Stappenplan om de scholingsbehoefte op uw bedrijf vast te stellen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan om de scholingsbehoefte op uw bedrijf vast te stellen"

Transcriptie

1 Stappenplan om de scholingsbehoefte op uw bedrijf vast te stellen Inleiding Arbeidskosten zijn hoog. Goede medewerkers schaars. Medewerkers zijn het kapitaal van uw bedrijf. Door het voeren van een goed personeelsbeleid kan u er voor zorgen dat uw medewerkers meedenkers worden. Het imago van uw bedrijf zal bepalend zijn of dit doel wordt bereikt. Door aandacht te besteden aan scholing kan het rendement van uw onderneming toenemen. De ondernemer/leidinggevende moet hierin het goede voorbeeld geven. Scholing levert overigens alleen rendement op als de medewerkers hiertoe gemotiveerd zijn. Er bestaan twee soorten opleidingsbehoefte Collectieve opleidingsbehoefte Dit zijn gezamenlijke opleidingsbehoeften van iedereen in het bedrijf of van groepen van medewerkers. Deze behoeften ontstaan als gevolg van veranderingen in de markt, in de klantenkring, in de wetgeving, in de technologie enz. Naast bestudering van de huidige stand van zaken kan ook de toekomstvisie van het bedrijf als uitgangspunt gelden. Zijn u en uw medewerkers op de hoogte van de nieuwste productontwikkelingen, de laatste snufjes, de nieuwe regelingen, het milieu, ziekteverzuim of de veiligheid. Individuele opleidingsbehoefte Een nieuwe medewerker die net van school komt moet nog veel leren. Voor nieuwe medewerkers kunt u de opleidingsbehoefte bepalen aan de hand van de gegevens uit het sollicitatiegesprek. Bij de andere medewerkers kunt u gebruikmaken van gegevens van functionering-/beoordelingsgesprekken over hun functioneren en hun opleiding- en loopbaanwensen. Niet alles moet met scholing worden opgelost Een behoefte aan toename van kennis en vaardigheden hoeft niet altijd met scholing te worden opgelost. Er zijn soms oorzaken die om andere oplossing vragen. Voorbeelden: * gebrekkige of verouderde hulpmiddelen * verstoorde onderlinge verhoudingen * onvoldoende of te weinig toezicht * onduidelijke taakverdeling * privé-problemen * geringe motivatie * slechte arbeidsomstandigheden. De gesignaleerde problemen dienen dan op een andere wijze dan scholing worden opgelost. Als oplossing kan bijvoorbeeld worden gekozen voor;werving en selectie nieuwe medewerkers; (vervroegd) uittreden; verbeteren arbeidsomstandigheden; overplaatsen of zelfs vervangen medewerkers; functie verruimen/splitsen/verzwaren/verlichten medewerkers beter instrueren op de taak meer persoonlijke aandacht besteden aan medewerkers.

2 Zelf een opleidingsplan maken In een opleidingplan legt u vast wat in een periode van één of enkele jaren aan opleidingen moet gebeuren. Het geeft een overzicht van de opleidingsbehoeften met de te maken keuzes in geld en tijd. Dit door de meest passende opleidingen te kiezen en hiervan een overzicht met kosten te maken. Het is goed te beseffen dat er in uw bedrijf al veel deskundigheid is. Het is niet altijd nodig opleidingen in te kopen. Uzelf of een medewerker kan de scholing ook verzorgen. Door met regelmaat werkoverleg te organiseren (dagelijks, wekelijks, per kwartaal) en door functioneringsgesprekken te houden met uw medewerkers krijgt u een beter beeld van de opleidingsbehoefte. De behoefte bij u, uw partner of de medewerkers om een opleiding te volgen komt voort uit een tekort aan kennis en/of vaardigheden op een bepaald terrein. Er worden extra eisen gesteld. Het tekort aan kennis en vaardigheden kan een interne oorzaak hebben. Een medewerker krijgt bijvoorbeeld een andere functie of zijn prestaties gaan achteruit. Ook technische veranderingen maken het noodzakelijk dat mensen andere kennis of vaardigheden leren (bijvoorbeeld werken een klimaatscomputer). Het tekort kan ook ontstaan door externe oorzaken zoals toename van de concurrentie, waardoor het bedrijf kiest voor een andere afzetstrategie of door een ander overheidsbeleid (Arbo/Milieuwetten). Deze ontwikkelingen kunnen extra eisen stellen aan de manier waarop uw bedrijf moet worden georganiseerd. De ondernemer of de medewerker die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid kan de opleidingsbehoefte het beste samen met de werknemers vaststellen. Dit kan door het voeren van structureel werkoverleg of door individuele functioneringsgesprekken. De extra eisen voor nu en in de toekomst gelden hierbij als uitgangspunt (zie checklijst). Keuzes maken: tijd en geld Niet alle extra eisen die worden gesteld hebben gevolgen voor uw opleidingsplan. In sommige gevolgen volstaat het om vakliteratuur te lezen of om advies in te winnen bij deskundigen zoals voorlichters van DLV, accountantkantoren of banken. Bepaal zelf welke ontwikkelingen uiteindelijk met opleiden moeten worden opgelost. Opleiden komt als het goed is, het bedrijf ten goede. Er is dus veel voor te zeggen om die tijd aan opleidingen als bedrijfstijd te beschouwen. In de CAO open teelten (zie artikel 33) wordt gesteld dat werknemers verplicht zijn, indien het bedrijfsbelang dat vergt, maximaal 5 dagdelen cursussen te volgen. Werkgevers moeten werknemers per jaar recht geven op maximaal 10 dagdelen verlof voor het volgen van cursussen, waarvan het loonverzuim voor rekening van de werkgever komt en de cursuskosten ten laste van het Stosasfonds (heet per 1 januari 2005 Colland Arbeidsmarktbeleid). De keuze van de te volgen cursus(sen) moet wel in overleg met de werkgever geschieden. Bij langer lopende opleidingen die niet in CAO-kader plaatsvinden kunt u de medewerker vragen om een deel van de eigen tijd te investeren.

3 Opleidingskosten Het uitrekenen welke kosten exact met het volgen van een opleiding gemoeid zijn, is vrij ingewikkeld. Een opleiding kost namelijk meer dan u betaalt aan het opleidingsinstituut. De belangrijkste kosten zijn: Cursus/opleidingskosten die door het opleidingsinstituut in rekening worden gebracht. Reiskosten Verblijfkosten (maaltijden, overnachting, onkosten) Loondervingkosten Extra salariskosten omdat bijvoorbeeld uw medewerker eigenlijk niet gemist kon worden, waardoor u een extra arbeidskracht moest inschakelen. Kosten voor opleiden kunnen geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Zo is er het scholingsfonds Colland Arbeidsmarktbeleid (zie dat een vergoeding verstrekt voor loonverzuim, cursus- en reiskosten van werknemers. Daarnaast bestaat er een fiscale regeling Wet Vermindering Afdracht (WVA) loonbelasting onderwijs, waarbij u bij leerling-werknemers in het HBO en MBO de loonheffing mag verlagen met een bedrag van maximaal 2.655,- (zie Voor meer informatie over scholingssubsidie adviseer ik u contact op te nemen met uw boekhouder/accountant. De passende opleiding kiezen Er is een groot aanbod aan opleidingen en trainingen waaruit u een passende opleiding voor uzelf, uw partner en uw medewerker(s) kunt vinden. Opleidingsinstanties geven hun eigen cursusaanbod meestal aan via eigen brochures en hun internetsites. Ook de sectorlijst van Colland ( is een handig hulpmiddel om te raadplegen. De cursussen verschillen qua lengte, duur en kosten. Een opleidingsoverzicht maken Nadat u de keuzes heeft gemaakt en doorgesproken met uw medewerkers, zet u de geplande en lopende opleidingen in een overzicht. Dit overzicht kan bijvoorbeeld ingedeeld zijn in vijf kolommen; 1) Opleidingsvraag; 2) Wie volgen de cursus; 3) Welke opleiding is uitgekozen; 4) Wat is de periode/duur; 5) Wat zijn de kosten.

4 Het geleerde in de praktijk brengen Soms doen mensen tijdens een opleiding kennis en vaardigheden op die ze direct kunnen toepassen. Maar er zijn ook cursussen waarbij het geleerde niet direct zichtbaar kan worden gemaakt. Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voordat het in de praktijk gebracht kan worden of dat de praktische toepassing van het geleerde moeilijker is dan verwacht. Het is aan te bevelen om als leidinggevende nauwlettend te volgen of het geleerde adequaat kan worden toegepast. Soms zult u de medewerker moeten begeleiden bij de toepassing van het geleerde. Het is in ieder geval zinvol om de geleerde praktijktoepassingen met de medewerker(s) door te nemen. Dit heeft als voordeel dat uzelf en mogelijk ook andere medewerkers iets nieuws kunnen leren zonder zelf naar de cursus te hoeven. Stel de effectiviteit van de opleiding vast Het is altijd zinvol om vast te stellen hoe effectief de opleidingsinspanning is geweest. Dit kunt u vaststellen door de volgende vragen te beantwoorden: heeft de opleiding ertoe bijgedragen dat het betreffende tekort aan kennis, inzichten of vaardigheden is opgeheven? was de opleiding praktisch genoeg en afgestemd op het niveau van de medewerker? U kunt ook op een andere manier het effect van de opleidingen onderzoeken. U kijkt dan of u de energie die u en uw medewerkers in de opleiding hebben gestoken ook concreet terug is te zien in het bedrijfsresultaat (directe en indirecte inkomsten). Voorbeelden van directe en indirecte inkomsten zijn: Directe inkomsten Indirecte inkomsten - toegenomen omzet/winst -minder klachten - afname faalkosten -verbeterde werkverdeling/samenwerking - afname verzuim -verbetert imago van het bedrijf - efficiënter gebruik van de tijd -minder vroegtijdig verloop personeel - toegenomen veiligheid -verbeterde motivatie Professionele hulp bij het maken van scholingsplannen Er zijn opleidingsinstanties die u helpen bij het maken van een plan. Hiermee kunt u echter het risico lopen dat het advies niet onafhankelijk is. Opleidingsinstanties zullen immers proberen hun eigen cursussen en opleidingen te verkopen. U kunt eventueel ook een bedrijfsadviseurs van Aequor (zie benaderen. Afhankelijk van de te besteden tijd kunnen hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij de afdeling ondersteuning sectoren van Aequor (tel ).

5 De stappen in het kort 1. Inventariseer de eisen die worden gesteld aan uzelf, uw partner en al uw medewerkers om het bedrijf onder de huidige omstandigheden goed te laten functioneren (let met name op wettelijk verplichte (vervolg)cursussen). 2. Doe dit ook voor een toekomstige situatie (1 5 jaar) 3. Zet op een rij voor welke personen en voor welke onderwerpen er uiteindelijk een opleidingsvraag geldt 4. Ga bij elke opleidingsvraag na of het gebrek aan kennis en vaardigheden moet worden opgelost met opleidingen (soms kan men beter deskundigen inhuren of moet men eerst de interne organisatie beter regelen) 5. Maak van de overgebleven opleidingsvragen een overzicht met daarin 1)waarom er een opleidingsvraag is; 2)voor welke medewerkers dit geldt; 3) waar de opleiding moet worden gevolgd (intern/extern); 4)wie de opleiding verzorgt; 5) wat de opleidingskosten zijn 6. Volg nauwlettend hoe het geleerde in de praktijk wordt gebracht 7. Stel de effectiviteit van de opleiding vast Wettelijk verplichte cursussen Cursus bedrijfshulpverlening (denk ook aan de verlenging) Spuitlicentie 1 en soms 2 (denk ook aan de verlenging) Trekkerrijbewijs Sterk aan te bevelen cursussen Veilig rijden met de heftruck of diploma heftruckchauffeur Kwaliteitszorg (ISO/Qualitree/Florimark/interne audit) Personeelsbeleid (motiveren/stimuleren personeel) Strategisch ondernemerschap (bedrijfsvisie, financieel management, verkoopstrategie) Communicatieve trainingen (intern/extern) Kostprijsberekening Automatiseringscursussen Teelttechnische cursussen op maat op het bedrijf Hieronder vindt u een handige checklijst om de opleidingsbehoefte op uw bedrijf vast te kunnen stellen.

6 Checklijst met motieven om de opleidingsbehoefte vast te stellen In onderstaand overzicht staan motieven genoemd die u kunt gebruiken om de gewenste kennis en vaardigheden (scholingsbehoefte) op uw bedrijf vast te stellen. Huidige situatie Ondernemer zelf : 0 verplichtingen door wet- en regelgeving (Arbo, Milieu, Fytosanitair) 0 verbeteren administratieve rompslomp (automatisering/archivering) 0 verbeteren motivatie van personeel (leidinggeven/personeelsbeleid) 0 verbeteren ondernemerschap (visievorming, sterkte/zwakte analyse) 0 verbeteren management (personeels-/strategische management) 0 toename van de concurrentie (kostprijsbewust/marktbenadering) 0 verbeteren aansturing personeel (werkoverleg/leidinggeven) 0 efficiënter kunnen werken (time management/archivering) 0 veranderde automatisering (voorraadbeheer/boekhouding) 0 veranderd klantenbestand (inkoop/verkoop/klantrelatie) De partner : zie ook bovenstaande checklijst 0 verbetering van de boekhoudkundige kennis 0 verbetering van de planning (time management/werk en gezin) 0 meer (achtergrond)kennis van de teelt De medewerker; collectief 0 verbetering van de motivatie (communicatie) 0 verbetering in de onderlinge samenwerking (vaardigheidstrainingen) 0 verbeteren van vaktechnische kennis (ziekten en plagen/sortiment) 0 veranderingen in technologie (automatisering/machines) 0 verplichtingen inzake wet- en regelgeving (BHV/spuitlicentie) 0 gevolgen van erkenningsregelingen (Florimark/Qualitree/ISO) De medewerker; individueel 0 tijdelijk vervangen ondernemer (leiding/automatisering/in-verkoop) 0 eigen ambities (carrière- en loopbaanplanning) 0 overnemen van taken ondernemer (klimaatcomputer/leidinggeven) 0 veranderingen van taak (specialisatie/leidinggeven/breed inzetbaar) 0 gevolgen erkenningsregelingen (Qualitree/ISO/HACCP/Eurep gap) 0 aanvullen ontbrekende kennis en vaardigheden 0 verhoging van de productiviteit (efficiënter werken) (automatisering/vaktechniek/ verzorging/leidinggeven) 0 verbetering van de motivatie/instelling/houding (klantgericht werken /communicatietrainingen)

7 De toekomst Een aantal van bovenstaande motieven kunt u ook toepassen voor de toekomst i.v.m.: * Bedrijfsovername/- beëindiging/-uitbreiding/-inkrimping * Samenwerking met bedrijven * Veranderingen in markt (andere klanten/producten) * Veranderingen in wet- en regelgeving * Veranderingen in functies (verruimen/splitsen/verzwaren/verlichten) * Aannemen van nieuwe medewerkers (inwerken/begeleiding/opleidingen) * Toepassen van erkenningsregelingen (ISO/Qualitree/MPS/HACCP/Eurep gap) * Veranderingen in mechanisatie/automatisering/teelt- en teeltwijze * Begeleiding van stagiaires (eisen aan de praktijkopleider) Inventariseren van uw persoonlijke kennisbehoefte Het is aan te bevelen dat zowel de werknemer als de leidinggevende een formulier invullen. De leidinggevende bepaalt vervolgens samen met de werknemer welke beoordeling wordt gegeven aan het kennisniveau en hoe het kennisprobleem moet worden opgelost. Het functioneringsgesprek is een goed moment om zoiets te bespreken. De kennisbehoefte van uw medewerker kan op diverse manieren worden opgelost; door advies of coaching door een deskundige; door studieclubbijeenkomsten bij te wonen; door het vakblad te laten lezen; door beurzen te bezoeken... Eén van de mogelijkheden is het volgen van een cursus. U kunt de beste oplossing in de derde kolom invullen. In de laatste kolom kunt u in overleg met elkaar aangeven wanneer het kennisprobleem moet zijn opgelost. Voor cursussen kunt u zelf contact opnemen met een opleidingsinstantie. De meeste opleidingsinstanties kunnen ook praktische cursussen op maat op uw bedrijf verzorgen. Hierdoor wordt de drempel voor bijscholing nog lager. Bij te weinig deelnemers schakelt u uw collega s in om een groepsgrootte van deelnemers te halen. Colland arbeidsmarktbeleid Colland Arbeidsmarktbeleid (vroeger heette dit Stosas) is een scholingsfonds dat cursussen vergoed voor werknemers die als werknemer geregistreerd zijn bij UWV-GUO en waarvoor via het brutoloon conform een van de agrarische CAO s een afdracht plaatsvindt aan dit scholingsfonds. Zowel de cursus-, reis- en loonkosten kunnen worden vergoed. Meer informatie over deze subsidie kunt u vinden op het internet; Schriftelijke informatie zoals aanvraagformulieren voor subsidie en een overzicht van erkende scholingsinstanties maar ook andere vragen met betrekking tot de subsidieregeling kunt u stellen via tel ( 0,05/min). Informatie verlenging spuitlicentie Als u zelf wilt nakijken hoe het staat met uw eigen spuitlicentie dan kunt u dit controleren op de website Kies voor licentiehouder en vervolgens voor studievordering. U moet dan uw achternaam, geboortedatum en licentienummer invullen. U krijgt dan een overzicht van de bijeenkomsten die u nog moet volgen en van de bijeenkomsten die u gevolgd heeft.

8

RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIER-INDUSTRIE

RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIER-INDUSTRIE RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIER-INDUSTRIE 1. Inleiding Het opleiden van medewerkers vormt een belangrijk middel om uw bedrijfsvoering te verbeteren. Onder andere met opleidingen, cursussen

Nadere informatie

RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIEUR-INDUSTRIE

RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIEUR-INDUSTRIE RAAMWERK BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN MODE- EN INTERIEUR-INDUSTRIE 1. Inleiding Het opleiden van medewerkers vormt een belangrijk middel om uw bedrijfsvoering te verbeteren. Onder andere met opleidingen, cursussen

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

Trainen en opleiden. Van POP-gesprek tot opleidingsplan!

Trainen en opleiden. Van POP-gesprek tot opleidingsplan! Trainen en opleiden Van POP-gesprek tot opleidingsplan! Direct aan de slag met opleidingsplannen, modellen, fiscale regelingen voor scholingen, procedure EVC en opleidingscriteria Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

De werknemers van de toekomst. werken straks al bij u. U kunt er vast over meepraten: goed personeel is

De werknemers van de toekomst. werken straks al bij u. U kunt er vast over meepraten: goed personeel is 43600118_Brochure_WerkGevers - 210 x 210 mm - FC - pagina 1 Met de werken straks al bij u juiste U kunt er vast over meepraten: goed personeel is schaars. En die krapte op de arbeidsmarkt zal de komende

Nadere informatie

I NHOUD. Inleiding 3. Scholingsaftrek: Voor wie? 4. Voor meer informatie 13. Bijlage 14. inhoud. deel 1. deel 2. deel 3. pagina

I NHOUD. Inleiding 3. Scholingsaftrek: Voor wie? 4. Voor meer informatie 13. Bijlage 14. inhoud. deel 1. deel 2. deel 3. pagina I NHOUD pagina Inleiding 3 inhoud deel 1 Scholingsaftrek: Voor wie? 4 1 deel 2 Voor meer informatie 13 deel 3 Bijlage 14 2 Inleiding Geachte ondernemer, inleiding Jaarlijks heeft de Nederlandse overheid

Nadere informatie

Een opleidingsplan maken

Een opleidingsplan maken Een opleidingsplan maken Wanneer u binnen uw bedrijf regelmatig te maken heeft met opleiding en scholing van medewerkers, loont het de moeite een opleidingsplan te maken. Met behulp van een opleidingsplan

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Denk Breed Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Mensen met iets kunnen een organisatie verrijken. Deze mensen kunt u inhuren via Breed. Dit kan via individuele detachering of groepsdetachering.

Nadere informatie

Sectorplan Recreatie 2014-2016. Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal!

Sectorplan Recreatie 2014-2016. Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal! Sectorplan Recreatie 2014-2016 Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal! 02 Inhoud 1. Duurzame inzetbaarheid... 4 2. Baan je toekomst... 6 3. Sectorplan Recreatie... 10 3.1 Arbeidsmarktadvies...12 3.2

Nadere informatie

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE ZORG DAT JE BIJ BLIJFT Als vakman weet u hoe belangrijk het is om de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken. Ook FNV Bouw vindt het belangrijk dat u bij blijft.

Nadere informatie

NCOI Techniek. Inzicht en kennis en vaardigheden

NCOI Techniek. Inzicht en kennis en vaardigheden NCOI Techniek Inzicht en kennis en vaardigheden Inhoud Achtergronden uit de markt Technisch onderwijs NCOI Vaardighedenmodel Achtergronden uit de markt Signalen uit de markt kansen Maar ook uitdagingen

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Opleidingscatalogus: Logistiek

Opleidingscatalogus: Logistiek Opleidingscatalogus: Logistiek t WEB Opleidingen, Adviezen & Hoofdvestiging: Zeppelinstraat 7 7903 BR Hoogeveen Tel: 0528 280 888 Fax: 0528 280 889 Website: www.tweb.nl E-mail: info@tweb.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Regeling Opleiding & Ontwikkeling

Regeling Opleiding & Ontwikkeling Regeling Opleiding & Ontwikkeling HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleidingsbeleid en opleidingsplan 4 Vormgeven van het opleidingsbeleid 4 Vormgeven van

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers

Financiële voordelen voor werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl en op

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholingsuitgaven. www.amv-opleidingen.nl

Studiekosten en andere scholingsuitgaven. www.amv-opleidingen.nl Studiekosten en andere scholingsuitgaven www.amv-opleidingen.nl Het verschil maken, dat doen we bij AMV. Door onze praktische én persoonlijke aanpak. In kleine groepen zijn wij continu gericht op kwaliteit

Nadere informatie

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt nieuw in mijn functie, had ik snel en goed overzicht wat er speelde in mijn team ik heb met COSMO in kaart waar ik zelf voor sta we zien een grote groei van de ontwikkelingen in de teams nu hebben we veel

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele

Nadere informatie

CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 12 CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 127 12.1 12.2 12.3 12.4 Declaratieregeling Scholingsfonds (Scholing art 8B) 128 Scholing voor uta-personeel 130 Declaratieregeling stervensbegeleiding

Nadere informatie

Geef een twist aan je loopbaan. December 2014 Agnes Zandvliet, projectleider (om-)scholing

Geef een twist aan je loopbaan. December 2014 Agnes Zandvliet, projectleider (om-)scholing Geef een twist aan je loopbaan December 2014 Agnes Zandvliet, projectleider (om-)scholing Onderwerpen Loopbaan Omscholing >> In een veranderend speelveld Scholing Loopbaanevent WMD 2 AANBESTEDINGE N Het

Nadere informatie

CAO voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

CAO voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 12 CAO voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 127 12.1 12.2 12.3 Declaratieregeling Scholingsfonds (Scholing art 8B) 128 Declaratieregeling stervensbegeleiding en rouwverlof 130 Wintersluiting

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werken is meedoen

Nieuwsbrief Werken is meedoen Nieuwsbrief Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken

Nadere informatie

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Zelfdiagnose-instrument 1 voor ondernemingsraden ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Voor wie bedoeld? Het zelfdiagnose-instrument dat voor u ligt is bedoeld voor ondernemingsraden die planmatig willen omgaan met

Nadere informatie

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Het ervaringsverhaal Start met vragen aan u, kort SITA algemeen Laaggeletterdheid bij SITA Afronding met vragen aan u 2 Vraag 1 Heeft u medewerkers

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten Tweede meting werkgevers en werknemers 2 Inleiding In deze brochure vindt u de belangrijkste resultaten van de benchmark Opleiden en Ontwikkelen. De benchmark

Nadere informatie

personeelsbeheer, een vak apart!

personeelsbeheer, een vak apart! personeelsbeheer, een vak apart! posd 3 payroll 4 outplacement 6 salarisadministratie 8 detachering 9 Contact 10 posd Wij zijn een klantgerichte organisatie die volledig personeelsbeheer aanbiedt. POSD

Nadere informatie

Om deze code te ontvangen dient u eerst uw eigen account aan te maken.

Om deze code te ontvangen dient u eerst uw eigen account aan te maken. HANDLEIDING GEBRUIK DIGITAAL SUBSIDIEPORTAL SFRECREATIE Voor het aanmaken van uw eigen account en gebruik van de functies binnen het portal, krijgt u een eigen omgeving. Deze omgeving is alleen te benaderen

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werk vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bijvoorbeeld voor mensen

Nadere informatie

PR-Kit Subsidieregeling Tel Mee Met Taal

PR-Kit Subsidieregeling Tel Mee Met Taal PR-Kit Subsidieregeling Tel Mee Met Taal Beste lezer, In deze PR-kit treft u informatie over de subsidieregeling Tel Mee Met Taal waarmee werkgevers een tegemoetkoming kunnen krijgen in de kosten voor

Nadere informatie

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Eén op de drie mensen krijgt te maken met een chronische aandoening. Werken met een chronische aandoening is goed mogelijk. Vaak

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Opleiden jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Opleiden Uitval is te voorkomen door het gericht opleiden van je personeel, met daarin veel aandacht voor arbo en gezondheid. De kosten van preventieve

Nadere informatie

Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan

Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan Zijn de leerdoelen gehaald? Hoe realiseren we onze scholingsbehoefte? Hoe kunnen we ons laten scholen? Wat gaan we scholen? Waar

Nadere informatie

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus Versie: 6.4 Versiedatum: 30-11-2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2%

Nadere informatie

Ongevallenverzekering Collectief

Ongevallenverzekering Collectief Collectieve ongevallenverzekering Informatie voor de werkgever Ongevallenverzekering Collectief Met preventieve diensten en dekkingen voor werkhervatting Ongevallenverzekering Collectief Voorkomt waar

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Project Realisatie Training 3.0. Ik, Wij, Het. Voor teams die vernieuwende projecten realiseren

Project Realisatie Training 3.0. Ik, Wij, Het. Voor teams die vernieuwende projecten realiseren Project Realisatie Training 3.0 Ik, Wij, Het Voor teams die vernieuwende projecten realiseren Management Teams, Project Teams, Sales Teams, ICT Implementatie, Afdelingen Uit studies blijkt dat slechts

Nadere informatie

Veiligheid 5.1 is pure winst

Veiligheid 5.1 is pure winst Veiligheid 5.1 is pure winst (VCA-certificering in 6 stappen) Verkorte versie Inhoudsopgave Inleiding Waarom kiezen voor een VCA-certificering? VCA-certificering in 6 stappen 0: 1: 2: 3: 4: 5: Voorbereiding

Nadere informatie

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden. Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden. Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft Inhoud Een werknemer met een ziekte of handicap 2 Welke voordelen en vergoedingen kunt u krijgen?

Nadere informatie

Gratis advies op maat

Gratis advies op maat Gratis advies op maat Piet Verhoeven, scholingsconsulent boomkwekerij, zoekt nieuwe wegen om boomkwekend Nederland beter te bereiken Leren levert rendement op! De kop boven het A4-tje met informatie over

Nadere informatie

Premieoverzicht Versie colland.nl/premieoverzicht /6

Premieoverzicht Versie colland.nl/premieoverzicht /6 Premieoverzicht 2019 colland.nl/premieoverzicht-2019 Versie 29-01-2019 1/6 2/6 Cao afhankelijke premiepercentages fonds Colland Arbeidsmarkt De premienota voor Colland Arbeidsmarkt wordt na afloop van

Nadere informatie

Hoe blijf je er gezond bij?

Hoe blijf je er gezond bij? Het Nieuwe Werken Hoe blijf je er gezond bij? Aandachtspunten bij een verantwoorde introductie W&V-64L240-A5 folder_07_def.indd 1 10-09-10 09:19 W&V-64L240-A5 folder_07_def.indd 2 10-09-10 09:19 Het Nieuwe

Nadere informatie

Maak je eigen professionaliseringsplan!

Maak je eigen professionaliseringsplan! DAG VAN DE LERAAR 5 OKTOBER 2013 Maak je eigen professionaliseringsplan! Een minicursus Sectorraad Hoger Onderwijs CNV Onderwijs Academie Maak je eigen professionaliseringsplan! 1. Inleiding In de CAO

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit namens het ministerie

Nadere informatie

Glastuinbouw. arbeids. marktbeeld

Glastuinbouw. arbeids. marktbeeld Glastuinbouw arbeids marktbeeld Totaalbeeld sector; ontwikkeling aantal bedrijven en werkgelegenheid (excl. uitzendkrachten) Glastuinbouw totaal Aantal bedrijven 1. 8. 6. 4. 2. 58.1 66.6 9.1 7.95 56.9

Nadere informatie

Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf

Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf 1 / 5 Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf Handreikingen/suggesties voor activiteiten die het bedrijf kan ondernemen STAP 1 Informeren en enthousiasmeren medewerkers Het is belangrijk om vanaf de start

Nadere informatie

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker?

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker? De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid Jan Booij, tri-plus jan.booij@tri-plus.nl 0657-148149 Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat

Nadere informatie

Stappenplan aanvragen subsidie praktijkleren

Stappenplan aanvragen subsidie praktijkleren Stappenplan aanvragen subsidie praktijkleren U wilt een subsidieaanvraag doen voor de subsidieregeling praktijkleren. In deze factsheet wordt u aan de hand van vier stappen door het proces geleid. 1 -

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI

SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI SCHOLINGSBELEID PANTA RHEI 1 Inleiding De Stichting PANTA RHEI is in april 2006 van start gegaan na een fusie van De Jakobsladder, het Openbaar Onderwijs Leidschendam-Voorburg en de Stichting Katholiek

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

PE,PEPP en Samen Werken

PE,PEPP en Samen Werken PE,PEPP en Samen Werken Permanente Educatie Platform voor Pedagogische Professionals Begeleiding, Ondersteuning, Tijd en Moeite 15-10-2015 Alex Cornellissen Kleine Ikke lid AGOOP 1 Permanente Educatie

Nadere informatie

2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen

2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen 2b. Uitkeringsreglement Scholing B-deel cursusgroepen Artikel 1 Toepassing Dit reglement is per 1-1-2017 van toepassing op de sectoren: Glastuinbouw, Paddenstoelenteelt, Dierhouderij, Open Teelten (onderverdeeld

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen. Verslag van bevindingen

Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen. Verslag van bevindingen Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen Verslag van bevindingen Verslag van de hoorzitting op 15 mei 2007 inzake het verzoek om bemiddeling dan wel advies van de ondernemingsraad

Nadere informatie

Ongevallenverzekering Collectief

Ongevallenverzekering Collectief Collectieve ongevallenverzekering Informatie voor de werkgever Ongevallenverzekering Collectief Met preventieve diensten en dekkingen voor werkhervatting 2 Ongevallenverzekering Collectief Voorkomt waar

Nadere informatie

De Lichtenvoorde. Opleidingsreglement. Mei 2010 P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken

De Lichtenvoorde. Opleidingsreglement. Mei 2010 P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken De Lichtenvoorde P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken Status Beleidsnotitie Notitie Auteur(s) P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken Datum Datum bespreking MT 11 mei 2010 Datum vaststelling bestuurder

Nadere informatie

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil, onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-ondernemers MKB-Nederland

Nadere informatie

TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN. Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra.

TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN. Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra. TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra.nl Sectorplan Bouw & Infra 2013-2015 Het Sectorplan Bouw & Infra 2013-2015

Nadere informatie

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Basisgegevens: Naam van de functie: Bedrijfsleider... Datum: 20 augustus 2009 Plaats in de organisatie: Rapporteert aan of werkt onder leiding van: Directie...

Nadere informatie

Een werkdrukplan opzetten. Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten. Aftrap

Een werkdrukplan opzetten. Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten. Aftrap Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten Afhankelijk van uw keuzes voor de aanpak van werkdruk kunt u één of meer stappen van het stappenplan doorlopen. Het werkdrukplan is gebaseerd

Nadere informatie

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Brochure Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling Praktijkleren Subsidieregeling praktijkleren Maart 2014 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) Fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen, Stimuleert ondernemers bij duurzaam,

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

Op elk niveau van hoog niveau

Op elk niveau van hoog niveau VOORJAAR 2015 Zonder dat diploma had ik deze functie nooit gekregen M Hoog slagingspercentage M Persoonlijke begeleiding M Inclusief PE-punten M Op 5 plaatsen in Nederland Opleidingen Salarisadministratie

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN Voor werknemers in de Technische Installatiebranche Naam : Functie : Bedrijf : Datum : Inhoudsopgave: Pagina.0 Inleiding....0 Stappenplan... Stap. Persoonlijke gegevens... Stap.

Nadere informatie

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit namens het ministerie

Nadere informatie

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling

Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Beroepsbegeleidende leerweg Ook voor uw bedrijf of instelling Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit namens het ministerie

Nadere informatie

CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK

CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK CURSUS VEILIG WERKEN MET DE HEFTRUCK OF REACHTRUCK HEFTRUCK- EN REACHTRUCK OPLEIDINGEN Moderne heftrucks en reachtrucks zijn, mits deskundig bediend en behandeld, een machtig stuk gereedschap. Deskundig

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 12.0957 d.d. 23-10-2012 Onderwerp Vaststellen gewijzigde regeling opleidingsfaciliteiten en wijzigen Arbeidsvoorwaardenregeling Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De volgende Regeling

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Jaarverslag 2012 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR)

Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR) Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR) 1. Inleiding De werkkostenregeling vervangt de regeling voor vrije vergoedingen en verstrekkingen en is vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid met resultaat. Presteren met Passie

Duurzame Inzetbaarheid met resultaat. Presteren met Passie Duurzame Inzetbaarheid met resultaat Presteren met Passie Duurzame Inzetbaarheid voor meer rendement Investeren in duurzame inzetbaarheid loont Doen waar je goed in bent en samen met je collega s gaan

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

U wilt vrijheid en flexibiliteit?

U wilt vrijheid en flexibiliteit? U wilt vrijheid en flexibiliteit? Uw medewerkers op onze loonlijst! Uitbesteden biedt rust wat is payrolling? Voordelen Medewerkers zonder ZORGEN Payrolling is een van de snelst groeiende diensten van

Nadere informatie

M200513 Tijdsbesteding ondernemend Nederland

M200513 Tijdsbesteding ondernemend Nederland M200513 Tijdsbesteding ondernemend Nederland R. Hoevenagel Zoetermeer, december 2005 Tijdsbesteding ondernemend Nederland Ondernemers in Nederland maken lange werkweken. Uit onderzoek van EIM komt naar

Nadere informatie

Leidraad tweedepijler pensioenadvisering

Leidraad tweedepijler pensioenadvisering Leidraad tweedepijler pensioenadvisering Aflevering 10: Advisering van de werkgever over een passend pensioenproduct: samenvatting Het adviseren van een werkgever over een tweedepijler pensioenproduct

Nadere informatie

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS INTRODUCTIE Elk bedrijf krijgt wel eens te maken met een medewerker die niet functioneert zoals gehoopt. Dat is vervelend voor zowel de medewerker als

Nadere informatie

Op weg voor mensen en werk

Op weg voor mensen en werk Op weg voor mensen en werk uitzenden outplacement re-integratie loopbaanadvies www.personeelsned.nl Wie is PersoneelsNed PersoneelsNed zorgt voor mensen èn werk. Een tweeledige en belangrijke doelstelling!

Nadere informatie

Inleiding. Voor ondernemers in andere sectoren is er op dit moment helaas geen scholingsadviseur beschikbaar. Studieovereenkomst 1

Inleiding. Voor ondernemers in andere sectoren is er op dit moment helaas geen scholingsadviseur beschikbaar. Studieovereenkomst 1 Inleiding Het kan voor uw bedrijfsvoering van belang zijn om een werknemer een cursus of opleiding aan te bieden (denk bijvoorbeeld aan het behalen van een certificaat). Sinds 1 juli 2015 dient een werkgever

Nadere informatie

Rol van P&O bij Opleiden & Ontwikkelen

Rol van P&O bij Opleiden & Ontwikkelen Slimmer omgaan met (eigen) talent Uit de praktijk van het installatietechnische middenbedrijf THEMA 3 Rol van P&O bij Opleiden & Ontwikkelen Dóór bedrijven, vóór bedrijven Denktank Slimmer Scholen in opdracht

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

De werkkostenregeling en personeelsfeesten. Waar zit je (vrije) ruimte?

De werkkostenregeling en personeelsfeesten. Waar zit je (vrije) ruimte? De werkkostenregeling en personeelsfeesten Waar zit je (vrije) ruimte? De werkkostenregeling en personeelsfeesten: waar zit je (vrije) ruimte? Alles is loon Alles wat je als werkgever vergoedt of verstrekt

Nadere informatie

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim Brochure Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag HR en de aanpak van ziekteverzuim Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid en Pensioenverwachtingen

Duurzame inzetbaarheid en Pensioenverwachtingen Duurzame inzetbaarheid en Pensioenverwachtingen -onderzoek onder werknemers en werkgevers 2007-2013 Toenemende noodzaak om langer door te werken Verlagen (vroegtijdige) pensioenrechten: - Afschaffing VUT,

Nadere informatie

Arbeidskracht op Krachten. Kosten door arbeidsongeschiktheid beheersen met duurzaam inzetbare werknemers

Arbeidskracht op Krachten. Kosten door arbeidsongeschiktheid beheersen met duurzaam inzetbare werknemers Arbeidskracht op Krachten Kosten door arbeidsongeschiktheid beheersen met duurzaam inzetbare werknemers De Nederlandse samenleving is erop gericht om burgers zo lang mogelijk te laten meewerken op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

SCAN VOOR DUURZAAM PERSONEELSBELEID

SCAN VOOR DUURZAAM PERSONEELSBELEID SCAN VOOR DUURZAAM PERSONEELSBELEID Maak eens zichtbaar hoe uw bedrijf of organisatie eruit ziet in leeftijdsopbouw, verdeling man/vrouw, en wat uw bedrijf aan personeelsbehoeften heeft voor in de nabije

Nadere informatie

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus Versie: 6.5 Versiedatum: 26-04-2016 Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2% (2015) van het totale

Nadere informatie

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Scripts voor vitaliteit 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Inhoud Wat is vitaliteit? Welke scripts gericht op vitaliteit zijn het beste? Wat is de rol van werknemer en werkgever hierbij? Wat is vitaliteitmanagement?

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Wilt u meer informatie over Sazas of een offerte opvragen? Kijk dan op

Wilt u meer informatie over Sazas of een offerte opvragen? Kijk dan op Premieoverzicht 2019 colland.nl/premieoverzicht-2019 Versie 11-12-2018 Wilt u meer informatie over Sazas of een offerte opvragen? Kijk dan op www.sazas.nl. Cao afhankelijke premiepercentages fonds Colland

Nadere informatie

H.R.P. (Henk) Zevering

H.R.P. (Henk) Zevering H.R.P. (Henk) Zevering Manager / adviseur ROZA Salarisverwerking & P&O advies en Hrsalarisservice - Salarisverwerking & advisering voor alle branches - HR advisering in, door en uitstroom - Begeleiding

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v)

Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v) Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v) Graad Controleur (m/v) Functie Controleur leidinggevend (m/v) Doelstelling van de functie Leiden van een team medewerkers en aansturen van de werkzaamheden

Nadere informatie