Raads informatiebrief (Ruimtelijke pijler)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raads informatiebrief (Ruimtelijke pijler)"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Raadsnummer 05. RI2IO. OOI Inboeknummer o4joxosx6 Dossiernummer sxy.aox x6 april zoog Raads informatiebrief (Ruimtelijke pijler) Betreft vastgoedconstructie sale and leaseback. 1 Inleiding In deze raadsinformatiebrief wordt de toepassing van een sale and leaseback constructie toegelicht ten aanzien van De Effenaar, Dynamo, Stadsschouwburg, het Nationaal Zwemstadion De Tongelreep (NZT) en het Stadshuis om beheersbaarheid en transparantie van kosten te bewerkstelligen. 2 Probleemstelling Door ons is in de vergadering van 13 april 2004 de toezegging gedaan de sale and leaseback constructie voor Effenaar en Dynamo op beheersbaarheid en transparantie van kosten te onderzoeken en hierover te rapporteren. In de raadsvergadering van 19 april 2004 is de toezegging op basis van de ingediende motie verbreed tot in ieder geval de nieuwbouw van de Stadsschouwburg Eindhoven (SSE), het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep (NZT) en het Stadshuis. Daarnaast is in de motie van 19 april 2004 gevraagd de bij het onderzoek geopperde kansen en bedreigingen gesignaleerd door kenners en betrokkenen te betrekken, zodat de gemeenteraad een compleet beeld krijgt van de materie. 3 Wijze van aanpak De gevolgen van de toepassing van een sale and leaseback constructie wordt u toegelicht door middel van: a een algemene beschrijving van sale and leaseback; b een specifieke beoordeling voor de situatie ten aanzien van de vijf objecten; c een advies waaronder een financiele onderbouwing van Ernst & Young. A Algemeen. Sale and leaseback is een financiele constructie waarbij de eigenaar (lessee) van een vastgoedobject dit object verkoopt, maar direct aansluitend het gebruiksrecht ervan verwerft door met de koper (de lessor) een lease-overeenkomst voor een langere periode aan te gaan voor het betreffende object. Er wordt onderscheid gemaakt tussen operationele lease en financiele lease,

2 Raadsnummer 05.RI2IO.OOI De aard van de overeenkomst lijkt bij financiele lease op huurkoop en bij operationele lease op huur. Sale and leaseback is in feite een financieringsconstructie. Het doel van de constructie is de middelen die vastzitten in het vastgoed liquide te maken. Dit wordt doorgaans gedaan omwille van een aantal redenen: 1 om op korte termijn (andere) lasten te dekken (zuivere liquiditeitsoptiek); 2 rendement op eigen projecten. Vanuit de veronderstelling dat met de vrijgekomen middelen beter andere projecten kunnen worden gefinancierd (met daarbij een hoger rendement); 3 vanuit het oogpunt dat de vastgoedvoorraad flexibeler wordt door een deel te huren en daardoor sneller op veranderingen kan worden ingesprongen; 4 op basis van een veronderstelling dat een marktpartij een efficientere exploitatie zou kunnen realiseren. Vanuit de optiek van de ruimtelijke ordening is er geen belemmering om over te gaan tot vervreemding. B Situatie Eindhoven. In het kader van transparantie en beheersbaarheid van kosten is sale and leaseback een mogelijke optie om de kosten transparant te maken en bovendien de kosten beheersbaar te maken over een lange periode. Dit vanuit de optiek dat als men verkoopt en terughuurt de huur het bedrag is dat moet worden betaald voor huisvesting. 6ezien de aard van de betreffende vastgoedobjecten (Effenaar, Dynamo, SSE, NZT en Stadshuis) kan hierover het volgende gezegd worden. Ad 1 Liquiditeitsoptiek. Er is voor de gemeente Eindhoven geen directe aanleiding vanuit liquiditeitsoptiek over te gaan tot sale and leaseback. Ad 2 Rendement. Als het vastgoedobject is gefinancierd met eigen vermogen kunnen bij verkoop de vrijgekomen middelen worden ingezet voor het opzetten van andere projecten door de gemeente. Voor het betreffende vastgoedobject moet dan een partij worden gezocht die het wil ver werven tegen een acceptabele prijs. De koper heeft daarbij doorgaans een andere doelstelling dan de gemeente heeft, namelijk financieel rendement maken. Op basis daarvan zal de huurovereenkomst worden opgezet. Aangezien Effenaar, Dynamo, SSE en NZT zijn te typeren als incourante objecten voor een specifieke functie, heeft de koper/verhuurder bij vertrek van de huurder (gemeente) weinig tot geen alternatieven voor verhuur. Dit risico wordt door de koper/belegger verdisconteerd in een hogere huur of een langer huurcontract. Uiteindelijk betaalt de gemeente dan de totale kosten plus een rendementsopslag (winst).

3 Raadsnummer 05.RI2IO.OOI Als de gemeente toch een kortere huurperiode af weet te sluiten en vervolgens niet tot akkoord komt voor een nieuwe huurperiode, zal de investering geindexeerd met de bouwkosteninflatie alsnog moeten worden gedaan. Dit betekent daarmee slechts een uitstel van de investering. Ad 3 Flexibiliteit. Door een deel van de vastgoedvoorraad te huren wordt aan flexibiliteit en risicospreiding gedaan. Voor een commerciele instelling is dit handig indien men aan het einde van het huurcontract opzegt en vertrekt. De positie voor de gemeente is anders. Haar taken liggen binnen de gemeente Eindhoven. Een volgend project zal dan ook wederom binnen gemeentegrenzen worden opgezet. Voor de betreffende vastgoedobjecten geldt eveneens dat de lange contracten bij sale and leaseback de flexibiliteit zelfs beperken. Ad 4 Kostenbesparing. Vastgoedorganisatie. In de in mei 2002 vastgestelde bestuurlijke visie Samen Stad heeft de gemeenteraad aangegeven dat ingezet wordt op een meer integraal en doelmatig accommodatiebeleid. Naar aanleiding van de invulling van de bestuurlijke visie Samen Stad is in februari 2003 de nota Rationeel vastgoedbeheer, naar een vorm van centraal vastgoedbeheer bij de gemeente Eindhoven door ons vastgesteld. Wij hebben, in het kader van de ontwikkeling van een gemeentelijk vastgoedorganisatie, inmiddels een tweetal besluiten genomen. Door ons wordt daarbij ingezet op een centraal beheer van het gemeentelijk vastgoed. Aanleidingen voor de oprichting van een vastgoedorganisatie zijn onder meer transparantie en het behalen van kostenbesparing/efficiencyvergroting door het bundelen van vastgoed. Subsidies. Voor diverse projecten zijn (Stimulus-) subsidies toegekend (bijvoorbeeld De Effenaar ,ÃćâĆňâĂİ ), waarbij als voorwaarde is opgenomen dat geen vervreemding door de aanvrager naar een marktpartij mag plaatsvinden tot vijf jaar na het moment van toezegging. Indien toch vervreemd wordt, moet de volledige subsidie worden terugbetaald. Dit betekent een aanzienlijke extra kostenpost, die uiteindelijk zal worden verrekend in een hogere huur. Fiscale gevolgen. De fiscale gevolgen van het toepassen van sale and leaseback constructies leveren geen voordeel op. Door de verkoop van het object kan het zijn dat de kopende partij overdrachtsbelasting moet betalen. De overdrachtsbelasting zal vervolgens weer worden verrekend in de huur, waarmee dit een kostenverhogend effect kent.

4 Raadsnummer 05.RI2IO.OOI Vervreemding eigendom. Bij vervreemding aan een belegger wordt de zeggenschap over het vastgoed en daarmee de mogelijkheid het vastgoed aan te passen aan de veranderende wensen van gebruikers bemoeilijkt. Uiteindelijk heeft dit daarmee een kostenverhogend effect. C Advies sale and leaseback Ernst & Young. In het advies van Ernst & Young zijn vier varianten doorgerekend waarbij uitgegaan is van de objecten Effenaar en Dynamo. 1 Eigendom met eigen vermogen (EV) financiering. 2 Eigendom met 801o vreemd vermogen (VV) financiering. 3 Financial lease (1009b financiering met vreemd vermogen). 4 Sa(e and full operationele leaseback (met vastgoedbelegger) zonder terugkoopverplichting. De eerste variant vormt de uitgangssituatie: eigendom bij de gemeente met eigen vermogen. Deze wordt vergeleken met de drie andere varianten. De evaluatie van de opties heeft plaatsgevonden op basis van de volgende criteria: controle zeggenschap; vrijmaken van geld; jaarlijkse huisvestingslasten; risico s. 1 Eigen- 2 Eigen- 3 Finandoml00e/o dom 80 /o cial lease EV VV Tabel 1: voor- en nadelen exploitatie opties. Optie 1 Eigendom met eigen vermogen financiering. Deze optie heeft als belangrijkste voordeel zeggenschap over gebruik/aanpassing van het vastgoed en uitoefenen van invloed op ontwikkelingen in de directe omgeving. Uit strategisch oogpunt is eigendom dan een voordeel. Vastgoed in eigendom legt beslag op het vermogen en staat daarmee op de balans en beinvloedt in negatieve zin financiele ratio s.

5 Raadsnummer 05.RI2IO.OOI Optie 2 Eigendom met 8096 vreemd vermogen financiering. Deze optie heeft als belangrijkste voordelen ten opzichte van optie 1 minder beslag op het eigen vermogen en een lagere discontovoet als gevolg van het leverage effect, doordat vermogen wordt betrokken bij een externe bank. Nadeel is echter het renterisico. Optie 3 Financial lease (10096 financiering met vreemd vermogen). Deze optie heeft als belangrijke voordeel ten opzichte van optie 1 minder beslag op het eigen vermogen en een lagere discontovoet als gevolg van het leverage effect. Optie 4 Sale and full operational leaseback (met vastgoedbelegger) zonder terugkoopverplichting. Deze optie heeft als belangrijke voordeel ten opzichte van optie 1 geen beperking van de totale financieringscapaciteit c.q. balansverkorting. Een nadeel vormen de hogere jaarlijkse huisvestingslasten, onder meer door het hogere vereist rendement op de investering, die een belegger hanteert. Een belangrijke kanttekening bij de berekeningen is dat de gemeente voor de financieringslast de methodiek van totaalfinanciering hanteert. Dit heeft tot gevolg dat binnen de gemeente met een omslagrente wordt gerekend van op dit moment 5,5%o. Terwijl als op dit moment de financiering wordt betrokken bij de BNG een rentepercentage van 49o moet worden betaald. Conclusie. De goedkoopste varianten (optie 2 en 3) hebben betrekking op een financieringsconstructie. Deze aspecten hebben vooral met het huidige financieel beleid van de gemeente te maken en niet met de mogelijkheden van het toepassen van vastgoedconstructies. De gemeente werkt met een methode van totaalfinanciering. Intern wordt daardoor gerekend met een omslagrente van 5,59o, terwijl de gemeente op dit moment bij de BNG (4%) of een andere bank zou kunnen betrekken. De financieringsconstructies (optie 2 en 3) lijken daardoor goedkoper maar zijn dit dus niet. Dit wordt veroorzaakt door de gehanteerde methodiek en is niet gebaseerd op een daadwerkelijk kostenvoordeel. Uit het advies van Ernst 8 Young blijkt dat sale and leaseback (variant vier) de hoogste kosten veroorzaakt, terwijl de gemeente bovendien de zeggenschap over het vastgoed verliest. 4 Besluit van college van burgemeester en wethouders Wij hebben besloten: 1 niet over te gaan tot verkoop middels een sale and leaseback constructie ten aanzien van De Effenaar, Dynamo, Stadsschouwburg, het Nationaal Zwemstadion

6 Raadsnummer 05.RI2IO.OOI de Tongelreep en het Stadshuis om beheersbaarheid en transparantie van kosten te bewerkstelligen. 5 Ter inzage gelegde stukken Rapportage Ernst & Young, "Analyse van exploitaties (eigendom vs. sale 8 leaseback) inzake de objecten De Effenaar en Dynamo te Eindhoven", d.d. 17 maart Burgemeester en wethouders van Eindhoven, C. Langerwerf, secretaris EJ

7 Aan GEMEENTE EINDHOVEN, DIENST APZ, EINDHOVEN Analyse van exploitatieopties (eigendom vs. sale dk leaseback) inzake de objecten De Effenaar en Dynamo te Eindhoven Dynamo d.d. 22 februari2005 Effenaar d.d. 22 februari 2005 Ernst & Young Real Estafe Advisory Services Michel Leemhuis Jimmie Mul Utrecht, 17 maart 2004

8 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding en vraagstelling 2 Beschrijving van objecten 3 Beschrijving en evaluatie van exploitatie opties 3.1 Toelichting op de exploitatie opties 3.2 Evaluatie van de exploitatie opties 4 De vastgoedbeleggingsmarkt 5 Calculatie van de kostprijsdekkende huur per exploitatieoptie 5.1 Waarder ingsmethode 5.2 Algemene uitgangspunten 5.3 Optie 1 en 1A: Eigendom met 100 /o EV financiering 5.4 Optie 2 en 2A: Eigendom met 80 /o VV financiering 5.5 Optie 3: Financial lease met een bank 5.6 Optie 4: Sale & operational leaseback inet een vastgoedbelegger 5.7 Analyse van de resultaten 5.8 Scenarioanalyse inflatie versus bouwkosten 6 Conclusies en aanbevelingen ll Bijlagen 12 Analyse exploiiaiieopiies (eigendom vs. sale & leaseback) Pagina I

9 I Inleiding en vraagstelling De gemeenteraad van Eindhoven heeft de Dienst APZ verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken om geld vrij te maken uit het vastgoed dat in bezit is van de gemeente. In onderhavige studie worden twee in aanbouw zijnde objecten belicht. In eerste instantie heeft de Dienst APZ (afdeling huisvesting en vastgoed) de gemeenteraad hieromtrent geinformeerd met de raadsnotitie d.d 27 januari Naar aanleiding daarvan heea de geineenteraad verzocht om een nadere onderbouwing, onder meer op financiele aspecten. Op 4 maart jl. heea de heer Van Doesburg, hoofd Programmamanagement Vastgoed van Gemeente Eindhoven, aan Ernst & Young Real Estate Advisory Services BV (REAS) opdracht verstrekt tot het becommentarieren en aanvullen van de eerder genoemde raadsnotitie en het opzetten van een financiele onderbouwing. In deze rapportage zal worden onderzocht in hoeverre een tweetal vastgoedobjecten zich lenen voor een sale & leaseback. Hiertoe zijn de volgende vier varianten uiteengezet: 1. Eigendom met 100 /o EV financiering; 2. Eigendom met 80 /o VV financiering; 3. Financial lease (met een bank); 4. Sale & full operational leaseback (met vastgoedbelegger) zonder terugkoopverplichting. De geanalyseerde objecten zijn: cultureel centrum de Effenaar aan Dommelstraat 2 te Eindhoven en jongerencentrum Dynamo aan Tenhagestraat (hoekpand) te Eindhoven. De uitgangspunten voor deze berekening zijn in overleg met de heer N. Janssen van Dienst APZ (afdeling huisvesting en vastgoed) besproken en vastgesteld. 2 Beschrijving van objecten De objecten waar het in deze rapportage om gaat zijn zeer specifiek en voor weinig andere doeleinden geschikt. Het eerste object betreft het cultureel centrum De Effenaar, met een poppodium en twee zalen die plaats bieden aan respectievelijk en 350 bezoekers. Daarnaast is er een restaurant en een eetcafe gevestigd. Totaal beschikt de Effenaar over m bruto vloer oppervlakte (BVO). Het tweede object is het jongerencentrum Dynamo, bestaande uit een atrium voor publieksfuncties, twee (sport)zalen, een kantine, een inpandige laad- en losruimte, een tekenkamer, een coordinatiecentrum en een cafe. Op dit moment wordt de nieuwbouw van beide objecten gerealiseerd in opdracht van de gemeente Eindhoven. De aard van de objecten en de bijzondere combinatie van functies maken deze objecten incourant. Immers, het zou voor een belegger zeer moeilijk zijn om deze objecten te kunnen verhuren aan derden. Analyse ezploiiaiieopiies (eigendom vs. sale & leasebaek) Pagina 2

10 3 Beschrijving en evaluatie van exploitatie opties 3.1 Toelichting op de exploitatie opties Vanuit gebruikersperspectief onderscheiden wij de volgende omstandigheden die aanleiding kunnen zijn voor de gemeente om het vastgoed in eigendom te houden: De gemeente heeft maatschappelijke doelstellingen en wil in dit kader maximale zeggenschap over het gebruik en de aanpassing van het onroerend goed, nu en op lange termijn. Zeggenschap wordt het beste geborgd bij eigendom; Een overliquiditeit, die dwingt tot het zoeken van investeringsalternatieven, met als doel verbetering van het rendement op het geinvesteerd vermogen; Gebruik dat leidt tot een niet marktconform programma van eisen en dito gebruik. Sterk afwijkend gebruik kan leiden tot een incourant object, welke niet of beperkt wederverhuurbaar is (bijvoorbeeld een bibliotheek of theatergebouw). De marktrisico s voor beleggers leiden tot een zodanig rendement dat huren een relatief kostbaar alternatief voor de gebruiker is. Leasing is een begrip dat is ontleend aan het Amerikaanse verbintenissenrecht. De overeenkomst van leasing is een overeenkomst, waarbij de ene partij (de lessor) aan de andere partij (de lessee) het gebruik van een zaak verschaft tegen vergoeding. Zolang de overeenkomst tussen partijen bestaat, blijft de lessor eigenaar van de zaak. Bij het einde van de overeenkomst zijn er ten aanzien van het eigendomsrecht drie mogelijkheden: Het eigendomsrecht blijft bij de lessor; De lessee moet de geleasde zaak overnemen (koopverplichting); De lessee mag de geleasde zaak overnemen (koopoptie). De overnameprijs kan vooraf zijn vastgesteld. Men kan uitgaan van de marktconforme koopprijs of oorspronkelijke stichtingskosten verminderd met reeds verrichte aflossingen. In hoofdzaak onderkent men twee vormen van leasing, namelijk financiãńle lease (juridisch en economisch eigendom bij de lessee) en operationele lease. Indien het een operational lease zonder koopverplichting betreft, dan blijft het juridisch en economisch eigendom bij de lessor. De optie Financial Lease is een overeenkomst, waarbij de lessee het gebruiksrecht van een onroerende zaak heeft met alle lusten en lasten. Het juridisch en economisch eigendom berust bij de lessee. Het vastgoed staat op de balans van de lessee. De lessor kijkt met name naar de kwaliteit van de debiteur. Beheer en onderhoud wordt buiten de lease-overeenkomst gehouden. Financi8e leases betreffende vastgoed zijn niet gebruikelijk in de markt en biedt niet of nauwelijks voordelen ten opzichte van een hypotheek (met uitzondering van de normen voor geldverstrekking). Bij de optie Sale & Full Operational Leaseback zonder terugkoopverplichting wordt het onroerend goed juridisch en economisch eigendom van de lessor (belegger). De belegger draagt de economische risico s (o.a. waardeontwikkeling, leegstand, ontwikkeling van exploitatiekosten). In dit geval ontstaat een off-balance effect: de balans wordt optisch geschoond van niet tot de kernactiviteiten behorende activa. Een variant op een full operational lease is een net operational lease, waarbij de lessee (gebruiker) zelf de exploitatiekosten (o.a. onderhoud) draagt. Leasing vult in feite de kloof tussen kopen en huren. De wettelijke kaders van leasing zijn vrij gecompliceerd. Zodra een verplichte afname aan het einde van de lease van toepassing is, is veelal sprake van huurkoop van onroerende zaken. Indien een overname in het geheel niet van Analyse explottatieopties (eigendom vs. sale Ck leaseback) Pagina 3

11 toepassing is, neigt de leasing zo zeer in de richting van huur dat de wettelijke bepalingen van huur van toepassing kunnen zijn. 3.2 Evaluatie vau de exploitatie opties In deze paragraaf worden de volgende exploitatie opties, zoals besproken met de gemeente Eindhoven, geevalueerd: l. Eigendom met 100% EV financiering; 2. Eigendom met 80% VV financiering; 3. Financial Lease (100% financiering VV); 4. Sale & full operational leaseback (met vastgoedbelegger) zonder terugkoopverplichting. De evaluatie van de vier opties vindt plaats op basis van de volgende criteria: controle/zeggenschap vrijmaken van geld jaarlijkse huisvestingslasten risico s De voor- en nadelen van de alternatieven zijn voor de genoemde criteria aangegeven in tabel 1 en hieronder nader toegelicht. De gewichten van de besluitvormingscriteria en de keuze voor 1 van de opties is afhankelijk van de doelstellingen van de gemeente, het vastgoedbeleid en de huidige stand van de economie en de vastgoedmarkt. Exploitatie opties l. Eigendom, 2. Eigendom, 3. Financial 100% EV 80% VV lease Ze enscha /controle ++ Vri maken van eld Jr. huisvestin slasten ++ Risico s Tabel l: voor- en nadelen van exploitatie opties. Optie 1 "Eigendom met 100% EV financiering" heeft als belangrijkste voordeel zeggenschap over gebruik/ aanpassing van het onroerend goed en uitoefenen van invloed op ontwikkelingen in de directe omgeving. Uit strategisch oogpunt is eigendom dan een voordeel. Vastgoed in eigendom legt beslag op het vermogen en staat daarmee op de balans en beinvloedt in negatieve zin financiele ratio s. Investeren in onroerend goed gaat tevens gepaard met financiele en marktrisico s die voortvloeien uit eigendom en exploitatie, zoals functionele/ technische veroudering van de locatie/het object en de ontwikkeling van de marktwaarde, leegstand en explo itat ie lasten. Optie 1A "Eigendom met 100% EV financiering" is het zelfde als optie 1, echter de interne omslagrente is in dit scenario lager. Optie 2 "Eigendom met 80% VV financiering" heeft als belangrijke voordelen ten opzichte van optie 1 minder beslag op het eigen vermogen en een lagere discontovoet als gevolg van het leverage effect. Nadeel is echter het renterisico. Analyse exploitatieopties (ei gendom vs. sale & leaseback) Pagina 4

12 Optie 3 "Financial Lease (met een bank)" heeft als belangrijke voordelen ten opzichte van optie 1 Optie 2A "Eigendom met 80Yo VV financiering" is het zelfde als optie 2, echter de interne omslagrente is in dit scenario lager. minder beslag op het eigen vermogen en een lagere discontovoet als gevolg van het leverage effect. Optie 4 "Sale dc full operational leaseback (met een vastgoedbelegger) zonder terugkoop" heeft als belangrijke voordeel ten opzichte van optie 1 geen beperking van de totale financieringscapaciteit c.q. balansverkorting. Een nadeel is hogere jaarlijkse huisvestingslasten, onder meer door het hogere vereist rendement op de investering, die een belegger hanteert. 4 De vastgoedbeleggings markt In de afgelopen jaren (gekenmerkt door economische laagconjunctuur) is het belegd vermogen in vastgoed op peil gebleven en zijn er hoge rendementen op vastgoedbeleggingen gerealiseerd in tegenstelling tot aandelen. Ook momenteel is er nog altijd veel interesse voor vastgoedbeleggingen. De stabilisering van de economie (dieptepunt lijkt bereikt te zijn), de huidige lage rentestand en de karakteristieken van vastgoed (o.a. langlopende huurcontracten en inflatiebestendigheid) beperken de neergang in de vastgoedcyclus. De verwachting is dat de vraag naar kwalitatief goede beleggingsobjecten onverminderd hoog zal zijn. De beleggingsmarkt wordt echter wel door een tweesplitsing gekenmerkt. De huidige markt wordt getypeerd door schaarste aan eersteklas nieuwe vastgoedbeleggingsobjecten dat langjarig is verhuurd aan solvabele huurders. Daarentegen is er een toename van het aanbod van verouderd en incourant vastgoed op B-locaties met minder solide huurders c.q. leegstand. De belangrijkste spelers in de vastgoedbeleggingsmarkt zijn momenteel particuliere vastgoedbeleggers, banken en in mindere mate institutionele beleggers. De laatste categorie is momenteel kritischer ten aanzien van de kwaliteit van de locatie, begroot de investering op conservatieve wijze en is voorzichtiger in hun beleggingsbeleid: de nadruk ligt nu meer op het matchen met de eigen beleggingsportefeuille en de soliditeit van de huurder. Door de institutionele terughoudendheid en de lage rentestand zijn de afgelopen jaren de particuliere beleggers relatief belangrijke spelers op de vastgoedmarkt geworden. Gezien de huidige schaarste aan eersteklas vastgoedbeleggingsobjecten op kwalitatief goede locaties met de gemeente als contractspartij en lange huur- c.q. leasetermijnen, in combinatie met de huidige lage rentestand, verwachten wij dat er interesse zal zijn bij zowel banken, institutionele beleggers als particuliere vastgoedbeleggers voor een financieringsconstructie inzake de objecten De Effenaar en Dynamo te Eindhoven. Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale dc leaseback) Pagina 5

13 5 Calculatie van de kostprijsdekkende huur per exploitatieoptie 5.1 Waarde rlngs methode Hieronder wordt beknopt de waarderingsmethode toegelicht: Het financiele criterium is de kostprijsdekkende huur die de gemeente zal doorberekenen naar de gebruiker(s). De optie met de laagste kostprijsdekkende huur heeft vanuit dit oogpunt de voorkeur. Aangezien de gemeente Eindhoven de gebruikers subsidieert, is voor de gemeente Eindhoven dit een relevant financieel criterium; De kostprijsdekkende huur is die prijs, waarbij de netto contante waarde van de kasstromen voor de afdeling APZ van de gemeente Eindhoven nul is; DCF methode (discounted cash flow analyse): de kasstromen worden verdisconteerd naar de datum l oktober De typen kasstromen zijn (des)investerings- en exploitatiekasstromen. De discontovoet is de gewogen gemiddelde kostenvoet van de financiering (EV + VV). De jaarlijkse exploitatiekasstromen worden halverwege het desbetreffende jaar verondersteld; De restwaarde van onroerend goed in eigendom aan het eind van de beziene exploitatieperiode wordt meegenomen als positieve desinvesteringskasstroom; De vier opties worden doorgerekend over een exploitatieperiode van jaar ten behoeve van onderlinge vergelijking; De huurprijzen (door te berekenen naar de gebruikers) en de exploitatiekosten worden jaarlijks geindexeerd; De restwaarde van het onroerend goed wordt bepaald op basis van de grond plus opstal methode. De grond wordt jaarlijks geindexeerd met de inflatie en de opstal wordt jaarlijks afgeschreven over de economische levensduur en geindexeerd met de inflatie. 5.2 Algemene uitgangspunten De algemene uitgangspunten die voor beide objecten zijn doorgesproken met ir. N. Janssen van de gemeente Eindhoven zijn in de rekenmodellen gehanteerd. Ten behoeve van de opstalwaarden zijn voor beide objecten stichtingskostenberekeningen gehanteerd als uitgangspunt. Tevens is aangenomen dat de stichtingskosten gelijk zijn aan de marktwaarde. De BTW is in de berekening van de Effenaar volledig buiten beschouwing gelaten De gemeente heeft het pand namelijk bestemd voor verhuur en dat beschouwt de fiscus als ondernemingsactiviteiten die BTW belast zijn. Tevens voldoet de huurder aan het criterium van meer dan 90 /o BTW-belaste prestaties. Het saldo van de te betalen BTW en te ontvangen BTW dient te worden afgedragen, dus het heeft geen invloed op deze vergelijking. Dynamo kent echter twee gebruikers, waarvan bdn gebruiker niet kan opteren voor BTW-belaste verhuur. Die gebruiker zal 47,5 /o van het object huren, dus dat deel van de BTW zal zowel in de stichtingskosten als in de BTW belaste exploitatielasten worden meegenomen als kostenpost. Het andere deel, zijnde 52,5 /o, zal buiten beschouwing worden gelaten. Deze gegevens zijn aangedragen door de gemeente Eindhoven en niet fiscaal onderzocht door Ernst & Young. Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sa!e Ck leaseback) Pagina 6

14 De beziene exploitatieperiode ten behoeve van de onderlinge vergelijking van de opties is ÃćâĆňâĂİ installaties vastgesteld op jaar. Daar is voor gekozen, omdat de gemeente de mogelijkheid tot gebruik van de objecten voor jaar wenst te waarborgen. In de situatie dat de gemeente het eigendom behoudt, wordt bij de afschrijving rekening gehouden met een economische levensduur van 50 jaar. Uitgangspunten objecten: - Bruto vloeroppervlakte - beziene exploitatieperiode - gemiddelde inflatie per jaar - gemiddelde huurstijging per jaar - alschrijving opstal - grondwaarde - bouwkosten (excl. installaties) ÃćâĆňâĂİ bouwkosten (incl. installaties) - stichtingskosten - subsidie - premie verzekering (vw*0, *1,156) - WOZ-belasting (per volle waardeeenheid 62268: 63,67 - beheerskosten (=2,5% van jaarhuur) ÃćâĆňâĂİ klein onderhoud (1% van bouwkosten) - groot onderhoud (2% van stichtingskosten) overige lasten (waterschapsbelasting rioolheffng) van Effenaar m jaar 2,5% 3,0% 50 jaar Dynamo m jaar 2,5% 3,0% 50 jaar Optie 1 en 1A: Eigendom met 100% EV financiering Het object wordt volledig gefinancierd uit eigen middelen. Het beheer en onderhoud worden gedurende de levensduur volledig verzorgd door de gemeente Eindhoven. Er is bij de gemeente Eindhoven ook voldoende kennis en capaciteit aanwezig om dergelijke objecten te exploiteren, Specifieke uitgangspunten optie 1 en 1A 100% financiering met eigen vermogen; discontovoet in optie 1 is 6,5%. Deze bestaat uit de gehanteerde omslagrente van 5,5% en een risico-opslag van 1%. discontovoet in optie 1A is 5%. Deze bestaat uit de gehanteerde omslagrente van 4% en een risico-opslag van 1%. Analyse exploitatieopties (eigendotn vs. sale & leasebac ) Pagina 7

15 Resultaten inzake object Effenaar Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: Resultaten optie 1 en 1A inzake object Dynamo Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: optie nihil optie nihil optie 1A nihil optie 1A nihil 5.4 Optie 2 en 2A: Eigendom met SO /o VV financiering In deze variant blijft het gebouw in eigendom van de gemeente. Ook het beheer en onderhoud wordt gedurende de levensduur verzorgd door de gemeente. Het enige verschil met variant 1 is dat voor 80 /o van de investering (stichtingskosten inclusief grond) vreemd vermogen wordt aangetrokken in de vorm van een hypotheek (externe lening). Specifieke uitgangspunten optie 2 en 2A 20 /o financiering met eigen vermogen en 80/o financiering met vreemd vermogen (hypotheek) ; Rente van de lening is 10 jaars rente op een Nederlandse Staatslening met een risico-opslag van 50 basispunten oftewel ca. 4,14 /o per heden; Aflossing aan het einde van de looptijd; Kosten van eigen vermogen in optie 2 is 6,5 /o. Deze bestaat uit de omslagrente van 5,5/o en een risico-opslag van I /a, Kosten van eigen vermogen in optie 2A is 5 /o. Deze bestaat uit de omslagrente van 4 /o en een risico-opslag van I /o, De discontovoet is de gewogen gemiddelde van de kosten van het eigen en vreemd vermogen en in optie 2 is 4,61 /o., De gemiddeld gewogen discontovoet in optie 2A is 4,31 /o. Resultaten optie 2 en 2A inzake object Effenaar Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1 : Kostprijsdekkende huur in jaar 1 : Vrij gemaakt geld: optie optie 2A Resultaten optie 2 en 2A inzake object Dynamo Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: optie optie 2A Analyse exploi tati capties (ei gendom vs. sale & leaseback) Pagina 8

16 5.5 Optie 3: Financial lease met een bank Bij de financial lease blijft het juridisch en economisch eigendom bij de gemeente. De economische risico s (waardeontwikkeling en ontwikkeling van exploitatielasten) blijven dus bij de gemeente Eindhoven. Het is in feite een 100 lo VV financiering middels een leaseovereenkomst met een bank of leasemaatschappij (de lessor) voor een lange periode. De lessor kijkt met name naar de kwaliteit van de debiteur. Beheer en onderhoud wordt buiten de leaseovereenkomst gehouden. De gemeente Eindhoven zorgt voor het beheer en onderhoud van het object. Specifieke uitgangspunten optie 3 De discontovoet van de bank is de 10 jaars rente op een Nederlandse Staatslening met een risico-opslag van 75 basispunten oftewel ca. 4,39 lo per heden. Resultaten optie 3 inzake object Effenaar Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1 : Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld; Resultaten optie 3 inzake object Dynamo Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: Optie 4: Sale & operational leaseback met een vastgoedbelegger Bij de sale & operational leaseback constructie ("verkoop & terughuur") verkoopt de gemeente het object aan een vastgoedbelegger, maar verwerft direct aansluitend het gebruiksrecht ervan door met de vastgoedbelegger een huurovereenkomst voor een langere periode aan te gaan zonder een terugkoopverplichting. De vastgoedbelegger zorgt voor het beheer en onderhoud van het object. Het economische risico (waardeontwikkeling en ontwikkeling van de exploitatielasten) wordt geheel gedragen door de vastgoedbelegger. De belegger wordt juridisch en economisch eigenaar. De gemeente Eindhoven kan wel het eerste recht op onderhandeling eisen, maar dat biedt natuurlijk geen zekerheden. De belegger zal voor deze objecten relatief een hoog risico-opslag hanteren, want deze specifieke gebouwen zijn moeilijk aanwendbaar voor ander gebruik. Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale dc leaseback) Pagina 9

17 Specifieke uitgangspunten optie 4 1 De discontovoet van de vastgoedbelegger is 8,0 /o, Professionele vastgoedbeleggers schrijven de opstallen, zoals de desbetreffende objecten, in maximaal 40 jaar af; Bij de bepaling van de restwaarde over jaar houdt de belegger rekening met 7/o kostenkoper (6 lo overdrachtsbelasting plus notaris en kadaster); lagere beheerskosten ad 2/o van de jaarhuur. Het betreft immers een professionele vastgoedbelegger, die vastgoedbeleggen/exploitatie als haar kerntaak beschouwd en eaicilnter te werk gaat dan de gemeente Eindhoven die dat niet als kerntaak beschouwd. Resultaten optie 4 inzake object Effenaar Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: Resultaten optie 4 inzake object Dynamo Kostprijsdekkende huur per m bvo in jaar 1: Kostprijsdekkende huur in jaar 1: Vrij gemaakt geld: Analyse van de resultaten De resultaten zijn hieronder nog eens overzichtelijk in een tabel opgenomen. Optie 1A 2 2A 3 4 Effenaar Effenaar Dynamo Dynamo Kostprijsdekkende Kostprijsdekkende Kostprijsdekkende Kostprijsdekkende aar 1 aar 1 huur per m bvo in huur in jaar 1 huur per m bvo in huur in jaar Opties 2 en 3 zijn de meest gunstige opties gebaseerd op het criterium "kostprijsdekkende huur". Dat komt hoofdzakelijk doordat in die opties lagere discontovoeten gelden. Aangezien de lange termijn rente momenteel historisch laag staat, is dit een gunstig moment om een lening of financial lease af te sluiten. Optie 3 scoort beter dan optie 2 op het criterium vrijmaken van geld (100/o versus 80 /o VV financiering). De verschillen tussen opties 2 en 3 zijn: kosten van het vreemd vermogen (iets lager bij optie 2 dan optie 3); gehanteerde discontovoeten (is iets gunstiger in optie 3); kasstromen (vrijgemaakte kasstroom bij aanvang is gunstiger in optie 3) E Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale & leasebaek) Pagina lo

18 De huurprijs in scenario 4 is in het aanvangsjaar veel hoger, omdat het opstal in dit scenario in 40 1 jaar wordt afgeschreven en de hogere discontovoet die een belegger hanteert. Daar staat tegenover dat de gemeente geen risico loopt ten aanzien van de waardeontwikkeling en de exploitatie lasten. 5.8 Scenarioanalyse inflatie versus bouwkosten Aanvullend op de calculaties heeft de gemeente Eindhoven verzocht op een scenariosanalyse uit te voeren met betrekking tot de inflatie en stijging van de huurprijs. Er is verzocht om de resultaten weer te geven, indien de jaarlijkse stijging van de huurprijs wordt gesteld op 2%o (i.p.v. 3 /a) en de inflatie, die is gebaseerd op de bouwkostenindex, van 2,68 lo (i.p.v. 2,5/o). Scenario I is de oude situatie en scenario 2 is gebaseerd op de nieuwe situatie, dus een jaarlijkse huurverhoging van 2/o en een inflatie van 2,68/o. De verschillen, gemeten in de kostprijsdekkende huur per m bvo in het aanvangsjaar, zijn dan als volgt: Optie 1A 2 2A 3 4 Effenaar Effenaar Dynamo Dynamo Scenario 1 (oude Scenario 2 nieuwe Scenario 1 (oude Scenario 2 nieuwe situatie situatie situatie situatie Conclusies en aanbevelingen De gemeente Eindhoven overweegt een sale & leaseback transactie inzake de twee objecten De Effenaar en Dynamo te Eindhoven. Belangrijke beslissingscriteria van de gemeente zijn het vrijmaken van geld en lage huisvestingslasten voor de gebruikers. In dit kader zijn onderstaande opties geãńvalueerd op basis van de criteria controle/zeggenschap, vrijmaken van geld, jaarlijkse huisvestingslasten en risico s en is de kostprijsdekkende huur en de vrijkomende kasstroom per optie berekend: Optie 1: eigendom met 100/o EV financiering; Optie 2: eigendom met 80 lo VV financiering; Optie 3: financial lease (met een bank of leasemaatschappij) ; Optie 4: sale 4 full operational leaseback (met een belegger) zonder terugkoopverplichting. Opties 2 en 3 zijn de gunstigste opties gebaseerd op het criterium "kostprijsdekkende huur". Dat komt hoofdzakelijk doordat in die scenario s lagere discontovoeten gelden. Aangezien de lange termijn rente momenteel historisch laag staat, is dit een gunstig moment om een lening of financial lease af te sluiten. Optie 3 scoort beter dan optie 2 op het criterium vrijmaken van geld. Analyse exploiiaiieopiies (eigendom vs. sale Ck leaseback) Pagina I I

19 Optie 4 is het minst aantrekkelijk vanwege de beperking van zeggenschap over het onroerend goed en de hoge kostprijsdekkende huur. Gezien de huidige schaarste aan eersteklas vastgoedbeleggingsobjecten op kwalitatief goede locaties met solide huurders en lange huur- c.q. leasetermijnen, in combinatie met de huidige lage rentestand, verwachten wij dat er interesse zal zijn bij zowel banken, institutionele beleggers als particuliere vastgoedbeleggers voor een financial lease of een sale & leaseback constructie inzake de objecten De Effenaar en Dynamo te Eindhoven. Vervolgstappen Indien de gemeente Eindhoven kiest voor optie 2 (eigendom met het aantrekken van een externe lening) of optie 3 (financial lease) of optie 4 (sale & full operational leaseback), is Ernst & Young REAS uiteraard gaarne bereid de gemeente te begeleiden bij de implementatie daarvan. Indien de gemeente Eindhoven kiest voor een financial lease of een sale & operational leaseback, dan adviseren wij de gemeente de volgende stappen te doorlopen: I Informele markttoets van de interesse bij potentiãńle beleggers c.q. banken; 2 Bepalen van de doelstellingen/uitgangspunten/condities van de transactie, het profiel van de koper en de verkoopstrategie; 3 Opstellen van een informatiememorandum voor geinteresseerde beleggers c.q. banken; 4 Selectie van potentiele beleggers c.q. banken; 5 Benaderen van de potentiele belegger/bank met een verzoek tot een indicatief bod en het coordineren van de contacten met deze partijen; 6 Selectie van de beste bieder; 7 Onderhandelingen; 8 Afsluiten van de transactie resulterend in een overeenkomst en levering. Bijlagen overzicht gehanteerde uitgangspunten Dynamo berekeningen Dynamo overzicht gehanteerde uitgangspunten Effenaar berekeningen Effenaar Analyse exploitaiieopties (eigendom vs. sale & leaseback) Pagina 12

20 Informatieblad E E E E 2,68 /a 2,0 /o 504/o 5,50 /o 1,00 /o 6,50 /o 4,61 /o 5,00 /o 4,31 /o 4,39 %%d 10 jrs. Staatslening + 0,75 /a 8,00 /a 37,50 /a (=2,5 /o j aarhuur) Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) Algemeen bouwjaar oppervlakte perceel in m2 BVO in m2 ingang huurovk. expiratie huurovk, exploitatieduur servicekosten bouwkosten index huurstijging gemiddeld per jaar Afschrijving opstal restwaarde opstal na exploitatie jr jaar buiten beschouwing 50 jaar Waarden (voor 47,5 /o met BTW Grondwaarde bouwkosten (excl. Installaties) Installaties bouwkosten (incl. installaties) Stichtingskosten subsidie Netto stichtingskosten (Gemeente) verzekerde waarde WOZ waarde Exploitatiekosten jaar I premie verzekering WOZ belasting beheerkosten klein onderhoud groot onderhoud (gem. p/jr.) overige lasten belast) g g =stichtinkskosten -/- subsidie = bouwkosten = stichtingskosten = 0, verzwaarde*l, I 56 per volle waardeeenheid van g2.268: 63,67 I /a bouwkosten 2 /o st.kosten (incl. herinvestering) waterschapsbelasting en rioolheffing Variabelen optie I ea 2 omslagrente risico-opslag discontovoet beheers-/apparaatskosten Vreemd vermogen financiering financieringsdeel VV Gewogen gemidd.discontovoet (sc.2) Variabelen optie IA en 2A discontovoet gemeente Gewogen gemidd.discontovoet (sc.2) Variabelen bank (optie 3) discontovoet Variabelen Vastgoedbelegger (optie 4) discontovoet correctie beheerkosten (ipv 2,5 /o) correctie afschrijving (ipv 50 jr.) restwaarde opstal 2,50 /a van jaarhuur 4,14 /o 10 jrs. Staatslening + 0,5 /o risico-opslag 80,00/o van totale investering 2,00/o (=2/o jaarhuur) 40 jaar Analyse exploitatieoplies (eigendom vs. sale dc leaseback) Pagina l3

21 optie 1 Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema jaar investerin Restwaarde huur Ex 1.kosten saldo Netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: kost ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar f 222 Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale dc leaseback) Pagina l4

22 optie 1 A Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema investerin Restwaarde huur Ex 1.kosten saldo , Netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: kos ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale Ck leaseback) Pagina l5

23 optie 2 Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven, financiering 80 /o VV 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema aar Investerin Restwaarde Huur Ex 1.kosten saldo NCW per , , , , Totaal netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: kos ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale Ck leaseback) Pagina 16

24 optie 2 A Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven, financiering 80% VV 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema aar Investerin NCW per Restwaarde Huur Ex l.kosten Totaal netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: saldo kost ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar 181 Analyse exploitatieopties (eigendom vs. saie Ck ieaseback Pagina 17

25 optie 3 Financial Lease Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven, financiering 100/o VV 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema aar Investerin ll NCW per Restwaarde Huur Ex I.kosten saldo Totaal netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: kost ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar Analyse exploi tati capties (ei gendom vs. sale Ck leaseback) Pagina l8

26 optie 4 Sale & Leaseback (operational) zonder terugkoop 1 Dynamo Ten Hagestraat (hoekpand) kasstroomschema belegger (te betalen huur aan belegger wordt direct doorberekend aan gebru)! ÃćâĆňâĂİ Investerin Restwaarde Lease Ex I.kosten saldo , NCW per Totaal netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: kos ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale & leaseback) Pagina 19

27 Informatieblad Effenaar, cultureel centrum, Dommelstraat 2 Algemeen bouwj aar oppervlakte perceel in m2 BVO in m2 ingang huurovk. expiratie huurovk. exploitatieduur servicekosten bouwkostenindex huurstijging gemiddeld per jaar Afschrijving opstal restwaarde opstal na exploitatie jr jaar buiten beschouwing 2,68 lo 2,0 /o 50 jaar 50 /o Waarden (excl BTW) Grondwaarde bouwkosten (excl. Installaties) Installaties bouwkosten (incl. installaties) Stichtingskosten subsidie Netto stichtingskosten (Gemeente) verzekerde waarde WOZ waarde Exploitatiekosten jaar 1 premie verzekering WOZ belasting beheerkosten klein onderhoud groot onderhoud (gem. p/jr.) overige lasten =stichtinkskosten -/- subsidie = bouwkosten = stichtingskosten = 0, verzwaarde 1, per volle waardeeenheid van : E3, (2,54/o jaarhuur) I /o bouwkosten lo st.kosten (incl. herinvestering) waterschapsbelasting en rioolheffing Variabelen optie I en 2 omslagrente risico-opslag discontovoet beheers-/app araats koste n Vreemd vermogen financiering financieringsdeel VV Gewogen gemidd.discontovoet (sc.2) Variabelen optie IA en 2A discontovoet gemeente Gewogen gernidd.discontovoet (sc.2) Variabelen bank (optie 3) discontovoet Variabelen Vastgoedbelegger (optie 4) discontovoet correctie beheerkosten (ipv 2,5 ro) correctie afschrijving (ipv 50 jr.) restwaarde opstal 5,504io 1,00 lo 6,50 /o 2,50 /o van jaarhuur 4,14 10 jrs. Staatslening + 0,5 /o risico-opslag 80,004lo van totale investering 4,61 /o 5,00 ro 4,31o/o 4,39/o 10 jrs. Staatslening + 0,75 lo 8 00Âő 2,00 /o (=2 /o jaarhuur) 40 jaar 37,50 /o Analyse exploitatieopties (eigendotn vs. sale Ck leaseback) Pagina 20

28 optie 1 Eigendom en exploitatie gemeente Eindhoven 1 Effcnaar, cultureel centrum, Dommelstraat 2 kasstroomschema jaar investerin Restwaarde huur Netto contante waarde v/d kasstromen per 1 oktober 2005: Ex l.kosten saldo kos ri sdekkende huur er m2 BVO in aanvan s aar Analyse exploitatieopties (eigendom vs. sale & leasebaclt) Pagina 21

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/ Memo ** onderwerp afzender M. Langerak datum 12/08/2015 afdeling Ruimte kenmerk e-mail m.langerak@zuidplas.nl 1. Inleiding Impliciete of verkapte subsidieverlening komt onder meer tot stand als de gemeente

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Vastgoedfinanciering in de cure-sector

Vastgoedfinanciering in de cure-sector Vastgoedfinanciering in de cure-sector Een onderzoek naar de potentie van financieringsconstructies voor investeringen in ziekenhuisvastgoed P4 Presentatie Simone Campman 4 oktober 2013 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9 12.000 18.000 26.000 25.000 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9 Opgave 1 a. Wat zijn de grote verschillen tussen financial- en operational leasing? Financial leasing Langlopende overeenkomst Leasetermijn

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Wat zijn de grote verschillen tussen financial- en operational leasing? Financial leasing Langlopende overeenkomst Leasetermijn gelijk aan de economische levensduur Contract

Nadere informatie

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Hold-Sell-Invest-Analyse 1 HOLD Desinvesteren 2 SELL 3 INVEST Desinvesteren 4 INVEST & SELL De strategische matrix TRADEMARK Vastgoed / TRADE-MAKELAARS drs. Ernst

Nadere informatie

MEMO. 1. Inleiding. 2. Ruimtelijke aspecten

MEMO. 1. Inleiding. 2. Ruimtelijke aspecten MEMO Van Ibrahim Kaya Aan College van Burgemeester en wethouders en de Raad Kenmerk Betreft Quickscan herhuisvesting Don Bosco school Bijlage(n) 1 Contactpersoon De heer I. Kaya T: 078 770 47 14 E: i.kaya@dordrecht.nl

Nadere informatie

Kadernota Vastgoed 2015

Kadernota Vastgoed 2015 Kadernota Vastgoed 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belang voor Vastgoed in Deventer 3 Gemeentelijke doelstellingen 3 Programma s 3 Vastgoedportefeuille 3 Strategisch 3 Niet-strategisch 4 Concernhuisvesting

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200479 420138 / 420138 J.W. Hofman T.H. Timmers PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor).

Nadere informatie

213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen

213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen 213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen artikel 11 Besluit actuele waarde; en artikel 2:390 BW. Definities 104 De volgende begrippen worden in dit hoofdstuk gebruikt. De betekenis van deze begrippen

Nadere informatie

Auto s en dan. Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat. Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion

Auto s en dan. Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat. Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion Auto s en dan Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion De meest voorkomende leasevormen Full Operationele lease Netto Operationele lease Financial Lease Private

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

4 november 2015. Nationale conferentie Gebouw automatisering

4 november 2015. Nationale conferentie Gebouw automatisering 4 november 2015 Nationale conferentie Gebouw automatisering Welke eisen m.b.t. investeringen gebouw automatisering om aantrekkelijk te zijn voor beheer (sneak preview) 25-6-2015 25-6-2015 I II III Wie

Nadere informatie

BTW en uw huurovereenkomst Aandachtspunten voor huurders die vrij van BTW huren.

BTW en uw huurovereenkomst Aandachtspunten voor huurders die vrij van BTW huren. BTW en uw huurovereenkomst Aandachtspunten voor huurders die vrij van BTW huren. WHITE PAPER OVER BTW EN COMPENSATIE VOOR NIET AFTREKBARE BTW IN HUUROVEREENKOMSTEN. 1. Executive Summary De afgelopen jaren

Nadere informatie

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker Huurwaardebepaling gemeente Tilburg 9 april 2015 Marion Bakker Portefeuille team Gebouwen Ca. 186 permanente gebouwen Ca. 400.000 m² bruto vloeroppervlak Ca. 30 miljoen huurinkomsten per jaar Ca. 437 miljoen

Nadere informatie

< Schoolgebouw te huur

< Schoolgebouw te huur < Schoolgebouw te huur Inhoud Schoolgebouw te huur > Voorwoord s < Schoolgebouw te huur t Community of Practice directeur SCS Schoolgebouw te huur > 1 Inleiding 1.1 Over deze publicatie Innovatief lifecycle

Nadere informatie

Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties

Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties Gemeente Velsen Directie Beheer & Ontwikkeling Afdeling Gebiedsontwikkeling Datum Vastgesteld door de gemeenteraad op Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. VastNed Retail nv is een Nederlands vastgoedbeleggingsfonds dat met gelden

Nadere informatie

Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 20/10/2012 1

Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 20/10/2012 1 Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 1 WELKOM Opening Utrecht: Arthur van Loon: adviseur vastgoedfinanciën portefeuillemanagement 2 Huur definities en begrippen Huurprijs: Wikipedia: De vergoeding

Nadere informatie

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

De RJ is hierbij bijzonder geïnteresseerd in het antwoord op de vraag of u deze ontwerp- Interpretatie nuttig vindt.

De RJ is hierbij bijzonder geïnteresseerd in het antwoord op de vraag of u deze ontwerp- Interpretatie nuttig vindt. RJ-Uiting 2005-5 Ten geleide De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft het verzoek ontvangen van het Koninklijk NIVRA d.d. 29 december 2004 om een uitspraak te doen over de verwerking van terugkoopverplichtingen

Nadere informatie

Aankoop van onroerend

Aankoop van onroerend Aankoop van onroerend Financieel/fiscaal/successie advies dhr. Niko Keters Amjak, uw wealth & Corporate Finance specialist Programma 1. Verschillende manieren van aankoop 1. Volle eigendom 2. Naakte eigendom

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Hierbij doen wij u het jaarverslag van de beherend vennoot betreffende de gang van zaken in het jaar 2015 van O.K. Allround Vastgoed V C.V. toekomen.

Hierbij doen wij u het jaarverslag van de beherend vennoot betreffende de gang van zaken in het jaar 2015 van O.K. Allround Vastgoed V C.V. toekomen. Geachte vennoot, Hierbij doen wij u het jaarverslag van de beherend vennoot betreffende de gang van zaken in het jaar 2015 van O.K. Allround Vastgoed V C.V. toekomen. Doelstelling, structuur en kernactiviteiten

Nadere informatie

Leekster Erfpacht. een nieuwbouwhuis ook binnen úw bereik

Leekster Erfpacht. een nieuwbouwhuis ook binnen úw bereik Leekster Erfpacht een nieuwbouwhuis ook binnen úw bereik Erfpacht anno 2014 Een lange historie Erfpacht bestaat al heel lang. Het werd door zowel de oude Egyptenaren als de Romeinen gebruikt als middel

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4

Registratienummer: GF Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4 1 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20010 Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer Jorritsma / mevrouw Bootsma Onderwerp: Aankoop

Nadere informatie

21 september 2010 Corr.nr , FZ Nummer 28/2010 Zaaknr

21 september 2010 Corr.nr , FZ Nummer 28/2010 Zaaknr 21 september 2010 Corr.nr. 2010-51.197, FZ Nummer 28/2010 Zaaknr. 277311 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende de afkoop van het huurcontract met het ABP betreffende

Nadere informatie

Vastgoed op afstand. Datum: 11 maart 2016

Vastgoed op afstand. Datum: 11 maart 2016 Vastgoed op afstand Datum: 11 maart 2016 Waarom dit onderzoek? Het vertrekpunt Wat komt er uit? Treasury aspecten Vragen en discussie Vastgoedbedrijf Enschede Waarom dit onderzoek? 3 Waarom dit onderzoek?

Nadere informatie

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid huisvesting nader beschouwd Sligro Food Group heeft een uitgebreid vestigingennetwerk van voornamelijk supermarkten, zelfbedieningsgroothandels en distributiecentra. Van een deel van de vestigingen zijn

Nadere informatie

Vastgoed op afstand. Datum: 11 maart 2016

Vastgoed op afstand. Datum: 11 maart 2016 Vastgoed op afstand Datum: 11 maart 2016 Waarom dit onderzoek? Het vertrekpunt Wat komt er uit? Treasury aspecten Vragen en discussie Vastgoedbedrijf Enschede Waarom dit onderzoek? 3 Waarom dit onderzoek?

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1719 woorden 9 december 2009 7,4 76 keer beoordeeld Vak M&O Management en Organisatie Hoofdstuk 1 Commercieel en niet-commercieel

Nadere informatie

Stichting Vrienden Toon Hermans Huis te Amersfoort

Stichting Vrienden Toon Hermans Huis te Amersfoort te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2016 5 2 Staat van baten en lasten over 2016 6 3 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Leaseovereenkomsten en IFRS 16

Leaseovereenkomsten en IFRS 16 Leaseovereenkomsten en IFRS 16 Inleiding De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe standaard voor het verwerken van leaseen huurovereenkomsten. Deze standaard is van toepassing

Nadere informatie

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING?

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? INLEIDING INLEIDING De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe standaard voor het verwerken van

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Informatiedocument De Erfpachter BV

Informatiedocument De Erfpachter BV Informatiedocument De Erfpachter BV U staat op het punt om een woning te kopen. De Erfpachter BV. wil u via dit Informatieboek informeren over De Erfpachter BV. Hieronder zetten we graag voor u uiteen

Nadere informatie

Waardering van gemeentelijk Vastgoed

Waardering van gemeentelijk Vastgoed Waardering van gemeentelijk Vastgoed Dordrecht, 5 juni 2015 Sake van den Berg MSc MRICS RTsv RMT (RICS Registered Valuer) Wouter van den Wildenberg MSc 1 Inhoud Impressie voor gemeentelijk vastgoed actuele

Nadere informatie

Onderwerp Keuze voor nieuwbouw n.a.v. onderzoek uitbreiding huisvesting Recreatie Noord-Holland NV

Onderwerp Keuze voor nieuwbouw n.a.v. onderzoek uitbreiding huisvesting Recreatie Noord-Holland NV Adviescommissie 28 oktober 2009 Dagelijks bestuur 4 november 2009 Algemeen bestuur 25 november 2009 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 14 Onderwerp Keuze voor nieuwbouw n.a.v. onderzoek uitbreiding huisvesting

Nadere informatie

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor Gemeente jj Eergen op Zoom d.d. RAADSVERGADERING Beslissing:. O2OO Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 15 december 24 : SM/4/8 : aankoop stadskantoor Aan de gemeenteraad, Voorstel - een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Inleiding Bij de vaststelling van de uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen in 2015 is aangegeven dat bij de evaluatie

Nadere informatie

Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid. 4 maart 2013

Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid. 4 maart 2013 Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid 4 maart 2013 Aanleiding Het woonakkoord verminderd de investeringscapaciteit van woningcorporaties Het WSW wil dat de schuld per woning niet teveel oploopt

Nadere informatie

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2015

Nota Grondprijzen 2015 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Grondbedrijf en Vastgoedzaken Nota Grondprijzen 2015 Datum 5 januari 2015 Auteur Mark Slingerland Versie Vastgesteld door B&W op 13

Nadere informatie

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels Samenvatting door een scholier 1435 woorden 6 juli 2008 7 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O H12, H13, H14 en H15 Vormen van lang vreemd vermogen: 1. Onderhandse lening 2. Obligatielening

Nadere informatie

Onroerende Leasing. Michaël Malesevic International Real Estate Manager KBC Lease Holding. 9 Juni 2009

Onroerende Leasing. Michaël Malesevic International Real Estate Manager KBC Lease Holding. 9 Juni 2009 Onroerende Leasing Rusthuissector en Serviceflats Michaël Malesevic International Real Estate Manager KBC Lease Holding 9 Juni 2009 Inhoudstafel Kenmerken Onroerende Leasing Boekhoudwetgeving BTW - Wetgeving

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011 Halfjaarcijfers 2011 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2011 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010

Nadere informatie

HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16?

HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16? HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16? De IFRS 16. U heeft er hoogstwaarschijnlijk al eens over gehoord of gelezen. De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe leasingstandaard,

Nadere informatie

Conversieregeling Hier komt tekst Toelichting RIA 26 januari 2017 Hier komt ook tekst Grondzaken. Utrecht.nl

Conversieregeling Hier komt tekst Toelichting RIA 26 januari 2017 Hier komt ook tekst Grondzaken. Utrecht.nl Conversieregeling 2016 Hier komt tekst Toelichting RIA 26 januari 2017 Hier komt ook tekst Grondzaken Technische Toelichting Conversieregeling 2016 Mark Poley Äge van Beest Remco van Essen Opbouw presentatie

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/PO Opsteller: R. Weeda User-id: WEE6 Tel: 4870 Onderwerp: HUURKOOP WIJKCENTRUM 'T MIDDELPUNT Toelichting: De Alevitische Bektasi Culturele Vereniging (ABCV) wil in 't

Nadere informatie

Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen. informatiebijeenkomst. 4 juli 2014

Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen. informatiebijeenkomst. 4 juli 2014 Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen informatiebijeenkomst 4 juli 2014 Huisvesting Grote differentiatie, complex Gebouwen 10 jaar: BTW-consequenties Geen overtuigende argumenten 40 kazernes

Nadere informatie

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5)

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Datum: 7-8-2015 Onderwerpen 1. De na te streven afvoercapaciteit van de rioolstelsels; 2. De wijze

Nadere informatie

bouwjaar woonoppervlak 80m2 80m2 boekwaarde huidige huurprijs per maand markthuur per maand

bouwjaar woonoppervlak 80m2 80m2 boekwaarde huidige huurprijs per maand markthuur per maand VASTGOEDSTURING CORPORATIES VOORBEELD REKENMETHODIEKEN INLEIDING Stel je wilt als corporatie je woningvoorraad vernieuwen. Twee complexen komen in aanmerking om gesloopt te worden. Het grondperceel dat

Nadere informatie

De opmars van zorgvastgoed

De opmars van zorgvastgoed De opmars van zorgvastgoed september 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De opmars van zorgvastgoed Met een gemiddeld aandeel van 56% van het totale investeringsvolume, lag de nadruk op de beleggingsmarkt

Nadere informatie

Notitie huurprijzen gemeentelijk vastgoed

Notitie huurprijzen gemeentelijk vastgoed Notitie huurprijzen gemeentelijk vastgoed Gemeente Stichtse Vecht 1. Aanleiding Op 12 maart 2013 heeft het College van B&W de Vastgoedvisie Betaalbare Leefbaarheid vastgesteld. De gehanteerde uitgangspunten

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUDSOPGAVE Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 26-2-2013 B en W-besluit nr.: 13.0171 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Kredietaanvraag verwerving Kamer van Koophandel Aanleiding: In het kader

Nadere informatie

Agenda. Wie is De Hooge Waerder?

Agenda. Wie is De Hooge Waerder? 1 Agenda 1. Wie is De Hooge Waerder? 2. Wat is mijn bedrijf waard? 3. Is uw bedrijf verkoopklaar? Vestigingen Wie is De Hooge Waerder? 2 Wie is De Hooge Waerder? Divisies: op alle vestigingen zijn alle

Nadere informatie

Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen.

Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen. Bijlage 1 behorend bij het initiatiefvoorstel Aanpak van de recessie. Notitie gemeentelijk woningbedrijf voor betaalbare woningen. Inleiding. In de raad van 5 maart 2012 zijn de criteria en uitgangspunten

Nadere informatie

Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase

Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase Congres Zorgvisie 18 September 2012 Een Babylonische spraakverwarring Sjans! Verblijf Tegelijkertijd

Nadere informatie

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting door Y. 1473 woorden 5 juli 2017 6,5 13 keer beoordeeld Vak M&O Stichting en vereniging Hoofdstuk 1 Een organisatie is een samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%.

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%. HET RENDEMENT 23-5-2015 www.hetrendement.be Bart@hetrendement.be 0476/941477 BTW-BE 0598.805.645 IBAN BE77 1430 9238 6642 Ezelstraat 71, 8000 Brugge De woning staat te koop voor 630.000 bij vastgoed Acasa,

Nadere informatie

Menukaart kostprijsdekkende huur 3 december 2015

Menukaart kostprijsdekkende huur 3 december 2015 Menukaart kostprijsdekkende huur 3 december 2015 Henk Philippens (Almere) Harmen Meerbeek (Bergen op Zoom) Arthur van Loon (Utrecht) Wouter van den Wildenberg en Erik Vlaming (Fakton) Inhoud Het netwerk

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

De investeringsanalyse

De investeringsanalyse Het programma van vandaag: het investeringsproject de cashflow het gemiddelde rendement de terugverdientijd de netto contante waarde 1 Investeringsbeslissingen Waarom investeren? We verwachten winst te

Nadere informatie

Financiering van maatschappelijk vastgoed

Financiering van maatschappelijk vastgoed van maatschappelijk vastgoed Naar nieuwe vormen van financiering? Arie van Oord KMVG Congres, 19 april 2011 BNG en maatschappelijk vastgoed Klantgroepen Gemeenten Woningcorporaties Zorginstellingen Onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Financieer de realisatie van nieuwe distributie footprint

Financieer de realisatie van nieuwe distributie footprint Financieer de realisatie van nieuwe distributie footprint INNOVATION SESSION GROENEWOUT - JUNE 27 TH 2017 Breda June 27th, 2017 Dries Castelein DC&I Development De in dit rapport genoemde conclusies, aanbevelingen

Nadere informatie

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening 1. Netto-omzet 2012 Aviation Consumer Products & Services (in EUR 1.000) Aviation Security Concessies Parkeren Overige Havengelden 478.633 265.723

Nadere informatie

Onderwerp plan van aanpak bij afstoten van gemeentelijke huisvestingslocaties voor en na ingebruikname van het nieuw stadskantoor

Onderwerp plan van aanpak bij afstoten van gemeentelijke huisvestingslocaties voor en na ingebruikname van het nieuw stadskantoor Doorkiesnummers: Telefoon 015-2602889 Aan het college van B&W Afschrift aan Nota Datum 24-11-2011 Ons kenmerk 1196492 Opsteller Theo Eekhout Bijlage Onderwerp plan van aanpak bij afstoten van gemeentelijke

Nadere informatie

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden Whitepaper De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden bbn adviseurs 2014 bbn adviseurs www.bbn.nl info@bbn.nl Wet Markt en Overheid Per 1 juli 2014 gaat de wet Markt

Nadere informatie

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek Het crowdfunding platform voor professionals Hypotheek Index De lening balie is geopend 03 Meer mogelijkheden met een lening via Purple24 04 Kom ik in aanmerking voor een lening 05 Hoe kan ik mijn pand

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1

Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1 Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1 Samenvatting door een scholier 1612 woorden 18 september 2003 6,3 6 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting M&O module 1 Hoofdstuk 6 Lang vreemd vermogen -> Vermogen

Nadere informatie

Gemeentelijk eigendom

Gemeentelijk eigendom Gemeentelijk eigendom Startnotitie 'Aandacht voor verborgen subsidies, strategisch vastgoed en bezit vanuit een taak' Uitgangspunt startnotitie Binnen de gemeente Tiel is er tot op heden geen vastgesteld

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar W. de Bruin Tel.nr. (0318) 68 02 77 Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2013/32 749226 GZ 1 mei 2013 Cie.

Nadere informatie

PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V.

PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V. PERSBERICHT GROOTHANDELSGEBOUWEN N.V. 2007: VERDER HERSTEL RESULTATEN. - Huuropbrengst + 19,6 % (van 9,1 naar 10,8 miljoen) - Bezetting gebouw van 63% naar 81,5% - Resultaat van 8.276.000 naar 12.643.000

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 SUPER WINKEL FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities... 4 Disclaimer:

Nadere informatie

Examen PC 2 vak Cash Management

Examen PC 2 vak Cash Management Examen PC 2 vak Cash Management Instructieblad Betreft: examen: PC 2 leergang 6 onderdeel: CAS datum: 19 december 2013 tijd: 16.00 17.30 uur Deze aanwijzingen goed lezen voor u met uw examen start Aanwijzingen:

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities...

Nadere informatie

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Suzuki Financial Services Financiële flexibiliteit, full service Operational of goed en betrouwbaar verzekerd Welke financiering past bij u? Betreft de aankoop van uw Suzuki motor een zakelijke aankoop?

Nadere informatie

Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl

Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl Financieren of leasen? VOLVO CAR LEASE Wilt u straks (of tussentijds) eigenaar worden van de auto? Als u de auto niet in eigendom wilt, kunt u kiezen voor Full

Nadere informatie

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep Financiele verkenning Nieuwbouw Primair onderwijs In samenwerking met: MFA project Testschool 1 Algemene gegevens Datum 25 1 2010 Model steller Renske Schoenmaker Opdrachtgever Jan Schraven Bedrijf Telefoon

Nadere informatie

!"#$%&'()$*+),-'%."/*0#)1.2*3..4%.1*56* 5*7.8)."-*596:*

!#$%&'()$*+),-'%./*0#)1.2*3..4%.1*56* 5*7.8).-*596:* !"#$%&'()$+),-'%."/0#)1.23..4%.156 57.8)."-596: ;.."#.8+),-'%."/0#)1.? 9##:"&51&;&5(?..5("&//&@-4/&/##%$#;;&5A"-4#%5..;21)$=#51&",-4/#;&51&/#$(&5? '&5(".@&@-::-5:-50#)1.5.,-49&('&5(");&59&(B#@C&"/?

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Suzuki Financial Services Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Heeft u voor uw nieuwe Suzuki motor financiële flexibiliteit nodig? Kies dan voor Suzuki

Nadere informatie

Beleggen in een vastgoed CV

Beleggen in een vastgoed CV Beleggen in een vastgoed CV Een alternatief voor beleggen in aandelen of vastrentende waarden is beleggen in vastgoed. De belegger kan ervoor kiezen zelf vastgoed te kopen, of dit over te laten aan een

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 7

Samenvatting Economie Hoofdstuk 7 Samenvatting Economie Hoofdstuk 7 Samenvatting door een scholier 1796 woorden 2 april 2005 10 2 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Hoofdstuk 7 Waaruit bestaat het vreemd vermogen? Uit de schulden

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 28 april 2010 V. Doorn

Nadere informatie

Uitgangspunten en adviessamenvatting

Uitgangspunten en adviessamenvatting Uitgangspunten en adviessamenvatting Amsterdam, 24 april 2015 Geachte heer de Groot en mevrouw de Groot, Het is ons een genoegen hierbij een samenvatting te geven van de uitgangspunten die bepalend zijn

Nadere informatie

C.V. Bénine. Jaarverslag 2014. Concept

C.V. Bénine. Jaarverslag 2014. Concept C.V. Bénine Jaarverslag 2014 Uitsluitend bestemd voor vennoten Concept 10 juni 2015 Inhoud Pagina Bestuursverslag 1 Jaarrekening Balans per 31 december 2014 2 Winst- en verliesrekening 2014 3 Grondslagen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6734 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00376 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.251 Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven Inleiding Bij nieuwbouw

Nadere informatie

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening 1. Netto-omzet 2013 Aviation Consumer Products & Services (in EUR 1.000) Aviation Security Concessies Parkeren Overige Havengelden 492.801 270.961

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting door een scholier 2187 woorden 22 maart 2009 7,1 44 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 13 13.1 Leverancierskrediet Leverancierskrediet: krediet

Nadere informatie

NOTITIE 1. AANLEIDING EN DOEL VAN DE NOTITIE

NOTITIE 1. AANLEIDING EN DOEL VAN DE NOTITIE NOTITIE Project: Advies huurprijs Opdrachtgever: Gemeente Nuth Ter attentie van: de heer J. Sluijsmans Datum: 14 maart 2017 Kenmerk: 20170314 Notitie huurprijs Parallelstraat 41 Nuth Opgesteld door: ir.

Nadere informatie