Betrekken cliënten bij kwaliteitsbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betrekken cliënten bij kwaliteitsbeleid"

Transcriptie

1 Verslagjaar 2016 WMO Betrekken cliënten bij kwaliteitsbeleid Kwaliteitsbeleid is een integraal onderdeel van het beleid van Lentis. Lentis hecht veel belang aan de mening van haar cliënten en hun inbreng in deze beleidsprocessen. Deze visie is zichtbaar in de manier waarop Lentis cliëntparticipatie heeft ingericht. De inrichting van cliëntparticipatie geldt voor alle cliënten van Lentis, dus ook voor cliënten van FACT teams, dagbesteding en beschermde woonvormen. Clientparticipatie Organisatie Lentis heeft een Centrale Cliëntenraad (CCR) voor de GGz-organisatie. Naast de CCR bestaan er vier cliëntenraden, een voor elke zorggroep. Er bestaan deelraden (CDR) en per locatie commissies. Bij Dignis (o.a. Thuiszorg en Dagbesteding) zijn in 2016 met name de lokale cliëntenraden van Dignis actief geraadpleegd. Er is een gemeenschappelijke Cliëntenraad voor VV & GGz overstijgende aangelegenheden. De CCR heeft een eigen Cliënten Belangen Bureau (CBB) voor de totale cliëntmedezeggenschap. Commissies en raden worden ondersteund door de ondersteuners cliëntenmedezeggenschap. Plaats in het beleidsproces De Raad van Bestuur vergadert eens in de vier weken met de CCR, met uitzondering van de vakantieperiode. De CCR heeft structureel een plaats in het beleidsproces. Met de CCR wordt besproken: o De (concern) jaarplannen, meerjarenbeleidsplannen en kwartaalrapportages o Kaderbrieven en begroting o De uitkomsten vanuit de directiedagen (strategisch overleg van Raad van Bestuur en directies dat vier maal per jaar plaatsvindt) o Het jaardocument zorg Verder neemt de CCR deel aan het overleg tussen zorgverzekeraar, zorgkantoor en Lentis. Adviesvragen De verschillende raden ontvangen overeenkomstig de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen adviesvragen. Cliëntenpanels en co-creatie Leden van de cliëntenmedezeggenschap hebben zitting in diverse werkgroepen, zoals bijvoorbeeld: Voeding, Klankbordgroep Kwaliteitstoetsing, Dwang en Drang en programma E-health. Verbeterbeleid Onder meer op grond van klantervaringsinstrumenten en interne audits wordt overleg gevoerd met de cliëntmedezeggenschap over verbeterpunten. Andere vormen waarop cliënten en mantelzorgers/ familie worden betrokken zijn: evaluaties op individueel niveau, familiebijeenkomsten, inloopspreekuren, themabijeenkomsten, telefonisch spreekuur.

2 Bij het Hamrikheem (Dignis) is er maandelijks op iedere etage een overleg tussen bewoners, management en medewerkers. De cliëntenraad van de ouderenpsychiatrie is hier iedere 6 weken bij aanwezig. De doelen van dit overleg zijn drieledig. Bewoners laagdrempelig inspraak laten leveren in het beleid om de zorgverlening te kunnen verbeteren, bewoners informeren en geïnformeerd worden. Maandelijks is er een bewonersoverleg op de Oester (Dignis) waar bewoners inspraak kunnen hebben op het gebied van welzijn en wonen. De Cliëntenraad van het Heymanscentrum wordt eens per 6 weken geïnformeerd. Ervaringsdeskundigheid Inzet ervaringsdeskundigen Vanuit BEL (Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis) worden als ervaringswerker opgeleide ervaringsdeskundigen ingezet in de FACT en BW teams en voor scholing en voorlichting. Ook zijn ervaringsdeskundigen getraind om binnen Lentis ontwikkelde herstel spiegelbijeenkomsten te leiden over het onderwerp herstel ondersteunende zorg. Provinciaal zorgprogramma psychotische stoornissen Voor patiënten met een psychotische stoornis is in samenwerking met het Universitair Centrum Psychiatrie, het Rob Giel Onderzoekscentrum en vertegenwoordigers van Ypsilon en Anoiksis het provinciaal zorgprogramma psychotische stoornissen ontwikkeld. Naast de systematische implementatie binnen Lentis wordt de uitvoering ook door een instellingsoverstijgende programmagroep met vertegenwoordigers van Ypsilon en Anoiksis begeleid. Werkwijze, frequentie en resultaat kwaliteitsbeoordeling Onafhankelijke toets cliënttevredenheid Binnen Lentis worden de cliënttevredenheidstoetsen t/m 2016 volgens een vaste frequentie uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Argo te Groningen. De beschermde woonvormen worden tweejaarlijks getoetst met behulp van de CQI vragenlijst. De laatste meting was in In 2017 worden de beschermde woonvormen getoetst volgens een nieuwe vragenlijst, waarin ook de vragen van de versnellingskamer van de gemeente Groningen van 2016 verwerkt zijn. Naast bewoners worden dan ook naastbetrokkenen bevraagd. De FACT teams van Lentis zijn in 2016 getoetst door bureau Argo. De rapportcijfers zijn opgenomen in onderstaande tabel. Afdeling Rapportcijfer FACT Delfzijl 7.6 FACT Groningen FACT Groningen FACT Groningen FACT Groningen FACT Groningen Zuid 7.3 FACT Hoogezand 8.2 FACT Noord-Groningen 8.4 FACT Stadskanaal 8.1

3 FACT Veendam 8.4 FACT Winschoten 8.1 In opdracht van Lentis was een extra vraag toegevoegd over de ervaren veiligheid van de patiënt om onvrede of kritiek bespreekbaar te maken met de behandelaar/begeleider. Van de 172 respondenten geeft 81% aan dat ze deze veiligheid altijd of meestal ervaren. Herstelspiegels Onder leiding van getrainde ervaringsdeskundigen is bij BW Paddepoel een herstelspiegel uitgevoerd. Door bewoners werd een stijgende lijn gezien op het gebied van herstelondersteunende zorg. De herstelspiegel is een onderdeel van de herstelmeting (incl. dossiercheck op herstelondersteunende doelen). De herstelmeting is in andere Beschermde Woonvormen geïntroduceerd en dossierchecks zijn gedaan. De herstelspiegels vinden in 2017 plaats bij Wonen Rivierenbuurt, Helpman en Uithuizen. Horizontaal kwaliteitssysteem SMILE Voor teams in het primaire proces is het horizontale kwaliteitssysteem SMILE ingesteld. Teams kunnen zichzelf hiermee toetsen en verbeteren op professionele normen en (interne en externe) afspraken betreffende dossiervoering en onderwerpen van patiëntveiligheid. In dit jaarverslag worden de opvallende gezamenlijke sterke punten en punten voor verbetering beschreven. Bijna alle FACT teams en teams binnen Beschermd Wonen (zorggroep Volwassenenpsychiatrie) hebben de training suïcidepreventie gevolgd, waarbij het juist hanteren van de richtlijn suïcidepreventie geoefend wordt. Ook geven de meeste teams aan dat ze over voldoende kennis beschikken om de risicotaxatie ten aanzien van suïcidaliteit goed te kunnen uitvoeren. Wat betreft somatische zorg worden leefstijldoelen vastgelegd in het dossier van de cliënt volgens zowel FACT teams als teams binnen Beschermd Wonen. Bij alle teams is structurele aandacht voor mondzorg bij cliënten/bewoners nog voor verbetering vatbaar. Daarnaast wordt vaak genoemd bij alle teams dat de kennis van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geactualiseerd moet worden. Hiervoor is een Lentisbreed plan opgesteld, dat in 2017 wordt uitgevoerd. Binnen Dignis (Zorg Thuis en Beschermd Wonen) zijn ook zelfevaluaties uitgevoerd via SMILE, onder andere op de volgende onderwerpen. Dossiervoering, agressiepreventie, medicatieveiligheid, voorbehouden en risicovolle handelingen en meldcode ouderenmishandeling. Uit de dossieraudit bij Zorg Thuis blijkt dat in 99% van de gevallen een actueel zorgleefplan aanwezig is. Hieruit blijkt ook dat een beschrijving van het informele netwerk van de cliënt, en hoe dit netwerk de cliënt ondersteunt, nog niet altijd aanwezig is. Dit is een verbeterpunt voor Uit de audit bij Zorg Thuis kwam ook naar voren dat nog niet alle afdelingen hebben voldoende scholing gehad in het herkennen van signalen van ouderenmishandeling. Ook het werken met de meldcode ouderenmishandeling heeft dit jaar op een aantal afdelingen nog aandacht nodig. Deze scholing vindt in 2017 twee keer plaats.

4 Binnen de Dagbesteding (Dignis) is een vergelijkbare methodiek in voorbereiding t.b.v. zelfevaluaties in De onderwerpen en de frequentie zijn vastgesteld: Dossiervoering Agressiepreventie Hygiëne- en infectiepreventie Voorbehouden/risicovolle handelingen Meldcode ouderen mishandeling Klachten en meldingen over de kwaliteit van de verleende zorg. Beschermd Wonen In 2016 waren er twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag van hulpverlener naar patiënt. In beide situaties is een onderzoek verricht door een onafhankelijke commissie. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn de betrokken medewerkers ontslagen. Voor een van de twee medewerkers is een klacht ingediend bij het tuchtcollege. Daarnaast is bij een BW een klacht behandeld middels een zitting van de klachtencommissie. Het betrof een klacht over een aanzegging van een time-out. De klachtencommissie heeft de klacht gegrond verklaard. De klachtencommissie heeft een aanbeveling gedaan met betrekking tot aanpassing van het protocol voor een time-out. FACT Bij FACT in Groningen zijn drie klachten behandeld. Klacht 1 betrof een toezegging over een eigen bijdrage. Na een bemiddelingsgesprek heeft klaagster laten weten geen verdere behandeling van haar klacht te wensen. Klacht 2 betrof een klacht over behandeling bij financiële zaken. Nadat bemiddeling niet lukte, heeft de klachtencommissie een dossieronderzoek gedaan en een zitting georganiseerd. De klacht is ongegrond verklaard. Wel heeft de klachtencommissie de aanbeveling gedaan om afspraken omtrent dergelijke behandeling / ondersteuning goed vast te leggen in een door beide partijen ondertekende toestemmingsverklaring. Klacht 3 betrof een klacht over de bejegening van klager. Nadat bemiddeling niet lukte, heeft de klachtencommissie een dossieronderzoek gedaan en een zitting georganiseerd. De klacht is ongegrond verklaard en er zijn geen aanbevelingen gedaan. Bij FACT Delfzijl zijn twee klachten behandeld. Klacht 1 betrof onvrede over telefonische bereikbaarheid. Klaagster heeft laten weten geen verdere behandeling te wensen van de klacht. Klacht 2 betrof een klacht van familie over het betrekken van de familie bij de behandeling en de door de familie afgegeven signalen over de toestand van de patiënt. Na bemiddeling was klager tevreden met de behandeling van zijn klacht. Bij FACT Uithuizen is een klacht behandeld over het bieden van onvoldoende zorg. Na bemiddeling wenste de klaagster geen verdere behandeling van haar klacht Hamrikheem

5 Het management van Hamrikheem heeft begin 2016 de keuze gemaakt om het beschermd wonen budget evenredig over de vier etages te verdelen. Er is voor gekozen de indicatie leidend te laten zijn voor het (individuele) zorgaanbod. Dit had tot gevolg dat er op één van de etages de dagelijkse personele bezetting naar beneden bijgesteld moest worden. Zes bewoners van de betreffende etage hebben hun familie gevraagd een klacht te formuleren over deze situatie. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat dit proces niet goed verlopen is. De klacht is gegrond verklaard. Na constructieve gesprekken tussen Lentis en betrokken gemachtigden is er een nieuwe voorstel groepswonen voor negen bewoners in Hamrikheem in behandeling. De verwachting is dat het voorstel medio 2017 in onderlinge overeenstemming ingevoerd gaat worden. Oester Eind 2016 is een klacht ingediend m.b.t. de transities in het Heymanscentrum. Deze klacht is intern opgelost met de betrokken directie.

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 1 Inleiding Op 9 maart 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019 Utrecht, maart 2019 Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019 1 Inleiding Op 28 januari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling.

Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling. Klachtenregeling Kentalis voor cliënten Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling. Kentalis streeft ernaar om de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen, maar we kunnen helaas

Nadere informatie

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad De Cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle cliënten van de Veldspaat en streeft naar een optimale zorg en dienstverlening voor

Nadere informatie

Klachtenprocedure voor patiënten. Niet tevreden? Laat het ons weten!

Klachtenprocedure voor patiënten. Niet tevreden? Laat het ons weten! Klachtenprocedure voor patiënten Niet tevreden? Laat het ons weten! Niet tevreden? De medewerkers van GGZ ingeest doen hun uiterste best om patiënten te behandelen op een manier die past bij hun wensen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Care 2 Get There in Rotterdam op 6 april 2017

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Care 2 Get There in Rotterdam op 6 april 2017 Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Care 2 Get There in Rotterdam op 6 april 2017 1 Inleiding Op 6 april 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016 Utrecht, mei 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016 1 Inleiding Op 30 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018

Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018 Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018 Inhoudsopgave werkplan Cliëntenraad 2018 1. Inleiding 2. Doelstelling van de Cliëntenraad 3. Samenstelling en werkwijze van de Cliëntenraad 4. Aandachtspunten van

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 1 Inleiding Op 24 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Reglement Cliëntenpanel. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid

Reglement Cliëntenpanel. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid Reglement Cliëntenpanel Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid Reglement cliëntenpanel (centrale cliëntenraad) De Stichting Samenwerkende Zorgboeren hecht veel waarde aan de inbreng van haar cliënten

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD THUISZORG GROOT GELRE 2015

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD THUISZORG GROOT GELRE 2015 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD THUISZORG GROOT GELRE 2015 1 Cliëntenraad Thuiszorg Groot Gelre Wichard van Pontlaan 139 6824 GH Arnhem Inhoudsopgave BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de cliëntenraad

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND

PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND PUBLIEKSVERSIE INKOOPDOCUMENT Wlz 2016 ZORGKANTOOR FRIESLAND JULI 2015 0 TOELICHTING Zorgkantoren willen cliënten(raden) informeren over het zorginkoopbeleid van de zorgkantoren voor de Wet langdurige

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland. Januari 2018

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland. Januari 2018 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland Januari 2018 Toetsingskader Steenwijkerland Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met

Nadere informatie

Klachtenreglement. Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7

Klachtenreglement. Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7 Klachtenreglement Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: 11-11-2018 Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7 Dit reglement is ingesteld ten behoeve van de opvang en behandeling

Nadere informatie

Rapport Stichting Brentano Amstelveen (Hulp bij huishouden)

Rapport Stichting Brentano Amstelveen (Hulp bij huishouden) Rapport Stichting Brentano Amstelveen (Hulp bij huishouden) Toezichthouder : GGD Amsterdam In opdracht van de gemeente(n) : Amstelveen Datum onderzoek : 25-06-2018 Type onderzoek : Vervolgonderzoek na

Nadere informatie

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Inleiding Bernhoven vindt het belangrijk dat patienten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kunt u van mening zijn dat

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR. Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG

JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR. Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De patiënten en hun klachten 2 3. Klachten en kwaliteit

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING A ZORG

KLACHTENREGELING STICHTING A ZORG KLACHTENREGELING STICHTING A ZORG Eindhoven, Januari 2018 Pagina 1 van 8 10-02-2018 Woord vooraf Cliënten zijn niet altijd tevreden over de manier waarop zorgverleners zich gedragen. Zij hebben het recht

Nadere informatie

De overige zes cliënten vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De overige zes cliënten vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Home instead Thuisservice Breda & Etten-Leur te Breda Home instead Thuisservice Breda & Etten-Leur te Breda op 12 april 2017 Follow-up rapport

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT 1. INHOUD DOCUMENT. 1 Inhoud document Inleiding 2 Definities 3 Werkwijze 4 Algemene bepalingen 5 Referenties INLEIDING

KLACHTENREGLEMENT 1. INHOUD DOCUMENT. 1 Inhoud document Inleiding 2 Definities 3 Werkwijze 4 Algemene bepalingen 5 Referenties INLEIDING Versie 7 Pagina 1 van 5 Revisiedatum 30-06-2019 1. INHOUD DOCUMENT 1 Inhoud document Inleiding 2 Definities 3 Werkwijze 4 Algemene bepalingen 5 Referenties INLEIDING De Wet kwaliteit, klachten en geschillen

Nadere informatie

Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden

Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden Cliëntenraad Duin- en Bollenstreek & Leiden 1 Wat is een Cliëntenraad? Een Cliëntenraad is een groep cliënten die opkomt voor de belangen van alle cliënten van een instelling. Als cliënt van GGZ Leiden/Duin-

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer. April 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer. April 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer April 2017 Toetsingskader Deventer Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018 Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september 2017 Utrecht, maart 2018 1 Inleiding Op 27 september 2017 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017

PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 PUBLIEKSVERSIE Zorginkoopbeleid Wlz 2017 Zorgkantoor Friesland JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio

Nadere informatie

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Achtergrond Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Cliënttevredenheidsonderzoek 2009 Begeleid wonen BoumanGGZ

Cliënttevredenheidsonderzoek 2009 Begeleid wonen BoumanGGZ Cliënttevredenheidsonderzoek 2009 Begeleid wonen BoumanGGZ Datum : december 2009 Auteur : Cliëntenraad Versie : 1.1 Inhoudsopgave Inleiding...1 Methode van onderzoek...3 De onderzoeksresultaten...5 Samenvatting

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april Utrecht, augustus 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april Utrecht, augustus 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Zorgbureau De Tulp te Rotterdam op 26 april 2017 Utrecht, augustus 2017 1 Inleiding Op 26 april 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen April 2017 Toetsingskader Kampen Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting Thuiszorg West-Brabant (TWB); b. raad van bestuur

Nadere informatie

Klachtenregeling voor cliënten van Boogh

Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Hendriklaan 7 3481 VR Harmelen (0348) 44 24 66 info@boogh.nl www.boogh.nl Kvk 411 77 680 Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Versie: Evaluatie: Verantwoordelijke: 2.0 7 februari 2020 Adviseur kwaliteit

Nadere informatie

Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018

Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018 Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018 Auteur: D. Lassauw, kwaliteitsmedewerker Periode meting: november- december 2018 Inleiding Een integraal onderdeel van het meten van kwaliteit is de cliëntmeting.

Nadere informatie

Klachtenreglement. AD/dec. 2009 Pagina 1 van 6

Klachtenreglement. AD/dec. 2009 Pagina 1 van 6 Klachtenreglement AD/dec. 2009 Pagina 1 van 6 KLACHTENREGLEMENT Dit is de klachtenregeling van de woonzorgcentra Amaris Florisberg en Amaris De Kuijer. De Cliënt Vertrouwenspersoon (CVP) die werkzaam is

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 nuari 2013 Amsterdam, mei 2013 Inleiding Op 10 nuari 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

De cliënt is vrij zich te laten bijstaan/vertegenwoordigen door een door de cliënt zelf te kiezen persoon.

De cliënt is vrij zich te laten bijstaan/vertegenwoordigen door een door de cliënt zelf te kiezen persoon. Versie 8 Pagina 1 van 5 Revisiedatum 28-12-2020 1. INHOUD DOCUMENT 1 Inhoud document Inleiding 2 Definities 3 Werkwijze 4 Algemene bepalingen 5 Referenties INLEIDING De Wet kwaliteit, klachten en geschillen

Nadere informatie

Utrecht, mei Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Arja Zorg & Welzijn B.V. in Rotterdam op 11 december 2017

Utrecht, mei Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Arja Zorg & Welzijn B.V. in Rotterdam op 11 december 2017 Utrecht, mei 2018 Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Arja Zorg & Welzijn B.V. in Rotterdam op 11 december 2017 1 Inleiding Op 11 december 2017 heeft de Inspectie Gezondheidszorg

Nadere informatie

Onder een klacht wordt verstaan elk naar voren gebracht bezwaar m.b.t. het handelen of

Onder een klacht wordt verstaan elk naar voren gebracht bezwaar m.b.t. het handelen of 1 Titel Klachten procedure, cliënten en familie Inleiding Beleid, definitie en doelstelling Uitgangspunt voor het klachtenbeleid van de RIBW K/AM is voorzien in een effectieve en laagdrempelige opvang

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november Utrecht, februari 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgboerderij De Borkeld te Rijssen op 26 november 2016 Utrecht, februari 2017 1 Inleiding Op 26 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten

Klachtenregeling cliënten Titel KLACHTENREGELING STICHTING DE TUSSENVOORZIENING voor cliënten, gasten, bewoners of deelnemers Status Vastgesteld door de directie Van Directie In deze klachtenregeling zijn de opmerkingen van de

Nadere informatie

Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3

Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Interne klachtenprocedure Nieuw Griffesteyn conform BTN Inhoudsopgave Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Deel I Klachtenbehandeling door de directie Pag. 4 Hoofdstuk 1 Definities Pag. 4 Hoofdstuk 2 Procedure

Nadere informatie

Best practice Omring. Memo en protocol

Best practice Omring. Memo en protocol Best practice Omring Memo en protocol Doelen: Memo: voorstel aan het managementteam mbt implementatie meldcode Protocol: informeren werknemers over de werkwijze, de te volgen stappen bij signalen van huiselijk

Nadere informatie

Klachtenregeling Wkkgz. GGz Breburg

Klachtenregeling Wkkgz. GGz Breburg Klachtenregeling Wkkgz GGz Breburg 1 Inleiding GGz Breburg stimuleert een open klimaat voor het bespreken en behandelen van klachten, met inachtneming van de privacy. Iedere klacht, ongeacht de uitingsvorm,

Nadere informatie

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Bij alle Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar meer dan 40.000 klachten ingediend. Per jaar

Nadere informatie

Klachten regelement Intern Roebia Zorg Inhoud

Klachten regelement Intern Roebia Zorg Inhoud Klachten regelement Intern Roebia Zorg Inhoud Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1: Definities Hoofdstuk 2: Procedure voor behandeling door de directie Hoofdstuk 3: Algemene bepalingen 2 2 3 3 4 5 Klachten regelement

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015

ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015 ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Cliënten... 4 1.1. Cliëntenraad... 4 1.2. Cliënttevredenheid... 4 1.3. Interne metingen... 6 1.4. Veiligheid... 6 2. Analyse personeelsbeleid...

Nadere informatie

Reglement Klachtenfunctionaris

Reglement Klachtenfunctionaris Reglement Klachtenfunctionaris Bijlage bij Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Medinova, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Huidziekenhuis Dermicis ) December 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

JOJA B.V. Toets Nieuwe Toetreders Jeugdhulp. Gezond vertrouwen

JOJA B.V. Toets Nieuwe Toetreders Jeugdhulp. Gezond vertrouwen JOJA B.V. Toets Nieuwe Toetreders Jeugdhulp Gezond vertrouwen Utrecht, juni 2018 Samenvatting De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. toetst of vanaf 2016 gestarte aanbieders van jeugdhulp voldoen

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg en behandeling

Samen werken aan goede zorg en behandeling Samen werken aan goede zorg en behandeling Informatie voor cliënten, familie en naasten In deze folder geven we u algemene informatie over de zorggroep Dignis. Ook lichten we de uitgangspunten van Dignis

Nadere informatie

Evergreen-thuiszorg en kraamzorg Klachtenregeling. Voorwoord Pag. 2. Inleiding Pag. 3

Evergreen-thuiszorg en kraamzorg Klachtenregeling. Voorwoord Pag. 2. Inleiding Pag. 3 Evergreen-thuiszorg en kraamzorg Klachtenregeling Inhoudsopgave Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Deel I Klachtenbehandeling door de directie Pag. 4 Hoofdstuk 1 Definities Pag. 4 Hoofdstuk 2 Procedure

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Team cliëntenvertrouwenspersonen

Jaarverslag 2016 Team cliëntenvertrouwenspersonen Jaarverslag 016 Team cliëntenvertrouwenspersonen 1 INLEIDING In het jaarverslag van het team cliëntenvertrouwenspersonen geven we een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen die zich in het jaar

Nadere informatie

KLACHTENREGELING DOKTER BOSMAN EN AUTISME KENNIS CENTRUM

KLACHTENREGELING DOKTER BOSMAN EN AUTISME KENNIS CENTRUM Inleiding Dokter Bosman en het AKC streven naar hulpverlening waar cliënten tevreden over zijn. Onverhoopt kunnen zich situaties voordoen waarin cliënten dit niet zijn en dat kenbaar willen maken. Deze

Nadere informatie

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019 Utrecht, maart 2019 Rapport van het inspectiebezoek aan Thuizsorg B.V. in Den Haag op 18 februari 2019 1 Inleiding Op 18 februari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Vliet, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar cliënten

Nadere informatie

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Inleiding Dit model voor een toetsingskader is opgesteld ten behoeve van het kwaliteitstoezicht in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Zorgaanbieder Zonnehuisgroep Amstelland, vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur.

Zorgaanbieder Zonnehuisgroep Amstelland, vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur. REGLEMENT KLACHTEN VAN CLIENTEN ZONNEHUISGROEP AMSTELLAND DEEL 1 ALGEMEEN Reg.nr. 18.002 1. Begripsomschrijving Cliënt De persoon aan wie de zorgaanbieder maatschappelijke zorg of gezondheidszorg verleent

Nadere informatie

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Definities... 3 Hoofdstuk 2: Procedure... 5 Hoofdstuk 3: Algemene bepalingen... 7 1 Inleiding Hierbij treft u het klachtenreglement aan voor de behandeling van klachten

Nadere informatie

CQI-Concernrapport Volckaert

CQI-Concernrapport Volckaert Ervaringen van somatische cliënten, contactpersonen van cliënten met een psychogeriatrische indicatie en thuiszorg cliënten CQI-Concernrapport Volckaert December 2017 Samenstelling: drs. J.J. Haamers,

Nadere informatie

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris De wet is volgens de opstellers gericht op de bevordering van de kwaliteit van zorg en de versterking van de positie

Nadere informatie

CQI-Concernrapport Volckaert

CQI-Concernrapport Volckaert Ervaringen van somatische cliënten, contactpersonen van cliënten met een psychogeriatrische indicatie en thuiszorg cliënten CQI-Concernrapport Volckaert December 2016 Samenstelling: drs. J.J. Haamers,

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Klachtenregeling Esens GGz. Klachtenregeling Esens GGz

Klachtenregeling Esens GGz. Klachtenregeling Esens GGz Klachtenregeling Esens GGz 1. Inleiding Esens GGz hecht veel waarde aan een goede en open klimaat waarin klachten besproken, behandeld en opgelost kunnen worden, met inachtneming van de privacy. Iedere

Nadere informatie

Kwaliteitseisen vaak niet bekend bij nieuwe of nog onbekende zorgaanbieders

Kwaliteitseisen vaak niet bekend bij nieuwe of nog onbekende zorgaanbieders Kwaliteitseisen vaak niet bekend bij nieuwe of nog onbekende zorgaanbieders Aanleiding en doel Deze rapportage gaat over onderzoeksresultaten van ons toezicht bij 146 nieuwe of nog onbekende zorgaanbieders

Nadere informatie

Klachten. Interne klachtenregeling

Klachten. Interne klachtenregeling Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Deel I Klachtenbehandeling door de directie Pag. 4 Hoofdstuk 1 Definities Pag. 4 Hoofdstuk 2 Procedure voor behandeling door de directie Pag.

Nadere informatie

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Het Hamrikheem is een woonzorgcentrum voor mensen met langdurige psychiatrische beperkingen. U woont hier zo gewoon mogelijk. Wij bieden de begeleiding

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 + Jaarplan 2015 Cliëntenraad van de locaties Eldenstaete en Tertzio

Jaarverslag 2014 + Jaarplan 2015 Cliëntenraad van de locaties Eldenstaete en Tertzio Jaarverslag 2014 + Jaarplan 2015 Cliëntenraad van de locaties Eldenstaete en Tertzio Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Korte terugblik 2014 3 3. Hoe heeft Pleyade cliëntinspraak georganiseerd?

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland

Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland Algemeen Blijf Groep adviseert cliënten, alvorens een klacht in te dienen, eerst hun onvrede rechtstreeks te bespreken met de betrokken medewerker,

Nadere informatie

Klachtenreglement DOCUMENT 8.0 VERSIE 2.0

Klachtenreglement DOCUMENT 8.0 VERSIE 2.0 Klachtenreglement De medewerkers van De Hoofdtrainer BV trainen en begeleiden jaarlijks vele cliënten zowel in het vrijwillig als in het gedwongen kader. Zij doen dat met kennis van zaken, met doorgaans

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Het Hamrikheem is een woonzorgcentrum voor mensen met langdurige psychiatrische beperkingen. U woont hier zo gewoon mogelijk. Wij bieden de begeleiding

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 Horn, november 2017 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Klachtenreglement ADO Zorg

Klachtenreglement ADO Zorg Inhoudsopgave Voorwoord Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Deel I Klachtenbehandeling door de directie Pag. 4 Hoofdstuk 1 Definities Pag. 4 Hoofdstuk 2 Procedure voor behandeling door de directie Pag. 5 en 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Wijzigingen Algemene Voorwaarden Wet Langdurige Zorg (WLZ)

Wijzigingen Algemene Voorwaarden Wet Langdurige Zorg (WLZ) Wijzigingen Algemene Voorwaarden Wet Langdurige Zorg (WLZ) Binnen de algemene voorwaarden WLZ zijn er ten opzichte van de Algemene Leveringsvoorwaarden AWBZ gedateerd op 1 januari 2014 wijzigingen aangebracht.

Nadere informatie

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017 follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Maison-Thuiszorg B.V. te Zaandam op 9 november 2016 Utrecht, maart 2017 1 Inleiding Op 9 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst. Mei 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst. Mei 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst Mei 2017 Toetsingskader Staphorst Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Werkplan IGZ 2014. Overzicht hoogte- en focuspunten

Werkplan IGZ 2014. Overzicht hoogte- en focuspunten Werkplan IGZ 2014 Overzicht hoogte- en focuspunten 2014 Geen nieuwe inhoudelijke toezichtprioriteiten 2014 cruciaal jaar voor de implementatie van de vastgestelde koers 2013: Toezicht & handhaving verder

Nadere informatie

Intern klachtenreglement

Intern klachtenreglement Intern klachtenreglement Intern klachtenregelement Akkoord directie: 01-09-2017 Datum: 01-09-2017 Evaluatie: 01-09-2021 1 Klachtenreglement intern BTO Thuiszorg Voorwoord Hierbij treft u het klachtenreglement

Nadere informatie

Klachtenreglement. Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector

Klachtenreglement. Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector Klachtenreglement Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit klachtenreglement wordt

Nadere informatie

Beleidsdocument CLIENTVERTROUWENSPERSOON

Beleidsdocument CLIENTVERTROUWENSPERSOON Beleidsdocument CLIENTVERTROUWENSPERSOON Vrijgegeven door documenthouder: Raad van Bestuur Instemming door de CCR verleend op: 4 mei 2012 pagina 1 van 5 1. Naam van het document: Beleidsdocument Cliëntvertrouwenspersoon

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZGAO CLIËNTENRAADPLEGING CQ-INDEX ZORG THUIS 2016

RAPPORTAGE ZGAO CLIËNTENRAADPLEGING CQ-INDEX ZORG THUIS 2016 RAPPORTAGE ZGAO CLIËNTENRAADPLEGING CQ-INDEX ZORG THUIS 2016 Rapportage CQ Zorg Thuis ZGAO 2016 1 1. Inleiding Met het oog op het handhaven en/of verbeteren van de kwaliteit van de zorg die ZGAO levert,

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei 2017 Utrecht, september 2017 1 Inleiding Op 10 mei 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 De cliëntenraad vergadert gemiddeld zes keer per jaar. Daarnaast heeft de cliëntenraad ook zes maal per jaar een overlegvergadering met de raad van bestuur.

Nadere informatie

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen Klachtenregeling Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Artikelen Artikel 1 Begripsbepalingen / 4 Artikel

Nadere informatie

Klachtenregeling Wkkgz

Klachtenregeling Wkkgz Klachtenregeling Wkkgz (gebaseerd op model ActiZ / LOC) Klachtenregeling Wkkgz Tangenborgh 1 Klachtenregeling 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van

Nadere informatie

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten Informatie Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging

Nadere informatie

CQ-Index GGZ Beschermd Wonen

CQ-Index GGZ Beschermd Wonen CQ-Index GGZ Beschermd Wonen Rapportage cliëntervaringsonderzoek Levantogroep Uitkomsten 2014 november 2014 ARGO BV 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1. INLEIDING EN UITVOERING VAN HET ONDERZOEK... 5 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Intern Klachtenreglement Breederzorg Thuiszorg

Intern Klachtenreglement Breederzorg Thuiszorg Intern Klachtenreglement Breederzorg Thuiszorg Intern klachtenreglement Breederzorg Thuiszorg versie 02 Pagina 1 van 7 Reglement voor interne klachtenafhandeling 1. Begripsomschrijving 1.1. Zorgaanbieder

Nadere informatie

Jaarjournaal Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk. Samen werken aan betere zorg

Jaarjournaal Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk. Samen werken aan betere zorg Jaarjournaal 2015 Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk Samen werken aan betere zorg Individuele cliëntondersteuning en vertrouwenswerk Vanuit de gedachte dat iedereen, ondanks ziekte of beperking,

Nadere informatie

Klachtenregeling Spaarne Gasthuis

Klachtenregeling Spaarne Gasthuis Klachtenregeling Spaarne Gasthuis Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van onvrede over de dienstverlening van het Spaarne Gasthuis en kan betrekking hebben op allerlei zaken. Het kan gaan over

Nadere informatie

Protocol Pagina 1 van 7

Protocol Pagina 1 van 7 Protocol Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Inleiding.... Begripsomschrijvingen... 3 3. Indiening van de klacht... 4 4. Behandeling van de klacht door de klachtencoördinator... 5 5. Het verzamelen van informatie

Nadere informatie

RE01 Klachtenregeling patiënten

RE01 Klachtenregeling patiënten RE01 Klachtenregeling patiënten Deze klachtenregeling is in te zien en kosteloos te verkrijgen bij: de Klachtenfunctionaris de vestigingscoördinator de website www.obesitaskliniek.nl Deze klachtenregeling

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Opsteller (naam, functie, team) Rita Bijker Gebruikers Leidinggevenden en medewerkers Versienummer 3.0 Vastgesteld

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten De Hoven

Klachtenregeling cliënten De Hoven Klachtenregeling cliënten De Hoven Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting De Hoven b.

Nadere informatie

Utrecht, mei Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019

Utrecht, mei Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019 Utrecht, mei 2019 Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019 1 Inleiding Op 15 februari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en

Nadere informatie

Als u niet tevreden bent. Klachtenbrochure

Als u niet tevreden bent. Klachtenbrochure Als u niet tevreden bent Klachtenbrochure 2 Inhoud Pagina Wat is een klacht? 5 Wie kan een klacht indienen? 5 Hoe dient u een klacht in? 5 Wat doet de klachtenfunctionaris voor u? 6 Wat doet de klachtencommissie

Nadere informatie

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem

Zorgkantoor en cliëntenraden Groningen, Twente & Arnhem Zorgkantoor en cliëntenraden 2017 Groningen, Twente & Arnhem Programma Wet langdurige zorg en het zorgkantoor Presentatie ondersteuner cliëntenraden (alleen in regio Arnhem) Presentatie Onafhankelijk cliëntondersteuner

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend

Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend Klachtenregeling cliënten Stichting Wonen & Zorg Purmerend Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen... 4 1.1 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 4 1.2 Artikel 2 Wie een klacht of een Bopz-klacht kan indienen...

Nadere informatie

Met cliënt wordt bedoeld de cliënt zelf of diens (wettelijke) vertegenwoordiger. De regeling is ook bedoeld voor klachten van medewerkers.

Met cliënt wordt bedoeld de cliënt zelf of diens (wettelijke) vertegenwoordiger. De regeling is ook bedoeld voor klachten van medewerkers. Pagina: 1 van 5 Uitgifte datum : 15-04-2014 1. Inleiding Een klacht kan om meer kwesties gaan dan medische fouten. Ook in het contact met de hulpverlener of in de organisatie van de zorg kan van alles

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidonderzoek 2015

Rapport Tevredenheidonderzoek 2015 Rapport Tevredenheidonderzoek 2015 Rapport Tevredenheidonderzoek Huize Westerheide 2015 Huize Westerheide Sparrenlaan 26 1213 SP Hilversum Telefoon: 035 62 88 540 Fax: 035 53 37 613 E-mail: info@huizewesterheide.nl

Nadere informatie

Wat kunt u doen met een klacht?

Wat kunt u doen met een klacht? Wat kunt u doen met een klacht? Uw opmerkingen over VUmc. Alle medewerkers van VU medisch centrum (VUmc) zetten zich in om u als patiënt tijdens uw bezoek of verblijf zo goed mogelijk te behandelen en

Nadere informatie