Hoorcollege 8: Preventie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoorcollege 8: Preventie"

Transcriptie

1 Hoorcollege 8: Preventie Hoofdstuk 15, 17, 18, 19. Primaire preventie voor gezonde mensen, in de hoop dat ze zo lang mogelijk gelukkig kunnen leven. Een voorbeeld is een vuurwerkvrije zone, omdat veel mensen niet met vuurwerk om kunnen gaan. Veel mensen denken te weten wat veilig is, maar dat is niet zo. Het leidt helaas zelden tot gedragsverandering. Hoe kunnen we mensen wel bewegen om op een bepaalde manier te gedragen? Waarom doen we wat we doen? Iets heeft de hoogste prioriteit, dat doen we. Bijna iedereen is gemotiveerd om gedrag te veranderen. Het is moeilijk om te veranderen, vooral om het vast te houden. Het is geen kwestie van motivatie of kracht. Het is een verhaal over dat het gezondheidsdoel snel ondergesneeuwd krijgt. We moeten manieren verzinnen om het gezondheidsdoel meer bovenop de prioriteitsladder te krijgen. Overzicht Waarom willen we gedrag veranderen? Waarom leven mensen (on)gezonder dan anderen? Theorieën van gezondheidsgedrag veranderingen - Attitude benaderingen - Gedragsbenaderingen Waarom willen we gedrag veranderen? Het is relevant bij o.a. jonge kinderen, experimentele personen, etc. Jong geleerd is oud gedaan. Bij pubers zie je veel experimenteergedrag. Bepaald soort ongezonde gedragingen zijn gemaakt om te ambiëren. Ik geniet lever van het leven, dan leef ik maar wat korter. Er zijn hele ernstige ziekten gekoppeld aan ongezond gedrag. Er zijn gezondheidsverschillen tussen verschillende groepen personen (lage sociale status meer ongezond gedrag en leven korter). Dat heeft ook consequenties. Genoeg redenen om gedrag te veranderen. Omgeving Onze omgeving is zo omgevormd dat we meer neigen naar ongezond gedrag dan gezond gedrag, bijvoorbeeld roltrappen. We worden onbewust gestuurd naar ongezond gedrag. De doodsoorzaken zijn enorm verschoven: 100 jaar geleden waren het vooral infectieziekten, nu kanker en hart- en vaatziekten. Een groot deel daarvan is preventable. Van daaruit worden steeds

2 doelen gesteld. We willen dat mensen zich gezonder gaan gedragen. Vroeger stonden alcohol en roken in de belangstelling, nu vooral bewegen en eten. Primaire preventie Primaire preventie is het voorkomen van een ongezonde levensstijl, zodat ziektes voorkomen worden. Gezonde leefstijlen worden gepromoot. Gezondheidsgewoontes Hoe meer gezonde gewoontes je hebt, hoe meer kans je hebt (na 9 jaar) om nog in leven te zijn. Het kan de levensverwachting voorspellen. Als je stopt met roken, ben je na korte tijd ben je net zo gezond als dat je nooit gerookt zou hebben. Waarom leven sommige mensen (on)gezonder dan anderen? We gaan kijken hoe complex gezond gedrag is. Het is niet alleen overtuigen en motivatie, heel veel factoren hebben invloed. Hoe ziet onze supermarkt er bijvoorbeeld uit? Probeer alleen aan de zijkanten van de supermarkt te shoppen, want in het midden zit junkfood. Het pad naar de melkafdeling staat vol met aantrekkelijk voedsel. Invloeden van gedrag Individueel: Demografische factoren Hoe oud ben je, man/vrouw, lees je etiketten (geletterdheid). Persoonlijkheid Ben je bijvoorbeeld een riskerende puber? Persoonlijke doelen en waarden Hoe sta je in het leven en wat wil je bereiken? Persoonlijke controle Heb je het gevoel dat je zelfcontrole hebt over je gedrag? Attitudes - Kennis - Risico perceptie - Etc. Invloeden van gedrag Sociaal level: Sociale norm Hoe moet je je gedragen? Groepsdruk Doen je vrienden drugs? Modeling Wat doen anderen?

3 Opvoeding Wat zeggen je ouders erover? Invloeden van gedrag Bredere context: Beschikbaarheid Bijvoorbeeld: moet je sigaretten wel blootstellen bij de Albert Heijn? Of verbergen? Kosten Toegang tot gezondheidszorg Blootstelling tot stimuli Gedrag veranderen is moeilijk, maar het behouden is nog complexer. Hoe breng je motivatie om te veranderen? Denk aan plaatjes op pakjes sigaretten. Bij personen die willen beginnen met roken werkt het, want het schrikt af. Rokende personen blocken het vaak, omdat het te heftig is. Vaak denk je ook: Je kan ook doodgaan als je door een bus geraakt wordt, dus laat mij lekker roken. Waarom moet de overheid mij iets opleggen? Mensen veranderen zelden omdat we informatie verschaffen om ze te overtuigen om te veranderen. Mensen veranderen zelden omdat we ze onder druk zetten om te veranderen. Wat werkt dan wel? Motiverende teksten werken veel beter dan negatieve teksten. Het is niet voldoende om te zeggen: Je bent stom bezig, je gaat vroeg dood. Je moet iemand iets aanbieden waarmee ze iets kunnen, waarmee je ze respectvol benadert en waar ze hulp in kunnen vinden. Theorieën van gezondheidsgedrag veranderingen: Attitudebenaderingen Health Belief Model Self-Efficacy Theory of Planned Behavior Self-Determination Theory Health Belief Model (Rosenstock, 1966) Dit is het oude model. Je brengt mensen op het spoor van: Als je zo doorgaat, gaan er slechte dingen gebeuren. Als je hiermee stopt, gaan er goede dingen gebeuren, bijvoorbeeld met plaatjes van tumoren op pakjes sigaretten. Met andere woorden: de voordelen van het veranderen wegen uit boven wat je nu aan het doen bent.

4 Perceived susceptibility/perceived severity Er wordt gezegd: er zijn erge ziektes, die gaan jou ook overkomen als je doorgaat. Toch denken (vooral jonge) mensen vaak: het gebeurt mij toch niet, dus ik hoef me geen zorgen te maken. Of: Misschien krijg ik een geslachtsziekte, maar dan ga ik naar de huisarts en dan wordt het met medicatie gefixt. Mensen denken: Ik ga altijd seks hebben met condoom, maar als ze een keer zonder condoom seks hebben en het gaat goed, dan sluipt dat erin. Het motief om met een nieuwe partner condooms te gebruiken is hoog, maar als je vraagt of ze nog steeds condooms willen gebruiken als ze aan de pil zijn, als ze een relatie hebben, etc., dan wordt de kans klein geacht. De kwetsbaarheid is wel degelijk een factor. Er zit een ontwikkeling in, hoe ouder je wordt. Perceived threat De perceived susceptibility/perceived severity beïnvloeden de perceived threat, als er geen dreiging lijkt te zijn, gedraag je je anders dan als er wel een dreiging lijkt te zijn. Likelihood of behavior Door de eerste twee factoren wordt de kans op gedrag voorspeld. Percieved benefits minus percieved barriers Zijn mensen inderdaad overtuigt dat als ze hun gedrag aanpassen, dat het voordelen heeft? En wat voor barrières zijn er? Wat zijn de kosten? Hoe moeilijk is het? Hoe plezierig is het? Cues to action Hier werken we tegenwoordig veel mee. Automatisch gedrag wordt bepaald door bepaalde dingen in je omgeving. Interne cues bij roken is bijvoorbeeld hoesten en uitgeput zijn. Dat zijn reminders die je vertellen dat je je gedrag eigenlijk zou moeten veranderen. Ook zijn er achtergrondeigenschappen die meespelen, zoals leeftijd en geslacht. Kritiek: dit model is gericht op angst.

5 Social learning/cognitive theory (Bandura, 1977, 1989) Bandura zei: het gaat niet alleen om motivatie. Wat essentieel is, is dat mensen het geloof in zichzelf hebben dat ze het tot uitvoer kunnen brengen (self-efficiacy). Je kunt nooit meer een boodschap alleen richten op angst, je moet ook erbij zeggen You can do it! Performance accomplishments Je begeleidt mensen in het behalen van doelen. Je koppelt terug op doelen die al eerder behaald zijn, zoals: Je bent al eerder een keer gestopt met roken, dat was heel goed. Hoe deed je dat en hoe zou je dat opnieuw en beter kunnen doen? Vicarious experience (modelling by others) Je kijkt naar anderen: wat doen zij? Van daaruit kun je goed leren. Je gebruikt modelen. Ik heb het ook gedaan, het was moeilijk, maar het is toch gelukt. Het model moet lijken op degene die je wil beïnvloeden. Social persuasion Mensen coachen, feedback geven. Psychological and emotional states Feedback uit je eigen systeem en hoe je dat interpreteert. Bijvoorbeeld als je gaat sporten en je zweet heel erg, dan kun je denken: Zie je wel, ik zweet me kapot, dus dit is niets voor mij. Maar als je denkt: Wow, ik zweet heel erg, het gaat goed en ik ben lekker bezig! dan is het al een heel andere interpretatie. Self-efficiacy Deze bovenstaande factoren leiden tot self-efficiacy. Het kent veel bronnen, maar volgens deze theorie is self-efficiacy onwijs belangrijk.

6 Theory of planned behavior (Ajzen & Fishbein, 1975) Het gaat niet alleen om de attitude, maar ook over de percieved behavior control. Het is hetzelfde als self-efficiacy. Het gaat erom: in hoeverre heb je controle over het gedrag? Stel je bent een kind dat gewoonweg veel vet voedsel eet omdat je ouders het nu eenmaal kopen, dan heb je zelf die controle niet over het gedrag. Het is een meer algemeen model. Wat ook toegevoegd is, is de subjective norm. Wat zie je wat anderen doen? Hoe interpreteer je dat? Het gaat hier niet zozeer over het nadoen van anderen, maar meer over de gedachte achter wat een ander doet. Heb je zelf het gevoel van: Ik kan zelf mijn gedrag bepalen. Mijn vrienden zuipen zich elk weekend klem, maar ik kan zelf bepalen dat ik dat niet doe en zij accepteren dat van mij. Het blijkt heel essentieel te zijn, omdat we sociale wezens zijn. Self-determination theory (Deci & Ryan, 1980) Dit model wordt vaak gebruikt. Onderliggend aan dit model wordt gezegd: ieder mens heeft bepaalde basismotieven. Dat heeft te maken met dat het mens zich Autonoom wil voelen (ik wil zelf bepalen, ik ben in controle) Competent wil voelen (ik ben goed in bepaald gedrag) Verbonden wil voelen (sociaal) In het proces van gedragsverandering is autonomiteit het belangrijkst: mensen moeten het zelf willen en zelf in controle zijn van hun gedragsverandering. Daarom werkt de negatieve benadering niet, want dat voelt als een arts die je een preek geeft. Het is erg extern; niet iets wat je echt graag wil.

7 Als we mensen willen helpen, moeten we ervoor zorgen dat mensen het meer autonoom gaan ervaren. Ze moeten voelen dat het hoort bij de persoon die ze willen zijn. Daarnaast wordt het vanzelf leuk, omdat het iets is wat je zelf echt wilt veranderen. Mensen moeten steeds meer richting de intrinsieke motivatie gaan en steeds verder af staan van de extrinsieke motivatie. Intention-behavior gap Hoe meer intrinsiek het is, hoe gemakkelijker het gedrag slaagt. Dat wat je wil doen, leidt niet automatisch tot nieuw gedrag. Het heeft niet zo zeer te maken met motivatie. We worden heel situationeel gestuurd, bepaalde dingen krijgen voorrang. Heel veel van ons gedrag is gewoontegedrag, dat is moeilijk te veranderen. Nieuw gedrag moet een gewoonte worden. Theorieën van gezondheidsgedrag veranderingen: Attitudebenaderingen Cognitieve gedragstherapie (CBT) Implementation intentions Zelf-regulatie

8 Cognitieve gedragstherapie (CBT) Richt zich heel erg op de functionaliteit van gedrag: wat lokt het uit? Wat zorgt ervoor dat je het niet doet? Aan de hand van die analyse ga je nieuw gedrag vormgeven. Het gaat dus om het proberen van jezelf conditioneren dat het nieuwe gedrag prettig wordt en het oude gedrag minder prettig. Implementation intentions (Gollwitzer & Sheeran, 90 s) Het gaat om specifieke plannen. De plannen maken je bewust van wat je wil doen in welke context. Bijvoorbeeld: Volgende week zal ik op (vul dag en plaats in) voor (vul tijd in) gaan sporten. Zelf-regulatie Je leert hoe je zelf je gedrag kan vormgeven, door middel van: Kijken: Zelf-monitoren Gedragen: Feedback op de voortgang Kiezen: Doelen stellen Checken: Instortingspreventie Overzicht Focus op gedragsbenaderingen Het gaat meer om het proces dan een statisch iets Het maakt gebruik van niet-bewuste processen, zoals gewoontegedrag Vaak is de omgeving heel bepalend voor wat je doet

Fitnesstrainer B Lesdag 2 Gedragsverandering

Fitnesstrainer B Lesdag 2 Gedragsverandering Fitnesstrainer B Lesdag 2 Gedragsverandering Erkend Fit!vak opleidingscentrum www.start2move.nl Lesinhoud Evaluatie vragen hoofdstuk 1 en 3. Hoofdstuk 2 Gedragsverandering. Gedragsverandering -> Actiontype

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

Het hart van de verandering

Het hart van de verandering Het hart van de verandering Persoonlijke ambities waarmaken Dr. Ben Tiggelaar NEVI Inkoopdag 2015 25 juni 2015 www.tiggelaar.nl/nevi WAAROM IS VERANDEREN ZO MOEILIJK? DOEL - GEDRAG - SUPPORT HOEVEEL VERANDERINGEN

Nadere informatie

Het hart van leiderschap

Het hart van leiderschap Het hart van leiderschap 7 praktische aandachtspunten Dr. Ben Tiggelaar CEB - SHL Talent Measurement 9 juni 2015 www.tiggelaar.nl 1. WAT IS LEIDERSCHAP? BERNARD BASS "Leiderschap is het vermogen om anderen

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

Veiligheid & Verandering

Veiligheid & Verandering Veiligheid & Verandering naar een ander niveau getild Dr. Ben Tiggelaar Samurai@Work Antwerpen 11 maart 2016 IGNAZ SEMMELWEIS? HET PROBLEEM HOEVEEL VERANDERINGEN MISLUKKEN? Type verandering Onderzoek Invoering

Nadere informatie

Gedragsverandering: Doen en blijven doen, Over motivatie en weerstand.

Gedragsverandering: Doen en blijven doen, Over motivatie en weerstand. Gedragsverandering: Doen en blijven doen, Over motivatie en weerstand. Theoretische achtergrond: - Miller en Rollnick De motivering van cliënten en het verminderen van weerstand zijn centrale thema's.

Nadere informatie

Conclusies: leefstijlscore

Conclusies: leefstijlscore Nationale Leefstijlbarometer / P.8 : Veenbrand speelt een rol bij de hele bevolking Bij iets meer dan de helft van de bevolking is er sprake van een veenbrand van slechte leefgewoonten: een opeenstapeling

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

SLIM implementeren van onderzoek naar praktijk. Persoonlijke en omgevingsfactoren geassocieerd met het opvolgen van leefstijladviezen: De SLIM study

SLIM implementeren van onderzoek naar praktijk. Persoonlijke en omgevingsfactoren geassocieerd met het opvolgen van leefstijladviezen: De SLIM study SLIM implementeren van onderzoek naar praktijk Persoonlijke en omgevingsfactoren geassocieerd met het opvolgen van leefstijladviezen: De SLIM study Cheryl Roumen, PhD- student Vraagstelling Houden de deelnemers

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven Fase: Ik rook misschien wat te veel voor mijn., maar voor de rest is alles onder controle Voorbeeld hinderende gedachte: Mijn moeder had longkanker en zij rookte niet. Maar verder ben ik heel gezond: ik

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

5. Het ASE-model. Het ASE-model: attitude sociale invloeden eigen effectiviteit externe variabelen gedragsintentie barrières

5. Het ASE-model. Het ASE-model: attitude sociale invloeden eigen effectiviteit externe variabelen gedragsintentie barrières 5. Het ASE-model Inleiding Het ASE-model is een model waarmee gedrag verklaard en geanalyseerd kan worden. Het model geeft tevens een antwoord op de vraag hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Vergelijk het

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Blijvend beter met de leefstijlcoach

Blijvend beter met de leefstijlcoach Blijvend beter met de leefstijlcoach Blijvend beter met de leefstijlcoach Overvolle agenda? In gevecht met de kilo s of sigaretten? Steeds minder plezier in werk en leven? Tijd voor verandering! Wilt u

Nadere informatie

Intelligente coaching van mensen via smartphones

Intelligente coaching van mensen via smartphones Intelligente coaching van mensen via smartphones Vrije Universiteit Amsterdam Afdeling Informatica / Kunstmatige Intelligentie Michel Klein Body@Work symposium 23 mei 2012 Overzicht Wie zijn wij? Voorbeeld

Nadere informatie

GEDRAGSVERANDERING. Wilma Otten, Hilde van Keulen, Pepijn van Empelen TNO. SHINE North Sea Region Program

GEDRAGSVERANDERING. Wilma Otten, Hilde van Keulen, Pepijn van Empelen TNO. SHINE North Sea Region Program GEDRAGSVERANDERING Wilma Otten, Hilde van Keulen, Pepijn van Empelen TNO SHINE North Sea Region Program 2014 2020 OM MEE TE NEMEN Systematische analyse: gedrag probleem Verandering gedrag: oud nieuw Blijvende

Nadere informatie

ROKEN. Waarom eigenlijk?

ROKEN. Waarom eigenlijk? ROKEN Waarom eigenlijk? Ik ben Mijn klas Schooljaar inhoud Inleiding 6 Hoofdstuk 1: Alles wat je moet weten over roken 8 1.1 Waarom roken we eigenlijk? 10 1.2 Waarom is roken slecht voor je? 14 1.3 Wat

Nadere informatie

Het versterken van betekenis en motivatie

Het versterken van betekenis en motivatie 25/09/13 Het versterken van betekenis en motivatie Mijn missie Ellen Excelmans Psycholoog/tabakoloog VRGT Oefenen is niet presteren Taal is een probleem 1 25/09/13 Valkuilen van taal Valkuilen van taal

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Hoe motiveer je mensen hun gedrag te veranderen en gezonder te leven? 24/10/2017

Hoe motiveer je mensen hun gedrag te veranderen en gezonder te leven? 24/10/2017 Hoe motiveer je mensen hun gedrag te veranderen en gezonder te leven? 24/10/2017 35.000 keuzes per dag Gezond en ongezond Gezonde en ongezonde keuzes Determinanten van gedrag Denken dat men genoeg beweegt

Nadere informatie

Let s motivate the patient

Let s motivate the patient LET S MOTIVATE THE PATIENT Melissa.Ooms@Ugent.be Let s motivate the patient 1. Wat is motivatie? 2. Het belang van motivationele gespreksvoering (MG) 3. Theoretische achtergrond 4. Basisprincipes in MG

Nadere informatie

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50 Eten zonder angst_kapwerkboek basis 4-3-11 14:24 Pagina 5 Inhoud 5 Inhoud Inleiding 7 Motivatie 8 FASE 1. OPBOUWFASE 12 Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41

Nadere informatie

Gewoontes en het bevorderen van gezond gedrag. Nanne de Vries Gezondheidsvoorlichting en -bevordering

Gewoontes en het bevorderen van gezond gedrag. Nanne de Vries Gezondheidsvoorlichting en -bevordering Gewoontes en het bevorderen van gezond gedrag Nanne de Vries Gezondheidsvoorlichting en -bevordering Gezondheidsgedrag Alle gedragingen met effect op gezondheid Soms is dat gezond gedrag, meestal ongezond

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie

Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek

Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek De rook-stop-polikliniek Zoals bekend is roken zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom heeft het St. Anna Ziekenhuis een rook-stop-polikliniek,

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit

De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit Een beknopt overzicht van studies Menno Slingerland Lars Borghouts Matthijs Hesselink Lichamelijke Opvoeding als aspirine? Claims voor

Nadere informatie

Zelfmanagement: De uitdaging

Zelfmanagement: De uitdaging Zelfmanagement: De uitdaging Dr. Sasja Huisman Medisch Psycholoog/Onderzoeker (LUMC) Docent Gezondheidspsychologie (Universiteit Leiden) Ijsland Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf en je diabetes managen?

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

Is snel starten wel effectief?

Is snel starten wel effectief? Is snel starten wel effectief? Stijn van Merendonk Trainer Motivational Interviewing Elke week 1 tip? @stijnvmerendonk Programma Gedragsverandering Welke uitspraken wil je zeker niet hebben Ambivalentie

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45 SAMENVATTING Samenvatting INTRODUCTIE Grote sociaal economische gezondheidsverschillen zijn een groeiend probleem in bijna alle Westerse landen. In Nederland leven mensen met een lagere opleiding gemiddeld

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Kanker

Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt door een scholier 1834 woorden 12 januari 2011 7 12 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Wat is kanker eigenlijk? Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH ERKENDE REGISTER POST-HBO OPLEIDING OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Theorie over VSV en het voorkomen daarvan. Mandy van der Gaag Nick Snell Ando Emerencia Frank Blaauw Glenda Bron Saskia Kunnen

Theorie over VSV en het voorkomen daarvan. Mandy van der Gaag Nick Snell Ando Emerencia Frank Blaauw Glenda Bron Saskia Kunnen Theorie over VSV en het voorkomen daarvan Mandy van der Gaag Nick Snell Ando Emerencia Frank Blaauw Glenda Bron Saskia Kunnen Casus schets Waarom niet gewoon stoppen? School is saai, moeilijk en totaal

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Informatie D.R.E.A.M. - methode

Informatie D.R.E.A.M. - methode Informatie D.R.E.A.M. - methode NICOLE NIJHOLT Leuk dat je meer wilt weten over mijn D.R.E.A.M. - methode. Ik zal proberen alles zo goed mogelijk uit te leggen. Maar ik kan me voorstellen dat sommige onderdelen

Nadere informatie

Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis

Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis Even voorstellen dr. Heidi Stiegelis psycholoog in de gezondheidszorg trainer Psychologiepraktijk Trainingen www.puurjezelfprofessionals.nl

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf!

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Peter Dona Er is en er wordt steeds meer geschreven, onderzocht en nieuwe methoden bedacht om de leefstijl van werknemers positief te veranderen.

Nadere informatie

5 Voorlichting. 5.1 Probleemanalyse

5 Voorlichting. 5.1 Probleemanalyse 5 Voorlichting Om patiënten met reumatische artritis ervan te overtuigen dat bewegen gezond is, wordt er voorlichting gegeven. De voorlichting bestaat uit vier stappen die achtereen volgens ervoor moeten

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Bachelor Speech. Origin

Bachelor Speech. Origin Bachelor Speech Welkom bij de Bachelor Uitreiking 2013. Vandaag is de dag dat wij vaarwel zeggen tegen onze bachelor jaren. Vandaag zal ik terug blikken op onze ontwikkeling tot nu toe, onze drie of vier

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Weerzin tegen lezen of weer zin om te lezen?

Weerzin tegen lezen of weer zin om te lezen? Weerzin tegen lezen of weer zin om te lezen? Roel van Steensel Vrije Universiteit Amsterdam Erasmus Universiteit Rotterdam Deze lezing Waar komt de motivatie om te lezen vandaan? Hoe hangt motivatie samen

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 1 MOTIVATIE? 4 Motivatie quotes Case (poll 1)

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

Het belang van de relatie. Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking

Het belang van de relatie. Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking Het belang van de relatie Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking Hoe zou je in één woord werkalliantie omschrijven bij jongeren met een LVB? Programma en doelen

Nadere informatie

09u30-10u30 Motivatie bij chronische zorg. Ingrid Luyckx, zorgexpert diabetes

09u30-10u30 Motivatie bij chronische zorg. Ingrid Luyckx, zorgexpert diabetes 09u30-10u30 Motivatie bij chronische zorg Ingrid Luyckx, zorgexpert diabetes Oefening 1.Ik eet elke dag bruin brood. 2.Ik eet elke dag 2 à 3 stukken fruit. 3.Ik eet elke dag 300gr groenten. 4.Ik rook

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch)

Samenvatting (Dutch) Samenvatting (Dutch) 162 Hier zal een korte samenvatting gegeven worden van de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in dit proefschrift. Affect, Gemoedstoestand en Informatieverwerking Om te overleven

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Observeren en interpreteren

Observeren en interpreteren 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Observeren en interpreteren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Kindtool positieve gezondheid 1.0 Hoe gaat het met jou?

Kindtool positieve gezondheid 1.0 Hoe gaat het met jou? Kindtool positieve gezondheid 1.0 Hoe gaat het met jou? Prof. dr. Elise van de Putte, kinderarts-sociale pediatrie Mede namens Dr. Machteld Huber 20/11/2017 E.vandeputte@umcutrecht.nl Team positieve gezondheid

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Lekker In Je Vel Plan

Lekker In Je Vel Plan Lekker In Je Vel Plan Meer mensen gezond Ken je iemand die ook plezier zou kunnen hebben van deze tijdelijk gratis cursus? Dan is het een goed idee om het te delen met anderen. Doe het meteen, het kost

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH POST-HBO ERKENDE OPLEIDING REGISTER OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

GEZOND BEWEGEN.

GEZOND BEWEGEN. GEZOND BEWEGEN gezondbewegen@kb.vlaanderen.be Deze presentatie zit vandaag in jouw mailbox! Via WeTransfer (Gewoon downloaden via de link) Probleem? Bel mij even op! Gezondheidsconferentie 2016 In 2025

Nadere informatie

Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren. Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining

Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren. Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining Stellingen Begeleiden bij smr is bij een zwangere heel anders dan bij een willekeurige andere cliënt Roos Blom AdviesCoachingTraining

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

Zelfmanagement: Van model naar praktijk

Zelfmanagement: Van model naar praktijk Zelfmanagement: Van model naar praktijk Jos van Erp Psycholoog/Programmacoördinator Hart voor Mensen Nederlandse Hartstichting j.v.erp@hartstiching.nl www.hartvoormensen.nl Indeling 1. Ingrediënten 2.

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Vind je jezelf te dik? Wil je op je gewicht gaan letten, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen? Wij kunnen

Nadere informatie

Dank voor de uitnodiging om hier een lezing te houden. Ik vind het leuk om u te vertellen over mijn werk en mijn drijfveren om dit werk te doen

Dank voor de uitnodiging om hier een lezing te houden. Ik vind het leuk om u te vertellen over mijn werk en mijn drijfveren om dit werk te doen Lezing Tilburg Society Jantine Schuit TSB Tilburg University 16 mei 2019 Dank voor de uitnodiging om hier een lezing te houden. Ik vind het leuk om u te vertellen over mijn werk en mijn drijfveren om dit

Nadere informatie

Wat is het verband tussen ADHD en verslaving? Wat betekent dit? Hoe werken roesmiddelen in op ADHD- hersenen?

Wat is het verband tussen ADHD en verslaving? Wat betekent dit? Hoe werken roesmiddelen in op ADHD- hersenen? ADHD en verslaving Wat is het verband tussen ADHD en verslaving? 04 Wat betekent dit? 06 Hoe werken roesmiddelen in op ADHD- hersenen? 08 Gebruik en verslaving 10 Het leven van jongeren 12 Met wie praten?

Nadere informatie

The Cue. Gamification om gedrag te veranderen

The Cue. Gamification om gedrag te veranderen The Cue Gamification om gedrag te veranderen Gamification om gedrag te veranderen Gamification is het toepassen van motiverende elementen uit games in de echte wereld. In een game spelen personen om beter

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Gezondheidspromotie. Tom Mutsaerts. bedrijfsarts. Gezondheidspromotie 1

Gezondheidspromotie. Tom Mutsaerts. bedrijfsarts. Gezondheidspromotie 1 Gezondheidspromotie Tom Mutsaerts bedrijfsarts Gezondheidspromotie 1 Gezondheidspromotie? Gezondheidspromotie 2 Gezondheidspromotie Tom Mutsaerts Bedrijfsarts Gezondheidscentrum Sweelinckplein Den Haag

Nadere informatie

De kunst van het verleiden Social Marketing bij Reinaerde Fit

De kunst van het verleiden Social Marketing bij Reinaerde Fit De kunst van het verleiden Social Marketing bij Reinaerde Fit Bij Reinaerde zetten we Social Marketing in om cliënten en begeleiders te verleiden tot gezond(er) gedrag. Social marketing is de toepassing

Nadere informatie

E-book. De 6 principes van succesvolle gedragsverandering. Mastering Change

E-book. De 6 principes van succesvolle gedragsverandering. Mastering Change E-book De 6 principes van succesvolle gedragsverandering Mastering Change De 6 principes van succesvolle gedragsverandering Door Stefan op de Woerd en Jochem Aubel We hebben allemaal wel eens een poging

Nadere informatie

Zelfsturend leren met een puberbrein

Zelfsturend leren met een puberbrein Zelfsturend leren met een puberbrein Jacqueline Saalmink In het hedendaagse voortgezet onderwijs wordt een groot beroep gedaan op zelfsturend leren. Leerlingen moeten hiervoor beschikken over vaardigheden

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn 3 NOVEMBER 2016 - KSE - ETTEN LEUR YOUNGWORKS OVER ONS Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen

Nadere informatie

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader Zonder twijfel geen keuze Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern Nadenken, ervaren, voelen, willen, checken, wikken en wegen, twijfelen, controleren 1. Het extern Je staaft je besluit

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen Programma 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen ADHD BIJ ADOLESCENTEN problemen EF/motivatie ADHD gedrag Adolescentie: Middelbare school Minder oudercontrole

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Een gezonde en evenwichtige levensstijl. Essentieel voor uw gezondheid!

Een gezonde en evenwichtige levensstijl. Essentieel voor uw gezondheid! Een gezonde en evenwichtige levensstijl. Essentieel voor uw gezondheid! Welkom Uw arts heeft u verwezen naar Weight Watchers Health Services om samen te werken aan een gezondere levensstijl. Hierdoor

Nadere informatie

Oefeningen REV bij SmR (Amsterdam, 2/3/15)

Oefeningen REV bij SmR (Amsterdam, 2/3/15) Oefeningen REV bij SmR (Amsterdam, 2/3/15) Hinderende gedachten Helpende zelfspraak Mijn partner rookt ook, dus.. Maakt het je sterk als het je wél lukt om te stoppen? Mijn opa werd 90 en rookte sinds

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Pubers. En de verleidingen van nu!

Pubers. En de verleidingen van nu! Pubers En de verleidingen van nu! PUBERTEIT/FUNCTIE Lichamelijke ontwikkeling ONTWIKKELING, HORMONEN, ONZEKERHEID + Cognitieve ontwikkeling DE GROEI VAN DE HERSENEN + Sociaal-emotionele ontwikkeling HOE

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

zwaartekracht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het programma voor kinderen met overgewicht Informatie voor kinderen en ouders

zwaartekracht Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het programma voor kinderen met overgewicht Informatie voor kinderen en ouders Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

opdrachten week 1 Opdracht 1 Kom er achter of je klaar bent voor verandering Doe de test

opdrachten week 1 Opdracht 1 Kom er achter of je klaar bent voor verandering Doe de test week 1 Opdracht 1 Kom er achter of je klaar bent voor verandering Als je nu van ons te horen krijgt dat er vannacht een wonder zou kunnen gebeuren. Hoe zou je dan morgenvroeg wakker willen worden? Hoe

Nadere informatie

Individueel zorgplan vitale vaten

Individueel zorgplan vitale vaten Individueel zorgplan vitale vaten Wat kunt u zelf doen? Een gezonde leefstijl is het belangrijkste bij de aanpak van risicofactoren. Misschien is uw leefstijl wel goed. Zorgverleners kunnen u adviseren

Nadere informatie

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen.

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. UITSTELGEDRAG Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Ik heb nog tijd. Die taak moet pas volgende week ingediend worden. Oh nee, we hebben

Nadere informatie

Op de fiets naar school

Op de fiets naar school In beweging Voorlichting over calorieën of aansporingen tot meer beweging zijn niet genoeg in de strijd tegen overgewicht. Wat beter helpt is een wijkgerichte aanpak om het bewoners zo gemakkelijk mogelijk

Nadere informatie

Attitudevorming & verandering. dinsdag 6 maart 2012

Attitudevorming & verandering. dinsdag 6 maart 2012 Attitudevorming & verandering H9 Wat vertellen attitudes over consumenten? Wat vertellen attitudes over consumenten? Mensen die van sushi houden zullen het waarschijnlijk eten Wat vertellen attitudes over

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

Grip op gedrag in organisaties

Grip op gedrag in organisaties Grip op gedrag in organisaties Pepijn Sonneveld, arbeids- & organisatiepsycholoog Competentiemeting Competentie(management) ontwikkeling Leiderschapsontwikkeling 360-graden feedback Coaching, Training

Nadere informatie

OUDERAVOND FRISSE START. Het Hooghuis 31 januari Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering

OUDERAVOND FRISSE START. Het Hooghuis 31 januari Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering OUDERAVOND FRISSE START Het Hooghuis 31 januari 2017 Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering Programma Overgang van groep 8 naar de brugklas Het puberbrein Consequenties in gedrag (roken en alcohol)

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie