IKKE. Een muzikaal en kleurrijk toneel voor kleuters van 2 en 5 jaar zonder tekst met eenvoudige voorwerpen. Werkmap bij de voorstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IKKE. Een muzikaal en kleurrijk toneel voor kleuters van 2 en 5 jaar zonder tekst met eenvoudige voorwerpen. Werkmap bij de voorstelling"

Transcriptie

1 IKKE Een muzikaal en kleurrijk tneel vr kleuters van 2 en 5 jaar znder tekst met eenvudige vrwerpen. Werkmap bij de vrstelling Figurentheater Prpp vzw Steenweg p Osthven Turnhut - inf@prpp.be - 014/ Vr ft s, filmpjes en ng meer inf:

2 IKKE -Gemaakt en gespeeld dr Charltte Alles en Els Peeters f Jessica Hagmijer -Muziek: Rsalie Alles -Chregrafie: Elsa Bsma -Advies: Lieve De Meyer -Lesmap: Gerlinde Hskens 1. INHOUD Twee buurmeisjes: blauwe meisje, dun en spichtig en rde rnde meid. Elk in hun eigen huisje: blauw en rd. Elk in hun eigen wereld waar het veilig is. Blauw meisje heeft alles graag keurig en rde meid hudt van rmmel. Ieder heeft haar eigen dagritme en haar eigen bewegingen. Als er plts een speelged van rde meid p het veld van blauw valt, gaan ze elkaar vrzichtig verkennen. Alles wrdt uitgedrukt in grte bewegingen en dans p rustige, intieme pianmuziek. Er wrdt gespeeld met eenvudige vrwerpen, met handen en veten en met pppen. De grte verschillen tussen blauw meisje en rde meid zrgen vr grappige en ntrerende beelden. 2. THEMA S Kleuren: twee basiskleuren namelijk rd en blauw. verschillen: tussen persnages, in bewegingen bewegen: bewegingen in ruimte en p muziek handen en veten: er wrdt extra klemtn gelegd p het gebruik van handen en veten dagritme: pstaan, wassen, tanden petsen, mgaan met anderen: eigen wereld, ikke, imiteren,verkennen, spelen 3. VOOR DE VOORSTELLING Omdat het vr verschillende kleuters de eerste maal is dat ze in cntact kmen met theater, is het belangrijk m hier vraf een gesprek ver te hebben. Ben je al eens naar het theater geweest? Wat heb je gezien? Wat zie je allemaal in het theater? Is het licht uit f aan? Waarm zuden ze dit den? Wat gebeurt p het pdium? Een gesprek rnd het spelen van de acteurs. Mag je rndlpen bij een vrstelling? Bij de lesmap vindt je k ng tips vr begeleiders en rganisatren.

3 4. NA DE VOORSTELLING 4.1. GESPREK Overlp na de vrstelling samen met de kinderen de vrstelling. Laat de kleuters raden wie welk zinnetje zegt. Ik steek mijn handen in de lucht,neem een washandje, zet mijn hed p en was mijn gezicht. Hier is mijn ene vet en hier mijn andere. Ik neem een washandje en was mijn veten. Wat een lekker kpje thee, maar wat is mijn lepel z grt? Mijn appelsien springt in het rnd en ik lek mijn brd leeg. Ik de mijn schenen buiten aan en mijn handen trekken telkens terug aan mijn ren. Ik spring graag in het rnd en als ik drst heb, drink ik van mijn gieter. Als ik met mijn gieter de blemetjes water geven, beginnen al mijn blemen te greien. Ik heb een grte rde blem en mijn btten gaan lpen. Mijn pp heeft twee staartjes. Mijn pp heeft een grte bek. Laat de kinderen vertellen wat ze gezien hebben. Wat vnden ze leuk en wat niet? Laat hen mtiveren waarm. Dit stimuleert hun taalgebruik en het uitdrukken van hun gevelens. Dr hier samen in kring ver te praten, leren ze k m te luisteren naar elkaar en hun beurt af te wachten THEMA KLEUREN KNUTSELEN -Blauw:Laat de kinderen gele sterren f witte wlkjes tekenen met wasckrijtjes p een papier. Vervlgens gaat men er met blauwe waterverf ver. Blauwe vingerafdrukken. Teken vraan een bekje bij de vingerafdruk en nderaan ptjes. Nu heb je een leuk vgeltje. -Rd:Maak 2 rde vingerafdrukken naast elkaar. Teken bvenaan eens steeltje zdat je een kers hebt. -Blauw en rd: Leg een papier p plastic. Zet een ptje met rde en een ptje met blauwe verf p de plastic. Geef de kleuters twee brstels, de aan de ene brstel rde verf en aan de andere blauwe. Zet muziek p en laat p de maat van de muziek de kleuters met de brstels schilderen. Wat gebeurt er als je de kleuren mengt? Hkus pkus met wat franje, rd en geel wrden ranje. Hkus pkus met een zen, blauw en geel wrdt gren. Hkus pkus met wat raars, rd en blauw wrdt paars. -Rd f blauw? Zie nderaan.

4 4.3. THEMA BEWEGEN EN VERSCHILLEN SPEL -Muziek. -Iedereen staat recht. Juf det een beweging vr die typisch is vr blauwe meisje f rde meid. Kleuters den de beweging na. -met grte bewegingen je rekken/met sierlijke bewegingen je rekken -met grte bewegingen je tanden petsen/met sierlijke, kleine bewegingen je tanden petsen. -met grte bewegingen eten/met sierlijke, kleine bewegingen eten -benen uit elkaar, armen heel breed huden, lichtjes dr de benen zakken, en heel breed stappen/benen tegen elkaar, armen gestrekt in de lucht, sierlijk stappen -breed stappen en tegelijk hard met je veten p de grnd stappen/hg stappen en sierlijk met je handen in de lucht bewegen. -Iedereen sluit de gen, f draait zich even m. De juf neemt een huding aan en blijft z staan. Kleuters penen terug hun gen f draaien zich terug m en den de huding na. Vervlgens sluit men terug de gen en de juf verandert een klein detail aan haar huding. Kleuters den hun gen terug pen, zeken het detail en vertellen wat er is veranderd. Vervlgens den ze juf na. De kinderen kunnen k één vr één een huding vrden. -Vervlgens gesprek; He stapt blauwe meisje, He stapt rde meid? He stap jij? He petst blauwe meisje haar tanden? He det rde meid dit? He pets jij je tanden? Wat vnd je leuk? Wat vnd je niet z leuk? Waarm? THEMA HANDEN EN VOETEN/BEWEGEN KNUTSELEN: -Afdrukken maken van de handen met verf p een grt papier. Op een ander papier afdrukken van de veten. -Laat de kinderen hun hand en vervlgens hun vet p een papier leggen. Laat ze zelf f bij elkaar met een ptld rnd hun hand en vervlgens hun vet gaan. Vrm van handen en veten tekenen p papier. Vervlgens de getekende handen en veten met verschillende materialen bekleden. SPEL: -Blte veten en handen. Kinderen zitten in een kring. Muziek In de kring liggen er allerlei verschillende vrwerpen p de grnd. Zachte, harde en kude vrwerpen. Prbeer k vlgende vrwerpen die in het stuk vrkwamen er bij te leggen zals; washand,beker,theezakje,lepel,appelsien,schep,schen,gieter,pp,knuffel,btten,afwasb rstel,vliegenklpper,plastic speelged. Neem een vrwerp en laat de kinderen raden wat het is. Waar dient het vrwerp vr, wat kan je er allemaal mee den? Laat het vervlgens rndgaan in de kring. Ieder krijgt de tijd m er ged aan te velen met zijn handen. Als de muziek start wrdt het vrwerp met de handen drgegeven. Wanneer de muziek stpt wrdt het vrwerp met de veten drgegeven. Het vrwerp mag k verder wrden gerld met de veten. Telkens als de muziek stpt, wrdt het vrwerp afwisselend met de handen f veten drgegeven. Wissel tussendr van vrwerp.

5 -Muziek. Men stapt rnd in de ruimte p de maat van de muziek. De juf geeft de maat aan. Ze kan dit k den dr middel van een muziekinstrument. De juf det verschillende bewegingen vr die je met je veten kan den: eerst gewne stappen. De juf zet de muziek stil, en iedereen met blijven stilstaan, men is nu een standbeeld. Als de juf in de handen klapt mag men terug stappen. De dit een tijdje en wissel regelmatig af met verschillende manieren van stappen: springen, schuiven, kleine stappen, grte stappen, snel stappen, traag stappen, p je tenen stappen. Stap vervlgens met je handen en veten. Laat de kinderen k een beweging vrden die je met je veten kan den. -De hetzelfde maar nu gebruik je de handen. De allerlei bewegingen met de handen p de maat van de muziek: draaien, klappen, bekken maken met je vingers. Telkens als de juf in haar handen klapt, blijft men stilstaan. Laat de kinderen hun schenen aan hun handen den en laat hen allerlei bewegingen den: rnddraaien, strekken, Laat de kinderen k bewegingen zeken en vrden. -Muziek. Stappen dr de ruimte (vr de grtere kleuters). Één hand naar vr steken, en je vlgt je hand. Als de hand naar achteren gaat, ga je zelf k naar achteren. Z dr de ruimte bewegen. Je hand hg in de lucht, hand laag bij de grnd, je hand naar achteren, naar links, naar rechts. -Stappen dr de ruimte, nu is de vet de baas. De vet zet een grte stap en je vlgt de vet. Stap naar vr, naar pzij, naar achteren, draaien met je vet. -kringgesprek: Wat kan je allemaal met je handen? Bv: klappen, iedereen klapt. Wat kan je allemaal met je veten? Bv: dansen, met zijn allen even dansen. Kan je k met je veten bv klappen? Laat de kinderen dit prberen. Kan je met je handen k stappen? Wat vnd je leuk m te den met je handen? Waarm? Wat vnd je leuk m met je veten te den? Waarm? 4.5. DAGRITME SPEL -Tring,pstaan,pstaan. t Is tijd m naar schl te gaan. Me eerst ged wassen, dan even plassen. Nu ng een bterham eten, ben ik echt niks vergeten? Dag mama, dag papa, dag brer en zus, k met nu naar de juf, hier smak elk ng een kus. Laat de kleuters het versje p zeggen. Laat hen het versje k uitbeelden. Laat vlgende prenten p vlgrde zetten.(zie nderaan lesmap)

6 GESPREK Overlp samen het dagritme. Wat de je allemaal? Wat de je eerst? Wat vind je leuk? Wat de je niet z graag? Waarm? Wat deed het blauwe meisje eerst? Wat deed de rde meid eerst? He deden ze dat? De jij dit k z? 4.6. THEMA OMGAAN MET ANDEREN KNUTSELEN -Per twee. Een kleuter gaat p een grt papier liggen. De andere tekent de lichaamsvrm van de kleuter. Vervlgens verft men de tekening. Laat de kleuter kijken naar de persn die hij/zij getekend heeft; Lange haren/krt haar?, Brek f rk? Welke kleur trui?, Welke kleur brek? SPEL -Kinderen lpen dr elkaar. Als de juf rept: zek een vriendje, neemt ieder kind vlug een vriendje bij de hand. Vervlgens lpen ze verder. -Stap, stap, stap, wie is dat? Hé, ju ken ik niet, Jij bent tch niet zwarte Piet? Wil je sms mijn vriendje wrden? Km dan maar spelen mrgen! Vrm een kring. Breng het versje en maak bij de zin km dan maar spelen mrgen een km beweging met je arm. Z ndig je een vriendje uit, dat vervlgens in het midden van de kring gaat staan en het versje vr iemand anders zegt. -Wij maken een kringetje van jngens en van meisjes. Wij maken een kringetje van tralala. Maak nu een buiging, maak nu een buiging. Bij de hand, bij de hand, pak je liefste bij de hand. Maak twee kringen: een buitenkring en een binnenkring. De kringen lpen in tegengestelde richting. Bij de zin Maak nu een buiging, laat men elkaar ls en buigt men vr een kleuter in de andere kring die vr hen staat. Bij de zin bij de hand, geeft men de kleuter uit de andere kring een hand en wisselt men van plaats. Vervlgens stapt men verder in de kring en zingt men verder. Herhaal dit verschillende keren. -Hang een gespannen laken mhg. Plaats een lichtbrn achter het laken. Er gaat een kleuter achter het laken staan. Hij/zij mag een gekke huding aannemen. Andere kleuters raden wie er achter het laken staat. -Spiegelen. Eén kleuter det een beweging vr. Vervlgens det iedereen de beweging na. Help de kleuters dr hen heel cncreet de beweging te laten benemen. Wat det men met de benen? Met de armen? He hudt men zijn f haar hfd? Iemand anders mag nu een beweging vrden. Vervlgens gaat men per twee staan en det men beurtelings een beweging vr, die de andere nadet. Wijs hen er telkens p m ged naar de andere te kijken.

7 Rd f blauw? Laat de kleuters raden wat er p de tekening staat en welke kleur er bij past. Je kan de kleuters de tekening met blauw f rd laten inkleuren.

8 Dagritme Knip de tekeningen uit en leg ze dr elkaar. Laat de kinderen vertellen wat er p tekeningen staan. Vervlgens samen f apart de tekeningen p vlgrde leggen.

9

10 Met Kleuters naar een vrstelling gaan. Tips vr begeleiders en rganisatren. Zijdelingse relatie Eén van de vaststellingen in een eindwerk 'Over theater en kleuters' is dat kleuters niet zals vlwassenen een uitsluitend rechtstreekse relatie met het theatergebeuren hebben, ze meten ng eens naar papa f mama kunnen kijken en zeggen : 't Is mi hé', f ze willen angst wegvragen: 'Dat is tch niet echt hé', f ze willen een hand vasthuden als het spannend is, enz. Kleuters hebben naast die nvermijdelijke rechtstreekse relatie met de acteurs f de pppen k ng een 'zijdelingse relatie' met degenen die naast hen zitten. Als vlwassenen vinden we het vaak ergerlijk als iemand tijdens film f theater cmmentaar geeft. Bij kinderen is dat anders, we accepteren het makkelijker. Het prbleem bij klasvrstellingen is dat er slechts enkele vlwassenen vr die 'zijdelingse relatie' ter beschikking zijn. De kinderen meten het met elkaar stellen. Dit leidt sms tt situaties waar de kinderen blijvend p elkaar reageren in plaats van p wat er p het pdium gebeurt. Een kleuter rept bijvrbeeld 'Bah, vies!', er zijn ng enkelen die 'bah' en 'bwuek' beginnen te repen en al vlug is de halve zaal zich met elkaar aan het amuseren. Het theatergebeuren wrdt dan k gestrd. Hier ntbreekt de vlwassene als beheder vr de rechtstreekse aandachtsrelatie, een gedragsvrm die echt met geleerd wrden. Het is één van de zgenaamde cnventies van theater : in een theaterzaal ben je stil en praat je niet met elkaar tijdens de vrstelling." Ik raad dan k aan zveel mgelijk uders mee ten nemen naar een vrstelling. Z wrdt het 'cmmentaar-prbleem' pgelst en zit je niet meer met z'n kunstmatige publieksgrep die alleen uit kinderen bestaat. Ouders en leerkrachten gaan best tussen de kleuters zitten, zdat er een natuurlijke hetergene publieksgrep ntstaat. In de praktijk gebeurt het ng te vaak dat een kleuterleid(st)er zich langs een hele rij kleuters met wurmen m een wenende kleuter in het midden van de rij te trsten mdat die de spanning bijvrbeeld niet aankan. Vraf met wel gecheckt wrden f de zichtbaarheid vr smmige kleuters niet beperkt wrdt dr tussen de kleuters te gaan zitten. Indien er slechts enkele leerkrachten mee zijn f indien het tussen de kinderen gaan zitten de zichtbaarheid beperkt, dan kiest de leerkracht best een strategische plaats waar gcntact mgelijk is met de kleuters. Vanp een lsse stel, schuin naar de kleuters te gericht, kunnen meer kleuters gevlgd wrden dan vanp een schuwburgzitje. Spanningsbg Ik raad af de theaterzaal binnen te gaan een half uur vóór de vrstelling begint. Het wachten kan beter p een andere plaats gebeuren. De spanning begint immers van zdra de kleuters de zaal binnen kmen. Als ze eerst 20 minuten meten wachten m daarna 60 minuten naar een vrstelling te kijken, is de spanningsbg veel te lang. Ruud Alles Figurentheater Prpp vzw

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 1ste graad Grepsgrtte: klasgrep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpint met ft s van Clémence uit Dgb Smartbrd f beamer m de ft s te prjecteren Verhaal van Clémence

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he het leven van een kledingstuk er vaak uitziet. De kinderen

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Mama Lief. Elen Lescoat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3. Vanaf 3 jaar NUR 273. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Mama Lief. Elen Lescoat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3. Vanaf 3 jaar NUR 273. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens Elen Lescat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3 Vanaf 3 jaar NUR 273 Suggesties: Emy Geyskens Krte inhud 1 Mijn mama is een fee. Haar jurk is een blesem, haar juwelen de zn en zij de miste. Mama

Nadere informatie

Daar zijn echte vrienden voor!

Daar zijn echte vrienden voor! Daar zijn echte vrienden vr! Julia Behme Stefanie Dahle ISBN 978 90 5924 432 0 NUR 273 D/2015/6186/35 Suggesties: Emy Geyskens Daar zijn echte vrienden vr! Krte inhud 1 Op een mie lentemrgen wrdt Wardje

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Herstellen met Sint en Piet

Herstellen met Sint en Piet Sinterklaas/spullen herstellen/jk +OK Herstellen met Sint en Piet Delstellingen Kinderen Experimenteren met het herstellen van speelged Onderkennen dat speelged repareren ervr zrgt dat er minder afval

Nadere informatie

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo Zrgen vr de aarde met Glb & Te Dag van de Aarde udste kleuters Delstellingen De kinderen ntdekken dat ze infrmatie kunnen bekmen dankzij verschillende zintuigen. De kinderen bedenken ideeën m afval te

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 3 de graad Grepsgrtte: klasgrep, pdelen in grepjes van 4 persnen Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpints met ft s van Ghislain en Clémence uit Dgb Verhaal van

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Er is er een jarig, hera hera! Rechten? Plichten? Wensen? Ken je iemand die jarig is? Je buurjngen f je beste vriend? Jarig zijn is leuk. Vr de jarige zelf, maar k vr de anderen. Er is een feestje. We

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Kim, het zwarte kuikentje

Kim, het zwarte kuikentje begeleidingsmap Kim, het zwarte kuikentje Een prductie van Figurentheater Vlinders & C & CC Ter Vesten Inleiding Beste leerkracht, Deze map werd speciaal vr u samengesteld bij de vrstelling Kim, het zwarte

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten?

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten? Vademecum CLB vr basisschlen 17/11/2010 Wat kan je lezen in deze brchure? Inleiding Deel 1. Dyslexie WAT IS DYSLEXIE? WAT IS DE OORZAAK VAN DYSLEXIE? WAAR JE LAST VAN KAN HEBBEN? WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

Inleidende les emindmaps

Inleidende les emindmaps Inleidende les emindmaps De cmpetentiediamant Eindtermen Samenwerken aan een pdracht Vrstellen van infrmatie Zelfstandig leren met behulp van ICT Zeken en verwerken van infrmatie Cmmuniceren van infrmatie

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren LEERVRAAG 2 Leervraag (wat is /he kan ik vraag) He krijg ik een vllediger beeld van de hulp die Daan krijgt? Activiteiten uit stappenpla n - infrmeren - bserveren - middelen zeken - actie ndernemen - evalueren

Nadere informatie

Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag udste kleuters Delstellingen De kinderen leren verschillende srten water en het gebruik ervan kennen. De kinderen nderzeken water en srteren het vlgens verschillende

Nadere informatie

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 3 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 3 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONERWIJS In deze lesbrief: Een krte uitleg Naam nderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Pinrf Onderdeel

Nadere informatie

Protocol (Hoog)begaafdheid. Zo ben ik! Formulier voor ouders en kind. Hier plakt u een recente tekening van uw kind.

Protocol (Hoog)begaafdheid. Zo ben ik! Formulier voor ouders en kind. Hier plakt u een recente tekening van uw kind. Prtcl (Hg)begaafdheid Z ben ik! Frmulier vr uders en kind Hier plakt u een recente tekening van uw kind. Persnalia Naam van het kind: Gebrtedatum: Naam van de uders / verzrgers Plaats in het gezin Oudste

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

Spaar energie! Zoals het klokje thuis tikt... Energie bij de vleet. Jeroen Defauw. Herken je dit? Je komt thuis van. school met de auto.

Spaar energie! Zoals het klokje thuis tikt... Energie bij de vleet. Jeroen Defauw. Herken je dit? Je komt thuis van. school met de auto. Jeren Defauw Zals het klkje thuis tikt... Herken je dit? Je kmt thuis van schl met de aut. Je papa drukt p een knpje aan de muur. De garageprt gaat pen. Je springt uit de aut en det het licht aan in de

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016 Nieuwsbrief 1 / 2 10 ktber 2016 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letterfeest Kinderbekenweek Dierendag Oudermrgens Muziekles Bijlage: grepjes van 4 maken Bijlage: kleurplaat Bijlage: zekplaatje

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Observatieformulier Siemenotje 3 tot 4 jaar.

Observatieformulier Siemenotje 3 tot 4 jaar. Observatiefrmulier Siementje 3 tt 4 jaar. Naam kind: Gebrtedatum: Gebserveerd dr: Datum bservatie: Grep: BINNENKOMST 1 f 2 Het kind: Kmt vrlijk binnen Reageert p de leidster, is blij er weer te zijn. Kan

Nadere informatie

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996 Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996 Telichting vr de fysitherapeut Del De PSK kan wrden tegepast m inzicht te krijgen in de activiteiten waar een patiënt meite mee heeft als gevlg van zijn

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

De mens verovert de ruimte!

De mens verovert de ruimte! De mens ververt de ruimte! Jeren Defauw Op weg naar de hemel! Je vliegt recht mhg. Al gauw ben je de vgels vrbij. De wlkjes laat je k achter je. Het vliegtuig nadert. Maar je bent ng altijd niet tevreden.

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden VCLB Leuven Centrum vr Leerlingenbegeleiding vr Vrij en Gemeentelijk Onderwijs vzw Karel Van Ltharingenstraat 5 3000 Leuven Tel. 016 28 24 00 Fax 016 28 24 99 inf@vclbleuven.be www.vclbleuven.be Kinderen

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Hooggevoeligheid/prikkelgevoeligheid/OverExcitability

Hooggevoeligheid/prikkelgevoeligheid/OverExcitability Hggeveligheid/prikkelgeveligheid/OverExcitability Het is vanzelfsprekend, dat uders en leerkrachten van deze kinderen, regelmatig gefrustreerd raken in het mgaan met de intensiteit van een hgbegaafd kind.

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LUIPAARDGEKKO

Nadere informatie

Leve Damiaan! Pater Damiaan? Heilig? Hij wordt op zondag 11 oktober. heilig verklaard. Voor een Belg is. dat erg goed. Hoog tijd dus om. Damiaan!

Leve Damiaan! Pater Damiaan? Heilig? Hij wordt op zondag 11 oktober. heilig verklaard. Voor een Belg is. dat erg goed. Hoog tijd dus om. Damiaan! Leve Damiaan! Pater Damiaan? Hij wrdt p zndag 11 ktber heilig verklaard. Vr een Belg is dat erg ged. Hg tijd dus m meer te weten ver pater Damiaan! Heilig? Heilig zijn, wat is dat? Heiligen zijn Jzef De

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET KONIJN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

BFF (Best Friends Forever)

BFF (Best Friends Forever) BFF (Best Friends Frever) Alle meiden kennen het: BFF. BFF staat vr Best Friends Frever! Je hartsvriendin. Het is de vriendin die altijd p de eerste plaats staat. Het is k de meest kwetsbare vriendschap,

Nadere informatie

Aan de slag in de vlindertuin

Aan de slag in de vlindertuin Aan de slag in de vlindertuin In dit schema kun je zien welke ideeën vr activiteiten je verder ng kunt vinden p www.vlindertuinen.nl. In dit dcument geven we vrbeelden van activiteiten m bewners binnen

Nadere informatie

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996 Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996 Telichting vr de fysitherapeut De PSK kan wrden tegepast m de functinele status (activiteitenniveau) van de individuele patiënt te bepalen. Er is een lijst

Nadere informatie

Spelcompositie Sneeuwwitje (Groep 3-4) krijgt jaloezie een kans?

Spelcompositie Sneeuwwitje (Groep 3-4) krijgt jaloezie een kans? Spelcmpsitie Sneeuwwitje (Grep 3-4) Thema: krijgt jalezie een kans? Inhud Het sprkje Sneeuwwitje' wrdt vertellend en spelend uitgewerkt. De kinderen spelen verschillende rllen zals dwergen, jagers, heksen

Nadere informatie

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen)

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E is een eeuwenud Kreaans gezelschapsspel dat traditineel p udejaarsavnd gespeeld wrdt. Typisch zijn het specifieke spelbrd en de "dbbelsteen" die uit 4 huten,

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Jij bent de centrale contactpersoon en staat in contact met de permanentieverantwoordelijke van Rode Kruis-Vlaanderen.

Jij bent de centrale contactpersoon en staat in contact met de permanentieverantwoordelijke van Rode Kruis-Vlaanderen. CHECKLIST IN NOOD Jij bent de centrale cntactpersn en staat in cntact met de permanentieverantwrdelijke van Rde Kruis-Vlaanderen. Juw vrnaamste taak is dan k INFORMEREN de ndige infrmatie verzamelen en

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie De betrkkenheid van uders bij de vrbereiding p de eerste cmmunie 1. De betrkkenheid van uders Paus Franciscus benadrukt dat wij als Kerk de taak hebben m naar buiten te gaan en het evangelie te verkndigen

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

Waardevol woud. 1. Bosketting

Waardevol woud. 1. Bosketting Week van het bs 3 ste graad Waardevl wud Delstellingen Kinderen: ntdekken dat zrg dragen vr bssen een psitieve invled heeft p ns klimaat. ervaren dat grte mensen situaties creëren in het regenwud in Indnesië

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Pyonkee App Inleiding

Pyonkee App Inleiding Pynkee App Inleiding Inhudspgave 1 Bendigdheden... 1 2 Delstellingen... 1 3 Pynkee app... 1 3.1 Installatie van Pynkee app... 1 3.2 Terminlgie... 1 3.3 Gebruik van Pynkee app... 2 3.4 Juw eerste Pynkee

Nadere informatie

Ontdek Tell Tweini. o 1

Ontdek Tell Tweini. o 1 Ontdek Tell Tweini 1 "Het mag duidelijk zijn, mdern wetenschappelijke nderzek wrdt bedreven dr vele nderzekers vanuit verschillende disciplines. De inspanningen van velen, allen met een andere kijk p de

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Rebelleke Fotografie. Nelleke van Drunen facebook

Rebelleke Fotografie. Nelleke van Drunen facebook Infrmatie WERKWIJZE, ADVIEZEN EN INVESTERING Nelleke van Drunen 06-12560752 www.rebellekeftgrafie.nl facebk WERKWIJZE FOTOSHOOT Maak een afspraak De eerste stap is het plannen van een datum en een lcatie.

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Omgaan met gescheiden ouders.

Omgaan met gescheiden ouders. In deze Inf nder andere: Schen zetten, de deur gaat iets later pen. Hud u rekening met de kinderen? Die gaan vr He gaan wij m met gescheiden uders? Dnna Bakker is vrleeskampien!! 26 nvember 2014 Jaargang

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASMUIS

Nadere informatie