Dia 1. Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. Zilveren Kruis Titelslides 100% Blauw #2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dia 1. Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. Zilveren Kruis Titelslides 100% Blauw #2"

Transcriptie

1 Dia 1 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Titelslides 100% Blauw #2 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 23 november, 25 november, 5 december, 9 december 2016 heeft in november en december 2016 op 4 verschillende locaties in de regio bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij hebben cliëntenraden geïnformeerd over wat het zorgkantoor heeft meegenomen uit de cliëntenraadbijeenkomsten in april 2016, welke doelen het zorgkantoor heeft opgesteld en hoe het zorgkantoor hier invulling aan geeft. Daarnaast zijn wij in gesprek gegaan over de betrokkenheid van de cliëntenraden bij de inkoop en het verbeteren van cliëntervaringen. Als afsluiting hebben de cliëntondersteuners een presentatie gegeven over wat cliëntondersteuning kan betekenen voor cliënten. Deze presentatie bevat een korte samenvatting van de bijeenkomsten. De presentaties van de cliëntondersteuners worden apart op onze website gepubliceerd.

2 Dia 2 Titelslides 100% tekst zonder subtitels Programma Welkom Terugblik op afgelopen jaar Discussieronde 1: Hoe vindt u dat u betrokken bent bij de inkoop? Discussieronde 2: Hoe vindt u dat uw zorgaanbieder bezig is om cliëntervaringen te verbeteren? Pauze (Onafhankelijke) Cliëntondersteuning Afsluiting 2

3 Dia 3 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Titelslides 100% Blauw #2 Terugblik op afgelopen jaar Ingrid Renes/Jolanda van der Heide

4 Dia 4 Titelslides 100% tekst zonder subtitels Agenda Zorgkantoor Onze ervaringen uit de zorginkoop voor 2017 Trends voor komende jaren Vragen? 4

5 Dia 5 Quote- en tussenslides Turkoois Zorgkantoor

6 Dia 6 Titelslides Onze inkooptaak Zorgkantoor: langdurige zorg (Wlz) Zorgverzekeraar: wijkverpleging (Zvw) Gemeenten: ondersteuning (Wmo) 6 Zorgkantoor voert de Wlz (= Wet Langdurige Zorg) uit in de zorgkantoorregio s: Amsterdam, Apeldoorn/Zutphen, Drenthe, Flevoland, t Gooi (incl. Almere), Kennemerland, Rotterdam, Utrecht, Zaanstreek/Waterland en Zwolle.

7 Dia 7 Titelslides Onze doelgroep Gehandicaptenzorg Geestelijke gezondheidszorg Ouderenzorg 65+-ers: 2,5 miljoen Kwetsbaar door lichamelijke problemen of verlies van sociale relaties Het aantal kwetsbare ouderen neemt toe 7 Ouderen komen alleen nog in de Wlz als ze heel kwetsbaar zijn (vaak op hoge leeftijd). Waar ouderen voor 2015 voor nagenoeg al hun ondersteuning en zorg thuis nog in de AWBZ terecht konden, zien we nu dat zij zorg en ondersteuning vanuit verschillende financieringsdomeinen krijgen (Wmo, Wijkverpleging en Wlz). Dat maakt het niet gemakkelijker voor cliënten en hun mantelzorgers. Kwetsbare ouderen beginnen hun zorgcarriere meestal rond hun 70 e levensjaar. - De gemeente organiseert ondersteuning vanuit de Wmo (= Wet maatschappelijke ondersteuning) voor deze cliënten. - De zorgverzekeraar organiseert zorg vanuit de Zvw (=Zorgverzekeringswet) o.m. de Wijkverpleging. Die zorg en ondersteuning kan samenlopen. - Pas wanneer de zorg en ondersteuning gezamenlijk zo zwaar wordt dat 24 uurs toezicht en zorg direct in de nabijheid noodzakelijk is, stroomt een cliënt door naar de Wlz. Veel ouderen hebben de wens om de rest van hun leven thuis te blijven wonen. Hoewel de integrale zorg van de Wlz op veel plaatsen geleverd kan worden, is de situatie van een cliënt wel bepalend voor de mogelijkheden. Bijvoorbeeld: er zijn risico s om een cliënt die slecht ter been is in zijn/haar flat te laten wonen zonder lift.

8 Dia 8 Titelslides Een terugblik op de bijeenkomst in april Vroegtijdige info over zorginkoopproces Kennisbevordering NAH/Korsakov nodig/ wenselijk Basiszorg voor iedereen gelijk, maar niet terug naar het verleden voor 2017: Welzijn/kwaliteit van leven Wensen ontwikkelafspraken 2017 Bejegening Basiskwaliteit op orde Inzet social media ten behoeve van mantelzorgers/familie Scholing van personeel op omgaan met probleemgedrag van cliënten Cliënten een zinvolle laatste levensfase bieden Meerwaarde cliëntondersteuning Beperkte mogelijkheden tot zorg op de plek van voorkeur 8 Op deze dia staat slechts een selectie van de thema s die aan bod zijn gekomen in de ontwikkelafspraken. Er wordt een toevoeging uit de zaal gedaan dat een belangrijk thema ook de personele inzet op informele zorg is. De kwaliteitsadviseur van Zorgkantoor licht toe dat dit thema wel aan bod is gekomen in de ontwikkelafspraken.

9 Dia 9 Titelslides De individuele cliënt centraal is de bron voor de belangrijkste trends en ontwikkelingen Cliënten staan centraal in de langdurige zorg Zorgaanbieders willen passende zorg en ondersteuning leveren De maatschappij wil dat de kwaliteit en flexibiliteit van de langdurige zorg verbetert Zorgkantoor wil toegevoegde waarde voor cliënten zichtbaar maken 9 In gesprek met de cliëntenraden wordt door hen aangegeven dat voor het bieden van passende zorg en ondersteuning consistent beleid nodig is, zodat er continuïteit is van personeel en er voldoende en goede medewerkers zijn.

10 Dia 10 Titelslides Cliënten staan centraal in het inkoopbeleid van Doelen: Cliënten hebben keuzevrijheid in aanbod en aanbieder Onze cliënten ontvangen zorg op een plek die maakt dat zij hun leven kunnen leiden zoals ze willen. Zorg en ondersteuning is persoonsgericht: afgestemd op wensen en behoeften van cliënten 10 Op basis van de cliëntenraadbijeenkomsten in april 2016 heeft Zorgkantoor 3 doelen opgesteld.

11 Dia 11 Presentatieslides Turkoois Onze ervaringen uit de inkoop van 2017

12 Dia 12 Presentatieslides Zorg en ondersteuning is afgestemd op uw wensen en behoeften Cliëntpanels Cliëntenraadbijeenkomsten Cliëntondersteuning ( of onafhankelijk) kent het aanbod in de regio s 12 Zorgkantoor heeft als doel dat zorg en ondersteuning is afgestemd op de wensen en behoeften van cliënten. Wij organiseren cliëntpanels en cliëntenraadbijeenkomsten om de wensen en behoeften van cliënten te weten te komen. Met de kennis die heeft over het aanbod in de regio s, kunnen wij de zorg en ondersteuning zo goed mogelijk afstemmen op deze wensen en behoeften. Daarnaast helpen cliëntondersteuners cliënten (kosteloos) om de zorg zo goed mogelijk te organiseren bij de wensen van cliënten. Voor meer informatie over cliëntondersteuning, zie de presentaties van cliëntondersteuning op de website. Vraag: Hoe worden cliëntenpanels samengesteld? Cliëntenraden geven aan hier nog niks over gehoord te hebben. Zorgkantoor is net gestart in de regio Amsterdam. Hier wordt gestart en indien succesvol wordt het uitgerold naar de andere regio s.

13 Dia 13 Presentatieslides Meer keuzevrijheid Geld-volgt-klant model Nieuwe zorgaanbieders 13 Zorgkantoor stimuleert meer keuzevrijheid voor cliënten door het geld-volgtklant model en door nieuwe zorgaanbieders te contracteren. - Er zijn vragen gesteld of de keuzevrijheid van de klant niet minder wordt in het tweede deel van het jaar vanwege de herschikkingsafspraken. Door de geld volgt klant methode (de cliënt bepaalt waar de zorg wordt geleverd en bekostigd) toe te passen en door eerder kenbaar te maken van de beschikbare contracteerruimtes, denken wij niet dat de keuzevrijheid minder wordt in de loop van het jaar. - In de praktijk wordt door cliënten niet ervaren dat ze een keuze hebben in geval van een spoedopname, doordat er wachtlijsten zijn. Er wordt door de cliëntenraden aangegeven dat verzorgingshuizen worden gemist.

14 Dia 14 Presentatieslides Zorg op een plek die maakt dat u uw leven kunt leiden zoals u wil Experiment Leven zoals je wilt: radicale verandering in de verpleegzorg Aanbod in thuissituatie stimuleren 14 Zorgkantoor is een experiment gestart (samen met Zorg en Zekerheid en het Ministerie van VWS) om te leren hoe volledig persoonsvolgende zorg in de Wlz gerealiseerd kan worden. Met andere woorden: hoe kan het zorgaanbod worden afgestemd op hoe cliënten aangeven dat zij willen leven. De kernelementen van het experiment zijn: Cliënten geven richting: het experiment begint met inzicht in hoe een cliënt wil leven en de wensen en behoeften die daaruit voortkomen. Aanbod volgt vraag: Een flexibel en divers aanbod buiten de huidige kaders is essentieel. Om dit te realiseren is samenwerking met zorgaanbieders een voorwaarde: gecontracteerde en niet gecontracteerde Wlz-aanbieders maar ook start-ups dragen gezamenlijk bij aan passende zorg en ondersteuning. Bekostiging volgt vraag: De vraag van de cliënt is de basis. Op basis van zijn wensen, behoeften en keuzes, volgt de bekostiging. Het experiment Leven zoals je wilt vindt plaats in de zorgkantoorregio s Kennemerland en Gooi en Vechtstreek. Daarnaast ook in de regio Amstelland / De Meerlanden (zorgkantoorregio Zorg en Zekerheid).

15 Dia 15 Presentatieslides Wij zijn in gesprek gegaan hoe de zorg nog beter kan 15 Wij zijn met de aanbieders (en cliëntenraden) in gesprek gegaan hoe de zorg nog beter kan. Hier hebben wij ontwikkelafspraken over gemaakt.

16 Dia 16 Presentatieslides Hierover zijn verschillende ontwikkelafspraken gemaakt De basis blijven versterken Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt Samenhangende zorg Opzet van een Uit en Thuisbureau waar activiteiten op basis van behoeften en op initiatief van cliënten worden georganiseerd. De cliënt ervaart: Meer mogelijkheden en meer eigen regie om op een eigen manier invulling te geven aan het dagelijks leven; bijv. meer mogelijkheden om mensen te ontmoeten en deel te nemen aan maatschappelijke/sociale activiteiten. 16

17 Dia 17 Presentatieslides De cliëntenraad stelt de vragenlijst op en voert de audits naar cliëntervaring uit. Hierdoor heeft de cliëntenraad meer invloed op en inbreng bij het interne beleid. Op basis van uitkomsten verbeterplannen maken zodat de bewoner welzijn ervaart in zijn/haar eigen woonomgeving. 17

18 Dia 18 Presentatieslides De door de cliënt ervaren kwaliteit van leven wordt gemeten. De uitkomsten leiden tot verbetering van de zorg/ondersteuning aan de individuele cliënt en leiden tot inhoudelijke kwaliteitsverbetering van de zorg en ondersteuning door de instelling. De cliënt ervaart: dat hij regie heeft over zijn leven binnen zijn mogelijkheden ondersteuning door zijn mantelzorgers, de ondersteuning wordt voortgezet vanuit de thuissituatie de begeleiding bij intake als ondersteunend 18

19 Dia 19 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides Turkoois Trends voor komende jaren

20 Dia 20 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels De wensen en behoeften van cliënten zijn divers; het aanbod kent weinig variatie en is vooral intramuraal Voorbeelden van wensen/behoeften van cliënten Het huidige aanbod in de zorgkantoorregio s van * Ik regel alles zelf Ik heb alleen verzorging nodig, de rest regelt mijn partner VPT 6,1% MPT 12,7% PGB 3,0% Ik wil zorg en mensen om me heen in een voor mij passende woning Intramuraal 78,1% Ik voel me het veiligst in het verpleeghuis en wil niets zelf regelen Ik wil thuis zorg ontvangen * Betreft de verhouding van het aantal cliënten tussen de verschillende zorgsoorten in december 2015 uit de AW We zien een groot aanbod in intramurale zorg, terwijl de wensen van cliënten steeds vaker geënt zijn op hun eigen thuissituatie. Zorgaanbieders zijn bezig met mogelijkheden om meer te extramuraliseren. Bij de één gaat dat makkelijker dan bij de ander. De cliëntenraden geven ook aan dat het de vraag is of mensen wel zo lang mogelijk thuis willen blijven. Er lijkt nu geen keus te zijn.

21 Dia 21 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Regioparagrafen geven richting aan benodigde accenten voor persoonsvolgende zorg Inzicht in ontwikkeling van de zorgvraag Voorbeeld van een regionale paragraaf Conclusies In 2017 zetten wij voor de regio Flevoland in op: Het faciliteren van keuzevrijheid voor de cliënt in zorgaanbod en zorgaanbieder door het stimuleren van zorgaanbod in VPT en MPT en vernieuwend zorgaanbod Het verbeteren van de spreiding van Wlz-zorg met verblijf en de aanpak van leemtes Inzicht in huidig zorgaanbod Bron: Zorginkoopbeleid (deel 2) paragraaf De zorginkopers van zijn in gesprek met zorgaanbieders en andere stakeholders in hun regio over de verwachte ontwikkelingen rond de zorgvraag, regio specifieke inzichten en geplande ontwikkelingen rond het zorgaanbod. Aan de hand van deze gesprekken en het monitoren van de zorgkostenontwikkeling wil de persoonsvolgendheid van de bekostiging van zorg vergroten. Deze dia is niet in alle bijeenkomsten aan de orde geweest. In het inkoopbeleid V&V voor 2017 is meer achtergrond informatie over de verschillende regio s te vinden in de regioparagrafen. Zie: orginkoopdocument%20wlz%202017%20venv.pdf vanaf pagina 62

22 Dia 22 Quote- en tussenslides Turkoois Vragen?

23 Dia 23 Titelslides 100% tekst zonder subtitels Programma Welkom Terugblik op afgelopen jaar Discussieronde 1: Hoe vindt u dat u betrokken bent bij de inkoop? Discussieronde 2: Hoe vindt u dat uw zorgaanbieder bezig is om cliëntervaringen te verbeteren? Pauze (Onafhankelijke) Cliëntondersteuning Afsluiting 23

24 Dia 24 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Quote- en tussenslides Blauw #1 In gesprek

25 Dia 25 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Quote- en tussenslides Turkoois Hoe vindt u dat u betrokken bent bij de inkoop? (hierbij kunt u denken aan het opstellen van de ontwikkelafspraken) Er is veel variatie te zien in de betrokkenheid van de cliëntenraad bij de inkoopafspraken. Sommige cliëntenraden geven aan intensief betrokken te zijn, terwijl ook een aantal veel moeite hebben moeten doen om betrokken te worden. Een aantal cliëntenraden zijn alleen betrokken in de voorbereiding, maar niet aanwezig geweest bij het gesprek. Soms wordt ook aangegeven dat cliëntenraadsleden er bij zitten, maar geen invloed hebben. Daarnaast wordt opgemerkt dat cliëntenraden niet betrokken zouden moeten worden bij de financiële gevolgen van inkooponderhandelingen (dat geldt ook voor kwaliteit). Cliëntenraden vragen aan om te helpen om cliëntenraden meer te betrekken. Een verzoek is ook dat de inkoper de cliëntenraden uitnodigt bij een gesprek met de aanbieder. Aangegeven wordt ook dat de taak als cliëntenraadslid soms lastig is. Betrokkenheid vraagt een tijdsinvestering en kennis van zaken. Daarnaast voelt het soms ook als een spagaat: je hebt meegedacht over nieuwe ideeën en bent daarna ook adviserend of het echt geïmplementeerd wordt. Het is ook lastig om goede mensen voor de cliëntenraad te vinden. Over het algemeen wordt gezegd dat er meer betrokkenheid en invloed is van cliëntenraden bij de inkoop in vergelijking met vorige jaren.

26 Dia 26 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Quote- en tussenslides Turkoois Wat zou u aan anderen voor advies of tips willen meegeven? Over het algemeen geven de cliëntenraden aan dat ze dit soort kringgesprekken erg waardevol vinden, er wordt veel van elkaar geleerd! Een aantal cliëntenraden geven aan vaak brancheverenigingen in te schakelen, maar ook andere cliëntenraden uit te nodigen van andere zorginstellingen om van elkaar te leren.

27 Dia 27 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Quote- en tussenslides Magenta Hoe vindt u dat uw zorgaanbieder bezig is om cliëntervaringen te verbeteren? Kunt u goede voorbeelden noemen? Een aantal cliëntenraden geeft aan dat ze intensief betrokken zijn geweest bij het meten en verbeteren van cliëntervaringen. Een aantal voorbeelden op een rijtje: - Een organisatie is afgestapt van de CQ, zij hebben eigen vragen opgesteld en stellen de vragen nu ook regelmatiger. Zij organiseren spiegelbijeenkomsten om ook mondeling verbeteringen te bespreken. - Nu de CQ niet meer gebruikt hoeft te worden is er behoefte aan een ander landelijk uniform instrument. Nu is iedereen het wiel opnieuw aan het uitvinden. - Zorgkaart Nederland als instrument geeft een indicatie over de kwaliteit maar kent ook zijn beperkingen. - Een organisatie doet nu 2 jaar een gastvrijheidsbarometer, opgesteld door een externe adviseur. Dit leidt tot goede verbetermogelijkheden. - Een organisatie organiseert thema-avonden over gastvrijheid waar bewoner en verzorgende betrokken is. - Een organisatie heeft laatst een bijeenkomst georganiseerd met directie en managers en cliënten. Daar komt heel veel uit. - Een organisatie is gestart met klantreizen onderzoeken, dit is de emotionele reis van de klant. Zij hebben 60 interviews gehouden, de strekking was Waar wordt u blij van?. Hier komen gigantisch veel verbeterpunten uit. Soms ook kleine dingen, vaak gaat het over aandacht. Interviews organiseren is een aanrader voor iedereen! - Een organisatie organiseert extramuraal participatietafels. Hier bespreken zij wat er goed gaat en wat er beter kan. - Er wordt advies gevraagd hoe de cliëntenraden (bij extramurale aanbieders) kunnen weten wat er leeft onder cliënten. Eén cliëntenraadslid geeft aan dat er bij hen een aselecte keuze van cliënten is gemaakt om een bezoek te brengen zodat ze met cliënten in gesprek zijn en weten wat er speelt. - Betrokkenheid bestuurder op de werkvloer wordt erg positief ervaren.

28 Sommige cliëntenraden geven ook aan dat er te weinig wordt geluisterd naar de cliënt en er te weinig wordt nagegaan wat de cliënt echt wil. Zorg moet een thuisgevoel gaan opleveren voor de cliënt, daarom moet er meer aandacht zijn voor het persoonlijke aspect en de identiteit van de cliënt (verhalenboek). Ook wordt gezegd dat de tijdsbesteding aan zorg en welzijn in balans moet zijn. Er zou meer aandacht voor welzijn moeten zijn. Aandacht voor welzijn komt vaak van vrijwilligers en niet van de zorgverleners. Aanbieders zouden meer aandacht moeten besteden aan mantelzorgers, bijv. door meer medewerkers zich hier op te laten richten. Daarnaast is er ook gesproken over hoe cliënten kiezen voor een aanbieder. Cliënten kiezen nu vooral een zorghuis in de buurt en op grond van mond op mond reclame. De cliënt kan vaak kwaliteit zelf niet duiden. Wel zou kwaliteitsverbetering bewerkstelligd kunnen worden door cliëntenraden, mantelzorgers en medewerkers periodiek te laten oordelen of signalen voldoende door de Raad van Bestuur zijn opgepakt. Overigens wordt ook benoemd dat de kwaliteit van extramurale zorg niet voldoende wordt meegenomen in trajecten gericht op kwaliteitsverbeteringen.

29 Dia 28 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Quote- en tussenslides Magenta Wat zou u aan anderen voor advies of tips willen meegeven? Hoe kun je de familie betrekken? Tip: maak er geen vergadering van. Kies een thema, bijvoorbeeld door een geestelijk verzorger, zoals levensvragen

30 Dia 29 Titelslides 100% tekst zonder subtitels Programma Welkom Terugblik op afgelopen jaar Discussieronde 1: Hoe vindt u dat u betrokken bent bij de inkoop? Discussieronde 2: Hoe vindt u dat uw zorgaanbieder bezig is om cliëntervaringen te verbeteren? Pauze (Onafhankelijke) Cliëntondersteuning Afsluiting 29

31 Dia 30 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides Blauw #1 (Onafhankelijke) Cliëntondersteuning Zie de presentaties van de cliëntondersteuning op onze website bij Downloads.

32 Dia 31 Titelslides Cliëntondersteuning Waar kunt u terecht? Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE, Adviespunt Zorgbelang, Zorgbelang Drenthe (regio Drenthe) en Wlzclientondersteuning.nl (regio Zwolle). U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie. Stel uw vraag aan het zorgkantoor De cliëntondersteuners van het zorgkantoor zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van uur via of per e- mail: clientondersteuning.wlz@zilverenkruis.nl. Gratis en in uw belang Cliëntondersteuning is er speciaal voor u. Voor u zijn geen kosten verbonden aan cliëntondersteuning. Voor meer informatie zie de website van het zorgkantoor: 31 Voor meer informatie zie de website van het zorgkantoor:

33 Dia 32 Titelslides U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie. cliëntondersteuning Telefonisch bereikbaar via of per clientondersteuning.wlz@zilverenkruis.nl. MEE Kijk op of bel Adviespunt Zorgbelang Bel of kijk op Zorgbelang Drenthe (regio Drenthe) Bel of kijk op Wlzcliëntondersteuning.nl (regio Zwolle) Bel of kijk op 32

34 Dia 33 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides Blauw #1 Wat wilt u meegeven voor het inkoopbeleid van 2018?

35 Dia 34 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides Blauw #1 Wij blijven graag met u in gesprek!

36 Dia 35 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Bijlagen Bijlage I: Planning Bijlage II: Informatie over leveringsvormen in de Wlz 35

37 Dia 36 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Bijlage I: Planning 36 Op verzoek is deze tijdslijn toegevoegd waarin zichtbaar wordt in welke periode er contact is tussen zorgaanbieder en Zorgkantoor. Daarnaast vindt er ook periodiek overleg plaats tussen Zorgaanbieder en Zorgkantoor, waar de cliëntenraad ook bij aanwezig kan zijn.

38 Dia 37 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Bijlage II: Leveringsvormen in de Wlz Wonen in een instelling (intramurale opname met zorgprofiel) Volledig Pakket Thuis (VPT) Persoonsgebonden Budget (PGB) Modulair Pakket Thuis (MPT) Combinatie van PGB en MPT 37

39 Dia 38 Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Leveringsvormen (VPT-1) Volledig Pakket Thuis (VPT): het regulier geïndiceerde ZZP zonder verblijf, maar inclusief schoonmaak en maaltijden Cliënt betaalt zelf de woonlasten (huur of hypotheek) Alle zorg geleverd door 1 zorgaanbieder Behandeling via de Wlz als de behandeling te maken heeft met de ziekte of handicap Algemeen medische zorg via de Zvw: eigen huisarts en tandarts, geneesmiddelen 38

40 Dia 39 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Leveringsvormen (VPT-2) Woningaanpassingen vergoed via de Wmo Hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen die nodig zijn bij het zelfstandig thuis wonen vergoed vanuit de Zvw en/of Wmo Cliënt is zelf verantwoordelijk voor vervanging/reparatie van aan huis gerelateerde zaken Voor cliënten vanaf 18 jaar: eigen bijdrage is intramuraal, lage variant Logeren kan om mantelzorg te ontlasten. Logeren bij andere aanbieder dan dossierhouder moet in onderaanneming. 39

41 Dia 40 Presentatieslides 100% tekst zonder subtitels Verschillen op een rij tussen VPT en MPT VPT is niet te combineren met een PGB. Bij een MPT kan dit wel. Uitzondering: Begeleiding Groep als losse functie bij het zorgprofiel mag wel in PGB, als de cliënt het zorgprofiel in VPT heeft. Bij een VPT levert één zorgaanbieder alle zorg. Het MPT kan geleverd worden door verschillende aanbieders. Het VPT bevat ook de maaltijden. Dit geldt niet voor het MPT. Voor het MPT geldt een extra korting op de eigen bijdrage en het inkomen dat meetelt voor uw eigen bijdrage. Bij het VPT geldt deze korting niet. 40 Zie ook de brochure van het Zorginstituut: Hoe wilt u uw zorg geleverd hebben in de Wet Langdurige Zorg? : 20de%20Wlz.pdf

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016 Cliëntervaring De bron voor verbetering Petra Meijer 21 maart 2016 Quiz Hoeveel WLZ indicaties zijn er landelijk? Hoeveel cliënten maken gebruik van de WLZ in Amsterdam? Wat is de gemiddelde prijs voor

Nadere informatie

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het proces en tijdlijnen rond zorginkoop 2017 en hebben aanvullingen

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016

Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016 Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016 Geborgd in wet langdurige zorg Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Programma Welkom Korte terugblik naar bijeenkomsten in november/december 2016 en vooruitblik naar zorginkoop

Nadere informatie

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem Zorgkantoor en cliëntenraden 2017 Groningen, Twente & Arnhem Programma Wet langdurige zorg en het zorgkantoor Presentatie ondersteuner cliëntenraden (alleen in regio Arnhem) Presentatie Onafhankelijk cliëntondersteuner

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Programma Welkom Zorginkoop 2018 Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Pauze Workshop Plenaire afsluiting

Nadere informatie

Inkoopbeleid Wlz V&V 2017 Zilveren Kruis Zorgkantoor. Ingrid Renes 1 juni 2016

Inkoopbeleid Wlz V&V 2017 Zilveren Kruis Zorgkantoor. Ingrid Renes 1 juni 2016 Inkoopbeleid Wlz V&V 2017 Zilveren Kruis Zorgkantoor Ingrid Renes 1 juni 2016 Inhoudsopgave 1 Welkom en introductie 2 Landelijk Inkoopkader Wlz 2017 3 De hoofdlijnen van het Wlz inkoopbeleid van Zilveren

Nadere informatie

Brochure Modulair Pakket Thuis

Brochure Modulair Pakket Thuis Brochure Modulair Pakket Thuis Met het MPT kunt u de zorg van één of meer Wlz-aanbieders thuis krijgen. U kunt er bij MPT ook voor kiezen om bepaalde zorgvormen in natura van een Wlz-zorgaanbieder te ontvangen

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Langdurige Zorg 2018 Kwaliteit &klantgerichtheid Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Menzis Zorgkantoren Arnhem, Groningen, Twente Inwoners in de drie regio s 2,15 miljoen Klanten in Wlz-zorg (augustus

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Caro Verlaan Manager zorginkoop Verpleging & Verzorging 22-05-17 Het experiment persoonsvolgende

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Bijeenkomst Inkoop Wlz Wet Langdurige Zorg 1 juni 2017

Bijeenkomst Inkoop Wlz Wet Langdurige Zorg 1 juni 2017 Bijeenkomst Inkoop Wlz 2018 Wet Langdurige Zorg 1 juni 2017 Inhoud presentatie Inleiding Voor wie is de inkoopprocedure bedoeld 7 Uitgangspunten 2018-2020 Belangrijke wijzigingen t.o.v. 2017 Betrokkenheid

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten

Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Stand van zaken experiment persoonsvolgende bekostiging in Zuid-Limburg Effect op inkoop en wachtlijsten Caro Verlaan Manager zorginkoop Verpleging & Verzorging 30-06-17 Doelstellingen van het experiment

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding - 14.15-14.30 Kwaliteitskaders V&V en GZ - 14.30 14.45 Wat doet het zorgkantoor voor de klant? -

Nadere informatie

Cliëntondersteuning Wlz. 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam

Cliëntondersteuning Wlz. 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam Cliëntondersteuning Wlz 5 december 2016 Margré Romein, Zorgbelang ZH Suzanne Beekmans, MEE Rotterdam Zvw Zorgverzekeringswet Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning Jeugdwet (tot 18 jaar) Wlz Wet langdurige

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz Het Huis voor de Zorg: * Is een onafhankelijke organisatie, die zorgvragers/zorgconsumenten in Limburg een eigen stem geeft samen met een sterk netwerk van provinciale maatschappelijke organisaties. Gefinancierd

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Wlz inkoopkader

Wlz inkoopkader Wlz inkoopkader 2018-2020 Congres inkoop kleinschalige zorg Roeland van Overbeek en Bregje Schouten 8 maart 2018 Inhoudsopgave 1 Zorg in de Wlz 2 Zorginkoopbeleid Wlz 2018-2020 Onze doelgroep Toegang tot

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Heeft u langdurige zorg nodig?

Heeft u langdurige zorg nodig? Heeft u langdurige zorg nodig? U leest in deze folder hoe wij u op weg helpen 2017-1 - Datum uitgifte: januari 2017-2 - U heeft langdurige zorg nodig Als u niet langer met ondersteuning van mensen uit

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

De cliënt(enraad) en zorginkoop: ervaringen van een zorgkantoor

De cliënt(enraad) en zorginkoop: ervaringen van een zorgkantoor De cliënt(enraad) en zorginkoop: ervaringen van een zorgkantoor De cliënt(enraad) en zorginkoop: ervaringen van een zorgkantoor Daphne Schelling Beleidsmedewerker zorginkoop zorginhoudelijk Zorgkantoor

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig?

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding door Zorgkantoor - 14.15-14.30 Presentatie Zorgbelang - 14.30-14.45 Presentatie NZa - 14.45-15.00

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Presentatie VGN. Sanne Lubbers Martin Holling. 16 december 2014

Wet langdurige zorg (Wlz) Presentatie VGN. Sanne Lubbers Martin Holling. 16 december 2014 Wet langdurige zorg (Wlz) Presentatie VGN Sanne Lubbers Martin Holling 16 december 2014 Inhoud Hoofdlijnen van Het doel van de wet Verschillen met de AWBZ Zorginkoop Specifieke onderwerpen 2 Waarom een

Nadere informatie

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Door de hervormingen van de langdurige zorg wordt begeleiding per 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Bl-16-10222 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Zorgverzekeraars Nederland 21 maart 2016 1 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis In 2015

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Wlz. 22 maart 2016

Bijeenkomst cliëntenraden Wlz. 22 maart 2016 Bijeenkomst cliëntenraden Wlz 22 maart 2016 Programma - Doel van de ochtend - Terugblik inkoop Wlz 2016 - Inkoop Wlz 2017 - Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) - Waardigheid & Trots -

Nadere informatie

De beste zorg in uw eigen huis?

De beste zorg in uw eigen huis? De beste zorg in uw eigen huis? Het Volledig Pakket Thuis maakt het mogelijk! Zorg op maat in uw eigen vertrouwde omgeving U heeft zorg nodig maar verhuist liever niet naar een zorginstelling zoals een

Nadere informatie

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ V&V 2017

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ V&V 2017 ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ V&V 2017 Toelichting Zelfanalyse deze versie is bedoeld voor zorgaanbieders die in 2017 voor het eerst een zelfanalyse invullen Zorgkantoren vragen de zorgaanbieder aan de hand

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wanneer krijgt u langdurige zorg? Hebt

Nadere informatie

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Welkom Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Inleiding Politieke en maatschappelijke context Herziening langdurige zorg o Eigen verantwoordelijkheid o Zelfredzaamheid o Thuis blijven wonen, zorg dichtbij

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Inkoop WLZ Presentatie zorgaanbieders 8 juni 2016

Inkoop WLZ Presentatie zorgaanbieders 8 juni 2016 Inkoop WLZ 2017 Presentatie zorgaanbieders 8 juni 2016 Inkoop landelijk Agenda VWS WLZ pakket Inhoud Inkoopkader langdurige zorg Uitgangspunten Persoonsvolgende inkoop Inkoop landelijk Drie niveaus kwaliteitsverbeteringen

Nadere informatie

IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom. Wet langdurige zorg

IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom. Wet langdurige zorg IVVU, 18 februari 2015 Herma Oosterom Wet langdurige zorg Wet langdurige zorg Hoofdlijnen Wlz Inzet ActiZ Overgangsregeling Indicatiestelling Bekostiging Wlz uitvoerder Subsidieregelingen Overzicht verschillen

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis 2016

Langdurige zorg thuis 2016 Langdurige zorg thuis 2016 Inhoud Rol van het zorgkantoor 3 Zorg thuis 4 Hoe kiest u uw zorgaanbieder? 5 Vormen van zorg thuis 6 Uw rechten 7 Wachtlijst en wachtstatus 8 Zorgleveringsovereenkomst en zorgplan

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg Wet langdurige zorg 2017 Deze brochure bevat algemene informatie over Wlz-zorg. Het geeft u een beeld over hoe het werkt in de Wlz-zorg. U kunt de brochure doorlezen

Nadere informatie

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis Bl-16-10236 Tekst voor de website Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis In 2015 is het toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis ingevoerd. Het kader is een

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie.

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Verblijfsoorten Tijdelijk verblijf Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Eerstelijns Verblijf Laag complex (ELV) De patiënt heeft een enkelvoudige aandoening

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg

Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg Factsheet: Leveringsvormen in de Wet Langdurige Zorg Inleiding Van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebt u een ZorgProfiel (ZP) ontvangen waarmee u recht hebt op zorg vanuit de Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg Toelichting bij de praatplaat over het zorginkoopbeleid Wlz 2017 Uitleg Het is belangrijk dat cliënten en hun vertegenwoordigers weten wanneer en

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Deze brochure is voor u

Nadere informatie

Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens

Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Inhoud Welkom en voorstellen Wat is de Wlz? De rol van het Zorgkantoor in de Wlz

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz Verpleging & Verzorging

Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz Verpleging & Verzorging Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz 2016 Verpleging & Verzorging Programma Welkom 15.30 Presentatie visie Achmea op de langdurige zorg 15.35 Presentatie zorginkoopbeleid Wlz V&V 2016 15.45 Thema-gewijs

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor zet in op zorg en ondersteuning die past bij de manier waarop klanten hun leven willen leiden

Zilveren Kruis Zorgkantoor zet in op zorg en ondersteuning die past bij de manier waarop klanten hun leven willen leiden Zilveren Kruis Zorgkantoor zet in op zorg en ondersteuning die past bij de manier waarop klanten hun leven willen leiden Presentatie Inkoopkader Zilveren Kruis Zorgkantoor voor 2018-2020 1 juni 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013. Max Bijwaard

Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013. Max Bijwaard Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013 Toekomst ouderenzorg Max Bijwaard Manager VV&T Oost Te bespreken onderwerpen Nieuwe structuur inkoopafdelingen zorgkantoor Visie Achmea op de langdurige zorg

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Flevoland

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Flevoland Regioanalyse Verpleging & Verzorging December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage te krijgen in de regionale

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Zwolle

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Zwolle Regioanalyse Verpleging & Verzorging December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage te krijgen in de regionale

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Langdurige

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Langdurige zorg thuis nodig? De

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Rotterdam

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Rotterdam Regioanalyse Verpleging & Verzorging December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage te krijgen in de regionale

Nadere informatie

Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 -

Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 - Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 - In deze folder... leest u algemene informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz) en hoe u Wlz-zorg aanvraagt. Ook geven we informatie over de verschillende

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg Zilveren Kruis Zorgkantoor De weg naar zorg Wet langdurige zorg 2019 Deze brochure bevat algemene informatie over Wlz-zorg. Het geeft u een beeld over hoe het werkt in de Wlz-zorg. U kunt de brochure doorlezen

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Wat kunt u verwachten? 1. Algemene informatie Zorgkantoor Friesland

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Hans van der Knijff 30 september 2015 Waar gaan we het over hebben? Waarom, hoe en waar vraag ik pgb aan? Pgb in Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Inleiding In dit addendum is beschreven wat cliënten, zorgprofessionals, zorgaanbieders en verzekeraars hebben

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

CZ Zorgkantoor. Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken

CZ Zorgkantoor. Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken CZ Zorgkantoor Visie CZ Zorgkantoor, Experiment Persoonsvolgende Zorg en domeinoverstijgend samenwerken 06-10-17 Visie 2020 - Alles voor een beter welbevinden Jezelf zijn Welbevinden wordt bepaald vanuit

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz Gehandicaptenzorg

Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz Gehandicaptenzorg Informatiebijeenkomst zorginkoopbeleid Wlz 2016 Gehandicaptenzorg Programma Welkom 13.00 Presentatie visie Achmea op de langdurige zorg 13.05 Presentatie zorginkoopbeleid Wlz Gehandicaptenzorg 2016 13.15

Nadere informatie

Met hart voor zinnige zorg Voor nu en later. Zorgkantoren Coöperatie VGZ Juni 2018

Met hart voor zinnige zorg Voor nu en later. Zorgkantoren Coöperatie VGZ Juni 2018 Met hart voor zinnige zorg Voor nu en later Informatiebijeenkomst zorginkoop Wlz 2019 Juni 2018 Agenda 1. Landelijke context inkoopbeleid 2. Uitgangspunten Zorginkoop Wlz 2019 VGZ-beleid - Kwaliteitskader

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regio: Rotterdam (gemeenten Rotterdam, Capelle a.d. IJssel en Krimpen a.d IJssel) John Boumans Accountmanager VV&T Achmea Zorgkantoor Agenda Vormen van begeleiding,

Nadere informatie

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 www.vgz-zorgkantoren.nl 1Inleiding 2015 1. Inleiding 1 2. Hoe krijgt u Wlz-zorg? 3 3. Hoe wilt u de Wlz-zorg geleverd hebben? 5 4. Wat is uw eigen bijdrage?

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio over

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Apeldoorn/Zutphen

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Apeldoorn/Zutphen Regioanalyse Verpleging & Verzorging Apeldoorn/ December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Apeldoorn/ Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging t Gooi

Regioanalyse Verpleging & Verzorging t Gooi Regioanalyse Verpleging & Verzorging December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage te krijgen in de regionale

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie

Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie Wijzigingen (1) N.a.v. de publicatie van de beleidsregels op 1 juli 2014

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 3. 2 Soorten zorg 5. 3 Bij wie vraagt u een indicatie aan 7. 4 Wat is uw eigen bijdrage? Wie kan u helpen?

Inhoud. 1 Inleiding 3. 2 Soorten zorg 5. 3 Bij wie vraagt u een indicatie aan 7. 4 Wat is uw eigen bijdrage? Wie kan u helpen? De weg naar zorg Inhoud 1 Inleiding 3 2 Soorten zorg 5 3 Bij wie vraagt u een indicatie aan 7 4 Wat is uw eigen bijdrage? 13 5 Wie kan u helpen? 14 Dit boekje is een uitgave van Zorgkantoren Coöperatie

Nadere informatie