Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads"

Transcriptie

1 Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads

2 Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus. Om die leads te verkrijgen heeft u een converterende website en voldoende kwalitatieve bezoekers nodig. Maar hoe zorgt u voor conversie in uw website? Deze vraag staat centraal in dit boekje. (Wilt u weten hoe u meer bezoekers op uw website krijgt? Lees dan het boekje Ik wil gevonden worden ). Wat is een lead? Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die informatie hebben aangevraagd op uw website. Of mensen die bellen (hot lead). Ook bezoekers die zich inschrijven op een event vormen een prachtige lead. Belangrijk is dat u gegevens krijgt waar u commercieel actie op kunt nemen. De gegevens die u heeft van deze leads kunnen verschillend zijn. Soms heeft u de naam en het adres, soms zelfs meer. Het is aan u om deze leads te werven, daarna tevreden te stellen en te houden. Zorg daarom voor een goede eerste indruk en fijne merkbeleving. Daarnaast is het belangrijk dat u betrouwbaar overkomt. Op het moment dat u het vertrouwen van een lead heeft, zullen zij vaker terugkeren naar uw website en wellicht klant worden. Er zijn vele verschillende manieren om meer leads vanuit uw website te krijgen. In dit boekje leest u enkele handige tips die u kunnen helpen bij het omzetten van bezoekers in leads. Tevens worden zaken besproken die u beter kunt vermijden.

3 Conversie funnel/trechter De conversiefunnel of conversietrechter is een technische term die wordt gebruikt in online marketing voor het pad dat een bezoeker aflegt naar de gewenste conversie. De term trechter wordt als metafoor gebruikt om aan te duiden dat er een afname van het aantal bezoekers is bij elke (volgende) stap binnen dit conversieproces. Meestal een afname van 30% - 80% per pagina. Om een bezoeker te converteren naar een lead is een conversiefunnel of -trechter noodzakelijk. De bezoeker moet eerst geïnteresseerd raken, om vervolgens verleid te worden: hij moet zich openstellen voor commerciële benadering. Een conversiefunnel bestaat meestal uit meerdere pagina s die stap voor stap leiden naar de doelpagina. Dat kan een informatieaanvraag-formulier zijn of een plek waar men kan bellen of bestellen. Een conversiefunnel kan wel zo n 50 tot 60 elementen hebben. Een website kan meerdere conversiefunnels bevatten.

4 Houd uw site rustig maar aantrekkelijk Om leads te genereren is het belangrijk dat uw site voorzien is van een overzichtelijk ontwerp en kwalitatieve content. Een bezoeker beslist binnen tien seconden of hij de website weg-klikt of verder kijkt. Bij een drukke chaotische website zal een bezoeker sneller afhaken. Een tip bij het plaatsen van content is Keep It Simple. Het is verstandig uw teksten onder te verdelen in alinea s en tussenkopjes. Probeer zinnen kort en krachtig te houden. Mocht u toch een lange tekst willen plaatsen dan kunt u deze het beste aanbieden achter een lees meer -knop. Besteed daarnaast ook aandacht aan het ontwerp en de typografie van uw website. Door een uitgebalanceerd ontwerp is de kans groter dat een bezoeker langer op uw website blijft en zal hij mogelijk doorklikken richting de gewenste conversie. Social media Ook de inzet van social media kan veel nieuwe bezoekers opleveren. Uw website en onderneming kunt u een stuk persoonlijker maken dankzij sociale media. U kunt uw doelgroep extra binden aan de onderneming met leuke berichten en acties. Bovendien doet een Facebook-win actie het altijd goed. Een share-actie trekt in no-time vele bezoekers naar uw Facebookpagina en wellicht uw website.

5 Geef weg! Iedereen houdt van gratis. U kunt dan ook meer klanten bereiken door iets gratis aan te bieden. Een vrijblijvend advies, een gratis brochure of een aantrekkelijke korting: allen kunnen leiden tot meer conversie. Ook kunt u denken aan gratis verzending als u een webshop heeft. Een leuke actie kan leiden tot hogere klantenbinding. Geef iets met korting weg om klanten te trekken. Wees niet bang om te stunten. Geef gerust producten gratis weg. U kunt zelf bepalen hoe ver u wilt gaan met de kortingen. Deze korting zal u in eerste instantie minder winst opleveren, maar mogelijk meer klanten. Let er wel op dat een te lage prijs kan zorgen voor argwaan of minder geloofwaardigheid ten aanzien van de kwaliteit van het product of de reguliere verkoopprijs. Zorg dat u de actie laagdrempelig houdt. Als de klant veel moeite moet doen voor de actie, dan zal hij vroegtijdig afhaken. Vraag bij een adviesgesprek niet meer dan een naam en een telefoonnummer. Mocht u meer informatie nodig hebben, dan kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen met de klant.

6 Wat u beter niet kunt doen Het is belangrijk dat u een goede balans vindt in de hoeveelheid content die u gebruikt op de website. Te weinig content kan leiden tot onduidelijkheid over uw product of dienst, te veel content kan intimiderend werken. In beide gevallen zullen bezoekers afhaken voordat de conversie afgerond is. Daarnaast is het belangrijk om niet uw statistieken vergeten te koppelen aan uw site. Uit deze statistieken is veel relevante informatie te halen. Haken mensen op een bepaalde pagina van uw website af, dan is het belangrijk hiervan de reden te achterhalen. Met een Google Analytics account is het mogelijk deze statistieken zelf bij te houden. De conversie van leads is een doorlopend proces waarbij u er goed aan doet, uw bezoekers niet los te laten. Zorg dat mensen niet tegen problemen of onduidelijkheden aanlopen. Chaos en onduidelijkheid zal zorgen voor het afhaken van de klant.

7 Veel gestelde vragen Het kan voorkomen dat u gedurende het abonnement tegen verschillende vragen aanloopt. Hieronder is antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Ik heb een mooie website maar er komen geen leads uit? Er zijn vele redenen waardoor een bezoeker niet de gewenste conversie bereikt. De belangrijkste is waarschijnlijk het ontbreken van goede conversiefunnels. Ook het gebruikte design kan uw klanten niet aanspreken, of men loopt tijdens het proces tegen onduidelijkheid aan. Daarnaast is het mogelijk dat u (nog) niet genoeg v ertrouwen heeft van een bezoeker. Het conversieproces zal in al deze gevallen heel stug verlopen. Webstijl kan op uw website bijvoorbeeld Website Tuning uitvoeren en van uw website een mooie marketing machine maken. Hoe zorg ik voor dat ik meer leads en klanten krijg? De eerste stap in het proces is het zorgen voor meer bezoekers op de website. SEO is een goede investering om meer bezoekers naar uw website te trekken. Door een betere vindbaarheid zullen meer bezoekers op uw website terechtkomen. Webstijl kan u helpen met een goede SEO. Ook gekochte bezoekers (Adwords, bannering, Facebook advertising, display etc.) leiden tot bezoekers (Lees ook ons boekje ik wil gevonden worden ) Op het moment dat u eenmaal bezoekers gegenereerd heeft, zult u deze bezoekers goed moeten begeleiden in het conversieproces. Zo zullen bezoekers omgezet worden in (terugkerende) klanten. Is mobiel belangrijk? Steeds meer bezoekers gebruiken een smartphone of tablet om uw website te bezoeken. Zorg er dus voor dat uw website dan ook die leadgeneratie machine is. Een website kan responsive gemaakt worden(past zich aan het apparaat aan) of zelfs een compleet aparte mobiele versie krijgen.

8 Webstijl B.V. A. Van Leeuwenhoekweg AN Alphen aan den Rijn T E