Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit."

Transcriptie

1 Verslag Ledenvergadering 25 september 2015 Ledenvergadering De heeft op 25 september 2015 een ledenvergadering gehouden met als thema Samenwerking met Drechtsteden. Het was een interactieve ledenvergadering: iedereen kreeg de mogelijkheid om zijn of haar vragen te stellen. De heeft twee gastsprekers uitgenodigd: Fred Loos: fractievoorzitter Algemeen Belang Zwijndrecht lid Drechtraad vicevoorzitter Drechtraad Chris Moorman: raadslid Algemeen Belang Zwijndrecht lid Drechtraad voorzitter carrousel Drechtstedendinsdag lid agendacommissie Drechtraad Fred en Chris vertelden over de organisatie van Drechtsteden en wat een samenwerking met Drechtsteden voor de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties van Zwijndrecht betekent. Waarom is de een voorstander van een samenwerking met Drechtsteden? Woordvoerder Robert Philippo legt het uit. Ambtelijke organisatie Hardinxveld-Giessendam Het is noodzakelijk om samen te werken om de ambtelijke organisatie van de gemeente Hardinxveld-Giessendam te versterken en te optimaliseren. Zelfstandigheid van Hardinxveld-Giessendam De heeft beloofd dat Hardinxveld-Giessendam een zelfstandige gemeente blijft. Door een samenwerking met Drechtsteden kan de gemeente zelfstandig blijven. Als de gemeente Hardinxveld-Giessendam op gaat in de ambtelijke organisatie van Gorinchem, zal de gemeente hoogstwaarschijnlijk snel haar zelfstandigheid verliezen. Ambtenaren Omdat de helft van de werkzaamheden wordt uitbesteed aan Drechtsteden, wordt er ook een aantal ambtenaren overgeplaatst naar Drechtsteden. Door de samenwerking blijven er ook ambtenaren in Hardinxveld om de dienstverlening in Hardinxveld te waarborgen. De ambtenaren van de gemeente Hardinxveld-Giessendam hebben veelal een algemene kennis. Van de ambtenaren van de leden van Drechtsteden wordt een specialisme verwacht. De ambtenaren kunnen hun focus leggen op hun specialiteit. Dat biedt hen leuker en gevarieerder werk. Waarom geen samenwerking met een andere gemeente? Gemeente Gorinchem Een samenwerking met de gemeente Gorinchem is meer een verkapte fusie dan een samenwerking. De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft dan geen zeggenschap en verliest haar zelfstandigheid.

2 Gemeente Giessenlanden en Molenwaard Met deze gemeenten is een samenwerking besproken, maar er was vanuit deze gemeenten geen interesse. Waar staan we nu? De verwachting is dat alle gemeenten die lid zijn van Drechtsteden positief staan tegenover de toetreding van de gemeente Hardinxveld-Giessendam bij Drechtsteden. Alblasserdam en Sliedrecht hebben al voor gestemd. Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht hebben een positief advies gegeven. We verwachten dat op 3 november 2015 de Drechtraad een besluit neemt over onze toetreding. Waarschijnlijk zal de gemeente Hardinxveld-Giessendam op 1 januari 2016 een wethouder in het Drechtstedenbestuur, een Drechtraadlid en een vervangend Drechtraadlid leveren. Zij hebben dan nog geen stemrecht. Het doel van het aansluiten is kennis opdoen en groeien naar een volwaardig lidmaatschap. Waarom geen referendum Een referendum houd je als er sprake is van een fusie of een verplaatsing van de gemeenschap. In dit geval gaat het om een versterking van de organisatie door samenwerking. Inwoners merken in de praktijk bijna niets van de samenwerking. Alleen op het gebied van de sociale dienst zal de samenwerking met Drechtsteden voor de inwoners merkbaar kunnen zijn. De organisatie Drechtsteden Met inwoners is Drechtsteden de 6 e stad van Nederland, zonder een stad te zijn. Het samenwerkingsverband Drechtsteden bestaat uit zes zelfstandige gemeenten: Dordrecht Papendrecht Sliedrecht Zwijndrecht Hendrik-Ido-Ambacht Alblasserdam De voorzitter van Drechtsteden is de burgermeester van Dordrecht. De Drechtraad bestaat uit raadsleden van de gemeenten die lid zijn van de gemeenten die zijn aangesloten bij de Drechtsteden. Drechtsteden is een uitvoerend orgaan met zes uitvoeringsdochters: Sociale Dienst: o op dit punt is het merkbaar voor de inwoners. Je kunt doorverwezen worden naar centrale posten o Zwijndrecht heeft ervaren dat samenwerking met Drechtsteden een besparing van 15% tot 35% heeft opgeleverd

3 Gemeentebelastingen: hiervan merken de inwoners niets. De belastingdienst voert de inning van de belastingen uit. ICT o kostenbesparing door betere inkoop Servicecentrum o Het servicecentrum biedt de Drechtstedenorganisaties ondersteuning bij zowel beleidsvorming en advisering als bij uitvoerende taken Onderzoekcentrum Drechtsteden o ondersteunt gemeenten en organisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van hun beleid met onderzoek, advies en informatie Ingenieursbureau o is hét ingenieursbureau voor (semi-)overheidsinstellingen in de Drechtsteden. Als je ingenieurs nodig hebt, kun je gebruik maken van de specialisten van Drechtsteden. De gemeente houdt zelf de regie, de gemeente bepaalt wat er moet gebeuren. Samen een stad aan het water zijn, maar niet samen een stad Het uitvoerende karakter van Drechtsteden is haar kracht. Samenwerken betekent goedkoop inkopen. Als je toetreedt tot Drechtsteden, doe je mee aan samenwerking op alle onderdelen. Dat bespaart een hoop onnodige discussies en dus geld. Drechtsteden voert een gezamenlijk beleid op het gebied van: economie arbeidsmarkt & kennis wonen De Drechtraad bestaat uit 42 raadsleden. De Drechtraad heeft de taak het programma zó uit te voeren dat het belang van de regio gediend wordt. Er worden geen discussies gevoerd, zoals je dat ziet bij coalities en opposities in de gemeenteraden. De voordelen van het samenwerkingsverband Drechtsteden zijn: Bestuurskracht: o lokaal wat kan, regionaal als het beter en goedkoper kan Efficiency en snelheid in besluitvorming bij gemeenschappelijke regelingen Het hebben van een groter netwerk De leden van Drechtsteden kunnen van elkaar leren Er wordt naar je geluisterd o waar je als kleine gemeente alleen maar mag luisteren, wordt er naar een samenwerkingsverband als Drechtsteden geluisterd. De lokale partijen worden gehoord.

4 Drechtsteden en de toekomst van de jongeren: Drechtsteden heeft een concept programma opgesteld om samen met bedrijven opleidingen aan te bieden in sectoren waar de kans op werk groot is. We willen samenwerken om technisch personeel op te leiden en opleidingen in de maritieme sector aan te bieden. Bedrijven moeten mensen zelf opleiden. We moeten efficiënter omgaan met mens en werk. Mbo- en Hbo-opleidingen moeten we naar ons toetrekken. Die worden nu gegeven in de grote steden. Vragen van Paspoort De inwoners van Hardinxveld zullen niet geïnteresseerd zijn in de inrichting van Drechtsteden. Zij willen praktische informatie. Bijvoorbeeld: hoe gaat het straks met mijn paspoort? Fred Loos: De gemeente Hardinxveld-Giessendam bepaalt het tarief voor een paspoort. De gemeente kan het lokale loket gewoon handhaven om de paspoorten op te halen. Daar verandert niets aan. Dat de minister de gemeenten oplegt in 2017 alles digitaal aan te bieden, heeft niets met Drechtsteden te maken. Bestemmingsplan De bestemmingsplannen en het afgeven van vergunningen blijft een taak van de gemeenten. Drechtsteden is een uitvoerend orgaan. De gemeente kan wel gebruik maken van het ingenieursbureau en door het samenwerkingsverband kosten besparen. Wat hadden jullie zonder samenwerking met Drechtsteden niet kunnen bereiken? Fred Loos: Veiligheid. Zwijndrecht ligt ingesloten tussen de Maas, de A16 en de Betuwelijn. Zonder de samenwerking met Drechtsteden hadden we de veiligheid niet kunnen verbeteren of op het niveau brengen waar het nu is. We hebben nu andere wissels op de sporen, diverse brandbluspunten voor calamiteiten en dergelijke. Afvalstation Het afvalbrengstation wordt nu verbouwd. Stopt de samenwerking met Waardlanden als we gaan samenwerken met Drechtsteden? Fred Loos: Het afvalbrengstation is een punt van onderhandelen. Zwijndrecht werkt op het gebied van afval samen met Ridderkerk. Daaruit blijkt wel dat de combinatie zelfstandigheid en samenwerken met Drechtsteden mogelijk is. Hardinxveld-Giessendam blijft gewoon aangesloten bij Waardlanden. Wil Drechtsteden groter worden? Drechtsteden heeft niet als doel om groter te worden. Drechtsteden is niet actief op zoek naar nieuwe partners. De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft zich aangemeld bij Drechtsteden. Drechtsteden oordeelt of de gemeente Hardinxveld-Giessendam binnen het profiel van samenwerkende gemeenten past.

5 Drechtsteden en cultuur Cultuur valt buiten de samenwerkingsregeling. Dat blijft een lokale aangelegenheid. De samenwerkende gemeenten kunnen zoeken naar verbindingen. Zo werken bijvoorbeeld de organisaties van Baggerfestival en Dordt in Stoom samen. Lokale partijen De standpunten van de lokale partijen kunnen ver uiteen liggen. Hoe wordt dat binnen Drechtsteden ervaren? Fred Loos: Het unieke van Drechtsteden is dat je zelfstandig het woord kan voeren met een afwijkend standpunt. Binnen lokale partijen maak je gebruik van elkaars krachten. Wat als het een fiasco wordt? We gaan uit van een goede samenwerking. Als we de samenwerking aangaan, dan gaan we er 100% voor. Je werkt samen als gemeenteraden, niet als besturen. Mocht het mislukken: toetreden is eenvoudiger dan uittreden. Wat vindt de overheid? Dit model is uniek in Nederland. De overheid vindt het een interessant model. Er wordt meer geëxperimenteerd met samenwerkingsverbanden tussen gemeenten.

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden

Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Intergemeentelijke samenwerking: de businesscase Drechtsteden Verbindend in samenwerking Rob Beek Gemeentesecretaris en algemeen directeur Papendrecht/ lid ONS-D/ coördinerend secretaris veiligheid Zuid-Holland

Nadere informatie

Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden

Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden Control binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden Verbindend in samenwerking Jacko van der Windt Voormalig controller Papendrecht Hoofd bedrijfsvoering/ controller Bergeijk 26 maart 2013 Netwerkstad

Nadere informatie

Eenheid Rotterdam. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Rotterdam. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Rotterdam Reactietijden politie Eenheid Rotterdam Alblasserdam Albrandswaard Barendrecht Binnenmaas Brielle Capelle aan den IJssel Cromstrijen Dordrecht Giessenlanden Goeree-Overflakkee Gorinchem

Nadere informatie

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden;

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden; Regeling onderlinge samenwerking Drechtstedengemeenten De colleges van burgemeesters en wethouders van de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht

Nadere informatie

Verkiezingen 18 maart 2015

Verkiezingen 18 maart 2015 Verkiezingen 18 maart 2015 Bekijk hier uw mogelijkheden om zelf uw stem uit te brengen of dit door iemand anders te laten doen verder Wij gaan er vanuit dat u: op 4 februari 2015 in Dordrecht staat ingeschreven

Nadere informatie

Servicecentrum Drechtsteden

Servicecentrum Drechtsteden Servicecentrum Drechtsteden Resultaatgerichte dienstverlener voor de regio Werkbezoek Sliedrecht Jan Hijzelendoorn, 20 juni 202 Deze presentatie: - Start en cijfers - Resultaten - Doorontwikkelen - Stand

Nadere informatie

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Presentatie Alblasserwaard Vijfheerenlanden 15 april 2015 Inhoud Missie en werkgebied Hoofdtaken Bestuurlijke aansturing Sturing en verantwoording Financiële

Nadere informatie

Overzicht gesprekspartners

Overzicht gesprekspartners Eindrapport Overzicht gesprekspartners Bijlage 5 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne van Heerwaarden Prof. dr. Theo Camps 6 februari 2018 Overzicht

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking

Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking Inhoud: 1. Conclusies 2. Grafieken en tabellen De gemeente Papendrecht denkt na over haar toekomst. Als de gemeente haar doelen

Nadere informatie

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam

Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Publieksversie op basis van Discussienotitie Bestuurlijke Toekomst Alblasserdam Alblasserdam stap verder in discussie bestuurlijke toekomst De gemeente Alblasserdam bezint zich op haar bestuurlijke toekomst.

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr. SBC/2008/934; besluit:

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr. SBC/2008/934; besluit: Dordrecht Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 238 3311 GR Dordrecht gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 30 september 2008, Nr.

Nadere informatie

Marktconsultatie. Concrete advisering over aantoonbaar terugdringen ziekteverzuim. Projectnummer : 160132REG Datum: : 21 juni 2016

Marktconsultatie. Concrete advisering over aantoonbaar terugdringen ziekteverzuim. Projectnummer : 160132REG Datum: : 21 juni 2016 Marktconsultatie Concrete advisering over aantoonbaar terugdringen ziekteverzuim Projectnummer : 160132REG Datum: : 21 juni 2016 Status: : Definitief 160132REG Marktconsultatie Advisering terugdringen

Nadere informatie

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld?

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Concept-profielschets 1. Inleiding Wij zoeken een nieuwe burgemeester! Dit vanwege het vertrek van onze vorige burgemeester, de heer drs.

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN GEMEENTE SLIEDRECHT ?

DE TOEKOMST VAN GEMEENTE SLIEDRECHT ? DE TOEKOMST VAN GEMEENTE SLIEDRECHT 1064 2011-20.? Uitnodiging voor een openbare discussie op donderdag 14 april om 19.30 uur in Zalencentrum De Lockhorst over de toekomst van het bestuur van Sliedrecht;

Nadere informatie

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN!

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! Hogere kwaliteit dienstverlening Uitbreiding van voorzieningen Dorpen en kernen blijven bestaan Samenwerking in de regio Praat mee over uw nieuwe gemeente! Wat betekent

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 5 september 2006, Nr. SBC/2006/458; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Alblasserdam Dordrecht s-gravendeel Hendrik-Ido-Ambacht Papendrecht

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; gelet op de bereikte overeenstemming in het Netwerk Georganiseerd Overleg van 20 april 2012; Vast te stellen de navolgende regeling:

Nadere informatie

Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018

Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018 Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018 Inhoud 1. Aanleiding 2. Methode 3. Totale woonlasten 4. Afvalstoffenheffing 5. Rioolheffing 6. Onroerendezaakbelasting 7. Samenvatting Bijlage 1 Hoe ontwikkelen

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 BESCHERMD WONEN EN OPVANG 30 september 2016 Inhoud Analyse cliënten naar ondersteuningsvraag Analyse cliënten op de wachtlijst In- en uitstroom cliënten Financiën Reflecterend

Nadere informatie

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Factsheet verbonden partijen Versie ten behoeve van de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Factsheet verbonden partijen Versie ten behoeve van de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Factsheet verbonden partijen Versie ten behoeve van de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Versie mei 2017 Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland

Nadere informatie

DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT

DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT Op het Drierivierenpunt komen de Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord samen. Het is het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa.

Nadere informatie

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Wat hebben we aan de Drechtsteden? Drechtraad 2 april 2013 Wat kunt u verwachten? Grootse opgaven van het rijk. Cijfers. Eigen kracht? Relatie tussen de transities

Nadere informatie

Bijlage 1 Gegevens per

Bijlage 1 Gegevens per Bijlage 1 Gegevens per gemeente Demografische kenmerken Aantallen jeugdigen en groene druk Toelichting:groene druk is het percentage jeugd tot 18 jaar ten opzichte van de totale bevolking Bron: CBS Tabel

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regio Zuid-Holland Zuid Agendapunt 5 Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door/tel.nr. Kaders gunning invoering en exploitatie

Nadere informatie

BESLUIT DRECHTRAAD d.d. 2 december 2014

BESLUIT DRECHTRAAD d.d. 2 december 2014 BESLUIT DRECHTRAAD d.d. 2 december 2014 Portefeuillehouder Steller E. van de Burgt M.J. van der Hammen Onderwerp Verordening cliëntenparticipatie werk en inkomen Drechtsteden 2015 DE DRECHTRAAD Gezien

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden 15-5-2019 11:01:31 Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Apr 2019 % Mrt 2019 % Apr 2018 % Nederland

Nadere informatie

'1010 ZDB 2 2 DEC 2G03

'1010 ZDB 2 2 DEC 2G03 '1010 ZDB 2 2 DEC 2G03 Hendrik-Ido-Ambacht Drechtraad en Drechtstedenbestuur p/a Bureau Drechtsteden Postbus 619 3300 AP DORDRECHT uw brief van uwkenmerk SBC/aooS/gsS onskenmerk 65111 datum \ O/V*2-/ '^CrCiCS

Nadere informatie

Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Informatiebrief van het college 2015 nummer 1338 Gorinchem, Onderwerp: Bestuurlijke oriëntatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Geachte leden van de raad, 1. Inleiding Eerder heeft u raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, augustus 2017 WW daalt licht in augustus In de augustus 2017 is het aantal lopende WW-uitkeringen in de drie arbeidsmarktregio s van Groot

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld?

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Profielschets 2. Profiel van Dordrecht Dordt is een historische stad met toekomst! Hollands oudste stad, omgeven door water en daarmee van

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Primair onderwijs over LVS, 2017

Klanttevredenheidsonderzoek. Primair onderwijs over LVS, 2017 Klanttevredenheidsonderzoek Primair onderwijs over LVS, 2017 Oktober 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Klanttevredenheidsonderzoek LVS primair onderwijs 2017 3 1.2 Respondenten 3 2 Resultaten 3 2.1

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Drechtsteden Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Feb 2019 % aantal % aantal % Nederland 268.702 3,1% -5.527-2,0%

Nadere informatie

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden;

Gezien de op grond van artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen vereiste toestemming van de respectievelijke gemeenteraden; Regeling onderlinge samenwerking Drechtstedengemeenten De colleges van burgemeesters en wethouders van de gemeenten Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht,

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006 Vergadernotitie voor de Drechtraad op 6 december 2006 Onderwerp Eerste wijziging Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden Bijlagen Concept-Besluit eerste wijziging Gemeenschappelijke Drechtsteden Gevraagde

Nadere informatie

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van Bijlage 9 Concept MEMO aan van Coördinerend griffier onderwerp Stukkenstroom richting raden datum 9 januari 2013/15 januari 2013 bijlage stukkenstroom per organisatie 1. Inleiding Elke gemeente en ook

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 12 oktober 2010 Onderwerp: 5 e wijzing Gemeenschappelijke regeling rechtsteden Voorgesteld besluit: Wij stellen u voor

Nadere informatie

QuickScan toekomst afvalbrengstation

QuickScan toekomst afvalbrengstation QuickScan toekomst afvalbrengstation "Een verkenning van de exploitatie en locatie mogelijkheden van het ABS en wat dit betekent voor de renovatie van de gemeentewerf" Commissie Ruimte Arjan Boersma &

Nadere informatie

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zelfstandig wonen en leven 3 manieren om hulp te vinden 1 Zoek het dichtbij In uw omgeving zijn er vaak mensen die graag een handje helpen, zoals

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Indiener(s) Regiofractie D66 Vraag voor A.S. Scholten Datum 25 januari 2011 Onderwerp Problematiek ROM-D Toelichting D66 De ROM-D heeft geldzorgen en verkeert door diverse

Nadere informatie

De gemeente Korendijk neemt momenteel deel aan de volgende gemeenschappelijke regelingen:

De gemeente Korendijk neemt momenteel deel aan de volgende gemeenschappelijke regelingen: Register gemeenschappelijke regelingen gemeente Korendijk Bijgewerkt tot en met 10 maart 2014 Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) kunnen gemeenten samenwerkingsverbanden met andere

Nadere informatie

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten?

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Analyse van ruimtegebruik Wanneer men kaarten van Zuid-Holland gedurende de tijd bekijkt (zie www.topotijdreis.nl) zal één ding opvallen: de bebouwing rukt op

Nadere informatie

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013 SP DORDRECHT 1 1I 1 MPGR32013061209110050 GR3 12.06.2013 0050 g k 5 Usik M er wedestr aat 275 3313 GT DORDRECHT spil Aan de Drechtraad Postbus 619 3300 AP DORDRECHT Dordrecht, 10 juni 2013 Onderwerp: meev

Nadere informatie

Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden

Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden Cijfers per gemeente en de Drechtsteden, 2013-14 De regionale arbeidsmarkt in vogelvlucht Situatie regionale arbeidsmarkt, 1.1.2013 werkzame beroepsbevolking

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, december 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen in 2016 Het aantal nieuwe WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio s Rijnmond, Drechtsteden en Gorinchem

Nadere informatie

Aandeelhouderscommissie Eneco

Aandeelhouderscommissie Eneco Ter attentie van de vertegenwoordigers van aandeelhouders in Eneco Groep N.V. Rotterdam, 15 juni 2017 Betreft: aanbieding van het Consultatiedocument ten aanzien van het aandeelhouderschap in Eneco Groep

Nadere informatie

Aandeelhouderscommissie Eneco

Aandeelhouderscommissie Eneco Ter attentie van de vertegenwoordigers van aandeelhouders in Eneco Groep N.V. Rotterdam, 15 juni 2017 Betreft: aanbieding van het Consultatiedocument ten aanzien van het aandeelhouderschap in Eneco Groep

Nadere informatie

Zo werkt het. Het keukentafelgesprek. Samen werken aan zelfstandigheid

Zo werkt het. Het keukentafelgesprek. Samen werken aan zelfstandigheid Zo werkt het. Het keukentafelgesprek Samen werken aan zelfstandigheid Heeft u hulp nodig om zelfstandig te kunnen wonen en leven? Bijvoorbeeld door een beperking, ziekte of uw leeftijd. Dan komt u mogelijk

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN Een steuntje in de rug bij het dagelijks leven

Nadere informatie

Verzenddatum 7 NOV 201. Paraaf Provi. reta ris. Onderwerp Gewijzigde gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Verzenddatum 7 NOV 201. Paraaf Provi. reta ris. Onderwerp Gewijzigde gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p^^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Regi sira lien u m mer PZH-2012-353528924 {DOS-2011-0011776) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Drechtstedendinsdag 2015

Drechtstedendinsdag 2015 Drechtstedendinsdag 2015 UITKOMSTEN ENQUÊTE INRICHTING EN FUNCTIONEREN Inhoud 1. Conclusies 2. Drechtstedendinsdag in het algemeen 3. Themabijeenkomsten 4. Gezamenlijke maaltijd 5. Regionaal fractieoverleg

Nadere informatie

Jeugd en onderwijs -0,4% +0,1% +0,9% 0,0% +1,5% +2,0% +2,4% +1,6% +1,5% -9,3% wo.

Jeugd en onderwijs -0,4% +0,1% +0,9% 0,0% +1,5% +2,0% +2,4% +1,6% +1,5% -9,3% wo. 2016 Jeugd en onderwijs JEUGDIGEN 0-17 jaar JEUGDIGEN 18-22 jaar 15.485 57.085 0-17 jaar +0,9% 57.085 Het aantal jeugdigen daalt in de Drechtsteden. De groene druk, het percentage jeugd tot 18 jaar ten

Nadere informatie

Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester. Gemeente in verandering

Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester. Gemeente in verandering Hardinxveld-Giessendam zoekt een burgemeester Gemeente in verandering Hardinxveld-Giessendam is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Deze profielschets geeft informatie over onze gemeente en beschrijft

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond juni 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond juni 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond juni 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen in Groot Rijnmond Het aantal nieuwe WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio s Drechtsteden, Gorinchem

Nadere informatie

2 Nieuwsbrief OCD maart 2017 Voorstel:Voorgesteld wordt deze nieuwsbrief voor kennisgeving aan te nemen.

2 Nieuwsbrief OCD maart 2017 Voorstel:Voorgesteld wordt deze nieuwsbrief voor kennisgeving aan te nemen. Vaststellen lijst ingekomen stukken De ingekomen stukken worden meteen na ontvangst op het Raadsinformatiesysteem (RIS) geplaatst. Op de donderdag om 16.00 uur vóór de vergadering van de Drechtraad wordt

Nadere informatie

Monitor Communicatie en Bestuur DORDRECHT 2017

Monitor Communicatie en Bestuur DORDRECHT 2017 Monitor Communicatie en Bestuur DORDRECHT Inhoud 1. Conclusies 2. Aanleiding 3. Communicatie 4. Bestuur Bijlagen De zes gemeenten in de Drechtsteden vinden het belangrijk om de opinie van hun inwoners

Nadere informatie

De Drechtraad, Besluit: Vast te stellen de volgende. Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand. Begripsomschrijvingen

De Drechtraad, Besluit: Vast te stellen de volgende. Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand. Begripsomschrijvingen De Drechtraad, Constaterende dat: - gemeenten in gevolge artikel 47 van de Wet werk en bijstand verplicht zijn bij verordening regels vast te stellen voor cliëntenparticipatie Overwegende dat: - de Sociale

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010 bijlage 21 agendapunt 10e Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010 datum 16 april 2010 steller Marije Klink doorkiesnummer 078-6398237 Onderwerp Verordening cliëntenparticipatie werk en bijstand

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging)

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging) Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging) de colleges op 13 juli 2015\04 GR OZHZ 3e wijziging_geconsolideerde versie DEF.doc 1 Gedeputeerde staten van de provincie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 Vastgesteld in de vergadering van 21 maart 2019

JAARVERSLAG 2018 Vastgesteld in de vergadering van 21 maart 2019 JAARVERSLAG 2018 Vastgesteld in de vergadering van 21 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling 3 3. Vergaderingen 3 4. Adviezen 3 4.1 Gemeentelijke Praktijk Richtlijn / VN-verdrag 3 4.2

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ambulancedienst pagina 3. Uitvoeringsprogramma s en Gezonde School pagina 4. OGGZ pagina 5. Reizigerszorg pagina 6

Inhoudsopgave. Ambulancedienst pagina 3. Uitvoeringsprogramma s en Gezonde School pagina 4. OGGZ pagina 5. Reizigerszorg pagina 6 Samen bouwen vanuit één gemeenschappelijke Dienst Gezondheid & Jeugd Bijlagen 2 Inhoudsopgave Ambulancedienst pagina 3 Uitvoeringsprogramma s en Gezonde School pagina 4 OGGZ pagina 5 Reizigerszorg pagina

Nadere informatie

Workshop beschermingstafel. 11 november 2016, Angelique Zoetekouw

Workshop beschermingstafel. 11 november 2016, Angelique Zoetekouw Workshop beschermingstafel 11 november 2016, Angelique Zoetekouw Opzet workshop 1. 2. 3. Kennismaken en inventariseren verwachtingen Korte presentatie beschermingstafel Gesprek over veiligheid van kinderen

Nadere informatie

! "# $ % & $ &! ' ( ) & * + ', # ", - - ',. ", / ', 0 1 ' + ( * ' ' " ' &. 2

! # $ % & $ &! ' ( ) & * + ', # , - - ',. , / ', 0 1 ' + ( * ' '  ' &. 2 # # ;! "# $ % & $ &! ( ) & * +, # ", - -,. ", /, 0 1 + ( * " &. 2 3 4 25 6 / " 6 7 2 " /, 8 9 / " / / +, # ", /, + " : / ) / / /, ),, " / 0,,/ 6 7 6, / ", # ) "$. %, 6 "! "# $ % /, 7,! "# $ % < 2 2 + 2

Nadere informatie

Deze Deelovereenkomst voor het uitvoeren van de Gecontracteerde Toegang (de Overeenkomst) gaat in op 1 januari 2015.

Deze Deelovereenkomst voor het uitvoeren van de Gecontracteerde Toegang (de Overeenkomst) gaat in op 1 januari 2015. Datum: 20140924 Versie 001 Robbe THG Deze Deelovereenkomst voor het uitvoeren van de Gecontracteerde Toegang (de Overeenkomst) gaat in op 1 januari 2015. en - Serviceorganisatie Jeugd ZHZ, hierbij uitvoering

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DRECHTSTEDEN

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DRECHTSTEDEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DRECHTSTEDEN FEITEN EN CIJFERS 2014 De Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) is voor de regiogemeenten de uitvoeringsorganisatie waarmee we beter, sneller en goedkoper

Nadere informatie

OCD.doc. Bijzonder blij met bijdrage OCD aan Drechtsteden 2010-1 IN DEZE UITGAVE:

OCD.doc. Bijzonder blij met bijdrage OCD aan Drechtsteden 2010-1 IN DEZE UITGAVE: OCD.doc 2010-1 IN DEZE UITGAVE: Bijzonder blij met bijdrage OCD De toekomst van Sliedrecht Onderwijskansen in Dordrecht? Inwoners positief over Netwerk Waarom vertrekken Dordtse ambtenaren? Overig afgerond

Nadere informatie

vastgesteld d.d /openbaar

vastgesteld d.d /openbaar vastgesteld d.d. 11-01-2011/openbaar VERSLAG van de vergadering van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden van 6 december Aanwezig: De heer A. Kamsteeg Gemeente Zwijndrecht De heer J. Lavooi

Nadere informatie

Datum: 15 juni 2015 Versie 001. Deelovereenkomst Maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang. tussen

Datum: 15 juni 2015 Versie 001. Deelovereenkomst Maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang. tussen Datum: 15 juni 2015 Versie 001 Deelovereenkomst Maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang tussen Gemeenten: Alblasserdam Dordrecht Giessenlanden Gorinchem Hardinxveld-Giessendam Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 21 MAART Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren 3. Bijlage Volgt de regio de landelijke trends? Of wijkt het af van het landelijk beeld? Zijn er grote veranderingen

Nadere informatie

Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse

Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse Reactie op aandachtspunten Deloitte op impactanalyse Middels een gezamenlijke opdracht van Hardinxveld-Giessendam en de GRD is Deloitte verzocht tot het kritisch doorlezen van de rapportages die opgesteld

Nadere informatie

3.6 Paragraaf Verbonden partijen

3.6 Paragraaf Verbonden partijen 3.6 Paragraaf Verbonden partijen 3.6.1 Inleiding De uitvoering van een aantal lijke taken is overgedragen aan verbonden partijen. De blijft verantwoordelijk, maar voert de taken zelf niet meer uit. Deelname

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 bijlage 10 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 Onderwerp Begrotingswijziging 2008 Service Centrum Drechtsteden agendapunt 10 datum 19 mei 2008 steller J. van Dijk doorkiesnummer 078 6398513

Nadere informatie

Interpretatie van de kengetallen

Interpretatie van de kengetallen Interpretatie van de kengetallen Om een goed beeld te vormen van de kengetallen volgt hieronder een korte toelichting op de betekenis van de kengetallen en welke signaleringswaarden er gebruikt worden

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk 4e kwartaal 2016 1 1. Samenvatting resultaten 4 e kwartaal 2016 De gerealiseerde invlechtingskosten zijn

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, Oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, Oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond, Oktober 2018 Arbeidsmarkt in teken van mismatch en krapte Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio s Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond

Nadere informatie

2 RAADSINFORMATIE inzake de woningmarktregio en het kerngebied. woningcorporaties in het kader van de Woningwet

2 RAADSINFORMATIE inzake de woningmarktregio en het kerngebied. woningcorporaties in het kader van de Woningwet DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.n1 Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma

Nadere informatie

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID www.ozhz.nl De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid draagt bij aan een veilige, gezonde, duurzame en leefbare regio OZHZ is de organisatie die voor en namens de zeventien gemeenten en de provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008;

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008; Raadsbesluit Concept Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw De raad van de gemeente Sliedrecht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008; b e s l u i t : Gelet

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen?

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? 22 november 2014 Rob de Greef Norbert de Blaay Even voorstellen Rob de Greef Partner KokxDeVoogd; Docent Vrije Universiteit Jurist en specialist

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

Quickscan Gemeenschappelijke Regelingen Papendrecht. Bijlagenboek

Quickscan Gemeenschappelijke Regelingen Papendrecht. Bijlagenboek Quickscan Gemeenschappelijke Regelingen Papendrecht Bijlagenboek BMC Advies J.P. Kroese 1 maart 2018 Projectnummer: 2 DEEL 1 VERBONDEN PARTIJEN 4 1.0 Drechtsteden 5 1.1 Bureau Drechtsteden 7 1.2 Sociale

Nadere informatie

Brief aan de raad Herzien III. Visie college op Toekomstperspectief op de Drechtsteden. 4 oktober Aan de leden van de raad,

Brief aan de raad Herzien III. Visie college op Toekomstperspectief op de Drechtsteden. 4 oktober Aan de leden van de raad, Brief aan de raad 2011-10276 Herzien III Visie college op Toekomstperspectief op de Drechtsteden 4 oktober 2011 Aan de leden van de raad, Door het Drechtstedenbestuur (DSB) zijn de gemeentebesturen gevraagd

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en Jaarplan 2017 J.G. Honcoop van der Wulp Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en jaarplan 2017 2 Inhoudsopgave Jaarverslag

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging)

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging) Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (derde wijziging) de colleges op 13 juli 2015\01 Wijzigingsvoorstel GR OZHZ (derde wijziging DEF).doc 1 Gedeputeerde staten van de provincie

Nadere informatie

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v. 27-11-2012 Aanleiding De samenwerking in de Drechtsteden heeft vernieuwing nodig. De ervaring van de afgelopen jaren laat een aantal

Nadere informatie

Handelen in de geest van wens en wet

Handelen in de geest van wens en wet 13 OKTOBER 2013 Handelen in de geest van wens en wet Stand van zaken en ontwikkelingen rond de gemeenschappelijke regeling en dualisme Mogelijkheden voor de GR Drechtsteden om de griffier door het AB te

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders en één op de tien heeft in het afgelopen jaar

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen

Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen In ons verkiezingsprogramma van 2014-2018 1 hebben we vastgesteld dat: Nuenen een armlastige gemeente is. Om weer een gezonde gemeente te worden,

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Basisovereenkomst Beschermd Wonen en Opvang tussen

Basisovereenkomst Beschermd Wonen en Opvang tussen Datum: 13 januari 2015 Versie concept versie 1 Basisovereenkomst Beschermd Wonen en Opvang 2015 tussen Gemeenten: Alblasserdam Dordrecht Giessenlanden Gorinchem Hardinxveld-Giessendam Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 19 maart 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 19 maart 2008 Bijlage 8 Agendapunt 9 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 19 maart 2008 datum 18 februari 2008 steller C. Roozemond Onderwerp Aanvaarden uitvoering Leerplichttaken Bijlagen doorkiesnummer (078) 6398090

Nadere informatie

Kinderopvang in de Drechtsteden

Kinderopvang in de Drechtsteden Kinderopvang in de Drechtsteden Aanvullende tabellen Betrouwbaarheidsmarges In steekproefonderzoek heb je te maken met een zekere onnauwkeurigheid. Bij herhaling van het onderzoek kan de waarde met een

Nadere informatie

12 JULI Verbonden Partijen. Rekenkamercommissie Gemeente Sliedrecht

12 JULI Verbonden Partijen. Rekenkamercommissie Gemeente Sliedrecht 12 JULI 2016 Verbonden Partijen Rekenkamercommissie Gemeente Sliedrecht Inhoud 1 Inleiding 4 2 Opdracht 4 3 Gekozen aanpak 5 3.1 Visie 5 3.2 Onderzoeksaanpak 6 3.3 Normenkader 7 4 Nota verbonden partijen

Nadere informatie