Sacha Walters Seminar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sacha Walters 1605206 Seminar"

Transcriptie

1 Persuasive Persuasive Design Design Sacha Walters Seminar

2 Inleiding Of je nu food- en lifestyle blogs leest, een vrouwen magazine openslaat of simpelweg om je heen kijkt tijdens een middagje winkelen, je vindt het overal terug. Duurzaamheid is hip. We eten vers, lokaal en biologisch bij dat leuke lunchtentje, en vinden het allemaal heel belangrijk, maar staan toch diezelfde avond nog bij de supermarkt om even snel boodschappen te doen en kopen dan tomaten uit Spanje, knoflook uit China en een Argentijnse steak. Er zijn allerlei diensten die lokale en/of biologische producten leveren, waarvan sommigen goed aanslaan en anderen minder. In dit essay kijk ik naar de mogelijkheden die persuasive design biedt voor de website van Rechtstreex door deze te vergelijken met Hello Fresh.

3 Rechtstreex Rechtstreex vindt dat iedereen moet kunnen genieten van eerlijke en lekkere producten. Daarom leveren zij producten direct van de boer aan de consument. Middels een bestellijst die wekelijks wordt verstrekt in de nieuwsbrief kan een bestelling worden gedaan, waarna de bestellingen van buurtbewoners worden gebundeld en bij de verschillende lokale boeren worden geplaatst. De boodschappen zijn vervolgens op te halen bij een wijkchef: mensen die eenmaal per week een afhaalpunt aan huis hebben. Op dit moment is Rechtstreex enkel actief in Rotterdam, waar 9 wijkchefs zijn en een waar ook de Rechtstreex winkel zich bevindt, maar binnenkort start Rechtstreex ook in Utrecht. In tegenstelling tot veel andere lokale voedselinitiatieven, werkt Rechtstreex niet met een vaste box of abonnement. Hierdoor heeft de consument keuze uit alle producten die worden aangeboden door lokale producenten die zijn aangesloten bij Rechtstreex, en hoeven er dus nooit producten te worden afgenomen die de consument zelf niet zou aanschaffen. De consument zit nergens aan vast en is de dienst dus geheel vrijblijvend. In het assortiment is vers fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood te vinden. Door schakels uit de keten te elimineren kan er een prijs worden vastgesteld die prettig is voor de consument, maar krijgt de boer ook een eerlijke prijs voor zijn product.

4 Doelgroep De doelgroep van Rechtstreex bestaat uit middelhoog en hoog duurzamen, deze twee groepen zijn bezorgd over het milieu en betrokken. De hoog duurzamen willen daarnaast ook duurzaam consumeren en zijn bereid hiervoor meer te betalen (Beckers et al., 2004). In onderstaande grafiek is deze doelgroep weergegeven als Plichtsgetrouwen en Verantwoordelijken. De conservatieve groep plichtsgetrouwen heeft behoefte aan een eenvoudige boodschap in een persoonlijke context en is gevoelig voor gezag. De groep verantwoordelijken is kritisch en wil ruimte voor eigen meningsvorming. Het aanspreken van beiden groepen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid werkt goed (Hoekstra, Verheggen en Hannink, 2013).

5 Persuasive Design De letterlijke vertaling van persuasive design is overtuigend ontwerp. In veel gevallen houdt persuasive design zich bezig met het beslissingsproces van de consument. Ten grondslag van persuasive design liggen verschillende theorieën en methoden. In dit essay richt ik me op de zes persuasieve principes van Cialdini en het Behavior Model van BJ Fogg.

6 Fogg Behavior Model Het Fogg Behavior Model gaat uit van drie factoren die gedrag beïnvloeden, namelijk motivatie, vermogen en triggers. Het model gaat ervan uit dat deze drie factoren in voldoende mate aanwezig moeten zijn, wil het beoogde doelgedrag daadwerkelijk uitgevoerd worden. In de grafiek is de samenhang te zien van deze elementen. Rechts bovenin bevindt zich het target behavior. In dit geval is dat producten bestellen via Rechtstreex. Alleen wanneer een persoon voldoende gemotiveerd is, af te lezen op de verticale as, en ook het vermogen heeft deze actie te ondernemen, af te lezen op de horizontale as, kan dit doelgedrag bereikt worden: mits op het juiste moment een trigger gegeven wordt. Een succesvol persuasief ontwerp zal dus de motivatie en/of het vermogen bevorderen, maar ook een trigger geven.

7 Motivatie Motivatie kan bevorderd worden door drie verschillende factoren. De eerste is plezier of pijn, voor leuke dingen willen we ons best doen, en pijn vermijden we het liefst. De tweede is hoop of angst, een erg zwaar wegende factor omdat mensen in sommige gevallen pijn kunnen accepteren om te voorkomen dat een angst uitkomt. Tot slot speelt sociale acceptatie of afwijzing een belangrijke rol. Veel van wat we doen is afhankelijk van onze omgeving, we doen ons best om waardering te krijgen maar ook zeker om een afwijzing te voorkomen. De motivaties om producten te bestellen bij Rechtstreex zijn vooral gebaseerd op angst, hoop en waardering. Het kan zijn dat mensen waarde hechten aan het duurzame aspect, wanneer zij er van overtuigd zijn dat het consumeren van lokale producten beter is voor het milieu. De angst om het milieu te vervuilen werkt in dit geval motiverend. Aan de andere kant kan het bevredigend werken dat zij weten waar de producten vandaan komen, en dat er een eerlijke prijs betaald wordt aan de boer. Ook het sociale milieu kan een belangrijke motivatie zijn, omdat de kans op waardering groot is wanneer de consument zijn bewuste koopgedrag naar buiten brengt (Fogg, 2009). Persuasieve technieken die hierop in zouden kunnen spelen zijn sympathie en sociale bewijskracht, waarmee ook de statusbewusten zouden kunnen worden bereikt (Hoekstra, Verheggen en Hannink, 2013). Vermogen Hoewel motivatie erg belangrijk is om doelen te behalen, de haalbaarheid van een gesteld doel werkt zwaar mee in de kans van slagen. Daarom is het belangrijk om het beoogde doelgedrag zo eenvoudig mogelijk te houden. Wat gemakkelijk is voor de één, hoeft natuurlijk niet gemakkelijk te zijn voor een ander, maar gelukkig zijn er veel verschillende factoren die bepalen of iets gemakkelijk wordt bevonden. Tijd en geld zijn hier twee van, maar ook mentale en fysieke inspanning spelen een rol. Voor al deze factoren geldt over het algemeen: hoe meer, hoe moeilijker het wordt bevonden. Tot slot moet er rekening gehouden worden in hoeverre het doelgedrag afwijkt van de sociale norm en de routine van de doelgroep. Hoe verder het doelgedrag van de sociale norm of routine afwijkt, hoe lastiger deze wordt ervaren.

8 Het bestellen van producten via Rechtstreex is niet moeilijker of duurder dan boodschappen doen in een winkel, echter zijn er wel twee cruciale punten op het gebied van vermogen, namelijk tijd en non-routine. Bijna een week van te voren bestellen welke producten je in huis wilt halen is anders dan bedenken wat je gaat eten en in één keer alle benodigdheden in huis halen. Daarom is het belangrijk dat op de website wordt duidelijk gemaakt hoe eenvoudig het is op deze gebieden om streekproducten in huis te halen of om handvatten aan te reiken die de stap gemakkelijker maken. Trigger Tot slot is er nog een trigger nodig om het beoogde doelgedrag te stimuleren. Er zijn drie soorten triggers: sparks werken motiverend, facilitators vereenvoudigen het gedrag en signals werken als reminder wanneer er voldoende motivatie en vermogen aanwezig is (Fogg, 2009).

9 Hello Fresh De kernwaarden van Hello Fresh zijn vers, lekker, gemakkelijk en gezond. Hello Fresh stelt boxen beschikbaar met boodschappen voor drie of vijf complete maaltijden. De consument kan een abonnement nemen op een van de boxen en haalt zo alles in huis wat nodig is voor de door Hello Fresh ontwikkelde recepten, die in ongeveer 30 minuten te maken zouden moeten zijn, in de juiste hoeveelheid. Een abonnement kan altijd gepauzeerd worden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Hello Fresh zegt rekening te houden met de seizoenen en probeert zoveel mogelijk lokale en biologische producten te gebruiken voor de box. Toch geven zij niet de garantie dat dit altijd het geval is, omdat diversiteit ook belangrijk word gevonden. De boxen worden in heel Nederland geleverd, op het moment dat dit uitkomt voor de klant. Daarnaast is Hello Fresh al actief in vijf andere landen. Hoewel Hello Fresh niet exact dezelfde service biedt als Rechtstreex is het, gezien de explosieve groei sinds 2012, een goed voorbeeld.

10 Persuasive design in de praktijk Op de website van Hello Fresh zijn verschillende persuasieve principes terug te vinden. Om te beginnen wordt er slim ingespeeld op de motivatie en vermogen principes uit het Fogg Behavior Model. Triggers die motiveren en vereenvoudigen Triggers Op de homepage worden verschillende triggers gegeven. Zowel de spark, facilitator en signal zijn vertegenwoordigd. Er wordt meteen duidelijk gemaakt waarom je voor Hello Fresh zou moeten kiezen: ze leveren gezonde recepten met verse ingrediënten. Er is ook niks moeilijks aan, het wordt gratis bezorgd. Je hoeft alleen nog zelf te koken. Sociale bewijskracht en sympathie Zowel op de homepage als onder de producten worden reviews getoond van gebruikers. De verschillende gebruikers kunnen sympathie opwekken en geven positieve feedback op het bedrijf. Reviews wekken vertrouwen en sympathie op

11 Wederkerigheid en commitment Bovenaan de webpagina is een kleine balk te zien waarin de klant zich kan aanmelden voor de nieuwsbrief. Dit element werkt op twee manieren: er wordt een korting beloofd, wat duidt op wederkerigheid. Tegelijkertijd wordt hier een ander overtuigingsprincipe toegepast: door een adres op te geven doet de gebruiker een commitment, hierdoor is het aannemelijker dat de gebruiker in de toekomst ingaat op een aanbod, omdat hij niet inconsistent wilt handelen. Het beloven van korting na inschrijving voor de nieuwsbrief Autoriteit Autoriteit is een beïnvloedingsprincipe wat met name goed werkt bij plichtsgetrouwen (Hoekstra, Verheggen en Hannink, 2013). Hier wordt de autoriteit van een voedingsexpert ingezet om de gebruiker te overtuigen van de kwaliteit van de recepten (van Kranenburg en Boex, 2013). Het tonen van experts zorgt voor vertrouwen

12

13 Rechtstreex online Bij het bekijken van de website van Rechtstreex vallen direct een aantal zaken op. De pagina is weinig overzichtelijk en alle informatie wordt textueel gepresenteerd. Hoewel de beelden sfeer creeren, dragen zij niet bij aan het verduidelijken van de boodschap. De enige poging tot persuasief ontwerp zal de meedoen knop zijn op de homepage. Meedoen? Inschrijven wordt er mee bedoeld. Op de website is geen informatie te vinden over het aanbod van producten en de prijzen, deze zijn pas na inschrijving en met het ontvangen van de nieuwsbrief in te zien. Rechtstreex onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere leveranciers van (lokale) boodschappen. De focus ligt op duurzaamheid, de consument zit nergens aan vast en heeft vrije keuze. Toch wordt dit online niet voldoende duidelijk. Wanneer er persuasieve technieken zouden worden ingezet die de gebruiker motiveren, de eenvoud tonen en een trigger geven, zou de website vele malen effectiever kunnen worden ingezet. Ook de persuasieve technieken zoals gebruikt op de website van Hello Fresh zouden op dezelfde wijze kunnen worden toegepast om de consument te overtuigen van de kracht van het concept. Strengths - milieubewust - geen abonnement - vrije keuze uit assortiment - aantrekkelijke prijs voor consument en boer Opportunities - trend gezond, lokaal en duurzaam consumeren Weaknesses - online communicatie: geen inzicht in aanbod en prijzen - enkel beschikbaar in Rotterdam, op termijn in Utrecht Threats - initiatieven als Hello Fresh, die meer gericht zijn op gemak en minder op duurzaamheid

14 Bronnen Fogg, B.J. (2009). A Behavior Model for Persuasive Design Fogg, B.J. (2009). Creating Persuasive Technologies: An Eight-Step Design Process Marteau et al. (2011). Judging Nudging: Can Nudging Improve Population Health? Hermsen, S. & Renes, R.J. (2014) Ontwerpen voor Gedragsverandering Stinesen, B., Hermsen, S. & Renes, R.J. (z.d.). Toolkit Persuasieve Technieken Kranenburg van, M. en Boex, L. (2013). De Psychologie van het Overtuigen in een Online Omgeving Hoekstra, J., Verheggen, P.P. & Hannink, M. (2013). Vijf Tinten Groen. Input voor Effectieve duurzaamheidsstrategieën.

Persuasive Design. Sacha Walters Seminar Madris Duric

Persuasive Design. Sacha Walters Seminar Madris Duric Persuasive Design Sacha Walters 1605206 Seminar Madris Duric Inleiding Of je nu food- en lifestyle blogs leest, een vrouwen magazine openslaat of simpelweg om je heen kijkt tijdens een middagje winkelen,

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Sacha Walters 1605206 Seminar Madris Duric

Onderzoeksverslag. Sacha Walters 1605206 Seminar Madris Duric Onderzoeksverslag Sacha Walters 1605206 Seminar Madris Duric Inhoud Aanleiding en motivatie 3 Onderzoeksopzet 4 Wat is persuasive design? 5 Hoe kan persuasive design conversie verhogen? 10 Wat is Rechtstreex?

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design.

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

ISABELLA DE HAAN. MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI

ISABELLA DE HAAN. MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI ISABELLA DE HAAN MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI INHOUD * 3 INTRODUCTIE * 4 BEHAVIOR MODEL B.J. FOGG * 7 ROBERT CIALDINI INTRODUCTIE * 8 B.J. FOGG & CIALDINI * 9 PRAKTIJK

Nadere informatie

Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design

Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design S B Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design Gewoontegedrag, persuasive design en online retail Gewoontegedrag zorgt voor meer terugkerende bezoekers. Wederkerigheid, commitment en

Nadere informatie

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221 Artikel Lara Peeters 1622966 Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13 Seminar Blok C 1 Aantal woorden: 1221 Voorwoord Mijn keuze om persuasive design nog verder te gaan onderzoeken is gebaseerd op mijn toekomst

Nadere informatie

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf!

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Peter Dona Er is en er wordt steeds meer geschreven, onderzocht en nieuwe methoden bedacht om de leefstijl van werknemers positief te veranderen.

Nadere informatie

HelloFresh Unboxed. Foodbox bestellen

HelloFresh Unboxed. Foodbox bestellen HelloFresh Unboxed Ook wij vieren deze zomer een beetje vakantie. Al is onze vakantie nog best ver weg. In september kijken wij uit naar twee heerlijke weken Italië. Het vooruit kijken is ook echt genieten.

Nadere informatie

Verschil tussen A- en B-merk kleding

Verschil tussen A- en B-merk kleding Verschil tussen A- en B-merk kleding Naam: Manon van de Kraats Studentnummer: 1620476 Specialisatie: UXD Format: Essay Docent: Hans Kemp Blok: D Datum : 27-05-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdvraag

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Conversion is in the brain 30 maart 2017

Conversion is in the brain 30 maart 2017 Conversion is in the brain 30 maart 2017 95% is onbewust gedrag! We hebben niet de energie, niet het vermogen om alle beslissingen te overwegen. Zo n 95% van alle beslissingen die we nemen, nemen we onbewust.

Nadere informatie

Web Usability. Byte seminar, 23 november 2007. Door: Gwyneth Ouwehand

Web Usability. Byte seminar, 23 november 2007. Door: Gwyneth Ouwehand Web Usability Byte seminar, 23 november 2007 Door: Gwyneth Ouwehand Introductie Student Informatiekunde Universiteit Utrecht Mensen Organisaties Computers Communicatie Bezig met afstudeerproject over kenniselicitatie

Nadere informatie

Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites?

Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites? Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites? naam: esther Ziengs docent: madris duric studentnummer: 1606847 specialisatie: content Format: essay datum: 17 december 2014 Inleiding

Nadere informatie

Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites?

Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites? Hoe passen booking.com en klm persuasive design toe op Hun websites? naam: esther Ziengs docent: madris duric studentnummer: 1606847 specialisatie: content Format: essay datum: 17 december 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe worden consumenten psychologisch beïnvloedt op de website bookings.com zodat zij een hotel boeken? Tessa Kolfschoten

Hoe worden consumenten psychologisch beïnvloedt op de website bookings.com zodat zij een hotel boeken? Tessa Kolfschoten Hoe worden consumenten psychologisch beïnvloedt op de website bookings.com zodat zij een hotel boeken? Tessa Kolfschoten INHOUD Wat is booking.com? Wat is persuasive design? Hoe laat de consument zich

Nadere informatie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie K L A N T B I N D I N G DE START VAN JOUW BEDRIJF EN KLANTENBINDING, HOE WERKT DAT? INTRODUCTIE Wie heeft dit geschreven? Voor wie is deze whitepaper bedoeld? Heb jij hier iets aan? Dit wordt allemaal

Nadere informatie

W H I T E P A P E R. De noodzaak van pesuasive design in de e-health

W H I T E P A P E R. De noodzaak van pesuasive design in de e-health W H I T E P A P E R De noodzaak van pesuasive design in de e-health Inleiding INHOUD wat is persuasive design Robert Caildini Drie adviezen Temstem Bronnenlijst INLEIDING Als je wil afvallen ga je naar

Nadere informatie

Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E

Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E WAT IS PERSUASIVE DESIGN? Persuasive design is een term uit de mediapsychologie en staat voor overtuigend design.

Nadere informatie

CUSTOMER EXPERIENCE VAN COOLBLUE..

CUSTOMER EXPERIENCE VAN COOLBLUE.. CUSTOMER EXPERIENCE VAN COOLBLUE.. ONDERZOEKSVRAAG. WELKE INVLOED HEBBEN DE CUSTOMER EXPERIENCE EN OVERTUIGINGSTECHNIEKEN OP DE DOELGROEP VAN COOLBLUE? MOTIVATIE. - ONTWERPEN VAN ONLINE MEDIA - FAN VAN

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid. Introductie. Onderwerpen 23-11-2007. Student Informatiekunde Universiteit Utrecht. Webdesigner Piozum

Gebruiksvriendelijkheid. Introductie. Onderwerpen 23-11-2007. Student Informatiekunde Universiteit Utrecht. Webdesigner Piozum Gebruiksvriendelijkheid Byte seminar, 23 november 2007 Door: Gwyneth Ouwehand Introductie Student Informatiekunde Universiteit Utrecht Mensen Organisaties Computers Communicatie Webdesigner Piozum Onderwerpen

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Inleiding Duurzaamheidkompas #16 boodschappen Antwoord op duurzaamheidvragen

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging

Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging Turnhout 25 oktober 2017 Lekker Lokaal is een project van Oud-Turnhout en Turnhout in samenwerking met RURANT, Innovatiesteunpunt en Regionaal Landschap Grote

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Essay Seminar UXD. Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1

Essay Seminar UXD. Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1 Essay Seminar UXD Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1 Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Hoofdstuk 1 Wat is persuasive design? 11 Hoofdstuk 2 Door welke elementen binnen de applicatie

Nadere informatie

Positieve Technologie. Saskia Kelders, Universiteit Twente

Positieve Technologie. Saskia Kelders, Universiteit Twente Positieve Technologie Saskia Kelders, Universiteit Twente Wat is positieve technologie? Technologie kan leiden tot welbevinden Online Positieve Psychologie interventies Welbevinden tijdens het gebruik

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 3792

Onderzoeksverslag. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 3792 Onderzoeksverslag Lara Peeters 1622966 Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13 Seminar Blok C Aantal woorden: 3792 1 inhoudsopgave Inleiding Hoe kan je gedrag beïnvloeden? Wat is persuasive design? Wat zijn motivaties

Nadere informatie

Verhoog de conversie van jouw e-commercebedrijf met Persuasion Profiling

Verhoog de conversie van jouw e-commercebedrijf met Persuasion Profiling Verhoog de conversie van jouw e-commercebedrijf met Persuasion Profiling Heeft jouw bedrijf veel gebruikers en wil jij de data hiervan inzetten bij het beïnvloeden van de keuzemogelijkheden op de mediakanalen

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER. Julie van der Wel

Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER. Julie van der Wel Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER Julie van der Wel Voorwoord Steeds meer organisaties zien veel voordelen in het online aanbieden van hun kaartverkoop. Hoe zorg je ervoor dat tussen al

Nadere informatie

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Motivaction ConceptScore Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Thuisbezorging en Pick Up Points winnen aan populariteit Hoe vaak laat jij de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen of haal je deze

Nadere informatie

Persuasive Design in Sport & Health applicaties. Whitepaper

Persuasive Design in Sport & Health applicaties. Whitepaper Persuasive Design in Sport & Health applicaties Whitepaper INHOUDS OPGAVE Voorwoord 3 Waarom sporten mensen 4 Persuasive design 6 Persuasive design binnen sportapplicaties 8 Conclusie 10 VOORWOORD Tegenwoordig

Nadere informatie

Jochem Nauw - Specialisatie Concept. Hoe word jij tijdens je supermarktaankopen beïnvloed?

Jochem Nauw - Specialisatie Concept. Hoe word jij tijdens je supermarktaankopen beïnvloed? Jochem Nauw - Specialisatie Concept Hoe word jij tijdens je supermarktaankopen beïnvloed? Hoofdvraag Welke psychologische methodes worden er gebruikt voor het beïnvloeden van het aankoopgedrag van consumenten

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Klanten en prospecten. Wie zijn onze danspartners?

Klanten en prospecten. Wie zijn onze danspartners? Klanten en prospecten Wie zijn onze danspartners? Klanten en prospecten Voor je begint aan de tango: Weet wie je klanten zijn Weet welke doelgroep je aanspreekt Zoek de beste communicatiemethode om je

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek -Jelle Ferwerda Achtergrond Sint Maartenskliniek en het eten & drinken concept Aanpak en waardering van eten in de Sint Maartenskliniek

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en GroentenBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen

Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen Bijlage 20 Proces van classificeren beïnvloedingentactieken: gemaakte indelingen Met behulp van de korte beschrijvingen is geprobeerd om de beïnvloedingstactieken die bij elkaar horen bij elkaar te zetten

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg

Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg Jeroen de B. Orienting Expert Review, bijlage 3.1. Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg 7. Hoe zorg je ervoor dat de passieve

Nadere informatie

De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018

De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018 De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018 De griffier als spil tussen buiten en binnen Het belang van raadscommunicatie Raadscommunicatie in Nederland (onderzoek 2018) Begin van een visie

Nadere informatie

Case 4 - Consultancy

Case 4 - Consultancy Case 4 - Consultancy 27 april 2015 Dennis Langeveld Bert van Loo Lorianne Hooijmans Consultancy opdracht; Halalmakla Ontvangen opdracht Mijn groep werkt voor Halalmakla, een onderneming die is gespecialiseerd

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail

Boodschappen doen. In de Toekomst. 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Boodschappen doen In de Toekomst 14 februari 2012 Michel Koster Sector Banker Retail Inleiding Doelstellingen Schetsen scenario s ondernemer Ontwikkelingen in kaart brengen Kansen in kaart brengen Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

De Guijt. De basiswaarden:

De Guijt. De basiswaarden: Banquetingmap Merin 2 3 De Guijt Niets zo lekker als je barstensvol energie te voelen. Je voelt je sterk. Hebt zin om uitdagingen aan te gaan. Kom maar op! Voeding speelt een cruciale rol in hoe je je

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Onderzoeksverslag

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Onderzoeksverslag Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Onderzoeksverslag Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De landelijke potentie van regioketen Agrimarkt

De landelijke potentie van regioketen Agrimarkt De landelijke potentie van regioketen Agrimarkt 02-11-2016 Door Amnon Vogel Redactie RetailWatching Agrimarkt behoort met vijf vestigingen bepaald niet tot de grote supermarktketens in ons land. Dat is

Nadere informatie

Kun je met de belofte Duurzaam consumenten stimuleren duurzamere aankopen te doen?

Kun je met de belofte Duurzaam consumenten stimuleren duurzamere aankopen te doen? Kun je met de belofte Duurzaam consumenten stimuleren duurzamere aankopen te doen? NIMA Wereldcafé duurzame gedragsverandering Pagina 1 van 5 Erik Koldewijn SMP Naam: Erik Koldewijn SMP Organisatie: KOMCY

Nadere informatie

Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk. Thursday 16 February 12

Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk. Thursday 16 February 12 Seminar Social Media Marketing IFFI netwerk @mcoster Social Media Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of

Nadere informatie

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Anderen over het werk van David en Arjan: Met hun boek en hun seminars maken De Kock en Vergeer heel Nederland gelukkig.

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

service design workshop

service design workshop Philippe Martens service design workshop ken ik mijn klanten en gebruikers écht? hoe ervaren mijn klanten mijn huidig dienstenaanbod? Hoe pas ik mijn processen en systemen aan om mijn uniek dienstenaanbod

Nadere informatie

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI NATUURLIJK ALDI HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI WIJ Wij handelen in het belang van onze klanten. WIJ PAGINA 04 ALDI heeft discount uitgevonden I ALDI is een krachtige, succesvolle en internationale

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Zorgen voor een verse keten

Zorgen voor een verse keten Zorgen voor een verse keten 27 maart Van boer tot bed & opgericht 2007 Menrike Menkveld-Beukers Manager Alliantie Voeding Groentecongres, 26 maart 2015 Programma s: Thema s: 1. Transmurale voedingszorg:

Nadere informatie

ESSAY SEMINAR UXD. Nirvana van Leeuwen Studentnummer:

ESSAY SEMINAR UXD. Nirvana van Leeuwen Studentnummer: ESSAY SEMINAR UXD Nirvana van Leeuwen Studentnummer: 1621088 UXD Dream Discover Do Uitgiftedatum: 27 mei 2015 Cursuscode: JDE-SEMUX.3V-13 Docent: Hans Kemp HU Geen enkele hond verdient het om, door toedoen

Nadere informatie

Psychologie van het Overtuigen

Psychologie van het Overtuigen Psychologie van het Overtuigen VASMO Dag Klaar voor Morgen Juliette van de Mheen 16 mei 2017 Snelkookpan Werkshop overtuigen met psychologische principes Opdelen in groepen bedenk (snel) een casus. De

Nadere informatie

Major Design This! Me and My. Guillaume May Studentnummer: 0751863 Klas: 4A

Major Design This! Me and My. Guillaume May Studentnummer: 0751863 Klas: 4A Major Design This! Me and My Guillaume May Studentnummer: 0751863 Klas: 4A Inhoudsopgave OPDRACHT OMSCHRIJVING: 3 ME AND MY 3 LEERDOELEN, COMPETENTIES EN GEDRAGSINDICATOREN. 3 LEERDOELEN 3 COMPETENTIES

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Multi Angle Klantinzicht

Multi Angle Klantinzicht Multi Angle Klantinzicht Joris Groen Creative Director/Partner Buyerminds joris@buyerminds.nl Inhoud Introductie Persuasive Design Klantinzicht methoden Rol van neuro Tips Vragen/discussie Digital design

Nadere informatie

Persuasive design technieken voor een nieuwe webshop

Persuasive design technieken voor een nieuwe webshop Persuasive design technieken voor een nieuwe webshop Whitepaper Floris Rokebrand 10-12- 2018 MS303C Inhoudsopgave Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Doelgroep 4 Marketing funnel 5&6 Conclusie 7 Inleiding

Nadere informatie

Battle of Concepts. Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green

Battle of Concepts. Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green Battle of Concepts Mark Schilder Elize Elias Ersen Durnea Dave Koekebacker Rowan Green 1 Index: Voorwoord: Brainstorm Keuzes Business Model Media Markt Pas Conceptbeschrijving blz.3 blz.4 blz.5 blz.6 blz.7

Nadere informatie

Opdracht 1. Ideeën liggen voor het oprapen. Nick de Kleijn 0817774. 16-03-2011 Manon van der Sar

Opdracht 1. Ideeën liggen voor het oprapen. Nick de Kleijn 0817774. 16-03-2011 Manon van der Sar Opdracht 1 Ideeën liggen voor het oprapen Nick de Kleijn 0817774 CMD2D Concept Development 16-03-2011 Manon van der Sar Inhoud De Locatiekeuze 3 De 15 foto s 4 De principes 5 Het Concept 9 De Locatiekeuze

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis November 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Wij willen het dagelijkse ritme voor thuiswonende mensen met dementie verbeteren en mantelzorgers ontlasten.

Wij willen het dagelijkse ritme voor thuiswonende mensen met dementie verbeteren en mantelzorgers ontlasten. Conversieplan Inhoud Doel... 3 Doelstelling... 3 Boodschap... 3 KPI s... 3 Wie bereiken we... 4 Algemeen bereik... 4 Specifieke doelgroep... 4 Overtuigingsprincipe... 5 Triggers van de overtuigingsprincipes...

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Samenwerking brochure Stichting Studentensteden biedt het grootste online studentenplatform 2015/2016

Samenwerking brochure Stichting Studentensteden biedt het grootste online studentenplatform 2015/2016 Stichting Samenwerking brochure Stichting Studentensteden biedt het grootste online studentenplatform 2015/2016 Met de diverse advertentiemogelijkheden die wij bieden, kunt u zelf uw eigen promotiecampagne

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

Zo werkt conversie optimalisatie!

Zo werkt conversie optimalisatie! Zo werkt conversie optimalisatie! Haal jij al optimaal resultaat uit je bezoekers? Veel ondernemers laten kansen liggen. Dat is niet vreemd maar wel jammer. Als je met dit werkblad en de checklist aan

Nadere informatie

2x2 Ik Doe Mee. 2x2 seminar. Puur Genieten en Gezond Eten met Groenten en Fruit. Jack Stroeken

2x2 Ik Doe Mee. 2x2 seminar. Puur Genieten en Gezond Eten met Groenten en Fruit. Jack Stroeken 2x2 Ik Doe Mee 2x2 seminar Puur Genieten en Gezond Eten met Groenten en Fruit Jack Stroeken Inhoud 1 Voorstellen 2 Visie op eten en umfeld 3 2x2 programma Ik Doe Mee 4 Doet u mee? 2x2 seminar 24-8-2010

Nadere informatie

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga naar

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga   naar Handleiding Ga naar ga www.vanhoeckel-aantafel.nl naar www.testaantafel.nl Handleiding Aan Tafel Selecteer je leverdag Voordat je begint met bestellen, kies je een leverdag. De leverdagen zijn aangegeven

Nadere informatie

Van Wetenschap naar Praktijk: hoe breng je als diëtist de boodschap zo eenvoudig mogelijk?

Van Wetenschap naar Praktijk: hoe breng je als diëtist de boodschap zo eenvoudig mogelijk? Van Wetenschap naar Praktijk: hoe breng je als diëtist de boodschap zo eenvoudig mogelijk? BERDIEN VAN WEZEL, DIËTIST EN DIRECTEUR VAN DE VOEDINGSADVIESWINKEL Onderwerpen 1. Wat is de boodschap 2. Voorlichting

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018 CONCURRENTIEANALYSE Gebruik van de tool Template Voorbeeld Concurrentieanalyse De Concurrentieanalyse helpt je om je concurrentie te begrijpen. Het biedt ondersteuning bij het vinden van je unieke positie

Nadere informatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Workshop Vitaliteit Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Vitaliteit staat steeds vaker bij bedrijven op de prioriteitenlijst. En terecht, vitale medewerkers zijn onder andere

Nadere informatie

De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen.

De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen. De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen. De volgende onderwerpen komen aan bod: mmmakkelijk.nl Basis uitgangspunten recepten

Nadere informatie

Kookworkshops op de gemengde boerderij

Kookworkshops op de gemengde boerderij Battle of Concepts Taskforce Multifunctionele Landbouw Augustus 2010 Kookworkshops op de gemengde boerderij Inleiding Het Taskforce Multifunctionele Landbouw is op zoek naar een vernieuwend concept voor

Nadere informatie

User Experience Design

User Experience Design User Experience Design vraag: Internetadres: http://www.school.mahamedgiire.nl/litoro/ Tagline: Uw wensen, ons werk. Paginatitels: Home, About en Contact Navigatiebalken: Altijd bovenin te vinden. Niet

Nadere informatie

Milieu Centraal. Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur. Wereld Toerisme Event, 27 september

Milieu Centraal. Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur. Wereld Toerisme Event, 27 september Milieu Centraal Wereld Toerisme Event, 27 september 2018 Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur mariken.stolk@milieucentraal.nl Hoe motiveer je Nederlanders om een klimaatvriendelijke vakantie te kiezen?

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Marketingplan. Monkey Business. GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic

Marketingplan. Monkey Business. GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic Marketingplan Monkey Business GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic Externe analyse Afnemersanalyse afnemerssegmenten Onze chips zijn gericht op de jeugd. Kinderen gaan vaak mee

Nadere informatie

Mark Juffer Leenderweg AA Eindhoven (06) Vak: Gaming Toetscode: 2259XADV28

Mark Juffer Leenderweg AA Eindhoven (06) Vak: Gaming Toetscode: 2259XADV28 Mark Juffer Leenderweg 172 5644AA Eindhoven (06)81933422 markjuffer@gmail.com 2113319 Vak: Gaming CO4 Toetscode: 2259XADV28 Inleiding 3 B.J. Fogg s model 4 Het model en games 6 Ander model 8 Bronnenlijst

Nadere informatie