BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D"

Transcriptie

1 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D Toelichting D66 De ROM-D heeft geldzorgen en verkeert door diverse oorzaken in liquiditeitsproblemen. Het gaat om de aanzienlijke tekorten op het project Noordoevers en de kredietfaciliteit bij de BNG. De ROM-D heeft een klemmend beroep gedaan op de Drechtsteden om voor , een garantstelling af te geven. Vanuit de Provincie is aangedrongen op spoedige besluitvorming, omdat de Provincie de toegezegde kapitaalinjectie van , in het kader van Manden Maken nog in deze collegeperiode van de PS wil nemen. Op 7 december is hierover in DSB-verband gesproken en met de brief aan GS van 23 december 2010 heeft het Drechtstedenbestuur een drietal maatregelen voorgesteld. 1. Dordrecht verstrekt een garantstelling van , 2. Hendrik-Ido-Ambacht doet voor , strategische aankopen in Noordoevers 3. Zwijndrecht ziet af van winstaandeel Noordoevers van In de huidige situatie zal de gemeente Dordrecht (indien goedgekeurd door de gemeenteraad van Dordrecht) in elk geval tijdelijk 100% van de garantstelling op zich nemen, omdat de GR Drechtsteden dit juridisch niet kan en de onderlinge gemeenten op korte termijn geen overeenstemming hebben bereikt of kunnen bereiken over een verdeling. Bovenstaande baart de fractie van D66 zorgen. Om die reden stellen wij een aantal vragen aan uw Drechtstedenbestuur.

2 - 2 - Portefeuillehouder A.S. Scholten van J.K. de Jong Datum 10 februari 2011 Vraag 1 Sinds wanneer is de omvang van het tekort Noordoevers bekend? Welke oorzaken liggen ten grondslag aan de problematiek, tot in hoeverre waren deze oorzaken voorheen voorzien, en op welke termijn waren zij voorzien? Sinds de oprichting in 1999 maakt de Noordoevers deel uit van de orderportefeuille van ROM-D. In 2006 heeft de ROM-D de uitvoering van het project op zich genomen voor eigen rekening en risico. Begin 2009 is er bij de ROM-D een nieuwe directie aangetreden. Bij deze nieuwe directie zijn kort daarop sterke twijfels gerezen over de markttechnische en financiële haalbaarheid van de Noordoevers. De sterk gewijzigde marktomstandigheden, de uitgangspunten voor de programmering en het geraamde kosten- en opbrengstniveau vormden de basis voor deze twijfels. Eind 2009 is het plan Noordoevers aan een diepgaand intern onderzoek onderworpen en is de haalbaarheid van de bestemmings- en exploitatieplannen verder onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat de tekorten in de grondexploitatie tot onaanvaardbare hoogte opliepen. De directie van de ROM-D heeft de gemeenten, in de rol van aandeelhouders, uitgebreid over bovenstaande ontwikkelingen geïnformeerd in de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) 30 juni Ook is uitgebreid aandacht aan dit project besteed in de jaarrekening 2009 van de ROM-D Groep (jaarverslag ROM-D Groep, paragraaf 1.5.).

3 - 3 - Vraag 2 Op basis van welk mandaat heeft het DSB deze toezeggingen aan GS gedaan? De Drechtsteden heeft tot doel draagvlak te creëren voor een evenwichtige ontwikkeling van het gebied, binnen de kaders van de gemeenschappelijke regeling. Ter verwezenlijking van deze doelstelling behartigt de Drechtsteden, met inachtneming van de autonomie van de deelnemende gemeenten, de regionale belangen, onder andere op het terrein van economie (economie, grondzaken, recreatie en toerisme). Conform artikel 16 lid 2b van de Gemeenschappelijke Regeling is het Drechtstedenbestuur bevoegd tot het vertegenwoordigen van de regio in overlegsituaties op dit beleidsterrein. Op grond van deze bevoegdheid heeft het Drechtstedenbestuur met Gedeputeerde Staten overleg gevoerd inzake de door de provincie voorgenomen kapitaalstorting van 10 miljoen in de ROM-D, mede ter afhechting van Manden Maken. Ons bestuur heeft in het kader van die overleggen op 23 december besloten met een drietal maatregelen de levensvatbaarheid van de ROM-D versterken. Op dat moment had het college van B&W van Dordrecht onder voorwaarden positief besloten over de garantstelling van 8,5 miljoen. Ten aanzien van de te nemen besluiten in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zijn de betreffende colleges van B&W gevraagd raadsvoorstellen uit te werken.

4 - 4 - Vraag 3 Waarom heeft het DSB op de Drechtstedendinsdag van 7 december, in het kader van actieve informatie, geen mededeling gedaan in de Drechtraad over deze problematiek en aankomende voorstellen, terwijl daar in DSB-verband wel over gesproken is? Op 23 november jl. heeft ons bestuur met Gedeputeerde Staten (GS) gesproken over de financiële situatie van de ROM-D. In vervolg op dit overleg heeft GS ons op 1 december een brief gestuurd waarin de provincie uiterlijk 1 januari 2011 van ons een financiële garantstelling wenst van 8,5 miljoen voor de ROM-D. Hiermee heeft de provincie de besluitvorming over de kapitaalstorting van 10 miljoen in de ROM-D onlosmakelijk verbonden met de af te geven garantie. Op de Drechtstedendinsdag van 7 december waren de betrokken gemeenten nog in overleg met de ROM-D en de provincie. Dat maakt dat ons bestuur op 7 december geen mededeling kon doen. Op 23 december heeft ons bestuur een defintief besluit genomen over de te nemen maatregelen, wat schriftelijk bevestigd is aan Gedeputeerde Staten. Vraag 4 Waarom is er in december 2010 niet direct duidelijk, inhoudelijk en ordentelijk naar de gemeenteraden van de drie betrokken gemeenten in het bijzonder en de Drechtstedengemeenten in het algemeen (c.q. de Drechtraad) gecommuniceerd wat betreft deze ingrijpende problematiek? Eind december was nog sprake van een onderhandelingssituatie met de provincie. Het volledig informeren van de Drechtraad is pas mogelijk na de definitieve besluitvorming van Gedeputeerde Staten over de 10 miljoen. Het informeren van de individuele raden van de drie betrokken gemeenten is de verantwoordelijkheid van de betreffende colleges van B&W.

5 - 5 - Vraag 5 Op welke manier wil het DSB de voorgestelde garantstelling van , pro rato verdelen over de zes Drechtstedengemeenten en op welke termijn kan hier een voorstel over tegemoet gezien worden? Voor een pro-rato overname zijn twee alternatieven voorhanden, namelijk een naar rato overname door de individuele gemeenten of een overname via de Gemeenschappelijke Regeling (GR). Het Drechtstedenbestuur zal in haar vergadering van 10 februari 2011 een keuze maken. Wanneer onze keuze valt op een overname door de individuele gemeenten, zal ons bestuur de colleges van B&W verzoeken te komen tot tijdige besluitvorming in de lokale raden. Besluitvorming in de Drechtraad is dan niet aan de orde. Voor een overname via de GR moet het financieringsstatuut van de GR worden aangepast. Indien onze keuze op dit alternatief valt, ontvangt de Drechtraad van ons een voorstel tot wijziging van het financieringsstatuut. Dit voorstel kunt u, indien de agendacommissie daartoe besluit, op de Drechtstedendinsdag van 5 april opiniërend bespreken en vervolgens op 10 mei vaststellen. Op basis van dit gewijzigde statuut zal ons bestuur vervolgens in mei besluiten tot het overnemen van het door de gemeente Dordrecht aangegane garantierisico ad 8,5 miljoen. Vanuit het gedachtegoed van verlengd lokaal bestuur kan het zijn dat, parallel aan de regionale besluitvorming over de aanpassing van het statuut, op lokaal niveau over de garantie gesproken wordt. Ons bestuur is in dit kader graag bereid op verzoek van een lokale raad een toelichting te geven.

6 - 6 - Vraag 6 Acht het DSB het wenselijk dat het treasury-statuut aangepast wordt om het in de toekomst mogelijk te maken via de GR Drechtsteden garant te staan? Het aanpassen van het financieringsstatuut van de GR is een van de alternatieven (zie ook de voorgaande vraag). Wij hebben voor dit alternatief de volgende argumenten: o Krachtig regionaal signaal naar provincie Collectieve garantstelling is het meest duidelijke statement wat de Drechtsteden kunnen maken om richting provincie en andere partners om de betrokkenheid bij ROM-D en haar projecten te onderstrepen. o Besluiten over inhoudelijke projecten en besluiten over de hiervoor benodigde middelen komen in een hand In de beslisnotitie ROM-D is afgesproken dat de regie op de orderportefeuille van de ROM-D bij de regio komt te liggen. Vanuit dit gegeven is het logisch de regio ook in staat te stellen (tijdelijk) middelen voor projecten beschikbaar te stellen, en hiertoe niet separaat langs de gemeenten te gaan. o Spoedige besluitvorming is voorwaarde van GS Als voorwaarde voor de kapitaalstorting van 10 miljoen heeft GS gesteld dat uiterlijk 1 mei definitieve besluiten zijn genomen over de drie genoemde maatregelen. Dit kritisch tijdspad maakt dat snelle en eenduidige besluitvorming noodzakelijk is. Het aanpassen van het financieringsstatuut vraagt een besluit van enkel de Drechtraad. Dit maakt dat vanuit het Drechtstedenbestuur maximaal regie op het proces gevoerd kan worden, als ook dat er eenduidig besluit ligt. Vraag 7 Zal het DSB de besluiten van de gemeenteraad Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zodra deze bekend zijn helder en concreet naar de Drechtraad communiceren? Zodra de gemeenteraden van Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido- Ambacht besluiten hebben genomen en wij hierover door hen zijn geïnformeerd, zullen wij dit helder en concreet met de Drechtraad communiceren.

7 - 7 - Vraag 8 Het plan Noordoevers zal bijgesteld worden. Op welke termijn verwacht het DSB de aangepaste besluitvorming voor te kunnen leggen? Op dit moment wordt in nauwe samenwerking met BNG Gebiedsontwikkeling (een dochteronderneming van de BNG en de beoogde samenwerkingspartner voor dit project) een investeringsplan opgesteld dat in april aan de Raad van Commissarissen (RvC) van de ROM-D ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Het aangepaste woningprogramma (veel minder appartementen) en het fors teruggebrachte jaarlijkse aanbod behoeft nog goedkeuring van het Drechtstedenbestuur (de bestuurlijk opdrachtgever van de ROM-D). Het DSB besluit hierover in haar vergadering van mei, tegelijktijdig met een besluit over de overname van het garantierisico van 8,5 miljoen van Dordrecht. De feitelijke bevoegdheid van de Drechtsteden in de programmering van het project zou mogelijk beperkt kunnen zijn in het kader van Europese aanbestedingsregelgeving. Hierdoor blijft mogelijk de sturing beperkt tot die via de publieke taak van het bestemmingsplan (arrest Arroux). Dit wordt nog op dit moment juridisch geanalyseerd. Vraag 9 Is de winstverwachting voor de Dordtse Kil 3 niet te optimistisch gezien de huidige crisis? In de loop van 2009 is de nieuwe directie van de ROM-D gestart met een nadere analyse van de twee al in de portefeuille aanwezige projecten. Gebleken is dat het project Dordtse Kil III weliswaar hinder ondervindt van de kredietcrisis, maar voldoende kracht en potentie heeft om naar verwachting met een zeer positief resultaat aan het einde van de grondexploitatiefase te kunnen worden opgeleverd. De inschatting per ultimo 2009 is dat op basis van de huidige gegevens afgesloten zou kunnen worden met een positief resultaat van tussen de 15 en 18 miljoen (contante waarde berekeningen per ).

8 - 8 - Vraag 10 Kan het DSB aangeven waarom de in november 2009 door de Raad van Commissarissen besproken juridische en financiële herstructurering hun vruchten niet hebben afgeworpen? De juridische en financiële herstructurering is begin 2010 voortvarend ter hand genomen door de directie ROM-D in samenwerking met de betrokken aandeelhouders. Het betreft echter een zeer complexe problematiek die al voor een belangrijk deel is afgerond, maar nog niet geheel. Vraag 11 Kan het DSB aangeven of vernieuwing van de bedrijfseconomische structuur, waarbij Drechtstedenbestuurders niet meer zelf in de bestuursorganen van ROM-D zitting hebben, overwogen wordt? In de Beslisnotitie ROM-D welke in oktober 2009 is vastgesteld door de Drechtraad, is al bepaald dat bestuurders van de zes gemeenten geen zitting meer zullen hebben in de Raad van Commissarissen. Met de werving van onafhankelijke commissarissen is een aanvang gemaakt. De aandeelhoudersrol ligt in de nieuwe structuur feitelijk wel bij het Drechtstedenbestuur, aangezien in het kader van de Beslisnotitie ROM-D besloten is de zeggenschap in de Aandeelhouders Vergadering over te dragen aan het Drechtstedenbestuur.

Bent u van mening dat deze doelstelling nog altijd actueel is?

Bent u van mening dat deze doelstelling nog altijd actueel is? BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indieners fracties PvdA, D66, ChristenUnie/SGP, Groen Links en VSP van de gemeenteraad van Dordrecht Datum 29 september 2011 Onderwerp Functioneren van de ROM-D en de

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 12 juli 2011 Onderwerp: Garantstelling ROM-D Voorgesteld besluit: 1. Kennis te nemen van het voornemen van het college

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer:

Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Sliedrecht, 18 juni Zaaknummer: Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 18 juni 2013 Zaaknummer: 1026789 Onderwerp: Afwikkeling Noordoevers-Transformatiezone Beslispunten 1 in te stemmen met het niet actief ontwikkelen

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) mevrouw J. van den Bergh raadslid PvdA Dordrecht/plv. Drechtraadslid Vraag voor college Dordrecht en Drechtstedenbestuur Datum 24 februari 2012 Onderwerp

Nadere informatie

ROM-D. Juridische structuur en werking. 8 mei 2012

ROM-D. Juridische structuur en werking. 8 mei 2012 ROM-D Juridische structuur en werking 8 mei 2012 STRUCTUUR ROM-D JURIDISCHE STRUCTUUR ROM-D De Drechtsteden zijn individueel, samen met de Provincie aandeelhouder van ROM-D Holding. De Provincie is voornemens

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013 Bijlage F1 VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL FYSIEK 5 FEBRUARI 2013 VOORSTEL DRECHRAAD 5 FEBRUARI 2013 Portefeuillehouder Datum (van opstellen stuk) Status behandeling Carrousel T.A. Stoop 14 januari 2013

Nadere informatie

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur,

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur, Aan het bestuur van de GR Drechtsteden Datum: 8 november 2010 Geacht bestuur, Hierbij vragen wij u, ten aanzien van de financiële ontwikkelingen in de Drechtsteden in 2010, of u onze visie deelt en of

Nadere informatie

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden sterke, aantrekkelijke, bereikbare regio politiek/maatschappelijk gestuurd rmjp Samenwerking en Toekomst Drechtsteden Toekomst Netwerkbestuur 20 maart 2013 programmering: helder belegde bevoegdheden doortastend

Nadere informatie

Voorstraat CT Dordrecht

Voorstraat CT Dordrecht Voorstraat 367 3311 CT Dordrecht Aan college van Burgemeester & Wethouders en Drechtstedenbestuur p/a Griffiemail resp. Regiogriffie Dordrecht, 16 februari 2011 Betreft: aanvullende art. 40 resp. art.

Nadere informatie

vastgesteld d.d /openbaar

vastgesteld d.d /openbaar vastgesteld d.d. 11-01-2011/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 6 december Aanwezig: De heer A. Kamsteeg Gemeente Zwijndrecht De heer J. Lavooi

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

Protocol verbonden partijen provincie Groningen

Protocol verbonden partijen provincie Groningen nr. 2015-04354, SG (bijlage bij voordracht 8/2015) Protocol verbonden partijen provincie Groningen Dit protocol verbonden partijen is identiek aan het protocol dat Provinciale Staten van Drenthe op 17

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie

Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie Aan: de Voorzitter van de Drechtraad de heer A.A.M. Brok Noordendijk 250 3311 RR Dordrecht Partij van de Arbeid Afdeling Sliedrecht Gemeenteraadsfractie MPGR32012013010540117 GR3 30.01.2012 0117 20 januari

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie

1. te besluiten tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling (GR) LANDER per 1 januari 2016.

1. te besluiten tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling (GR) LANDER per 1 januari 2016. Aan : de resp. gemeenteraden, de colleges van burgemeester en wethouders, de burgemeesters, ieder voor zo ver daartoe bevoegd, van de in de GR deelnemende gemeenten Van : het algemeen bestuur van Datum

Nadere informatie

Protocol verbonden partijen

Protocol verbonden partijen Protocol verbonden partijen Aan: In afschrift aan: Onderwerp: Te betrekken bij: Leden Provinciale Staten en bijzondere commissieleden, niet zijnde statenleden Fractiemedewerkers Bijlage bij Statenstuk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V.

Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontbinding Brabantse Poort Nijmegen B.V. Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds oktober 1991 maakt de gemeente Nijmegen deel

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV

JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV JAARSTUKKEN 2017 ROM-D HOLDING NV Datum: 10 april 2018 Spuiboulevard 298 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARSTUKKEN ROM-D HOLDING NV 2016 - BLADZIJDE 2 INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

NRD Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat

NRD Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat NRD 13-102 Feitenrelaas Noordoevers, bijlage 2 bij Raadsvoorstel van.. juni 2013, kenmerk.. Wanneer Wie Wat Vanaf 2001 Gemeenten, ROM-D en andere partners Gezamenlijk werken aan planvorming van het project

Nadere informatie

Netwerkdemocratie Drechtsteden

Netwerkdemocratie Drechtsteden Netwerkdemocratie Drechtsteden Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Opdracht Drechtraad 16 juni jl. Op basis van de rapporten commissies Scholten II en Meijdam 1. Instellen en organiseren van de Drechtstedendinsdag

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

AVvA Trade Port Noord en AVvA NV WOM Klavertje 4

AVvA Trade Port Noord en AVvA NV WOM Klavertje 4 Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR onderwerp RIB nummer 2013 98 collegevergadering d.d. programma portefeuillehouder AVvA Trade Port Noord en AVvA NV WOM Klavertje 4 27 augustus 2013 Innovatieve en Excellente

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Toekomst Promen Te besluiten om Het college van B&W besluit de volgende, in gezamenlijkheid tot stand gekomen, uitgangspunten en vragen te hanteren voor de toekomst van Promen

Nadere informatie

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Inleiding In september 2010 is gestart met de Drechtstedendinsdag volgens het besluit van de Drechtraad op 16 juni 2010. Naast dit besluit is tevens afgesproken

Nadere informatie

3. PvdA De status van de behandeling Doelstelling tot en met 7 februari 2012 is op het niveau van de

3. PvdA De status van de behandeling Doelstelling tot en met 7 februari 2012 is op het niveau van de Project Noordoevers, solidariteit in de Drechtsteden, ROM-D Beantwoording technische vragen 1. PvdA Sliedrecht 2. PvdA Sliedrecht Waarom koppeling tussen deze voorstellen? Het voorstel bevat eigenlijk

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 30 november 2015 onderwerp Wezo (21.15-22.30 uur) portefeuillehouder Jan Brink informant Borchers, F (Fred) 5127 eenheid/afdeling Sociale Zaken SZA Voorgesteld besluit raad

Nadere informatie

BV mobiliteitsplatform doeigroepenvervoer

BV mobiliteitsplatform doeigroepenvervoer DORDRECHT1 ) ) Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 14 juni 2016 Ons kenmerk MO/1640258 Begrotingsprogramma Zorg en ondersteuning Betreft WENSEN EN BEDENKINGEN

Nadere informatie

ADVIES. 9 februari december 2016, 20 december Onderwerp Regionale samenwerking De Kop Werkt!

ADVIES. 9 februari december 2016, 20 december Onderwerp Regionale samenwerking De Kop Werkt! ADVIES Nummer Portefeuillehouder(s): Leden Stuurgroep De Kop Werkt! Den Helder: wethouders E. Krijns en B. Haitsma Hollands Kroon: wethouders Th. Meskers en Th. Groot Schagen: wethouder J. Beemsterboer

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluiten 1. Brief Intergas d.d. 11 september

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluiten 1. Brief Intergas d.d. 11 september Aan de Raad Made, 4 oktober 2006 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 16 oktober 2006 Onderwerp: Herkapitalisatie Intergas NV Nummer raadsnota: Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Team MOM. Gemeentegarantie Deventer Hockey Vereniging en Roei en Zeilvereniging Daventria.

Team MOM. Gemeentegarantie Deventer Hockey Vereniging en Roei en Zeilvereniging Daventria. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team MOM Gemeentegarantie Deventer Hockey Vereniging en Roei en Zeilvereniging Daventria. 1- Notagegevens Notanummer 1280008 Opsteller Johan Boode Telefoon

Nadere informatie

vastgesteld d.d /openbaar

vastgesteld d.d /openbaar vastgesteld d.d. 01-11-2010/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 4 oktober 2010 Aanwezig: De heer A. Kamsteeg Gemeente Zwijndrecht De heer J. Lavooi

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

AFD. --'L' AFD. TERMIJN DOC.NR ZAAK NR. Bevoegdheidsverdeling bij deelnemingen van de provincie als aandeelhouder

AFD. --'L' AFD. TERMIJN DOC.NR ZAAK NR. Bevoegdheidsverdeling bij deelnemingen van de provincie als aandeelhouder Gedeputeerde Staten AFD. --'L' AFD. TERMIJN I AMBT. i/i/fh-s6 U/? 6 I I I I I I I I I I IM I I I I I DOC.NR. 10029937 ZAAK NR. bericht op brief van: Aan de voorzitter van Provinciale Staten uw kenmerk:

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 2018MME22 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING Domein Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER Pauline Bredt DOORKIESNUMMER 06-22161118 DOCUMENTUMNUMMER 81C592AA

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1681 B.17.1681 Landgraaf, 22 september 2017 ONDERWERP: Gemeenschappelijke Regeling Werkgeversservicepunt Parkstad PROGRAMMA

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 16 Haarlem, 30 januari 2007 Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Bijlagen: Ontwerpbesluit 1. Inleiding. Gedeputeerde Moens is op verzoek van de Commissaris

Nadere informatie

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad B en W-voorstel portefeuillehouder begrotingsprogramma R. König 2. Wonen en woonomgeving b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) 28 september 2010 3 rol raad ter kennisneming in oriënterende raad onderwerp

Nadere informatie

Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012.

Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012. NRD 13-103 Bijlage 1 bij Raadsvoorstel d.d. 11 juni 2013 Analyse projectgroep Noordoevers van het project Noordoevers- Transformatiezone van 1 november 2012. Inleiding Na de besluitvorming van maart 2012

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk 14 februari 2012 Drs. I.L.J. Visser RA 5501/

Datum Behandeld door Ons kenmerk 14 februari 2012 Drs. I.L.J. Visser RA 5501/ Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de Auditcommissie van de gemeente Dordrecht

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota Geheimhouding opgeheven per 15-12-2017 in verband met AVA HVC op 14-12-2017 2017/52113 B&W-voorstel en besluitnota Registratiedatum Opsteller 22-11-2017 d.d. B&W Y. van den Berg Contact (075) 681 69 31

Nadere informatie

Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Datum: 26 maart 2013

Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Datum: 26 maart 2013 Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Uw brief van: Uw kenmerk: Contactpersoon: H. van den Brule Bijlage(n): 4 Afdeling: BAR Onderwerp:

Nadere informatie

agendapunt 14 portefeuillehouder M. Bosman bijlagen 4

agendapunt 14 portefeuillehouder M. Bosman bijlagen 4 Raadsvoorstel ** onderwerp raadsvergadering 27september 2011 datum 10/06/2011 agendapunt 14 portefeuillehouder M. Bosman behandelend ambtenaar R. Simons bijlagen 4 openbaar geheim Aan de raad van de gemeente

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan [...] aangetekend per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Zaaknr.: 7479/ Informele zienswijze betreffende concentratietoezicht: zeggenschap [onderneming

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d.

Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team BV/PC NV Bergkwartier aandeelhoudersvergadering 30 juni 2009 1- Notagegevens Notanummer 189718 Datum 24-6-2009 Programma: 07. Wonen en

Nadere informatie

Een exemplaar van deze begroting hebben wij tevens naar uw college van burgemeester en wethouders gestuurd.

Een exemplaar van deze begroting hebben wij tevens naar uw college van burgemeester en wethouders gestuurd. W E R K V O O R Z I E N I N G S C H A P OOST T W E N T E Willem Vleertmanstraat 3 Postbus 3 1 1 Aan de gemeenteraad van Dinkelland N L 7 5 7 0 A H owenzaai P 0 S t b U S l 1 7590 AA DENEKAMP Tel 0541 58

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 9 juli 2019

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 9 juli 2019 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 9 juli 2019 1 Onderwerp: Statenvragen PvdD Konikpaarden Hofstra, H.J. 1. De antwoorden vast te stellen op de schriftelijke statenvragen van de Partij voor de

Nadere informatie

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292

Nadere informatie

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking pagina 1 BIJLAGE 2 Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking achtergrondinformatie over het project Noordoevers en nadere toelichting op overwegingen van het Drechtstedenbestuur Het

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Verbindend in samenwerking Rob Beek Gemeentesecretaris en algemeen directeur Papendrecht/ lid ONS-D/ coördinerend secretaris veiligheid Zuid-Holland

Nadere informatie

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 376695 Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Raad van Toezicht Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO

Nadere informatie

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 5 - november INHOUD

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 5 - november INHOUD De Nieuwe Regio Nieuwsbrief nr. 5 - november 2014 Voorwoord INHOUD Voorwoord 1 Plan van aanpak 2 Voortgang proces vernieuwde regionale samenwerking 3 Voortgang Verkeer en Vervoer 4 Tijdspad 5 Voor u ligt

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW Zaaknummer 460582 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 1 april 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar ir. S.J. van Vugt Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende Brandsma, WJM digitaal

Behandelend ambtenaar ir. S.J. van Vugt Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende Brandsma, WJM digitaal GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2017-627503621 (DOS-2017-0009525) Contact ir. S.J. van Vugt 070-441 73 86 sj.van.vugt@pzh.nl Behandelend ambtenaar ir. S.J. van Vugt Akkoord Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2010WMC14-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum :14 september 2010 Nummer PS: PS2010WMC14 Afdeling : ECV Commissie: WMC Registratienummer : 2010INT262333 Portefeuillehouder: Raven

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08 0075 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0075 B&W-besluit d.d.: 12-08-2008 B&W-besluit nr.: 08.0795 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening - Belastingen Onderwerp: Regionale samenwerking

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Actie/info Onderwerp Besluit

Actie/info Onderwerp Besluit BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 5 april 2011. Aanwezig: H.H. Jonker, burgemeester T.A. Stoop, wethouder G.B. van der Vlies, wethouder F.J. van de Velde, wethouder

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C.

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie ons kenmerk: afdeling: WEB0704616/27 Economie bijlage(n): behandeld door: 2 (statenvoorstel + statuten)

Nadere informatie

AGENDAPUNT /10

AGENDAPUNT /10 AGENDAPUNT 2015.02.16/10 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Wijziging GR zienswijzeprocedure De heer Van

Nadere informatie

- Clustermanager - Teammanager - Specialist Beheer 1 en 2

- Clustermanager - Teammanager - Specialist Beheer 1 en 2 Cluster Grond- en Vastgoedzaken Regelgeving Bevoegd orgaan Het aangaan van overeenkomsten voor het doen van uitgaven en het treffen van technische voorzieningen voor een nieuwbouw- en renovatieproject,

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D11 (PA 23 februari 2011) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D11 (PA 23 februari 2011) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D11 (PA 23 februari 2011) Begroten en Verantwoorden Aan de gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Op 1 november zijn de rapporten klaar die zullen moeten aangeven hoe er 25 miljoen op de SDD kan worden bezuinigd.

Op 1 november zijn de rapporten klaar die zullen moeten aangeven hoe er 25 miljoen op de SDD kan worden bezuinigd. Aan het Drechtstedenbestuur t.b.v. de Drechtraadvergadering van 2 november 2010 De wethouder Werk en Inkomen van Dordrecht, portefeuillehouder Werk en Inkomen van de agglomeratie Drechtsteden, stelt in

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 26-09-2007 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit.

Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit. Verslag Ledenvergadering 25 september 2015 Ledenvergadering De T@B heeft op 25 september 2015 een ledenvergadering gehouden met als thema Samenwerking met Drechtsteden. Het was een interactieve ledenvergadering:

Nadere informatie

Advies: NEE. wethouder Koster. Van: G. Kraaijkamp Tel nr: Nummer: 16A.00495

Advies: NEE. wethouder Koster. Van: G. Kraaijkamp Tel nr: Nummer: 16A.00495 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 16A.00495 Datum: 19 mei 2016 Team: Beleid sociaal domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan: M. van Kuilenburg,

Nadere informatie

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden 4 februari 2008 Inhoud 1. Wat is de aanleiding? 3 2. Hoe is formeel de verantwoording

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Statutenwijziging Circulus Berkel BV - stemverhouding 1- Notagegevens Notanummer 2017-000326 Datum 02-03-2017 Programma: Portefeuillehouder Weth. Grijsen

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Alblasserdam Dordrecht s-gravendeel Hendrik-Ido-Ambacht Papendrecht

Nadere informatie

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Thema 1 De belangrijkste redenen voor samenwerking: Vergroten van uitvoeringsgerichtheid regionale opgave

Nadere informatie

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015:

Historisch perspectief Onderstaand een korte historische schets van de periode tot aan 1 januari 2015: Onderwerp: Jaaragenda MGR Concept van 12 februari 2015 Inleiding Tijdens de vergadering van 19 januari jl. heeft uw agendacommissie gevraagd om een jaaragenda van besluiten met betrekking tot het Werkbedrijf,

Nadere informatie

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Artikel 1. Begripsbepalingen De RvC De vennootschap De Statuten De RvC van Commissarissen zoals bedoeld in artikel 16 e.v. van de statuten van Twente Milieu N.V

Nadere informatie

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Alblasserdam Kan zich vinden in voorgestelde begrotingswijziging. - (18 april 2017) Binnenmaas Cromstrijen Dordrecht Keurt

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: G.A.J. van Gulik User-id: DIE2 Tel: 4960 Onderw erp: OPRICHTEN VAN EN DEELNEMING IN GEBRUIKERSCOÖPERATIE EEMHUIS Toelichting: Bij de multifunctionele

Nadere informatie

11 mei 2009 vastgesteld/openbaar

11 mei 2009 vastgesteld/openbaar 11 mei 2009 vastgesteld/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 6 april 2009 Aanwezig: De heer A. Cardon Gemeente Alblasserdam De heer H. Spigt Gemeente

Nadere informatie

Drechtstedendinsdag 2015

Drechtstedendinsdag 2015 Drechtstedendinsdag 2015 UITKOMSTEN ENQUÊTE INRICHTING EN FUNCTIONEREN Inhoud 1. Conclusies 2. Drechtstedendinsdag in het algemeen 3. Themabijeenkomsten 4. Gezamenlijke maaltijd 5. Regionaal fractieoverleg

Nadere informatie

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 2 oktober 2012 Agendapunt: RTG: nvt AAN DE RAAD Onderwerp: Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV 1. Samenvatting Nu

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen

Advies: Akkoord te gaan met de in bijgevoegde brief aangegeven technische wijzigingen en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: G. Kraaijkamp Tel.nr.: 0620094919 Nummer: 14A.00445 Datum: 27 mei 2014 Team: Onderwijs, Welzijn & Zorg Tekenstukken: Ja Persoverleg:

Nadere informatie

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant Aan de Raad Made, 9 oktober 2006 Raadsvergadering: 14 december 2006 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking

Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking pagina 1 Hoofdstuk 1 Project Noordoevers ambitie in Drechtstedelijke samenwerking Inleiding Het project Noordoevers maakt onderdeel uit van de orderportefeuille van de ROM-D. Belangrijk onderdeel van het

Nadere informatie

In de volgende paragrafen volgt een nadere uiteenzetting van tijdstippen en besluiten,.

In de volgende paragrafen volgt een nadere uiteenzetting van tijdstippen en besluiten,. SOWECO: overzicht besluitvorming 2014-2019 Stand van zaken mei 2019 1. Inleiding en samenvatting Deze memo verschaft inzicht in de besluitvorming (tijdstippen en korte inhoud) door bestuurders GR Soweco

Nadere informatie

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015 JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Bovenregionale samenwerking Gecertificeerde instellingen (GI s) 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006379* 16.0006379 Raadsvergadering: 9-6-2016 Voorstel: 4.54 Agendapunt: 21 Onderwerp Concept jaarstukken Gemeenschappelijke Regeling Centraal afvalverwijderingsbedrijf

Nadere informatie

~'1" ~ Emmen. ~1J...1Á Gemeente. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Jaar. stuknr. Raad. stuknr. B.enW. categoric/ agendanr RA16.

~'1 ~ Emmen. ~1J...1Á Gemeente. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Jaar. stuknr. Raad. stuknr. B.enW. categoric/ agendanr RA16. Raadsvoorstel Jaar Raad categoric/ agendanr. 2016 RA16.0113 A 9 B.enW. (b ~1J...1Á Gemeente ~'1" ~ Emmen ~ Vierkant voor Werk Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 februari 2012 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : -- Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Rapport

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

B&W-advies. Auteur: Wethouder Volmerink

B&W-advies. Auteur: Wethouder Volmerink B&W-advies Manager: Datum advies: 05 april 2017 Akkoord Bespreken Zaaknr: 16.29061 Burgemeester Haverkamp Documentnr: I17.019770 Wethouder Vleerbos Team: Bestuur en Management Wethouder de Witte Auteur:

Nadere informatie