Do s. Do s en don ts bij aanbesteding en uitvoering Participatiebudget

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Do s. Do s en don ts bij aanbesteding en uitvoering Participatiebudget"

Transcriptie

1 Do s Do s en don ts bij aanbesteding en uitvoering Participatiebudget

2 Iedereen doet mee is het idee achter het Participatiebudget. Gemeenten hebben de taak om te zorgen dat hun burgers actief worden. Actief in werk of in vrijwilligerswerk of door betere kennis van de Nederlandse taal in de samenleving. Dat realiseert de gemeente samen met allerlei dienstverleners. En om die samenwerking draait het. Maar deze kan vaak nog veel beter. In het VNG-Boaborea-seminar van 9 februari 2010 ging het om samenwerken, te beginnen bij aanbesteding en daarop volgend de uitvoering. Het resultaat van dit seminar was veel inspiratie voor de deelnemers, maar ook een uitgebreid overzicht van do s en don ts voor gemeenten en aanbieders. Deze treft u aan in deze waaier. Gebruik deze waaier bij de voorbereidingen op de aanbestedingen! Kijk naar wat anderen zagen als do. Kan dat ook bij u? En als don ts, heeft u dat gevaar onderkend? Als u een contract met elkaar gesloten heeft, houdt tijdens de uitvoering het proces in de gaten. Kan het beter, zijn er do s die u nog niet gebruikt heeft? Neem de waaier eens mee bij een overleg. Doe er uw voordeel mee. Dromen.. Lang, lang geleden bestonden er geen aanbestedingen voor re-integratie. Aanbieders gingen alle deuren langs en

3 als ze een gemeente konden helpen, werd er net zo lang gesproken tot helemaal helder was wat de gemeente wilde. Er werd een offerte gemaakt, nog wat onderhandeld over de prijs en er werd gestart. En als na de start bleek dat het nog beter kon, werd er tussentijds aangepast. Dat klinkt als een eldorado, als het gaat om goed afstemmen wat ingekocht werd. Maar wat een hoop telefoontjes, bezoekjes, folders, mailings hoorden bij dit systeem. De tijd van de aanbesteding bracht verlichting, geen file aanbieders meer voor de deur, geen geloop langs de deuren, als een gemeente iets wilde inkopen, werd het gepubliceerd. Ook dat klinkt als een eldorado. Helaas brachten aanbestedingen ook starheid. Overleg over bedoelingen, intenties en visies was niet meer mogelijk. En nog erger, als na de start bleek dat het nog beter kon, kon er ineens niets meer worden aangepast. En dat ging en gaat ten koste van de kwaliteit. Hoe nu een goede dienst in te kopen en aan te bieden? De echte droom is natuurlijk een combinatie van beiden, waarbij de wens van de gemeente helder wordt geformuleerd en indien nodig toegelicht en er geen circus ontstaat van acquisitie en telefoonterreur, of nog erger, vriendjespolitiek. Dat zal misschien een droom blijven, maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Aanbestedingen hoeven niet altijd een harnas te zijn (in Europees jargon: voor

4 2B-diensten zijn de eisen niet strikt) als de gemeente dat zelf niet wil. Vooraf kan men met elkaar spreken over de wensen van de gemeente. Aanbieders kunnen meedenken, vragen stellen, suggesties doen, als het maar wel vooraf gebeurt en niet tijdens het proces. En een contract hoeft niet compleet dichtgeregeld te zijn, maar kan ruimte laten voor flexibiliteit. Het vraagt wel wat van de gemeente: vanuit de inhoud naar een aanbesteding kijken, het vertalen van de participatievisie in het bestek en veel tijd in het voortraject steken bij het nadenken over wat men kan en wil. Het vraagt ook wat van de aanbieders: bij een marktconsultatie niet alle kaarten tegen de borst houden, meedenken over oplossingen voor concrete knelpunten, zich verdiepen in de doelstellingen van de wethouder en daar op inspelen en creatieve oplossingen durven voorstellen. De do s en don ts in deze waaier geven een aanzet voor een goede relatie tussen gemeente en aanbieders. Boaborea en VNG wensen u veel succes in uw samenwerking. Wij zullen goede praktijken stimuleren en communiceren. Marianne Schrijver Hoofd afdeling Werk en Inkomen VNG Kick van der Pol Voorzitter Boaborea

5 1. Aanbesteden Do s Houd als gemeente rekening met de Europese regels voor aanbesteding van een 2B-dienst. Overheidsopdrachten voor 2B-diensten (onder dit regime vallen alle sociale diensten die een gemeente verleent) mogen in beginsel zonder aanbesteding (onderhands) worden gegund. Bij een overheidsopdracht met een duidelijk grensoverschrijdend belang gelden de grondbeginselen van het EG-verdrag, en is onderhandse gunning niet toegestaan. Verstandig is om te bezien of er bij het inkopen van inburgeringsstrajecten sprake is van een grensoverschrijdend belang. Criteria hiervoor zijn onder meer de waarde van de opdracht, de marktsituatie binnen de sector en de geografische plaats van uitvoering. Door een toenemende activiteit van internationale bedrijven op het terrein van participatie in Nederland neemt de kans toe dat bedrijven uit andere lidstaten geïnteresseerd zijn in opdrachten in Nederland. Bij een opdracht met een grensoverschrijdend belang, dient bij het vergeven van de opdracht een zekere mate van openbaarheid en concurrentiestelling te zijn. Een volledige aanbestedingsprocedure conform het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao) hoeft niet gevolgd te worden. Bron: Handreiking goed opdrachtgeverschap, VROM. Zie daar op p. 10 een beslisboom over het geldende aanbestedingsregime. Zie ook: dossier Aanbestedingen

6 2. Aanbesteden Do s Organiseer als gemeente een serieuze marktconsultatie vooraf en spreek elkaar na publicatie van het bestek nog een keer. Het tussentijds en wederzijds bijstellen van doelen van de gemeente en de praktijk van de aanbieder kan niet als dat te veel afwijkt van de basis van het bestek. Daarom kan er tijdig overleg worden georganiseerd tussen de gemeente en mogelijke aanbieders. Consulteer als gemeente vooraf een groep aanbieders (gezamenlijk of apart) om de doelstellingen te bespreken en tegen het licht te houden. Verzamel suggesties voor verbetering bij de aanbieders en gebruik deze om de aanbesteding te verbeteren. Ga een tweede keer bij elkaar zitten na de publicatie van het bestek om te kijken of gemeente en aanbieders elkaar begrepen hebben.

7 3. Aanbesteden Do s Creëer als gemeente flexibiliteit in de aanbesteding en overeenkomst. Vind een balans tussen alles dichtregelen en een te vrije opdracht. Zorg dat er ruimte ontstaat om te kunnen ontdekken en in te spelen op nieuwe omstandigheden en nieuwe groepen. De vaststelling dat je niet alles kunt beschrijven wat je uiteindelijk nodig blijkt te hebben, moet tot de conclusie leiden dat de overeenkomst flexibel moet zijn. Het is zinvol om van te voren in het bestek aan te geven waar nog nadere afspraken over gemaakt moeten worden of waarin de opdrachtgever flexibel wil zijn. Nadere afspraken of genoemde flexibele invulling van de opdracht kan gewijzigd worden zonder dat opnieuw aanbesteed hoeft te worden; het is immers in het bestek al aangegeven.

8 4. Aanbesteden Do s Zorg als gemeente voor een aanbesteding die voor aanbieders kansen biedt om serieus in de relatie en dienstverlening te investeren. Streef als gemeente naar langlopende contracten. Dat zorgt voor continuïteit in de dienstverlening aan de burger en aanbieders zijn daardoor in staat om een goede infrastructuur op te bouwen. Overweeg om minimumaantallen te garanderen om de aanbieder een kans te geven om iets op te bouwen.

9 5. Aanbesteden Do s Leg, als aanbieder, in de offerte goed uit hoe je het partnerschap vorm wilt geven. Geef als aanbieder aan hoe je het partnerschap met de gemeente in de praktijk zou willen vormgeven en hoe je aansluit bij de visie van de gemeente. Vraag daar als gemeente expliciet om. Geef als aanbieder aan in de offerte op welke manier je wilt samenwerken met andere partners van de gemeente en wat je ambities zijn binnen het gemeentelijke netwerk van organisaties die zich bezighouden met participatie.

10 Do s 6. Aanbesteden en samenwerken Heb als aanbieder oog voor de verschillende niveaus binnen een gemeente. Zoek uit wat de politieke doelen van de wethouder zijn en wat de doelstellingen zijn waar een hoofd van een afdeling sociale zaken mee te maken heeft. Zorg dat het aanbod en de dienstverlening aansluit op het realiseren van die doelen.

11 Do s 7. Aanbesteden en samenwerken Zorg dat de visie van de gemeente wordt gedeeld door de aanbieder en blijf praten over de visie gedurende de uitvoering. Creëer, beschrijf en benoem de gezamenlijke en gedeelde doelen. Stel samen vast dat je voor hetzelfde gaat. Organiseer een bijeenkomst als gemeente waarin mogelijke aanbieders hun ideeën over de participatievisie van de gemeente kunnen geven.

12 Do s 8. Samenwerken Beschouw een contract als een juridische onderlegger voor samenwerking. In een contract zijn de voornaamste afspraken tussen gemeente en aanbieder vastgelegd en zij zijn daar beide ook op aanspreekbaar. In een contract kunnen nooit alle omstandigheden worden ondervangen die in de jaren dat gemeente en aanbieder samenwerken, gebeuren. Het contract is de basis, de uitwerking van de afspraken wordt gezamenlijk gedaan. Als er problemen ontstaan, moet en kan worden teruggegrepen op het contract. Daarom moet het contract goed en helder zijn. Bij een goede samenwerking hoeft niet steeds te worden teruggegrepen naar de kleine lettertjes in het contract.

13 Do s 9. Samenwerken Houd regelmatig een praktijkoverleg tussen gemeente en aanbieder Houd regelmatig een overleg tussen gemeente en aanbieder om ontwikkelingen door te nemen, nieuwe ambities te bespreken en wijzigingen te kunnen opvangen. Houd regelmatig een praktijkoverleg als gemeente en aanbieder om over concrete knelpunten bij concrete klanten te spreken.

14 Do s 10. Samenwerken Gun elkaar iets, zorg voor wederzijds vertrouwen en stel je flexibel op. In een goede samenwerking heeft de gemeente oog voor de expertise van de aanbieder en vertrouwt de gemeente op deze expertise. Pas als de resultaten slecht zijn of gemeentelijke klanten klachten hebben, is er reden om over die expertise te spreken. Maar het moet de gemeente gaan om wat er wordt bereikt en niet allereerst op welke manier. Anderzijds heeft de aanbieder oog voor de (politieke) doelen van een gemeente en werkt mee om die te bereiken.

15 Don ts Do s en don ts bij aanbesteding en uitvoering Participatiebudget

16 Don ts 1. Aanbesteden Wees mistig over de doelen die je wilt bereiken. Als de doelstellingen van een gemeente voor een aanbieder niet helder zijn, is de aanbieder niet in staat een goede offerte te schrijven. Wanneer er toch een overeenkomst komt, kan de aanbieder de dienstverlening niet goed organiseren en is de kans dat resultaat bereikt wordt klein. En bij discussie over de resultaten zal er altijd verwarring zijn.

17 Don ts 2. Aanbesteden Laat de juridische argumentatie prevaleren boven argumentatie van de inhoudelijk betrokkenen bij het participatiebudget Het risico bestaat dat de dienstverlening wordt ingekocht alsof het lantaarnpalen zijn, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met het inhoudelijke doel van participatie. Als bij het selecteren van de aanbieder vooral gekeken wordt naar het vermijden van risico s en/of de allerlaagste prijs in plaats van het realiseren van goede dienstverlening aan de burgers, zal het resultaat van de aanbesteding niet optimaal zijn.

18 Don ts 3. Aanbesteden Leg als gemeente alle financiële risico s bij de aanbieder. Als alle financiële risico s bij de aanbieder worden gelegd, denk aan no cure no pay, geen instroomgaranties, korte contracten of eisen aan investeringen in locaties zonder instroomgaranties, levert dat gevaar op voor serieuze investeringen in relatie en dienstverlening door aanbieder. Zorg dat de aanbieder kan investeren in dienstverlening en relatie.

19 Don ts 4. Aanbesteden Timmer de overeenkomst helemaal dicht. De overeenkomst is de juridische onderlegger, maar niemand kan in de toekomst kijken, dus flexibiliteit is nodig om tot een werkbare situatie te komen. Daar waar alle risico s vooraf worden bepaald en dichtgetimmerd ontstaat een harnas aan regels en daarmee wordt de dienstverlening aan de cliënt geen goed gedaan.

20 Don ts 5. Aanbesteden Houd alle kaarten op de borst bij marktconsultatie. Als een gemeente input vraagt van aanbieders is er altijd de afweging hoeveel informatie een aanbieder wil geven, zeker in een bijeenkomst met meerdere aanbieders. Concurrenten luisteren mee. Maar het komt de aanbesteding niet ten goede als niemand oprecht meewerkt in de consultatie. Soms worden aanbieders daarom apart gesproken. In elk geval moeten aanbieders beseffen dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de aanbesteding. Er rust dus wel een taak op hun schouders.

21 Don ts 6. Samenwerken Geef niet thuis bij problemen en vragen. Een goede opdrachtgever is ook betrokken na opdrachtverlening. De verantwoordelijheid om de taak goed uit te voeren ligt bij de aanbieder, maar juist in de uitwerking komt het aan op samenwerking. Bij vragen en problemen moet er overlegd worden. Opdrachtgever betekent niet er niets meer mee te maken hebben.

22 Don ts 7. Samenwerken Modder, als aanbieder, door met cliënten waarvan helder is dat het resultaat niet bereikt kan worden. Als met een cliënt het beoogde resultaat niet bereikt kan worden, moet deze niet in traject gehouden worden ( je weet maar nooit of hij toevallig nog aan de slag komt en in dat geval ontvangen we alsnog het geld voor plaatsing ). In geval van goede samenwerking wordt met de klantmanager gesproken over de voortgang in een traject.

23 Don ts 8. Samenwerken Stuur als gemeente op het proces en niet op doelstellingen. Gemeenten hebben soms de neiging op de stoel van de opdrachtgever te gaan zitten. Houdt de aanbieder aan de doelstellingen en laat de manier waarop ( hoe ) aan de aanbieder over. Wees een heldere opdrachtgever.

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit Bijlage 2 Behorend bij artikel 10, vijfde lid van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 maart 2006, nr. PO/ZO-2006/10847, houdende voorschriften van OCW inzake dagarrangementen

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert:

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert: Notitie voor VNG van Pels Rijcken: mr. L.R. Kiers en mr. M.C. de Vries datum 17 december 2015 betreft TSN aanbestedingsrechtelijke aspecten zaaknr 11001813 1 Inleiding Er zijn nog enkele vragen gerezen

Nadere informatie

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Samenwerkingsverklaring In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Versie 15 september 2015 Uitgangspunt Gemeenten als formeel verantwoordelijke partij en Opdrachtgever, en Aanbieders als uitvoerende

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatiegesprekken

Uitkomsten evaluatiegesprekken Uitkomsten evaluatiegesprekken Doel en aanpak evaluatie De evaluatie kende twee invalshoeken: 1.Evaluatie van het proces 2.Opbrengst van het proces: het contract Of ook het beoogde resultaat behaald wordt

Nadere informatie

Het EMVI Plan van Aanpak: dé 10 Do s en Don ts. De EMVI Aanbesteding

Het EMVI Plan van Aanpak: dé 10 Do s en Don ts. De EMVI Aanbesteding By Hans Schut, Cobalt Consult 08-12-2015 De EMVI Aanbesteding Bij een EMVI Aanbesteding gaat het de opdrachtgever om de Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Je komt dan alleen als winnaar uit de bus,

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota B&W-voorstel en besluitnota Domein d.d. B&W Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratie- 29-11-2016 datum Opsteller Bert Borggreve 24-1-2017 Portefeuille Sociale Wijkteams Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis 26 november 2015 De i.s.m. BUIS Astrid Buis en Anne Marie Buysse 1 Programma 13.30 uur: Ontvangst door, directeur 13. 45 uur: De gemeente als opdrachtgever.

Nadere informatie

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt.

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt. Eerste stappen: 1. Splits leveranciers op in segmenten. 2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 3. Onderhandel op inhoud. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je

Nadere informatie

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71.

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71. MEMO Aan: Van: CC: Dagelijks Bestuur SP71 SE JZ Priscilla Langerak, senior Juridisch Adviseur Marjolein Scheuer Datum: 17 mei 2013 Doorkiesnummer: 7914 Betreft: Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding

Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding Berenschot Johan Stuiver Martijn Röfekamp Hanzehogeschool Groningen Geke Werkman-Bouwkamp Marius van der Woude Gert Walhof Groningen,

Nadere informatie

Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein

Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein Jantine Muller en Esther Schaake 17 september 2018 Wat is de ervaring? Gemeenten hebben vaak moeite met het exacte onderscheid en de

Nadere informatie

VERNIEUWEND SAMENWERKEN

VERNIEUWEND SAMENWERKEN VERNIEUWEND SAMENWERKEN Samen vernieuwen we de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden 12 PUNTEN VOOR VERNIEUWEND SAMENWERKEN Beter samenwerken betekent veranderen. Maar hoe doe je dat? In deze

Nadere informatie

Het Nieuwe Aanbesteden

Het Nieuwe Aanbesteden Het Nieuwe Aanbesteden Gemeente Utrecht professionaliseert inkoop Gàry Habets; Hoofd Bureau Aanbestedingen 1 Inhoud Context aanbestedingsregels Utrechts aanbestedingsbeleid 1999 Wijzigingen Utrechts aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 Workshop Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 1 Inleiding Kan een dynamisch aankoopsysteem zorgen voor de juiste verbinding met uw ICT vraag? Verwachtingen? Uw relatie met ICT inkoop / DAS Dynamisch

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven Stel je voor: CSR is het land dat je wilt bezoeken. Je pakt als eerste de Rough Guide om je in te lezen Hoofdstuk 1: CSR entry requirements

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

Heutink ICT Dag Aanbesteden in het onderwijs

Heutink ICT Dag Aanbesteden in het onderwijs Heutink ICT Dag 2016 Aanbesteden in het onderwijs Welkom, bij de saaiste sessie v.d. dag! Voorstellen Sophie Obdeijn Medewerker Tenderdesk Robert Terhalle Teamleider New Business Agenda Voorstellen Wat

Nadere informatie

GOED OPDRACHTGEVERSCHAP AMERSFOORT, 9 DECEMBER 2011 PROF.DR. JAN TELGEN

GOED OPDRACHTGEVERSCHAP AMERSFOORT, 9 DECEMBER 2011 PROF.DR. JAN TELGEN GOED OPDRACHTGEVERSCHAP AMERSFOORT, 9 DECEMBER 2011 PROF.DR. JAN TELGEN AGENDA Moeten Wmo opdrachten aanbesteed worden? Verwarring en gemaakte fouten Analyse: de ellende en de uitweg Professioneel opdrachtgeverschap

Nadere informatie

Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding etc. input, met beschikbaarheid, prestatie, populatie alle vormen

Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding etc. input, met beschikbaarheid, prestatie, populatie alle vormen Keuzevrijheid Lokale borging Professionaliteit Toegankelijkheid Ruimte Admin lasten Zorgcontinuiteit Geleidelijkheid Innovatie Synergie In samenwerking met Tim Robbe Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Abiant uitzendgroep Metske Kloppenburg

Abiant uitzendgroep Metske Kloppenburg Abiant uitzendgroep Metske Kloppenburg Agenda Abiant uitzendgroep Aanleiding Visie op ondernemen Acquisitie Relatiebeheer Naamsbekendheid Abiant uitzendgroep Actief in Noord Nederland en Noord Duitsland

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Brunssum niet eerlijk en niet objectief uitvoering

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Zaaknummer 00477122 Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De raad heeft 12 juli jl. de notitie Richting een nieuwe aanpak van schulden vastgesteld.

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot

Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Educatief medewerker Sociale zaken Buitenschoolse kinderopvang Ravot

Nadere informatie

Workshop Marktconsultatie. Pauline Bos

Workshop Marktconsultatie. Pauline Bos Workshop Marktconsultatie Pauline Bos 2014 Wat doen wij? Onderzoek en advies naar de inkooporganisatie, audits, NTA 8058 Professionaliseren; 100% doeltreffend, doelmatig, rechtmatig, duurzaam. Uitvoeren

Nadere informatie

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo)

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Bespreekpunten Ontwikkelingen in denken over opdrachtgeven in de regio Inrichting inkoop 2018, voor regio en Venlo

Nadere informatie

PROCEDURES AANBESTEDINGEN

PROCEDURES AANBESTEDINGEN PROCEDURES AANBESTEDINGEN Achtergrond Artikel 9, eerste lid van de Subsidieregeling ESF-3 en artikel 12, eerste lid van Subsidieregeling ESF-EQUAL gaan over subsidiabele kosten. Beide vermelden dat Verordening

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Datum: 03-03-2017 Versie: 1.0 Inleiding Een marktconsultatie is een,

Nadere informatie

Informatiesessie SROI regio NHN. Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013

Informatiesessie SROI regio NHN. Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013 Informatiesessie SROI regio NHN Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013 De 3 Thema s: 1. Werknaarwerk 2. School naar werk 3. Uitkering naar Werk: Project Werkgeversdienstverlening Social Return On Investment

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Een verbouwing is een mooie stap naar een woning die beter past bij persoonlijke wensen en eisen. Maar de verbouwing kan ook een bron zijn van

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

IkStartSmart bijeenkomst

IkStartSmart bijeenkomst IkStartSmart bijeenkomst Donderdag 14 april 2011 Hoe voer je een goed en effectief acquisitiegesprek? Over luisteren, praten, spelregels, tips en trics. Opzet workshop Introductie en voorstellen Wat ging

Nadere informatie

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente).

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). presentatie 30 mei 2016 regionale marktdag Stedendriehoek Jan Teunis Hartgers inkoopadviseur, team inkoop gemeente Apeldoorn Inkoopplatform Stedendriehoek

Nadere informatie

Het beste uit de markt halen

Het beste uit de markt halen Het beste uit de markt halen Hoe doe je dat? Robbe Adviesbureau/ Robbe & Partners mr. drs. T.H.G. (Tim) Robbe Aert de Gelderhage 36 3437 KB Nieuwegein 06 425 855 02 info@timrobbe.nl www.timrobbe.nl Doelstelling

Nadere informatie

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?!

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?! Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten Kansen voor lokale partijen Kwaliteit en kunde staat voorop: kansen voor lokale partijen?! Als Synarchis gevraagd wordt een aanbestedingsprocedure te begeleiden

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Hand-out. Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening

Hand-out. Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening Hand-out Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening We nemen jullie in 15 minuten mee in de ontdekkingsreis die wij (aannemers en netwerkbedrijven) in de periode

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Oktober 2011 Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Plan van aanpak TransitieBureau Inhoudsopgave Aanleiding Ambitie en Visie van het TransitieBureau Werkwijze TransitieBureau Activiteiten TransitieBureau

Nadere informatie

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Aanbesteden door de Twentse gemeenten Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Inkopen in Twente Wat zijn de regels? Wat is het beleid? Enkele feiten en cijfers Voorbeelden en tips Aanbestedingsregels

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

De Concurrentie gerichte Dialoog

De Concurrentie gerichte Dialoog De Concurrentie gerichte Dialoog PIANOo lunch 23 maart 2010 Diederik van der Staay Handreiking Tien gouden regels voor de dialoog Kennis opgedaan bij: Defensie Kromhout Kazerne Rgd KV7 en IB groep RWS

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Hieronder volgt het verslag van de eerste marktconsultatie. De vragen die tijdens deze bijeenkomst zijn gesteld zijn in een overzicht onderaan dit verslag opgenomen.

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017 Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017 Programma van vandaag Deel 1 (16.00-17.00 uur) Inhoudelijke toelichting op de contouren van de inkoop jeugdhulp 2018 ev Toelichting op de

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gezocht: De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam Marktconsultatie Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gemeente Rotterdam Serviceorganisatie Dienstencentrum Inkoop

Nadere informatie

Slim advies kopen. Een opdrachtnemer aan het woord. PIANOo/NEVI 28 oktober Dirk de Wit

Slim advies kopen. Een opdrachtnemer aan het woord. PIANOo/NEVI 28 oktober Dirk de Wit Slim advies kopen Een opdrachtnemer aan het woord PIANOo/NEVI 28 oktober 2008 Dirk de Wit Opdrachtnemer: O&i partners in BPM Advieskantoor gespecialiseerd in het slimmer, beter en gecontroleerder ontwerpen

Nadere informatie

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 Wat is er aan de hand? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie (Heerlen) Juridische kritiek

Nadere informatie

Ons kenmerk N810/3. Aantal bijlagen

Ons kenmerk N810/3. Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Aan de fractie van de SP Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Inhoudsopgave studiemateriaal

Inhoudsopgave studiemateriaal pag.: 1 van 6 Opleiding: NEVI 2 tactisch Onderdeel: Module K22, Europees aanbesteden - gevorderd Versie: 2 Algemene inleiding Inhoudsopgave Index Deel 1 Aanbestedingsplan Sub 1.1 Ontwikkelingen Overzicht

Nadere informatie

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Agenda Voorstellen Aanleiding van de aanbesteding Scope IGEA Deelnemende ROC s Ondersteuning Beginselen Europees aanbesteden Aanbestedingsstrategie Planning

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding

Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding Bijlage III bij nieuwsbericht AMvB reële kostprijs Memorandum Wijziging contracten wegens nieuwe cao voor huishoudelijke hulp 1. Inleiding Gemeenten kopen regelmatig huishoudelijke hulp in ten behoeve

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over.

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Introductie U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Het idee omzetten in werkelijkheid is voor velen een grote stap.

Nadere informatie

Inhoud 1. Inleiding Gemeentelijke doelen

Inhoud 1. Inleiding Gemeentelijke doelen Dit inkoopbeleid is op 25 april 2013 vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Meppel en heeft zowel interne als, na openbaarmaking en inwerkingtreding daarvan, externe werking. Inhoud 1.. Inleiding

Nadere informatie

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 1 Introductie Doel Afstemming tussen de ontwikkelwensen en kwaliteiten van de medewerker en de ontwikkeling en doelstelling van de afdeling (juiste persoon

Nadere informatie

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel COLOFON Dit is een uitgave van de Commissie Sociale en Onderwijsaangelegenheden van het Hoofdbedrijfschap (HBD). Het HBD is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

===========================================================================

=========================================================================== Bijlage: behorende bij de nieuwe Nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Hilversum 2011-2015 Betreft: Overzicht op welke wijze de aanbevelingen van de rekenkamercommissie Hilversum (18-08-2009) in

Nadere informatie

De gemeente als informatiebron!

De gemeente als informatiebron! De gemeente als informatiebron! Auteur: Marije Arah Opleiding: Bachelor of Communication Opdrachtgever: Stichting Burger (Onderzoek) Juni 2008, Den Haag 1 Samenvatting De gemeente fungeert voor veel burgers

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Besluit van tot wijziging van het Besluit SUWI houdende regels omtrent de individuele reïntegratieovereenkomst Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 9 februari 2004,

Nadere informatie

Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo

Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Wat zijn de ervaringen van mbo-scholen en examenleveranciers met ingekochte beroepsgerichte examens

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care

Kinderen op bezoek op de intensive care Kinderen op bezoek op de intensive care Handreiking voor ouders mca.nl Inhoudsopgave Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 1 Hoe bereid

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Jordie van Berkel-Schoonen Inkoopmanager ICT Essent

Jordie van Berkel-Schoonen Inkoopmanager ICT Essent Innovatief aanbesteden Jaarcongres Pianoo Jordie van Berkel-Schoonen Inkoopmanager ICT Essent Inhoudsopgave Welkom en voorstellen Wat is innovatief aanbesteden? I-model Wat is nu (juni 2009) innovatief?

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden Jaarcongres Pianoo

Innovatief aanbesteden Jaarcongres Pianoo Innovatief aanbesteden Jaarcongres Pianoo Jordie van Berkel-Schoonen Inkoopmanager ICT Essent Inhoudsopgave Welkom en voorstellen Wat is innovatief aanbesteden? I-model Wat is nu (juni 2009) innovatief?

Nadere informatie

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 60 37 25-7-2018 Geachte heer, mevrouw, Tijdens de vergadering van

Nadere informatie

Gemeenten werken samen in de regio. Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent:

Gemeenten werken samen in de regio. Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent: Gemeenten werken samen in de regio Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent: 1 Opbouw Kaders (5 minuten) Casus (20 minuten) Discussie (25 minuten) Afronding (10 minuten) 2 De kaders: Aanleiding Gemeenten

Nadere informatie

die je direct meer winst opleveren

die je direct meer winst opleveren 3 PRIKKELENDE VRAGEN AAN JE MEDEWERKERS die je direct meer winst opleveren 3 simpele, prikkelende vragen. Die jij vergeet te stellen, maar die veel resultaat kunnen opleveren Dé drie vragen die je jouw

Nadere informatie

Europees aanbesteden. Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl

Europees aanbesteden. Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl Europees aanbesteden Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl Inhoud: 1. De wetgeving 1.1. Het beginsel 1.2. De richtlijnen 1.3. De partijen 2. De bekendmaking 3. Procedures

Nadere informatie

STAPPENPLAN ETHISCHE ANALYSE

STAPPENPLAN ETHISCHE ANALYSE STAPPENPLAN ETHISCHE ANALYSE Inhoudsopgave: STAP 1: FEITEN VERZAMELEN... 1 STAP 2: VERHELDEREN VAN HET PROBLEEM EN WAT BELANGRIJK IS... 3 STAP 3: EEN BELEIDSPLAN OPSTELLEN... 4 STAP 4: ADVIES... 5 STAP

Nadere informatie

Kies voor de kansen!'

Kies voor de kansen!' Workshop aanbesteden Kies voor de kansen!' Het inkopersperspectief belicht Drs. Joep Steffes Purmerend 25 september 2009 Ter introductie Drs. Joep Steffes Ondernemende MKB-er, medeoprichter en voorheen

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp Bijeenkomst aanbieders en samenwerkingspartners 24 maart 2016

Inkoop Jeugdhulp Bijeenkomst aanbieders en samenwerkingspartners 24 maart 2016 Inkoop Jeugdhulp 2017 Bijeenkomst aanbieders en samenwerkingspartners 24 maart 2016 Programma van vandaag Inhoudelijke toelichting op de contouren van de inkoop jeugdhulp 2017 Toelichting op de inkoopprocedure

Nadere informatie

Aanbesteding accountantsdiensten gemeente Doetinchem 2009 tot en met 2012

Aanbesteding accountantsdiensten gemeente Doetinchem 2009 tot en met 2012 Plan van Aanpak Aanbesteding accountantsdiensten gemeente Doetinchem 2009 tot en met 2012 Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding... 2 2.0 Controleprotocol 2009... 2 3.0 Procedure aanbesteding accountantsdiensten

Nadere informatie

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING > Wij werken al vele jaren samen met Fiscount Loonservice, en dat tot volle tevredenheid. Bij salarissen gaat het om geld, vaak veel geld, en tevreden

Nadere informatie

Relaties. die. Samen. Werken

Relaties. die. Samen. Werken Relaties die Samen Werken Peter Engel CM RWS 16 maart 2017 16-3-2017 2 Agenda Organisatie I&M, RWS & CIV Missie RWS Inkoop RWS Contractmanager RWS Inkoop anno 2017 Filmpje Interactie n.a.v. filmpje Stuurmiddelen

Nadere informatie

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten Factsheet 12 Versie nr. 7 d.d. 13 juli 2017 Inhoudsopgave I. WAT ZIJN OVERHEIDSOPDRACHTEN?... 3 II. NALEVING VAN DE REGELS VOOR OVERHEIDSOPDRACHTEN... 4 III. AANDACHTSPUNTEN... 5 13/07/17 2/6 I. Wat zijn

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN. 12 mei 2016

SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN. 12 mei 2016 SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN 12 mei 2016 AANLEIDING Parkeren én de rol van de overheid is veranderd: Professioneler; van dozenschuiver naar partner Meer IT-gerelateerde spelers op parkeermarkt

Nadere informatie