Overzicht formulieren en procedures Projectmatig Werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht formulieren en procedures Projectmatig Werken"

Transcriptie

1 Overzicht formulieren en procedures Projectmatig Werken Fasering Formulieren Procedure Initiatief Projectmelding Een kansrijk idee wordt verwoord op een projectmeldingsformulier. De bedoeling is dat er formele ruimte (voorbereidingskrediet) wordt vrijgemaakt om de eerste activiteiten ten behoeve van een project uit te kunnen voeren. Het gaat dan vooral om verkennende/onderzoekende activiteiten met het doel legitimatie en draagvlak zichtbaar te krijgen Startdocument (projectplan) Beslisdocument In dit document staan de afspraken vermeld die tussen de opdrachtgever en de (beoogd) projectleider zijn gemaakt. Let op, het gaat hier om afspraken in een vrij prematuur stadium. De afspraken behelzen dan ook zaken die rondom deze eerste fase bekend zijn, bijvoorbeeld de te maken kosten voor een haalbaarheidsonderzoek. Bij continuering zal een breder document (plan van aanpak) basis vormen voor verdere afspraken. Wanneer een plan van aanpak aan het eind van de ontwerpfase wordt gemaakt, moet in het startdocument worden opgenomen welke ruimte de projectgroep krijgt voor de eerste drie fasen. Dit document vormt de basis voor de beslissing wel of niet door te gaan met het project. Pas nadat goedkeuring is verkregen door opdrachtgever kan de projectleider verder naar de volgende fase. Bij een vervolg zal de opdrachtgever parallel aan projectorganisatie de opdrachtgeverstructuur (bijvoorbeeld stuurgroep) moeten organiseren. Ook zal de benodigde capaciteit formeel moeten worden geregeld. Definitie Beslisdocument In de definitiefase heeft de projectgroep precies verwoord wat het uiteindelijke resultaat van het project zal zijn. op basis van deze formulering kan een redelijk exacte inschatting gemaakt worden van de kosten van de ontwerpfase en een betere raming van de totale projectkosten. Tevens kan de projectleider met meer zekerheid aangegeven welke deskundigheden in de groep nodig of gewenst zijn.

2 Plan van Aanpak Ten behoeve van de project start up (PSU) kan een document worden opgesteld waarin elementen van de voorgaande documenten bij elkaar komen. Doel is (nieuwe) betrokkenen te informeren over de stand van zaken met betrekking tot alle aspecten om een gelijkwaardig uitgangspunt voor iedereen te creëren. Hiermee kan men in de PSU sneller tot de kern van het project komen. Hoewel zo veel mogelijk in dit plan vast staat, zal blijken dat delen van de begroting nog onduidelijk zijn, zolang het ontwerp niet is uitgewerkt. Op basis van het ontwerp zal dit deel van het plan opnieuw beoordeeld moeten worden op haalbaarheid (kosten baten analyse). Vooral dit staat in het beslisdocument in de ontwerpfase. Men kan ook kiezen voor het maken van een plan van aanpak na de ontwerpfase, wanneer alle denkwerk is verricht. In dat geval zal er een ander document moeten worden opgesteld, waarin de aanpak van de eerste drie fasen wordt uitgewerkt. De beste plek hiervoor is het startdocument, waarin de ruimte voor de eerste drie fasen is geregeld (projectplan). Ontwerp Beslisdocument In deze fase is de gehele weg die afgelegd moet worden om het resultaat te bereiken, zichtbaar geworden. Hierdoor is preciezer bekend welke kosten en tijd gemoeid zullen (moeten) zijn om het uiteindelijk gewenste resultaat te behalen. Hierin kan scherp naast elkaar worden gezet het projectresultaat en de daarvoor benodigde kosten. Hier valt dus de finale beslissing of men het er voor over heeft. Nu kan nog de keus gemaakt worden het doel naar beneden bij te stellen om daarmee kosten te besparen, of het doel te handhaven en daarvoor eventuele hogere kosten voor lief te nemen. Het ontwerp geeft een precieze onderbouwing voor de te maken kosten en de relatie van de activiteiten ten opzichte van het te Voorbereiding Beslisdocument en voortgangsrapportage realiseren doel. In de voorbereidingsfase worden de eerste stappen ondernomen die een latere realisatie vergemakkelijken. Bestellingen worden gedaan, detailtekeningen gemaakt, etc. In deze fase, evenals de realisatiefase zal niet snel de beslissing worden genomen het project af te blazen. Tenzij. Alleen bij grote afwijkingen van het oorspronkelijke plan, zullen opnieuw gesprekken met de opdrachtgever moeten worden gevoerd. Nieuwe inzichten kunnen keuzes beïnvloeden, zelf nadat goedkeuring is verleend. Het is dan ook van belang tijdens de voorbereidings-

3 Realisatie Beslisdocument en voortgangsrapportages en realisatiefase goede rapportages te maken op basis waarvan projectleider en opdrachtgever zicht krijgen op dergelijke afwijkingen. Zij kunnen dan tijdig eventuele stappen ondernemen. Vooral voor de realisatiefase geldt wat hiervoor bij de voorbereidingsfase is gezegd. De rapportage kan heel goed verbonden worden aan de planning zoals die in het ontwerp is gemaakt. Dit betekent dat belanghebbenden vooraf kunnen zien waarover verslag zal worden gedaan. Wanneer planning en realisatie op elkaar lijken, is dit goed voor het vertrouwen. Nazorg Evaluatierapport In feite vindt hier de oplevering van het projectresultaat plaats (of heeft oplevering plaatsgevonden). In het eindrapport kunnen afspraken over naderhand nog te verrichten activiteiten worden opgenomen. De (financiële) verantwoording over het totale project vindt nu plaats. Verder is het van belang het functioneren van de projectgroep aan een evaluatie te onderwerpen, zodat aanbevelingen voor nieuwe projecten kunnen worden meegenomen.

4 Meldingsformulier Initiatiefnemer: Datum: Aanleiding: Idee/onderwerp: Achtergrond (probleem): Voorlopige oplossing: Betrokkenen: Voorstel keuze projectleider: Doel volgende fase: Voorstel onderzoeksaanpak: Aanloopkosten (geld en tijd): Start- en einddatum: Beslisdocument initiatief Project: Datum: Projectleider: In/aanleiding: Onderbouwing/argumenten door te gaan naar volgende fase: Doel (voorlopig): Projectleider: Overzicht betrokkenen: Projectgroepleden: Relatie andere projecten/regulier werk: Aanpak volgende fase: Beheersfactoren definitiefase: - Kosten - Tijd - Organisatie - Informatie - Kwaliteit Raming kosten gehele project: Start- en einddatum: Ondertekening opdrachtgever: projectleider:

5 Beslisdocument definitie Project: Datum: Projectleider Onderbouwing/argumenten door te gaan naar volgende fase: Doel: randvoorwaarden functionele eisen operationele eisen ontwerpbeperkingen Aanpak volgende fase: Beheersfactoren ontwerpfase: - Kosten - Tijd - Organisatie structuur stuurgroep/projectgroep bevoegdheden/verantwoordelijkheden - Informatie communicatie intern/extern - Kwaliteit Raming kosten gehele project: Datum gesprek beslisdocument ontwerpfase Ondertekening opdrachtgever: Projectleider:

6 Plan van aanpak Projectnaam: Achtergrond: Projectopdracht: Doelstelling: Projectactiviteiten: randvoorwaardelijke activiteiten verantwoordelijken voor (deel)activiteiten Projectgrenzen en randvoorwaarden: beheersfactoren Projectleider: groepering activiteiten (voorbereidend, uitvoerend, etc) inhoudelijke factoren (breedte en diepte) Producten: Deel- of tussenproducten die onderdeel uitmaken van het totale eindresultaat. Ieder deelproduct zou gezien kunnen worden als een mijlpaal, waarna een volgend product kan worden ontwikkeld. De onderlinge relatie tussen de deelproducten zichtbaar maken (randvoorwaardelijk) Kwaliteitsbewaking: normen controles terugkoppeling Beschrijving van de projectorganisatie Organisatie: functies beschikbaarheid medewerkers bevoegdheden wijze van rapporteren o opdrachtgever, stuurgroep o frequentie o inhoud (kengetallen) Informatie: communicatie coördinatie vergaderen tijdverantwoording/voortgangsbewaking verslaglegging communicatievormen archivering Planning: Kosten en baten overzicht: Risico-analyse intern extern Ondertekening opdrachtgever: projectleider:

7 Beslisdocument ontwerp Project: Datum: Projectleider Onderbouwing/argumenten door te gaan naar volgende fase: Doel: randvoorwaarden functionele eisen operationele eisen ontwerpbeperkingen Aanpak volgende fase: Beschrijving activiteiten: groepering activiteiten deelprojecten (aanvullende) randvoorwaarden voor realisatie Planning: overzicht start en einddata deelactiviteiten overzicht doorlooptijden mijlpalen kritieke pad Beheersfactoren voorbereidings- en realisatiefase: - Kosten - Tijd - Organisatie - Informatie - Kwaliteit Raming structurele kosten projectresultaat na oplevering: Ondertekening opdrachtgever: projectleider:

8 Beslisdocument voorbereiding/realisatie Project: Datum: Projectleider Onderbouwing/argumenten door te gaan naar volgende fase: Doel: randvoorwaarden functionele eisen operationele eisen ontwerpbeperkingen Aanpak volgende (deel)fase: Planning: Realisatie: overzicht start en einddata per onderwerp/activiteit: deelactiviteiten welke afwijking? overzicht doorlooptijden welke actie? mijlpalen kritieke pad Beheersfactoren voorbereidings- en realisatiefase: Realisatie: per beheersfactor: - Kosten welke afwijking? - Tijd welke actie? - Organisatie - Informatie - Kwaliteit Raming structurele kosten projectresultaat na oplevering: (bijstelling vorige raming): Ondertekening opdrachtgever: projectleider:

9 Evaluatierapport Project: Doel: Inhoudelijke evaluatie doel gehaald: binnen toegestane middelen: Procesmatige evaluatie relatie opdrachtgever: leiderschap: samenwerking: kwaliteiten: communicatie intern: communicatie extern: Aanbevelingen: inhoudelijk: procesmatig: Datum: Projectleider: Waarom wel/niet? Oorzaken van goed of slecht functioneren:

10 Organisatorische inbedding projectmatig werken Om projectmatig werken succesvol een plek te geven binnen de staande organisatie zal er een hulpstructuur moeten worden gebouwd waarin duidelijkheid ontstaat over rollen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van betrokken partijen. De belangrijkste functies zijn de besturende en de uitvoerende. Men kiest voor een projectorganisatie wanneer de reguliere organisatie niet geschikt (genoeg) is om het voorliggende vraagstuk/probleem op efficiënte wijze op te lossen. In de regel komt dit neer op het feit dat vanuit verschillende organisaties en/of afdelingen medewerkers tegelijkertijd bij het vraagstuk betrokken moeten zijn om de complexiteit goed aan te kunnen. Bij grotere projecten gaat het meestal om meerdere organisaties, waarbij een opdrachtgevende stuurgroep wordt gevormd, waarin alle betrokken partijen zitting en stem hebben. Bij projecten die binnen een organisatie kunnen worden uitgevoerd, maar meerdere afdelingen overstijgen, kan een lid van het MT (sectorhoofd) als opdrachtgever fungeren. Voor de verdere uitwerking wordt uitgegaan van de grotere complexe projecten. Waar stuurgroep staat kan tevens opdrachtgever worden gelezen wanneer het kleinschaliger projecten betreft. De besturende (en controlerende) functie kan worden uitgevoerd door een stuurgroep. Hierin hebben zitting de bestuurders van de organisaties die betrokken zijn bij de realisatie van het project. Zij zullen met elkaar tot afspraken moeten komen over de wijze waarop de besluitvorming binnen de stuurgroep plaatsvindt. Het is van belang dat ieders inbreng hierin voldoende is gewaarborgd, zodat een evenwichtige besluitvorming met een breed draagvlak mogelijk wordt. Namens de stuurgroep is er één (gedelegeerd) opdrachtgever die het contact met de projectleider onderhoudt. In de stuurgroep hebben in ieder geval de/een verantwoordelijk wethouder en de projectleider zitting, aangevuld met bestuurders van andere betrokken organisaties. Hier kan ook voor een andere constructie gekozen worden, waarbij de mate van verantwoordelijkheid van een bepaalde partij een rol speelt. Bij een gelijke verantwoordelijkheid (inbreng) zal er een stuurgroep zijn zoals boven geformuleerd. Wanneer een partij een onevenredig grote verantwoordelijkheid draagt, dan kan deze partij er voor kiezen de belangen van anderen te laten verwoorden via een klankbordgroep of (tijdelijke) adviesgroepen. De projectgroep bestaat uit de meest efficiënte mix van medewerkers met de noodzakelijke kennis en vaardigheden uit betrokken organisaties. De projectleider zorgt voor de aansturing van/binnen de projectgroep. Met betrekking tot de benodigde capaciteit ten behoeve van het werk binnen de projectgroep zorgt de projectleider door middel van overleg met het management in de reguliere organisatie voor afstemming en goedkeuring. Wanneer planningen niet gehaald worden vanwege te lage capaciteit zal dit vraagstuk binnen het MT van de reguliere organisatie, evt. in overleg met het bestuur tot oplossing moeten worden gebracht door nieuwe prioriteitsstelling. De stuurgroep en de projectgroep kunnen zich, zoals gezegd, laten bijstaan door anderen in de vorm van adviesgroepen, klankbordgroepen, werkgroepen, etc. permanent, of incidenteel. De rol, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de opdrachtgever en de projectleider moeten aan het begin geregeld worden en voor beide partijen duidelijk zijn. Voorbeelden van verantwoordelijkheden van de opdrachtgever zijn: Het nemen van beslissingen. Het scheppen van duidelijkheid in onduidelijke situaties.

11 Het zorgen voor voldoende autorisatie van het management van de organisatie voor de uitvoering van het project. Het scheppen van voldoende draagvlak binnen de organisatie voor het project, dat wil zeggen dat anderen het nut inzien van het project. Het meedenken met de projectgroep. Het bewaken van de voortgang. Het beschikbaar stellen en het bewaken van het budget. Het bewaken van de kwaliteit. De projectleider heeft de volgende verantwoordelijkheden: Zorgen voor een juist plan van aanpak. Bekend maken van het plan van aanpak bij betrokkenen. Goedkeuring verkrijgen voor het plan van aanpak bij de opdrachtgever. Onderhandelen met de opdrachtgever. Voortgang rapporteren aan de opdrachtgever. Dit betreft inzet van mensen en middelen. Zorgen voor externe communicatie. Dit betreft o.a. het overleg met en verantwoording aan de opdrachtgever en de afdelingsmanagers die de projectleden hebben geleverd. Het vragen (eisen) van duidelijkheid bij de opdrachtgever in onduidelijke situaties. De dagelijkse leiding nemen binnen het team. Voorzitten van de projectteamvergaderingen. Zorgen voor een goede motivatie binnen het projectteam. Oplossen van conflicten tussen projectmedewerkers onderling en met anderen uit de organisatie. De projectleden uit de wind houden bij conflicten met de wereld buiten het project. Voor de werkverdeling zorgen binnen het projectteam. opstellen van deelplanningen met de projectleden. Bewaken van de planning. Bewaken van het projectbudget. Bewaken van de kwaliteit van de op te leveren producten. Voorschrijven van de door het team te gebruiken hulpmiddelen en technieken zoals schematechnieken en de te gebruiken tekstverwerker. Schematische weergave project- en stuurgroepstructuur: klankbordof adviesgroep Stuurgroep vertegenwoordigers afdelingen en organisaties OG klankbordof adviesgroep Projectgroep PL vertegenwoordigers en deskundigen management reguliere organisatie werkgroepen

12 Overige randvoorwaarden Werken met projectgroepen, kleine organisaties met een tijdelijk karakter, vraagt nogal wat van het organisatievermogen van de reguliere organisatie. De capaciteit van de projectgroep wordt immers onttrokken aan de reguliere organisatie. Hier tegenover staat weliswaar dat ook een deel van de werkzaamheden van regulier naar projectmatig verschuift, maar dit is vrijwel nooit één op één, laat staan dat duidelijk valt te traceren welke werkzaamheden van welke afdeling in welke tijd het betreft. Om succesvol projecten te kunnen plannen (lees: bepaalde tijd op bepaalde momenten van medewerkers te claimen) is het noodzakelijk zicht te hebben op beide organisaties. In de eerste plaats moet natuurlijk bekend zijn hoeveel tijd wanneer in de projectorganisatie nodig is. Net zo belangrijk is het echter te weten hoeveel tijd (capaciteit) uit de reguliere organisatie gemist kan worden. Wanneer hier capaciteit onttrokken wordt, zal de planning van het reguliere werk in gevaar komen. Hier zullen dus keuzes gemaakt moeten worden voor onderhanden werk dat uitstel kan gedogen, dan wel uitbesteed kan worden. Dit verondersteld een gedegen en betrouwbare planning van regulier werk. Werk dat vaak een wispelturig en onvoorspelbaar karakter kent. In veel organisaties is het geen gebruik voor het reguliere werk een scherpe planning te maken voor afdelingen, vertaald in activiteiten, geblokt in agenda s van medewerkers. Gevolg van een dergelijke gewoonte is dat medewerkers altijd tijd hebben, maar het ook altijd druk hebben. De consequenties van bijdragen aan een projectgroep zijn meestal niet direct te vertalen in te ontstane knelpunten in de lopende planning. Voor een projectleider is het van belang dat hij er van op aan kan dat toegezegde capaciteit ook werkelijk beschikbaar is. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het eindresultaat van het project, dat heel duidelijk en scherp is geformuleerd, evenals de einddatum. N.B. Natuurlijk geldt voor de zittende leidinggevenden in de reguliere organisatie een zelfde verantwoordelijkheid. Echter, door het dikwijls onvoldoende scherp formuleren van afdelingsdoelen en einddata voor realisatie en het ontbreken van een controle hierop, is deze verantwoordelijkheid wat op de achtergrond geraakt! Deze cultuur veranderen vraagt vaak een lange adem, maar het is cruciaal voor een succesvol implementeren van projectmatig werken dat in deze reguliere organisatie eveneens een ontwikkeling plaatsvindt op het bedrijfsmatig handelen. Hier ligt een duidelijke verantwoordelijkheid voor de top van de organisatie. Naast het beschikken over goede planningen vraagt nog een ander aspect aandacht. Binnen de projectgroep ontstaat behoefte aan bepaalde capaciteit. Deze is uit te drukken in mensuren, maar het gaat om meer. De projectorganisatie heeft juist behoefte aan bepaalde deskundigheden. Disciplines die juist voor het vraagstuk waar de projectgroep zich voor gesteld ziet noodzakelijk zijn om tot goede bijdragen en oplossingen te komen. Het moment waarop dit zicht ontstaat ligt meestal niet helemaal aan het begin, maar wordt in de aanloop langzaamaan duidelijk. Op dat moment zal de projectleider een beroep willen doen op de medewerkers die die specifieke deskundigheid bezitten. Het is uiteraard cruciaal dat de noodzakelijke kwaliteiten op tijd worden ingeschakeld. Voor een projectleider is het van belang bewust te zijn van het inzetten van kwaliteiten die normaliter aan het eind (beheerders) wordt ingezet, ook al aan het begin van het project wordt geconsulteerd. Zij kunnen belangrijke aanwijzingen geven die in het ontwerp mee

13 genomen moeten worden ter voorkoming van onherstelbare fouten (bijv. te hoge onderhoudskosten) bij oplevering van het project. Een ander aspect dat raakt aan de kwaliteiten van projectgroepleden is het feit dat de medewerkers die in een projectgroep met elkaar moeten samenwerken minimaal goed met elkaar kunnen opschieten. Beter is nog dat er een synergetische relatie ontstaat, waarbij men elkaar als het ware stimuleert tot het doen van grotere prestaties dan wanneer afzonderlijk zou worden gewerkt. Voor een deel is deze chemie te sturen, maar een belangrijke voorwaarde is dat de juiste persoonlijkheden bij elkaar komen. Dus naast het beschikken over een specifieke vakinhoudelijke kwaliteit, zijn ook bepaalde persoonlijke eigenschappen van belang (denk bijvoorbeeld aan de teamrollen van Belbin). Als verantwoordelijk projectleider wil je ook hierop invloed kunnen uitoefenen. Dit impliceert dat de projectleider de projectgroepleden selecteert en aanstelt. In veel organisaties gaat dit niet zo. Daar worden projectgroepleden aangewezen, net als de projectleider overigens. En, het moet gezegd, in veel kleinere organisaties is er ook niet veel keus. Het komt dan nogal aan op de organisatorische (en nog meer op de psycho-sociale) kwaliteiten van de projectleider. Hierboven is al melding gemaakt van het feit dat de projectplanning goed moet zijn afgestemd met de reguliere planning. Daarbij komt dat wanneer een organisatie er voor kiest regelmatige complexe vraagstukken projectmatig aan te pakken, deze manier van werken op een goede wijze moet worden geïntegreerd met de bestaande structuur, systemen en procedures. Een voorbeeld van systemen en daaraan gekoppelde procedures is de tijd-werk registratie. Voor projectmatig werken is het uiterst belangrijk dat een goede registratie plaatsvindt. De planning is vrij nauwkeurig en de projectleider zal precieze feed-back wensen om eventueel tijdig bij te kunnen stellen. Verder is het zo dat bij projecten meestal exacte afspraken zijn gemaakt over de in te zetten middelen en capaciteit van medewerkers. Een goed registratiesysteem is daarbij onontbeerlijk. Ook voor de reguliere organisatie is een dergelijk systeem van belang, echter hier gaat het meer om een goede reguliere (jaar)planning van in de regel repeterende werkzaamheden. Het is zaak dat het registratiesysteem beide doelen dient. Een andere cyclische procedure is die van planning en control. Hierbij gaat het om het jaarlijks maken van afdelings- en organisatieplannen, gekoppeld aan de capaciteit, met een even regelmatige feed-back lus over de in de afgelopen tijd (maand of kwartaal rapportages) bestede capaciteit. Standaard kent deze Planning en control cyclus in de regel een periode van een jaar. Projecten lopen daar dwars door heen. Zelden duren projecten precies een jaar en ze starten op willekeurige momenten. Dit maakt het integreren met de reguliere P & C cyclus lastig, maar niet minder noodzakelijk. Integratie met personeelsbeleid ligt eveneens voor de hand. Projectmatig werken is een organisatievorm, waarbij medewerkers tijdelijk op een andere (part-time) functie worden geplaatst. Dit vraagt soms andere capaciteiten, zodat het nog meer van belang wordt vast te stellen welke competenties medewerkers bezitten en/of welke in potentie aanwezig zijn. Voor een doorontwikkeling van competenties kunnen tijdelijke werkplekken (projecten) een waardevolle stimulans en leeromgeving zijn. In ieder geval is het een kans om tijdelijk te ervaren of de werkzaamheden iemand liggen of niet. Dit alles vraagt om een goede begeleiding en ondersteuning. Zowel van de projectleider, die op de hoogte moet zijn van de achtergrond van medewerkers, als van de reguliere leidinggevende en de medewerkers van P&O. Het zal duidelijk zijn dat Persoonlijke Ontwikkel Plannen (POP s) hierbij een zinvol instrument vormen. Kortom, projectmatig werken biedt interessante mogelijkheden voor een effectief loopbaanbeleid.

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Hoofdstuk 1 Het project 1. Soorten werkzaamheden 2. Voorbeelden van projecten 3. Wat is een project? 4. Van improvisatie via

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie

Papierloos Vergaderen Gemeente Brummen

Papierloos Vergaderen Gemeente Brummen Papierloos Vergaderen Gemeente Brummen INHOUDSOPGAVE 1. PROJECTIDENTIFICATIE... 3 1.1 PROJECTOPDRACHT... 3 1.2 ONDERTEKENING... 3 2. PROJECTOMSCHRIJVING... 4 2.1 ACHTERGROND / PROBLEEMSTELLING... 4 2.2

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011 Projectplan Informatie arrangementen als app s-hertogenbosch, 6 december 2011 i Versiebeheer Algemene gegevens Projectnaam Informatie arrangementen als app Uitgave Final Datum 6 december 2011 Auteurs Projectleider

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Projectmanagement Samengesteld door Leon Wetzel

Projectmanagement Samengesteld door Leon Wetzel Projectmanagement Samengesteld door Leon Wetzel Het project Soorten werkzaamheden Improvisatie o Vaak bij plotselinge gebeurtenissen. o Ad hoc reageren; niet volgens plan, maar van geval tot geval beslissen.

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Project Management. Hfst 1: Het project:

Project Management. Hfst 1: Het project: Project Management Hfst 1: Het project: 1.1: Soorten werkzaamheden: We kennen 3 soorten werkzaamheden: Improvisatie: een plotselinge reactie op een niet verwachte gebeurtenis. Hiervoor zijn geen richtlijnen.

Nadere informatie

Plan van aanpak Portfolio

Plan van aanpak Portfolio Plan van aanpak Portfolio 1 Plan van aanpak Project Portfolio Persoonlijke website Opdrachtgever: Potentiële toekomstige werkgevers Datum: Auteur(s): Projectleden: 02/09/2013 Anthony Timmers Anthony Timmers

Nadere informatie

STUDIEDAG. Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011

STUDIEDAG. Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Introductie "Projectmatig werken is teamwork... maar vanuit andere samenwerkingsvormen dan we vaak gewoon zijn in de reguliere werking.

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT RVOI-2001 Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT Deze Bijlage is opgesteld door de heer ir. C.H. Wentink, sectordirecteur Ruimte, vastgoed en economie van Witteveen + Bos. Hij heeft zich hierbij o.a. laten

Nadere informatie

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Auteur : drs. Natasja de Bruin Datum : Donderdag 16 februari 2006 Versie : 2.0 (definitief) LEGAL FINANCE PROCESS Inhoudsopgave 1. Inleiding...3

Nadere informatie

Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11

Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11 Inhoud Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11 1 Wat is een project? 15 Niet iedere klus is een project 16 Misverstanden rond projectmatig werken 18 Wanneer pak je iets projectmatig

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Instructie docent Er is een aantal dia s met animaties. Als je die niet wilt gebruiken vanwege afdrukken van hand-outs, kun

Nadere informatie

Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap..

Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap.. Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap.. Datum Versie Afdeling/auteurs 1. PROJECTDEFINITIE 1.1 Vraagstuk Welke problemen doen zich voor omdat een leeftijdsbewuste

Nadere informatie

Elementair Project Management

Elementair Project Management Elementair Project Management Impressie van de sheets 15 juni 2018 Versie 1.1 Projectmanagement in de Zorg Projectmanagement in de Zorg Elementair Project Management 2 Algemene trend LIJN PROJECTEN Toename

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

voorbeeldexamen I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007

voorbeeldexamen I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007 voorbeeldexamen Project Participation Foundation (PPF) I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007 Inhoud inleiding 2 voorbeeldexamen 3 antwoordindicatie 12

Nadere informatie

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Projectmatig werken in de lokale sector Katlijn Perneel, Partner, ParFinis Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen Startnotitie Voorlopige projectnaam: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Voorgenomen projectleider: Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen Raadsvergadering d.d. : 1 december 2011 Raadsbesluitnummer : R11.081 Carrousel d.d. : 17 november 2011 Onderwerp : Eindrapport Rekenkamercommissie kwaliteit Grondbeleid

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV Plan van aanpak Project : Let s Drop Bedrijf : DropCo BV Plaats, datum: Horn, 28 september 2012 Opgesteld door: 1205366 1205366smit@zuyd.nl Plan van Aanpak project Let s Drop pagina 1 Inhoudsopgave plan

Nadere informatie

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025 Projectopdracht / Plan van Aanpak Afdeling Beleid, cluster Maatschappij januari 2013 Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Resultaat... 3 Afbakening...

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Technisch projectmedewerker

Technisch projectmedewerker Technisch projectmedewerker Doel Bijdragen aan de uitvoering van projecten vanuit de eigen discipline, uitgaande van een projectplan en onder verantwoordelijkheid van een Projectmanager/ -leider, zodanig

Nadere informatie

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Inhoudsopgave Projectmatig Creëren 2.0... 1 Samenvatting... 1

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie Startnotitie Nieuw Bedrijventerrein Voorlopige projectnaam: Bestuurlijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtnemer: Nieuw bedrijventerrein H.T.J. van Beers C.L. Jonkers Ambtelijk opdrachtgever: Ambtelijk

Nadere informatie

Plan van aanpak transitie buitendienst

Plan van aanpak transitie buitendienst Plan van aanpak transitie buitendienst Gemeente Borne Status : Concept, versie 0.9 In opdracht van : Gemeente Borne, projectgroep transitie buitendienst Datum : 13 mei 2012 Inhoudsopgave Inhoud 1 INLEIDING......3

Nadere informatie

Projectplan. : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade. Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats. Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan

Projectplan. : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade. Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats. Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan Projectplan Projectnaam : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan Projectleider : Arie Overheul Inhoud: 1. Inleiding

Nadere informatie

Kandidaat: EXAMEN: proefexamen Projectmatig Werken. Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen.

Kandidaat: EXAMEN: proefexamen Projectmatig Werken. Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Kandidaat: EXMEN: proefexamen Projectmatig Werken Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA 1. Inleiding De raad heeft in de vergadering van februari 2014 het college de opdracht

Nadere informatie

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019 më i 2 7 MEI 2019 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 mei 2019 : 27 mei 2019 Zaaknummer

Nadere informatie

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos Projectassistent Pak je rol! Regionale TOP-avond 2017 Peter Vos Even voorstellen: Peter Vos PROJECT(je) om er in te komen 2000 balcontacten in 1 minuut! Groepsgrootte: ongeveer 10 6 personen actief betrokken

Nadere informatie

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is:

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is: Projectmatig werken Inhoudsopgave Projectmatig werken vs. niet-projectmatig werken... 1 Projectmatig werken... 1 Niet projectmatig werken... 2 Waarom projectmatig werken?... 2 Hoe herken je wanneer projectmatig

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Inhoud Inleiding 2 Projectopdracht 2 Onderzoeksopdracht 2 Ontwerpvereisten 2 Beoogd resultaat

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE PROJECTMANAGEMENT George van Houtem 1 SITUATIE Het werken in en het leidinggeven aan projecten is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de hedendaagse manager. In elk bedrijf of organisatie komen

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo Plan van aanpak Project : Project DropCo Bedrijf : DropCo Plaats, datum: 16 Januari 2013, Oostburg Opgesteld door: Projectgroep X [Bjornvansteenberghe] [0030610] [30610@scalda.nl] [Dave Krijnen] [0030659]

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Ontwerpfase fase 3. Jullie kunnen individueel een eigen ontwerp maken dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever.

Ontwerpfase fase 3. Jullie kunnen individueel een eigen ontwerp maken dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever. Ontwerpfase fase 3 Dit is de laatste denk-fase. Tijdens deze fase gaan jullie het product ontwerpen. Jullie weten hoe jullie product of activiteit er uit moeten zien omdat jullie een eisen en wensen onderzoek

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk?

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Een bescheiden handreiking 9 februari 2017 Denise Baecklant Agenda Basis van mijn presentatie Wat is een project? Basale structuur van een project De

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

De strategische keuzes die moeten gemaakt worden zijn als volgt: Interne controle of zelfcontrole/sociale controle

De strategische keuzes die moeten gemaakt worden zijn als volgt: Interne controle of zelfcontrole/sociale controle 1 Hoofdstuk 1 1.1 Dirigeren en coördineren p43 1.1.1 Dirigeren Dirigeren is een synoniem voor delegeren. Dirigeren houdt in dat bepaalde bevoegdheden overgedragen worden naar een persoon met een lagere

Nadere informatie

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege PROJECTMATIG WERKEN Luk Indesteege Overzicht van de inhoud 1. Verschillende manieren van werken 2. Wat is een project? 3. Fasen in een project ---------------------------- 4. Beslissingen nemen 5. Projectbeheersing/projectmanagement

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9A Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438 In D&H: 22-01-2013 Steller: Drs. J.L.P.A. Dankaart

Nadere informatie

EXIN Projectmanagement Foundation

EXIN Projectmanagement Foundation EXIN Projectmanagement Foundation Voorbeeldexamen Editie 201608 Copyright 2016 EXIN PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved. No part of this publication may be published,

Nadere informatie

inhoud Opzet van dit boek 9

inhoud Opzet van dit boek 9 inhoud Opzet van dit boek 9 1 Een project of een klus? 11 Over het nut en het waarom van projectmatig werken 2 De aap 24 Waarom is dat eerste gesprek met die opdrachtgever zo belangrijk? 3 Een projectteam

Nadere informatie

1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren

1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren OR - competentieprofiel LNV Camiel Schols SBI training & advies Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. projectmedewerker (s) Inburgering m/v (14)

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. projectmedewerker (s) Inburgering m/v (14) Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland Informatie algemeen Het werkgebied van de Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON) omvat de gemeenten binnen de provincies Gelderland

Nadere informatie

Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April Realisatie van het Sectorloket-systeem

Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April Realisatie van het Sectorloket-systeem Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April 2004 Realisatie van het Sectorloket-systeem Opdrachtgever: stichting Inlichtingenbureau Status Versie Datum Definitief 1.0 27 april 2004 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Regeling Grote Projecten Provincie Limburg 2018

Regeling Grote Projecten Provincie Limburg 2018 Regeling Grote Projecten Provincie Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Statencommissie: een commissie als bedoeld in de artikelen

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

Checklist risicofactoren IT-projecten

Checklist risicofactoren IT-projecten Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 5 Checklist risicofactoren IT-projecten In onderstaande checklists zijn de factoren die het slagen van een project beïnvloeden opgenomen. Projectomvang Hoe groot is

Nadere informatie

Ontwerpfase fase 3. Jullie kunnen individueel een eigen ontwerp maken dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever.

Ontwerpfase fase 3. Jullie kunnen individueel een eigen ontwerp maken dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever. Ontwerpfase fase 3 Dit is de laatste denk-fase. Tijdens deze fase gaan jullie het product ontwerpen. Jullie weten hoe jullie product of activiteit er uit moeten zien omdat jullie een eisen en wensen onderzoek

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F 03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F Assisteren van de projectcoördinator bij de uitvoering van activiteiten binnen het gehele project. Voert assisterende werkzaamheden uit met betrekking tot logistiek, archiveren,

Nadere informatie

Project Plan van Aanpak. Naam project:

Project Plan van Aanpak. Naam project: Project Plan van Aanpak Naam project: Verstrekking en versiehistorie: Versienummer Versiedatum Verstrekking Bijzonderheden Inhoudsopgave 1 WAAROM DIT PROJECT DE BUSINESS CASE... 3 1.1 AANLEIDING... 3 1.2

Nadere informatie

Doel van het invoeringsplan is te beschrijven welke handelingen dienen te worden verricht om een applicatie te implementeren.

Doel van het invoeringsplan is te beschrijven welke handelingen dienen te worden verricht om een applicatie te implementeren. Voorbeeld invoeringsplan door Wim - 01-06-2011 http://www.itpedia.nl/2011/01/06/voorbeeld-invoeringsplan/ Voordat applicaties in een organisatie worden ingevoerd, is het belangrijk na te gaan op welke

Nadere informatie

Samenwerking & Bedrijfsvoering

Samenwerking & Bedrijfsvoering Samenwerking & Bedrijfsvoering Plan van Aanpak Plan van aanpak: Themaonderzoek Samenwerking en Bedrijfsvoering Bestuurlijk opdrachtgever Ambtelijk opdrachtgever Naam projectleider T.C.C. den Braanker C.A.

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser Projectplan samenwerking Onderdeel Week van de Jeugd Opdrachtnemers Werkgroep Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

Meer grip en betere resultaten

Meer grip en betere resultaten Meer grip en betere resultaten Hand-out Het belang van fasering Voorbereiding Commitment Opdracht fase 1 fase 2 Knip het project op in verschillende tijdseenheden, elk vooraf gedefinieerd met een eindresultaat

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017 Directeur bedrijfsvoering Doel Zorgdragen voor de beleidsontwikkeling en, na vaststelling van het te voeren beleid door anderen, voor beleidsimplementatie en -evaluatie van (deel)processen in de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Doel Ontwerpen, ontwikkelen en (doen) vervaardigen van apparatuur/instrumenten, installaties en (ICT-) systemen, binnen de doelstellingen van de dienst/afdeling

Nadere informatie

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Doel Het verrichten van werkzaamheden voor een eenheid op beleidsuitvoerend en ondersteunend gebied, van administratieve, uitvoerende en secretariële

Nadere informatie

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen.

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Praktijkplein Titel: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Toepassing: Beknopte samenvatting van twee implementatiemethodieken en hun toepassing bij het implementeren van een operational

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Een project, weet waar je aan begint!

Een project, weet waar je aan begint! Een project, White paper Projectmanagement Auteur: Natascha Leeuwenkuijl Januari 2013 Bedrijfskunde www.avansplus.nl Een project, Je hebt t vast ooit meegemaakt, dat je op een gegeven moment in een project

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement dd. Functie tactisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub dd Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Hard Gras Projectplan actief en betrokken dewolden.nl Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Projectplan Hard Gras Hier mee wordt de oriëntatiefase afgesloten, de voorbereidingsfase afgerond en de

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Projectopdracht. Herziening subsidiestelsel voor de vrijwilligersorganisaties + tarieven sportaccommodaties. Opgesteld door: M. van de Ven.

Projectopdracht. Herziening subsidiestelsel voor de vrijwilligersorganisaties + tarieven sportaccommodaties. Opgesteld door: M. van de Ven. ` Projectopdracht Herziening subsidiestelsel voor de vrijwilligersorganisaties + tarieven sportaccommodaties Opgesteld door: M. van de Ven. Ambtelijk opdrachtgever: T. Weekers. Bestuurlijk opdrachtgever:

Nadere informatie