enkele juridische afwikkelingen nog moeten worden gefinaliseerd. Het betreft hier slechts formaliteiten. Nog één majeure operatie dient te worden voltooid, en dat is de formele overdracht van de aandelen van de gemeenten in ROM-D CV aan ROM-D Capital. Dat vraagt echter afrondend overleg met de overige aandeelhouders (provincie, BNG en OBR, in verband met de vaststelling van de dividenden). Er liggen geen wezenlijke belemmeringen en het nog moeten plaatsvinden van deze formele overdrachten vormt op geen enkele wijze een belemmering voor het op de nieuwe wijze functioneren van ROM-D. Vraag 3 Is die garantstelling inmiddels door alle Drechtsteden afgegeven? Zo nee, wat is hierop het vervolg? Inmiddels hebben de raden van de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido- Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht aangegeven geen wensen of bedenkingen te hebben ten aanzien van het afgeven van een garantie voor ROM-D, onder de door het college van B&W gestelde voorwaarden. Het college van B&W van de gemeente Dordrecht is van mening dat de garantstelling doorgang kan vinden onder dezelfde voorwaarden als eerder is aangegeven. Hierover zal het college de gemeenteraad van Dordrecht via separate besluitvorming informeren.

3 - 3 - Vraag 4a Wanneer wordt Project Noordoevers in ontwikkeling genomen? Kunnen we een kansrijke ontwikkeling tegemoet zien? Op dit moment vindt in opdracht en onder aansturing van het Drechtstedenbestuur een second opinion-onderzoek plaats door Deloitte Real Estate op de businesscase Noordoevers. Er wordt een advies gegeven of de businesscase van het eerste deel sluitend is en wat de risico s zijn voor het tweede deel van de ontwikkeling. Op basis van het huidige pakket van afspraken met partijen en de gewijzigde plannen zal na de zomer gewerkt worden aan de financieringsaanvraag bij de bank en vermogensverschaffer BNG Gebiedsontwikkeling.

4 - 4 - Vraag 4b Wij willen dan ook duidelijkheid van u: Blijft Kil 4 nu bij de ROM-D of gaat het over naar het Havenbedrijf Rotterdam zoals recentelijk besloten is in Dordrecht? De huidige stand van zaken is dat de ontwikkeling van DK IV onderdeel is van de orderportefeuille ROM-D. Het besluit met betrekking tot de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) in relatie tot DK IV luidt als volgt: Artikel 12 DK III en DK IV 1. De gemeente en HbR zien beide de meerwaarde van het ontwikkelen van het Zeehavengebied Dordrecht in relatie tot DK III en DK IV en vice versa. 2. De Gemeente zal in overleg met HbR de inzet voor de kaderstelling voor de ontwikkeling van DK IV bepalen. 3. In DK III en DK IV zal op voorhand geen ruimtereservering worden gemaakt voor eventueel uit te plaatsen bedrijven uit het Zeehavengebied Dordrecht. Eventueel uit te plaatsen bedrijven uit het Zeehavengebied Dordrecht zijn echter niet uitgesloten van uitgifte in DK IV. Het HbR heeft een adviserende rol inzake de invulling van DK IV (bijvoorbeeld met betrekking tot het bestemmingsplan), aangezien DK IV als achterland beschouwd kan worden van de zeehaven. Dit met als uitgangspunt het Masterplan Zeehaven en het marktprofiel. Beide gebieden versterken elkaars functies. De gemeente heeft hierbij de beslissingsbevoegdheid. Hierbij is met name het hiervoor onder 3. genoemde van belang. HbR heeft overigens wel op operationeel niveau contact met de ROM-D. Niet in de laatste plaats omdat de accountmanager van de ROM-D ook de accountmanager van de gemeente is.

5 - 5 - Vraag 4c Voor alle duidelijkheid willen toch nogmaals vragen: Is er een financiële ondersteuning voor de ROM-D te verwachten vanuit de Provincie als de 3e Merwedehaven aan ROM-D wordt overgedragen? Hoe zal de Provincie reageren als de 3e Merwedehaven niet wordt overgedragen aan de ROM-D? Zijn er vanuit het HbR nog aanspraken te verwachten op de ontwikkeling van de 3e Merwedehaven? In de brief van de gedeputeerden Van Heijningen en Van Dijk van 8 februari 2011 wordt gesteld dat "de Drechtsteden de genoemde 10 miljoen kunnen gebruiken zoals door de Drechtsteden verzocht." De ontwikkeling van een bedrijventerrein in de Derde Merwedehaven door de ROM-D was op dat moment (en sindsdien) geen financiële voorwaarde. Wel verwacht GS dat de ROM-D een verkenning uitvoert naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van dit beoogde bedrijfsterrein. Deze verkenning is mogelijk zodra de Drechtraad dit project toevoegt aan de orderportefeuille ROM-D. Op 3 augustus heeft ons bestuur aan de Drechtraad een brief verzonden over de voortgang van de besluitvorming van het maatregelenpakket Rom-D. Hierin is een voorstel gedaan aangaande eventuele mutaties in de orderportefeuille van de ROM-D. De verkenning naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de Derde Merwedehaven wordt hierbij meegenomen.. De samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam richt zich op het Zeehavengebied. Er is geen aanspraak vanuit HbR te verwachten op een ontwikkeling in de Derde Merwedehaven.

6 - 6 - Vraag 5 Kunt u aangeven wat de nadelige effecten zijn van het lange tijd niet uitvoeren van activiteiten voor wat acquisitie en vermogenspositie betreft? Is de achterstand nog in te lopen? De activiteiten met betrekking tot de acquisitie zijn onverminderd voortgezet en waar mogelijk geïntensiveerd met als doel opbrengsten via uitgifte te optimaliseren. Dit heeft geleid tot de situatie dat per heden ongeveer 10 hectare in bespreking is voor afname met 14 potentiële kopers, waarvan enkele zeer serieuze gegadigden. Het totaal aan uitstaande aanbiedingen bedraagt ca. 13 miljoen. Inmiddels is er met de bank overeenstemming over een uitbreiding van de basisliquiditeit van ROM-D en trekt de verkoop van uit te geven terreinen op Kil 3 duidelijk aan. Hiermee zijn, naar verwachting de acute liquiditeitsproblemen van de ROM-D van de baan. Het enige zichtbare gevolg van de liquiditeitsproblematiek zijn vertragingen bij de uitvoering van enkele onderdelen van de plannen in Antoniapolder (Hendrik Ido-Ambacht) en de aanleg van infrastructuur op Kil 3. Voorbereidingen voor de herstart van de werkzaamheden voor beide plannen zijn inmiddels getroffen. Gezien het zwakke economische tij was de liquiditeitsproblematiek als zodanig niet verantwoordelijk voor de stagnatie in de regio. De vermogenspositie van ROM-D is onverminderd goed, ondanks dat voor de eventuele afdekking van de tekorten op fase 1 van de Transformatiezone- Noordoevers een voorziening van rond de 8,5 miljoen op de balans is opgenomen. Verder zal de vermogenspositie van ROM-D op korte termijn worden versterkt door de inbreng van 10 miljoen kapitaal in ROM-D Capital door de provincie. Het is niet ondenkbaar dat er voor het aantrekken van vreemd vermogen voor fase 1 van de Transformatiezone-Noordoevers nog een geringe hoeveelheid kapitaal zal moeten worden aangetrokken omdat de provincie als eis heeft gesteld dat kapitaal van ROM-D Capital niet mag worden aangewend voor oude, lopende plannen.

7 - 7 - Vraag 6 Bent u nog steeds van mening dat in het licht van de veranderde economische situatie, de verlieslijdende Grondbedrijven in onze regio (met alle gevolgen van dien voor de strategische investeringen in de steden), het niet op orde zijn van de nieuwe structuur, het ontbreken van succesvolle bedrijventerreinen, de bevriezing van activiteiten vanwege liquiditeitsproblemen de ROM-D nog altijd de aangewezen organisatie is om de Drechtsteden economisch tot verdere bloei te brengen? Zo ja, waarom wordt er dan zo weinig prioriteit gegeven aan de nieuwe structuur en zijn er nauwelijks succesvolle bedrijventerreinen in ontwikkeling bij de ROM-D? Het Drechtstedenbestuur is nog steeds van mening dat de ROM-D de aangewezen organisatie is om de Drechtsteden economisch tot verdere bloei te brengen. De reden dat de ontwikkelingen hieromtrent zijn vertraagd, is met name de economische crisis en de hieraan gerelateerde strengere bancaire eisen bij het afgeven van projectfinancieringen.. Als gevolg van deze vertraging zijn bij de ROM-D onvoldoende middelen beschikbaar om het project Noordoevers te ontwikkelen. Wel wordt voortdurend bekeken of nieuwe ontwikkelingen opgepakt kunnen worden door ROM-D. De mogelijke ontwikkeling van de Driehoek en t Plaatje in Sliedrecht en Grootenoord in Hendrik-Ido-Ambacht, is hier een voorbeeld van, waarvoor ca 6 mln. aan subsidiegelden konden worden geworven. De ROM-D is van groot belang voor de economische doorontwikkeling van onze regio. Gezien dit belang heeft de provincie in februari besloten tot het deelnemen in ROM-D Capital ter waarde van 10 miljoen. Daarnaast heeft DSB in december jl. besloten de levensvatbaarheid van de ROM-D te versterken door middel van een drietal maatregelen. In de eerder vermelde brief van 3 augustus aan de Drechtraad zijn wij verder ingegaan op de voortgang van de besluitvorming van het maatregelenpakket ROM-D. Om de gesprekken met de huisbankier (BNG) van de ROM-D vlot te trekken en de provinciale besluitvorming betreffende de 10 miljoen kapitaalstorting in de ROM-D niet te vertragen, heeft het college van B&W van Dordrecht in december besloten voorlopig de garantie van 8,5 miljoen op zich te willen nemen. Dit onder voorwaarde van een reëel sluitende businesscase (voor de Transformatiezone van het project Noordoevers na planwijziging) en een pro rato overname van het garantierisico door regiogemeenten vóór 1 juli Het jaarverslag over 2010 is gereed, is voorzien een accountantsverklaring en is eind juni door de aandeelhouders goedgekeurd. Het jaarverslag omvat alle inhoudelijke en financiële informatie om een compleet beeld te krijgen van de stand van zaken van ROM-D. Binnen het Bureau Drechtsteden is capaciteit vrijgemaakt om de structuur en sturing van de ROM-D verder uit te werken en te implementeren. ROM-D is, ondanks de crisis, een perspectiefrijk vehikel dat invulling geeft aan de gewenste economische doelstellingen voor de regio.

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D Toelichting D66 De ROM-D heeft geldzorgen en verkeert door diverse

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 12 juli 2011 Onderwerp: Garantstelling ROM-D Voorgesteld besluit: 1. Kennis te nemen van het voornemen van het college

Nadere informatie

ROM-D. Juridische structuur en werking. 8 mei 2012

ROM-D. Juridische structuur en werking. 8 mei 2012 ROM-D Juridische structuur en werking 8 mei 2012 STRUCTUUR ROM-D JURIDISCHE STRUCTUUR ROM-D De Drechtsteden zijn individueel, samen met de Provincie aandeelhouder van ROM-D Holding. De Provincie is voornemens

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie

Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie Aan: de Voorzitter van de Drechtraad de heer A.A.M. Brok Noordendijk 250 3311 RR Dordrecht Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie MPGR32012013010540117 GR3 30.01.2012 0117 20 januari

Nadere informatie

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking pagina 1 BIJLAGE 2 Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking achtergrondinformatie over het project Noordoevers en nadere toelichting op overwegingen van het Drechtstedenbestuur Het

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking pagina 1 Hoofdstuk 1 Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking Inleiding Het project Noordoevers maakt onderdeel uit van de orderportefeuille van de ROM-D. Belangrijk onderdeel van het

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) mevrouw J. van den Bergh raadslid PvdA Dordrecht/plv. Drechtraadslid Vraag voor college Dordrecht en Drechtstedenbestuur Datum 24 februari 2012 Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer:

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer: Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 18 juni 2013 Zaaknummer: 1026789 Onderwerp: Afwikkeling Noordoevers-Transformatiezone Beslispunten 1 in te stemmen met het niet actief ontwikkelen

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV

JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV Datum: 10 april 2018 Spuiboulevard 298 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARSTUKKEN ROM-D HOLDING NV 2016 - BLADZIJDE 2 INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

3. PvdA De status van de behandeling Doelstelling tot en met 7 februari 2012 is op het niveau van de

3. PvdA De status van de behandeling Doelstelling tot en met 7 februari 2012 is op het niveau van de Project Noordoevers, solidariteit in de Drechtsteden, ROM-D Beantwoording technische vragen 1. PvdA Sliedrecht 2. PvdA Sliedrecht Waarom koppeling tussen deze voorstellen? Het voorstel bevat eigenlijk

Nadere informatie

NRD Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat

NRD Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat NRD 13-102 Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat Vanaf 2001 Gemeenten, ROM-D en andere partners Gezamenlijk werken aan planvorming van het project

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 bijlage 10 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 Onderwerp Begrotingswijziging 2008 Service Centrum Drechtsteden agendapunt 10 datum 19 mei 2008 steller J. van Dijk doorkiesnummer 078 6398513

Nadere informatie

Alternatieve locaties Hoeksche

Alternatieve locaties Hoeksche Alternatieve locaties Hoeksche Waard Nieuw Reijerwaard / Westelijke Dordtse Oever Nota Ruimte budget 25 miljoen euro (11 miljoen euro voor Nieuw Reijerwaard en 14 miljoen euro voor Westelijke Dordtse Oever)

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013 Bijlage F1 VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013 Portefeuillehouder Datum (van opstellen stuk) Status behandeling Carrousel T.A. Stoop 14 januari 2013

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 30 november 2015 onderwerp Wezo (21.15-22.30 uur) portefeuillehouder Jan Brink informant Borchers, F (Fred) 5127 eenheid/afdeling Sociale Zaken SZA Voorgesteld besluit raad

Nadere informatie

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v. 27-11-2012 Aanleiding De samenwerking in de Drechtsteden heeft vernieuwing nodig. De ervaring van de afgelopen jaren laat een aantal

Nadere informatie

Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012.

Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012. NRD 13-103 Bijlage 1 bij Raadsvoorstel d.d. 11 juni 2013 Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012. Inleiding Na de besluitvorming van maart 2012

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur,

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur, Aan het bestuur van de GR Drechtsteden Datum: 8 november 2010 Geacht bestuur, Hierbij vragen wij u, ten aanzien van de financiële ontwikkelingen in de Drechtsteden in 2010, of u onze visie deelt en of

Nadere informatie

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 WDO Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 Opvang Bovenregionale vraag HW: Ridderster Westelijke Dordtse

Nadere informatie

Overzicht gesprekspartners

Overzicht gesprekspartners Eindrapport Overzicht gesprekspartners Bijlage 5 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne van Heerwaarden Prof. dr. Theo Camps 6 februari 2018 Overzicht

Nadere informatie

11 mei 2009 vastgesteld/openbaar

11 mei 2009 vastgesteld/openbaar 11 mei 2009 vastgesteld/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 6 april 2009 Aanwezig: De heer A. Cardon Gemeente Alblasserdam De heer H. Spigt Gemeente

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Verbindend in samenwerking Rob Beek Gemeentesecretaris en algemeen directeur Papendrecht/ lid ONS-D/ coördinerend secretaris veiligheid Zuid-Holland

Nadere informatie

Gelet op: - Artikel 105, eerste lid, artikel 143, tweede lid, en artikel 152, eerste lid, van de Provinciewet;

Gelet op: - Artikel 105, eerste lid, artikel 143, tweede lid, en artikel 152, eerste lid, van de Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten " Zmo HOLLAND ^ ^^ Onderwerp Subsidiekader voor Genie- en Citadelterrein in Hendrikldo-Ambacht in kader afwikkeling tweede fase van het programma

Nadere informatie

Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden

Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden Verbindend in samenwerking Jacko van der Windt Voormalig controller Papendrecht Hoofd bedrijfsvoering/ controller Bergeijk 26 maart 2013 Netwerkstad

Nadere informatie

Voorstel regioraad. Auteur. : H.M. Bolhaar Datum : 16 februari 2011 Code : 2011/1 Reg.nr. : 11000644 Agendapunt: 10

Voorstel regioraad. Auteur. : H.M. Bolhaar Datum : 16 februari 2011 Code : 2011/1 Reg.nr. : 11000644 Agendapunt: 10 Voorstel regioraad Auteur : H.M. Bolhaar Datum : 16 februari 2011 Code : 2011/1 Reg.nr. : 11000644 Agendapunt: 10 Onderwerp : Overdracht aandelen Twence B.V. aan gemeenten. Samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Financiële positie Voor het inzicht zijn meer factoren belangrijk Sluitende begroting Weerstandsvermogen Risico s Weerstandscapaciteit AO/IC Verzekeren

Nadere informatie

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders VOORSTEL Datum: 8 juni 2015 college van burgemeester en wethouders Registratienummer: BWV-15001487 Auteur: Roger Vleugels Afdeling: 27.00.3 Treasury Telefoonnummer: 5604218 Mede-auteur: Rob Bosma Onderwerp:

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk 14 februari 2012 Drs. I.L.J. Visser RA 5501/

Datum Behandeld door Ons kenmerk 14 februari 2012 Drs. I.L.J. Visser RA 5501/ Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de Auditcommissie van de gemeente Dordrecht

Nadere informatie

Voorstraat CT Dordrecht

Voorstraat CT Dordrecht Voorstraat 367 3311 CT Dordrecht Aan college van Burgemeester & Wethouders en Drechtstedenbestuur p/a Griffiemail resp. Regiogriffie Dordrecht, 16 februari 2011 Betreft: aanvullende art. 40 resp. art.

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Alblasserdam Dordrecht s-gravendeel Hendrik-Ido-Ambacht Papendrecht

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr. SBC/2008/934; besluit:

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr. SBC/2008/934; besluit: Dordrecht Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 238 3311 GR Dordrecht gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr.

Nadere informatie

'1010 ZDB 2 2 DEC 2G03

'1010 ZDB 2 2 DEC 2G03 '1010 ZDB 2 2 DEC 2G03 Hendrik-Ido-Ambacht Drechtraad en Drechtstedenbestuur p/a Bureau Drechtsteden Postbus 619 3300 AP DORDRECHT uw brief van uwkenmerk SBC/aooS/gsS onskenmerk 65111 datum \ O/V*2-/ '^CrCiCS

Nadere informatie

Handelen in de geest van wens en wet

Handelen in de geest van wens en wet 13 OKTOBER 2013 Handelen in de geest van wens en wet Stand van zaken en ontwikkelingen rond de gemeenschappelijke regeling en dualisme Mogelijkheden voor de GR Drechtsteden om de griffier door het AB te

Nadere informatie

JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV

JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV JAARREKENING 2012 ROM-D HOLDING NV Datum: 24 juni 2013 Noordendijk 250 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARREKENING ROM- D HOLDING NV 2012 - BLADZIJDE 2 BALANS PER 31 DECEMBER

Nadere informatie

Servicecentrum Drechtsteden

Servicecentrum Drechtsteden Servicecentrum Drechtsteden Resultaatgerichte dienstverlener voor de regio Werkbezoek Sliedrecht Jan Hijzelendoorn, 20 juni 202 Deze presentatie: - Start en cijfers - Resultaten - Doorontwikkelen - Stand

Nadere informatie

Concept verslag van de Auditcommissie Drechtsteden op 19 mei 2010 in het Stadhuis te Dordrecht

Concept verslag van de Auditcommissie Drechtsteden op 19 mei 2010 in het Stadhuis te Dordrecht Concept verslag van de Auditcommissie Drechtsteden op 19 mei 2010 in het Stadhuis te Dordrecht Aanwezig: Dhr. F. Loos ABZ - Zwijndrecht, voorzitter Dhr. A.C. van t Zelfde CDA - Alblasserdam Dhr. A. van

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006 Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006 Onderwerp Eerste wijziging Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden Bijlagen Concept-Besluit eerste wijziging Gemeenschappelijke Drechtsteden Gevraagde

Nadere informatie

Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten

Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten College Samenvatting: Inleiding: Het doel van de gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord Brabantse (HNG) is: - het toezien op de juiste nakoming van de overname overeenkomst; - het verifiëren

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regio Zuid-Holland Zuid Agendapunt 5 Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door/tel.nr. Kaders gunning invoering en exploitatie

Nadere informatie

Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december 2014. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl

Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december 2014. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend 1-1 Naam voorstel Nummer SERV-187 Statenvoorstel verkoop aandelen DELTA in Windpark Kreekraksluis B.V. Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden J1,1121. 1J171!!!!,1! GPD 27 11 2014 0417 Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden IR Colleges van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten van Drechtwerk Onderwerp: Geactualiseerde

Nadere informatie

Onderwerp : Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten

Onderwerp : Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten Raadsvergadering : 17 maart 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten Samenvatting voorstel Het doel van de gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten (HNG). Nummer:

Onderwerp: Voorstel tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten (HNG). Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten (HNG). Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 13 november 2007

Nadere informatie

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Toelichting sleutelprojecten programma Stad en Regio 2012-2015/17 1 1 Inlichtingen bij dhr. A.J.H.P. Elferink, (026) 3599756, e-mailadres a.elferink@gelderland.nl

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

Openbaar advies voor beslissing B en W

Openbaar advies voor beslissing B en W Openbaar advies voor beslissing B en W Sector Financien Afdeling Alg. financieel beleid registratienummer: 2000001464 Naam: S. van Heinsberg, toestelnummer: 773 paraaf chef/hoofd sector paraaf sectorcontroller

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 15 november 2007 Onderwerp: Bedrijfsplan ROM-D nieuwe stijl. Samenvatting: Voor de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS 1/6 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS ONDERGETEKENDEN 1. Gemeente Emmelerbroek, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Burgemeester drs. J. de Geus, die handelt ter uitvoering van het besluit van de gemeenteraad

Nadere informatie

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013 SP DORDRECHT 1 1I 1 MPGR32013061209110050 GR3 12.06.2013 0050 g k 5 Usik M er wedestr aat 275 3313 GT DORDRECHT spil Aan de Drechtraad Postbus 619 3300 AP DORDRECHT Dordrecht, 10 juni 2013 Onderwerp: meev

Nadere informatie

Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-brabantse Gemeenten (HNG)

Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds Noord-brabantse Gemeenten (HNG) Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 26 februari 2008 Registratienummer: 2008/10 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Hypotheekfonds

Nadere informatie

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld?

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Concept-profielschets 1. Inleiding Wij zoeken een nieuwe burgemeester! Dit vanwege het vertrek van onze vorige burgemeester, de heer drs.

Nadere informatie

Aan : -de Colleges van B&W van de Drechtstedengemeenten. - de leden van het Drechtstedenbestuur

Aan : -de Colleges van B&W van de Drechtstedengemeenten. - de leden van het Drechtstedenbestuur Postbus 619 3300 AP Dordrecht. Aan : -de Colleges van B&W van de Drechtstedengemeenten - de leden van het Drechtstedenbestuur Bezoekadres Noordendijk 250 3311 RR Dordrecht BNG 28.51.27.748 Telefoon (078)

Nadere informatie

Agenda. De huidige structuur. De strategische stappen. De tijdslijn. De wettelijke splitsing. Vragen

Agenda. De huidige structuur. De strategische stappen. De tijdslijn. De wettelijke splitsing. Vragen Agenda De huidige structuur De strategische stappen De tijdslijn De wettelijke splitsing Vragen 1 Agenda De huidige structuur 2 Huidige Structuur DELTA NV 70% 50% Wholesale (=Delta Energy bv)/ Retail (=Delta

Nadere informatie

Dordrecht, 18 maart 2015. Geachte gemeenteraadsleden,

Dordrecht, 18 maart 2015. Geachte gemeenteraadsleden, Dordrecht, 18 maart 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In opdracht van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Drechtsteden (hierna te noemen OOD) heeft Metafoor Ruimtelijke Ontwikkelingen onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Bijlage 2: Analyse jaarrekeningen 2015 provinciale private partijen:

Bijlage 2: Analyse jaarrekeningen 2015 provinciale private partijen: Bijlage 2: Analyse jaarrekeningen 2015 provinciale private partijen: ONW InnovationQuarter Proav N.V Warmtebedrijf Infra N.V Achtergrondinformatie: Over de kaderstellende en controlerende rol van Provinciale

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden 4 februari 2008 Inhoud 1. Wat is de aanleiding? 3 2. Hoe is formeel de verantwoording

Nadere informatie

Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden

Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden Projectplan Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden Auteur J.P. Groffen-Hopmans Intern Bedrijf Gemeente Papendrecht Onderwerp Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden

Nadere informatie

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het opheffen uan de Gemeenschappelijke Regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het opheffen uan de Gemeenschappelijke Regeling Hypotheekfonds Noord-Brabantse Gemeenten gemeente Eindhouen Concernstaf Raadsnummer 07.R2$4Q.OOI Inboeknummer oybstoabsy Beslisdatum B%W rs november 2007 Dossiernummer yg6.qst OplegvelRaadsuoorstel tot het opheffen uan de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2014 ROM-D BEHEER NV

JAARSTUKKEN 2014 ROM-D BEHEER NV JAARSTUKKEN 2014 ROM-D BEHEER NV Datum: 28 april 2015 Noordendijk 250 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARSTUKKEN ROM- D BEHEER NV 2014 - BLADZIJDE 2 INHOUDSOPGAVE 1. JAARREKENING...

Nadere informatie

vastgesteld /openbaar

vastgesteld /openbaar vastgesteld 17-05-/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 12 april Aanwezig: De heer A. Cardon Gemeente Alblasserdam De heer J. Lavooi Gemeente Sliedrecht

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Datum : 13 december 2005 Nummer PS : PS2006ZCW03 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC002130i Portefeuillehouder : Kamp

Datum : 13 december 2005 Nummer PS : PS2006ZCW03 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC002130i Portefeuillehouder : Kamp S T A T E N V O O R S T E L Datum : 13 december 2005 Nummer PS : PS2006ZCW03 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC002130i Portefeuillehouder : Kamp Titel : Overdracht functie

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN OVEREENKOMST. UITTREDING gemeente Rotterdam uit het. Natuur en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ)

HOOFDLIJNEN OVEREENKOMST. UITTREDING gemeente Rotterdam uit het. Natuur en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) HOOFDLIJNEN OVEREENKOMST UITTREDING gemeente Rotterdam uit het Natuur en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) Aanleiding De gemeente Rotterdam heeft met haar Collegebesluit d.d. 8 november 2016 en het Raadsbesluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum:

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Raadsvoorstel Nummer: 169781 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 31 oktober 2017 Agendapunt: 19 Onderwerp: Uittreden gemeente Utrechtse Heuvelrug uit gemeenschappelijke regeling IW4 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; BESLUIT:

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; BESLUIT: Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op: - de bepalingen in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; - artikel

Nadere informatie

Voorstel tot opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Zeeland Seaports

Voorstel tot opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Zeeland Seaports Voorstel tot opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Zeeland Seaports Datum: 19 december 2018 Van : Algemeen bestuur GR ZSP Aan: de deelnemende organen in de GR ZSP (de colleges van B&W/GS, de gemeenteraden

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Gemeente, Bergen op Z oom ---:::> u~

Gemeente, Bergen op Z oom ---:::> u~ '}- il..- Gemeente, Bergen op Z oom ---:::>- --...u~ l llllllll Il lllllll llll lllll 111 111 11 11 111 111111 1111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling

Nadere informatie

Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit.

Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit. Verslag Ledenvergadering 25 september 2015 Ledenvergadering De T@B heeft op 25 september 2015 een ledenvergadering gehouden met als thema Samenwerking met Drechtsteden. Het was een interactieve ledenvergadering:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Inleiding Vervolgstappen

Raadsvoorstel Inleiding Vervolgstappen Raadsvoorstel Inleiding Rijkswaterstaat (RWS) heeft de opdracht van het Ministerie gekregen om de Bergsche Maasveren af te stoten. Het betreft de overname van 3 veerboten en een reserveveer. De veren worden

Nadere informatie

Een exemplaar van deze begroting hebben wij tevens naar uw college van burgemeester en wethouders gestuurd.

Een exemplaar van deze begroting hebben wij tevens naar uw college van burgemeester en wethouders gestuurd. W E R K V O O R Z I E N I N G S C H A P OOST T W E N T E Willem Vleertmanstraat 3 Postbus 3 1 1 Aan de gemeenteraad van Dinkelland N L 7 5 7 0 A H owenzaai P 0 S t b U S l 1 7590 AA DENEKAMP Tel 0541 58

Nadere informatie

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Wat hebben we aan de Drechtsteden? Drechtraad 2 april 2013 Wat kunt u verwachten? Grootse opgaven van het rijk. Cijfers. Eigen kracht? Relatie tussen de transities

Nadere informatie

AFD. --'L' AFD. TERMIJN DOC.NR ZAAK NR. Bevoegdheidsverdeling bij deelnemingen van de provincie als aandeelhouder

AFD. --'L' AFD. TERMIJN DOC.NR ZAAK NR. Bevoegdheidsverdeling bij deelnemingen van de provincie als aandeelhouder Gedeputeerde Staten AFD. --'L' AFD. TERMIJN I AMBT. i/i/fh-s6 U/? 6 I I I I I I I I I I IM I I I I I DOC.NR. 10029937 ZAAK NR. bericht op brief van: Aan de voorzitter van Provinciale Staten uw kenmerk:

Nadere informatie

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 17 maart 2009 Nummer PS :PS2009RGW09 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT238927 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

Statenvoorstel. Overdracht provinciale aandelen Warmtebedrijf Infra N.V. aan een nieuw op te richten Warmtebedrijf Holding B.V.

Statenvoorstel. Overdracht provinciale aandelen Warmtebedrijf Infra N.V. aan een nieuw op te richten Warmtebedrijf Holding B.V. Statenvoorstel vergadering December 2017 Nummer 7056 Onderwerp Overdracht provinciale aandelen Warmtebedrijf Infra N.V. aan een nieuw op te richten Warmtebedrijf Holding B.V. Vergaderdatum GS: 14 november

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 december 2009

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 december 2009 Bijlage : 3 Agendapunt: 3 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 december 2009 Onderwerp Concept-verslag van de Drechtraad van 14 oktober 2009 Bijlagen Concept-verslag van de Drechtraad van 14 oktober

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk

Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk Informatiebijeenkomst BIM/BZW 7 juli 2016 Voortgang uitwerking governance Havenschap Moerdijk PROGRAMMA 1. Welkom Carel Jan Reuver en Geert Weijers, voorzitters BZW/BIM 2. Opening Ferdinand van den Oever

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie Bestuur 11 mei 2015. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37

Betreft vergadering Commissie Bestuur 11 mei 2015. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37 Griffier van de Staten Gewijzigde Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel Nummer FIN-198 Gewijzigd Statenvoorstel Strategie DELTA NV Betreft vergadering Commissie Bestuur 11 mei 2015 Provinciale Staten

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 24 mei 2005. nummer 22 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en wethouders van 24 mei 2005 nummer 22 A.D. van den Bergh, Burgemeester J. de Gruijter, wethouder P.A. Zevenbergen, J.M. Dekker, H.H.

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter. Dhr. R. van Lavieren. Dhr. J.H. Wesselius Dhr. A.C. van t Zelfde

Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter. Dhr. R. van Lavieren. Dhr. J.H. Wesselius Dhr. A.C. van t Zelfde Verslag raadscommissie Bestuur d.d.: 21 februari 2012 Aanvang Einde Plaats : 20.10 uur : 23.30 uur : burgerzaal Aanwezig: Dhr. A.J. Zwaan voorzitter Dhr. R. van Lavieren Dhr. L. Verwoert Dhr. J. Lok Dhr.

Nadere informatie

Drechtsteden. Geachte leden van de Drechtraad,

Drechtsteden. Geachte leden van de Drechtraad, Drechtsteden Postbus619 3300 AP Dordrecht Aan de Drechtraad Bezoekadres Noordendijk 250 3311 RR Dordrecht 28.51.27.748 Telefoon (078) 639 85 12 Fax (078) 639 85 02 E-mail jk.de.jong@drechtsteden.nl Behandeld

Nadere informatie

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden;

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden; Regeling onderlinge samenwerking Drechtstedengemeenten De colleges van burgemeesters en wethouders van de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2011-10566 Uitvoering snelfietsroute 13 december 2011 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders stelt u voor op grond van artikel 192 van de gemeentewet

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Besluit Studielocaties Windenergie Nationale Landschappen.

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Besluit Studielocaties Windenergie Nationale Landschappen. Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering April 2012 Nummer 6456 Onderwerp Besluit Studielocaties Windenergie Nationale Landschappen 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van

Nadere informatie

Ontwikkelingen Museum het Valkhof

Ontwikkelingen Museum het Valkhof Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwikkelingen Museum het Valkhof Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds november 2016 verkeert

Nadere informatie