JAARVERSLAG Het Baken. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool. informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG Het Baken. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool. informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG Het Baken Khbgiuyfi uf christelijke basisschool informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk

2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen 4 Identiteit 13 Kwaliteitsbeleid 14 Personeel 15 Publiciteit 16 Organisatorische ontwikkelingen 17 Huisvesting 18 Ouderbetrokkenheid 19 Resultaten 21 Huishoudelijk 22 Colofon 25

3 Het Baken jaarverslag Inleiding In het jaarverslag van Christelijke basisschool Het Baken geven we u een beeld van de doelen, resultaten en activiteiten van onze school voor de periode september 2015 tot september Het jaarverslag is met name bedoeld voor onze ouders, het personeel van onze school, het College van Bestuur en Raad van Toezicht van onze stichting andere belangstellenden.

4 4 Het Baken jaarverslag Veranderingsplannen In de veranderingsparagrafen van zijn de volgende doelstellingen geformuleerd: 1. Veranderingsparagraaf I.C.T Leerlinggebonden veranderingen Onderbouw Planmatig werken op de computer. Middenbouw De mogelijkheid creëren om bezig te zijn met verhaaltjes of verslagen maken in Word, het werken met Powerpoint en gebruik maken van internet. Kinderen kunnen gebruik maken van het digitale schoolbord bij presentaties. Tijdens het zelfstandig werken werken de leerlingen dagelijks 10 tot 15 minuten achter de computer. Leerlingen krijgen hun eigen mapje voor het beheren van hun documenten en weten hoe ze deze moeten opslaan in een eigen mapje. Bovenbouw Binnen het gehanteerde klassenmanagement dagelijks oefenen op de computer. De mogelijkheid creëren om bezig te zijn met verhaaltjes of verslagen maken in Word, het werken met Powerpoint/Prezi en gebruik maken van internet (onder andere voor webkwesties). Presentaties worden gehouden met behulp van het digitale schoolbord. Leerlingen krijgen hun eigen mapje voor het beheren van hun documenten en weten hoe ze deze moeten opslaan in een eigen mapje. Leerkrachtgebonden veranderingen We willen doorgaan op de ingeslagen weg: we maken gebruik van digitale schoolborden. In iedere groep staan computers die dagelijks door leerlingen worden gebruikt, er zijn extra werkplekken te creëren in de hal en de gangen, er zijn genoeg en goede oefenprogramma s, het internet wordt gebruikt.

5 Het Baken jaarverslag Daarnaast willen we opdrachten uitzetten voor leerlingen die meer uitdaging aan kunnen. Het bijhouden van de klassenpagina s van de website Minimaal eens per maand wordt de klassenpagina op de website door de klassenleerkracht(en) vernieuwd/bijgewerkt. Dit wordt gecheckt door de directeur. Groepsleerkrachten die deze pagina niet bijhouden, worden hierop aangesproken. Het internetprotocol Bij de start van het schooljaar wordt het internetprotocol met de leerlingen van groep 4 t/m 8 besproken. De leerlingen worden bewust gemaakt van veilig internet gebruik. Middels een poster met daarop de internetregels worden de leerlingen dagelijks bewust gemaakt van veilig internetgebruik binnen de school. Leerkrachtgebonden veranderingen Onderbouw Planmatig computergebruik binnen het klassenmanagement dat in de onderbouw gehanteerd wordt. Blijven uitbreiden van de kennis en vaardigheden wat betreft het gebruik van de digitale schoolborden. Maandelijks een verandering aanbrengen op de webpagina van de groep. Alle benodigde gegevens invoeren in ParnasSys en Cito LOVS. DORR implementeren en borgen. Middenbouw Blijven uitbreiden van de kennis en vaardigheden wat betreft het gebruik van de digitale schoolborden. Bezig blijven met het zien, zoeken en vinden van mogelijkheden op het internet om leerlingen te laten oefenen op het gebied van de verschillende vakgebieden. Alle benodigde gegevens invoeren in ParnasSys en Cito LOVS. Maandelijks een verandering aanbrengen op de webpagina van de groep Aan het begin van het schooljaar het Internetprotocol behandelen.

6 6 Het Baken jaarverslag Bovenbouw Blijven uitbreiden van de kennis en vaardigheden wat betreft het gebruik van de digitale schoolborden. Bezig blijven met het zien, zoeken en vinden van mogelijkheden op het internet om leerlingen te laten oefenen op het gebied van de verschillende vakgebieden. Alle benodigde gegevens invoeren in ParnasSys en Cito LOVS. Maandelijks een verandering aanbrengen op de webpagina van de groep. Aan het begin van het schooljaar het Internetprotocol behandelen. ICT inzetten bij Baken Extra. Beleid Aanschaf hardware: vervanging laptops en vervanging vaste computers. Aanschaf software: inventariseren van welke programma s actief gebruik wordt gemaakt. Programma s die te weinig worden ingezet eventueel vervangen. Werkwijze Zowel leerkrachten, de werkgroep ICT als de directie zullen zich gedurende schooljaar inzetten om de gestelde doelen te behalen in het daarvoor aangeven tijdsbestek. Aan de hand van een behoeftepeiling zullen er vaardigheidsen inspiratiemomenten met betrekking tot eigen ontwikkeling op ICT-gebied worden ingepland. Evaluatie In teamvergaderingen komt het onderwerp ICT aan de orde. Op deze momenten vinden tussenevaluaties en bijstellingen plaats. De uitkomsten van deze evaluaties en bijstellingen worden geborgd. In de teamvergadering van juni 2016 is geconcludeerd dat de gestelde doelen zijn behaald.

7 Het Baken jaarverslag Veranderingsparagraaf Kanjertraining Doelen Leerkrachtgebonden doelen Schooljaar : iedere leerkracht gebruikt de Kanjertaal. Schooljaar : iedere leerkracht legt in de Kanjerlessen de nadruk op het oplossen van problemen volgens de Kanjermethode. Indien zich problemen in de klas/plein voordoen, worden de wijze van oplossen door de leerkracht/klas geëvalueerd. Groepsplannen analyseren en actiepunten inzetten. Doelen Kanjerwerkgroep De werkgroep Kanjertraining/gedrag komt met een voorstel van activiteiten en/of afspraken waardoor de Kanjertraining meer tot uiting komt binnen onze school. De werkgroep Kanjertraining/gedrag komt met een voorstel rondom het implementeren en borgen van Kanjerafspraken op onze school. Dit voorstel wordt in de teamvergadering besproken. De werkgroep Kanjertraining/gedrag bekijkt de lesstof van alle groepen en bespreekt de verdeling van de lesstof van de diverse jaargroepen. De (eventueel, gewijzigde) opzet wordt besproken in de teamvergadering. De kanjerwerkgroep stelt taken en verantwoordelijkheden van de Kanjer coördinator op en brengt het voorstel in de teamvergadering. Afspraken over analyse van afname SEO en actiepunten in het groepsplan. De Kanjerwerkgroep houdt de Kanjertraining levendig door in de teamvergadering de collega s te inspireren met (nieuwe) oefeningen of opdrachten. Directie Borgt samen met de werkgroep de afspraken die uit de teamvergaderingen voortvloeien. Stelt een kijkwijzer met betrekking tot het observeren van de Kanjerlessen op. Legt klassenbezoeken af met betrekking tot Kanjertraining en voert inhoudelijke nagesprekken met de leerkrachten.

8 8 Het Baken jaarverslag Observeert leerlingen in vrije situaties met betrekking tot het oplossen van problemen en maakt de analyse van deze observaties bespreekbaar in teamvergaderingen. Neemt regelmatig deel aan de bijeenkomsten van de werkgroep Kanjertraining/ gedrag en volgt het proces. Stelt samen met de anti-pest coördinator een anti-pestprotocol op en bespreekt het voorstel in de teamvergadering. Stelt samen met de anti-pestcoördinator een protocol op rondom straffen en belonen en bespreekt het voorstel in de teamvergadering. Juni 2016: evalueert de veranderingsparagraaf Kanjertraining/gedrag in de teamvergadering en stelt indien nodig de veranderingsparagraaf van op. Werkwijze Zowel leerkrachten, de werkgroep als de directie zullen zich gedurende het schooljaar inzetten om de gestelde doelen te behalen in het daarvoor aangeven tijdsbestek. Evaluatie In teamvergaderingen komt het onderwerp Kanjertraining aan de orde. Op deze momenten vinden tussenevaluaties en bijstellingen plaats. De uitkomsten van deze evaluaties en bijstellingen worden geborgd. In de teamvergadering van juni 2016 is bekeken of de gestelde doelen zijn behaald. Voor cursusjaar is een nieuwe veranderingsparagraaf Kanjertraining opgesteld, aangezien de gestelde doelen nog onvoldoende zijn behaald. 3. Veranderingsparagraaf Kunst en Cultuur Doelen Werkgroep Kunst- en Cultuur Aan de hand van de specifieke wensen en evaluatie (uitgezet door de ICC-er) wordt er een vast, structureel raamwerk t.a.v. de Kunst- en Cultuuractiviteiten opgezet.

9 Het Baken jaarverslag Het (mogelijk) onderzoeken van de behoeftes van onze leerlingen en ouders met betrekking tot het aanbod van Kunst- en Cultuuractiviteiten. Onderzoeken op welke wijze er samengewerkt kan worden met andere organisaties en bedrijven in de nabije omgeving van de school. Beleid opstellen met betrekking tot het aanbod Kunst- en Cultuuractiviteiten. Directie Het (mogelijk) onderzoeken van de behoeftes van onze leerlingen en ouders met betrekking tot het aanbod van Kunst- en Cultuuractiviteiten. Contacten leggen met andere organisaties en bedrijven (in de nabije omgeving van de school) die kunnen participeren in het Kunst- en Cultuuraanbod. Onderzoeken op welke wijze Burgerschap deel uit kan maken van het Kunst- en Cultuuraanbod. De directie zal regelmatig aansluiten bij het overleg van de werkgroep Kunst- en Cultuur. Het indienen van een subsidieaanvraag Kunst- en Cultuur bij de gemeente Harderwijk. Taakomschrijving ICC-er vaststellen. Leerkrachtgebonden doelen Input leveren aan de werkgroep Kunst- en Cultuur om te komen tot een gedegen, structureel, gevarieerd, teamgedragen Kunst- en Cultuuraanbod. Het opzetten en uitvoeren van structurele activiteiten rondom het Kunst- en cultuuraanbod. Januari 2016-juni Tijdens de uitvoerperiode (januari 2016-juni 2016) reflecteren op de activiteiten, indien nodig bijstellen en een actieve bijdrage leveren aan de evaluatie Werkwijze De werkgroep gaat in samenwerking met de directie aan de slag met bovengenoemde doelen. Indien noodzakelijk zullen de behoeftes van leerkrachten, leerlingen en ouders gepeild worden. (ouderpanel, leerlingenraad). Vanuit deze behoeftepeiling zal er een voorstel in de teamvergadering worden voorgelegd.

10 10 Het Baken jaarverslag Vervolgens gaat de werkgroep aan de slag met het opzetten van een raamwerk waarin de samenwerking met partners buiten de school zal worden meegenomen. Evaluatie In teamvergaderingen komt het onderwerp Kunst- en Cultuurprofilering aan de orde. Op deze momenten vinden tussenevaluaties en bijstellingen plaats. De uitkomsten van deze evaluaties en bijstellingen maken deel uit van het proces. Voor cursusjaar is een nieuwe veranderingsparagraaf Kunst- en Cultuur opgesteld aangezien een aantal punten nog onvoldoende zijn behaald (borging van beleid, betrekken van andere organisaties en het aanstellen van een ICC-er).

11 Het Baken jaarverslag In onderstaand schema zijn de belangrijkste elementen van het tweejarig project opgenomen: kritisch begrijpend luisteren / lezen met multimedia transfer GRIMM model aanleren van strategieën kennis en vaardigheden leerkracht doorgaande lijn technisch lezen soorten teksten een goede begrijpend lezer woorden schat feedback tijd differentiatie een goede les coöperatieve werkvormen schrijven ouderbetrokken -heid bij lezen Doelen Het project Stap voor Stap Beter Begrijpend Luisteren en Lezen is een tweejarig project. Dit plan van aanpak is gericht op het eerste projectjaar (januari - december 2016). Binnen het project zijn doelen gesteld op verschillende niveaus: Doelen op leerlingniveau In het project wordt er naar gestreefd om alle kinderen beter te leren begrijpend luisteren en lezen. Daarnaast wordt er naar gestreefd om alle leerlingen met een

12 12 Het Baken jaarverslag functionele leesvaardigheid de basisschool te laten verlaten. Bij een functionele leesvaardigheid moet worden gedacht aan een leesniveau van minimaal AVI E6/ Plus. Leerlingen moeten teksten van dit niveau vlot kunnen lezen en begrijpen om succesvol aan het voortgezet onderwijs te kunnen deelnemen. Doelen op leerkrachtniveau Leerkrachten versterken hun begrijpend leesonderwijs door te werken vanuit het GRRIM-model, door begrijpend leesstrategieën als metacognitieve vaardigheden te modellen en door de PALS-aanpak in te zetten. Leerkrachten kunnen de resultaten van de Cito-begrijpend leestoets, woordenschat en technisch leestoetsen en andere data analyseren en interpreteren om hun begrijpend leesonderwijs in hun eigen groep te versterken. Leerkrachten werken vanuit de kaders van het project door voldoende tijd in te roosteren voor vrij lezen, woordenschat mee te nemen in hun begrijpend leeslessen en gebruik te maken van zowel actuele teksten als verhalende teksten. Doelen op stuurgroepniveau De stuurgroep kan de voortgang van het project op het Baken aansturen en bewaken. Zij volgen de ontwikkelingen bij de leerkrachten nauwgezet door mee te lopen bij de coaching en leerkrachten aan te spreken op de gemaakte afspraken. De stuurgroep kan de resultaten van de Cito-begrijpend leestoets, woordenschat en technisch leestoetsen en andere data analyseren en interpreteren om de ontwikkelingen van het begrijpend leesonderwijs op schoolniveau te volgen en bij te sturen. Werkwijze en planning Om de doelen te realiseren worden er op verschillende niveaus bijeenkomsten georganiseerd. Evaluatie Aangezien er voor de start van dit nascholingstraject teveel teamleden ontbraken door ziekte en/of vertrek naar een andere school hebben we besloten om in september 2016 te starten met de veranderingsparagraaf begrijpend lezen.

13 Het Baken jaarverslag Identiteit Dit schooljaar hebben we de Dankdag in twee groepen gevierd. De kinderen van de groepen 1 t/m 3 zijn in een klas bijeen gekomen. De leerlingen van de groepen 4 t/m 8 hebben onder leiding van ds. Sies van de Baptistengemeente in de hal van de school een viering gehouden. Het thema van de Dankdag was vooruit blik- terug Donderdagavond 17 december hebben we een kerstviering voor alle ouders en andere belangstellenden in de Plantagekerk georganiseerd. De muzikale begeleiding was in handen van enkele leerkrachten, leerlingen en ouders. De reacties waren positief. De ouderraad heeft een kerstontbijt voor alle leerlingen en leerkrachten verzorgd. De kerk-schooldienst is gehouden bij de Gereformeerde kerk in Harderwijk die gevestigd aan de Laan der Verenigde Naties De dienst werd begeleid door ds. Reinders en had als thema een bijbel voor onze stad Het Paasfeest hebben we op school gevierd. De groepen 1 t/m 3 hadden een gezamenlijke viering. De leerkrachten van de groepen 4 t/m 8 hebben het Paasfeest in de groep gevierd. De ouderraad heeft de paaslunch verzorgd. Vorig schooljaar hebben we besloten om in de groepen 1 t/m 6 gebruik te blijven maken van de methode Kind Op Maandag. Voor de groepen 7 en 8 wordt de methode Trefwoord gebruikt omdat deze methode beter aansluit bij onze bovenbouwleerlingen. Het Baken heeft al een aantal jaren een gebedsgroep. Elke ouder kan hieraan deelnemen. Het afgelopen jaar hebben we ook weer gebruik gemaakt van de zgn. gebedsformulieren. Hierop kan iedere leerkracht met zijn/haar groep gebedspunten noteren waar dan tijdens de bijeenkomst aandacht aan wordt geschonken. Dit schooljaar hebben we geld ingezameld voor de stichting Het vergeten Kind. We hebben 429,41 overgemaakt aan dit goede doel. Daarnaast hebben we meegedaan aan de actie schoenendoos We hebben 67 gevulde dozen bij het inzamelpunt kunnen afleveren. Groep 7 heeft in december de actie van Serious Request gesteund.

14 14 Het Baken jaarverslag Kwaliteitsbeleid In het afgelopen schooljaar hebben diverse leerlingen gebruik gemaakt van de impulsklas. De impulsklas is er voor kinderen van groep 5 t/m 8. Op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag krijgen de leerlingen extra begeleiding op het gebied van rekenen, spelling en/of begrijpend lezen. We werken in blokken van 8 weken. Iedere periode wordt afgesloten met een les beroepsoriëntatie. Dit schooljaar hebben diverse leerlingen gebruik gemaakt van Baken Extra. Deze leerlingen kregen buiten de groep extra uitdagend materiaal aangeboden waar zij vervolgens in de groep mee aan de slag konden. Daarnaast hebben enkele bovenbouwleerlingen gebruik gemaakt van de VCO-plusklas die een dagdeel per week wordt georganiseerd. Dit schooljaar hebben we een doorstart gemaakt met het voeren van kindgesprekken. We hebben ervaren dat deze gesprekken zeer waardevol zijn. Een leerkracht verkrijgt op deze manier veel informatie die hij/zij kan inzetten om de leerling nog beter te kunnen begeleiden. In mei is de entreetoets in groep 7 afgenomen. De gegevens zijn verwerkt en opgenomen in de groepsplannen voor cursusjaar

15 Het Baken jaarverslag Personeelszaken Christa Brandsen is na de meivakantie gestart op de School voor Understanding in Amstelveen. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe leerkracht leverde 19 sollicitanten op. Desiree Hulst maakt sinds 1 mei 2015 deel uit van het Bakenteam. Marjan Bruning, intern begeleidster van het Baken heeft aangegeven per gebruik te willen maken van de bovenwettelijke regeling. Aukje Sinte Maartensdijk heeft haar plaats ingenomen. Bart Jansen heeft in juli 2015 de schoolleidersopleiding succesvol afgerond. Anita Kampen heeft de opleiding middenmanagement gevolgd en is per als bouwcoördinator aangesteld. Rianne Mouw, Jannet Raaijen en Trudy van de Beek hebben deelgenomen aan een herhalingscursus BHV. Lida Pieper heeft zich na Pasen helaas ziek moeten melden. Na een intensief behandelingstraject is zij na de meivakantie gestart met haar re-integratie traject. Trudy van de Beek is succesvol geregistreerd in het schoolleidersregister en heeft dit schooljaar twee modules m.b.t. deze registratie succesvol afgerond. Elles Stoffer, Jannet Raaijen en Annette Elzerman hebben in december aangegeven dat zij gebruik wilden maken van de mobiliteitsregeling. Elles Stoffer is 25 jaar werkzaam op Het Baken geweest. Annette Elzerman 15 jaar en Jannet Raaijen 10 jaar. De betreffende leerkrachten vonden het plezierig om in hun carrière nog een keer een overstap naar een andere school te maken. Aan het einde van het schooljaar hebben we als team afscheid genomen van onze gewaarde collega s.

16 16 Het Baken jaarverslag Publiciteit Gedurende het afgelopen schooljaar is de school een aantal malen positief in de (lokale) publiciteit geweest. In het afgelopen jaar is er ook weer veel zorg en aandacht besteed aan het bijhouden van onze website. We krijgen veel positieve reacties van ouders. De website blijft een belangrijk medium voor ouders om te bepalen bij welke school ze op bezoek gaan voor een kennismakingsgesprek. Daarnaast hebben we een facebook pagina aangemaakt waarop we regelmatig berichtjes hebben geplaatst. In december heeft groep 7 meegedaan aan de actie van Serious Request. We hebben een Kanjerdag georganiseerd. Voor dit evenement zijn flyers in de wijk verspreid.

17 Het Baken jaarverslag Organisatorische ontwikkelingen Schooljaar zijn we gestart met 8 homogene groepen. Gedurende dit schooljaar is de renovatie van de toiletten afgerond. Per is VCO Harderwijk gefuseerd met Hierden. De nieuwe organisatie heeft de naam VCO Harderwijk-Hierden gekregen. Half juni hebben we een bijeenkomst voor ouders georganiseerd. Tijdens deze avond is de groepsverdeling voor cursusjaar bekend gemaakt. Tevens hebben we de ouders ingelicht over het feit dat we vanaf schooljaar op twee locaties gaan werken. Op de Vollenhovemeen 29 in Harderwijk zal een kindcentrum worden gevestigd. De groepen 1 t/m 3 van het Baken zullen na de zomervakantie in dit gebouw les krijgen. In dit kindcentrum wordt samengewerkt met peuterspeelzaal Rommelpotje, peuterplusgroep IQ bus, kinderdagopvang Berend Botje en BSO de Zevensprong. Tevens is het de bedoeling dat we gaan samenwerken met een logopediste en een fysiotherapeut. Op het Vliepad krijgen de groepen 4 t/m 8 les en kunnen de kinderen op maandag, dinsdag en donderdag gebruik maken van de impulsklas. Tevens werken we in dit gebouw samen met peuterspeelzaal Benjamin. Na de zomervakantie zal er een BSO voor het oudere kind en een bibliotheek worden gehuisvest. Per heeft VCO Harderwijk-Hierden een nieuwe bestuurder. Zijn naam is Freek ten Klooster. Op 11 oktober 2016 zullen we afscheid gaan nemen van de heer Asje Palland, algemeen directeur van VCO Harderwijk- Hierden, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

18 18 Het Baken jaarverslag Huisvesting Dit schooljaar hebben we gewerkt met 8 groepen. We hadden voldoende ruimte om met kleinere groepjes leerlingen in een apart lokaal te werken. Er wordt veel aandacht besteed aan de aankleding van de hal en het podium. Bij iedere grote activiteit wordt het decor aangepast. Dit zorgt voor een verrassende binnenkomst. Daarnaast wordt de school steeds goed opgeruimd. Dit bevordert het werkklimaat. Op deze manier heeft de school een nette, rustige, aantrekkelijke uitstraling.

19 Het Baken jaarverslag Ouderbetrokkenheid Veel ouders zijn erg betrokken bij onze school. In augustus 2015 hebben we middels een oproep hulp gevraagd bij diverse activiteiten. Het aantal aanmeldingen was groot. Elke klus kon uitgevoerd worden. In september hebben we voor alle ouders een informatieavond georganiseerd. Ouders zijn geïnformeerd over de afspraken en regels binnen de groep en over de lesstof die hun kind dit schooljaar krijgt aangeboden. In februari hebben we een open dag georganiseerd. De belangstelling voor deze dag was matig. Het afgelopen jaar hebben we wederom gewerkt met klassenouders. Tevens is er twee maal een bijeenkomst georganiseerd voor het ouderpanel. We merken dat steeds meer ouders bij Het Baken betrokken zijn en dat de sfeer plezierig is op onze school. Na iedere vakantie is er voor ouders de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken en elkaar te ontmoeten. Deze bijeenkomsten worden redelijk goed bezocht en ook zeer gewaardeerd door de ouders. We merken dat het aantal aanwezige ouders steeds groter wordt. We hebben dit schooljaar ouders diverse malen in de gelegenheid gesteld om een kijkje te nemen in de groep van hun kind. Belangstellenden konden een open Kanjerles, een afsluitende les van de week van de zang en dans of een cultuuractiviteit bekijken. In maart is er een ouderenquête verstuurd en een leerlingenvragenlijst in de groepen 6,7 en 8 afgenomen. Naast veel complimenten hebben we ook een aantal tips gekregen waar we zeker mee aan de slag zullen gaan! Aan het eind van het schooljaar hebben we voor alle ouders een zgn. uitzwaaiavond georganiseerd. We hadden op deze avond tevens een Afrikaans kinderkoor, dat een wervelend optreden heeft verzorgd, op bezoek.

20 20 Het Baken jaarverslag De ouderraadsleden hebben bij alle activiteiten op school geassisteerd. Elke commissie bestond uit enkele teamleden en een aantal ouders. Er was een goede samenwerking en alle activiteiten zijn dan ook naar volle tevredenheid uitgevoerd. Aan het eind van dit schooljaar ontstond er een vacature met betrekking tot een nieuwe ouderraadslid. De vacature is ingevuld. De medezeggenschapsraad heeft het afgelopen jaar vergaderd over de onderwerpen waarvoor wettelijk instemming- of adviesrecht geldt. Hiernaast was er ook geregeld formeel en informeel contact om de MR op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de school. Voor de zomervakantie heeft de MR een vacature uitgezet voor een nieuw MR-lid. Drie kandidaten hebben zich aangemeld. Na de zomervakantie zal er een verkiezing worden georganiseerd.

21 Het Baken jaarverslag Resultaten De scores van de eindtoetsen van de afgelopen jaren liggen ruim boven het gemiddelde: Jaar Score Landelijk gemiddelde ,0 534, ,3 534, ,3 534,5 Over de resultaten van de tussentoetsen betreffende het leerlingvolgsysteem zijn we redelijk tevreden. De resultaten van de tussen- en eindtoetsen worden ingevoerd in ParnasSys. Daarnaast worden de toets uitslagen geanalyseerd en passen we onze groepsplannen aan. We hebben in dit jaar nog meer aandacht besteed aan SMART opstellen van de groepsplannen binnen de groep. We hebben hierbij gebruik gemaakt van een vast format waarmee iedere leerkracht kan werken. Er zijn in het afgelopen jaar 4 leerlingen naar het speciaal basisonderwijs verwezen. Het leerlingenaantal is stabiel. De 1 oktober telling levert de volgende resultaten op: Jaar Aantal leerlingen

22 22 Het Baken jaarverslag Huishoudelijke zaken Dit schooljaar hebben we weer gewerkt met een leerlingenraad. Uit de groepen 6 t/m 8 waren twee leerlingen per groep afgevaardigd voor deze raad. De leerlingenraad heeft dit schooljaar inspraak gehad bij de aanpassingen van ons plein, de vraagstelling bij de leerlingenenquête en het opstellen van de buurtregelborden. In oktober hebben we onze jaarlijkse sportdag op het Athlos-terrein georganiseerd. Op het schoolplein van onze school is er iedere maandag- en woensdagmiddag een bosbox georganiseerd in samenwerking met ZorgDat. Het waren leuke middagen waarbij jong en oud vertegenwoordigd waren. Maarten van Gilst functioneert hierbij als buurtsportcoach voor Stadsweiden. Naast de buiten activiteiten geeft hij een maal per week aan alle groepen van het Baken gymles. Op deze manier leert hij alle kinderen uit de wijk Stadsweiden kennen. Begin oktober zijn de fietsen van kinderen uit groep 3 t/m 8 gekeurd. In oktober hebben de leerkrachten van groep 8 een informatieavond voor alle ouders van hun groep georganiseerd. Op deze avond hebben de ouders en kinderen informatie gekregen met betrekking tot het voortgezet onderwijs traject. De Kinderboekenweek was in 2015 verrassend opgezet. Het thema was Raar maar Waar. In de Kinderboekenweek kregen alle groepen een activiteit aangeboden van Cultuurkust. In april hebben we de Koningsspelen georganiseerd. Het Baken profileert zich als Kunst- en Cultuurschool. Dit schooljaar hebben we gebruik gemaakt van een gemeentelijke subsidie. Er zijn workshops gegeven door docenten van Cultuurkust. In januari hebben de groepen 3 t/m 8 deelgenomen aan de judolessen.

23 Het Baken jaarverslag Dit schooljaar hebben we weer deelgenomen aan de nationale Rekendag. Het thema was een kijkje achter de code. Alle ouders waren voor de opening van deze dag uitgenodigd. Van 14 tot 17 maart hebben we schoolbreed activiteiten aangeboden in het kader van de week van de Lentekriebels. De bovenbouwouders zijn voor de start uitgenodigd voor een informatieavond m.b.t. dit thema. Op de laatste dag van de cito eindtoets zijn alle groep 8 leerlingen door de ouderraad verrast met een overheerlijke citolunch. Eind maart kwam de fotograaf weer langs en zijn alle leerlingen en groepen op de foto gezet. Zondag 4 mei jongstleden hebben we samen met enkele leerlingen en ouders de gevallenen uit de oorlog herdacht op de algemene begraafplaats. Op 21 mei hebben we onze Kanjerdag georganiseerd. Alle groepen hebben zich ingezet voor de medemens. Er zijn spelletjes gespeeld met bewoners van een zorgcentrum, kaartjes bezorgd en er is zwerfvuil opgeruimd in de wijk. De dag verliep positief en is zeker voor herhaling vatbaar! Groep 8 is dit jaar op kamp geweest in het Belevenissenbos te Lelystad. Alle andere groepen zijn op schoolreisje geweest. Deze uitstapjes zijn goed verlopen. Naast het deelnemen aan de jaarlijkse voetbal- en korfbaltoernooien hebben we ook dit schooljaar weer meegedaan aan de avondvierdaagse. Dit jaar liepen alle Bakenleerlingen er weer keurig bij want iedereen droeg de nieuwe schoolshirts! De leerkrachten van groep 1 t/m 3 hebben een speciale bosdag voor de jongste kinderen georganiseerd. Het thema was Feest. Het weer was prachtig en door de uitgebreide, goede voorbereidingen werd het een dag om nooit te vergeten!

24 24 Het Baken jaarverslag Groep 8 heeft de musical Overboord opgevoerd in een zaal van de Kiekmuure in Harderwijk. Het was een komische musical die zeer goed werd gebracht. Op de laatste schooldag van cursusjaar hebben we een talentenjacht voor alle leerlingen georganiseerd. Doordat we prachtig weer hadden, kon de activiteit buiten plaatsvinden. We hebben binnen het team de leuke dingen club. Deze commissie heeft ook dit schooljaar regelmatig vrijblijvende activiteiten voor het team georganiseerd. Het is goed om elkaar buiten school te ontmoeten en te spreken.

25 Huishoudelijk Colofon Christelijke Basisschool Het Baken Vliepad EL Harderwijk T info@cbshetbaken.nl Internet: Uitgave van de Stichting Voor Christelijk Onderwijs (VCO) Harderwijk-Hierden Postbus AD Harderwijk T F info@stichtingvco.nl Internet: Samenstelling en redactie: Trudy van de Beek Vormgeving: Studio Vrolijk Fotografie: Ria Franken

Evaluatie (per doel is d.m.v. een groene of rode kleur aangegeven wat wel/niet is behaald)

Evaluatie (per doel is d.m.v. een groene of rode kleur aangegeven wat wel/niet is behaald) JAARVERSLAG 2017-2018 INLEIDING In het jaarverslag van Christelijke basisschool Het Baken geven we u een beeld van de doelen, resultaten en activiteiten van onze school voor de periode september 2017 tot

Nadere informatie

JAARVERSLAG Het Baken. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool. informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk

JAARVERSLAG Het Baken. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool. informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk JAARVERSLAG 2016-2017 Het Baken Khbgiuyfi uf christelijke basisschool informatie over de christelijke basisschool het Baken Harderwijk Inhoudsopgave Inleiding 3 Evaluatie jaarplannen 4 Identiteit 7 Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

JAARVERSLAG De Rank. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk

JAARVERSLAG De Rank. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk JAARVERSLAG 2015-2016 Khbgiuyfi uf De Rank informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen 4 Identiteit en vieringen 5 Zending en acties 6 Kwaliteit

Nadere informatie

Het Baken Jaarverslag. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool

Het Baken Jaarverslag. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool Het Baken Khbgiuyfi uf Jaarverslag 2013-2014 christelijke basisschool Inhoudsopgave Inleiding 3 Veranderingsplannen 4 Identiteit 18 Kwaliteitsbeleid 19 Personeelszaken 20 Publiciteit 21 Organisatorische

Nadere informatie

JAARVERSLAG De Rank. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk

JAARVERSLAG De Rank. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk JAARVERSLAG 2016-2017 De Rank informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen 4 Identiteit en vieringen 5 Zending en acties 6 Kwaliteit / Evaluatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG De Rank. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk

JAARVERSLAG De Rank. informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk JAARVERSLAG 2017-2018 De Rank informatie over de christelijke basisschool de Rank Harderwijk De Rank jaarverslag 2017-2018 3 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 3 Doelstellingen 4 Identiteit en vieringen

Nadere informatie

JAARVERSLAG Willem Alexander. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool Willem Alexander Harderwijk

JAARVERSLAG Willem Alexander. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool Willem Alexander Harderwijk JAARVERSLAG 2014-2015 Willem Alexander Khbgiuyfi uf informatie over de christelijke basisschool Willem Alexander Harderwijk Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen 4 Identiteit 8 Kwaliteitsbeleid 9 Personeelsbeleid

Nadere informatie

Het Baken 2012-2013. Jaarverslag. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool

Het Baken 2012-2013. Jaarverslag. Khbgiuyfi uf. christelijke basisschool Het Baken Khbgiuyfi uf Jaarverslag 2012-2013 christelijke basisschool 2 Het Baken jaarverslag 2012-2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen 4-13 Evaluatie doelen 2012-2013 14-22 Identiteit 23 Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat 1 3235 BV Rockanje info@bvs.vcodekring.nl http://www.barondevos.nl 0181-402401 JAARVERSLAG 2015-2016 Algemeen Het schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

JAARVERSLAG De wegwijzer. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool de Wegwijzer Harderwijk

JAARVERSLAG De wegwijzer. Khbgiuyfi uf. informatie over de christelijke basisschool de Wegwijzer Harderwijk JAARVERSLAG 2014-2015 De wegwijzer Khbgiuyfi uf informatie over de christelijke basisschool de Wegwijzer Harderwijk 2 De Wegwijzer jaarverslag 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen en resultaten

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Het Vijfblaadje. Zomervakantie 19 augustus Start schooljaar

Het Vijfblaadje. Zomervakantie 19 augustus Start schooljaar 26 juni - nummer 39 Het Vijfblaadje Kalender juni en juli 27 juni Rapport 27 juni Rapport gesprekken facultatief 2 juli Kennismakingsochtend 2 juli Musical groep 8 voor belangstellenden om 19.00 uur 3

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

Schoolkalender

Schoolkalender Schoolkalender 2017-2018 Op bladzijde 1 en 2 staat ook informatie over de klassenverdeling / groepsbezetting, schoolvakanties en lesvrije dagen, schooltijden, lessen bewegingsonderwijs en informatievoorziening.

Nadere informatie

Inleiding Doelstellingen

Inleiding Doelstellingen Jaarverslag CBS De Wegwijzer 2015-2016 Inleiding In dit jaarverslag van CBS de Wegwijzer leest u over de doelen, resultaten en activiteiten van de school. Dit jaarverslag is bedoeld voor de ouders, het

Nadere informatie

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan o.b.s. De Wieden Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Beulakerwiede 4 Plaats Zwolle Telefoon 038-4542762 E-Mail i.jousma@ooz.nl Datum 8-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs... 4

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

Toonaangevend in Lezen!

Toonaangevend in Lezen! Jaarverslag 2014-2015 CBS De Triangel Toonaangevend in Lezen! De Triangel 0025GJ Tonselsedreef 60 3845 CT Harderwijk 0341-433965 www.cbsdetriangel.nl info@cbsdetriangel.nl Inleiding. Voor u ligt het jaarverslag

Nadere informatie

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van!

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van! 30 ste jaargang nr. 11, juli 2016 Afscheid Anja Allereerst hartelijk bedankt voor de lieve reacties die ik heb ontvangen via de mail of persoonlijk naar aanleiding van mijn vertrek. Het doet me goed. De

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND Jaargang 1, nummer 2

NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND Jaargang 1, nummer 2 NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND Jaargang 1, nummer 2 Ter Inleiding Voor u ligt de tweede nieuwsbrief over de fusie tussen de scholen Kinderland en Groenhorst. In de eerste editie hebben wij u uitgenodigd

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Je bent een ster tussen alle andere sterren.

Je bent een ster tussen alle andere sterren. CBS De Zeester SCHOOLJAARVERSLAG 2016/2017 Je bent een ster tussen alle andere sterren. INHOUDSOPGAVE Inhoud Inleiding 1 Het motto van de school 2 Het motto gericht op de leerlingen 3 Het motto gericht

Nadere informatie

Evaluatie. Schooljaar

Evaluatie. Schooljaar Evaluatie Schooljaar 2014-2015 is één van de scholen van Voorwoord Het schooljaar 2014-2015 is weer om gevlogen. De plannen voor volgend jaar worden gemaakt. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder terug te

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015-2016 Inleiding: Alweer een schooljaar voorbij. Een schooljaar waarin we heel veel hebben gedaan. Hieronder een beknopt verslag van het schooljaar 2015-2016. We hebben een hele actieve

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief juni 2018 Nieuwsbrief juni 2018 Contactgegevens: Website: www.sbo3boor.nl SBO Cornelis Leeflang Overschie: 010-4371756 SBO : 010-4205314, via De Piloot Beste ouders en verzorgers, Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief

Nadere informatie

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016

Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 Jaarplan Sint Jozefschool Moordrecht 2015-2016 1 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum Jaarplan 2017-2018 School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum 1 Beste lezer, Voor je ligt het jaarplan 2017-2018 In volgorde zullen de volgende ontwikkelingsonderwerpen aan bod komen 1. Verhogen van de opbrengsten

Nadere informatie

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl

Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Kindcentrum De Boeg Parallelweg 2 2951 BS Alblasserdam T 078 820 00 31 E info@boeg-alblasserdam.nl I www.boeg-alblasserdam.nl Betreft : Jaarverslag 2014-2015 Alblasserdam september 2015, Aan de ouder(s)

Nadere informatie

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE.

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE. De aanpak op schoolniveau: Indicator Doel Actie/middel Tijdpad Wie Resultaat Professionalisering Tussenevaluatie /borging Condities Scholing VVE. Ouders De leerkrachten van de vroegschoolse zijn VVE-geschoold.

Nadere informatie

Toonaangevend in Lezen!

Toonaangevend in Lezen! Jaarverslag 2012-2013 CBS De Triangel Toonaangevend in Lezen! De Triangel 0025GJ Tonselsedreef 60 3845 CT Harderwijk 0341-433965 www.cbsdetriangel.nl info@cbsdetriangel.nl Inleiding. Voor u ligt het jaarverslag

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst

Evaluatie Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst Jaarplan 2010-2011 Versie augustus 2011 Jaarplan 2010-2011 Obs de Schovenhorst Actiepunt 4A: Schoolplan Hoofdstuk 4 Onderwijskundig beleid: Obs de Schovenhorst heeft deelgenomen aan de bijeenkomsten georganiseerd

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 17 18 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

Jaarplan basisschool. De Goudakker

Jaarplan basisschool. De Goudakker Jaarplan basisschool De Goudakker 2016 2017 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte

Nadere informatie

Nutsschool Laan van Poot

Nutsschool Laan van Poot Nutsschool Laan van Poot Jaarplan 2015-2016 Nutsschool Laan van Poot Laan van Poot 355 2566 DA Den Haag 070 325 75 47 www.nutsschool.nl info@nutsschool.nl 1 Jaarplan: Kolom 1, 2 Jaarverslag: Kolom 3, 4,

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

De MR is ook een klankbord namens de ouders. Zo wordt zij door de directie en het team gehoord bij onderwerpen die ouders direct aangaan.

De MR is ook een klankbord namens de ouders. Zo wordt zij door de directie en het team gehoord bij onderwerpen die ouders direct aangaan. Jaarverslag PCBS t Noorderlicht Goes 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van protestants-christelijke basisschool t Noorderlicht te Goes voor het schooljaar

Nadere informatie

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool (09QA) Datum: 2-7-2015. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Week 31 01 Zomervakantie.

Koningin Beatrixschool (09QA) Datum: 2-7-2015. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Week 31 01 Zomervakantie. augustus 2015 Week 31 01 02 Week 32 03 04 05 06 07 08 09 Week 33 10 11 12 13 14 15 16 Week 34 17 18 19 20 21 22 23 Week 35 24 Eerste schooldag Themaweek: Thema: gezonde voeding 25 Themaweek: Thema: gezonde

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Schooljaarplan Didactisch handelen

Schooljaarplan Didactisch handelen Schooljaarplan 2014-2015 Schooljaarplan 2014 2015 Didactisch handelen Effectieve instructie Borgen van eerder gemaakte afspraken; bewaken van de doorgaande lijn Coaching door directie op team en individueel

Nadere informatie

- Hernieuwde visie is geschreven. - Speerpunten voor de komende jaren zijn helder

- Hernieuwde visie is geschreven. - Speerpunten voor de komende jaren zijn helder Doel 2018-2019 Herschrijven ICTbeleidsplan Verdieping in onderwijsvernieuwingen ICT/O&MM Centrale opslag groepsplannen in Parnassys Oriëntatie op de inrichting van de MOO Oriëntatie op rapporten in ParnasSys,

Nadere informatie

Nutsschool Laan van Poot

Nutsschool Laan van Poot Nutsschool Laan van Poot Jaarplan 2016-2017 Nutsschool Laan van Poot Laan van Poot 355 2566 DA Den Haag 070 325 75 47 www.nutsschool.nl info@nutsschool.nl 1 Jaarplan: Kolom 1, 2 Jaarverslag: Kolom 3, 4,

Nadere informatie

Jaarplan!en!jaarverslag!! !

Jaarplan!en!jaarverslag!! ! Jaarplanenjaarverslag 201812019 Jacob&Maris& & Versie9april2018 VastgestelddoorE.Walravenop8juni2018 17NJ.JacobMaris.Jaarplan.201842019 1 Woordvooraf VooruligthetjaarplanvanmontessorischoolJacobMaris201842019.Inditjaarplan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17. Jaargang 18 woensdag

Nieuwsbrief 17. Jaargang 18 woensdag Nieuwsbrief 17 Jaargang 18 woensdag 18-4-2018 De Schakel in ontwikkeling Actief leren! Op 4 april was het voetbaltoernooi in Roelofarendsveen, de jongens en de meiden hebben mooie wedstrijden gespeeld,

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school.

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school. SCHOOLJAARVERSLAG 2011-2012 1. Algemene informatie De leerlingen: Op de teldatum, 1 oktober 2011, telde onze school 181 leerlingen, verdeeld over 8 groepen. Uit de prognose blijkt dat het leerlingenaantal

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2016 - Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

Maria in Campisschool. Schooljaarplan

Maria in Campisschool. Schooljaarplan Maria in Campisschool Schooljaarplan 2016-2017 Directeur Mw. C. van der Veen Adres Postbus 984 Plaats Assen Telefoon 0592-340684 E-Mail christa.vanderveen@primenius.nl Datum 11-12-2016 Maria in Campisschool

Nadere informatie

Ouderinfo maart Van de directie. Beste Ouders, Verzorgers, Kleuters in het Museon

Ouderinfo maart Van de directie. Beste Ouders, Verzorgers, Kleuters in het Museon Ouderinfo maart 2014 Beste Ouders, Verzorgers, Van de directie Bezoek uit Noorwegen Donderdag 3 april wordt onze school bezocht door 20 onderwijsgevenden uit Noorwegen. Deze groep reist door Nederland

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

Aandacht voor verdieping en verrijking en compacting

Aandacht voor verdieping en verrijking en compacting Aandacht voor verdieping en verrijking en compacting 21/3/16 25/3/16 Coördinator plusklas S.G. Vergadering over de huidige randvoorwaarden van de compacters en uitleg over het bestaande stichting leerplan

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Juni/ Juli Beste ouder(s), verzorger(s), Korte terugblik. Planning juni activiteiten

NIEUWSBRIEF. Juni/ Juli Beste ouder(s), verzorger(s), Korte terugblik. Planning juni activiteiten NIEUWSBRIEF Juni/ Juli 2014 Beste ouder(s), verzorger(s), Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Inmiddels zijn de voortgangsgesprekken in volle gang en zijn de schoolverlaters druk bezig

Nadere informatie

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

nummer 16 3 april 2018

nummer 16 3 april 2018 Pancopost nummer 16 3 april 2018 GROEPSACTIVITEITEN Koningsspelen Dit jaar vieren we weer de Koningsspelen. Dit is een jaarlijkse sport- en speldag voor de groepen 1 t/m 8. Dit jaar wordt het gehouden

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Nieuwsbrief vrijdag 13 juli 2018

Nieuwsbrief vrijdag 13 juli 2018 Nieuwsbrief vrijdag 13 juli 2018 Belangrijke data Vrijdag 13 juli: start zomervakantie Maandag 27 augustus: start schooljaar 2018 2019 Maandag 3 september: Dinsdag 4 september: Donderdag 6 september: Maandag

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2013-2014 Inleiding: Wat is een jaar toch weer snel om en wat hebben we veel gedaan. Hieronder een beknopt overzicht van het afgelopen schooljaar. Wat hebben we allemaal gedaan? Hoe hebben

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

LOCATIE PARKWIJK 31 OKTOBER 2014 AGENDA:

LOCATIE PARKWIJK 31 OKTOBER 2014 AGENDA: LOCATIE PARKWIJK JAARGANG 14, NR. 5 31 OKTOBER 2014 SchOuderCom De komende nieuwsbrief willen we gaan verspreiden via SchOuderCom. Daarbij zullen we een splitsing maken tussen berichten die van belang

Nadere informatie

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015:

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015: 7.1.3 Jaarplan 2014-2015: Beleidsvoornemens Domein 1: Kwaliteitszorg Resultaat (Wanneer zijn we tevreden?) Stappen/ Acties Borging (vindplaats & systeem van bewaken en behouden) Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 1 7 De MR in het kort Een basisschool zonder een Medezeggenschapsraad (hierna: MR) is nauwelijks voor te stellen. De gezamenlijke inbreng

Nadere informatie

Afsluitfeest. Team Wolderweide. Even voorstellen

Afsluitfeest. Team Wolderweide. Even voorstellen WolderWeetje Maandag 15 juli 2019 B ELANGRIJKE DATA Afsluitfeest Afsluitavond Donderdag 18 juli Donderdag 18 juli willen wij het schooljaar knallend afsluiten met een pannenkoek en/of wrap feest. Vrijdagmiddag

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon Planning Schooljaarplan Planperiode 2015-2019 Versie 1 Datum Augustus 2015 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode OBS Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Basisschool Pius X. Jaargang 18 Nieuwsbrief nr. 2 van 10 september 2015. Beste ouders en kinderen.

Basisschool Pius X. Jaargang 18 Nieuwsbrief nr. 2 van 10 september 2015. Beste ouders en kinderen. Basisschool Pius X Jaargang 18 Nieuwsbrief nr. van september 0 Jordaansingel 0, 81 GP, Haaksbergen. Tel. 03-136. Directie@piusx.eu Beste ouders en kinderen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen:

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan Schooljaarplan 2015-2016 RKBS De Kiem Schoolplein 1 Roelofarendsveen 2371 EK 071-3314359 de.kiem@ssba.net http://dekiem.ssba.net directeur Marjan de Lange Voor u ligt het schooljaarplan 2015 2016 van onze

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht!

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! JAARPLAN 2018-2019 Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl

Nadere informatie

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 info@merula.vcodekring.nl www.merula.nl CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl ALGEMENE GEGEVENS School Naam van de school: Christelijke

Nadere informatie

Jaarverslag MR. Schooljaar

Jaarverslag MR. Schooljaar Jaarverslag MR Schooljaar 2015-2016 Inhoud Inleiding Samenstelling MR Huidige samenstelling Leden Bijeenkomsten Speerpunten Vreedzame school Ouderbetrokkenheid Onderwerpen Financieel Kwartaal/Jaarplan/Jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2012-2013. Gbs De Springplank

Jaarverslag 2012-2013. Gbs De Springplank Jaarverslag 2012-2013 Gbs De Springplank Gbs De Springplank Oldenoert 55 9351 KV Leek T 0594-512720 E springplank@noorderbasis.nl dir. mevr. L. de Calonne Inhoud Jaarverslag Voorwoord... 3 1. Kengetallen

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 JAARDOELEN 2015 2019 Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 HOOGBEGAAFDHEID 2015-2016 2016-2017 2017-2018 2018-2019 Het bieden van passend onderwijs middels een doorgaande leerlijn voor

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 Basisschool de Langereis Ursem www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam Basisschool de Langereis Schoolnaam Basisschool de Langereis Datum

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013

Oudertevredenheidsonderzoek mei 2013 Basisschool Bocholtz Wijngracht 11 6351 HJ Bocholtz 045 5443614 045 5445952 info.rkbsbocholtz@movare.nl Oudersonderzoek mei 2013 Doelstellingen van het onderzoek De onderzoeksdoelstellingen van het Landelijk

Nadere informatie

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan 2015 2016. Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2015 2016 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Resultaten oudertevredenheidpeiling maart Paasbergschool

Resultaten oudertevredenheidpeiling maart Paasbergschool Resultaten oudertevredenheidpeiling maart 2012 Paasbergschool 1. algemeen In maart 2012 hebben de ouders van de leerlingen van de Paasbergschool meegedaan aan een tevredenheidsonderzoek aan de hand van

Nadere informatie

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan Beste ouders/verzorgers, In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag 2012-2013 en ons jaarplan 2013-2014. Het jaarverslag dient als evaluatie van alle speerpunten die wij

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PCBS DE RANK

NIEUWSBRIEF PCBS DE RANK NIEUWSBRIEF PCBS DE RANK PCBS De Rank J. van Goyenstraat 4 3181 HE Rozenburg 0181-214972 www.pcbsderank.nl info@pcbsderank.vcodekring.nl Schooljaar 2015-2016 Nieuwsbrief nr. 09 18 december 2015 De nieuwsbrief

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

Basisschool De Hoge Hof te Kapel-Avezaath. Jaarverslag

Basisschool De Hoge Hof te Kapel-Avezaath. Jaarverslag Jaarverslag 2013-2014 Algemene gegevens: Naam school Basisschool De Hoge Hof Bestuursnummer BasisBuren 6041538 Brinnummer Schoolleider postadres Postcode en plaats 23FM Hanneke Schalkwijk Hoge Hof 2a 4013

Nadere informatie

S e p t e m b e r

S e p t e m b e r S e p t e m b e r 2 0 1 4 1 2 Schoolkamp gr. 8 Schoolkamp gr. 8 3 Schoolkamp gr. 8 4 Schoolkamp gr. 8 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Verjaardag en klassenreisje 3-4 15 16 17 18 19 20 21 Kledinginzameling Speurkleuters

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

jarig bestaan. 1 september. Benodigdheden nieuwe schooljaar

jarig bestaan. 1 september. Benodigdheden nieuwe schooljaar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21Inleveren overblijfovereenkomst en foto/video toestemmingsformulier 28 100-jarig bestaan ZOMERVAKANTIE 22 23 24 25 Rapporten inleveren 29 100-jarig

Nadere informatie

22 juni Nieuwsbrief De Zon. Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers

22 juni Nieuwsbrief De Zon. Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers Schooljaar: 2017-2018, nummer 14 Nieuwsbrief De Zon Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: Nieuws uit het team

Nadere informatie

Jaarkalender

Jaarkalender Augustus 2016 1 17 2 18 3 19 4 20 5 21 6 22 7 23 10 26 12 28 13 29 Start schooljaar 14 30 15 31 16 Schooltijden: maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag 8.30-12.00 / 13.15-15.15 uur 8.30-12.00 / 13.15-15.15

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Nummer 9 / 11 december 2014. Citotoetsen: Overstap naar niveau I t/m V

Schooljaar 2014-2015. Nummer 9 / 11 december 2014. Citotoetsen: Overstap naar niveau I t/m V Citotoetsen: Overstap naar niveau I t/m V Ieder jaar in januari/februari en mei/juni maken de leerlingen van onze school voor verschillende vakgebieden de toetsen van het leerlingvolgsysteem van Cito.

Nadere informatie

Schooljaarverslag Sint Gerardusschool

Schooljaarverslag Sint Gerardusschool Directie Mevr. M.C. Sijmons Adres Splitting 145 Plaats Emmen Telefoon 0591-622465 E-mail stgerardus@primenius.nl Website www.sintgerardus.nl 1 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Borgingstrajecten 4 3 verbetertrajecten

Nadere informatie

Opmerking: het uitgereikte rooster, voor de onder- en de bovenbouw, staat ook op de website.

Opmerking: het uitgereikte rooster, voor de onder- en de bovenbouw, staat ook op de website. Bijbelverhalen Week 35; maandag 29 augustus vrijdag 2 september Weekthema: Ontdekken Verhalen: Exodus 2; Mozes Lied: Mijn God is zo groot Week 36; maandag 5 september vrijdag 9 september Weekthema: Een

Nadere informatie

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april Belangrijk BO naar VO Leerlingvolgsysteem Leerling-kenmerken november april leerstof groep 8 voorbereiding op de verwijzing VO CITO toetsen M8 LOVS VO informatieavond in oktober/november 2 verwijzingsgesprekken

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie