HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16?"

Transcriptie

1 HOE MAAKT U UW WAGENPARK KLAAR VOOR IFRS 16?

2 De IFRS 16. U heeft er hoogstwaarschijnlijk al eens over gehoord of gelezen. De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe leasingstandaard, geïntroduceerd door de International Accounting Standards Board (IASB). Het doel van deze nieuwe set van afspraken is het bieden van volledige transparantie in de jaarcijfers van organisaties en het vergroten van de vergelijkbaarheid van ondernemingen omtrent de verslaglegging van lease- en huurverplichtingen op internationaal niveau. De nieuwe regels hebben aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop u uw wagenpark beheerd en verantwoord in de jaarrekening. Zo kan de IFRS 16 invloed hebben op de financiële ratio s en prestatiecijfers van uw bedrijf, maar ook op het beleid en processen. Hoe start u met de voorbereiding? De IFRS 16 treedt officieel in werking op 1 januari De proefperiode start overigens al in Daarom is het aan te raden om nu van start te gaan met de voorbereiding. Om te voorkomen dat u te laat realiseert welke impact de aanstaande veranderingen hebben op uw wagenpark, is het goed om te weten wat de IFRS 16 inhoudt, wat de gevolgen ervan zijn en voor welke keuzes u komt te staan. Zo bent u beter in staat om aan de nieuwe regels te voldoen zodra deze verplicht worden en komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

3 Operational vs. financial lease Wat houdt de IFRS 16 precies in? Met de invoering van IFRS 16 zijn er een aantal zaken die gaan veranderen omtrent de verantwoording van operationele leasecontracten. Deze wijzigingen gelden voor alle beursgenoteerde Europese ondernemingen die bedrijfsmiddelen leasen, waaronder voertuigen. Ook voor de grotere bv s kan de IFRS 16 in de toekomst relevant worden. Vanaf het moment dat de nieuwe standaard in werking treedt, moeten organisaties alle activa (bezittingen) opnemen op de balans. Momenteel worden geleaste activa alleen op de balans geplaatst (geactiveerd) indien het financiële leasecontracten betreft. Operationele leasecontracten worden gerapporteerd in de toelichting op de jaarrekening. In de nieuwe situatie wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen beide leasevormen. Dit houdt dus in dat alle geleaste objecten in de toekomst moeten worden geactiveerd. Dit geldt overigens alleen voor het financiële deel van een lease (de rente en afschrijving). Servicecomponenten, zoals onderhoud en verzekering, hoeven niet per definitie op de balans te worden geplaatst. Daarnaast zullen de nieuwe regels alleen gelden voor financiële verplichtingen die een contractuele einddatum hebben na 1 januari 2019, die langer dan een jaar lopen of die een groter bedrag vertegenwoordigen dan $5.000,-. Als er over leasing wordt gesproken, bedoeld men over het algemeen operational lease. Naast deze gebruikelijke vorm van leasing, bestaan er ook financiële leasecontracten. Bij operational lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Bij operational lease ontvangt u als organisatie het gebruiksrecht gedurende de leaseperiode. Het economisch risico ligt bij de leasemaatschappij.

4 Wat zijn de mogelijke gevolgen van de IFRS 16? Voor ondernemingen die gebruikmaken van operational leasing, zal er het een en ander veranderen aan de jaarrekening. Denk hierbij aan de balans. Ook ratio s als solvabiliteit kunnen veranderen. Zo is het mogelijk dat financiële ratio s van uw organisatie wijzigen doordat de kosten op een andere manier worden verantwoord. Hierdoor zal de winst- en verliesrekening er anders uit gaan zien. De solvabiliteit - oftewel de houding tussen het eigen en vreemd vermogen - zal ook mogelijk veranderen omdat de netto schulden anders worden weergegeven. Een mogelijke consequentie hiervan is dat kredietverstrekkers uw financiële gezondheid op een andere manier kunnen beoordelen. Ook de boekhoudkundige verrekening van de afschrijving, de rentekosten en de prolongatiekosten kunnen veranderen, waardoor facturatie op een andere manier moet worden georganiseerd. Voor welke keuzes komt u te staan? Nu de uitgangspunten en mogelijke gevolgen van de IFRS 16 helder zijn, is het de vraag hoe u kunt anticiperen op de aanstaande veranderingen. Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, aangezien er een groot aantal factoren van invloed is. Als organisatie zult u voor enkele keuzes komen te staan. Hierbij is er een belangrijke rol weggelegd voor de financieel verantwoordelijke en de wagenparkbeheerder.

5 Door goed samen te werken kunt u de juiste keuzes maken voor uw organisatie. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht of u servicecomponenten als leaseverplichting gaat classificeren (waardoor u deze dient te activeren op de balans)? Uit praktische overwegingen kan dit namelijk een logische keuze zijn. Dit is een vraag die ongetwijfeld aan bod zal komen bij de voorbereiding op IFRS 16. Er zijn echter meer zaken van belang. Hieronder leest u over welke onderwerpen u nog meer zult moeten nadenken. Rentepercentage operationele leasecontracten Bij het berekenen van de leaseverplichting moet een bepaald rentepercentage worden gehanteerd. Het te hanteren percentage kan worden bepaald op basis van het rentepercentage dat de leasemaatschappij gebruikt in de leasecalculatie. Dit wordt de impliciete rentevoet genoemd. Indien dit rentepercentage niet beschikbaar is, kan de marginale rentevoet worden gehanteerd. De marginale rentevoet betreft het meest gebruikelijke rentepercentage waarmee uw organisatie een lening had kunnen afsluiten voor de aankoop van het desbetreffende (of een vergelijkbaar) object. Welke rentevoet u ook kiest, het is de bedoeling dat u één methode hanteert voor al uw leases.

6 Overgangsstrategieën Bij het toepassen van IFRS 16 zijn er verschillende mogelijke overgangsstrategieën voor de lessees (huurders), waaronder de Volledige Retrospectieve Aanpak (Full Retrospective Approach) en de Aangepaste Retrospectieve Aanpak (Modified Retrospective Approach). Bij de Volledige Retrospectieve Aanpak dient u IFRS 16 toe te passen op alle gepresenteerde perioden, alsof toepassing altijd al heeft plaatsgevonden. Oftewel, hierbij wordt IFRS 16 toegepast op het verslagjaar waarin IFRS 16 voor de eerste maal wordt toegepast. Ook worden de vergelijkende cijfers aangepast (van alle gepresenteerde voorgaande periodes). Bij toepassing van de Aangepaste Retrospectieve Aanpak vindt geen aanpassing plaats van vergelijkende cijfers, maar wordt het cumulatieve effect verwerkt in het beginvermogen van de periode waarin IFRS 16 voor de eerste maal wordt toegepast. Maatregelen ter bevordering van de beheersbaarheid Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen die de beheersbaarheid van uw financiële verslaggeving kunnen vergroten. Afhankelijk van uw keuze wat betreft het classificeren van servicecomponenten als leaseverplichting, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om bij de facturatie een splitsing te maken tussen financiële verplichtingen en servicecomponenten. Verder kunt u ervoor kiezen om contracten met een looptijd korter dan twaalf maanden niet als lease te activeren op de balans. Dit is namelijk niet verplicht. Een alternatief is om ieder leasecontract gelijk te behandelen, dus ook leasecontracten met een looptijd korter dan twaalf maanden, om discussie achteraf te voorkomen. Welke keuzes u maakt is sterk afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw organisatie. Een eenduidig advies kan daarom niet worden gegeven.

7 Heeft u een duidelijk beeld van uw huidige situatie? Zoals u leest staat u momenteel voor een groot aantal keuzes. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen, is het zaak dat u zo goed mogelijk op de hoogte bent van de financiële administratie van uw wagenpark. Bent u op de hoogte van al uw lease- en huurverplichtingen en de manier waarop u deze waardeert? Weet u hoe u de balansverplichtingen en journaalposten berekent en met welke frequentie u verplichtingen herwaardeert? Deze vragen zijn niet zomaar even te beantwoorden en door het hoge mutatiegehalte van autoleasing is uw situatie steeds aan verandering onderhevig, wat het extra lastig maakt om een actueel beeld van uw financiële administratie te schetsen. De IFRS 16 Readiness Check Bij Fleet Support kunnen we het ons goed voorstellen dat de IFRS 16 een groot aantal vragen bij u oproept. Daarom hebben wij de IFRS 16 Readiness Check ontwikkeld. De check helpt u om te toetsen in hoeverre uw organisatie gereed is voor IFRS 16 en welke stappen u nog moet zetten om uw organisatie klaar te stomen voor de introductie van deze nieuwe leasingstandaard. Wilt u meer informatie over de Readiness Check of advies over een goede voorbereiding op de IFRS 16? Ga naar of neem contact op met Martijn Witsel via m.witsel@fleetsupport.com.

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING?

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? INLEIDING INLEIDING De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe standaard voor het verwerken van

Nadere informatie

Leaseovereenkomsten en IFRS 16

Leaseovereenkomsten en IFRS 16 Leaseovereenkomsten en IFRS 16 Inleiding De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe standaard voor het verwerken van leaseen huurovereenkomsten. Deze standaard is van toepassing

Nadere informatie

De weg naar IFRS 16 voor uw organisatie

De weg naar IFRS 16 voor uw organisatie Fleetmanagement De weg naar IFRS 16 voor uw organisatie In januari 2016 publiceerde de International Accounting Standards Board (IASB) de IFRS 16 leasingstandaard, die grote gevolgen heeft voor beursgenoteerde

Nadere informatie

CASUS: Veranderende Leasing in de jaarrekening RJ/ IAS 17 in vergelijking met IFRS 16 en US GAAP (ASC 842)

CASUS: Veranderende Leasing in de jaarrekening RJ/ IAS 17 in vergelijking met IFRS 16 en US GAAP (ASC 842) CASUS: Veranderende Leasing in de jaarrekening RJ/ IAS 17 in vergelijking met IFRS 16 en US GAAP (ASC 842) Poeneman Groep houdt zich o.a. bezig met de verhuur van mobiele kranen, hoogwerksystemen, heftrucks,

Nadere informatie

IFRS 16, LEASEOVEREENKOMSTEN, DE IMPACT OP UW ONDERNEMING

IFRS 16, LEASEOVEREENKOMSTEN, DE IMPACT OP UW ONDERNEMING IFRS 16, LEASEOVEREENKOMSTEN, DE IMPACT OP UW ONDERNEMING STATUS UPDATE JUNE 2016 INHOUD WAT WAS DE NOODZAAK VOOR DEZE REGEL? 3 OP WIE IS DE NIEUWE REGEL VAN TOEPASSING? 3 WAT BETEKENT DE NIEUWE REGEL

Nadere informatie

Auto s en dan. Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat. Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion

Auto s en dan. Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat. Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion Auto s en dan Kopen, huren, Lease, welke keus geeft wat Robert de Heer / Toyota010 / GreenMotion De meest voorkomende leasevormen Full Operationele lease Netto Operationele lease Financial Lease Private

Nadere informatie

Averus Financial Services. Ons huismerk in leasen.

Averus Financial Services. Ons huismerk in leasen. Averus Financial Services. Ons huismerk in leasen. Leasen, onmisbaar in de zakenwereld. Meer en meer bedrijven geven het beheer van hun wagenpark, groot of klein, uit handen. Leasen is eerder regel dan

Nadere informatie

Rubriek Verslaggeving en Verslaglegging. Bent u klaar voor 2018?

Rubriek Verslaggeving en Verslaglegging. Bent u klaar voor 2018? Rubriek Verslaggeving en Verslaglegging Bent u klaar voor 2018? Rubriek Verslaggeving en Verslaglegging Bent u klaar voor 2018? In de rubriek Verslaggeving en Verslaglegging gaan we deze keer in op aandachtspunten

Nadere informatie

Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming?

Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming? Vragen hoofdstuk 8: Externe verslaggeving Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming? Externe verslaggeving is, zoals de naam al aangeeft, gericht op het verschaffen van informatie aan partijen

Nadere informatie

De gevolgen voor de jaarrekening presentatie kunnen groter zijn dan de IASB verwachtte.

De gevolgen voor de jaarrekening presentatie kunnen groter zijn dan de IASB verwachtte. Verwerken van activa van geringe waarde in de boekhouding Bedrijven die hun jaarcijfers rapporteren conform International Financial Reporting Standards (IFRS s), zoals uitgevaardigd door de International

Nadere informatie

De toekomst van leasing

De toekomst van leasing De toekomst van leasing Alle leaseovereenkomsten komen on balance In maart 2009 hebben de IASB en FASB nieuwe voorstellen gedaan voor leaseaccounting die ervoor zullen zorgen dat alle leaseovereenkomsten

Nadere informatie

213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen

213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen 213.1 Hoofdstuk 213 / Vastgoedbeleggingen artikel 11 Besluit actuele waarde; en artikel 2:390 BW. Definities 104 De volgende begrippen worden in dit hoofdstuk gebruikt. De betekenis van deze begrippen

Nadere informatie

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 Examen AA Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 DATUM: 9 januari 2019 TIJD: 13.30 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven en 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer

Nadere informatie

WAT PAST U ALS ZZP-ER?

WAT PAST U ALS ZZP-ER? ZAKELIJK OF PRIVATE LEASE WAT PAST U ALS ZZP-ER? INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE WHITEPAPER? 3 WAT IS LEASEN? 4 Twee leasevormen 4 Keuze voor zakelijke of private lease 5 ZAKELIJK LEASEN VOOR ZZP ERS 6 Wat betekent

Nadere informatie

Sytse Duiverman 12 februari 2019

Sytse Duiverman 12 februari 2019 Actualia Externe verslaggeving 2018 Sytse Duiverman 12 februari 2019 Nieuwe verslaggevingsregels voor 2018 Nieuwe Richtlijnen voor de jaarverslaggeving 2018 Belangrijkste wijzigingen (boekjaar 2018) 1/3

Nadere informatie

LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? DS LEASE

LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? DS LEASE DS LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? DS LEASE DS LEASE DS LEASE helpt u met het maken van de JUISTE KEUZE Uw bedrijf is uw leven, het groeit met u mee. En met die groei staan er steeds meer auto

Nadere informatie

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? 2 PEUGEOT LEASE HELPT U MET HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. EN MET DIE GROEI STAAN ER STEEDS MEER AUTO S VOOR

Nadere informatie

Lease. Service op maat

Lease. Service op maat Lease Service op maat Leasen via Santander Consumer Finance Het leasen van een auto is een uitstekende manier om werkkapitaal vrij te houden of vrij te maken. Maar bijvoorbeeld ook om de operationele zaken

Nadere informatie

Toyota Financial Services Onbezorgd rijplezier. Zakelijk

Toyota Financial Services Onbezorgd rijplezier. Zakelijk Toyota Financial Services Onbezorgd rijplezier Zakelijk 01. Toyota Financial Services 02. Verstandig geleased 04. Financial Lease 05. Netto Operational Lease 06. Full Operational Lease 08. Optionele componenten

Nadere informatie

IFRS 16: Lease accounting

IFRS 16: Lease accounting IFRS 16: Lease accounting Effectief voor boekar dat start vanaf 1 nuari 2019 December 2017 IFRS 16: Lease accounting De IASB heeft de nieuwe IFRS 16 lease-standard geïntroduceerd, om de problematiek omtrent

Nadere informatie

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ LEASING

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ LEASING www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ LEASING MOBIEL+ LEASING DE MEERWAARDE VAN MITSUBISHI Niet alle meerwaarde van het rijden in een Mitsubishi is direct zichtbaar. Daarom biedt Mitsubishi u Mobiel+.

Nadere informatie

Lease Accounting. Is de risk en rewards - benadering de beste benadering?

Lease Accounting. Is de risk en rewards - benadering de beste benadering? Is de risk en rewards - benadering de beste benadering? Erasmus Universiteit Rotterdam Bachelorscriptie Bedrijfseconomie Sectie: Accounting, Auditing and Control Scriptiebegeleider: Dhr. A.Tukker Geschreven

Nadere informatie

De autoleasemaatschappij met een eerlijk geluid.

De autoleasemaatschappij met een eerlijk geluid. De autoleasemaatschappij met een eerlijk geluid. Over Claxion Toonaangevend in autolease Claxion is een eigentijds leasebedrijf voor de particuliere en zakelijke markt in Midden- Nederland met een geheel

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9 12.000 18.000 26.000 25.000 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 9 Opgave 1 a. Wat zijn de grote verschillen tussen financial- en operational leasing? Financial leasing Langlopende overeenkomst Leasetermijn

Nadere informatie

Private lease. maart 2015. bkr.nl

Private lease. maart 2015. bkr.nl Private lease maart 2015 BKR pleit voor bescherming van consumenten 2 Private lease, het leasen van een auto door een particulier, is in opkomst en wint snel aan populariteit. Deze ontwikkeling is voor

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN HOOFDSTUK 9 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Wat zijn de grote verschillen tussen financial- en operational leasing? Financial leasing Langlopende overeenkomst Leasetermijn gelijk aan de economische levensduur Contract

Nadere informatie

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019 Startdatum van de periode waarop de betrekking heeft 1 januari 2018 Einddatum van de periode waarop de betrekking heeft 31 december 2018 Jaarrekening vastgesteld (J/N) Datum deponering 1 INHOUD Jaarverslag2

Nadere informatie

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT LEASE HELPT U MET HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. EN MET DIE GROEI STAAN ER STEEDS MEER AUTO S VOOR

Nadere informatie

CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? CITROËN BUSINESS FINANCE HELPT U MET HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE Uw bedrijf is uw leven, het groeit met u mee. En met die groei staan er

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen? Twee lease vormen Keuze voor zakelijke

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam ANBI Publicatie 2017 Stichting DOB Ecology, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2017 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2017 5 Algemene grondslagen

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam ANBI Publicatie 2018 Stichting DOB Ecology, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2018 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2018 5 Algemene grondslagen

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) De geconsolideerde jaarrekening werd opgesteld volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Voor de geconsolideerde jaarrekening worden dezelfde grondslagen voor financiële verslaggeving

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen Twee lease vormen Mogelijkheden voor zzp

Nadere informatie

Jaarverantwoording [titel] Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel] Informatie over de rechtspersoon [titel]

Jaarverantwoording [titel] Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel] Informatie over de rechtspersoon [titel] . INHOUD. Jaarverantwoording [titel]...1 Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel]... 1 Informatie over de rechtspersoon [titel]... 1 Informatie over de rapportage [titel]... 1 Jaarrekening

Nadere informatie

Leasen in drie simpele stappen

Leasen in drie simpele stappen Leasen in drie simpele stappen 1 Nederland kent talrijke leasemaatschappijen. U kiest voor Fiat Financial Solutions. Als financieringsmaatschappij van Fiat Group Automobiles SA zijn we als geen ander op

Nadere informatie

1 Zakelijk Audi rijden. Zakelijk Audi rijden.

1 Zakelijk Audi rijden. Zakelijk Audi rijden. 1 Zakelijk Audi rijden Zakelijk Audi rijden. 2 Zakelijk Audi rijden Kiezen voor Audi is kiezen voor kwaliteit. Als zakelijke rijder mag u hoge eisen stellen aan betrouwbaarheid. Voor uw mobiliteit moet

Nadere informatie

Lease of financiering

Lease of financiering CITROËN Lease of financiering MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! BETAAL PRECIES ZOALS U WILT Bij Citroën Financial Services heeft u ruime keuze uit lease- en financieringsmogelijkheden. Voor

Nadere informatie

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST. Voor zelfstandige ondernemers en bedrijven

Nadere informatie

1 Zakelijk Audi rijden. Zakelijk Audi rijden

1 Zakelijk Audi rijden. Zakelijk Audi rijden 1 Zakelijk Audi rijden Zakelijk Audi rijden 2 Zakelijk Audi rijden Kiezen voor Audi is kiezen voor kwaliteit Als zakelijke rijder mag u hoge eisen stellen aan betrouwbaarheid. Voor uw mobiliteit moet u

Nadere informatie

Leasen met voorrang. VWPFS Lease Brochure DutchLease v5.indd :38

Leasen met voorrang.  VWPFS Lease Brochure DutchLease v5.indd :38 Leasen met voorrang www.dutchlease.nl VWPFS112-08 Lease Brochure DutchLease v5.indd 1 23-07-15 17:38 Zeker als u in een MKB organisatie werkt, is het beheer van uw wagenpark vaak slechts een onderdeel

Nadere informatie

De invloed van IFRS 16 Leases op de jaarrekening van lessees

De invloed van IFRS 16 Leases op de jaarrekening van lessees THEMA De invloed van IFRS 16 Leases op de jaarrekening van lessees Coen Arnold en Jay Tahtah SAMENVATTING In deze bijdrage wordt verslag gedaan van de verwachte gevolgen van IFRS 16 Leases voor lessees

Nadere informatie

CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? CITROËN BUSINESS FINANCE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? CITROËN BUSINESS FINANCE HELPT U MET HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE Uw bedrijf is uw leven, het groeit met u mee. En met die groei staan er

Nadere informatie

Alles draait om drive

Alles draait om drive Alles draait om drive MENSEN MET DRIVE Mensen met drive maken het verschil twee Persoonlijk en servicegericht J&T Autolease is een servicegerichte leasemaatschappij met een directe en persoonlijke manier

Nadere informatie

CITROËN Business Finance

CITROËN Business Finance CITROËN Business Finance ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM EEN LEASEVORM VOOR ELKE FASE VAN UW BEDRIJF UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. En met die groei staan er steeds meer auto s voor de deur.

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 1 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing 1.1 Inleiding In het boek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie heb je geleerd om boekingen te

Nadere informatie

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2015 Balans Staat van baten en lasten Toelichting

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2015 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen Financiële verantwoording 2015 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Balans per 31 december 2015 ACTIVA 31 december 2015 31 december 2014 Vaste activa Materiële

Nadere informatie

IFRS 16 en de vastgoedwereld

IFRS 16 en de vastgoedwereld IFRS 16 en de vastgoedwereld De veranderende regelgeving ten aanzien van de boekhoudkundige standaarden Onder IFRS 16 zal het onderscheid tussen operational en financial leases komen te vervallen waardoor

Nadere informatie

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015 FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2015 Stichting Toon Hermans Huis Roermond Balans per 31 december 2015 Activa Passiva Materiele vaste activa Stichtingsvermogen 180.094 55.446

Nadere informatie

Naam van de rechtspersoon Zetel van de rechtspersoon. Datum van vaststelling van de jaarrekening 25 oktober 2018

Naam van de rechtspersoon Zetel van de rechtspersoon. Datum van vaststelling van de jaarrekening 25 oktober 2018 . Startdatum van de huidige financiële rapportageperiode 1 januari Einddatum van de huidige financiële rapportageperiode 31 december Datum deponering 30 oktober 2018 1 INHOUD. Jaarverantwoording... 2 Informatie

Nadere informatie

Ten geleide bij editie RJk-bundel

Ten geleide bij editie RJk-bundel Ten geleide bij editie 2005 - RJk-bundel INLEIDING Voor u ligt alweer de tweede editie van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving voor kleine rechtspersonen (RJk-bundel). Deze editie is net als de vorige

Nadere informatie

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015.

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015. UITWERKING EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING 2 (oude stijl) Opgave 1 (34 punten) Vraag 1 (3 punten) Geef gemotiveerd aan of de waarderingsgrondslag die Margriet hanteert voor de deelneming in Dora in overeenstemming

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880 EXTERNE VERSLAGGEVING 2 EXAMEN D.D. 5 JANUARI 2016 Uitwerking en puntenverdeling t.b.v. normeringsvergadering Opgave 1 (22 punten) Vraag 1 (3 punten) Noem drie functies van het kasstroomoverzicht. Het

Nadere informatie

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting door Y. 1473 woorden 5 juli 2017 6,5 13 keer beoordeeld Vak M&O Stichting en vereniging Hoofdstuk 1 Een organisatie is een samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Huurovereenkomsten gaan op de balans van huurders komen

Huurovereenkomsten gaan op de balans van huurders komen Huurovereenkomsten gaan op de balans van huurders komen mr. drs. J.B. Backhuijs, mr. J. Tahtah, mr. A. Scholten en mr. A.C. Draisma * 1. Inleiding De verwerking van leaseovereenkomsten (zoals huurovereenkomsten)

Nadere informatie

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016

FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016 FINANCIËLE VERANTWOORDING STICHTING TOON HERMANS HUIS ROERMOND 2016 Stichting Toon Hermans Huis Roermond Balans per 31 december 2016 Activa Passiva Materiele vaste activa Stichtingsvermogen 183.014 180.094

Nadere informatie

LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG!

LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! BETAAL PRECIES ZOALS U WILT BIJ PEUGEOT FINANCE HEEFT U RUIME KEUZE UIT LEASE- EN FINANCIE- RINGSMOGELIJKHEDEN. VOOR ELKE PORTEMONNEE

Nadere informatie

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING

Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING Stichting Steunfonds Zuster Kueter JAARREKENING 2012 1 JAARREKENING 2012 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 Bestuur en vaststelling jaarrekening 3 Balans per 31 december 2012 4 Resultatenrekening 2012

Nadere informatie

DS OPERATIONAL LEASE DS FINANCIAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

DS OPERATIONAL LEASE DS FINANCIAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? DS OPERATIONAL LEASE DS FINANCIAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? 2 ZAKELIJKE LEASE Altijd een leasevorm die bij u en uw bedrijf past Uw bedrijf is uw leven, het groeit met u

Nadere informatie

CITROËN Business Finance

CITROËN Business Finance CITROËN BUSINESS FINANCE CITROËN Business Finance ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM EEN LEASEVORM VOOR ELKE FASE VAN UW BEDRIJF CITROËN BUSINESS FINANCE UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. En met

Nadere informatie

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2016 Balans Staat van baten en lasten Toelichting

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2016 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen Financiële verantwoording 2016 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Balans per 31 december 2016 ACTIVA 31 december 2016 31 december 2015 Vaste activa Materiële

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 141.403 83.813 Vlottende activa Vorderingen 56.120 115.269 Liquide middelen

Nadere informatie

Beoordelingsmodel. Opgave 1. Eindexamen havo m&o 2013-II. - havovwo.nl. 1 maximumscore 2 (10.000 1,025 1,028 1,031 1,036 1,05) 10.000 = 1.

Beoordelingsmodel. Opgave 1. Eindexamen havo m&o 2013-II. - havovwo.nl. 1 maximumscore 2 (10.000 1,025 1,028 1,031 1,036 1,05) 10.000 = 1. Beoordelingsmodel Opgave 1 1 maximumscore 2 (10.000 1,025 1,028 1,031 1,036 1,05) 10.000 = 1.817,48 2 maximumscore 2 1,05 (10.000 1,02 5 10.000) = 1.092,85 3 maximumscore 1 De AEX-index geeft een gemiddelde

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting Waga Winschoten. Fin verslag Stichting Waga 2018.xlsx

Financieel verslag Stichting Waga Winschoten. Fin verslag Stichting Waga 2018.xlsx Financieel verslag 2018 Stichting Waga Winschoten Pagina 1 Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2017 3 Staat van baten en lasten 2017 4 Toelichting op de balans en de staat van baten en lasten

Nadere informatie

Zorgt IFRS 16 vanuit het oogpunt van de investeerders voor een getrouwer beeld van het presteren van een onderneming dan IAS 17?

Zorgt IFRS 16 vanuit het oogpunt van de investeerders voor een getrouwer beeld van het presteren van een onderneming dan IAS 17? Erasmus Universiteit Rotterdam Erasmus School of Economics Bachelorscriptie Accounting 2016/2017 Zorgt IFRS 16 vanuit het oogpunt van de investeerders voor een getrouwer beeld van het presteren van een

Nadere informatie

CHILDREN ASKING, H.I. AMBACHT /4.

CHILDREN ASKING, H.I. AMBACHT /4. CHILDREN ASKING, H.I. AMBACHT 18-06-2016/4. ALGEMENE TOELICHTING Algemeen De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met uitgegeven door de Raad voor de Jaarverslaggeving. Richtlijn 650 Fondsenwervende

Nadere informatie

Huur en operationele lease in de jaarrekening

Huur en operationele lease in de jaarrekening Huur en operationele lease in de jaarrekening IFRS 16 18 mei 2017 Bij u vandaag Richard Take Training en advisering financieel management Qualified Lease Management 0653523003 r.take@horden.com 2 1 AGENDA

Nadere informatie

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid

Houwd besc Huisvesting nader huisvesting nader beschouw Sligro Food Group heeft een uitgebreid huisvesting nader beschouwd Sligro Food Group heeft een uitgebreid vestigingennetwerk van voornamelijk supermarkten, zelfbedieningsgroothandels en distributiecentra. Van een deel van de vestigingen zijn

Nadere informatie

Financiële staten. a) IAS 1, Presentatie van de jaarrekening

Financiële staten. a) IAS 1, Presentatie van de jaarrekening Financiële staten Geconsolideerde winst- en verliesrekening Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten Geconsolideerde balans Geconsolideerd kasstroomoverzicht Geconsolideerd

Nadere informatie

veelgestelde vragen Private lease

veelgestelde vragen Private lease veelgestelde vragen Private lease 1. Wat houdt private lease in? 2. Wat zijn voordelen van private lease? 3. Wat zit er in de maandprijs, die ik betaal? 4. Wat is het verschil tussen privé lease, private

Nadere informatie

De vrijheid om te kiezen

De vrijheid om te kiezen De vrijheid om te kiezen LEASE met onze lease- en financieringsvormen voor u en uw bedrijf Producten in deze brochure: Financial Lease Nett Operational Lease Full Operational Lease LEASE WAT VIND IK WAAR?

Nadere informatie

CITROËN FINANCIAL LEASE CITROËN OPERATIONAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

CITROËN FINANCIAL LEASE CITROËN OPERATIONAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? 2 ALTIJD EEN LEASEVORM DIE BIJ U EN UW BEDRIJF PAST Uw bedrijf is uw leven, het groeit met u mee. En met die groei staan er steeds meer auto s voor

Nadere informatie

Financieel verslag 2015

Financieel verslag 2015 Financieel verslag 2015 Inhoud Jaarrekening 2 Balans per 31 december 2015 3 Winst- en verliesrekening 2015 4 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 5 Overige gegevens 10 Statutaire regeling

Nadere informatie

Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Nota afschrijvingsbeleid voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Inhoudsopgave 1. INLEIDING 4 2. BEGRIPPENKADER 4 3. ACTIVEREN 5 3.1 INVESTERINGEN 5 3.2 DREMPELBEDRAG 5 3.3 WAARDERINGSGRONDSLAG

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 218 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 218 JAARREKENING

Nadere informatie

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Suzuki Financial Services Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Heeft u voor uw nieuwe Suzuki motor financiële flexibiliteit nodig? Kies dan voor Suzuki

Nadere informatie

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over Verkort finacieel verslag OVER 2016 van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD deel Balans per 31 december 2016 2 Exploitatierekening over 2016 3 Toelichting op de jaarrekening 4 1 Balans per 31 december 2016

Nadere informatie

Uw lease-overeenkomst loopt af

Uw lease-overeenkomst loopt af Uw lease-overeenkomst loopt af 02 03 Nieuwe tijden, volop kansen. Over een aantal maanden stopt uw financiële overeenkomst met Daimler Fleet Management. Misschien wilt u nog een tijdje doorrijden in uw

Nadere informatie

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen Kennis Vraag 1 Miriam wil haar eigen kapperszaak beginnen. Aangezien ze geen eigen vermogen heeft, wil ze haar kapperszaak financieren met behulp van crowdfunding.

Nadere informatie

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Pagina 1 INHOUD 1 Balans op 31 december 2014 (na resultaatverdeling) 2 Winst- en Verliesrekening

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave 3-5. Hoofdstuk 1: Inleiding 6. 1.1 Inleiding 7. 1.2 Probleemstelling 7. 1.3 Deelvragen 8

Voorwoord. Inhoudsopgave 3-5. Hoofdstuk 1: Inleiding 6. 1.1 Inleiding 7. 1.2 Probleemstelling 7. 1.3 Deelvragen 8 2 Inhoudsopgave Voorwoord I Inhoudsopgave 3-5 Hoofdstuk 1: Inleiding 6 1.1 Inleiding 7 1.2 Probleemstelling 7 1.3 Deelvragen 8 1.4 Aanleiding tot de probleemstelling en de doelstelling 8 1.5 Methodologie

Nadere informatie

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling.

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FINANCE & RISKMANAGEMENT DINSDAG 6 OKTOBER 2015 08.45-11.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

IFRS16 Leases: geen goed plan!

IFRS16 Leases: geen goed plan! IFRS16 Leases: geen goed plan! In januari 2016 publiceert de IASB een nieuwe boekhoudstandaard voor leasecontracten onder de naam IFRS16. Deze standaard is met veel pijn en moeite tot stand gekomen. De

Nadere informatie

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Stichting 070Watt Pletterijkade 15 2515 SG Den Haag KvK-nummer: 60690461 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Inhoud ACCOUNTANTSVERSLAG Samenstellingsverklaring Resultaat-analyse Financiële positie JAARSTUKKEN

Nadere informatie

Rapport inzake jaarrekening. 1 september 2013 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort. te Amersfoort

Rapport inzake jaarrekening. 1 september 2013 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort. te Amersfoort Rapport inzake jaarrekening 1 september 213 31 augustus 214 Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort INHOUD JAARVERSLAG 1 Samenstellingsverklaring 2 Algemeen 3 Bestemming van het resultaat 213-214 4

Nadere informatie

IFRS 16: Schadeherstel voordat er deuken komen

IFRS 16: Schadeherstel voordat er deuken komen IFRS 16: Schadeherstel voordat er deuken komen IFRS 16 s: - Voor wie (niet), - Wat is het verschil met de bestaande regels, - Wat kun of moet je er NU mee? Henk Uunk, Tweuus IFRS 16 s: Voor wie (niet)?

Nadere informatie

ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT FINANCIAL LEASE PEUGEOT OPERATIONAL LEASE

ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT FINANCIAL LEASE PEUGEOT OPERATIONAL LEASE ZAKELIJKE LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT FINANCIAL LEASE PEUGEOT OPERATIONAL LEASE 2 ALTIJD EEN LEASEVORM DIE BIJ U EN UW BEDRIJF PAST UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE.

Nadere informatie

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 Beter Bed Holding N.V. halfjaarcijfers 2009 1 Inhoudsopgave 1. Geconsolideerde balans. 3 2. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening.. 4 3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht.....

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

Halfjaarbericht 2015. N.V. Dico International

Halfjaarbericht 2015. N.V. Dico International Halfjaarbericht 2015 N.V. Dico International Inhoud Jaarverslag Directieverslag N.V. Dico International Verkorte halfjaarcijfers 2015 1. Verkort overzicht financiële positie per 30 juni 2015 2. Verkort

Nadere informatie

De RJ nodigt u uit tot het inzenden van reacties en commentaren op deze RJ-Uiting. Deze ziet de RJ graag uiterlijk 1 mei 2006 tegemoet.

De RJ nodigt u uit tot het inzenden van reacties en commentaren op deze RJ-Uiting. Deze ziet de RJ graag uiterlijk 1 mei 2006 tegemoet. RJ-Uiting 2006-1 Ten geleide De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft het verzoek ontvangen om een uitspraak te doen over de verwerking in de jaarrekening van om niet verkregen en gekochte CO2 emissierechten.

Nadere informatie

Special nieuwe standaard van Joint Ventures

Special nieuwe standaard van Joint Ventures Special nieuwe standaard van Joint Ventures Audit І Tax І Advisory Nieuwe standaard Joint Ventures Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Joint operations en joint ventures... 3 3. Veranderingen in de verslaggeving

Nadere informatie

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit Zodat u efficiënt kunt ondernemen Financial Lease dat is onze specialiteit Inhoud Alpha Credit Nederland. Dé autofinancierder van Nederland. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Financial Lease

Nadere informatie

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd

Suzuki Financial Services. Financiële flexibiliteit, full service Operational Lease of goed en betrouwbaar verzekerd Suzuki Financial Services Financiële flexibiliteit, full service Operational of goed en betrouwbaar verzekerd Welke financiering past bij u? Betreft de aankoop van uw Suzuki motor een zakelijke aankoop?

Nadere informatie

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2017 Balans Staat van baten en lasten Toelichting

Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen. Financiële verantwoording 2017 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Stichting Velorama gevestigd te Nijmegen Financiële verantwoording 2017 Balans Staat van baten en lasten Toelichting Balans per 31 december 2017 ACTIVA 31 december 2017 31 december 2016 Vaste activa Materiële

Nadere informatie

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie Financiering 5

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie Financiering 5 Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie Financiering 5 K= Kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen of

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 291/84 VERORDENING (EU) 2017/1989 VAN DE COMMISSIE van 6 november 2017 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1126/2008 tot goedkeuring van bepaalde internationale standaarden voor jaarrekeningen

Nadere informatie

PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM

PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM EEN LEASEVORM VOOR ELKE FASE VAN UW BEDRIJF UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. EN MET DIE GROEI STAAN ER STEEDS MEER AUTO S VOOR DE DEUR. OF MISSCHIEN

Nadere informatie

Stichting Noppes Midden-Holland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA

Stichting Noppes Midden-Holland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 140.539 141.403 Vlottende activa Vorderingen 220.726 56.120 Liquide middelen

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 19.12.2015 L 333/97 VERORDENING (EU) 2015/2406 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2015 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1126/2008 tot goedkeuring van bepaalde internationale standaarden voor jaarrekeningen

Nadere informatie