Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ IBAN: NL49 BNGH BIC: BNGHNL2G

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ IBAN: NL49 BNGH BIC: BNGHNL2G Nieuwegein Financiën Contactpersoon Harry Harkema Telefoon (3) H.Harkema@nieuwegein.nl Gemeenteraad Nieuwegein Postbus AA NIEUWEGEIN Datum 14 oktober 215 _., ^ n o O Zaaknummer ^ Berichtnummer /// ' -^ Onderwerp Septembercirculaire 215 VERZONDEN 14 OKT. 215 Geachte leden van de raad, Op Prinsjesdag is de septembercirculaire van het gemeentefonds verschenen. In deze circulaire worden de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de algemene uitkering en de integratie-uitkering Sociaal domein voor 215 en volgende jaren beschreven. Onderstaand lichten we de ontwikkelingen voor u toe ten opzichte van de meicirculaire 215, die als basis is gebruikt voor de najaarsnota 215 en de begroting 216. Uitkeringsjaar 215 Ten opzichte van de meicirculaire is de daling van het accres voor 215 afgenomen. Dit komt met name door de hogere kosten die het Rijk maakt voor de opvang van vluchtelingen. Overigens is de ontwikkeling van het accres ten opzichte van 214 nog altijd negatief. In de Najaarsnota hebben wij de ontwikkeling van de meicirculaire verwerkt en de algemene uitkering voor 215 met afgeraamd. We zien steeds grotere schommelingen in de circulaires. In de septembercirculaire leidt dit nu tot een financieel voordeel. Doordat het negatieve accres afneemt, ontstaat er ten opzichte van de meicirculaire een toename van de uitkering met Daarnaast hebben wij de algemene uitkering herrekend op basis van de laatste scores op de maatstaven van het CBS. Dit levert een toename op van de uitkering ten opzichte van de raming in de voorjaarsnota. Met name het aantal woonruimten, voortaan berekend volgens de nieuwe methodiek van de Basisadministratie Gebouwen (BAG), is hoger dan eerder ingeschat. Ook de scores op een aantal andere maatstaven zijn hoger dan eerder geraamd. Per saldo leveren de aangepaste scores op de maatstaven voor 215 een extra bedrag van 376. op. Dit bedrag werkt overigens niet structureel door naar

2 Bladnummer 2/6 Onderwerp Septembercirculaire , omdat bij het opstellen van de begroting 216 rekening is gehouden met de nieuwe scores op de maatstaven. De septembercirculaire meldt ook een taakmutatie met betrekking tot de uitvoering van een regeling op het gebied van Werk en inkomen ( 11.) en een verhoging van de integratie-uitkering WMO ( 2.). Deze bedragen betrekken wij bij het sociaal domein. In het sociaal domein is verder sprake van een verlaging van de integratie-uitkering met 46. als gevolg van compensatie voor gemeenten die een groot nadeel ondervinden van toepassing van het woonplaatsbeginsel bij het bepalen van het historisch budget voor Jeugdzorg. Schematisch ziet de bovenstaande ontwikkeling er als volgt uit: Alg. uitkering IU Soc. dom. Totaal Stand najaarsnota Ontwikkelina alaemene uitkerina Accres Maatstaven Budgettair effect: 651. Ontwikkelinaen sociaal domein Taakmutatie W&.I IU WMO IU Sociaal domein Effect sociaal domein: -15. Stand septembercirculaire Conclusie: Voor 215 is er sprake van een toename van de algemene uitkering met 651. als gevolg van de septembercirculaire en van de herrekening van de maatstaven. Wij stellen voor dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve. Daarmee wordt de onttrekking vanwege het nadelig saldo van de Najaarsnota 215 ongedaan gemaakt en is deze nota budgettair-neutraal.

3 Bladnummer 3/6 Onderwerp Septembercirculaire 215 Daarnaast is er per saldo een nadeel van 15. vanwege aanpassingen die rechtstreeks betrekking hebben op het sociaal domein. Wij zullen deze bedragen betrekken bij de budgetten van het sociaal domein. Uitkeringsjaar 216 De stijging van het accres uit 215 werkt voor een belangrijk deel door naar 216. Ten opzichte van de begroting 216 stijgt de algemene uitkering hierdoor met Daar komt voor 216 bij dat er een onderuitputting wordt voorzien bij het BTWcompensatiefonds. Sinds twee jaar is het maximale bedrag dat gemeenten aan BTW uit het fonds kunnen claimen vastgesteld. Afwijkingen (zowel positief als negatief) ten opzichte van dat bedrag worden verrekend met het gemeentefonds. Door minder BTW te claimen, ontvangen de gemeenten naar verwachting in 216 een extra bedrag uit het gemeentefonds. Voor Nieuwegein gaat het om een bedrag van Hierbij moet wel worden bedacht dat het daadwerkelijke bedrag dat landelijk aan BTW wordt geclaimd pas na afloop van het jaar kan worden vastgesteld. Dit levert een extra risico op afwijkingen van de algemene uitkering op. Verder daalt de uitkering met 8. als gevolg van aanpassing van de uitkeringsbasis en de uitname van een budget voor de uitvoering van de collectieve digitale agenda dienstverlening en informatiebeleid 22, dat wordt overgedragen aan de VNG. Er is sprake van een daling van de uitkering met 12. als gevolg van aanpassing van maatstaven. Deze hebben deels te maken met het tweede deel van het groot onderhoud aan het gemeentefonds. Daarbij gaat het onder meer om een regeling voor compensatie van gemeenten met veel zorginstellingen en/of studentenhuisvesting, die door de overgang naar de nieuwe maatstaf woonruimten op basis van de Basisadministratie Gebouwen (BAG) een zeer groot nadeel hebben. Bovenstaande onderwerpen leiden voor 216 per saldo tot toename van de algemene uitkering van 495. ten opzichte van de meicirculaire. Er wordt een bedrag van 36. onttrokken omdat gemeenten met ingang van 216 niet langer bevoegd gezag zijn voor milieuvergunningen voor een aantal grote bedrijven waarvoor zware milieueisen gelden (zoals Ecolab). Deze mutatie kan binnen de begroting worden ingevuld, omdat op dit punt ook de kosten van de gemeente lager worden.

4 Bladnummer 4/6 Onderwerp Septembercirculaire 215 Naast de hierboven aangegeven wijzigingen in de algemene uitkering, zijn er ook aanpassingen die rechtstreeks betrekking hebben op het sociaal domein. Het gaat hierbij om de toevoeging van uitvoeringskosten voor twee regelingen op het gebied van Werk en inkomen voor een bedrag van 28.. Ook voor 216 is er sprake van een verhoging van de integratie-uitkering WMO ( 35.) en een verlaging van de integratie-uitkering Sociaal domein (- 63.). De bijdrage voor de decentralisatie-uitkering huishoudelijke hulp-toelage is 3. lager dan eerder geraamd. Deze bedragen zullen wij verwerken op de betreffende onderdelen van het sociaal domein en hebben daarmee geen effect op de begrotingsruimte. Alg. uitkering IU Soc. dom. Totaal Stand begroting Ontwikkeling algemene uitkering Accres Verrekening BTW-comp.fonds Uitk.basis, digitale agenda Overige ontw. en maatstaven Budgettair effect: 495. Taakmutatie algemene uitk Ontwikkelingen sociaal domein Taakmutaties sociaal domein IUWMO IU Sociaal domein DU huishoudelijke hulptoelage Effect sociaal domein: -3. Stand septembercirculaire Conclusie: Ten opzichte van de begroting 216 neemt de algemene uitkering met 495. toe. Wij stellen voor dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve. Daarnaast is er een negatieve taakmutatie van 36., die in 216 binnen de begroting ingevuld zal worden.

5 215 -* 39 Bladnummer 5/6 Onderwerp Septembercirculaire 215 Binnen het sociaal domein is er per saldo sprake van een verlaging van de direct toe te rekenen bedragen met 3.. Wij zullen de onderliggende bedragen betrekken bij de budgetten van het sociaal domein. Uitkeringsjaar 217 en verder De verwachte ontwikkeling van het gemeentefonds voor 217 en verdere jaren is positief ten opzichte van de stand van de meicirculaire. Dat voordeel ontstaat door verwachte hogere netto-rijksuitgaven en het effect van een lagere claim op het BTW-compensatiefonds. Op basis van de septembercirculaire kan de volgende ontwikkeling worden aangegeven ten opzichte van de stand van de meicirculaire, die is gebruikt voor de begroting 216: Ontwikkeling accres Stand meicirculaire Stand septembercirculaire Budgettair effect sept.circul De stand van de meicirculaire is verwerkt in het financieel perspectief van de begroting 216. In de septembercirculaire wordt er voor alle jaren een toename van de uitkering verwacht ten opzichte van deze stand. Dat betekent dat, als de ontwikkeling in volgende circulaires bestendig blijkt te zijn, het mogelijk is om de in de begroting 216 voorgestelde onttrekkingen aan de stelpost Bestaand beleid (voor het opvangen van risico's) voor 217 en 218 te verlagen en voor 219 achterwege te laten. Wij zullen dit betrekken bij de voorjaarsnota 216. Met betrekking tot de integratie-uitkering Sociaal domein zijn er op dit moment in meerjarenperspectief geen nieuwe ontwikkelingen te melden. Conclusie: Als het beeld van de septembercirculaire bestendig blijkt te zijn, levert de ontwikkeling van de algemene uitkering voor de jaren 217 en verder een positief effect op de meerjarenbegroting op. Wij stellen voor deze ruimte te gebruiken om bij de Voorjaarsnota de inzet van de stelpost Bestaand beleid zoals opgenomen in de begroting 216 te verlagen.

6 Bladnummer 6/6 Onderwerp Septembercirculaire 215 Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, zodat u deze informatie kunt betrekken bij de komende bespreking van de financiële stukken. iendelijke groet, eester en wethouders,. Liebregts etaris

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan.

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan. Memo Aan: de Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 6 oktober 2015 Kenmerk: 15ini02499 Onderwerp: uitwerking septembercirculaire 2015 (Algemene uitkering

Nadere informatie

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt:

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt: R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 16-6-2016 Zaaknummer: ZK16003379 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 1-12-2016 Zaaknummer: ZK16006137 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren 2015-2019, welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2015.

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren 2015-2019, welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2015. Resultaat Septembercirculaire 2015 Op basis van de septembercirculaire 2015 is de algemene uitkering berekend voor de jaren 2015 tot en met 2019. Berekening heeft plaatsgevonden op basis van constante

Nadere informatie

Voorts geven wij ook inzicht in de voorlopige financiële consequenties van de ontwerp-najaarsnota 2015.

Voorts geven wij ook inzicht in de voorlopige financiële consequenties van de ontwerp-najaarsnota 2015. Gemeente Bladel MEDEDELING Economisch hart van de Kempen IIIIIIIIIDIIIIIIIIII Nummer : R2015.117 Onderwerp : Septembercirculaire 2015 Aan de raad Samenvatting De septembercirculaire bevat informatie over

Nadere informatie

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht.

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht. 20 15*356 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2014 Datum 25 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. j n g PeterW.M. Snoeren

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Gemeente Bladel MEDEDELING. Aan de raad. Economisch hart van de Kempen IllililllilllllUllllililliUlll. : R : Septembercirculaire 2017

Gemeente Bladel MEDEDELING. Aan de raad. Economisch hart van de Kempen IllililllilllllUllllililliUlll. : R : Septembercirculaire 2017 Gemeente Bladel MEDEDELING Economisch hart van de Kempen IllililllilllllUllllililliUlll Nummer Onderwerp : R2017.142 : Septembercirculaire 2017 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel Aan de raad Samenvatting

Nadere informatie

Inleiding Op 31 mei 2016 is de meicirculaire verschenen, in dit advies worden de gevolgen voor de gemeente Krimpen toegelicht.

Inleiding Op 31 mei 2016 is de meicirculaire verschenen, in dit advies worden de gevolgen voor de gemeente Krimpen toegelicht. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Meicirculaire 2016 Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de effecten van de meicirculaire 2016 2. De financiële gevolgen voor 2016-2020 te verwerken via de begrotingswijziging

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 8 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING PROBLEEMSTELLING OPLOSSINGSRICHTINGEN Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD121107 2012-11-07T00:00:00+01:00 BW: BW121002 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering

datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering Memo datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering behandeld door bijlage(n) A. ter Beest 1 Onderwerp Effecten meicirculaire 2015 i.r.t. de Voorjaarsnota 2015 Geachte leden

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan

1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Maart- en meicirculaire 2018 gemeentefonds Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan Inleiding De maartcirculaire is

Nadere informatie

Specificatie algemene uitkering Albrandswaard decembercirculaire Toelichting op mutatie Mutaties integratie-uitkering sociaal domein

Specificatie algemene uitkering Albrandswaard decembercirculaire Toelichting op mutatie Mutaties integratie-uitkering sociaal domein Gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1174066 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): Doorkiesnummer: +31180451286 E-mailadres: k.kolf@bar-organisatie.nl Datum: 17 januari 2017 Betreft:

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW16-0261 Casenr.: Cbb160259 Sector/afd.:Regie & Ontwikkeling / Regie & Ontwikkeling 1 Steller/tel/e-mail: R. Kieft/ I. Harmsen 5789 / 5271

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 7 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 7 ONDERWERP Hanssen, Annie FIN S3 RAD: RAD151112 donderdag 12 november 2015 BW: BW151013 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 november 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren , welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2014.

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren , welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2014. Resultaat Septembercirculaire 2014 Op basis van de septembercirculaire 2014 is de algemene uitkering berekend voor de jaren 2014 tot en met 2018. Berekening heeft plaatsgevonden op basis van constante

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 73

Raadsinformatiebrief 73 Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 73 Helmond, 10 oktober 2017 Zaaknummer: Telefoon.: 0492-587117 Onderwerp: Septembercirculaire 2017 Uw kenmerk: Uw brief d.d.: Onlangs is de Programmabegroting

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2017 - bijlage - Het gemeentefonds is een fonds op de Rijksbegroting waaruit de gemeenten jaarlijks gelden ontvangen om van gemeente verwachte taken uit te voeren. Het gaat hierbij

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds.

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 111308 steller : John van Eijk portefeuillehouder : wethouder D.A. (Dirk) Heijkoop Onderwerp : Meicirculaire 2014 Gevraagd besluit: Het college

Nadere informatie

*ZEA1C1378EA* Begrotingsraad d.d. 10 november 2015

*ZEA1C1378EA* Begrotingsraad d.d. 10 november 2015 *ZEA1C1378EA* Begrotingsraad d.d. 10 november 2015 Agendanr. 03. Aan de Raad No.ZA.15-35649/DV.15-546, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 29 oktober 2015 Onderwerp: Septembercirculaire 2015 Beoogd

Nadere informatie

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 *9 gemeente WOERDEN Van Datum Portefeuillehouder(s) Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres college van burgemeester en wethouders 26 juni Wethouder Bolderdijk

Nadere informatie

No.ZA /DV en No.ZA.17/065646/DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Bestuursrapportage 2017 / septembercirculaire 2017

No.ZA /DV en No.ZA.17/065646/DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Bestuursrapportage 2017 / septembercirculaire 2017 *ZEA67154E20* GEWIJZIGD EXEMPLAAR Raadsvergadering d.d. 31 oktober 2017 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.16-40246/DV.16-620 en No.ZA.17/065646/DV.17-693, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 26 oktober

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr..

= = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. = = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30274/DV.14-402, afdeling M&A. Sellingen, 13 november 2014 Onderwerp: Septembercirculaire 2014 Beoogd effect fect Actueel inzicht

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 81

Raadsinformatiebrief 81 Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 81 Financiën Helmond, 21 oktober 2016 Zaaknummer: 1223942 Telefoon.: 0492-587117 Onderwerp: Septembercirculaire 2016 Uw kenmerk: Uw brief d.d.: Onlangs

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres; Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Algemene uitkering

Algemene uitkering Onderwerp Decembercirculaire 2010 van het Gemeentefonds. Beslispunten 1. De Decembercirculaire 2010 voor kennisgeving aan te nemen; 2. Op basis van de uitkomsten van de Decembercirculaire 2010 de begroting

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Septembercirculaire 2013 Gemeentefonds Reg. Nummer: CS/CC 2013/ 1. Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Septembercirculaire 2013 Gemeentefonds Reg. Nummer: CS/CC 2013/ 1. Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Septembercirculaire 2013 Gemeentefonds Reg. Nummer: CS/CC 2013/ 1. Inleiding Bij het opstellen van de begroting 2014 was het gemeenten bekend dat er gekort zou worden op de algemene

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW17-0200 Casenr.:CBB170194 Sector/afd.:Regie & Ontwikkeling / Regie & Ontwikkeling 1 Steller/tel/e-mail: I. Harmsen / 5271 / i.harmsen@heerhugowaard.nl

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2015 - bijlage - Het gemeentefonds is een fonds op de Rijksbegroting waaruit de gemeenten jaarlijks gelden ontvangen om van gemeente verwachte taken uit te voeren. Het gaat hierbij

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

1. Aanleiding Aanleiding voor dit raadsvoorstel is het uitkomen van de decembercirculaire 2014.

1. Aanleiding Aanleiding voor dit raadsvoorstel is het uitkomen van de decembercirculaire 2014. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 4 maart 2015 onderwerp: Decembercirculaire 2014 gemeentefonds bijlage: ontwerp-besluit datum: 23 februari 2015 gemeenteblad I nr.: 13 agenda nr.: 7 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage 2 -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage 2 - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2014 - bijlage 2 - De meicirculaire kent een gewijzigde opzet. Zo zijn in het eerste hoofdstuk de politiek bestuurlijke items uitgelicht en kort toegelicht. Vanaf hoofdstuk twee

Nadere informatie

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad,

01 A Gemeente Delft VERZONDEN - 8 JAN = Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning 01 A Gemeente Delft Advies en expertise Geld De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2013/16 / RIS 2013-37 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 23 januari 2013 Onderwerp : Decembercirculaire 2012 Bijlage(n) :

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Ten opzichte van de kadernota ontwikkelt de algemene uitkering zich als volgt in de meicirculaire: [zie volgende pagina]

Ten opzichte van de kadernota ontwikkelt de algemene uitkering zich als volgt in de meicirculaire: [zie volgende pagina] Gemeenteraad van Wageningen Postbus 1 6700 AA WAGENINGEN *17.0102052* Wageningen 13 juni 2017 ons kenmerk FC/17.0102052 ons nr. ink. brief FC/ onderwerp Meicirculaire 2017 bijlagen 1 behandeld door R.

Nadere informatie

- = voordeel (bedragen x 1.000)

- = voordeel (bedragen x 1.000) Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder mw. W.J.F. van der Rijtvan der Kruis Onderwerp : Addendum bij 2e bestuursrapportage 2017 en programmabegroting 2018 2021 : Financiën Voorstelnummer

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Portefeuillehouder Gevolgen septembercirculaire 2018 voor de gemeente Lingewaard H.W.M. Witjes Beslispunten Kennis te nemen van de gevolgen van de septembercirculaire

Nadere informatie

Uw brief van: Ons kenmerk: Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: adres: Datum: 19 juni 2017

Uw brief van: Ons kenmerk: Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: adres: Datum: 19 juni 2017 Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1237338 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: 0180-451286 E-mailadres: k.kolf@bar-organisatie.nl Datum:

Nadere informatie

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire Memo meicirculaire 2016 De laatste bijstelling van de algemene uitkering heeft plaatsgevonden in de Voorjaarsnota 2016 op basis van de decembercirculaire 2015 en de meest actuele gegevens eenheden verdeelmaatstaven

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief1

Raadsinformatiebrief1 /29074 Raadsinformatiebrief1 Onderwerp Portefeuillehouder B&W besluit d.d. Raadsinformatiebrief meicirculaire gemeentefonds D. Emmer 2706 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad, Inleiding Gemeenten

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Raadsmemo. Datum: 24 juni Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: B.M.J. Eshuis. Jeroen te Molder, Financiële zaken

Raadsmemo. Datum: 24 juni Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: B.M.J. Eshuis. Jeroen te Molder, Financiële zaken Raadsmemo Datum: 24 juni 2013 Aan: Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: B.M.J. Eshuis Jeroen te Molder, Financiële zaken Meicirculaire 2013 gemeentefonds 1. Aanleiding

Nadere informatie

i^v RAADSINFORMATIEBRIEF

i^v RAADSINFORMATIEBRIEF i^v gemeente WOERDEN Van: college van burgemeester en wethouders Datum: 1 november 211 Portefeuillehouder(s): B. Duindam Portefeuille(s): Financiën Contactpersoon: Ivonne Mellema-Moor Tel.nr.: 843 E-mailadres:

Nadere informatie

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres..

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres.. Gemeenteraad van Wormerland Datum : 6 november 2012 Uw brief van : Uw kenmerk : Ons nummer : Behandeld door : Doorkiesnummer : 075-651 2 Onderwerp : Uitkomsten Septembercirculiare 2012 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, -

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Nieuwegein 2014-030 Financiën Contactpersoon Geri de Vree Telefoon (030) 607 13 05 E-mail.devree@nieuwegein.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015

Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015 Raadsvoorstel: 2015-1464 Onderwerp: Septembercirculaire 2015 Datum: 12 oktober 2015 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 27 oktober 2015 (inloop) Raadsvergadering: 5 november 2015 Programma:

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Economisch hart van de Kempen

Economisch hart van de Kempen Gemeente Bladel MEDEDELING Economisch hart van de Kempen Nummer Onderwerp R2017.096 Meicirculaire 2017 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel Aan de raad Samenvatting De meicirculaire bevat informatie

Nadere informatie

Raadsmemo. Datum: 22 oktober Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: B.M.J. Eshuis. Jeroen te Molder, Financiële zaken

Raadsmemo. Datum: 22 oktober Gemeenteraad van Hof van Twente. Kopie aan: B.M.J. Eshuis. Jeroen te Molder, Financiële zaken Raadsmemo Datum: 22 oktober 2013 Aan: Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: B.M.J. Eshuis Jeroen te Molder, Financiële zaken Septembercirculaire 2013 gemeentefonds

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen.

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Onderwerp: Actualisering specifieke uitkeringen. Rv. nr.: RAADSVOORSTEL B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Actualisering algemene uitkering 2015 o.b.v. september- en decembercirculaire 2014.

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 juni 2018 Ons kenmerk TFI/U201800443 Lbr. 18/030 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Hoofdpunten meicirculaire 2018 Samenvatting Eerder

Nadere informatie

Doorkiesnr.:

Doorkiesnr.: Gemeente Hellendoorn Gemeenteraad van Hellendoorn Postbus 200 7440 AE NIJVERDAL Uw brief/kenmerk: Ons kenmerk: 14UIT11334 Doorkiesnr.: 63 02 64 Typ. /coll. ATI Bijlagen: Onderwerp: Ontwikkeling gemeentefonds

Nadere informatie

2e Kwartaalrapportage 2015

2e Kwartaalrapportage 2015 2e Kwartaalrapportage 2015 Verzonden aan de Raad 29 juli 2015 Gemeente Langedijk Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2015. In deze kwartaalrapportage wordt u geïnformeerd over financiële

Nadere informatie

Onderwerp : Gevolgen meicirculaire 2013 voor de Voorjaarsnota 2013 en de Kadernota

Onderwerp : Gevolgen meicirculaire 2013 voor de Voorjaarsnota 2013 en de Kadernota Nummer : 05.11.2013 (aanvullend voorstel) Onderwerp : Gevolgen meicirculaire 2013 voor de Voorjaarsnota 2013 en de Kadernota 2014 2017 Korte inhoud : Gevolgen voor de Voorjaarsnota 2013 We stellen voor

Nadere informatie

LTA ja: Maand December Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

LTA ja: Maand December Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Septembercirculaire gemeentefonds 2017 Registratienr. 6604542 Steller/telnr. F. Hiemstra/ 7698 Bijlagen geen Classificatie Openbaar Vertrouwelijk (bij gebruik van persoonsgegevens)

Nadere informatie

1e wijziging op de begroting College

1e wijziging op de begroting College 1e wijziging op de begroting 2016 - College 1 Voorstellen 1 e begrotingswijziging 2016 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Planning en procedure 3 1.3 Financiële eindstand 1e wijziging op de begroting 2016 4 1.4 Programma

Nadere informatie

Datum 12 oktober 2016 Behandeld door Ruud Bosmans

Datum 12 oktober 2016 Behandeld door Ruud Bosmans Aan de gemeenteraad van de gemeente Venray Middelen Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl KvK-nummer

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen Perspectiefnota 2013 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Van de Raad zijn nog

Nadere informatie

CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004

CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004 Datum 16 maart 2004 Ons kenmerk FO2004/57623 Onderdeel Afd. Financiële Organisatie Binnenlands Bestuur Inlichtingen zie onder CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004 Aantal bijlagen geen Bezoekadres

Nadere informatie

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire en de raadsleden te informeren met het bijgevoegde memo.

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire en de raadsleden te informeren met het bijgevoegde memo. Zaaknummer 00514998 Onderwerp Uitkomsten meicirculaire 2017 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Onlangs is de meicirculaire gemeentefonds verschenen die ingaat op de ontwikkeling

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Zaaknummer 00494739 Onderwerp Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Gemeenten ontvangen vanuit het Rijk op drie tijdstippen in het jaar de informatie over

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0897 d.d. 1-10-2013 Onderwerp Brief aan de gemeenteraad over ontwikkeling algemene uitkering Gemeentefonds Burgemeester en wethouders besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. De brief

Nadere informatie

Bijlage 5 - Algemene Uitkering (AU) gemeentefonds

Bijlage 5 - Algemene Uitkering (AU) gemeentefonds Bijlage 5 - Algemene Uitkering (AU) gemeentefonds Jaarlijks ontvangen de gemeenten volgens een specifiek verdeelstelsel een uitkering uit het gemeentefonds, de zogenaamde algemene uitkering. Deze verdeling

Nadere informatie

Raadsbesluit. Heemstede. Raadsvergadering: 8 en 9 november ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019

Raadsbesluit. Heemstede. Raadsvergadering: 8 en 9 november ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019 ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019 SAMENVATTING In dit voorstel zijn de financiële effecten opgenomen van: 1. de septembercirculaire 2018/Miljoenennota (hogere verbrandingsbelasting), 2. de structurele

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS 2014-459 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 20 juni 2014 Onderwerp : Meicirculaire 2014 Bijlage(n) : Inleiding

Nadere informatie

lllllllllli lllllllllllllllllllllllllllllllllllll \}"py Maassluis Raadsvoorstel (openbaar) 1800 Afdeling Financiën & Control gemeente ADV

lllllllllli lllllllllllllllllllllllllllllllllllll \}py Maassluis Raadsvoorstel (openbaar) 1800 Afdeling Financiën & Control gemeente ADV Raadsvoorstel (openbaar) 1800 Afdeling Financiën & Control \}"py gemeente Maassluis zaaknummer Zll00039 registratienummer ADV1100288 opsteller advies mevrouw M.J.P. Kok Delsman doorkiesnummer 0105931775

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922 RAADSINFORMATIEBRIEF Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief gevolgen meicirculaire 2014 gemeentefonds Financiën 57922 Geachte gemeenteraad,

Nadere informatie

Documentnummer:*2014.37548* *2014.37548* Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Programmabegroting 2015

Documentnummer:*2014.37548* *2014.37548* Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Programmabegroting 2015 Documentnummer:*2014.37548* *2014.37548* Voorstel aan de Raad Onderwerp : Programmabegroting 2015 Raadsvergadering : 6 november 2014 Agendapunt : 2014-109 Portefeuillehouder : M.P. Groffen Datum : 7 oktober

Nadere informatie

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2016 Gemeentefonds BBV nr: 2017/16809 1. Inleiding De decembercirculaire is de derde circulaire van het jaar over het gemeentefonds. Het karakter van de circulaire

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire 2013

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire 2013 ** Aan de gemeenteraad van Hengelo Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire 2013 1006983 gemeentefonds Geacht raadslid, In deze brief willen

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Kernpunten najaarsnota De bijstelling van budgetten in de najaarsnota wordt met name veroorzaakt door de volgende mutaties:

Kernpunten najaarsnota De bijstelling van budgetten in de najaarsnota wordt met name veroorzaakt door de volgende mutaties: Generaal Urquhartlaan 4 6861 GG Oosterbeek Postbus 9100 6860 HA Oosterbeek Telefoon (026) 33 48 111 Fax (026) 33 48 310 Internet www.renkum.nl Aan de gemeenteraad IBAN NL02BNGH0285007076 KvK 09215649 Datum

Nadere informatie

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Inleiding In de raadsvergadering van 3 december 2014 is een nieuwe Planning & Control Cyclus vastgesteld. Met deze vaststelling zijn de 1 e

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING. 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015

MEMORIE VAN TOELICHTING. 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015 MEMORIE VAN TOELICHTING 1 e Bestuursrapportage 2014 & Kadernota 2015 College van B&W van BEEK 26 juni 2014 MEMORIE VAN TOELICHTING Mede naar aanleiding van de commissiebehandelingen op 23, 24 en 25 juni

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Onderwerp: Standaardrapport naar aanleid9ing van decembercirculaire

Aan het college van Burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Onderwerp: Standaardrapport naar aanleid9ing van decembercirculaire Aan het college van Burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude Onderwerp: Standaardrapport naar aanleid9ing van decembercirculaire Halfweg, 25 januari 2013 Geacht college, Het verschijnen

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire oktober 2014 gemeentefonds

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire oktober 2014 gemeentefonds *1050566* Gemeenteraad van Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Septembercirculaire 2014 1035844 13 oktober 2014 gemeentefonds

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING. Begroting 2015 en meerjarenraming

MEMORIE VAN TOELICHTING. Begroting 2015 en meerjarenraming MEMORIE VAN TOELICHTING Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 College van B&W van BEEK 10 oktober 2014 MEMORIE VAN TOELICHTING Mede naar aanleiding van de commissiebehandelingen op 6, 7 en 8 oktober

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Zaaknummer : Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie :

Zaaknummer : Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie : Zaaknummer : 94335 Raadsvergadering : Agendapunt : Commissie : Onderwerp : Begroting 2015 Collegevergadering : Agendapunt : Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie bij : Eric Gussekloo

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 240 B Jaarverslag en slotwet Gemeentefonds 2011 Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL Wetsartikel

Nadere informatie

( Roosendaal. Raadsmededeling. Inleiding

( Roosendaal. Raadsmededeling. Inleiding T / ^ GcTneente ( Roosendaal Datum: Raadsmededeling f f JAfj. 2015 ^ Van: het college van burgemeester en wethouders Aan: de raad van de gemeente Roosendaal Kopie aan: W. van den Heuvel, I. Schippers,

Nadere informatie

Onderwerp : Gevolgen van de meicirculaire 2014 op de Voorjaarsrapportage 2014 en het Kaderplan

Onderwerp : Gevolgen van de meicirculaire 2014 op de Voorjaarsrapportage 2014 en het Kaderplan Nummer : 06-14.2014 (aanvullend voorstel) Onderwerp : Gevolgen van de meicirculaire 2014 op de Voorjaarsrapportage 2014 en het Kaderplan 2015-2018 Korte inhoud : Zoals aangegeven in de Voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad.

Aan de leden van de gemeenteraad. Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 12 Financien en control Helmond, 29 januari 2013 Ons kenmerk: 1399000295 Doorkiesnr.: 587117 Onderwerp: decembercirculaire 2012 en onderhandelaarsakkoord

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant

Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant Aanleiding Het Algemeen Bestuur van de GR Hart van Brabant legt voor

Nadere informatie

Ontwikkelingen gemeentefonds. Gijs Oskam/VNG Gemeentefinanciën Famo Utrecht, 25 september 2015

Ontwikkelingen gemeentefonds. Gijs Oskam/VNG Gemeentefinanciën Famo Utrecht, 25 september 2015 Ontwikkelingen gemeentefonds Gijs Oskam/VNG Gemeentefinanciën Famo Utrecht, 25 september 2015 Programma De septembercirculaire in het kort De accressen nader beschouwd Evaluatie normeringssystematiek Omgaan

Nadere informatie