Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard, Beheerstichting en vrijwilligers, samen voor het fort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard, Beheerstichting en vrijwilligers, samen voor het fort"

Transcriptie

1 Stand van zaken Fort Pannerden Oktober 2012 Inleiding Op 3 september 2011 is met een grootse happening in De Klompenwaard de restauratie van Fort Pannerden afgesloten. Deze afronding van de restauratie op 3 september op Fort Pannerden viel samen met de feestelijke opening van de landelijke fortenmaand. Gedeputeerde mevrouw Traag verrichtte op het fort de openingshandeling voor de fortenmaand en de afsluiting van de restauratie. Dat weekend bezochten ruim 3500 bezoekers het fort, een aantal dat de belangstelling voor het fort en cultuurhistorie in het algemeen onderstreept. Het fort is in de periode in 2 fasen zowel buiten als binnen volledig gerestaureerd. Met de afronding van deze restauratie is de klus nog niet geklaard. Voor een inrichting van het fort voor een toekomstige functie van het fort als museum en informatiecentrum met een beperkte horecavoorziening is nog een 3 e fase van inrichting nodig. Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard, Beheerstichting en vrijwilligers, samen voor het fort Belangrijk keerpunt in de naoorlogse geschiedenis van Fort Pannerden was de overdracht door eigenaar Staatsbosbeheer van het erfpachtrecht aan de gemeente Lingewaard op 1 juli Daarmee kwam de weg vrij voor restauratiesubsidies van Rijk en provincie voor het herstel van het fort. In december 2008 is op initiatief van de gemeente Lingewaard een beheerstichting opgericht. Deze beheerstichting is de beoogde toekomstige beheerder/exploitant van het fort. De beheerstichting kent een brede samenstelling: betrokkenen zoals een voormalige kraakster/beheerster, bewoners van de Sterreschans en Doornenburg, bestuursleden van de Stichting Fort Pannerden en diverse deskundigen op financieel en organisatorisch gebied. Aan de beheerstichting is de Vereniging Vrienden van Fort Pannerden als vrijwilligersorganisatie gelieerd. Inmiddels is een enthousiaste en betrokken groep van 45 vrijwilligers ontstaan. De vrijwilligers verrichten hand- en spandiensten bij beheer, onderhoud en openstelling van het fort. Ook in de toekomstige functie van het fort is een belangrijke ondersteunende rol weggelegd voor de vrijwilligers. Huidige openstelling met vrijwilligers Gedurende de restauratiefase kende het fort tijdens open dagen al een ruime belangstelling. Door de beheerstichting is samen met de vrijwilligers een reguliere (doch beperkte) openstelling van het fort gerealiseerd op elke 1 e en 3 zondag van de maand in de periode april tot en met oktober en op afspraak. Ondanks de beperkte openstelling in 2011 bezochten 7750 bezoekers het fort, uitschieter was daarbij het weekend van de opening van de fortenmaand in september met 3500 bezoekers. Voor 2012 worden circa 8000 bezoekers verwacht, een prachtig resultaat ondanks het beperkte aantal openingsdagen.

2 Om fiscale en organisatorische redenen heeft de gemeente tot en met de 3 e fase in nauwe samenwerking met de beheerstichting de rol van beheerder op zich genomen. De inkomsten uit entreegelden dekken op dit moment de exploitatielasten. Toekomstige bestemming De beheerstichting heeft in 2011 een ambitiedocument opgesteld waarin zij haar visie op de toekomstige functie van het fort heeft weergegeven. In deze visie krijgt het fort een bestemming als museum en informatiecentrum, aangevuld met een in omvang beperkte horecafunctie. In 2012 is met financiële steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de provincie Gelderland door de beheerstichting een haalbaarheidsonderzoek gestart naar deze nieuwe functie. Naar verwachting is de eindrapportage van het haalbaarheidsonderzoek in oktober 2012 beschikbaar. Onderdeel van de haalbaarheidsstudie is het ontwikkelen van een inrichtingsconcept op hoofdlijnen door Tinker Imagineers, een gerenommeerd adviesbureau dat voor diverse musea en evenementen belevingsconcepten heeft ontwikkeld. Ook de vrijwilligers van Fort Pannerden worden nauw betrokken bij de inrichting van het fort als museum en informatiecentrum. Bestemmingsplan Fort Pannerden ligt midden in de Klompenwaard, een uniek natuurgebied op de splitsing van Waal en Pannerdensch Kanaal. Bij de ontwikkeling van een nieuwe functie voor het fort is de natuur als een belangrijke kwaliteit benoemd en niet als belemmering. Juist door deze ligging in een natuurgebied onderscheidt het fort zich van vele andere cultuurhistorische locaties. Met respect voor natuur en omgeving wil de beheerstichting inhoud geven aan het fort als museum en informatiecentrum. Voor de nieuwe functie van Fort Pannerden is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De huidige bestemming van Cultuurhistorisch Monument dient aangepast te worden tot museum en informatiecentrum met een beperkte horecavoorziening. Voor de beheerstichting is deze horecabestemming niet alleen belangrijk als belangrijke randvoorwaarde voor een dagvullend bezoek aan fort en omgeving, maar ook als een substantiële drager van de exploitatielasten voor openstelling, onderhoud en beheer. De noodzakelijke parkeervoorziening is in overleg met Staatsbosbeheer gepland op een binnendijks terrein buiten de Klompenwaard. De beheerstichting beraadt zich op creatieve vormen van vervoer om de ruim 1000 meter tussen fort en parkeergelegenheid te overbruggen. Planvorming 3 e fase Gemeente en beheerstichting werken nauw samen aan de planvorming voor de 3 e fase. Voor de toekomstige functie als museum en informatiecentrum hebben zich reeds diverse organisaties aangemeld:

3 - Rijkswaterstaat. Met het graven van het Pannerdensch Kanaal is de oorsprong van deze Rijksdienst nauw verbonden met de Pannerdensche Kop en het fort. Rijkswaterstaat wil haar activiteiten en geschiedenis aan een breed publiek op het fort laten zien. - Waterschap Rivierenland. Als organisatie is ook het waterschap nauw verbonden met rivieren en waterbeheer. Het waterschap wil haar educatieve activiteiten onderbrengen in Fort Pannerden. - Staatsbosbeheer. Als eigenaar en beheerder van de Klompenwaard heeft Staatsbosbeheer in het fort een informatiecentrum ingericht. - Nederlandse Vereniging voor Munitie en Ballistiek. De vereniging wil het fort benutten om haar kennis over munitie en ballistiek voor een breed publiek ten toon te stellen. Diverse andere organisaties zoals het Streekmuseum Lingewaard en Lingewaard Natuurlijk willen het fort benutten voor informatieve en educatieve doeleinden. Inmiddels heeft zich ook een horecaondernemer als risicodragende investeerder aangemeld bij de beheerstichting. Ook de vrijwilligers krijgen een rol in de toekomstige bestemming van het fort. Met hun inzet is het afgelopen jaren gelukt het fort open te stellen. Ook in de toekomstige situatie van een museum en informatiecentrum is de inzet van vrijwilligers onontbeerlijk, juist hun betrokkenheid maakt het fort zo n succes. Openstelling van het fort op puur professionele basis is gezien de daaraan verbonden exploitatielasten niet reëel. Financiering 3 e fase De totale kosten voor de 3 e fase worden maximaal geraamd op 2,5 miljoen euro. Daarin zijn naast inrichtingskosten voor het belevingsconcept (museum en informatiecentrum) ook de kosten voor de inrichting van het horecadeel en de benodigde parkeervoorzieningen inbegrepen. De 3 e fase van Fort Pannerden is opgenomen in het regiocontract van de Stadsregio met de provindie Gelderland. Vanuit het regiocontract is 50% van de totale kosten subsidiabel tot een maximum bedrag van 1,25 miljoen euro. De beoogde cofinanciering van 1,25 miljoen bestaat uit bijdragen van: - de gemeente Lingewaard (bijdrage parkeervoorziening ,-- en inzet ambtelijke uren ,-; totaal ,-- - de partners (Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de Nederlandse Vereniging voor Munitie en Ballistiek: ,-- - investering door de horecaondernemer: ,-- - diverse fondsen: ,-- - overige subsidies: ,-- Exploitatie De Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden (kortweg beheerstichting) is de beoogde exploitant van het fort. Uitgangspunt voor de exploitatie is dat deze voor de gemeente kostendekkend dient te zijn, dat wil zeggen zonder gemeentelijke bijdrage in de exploitatie.

4 Fort Pannerden als toeristische publiekstrekker in een breder perspectief Fort Pannerden heeft de afgelopen jaren bewezen een (potentiele) publiekstrekker in de regio te zijn. Voor de toekomst is uitbreiding van het aantal openingsuren/dagen een belangrijke voorwaarde voor de verdere groei van het aantal bezoekers. Ook binnen de regio geldt Fort Pannerden als een belangrijke potentiele publiekstrekker met regionale en landelijke uitstraling. RBT-KAN zet met haar tweejarige project Het blauwe goud in op de verbetering van de toeristische infrastructuur, cultuurhistorie, nieuwe media en marketing van en langs de rivieren. In dit programma worden lokale, toeristische initiatieven en bezienswaardigheden langs de rivieren met elkaar verbonden en in samenhang verder ontwikkeld en uitgebouwd, zodanig dat dit toeristische ondernemers een extra impuls geeft. Ook aan Fort Pannerden is hierin een prominente rol toebedeeld. Nieuw in de activiteiten van het RBT is dat daarin ook gebruik gemaakt wordt van digitale technieken (Apps ed). Fort Pannerden speelt daarmee een vooraanstaande rol in de toeristische ontwikkeling van De Gelderse Poort. Een interne ambtelijke werkgroep (toerisme, economie en projectleider Fort Pannerden) heeft een aantal kansen benoemd en uitgewerkt (zie daarvoor de Kansenkaart Fort Pannerden): Fort Pannerden is een impuls en aanjager voor toerisme en recreatie. In nauwe samenwerking met RBT-KAN wordt Fort Pannerden gepromoot als een belangrijke toeristische trekker. Die gedachte wordt gesterkt door het gegeven dat ook nu al steeds meer reders Fort Pannerden opnemen in hun arrangementenprogramma. Na afronding van de 3 e fase krijgt het fort een regionale, landelijke en internationale uitstraling met een belevingsconcept. De gemeente Lingewaard neemt deel aan een onderzoek van de Stadsregio en RBT-KAN of het mogelijk is met een fietspendelboot tussen Arnhem en Nijmegen de regio aantrekkelijker te maken voor toeristen en dagrecreanten. Fort Pannerden is daarbij een van de halteplaatsen. De parkeervoorziening aan de Sterreschans krijgt naast de functie van parkeerplaats voor het fort ook een bestemming als Toeristische Opstap Plaats (TOP). De Sterreschans wordt daarmee een startpunt voor dagrecreanten om de regio te bezoeken. De aanwezigheid van goede veerverbindingen en mogelijk een fietspendelboot zijn daarbij belangrijke pluspunten. De veerverbindingen in de regio zullen bij een verdere toeristische ontwikkeling van de regio aan belang winnen. In nauw overleg met omliggende gemeenten wordt gezocht naar optimalisering van deze veerdiensten in het kader van de toeristische ontwikkeling. De toeristische ontwikkeling van Lingewaard is ook vooral een zaak van ondernemers. Bij de ontwikkeling van Fort Pannerden wordt ook nadrukkelijk gedacht aan het scheppen van kansen voor ondernemers. Niet alleen Lingewaard hecht aan een verdere toeristische ontwikkeling. Ook de in het oosten gelegen naburige gemeenten zoals Rijnwaarden, Zevenaar, Millingen, Duiven zoeken steeds meer samenwerking op toeristisch gebied. De samenwerking in Dijk van een Delta en

5 Tijdpad 3 e fase Waalweelde is daarvan een mooi voorbeeld. Daarin worden de diverse regionale toeristische parels met elkaar in verbinding gebracht. Opname van de 3 e fase van Fort Pannerden in het regiocontract kent een belangrijke tijdslimiet. Uiterlijk 31 december 2015 dient het project opgeleverd en afgesloten te zijn. Vooralsnog wordt door de beheerstichting uitgegaan van de volgende grove planning op hoofdlijnen: - Winter voorjaar2013 voorlopig ontwerp - Zomer 2013 definitief ontwerp - Najaar 2013 aanbesteding realisatie - Najaar 2014 of voorjaar 2015 officiële opening Besluitvorming De gemeenteraad speelt een belangrijke rol in de toekomstige functie van Fort Pannerden. Naast de benodigde cofinanciering (voor een parkeervoorziening en voor de inzet van ambtelijke uren) is ook de wijziging van het bestemmingsplan gebonden aan besluitvorming door de raad. Voor de raadsvergadering van maart 2013 staan parkeervoorziening, bestemmingsplan en cofinanciering geagendeerd. Vragen? Voor vragen over de Stand van Zaken mbt Fort Pannerden kunt u terecht bij: Team Sociaal Beleid, Willem Bijker, tel , w.bijker@lingewaard.nl

Toekomstige functie Fort Pannerden

Toekomstige functie Fort Pannerden Toekomstige functie Fort Pannerden Gemeente Lingewaard Afdeling Beleidsontwikkeling en Projecten Versie mei 2012 1 Inhoud Inleiding Beknopte historie van Fort Pannerden Eigendomssituatie Toekomstige functie

Nadere informatie

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032, Groen &Water / 1023 BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis, H. Tiemens Samenvatting Gemeente, provincie

Nadere informatie

Ambitiedocument Stichting tot Beheer en instandhouding van Fort Pannerden Fort Pannerden: ultieme beleving van geschiedenis en landschap

Ambitiedocument Stichting tot Beheer en instandhouding van Fort Pannerden Fort Pannerden: ultieme beleving van geschiedenis en landschap Ambitiedocument Stichting tot Beheer en instandhouding van Fort Pannerden Fort Pannerden: ultieme beleving van geschiedenis en landschap Programmeren, inrichten, positioneren, beheren en promoten van een

Nadere informatie

Openluchttheater (OLT)

Openluchttheater (OLT) Projectaanvraag regio FoodValley Openluchttheater Ede (OLT) REGIOCONTRACT REGIO FOODVALLEY A. Projectgegevens A.1. Project Gegevens project Projectnaam: Openluchttheater (OLT) Speerpunt Strategische agenda

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota 3 Project: Verkadepaviljoen Zaans Museum Totale projectkosten: 3.575.000,- Provinciale

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland Projectenformulier Regiocontract 20122015 Regio Rivierenland 1. Naam Project Geef de volledige en correcte naam waaronder het project geregistreerd dient te worden Professionalisering Evenementen Rivierenland

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard *16RDS00260* 16RDS00260 Onderwerp Nota Toerisme & Recreatie 2016-2022 Th. Janssen Portefeuillehouder Beslispunten 1. In te stemmen met de nota 2016 2022. Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 24 januari 2008 Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 31 januari 2013 Agendapunt 06-03 Onderwerp: subsidie Veluws Bureau voor Toerisme, 2013 en 2014. Portefeuillehouder: C. van

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Titel Visienota bestemmingsplan Buitengebied Nummer 11 38 Datum 29 juni 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Programma Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Johan Mellegers commercieel directeur SWEK Stand van zaken ontwikkelingen Kinderdijk Lennart Graaff

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 12 november 2015 Agendapunt 06 Onderwerp: Subsidie Boerderijmuseum 'De Bovenstreek'. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Codenaam: Operatie MiEr

Codenaam: Operatie MiEr Codenaam: Operatie MiEr Nieuwe functies voor militair erfgoed Randvoorwaarden Herontwikkelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van: Lokaal, regionaal of landelijk beleid Aard object Toestand object Ligging

Nadere informatie

Documentnummer: J:\Definitief\GZ_Grondzaken\Adviesnota, uitwerking raadsmotie en Strat. Visie - toerist econ. ontwikkeling, '13.

Documentnummer: J:\Definitief\GZ_Grondzaken\Adviesnota, uitwerking raadsmotie en Strat. Visie - toerist econ. ontwikkeling, '13. Raadsvoorstel Griffiersnummer: B12 Onderwerp: Uitwerking raadsmotie en Strategische Visie - toeristisch economische ontwikkeling Datum B&W-vergadering: 5 maart 2013 Datum raadsvergadering: 28 maart 2013

Nadere informatie

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden.

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden. 2 e CONCEPT-UITVOERINGSAGENDA RECREATIE EN TOERISME LAND VAN CUIJK Inleiding In het verlengde van de Strategische Visie die de vijf gemeenten van het Land van Cuijk (hierna: LvCgemeenten) eerder vaststelden

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft:

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Motie CDA (pro)motie Portefeuillehouder: mevrouw L.A.M. Kompier Afstemming: ja Vraagsteller:

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen

Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen 2019-2023 1 1. Inleiding De Walburgiskerk (daterend in opzet uit ca. 1050) is een van de belangrijkste museale kerken in Nederland en het belangrijkste

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 310 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame:WADDENBAAI Projectnaam: Waddenbaai Datum:3 september 2018 Bestuurlijke opdrachtgever: Edo Kooiman Ambtelijke opdrachtnemer/projectleider: Hans

Nadere informatie

De Gemeente Lingewaard

De Gemeente Lingewaard De Gemeente Lingewaard Lingewaard is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen, te werken en te leven. Het landschap is omgeven door dijken en uiterwaarden van Waal, Rijn en het Pannerdensch Kanaal. Het

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e Stand van zaken Regiocontract (1november 2015) Subsidieverlening De provincie heeft besloten voor 2 programma's in het Regiocontract: Aantrekkelijk

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand

Nadere informatie

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45 *Z089685A57C* Naam project Gegevens aanvrager Kwaliteitsbeleving Havenkanaal Oude-Tonge Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Beleidsplan 2019-2023 STICHTING IR. D.F. WOUDAGEMAAL Onze gegevens Rechtsvorm : Stichting Statutaire naam : Stichting

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied. Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen, motie 6-6

Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied. Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen, motie 6-6 Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 8 september 2014 Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen,

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 07-02-2017 Nummer voorstel: 2017/16 Voor raadsvergadering d.d.: 21-03-2017 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

3. Het genoemde bedrag onder 1 ten laste te brengen van de Algemene Reserve.

3. Het genoemde bedrag onder 1 ten laste te brengen van de Algemene Reserve. Raadsvoorstel Griffiersnummer: B51 Onderwerp: Bijdrage WO2 museum Groesbeek Datum B&W-vergadering: 18 november 2014 Datum raadsvergadering: 2 december 2014 Datum carrousel: nvt Portefeuillehouder: Wethouder

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder E.T.J.M. Rutting Vergadering : 6 mei 2014 Agendapunt : 9. Bijlagen : Rapport BOEi haalbaarheid herbestemming gemaal Oude Rijn Onderwerp

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota 2 Project: Uitbreiding en renovatie Stedelijk Museum Amsterdam Totale projectkosten:

Nadere informatie

[íÿlļļļlt. cia'îs. l\lr.

[íÿlļļļlt. cia'îs. l\lr. Gemeente Montferíand mmm Zevenaar reg. Nr. Afdeling [íÿlļļļlt ingekomen: 2 2 DKT. ľsä Aan het College en Raad van Burgemeester en Wethouders [with. cia'îs. l\lr. E3 Gemeente Zevenaar Postbus IO 6900 AA

Nadere informatie

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl Middachten landgoed in bedrijf Middachten cultureel erfgoed 2 Continuïteit al 800 jaar Middachten circa 1730 meer dan 800 jaar oud vererfd, nooit verkocht familiegeneraties verbonden aan Middachten (Van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015

Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015 Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015 Doel van het werkbezoek: Inspiratie opdoen voor de toekomstige doelen, organisatiewijze en financieringsmodellen

Nadere informatie

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 28 september 2015 Documentnummer : 2015.0.072.749 Zaaknummer: 2015-03-01380 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Stadsblokken - Meinerswijk 2015'

Nadere informatie

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010)

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Toerisme en recreatie in zicht Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Colofon Uitgever: Kronenburgsingel 525 Postbus 9292 6800 KZ Arnhem internet: www.arnhem.kvk.nl Auteurs: Drs.

Nadere informatie

Bij de aanvraag om vrijstelling heeft het MFB een ruimtelijke onderbouwing gevoegd. In aanvulling hierop melden wij u het volgende:

Bij de aanvraag om vrijstelling heeft het MFB een ruimtelijke onderbouwing gevoegd. In aanvulling hierop melden wij u het volgende: Inleiding: Het Monumenten Fonds Brabant NV (MFB) is eigenaar van de monumentale boerderij aan de. Voor het behoud op langere termijn is een economisch verantwoorde vorm van hergebruik van de boerderij

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2010WMC14-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum :14 september 2010 Nummer PS: PS2010WMC14 Afdeling : ECV Commissie: WMC Registratienummer : 2010INT262333 Portefeuillehouder: Raven

Nadere informatie

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst?

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Gemeenteraad/fractievoorzitters Maatschappelijke organisaties Bedrijfsleven Inwoners 1. Karaktereigenschappen van

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal 29 Juni 2017 Welkom Tessy Busio & Johan Kaspers - Gebiedsmakelaars Beleef het Apeldoorns Kanaal Programma 10.30 Beleef het Apeldoorns Kanaal, Johan Kaspers

Nadere informatie

Tracé regiocombi (structuur)alternatief

Tracé regiocombi (structuur)alternatief Tracé regiocombi (structuur)alternatief Dit alternatief bestaat uit verbetering en verbreding van (delen van) het bestaande wegennet - de A12, A50, A15, A325 en de Pleyroute samen met een optimale inzet

Nadere informatie

Toeristische visie Edam-Volendam

Toeristische visie Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Toeristische visie Edam-Volendam Bijeenkomst bewoners lagroup 12 december 2012 - Stephen Hodes en Birte Querl 2011-137 pr 05 Inhoud Doel en kader van vanavond Sterktes + zwaktes,

Nadere informatie

Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen. Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw

Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen. Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw Onderzoek: opdracht Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen enaanscherpenals basis voorfondsenwerving Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 Startnotitie: Mobiliteit INHOUD 1. Doelstelling... 2 2. Mobiliteit: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Adviescommissie 3 november 2011 Dagelijks bestuur 9 november 2011 Algemeen bestuur 1 december 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden Startnotitie 1 Doelstelling project Het project is gericht op het tot stand brengen van een actuele bestemmingsregeling (eindproduct) voor de bedrijventerreinen

Nadere informatie

2003-59. Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde

2003-59. Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde 2003-59 Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Cultuur en Welzijn op 7 mei 2003 - provinciale staten op 26 mei

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 16 mei Nummer: 2011/6/6. Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch. Afdeling: Beheer. Programma: Openbare Ruimte

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 16 mei Nummer: 2011/6/6. Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch. Afdeling: Beheer. Programma: Openbare Ruimte \ raadsvoorstel, d.d. 16 mei 2011 Nummer: 2011/6/6 Portefeuillehouder: S.M.F. Lipsch Afdeling: Beheer Programma: Openbare Ruimte Product: Station Onderwerp: Definitief ontwerp Aan de Raad. \ Voorstel Het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 5241196 B&W verg. : 14 oktober 2015 Onderwerp: Ontwerpbestemmingsplan Molengat 1) Status Het voorliggende bestemmingsplan Molengat betreft een ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Fonds Gelderse Vrijetijdseconomie uitwerking inzet revolverende middelen vrijetijdseconomie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg RAADSVOORSTEL Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg Samenvatting: De monumentale Oostbeer aan de Commandoweg verkeert in een slechte staat van onderhoud. Regionaal heeft de restauratie van

Nadere informatie

Regionaal Programma Werklocaties (RPW)

Regionaal Programma Werklocaties (RPW) Regionaal Programma Werklocaties (RPW) Elst, 11 april 2017 (S.02) College van B&W Doel van de presentatie Het RPW bevat heel veel informatie. Raad informeren over de belangrijkste consequenties voor Overbetuwe.

Nadere informatie

AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN

AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN D151873397 AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN LET OP: Op deze aanvraag is de rijkscoördinatieregeling van toepassing, contactpersoon in uw gemeente is dhr. W. van de Lest. Onderwerp

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 17 december 2018 onderwerp Ontwikkeling en realisatie tijdelijke initiatieven Voorsterpoort (Rova terrein) portefeuillehouder Monique Schuttenbeld informant Scheper, Michiel

Nadere informatie

Project Junior Dijkdenkers

Project Junior Dijkdenkers Project Junior Dijkdenkers Opdrachtgever: Projectteam Grebbedijk, Waterschap Vallei en Veluwe, www.grebbedijk.com Dit project is ontwikkeld door: Toonbeeld Schoolprojecten, www.toonbeeldschoolprojecten.nl

Nadere informatie

Gezocht! Enthousiaste recreatie ondernemer

Gezocht! Enthousiaste recreatie ondernemer Gezocht! Enthousiaste recreatie ondernemer Gezocht! Enthousiaste recreatie ondernemer Voor voormalig erfgoedpark De Hoop in Uitgeest zoeken wij een ondernemer, die deze unieke locatie aan het Alkmaarder-

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

www.kv.nl/opdrachten/ Directeur Bevlogen, communicatief, (cultureel) ondernemend, innovatief Naarden Directeur Stichting Grote Kerk Naarden Organisatie Stichting Grote Kerk Naarden Stichting Grote Kerk

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden.

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 4 maart 2008 Nummer PS : PS2008MME10 Afdeling : Economie, Cultuur en Vrije Tijd Commissie : MME Registratienummer : 2008int218775 Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel

Nadere informatie

BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten

BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten Onderwerpen - Opdracht - Visie - Structuurplan - Deelprojecten - Financiën - Deelonderwerpen Visie en structuurplan Project `Beleef de Linies

Nadere informatie

Extra Investeringsimpuls Noord-Holland - Projectomschrijving

Extra Investeringsimpuls Noord-Holland - Projectomschrijving Extra Investeringsimpuls Noord-Holland - Projectomschrijving ALGEMENE PROJECTINFORMATIE Projectnummer CC2 Project: Verbetering van museumaanbod Impulsprogramma: Sociaal-culturele infrastructuur Projectleider:

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Edelherten in de Gelderse Poort

Edelherten in de Gelderse Poort Edelherten in de Gelderse Poort Joke Luttik, Geert Groot Bruinderink, Tineke de Boer, Martin Goossen Betekenis natuurontwikkeling voor de regionale economie ALTERRA Betekenis blijkt uit cijfers voor: omzet,

Nadere informatie

centree een cultuurplein wordt wakker gekust

centree een cultuurplein wordt wakker gekust centree een cultuurplein wordt wakker gekust Hoe het begon Centree, de Culturele Entree van Schouwen- Duiveland Midden in Zierikzee vinden we rondom de Nieuwe Kerk en de St. Lievensmonstertoren -in de

Nadere informatie

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE Portefeuillehouder: V.M. van de Fliert-Klein Programmacoördinator: J.S.J. Bimmel 4.1 Missie De gemeente Scherpenzeel wil een vitale samenleving zijn waarin inwoners

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeers- en parkeeranalyse Botsholsedijk 30a. Aanleiding. Vraagstelling. Leeswijzer. Museum De Ronde Venen

1 Inleiding. Verkeers- en parkeeranalyse Botsholsedijk 30a. Aanleiding. Vraagstelling. Leeswijzer. Museum De Ronde Venen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Expertmeeting herbestemming religieus erfgoed Arnhem, 21 januari 2011

Expertmeeting herbestemming religieus erfgoed Arnhem, 21 januari 2011 StadsOntwikkeling Expertmeeting herbestemming religieus erfgoed Arnhem, 21 januari 2011 Monumentale kerkgebouwen in Utrecht: beleid en toekomst Actualiteit Ontwikkelingen bij kerken, in het bijzonder Bisdom

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12

Raadsvergadering : 22 september 2014 Agendanr. 12 Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie